Indledning

Denne håndplæneklipper med roterende skæreknive er beregnet til brug af boligejere. Den er primært beregnet til klipning af græs på velholdte plæner på private ejendomme. Den er ikke beregnet til at klippe krat eller til landbrugsformål.

Læs denne vejledning omhyggeligt, så du kan lære at betjene og vedligeholde produktet korrekt samt undgå person- og produktskade. Det er dit ansvar at betjene produktet korrekt og sikkert.

Du kan kontakte Toro direkte på www.Toro.com for at få oplysninger om produkter og tilbehør, hjælp til at finde en forhandler og for at registrere dit produkt.

Når du har brug for service, originale Toro-dele eller yderligere oplysninger, bedes du kontakte en autoriseret serviceforhandler eller Toros kundeservice samt have produktets model- og serienummer parat. Figur 1 angiver, hvor model- og serienummeret er placeret på produktet. Skriv numrene, hvor der er gjort plads til dette.

Important: Du kan scanne QR-koden på serienummermærkaten (hvis udstyret hermed) med din mobilenhed for at få adgang til garanti, reservedele og andre produktoplysninger.

g226627

Denne vejledning advarer dig om mulige farer og giver dig særlige sikkerhedsoplysninger ved hjælp af advarselssymbolet (Figur 2), der angiver en fare, som kan forårsage alvorlig personskade eller død, hvis du ikke følger de anbefalede forholdsregler.

g000502

Denne betjeningsvejledning bruger to ord til at fremhæve oplysninger. Vigtigt henleder opmærksomheden på særlige mekaniske oplysninger, og Bemærk angiver generel information, som det er værd at lægge særligt mærke til.

Dette produkt overholder alle relevante EU-direktiver. Yderligere oplysninger fås på den separate produktspecifikke overensstemmelseserklæring.

Brutto- eller nettomotormoment: Denne maskines brutto- eller nettokraftmoment er fastsat af motorfabrikanten på et laboratorium i henhold til Society of Automotive Engineers (SAE) J1940 eller J2723. På grund af de ændringer, der er foretaget for at overholde diverse sikkerheds-, emissions- og driftskrav, vil motormomentet på denne plæneklippertype reelt være betydeligt lavere. Se de oplysninger fra motorproducenten, som følger med maskinen.

Lav ikke om på og deaktiver ikke sikkerhedsanordninger på maskinen, og kontroller regelmæssigt, at de fungerer korrekt. Forsøg ikke at justere eller lave om på motorhastighedsstyringen, da dette kan føre til en usikker driftstilstand og medføre personskader.

Sikkerhed

Denne maskine er designet i overensstemmelse med EN ISO 5395:2013.

Generelt om sikkerhed

Dette produkt kan afskære hænder og fødder samt udslynge genstande. Følg altid sikkerhedsforskrifterne for at undgå alvorlig personskade.

Brug af dette produkt til andre end det tiltænkte formål kan udsætte dig selv og omkringstående for fare.

  • Læs, forstå, og følg anvisninger og advarsler i denne betjeningsvejledning og på maskinen og redskaberne, inden du starter motoren.

  • Anbring ikke hænder og fødder i nærheden af bevægelige dele eller under maskinen. Hold afstand til udblæsningsåbninger.

  • Betjen ikke maskinen, uden at alle værn og øvrige sikkerhedsanordninger sidder korrekt på plads og virker på maskinen.

  • Hold omkringstående og børn på sikker afstand af maskinen. Lad aldrig børn betjene maskinen. Lad kun personer, som er ansvarlige, uddannede, fortrolige med anvisningerne og fysisk i stand til opgaven betjene maskinen.

  • Stands maskinen, sluk for motoren, og vent, til alle bevægelige dele er standset, før maskinen efterses, fyldes med brændstof eller renses for tilstopninger.

Ukorrekt brug eller vedligeholdelse af denne plæneklipper kan medføre personskade. Operatøren skal altid følge sikkerhedsforskrifterne og være opmærksom på advarselssymbolet, der betyder Forsigtig, Advarsel eller Fare – ”personlig sikkerhedsanvisning” for at nedsætte risikoen for personskade. Hvis disse forskrifter ikke følges, kan det medføre personskade eller død.

Du kan finde yderligere sikkerhedsoplysninger i denne vejledning.

Sikkerheds- og instruktionsmærkater

Graphic

Sikkerheds- og instruktionsmærkaterne kan nemt ses af operatøren, og er placeret tæt på potentielle risikoområder. Beskadigede eller bortkomne mærkater skal udskiftes.

decaloemmarkt
decal133-8198
decal112-8760
decal131-4514
decal132-4470
decal137-9196

Opsætning

Important: Fjern og kasser det beskyttende plaststykke, der dækker motoren, og alt andet plastik eller emballage på maskinen.

Udfoldning af håndtaget

Advarsel

Hvis håndtaget foldes forkert ud, kan det beskadige kablerne, hvilket gør, at det ikke er sikkert at betjene plæneklipperen.

  • Pas på ikke at beskadige kablet/kablerne, når du folder håndtaget sammen eller folder det ud.

  • Sørg for, at kablet/kablerne føres uden om håndtagets yderside.

  • Hvis et kabel bliver beskadiget, bedes du kontakte en autoriseret serviceforhandler.

  1. Flyt håndtaget bagud i betjeningspositionen (Figur 3).

    g189174
  2. Indstil håndtagets lås (Figur 4), indtil stiften klikker på plads for at låse håndtaget i betjeningspositionen.

    g189175

Montering af snoren til tilbageslagsstarteren i snorestyret

Important: For at starte motoren sikkert og nemt når du bruger maskinen, skal du montere snoren til tilbageslagsstarteren i snorestyret.

Hold bøjlen til knivens kraftudtag mod det øverste håndtag, og træk snoren til tilbageslagsstarteren gennem snorestyret på håndtaget (Figur 5).

g003251

Påfyldning af motorolie

Important: Din maskine leveres ikke med motorolie påfyldt. Før motoren startes, skal der fyldes olie på.

Motoroliespecifikationer

Motoroliekapacitet0,44 l
OlieviskositetSAE 30 eller SAE 10W-30 selvrensende olie
API-serviceklassifikationSJ eller højere
  1. Parker maskinen på en plan flade.

  2. Fjern målepinden ved at dreje dækslet mod uret og trække den ud (Figur 6).

    g186245
  3. Hæld forsigtigt ¾ af motorens oliekapacitet i påfyldningsrøret.

  4. Vent 3 minutter, så olien bundfældes i motoren.

  5. Tør målepinden af med en ren klud.

  6. Stik målepinden ned i oliepåfyldningsrøret, og tag den ud igen.

  7. Aflæs oliestanden på målepinden (Figur 6).

    • Hvis oliestanden på målepinden er for lav, skal du forsigtigt hælde en lille mængde olie i oliepåfyldningsrøret og vente tre minutter og derefter gentage trin 5 til 7, indtil olien når op til det korrekte niveau på målepinden.

    • Hvis oliestanden på målepinden er for høj, skal den overskydende olie aftappes, indtil oliestanden på målepinden er på det korrekte niveau. Se Skift af motorolien.

    Important: Du risikerer at beskadige motoren, hvis du starter den, når oliestanden i motoren er for lav eller for høj.

  8. Stik målepinden fast ned i oliepåfyldningsrøret.

Montering af græsposen

  1. Sæt græsposen over stellet som vist i Figur 7.

    g027120

    Note: Sæt ikke posen over håndtaget (Figur 7).

  2. Sæt posens nederste kanal fast på bunden af stellet (Figur 8).

    g027121
  3. Sæt posens top- og sidekanaler på hhv. toppen og siderne af stellet (Figur 8).

Produktoversigt

g188888
g009571
ModelVægtLængdeBreddeHøjde
2095937 kg150 cm58 cm107 cm

Betjening

Før betjening

Sikkerhedshensyn før drift

Generelt om sikkerhed

  • Bliv fortrolig med anvisningerne for sikker betjening af udstyret samt med betjeningsanordningerne og sikkerhedssymbolerne.

  • Kontroller, at alle afskærmninger og sikkerhedsanordninger, som fx deflektorer og/eller græsfang, er på plads og fungerer korrekt.

  • Efterse altid maskinen for at sikre, at skæreknivene, skæreknivsboltene og skæreknivsenheden ikke er slidte eller beskadigede.

  • Efterse området, hvor maskinen skal bruges, og fjern alle objekter, som kan forstyrre betjeningen af maskinen, eller som maskinen kan risikere at udslynge.

  • Når du justerer klippehøjden, kan du komme i kontakt med den roterende skærekniv, hvilket kan medføre alvorlig personskade.

    • Sluk motoren, fjern tændingsnøglen (kun model med elektrisk starter), og vent, indtil alle bevægelige dele standser.

    • Sæt ikke hænderne ind under plæneklipperhuset, når du justerer klippehøjden.

Brændstofsikkerhed

  • Brændstof er meget brandfarligt og yderst eksplosivt. En brand eller eksplosion forårsaget af brændstof kan give dig eller andre forbrændinger samt medføre tingsskade.

    • For at undgå, at en statisk ladning antænder brændstoffet, skal beholderen og/eller maskinen placeres direkte på jorden, før de fyldes. De må ikke stå i et køretøj eller på andre genstande.

    • Fyld tanken udendørs i et åbent område, når motoren er kold. Tør eventuelt spildt brændstof op.

    • Håndter ikke brændstof, mens du ryger eller i nærheden af åben ild eller gnister.

    • Fjern ikke brændstofdækslet, og fyld ikke brændstof på brændstoftanken, mens motoren kører eller er varm.

    • Hvis du spilder brændstof, må du ikke forsøge at starte motoren. Foretag dig ikke noget, der kan antænde brændstoffet, før dampene er spredt.

    • Opbevar brændstof i en godkendt beholder og utilgængeligt for børn.

  • Brændstof er farligt og kan være dødbringende, hvis det indtages. Længere tids udsættelse for dampe kan forårsage alvorlige skader og sygdomme.

    • Undgå længere tids indånding af dampe.

    • Hold hænder og ansigt væk fra dysen og brændstoftankens åbning.

    • Undgå at få brændstof i øjnene eller på huden.

Opfyldning af brændstoftanken

  • For at opnå de bedste resultater skal du kun bruge ren og frisk blyfri benzin med et oktantal på 87 eller højere ((R+M)/2-ratingmetode).

  • Oxideret brændstof med op til 10 % ethanol eller 15 % MTBE (methyl-tertiær-butylether) pr. volumen accepteres.

  • Anvend ikke benzin iblandet ethanol (som f.eks. E15 eller E85) med mere end 10 % ethanol pr. volumen. Det kan medføre ydelsesproblemer og/eller motorskade, som muligvis ikke er dækket af garantien.

  • Anvend ikke benzin, der indeholder metanol.

  • Opbevar ikke brændstof i hverken brændstoftanken eller brændstofbeholdere henover vinteren, medmindre der er hældt en brændstofstabilisator i brændstoffet.

  • Fyld ikke olie i benzin.

Fyld brændstoftanken med frisk, blyfri, almindelig benzin fra en af de større benzinselskabers tankstationer (Figur 11).

Important: For at minimere startproblemer kan du i hele sæsonen hælde brændstofstabilisator i benzinen. Bland stabilisatoren med benzin, der højst er 30 dage gammelt.

Se betjeningsvejledningen til motoren for at få yderligere oplysninger.

g230458

Kontrol af motoroliestanden

VedligeholdelsesintervallerVedligeholdelsesprocedure
Hver anvendelse eller dagligt
  • Kontroller motoroliestanden.
    1. Parker maskinen på en plan flade.

    2. Fjern målepinden ved at dreje dækslet mod uret og trække den ud (Figur 12).

      g239479
    3. Tør målepinden af med en ren klud.

    4. Stik målepinden ned i oliepåfyldningsrøret, og tag den ud igen.

    5. Aflæs oliestanden på målepinden (Figur 12).

      • Hvis oliestanden på målepinden er for lav (Figur 12), skal du forsigtigt hælde en lille mængde SAE 30 eller SAE 10W-30 selvrensende olie i oliepåfyldningsrøret, vente 3 minutter og derefter gentage trin 3 til 5, indtil olien når op til det korrekte niveau på målepinden. Se Påfyldning af motorolie for oplysninger om olietypen.

      • Hvis oliestanden på målepinden er for høj (Figur 12), skal den overskydende olie aftappes, indtil oliestanden på målepinden er på det korrekte niveau. Se Skift af motorolien.

      Important: Du risikerer at beskadige motoren, hvis du starter den, når oliestanden i motoren er for lav eller for høj.

    6. Stik målepinden fast ned i oliepåfyldningsrøret.

    Justering af klippehøjden

    Advarsel

    Når du justerer klippehøjden, kan du komme i kontakt med den roterende kniv, hvilket kan medføre alvorlig personskade.

    • Stop motoren, og vent, til alle bevægelige dele er standset.

    • Sæt ikke hænderne ind under plæneklipperhuset, når du justerer klippehøjden.

    Forsigtig

    Hvis motoren lige har kørt, er lydpotten meget varm, og den kan forårsage alvorlige forbrændinger.

    Hold afstand til den varme lydpotte.

    Juster klippehøjden som ønsket. Indstil alle hjulene til samme højde. Se Figur 13.

    g189036

    Under betjening

    Sikkerhed under drift

    Generelt om sikkerhed

    • Bær korrekt beklædning, herunder beskyttelsesbriller, lange bukser, skridsikkert, kraftigt fodtøj og høreværn. Sæt langt hår op, fastgør løstsiddende tøj, og bær ikke løsthængende smykker.

    • Betjen ikke maskinen, hvis du er syg, træt eller påvirket af alkohol eller medicin.

    • Skærekniven er skarp. Berøring af skærekniven kan medføre alvorlig personskade. Sluk motoren, fjern tændingsnøglen (kun model med elektrisk starter), og vent, indtil alle bevægelige dele standser, før du forlader betjeningspositionen.

    • Når du slipper bøjlen til knivens kraftudtag, stopper motoren, og kniven bør standse inden for 3 sekunder. Hvis den ikke standser, bør du straks holde op med at bruge maskinen og kontakte en autoriseret serviceforhandler.

    • Hold omkringstående, især små børn, væk fra arbejdsområdet. Stop maskinen, hvis nogen kommer ind på området.

    • Kig altid ned og bagud, inden maskinen køres baglæns.

    • Betjen kun maskinen i god sigtbarhed og gode vejrforhold. Betjen ikke maskinen, når der er risiko for lynnedslag.

    • Vådt græs eller blade kan forårsage alvorlig personskade, hvis du glider og kommer i berøring med skærekniven. Undgå at klippe ved våde forhold.

    • Vær ekstremt forsigtig, når du nærmer dig blinde hjørner, buske, træer eller andre genstande, der kan blokere dit udsyn.

    • Hold udkig efter huller, hjulspor, bump, sten eller andre skjulte genstande. Ujævnt terræn kan få maskinen til at vælte eller medføre, at du mister balance eller fodfæste.

    • Hvis maskinen rammer en genstand eller begynder at ryste, skal du straks slukke for motoren, tage nøglen ud (hvis den forefindes), vente, indtil alle bevægelige dele standser, og frakoble tændrørskablet fra tændrøret, før du efterser maskinen for skader. Foretag alle nødvendige reparationer, inden driften genoptages.

    • Sluk motoren, fjern tændingsnøglen (kun model med elektrisk starter), og vent til alle bevægelige dele er standset, før du forlader betjeningspositionen.

    • Hvis motoren lige har kørt, er lydpotten meget varm, og den kan forårsage alvorlige forbrændinger. Hold afstand til den varme lydpotte.

    • Efterse regelmæssigt græsopsamlerens komponenter og udblæsningsslisken for slitage eller nedslidning, og udskift dem med producentens anbefalede dele, når dette er nødvendigt.

    • Brug kun tilbehør og redskaber, der er godkendt af Toro® Company.

    Sikkerhed på skråninger

    • Klip på tværs af skråninger, aldrig op og ned. Vær yderst forsigtig, når du skifter retning på skråninger.

    • Anvend ikke maskinen på meget stejle skrænter. Dårligt fodfæste kan medføre en faldulykke.

    • Klip med forsigtighed i nærheden af bratte afsatser, grøfter eller volde.

    Start af motoren

    1. Træk bøjlen til skæreknivens kraftudtag op mod håndtaget, og hold den oppe (Figur 14).

      g024454
    2. Træk let i tilbageslagsstarthåndtaget (Figur 15), indtil du mærker modstand, og derefter skal du trække hårdt i det og langsomt lade det vende tilbage til snorestyret på håndtaget.

      g024455

      Note: Hvis maskinen ikke starter efter flere forsøg, bedes du kontakte en autoriseret serviceforhandler.

    Brug af selvkørselsdrevet

    • Sådan betjener du selvkørselsdrevet: Tryk selvkørselsdrevstangen mod håndtaget, og hold den der (Figur 16).

      g024456

      Note: Den maksimale kørehastighed for selvkørsel er fast. Hastigheden sænkes ved at øge afstanden mellem selvkørselsdrevstangen og håndtaget.

    • Sådan deaktiveres selvkørselsdrevet: Slip selvkørselsdrevstangen.

      Note: Maskinen leveres med friløbskoblinger, der gør det nemt at trække maskinen bagud. Udkobl koblingerne ved at trække maskinen ca. 2,5 cm eller mere fremad, når du har sluppet selvkørselsdrevstangen.

    Slukning af motoren

    VedligeholdelsesintervallerVedligeholdelsesprocedure
    Hver anvendelse eller dagligt
  • Kontroller, at motoren stopper inden for tre sekunder, efter at du har sluppet bøjlen til skæreknivenes kraftudtag.
  • Slip bøjlen til skæreknivenes kraftudtag for at stoppe motoren.

    Important: Når du slipper bøjlen til skæreknivenes kraftudtag, skal såvel motoren som skærekniven standse inden 3 sekunder. Hvis de ikke standser, som de skal, bør du straks holde op med at bruge maskinen og kontakte en autoriseret serviceforhandler.

    Findeling af afklippet

    Maskinen er fra fabrikken klar til at findele græs- eller bladafklippet, så det forsvinder ned i plænen igen.

    Hvis græsposen sidder på maskinen, skal den tages af. Se Afmontering af græsposen. Hvis sideudblæsningsslisken sidder på maskinen, skal den tages af. Se Afmontering af sideudblæsningsslisken.

    Opsamling af afklippet

    Brug græsopsamleren, når du ønsker at opsamle græs- og bladafklippet fra plænen.

    Hvis sideudblæsningsslisken sidder på maskinen, skal den tages af. Se Afmontering af græsposen.

    Montering af græsposen

    1. Løft den bageste deflektor, og hold den oppe (Figur 17).

      g189040
    2. Monter græsposen, og sørg for, at tapperne på posen sidder i hakkerne på håndtaget (Figur 17).

    3. Sænk den bageste deflektor.

    Afmontering af græsposen

    Græsopsamleren afmonteres ved at gennemføre ovenstående arbejdsgang i omvendt rækkefølge.

    Sideudblæsning af afklippet

    Brug sideudblæsning, når du klipper meget højt græs.

    Hvis græsposen sidder på maskinen, skal den tages af før sideudblæsning af afklippet. Se Afmontering af græsposen.

    Montering af sideudblæsningsslisken

    Frigør og løft sidedeflektoren op, og monter derefter sideudblæsningsslisken (Figur 18).

    g235646

    Afmontering af sideudblæsningsslisken

    For at afmontere sideudblæsningsslisken skal du løfte sidedeflektoren op, afmontere sideudblæsningsslisken og sænke sideudblæsningsdeflektoren, indtil den låser sikkert på plads.

    Tip vedrørende betjening

    Generelle tips om plæneklipning

    • Efterse området, hvor maskinen skal bruges, og fjern alle objekter, som maskinen kan risikere at udslynge.

    • Undgå at ramme faste genstande med skærekniven. Klip aldrig med vilje hen over en genstand.

    • Hvis maskinen rammer en genstand eller begynder at ryste, skal du straks slukke motoren, tage nøglen ud (hvis den forefindes), frakoble tændrørskablet fra tændrøret og efterse maskinen for skader.

    • Monter en ny skærekniv før klippesæsonens start for at opnå den bedst mulige ydeevne.

    • Udskift kniven, når det er nødvendigt, med en Toro-kniv.

    Klipning af græs

    • Klip kun ca. en tredjedel af græsstråets længde af ad gangen. Klip ikke under indstillingen 51 mm, medmindre græsset er tyndt, eller det er sent på efteråret, hvor græsset begynder at vokse langsommere.

    • Når du klipper græs, der er over 15 cm højt, skal du anvende den højeste klippehøjdeindstilling og gå langsommere. Klip derefter græsset igen ved en lavere indstilling, så plænen kommer til at se smukkest ud. Hvis græsset er for højt, kan maskinen blive tilstoppet, og det kan medføre, at motoren sætter ud.

    • Vådt græs og blade har en tendens til at klumpe sig sammen i haven og kan forårsage, at maskinen tilstoppes, eller at motoren sætter ud. Undgå at klippe ved våde forhold.

    • Vær opmærksom på den mulige brandfare, når det er meget tørt. Følg alle lokale brandadvarsler, og hold maskinen fri for tørt græs og bladaffald.

    • Skift klipperetning. Dette medvirker til at sprede det afklippede græs ud over hele plænen, så den gødes jævnt.

    • Hvis den færdigklippede plæne ikke ser tilfredsstillende ud, kan du forsøge en eller flere af følgende ting:

      • Udskift skærekniven, eller få den slebet.

      • Gå langsommere, når du slår græs.

      • Hæv klippehøjden på maskinen.

      • Slå græsset hyppigere.

      • Lad klippebanerne overlappe i stedet for at klippe en fuld bane for hver omgang.

    Klipning af blade

    • Når du har klippet plænen, skal du sikre dig, at halvdelen af plænen kan ses gennem det øverste dække af findelte blade. Du er muligvis nødt til at køre hen over bladene mere end én gang.

    • Hvis der er mere end 13 cm blade på plænen, skal du klippe med en højere klippehøjde og derefter igen med den ønskede klippehøjde.

    • Sæt klippehastigheden ned, hvis maskinen ikke klipper bladene fint nok.

    Efter betjening

    Sikkerhed efter drift

    Generelt om sikkerhed

    • Rengør græs og affald fra maskinen for at forhindre brand. Tør spildt olie eller brændstof op.

    • Lad motoren køle af, før du opbevarer maskinen på et lukket sted.

    • Opbevar aldrig maskinen eller brændstofbeholderen, hvor der er åben ild, gnister eller vågeblus som f.eks på en vandvarmer eller på andre apparater.

    Sikkerhed ved bugsering

    • Tag tændingsnøglen ud (hvis den forefindes), inden du læsser maskinen med henblik på bugsering.

    • Vær forsigtig ved lastning og aflastning af maskinen.

    • Fastgør maskinen for at forhindre den i at rulle.

    Rengøring under maskinen

    VedligeholdelsesintervallerVedligeholdelsesprocedure
    Hver anvendelse eller dagligt
  • Fjern græsafklip og snavs fra maskinens underside.
  • Rengøring under maskinen ved hjælp af vaskeporten

    Rengør maskinen, når du er færdig med at slå græs, for at opnå det bedste resultat.

    1. Flyt maskinen hen på en plan flade.

    2. Sluk for motoren, og vent til alle bevægelige dele er standset, før du forlader betjeningspositionen.

    3. Sænk maskinen til den laveste klippehøjdeindstilling. Se Justering af klippehøjden.

    4. Udskyl området under bagdøren, hvor afklippet flyttes fra undersiden af maskinen til græsposen.

      Note: Udskyl området med posefyldningsenheden (hvis monteret) i positionen helt fremme og helt tilbage.

    5. Fastgør en haveslange, der er sluttet til vandforsyningen, til gevindport (Figur 19).

      g189173
    6. Tænd for vandet.

    7. Start motoren og lad den køre, indtil det afklippede græs ikke længere komme ud under maskinen.

    8. Sluk motoren.

    9. Luk for vandet, og tag haveslangen af maskinen.

    10. Start motoren, og lad den køre i nogle få minutter for at tørre maskinens underside, så den ikke ruster.

    11. Sluk motoren, og lad den køle af, før du opbevarer maskinen på et lukket område.

    Rengøring under maskinen i den lodrette opbevaringsposition

    1. Indstil maskinen i den lodrette opbevaringsposition. Se Opbevaring af maskinen i den lodrette opbevaringsposition.

    2. Vask det afklippede græs under maskinen af.

    Foldning af håndtaget

    Advarsel

    Hvis håndtaget ikke sammenfoldes og udfoldes korrekt, kan kablerne blive beskadiget, hvilket gør, at det ikke er sikkert at betjene plæneklipperen.

    • Pas på ikke at beskadige kablerne, når du folder håndtaget sammen eller folder det ud.

    • Hvis et kabel bliver beskadiget, bedes du kontakte en autoriseret serviceforhandler.

    1. Udkobl håndtagslåsene, indtil du kan flytte det øverste håndtag frit.

    2. Fold håndtaget fremad enten i den lodrette position eller den fuldt fremadrettede position som vist i Figur 20.

      Important: Før kablerne til ydersiden af håndtagslåsene, idet du folder håndtaget.

      g189219
    3. Se Udfoldning af håndtaget for at folde håndtaget ud.

    Opbevaring af maskinen i den lodrette opbevaringsposition

    I løbet af sæsonen eller uden for sæsonen kan du opbevare maskinen i den lodrette position for at bruge mindst mulig opbevaringsplads.

    Fare

    Brændstof er meget brandfarligt og eksplosivt. En brand forårsaget af brændstof kan medføre forbrændinger på dig selv og andre.

    • Hvis maskinen opbevares i den lodrette position, når der er for meget brændstof i brændstoftanken, kan det medføre, at der løber brændstof ud af brændstoftanken. Brændstof er meget brandfarligt og eksplosivt. En brand forårsaget af brændstof kan medføre forbrændinger på dig selv og andre.

    • Opbevar kun maskinen i den lodrette position, hvis benzinniveauet i brændstoftanken ikke er højere end det anbefalede niveau i betjeningsvejledningen.

    • Opbevar ikke maskinen i en position, der er over den lodrette (90°) position, da der ellers kan løbe brændstof ud af brændstoftanken.

    • Maskinen må ikke transporteres i den lodrette opbevaringsposition.

    • Forsøg ikke at starte maskinen i den lodrette opbevaringsposition.

    • Forsøg ikke at opbevare maskinen med brændstof og olie i den lodrette opbevaringsposition, idet den ikke er designet til dette formål.

    Advarsel

    Hvis håndtaget ikke sammenfoldes og udfoldes korrekt, kan kablerne blive beskadiget, hvilket gør, at det ikke er sikkert at betjene plæneklipperen.

    • Pas på ikke at beskadige kablerne, når du folder håndtaget sammen eller folder det ud.

    • Hvis et kabel bliver beskadiget, bedes du kontakte en autoriseret serviceforhandler.

    1. Sørg for, at brændstofniveauet i brændstoftanken ikke er højere end det niveau, som anbefales af motorproducenten. Se motorproducentens mærkat på motoren (Figur 21).

      Note: Hvis brændstofniveauet i brændstoftanken er for højt, skal brændstoffet tømmes fra brændstoftanken i en godkendt brændstofbeholder, indtil den er på eller under det niveau, som anbefales af motorproducenten.

      decal133-8198
    2. Kontrollér, at klippehøjdeindstillingen på maskinen er 92 mm eller derunder. Hvis den ikke er det, skal du sænke den. Se Justering af klippehøjden.

    3. Udkobl håndtagslåsene (Figur 22).

      g189218
    4. Fold håndtaget helt fremad (Figur 22).

      Important: Før kablerne om på ydersiden af håndtagsknapperne, når du folder håndtaget.

    5. Indkobl håndtagslåsene.

    6. Løft fronten af maskinen op i håndtaget, og flyt den hen på en opbevaringsplads (Figur 23).

      g189217

    Vedligeholdelse

    Skema over anbefalet vedligeholdelse

    VedligeholdelsesintervallerVedligeholdelsesprocedure
    Hver anvendelse eller dagligt
  • Kontroller motoroliestanden.
  • Kontroller, at motoren stopper inden for tre sekunder, efter at du har sluppet bøjlen til skæreknivenes kraftudtag.
  • Fjern græsafklip og snavs fra maskinens underside.
  • Årlig
  • Efterse luftfilteret. Efterse det oftere under støvede driftsforhold.
  • Skift motorolien.
  • Udskift kniven, eller få den slebet (oftere hvis skæret hurtigt bliver sløvt).
  • Rengør motoren ved at fjerne snavs og restmateriale fra dens top og sider. Rengør motoren hyppigere under støvede driftsforhold.
  • Årlig eller før opbevaring
  • Tøm brændstoftanken som anvist, før du udfører reparationer eller stiller plæneklipperen væk for vinteren.
  • Important: Se motorens betjeningsvejledning for at få yderligere oplysninger om vedligeholdelsesprocedurer.

    Note: Udskiftningsdele kan købes hos en autoriseret serviceforhandler (gå til www.toro.com for at finde den nærmeste forhandler) eller fra www.shoptoro.com.

    Sikkerhed ved vedligeholdelse

    • Kobl tændrørskablet fra tændrøret, før du udfører nogen form for vedligeholdelsesarbejde.

    • Bær handsker og beskyttelsesbriller ved vedligeholdelse og reparation af maskinen.

    • Skærekniven er skarp. Berøring af skærekniven kan medføre alvorlig personskade. Bær handsker, når du efterser skærekniven. Du må ikke reparere eller ændre skæreknivene.

    • Pil aldrig ved sikkerhedsanordningerne. Efterse regelmæssigt, at de fungerer korrekt.

    • Når du tipper maskinen, kan der løbe brændstof ud. Brændstof er brandfarligt og eksplosivt og kan forårsage personskade. Lad motoren køre tør, eller fjern brændstoffet med en håndpumpe. Tøm aldrig tanken med en hævert.

    • Brug kun originale Toro-reservedele og tilbehør for at sikre optimal ydelse og sikre, at maskinen fortsat overholder sikkerhedscertificeringen. Reservedele og tilbehør, der er fremstillet af andre producenter, kan være farlige, og brug heraf kan gøre garantien ugyldig.

    Klargøring til vedligeholdelsesarbejde

    1. Stop motoren, og vent, til alle bevægelige dele er standset.

    2. Kobl tændrørskablet fra tændrøret (Figur 24).

      g189230
    3. Når du har udført vedligeholdelsesarbejdet, skal du igen koble tændrørskablet til tændrøret.

      Important: Før du tipper maskinen for at skifte olie eller udskifte skærekniven, skal du lade brændstoftanken løbe tør ved almindelig brug. Hvis du er nødt til at tippe maskinen, før den løber tør for brændstof, skal du fjerne brændstoffet med en håndpumpe. Tip altid maskinen over på siden med målepinden nedad.

    Eftersyn af luftfilteret

    VedligeholdelsesintervallerVedligeholdelsesprocedure
    Årlig
  • Efterse luftfilteret. Efterse det oftere under støvede driftsforhold.
    1. Fjern klemmen på den øverste del af luftfilterdækslet (Figur 25).

      g189231
    2. Fjern luftfilteret (Figur 25).

    3. Eftersyn af luftfilteret.

      Note: Hvis luftfilteret er meget beskidt, skal det udskiftes med et nyt filter. Ellers skal du støde luftfilteret forsigtigt mod en hård overflade for at løsne snavs.

    4. Monter luftfilteret.

    5. Brug klemmen til at montere luftfilterdækslet.

    Skift af motorolien

    VedligeholdelsesintervallerVedligeholdelsesprocedure
    Årlig
  • Skift motorolien.
  • Det er ikke nødvendigt at skifte motorolie, men hvis du ønsker at skifte olien, skal følgende procedure anvendes.

    Note: Lad motoren køre i nogle få minutter for at varme olien op, før du skifter den. Varm olie flyder lettere og fører flere forureningsstoffer med sig ud.

    Motoroliespecifikationer

    Motoroliekapacitet0,44 l
    OlieviskositetSAE 30 eller SAE 10W-30 selvrensende olie
    API-serviceklassifikationSJ eller højere
    1. Parker maskinen på en plan flade.

    2. Se Klargøring til vedligeholdelsesarbejde.

    3. Fjern målepinden ved at dreje dækslet mod uret og trække den ud (Figur 26).

      g239480
    4. Tip maskinen over på siden (så luftfilteret vender opad), så olien kan løbe ud af oliepåfyldningsrøret (Figur 27).

      g189232
    5. Efter aftapning af den brugte olie skal maskinen sættes tilbage i betjeningsposition.

    6. Hæld forsigtigt ¾ af motorens oliekapacitet i påfyldningsrøret.

    7. Vent 3 minutter, så olien bundfældes i motoren.

    8. Tør målepinden af med en ren klud.

    9. Stik målepinden ned i oliepåfyldningsrøret, og tag den ud igen.

    10. Aflæs oliestanden på målepinden (Figur 26).

      • Hvis oliestanden på målepinden er for lav, skal du forsigtigt hælde en lille mængde olie i oliepåfyldningsrøret, vente 3 minutter og derefter gentage trin 8 til 10, indtil oliestanden er på det korrekte niveau på målepinden.

      • Hvis oliestanden på målepinden er for høj, skal den overskydende olie aftappes, indtil oliestanden befinder sig på det korrekte niveau på målepinden.

      Important: Du risikerer at beskadige motoren, hvis du starter den, når oliestanden i motoren er for lav eller for høj.

    11. Stik målepinden fast ned i oliepåfyldningsrøret.

    12. Bortskaf den brugte olie korrekt.

    Udskiftning af skærekniven

    VedligeholdelsesintervallerVedligeholdelsesprocedure
    Årlig
  • Udskift kniven, eller få den slebet (oftere hvis skæret hurtigt bliver sløvt).
  • Important: Du skal bruge en momentnøgle for at kunne montere kniven korrekt. Hvis du ikke har en momentnøgle eller ikke føler dig tryg ved at udføre dette arbejde, kan du kontakte en autoriseret serviceforhandler.

    Efterse skærekniven, hver gang du løber tør for brændstof. Hvis kniven beskadiges eller revner, skal den straks udskiftes. Hvis skæreknivens skær bliver sløvt eller får hakker, skal den slibes og afbalanceres eller udskiftes.

    Advarsel

    Kniven er skarp. Berøring af kniven kan medføre alvorlig personskade.

    Bær handsker, når du udfører service på kniven.

    1. Se Klargøring til vedligeholdelsesarbejde.

    2. Tip maskinen over på siden med luftfilteret opad.

    3. Brug en træklods til at holde kniven fast (Figur 28).

      g231389
    4. Afmonter kniven, men gem alle monteringsbolte og -møtrikker (Figur 28).

    5. Monter den nye kniv og alle monteringsboltene og -møtrikkerne (Figur 29).

      g231390

      Important: Placer skæreknivens krumme ender, så de peger opad mod maskinens hus.

    6. Brug en momentnøgle til at tilspænde skæreknivsbolten til 82 N·m.

      Important: En bolt, der er spændt til 82 N·m, sidder meget stramt. Mens du holder skærekniven fast med en træklods, skal du lægge al din vægt bag skralde- eller momentnøglen og spænde bolten godt fast. Denne bolt er meget vanskelig at overspænde.

    Justering af selvkørselsdrevet

    Når du monterer et nyt selvkørselsdrevkabel, eller hvis selvkørselsdrevet kommer ud af justering, skal du justere selvkørselsdrevet.

    1. Drej justeringsgrebet mod uret for at løsne kabeljusteringen (Figur 30).

      g027231
    2. Juster stramningen på kablet (Figur 30) ved at trække det tilbage eller skubbe det frem og holde den position.

      Note: Skub kablet mod motoren for at øge traktionen, og træk kablet væk fra motoren for at mindske traktionen.

    3. Drej justeringsgrebet med uret for at stramme kabeljusteringen.

      Note: Stram knappen godt med hånden.

    Opbevaring

    Opbevar maskinen på et køligt, rent og tørt sted.

    Klargøring af maskinen til opbevaring

    1. Ved årets sidste påfyldning skal du tilsætte brændstofstabilisator (som f.eks. Toro Premium Fuel Treatment) til brændstoffet som anvist på mærkaten.

    2. Bortskaf eventuelt ubrugt brændstof på forsvarlig vis. Genbrug det i henhold til gældende retningslinjer, eller anvend det i din bil.

      Note: Gammelt brændstof i brændstoftanken er den primære årsag til startvanskeligheder. Opbevar ikke brændstof uden brændstofstabilisator i mere end 30 dage, og opbevar ikke stabiliseret brændstof i mere end 90 dage.

    3. Lad maskinen køre, indtil motoren standser som følge af brændstofmangel.

    4. Start motoren igen, og lad den køre, indtil den slukker. Når du ikke længere kan starte motoren, er den løbet tilstrækkeligt tør.

    5. Kobl tændrørskablet fra tændrøret, og sæt det på kabelholderen (hvis monteret).

    6. Fjern tændrøret, hæld 30 ml motorolie ned i tændrørshullet, og træk langsomt i startsnoren flere gange for at fordele olien i hele cylinderen, så den ikke ruster i løbet af vinteren.

    7. Sæt tændrøret løst i.

    8. Spænd alle møtrikker, bolte og skruer.

    Fjernelse af maskinen fra opbevaringsstedet

    1. Efterse og tilspænd alle beslag.

    2. Fjern tændrøret, og kør motoren hurtigt ved at trække i tilbageslagsstarthåndtaget for at blæse overskydende olie ud af cylinderen.

    3. Monter tændrøret, og tilspænd det med en momentnøgle til 20 N∙m.

    4. Udfør eventuelt nødvendige vedligeholdelsesprocedurer. Se .

    5. Kontroller motoroliestanden. Se Kontrol af motoroliestanden.

    6. Fyld frisk brændstof på brændstoftanken. Se Opfyldning af brændstoftanken.

    7. Sæt tændrørskablet på tændrøret.