Johdanto

Tm moottorisaha on suunniteltu leikkaamaan puiden oksia, tukkeja ja puupalkkeja, jotka ovat lpimitaltaan korkeintaan sahalaipan pituisia. Sit saavat kytt vain aikuiset. Se on suunniteltu kytettvksi vain akkuyksikkmallien 88525 (toimitetaan mallin 51138 kanssa) tai 88526 kanssa.

Lue nm tiedot huolellisesti, jotta opit kyttmn ja huoltamaan tuotetta asianmukaisesti sek vlttmn tapaturmia ja laitevaurioita. Olet itse vastuussa tuotteen asianmukaisesta ja turvallisesta kytst.

Voit ottaa yhteyden Toroon suoraan osoitteessa www.Toro.com, jos tarvitset tietoja tuotteista ja lisvarusteista, lhimmst jlleenmyyjst tai takuusta, tai jos haluat rekisterid tuotteesi.

Malli 51138T ei sisll akkuyksikk eik laturia.

Turvaohjeet

Ehkise tulipalon, shkiskun ja loukkaantumisten riski noudattamalla aina shktykaluja kytettess yleisi varotoimenpiteit, mukaan lukien seuraavia:

Vaara

Varoitusten ja ohjeiden noudattamatta jttminen voi aiheuttaa shkiskun, tulipalon ja/tai vakavan loukkaantumisen.

Lue kaikki turvallisuusvaroitukset ja ohjeet.

Silyt kaikki varoitukset ja ohjeet myhemp tarvetta varten.

Varoituksissa shktykalulla tarkoitetaan hankkimaasi johdollista shktykalua tai akkukyttist (johdotonta) shktykalua.

  1. Tyskentelyalueen turvallisuus

    1. Pid tyskentelyalue siistin ja hyvin valaistuna.Onnettomuuksia sattuu helposti sotkuisilla tai pimeill alueilla.

    2. l kyt shktykaluja rjhdysherkiss ympristiss, kuten palavia nesteit, kaasuja tai ply sisltviss tiloissa.Shktykalujen kytst syntyy kipinit, jotka voivat sytytt plyn tai kaasun.

    3. Pid lapset ja sivulliset loitolla shktykalua kytettess.Hiritekijt voivat johtaa laitteen hallinnan menettmiseen.

  2. Henkilturvallisuus

    1. Pysy valppaana: katso, mit olet tekemss, ja kyt maalaisjrke shktykalun kytss. l kyt shktykalua, kun olet vsynyt tai huumeiden, alkoholin tai lkkeiden vaikutuksen alaisena.Keskittymisen herpaantuminen shktykalua kytettess voi aiheuttaa vakavan loukkaantumisen.

    2. Kyt henkilnsuojaimia. Kyt silmsuojaimia.Olosuhteisiin sopivat suojavarusteet, kuten plynaamari, luistamattomat turvakengt, suojakypr tai kuulonsuojaimet ehkisevt henkilvahinkoja.

    3. Est laitteen kynnistyminen vahingossa. Varmista, ett virtakytkin on POIS-asennossa, ennen kuin laite kytketn virtalhteeseen ja/tai akkuyksikkn tai sit nostetaan tai kannetaan.Shktykalun kantaminen sormi virtakytkimell tai virtalhteen kytkeminen shktykaluun, jonka virtakytkin on pll, altistaa onnettomuuksille.

    4. Irrota kaikenlaiset kiintoavaimet ennen shktykalun kynnistmist.Shktykalussa kiinni oleva kiintoavain voi aiheuttaa loukkaantumisen.

    5. l kurota liikaa. Varmista, ett seisot koko ajan tukevasti ja pysyt tasapainossa.Tm parantaa shktykalun hallintaa yllttviss tilanteissa.

    6. Pukeudu asianmukaisesti. l kyt lysi vaatteita tai riippuvia koruja. Pid hiukset, vaatteet ja ksineet loitolla liikkuvista osista.Lyst vaatteet, riippuvat korut tai pitkt hiukset voivat jd kiinni liikkuviin osiin.

    7. Jos kytss on plyn poistoon ja kerykseen tarkoitettuja laitteita, varmista, ett ne on kytketty ja niit kytetn oikein.Tllaisten laitteiden kytt voi vhent plyn aiheuttamia vaaratilanteita.

    8. Pid kdet ja jalat loitolla leikkuualueesta.

  3. Shktykalun kytt ja kunnossapito

    1. l kyt shktykalua vkisin. Kyt tarkoitukseen sopivaa shktykalua.Sopiva shktykalu tekee tyn paremmin ja turvallisemmin sill kyttnopeudella, jolle se on suunniteltu.

    2. l kyt shktykalua, jos virtakytkin ei kytke sit plle ja pois.Shktykalut, joiden virtakytkin ei toimi oikein, ovat vaarallisia, ja ne tytyy korjata.

    3. Irrota virtajohto virtalhteest ja/tai akkuyksikk shktykalusta ennen kuin teet stj, vaihdat lislaitteita tai siirrt shktykalua siln.Tllaiset ennaltaehkisevt toimet vhentvt shktykalun vahinkokynnistyksen riski.

    4. Kun shktykalua ei kytet, silyt sit lasten ulottumattomissa, lk anna sit sellaisten henkiliden kyttn, jotka eivt tunne tykalua tai nit ohjeita.Shktykalut ovat vaarallisia kouluttamattomien henkiliden ksiss.

    5. Kun laitteita ei kytet, silyt niit sistiloissa.Kun laitteita ei kytet, niit on silytettv sistiloissa kuivassa ja korkealla sijaitsevassa tai lukitussa paikassa lasten ulottumattomissa.

    6. Pid shktykalut kunnossa. Tarkista, ett liikkuvia osia ei ole kohdistettu vrin ja etteivt ne ole jumittuneet ja ett osat ovat ehji. Tarkista mys kaikki muut seikat, jotka voivat vaikuttaa shktykalun toimintaan. Jos shktykalu on vaurioitunut, se on korjattava ennen kytt.Monet onnettomuuksista johtuvat shktykaluista, joita ei ole pidetty kunnossa.

    7. Pid leikkuutykalut tervin ja puhtaina.Kunnossa pidetyt leikkuutykalut, joiden leikkuusrm on terv, jumiutuvat harvemmin ja ovat helpompia hallita.

    8. Kyt shktykalua, lisvarusteita, tykaluosia jne. niden ohjeiden mukaan ja niille soveltuvaan kytttarkoitukseen, ja huomioi tyskentelyolosuhteet ja suoritettavan tyn tyyppi.Shktykalun kytt muihin kuin sille tarkoitettuihin tihin voi johtaa vaaratilanteisiin.

    9. Huolehdi, ett suojukset ovat paikoillaan ja toimintakunnossa.

    10. Kyt vain valmistajan ilmoittamia vaihtosahalaippoja ja -terketjuja.Sahalaippojen ja terketjujen virheellinen vaihtaminen voi rikkoa terketjun ja/tai aiheuttaa takapotkun.

    11. Noudata sahan terketjun teroittamista ja huoltamista koskevia valmistajan ohjeita.Syvyysmittarin korkeuden pienentminen voi aiheuttaa voimakkaamman takapotkun.

  4. Moottorisahan turvallisuus

    1. Tartu shktykaluun vain eristetyist tarttumakohdista, sill terketju voi joutua kosketuksiin piilevien shkjohtojen tai sen oman virtajohdon kanssa.Jos terketju koskettaa shkjohtoa, se voi shkist shktykalun avoimet metalliosat ja antaa kyttjlle shkiskun.

    2. Kyt suojalaseja, kuulonsuojaimia ja pn, ksien ja jalkojen suojavarusteita.Asianmukainen suojavarustus ehkisee loukkaantumisia, joita voi aiheutua sinkoutuvasta materiaalista tai vahinkokosketuksesta terketjuun.

    3. Puiden kaataminen voi olla vaarallista ja vaatii ammattitaitoa.l kyt moottorisahaa sellaisten isojen puiden kaatamiseen, joiden rungon lpimitta on suurempi kuin sahalaipan pituus.

    4. l kiipe puuhun kyttmn moottorisahaa.Moottorisahan kyttminen puuhun kiivettyn voi aiheuttaa loukkaantumisen.

    5. Seiso aina tukevasti, ja kyt moottorisahaa vain, kun olet liikkumattomalla, turvallisella ja tasaisella pinnalla.Liukkaat tai epvakaat pinnat, kuten tikkaat, voivat aiheuttaa tasapainon tai moottorisahan hallinnan menetyksen.

    6. Kun sahaat jnnittynytt oksaa, varo sen heilahtamista taaksepin.Kun puuhun muodostunut jnnite vapautuu, jnnittynyt oksa voi lyd moottorisahan kyttj tai sahaa ja aiheuttaa sahan hallinnan menetyksen.

    7. Ole erittin varovainen leikatessasi pensaita ja taimia.Ohut materiaali voi tarttua sahaan ja saada sen sinkoutumaan kyttj kohti tai aiheuttaa tasapainon menetyksen.

    8. Kanna moottorisahaa etukahvasta virta pois kytkettyn ja saha suunnattuna pois kehostasi. Kyt sahalaipan suojusta aina, kun kuljetat moottorisahaa tai laitat sen silytykseen.Moottorisahan asianmukainen ksittely ehkisee vahinkokosketuksia liikkuvaan terketjuun.

    9. Noudata voitelua, terketjun kiristmist ja lisvarusteiden vaihtamista koskevia ohjeita.Vrin kiristetty tai voideltu terketju voi joko katketa tai list takapotkun riski.

    10. Pid kahvat kuivina, puhtaina ja ljyttmin sek rasvattomina.Rasvaiset ja ljyiset kahvat ovat liukkaita, mik voi aiheuttaa hallinnan menetyksen.

    11. Vlt takapotkuja.Sahatessa voi tapahtua takapotku, kun sahalaipan pty tai krki koskettaa esinett tai kun saha j puuhun puristuksiin. Krjen kosketus voi aiheuttaa killisen taaksepin suuntautuvan liikkeen, joka potkaisee sahalaipan yls ja taakse kyttj kohti. Terketjun jminen puristuksiin sahalaipan ylosasta voi tynt sahalaipan killisesti kyttj kohti. Tllaiset tilanteet voivat aiheuttaa sahan hallinnan menetyksen, mik voi johtaa vakavaan loukkaantumiseen. Voit vltt takapotkua alla mainituilla asianmukaisilla varotoimilla:

      • Kyt moottorisahaa aina kaksin ksin. Pid tukeva ote, jossa sormet puristavat moottorisahan kahvoja, molemmat kdet pitelevt sahaa, ja keho ja ksivarret ovat sellaisessa asennossa, ett ne voivat torjua takapotkun voimaa. Asianmukaisin varotoimin voit hallita sahaa takapotkun sattuessa. l pst irti moottorisahasta!

      • l kurota liikaa lk sahaa olkapt korkeammalta.Tm ehkisee sahan krjen vahinkokosketuksia ja parantaa sahan hallintaa yllttviss tilanteissa.

  5. Huolto

    Huollata shktykalu koulutetulla henkilll kytten vain alkuperist vastaavia varaosia.Nin varmistat, ett shktykalu pysyy turvallisena.

  6. Akkujen turvallisuus

    1. l lataa shktykalua sateessa tai kosteissa tiloissa.

    2. l kyt akkukyttist shktykalua sateessa.

    3. Kyt vain seuraavia akkutyyppej ja -kokoja: Toro-akkumalli 88525 tai 88526 ja akkulaturimalli 88527.

    4. Irrota akku tai kytke se irti ennen huoltoa, puhdistusta tai roskien poistoa shktykalusta.

    5. l hvit akkua polttamalla, sill akun kenno voi rjht. Tarkista paikalliset akkujen hvittmist koskevat mrykset.

    6. l avaa tai leikkaa akkua. Akkuneste on syvyttv, ja se voi vahingoittaa silmi tai ihoa. Se voi olla myrkyllist nieltyn.

    7. l avaa tai leikkaa akkua. Akkuneste on tulenarkaa, ja sen altistamisesta tulelle voi seurata onnettomuus.

    8. Ksittele akkuja varoen, jotta shk johtavat esineet, kuten sormukset, rannekorut tai avaimet, eivt aiheuta akkuun oikosulkua. Akku tai johdin voi ylikuumentua ja aiheuttaa palovammoja.

    9. Latausaika pitenee, jos akkuyksikk ei ladata soveltuvassa lmptilassa.

SILYT NM OHJEET

nenpaine

Tmn laitteen nenpainetaso kyttjn korvan kohdalla on 85dBA, johon sisltyy epvarmuusarvo (K) 3dBA.

nenpainetaso on mritetty standardissa EN ISO 11201 kuvatun menettelyn mukaisesti.

niteho

Tmn laitteen taattu nitehon taso on 105dBA, johon sisltyy epvarmuusarvo (K) 1dBA.

nitehon taso on mritetty standardissa EN ISO 22868 kuvatun menettelyn mukaisesti.

Kden/ksivarren trin

Oikealle kdelle mitattu trintaso = 1,65m/s2

Vasemmalle kdelle mitattu trintaso = 1,65m/s2

Epvarmuusarvo (K) = 1.5m/s2

Mitatut arvot on mritetty standardissa EN ISO 20643 mritetyn menettelyn mukaisesti.

Important: Shktykalun varsinainen kytnaikainen trintaso voi laitteen kytttavasta riippuen poiketa ilmoitetusta kokonaisarvosta. Kyttjn on noudatettava varsinaisiin kyttolosuhteisiin perustuvan arvion mukaisia varotoimenpiteit.

Turva- ja ohjetarrat

Graphic

Turva- ja ohjetarrat on sijoitettu hyvin nkyville paikoille mahdollisten vaara-alueiden lhettyville. Korvaa vioittuneet tai kadonneet tarrat uusilla.

decal136-2497
decal136-2498
decal136-2499
decal136-2501
decal136-2504
decal136-2534
decal136-2537
decal136-2538
decal136-2539

Käyttöönotto

Note: Akkuyksikk ei ole tyteen ladattu ostettaessa. Ennen tykalun ensimmist kyttkertaa katso Akkuyksikn lataus.

Moottorisahan tyttminen sahalaippa- ja terketjuljyll

Important: Kyt vain sahalaippa- ja terketjuljy (myydn erikseen).

  1. Aseta moottorisaha tasaiselle alustalle.

  2. Puhdista ljyntyttkorkin ymprist (Figure 1).

    Note: Varmista, ett ljysilin ei pse roskia tai puun paloja.

    g192110
  3. Irrota ljyntyttkorkki, ja kaada ljy moottorisahaan, kunnes ljy peitt ljysilin ikkunan (Figure 1).

    l tyt ljy tyttkaulan alareunaa korkeammalle.

  4. Pyyhi likkynyt ljy pois, ja aseta ljyntyttkorkki takaisin paikalleen.

Akkulaturin seinkiinnitys (valinnainen)

Halutessasi voit kiinnitt akkulaturin tukevasti seinn kyttmll laturin takapuolella olevia kiinnitysreiki.

Kiinnit laturi sistiloihin (esimerkiksi autotalliin tai muuhun kuivaan paikkaan) pistorasian lhelle ja pois lasten ulottuvilta.

Katso kuvasta, miten laturi kiinnitetn (Figure 2).

Note: Kiinnit laturi paikalleen liu’uttamalla ja kntmll se oikein kohdistettujen kiinnikkeiden plle (kiinnikkeet eivt sislly pakkaukseen).

g194202

Laitteen yleiskatsaus

g192115
g192114
Painot
Koneen massa ilman akkua5,4kg
Koneen massa akkumallin 88525 kanssa6,4kg
Koneen massa akkumallin 88526 kanssa7,0kg
Soveltuvat lmptilat
Lataa akku lmptilassa0...+40°C
Kyt tuotteita lmptilassa15...+60°C
Silyt tuotteita lmptilassa15...+60°C
Kytke laturi irti lmptilassaAlle 0°C tai yli 40°C

*Latausaika pitenee, jos akkua ei ladata niden lmptilarajojen sisll.

Silyt tykalua, akkuyksikk ja akkulaturia suljetussa, puhtaassa ja kuivassa tilassa.

Käyttö

Ennen moottorisahan kytt

Tee seuraavat toimet ennen moottorisahan kytt:

Moottorisahan kynnistys

  1. Varmista, ett moottorisahan ilmanvaihtoaukoissa (Figure 5 ja Figure 6) ei ole ply tai roskia.

    g197204
    g197205
  2. Aseta moottorisaha tasaiselle alustalle.

  3. Kohdista akkuyksikss oleva ulkonema moottorisahassa olevaan akkusyvennykseen (Figure 7).

    g228731
  4. Tynn akkuyksikk akkusyvennykseen kunnes akkuyksikk lukittuu paikalleen.

  5. Irrota suojus terketjun plt.

  6. Varmista, ett ketjujarru on KYTT-asennossa (Figure 8).

    g192111
  7. Pid toinen ksi etukahvalla ja toinen takakahvalla, paina liipaisimen lukkoa, ja purista sitten liipaisinta (Figure 9).

    g192113

Moottorisahan sammutus

Sammuta moottorisaha vapauttamalla liipaisin.

Kun sahaa ei kytet tai sit kuljetetaan tyskentelyalueelle tai sielt pois, siirr ketjujarru PYSYTYS-asentoon (Figure 8) ja irrota akkuyksikk.

Sahaaminen moottorisahalla

Vaara

Moottorisahan virheellinen kytt voi aiheuttaa vakavan loukkaantumisen tai kuoleman.

Ehkise henkilvahinkoja lukemalla kaikki kyttohjeet ja noudattamalla niit huolellisesti.

Vaara

Takapotku voi aiheuttaa vakavan loukkaantumisen tai kuoleman.

Varmista aina ennen moottorisahan kytt, ett terketjujrjestelm toimii oikein.

Vlt sahattavien kohteiden koskettamista moottorisahan krjell.

Takapotkuja on kahden tyyppisi:

  • Moottorisahan nopea, ylspin suuntautuva liike, joka johtuu siit, ett terketju sahalaipan krjess tai pdyss koskettaa esinett

  • Moottorisahan nopea, taaksepin suuntautuva liike, joka johtuu siit, ett terketju sahalaipan krjess tai pdyss j sahattavan kohteen vliin puristuksiin

Kuvassa on esitetty sahalaipan alue, jonka kosketusta esineiden kanssa on vltettv takapotkun ehkisemiseksi (Figure 10).

g026070
  1. Pitele moottorisahaa kaksin ksin niin, ett vasen ksi on etukahvalla ja oikea ksi takakahvalla kuvan mukaisesti (Figure 11).

    Note: Vasemman kden pitminen suorassa olkap lukossa vaimentaa takapotkua.

    g025213
  2. Seiso moottorisahan vasemmalla puolella, l ketjun takana, ja pid hyv tasapaino ja tukeva asento sahatessa.

  3. Seiso kiintell ja tasaisella maalla sahattavan puun edess.

  4. Kun sahaat, pid puu lhell moottorisahan moottorin puolta ja sahalaipan takapt.

    Voit kytt kuoritukea (Figure 12) lismn painetta, mutta tm toimii parhaiten tervhampaisen terketjun kanssa.

    g200720
  5. Paina moottorisaha kevyesti puuta vasten niin, ett sahan oma paino ohjaa sahausta.

  6. Paina moottorisahaa tasaisesti koko sahauksen ajan, ja hellit vasta sahauksen loppuvaiheessa.

Oksien karsinta

Vaara

Ylempien oksien karsiminen maasta ksin voi johtaa epvakaaseen asentoon, joka voi olla vaarallinen moottorisahaa kytettess ja aiheuttaa vakavan loukkaantumisen tai kuoleman joko itsellesi tai sivullisille.

Kun karsit oksia pystyss olevasta puusta, noudata seuraavia ohjeita:

  • l kiipe oksille moottorisahan kanssa.

  • l kurota liikaa, ja pitele sahatessa moottorisahaa kaksin ksin.

  • Varmista, ett kaikki sivulliset ovat loitolla alueesta, jolle oksia voi tippua.

  1. Pitele moottorisahaa kuvan mukaisesti (Figure 11).

  2. Kun sahaat pieni oksia, paina sahattavaa oksaa kevyesti.

  3. Kun sahaat isompia oksia, tee ensin matala kaatolovi, ja viimeistele sitten sahaus oksan ylpuolelta.

    1. Sahaa oksan alapuolelta noin 15cm:n pst rungosta. Tee sahaus, jonka syvyys on noin kolmasosa oksan lpimitasta.

    2. Sahaa ylpuolelta 5–10cm aiempaa sahauskohtaa etmmlt. Sahaa, kunnes oksa katkeaa.

    3. Tee oksan tynkn alapuolelta mahdollisimman lhelt runkoa sahaus, jonka syvyys on noin kolmasosa tyngn lpimitasta.

    4. Sahaa oksan tynk ylpuolelta mahdollisimman lhelt runkoa niin, ett sahauskohdat kohtaavat.

Puun kaato

Vaara

Seisovien puiden kaato edellytt ammattitaitoa, ja siihen liittyy vaaroja.

  • Ennen kuin yritt kaataa isoa puuta, harjoittele ja tutustu moottorisahaan sahaamalla oksia tai pieni tukkeja.

  • l kyt tt moottorisahaa sellaisten isojen puiden kaatamiseen, joiden rungon lpimitta on suurempi kuin sahalaipan pituus.

Oikea sahausasento puun kaatoon on esitetty kuvassa (Figure 13).

g195831
  1. Mrit puun kaatumissuunta. Huomioi tuulen suunta, jos puun toisella puolella on raskaampia oksia, ja huomioi puun mahdollinen luonnollinen kallistuma.

  2. Mrit selke ja turvallinen perntymistie vaara-alueelta. Katso Figure 14.

    g024800
  3. Pitele moottorisahaa kuvan mukaisesti (Figure 11).

  4. Tee ensimminen sahaus, jonka syvyys on kolmasosa oksan lpimitasta, sille puolelle, jolle haluat puun kaatuvan (Figure 15).

    Note: Tm sahaus est terketjua jmst puristuksiin seuraavaa sahausta tehtess.

    g228707
  5. Muodosta kaatolovi tekemll toinen sahaus niin, ett aloitat vhintn 5cm ensimmisen sahauksen ylpuolelta (Figure 15).

  6. Tee kaatosahaus kuvan mukaisesti kaatoloven vastakkaiselta puolelta noin 5cm kaatoloven tyve korkeammalle (Figure 15).

    Important: Jt kaatosahaus 2,5–5cm:n phn kaatolovesta niin, ett sahausten vliin muodostuu sarana (Figure 15), joka est puuta kaatumasta vrn suuntaan tai kiertymst kaatuessaan.

    Note: Kun kaatosahaus lhestyy saranaa (Figure 15), puun pitisi alkaa kaatua.

  7. Kun puu alkaa kaatua, irrota moottorisaha puusta, pysyt se, laske se maahan, ja pernny vaiheessa 2 mritetty perntymistiet pitkin.

    Important: Jos puu alkaa kaatua vrn suuntaan, lopeta sahaus vlittmsti, pysyt moottorisaha, laske se maahan, ja avaa sahauskohtaa kiilalla niin, ett se tynt puun oikeaan kaatosuuntaan.

Kaatuneen puun oksien karsinta

  1. Pitele moottorisahaa kuvan mukaisesti (Figure 11).

  2. Sahaa pois pienet oksat, jotka eivt kannattele puun painoa maassa.

    g194824
    g194825
  3. Sahaa puuta kannattelevat isommat oksat alapuolelta ylspin niin, ett sahan ter ei j puristuksiin. (Figure 18).

    g194822

Rungon katkonta

  • Jos katkot oksia kaadetusta puusta tai katkot runkoa plkyiksi, tue runko maasta irti (mieluiten sahapukille). Katso Figure 19.

    g194820
  • Jos runko on tuettu toisesta pst, sahaa ylpuolelta. Jos moottorisaha jumiutuu leikkuukohtaan, l yrit vapauttaa sit moottoria kyttmll. Pysyt saha ja avaa leikkuukohta kiilalla, niin saat sahan vapautettua.

  • Jos runko on tuettu molemmista pist, aloita ylpuolelta tekemll sahaus, jonka syvyys on noin kolmasosa rungon lpimitasta (ruutu A, Figure 19). Tee toinen sahaus alapuolelta niin, ett se yhdistyy ensimmiseen sahaukseen (ruutu B, Figure 19, ja ruutu C, Figure 19). Tm est sahaa jmst runkoon puristuksiin.

  • Jos runko on tuettu koko pituudelta, sahaa ylpuolelta kokonaan rungon lpi.

  • Jos runko on tuettu molemmista pist, mutta ei keskelt, tee ylpuolelta sahaus, jonka syvyys on noin kolmasosa rungon lpimitasta, ja sahaa sitten joko alapuolelta tai kntmll runko ympri siten, ett sahaus yhdistyy ensimmiseen sahaukseen (Figure 20).

    g194819
  • Jos runko on rinteess, seiso aina rinteess rungon ylpuolella (Figure 21).

    g024807

Akkuyksikn irrotus

  1. Aseta moottorisaha tasaiselle alustalle.

  2. Paina salpaa alaspin, ja irrota akkuyksikk sen syvennyksest.

    g192109

Akkuyksikn lataus

Important: Lue kaikki varotoimet.

Important: Lataa akkuyksikk vain soveltuvissa lmptiloissa. Katso Tekniset tiedot.

Note: Voit tarkistaa akun varauksen (LED-merkkivalot) milloin vain painamalla akkuyksikss olevaa akun varauksen merkkivalon painiketta.

  1. Kytke pistorasioihin sopiva virtajohto akkulaturiin.

  2. Varmista, ett akkuyksikn ilmanvaihtoaukoissa ei ole ply tai roskia.

  3. Kohdista akkuyksikss oleva syvennys (Figure 23) laturin ulkonemaan.

    g228487
  4. Varmista, ett akkulaturin ilmanvaihtoaukoissa ei ole ply tai roskia.

  5. Liu’uta akkuyksikk laturiin niin, ett se on kokonaan paikallaan (Figure 24).

    g194423
  6. Irrota akkuyksikk liu’uttamalla akku taaksepin ulos laturista.

  7. Katso akkulaturin LED-merkkivalojen merkitykset alla olevasta taulukosta.

Vasemmanpuoleinen valoOikeanpuoleinen valoMerkitys
PoisPunainenLaturi on pll; akkuyksikk ei ole kytketty
PunainenPunainenAkkuyksikk latautuu
VihrePunainenAkkuyksikk on latautunut
OranssiPunainenAkkuyksikn lmptila on liian suuri
Vilkkuva punainenPunainenAkkuyksikk on viallinen

Akkuyksikn asennus

  1. Aseta moottorisaha tasaiselle alustalle.

  2. Kohdista akkuyksikss oleva ulkonema moottorisahassa olevaan akkusyvennykseen (Figure 25).

    g192108
  3. Tynn akkuyksikk akkusyvennykseen kunnes akkuyksikk lukittuu paikalleen.

Kunnossapito

Kunnossapitotaulukko

HuoltoväliHuoltotoimenpide
Before each use or daily
  • Tarkista ljymr ja lis sahalaippa- ja terketjuljy tarvittaessa.
  • Tarkista ketjujarru.
  • Tarkista terketjun kireys ja sd sit tarvittaessa.
  • Tarkista terketjun tervyys. Ota yhteys valtuutettuun huoltoliikkeeseen, jos ketju tarvitsee teroittaa tai vaihtaa.
  • After each battery cycle
  • Tarkista ljymr ja lis sahalaippa- ja terketjuljy tarvittaessa.
  • Tarkista ketjujarru.
  • Tarkista terketjun kireys ja sd sit tarvittaessa.
  • Yearly or before storage
  • Huolla sahalaippa, terketju ja kyttpyr.
  • Tarkista terketjun tervyys. Ota yhteys valtuutettuun huoltoliikkeeseen, jos ketju tarvitsee teroittaa tai vaihtaa.
  • ljymrn tarkistus ja sahalaippa- ja terketjuljyn lisminen

    1. Aseta moottorisaha tasaiselle alustalle ja irrota akkuyksikk. Katso Akkuyksikn irrotus.

    2. Tarkista ljymr ljysilin ikkunasta. Jos et ne ljy ljysilin ikkunasta, lis moottorisahaan sahalaippa- ja terketjuljy (Figure 26).

      g192110
    3. Puhdista ljyntyttkorkin ymprist (Figure 26).

      Note: Varmista, ett ljysilin ei pse roskia tai puun paloja.

    4. Irrota ljyntyttkorkki, ja kaada ljy moottorisahaan, kunnes ljy peitt ljysilin ikkunan (Figure 26).

      Note: l tyt ljy tyttkaulan alareunaa korkeammalle.

    5. Pyyhi likkynyt ljy pois, ja aseta ljyntyttkorkki takaisin paikalleen.

    Ketjujarrun tarkistaminen

    1. Aseta moottorisaha tasaiselle alustalle ja irrota akkuyksikk. Katso Akkuyksikn irrotus.

    2. Kytke ketjujarru plle siirtmll se eteenpin PYSYTYS-asentoon (Figure 27).

      g192111
    3. Tartu ksineell ketjuun, ja yrit vet sit sahalaippaa pitkin. Ketjun ei pitisi liikkua sahalaipalla. Jos ketju liikkuu, vie moottorisaha korjattavaksi valtuutettuun huoltoliikkeeseen.

    4. Kytke ketjujarru pois plt siirtmll se taaksepin KYTT-asentoon (Figure 27).

    5. Tartu ksineell ketjuun, ja yrit vet sit sahalaippaa pitkin. Ketjun pitisi liikkua sahalaipalla. Jos ketju ei liiku, vie moottorisaha korjattavaksi valtuutettuun huoltoliikkeeseen.

    Terketjun kireyden st

    Varmista, ett terketju on kunnolla kiristetty. Lys terketju lyhent kyttpyrn ja sahalaipan kyttik ja saattaa rikkoa ketjun. Liian kire terketju ylikuumentaa sahalaipan ja terketjun, mik aiheuttaa nopeaa kulumista ja mahdollisesti ylikuormittaa moottorin. Tarkista terketjun kireys mys muutaman sahauskerran jlkeen. Uusi terketju yleens venyy ja vaatii st ensimmisen kyttkerran jlkeen.

    Terketju on oikein kiristetty, jos pystyt vetmn ketjua ksineell sujuvasti sahalaippaa pitkin. Terketjun pit pysy kiinni sahalaipan alapinnassa.

    Hengenvaara

    Moottorisahan hampaisiin koskeminen voi aiheuttaa vakavan loukkaantumisen.

    • Irrota akkuyksikk ennen moottorisahan stmist tai huoltoa.

    • Kyt aina ksineit, kun sdt tai huollat moottorisahaa.

    1. Aseta moottorisaha tasaiselle alustalle ja irrota akkuyksikk. Katso Akkuyksikn irrotus.

    2. Knn suojuksen siipimutterin kieleke auki, ja lys siipimutteria, mutta l irrota sit (Figure 29).

    3. Pid sahalaipan krke ylhll (Figure 28).

      g192117
    4. Sd terketju.

      • Kirist terketjua kntmll ketjun kiristysnuppia mytpivn.

      • Lys terketjua kntmll ketjun kiristysnuppia vastapivn.

      Sd terketjua, kunnes se koskettaa sahalaipan alapintaa, ja kirist sitten nuppia viel 1/8–1/4 kierrosta.

    5. Kirist siipimutteri niin, ett se on tiukalla, ja knn siipimutterin kieleke kiinni (Figure 29).

    6. Tarkista terketjun kireys. Jos ketju on lysll, toista tm vaihe.

    Sahalaipan, terketjun ja kyttpyrn huolto

    Hengenvaara

    Moottorisahan hampaisiin koskeminen voi aiheuttaa vakavan loukkaantumisen.

    • Irrota akkuyksikk ennen moottorisahan stmist tai huoltoa.

    • Kyt aina ksineit, kun sdt tai huollat moottorisahaa.

    1. Aseta moottorisaha tasaiselle alustalle ja irrota akkuyksikk. Katso Akkuyksikn irrotus.

    2. Knn suojusta kiinni pitvn siipimutterin kieleke auki, ja irrota siipimutteri (Figure 29).

      g228710
    3. Lys terketjua kntmll ketjun kiristysnuppia vastapivn (Figure 29).

    4. Irrota terketju sahalaipasta, ja aseta ketju ja sahalaippa syrjn.

    5. Irrota kiinnike, vlikappale ja kyttpyr moottorisahasta (Figure 30).

      g192116
    6. Tarkasta kyttpyr. Jos se on liian kulunut tai vaurioitunut, vaihda se.

    7. Tarkista, ett ljykanavassa (Figure 30) ei ole roskia, ja puhdista alue tarvittaessa.

    8. Asenna kyttpyr, vlikappale ja kiinnike.

    9. Puhdista sahalaippa ja terketju. Puhdista lika ja roskat sahalaipan reunan urasta metallilangalla tai pienell tasapisell ruuvimeisselill. Aloita etupn kyttpyrst ja etene taaksepin.

      Jos sahalaippa tai urat ovat vaurioituneet tai etupn kyttpyr ei pyri vapaasti, vaihda sahalaippa. Jos terketju on liian kulunut tai vaurioitunut, vaihda se.

    10. Aseta terketju sahalaipan etupn kyttpyrn ymprille niin, ett terketjun hampaiden leikkuupinta osoittaa sahalaipan ylpuolella eteenpin moottorisahan kyljess olevien merkkien mukaisesti (ruutu C, Figure 31).

      g192112
    11. Syt terketjua sahalaipan ymprille ja kohdista ketjun hampaat sahalaipan uraan.

    12. Aseta terketjun ylijv p (ei sahalaipan pll) moottorisahan kyttpyrn ymprille, ja asenna sahalaippa ja kiinnitetty ketju moottorisahaan kuvan mukaisesti (Figure 31).

      Important: Varmista, ett terketjun sttappi on asetettu nuolen osoittamaan koloon (ruutu C, Figure 31). Terketjun kiristysnuppia on ehk kierrettv, jotta tappi sopisi sahalaipan koloon.

    13. Asenna suojus ja siipimutteri, mutta l kirist siipimutteria kokonaan (ruutu D, Figure 31). Knn siipimutterin kieleke kiinni.

    14. Sd terketjun kireys. Katso Terketjun kireyden st.

    Terketjun teroitus

    Ketju tarvitsee teroittaa tai vaihtaa, jos sit tytyy sahatessa painaa vkisin puuta vasten tai sen tekem sahanpuru on hienompaa kuin uutena.

    Ota yhteys valtuutettuun huoltoliikkeeseen, jos ketju tarvitsee teroittaa tai vaihtaa.

    Akkuyksikn valmistelu kierrtyst varten

    Important: Kun irrotat akkuyksikn, peit sen liittimet vahvalla teipill. l yrit tuhota tai purkaa akkuyksikk tai irrottaa siit mitn osia. Litium-ioniakkuyksikt on kierrtettv tai hvitettv asianmukaisesti akkujen kierrtyspisteess.

    Graphic

    Sivustossa www.Call2Recycle.org on listietoja litium-ioniakkujen kierrtyksest ja lhimmst akkujen kierrtyspisteest (vain Yhdysvallat ja Kanada). Jos olet Yhdysvaltojen ja Kanadan ulkopuolella, ota yhteys valtuutettuun Toro-jlleenmyyjn.

    Huolto

    Jos moottorisaha tarvitsee huoltoa, vie se valtuutettuun huoltoliikkeeseen.

    Varastointi

    Important: Silyt tykalua, akkuyksikk ja laturia vain soveltuvissa lmptiloissa. Katso Tekniset tiedot.

    Important: Jos varastoit tykalun vuodeksi tai sit pidemmksi aikaa, irrota akkuyksikk tykalusta ja lataa sit kunnes kaksi tai kolme akun LED-merkkivaloa muuttuu siniseksi. l varastoi tyteen ladattua tai tysin tyhj akkua. Kun ryhdyt taas kyttmn tykalua, lataa akkuyksikk, kunnes laturin vasemmanpuoleinen merkkivalo muuttuu vihreksi tai akun kaikki nelj LED-merkkivaloa muuttuvat sinisiksi.

    • Puhdista kaikki lika ja roskat tuotteesta.

    • Silyt tykalua, akkuyksikk ja akkulaturia hyvin ilmastoidussa tilassa lasten ulottumattomissa.

    • Pid tykalu, akkuyksikk ja akkulaturi loitolla syvyttvist aineista, kuten puutarhakemikaaleista ja jnpoistoaineista.

    • l silyt akkuyksikk ulkona tai ajoneuvoissa, sill se voi aiheuttaa vakavia loukkaantumisia.

    • Silyt tykalua, akkuyksikk ja akkulaturia suljetussa, puhtaassa ja kuivassa tilassa.

    Vianetsintä

    Tee vain niss ohjeissa kuvatut toimenpiteet. Kaikki muut tarkastukset, huolto ja korjaustyt on suoritettava valtuutetussa huoltoliikkeess tai vastaavan ptevyyden omaavan ammattilaisen toimesta, jos et pysty ratkaisemaan ongelmaa itse.

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Moottori ei ky, tai se ky katkonaisesti.
    1. Ketjujarru on kytketty.
    2. Akkuyksikn varaus on matala.
    3. Akkuyksikk ei ole kunnolla paikallaan.
    4. Akkuyksikn lmptila on liian suuri.
    5. Akkuyksikn ampeeriluku on liian suuri.
    6. Suojuksen alla on roskia.
    1. Kytke ketjujarru pois plt siirtmll se taaksepin.
    2. Lataa akkuyksikk.
    3. Varmista, ett akkuyksikk on asetettu kunnolla paikalleen.
    4. Anna akkuyksikn jhty.
    5. Vapauta liipaisin ja paina sit uudelleen.
    6. Irrota suojus ja puhdista roskat.
    Moottori ky, mutta terketju ei liiku.
    1. Terketju ei ole kunnolla kyttpyrn pll.
    1. Asenna terketju ja varmista, ett sen lenkit ovat kunnolla kyttpyrn pll.
    Ketjujarru ei kytkeydy plle.
    1. Ketjujarrussa on hiri.
    1. Vie moottorisaha vlittmsti valtuutettuun huoltoliikkeeseen.
    Moottorisaha ei sahaa kunnolla.
    1. Terketjua ei ole kiristetty oikein.
    2. Terketju on tylsistynyt.
    3. Terketju on asennettu vrin pin.
    4. Terketju on kuiva.
    1. Kirist terketju oikeaan kireyteen.
    2. Vaihda terketju.
    3. Asenna terketju oikein.
    4. Tarkista ljymr.
    Terketjuljy ei voitele kunnolla.
    1. ljyportti on tukossa.
    2. Sahalaipan ljyura on tukossa.
    3. ljysilin sihti on tukossa (jos sihti on asennettuna).
    1. Puhdista ljyportti roskista.
    2. Puhdista sahalaippa roskista.
    3. Puhdista ljysilin sihti roskista (jos sihti on asennettuna).
    Akkuyksikn lataus purkautuu nopeasti.
    1. Akkuyksikn lmptila ylitt tai alittaa soveltuvat raja-arvot.
    1. Siirr akkuyksikk kuivaan paikkaan, jossa lmptila on vlill 0...+40°C.
    Akkulaturi ei toimi.
    1. Akkulaturin lmptila ylitt tai alittaa soveltuvat raja-arvot.
    2. Pistorasia, johon akkulaturi on kytketty, ei toimi.
    1. Kytke akkulaturi irti, ja siirr se kuivaan paikkaan, jossa lmptila on vlill 0...+40°C.
    2. Ota yhteys valtuutettuun shkasentajaan pistorasian korjaamista varten.
    Moottorisaha ei ky tai pysy kynniss.
    1. Akkuyksikn johtimissa on kosteutta.
    2. Akkuyksikk ei ole asennettu kunnolla moottorisahaan.
    1. Anna akkuyksikn kuivua, tai pyyhi se kuivaksi.
    2. Irrota akkuyksikk moottorisahasta, kytke se uudelleen kiinni, ja varmista, ett se on kunnolla asennettu ja salpa lukittunut.
    Vain kolme akkuyksikn LED-merkkivaloista palaa, vaikka akku on juuri ladattu tyteen.
    1. Tm on normaalia.
    1. Pysyt tykalu, ja tarkista akun todellinen varaus painamalla akun varauksen merkkivalon painiketta tai irrottamalla akku tykalusta.
    Kun painat akun varauksen merkkivalon painiketta, akkuyksikn kaikki nelj LED-merkkivaloa vilkkuvat, ja akun nykyinen varaustaso nytetn (kun akkuyksikk ei ole kytss).
    1. Akkuyksikn lmptila ylitt tai alittaa soveltuvat raja-arvot.
    1. Siirr akkuyksikk kuivaan paikkaan, jossa lmptila on vlill 0...+40°C.
    Akkuyksikn kaikki nelj LED-merkkivaloa vilkkuvat, kun pstt irti liipaisimesta (kun akkuyksikk on kytss).
    1. Akkuyksikn lmptila ylitt tai alittaa soveltuvat raja-arvot.
    1. Siirr akkuyksikk kuivaan paikkaan, jossa lmptila on vlill 0...+40°C.
    Kun painat akun varauksen merkkivalon painiketta, kaksi akkuyksikn LED-merkkivaloa vilkkuu, ja akun nykyinen varaustaso nytetn (kun akkuyksikk ei ole kytss).
    1. Akkuyksikn kennoissa on eri jnnite.
    1. Aseta akku laturiin, ja odota, ett se on tyteen ladattu.
    Kaksi akkuyksikn LED-merkkivaloa vilkkuu, kun pstt irti liipaisimesta (kun akkuyksikk on kytss).
    1. Akkuyksikn kennoissa on eri jnnite.
    1. Aseta akku laturiin, ja odota, ett se on tyteen ladattu.
    Yksi akkuyksikn LED-merkkivalo vilkkuu.
    1. Akkuyksikn jnnite on alhainen.
    1. Aseta akkuyksikk laturiin.
    Akkuyksikn irrottaminen tykalusta on vaikeaa.
    1. Akkuyksikk/tykalu on uusi, tai akun/tykalun liittimiss on korroosiota.
    1. Puhdista akkuyksikn ja tykalun liittimet. Levit sen jlkeen eristerasvaa akun liittimiin. l kyt muita voiteluaineita, sill ne voivat vaurioittaa liittimi.