Johdanto

Tm kone on tarkoitettu ammattimaiseen kaupalliseen kyttn. Se on tarkoitettu pasiassa puistojen, golfkenttien, urheilukenttien ja kaupallisten kiinteistjen laajojen viheralueiden tystmiseen.

Lue nm tiedot huolellisesti, jotta opit kyttmn ja huoltamaan laitetta asianmukaisesti sek vlttmn tapaturmia ja laitevaurioita. Olet itse vastuussa tuotteen asianmukaisesta ja turvallisesta kytst.

Osoitteessa www.Toro.com on listietoja, jos tarvitset esimerkiksi turvallisuuteen liittyvi vinkkej, kyttkoulutukseen liittyvi materiaaleja, tietoja lisvarusteista tai lhimmst jlleenmyyjst tai jos haluat rekisterid tuotteesi.

Aina kun tarvitset huoltoa, alkuperisi Toro-varaosia tai listietoja, ota yhteys valtuutettuun huoltoliikkeeseen tai Toron asiakaspalveluun. Ota tllin tuotteesi malli- ja sarjanumerot valmiiksi esiin.Figure 1 ja Figure 2 osoittavat laitteen malli- ja sarjanumeroiden sijainnin. Kirjoita numerot annettuun tilaan.

Important: Skannaamalla sarjanumerokilvess (jos varusteena) olevan QR-koodin mobiililaitteella saat tuotetietoja sek takuu- ja varaosatietoja.

g262223
g262224

Tss kyttoppaassa esiintyv varoitusmerkint (Figure 3) ilmaisee vaaratilannetta, josta saattaa olla seurauksena vakava tapaturma tai jopa kuolema, jos suositellut varotoimenpiteet laiminlydn.

g000502

Tss kyttoppaassa kytetn kahta termi tietojen korostamiseksi. Trke kiinnitt huomiota mekaanisiin erikoistietoihin ja Huomautus korostaa erityishuomion ansaitsevia yleistietoja.

Vaara

KALIFORNIA

Lakiesityksen 65 mukainen varoitus

Tämän tuotteen käyttäminen voi altistaa kemikaaleille, jotka Kalifornian osavaltion tietojen mukaan aiheuttavat syöpää, synnynnäisiä epämuodostumia tai muuta lisääntymiseen liittyvää haittaa.

Turvaohjeet

Yleinen turvallisuus

Tm tuote voi katkaista jalan tai kden sek singota esineit. Noudata aina kaikkia turvallisuusohjeita, jotta vakavilta loukkaantumisilta vltytn.

Tuotteen kyttminen muuhun kuin sen aiottuun kytttarkoitukseen voi olla vaarallista kyttjlle ja sivullisille.

  • Lue ja sisist tmn kyttoppaan sislt ennen koneen kytt.

  • Koneen kytt vaatii kyttjn tyden huomion. Jos kyttjn huomio keskittyy muualle, saattaa seurata henkil- tai omaisuusvahinko.

  • l laita ksi tai jalkoja koneen liikkuvien osien lhelle.

  • l kyt konetta ilman paikallaan olevia ja oikein toimivia suojuksia ja muita suojalaitteita.

  • l mene heittoaukkojen eteen. Pid sivulliset ja lemmikit turvallisen matkan pss koneesta.

  • l pst lapsia, sivullisia tai lemmikkielimi kyttalueelle. l koskaan anna lasten kytt konetta.

  • Sammuta ajoneuvon moottori, irrota virta-avain (jos varusteena), odota, kunnes kaikki liikkuvat osat ovat pyshtyneet, ja anna koneen jhty aina ennen sen st, huoltoa, puhdistusta tai varastointia.

Laitteen asiaton kytt tai huolto voi aiheuttaa tapaturman. Vhenn loukkaantumisriski noudattamalla nit turvallisuusohjeita ja huomioimalla aina varoitusmerkki Graphic, joka tarkoittaa varoitusta, vaaraa tai hengenvaaraa – henkilturvallisuusohjeet. Ohjeiden noudattamatta jttminen saattaa johtaa henkilvahinkoon tai kuolemaan.

Lis turvallisuusohjeita on tmn kyttoppaan eri kohdissa.

Turva- ja ohjetarrat

Graphic

Turva- ja ohjetarrat on sijoitettu hyvin nkyville paikoille mahdollisten vaara-alueiden lhettyville. Korvaa vioittuneet tai kadonneet tarrat uusilla.

decal93-6696
decal110-4665
decal110-4666
decal110-4678
decal110-4667
decal110-4668
decal110-4670
decal92-1581
decal110-4677
decal110-4664
decal92-1582
decal106-8856
decal133-8061

Käyttöönotto

Koneen tarkastus

ProCore 864

Kyt apuna seuraavaa luetteloa:

  • Vhintn 30 PTO-hevosvoimaa kytettess kevyiss tai normaaleissa olosuhteissa (hiekkaiset tai hiekka-/hiuemaat, joiden tiivistyminen on normaalia).

  • Vhintn 35 PTO-hevosvoimaa kytettess normaaleissa tai raskaissa olosuhteissa (raskas hiue-, savi- ja kalliomaaper, jonka tiivistyminen on normaalia suurempaa).

  • Luokan I tai II kolmipistenostolaite, jonka on laskettu nostavan vhintn 714kg:n painoiset laitteet.

  • Ajoneuvon PTO:n nopeus 540 kierr./min

  • Riittv etupn paino (painolasti).

  • Oikea rengaspaine.

    Varoitus

    l ylit rengasvalmistajan suosittelemia ajoneuvon renkaiden minimi- ja maksimipaineita.

ProCore 1298

Kyt apuna seuraavaa luetteloa:

  • Vhintn 45 PTO-hevosvoimaa kytettess kevyiss tai normaaleissa olosuhteissa (hiekkaiset tai hiekka-/hiuemaat, joiden tiivistyminen on normaalia).

  • Vhintn 50 PTO-hevosvoimaa kytettess normaaleissa tai raskaissa olosuhteissa (raskas hiue-, savi- ja kalliomaaper, jonka tiivistyminen on normaalia suurempaa).

  • Luokan II kolmipistenostolaite, jonka on laskettu nostavan vhintn 1043kg:n painoiset laitteet.

  • Ajoneuvon PTO:n nopeus 540 kierr./min

  • Riittv etupn paino (painolasti).

  • Oikea rengaspaine.

    Varoitus

    l ylit rengasvalmistajan suosittelemia ajoneuvon renkaiden minimi- ja maksimipaineita.

Ajoneuvon osat (Figure 4)

g007332

Painolastivaatimukset

Vaara

ProCore-ilmastajan asentaminen ajoneuvon takaosaan vhent etuakseliin kohdistuvaa painoa.

Jos tarvittavaa painolastia ei list, seurauksena voi olla tapaturma ja vakava loukkaantuminen tai kuolema.

  • Riittvn ohjattavuuden ja vakauden varmistamiseksi voi olla tarpeen list painolastia ajoneuvon etuosaan.

  • Listietoja painovaatimuksista on ajoneuvon kyttoppaassa.

Nostovarsien asennus

Vaiheeseen tarvittavat osat:

Lukitussokka2
  1. Aseta ilmastaja tasaiselle alustalle asennusta varten.

  2. Peruuta ajoneuvo suoraan ilmastajaan, kunnes nostovarret ovat kohdakkain hinaustappien kanssa.

  3. Varmista, ett PTO on vapautettu.

  4. Kytke seisontajarru, sammuta moottori ja irrota virta-avain. Odota, kunnes moottori ja kaikki liikkuvat osat ovat pyshtyneet, ennen kuin poistut kyttjn paikalta.

    Note: Suurin maavara saavutetaan kiinnittmll hinaustapit alempiin asennusreikiin (Figure 5). Kohdassa PTO-akselin asennus on tietoja siit, milloin kytetn ylempi asennusreiki.

    g028741
  5. Asenna oikea ja vasen nostovarsi hinaustappeihin (Figure 6).

    g007292
  6. Kiinnit nostovarret hinaustappeihin lukitussokilla (Figure 6).

Tyntvarren asennus

Vaiheeseen tarvittavat osat:

Tappi1
Lukitussokka1

Note: Ilmastajan etuosan on oltava kytn aikana pystysuorassa, jotta ilmastusreikien laatu pysyy hyvn (Figure 7). Sd kulmaa tyntvarren avulla. Katso listietoja kohdasta Käyttövihjeitä.

g007293
  1. Asenna tyntvarsi kannattimen alempaan reikn ja kiinnit tapilla ja lukitussokalla (Figure 8).

    g007294
  2. Voitele tyntvarren kierteiset tersputket.

  3. Kierr tyntvartta siten, ett varsi kiristyy. Sd, kunnes ilmastajan rungon etuosa on 90 astetta vaakasuorasta (Figure 8).

  4. Lukitse tyntvarsi oikeaan asentoon kiristmll lukkomutteri.

PTO-akselin asennus

Vaiheeseen tarvittavat osat:

Pultti (1/2 3 tuumaa)1
Mutteri (tuumaa)1
Lyhyt vetoakseli, osanumero 115-2839 (voi olla tarpeen; myydn erikseen)

Important: Lis kytt- ja turvallisuustietoja on PTO-akselin kyttoppaassa.

Important: Asenna tarvittaessa lyhyt vetoakseli, osanumero 115-2839 (myydn erikseen). Useimmissa tapauksissa lyhytt vetoakselia ei tarvita.

Katso Figure 9 ja mrit PTO-ulostuloakselin sijainti ajoneuvossa suhteessa alempiin pitkittisiin tukivarsiin. Tt etisyytt kutsutaan M-mitaksi. Ilmastajan mukana toimitettu vakiovetoakseli sopii ajoneuvoon, jossa M-mitta on vhintn 48,89cm. Jos M-mitta on lyhyempi, lisvarusteena on saatavana lyhyempi voimanulosoton vetoakseli (osanumero 115-2839), joka sopii ajoneuvoon, jossa M-mitta on vhintn 39,37cm.

Pitkittisten tukivarsien piden ja PTO-ulostuloakselin pn vlinen etisyys voidaan parhaiten mritt asettamalla suorasyrjviivain tukivarsien piden plle. Ajoneuvon kyttoppaassa on listietoja siit, voidaanko ajoneuvon pitkittisten tukivarsien pituutta st. Ota yhteys valtuutettuun Toro-jlleenmyyjn, jos tarvitset apua tmn mittauksen tekemisess tai jos vetoakselin (osanumero 115-2839) tilaaminen on tarpeen.

g028690
  1. Vain ProCore 864: irrota alempi PTO-suojus (Figure 10).

    g007295
  2. Asenna PTO-akseli vaihteiston tuloakseliin 3tuuman pultilla ja tuuman mutterilla (Figure 11).

    g007296
  3. Asenna PTO-akseli ajoneuvon takaosan PTO-akseliin.

    g007328
  4. Liu’uta PTO-akselia eteenpin niin pitklle, kuin ajoneuvo sallii.

  5. Lukitse PTO-akseli paikalleen vetmll lukitusholkkia. Varmista PTO-akselin lukittuminen paikalleen liu’uttamalla sit edestakaisin.

  6. Vain CE-mallit: asenna suojusten turvaketjut voimansiirtoakselilta vetovarsien hitsattuihin pidikkeisiin. Varmista, ett ketjut pysyvt lysll, kun ilmastajaa nostetaan tai lasketaan.

    Varoitus

    Tapaturmien vlttmiseksi kaikki PTO-suojukset on pidettv paikoillaan. CE-malleissa suojusten ketjut on asennettava vetovarsiin, jotta suojukset eivt pse kiertymn kytn aikana.

  7. Vain ProCore 864: asenna alempi PTO-suojus ilmastajaan.

  8. Varmista, ett teleskooppiputkessa on vhintn 76mm:n pllekkisyys, kun ilmastaja on nostettu enimmiskorkeuteensa.

    Tarkista pllekkisyys mittaamalla etisyys ptysuojusten vlill kuvan mukaisesti (Figure 13). Tm etisyys saa olla korkeintaan 406mm. Jos nin ei ole, siirr alemmat nostotapit ylempiin reikiin ennen kytt.

    g007297

Sivurajoittimien st

ProCore 864 on suunniteltu siirrettvksi ajoneuvon keskiviivalta. PTO-akseli on 40mm keskiviivasta vasemmalla, ja ilmastaja on 145mm keskiviivasta oikealla. Sd sivurajoittimia tarvittaessa.

ProCore 1298 on suunniteltu keskitettvksi ajoneuvon keskiviivaan. Sd sivurajoittimia tarvittaessa.

Sd kolmipistenostolaitteen alavetovarsien sivurajoittimia siten, ett sivuttaisliike on kummallakin puolella enintn 25mm (Figure 14).

g007333

Sd nostovarsia sisnpin, kunnes ne koskettavat ilmastajan kiinnityslevyj. Tm vhent tappeihin kohdistuvaa rasitusta. Jos ajoneuvossa kytetn sivurajoittimien sijasta ketjuja, nostovarren ja lukitussokan vliin suositellaan asennettavaksi aluslaatat nostotappeihin kohdistuvan kuormituksen vhentmiseksi.

Note: Listietoja asennuksista ja sdist on ajoneuvon kyttoppaassa.

Ilmastajan tasaus sivuttaissuunnassa

  1. Pyski ajoneuvo ja ilmastaja kovalle, tasaiselle alustalle.

  2. Tarkista sivuttaiskaltevuus asettamalla vesivaaka ilmastajan rungon plle (Figure 15).

    g007329
  3. Nosta tai laske nostovartta kiertmll kaltevuudensdint (jos on), kunnes ilmastaja on sivuttaissuunnassa vaakasuorassa.

    Note: Listietoja sdist on ajoneuvon kyttoppaassa.

Rullan kaapimen st

Sd rullan kaavin siten, ett kaapimen ja rullan vliss on noin 1–2mm tilaa.

  1. Lys kiinnikkeet, jotka kiinnittvt kaapimen pt rullan kaapimen levyyn (Figure 16).

    g007330
  2. Liu’uta rullan kaavinta sisn tai ulos haluttuun asentoon ja kirist kiinnikkeet.

  3. Vain ProCore 864: keskituen pysytinpulttia voi mys st oikean vlin saavuttamiseksi.

Piikkipiden ja piikkien asennus

Ilmastajaan on saatavissa laaja valikoima piikkej ja piikkipit. Valitse tyhn sopiva piikkityyppi, -koko ja -etisyys. Asenna piikkipt ja piikit piikkisarjan mukana toimitettujen asennusohjeiden mukaisesti. Figure 21 ja Figure 22 sisltvt lisvarusteiden tiedot.

Important: l koskaan kyt ilmastinta ilman, ett piikkipt ovat asennettuina. Varret saattavat liikkua liikaa ja vaurioittaa ilmastajan runkoa.

Nurmisuojusten asennus

Vaiheeseen tarvittavat osat:

Nurmisuojukset (eivt sislly toimitukseen)

Ilmastimeen on saatavissa laaja valikoima nurmisuojuksia. Kyt valituille piikkipille sopivia nurmisuojuksia.

  1. Lys mutterit, jotka kiinnittvt nurmisuojuksen pidikkeet kiinnityspalkkiin (Figure 17).

    g007331
  2. Liu’uta oikea nurmisuojus nurmisuojuksen pidikkeen alle.

  3. Sd nurmisuojuksia vasemmalta oikealle siten, ett kussakin aukossa on sama etisyys piikkeihin.

  4. Kirist nurmisuojuksen kiinnitysmutterit.

  5. Kiinnit loput nurmisuojukset ja niiden pidikkeet.

    Important: Tarkista koneen takaosasta, ett piikit kohdistuvat nurmisuojusten aukkojen keskikohtiin.

Konepellin salpojen asennus (vain CE)

Vaiheeseen tarvittavat osat:

CE-vaatimustenmukaisuussarja, osanumero 110-4693 (ei sislly toimitukseen).1

Note: Thn vaiheeseen tarvitaan CE-vaatimustenmukaisuussarja, osanumero 110-4693.

  1. ProCore 864 -malli: asenna lukitustuki vasemman ja oikean alatakapellin ja ylemmn pellin salpojen plle kantaruuvilla (yhteens nelj) (Figure 18).

    g007299
  2. ProCore 1298 -malli: asenna lukitustuki kaikkien alatakapellin salpojen plle ja ulomman ylpellin salvan plle sek oikeassa ett vasemmassa takasuojuksessa kantaruuvilla (kolme ilmastusyksikk kohden, yhteens kuusi) (Figure 18).

  3. Kyt pihtej tai jakoavainta ja kierr sisinen varmistuslaatta kuhunkin pulttiin (1–2 kierrett) salvan kiinnittmiseksi (Figure 18).

Tukitelineiden irrotus

Vaiheeseen tarvittavat osat:

Lukitussokka (ProCore 864)4
Lukitussokka (ProCore 1298)8
  1. Nosta ilmastajaa 7,6–15,2cm maasta.

  2. Irrota mutterit ja varmistuslaatat, joilla tukitelineet ovat kiinni ilmastajassa (Figure 19).

    g007303
  3. Irrota tukitelineet.

  4. Tynn lukitussokat (irrallisissa osissa) telineen tappeihin silytyst varten (Figure 19).

  5. Kyt tukitelineit aina, kun ilmastaja irrotetaan ajoneuvosta.

Laitteen yleiskatsaus

Syvyyssdin

Kierr syvyysstimen tuloakselia mytpivn ilmastussyvyyden alentamiseksi tai vastapivn ilmastussyvyyden lismiseksi (Figure 20).

g007304

Note: 17 syvyysstimen kierrosta vastaa noin 6,4mm:n syvyysmuutosta.

Note: Ominaisuuksia ja rakennetta voidaan muuttaa ilmoittamatta.

ProCore 864 -ilmastin

Tyskentelyleveys163cm
Kokonaisleveys170 cm
Kokonaispituus89 cm
Kokonaiskorkeus98cm
Paino714kg

ProCore 1298 -ilmastin

Tyskentelyleveys249cm
Kokonaisleveys257 cm
Kokonaispituus89 cm
Kokonaiskorkeus98cm
Paino1043kg

Lislaitteet/lisvarusteet

Koneeseen on saatavana valikoima Toron hyvksymi lislaitteita ja -varusteita, joiden avulla voidaan parantaa ja laajentaa sen ominaisuuksia. Ota yhteys valtuutettuun huoltoliikkeeseen tai valtuutettuun Toro-jlleenmyyjn tai siirry osoitteeseen www.Toro.com, jossa on luettelo hyvksytyist lislaitteista ja -varusteista.

Kyt vain aitoja Toro-varaosia ja -lisvarusteita, jotta kone toimisi parhaalla mahdollisella tavalla ja sen turvasertifiointi pysyisi voimassa. Muiden valmistajien varaosat ja lisvarusteet voivat osoittautua vaarallisiksi, ja niiden kytt voi johtaa tuotteen takuun raukeamiseen.

g028725
g028724

Käyttö

Note: Koneen vasen ja oikea puoli mritelln normaalista kyttasennosta ksin.

Ennen käyttöä

Turvallisuus ennen kytt

Yleinen turvallisuus

  • l anna lasten tai kouluttamattomien henkiliden kytt tai huoltaa laitetta. Paikalliset snnkset saattavat asettaa rajoituksia kyttjn ille. Omistaja vastaa kyttjien ja mekaanikkojen koulutuksesta.

  • Tutustu laitteen turvallisen kytn ohjeisiin, ohjauslaitteisiin ja turvamerkintihin.

  • Sammuta ajoneuvon moottori, irrota virta-avain, odota, kunnes kaikki liikkuvat osat ovat pyshtyneet, ja anna koneen jhty aina ennen sen st, huoltoa, puhdistusta tai varastointia.

  • Selvit, kuinka koneen saa pysytetty ja moottorin sammutettua nopeasti.

  • l kyt konetta ilman paikallaan olevia ja oikein toimivia suojuksia ja muita suojalaitteita.

  • Tarkasta kone aina ennen kytt ja varmista, ett piikit ovat hyvss kyttkunnossa. Vaihda kuluneet tai vahingoittuneet piikit.

  • Tarkasta koneen kyttalue ja poista silt kaikki esineet, joihin kone voi osua.

  • Etsi ja merkitse kaikki ilmastettavalla alueella olevat shk- tai tietoliikennekaapelit, kastelujrjestelmien osat ja muut esteet. Poista vaarat mahdollisuuksien mukaan tai suunnittele, miten voit vltt ne.

  • Tarkista ajoneuvon toimittajalta tai valmistajalta, ett ajoneuvo soveltuu kytettvksi tmn painoisen lislaitteen kanssa.

OutCross-ajoyksikn hallintalaitteet

OutCross-ajoyksikn kyttoppaassa on tietoja hallintalaitteista ja kytst sek listietoja ilmastajan kyttnotosta.

Ilmastussyvyyden st

Varoitus

Sd ilmastussyvyytt vain ajoneuvon ollessa pyskityn, seisontajarrun ollessa kytkettyn, moottorin ollessa sammutettuna ja voimanulosoton ollessa kytkettyn pois kytst.

  1. Aseta haluttu piikki syvyyskilvelle ja kohdista piikin krki haluttuun ilmastussyvyyteen kuvan mukaisesti (Figure 23).

    decal106-8856
  2. Mrit piikin asennuspn kanssa linjassa oleva kirjainasetus (Figure 23). Sd syvyysst vastaavaan kirjaimeen kilvess.

  3. Tynn 9/16 tuuman istukka ja rikk syvyysstimen tuloakseliin (Figure 24).

    g007304
  4. Paina istukkaa sisn tai paina lukituslevy kdellsi.

  5. Kierr syvyyssdint mytpivn ilmastussyvyyden alentamiseksi tai vastapivn ilmastussyvyyden lismiseksi (Figure 24).

  6. Kierr syvyysstimen tuloakselia, kunnes haluttu syvyys nkyy syvyysilmaisimen kilvess (Figure 24).

    Note: 17 syvyysstimen tuloakselin kierrosta vastaa noin 6,4mm:n syvyysmuutosta.

Ajoneuvon ohjauslaitteet

Tutustu ajoneuvon seuraavien ohjauslaitteiden toimintaan ennen kuin kytt ilmastajaa:

  • PTO:n kytkent

  • Kolmipistenostolaite (nosto/lasku)

  • Kytkin

  • Kaasuvipu

  • Vaihteenvalitsin

  • Seisontajarru

    Important: Kyttohjeet lytyvt ajoneuvon kyttoppaasta.

Toimintaperiaatteet

Ajoneuvon kolmipistenostolaite nostaa ilmastajan kuljetusta varten ja laskee sen kytt varten.

Ajoneuvon voimanulosoton (PTO) teho vlittyy akseleiden, vaihteiston ja kytthihnojen kautta useille kampiakseleille, jotka kyttvt piikkien pitovarsia nurmen pintaan.

Nurmen pintaan muodostuu reiki, kun ajoneuvo kulkee eteenpin PTO:n ollessa kytkettyn ja ilmastajan ollessa laskettuna alas.

Piikkien uppoamissyvyys mrytyy syvyysstimen korkeuden perusteella.

Reikien vlinen etisyys mrytyy ajoneuvon vaihteiston vlityssuhteen (tai hydrostaattisessa vaihteistossa ajopolkimen asennon) ja jokaisessa piikkipss olevien piikkien lukumrn perusteella. Moottorin kyntinopeuden muuttaminen ei muuta reikien etisyytt.

Toimintatapojen harjoittelu

Important: Varmista PTO:ta asentaessasi, ett ilmastaja ei nouse korkeammalle kuin tarpeen. Koneen nouseminen liian korkealle murtaa PTO-akselin nivelet (Figure 25). PTO:ta voidaan kytt enintn 25asteen kulmassa. Kulma ei saa koskaan olla yli 35astetta ilmastajan ollessa ylimmss asennossaan, sill akseli saattaa vaurioitua vakavasti.

g194609

Harjoittele ilmastajalla varustetun ajoneuvon kytt rauhallisella alueella ennen varsinaista kytt. Aja ajoneuvoa suositelluilla vaihteilla ja PTO-nopeuksilla ja tutustu huolellisesti ilmastajan/ajoneuvon ksittelyyn. Harjoittele pyshtymist ja liikkeellelht, ilmastajan nostamista ja laskemista, PTO-kytn poiskytkemist ja koneen kohdistamista aikaisempien ajovylien mukaan. Harjoittelu parantaa ilmastajan kytn varmuutta ja varmistaa oikean kytttekniikan koneen kyttpaikasta riippumatta.

Jos ilmastettavalla alueella on sadettimia, shk- ja tietoliikennekaapeleita tai muita esteit, merkitse nm esteet, jotta ne eivt vahingoitu kytn aikana.

Varoitus

Henkilvahinkojen vlttmiseksi PTO on vapautettava, seisontajarru kytkettv ja moottori sammutettava aina ennen ajoneuvosta poistumista. l koskaan korjaa ilmastajaa laskematta sit ensin tukitelineen tai sopivien tukien tai tunkkien varaan. Varmista, ett kaikki turvalaitteet ovat kiinni oikeilla paikoillaan ennen toiminnan jatkamista.

Ilmastuksen valmistelutyt

Tarkista tyskentelyalue ilmastinta mahdollisesti vaurioittavien vaarojen varalta ja poista ne mahdollisuuksien mukaan, tai mieti sopiva reitti niiden vlttmiseksi. Pid mukanasi varapiikkej ja tykaluja silt varalta, ett piikit osuvat vieraisiin esineisiin ja vahingoittuvat.

Käytön aikana

Turvallisuus kytn aikana

Yleinen turvallisuus

  • Omistaja ja kyttj voivat est loukkaantumisia tai omaisuusvahinkoja aiheuttavat tapaturmat ja ovat siksi vastuussa niist.

  • Pukeudu asianmukaisesti. Kyt silmsuojaimia, tukevia liukastumisen estvi kenki, pitklahkeisia housuja ja kuulosuojaimia. Kiinnit pitkt hiukset lk kyt lysi vaatteita tai roikkuvia koruja.

  • l kyt konetta vsyneen, sairaana tai alkoholin tai huumausaineiden vaikutuksen alaisena.

  • l kuljeta matkustajia koneessa ja pid sivulliset ja lemmikit poissa koneen luota kytn aikana.

  • Kyt konetta vain hyvn nkyvyyden vallitessa, jotta vltt kuopat ja muut piilevt vaarat.

  • Pid kdet ja jalat etll piikeist.

  • Katso taakse ja alas ennen peruuttamista ja varmista, ett reitti on vapaa.

  • Pysyt kone, sammuta moottori, odota, ett kaikki liikkuvat osat ovat pyshtyneet, ja tarkasta piikit, jos kone osuu esteeseen tai trisee eptavallisesti. Suorita tarvittavat korjaukset ennen kytn jatkamista.

  • Ilmastaja on painava. Kun ilmastaja on kytkettyn ajoneuvoon ja ylasennossa, sen paino vaikuttaa vakauteen, jarrutukseen ja ohjaukseen. Ole erityisen varovainen, kun kuljetat ajoneuvoa tyskentelyalueelta toiselle.

  • Pid ajoneuvon rengaspaineet oikealla tasolla.

  • Noudata kaikkia yleisill teill ja maanteill tapahtuvia laitekuljetuksia koskevia sdksi. Varmista, ett kaikki vaaditut heijastimet ja valot ovat kunnossa ja puhtaita sek nkyviss ohittavalle ja vastaantulevalle liikenteelle.

  • l kuljeta koneessa matkustajia.

  • Alenna nopeutta kuoppaisilla teill ja alustoilla.

  • Erilliset jarrut on aina lukittava yhteen kuljetuksen ajaksi.

  • Kaikkien PTO-akselin tersosien (putkien, laakereiden, nivelten jne.) purkamisen tai korjauksen osalta on suositeltavaa ottaa yhteys paikalliseen Toro-jlleenmyyjn. Jotkin osat saattavat vaurioitua irrotuksen, korjauksen ja uudelleenasennuksen yhteydess, jos tehtv ei anneta koulutetulle teknikolle, jolla on kytssn erikoistykalut.

  • PTO-akselia ei saa kytt ilman mukana toimitettuja suojuksia.

  • Kitkakytkimet saattavat kuumentua kytn aikana. l kosketa niit. Tulipalovaaran vlttmiseksi pid syttyvt materiaalit etll kitkakytkimest ja vlt kytkimen luistattamista liian pitkn.

Turvallisuus rinteiss

  • Vetoajoneuvon tekniset tiedot on tarkistettava, jotta sen rinneominaisuuksia ei ylitet.

  • Rinteiss on huomattava koneen hallinnan menettmisen ja kaatumisen vaara. Tllaiset onnettomuudet voivat aiheuttaa vakavan tapaturman tai kuoleman. Kyttj on vastuussa turvallisesta kytst rinteiss. Koneen kytt rinteiss edellytt erityist huolellisuutta.

  • Kyttjn on arvioitava kyttpaikan olosuhteet ja tarkastettava kyttpaikka ja mritettv niiden perusteella, onko rinne turvallinen koneen kyttn. Tm tarkastus on tehtv huolellisesti ja harkiten.

  • Tutustu seuraaviin ohjeisiin koneen kytst rinteiss ja mrit kyttolosuhteiden perusteella, voidaanko konetta kytt kyseisell paikalla ja vallitsevissa olosuhteissa. Maaston muutokset voivat vaikuttaa koneen kyttn rinteiss.

  • Vlt koneen kynnistmist, pysyttmist tai kntmist rinteiss. Vlt nopeuden tai suunnan killist muuttamista. Knny hitaasti ja vhn kerrallaan.

  • l kyt konetta olosuhteissa, joissa pito, ohjaus tai vakaus on kyseenalainen.

  • Poista tai merkitse esteet, kuten ojat, kuopat, urat, tyssyt, kivet tai muut piilevt vaarat. Korkea ruoho voi peitt esteet. Maaston eptasaisuudet voivat kaataa koneen.

  • Huomaa, ett koneen kytt mrss ruohossa, poikittain rinteiss tai alamess saattaa johtaa koneen pidon menettmiseen. Pidon menetys vetopyriss saattaa aiheuttaa luisumisen ja jarrujen ja ohjauksen hallinnan menetyksen.

  • Kyt konetta erityisen varovasti pudotusten, ojien, vallien, vesiesteiden tai muiden vaarojen lhell. Kone voi kaatua ylltten, jos pyr menee reunan yli tai jos reuna sortuu. Mrit suoja-alue koneen ja mahdollisen vaaran vlille.

Laitteen kytt

Note: Ennen kuin kytt neulapiikkej, lue sarjan mukana toimitetut toimintatapoja koskevat ohjeet.

  1. Laske ilmastaja kolmipistenostolaitteella siten, ett piikit ovat lhes maassa iskun alhaisimmassa vaiheessa.

  2. Aloita ilmastajan kytt kytkemll voimanulosoton (PTO) kytkin ajoneuvon moottorin kydess alhaisella kyntinopeudella.

    Important: l koskaan kyt ilmastajaa ilman, ett piikkipt ovat asennettuina.

  3. Valitse vaihde, jolla ajonopeus on noin 1–4km/h ilmoitetulla PTO-nopeudella 540kierr./min (katso ajoneuvon kyttopas).

  4. Kun kytkin on vapautettu ja ajoneuvo liikkuu eteenpin, laske ilmastaja kokonaan nurmelle ja lis moottorin kyntinopeutta siten, ett PTO-nopeus nousee enimmisarvoon 540kierr./min.

    Important: l koskaan kyt ajoneuvon PTO:ta yli 540 kierr./min:n nopeudella, sill tm saattaa vaurioittaa ilmastinta.

    Note: Varmista, ett rulla on maassa.

  5. Huomaa reikkuvio. Jos reikien etisyyden on oltava suurempi, lis ajoneuvon ajonopeutta vaihtamalla suuremmalle vaihteelle tai lis nopeutta hydrostaattisella vivulla tai polkimella hydrostaattisella vaihteistolla varustetussa ajoneuvossa. Jos haluat pienent reikien etisyytt, vhenn ajoneuvon eteenpinajonopeutta. Moottorin kyntinopeuden muuttaminen tietyll vaihteella ei muuta reikkuviota.

    Important: Katso riittvn usein taaksepin ja varmista, ett laite toimii oikein ja ett ajolinjan kohdistus edellisiin ajolinjoihin silyy.

  6. Kyt ajoneuvon etupyr ohjaimena silyttksesi reikien tasaiset etisyydet sivusuunnassa verrattuna edelliseen ajovyln.

  7. Nosta ilmastaja yls ajovyln pss ja vapauta PTO.

  8. Jos peruutat ahtaaseen paikkaan, kuten tiiausalueelle, vapauta PTO ja nosta ilmastaja ylimpn asentoonsa. Katso, ett nurmisuojukset eivt tartu nurmeen.

  9. Poista aina alueelta kaikki vaurioituneet koneenosat, kuten rikkoutuneet piikit, jotta ne eivt joudu ruohonleikkureihin tai muihin nurmikonhoitolaitteisiin ja sinkoudu ympriins.

  10. Vaihda rikkoutuneet piikit sek tarkista ja korjaa viel kyttkelpoisten piikkien vauriot. Korjaa muut konevauriot ennen kytn aloittamista.

Reikien etisyyden st

Eteenpin ajon suuntainen reikien vli mrytyy ajoneuvon vlityssuhteen (tai hydrostaattisen ajopolkimen) perusteella. Moottorin kyntinopeuden muuttaminen ei muuta eteenpin ajon suuntaista reikien etisyytt.

Reikien sivusuuntainen vli mrytyy piikkipiss olevien piikkien mrn perusteella.

Reikien etisyysAjonopeus
mmkm/h
250,60,60,60,60,60,60,60,60,80,80,80,80,8
320,80,80,80,80,80,80,81,01,01,01,01,01,0
381,01,01,01,01,01,01,11,11,11,11,11,11,1
441,11,11,11,11,11,11,31,31,31,31,31,31,3
511,31,31,31,31,31,41,41,41,41,41,41,61,6
571,41,41,41,41,41,61,61,61,61,61,81,81,8
641,61,61,61,61,61,81,81,81,81,91,91,91,9
701,61,81,81,81,81,91,91,91,92,12,12,12,1
761,81,91,91,92,12,12,12,12,32,32,32,32,4
831,92,12,12,12,32,32,32,32,42,42,42,62,6
892,12,32,32,32,42,42,42,62,62,62,72,72,7
952,32,42,42,42,62,62,62,72,72,72,92,93,1
1022,42,62,62,62,72,72,72,92,93,13,13,13,2
1082,62,72,72,72,92,93,13,13,13,23,23,23,4
1142,72,92,92,93,13,13,23,23,23,43,43,53,5
1212,93,13,13,13,23,23,43,43,53,53,53,73,7
1273,13,23,23,23,43,43,53,53,73,73,93,94,0
1333,23,43,43,43,53,53,73,73,93,94,04,04,2
1403,43,43,53,53,73,73,93,94,04,04,24,24,3
1463,53,53,73,93,94,04,04,24,24,34,34,54,5
1523,73,73,94,04,04,24,24,34,34,54,54,74,7
PTO:n pyrimisnopeus420430440450460470480490500510520530540

Kovan maapern ilmastus

Jos maaper on liian kiinte halutun ilmastussyvyyden saavuttamiseksi, ilmastusyksikk voi alkaa pomppia. Se johtuu kovasta maaperst, johon piikit yrittvt uppoutua. Ongelmaa voidaan yritt korjata jollakin seuraavista keinoista:

  • Parhaat tulokset saadaan sateen tai edellispivisen nurmen kastelun jlkeen.

  • Vhenn piikkien mr vartta kohden. Pyri pitmn piikkikokoonpano symmetrisen varsien tasaisen kuormituksen varmistamiseksi.

  • Vhenn ilmastajan upotussyvyytt (syvyysasetusta), jos maaper on kovaa. Puhdista ilmastusjtteet, kastele nurmi ja ilmasta se uudelleen kyttmll syvemp upotussyvyytt.

Kovan pohjamaan plle rakennettujen maapertyyppien (esim. hiekkaa/maata kallioisen maapern pll) ilmastus saattaa heikent reikien laatua. Nin tapahtuu, jos ilmastussyvyys on suurempi kuin plle koottu maa ja pohjamaa on liian kovaa lpistvksi. Kun piikit osuvat pohjamaahan, ilmastaja saattaa nousta, jolloin reikien ylosista tulee soikeita. Vhenn ilmastussyvyytt, jotta piikit eivt yll kovaan pohjamaahan.

Neulapiikkien kytt

Pitkt ja ohuet piikit kytettyin joko neulapiikkipiss tai minipiikkipiss voivat jtt rein etu- tai takaosan tukkeutuneeksi tai hieman epmuodostuneeksi. Tllin reikien laatua voidaan yleens parantaa alentamalla ilmastusyksikn nopeutta 10–15% tydest kyttnopeudesta. PTO-ilmastajissa moottorin nopeutta voidaan alentaa, kunnes PTO-nopeus on noin 460–490kierr./min. Moottorin nopeuden alentaminen ei vaikuta reikien eteenpin ajon suuntaiseen etisyyteen. Mys kiertonivelvarren vaimenninyksikn asento saattaa vaikuttaa muodostettavaan reikn. Katso Kiertonivelvarsiyksikn st.

Juurivyhykkeen noston vlttminen

Minipiikkipiden kytt yhdess suurempien ilmastuspiikkien tai halkaisijaltaan suurten umpipiikkien kanssa saattaa aiheuttaa merkittv rasitusta nurmen juurivyhykkeelle. Tm rasitus saattaa pirstoa juurivyhykkeen ja aiheuttaa nurmen nousemista. Jos tllaista vauriota esiintyy, koeta yht tai useampaa seuraavista toimenpiteist:

  • Vhenn piikkitiheytt (irrota joitakin piikkej).

  • Vhenn ilmastussyvyytt (13mm:n vlein).

  • Suurenna reikien eteenpin ajon suuntaista vli (vaihda ajoneuvon vaihdetta yksi ylemmksi).

  • Kyt halkaisijaltaan pienempi piikkej (umpipiikkej tai onttoja piikkej).

Kiertonivelvarsiyksikn st

Kiertonivelvarren vaimenninyksikn asennuskorkeus vaikuttaa varteen kohdistuvaan voimaan ja maahan kytkeytymiseen ilmastuksen aikana. Jos rein etuosa painuu kokoon (soikeasti tai kuoppaisesti), ”jykempi” asento saattaa osaltaan est painumista ja parantaa rein laatua. Jos rein takaosa painuu kokoon (soikeasti tai kuoppaisesti), ”pehmempi” asento saattaa parantaa rein laatua.

Kiertonivelvarsiyksikk sdetn seuraavasti:

  1. Irrota kaksi lukkomutteria (1/2tuumaa), joilla kiertonivelvarren vaimenninyksikk on kiinni ilmastusyksikn rungon alaosassa (Figure 26).

  2. Laske vaimenninyksikk niin, ett vlikappaleet tulevat nkyviin (Figure 26).

  3. Siirr yksi tai kaksi vlikappaletta kummaltakin vaimenninyksikn puolelta ilmastusyksikn rungon ylosaan. Kukin vlikappale vastaa 1/2tuumaa. Alemman puskurivlikappaleen tytyy jd vaimenninyksikkn.

    g007335
  4. Asenna vaimenninyksikk takaisin ilmastusyksikn runkoon. Varmista, ett D-aluslaatta asennetaan ilmastusyksikn runkoa vasten kuvan mukaisesti (Figure 26). Kiinnit kaksi lukkomutteria.

    Tmn sdn vaikutukset voi nhd stmll vain kolme tai nelj yksikk ja vertaamalla alkuperist asentoa ja uutta asentoa koeajolla. Kun tulos on haluttu, jljelle jneet yksikt voidaan siirt samaan korkeuteen kuin halutut varret.

Käyttövihjeitä

Varoitus

Henkilvahinkojen vlttmiseksi PTO on vapautettava, seisontajarru kytkettv ja moottori sammutettava aina ennen ajoneuvosta poistumista. l koskaan korjaa tai sd ilmastajaa laskematta sit ensin tukitelineen varaan. Varmista, ett kaikki turvalaitteet ovat kiinni oikeilla paikoillaan ennen toiminnan jatkamista.

  • Kytke PTO alhaisella moottorin nopeudella. Lis moottorin nopeutta niin, ett saavutat PTO:n enimmisnopeuden 540kierr./min ja laske ilmastaja. Aja sill moottorin kyntinopeudella, jolla ilmastaja toimii tasaisesti.

    Note: Moottorin/PTO:n kyntinopeuden muuttaminen tietyll vaihteella (tai hydrostaattisen polkimen kiintell asennolla ajoneuvoissa, joissa on hydrostaattinen vaihteisto) ei muuta reikien etisyytt.

  • Tee ilmastuksen aikana hitaita knnksi. l koskaan tee tervi knnksi PTO:n ollessa kytkettyn. Suunnittele ilmastuksen ajovyl etukteen, ennen kuin lasket ilmastajan alas.

  • Jos ajoneuvo jumiutuu tyskenneltess kovalla maalla tai noustaessa ylmkeen, nosta ilmastajaa hieman, kunnes riittv nopeus saavutetaan, ja laske sitten ilmastaja takaisin alas.

  • l ilmasta nurmea, jos maa on liian kova tai kuiva. Parhaat tulokset saadaan sateen tai edellispivisen nurmen kastelun jlkeen.

    Note: Jos rulla nousee irti maasta ilmastuksen aikana, maaper on liian kova halutun syvyyden saavuttamiseksi. Vhenn ilmastussyvyytt, kunnes rulla koskettaa maata tyskentelyn aikana.

  • Vhenn ilmastajan upotussyvyytt, jos maaper on kovaa. Poista ilmastusjtteet ja ilmasta maa uudelleen syvemmlt, mielelln kastelun jlkeen.

  • ProCore 864 -ilmastaja sijaitsee ajoneuvon oikealla sivulla, jotta ilmastus voidaan tehd ilman, ett ajoneuvon renkaat kulkevat ilmastusjtteiden yli. Ilmasta mahdollisuuksien mukaan siten, ett ilmastinta on siirretty enemmn sivulle kohti edellist ilmastusvyl.

  • Tarkista/sd aina tyntvarsi, jos ilmastussyvyytt muutetaan. Ilmastajan etuosan on oltava pystysuorassa.

  • Katso riittvn usein taaksepin ja varmista, ett laite toimii oikein ja ett ajolinjan kohdistus edellisiin ajolinjoihin silyy.

  • Poista aina alueelta kaikki vaurioituneet koneenosat, kuten rikkoutuneet piikit, jotta ne eivt joudu ruohonleikkureihin tai muihin nurmikonhoitolaitteisiin ja sinkoudu ympriins.

  • Vaihda rikkoutuneet piikit sek tarkista ja korjaa viel kyttkelpoisten piikkien vauriot. Korjaa muut konevauriot ennen kytn aloittamista.

Käytön jälkeen

Turvallisuus kytn jlkeen

Yleinen turvallisuus

  • Pid kaikki koneen osat hyvss kunnossa ja kaikki kiinnitykset tiukalla.

  • Vaihda kaikki kuluneet, vaurioituneet tai puuttuvat tarrat.

Laitteen kuljetus

Kuljetuksen aluksi ilmastaja on ensin nostettava yls ja kytkettv PTO pois plt. Jotta et menet ajoneuvon hallintaa, nouse jyrkki rinteit hitaasti ja lhesty eptasaisia alueita alhaisella nopeudella sek ylit erittin kuoppaiset alueet varovasti.

Important: Kuljetusnopeus saa olla enintn 24km/h.

Laitteen puhdistus kytn jlkeen

Pese ilmastaja huolellisesti pivittisen kytn jlkeen puutarhaletkulla ilman suutinta estksesi liian voimakkaasta vedenpaineesta aiheutuvan veden psyn laitteen sislle sek tiivisteiden ja laakereiden vaurioitumisen. Paakkuuntunut lika voidaan poistaa harjalla. Kyt suojusten puhdistamiseen mietoa puhdistusainetta. Voitele puhdistuksen jlkeen kaikki tuloakselit ja rullalaakerit ja tarkista ilmastajan mahdolliset vauriot, ljyvuodot sek osien ja piikkien kuluminen.

Irrota, puhdista ja ljy piikit. Sumuta kevytt ljysumua ilmastusyksikn laakereihin (kammen ja vaimentimen nivelet).

Kunnossapito

Kunnossapitotaulukko

HuoltoväliHuoltotoimenpide
8 ensimmäisen käyttötunnin jälkeen
  • Vaihda vaihdelaatikon voiteluaine.
  • Tarkista ilmastusyksikn kiinnikkeiden kireys.
  • Aina ennen käyttöä tai päivittäin
  • Tarkista hihnan kireys.
  • Tarkista hihnan kireys.
  • 50 käyttötunnin välein
  • Rasvaa laakerit ja holkit.
  • Tarkista laakerit.
  • 100 käyttötunnin välein
  • Tarkista vaihdelaatikon voitelu.
  • 250 käyttötunnin välein
  • Vaihda vaihdelaatikon voiteluaine.
  • Tarkista ilmastusyksikn kiinnikkeiden kireys.
  • 500 käyttötunnin välein
  • Tarkista laakerit ja vaihda ne tarvittaessa.
  • Ennen varastointia
  • Tee kaikki 50 tunnin huoltotoimenpiteet.
  • Maalaa kaikki naarmuuntuneet, lohkeilleet tai ruostuneet alueet.
  • Irrota ja puhdista piikit.
  • Poista kaikki roskat.
  • Vuosittain
  • Tarkasta hihnat.
  • Turvallisuus huollon aikana

    • Tee ennen koneen stmist, puhdistamista tai huoltamista ja ennen koneelta poistumista seuraavat toimenpiteet:

      • Pyski kone tasaiselle alustalle.

      • Siirr kaasun stkytkin alhaisen joutokynnin asentoon.

      • Vapauta voimanulosotto.

      • Varmista, ett veto on vapaalla.

      • Kytke seisontajarru.

      • Sammuta ajoneuvon moottori ja irrota virta-avain.

      • Odota, kunnes kaikki liikkuvat osat ovat pyshtyneet.

      • Anna koneen osien jhty ennen huoltoa.

    • Tee vain tss kyttoppaassa kuvattuja huoltotoimia. Jos kone vaatii suurehkoja korjauksia tai jos tarvitset apua, ota yhteys valtuutettuun Toro-jlleenmyyjn.

    • Varmista koneen turvallinen kyttkunto tarkistamalla, ett mutterit, pultit ja ruuvit on kiristetty huolellisesti.

    • Jos mahdollista, l huolla konetta moottorin ollessa kynniss. Pysy etll liikkuvista osista.

    • l tarkista tai sd ketjun kireytt ajoneuvon moottorin ollessa kynniss.

    • Vapauta paine huolellisesti osista, joihin on varastoitunut energiaa.

    • Kun tyskentelet koneen alla, tue se plkyill tai tukitelineill. l koskaan tue konetta hydraulijrjestelmn avulla.

    • Tarkista piikkien kiinnityspulttien kiristysmomentti pivittin.

    • Varmista huolto- tai sttiden jlkeen, ett kaikki suojukset on asennettu takaisin paikoilleen ja ett suojakuomu on tiukasti kiinni.

    • Kyt vain Toro-alkuperisvaraosia, jotta kone toimii turvallisesti ja parhaalla mahdollisella tavalla. Muiden valmistajien varaosat voivat osoittautua vaarallisiksi, ja niiden kytt voi johtaa tuotteen takuun raukeamiseen.

    Koneen nostaminen

    Varoitus

    Jos konetta ei tueta kunnolla puukappaleilla tai tunkeilla, se saattaa liikkua tai pudota, mist saattaa olla seurauksena henkilvahinko.

    Kun vaihdat lislaitteita tai teet huoltotoimenpiteit, kyt tarkoitukseen sopivia pukkeja, nostolaitteita tai tunkkeja. Varmista, ett kone on pyskity betonilattian kaltaiselle vankalle, tasaiselle pinnalle. Irrota ennen koneen nostamista kaikki lislaitteet, jotka saattavat haitata koneen turvallista ja oikeaoppista nostamista. Kiilaa vetoajoneuvon renkaat tai tue ne pukeilla. Kyt nostetun koneen tukemiseen tunkkeja tai umpipuukappaleita.

    Note: Jos kytettviss on nostolaite, sill voidaan nostaa ProCore-ilmastajan takap. Kiinnit nostolaite ilmastusyksikn laakereiden koteloissa oleviin silmukoihin (Figure 27).

    g007308

    Laakerien ja holkkien rasvaus

    HuoltoväliHuoltotoimenpide
    50 käyttötunnin välein
  • Rasvaa laakerit ja holkit.
  • Ilmastimen trkeimmt laakerit on tiivistetty koko kyttiksi, eivtk ne tarvitse kunnossapitoa tai voitelua. Tm vhent huomattavasti tarvittavia kunnossapitotit ja poistaa rasvan tai ljyn nurmelle valumisen riskin.

    Ilmastajassa on kuitenkin rasvanippoja, jotka on voideltava korkeisiin lmptiloihin ja paineisiin (EP) tarkoitetulla SAE-yleisrasvalla tai litiumpohjaisella SAE-yleisrasvalla.

    Voitelukohdat ovat:

    PTO-akseli (3) (Figure 28)

    g007309

    Rullalaakerit (ProCore 864: 2; ProCore 1298: 4) (Figure 29)

    g007310

    Vetoakselin laakerit (ProCore 864: 1; ProCore 1298: 2) (Figure 30)

    g007311

    Important: Laakerien materiaali- ja valmistusvioista johtuvat ongelmat ovat harvinaisia. Yleisimmin viat johtuvat suojatiivisteiden lpi kulkeutuvasta kosteudesta ja liasta. Rasvattavat laakerit on huollettava snnllisesti, jotta laakeripinnalle ei kerry laakeria vaurioittavia eppuhtauksia. Kestovoidellut laakerit on aluksi tytettv erikoisrasvalla. Laakereissa on kytettv vahvaa sisist tiivistett, joka pit eppuhtaudet ja kosteuden pois pyrivist osista.

    Tiivistetyt laakerit eivt tarvitse voitelua tai lyhyen aikavlin huoltoa. Nin minimoidaan tarvittavat rutiinihuollot ja vhennetn rasvan aiheuttamien nurmivaurioiden mahdollisuutta. Nm tiivistetyt laakerijrjestelmt toimivat hyvin ja pitkn normaalissa kytss. Laakereiden kunto ja tiivisteiden eheys on kuitenkin tarkistettava aika ajoin seisokkiajan vlttmiseksi. Nm laakerit on tutkittava kausittain, ja vaurioituneet tai kuluneet laakerit on vaihdettava. Laakerien pitisi toimia hyvin ilman ei-toivottuja ominaisuuksia, kuten kuumentumista, melua, vljyytt tai ruostumista.

    Niden laakeri-/tiivistesarjojen kyttolosuhteista (esim. hiekka, nurmikemikaalit, vesi, iskut) johtuen ne ovat normaaleja kuluvia osia. Jos laakereihin tulee vika muusta syyst kuin materiaali- tai valmistusvirheiden takia, ne eivt yleens ole takuun alaisia.

    Note: Laakereiden kyttik saattaa lyhenty vrien pesukytntjen takia. l pese yksikk sen ollessa viel kuuma ja vlt laakereiden suihkuttamista korkealla paineella tai suurella mrll nestett.Uusissa laitteissa laakereiden tiivisteist tulee usein hiukan rasvaa. Rasva muuttuu mustaksi, kun siihen kertyy likaa tai jos se kuumenee liiaksi. Ylimrinen rasva on hyv pyyhki pois tiivisteist ensimmisen kahdeksan kytttunnin jlkeen. Tiivisteen reunan ymprys voi vaikuttaa olevan aina rasvan kostuttama. Tm ei yleens heikenn laakerin kyttik, vaan pit tiivisteen reunan voideltuna.Ilmastusyksikn laakeri suositellaan vaihdettavaksi 500 tunnin vlein. Jlleenmyyjlt on saatavissa laakerien huoltosarja, joka kattaa koko ilmastuspn.

    Vaihdelaatikon voitelun tarkistus

    HuoltoväliHuoltotoimenpide
    100 käyttötunnin välein
  • Tarkista vaihdelaatikon voitelu.
  • Vaihdelaatikossa kytetn 80W-90-vaihteistoljy tai vastaavaa. Anna vaihdelaatikon jhty ennen voitelun tarkistamista.

    1. Puhdista roskat tytttulpasta ja tarkista tulppa likaantumisen vlttmiseksi.

    2. Irrota tarkistustulppa vaihdelaatikosta (Figure 31).

      g007312
    3. Varmista, ett ljy on tarkistustulpan aukon alaosaan saakka (Figure 31).

    4. Jos ljy on vhn, irrota tytttulppa vaihdelaatikosta ja lis mrityksen mukaista ljy.

    5. Asenna tulpat.

    Vaihdelaatikon voiteluaineen vaihto

    HuoltoväliHuoltotoimenpide
    8 ensimmäisen käyttötunnin jälkeen
  • Vaihda vaihdelaatikon voiteluaine.
  • 250 käyttötunnin välein
  • Vaihda vaihdelaatikon voiteluaine.
  • Vaihdelaatikossa kytetn 80W-90-vaihteistoljy tai vastaavaa.

    1. Puhdista roskat tytttulpasta ja tyhjennyskorkista likaantumisen vlttmiseksi (Figure 31).

    2. Irrota tytttulppa, jotta ilmaa vapautuu.

    3. Aseta tyhjennysastia poistoputken alle ja irrota tyhjennyskorkki.

      Note: Viilen ljyn korkea viskositeetti pident tyhjennysaikaa (noin 30minuuttia).

    4. Kun kaikki ljy on tyhjentynyt, asenna tyhjennyskorkki takaisin.

    5. Lis vaihdelaatikkoon 1650ml korkealaatuista 80W-90-vaihteistoljy.

    6. Asenna tytttulppa.

    7. Tarkista polttoaineen mr.

    Ilmastusyksikn kiinnikkeiden kireyden tarkistus

    HuoltoväliHuoltotoimenpide
    8 ensimmäisen käyttötunnin jälkeen
  • Tarkista ilmastusyksikn kiinnikkeiden kireys.
  • 250 käyttötunnin välein
  • Tarkista ilmastusyksikn kiinnikkeiden kireys.
  • Tarkista ilmastusyksikn kiinnikkeet ensimmisten kahdeksan kytttunnin jlkeen ja varmista, ett niiden kireys on oikea. Kiinnikkeiden kireysvaatimukset nkyvt ilmastusyksikss olevassa huoltokilvess (ks. alla).

    decal110-4664

    Hihnojen tarkastus

    HuoltoväliHuoltotoimenpide
    Vuosittain
  • Tarkasta hihnat.
  • ProCore-ilmastajien kytthihnat on suunniteltu erittin kestviksi. Normaali altistuminen UV-steilylle ja otsonille tai satunnainen altistuminen kemikaaleille saattaa heikent kumiseosta ajan mittaan ja johtaa ennenaikaiseen kulumiseen tai materiaalihukkaan.

    Suosittelemme hihnan vuosittaista tarkistamista kulumisen, halkeamien tai suurten eppuhtauksien varalta. Tarvittaessa hihna on vaihdettava.

    Hihnan kireyden st

    HuoltoväliHuoltotoimenpide
    Aina ennen käyttöä tai päivittäin
  • Tarkista hihnan kireys.
  • Varmista, ett hihna on kiristetty oikein. Tm varmistaa koneen oikean toiminnan ja est tarpeetonta kulumista.

    1. Hihnan oikea kireys saadaan puristamalla kiristinpyrn jousen pituus 146mm:iin (Figure 33).

      decal110-4667
    2. Sd hihnan kireys seuraavasti:

      1. Irrota takailmastusyksikn suojus (Figure 34).

        g007316
      2. Irrota hihnapyrn suojuksen kiinnityspultit ja irrota suojus (Figure 34).

      3. Lys lukkomutteria, joka pit jousikiinnikkeen paikallaan (Figure 35).

        g007315
      4. Sd jousikiinnikett niin, ett jousen pituus puristettuna on oikea (Figure 35).

      5. Lukitse st kiristmll lukkomutteri jousikiinnikett vasten.

      6. Asenna hihnapyrn suojus ja ilmastusyksikn suojus.

    Kytthihnan vaihto

    Note: Ulompaa vartta ei tarvitse irrottaa kytthihnan vaihtoa varten.

    Hihnan irrotus

    1. Irrota takailmastusyksikn suojus (Figure 36).

      g007316
    2. Irrota hihnapyrn suojuksen kiinnityspultit ja irrota suojus (Figure 36).

    3. Irrota likasuojuksen ja alemman hihnasuojuksen kiinnikkeet (Figure 37). Irrota likasuojus ja alempi hihnasuojus.

      g007317
    4. Kiristinpyrn jousen jnnitys vapautetaan lysmll lukkomutteri, jolla jousikiinnike (Figure 38) on kiinnitetty, ja kiertmll jousikiinnikett.

      g007319

      Varoitus

      Jouset ovat jnnitettyj, joten noudata varovaisuutta sdn ja poiston aikana.

    5. Lys ja irrota kaksi lukkomutteria ja aluslaattaa, joilla ensimmisen varren kiertonivelvarren vaimennin on kiinni (Figure 39).

      g007320
    6. Laske kiertonivelvarren vaimennin ilmastusyksikn rungosta.

    7. Vie kytthihna alas ilmastusyksikn rungon lpi ja ensimmisen varren alemman pn ympri (Figure 39).

    Hihnan asennus

    1. Vie uusi kytthihna ensimmisen varren alemman pn ympri ja yls ilmastusyksikn rungon lpi.

    2. Aseta kytthihna kammen hihnapyrn, kiristinpyrkokoonpanon alle ja kyttpyrn plle.

    3. Nosta ensimmisen varren kiertonivelvarren vaimennin ilmastusyksikn runkoon. Varmista, ett vaimentimen vlikappaleet asennetaan samaan asentoon kuin poistettaessa.

    4. Kiinnit kiertonivelvarren vaimennin ilmastusyksikkn kahdella aiemmin irrotetulla aluslaatalla ja lukkomuttereilla.

    5. Asenna hihnan kiristinpyr ja sd se oikeaan kireyteen.

    6. Asenna likasuojus ja alempi hihnasuojus. Sd alempi suojus niin, ett se on irrallaan hihnasta.

    7. Asenna hihnapyrn ja ilmastusyksikn suojukset.

    Sivusuojuksen st

    Ilmastusyksikn sivusuojukset on sdettv siten, ett pohja kulkee 25–38mm nurmen pinnasta ilmastuksen aikana.

    1. Lys pultit ja mutterit, joilla sivusuojus on kiinni rungossa (Figure 40).

      g007322
    2. Sd suojusta yls- tai alaspin ja kirist mutterit.

    Nurmisuojusten vaihto

    Kaikki nurmisuojukset (Figure 41) on vaihdettava, jos ne rikkoutuvat tai kuluvat alle 6mm:n paksuisiksi. Rikkoutuneet nurmisuojukset voivat takertua nurmeen ja repi sit ja siten saada aikaan vahinkoa.

    g007334

    Ilmastusyksikn ajoitus

    ProCore-ilmastajan ilmastusyksikiden suunnittelu takaa tasaisen kytn ja poistaa ajoituksen arvailun tarpeen.

    ProCore 864 (Figure 42)

    Kukin kampivarsipari on kytketty laakeripesn kautta, ja ne on ajoitettu 180 astetta erilleen (eli varret 1–2, 3–4, 5–6, 7–8). Vierekkiset parit on kaikki asetettu samaan ajoitukseen, kun taas jljempn oleva pari on 120 astetta myhemmss. Samaa liitinvalantaparia kytetn kaikkien vierekkisten parien vlill (eli liitinasemat 2–3, 4–5, 6–7). Jotta kytn aikainen vrin vhenisi edelleen, hihnapyrn ensimmiseen ja kahdeksanteen asentoon on listty kaksi vastapainoa.

    Note: Kampivarsiin valetut numerot eivt ole linjassa ProCore 864:n laakeripesien kohomerkkien kanssa.

    g007324

    ProCore 1298 (Figure 43)

    Tm laite koostuu kahdesta itsenisest ilmastusyksikst, joissa kussakin on kuusi vartta. Kummankaan ilmastusyksikn ajoitus ei ole riippuvainen viereisest ilmastusyksikst. Ajoitusmerkit on helppo tunnistaa kampivarsiin valetuista numeroista ja laakeripesien kohomerkist. Ensimminen varsi aloittaa aina kyttpyrn kanssa.

    g007323

    Ilmastimen irrotus ajoneuvosta

    Important: Lis kytt- ja turvallisuustietoja on PTO-akselin kyttoppaassa.

    1. Pyski ajoneuvo tasaiselle maalle, ei rinteeseen.

    2. Vapauta voimanulosotto (PTO) ja kytke seisontajarru.

    3. Sammuta moottori ja irrota virta-avain virtalukosta.

    4. Odota, kunnes moottori ja kaikki liikkuvat osat ovat pyshtyneet, ennen kuin poistut kyttjn paikalta.

    5. Asenna tukitelineet ja kiinnit ne ilmastajaan lukitussokilla (Figure 44).

      g007302

      Note: Ilmastajaa voidaan silytt alkuperisell kuljetuslavalla.

    6. Laske ilmastaja hitaasti alas, kunnes tukitelineet koskevat maahan.

    7. Vapauta ilmastajan ja ajoneuvon vlinen veto lysmll lukkomutteria ja kiertmll ylemp stvartta.

    8. Irrota lukitussokka ja tyntvarren tappi, joka kiinnitt keskimmisen vetovarren kannattimeen. Silyt lukitussokka ja tappi ilmastajan yhteydess.

    9. Irrota suojusten turvaketjut ajoneuvon PTO:sta (vain CE).

    10. Vapauta voimansiirtoakseli ajoneuvon PTO-akselista vetmll lukitusholkkia.

    11. Liu’uta PTO-akselia taaksepin ja irrota se ajoneuvosta.

    12. Kytke PTO:n kiinnitin PTO-suojukseen, jotta PTO-akseli ei pse koskemaan maata (Figure 45).

      g007307
    13. Irrota lukitussokat ja liu’uta nostovarret irti hinaustapeista. Silyt lukitussokat ilmastajan yhteydess.

    Varastointi

    Turvallinen varastointi

    • Sammuta aina ajoneuvon moottori ja irrota virta-avain. Odota, ett kaikki liike pyshtyy, ja anna koneen jhty ennen sen stmist, puhdistamista, varastoimista tai korjaamista.

    • Varastoi kone tukitelineiden varaan kovalle ja tasaiselle alustalle, jotta se ei voi vajota tai kaatua.

    • Varastoi kone turvalliseen paikkaan.

    • l anna lasten leikki varastossa olevan ilmastajan pll tai sen lheisyydess.

    Laitteen varastointi

    Seuraavat ehkisevt kunnossapitotoimet on hyv tehd ilmastuskauden lopussa tai jos ilmastajaa ei kytet pitkn aikaan.

    1. Puhdista lika ja rasva, jota on saattanut kernty ilmastajaan tai muihin liikkuviin osiin.

    2. Irrota ja puhdista piikit. Voitele piikit ljyll, etteivt ne ruostu silytyksen aikana.

    3. Avaa kupu ja puhdista ilmastimen sispuoli.

    4. Voitele kaikki rasvanipat.

    5. Aseta ilmastaja silytykseen tukitelineiden varaan kovalle ja kuivalle alustalle.

    6. Kiinnit PTO-akseli silytysasentoon vaurioiden vlttmiseksi tai irrota PTO ja aseta se kuomun alle ruostumisen ehkisemiseksi.

    7. Maalaa rulla ja korjaa maalipinnan muut mahdolliset naarmut.

    8. Lis puuttuvat tai korjaa vaurioituneet tarrat.

    9. Silyt ilmastajaa sistiloissa kuivassa rakennuksessa. Silyttminen sistiloissa vhent huoltotarvetta, takaa pidemmn kyttin ja lis koneen jlleenmyyntiarvoa. Jos konetta ei ole mahdollista silytt sistiloissa, peit ilmastaja paksulla kankaalla tai peitteell ja kiinnit peite tukevasti paikoilleen.