Introducere

Aceast mașin este proiectat pentru a fi utilizat de proprietarii de reședințe. n primul rnd, este proiectat pentru ndeprtarea zpezii de pe suprafeele pavate, precum osele i trotuare i alte suprafee destinate traficului din zonele rezideniale sau comerciale. Nu este proiectat pentru ndeprtarea altor materiale n afar de zpad.

Citii cu atenie aceste informaii pentru a nva modul corespunztor de utilizare i ntreinere a produsului i pentru a evita rnirea i deteriorarea acestuia. Avei responsabilitatea de a utiliza produsul n mod corespunztor i sigur.

Putei contacta Toro direct la www.Toro.com pentru siguranța produsului și materiale de instruire privind utilizarea, informații privind accesoriile, ajutor la cutarea unui distribuitor sau pentru nregistrarea produsului.

De fiecare dat cnd avei nevoie de service, piese originale Toro sau informaii suplimentare, contactai un furnizor de servicii autorizat sau departamentul Servicii Clieni Toro i pregtii numerele de model sau de serie ale produsului. Figure 1 identific locaia numerelor de model sau de serie pe produs. Scriei numerele n spaiul furnizat.

Important: Puteți scana codul QR de pe autocolantul cu numrul de serie (dac este disponibil) cu ajutorul unui dispozitiv mobil pentru a accesa date despre garanție, piese și alte informații despre produs.

g219962

Acest manual identific potențialele pericole și conține mesaje de siguranț identificate prin simbolul de alert de siguranț (Figure 2), semnaliznd un pericol care poate cauza rnirea grav sau moartea dac nu respectați urmtoarele msuri de precauție recomandate.

g000502

Acest manual utilizeaz 2 cuvinte pentru a evidenia informaiile. Important atrage atenia asupra informaiilor mecanice speciale i Not accentueaz informaiile generale care necesit atenie special.

Produsul respect toate directivele europene relevante; pentru detalii, consultai Declaraia de conformitate (DC) separat specific produsului.

Important: Dac utilizați aceast mașin la peste 1500m pentru o perioad continu, asigurați-v c a fost instalat setul de mare altitudine astfel nct motorul s respecte reglementarea Consiliului statului California privind resursele aeriene (CARB)/Agenției pentru protecția mediului din SUA (EPA) referitoare la emisie. Setul de mare altitudine creste performanța motorului, prevenind ancrasarea bujiei, pornirea greoaie și creșterea emisiilor. Dup instalarea setului, pe mașin se va atașa eticheta pentru mare altitudine alturi de autocolantul cu numrul de serie. Contactați orice furnizor de service autorizat Toro pentru a obține setul și eticheta pentru mare altitudine potrivite mașinii dumneavoastr. Pentru a localiza un furnizor convenabil pentru dumneavoastr, accesați site-ul web la www.Toro.com sau contactați departamentul Servicii Clienți Toro la numrul/numerele listate n declarația dumneavoastr de garanție pentru controlul emisiilor. ndeprtați setul de la motor și restabiliți motorul la configurația original din fabric atunci cnd utilizați motorul la o altitudine mai mic de 1500m. Nu utilizați la altitudini mici un motor care a fost modificat pentru altitudine mare, deoarece acest lucru poate duce la supranclzirea și defectarea motorului.n cazul n care nu sunteți siguri dac motorul a fost modificat pentru altitudini mari, cutați urmtoarea etichet (Figure 3).

decal127-9363

Siguranţă în funcţionare

Aceast frez de zpad poate provoca rni la nivelul minilor sau picioarelor și poate arunca obiecte. Nerespectarea urmtoarelor instrucțiuni de siguranț poate provoca rniri grave.

Aceast mașin respect specificațiile EN ISO 8437.

Siguranța general

  • Trebuie s citiți și s nțelegeți conținutul acestui Manual al operatorului nainte de a porni motorul. Asigurați-v c toate persoanele care utilizeaz acest produs cunosc modul de utilizare, știu s opreasc rapid motorul și nțeleg avertizrile.

  • Opriți motorul ori de cte ori prsiți poziția de utilizare, indiferent de motiv.

  • Nu v sprijiniți minile sau picioarele n apropierea pieselor aflate n mișcare.

  • Nu puneți n funcțiune mașina fr ca toate aprtorile și celelalte dispozitive de protecție s fie montate și funcționale.

  • Stai la distan de orice gur de descrcare. Țineți alte persoane, n special copii, departe de aria de funcționare a mașinii.

  • Nu lsai niciodat copii s utilizeze maina.

Decal-uri instrucţionale şi de siguranţă

Graphic

Instruciunile i autocolantele cu informaii privind sigurana sunt uor vizibile pentru operator i sunt amplasate lng orice zon cu potenial risc. nlocuii orice autocolant care este deteriorat sau lipsete.

decal120-9805
decal121-6817
decal121-6823
decal131-6487
decal137-6198
decal121-1240

Reglare

Montarea mnerului superior

g252379

Montarea jgheabului

g252568

Montarea racordului pentru controlul tracțiunii

g252391

Montarea axului pentru controlul jgheabului

g252615

Montarea uneltei pentru curțarea zpezii

g252394

Verificarea nivelului uleiului de motor

Note: Maina dumneavoastr este furnizat cu ulei n carterul motorului. nainte de pornirea motorului, verificai nivelul uleiului i adugai ulei, dac este necesar.

Consultați Verificarea nivelului uleiului de motor.

Verificarea presiunii din anvelope

g252396

Verificarea saboților și a screperului

Verificarea funcționrii unitții de tracțiune

Avertisment

n cazul n care unitatea de traciune nu este reglat corect, este posibil ca maina s se deplaseze n direcie opus celei corecte, cauznd accidentri i/sau daune ale proprietii.

Verificai cu atenie unitatea de traciune i reglai-o n mod corect, dac este necesar.

  1. Porniți motorul; consultați Pornirea motorului.

  2. Deplasați maneta pentru selectarea vitezelor n poziția R1; consultați Utilizarea selectorului de vitez.

  3. Apsați maneta din stnga (maneta de tracțiune) ctre mner (Figure 10).

    g001011

    Maina trebuie s se deplaseze n spate. Dac maina nu se deplaseaz sau se deplaseaz n fa, efectuai urmtoarele:

    1. Eliberați maneta de tracțiune și opriți motorul.

    2. Deconectați axul de la maneta pentru selectarea vitezelor.

    3. Rotiți axul n jos (spre dreapta) pe tija pentru controlul vitezei.

    4. Conectați axul la maneta pentru selectarea vitezelor.

  4. Eliberai maneta de traciune.

  5. Deplasați maneta pentru selectarea vitezelor n poziția 1; consultați Utilizarea selectorului de vitez.

  6. Apsați maneta din stnga (maneta de tracțiune) ctre mner (Figure 10).

    Maina trebuie s se deplaseze nainte. Dac maina nu se deplaseaz sau se deplaseaz napoi, efectuai urmtoarele:

    1. Eliberați maneta de tracțiune și opriți motorul.

    2. Deconectați axul de la maneta pentru selectarea vitezelor.

    3. Rotiți axul n sus (spre stnga) pe tija pentru controlul vitezei.

    4. Conectați axul la maneta pentru selectarea vitezelor.

  7. Dac efectuai orice reglaje, repetai acest procedeu pn n momentul n care nu mai sunt necesare alte reglaje.

Important: Dac mașina se deplaseaz cnd maneta de tracțiune este eliberat, verificați cablul de tracțiune; consultați Verificarea i reglarea cablului de traciune sau duceți mașina la un centru de service autorizat pentru efectuarea service-ului.

Rezumat al produsului

g264798
g016500
g004217
ModelGreutateLungimeLțimenlțime
3881479,4 kg142 cm71 cm117 cm
 
3881981,6 kg   
 

Accesorii

Pentru extinderea și mbuntțirea performanțelor mașinii este disponibil o gam de accesorii aprobate de Toro. Pentru lista accesoriilor aprobate, contactați centrul de service local sau un distribuitor Toro autorizat sau accesați www.Toro.com.

Pentru performanțe optime și utilizarea n siguranț a mașinii, utilizați exclusiv piese și accesorii originale Toro. Piesele de schimb și accesoriile altor productori pot fi periculoase și pot anula garanția produsului.

Operare

Înainte de utilizare

Siguranța nainte de utilizare

Siguranța general

  • Doar pentru modele cu pornire electric: Utilizați cabluri prelungitoare și prize conforme specificațiilor din manual. Verificați cablul electric nainte de a-l introduce ntr-o surs de alimentare. nlocuiți cablul dac este deteriorat. Deconectai cablul de alimentare de fiecare dat cnd nu pornii maina.

  • Purtați mbrcminte adecvat, inclusiv ochelari de protecție, pantaloni lungi, nclțminte solid, antiderapant și cști pentru protecția auzului. Strngeți la spate prul lung și nu purtați mbrcminte larg sau bijuterii.

  • Inspectați cu atenție zona n care veți utiliza mașina și ndeprtați toate preșurile de șters picioarele, crucioarele, plcile, firele și alte obiecte strine.

  • Dac un scut, dispozitiv de siguranț sau autocolant este deteriorat, ilizibil sau pierdut, reparați-l sau nlocuiți-l nainte de o nou utilizare. De asemenea, strngei orice dispozitive de fixare desprinse.

  • Numai pentru modelele cu dou trepte: Reglați nlțimea carcasei colectorului pentru a curța o suprafaț cu pietriș sau piatr spart.

Msuri de siguranț pentru combustibil

Combustibilul este extrem de inflamabil i exploziv. Un incendiu sau o explozie cauzat de combustibil v poate arde pe dumneavoastr i pe cei din jur.

  • Pentru a preveni o ncrcare static din cauza aprinderii combustibilului, plasai recipientul i/sau maina pe sol nainte de umplere, nu pe un vehicul sau obiect.

  • Umpleți rezervorul de combustibil ntr-un spațiu deschis, cu motorul rece. Fixați bine bușonul rezervorului și ștergeți scurgerile.

  • Nu manipulai combustibilul cnd fumai sau n apropierea unei flcri deschise sau a scnteilor.

  • Depozitai combustibilul ntr-un rezervor de combustibil corespunztor i nu o lsai la ndemna copiilor.

  • Cnd n rezervor exist combustibil, nclinați mașina numai conform instrucțiunilor.

  • Dac vrsați combustibil pe haine, schimbați-le imediat.

Umplerea rezervorului de combustibil

  • Pentru rezultate optime utilizați numai benzin curat, proaspt (s nu fie mai veche de 30 de zile), fr plumb cu o cifr octanic de 87 sau mai mare (metod de clasificare (R+M)/2).

  • Este acceptabil combustibilul oxigenat cu pn la 10% etanol sau 15% MTBE n funcie de volum.

  • Nu utilizai amestecuri cu etanol ale benzinei (precum E15 sau E85) cu mai mult de 10% etanol n funcie de volum. Pot aprea probleme de performan i/sau deteriorri ale motorului care este posibil s nu fie acoperite de garanie.

  • Nu utilizai benzin cu coninut de metanol.

  • Nu depozitați combustibil n rezervorul de combustibil sau n recipientele de combustibil de-a lungul iernii dect dac este utilizat un stabilizator de combustibil.

  • Nu adugați ulei n benzin.

Nu umpleți peste partea inferioar a gtului rezervorului de combustibil (Figure 8).

g216203

Important: Pentru rezultate optime, achiziționați numai cantitatea de combustibil pe care estimați c o veți utiliza n urmtoarele 30 de zile. n caz contrar, puteți utiliza n orice moment un stabilizator/aditiv de combustibil pentru a menține prospețimea combustibilului pentru mai mult timp, conform specificațiilor productorului stabilizatorului.

În timpul utilizării

Siguranța n timpul utilizrii

Siguranța general

  • Opriți motorul nainte de desfundarea mașinii și utilizați ntotdeauna o tij sau unealta pentru curțarea zpezii (dac a fost furnizat).

  • Stai n spatele mnerelor i la distan de gura de descrcare n timp ce utilizai maina. Țineți fața, minile, picioarele și alte prți ale corpului, precum și hainele, la distanț de piesele mobile sau rotative.

  • Nu orientați niciodat evacuarea ctre persoane sau zone n care se pot nregistra daune ale proprietții.

  • Utilizați mașina cu foarte mare atenție. Nu v angrenați n nicio activitate care v poate distrage atenția; n caz contrar, se pot nregistra daune ale proprietții sau vtmri corporale.

  • Fiți precaut pentru a evita alunecarea sau cderea, mai ales cnd utilizați mașina n marșarier.

  • Aveți ntotdeauna grij cnd pșiți și țineți ferm de ambele mnere. Mergeți; nu alergați niciodat.

  • Fiți extrem de precaut cnd utilizați mașina pe o pant.

  • Nu utilizați mașina n condiții de vizibilitate sau lumin precar.

  • Uitați-v n spate și fiți atent cnd deplasați mașina n marșarier.

  • Atunci cnd nu curțați activ zpada, ntrerupeți alimentarea angrenajului melcat.

  • Fiți extrem de precaut cnd utilizați mașina pe sau cnd traversați alei (numai modelele cu 2 trepte), trotuare sau drumuri acoperite cu pietriș. Acordați atenție pericolelor ascunse sau traficului.

  • Nu ncercați niciodat s efectuați reglaje cu motorul pornit, cu excepția celor prevzute n instrucțiuni.

  • n cazul n care ați lovit un obiect, opriți motorul, scoateți cheia de contact (numai n cazul modelelor cu pornire electric) și verificați mașina pentru a detecta eventualele avarii. Reparați orice avarie nainte de a porni mașina.

  • Dac mașina are vibrații anormale, opriți motorul și verificați imediat care este cauza acestora.

  • Nu porniți motorul n spații nchise; gazele de eșapament sunt periculoase.

  • Nu suprancrcați mașina ncercnd s curțați zpada prea repede.

  • Decuplai toate ambreiajele i comutai n treapta neutr nainte de a porni motorul.

  • Opriți motorul de fiecare dat cnd prsiți poziția de utilizare, nainte de curțarea sau desfundarea colectorului, rotorului sau jgheabului de evacuare și cnd efectuați reparații, reglaje sau verificri.

  • Nu utilizai niciodat maina la viteze de transport ridicate pe suprafee alunecoase.

Pornirea motorului

Model cu pornire electric

Note: Pentru utilizarea demarorului electric (numai modelele cu pornire electric), conectați mai nti cablul de alimentare la alimentare, apoi introduceți-l n priz. Se recomand utilizarea cablurilor prelungitoare pentru exterior listate UL, de 12,5m/m, cu lungime maxim de 15m.

Atenţie

Cablul electric se poate deteriora, cauznd șoc sau incendiu.

Inspectați atent cablul electric nainte de a utiliza mașina. n cazul n care cablul este deteriorat, nu l utilizați. nlocuii sau reparai cablul deteriorat imediat. Pentru asistenț, contactați un centru de service autorizat.

Avertisment

Dac lsai maina conectat la o priz de curent electric, cineva poate porni accidental maina i rni persoanele din jur sau distruge proprietatea.

Deconectați cablul de alimentare de fiecare dat cnd nu porniți mașina.

g254927

Model standard

g254928

Oprirea motorului

g252411

Utilizarea unitii de traciune

Avertisment

n cazul n care unitatea de traciune nu este reglat corect, este posibil ca maina s se deplaseze n direcie opus celei corecte, cauznd accidentri i/sau daune ale proprietii.

Verificați cu atenție unitatea de tracțiune și reglați-o corect, dac este necesar; consultați Verificarea i reglarea cablului de traciune pentru mai multe informații.

Important: Dac mașina se deplaseaz cnd maneta de tracțiune este eliberat, verificați cablul de tracțiune; consultați Verificarea i reglarea cablului de traciune sau duceți mașina la un centru de service autorizat pentru efectuarea service-ului.

  1. Pentru a cupla unitatea de tracțiune, apsați maneta din stnga (maneta de tracțiune) ctre mner (Figure 18).

    g001011
  2. Pentru a opri unitatea de traciune, eliberai maneta de traciune.

Utilizarea selectorului de vitez

Selectorul de vitez are 6 trepte de deplasare nainte i 2 trepte de deplasare cu spatele. Pentru a schimba treptele de vitez, eliberați maneta de tracțiune și deplasați maneta pentru selectarea vitezelor n poziția dorit (Figure 19). Maneta de blocheaz ntr-o canelur la fiecare selectare a unei viteze.

g001012

Utilizarea unitii de angrenaj melcat/rotor

  1. Pentru a cupla unitatea de angrenaj melcat/rotor, apsați maneta din dreapta (angrenaj melcat/rotor) ctre mner (Figure 20).

    g001013
  2. Pentru a opri angrenajul melcat și rotorul, eliberați maneta din dreapta.

    Important: Cnd cuplai att maneta de angrenaj melcat/rotor, ct i maneta de traciune, maneta de traciune blocheaz n jos maneta de angrenaj melcat/rotor, eliberndu-v mna dreapt. Pentru a decupla ambele manete, eliberați maneta din stnga (maneta de tracțiune).

  3. Dac angrenajul melcat i rotorul continu s se roteasc i dup ce eliberai maneta de angrenaj melcat/rotor, nu utilizai maina. Verificați cablul angrenajului melcat/rotorului; consultați Verificarea i reglarea cablului de angrenaj melcat/rotor și reglați, dac este necesar. n caz contrar, duceți mașina la un centru de service autorizat pentru efectuarea service-ului.

    Atenţie

    Dac angrenajul melcat i rotorul continu s se roteasc i dup ce eliberai maneta de angrenaj melcat/rotor, v putei rni grav sau putei rni alte persoane.

    Nu utilizai maina n aceast situaie. Ducei maina la un centru de service autorizat pentru efectuarea service-ului.

Utilizarea dispozitivului Quick Stick®

Apsai n jos capacul albastru al declanatorului pentru a utiliza dispozitivul Quick Stick n scopul mutrii jgheabului de evacuare i deflectorului de jgheab. Eliberai capacul declanatorului pentru a bloca jgheabul de evacuare i deflectorului jgheabului n poziie (Figure 21).

g001014

Mutarea jgheabului de evacuare

Apsai n jos capacul albastru al declanatorului i deplasați dispozitivul Quick Stick spre stnga pentru a muta jgheabul de evacuare spre stnga; deplasați dispozitivul Quick Stick spre dreapta pentru a muta jgheabul de evacuare spre dreapta (Figure 22).

g018894

Mutarea deflectorului de jgheab

Apsai n jos capacul albastru al declanatorului i mutai dispozitivul Quick Stick n fa pentru a cobor deflectorul jgheabului; mutai-l spre spate pentru a ridica deflectorul jgheabului (Figure 23).

g001016

Curțarea unui jgheab de evacuare nfundat

Atenţie

n cazul n care angrenajul melcat/rotorul funcioneaz dar zpada nu este evacuat prin jgheabul de evacuare, este posibil ca acesta s fie nfundat.

Nu utilizai niciodat minile pentru a cura jgheabul de evacuare nfundat. V putei accidenta.

  • Pentru a desfunda jgheabul de evacuare, rmneți n poziția de utilizare și eliberați maneta din stnga (maneta de tracțiune). n timp ce angrenajul melcat/rotorul funcționeaz, apsați n jos mnerele pentru a ridica partea din faț a mașinii de pe pavaj cu cțiva centimetri. Apoi ridicai mnerele rapid pentru a lovi partea frontal a mainii de pavaj. Repetai dac este necesar, pn cnd zpada este evacuat prin jgheabul de evacuare.

  • Dac nu puteți desfunda jgheabul de evacuare lovind partea frontal a mașinii de pavaj, opriți motorul, așteptați pn la oprirea tuturor pieselor mobile și utilizați unealta pentru curțarea zpezii (Figure 13).

    Important: Desfundarea jgheabului de evacuare prin lovirea prții frontale a mașinii de pavaj poate cauza mișcarea saboților. Reglați saboții și strngeți ferm șuruburile de saboți, consultați Verificarea i reglarea saboilor i screperului.

Indicaţii de exploatare

Pericol

n timpul utilizrii mainii, rotorul i angrenajul melcat se rotesc i pot rni sau amputa minile sau picioarele.

  • nainte de reglarea, curțarea, verificarea, depanarea sau repararea mașinii, opriți motorul și așteptați pn cnd se opresc toate piesele mobile. Deconectai cablul bujiei i inei-l la distan de bujie pentru a preveni pornirea accidental a motorului de ctre alte persoane.

  • ndeprtați obiectele care obtureaz jgheabul de evacuare; consultați Curțarea unui jgheab de evacuare nfundat. Nu ndeprtați obiectele care obtureaz jgheabul de evacuare cu minile, ci utilizați unealta pentru curțarea zpezii (Figure 8).

  • Stai n spatele mnerelor i la distan de gura de descrcare n timp ce utilizai maina.

  • Țineți fața, minile, picioarele și orice alt parte a corpului sau orice articol de mbrcminte la distanț de piesele mascate, n mișcare sau care se rotesc.

Atenţie

Rotorul poate arunca pietre, jucrii și alte obiecte care pot provoca rni grave.

  • Meninei obiectele pe care angrenajul melcat le poate prinde i proiecta la distan de zona care va fi curat.

  • inei copiii i animalele de companie la distan de zona de utilizare.

  • Fixați ntotdeauna clapeta de accelerație n poziția de deplasare RAPID cnd aruncați zpada.

  • Dac motorul i reduce turaia sub o sarcin mare sau roile alunec, trebuie s comutai maina ntr-o treapt de vitez inferioar.

  • Dac partea frontal a mainii se ridic, trebuie s comutai maina ntr-o treapt de vitez inferioar. Dac partea frontal continu s se ridice, ridicai ambele mnere.

După utilizare

Siguranța dup utilizare

Siguranța general

  • Nu depozitați niciodat mașina cu combustibil n rezervor ntr-o cldire n care sunt prezente surse de nclzire, precum boilere, radiatoare electrice cu convecție sau usctoare electrice de rufe. nainte de depozitarea mașinii n orice spațiu, lsați motorul s se rceasc.

  • Pentru informații importante privind depozitarea mașinii pentru mai mult de 30 de zile, consultați Înainte de depozitare.

  • Lsați motorul s funcționeze timp de cteva minute dup utilizare, pentru a preveni nghețarea colectorului și a rotorului.

Prevenirea nghețului dup utilizare

  • Pe condiii de zpad i vreme rece, anumite comenzi i piese mobile pot nghea. Nu utilizai for excesiv cnd ncercai s acionai comenzile ngheate. Dac ntmpinai dificultate la utilizarea oricror comenzi sau piese, pornii motorul i lsai-l s funcioneze timp de cteva minute.

  • Dup utilizarea mainii, lsai motorul s funcioneze timp de cteva minute pentru a preveni nghearea pieselor mobile. Cuplai angrenajul melcat/rotorul pentru a elimina zpada care a rmas n interiorul carcasei. Rotii dispozitivul Quick Stick pentru a preveni nghearea acestuia. Opriți motorul, așteptați pn cnd se opresc toate piesele mobile și curțați mașina de zpad și gheaț.

  • Cu motorul oprit, trageți de cteva ori mnerul de pornire cu recul și apsați o dat butonul de pornire electric pentru a preveni nghețarea demarorului cu recul și a celui electric.

Întreţinere

Note: Determinați partea stng și dreapt a mașinii din poziția de operare normal.

Program(e) de întreţinere recomandat(e)

Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
După primele 2 ore
  • Verificai cablul de traciune i reglai-l, dac este necesar.
  • Verificai cablul angrenajului melcat/rotorului i reglai-l, dac este necesar.
  • După primele 5 ore
  • Schimbați uleiul de motor.
  • Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați nivelul de ulei de motor și adugați ulei, dac este necesar.
  • La intervale de 100 de ore
  • nlocuiți bujia.
  • Anual
  • Verificai saboii i screperul i reglai-le dac este necesar.
  • Verificai cablul de traciune i reglai-l sau nlocuii-l, dac este necesar.
  • Verificai cablul angrenajului melcat/rotorului i reglai-l sau nlocuii-l, dac este necesar.
  • Verificați nivelul uleiului din cutia de viteze a angrenajului melcat și, dac este necesar, completați cu ulei.
  • Schimbați uleiul de motor.
  • Ungeți arborele hexagonal
  • Anual sau înainte de depozitare
  • Verificați presiunea n anvelope și umflați-le pn la o valoare cuprins ntre 1,17 și 1,37bar.
  • Evacuai benzina i turai motorul pentru a usca rezervorul de combustibil i carburatorul la sfritul fiecrui sezon.
  • Dac este cazul, solicitați unui centru de service autorizat nlocuirea curelei unitții de tracțiune și/sau a curelei de acționare a angrenajului melcat/rotorului.
  • Important: Mai multe informații privind ntreținerea și repararea mașinii sunt disponibile pe www.Toro.com.

    Siguranț n timpul ntreținerii

    Citiți urmtoarele precauții privind siguranța nainte de a efectua operații de ntreținere pe mașin:

    • nainte de repararea, reglarea sau curțarea mașinii, opriți motorul și scoateți cheia. Dac sunt necesare reparații majore, contactați un centru de service autorizat.

    • Purtați ochelari de protecție de fiecare dat cnd reglați sau reparați mașina pentru a v proteja ochii mpotriva obiectelor care pot fi proiectate de mașin.

    • Verificați toate dispozitivele de fixare la intervale frecvente pentru a v asigura c sunt bine strnse, astfel nct mașina s se afle n stare sigur de funcționare.

    • Nu modificați setrile regulatorului motorului.

      Cumprați doar piese de schimb și accesorii originale Toro.

    Pregtirea pentru ntreinere

    1. Mutai maina pe o suprafa uniform.

    2. Opriți motorul și așteptați pn la oprirea tuturor pieselor mobile.

    3. Deconectați cablul bujiei. Consultați nlocuirea bujiei.

    Verificarea nivelului uleiului de motor

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați nivelul de ulei de motor și adugați ulei, dac este necesar.
  • g252395

    Verificarea i reglarea saboilor i screperului

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Anual
  • Verificai saboii i screperul i reglai-le dac este necesar.
  • Verificai saboii i screperul pentru a v asigura c angrenajul melcat nu intr n contact cu pavajul sau suprafaa pietruit. Reglai saboii i screperul n modul necesar, pentru compensarea uzurii.

    1. Verificați presiunea n anvelope, consultați Verificarea presiunii din anvelope.

    2. Slbii piuliele care fixeaz ambii saboi la prile laterale ale angrenajului melcat pn cnd saboii gliseaz uor n sus i n jos.

      g019046

      Important: Lamele angrenajului melcat trebuie susinute deasupra solului de saboi.

    3. Asigurai-v c screperul se afl la 3mm deasupra i paralel cu o suprafa plan.

      Note: Dac pavajul este fisurat, accidentat sau neuniform, reglai saboii pentru a ridica screperul. Pentru suprafee cu pietri, reglai saboii i mai mult n jos pentru a preveni colectarea de ctre main a pietrelor.

    4. Mutai saboii n jos pn cnd acetia se afl la acelai nivel cu solul.

    5. Strngei ferm piuliele care fixeaz ambii saboi pe prile laterale ale angrenajului melcat.

      Note: Pentru a regla rapid saboii dac acetia sunt slbii, susinei screperul la 3mm deasupra pavajului, apoi reglai saboii n jos spre pavaj.

      Note: Dac saboii devin excesiv de uzai, i putei ntoarce invers i poziiona partea neuzat spre pavaj.

    Verificarea i reglarea cablului de traciune

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 2 ore
  • Verificai cablul de traciune i reglai-l, dac este necesar.
  • Anual
  • Verificai cablul de traciune i reglai-l sau nlocuii-l, dac este necesar.
  • Dac maina nu se deplaseaz n treptele de vitez pentru deplasare nainte sau napoi sau se deplaseaz cnd eliberai maneta de traciune, reglai cablul de traciune.

    n cazul n care cablul din stnga (cablul de tracțiune) nu este reglat corespunztor, parcurgeți urmtorii pași:

    1. Slbii contrapiulia.

    2. Cuplai maneta de traciune i inei-o n poziia respectiv (Figure 26).

      g001011
    3. Strngeți sau slbiți ntinztorul cu filet pentru a regla lungimea arcului la 5,5cm, dup cum este ilustrat n Figure 27.

      g030998
    4. Strngeți contrapiulița (Figure 27), asigurndu-v c n cablu este o tensiune redus.

    5. n cazul n care cablul de traciune este reglat corect, dar problema rmne, contactai un centru de service autorizat.

    Verificarea i reglarea cablului de angrenaj melcat/rotor

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 2 ore
  • Verificai cablul angrenajului melcat/rotorului i reglai-l, dac este necesar.
  • Anual
  • Verificai cablul angrenajului melcat/rotorului i reglai-l sau nlocuii-l, dac este necesar.
    1. Slbii contrapiulia.

    2. Cuplai maneta angrenajului melcat/rotorului i inei-o n poziia respectiv (Figure 28).

      g001013
    3. Strngeți sau slbiți ntinztorul cu filet pentru a regla lungimea arcului la 7cm, dup cum este ilustrat n Figure 29.

      g031000
    4. Strngeți contrapiulița (Figure 29), asigurndu-v c n cablu este o tensiune redus.

    5. n cazul n care cablul angrenajului melcat/rotorului este reglat corect, dar problema rmne, contactai un centru de service autorizat.

    Verificarea nivelului uleiului din cutia de viteze a angrenajului melcat

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Anual
  • Verificați nivelul uleiului din cutia de viteze a angrenajului melcat și, dac este necesar, completați cu ulei.
    1. Mutai maina pe o suprafa uniform.

    2. Curai zona din jurul dopului de eav (Figure 30).

      g016782
    3. Scoatei dopul de eav din cutia de viteze.

    4. Verificai nivelul de ulei din cutia de viteze. Uleiul trebuie s fie la 9,5mm sub deschiderea de umplere.

    5. Dac nivelul uleiului este sczut, adugați n cutia de viteze ulei GL-5 sau GL-6, SAE 80-90 EP pn cnd ajunge la 9,5mm.

      Note: Nu utilizai ulei sintetic.

    6. Montai dopul de eav n cutia de viteze.

    Schimbarea uleiului de motor

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 5 ore
  • Schimbați uleiul de motor.
  • Anual
  • Schimbați uleiul de motor.
  • Dac este posibil, lsați motorul s funcționeze cteva minute nainte de schimbarea uleiului, deoarece uleiul cald curge mai ușor și transport mai multe impuritți.

    Capacitate ulei de motor0,70l
    Vscozitate uleiConsultați Figure 31.
    Clasificare de service APISJ sau superioar

    Utilizați Figure 31 de mai jos pentru a selecta cea mai bun vscozitate a uleiului pentru domeniul de temperatur exterioar așteptat:

    g019049
    1. Curțați zona din jurul bușonului de scurgere a uleiului (Figure 32).

      g001026
    2. Introduceți o tav de scurgere a uleiului sub tubul de scurgere și scoateți bușonul.

    3. Scurgei uleiul.

      Note: Eliminai uleiul uzat n mod corespunztor la un centru de reciclare local.

    4. Fixați bușonul de scurgere a uleiului.

    5. Umplei carterul cu ulei.

    Ungerea arborelui hexagonal

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Anual
  • Ungeți arborele hexagonal
  • Ungeți anual arborele hexagonal cu ulei de motor auto (Figure 33).

    g019018

    Important: Nu permiteți uleiului s ajung pe roata din cauciuc sau roata de transmisie cu fricțiune din oțel, deoarece unitatea de tracțiune va patina (Figure 33).

    1. Goliți combustibilul din rezervor.

    2. nclinați mașina n faț, sprijinit pe carcasa angrenajului melcat și asigurați-o mpotriva cderii.

    3. Scoateți capacul posterior (Figure 34).

      g019019
    4. Deplasați maneta pentru selectarea vitezelor n poziția R2.

    5. Introduceți degetul n ulei de motor auto și ungeți ușor arborele hexagonal.

    6. Deplasați maneta pentru selectarea vitezelor n poziția 6.

    7. Ungeți cellalt capt al arborelui hexagonal.

    8. Deplasați maneta pentru selectarea vitezelor nainte și napoi de cteva ori.

    9. Remontați capacul posterior și readuceți mașina n poziția de utilizare.

    nlocuirea bujiei

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 100 de ore
  • nlocuiți bujia.
  • Atenţie

    nlocuirea bujiei ct timp motorul este fierbinte poate cauza arsuri.

    Așteptați pn cnd motorul s-a rcit pentru a nlocui bujia.

    Utilizați o bujie Toro sau echivalent (Champion® RN9YC sau NGK BPR6ES).

    1. Scoateți carcasa (Figure 35).

      g016645
    2. Curțați n jurul bazei bujiei.

      g016646
    3. nlturați și eliminați la deșeuri bujia veche.

      Note: Veți avea nevoie de o extensie de cheie cu clichet pentru a nltura bujia.

    4. Setați spațiul dintre electrozi pe o nou bujie la 0,76mm conform (Figure 37).

      g001029
    5. Montați bujia nou, strngeți-o ferm și conectați cablul de aprindere la bujie.

      Note: Verificați fixarea corect a cablului de aprindere pe bujie.

    Reglarea sistemului de fixare a jgheabului de evacuare

    Dac jgheabul de evacuare nu rmne fixat n poziția dorit sau nu se deblocheaz pentru a-l deplasa n alt poziție, reglați sistemul de fixare a jgheabului.

    1. Slbiți dispozitivul de fixare cablu de pe placa de susținere a jgheabului pn la eliberarea cablului.

      g019021
    2. Eliminai orice joc al cablului trgnd conducta de cablu spre partea din spate.

    3. Strngei dispozitivul de fixare a cablului n timp ce inei cablul fixat n poziie.

    nlocuirea curelelor de transmisie

    n cazul n care cureaua de acționare a angrenajului melcat/rotorului sau cureaua unitții de tracțiune se uzeaz, se mbib cu ulei sau este deteriorat, nlocuiți-o la un centru de service autorizat.

    Depozitare

    Depozitarea mainii

    1. La ultima alimentare din sezon, adugați stabilizator de combustibil, conform instrucțiunilor productorului acestuia.

      Important: Nu depozitați combustibilul o perioad mai lung dect cea recomandat de productorul stabilizatorului de combustibil.

    2. Turați motorul timp de 10minute pentru a distribui combustibilul condiționat prin sistemul de alimentare cu combustibil.

    3. Lsați mașina s funcționeze pn la golirea rezervorului de combustibil.

    4. Amorsai motorul i pornii-l din nou.

    5. Lsați motorul s funcționeze pn se oprește. Cnd nu mai putei porni motorul, nseamn c acesta este suficient de uscat.

    6. Lsați motorul s se rceasc.

    7. Scoatei cheia de contact.

    8. Curai complet maina.

    9. Retuai suprafeele zgriate cu vopsea disponibil de la un furnizor de servicii autorizat. Nisipul a afectat zonele nainte de vopsire, utilizați un agent de prevenire a formrii ruginii pentru a mpiedica ruginirea pieselor metalice.

    10. Strngei toate uruburile, bolurile i contrapiuliele. Reparați sau nlocuiți orice piese deteriorate.

    11. Acoperiți mașina și depozitați-o ntr-un loc curat, uscat, la distanț de copii.

    Scoaterea mainii din starea de depozitare

    Efectuați procedurile de ntreținere anual prevzute n programul recomandat pentru ntreținere; consultați .

    Înlăturarea defecţiunilor

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Demarorul electric nu funcționeaz (numai modelele cu pornire electric).
    1. Cablul de alimentare este deconectat de la priz sau de la main.
    2. Cablul de alimentare este uzat, corodat sau deteriorat.
    3. Priza de alimentare nu are tensiune.
    1. Conectai cablul de alimentare la priz i/sau la main.
    2. nlocuii cablul de alimentare.
    3. Apelai la un electrician calificat pentru a pune sub tensiune priza de alimentare.
    Motorul nu pornește sau pornește greu.
    1. Cheia nu este n contact sau este n poziția Stop.
    2. Maneta de șocul este n poziția Off, iar pistonul nu a fost apsat.
    3. Valva pentru oprirea alimentrii cu combustibil nu este deschis.
    4. Clapeta de accelerație nu este n poziția de deplasare rapid.
    5. Rezervorul de combustibil este gol sau sistemul de combustibil conine ulei uzat.
    6. Cablul bujiei este slbit sau deconectat.
    7. Bujia este corodat, murdar sau jocul este incorect.
    8. Capacul orificiului de aerisire a combustibilului este blocat.
    9. Nivelul uleiului din carterul motorului este prea mare sau prea mic.
    1. Introduceți cheia n contact și deplasați-o n poziția On.
    2. Deplasați maneta de șoc n poziția On și apsați pistonul de 3 ori.
    3. Deschideți valva pentru oprirea alimentrii cu combustibil.
    4. Mutai clapeta de acceleraie n poziia de deplasare rapid.
    5. Goliți și/sau umpleți rezervorul cu combustibil proaspt (nu mai vechi de 30 de zile). Dac problema persist, contactai un centru de service autorizat.
    6. Conectai cablul la bujie.
    7. Verificai bujia i reglai jocul, dac este necesar. nlocuii bujia dac este corodat, murdar sau fisurat.
    8. Eliminai blocajul aerisirii sau nlocuii capacul de combustibil.
    9. Adugai sau golii ulei pentru a ajusta nivelul de ulei n carterul motorului la marcajul Full (Plin) de pe joj.
    Motorul funcționeaz neuniform.
    1. Maneta de șoc este n poziția On.
    2. Valva pentru oprirea alimentrii cu combustibil nu este complet deschis.
    3. Rezervorul de combustibil este aproape gol sau conine combustibil expirat.
    4. Cablul bujiei este slbit.
    5. Bujia este corodat, murdar sau jocul este incorect.
    6. Nivelul uleiului din carterul motorului este prea mare sau prea mic.
    1. Deplasați maneta de șoc n poziția Off.
    2. Deschideți valva pentru oprirea alimentrii cu combustibil.
    3. Goliți și umpleți rezervorul cu combustibil proaspt (nu mai vechi de 30 de zile). Dac problema persist, contactai un centru de service autorizat.
    4. Conectai cablul la bujie.
    5. Verificai bujia i reglai jocul, dac este necesar. nlocuii bujia dac este corodat, murdar sau fisurat.
    6. Adugai sau golii ulei pentru a ajusta nivelul de ulei n carterul motorului la marcajul Full (Plin) de pe joj.
    Motorul funcționeaz, dar mașina evacueaz zpada greu sau deloc.
    1. Clapeta de accelerație nu este n poziția de deplasare rapid la curțarea zpezii.
    2. Maina se deplaseaz prea rapid pentru a cura zpada.
    3. ncercai s ndeprtai prea mult zpad o dat.
    4. ncercai s ndeprtai zpad extrem de grea sau zpad umed.
    5. Jgheabul de evacuare este nfundat.
    6. Cureaua de transmisie a angrenajului melcat/rotorului este slbit sau a czut de pe roata de transmisie.
    7. Cureaua de transmisie a angrenajului melcat/rotorului este uzat sau rupt.
    1. Mutai clapeta de acceleraie n poziia de deplasare rapid.
    2. Comutai maina ntr-o treapt de vitez inferioar.
    3. Reducei cantitatea de zpad curat dintr-un singur loc.
    4. Nu suprancrcați mașina cu zpad foarte grea sau umed.
    5. Desfundai jgheabul de evacuare.
    6. Instalai i/sau reglai cureaua de transmisie a angrenajului melcat/rotorului; consultai www.Toro.com pentru informaii de service sau ducei maina la un centru de service autorizat.
    7. nlocuii cureaua de transmisie a angrenajului melcat/rotorului; consultai www.Toro.com pentru informaii de service sau ducei maina la un centru de service autorizat.
    Jgheabul de evacuare nu se fixeaz n poziție sau nu se deplaseaz.
    1. Sistemul de fixare a jgheabului de evacuare nu este reglat corespunztor.
    1. Reglați sistemul de fixare a jgheabului de evacuare.
    Maina nu este elimin corespunztor zpada de pe suprafee.
    1. Saboii i/sau screperul nu sunt reglai corect.
    2. Presiunea din anvelope nu este egal.
    1. Reglai saboii i/sau screperul.
    2. Verificați și reglați presiunea ntr-unul sau n ambele anvelope.