Introduktion

Lövblåsen monteras bakom en åkmaskin och är avsedd att användas av yrkesförare som har anlitats för kommersiellt arbete. Den är främst konstruerad för att med hjälp av blåskraft rensa bort löv och skräp från större områden på väl underhållna parkgräsmattor, golfbanor, sportanläggningar och kommersiella anläggningar. Det kan medföra fara för dig och kringstående om maskinen används i andra syften än vad som avsetts.

Läs den här informationen noga så att du lär dig att använda och underhålla produkten på rätt sätt, och för att undvika person- och produktskador. Du är ansvarig för att produkten används på ett korrekt och säkert sätt.

Besök www.Toro.com om du behöver utbildningsmaterial för säkerhet och drift, information om tillbehör, hjälp med att hitta en återförsäljare eller om du vill registrera din produkt.

Kontakta en auktoriserad återförsäljare eller Toros kundservice och ha produktens modell- och serienummer till hands om du har behov av service, Toro originaldelar eller ytterligare information. Figur 1 visar var du finner produktens modell- och serienummer. Skriv in numren i det tomma utrymmet.

Important: Skanna rutkoden vid serienumret (i förekommande fall) med en mobil enhet för att få tillgång till information om garanti, reservdelar och annat.

g257159

I den här bruksanvisningen anges potentiella risker och alla säkerhetsmeddelanden har markerats med en varningssymbol (Figur 2), som anger fara som kan leda till allvarliga personskador eller dödsfall om föreskrifterna inte följs.

g000502

Två ord används också i den här bruksanvisningen för att markera information. Viktigt anger speciell teknisk information och Observera anger allmän information värd att notera.

Produkten uppfyller alla relevanta europeiska direktiv. Mer information finns i produktens separata försäkran om överensstämmelse.

Det är ett brott mot avsnitt 4442 eller 4443 i Kaliforniens Public Resource Code att använda eller köra motorn på skogs-, busk- eller grästäckt mark om motorn inte är utrustad med en gnistsläckare som är i fullgott skick, vilket anges i avsnitt 4442, eller utan att motorn är konstruerad, utrustad och underhållen för att förhindra brand.

Den bifogade bruksanvisningen till motorn tillhandahålls för information om den amerikanska miljömyndigheten EPA:s (US Environmental Protection Agency) och Kaliforniens lagstiftning om utsläppskontroll för utsläppssystem, underhåll och garanti. Extra bruksanvisningar kan beställas från motortillverkaren.

Däckens DOT-märkning sitter på sidan på varje däck. Denna information anger last- och hastighetsvärden. Utbytesdäck ska ha samma eller bättre värden. Kontrollera att däcken uppfyller eller överträffar maskinens viktkrav.

Elektromagnetisk kompatibilitet
Hushåll: Den här enheten uppfyller kraven i enlighet med del 15 i FCC-reglerna. Följande två villkor ställs för driften: (1) Den här enheten får inte orsaka störningar och (2) enheten måste tåla alla eventuella störningar som den kan utsättas för, inklusive störningar som kan orsaka oavsiktlig användning.
Den här utrustningen alstrar och använder radiofrekvensenergi. Om utrustningen inte installeras och används på rätt sätt, helt i enlighet med tillverkarens anvisningar, kan den störa radio- och tv-mottagning. Utrustningen har typtestats och befunnits överensstämma med gränsvärdena för en dataenhet av FCC-klass B, i enlighet med specifikationerna i underavdelning J i del 15 av FCC-reglerna, enligt ovan. Det ges dock ingen garanti för att någon viss installation inte kommer att medföra störningar. Du kan prova om den här utrustningen stör radio- eller tv-mottagningen genom att starta och stänga av utrustningen. Om den orsakar störningar kan du försöka att avhjälpa problemet genom att vidta någon eller några av följande åtgärder:Rikta om mottagningsantennen, flytta fjärrkontrollsmottagaren i förhållande till radio-/tv-antennen eller anslut styrenheten till ett annat eluttag så att styrenheten och radion/tv-apparaten hamnar i olika grenkretsar.Kontakta återförsäljaren eller en erfaren radio/tv-tekniker om du behöver mer hjälp.Även följande broschyr från amerikanska Federal Communications Commission kan vara användbar: ”How to Identify and Resolve Radio-TV Interference Problems” (information om att identifiera och lösa problem med radio-/tv-störningar). Du kan beställa broschyren från U.S. Government Printing Office, Washington, DC 20402, USA. Artikelnr: 004-000-00345-4.
FCC ID: W7OMRF24J40MDME-basenhet, OA3MRF24J40MA-handenhet
IC: 7693A-24J40MDME-basenhet, 7693A-24J40MA-handenhet
Följande två villkor ställs vid drift: (1) Den här enheten får inte orsaka störningar och (2) enheten måste tåla alla eventuella störningar som den kan utsättas för, inklusive störningar som kan orsaka oavsiktlig användning av enheten.
Intyg om elektromagnetisk kompatibilitet – Japan
Handkontroll:Graphic
RF2CAN:Graphic
Intyg om elektromagnetisk kompatibilitet – Mexiko
Handkontroll:Graphic
RF2CAN:Graphic
Intyg om elektromagnetisk kompatibilitet – Sydkorea(dekal medföljer i separat sats)
Handkontroll:Graphic
RF2CAN:Graphic
Intyg om elektromagnetisk kompatibilitet – Singapore
Handhållen:TWM240007_IDA_N4021–15
RF2CAN:TWM-240005_IDA_N4024–15
Intyg om elektromagnetisk kompatibilitet – Marocko
AGREE PAR L’ANRT MAROC
  
Numero d’agrement: MR 14092 ANRT 2017
Delivre d’agrement:29/05/2017

Var försiktig

Byte eller modifikation av maskinen som inte uttryckligen har godkänts av den part som ansvarar för föreskriften kan göra att dina befogenheter att använda utrustningen upphör att gälla.

Ändra eller modifiera inte maskinen utan det uttryckliga godkännandet från den part som ansvarar för föreskriften.

Varning

KALIFORNIEN

Proposition 65 Varning

Motoravgaserna från denna produkt innehåller kemikalier som av den amerikanska delstaten Kalifornien anses orsaka cancer, fosterskador eller andra fortplantningsskador.

Batteripoler och kabelanslutningar med tillbehör innehåller bly och blyföreningar, kemikalier som den amerikanska delstaten Kalifornien anser kan orsaka cancer och fortplantningsskador. Tvätta händerna efter hantering.

Användning av produkten kan orsaka kemikalieexponering som av den amerikanska delstaten Kalifornien anses orsaka cancer, fosterskador och andra fortplantningsskador.

Säkerhet

Maskinen har utformats i enlighet med specifikationerna i ANSI-standarden B71.4-2017.

Allmän säkerhet

Maskinen kan kasta omkring föremål. Följ alltid alla säkerhetsanvisningar för att undvika allvarliga personskador.

  • Läs och ta till dig innehållet i både den här bruksanvisningen och traktorenhetens bruksanvisning innan du använder maskinen. Se till att alla som använder den här produkten förstår varningarna och vet hur maskinen och traktorenheten ska användas.

  • Håll koncentrationen helt på maskinen när du använder den. Ägna dig inte åt aktiviteter som kan distrahera dig, eftersom personskador eller skador på egendom då kan uppstå.

  • Håll händer och fötter på avstånd från maskinens rörliga komponenter.

  • Kör endast maskinen om skydd och andra säkerhetsanordningar sitter på plats och fungerar.

  • Håll barn, kringstående och husdjur på säkert avstånd från arbetsområdet. Låt aldrig barn köra maskinen.

  • Stäng alltid av motorn, ta ut nyckeln (i förekommande fall), vänta tills alla rörliga delar har stannat och låt maskinen svalna innan du justerar, reparerar, rengör eller ställer den i förvaring.

Felaktigt bruk eller underhåll av maskinen kan leda till personskador. För att minska risken för skador ska du alltid följa säkerhetsanvisningarna och uppmärksamma varningssymbolen (Figur 2) som betyder: Var försiktig, Varning eller Fara – anvisning om personsäkerhet. Underlåtenhet att följa anvisningarna kan leda till personskador eller dödsfall.

Säkerhets- och instruktionsdekaler

Graphic

Säkerhetsdekalerna och säkerhetsinstruktionerna är fullt synliga för föraren och finns nära alla potentiella farozoner. Ersätt dekaler som har skadats eller saknas.

decal115-5105
decal115-5106
decal115-5113
decal119-6165
decal131-6766
decal133-8062

Montering

Note: Vänster och höger sida på maskinen är lika med förarens vänstra respektive högra sida vid normal körning.

Ansluta batteriet

Delar som behövs till detta steg:

Smörjfett av typen Grafo 112X (Toro-artikelnr 505-47)
  1. Ta bort klämmorna som håller fast batterikåpan på batterilådan (Figur 3).

    g029816

    Fara

    Batterielektrolyt innehåller svavelsyra som är dödlig vid förtäring och orsakar allvarliga brännskador.

    • Drick inte av elektrolyten och undvik kontakt med hud, ögon eller kläder. Använd skyddsglasögon för att skydda ögonen och gummihandskar för att skydda händerna.

    • Fyll på batteriet på en plats där du har tillgång till rent vatten och kan skölja av huden.

  2. Fäst pluskabeln (röd) på batteriets pluspol (+).

  3. Anslut minuskabeln (den svarta kabeln) till batteriets minuspol (-).

  4. Fetta in polerna och monteringsfästena med smörjfett av typen Grafo 112X (skin over, Toro-artikelnr 505-47) för att förhindra korrosion.

  5. Montera batterikåpan och fäst den med klämmorna.

Montera dragkroken på lövblåsen

Delar som behövs till detta steg:

Lövblåsenhet 1
Dragkrok 1
Skruv (3/8 x 3 tum) 2
Flänsmutter (⅜ tum) 2
Dragkroksklyka 1
Skruv (5/8 x 4–1/2 tum) 2
Låsmutter (5/8 tum) 2
  1. Ställ lövblåsen på en plan, jämn yta.

  2. För in dragkroksröret i ramfästena (Figur 4). Fäst röret på ramen med två skruvar (⅜ x 3 tum) och flänsmuttrar (⅜ tum) och dra åt till 40 Nm.

    g007878

    Note: Det går att vrida dragkroksröret 180 grader så att det passar olika dragkrokshöjder.

Koppla lövblåsen till bogserfordonet

Delar som behövs till detta steg:

Hakbult 1
Sprintbultar 1
  1. Backa bogserfordonet mot lövblåsen.

  2. Sätt lövblåsens dragkroksklyka på samma höjd som bogserfordonets dragkrok på följande sätt:

    • Sätt dragkroksröret på en domkraft så att det är parallellt mot marken.

    • Ta bort de skruvar och låsmuttrar som håller fast dragkroksklykan (Figur 4) på dragkroksröret.

    • Höj eller sänk dragkroksklykan så att den är ungefär i jämnhöjd med bogserfordonets dragkrok.

    • Fäst sprintbulten på dragkroken med de skruvar och låsmuttrar som du tog bort tidigare och dra åt till 203 Nm. Kontrollera att lövblåsens ram är parallell mot marken.

  3. Gör på följande vis för att justera dragkroksrörets längd så att inte lövblåsen kommer emot bogserfordonet när du svänger:

    • Avlägsna de skruvar och muttrar som håller fast dragkroksröret på ramfästena (Figur 4).

    • Fäst röret på ramen med skruvarna och flänsmuttrarna.

  4. Koppla ihop lövblåsens dragkroksklyka och bogserfordonets dragkrok med hakbulten och klykan (Figur 5).

    g008175

Sätta ihop handkontrollen

Delar som behövs till detta steg:

Handkontroll1
AAA-batterier4
Skruvar (små)6
  1. Ta bort gummibanden som håller ihop handkontrollens halvor och ta bort det bakre locket.

  2. Sätt i nya batterier i facket och var noga med att placera polerna åt rätt håll (Figur 6).

    Note: Maskinen skadas inte om batterierna sätts i fel, men den fungerar inte. Det finns polaritetsmarkeringar i facket för varje terminal.

    g286645
  3. Se till att stålpackningen och gummitätningen sitter i kanalen i handkontrollen och sätt tillbaka det bakre locket (Figur 6).

  4. Fäst locket med sex skruvar (Figur 6) och dra åt dem till 1,5–1,7 Nm.

Produktöversikt

Stanna motorn

Stäng av motorn genom att trycka på knappen Motor, stopp (Figur 7).

g029818

Motor, start

Slutför startsekvensen och tryck sedan på knappen ”Motor, start” för att starta motorn (Figur 7). Information om startsekvensen finns i Starta motorn.

Blåsmunstyckets riktning

Tryck på den vänstra eller högra knappen för att vrida blåsmunstycket i önskad riktning (Figur 7).

Motorvarvtal

Tryck på knappen för Öka motorns hastighet (kaninen) eller Sänk motorns hastighet (sköldpaddan) för att öka eller minska motorns varvtal (Figur 7). Motorn återgår till tomgång om du trycker på både knappen för Sänk motorns hastighet och Öka motorns hastighet samtidigt.

Tändningslås

Tändningslåset (Figur 8), som används för att starta och stänga av motorn, har tre lägen: AV, KöR och START. Vrid nyckeln medurs till START så att startmotorn går igång. Släpp nyckeln när motorn startar. Nyckeln förs automatiskt till KöR. Stäng av motorn genom att vrida nyckeln moturs till läget AV.

Chokereglage

Flytta chokereglaget (Figur 8) till läget På när du ska starta en kall motor.

g029819

Timmätare

Timmätaren (Figur 8) visar det totala antalet timmar som maskinen har varit i drift.

Diagnoslampa

Diagnoslampan (Figur 9) finns under timmätaren och visar felkoder för maskinen. När du vrider nyckeln till läget KöR kommer diagnoslampan att lysa i fem sekunder, vara släckt i fem sekunder och därefter blinka tre gånger i sekunden tills du trycker på en knapp på handkontrollen. Om lampan lyser i fem sekunder och sedan börjar blinka tio gånger i sekunden (med eller utan en paus på fem sekunder) är det något fel på maskinen. Se Kontrollera felkoder.

Note: Om du trycker på en knapp på handkontrollen när du startar maskinen blinkar inte lampan tre gånger i sekunden efter pausen på fem sekunder.

g029824

Radiospecifikationer

Frekvens2,4 GHz
Maximal uteffekt19,59 dBm

Redskap/tillbehör

Det finns ett urval av godkända Toro-redskap och -tillbehör som du kan använda för att förbättra och utöka maskinens kapacitet. Kontakta en auktoriserad återförsäljare eller auktoriserad Toro-distributör, eller gå till www.Toro.com för att se en lista över alla godkända redskap och tillbehör.

Använd endast originalreservdelar och tillbehör från Toro för att garantera optimal prestanda och fortlöpande säkerhet för produkten. Det kan vara farligt att använda reservdelar och tillbehör från andra tillverkare och det kan göra produktgarantin ogiltig.

Körning

Note: Vänster och höger sida på maskinen är lika med förarens vänstra respektive högra sida vid normal körning.

Före körning

Säkerhet före användning

Allmän säkerhet

  • Låt aldrig barn eller någon som inte har fått utbildning använda eller utföra underhåll på maskinen. Lokala bestämmelser kan begränsa användarens ålder. Det är ägaren som ansvarar för att utbilda alla förare och mekaniker.

  • Lär dig hur man använder utrustningen på ett säkert sätt och bekanta dig med manöverreglage och säkerhetsskyltar.

  • Stäng alltid av motorn, ta ut nyckeln, vänta tills alla rörliga delar har stannat och låt maskinen svalna innan du justerar, reparerar, rengör eller ställer den i förvaring. Lär dig att stanna maskinen och stänga av motorn snabbt.

  • Håll alla skydd, säkerhetsanordningar och dekaler på plats. Byt ut eller ersätt alla säkerhetsanordningar och ersätt alla dekaler som är oläsliga eller saknas. Kör inte maskinen om dessa inte sitter på plats eller inte fungerar som de ska.

  • Hör efter med traktorleverantören eller traktortillverkaren så att du säkert vet att traktorenheten är lämplig att använda tillsammans med ett tillbehör som har den här vikten.

  • Ändra inte utrustningen på något sätt.

Bränslesäkerhet

  • Var ytterst försiktig när du hanterar bränsle. Det är brandfarligt och dess ångor är explosiva.

  • Släck alla cigaretter, cigarrer, pipor och övriga antändningskällor.

  • Använd endast en godkänd bränslebehållare.

  • Ta inte bort tanklocket och fyll inte på bränsle i bränsletanken medan motorn är igång eller fortfarande är varm.

  • Fyll inte på eller tappa ut bränsle från maskinen i ett slutet utrymme.

  • Förvara inte maskinen eller bränslebehållaren i närheten av en öppen låga, gnista eller tändlåga, t.ex. nära en varmvattenberedare eller någon annan utrustning.

  • Om du spiller ut bränsle ska du inte försöka att starta motorn. Undvik att skapa några gnistor tills bränsleångorna har skingrats.

Fylla på bränsle

  • Bränsletankens kapacitet: 18,9 liter

  • Rekommenderat bränsle

    • Använd endast rent och färskt (inte äldre än 30 dagar) blyfritt bränsle med oktantal 87 eller högre för bästa resultat (klassificeringsmetod (R+M)/2).

    • Etanol: Bränsle som innehåller upp till 10 % etanol (gasohol) eller 15 % MTBE (metyl-tertiär-butyleter) baserat på volym är godkänt. Etanol och MTBE är inte samma sak. Bränsle med 15 % etanol (E15) baserat på volym får inte användas. Använd aldrig bränsle som innehåller mer än 10 % etanol baserat på volym, t.ex. E15 (innehåller 15 % etanol), E20 (innehåller 20 % etanol) eller E85 (innehåller upp till 85 % etanol). Användning av ej godkänt bränsle kan leda till prestandaproblem och/eller skador på motorn som eventuellt inte omfattas av garantin.

    • Använd inte bränsle som innehåller metanol.

    • Förvara inte bränsle i bränsletanken eller i en bränsledunk under vintern om inte en stabiliserare används.

    • Tillför ingen olja i bränslet.

Important: Använd inga andra bränsletillsatser än sådana som är avsedda för stabilisering av bränslet. Använd inte alkoholbaserade stabiliserare som etanol, metanol och isopropyl.

Använda stabiliserare/konditionerare

Använd en bränslestabiliserare/-konditionerare i maskinen för att få följande fördelar:

  • Håller bränslet färskt vid förvaring i upp till tre månader. För längre förvaring rekommenderas att bränsletanken töms.

  • Rengör motorn under körning.

  • Motverkar att gummiliknande beläggningar bildas i bränslesystemet, något som orsakar trög start.

Important: Använd inte bränsletillsatser som innehåller metanol eller etanol.

Tillsätt rätt mängd stabiliserare/konditionerare i bränslet.

Note: Bränslestabiliserare/-konditionerare fungerar effektivast när de blandas med färskt bränsle. Använd alltid bränslestabiliserare så minimeras risken för avlagringar i bränslesystemet.

Fylla på bränsletanken

  1. Stäng av motorn.

  2. Rengör området runt tanklocket och ta av locket (Figur 10).

    Note: På tanklocket finns en mätare som visar bränslenivån.

    g020714
  3. Fyll bränsletanken med bränsle tills nivån ligger mellan 6 och 13 mm under påfyllningsrörets nedersta del.

    Note: Det tomma utrymmet behövs för bensinens expansion. Fyll inte tankarna helt fulla.

  4. Sätt tillbaka tanklocket ordentligt.

  5. Torka upp eventuellt utspillt bränsle.

Kontrollera oljenivån i motorn

Innan du startar motorn och använder maskinen ska du kontrollera oljenivån i motorns vevhus. Se Kontrollera oljenivån i motorn.

Kontrollera däcktrycket

Kontrollera däcktrycket (Figur 11).

Däcktrycket ska vara 0,97 bar.

g001055

Kontrollera hjulmuttrarnas åtdragning

UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
Efter de första 10 timmarna
  • Kontrollera hjulmuttrarnas åtdragning.
  • Kontrollera hjulmuttrarnas åtdragning innan du tar maskinen i drift och efter de första 10 körtimmarna.

    Varning

    Om hjulmuttrarna inte dras åt ordentligt kan hjulen lossna eller fungera felaktigt, vilket kan leda till personskador.

    Dra åt hjulmuttrarna till mellan 95 och 122 Nm.

    Under arbetets gång

    Säkerhet under användning

    Allmän säkerhet

    • Ägaren/operatören kan förebygga och ansvarar för olyckor som kan ge upphov till personskador eller skador på egendom.

    • Använd lämpliga kläder, inklusive ögonskydd, långbyxor, rejäla och halkfria skor samt hörselskydd. Sätt upp långt hår och använd inte hängande smycken.

    • Kör inte maskinen om du är sjuk, trött eller påverkad av alkohol eller läkemedel.

    • Håll koncentrationen helt på maskinen när du använder den. Ägna dig inte åt aktiviteter som kan distrahera dig, eftersom personskador eller skador på egendom då kan uppstå.

    • Luften som blåses ut är kraftfull och kan orsaka skador eller göra så att användaren tappar fotfästet. Gå inte nära blåsmunstycket när maskinen är i drift.

    • Håll alla kringstående borta, stäng av maskinen när kringstående närmar sig området, rikta inte utkastaren mot dem.

    • Använd inte maskinen när den inte är kopplad till ett bogserfordon.

    • Kör inte motorn i ett trångt utrymme utan lämplig ventilation och rikta inte heller blåsmunstycket mot ett sådant utrymme. Motoravgaser innehåller kolmonoxid, en luktfri gas som är livshotande om den inandas.

    • Låt inte passagerare åka på maskinen och håll kringstående personer och husdjur på avstånd från maskinen under drift.

    • Använd endast maskinen om du har god sikt, så att du kan undvika gropar och dolda faror.

    • Titta bakåt och nedåt innan du backar för att se till att vägen är fri.

    • Var försiktig när du närmar dig hörn med skymd sikt, buskage, träd eller andra objekt som kan försämra sikten.

    • Låt aldrig motorn gå i ett utrymme där avgaser inte kan komma ut.

    • Lämna aldrig en maskin som är i gång utan uppsikt.

    • Vid transport av maskinen på allmän väg ska alla trafikbestämmelser följas och extrautrustning som kan vara obligatorisk enligt lag användas, såsom lampor, blinkers och skyltar för att indikera långsamt gående fordon (LGF).

    • Om maskinen vibrerar onormalt ska du omedelbart stanna, stänga av motorn, ta ut nyckeln, vänta tills alla rörliga delar har stannat och sedan undersöka om det finns skador. Reparera alla skador på maskinen innan du börjar använda den igen.

    • Sänk hastigheten när du kör i tuff, ojämn terräng samt nära trottoarkanter, hål och andra plötsliga förändringar i terrängen.

    • Var försiktig när du svänger och undvik riskabla manövrar så att inte maskinen välter.

    Säkerhet i sluttningar

    • Sluttningar är en betydande faktor vid olyckor som orsakas av att föraren förlorat kontrollen eller att maskinen välter, vilket kan innebära livsfara eller leda till allvarliga personskador. Du ansvarar för säker drift i sluttningar. Om du kör maskinen i en sluttning måste du vara extra försiktig.

    • Gå igenom specifikationerna för traktorenheten för att se till att du inte överskrider dess kapacitet i sluttningar.

    • Utvärdera förhållandena på platsen för att bedöma om sluttningen är säker för körning av maskinen, bland annat genom att undersöka hela arbetsplatsen. Använd alltid sunt förnuft och gott omdöme när du utför kontrollen.

    • Läs anvisningarna nedan innan du använder maskinen på en sluttning. Innan du använder maskinen ska du utvärdera förhållandena på arbetsplatsen för att fastställa om maskinen kan användas under sådana förhållanden. Förändringar i terrängen kan leda till att maskinens manövrering i sluttningar förändras.

      • Undvik att starta, stänga av eller svänga med maskinen i sluttningar. Undvik att göra plötsliga ändringar i hastighet eller riktning. Sväng långsamt och successivt.

      • Använd inte maskinen under förhållanden där det råder tvekan om dragkraft, styrning eller stabilitet.

      • Avlägsna eller märk ut hinder såsom diken, hål, fåror, gupp, stenar och andra dolda faror. Det kan finnas dolda hinder i högt gräs. Ojämn terräng kan göra att maskinen välter.

      • Observera att om du kör maskinen på vått gräs, tvärs över sluttningar eller nedför en sluttning kan maskinen förlora dragkraft.

      • Var mycket försiktig när du använder maskinen nära stup, diken, flodbäddar, vattendrag eller andra faror. Maskinen kan välta plötsligt om ett hjul kör över en kant eller kanten ger med sig. Håll ett säkert avstånd mellan maskinen och riskfyllda områden.

    Fjärrstyrning

    • Om du inte följer säkerhetsföreskrifterna kan detta leda till skada på utrustningen, personskada eller att du förlorar rätten att använda utrustningen.

    • Använd lämpligt kablage och underhåll det på rätt sätt. Följ anvisningarna från utrustningens tillverkare. Inkorrekta, lösa eller nötta kablage kan leda till skada på utrustningen, opålitlig drift eller att maskinen slutar fungera.

    • Garantin blir ogiltig om maskinen genomgår ändringar eller modifikationer som inte uttryckligen har godkänts av tillverkaren

    • Maskinens ägare och operatörer måste följa alla tillämpliga nationella och lokala lagar med avseende på installation och användning av maskinen. Det kan få juridiska påföljder att inte följa detta krav, och användaren kan förlora rätten att använda maskinen.

    • Kontrollera att det inte finns några föremål i närheten av maskinen innan du startar den. Aktivera inte fjärrstyrningen förrän du är säker på att detta kan göras utan risker.

    • Du kan bryta strömmen till RF2CAN- och TEC2403-styrenheterna genom att avlägsna strömkällan från kretsen.

    • Använd en fuktig trasa när du rengör fjärrkontrollen. Ta bort lera, betong och smuts efter användning så att knappar, spakar, kablage och brytare inte klibbar fast eller täpps igen.

    • Låt inte någon vätska tränga in i fjärrkontrollen eller basenheten. Använd inte någon högtrycksutrustning för att rengöra fjärrkontrollen eller basenheten.

    • Koppla bort RF2CAN- och TEC2403-styrenheterna innan du svetsar på maskinen. Underlåtenhet att koppla bort styrenheterna kan leda till att de förstörs eller skadas.

    • Maskinen ska endast användas och förvaras inom angivna drift- och förvaringstemperaturer.

    Starta motorn

    Varning

    Roterande delar kan orsaka allvarliga personskador.

    • Håll händer, fötter, hår och kläder borta från rörliga delar för att undvika skador.

    • Använd aldrig maskinen om några kåpor, höljen eller skydd har tagits bort.

    1. Kontrollera att blåsaren är ansluten till bogserfordonet innan du startar blåsaren.

    2. För chokereglaget till läget På innan du startar en kall motor.

      Note: En varm eller het motor behöver eventuellt inte chokas. När motorn startats sätter du choken till läge AV.

    3. Vrid tändningsnyckeln till läget START (Figur 12).

      Note: Om nyckeln har varit i läget KöR en längre tid ska du föra den till läget AV innan du fortsätter med startproceduren.

      g029819
    4. Knappen Motor, start aktiveras först när du trycker på knappen Start medan aktiveringen av motorstart är påslagen. Du slår på aktiveringen av motorstart genom att utföra följande sekvens (Figur 13):

      • Tryck på knappen START.

      • Tryck sedan på knappen för att vrida åt vänster.

      • Tryck därefter på knappen för att vrida åt höger.

      • Håll sedan ned knappen START tills motorn startas.

        g029818

      Note: Du får inte låta det gå mer än tre sekunder mellan varje knapptryck. Om nästa knapp inte trycks ned inom tre sekunder efter den förra avbryts sekvensen och du måste börja om från början.

      Note: Om du skulle trycka på någon annan knapp än den som dikteras av sekvensen så avbryts denna.

      Note: Aktiveringen av motorstart slås av om du inte trycker på knappen START inom 10 sekunder efter att du tryckt på knappen VRID HöGER, eller om du trycker på någon annan knapp.

      Note: Aktiveringen av motorstart gäller i 10 sekunder efter att du har tryckt på knappen VRID HöGER. Därmed får du en kort stund på dig att trycka på knappen START för att starta motorn. Du kan inte förlänga den här tiden genom att trycka på knappen START – den längsta tiden som startreläkontrollen kan vara aktiv är 10 sekunder från och med att du trycker på knappen VRID HöGER. När aktiveringen av motorstart slås av måste du upprepa sekvensen för aktivering av motorstart om du vill aktivera startreläkontrollen med knappen START. Denna sekvens kan genomföras först 10 sekunder efter att du har släppt knappen START.

      Note: Om sekvensen avbryts eller om aktiveringen av motorstart slås av återgår funktionen för knapparna VRID HöGER och VRID VäNSTER till det normala, dvs. de styr utkastarmotorn.

      Important: Låt inte startmotorn gå i mer än 10 sekunder åt gången. Låt det gå 10 sekunder mellan startförsöken så att motorn hinner svalna, om motorn inte startar. Om du inte följer dessa anvisningar kan startmotorn överhettas.

    5. När motorn startats sätter du choken till läge AV. För tillbaka chokereglaget till läget På i några sekunder om motorn börjar hacka eller om den stannar, och för sedan gasreglaget till önskad position. Upprepa proceduren vid behov.

    Stänga av motorn

    1. Minska motorns hastighetsinställning till 3/4 gaspådrag.

    2. Tryck på knappen STOPP på fjärrkontrollen.

    3. Vrid nyckeln till läget AV och ta ut den ur tändningen om du ska lämna maskinen utan uppsikt (Figur 12).

    Använda fjärrkontrollen

    Fjärrkontrollen aktiveras (startar) när du trycker på någon av knapparna. För att förlänga batteriets livslängd är fjärrkontrollen bara aktiv i cirka tre sekunder innan den automatiskt stängs av, såvida du inte trycker på någon knapp under de tre sekunderna. När tiden rinner ut och enheten stängs av slocknar alla lampor på fjärrkontrollen (Figur 14). Du kan aktivera fjärrkontrollen genom att trycka på någon av knapparna.

    g029818

    Styrenheterna RF2CAN och TEC2403 övergår till strömsparläget (tills en strömcykel inträffar) om basenheten är inaktiv i mer än två och en halv timme utan att ta emot någon kommunikation från fjärrkontrollen. Strömsparläget innebär att basenheten går på lågström. Om basenheten är i strömsparläge kommer den varken att kommunicera med fjärrkontrollen, aktivera utsignaler eller fungera som vanligt.

    • Om timeout-läget har aktiverats i enheten så fungerar inte motorn (eller så slutar den att fungera) och fjärrkontrollens funktioner inaktiveras.

    • Aktivera styrenheten i timeout-läget genom att vrida tändningslåset till läget AV och sedan till läget KöR.

    • Undvik timeout för styrenheten under drift genom att använda fjärrkontrollen för att vrida blåsmunstycket eller ändra motorvarvtalet åtminstone var 2,5 timme.

    Justera blåsmunstyckets riktning

    Du kan justera blåsmunstyckets riktning från höger till vänster genom att trycka på lämplig knapp på fjärrkontrollen (Figur 15).

    g029818

    Arbetstips

    • Öva dig på att använda lövblåsen. Blås i samma riktning som vinden blåser. På det viset förhindrar du att materialet blåser tillbaka in i det rensade området.

    • Kör motorn med full gas när du använder maskinen.

    • Justera blåsmunstyckets öppning så att luften blåses under skräpet.

    • Var försiktig när du blåser runt nyanlagda gräsmattor eftersom luftens kraft kan slita upp gräset.

    Important: Höj upp blåsmunstycket innan du transporterar lövblåsen. Om du lämnar blåsmunstycket i nedfällt läge under en transport kan den stöta emot marken och skadas.

    Efter körning

    Säkerhet efter användning

    Allmän säkerhet

    • Parkera maskinen på ett fast och plant underlag, stäng av motorn, ta ut nyckeln, vänta tills alla rörliga delar har stannat och låt maskinen svalna innan du justerar, reparerar, rengör eller ställer den i förvaring.

    • Koppla endast bort maskinen från traktorenheten när den befinner sig på en plan yta.

    • Blockera alltid hjulen när maskinen kopplas från för att förhindra att den kommer i rullning.

    • Förvara inte maskinen eller bränslebehållaren i närheten av en öppen låga, gnista eller tändlåga, t.ex. nära en varmvattenberedare eller någon annan utrustning.

    • Håll alla maskindelar i gott bruksskick och samtliga beslag åtdragna.

    • Byt ut slitna och skadade dekaler, eller ersätt de som saknas.

    Säker bogsering

    • Kontrollera de lokala säkerhetsbestämmelserna gällande bogsering, utöver de bestämmelser som transportstyrelsen utfärdar, innan du bogserar maskinen.

    • Stäng alltid av motorn och rikta upp blåsmunstycket före transport.

    • Bogsera endast med en maskin som har en draganordning avsedd för bogsering. Anslut inte någon bogseringsutrustning annat än till draganordningen.

    • Kontrollera alltid om dragkroken och kopplingen är utsatta för slitage. Bogsera inte maskinen med dragkrokar, kopplingar eller kedjor som är skadade eller fattas.

    • Kontrollera lufttrycket i däcken på maskinen. Alla däck ska vara pumpade till 2,41 bar. Kontrollera också spårslitaget på maskinen.

    • Fäst alltid maskinens säkerhetskedjor ordentligt på bogserfordonet.

    • Bogsera inte maskinen snabbare än i 88 km/h. Rekommenderad hastighet vid bogsering i terräng är 24 km/h.

    • Undvik att stanna och starta plötsligt. Detta kan orsaka sladdar eller hopfällning. Bogseringen går bättre om du stannar och startar mjukt och gradvis.

    • Gör inga skarpa svängar eftersom maskinen kan välta.

    • Blockera hjulen medan maskinen står stilla för att förhindra att den börjar röra sig.

    Transport

    • Var försiktig när du lastar maskinen på eller av en släpvagn eller lastbil.

    • Använd ramper i fullbredd för att lasta maskinen på en släpvagn eller lastbil.

    • Bind fast maskinen så att den sitter säkert med spännremmar, kedjor, vajrar eller rep. Både de främre och bakre spännremmarna ska vara riktade nedåt och ut från maskinen.

    Underhåll

    Var försiktig

    Dåligt underhållna maskiner kan gå sönder i förtid och eventuellt skada dig eller andra.

    Följ dessa anvisningar för att underhålla och hålla maskinen i gott bruksskick.

    Note: Vänster och höger sida på maskinen är lika med förarens vänstra respektive högra sida vid normal körning.

    Note: Hämta en kostnadsfri kopia av elschemat eller hydraulschemat på www.Toro.com. Klicka på länken Manuals och sök efter din maskin.

    Important: Ytterligare information om underhållsrutiner finns i bruksanvisningen till motorn.

    Varning

    Om du lämnar nyckeln i tändningslåset kan någon råka starta motorn av misstag och skada dig eller någon annan person allvarligt.

    Ta ut nyckeln ur tändningen och lossa kablarna från tändstiften innan du utför något underhåll. Flytta undan kablarna så att de inte oavsiktligt kommer i kontakt med tändstiften.

    Rekommenderat underhåll

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Efter de första 8 timmarna
  • Kontrollera remmens tillstånd och anspänning.
  • Efter de första 10 timmarna
  • Kontrollera hjulmuttrarnas åtdragning.
  • Varje användning eller dagligen
  • Kontrollera oljenivån i motorn.
  • Rengöra motorfiltret och oljekylaren.
  • Kontrollera blåsmunstyckets klämma och guider.
  • Var 25:e timme
  • Rengör luftfiltrets skumplastinsats och kontrollera om pappersinsatsen är skadad (oftare vid dammiga eller sandiga förhållanden).
  • Var 50:e timme
  • Kontrollera remmens tillstånd och anspänning.
  • Var 100:e timme
  • Byt ut luftfiltrets pappersinsats (oftare vid dammiga eller sandiga förhållanden).
  • Byt oljan i motorn.
  • Kontrollera däckens skick.
  • Var 200:e timme
  • Byt ut luftfiltret i kolkanistern (utför service oftare vid mycket dammiga eller sandiga förhållanden).
  • Byt ut reningsledningsfiltret i kolkanistern.
  • Byt ut oljefiltret.
  • Kontrollera tändstiften.
  • Var 500:e timme
  • Byt ut bränslefiltret.
  • Kontrollista för dagligt underhåll

    Kopiera sidan och använd den regelbundet.

    KontrollpunktVecka:
    Mån.Tis.Ons.Tors.Fre.Lör.Sön.
    Kontrollera instrumentfunktionen       
    Kontrollera bränslenivån.       
    Kontrollera oljenivån i motorn.       
    Rengör motorns luftkylflänsar.       
    Inspektera luftfiltrets förrenare.       
    Undersök ovanliga motorljud.       
    Kontrollera om det läcker vätska någonstans.       
    Kontrollera däcktrycket.       
    Kontrollera åtdragningen på blåsmunstyckets monteringsklämma       
    Bättra på skadad lack.       
    Anteckningar om särskilda problem
    Kontrollen utförd av:
    ArtikelDatumInformation
       
       
       
       
       

    Förberedelser för underhåll

    Säkerhet vid underhåll

    • Gör följande före rengöring, service eller justering av maskinen:

      • Parkera maskinen på ett plant underlag.

      • Stäng av motorn, ta ut nyckeln, lossa tändkabeln och vänta tills alla rörliga delar har stannat.

      • Blockera hjulen.

      • Ta bort maskinen från traktorenheten.

      • Låt maskinens komponenter svalna innan du utför något underhåll.

    • Utför endast det underhåll som beskrivs i den här bruksanvisningen. Kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare vid eventuellt behov av större reparationer eller assistans.

    • Maskinen ska stöttas upp med klossar eller domkrafter vid arbete på undersidan.

    • Se till att alla skydd har monterats säkert efter underhåll eller justering av maskinen.

    • Låt inte obehöriga serva maskinen.

    • Stötta upp maskinen eller dess komponenter med domkrafter när så behövs.

    • Lätta försiktigt på trycket i komponenter som lagrar energi.

    • Ladda inte batterierna medan du servar maskinen.

    • Minska brandrisken genom att hålla området runt motorn fritt från fett, gräs, löv och smutsansamlingar.

    • Utför om möjligt inget underhåll på maskinen medan motorn är igång. Håll dig på avstånd från rörliga delar.

    • Om motorn måste vara igång för att du ska kunna utföra visst underhåll ska du hålla klädesplagg, händer, fötter och alla andra kroppsdelar borta från motorn och alla rörliga delar. Håll kringstående på behörigt avstånd från maskinen.

    • Torka upp eventuellt olje- och bränslespill.

    • Håll alla delar i gott bruksskick och samtliga fästelement åtdragna. Byt ut alla dekaler som saknas samt skadade dekaler.

    • Mixtra inte med den avsedda funktionen hos en säkerhetsanordning, och reducera inte det skydd en säkerhetsanordning ger. Kontrollera regelbundet att säkerhetsanordningarna fungerar som de ska.

    • Övervarva inte motorn genom att ändra varvtalsregulatorns inställningar. Be en auktoriserad Toro-återförsäljare att kontrollera motorns maxhastighet med en varvräknare för att garantera dess säkerhet och noggrannhet.

    • Vid eventuellt behov av större reparationer eller assistans ska du kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare.

    • Ändringar av maskinen kan påverka dess funktion, prestanda, hållbarhet och användning, och kan leda till personskador och innebära livsfara. Sådan användning kan göra att garantin från Toro® upphör att gälla.

    Motorunderhåll

    Motorsäkerhet

    • Stäng av motorn innan du kontrollerar oljenivån eller fyller på olja i vevhuset.

    • Ändra inte varvtalshållarens inställning och övervarva inte motorn.

    Serva luftrenaren

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Var 25:e timme
  • Rengör luftfiltrets skumplastinsats och kontrollera om pappersinsatsen är skadad (oftare vid dammiga eller sandiga förhållanden).
  • Var 100:e timme
  • Byt ut luftfiltrets pappersinsats (oftare vid dammiga eller sandiga förhållanden).
  • Kontrollera luftfiltret

    1. Undersök om luftrenaren har skador som kan orsaka en luftläcka. Se till att kåpan sluter tätt runt luftrenaren (Figur 16).

      Note: En kåpa eller ett hus till luftrenaren som har skadats måste bytas ut.

      g002097
    2. Lossa spärrhakarna som fäster luftfilterkåpan på luftfilterhuset (Figur 16).

    3. Separera kåpan från huset och gör rent insidan av kåpan (Figur 16).

    4. Dra försiktigt ut filterelementet ur filterhuset.

      Note: Undvik att slå filtret mot luftrenarhuset för att minska den mängd damm som drivs ut.

    5. Inspektera luftfilterelementet.

    Byta luftfiltret

    1. Ta bort luftfilterelementet, se Serva luftrenaren.

    2. Undersök om det nya filtret har transportskador.

      Note: Kontrollera filtrets förseglade ände.

      Important: Montera inte ett skadat filter.

    3. Montera det nya luftfiltret, se Montera luftfiltret.

    Montera luftfiltret

    Important: Undvik motorskador genom att alltid köra motorn med den kompletta luftrenaren monterad.

    Important: Använd inte ett skadat filter.

    Note: Vi rekommenderar inte att du rengör det använda luftfiltret eftersom det då finns risk för att filtret skadas.

    1. Rengör öppningen till smutsutblåsningen i luftfilterkåpan.

    2. Ta bort gummiutloppsventilen från kåpan, rengör håligheten och sätt tillbaka utloppsventilen.

    3. Sätt tillbaka luftfilterelementet i luftfilterhuset (Figur 16).

      Note: Se till att filtret är ordentligt tätat genom att tillföra tryck till dess yttre kant vid montering. Tryck inte mitt på filtret där det är böjligt.

    4. Passa in luftrenarkåpan med luftrenarhuset (Figur 16).

    5. Fäst kåpan på huset med spärrhakarna (Figur 16).

    Serva kolkanistern

    Byta ut luftfiltret i kolkanistern

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Var 200:e timme
  • Byt ut luftfiltret i kolkanistern (utför service oftare vid mycket dammiga eller sandiga förhållanden).
    1. Stäng av motorn, ta ut nyckeln och vänta tills alla rörliga delar har stannat innan du lämnar förarplatsen.

    2. Ta bort kolkanisterns luftfilter och släng det (Figur 17).

      g029820
    3. Montera det nya luftfiltret.

    Byta ut reningsledningsfiltret i kolkanistern

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Var 200:e timme
  • Byt ut reningsledningsfiltret i kolkanistern.
  • Note: Kontrollera då och då att reningsledningens filter inte är smutsigt. Byt ut filtret om det är smutsigt.

    1. Stäng av motorn, ta ut nyckeln och vänta tills alla rörliga delar har stannat innan du lämnar förarplatsen.

    2. Flytta slangklämmorna av fjädertyp på bägge sidor av kolkanisterns reningsledningsfilter bort från filtret (Figur 18).

      g018506
    3. Ta bort och kasta kolfiltret (Figur 18).

    4. Montera ett nytt filter i slangen (pilen på filtret ska peka mot backventilen) och fäst det med slangklämmorna (Figur 18).

    Serva motoroljan

    Note: Byt olja oftare när arbetsförhållandena är extremt dammiga eller sandiga.

    Oljetyp: Renande olja (API-service SG, SH, SJ eller högre)

    Vevhusvolym: 2 l (inkl. filter)

    Viskositet: Se tabellen nedan.

    g000238

    Kontrollera oljenivån i motorn

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Varje användning eller dagligen
  • Kontrollera oljenivån i motorn.
  • Note: Det är bäst att kontrollera motoroljan när motorn är kall, innan den har startats för dagen. Låt oljan rinna tillbaka ned till sumpen i minst 10 minuter innan du kontrollerar den, om motorn redan har varit igång. Fyll på olja tills nivån når upp till markeringen FULL på oljestickan om nivån ligger på eller under markeringen ADD. Fyll inte på för mycket. Du behöver inte fylla på olja om nivån ligger mellan markeringarna FULL och ADD.

    1. Parkera maskinen på en plan yta.

    2. Stäng av motorn, ta ut nyckeln och vänta tills alla rörliga delar har stannat innan du lämnar förarplatsen.

    3. Gör rent omkring oljestickan (Figur 20) så att smuts inte kan falla ned i påfyllningshålet och orsaka motorskador.

      g002359
    4. Skruva loss oljestickan och torka ren änden (Figur 20).

    5. Stick ner oljestickan så långt det går i påfyllningsröret men skruva inte fast den (Figur 20).

    6. Dra ut oljestickan och titta på metalländen. Fyll långsamt på mer olja i påfyllningsröret så att den når upp till markeringen FULL.

      Important: Kör inte motorn om du har fyllt på för mycket olja i vevhuset. I så fall kan motorn skadas.

    Byta oljan

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Var 100:e timme
  • Byt oljan i motorn.
    1. Starta motorn och låt den gå i 5 minuter. Då värms oljan upp så att den rinner lättare.

    2. Parkera maskinen så att tömningssidan är något lägre än den motsatta sidan så att tanken töms helt.

    3. Stäng av motorn, ta ut nyckeln och vänta tills alla rörliga delar har stannat innan du lämnar förarplatsen.

    4. Ställ ett kärl under tömningshålet. Vrid oljetömningsventilen så att oljan töms ut (Figur 21).

      Note: Det går att sticka in en slang i tömningsventilen för att styra oljeflödets riktning. Slangen medföljer inte maskinen.

    5. Stäng tömningsventilen när oljan runnit ur helt.

      Note: Kassera spilloljan på en återvinningsstation.

      g002148
    6. Häll långsamt i cirka 80 % av den angivna oljan i påfyllningsröret (Figur 20).

    7. Kontrollera oljenivån. Se Kontrollera oljenivån i motorn.

    8. Tillsätt långsamt ytterligare olja så att nivån når upp till markeringen FULL.

    Byta ut oljefiltret

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Var 200:e timme
  • Byt ut oljefiltret.
  • Note: Byt oljefilter oftare när arbetsförhållandena är extremt dammiga eller sandiga.

    1. Töm motorn på olja, se Byta oljan.

    2. Ta bort det gamla filtret och torka av ytan på påfyllningsadapterns packning (Figur 22).

      g001056
    3. Stryk på ett tunt lager ny olja på utbytesfiltrets gummipackning (Figur 22).

    4. Montera det nya oljefiltret på filteradaptern och vrid oljefiltret medsols tills gummipackningen kommer i kontakt med filteradaptern. Skruva sedan åt filtret ytterligare med två tredjedels varv till ett helt varv (Figur 22).

    5. Fyll vevhuset med ny olja av rätt typ, se Byta oljan.

    6. Kör motorn i cirka 3 minuter, stäng av motorn och kontrollera om det finns något oljeläckage runt oljefiltret.

    7. Kontrollera motorns oljenivå och fyll på olja vid behov.

    Serva tändstiften

    Se till att luftgapet mellan mitt- och sidoelektroderna är rätt innan du monterar tändstiften. Använd en tändstiftsnyckel för att demontera och montera tändstiften samt ett bladmått för att kontrollera och justera luftgapet. Montera vid behov nya tändstift.

    Typ: Champion® RC12YC, Champion® Platinum 3071 (eller motsvarande)

    Luftgap: 0,76 mm

    Kontrollera tändstiften

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Var 200:e timme
  • Kontrollera tändstiften.
    1. Titta mitt på tändstiften (Figur 23). Om isolatorn är ljusbrun eller grå fungerar motorn som den ska. En svart beläggning på isolatorn brukar betyda att luftrenaren är smutsig.

      g001470

      Important: Byt alltid ut ett tändstift om det har svart beläggning, utslitna elektroder, oljefilm eller sprickor.

    2. Kontrollera avståndet mellan mitt- och sidoelektroderna (Figur 23). Böj sidoelektroden (Figur 23) om avståndet är felaktigt.

    Ta bort tändstiften

    1. Stäng av motorn, ta ut nyckeln och vänta tills alla rörliga delar har stannat innan du lämnar förarplatsen.

    2. Lossa kablarna från tändstiften (Figur 24).

      g002358
    3. Gör rent runt tändstiften så att inte smuts faller ned i motorn och orsakar skador.

    4. Ta bort tändstiften och metallbrickorna.

    Montera tändstiften

    1. Montera tändstiften och metallbrickan. Se till att luftgapet är rätt inställt.

    2. Dra åt tändstiften till 24,4–29,8 Nm.

    3. Anslut kablarna till tändstiften (Figur 23).

    Rengöra motorfiltret och oljekylaren

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Varje användning eller dagligen
  • Rengöra motorfiltret och oljekylaren.
  • Kontrollera och rengör motorfiltret och oljekylaren före varje användningstillfälle. Ta bort alla eventuella ansamlingar av gräs, smuts eller annat skräp från oljekylaren och motorfiltret (Figur 25).

    g002355

    Underhålla bränslesystemet

    Byta ut bränslefiltret

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Var 500:e timme
  • Byt ut bränslefiltret.
  • Sätt aldrig tillbaka ett smutsigt filter om det har tagits bort från bränsleslangen.

    1. Stäng av motorn, ta ut nyckeln och vänta tills alla rörliga delar har stannat innan du lämnar förarplatsen.

    2. Låt maskinen svalna.

    3. Kläm ihop ändarna på slangklämmorna och dra bort dem från filtret (Figur 26).

      g007761
    4. Ta bort filtret från bränsleslangarna.

    5. Montera ett nytt filter och för tillbaka slangklämmorna tätt intill filtret igen (Figur 26).

    Serva bränsletanken

    Fara

    Under vissa förhållanden är bränsle extremt brandfarligt och mycket explosivt. Brand eller explosion i bränsle kan orsaka brännskador och materiella skador.

    • Töm bränsletanken på bränsle när motorn är kall. Gör det utomhus på en öppen plats. Torka upp utspillt bränsle.

    • Rök aldrig när du tömmer ut bränsle och håll dig borta från öppen eld eller platser där bränsleångorna kan antändas av gnistor.

    1. Parkera maskinen på ett jämnt underlag så att bränsletanken kan tömmas helt.

    2. Stäng av motorn, ta ut nyckeln och vänta tills alla rörliga delar har stannat innan du lämnar förarplatsen.

    3. Lossa slangklämman vid bränslefiltret och skjut den uppåt längs bränsleslangen, bort från filtret (Figur 26).

    4. Koppla loss bränsleslangen från bränslefiltret (Figur 26).

      Note: Låt bränslet rinna ut i en bränsletank eller en avtappningsskål (Figur 26).

      Note: Nu passar det bra att montera ett nytt bränslefilter eftersom tanken är tom.

    5. Sätt bränsleslangen på bränslefiltret. Dra tillbaka slangklämman intill filtret för att säkra bränsleslangen (Figur 26).

    Underhålla elsystemet

    Important: Koppla bort styrenheten och minuskabeln från batteriet innan du svetsar på maskinen, så att inte elsystemet skadas.

    Elsystemets säkerhet

    • Koppla bort batteriet innan reparation utförs på maskinen. Lossa minusanslutningen först och plusanslutningen sist. Anslut först plusanslutningen och sedan minusanslutningen.

    • Ladda batteriet i ett öppet och välventilerat utrymme, på avstånd från gnistor och öppna lågor. Koppla ur laddaren innan batteriet ansluts eller kopplas bort. Använd skyddskläder och isolerade verktyg.

    Byta batterier i handkontrollen

    Handkontrollen drivs med fyra AAA-batterier. Var noga med att placera batterierna åt rätt håll – polariteten finns markerad på insidan av batterifacket – så att enheten inte skadas. Så här gör du för att byta eller sätta i nya batterier i fjärrkontrollen:

    1. Ta bort de 6 skruvarna från baksidan av kontrollen och ta bort kåpan (Figur 27).

      Note: Om det är möjligt ska du lämna gummitätningen och stålpackningen i kanalen när du tar bort kåpan och batterierna.

      g029817
    2. Ta ut de förbrukade batterierna och kassera dem i enlighet med lokala bestämmelser.

    3. Sätt i nya batterier i facket och var noga med att placera polerna åt rätt håll.

      Note: Maskinen skadas inte om batterierna sätts i fel, men den fungerar inte.

    4. Om du oavsiktligt tar bort gummitätningen och stålpackningen ska du sätta tillbaka dem försiktigt i kanalen på handkontrollen.

    5. Sätt tillbaka locket och fäst det med de sex skruvar som du tog bort tidigare (Figur 27) och dra åt dem till 1,5–1,7 Nm.

    Byta säkringarna

    Motor

    En 15 A-säkring är inbyggd i motorns kablage (Figur 28).

    g030098

    Mottagare

    Ett säkringsblock är inbyggt i mottagarens ledningsnät. Det sitter bakom mottagaren på höger sida om styrkolonnen (Figur 29).

    g029821

    Underhålla drivsystemet

    Kontrollera däcken

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Var 100:e timme
  • Kontrollera däckens skick.
  • Kontrollera däcktrycket ofta och se till att det ligger på rätt nivå (2,41 bar) Däcken slits onormalt snabbt om de inte har korrekt tryck.

    Olyckor under drift kan skada däck och fälgar. Kontrollera därför däckens skick efter en olycka.

    Däckens DOT-märkning sitter på sidan på varje däck. Denna information anger last- och hastighetsvärden. Utbytesdäck ska ha samma eller bättre värde.

    visar däckslitage som har orsakats av ett för lågt tryck.

    g010294

    visar däckslitage som har orsakats av ett för högt tryck.

    g010293

    Underhålla remmarna

    Justera remmen

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Efter de första 8 timmarna
  • Kontrollera remmens tillstånd och anspänning.
  • Var 50:e timme
  • Kontrollera remmens tillstånd och anspänning.
  • Remmen behöver justeras om den slirar när du byter riktning på blåsmunstycket.

    1. Lossa de skruvar som håller fast remskivans monteringsfäste på lövblåsens ram (Figur 32).

    2. Placera en skiftnyckel i remskivans monteringsfäste (Figur 32).

    3. Vrid remskivans monteringsfäste bort från blåsmunstycket tills momentnyckeln står på 22,6–26,0 Nm (Figur 32).

    4. Dra åt fästskruvarna.

      g015845

    Övrigt underhåll

    Kontrollera blåsmunstycket

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Varje användning eller dagligen
  • Kontrollera blåsmunstyckets klämma och guider.
  • Kontrollera blåsmunstycksklämman

    Kontrollera dagligen att blåsmunstycksklämman (Figur 33) sitter åt ordentligt. Om blåsmunstycket dras över hinder eller genom sänkor i terrängen kan det lossa från klämman. Dra åt klämmans fästdon till 5,1–5,7 Nm.

    g008799

    Rengöra munstycksguiderna

    Kontrollera och ta bort gräs, jord eller smuts som eventuellt ansamlats runt och inuti munstycksguiderna (Figur 34). Om inte munstycksguiderna hålls rena från smuts kan inte munstycket rotera fritt, vilket kan leda till att motorn stannar.

    g017855

    Associera fjärrkontrollen med basenheten

    Important: Läs all information om proceduren innan du försöker utföra associeringen.

    Fjärrkontrollen måste upprätta kontakt med basenheten innan maskinen kan användas. Fjärrkontrollen är som fabriksinställning associerad med maskinens basenhet. Detta har gjorts med hjälp av associeringsproceduren. Följ dessa steg om du behöver upprätta kontakten mellan fjärrkontroll och basenhet på nytt (t.ex. om du vill lägga till en ny eller extra fjärrkontroll till basenheten eller ändra signalfrekvensen på grund av lokala störningar):

    Endast en Pro Force-fjärrkontroll kan associeras till en Pro Force-basenhet. Om du associerar en Pro Force-fjärrkontroll med en annan Pro Force-basenhet så är den fjärrkontrollen inte längre associerad med den ursprungliga basenheten.

    Note: Lokala störningar kan göra så att associeringen mellan den trådlösa fjärrkontrollen och basenheten avbryts under drift. Eftersom basenheten väljer den bästa av flera signalfrekvenser under associeringen ska du för bästa resultat flytta maskinen till området där signalen stördes eller associeringen bröts och utföra associeringsproceduren.

    1. Bryt strömmen till basenheten.

    2. Ställ dig nära basenheten med fjärrkontrollen i hand så att ingenting finns mellan dig och enheten och så att du tittar rakt på den.

    3. Tryck på och håll ned knapparna VRID HöGER och VRID VäNSTER. Lysdioden blinkar ungefär en gång i sekunden.

    4. Håll nere båda knapparna tills lysdioden börjar blinka ungefär två gånger i sekunden.

    5. Släpp knapparna.

    6. Tryck och håll ned knappen VRID VäNSTER. Lysdioden blinkar ungefär två gånger i sekunden.

    7. Fortsätt att hålla ned knappen VRID VäNSTER och vrid nyckeln till läget KöR. Lysdioden lyser med fast sken om proceduren lyckas.

      Note: Det kan ta upp till 20 sekunder.

    8. Släpp knappen VRID VäNSTER.

      Maskinen kan nu användas med fjärrkontrollen i fråga.

      g029818

    Förvaring

    Ställa maskinen i förvar

    1. Parkera maskinen på ett plant underlag, stäng av motorn, ta bort tändkabeln och ta ut nyckeln ur tändningslåset.

    2. Avlägsna gräsklipp, smuts och smörja från maskinens utvändiga delar, särskilt motorn. Ta bort smuts och skräp från utsidan av motorns kylflänsar och fläkthus.

      Important: Tvätta maskinen med ett milt rengöringsmedel och vatten. Högtryckstvätta inte maskinen. Använd inte alltför mycket vatten.

    3. Serva luftrenaren, se Serva luftrenaren.

    4. Byt olja i vevhuset, se Byta oljan.

    5. Kontrollera lufttrycket i däcken, se Kontrollera däcktrycket.

    6. Förbered maskinen för förvaring om den ska stå oanvänd i fler än 30 dagar. Förbered maskinen för förvaring enligt anvisningarna nedan:

      1. Fyll på en oljebaserad bränslestabiliserare/-konditionerare i bränslet i tanken. Följ blandningsanvisningarna från tillverkaren. Använd inte en alkoholbaserad stabiliserare (etanol eller metanol).

        Note: En stabiliserare/konditionerare fungerar effektivast när den blandas med färskt bränsle och alltid används.

      2. Kör motorn så att det stabiliserade bränslet fördelas i bränslesystemet (5 minuter).

      3. Stanna motorn, låt den svalna och töm bränsletanken. Se Serva bränsletanken.

      4. Starta motorn och kör den tills den stannar.

      5. Choka motorn. Starta och kör motorn tills den inte längre går.

      6. Kassera bränslet på lämpligt sätt. Återvinn bränslet enligt lokala föreskrifter.

      Important: Förvara inte bränsle som innehåller stabiliserare/konditionerare längre än den tid som rekommenderas av bränslestabiliserarens tillverkare.

    7. Ta ur tändstiftet/-stiften och kontrollera dess/deras skick. Se Kontrollera tändstiften. Häll i två matskedar motorolja i tändstiftshålet när stiftet/stiften har tagits bort. Kör sedan runt motorn med startmotorn så att oljan fördelas inuti cylindern. Montera tändstiftet/-stiften. Sätt inte fast tändkabeln.

    8. Kontrollera och dra åt alla fästelement. Reparera eller byt ut skadade delar samt delar som saknas.

    9. Måla i lackskador och bara metallytor. Färg finns att köpa hos din närmaste auktoriserade serviceverkstad.

    10. Förvara maskinen i ett rent och torrt garage eller lagerutrymme. Ta ut nyckeln ur tändningslåset och förvara den utom räckhåll för barn eller andra obehöriga användare. Täck över maskinen för att skydda den och hålla den ren.

    Avfallshantering

    Motorolja, motor- och fjärrkontrollsbatterier förorenar miljön. Kassera dessa produkter i enlighet med gällande nationella och lokala föreskrifter.

    Felsökning

    Kontrollera felkoder

    Om diagnoslampan anger att det finns ett systemfel, se Diagnoslampa.

    Gå in i undersökningsläget och kontrollera koderna

    1. Vrid nyckeln till läget AV för att stänga av strömmen.

    2. Ta bort den fastgjorda kåpan från de två diagnosshuntkontakterna (Figur 36A).

    3. Koppla ihop de två diagnosshuntkontakterna (Figur 36B).

      g029822
    4. Vrid nyckeln till läget KöR för att slå på strömmen.

    5. Räkna antalet blinkningar för att fastställa felkoden och titta i nedanstående tabell.

      Note: Om det är flera fel, blinkar båda felen och sedan en lång paus och sedan upprepas blinkningssekvensen.

      KodBlinkningsmönster för lampaBeteendeDetaljer
      Maskinspecifika fel
      11En blinkning, paus, en blinkning, lång paus, sedan upprepningFörlorad kontakt med basen.Kontaktkabeln är inte ansluten. Lokalisera den lösa eller urkopplade kablagekontakten och anslut den.
      Någonting är fel med kablarna. Kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare.
      Det är något fel på basenheten. Kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare.
      12En blinkning, paus, två blinkningar, lång paus, sedan upprepningVersionsinkompatibilitet i basen och/eller handkontrollenDen installerade programvaran är felaktig. Installera korrekt programvara från TORODIAG. Kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare.
      13En blinkning, paus, tre blinkningar, lång paus, sedan upprepningFel handkontroll – inte infört i version AFel produktkoppling (t.ex. att du försöker uppdatera programvara på en MH-400 med en ProPass-handkontroll)
      14En blinkning, paus, fyra blinkningar, lång paus, sedan upprepningStartströmmen (ETR) sjönk på grund av lågt oljetryck.Oljetrycket är lågt. Kontrollera oljan. Om det fortsätter kan oljetrycksomkopplaren skadas.
      15En blinkning, paus, fem blinkningar, lång paus, sedan upprepningStartströmmen (ETR) sjönk på grund av låg spänning.Det är fel på spänningsregulatorn eller generatorn. Kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare.

    Återställa felkoder

    När du har löst problemet vrider du tändningsnyckeln till lägetKöR och kopplar från och sedan på diagnosanslutningarna igen. Diagnoslampan kommer att blinka en gång i sekunden.

    Avsluta diagnosläget

    1. Vrid nyckeln till läget AV för att stänga av strömmen.

    2. Koppla från diagnosshuntkontakterna.

    3. Tryck på den fastgjorda korken på de två diagnosshuntkontakterna.