Bevezetés

Ez a forgókéses, tolókaros fűnyíró lakóingatlanok tulajdonosai számára készült. Elsősorban házikerti füves területek jól karbantartott gyepén végzett fűnyírásra tervezték. A termék nem rendeltetésszerű használata veszélyezteti az Ön és a közelben állók biztonságát.

Gondosan olvassa el ezt a tájékoztatót, hogy a termék megfelelő üzemeltetését és karbantartását elsajátítva elkerülje a sérüléseket, valamint a termék károsodását. Ön felelős a termék megfelelő és biztonságos üzemeltetéséért.

A www.Toro.com weboldalon további információk is találhatók, például munkavédelmi tippek, oktatóanyagok, tartozékokról szóló információk, segítség márkakereskedés kereséséhez, valamint termék regisztráció is végezhető itt.

Ha szervizre, eredeti Toro-alkatrészekre vagy további információkra van szüksége, forduljon hivatalos márkaszervizhez vagy a Toro ügyfélszolgálatához, és tartsa kéznél terméke típus- és sorozatszámát. A(z) Ábra 1 jelzi a típus- és sorozatszám helyét a terméken. Írja a számokat a megfelelő helyre.

Important: Mobileszköze segítségével a sorozatszámot tartalmazó címkén található QR-kódot (ha van) beolvasva elérheti a garanciális, az alkatrészekre vonatkozó és más termékinformációkat

g305877

A kézikönyv feltünteti a lehetséges veszélyeket, és a (Ábra 2) biztonsági figyelmeztető jelzéssel azonosított biztonsági üzeneteket tartalmaz. Ez a jelzés olyan veszélyre hívja fel a figyelmet, amely súlyos sérülést vagy halált okozhat, amennyiben Ön nem követi az ajánlott óvintézkedéseket.

g000502

Ez a kézikönyv 2 szót használ az információ kiemelésére. A Fontos speciális műszaki információra hívja fel a figyelmet, a Megjegyzés külön figyelemre érdemes általános információt hangsúlyoz.

A termék megfelel minden vonatkozó európai irányelvnek; a részletekért kérjük, olvassa el a különálló termékspecifikus megfelelőségi nyilatkozatot (DOC).

Bruttó vagy nettó nyomaték: A motor bruttó vagy nettó forgatónyomatékát laboratóriumban állapította meg a gyártó az SAE J1940 vagy J2723 szabvány szerint. A biztonsági, károsanyag-kibocsátási és üzemeltetési követelmények teljesítése érdekében a motor tényleges nyomatéka ebben a fűnyíróosztályban jelentősen kisebb. Olvassa el a motorgyártó által a géphez mellékelt információkat.

Ne módosítsa illetéktelenül és ne hatástalanítsa a gép biztonsági berendezéseit, és rendszeresen ellenőrizze a megfelelő működésüket. Ne kísérelje meg beállítani vagy módosítani a motorfordulatszám-vezérlő rendszert; ezzel nem biztonságos üzemállapotot idézhet elő, ami személyi sérülést is okozhat.

Biztonság

A gép tervezése az EN ISO 5395 szabvány alapján történt.

Általános óvintézkedések

A termék végtagvesztést okozhat, továbbá tárgyakat dobhat ki. A súlyos sérülések elkerülése érdekében mindig kövesse a biztonsági utasításokat.

  • A motor beindítása előtt olvassa el, értelmezze és kövesse a Kezelői kézikönyvben és a gépen látható összes utasítást és figyelmeztetést.

  • Ne tegye kezét vagy lábát a gép mozgó részei közelébe vagy a gép alá. Maradjon távol a kivezetőnyílásoktól.

  • Ne használja a gépet, ha a védőburkolatok és egyéb védőelemek nincsenek a helyükön és nem működnek.

  • Tartsa távol a bámészkodókat és gyerekeket a működtetési területtől. Ne engedje, hogy a gépet gyerekek üzemeltessék. Csak olyan személyek dolgozhatnak vele, akik felelősek, képzettek, ismerik az utasításokat és fizikailag is képesek működtetni a gépet.

  • Álljon meg a géppel, állítsa le a motort, vegye ki az indítókulcsot (ha van), és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész leáll, mielőtt megkezdené a gép karbantartását, tankolását, vagy elhárítaná annak eltömődését.

A gép nem megfelelő használata vagy karbantartása személyi sérüléshez vezethet. A lehetséges sérülések elkerülése érdekében kövesse a biztonsági útmutatóban leírtakat, és mindig ügyeljen a biztonsági figyelmeztető szimbólumra Graphic, amelynek jelentése lehet Figyelem, Vigyázat vagy Veszély – személyes biztonsági utasítások. Az utasítások be nem tartása súlyos személyi sérüléshez vagy halálhoz vezethet.

Biztonsági és tájékoztató címkék

Graphic

A biztonsági címkék és utasítások a gépkezelő számára jól látható helyen, a potenciális veszélyforrás közelében találhatók. Cserélje ki vagy pótolja a megrongálódott vagy hiányzó címkét.

decaloemmarkt
decal112-8760
decal117-4143

Csak elektromos indítású változatnál

decal140-4357

Felszerelés

Important: Távolítsa el és dobja ki a motort burkoló műanyag védőlemezt, valamint minden egyéb műanyag elemet és csomagolást a gépről.

Important: A véletlen beindítás megelőzése érdekében ne helyezze be a kulcsot az elektromos indításhoz a gyújtáskapcsolóba (ha van), amíg nem áll készen a motor beindítására.

A fogantyú felszerelése

Figyelmeztetés

A fogantyú nem megfelelő be- vagy kihajtása károsíthatja a kábeleket, bovdeneket, ami nem biztonságos üzemeltetési körülményeket eredményezhet.

  • Ügyeljen a kábelek, bovdenek épségére a fogantyú be- vagy kihajtása során.

  • Ha egy kábel vagy bovden károsodott, lépjen kapcsolatba hivatalos márkaszervizzel.

  1. Távolítsa el a fogantyúgombokat és a kapcsolódó csavarokat a fogantyú alsó elemeiből (Ábra 3, A).

  2. Illessze a fogantyú felső részét az alsó részekhez, majd hajtsa ki a fogantyút (Ábra 3, B).

  3. A kábelek, bovdenek a fogantyú külső oldalán fussanak (Ábra 3, C).

  4. Szerelje fel a fogantyúgombokat a megfelelő csavarokkal, és húzza meg őket erősen kézzel (Ábra 3, D).

g305902

A berántózsinór befűzése a zsinórvezetőbe

Important: A gép használatakor a motor biztonságos és könnyű beindítása érdekében fűzze be a berántózsinórt a zsinórvezetőbe.

g228152

Olaj betöltése a motorba

Important: Ha túl alacsony vagy túl magas olajszinttel járatja, a motor károsodhat.

g222533

A gyűjtőtartály összeszerelése

g240711

Az akkumulátor töltése

Csak elektromos indítású változatnál

Lásd: Az akkumulátor töltése.

Termékáttekintés

g197495
g197496
ModellTömegHosszúságSzélességMagasság
2175030 kg145 cm56 cm97 cm
 
2175134 kg   
 

Tartozékok/adapterek

A Toro által jóváhagyott tartozékok és adapterek széles választéka kapható a géphez, melyek javítják és bővítik annak képességeit. A jóváhagyott tartozékok és adapterek listájáért forduljon hivatalos márkaszervizhez, hivatalos Toro-forgalmazóhoz, vagy látogasson el a www.Toro.com webhelyre.

Az optimális teljesítmény és a gép folyamatos tanúsított biztonsága érdekében csak eredeti Toro-pótalkatrészeket használjon. A más által gyártott pótalkatrészek és tartozékok használata veszélyes lehet, emellett ez a garanciát is érvényteleníti.

Üzemeltetés

Note: A gép jobb és bal oldalát a normál üzemeltetési helyzet alapján határozza meg.

Működtetés előtt

Biztonsági tudnivalók a működtetés előtt

Általános óvintézkedések

  • Mindig állítsa le a gépet, vegye ki az indítókulcsot (ha van) és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, majd hagyja lehűlni, mielőtt a beállításba, javításba vagy tisztításba kezd, illetve mielőtt elteszi a gépet.

  • Ismerkedjen meg a berendezés biztonságos üzemeltetésével, a kezelőszervekkel és a biztonsági jelzésekkel.

  • Ellenőrizze, hogy a védőburkolatok és ez egyéb védőelemek, például terelőlemezek és/vagy a fűgyűjtő a helyükön vannak és működőképesek.

  • Mindig ellenőrizze a gépet, hogy a kések és a késcsavarok nem kopottak vagy nem sérültek-e.

  • Vizsgálja át a területet, ahol a gépet használni fogja, és távolítson el onnan minden olyan tárgyat, amely zavarhatja a munkát vagy amelyet a gép eldobhat.

  • A mozgó kés érintése súlyos sérülést okozhat. A vágásmagasság állítása közben ne nyúljon a nyíróasztal alá.

Üzemanyaggal kapcsolatos óvintézkedések

  • Az üzemanyag rendkívül gyúlékony és robbanásveszélyes. Az üzemanyag okozta tűz vagy robbanás megégetheti Önt vagy másokat, és anyagi károkat okozhat.

    • Annak megakadályozására, hogy a statikus feltöltődés begyújtsa az üzemanyagot, tankolás előtt a tartályt és/vagy a gépet közvetlenül a földre helyezze, ne egy járműre vagy tárgyra.

    • A tankolást kültéren, nyílt területen végezze, amikor a motor hideg. Törölje fel a kiömlött üzemanyagot.

    • Ne kezeljen üzemanyagot dohányzás közben vagy nyílt láng és szikrák közelében.

    • Járó vagy meleg motornál ne vegye le a tanksapkát és ne tankoljon.

    • Ha az üzemanyag kiömlött, ne kísérelje meg beindítani a motort. Kerülje gyújtóforrás létrehozását, amíg az üzemanyag teljesen el nem párolgott.

    • Üzemanyagot csak jóváhagyott üzemanyagtartályban tároljon, gyerekek számára nem hozzáférhető helyen.

  • Az üzemanyag lenyelése sérülést vagy halált okozhat. A gőzök belégzése hosszabb távon súlyos sérülést és megbetegedést okozhat.

    • Kerülje a gőzök hosszabb távú belégzését.

    • Tartsa arcát és kezeit távol a fúvókától és az üzemanyag-betöltő nyílástól.

    • Az üzemanyag szemtől és bőrtől távol tartandó.

Üzemanyag-utántöltés

  • A legjobb eredmény elérése érdekében csak tiszta, friss, ((R+M)/2 besorolási módszer szerint) legalább 87-es oktánszámú ólommentes benzint használjon.

  • Legfeljebb 10% (V/V) etanolt vagy 15% (V/V) MTBE-t tartalmazó, oxigéntartalmú üzemanyag használható.

  • Ne használjon etanolt vagy olyan benzinkeveréket, mint az E15 vagy E85, amely több mint 10% (V/V) etanolt tartalmaz. Ez teljesítményproblémákat és/vagy olyan motorkárosodást okozhat, amelyre a garancia nem terjed ki.

  • Ne használjon metanolt tartalmazó benzint.

  • Ne tároljon télen üzemanyagot sem az üzemanyagtartályban, sem más tartályban, kivéve, ha üzemanyag-stabilizátort kever az üzemanyaghoz.

  • Ne adjon olajat a benzinhez.

A tankot ismert márkanevű töltőállomásról származó ólmozatlan, normál benzinnel (Ábra 9) töltse fel.

Important: Az indítási problémák csökkentése érdekében töltsön a friss üzemanyaghoz stabilizátor/kondicionálót az üzemanyag-stabilizátor gyártójának utasításai szerint.

További tudnivalókért lásd a motor kezelői kézikönyvét.

g230458

A motor olajszintjének ellenőrzése

Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze a motorolaj szintjét, szükség esetén töltsön utána.
  • Important: Ha túl alacsony vagy túl magas olajszinttel járatja, a motor károsodhat.

    g222533

    A vágási magasság állítása

    Vigyázat

    Ha járt a motor, a kipufogódob forró, ami súlyos égési sérülést okozhat.

    Maradjon távol a forró kipufogódobtól.

    Állítsa be a kívánt vágási magasságot. Állítsa be az összes kereket azonos vágásmagasságba (Ábra 11).

    g228410

    Működtetés közben

    Üzem közben betartandó óvintézkedések

    Általános óvintézkedések

    • Viseljen megfelelő öltözéket, beleértve a védőszemüveget, a hosszú szárú nadrágot, a megfelelő, csúszásgátló lábbelit és a hallásvédelmi eszközt is. Kösse hátra a hosszú hajat, és ne viseljen laza ruházatot vagy ékszert.

    • A gép használatát teljes odafigyeléssel végezze. Ne bonyolódjon olyan tevékenységbe, ami elvonhatja a figyelmét, különben személyi sérülés vagy anyagi kár lehet a következmény.

    • Ne üzemeltesse a gépet betegen, fáradtan, illetve alkohol vagy gyógyszer hatása alatt.

    • A kés éles; ha hozzáér, súlyosan megsérülhet. Mielőtt elhagyja a kezelői pozíciót, állítsa le a motort, vegye ki a kulcsot (csak elektromos indítású modellek esetében), majd várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll.

    • Amikor elengedi a késvezérlő rudat, mind a motornak, mind a késnek 3 másodpercen belül le kell állnia. Ha nem így történik, azonnal hagyja abba a gép használatát, és lépjen kapcsolatba egy hivatalos márkaszervizzel.

    • Tartsa távol a járókelőket a működtetési területtől. Tartsa a kisgyerekeket a működtetési területen kívül olyan felelős felnőtt felügyelete alatt, aki nem a gépet kezeli. Ha valaki a területre lép, állítsa le a gépet.

    • Mindig nézzen lefelé és maga mögé, mielőtt hátrafelé kezdene haladni a géppel.

    • A gépet csak megfelelő időjárási és jó látási körülmények között használja. Ne használja a gépet, ha villámcsapás lehetősége áll fenn.

    • A nedves fű vagy levelek súlyos sérülést okozhatnak, ha rajtuk megcsúszva hozzáér a késhez. Kerülje a fűnyírást nedves füvön.

    • Különösen ügyeljen, amikor be nem látható kanyarokhoz, cserjékhez, fákhoz, vagy más olyan tárgyakhoz közelít, melyek eltakarhatják a kilátást.

    • Ne irányítsa senki felé a kidobott anyagot. Kerülje az anyag falra vagy akadályra való kidobását; az visszaverődhet a kezelő felé. Állítsa le a kés(eke)t, amikor kavicsos felületet keresztez.

    • Ügyeljen a lyukakra, keréknyomokra, zökkenőkre, kövekre vagy egyéb rejtett tárgyakra. Egyenetlen terepen elveszítheti az egyensúlyát.

    • Ha a gép valamilyen tárgyba ütközik, vagy rázkódni kezd, azonnal állítsa le a motort, vegye ki az indítókulcsot (ha van), várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, vegye le a gyújtógyertyáról a gyertyapipát, majd vizsgálja át a gépet, hogy nem sérült-e meg. Az üzemeltetés folytatása előtt végezze el a szükséges javításokat.

    • A kezelői pozíció elhagyása előtt állítsa le a motort, vegye ki a kulcsot (csak elektromos indítású modellek esetében), majd várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll.

    • Ha járt a motor, forró lehet, és súlyos égési sérülést okozhat. Maradjon távol a forró motortól.

    • A motort csak jól szellőző helyen járassa. A kipufogógázok szénmonoxidot tartalmaznak, amely belélegezve halált okoz.

    • Ellenőrizze rendszeresen a fűgyűjtő alkatrészeket és a kidobócsatornát kopás és elhasználódás szempontjából, és cserélje ki azokat eredeti Toro-alkatrészekre, ha szükséges.

    Biztonsági tudnivalók lejtőn való használatkor

    • A lejtőkön mindig keresztirányban dolgozzon; soha ne felfelé és lefelé irányban. Legyen rendkívül óvatos a lejtőkön történő irányváltás közben.

    • Ne végezzen fűnyírást túl meredek lejtőkön. A bizonytalan egyensúlyi helyzet megcsúszással és eleséssel járó balesetet okozhat.

    • Fokozott körültekintéssel vágjon füvet átvágások, árkok vagy feltöltések közelében.

    A motor beindítása

    1. Tartsa a fogantyúnak húzva a késvezérlő rudat (Ábra 12, A).

    2. Húzza meg a berántózsinór fogantyúját (Ábra 12, B).

      Note: Húzza meg kis erővel a berántófogantyút, amíg ellenállást nem kezd érezni, majd rántsa meg erősen. Engedje vissza a zsinórt lassan a fűnyíró fogantyújához.

      Note: Ha a gép néhány próbálkozás után nem indul be, lépjen kapcsolatba egy hivatalos márkaszervizzel.

    g230255

    Az önjáró meghajtás használata

    • Az önjáró meghajtás bekapcsolásához húzza hozzá az önjáró meghajtás rúdját (Ábra 13) a fogantyúhoz, és tartsa ott.

      g240765

      Note: Az önjáró meghajtás maximális sebessége nem módosítható. A sebesség csökkentéséhez növelje az önjáró meghajtás rúdja és a fogantyú közti távolságot.

    • Az önjáró meghajtás kikapcsolásához engedje el az önjáró meghajtás rúdját.

      Note: A sebesség csökkentéséhez növelje az önjáró meghajtás rúdja és a fogantyú közti távolságot.

    A motor leállítása

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Győződjön meg arról, hogy a motor a késvezérlő kar elengedését követően 3 másodpercen belül leáll.
  • A motor leállításához engedje el a késvezérlő kart.

    Note: Vegye ki az indítókulcsot (ha van), ha elhagyja a gépet.

    Important: Amikor elengedi a késvezérlő rudat, mind a motornak, mind a késnek 3 másodpercen belül le kell állnia. Ha nem így történik, azonnal hagyja abba a gép használatát, és lépjen kapcsolatba egy hivatalos márkaszervizzel.

    A fűkaszálék mulcsozása

    A gép gyárilag alkalmas mulcsozásra és a levélnyesedék visszadolgozására a gyepbe.

    Ha a gyűjtőtartály rajta van a gépen, a kaszálék mulcsozása előtt vegye le róla. Lásd: A gyűjtőtartály leszerelése.

    A nyesedék összegyűjtése

    Használja a gyűjtőtartályt, ha össze kívánja gyűjteni a fű- és levélnyesedéket a gyepről.

    Figyelmeztetés

    Az elhasználódott gyűjtőtartályból kisebb kövek és egyéb tárgyak repülhetnek ki a közelben tartózkodók felé, ami súlyos, akár végzetes személyi sérülést is okozhat.

    Ellenőrizze rendszeresen a gyűjtőtartályt. Ha az sérült, szereljen fel új eredeti Toro-cseretartályt.

    Figyelmeztetés

    A kés éles; ha hozzáér, súlyosan megsérülhet.

    Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek mielőtt a gépet az üzemi helyzetből elmozdítaná.

    A gyűjtőtartály felszerelése

    1. Hajtsa fel a hátsó terelőlemezt (Ábra 14, A).

    2. Illessze be a gyűjtőtartály rúdjainak végét a fogantyúkonzolok bemélyedéseibe (Ábra 14, B).

    3. Engedje ráfeküdni a hátsó terelőlemezt a gyűjtőtartályra.

    g240796

    A gyűjtőtartály leszerelése

    1. Hajtsa fel a hátsó terelőlemezt (Ábra 14, A).

    2. Emelje ki a gyűjtőtartályt a fogantyúkonzolok bemélyedéseiből, majd távolítsa el a gyűjtőtartályt a gépről.

    3. Csukja le a hátsó terelőlemezt.

    A nyesedékek oldalsó kidobása

    Az oldalsó kidobás csúszdájának felszerelése

    1. Hajtsa fel a hátsó terelőlemezt (Ábra 15).

      g032024

      Note: Ha a gyűjtőtartály rajta van a gépen, vegye le róla; lásd: A gyűjtőtartály leszerelése.

    2. Illessze be az oldalsó kidobás csúszdája rúdjainak végét a fogantyúkonzolok bemélyedéseibe (Ábra 15).

    3. Engedje ráfeküdni a hátsó terelőlemezt a csúszdára.

    Az oldalsó kidobás csúszdájának eltávolítása

    1. Hajtsa fel a hátsó terelőlemezt (Ábra 15).

    2. Emelje ki az oldalsó kidobás csúszdáját a fogantyúkonzolok bemélyedéseiből, majd távolítsa el a csúszdát a gépről.

    3. Csukja le a hátsó terelőlemezt.

    Üzemeltetési tanácsok

    Általános fűnyírási tanácsok

    • Vizsgálja meg a területet, ahol a gépet használni fogja, és távolítson el minden olyan tárgyat, amelyet a gép feldobhat.

    • Kerülje el a kés kemény tárgyakhoz csapódását. Szándékosan soha ne nyírjon tárgyak felett.

    • Ha a gép valamilyen tárgyba ütközik vagy rázkódni kezd, azonnal állítsa le a motort, vegye ki az indítókulcsot (ha van), vegye le a gyertyapipát, majd vizsgálja át a gépet, nem sérült-e meg.

    • A legjobb teljesítmény eléréséhez szereljen fel új kést az idény kezdete előtt.

    • Szükség esetén cserélje ki a kést Toro-cserekésre.

    Fűkaszálás

    • Egyszerre a fűszálaknak csak mintegy harmadrészét vágja le. Ne vágjon az 51 mm-es beállítás alatt, hacsak nem gyér a fű, vagy csak késő ősszel, amikor a fű növekedése lelassul.

    • A gyep legjobb kinézete érdekében 15 cm-nél magasabb fűnél kezdje a legnagyobb vágásmagassággal és haladjon lassabban; ezután menjen át a területen alacsonyabb beállítás mellett. Ha a fű túl hosszú, a gép eltömődhet, és a motor lefulladhat.

    • A nedves fű és levelek hajlamosak összetapadni az udvaron, és a gép eltömődését vagy a motor leállását okozhatják. Kerülje a fűnyírást nedves füvön.

    • Vegye figyelembe a rendkívül száraz időjárás esetén fennálló potenciális tűzveszélyt, kövesse a helyi tűzvédelmi figyelmeztetéseket és tartsa tisztán a gépet a száraz fűtől és törmelékektől.

    • Váltogassa a fűnyírás irányát. Ez segít eloszlatni a kaszálékot a pázsiton az egyenletes trágyázás érdekében.

    • Ha nem kielégítő a kész pázsit megjelenése, próbáljon ki egyet vagy akár többet a következő javaslatok közül:

      • Cserélje ki vagy éleztesse meg a kést.

      • Fűnyírás közben haladjon lassabb ütemben.

      • Növelje gépén a vágási magasságot.

      • Nyírja gyakrabban a füvet.

      • Alkalmazzon átfedést a rendek között, ahelyett, hogy külön minden soron teljes szélességű rendet nyírna.

    Levelek vágása

    • A pázsit nyírását követően győződjön meg arról, hogy a fű fele kilátszik a levágott levéllepel alól. Lehetséges, hogy egynél többször kell áthaladnia egy soron a levelek felett.

    • Ha több mint 13 cm vastagon áll a levél a gyepen, kezdje a fűnyírást nagyobb vágásmagassággal, majd menjen át újra a gyepen a kívánt beállítással.

    • Ha a gép nem vágja elég finomra a leveleket, csökkentse a nyírás sebességét.

    Működtetés után

    A használatot követően betartandó óvintézkedések

    Általános óvintézkedések

    • Mindig állítsa le a gépet, vegye ki az indítókulcsot (ha van) és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, majd hagyja lehűlni, mielőtt a beállításba, javításba vagy tisztításba kezd, illetve mielőtt elteszi a gépet.

    • A tűzesetek megelőzése érdekében tisztítsa meg a gépet a fűtől és a törmeléktől. Törölje fel a kiömlött olajat és üzemanyagot.

    • Soha ne tárolja a gépet vagy az üzemanyagtartályt olyan helyen, ahol nyílt láng, szikra vagy őrláng fordul elő, mint például vízmelegítőkön vagy más berendezéseken.

    Biztonsági tudnivalók szállításkor

    • Vegye ki a kulcsát (ha van), mielőtt a gépet szállításhoz felrakodja.

    • Járjon el fokozott körültekintéssel a gép be- és kirakodásakor.

    • Biztosítsa a gépet elgurulás ellen.

    A gép aljának kitisztítása

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden használat után
  • Takarítsa le a gép aljáról a fűkaszálékot és a szennyeződést.
  • A legjobb eredmény érdekében tisztítsa meg a gép alját rögtön a fűnyírás befejezése után.

    1. Engedje le a gépet a legalacsonyabb vágásmagasságra.

    2. Helyezze a gépet sík, burkolt felületre.

    3. Járó motor és bekapcsolt kések mellett permetezze a vízsugarat a jobb hátsó kerék elé (Ábra 16).

      Note: A víz a kés útjába kerülve kimossa a nyesedéket.

      g002600
    4. Ha már nem jön ki több fűnyesedék, zárja el a vizet és vigye a gépet száraz részre.

    5. Járassa a motort pár percig, hogy kiszáradjon a gép alja.

    A fogantyú behajtása

    Figyelmeztetés

    A fogantyú nem megfelelő be- vagy kihajtása károsíthatja a kábeleket, bovdeneket, ami nem biztonságos üzemeltetési körülményeket eredményezhet.

    • Ügyeljen a kábelek, bovdenek épségére a fogantyú be- vagy kihajtása során.

    • Ha egy kábel vagy bovden károsodott, lépjen kapcsolatba hivatalos márkaszervizzel.

    1. Távolítsa el az indítókulcsot (ha van).

    2. Lazítsa meg a fogantyúgombokat annyira, hogy szabadon mozgatni tudja a fogantyút (Ábra 17).

      g032022
    3. Hajtsa le a fogantyút a Ábra 17 szerint.

    Karbantartás

    Ajánlott karbantartási ütemterv(ek)

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze a motorolaj szintjét, szükség esetén töltsön utána.
  • Győződjön meg arról, hogy a motor a késvezérlő kar elengedését követően 3 másodpercen belül leáll.
  • Minden használat után
  • Takarítsa le a gép aljáról a fűkaszálékot és a szennyeződést.
  • Minden 25 órában
  • A légszűrő karbantartása; poros üzemeltetési körülmények esetén a légszűrő karbantartását gyakrabban végezze el.
  • Töltse az akkumulátort 24 órán át (ha van).
  • Évente
  • Cserélje le a motorolajat (szükség szerint).
  • Cserélje ki vagy éleztesse meg a kést (ha hamar kimegy az éle, gyakrabban).
  • Tisztítsa meg a motort, eltávolítva a tetejéről és az oldaláról a koszt és hulladékot; poros körülmények között végezze a tisztítását gyakrabban.
  • Évente, vagy tárolás előtt
  • Az útmutatás szerint ürítse le az üzemanyagtartályt javítás előtt, valamint az éves eltárolást megelőzően.
  • Important: A további karbantartási eljárásokra vonatkozóan lásd a motor kezelői kézikönyvét.

    Biztonsági tudnivalók karbantartáskor

    • Vegye le a gyertyapipát a gyújtógyertyáról és vegye ki az indítókulcsot (csak elektromos indítású változatnál), mielőtt bármilyen karbantartási tevékenységbe kezd.

    • A gép karbantartása során viseljen védőkesztyűt és védőszemüveget.

    • A kés éles; ha hozzáér, súlyosan megsérülhet. A kés szervizelésekor viseljen védőkesztyűt. Ne végezzen a kése(ke)n javítást vagy átalakítást.

    • Soha ne változtasson a biztonsági berendezéseken. Rendszeresen ellenőrizze a megfelelő működésüket.

    • A gép felbillentése az üzemanyag szivárgását okozhatja. Az üzemanyag gyúlékony, robbanásveszélyes és személyi sérülést okozhat. Járassa a gépet az üzemanyag kifogyásáig, vagy távolítsa el az üzemanyagot kézi szivattyúval (soha ne használjon leszívócsövet).

    • Az optimális teljesítmény érdekében csak eredeti Toro-pótalkatrészeket és -tartozékokat használjon. A más által gyártott pótalkatrészek és tartozékok használata veszélyes lehet, emellett ez a garanciát is érvényteleníti.

    Felkészülés karbantartásra

    1. Állítsa le a motort, vegye ki az indítókulcsot (ha van), majd várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll.

    2. Vegye le a gyertyapipát a gyújtógyertyáról (Ábra 18).

      g032025
    3. A karbantartási munka elvégzését követően dugja vissza a gyertyapipát.

    A légszűrő karbantartása

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden 25 órában
  • A légszűrő karbantartása; poros üzemeltetési körülmények esetén a légszűrő karbantartását gyakrabban végezze el.
    1. A légszűrőfedél kinyitásához húzza meg a fület (Ábra 19).

      g032020
    2. Cserélje ki a légszűrőt.

    3. Csukja be a légszűrőfedelet.

    A motorolaj cseréje

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Évente
  • Cserélje le a motorolajat (szükség szerint).
  • A motorolaj cseréjére nincs szükség, de ha le szeretné cserélni a motorolajat, végezze az alábbi eljárás szerint.

    Note: Néhány percig járassa a motort az olaj cseréje előtt, hogy felmelegedjen. A meleg olaj jobban folyik, és több szennyezőanyagot szállít.

    Motorolaj-előírások

    Motorolaj mennyisége0,44 l*
    Az olaj viszkozitásaSAE 30 vagy SAE 10W-30 detergenstartalmú kenőolaj
    API besorolásSJ vagy magasabb

    * A leengedése után az olaj egy része a forgattyúházban marad. Ne öntse bele a forgattyúsházba a teljes olajmennyiséget. Töltse fel olajjal a forgattyúházat az alábbi lépéseket követve.

    1. Helyezze a gépet sík felületre.

    2. Lásd: Felkészülés karbantartásra.

    3. A sapkáját balra elforgatva húzza ki a nívópálcát (Ábra 20).

      2019_wSQy1951afn7DJvH7dobe7
      g033377
    4. Az elhasznált olaj olajbetöltő csövön keresztüli kiürítéséhez billentse az oldalára a gépet (a légszűrő nézzen felfelé) (Ábra 21).

      g020050
    5. Az elhasznált olaj kiürítése után fordítsa a gépet üzemi helyzetbe.

    6. Töltse be óvatosan az előírt olajmennyiség ¾-ét az olajbetöltő csőbe.

    7. Várjon 3 percet, hogy az olaj elhelyezkedjen a motorban.

    8. Törölje meg a nívópálcát egy tiszta ronggyal.

    9. Dugja vissza nívópálcát az olajbetöltő csőbe, majd húzza ki.

    10. Ellenőrizze az olajszintet a nívópálcán (Ábra 20).

      • Ha a nívópálca alapján az olajszint túl alacsony, töltsön óvatosan némi olajat az olajbetöltő csőbe, várjon 3 percet, majd ismételje addig a(z) 8–10. lépést, amíg a nívópálca alapján az olaj el nem éri a megfelelő szintet.

      • Ha az olajszint a nívópálca szerint túl magas, engedjen le az olajból annyit, hogy nívópálca alapján elérje a megfelelő szintet.

      Important: Ha túl alacsony vagy túl magas olajszinttel járatja, a motor károsodhat.

    11. Szerelje be biztonságosan a nívópálcát az olajbetöltő csőbe.

    12. Hasznosítsa újra az olajat környezetbarát módon.

    Az akkumulátor töltése

    Csak elektromos indítású változatnál
    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden 25 órában
  • Töltse az akkumulátort 24 órán át (ha van).
  • Töltse az akkumulátort először 24 órán át, majd havonta (25 indításonként), vagy szükség szerint töltse fel. A töltőt mindig védett helyen használja, az akkumulátort pedig töltse szobahőmérsékleten (22 °C), amikor csak lehetséges.

    1. Csatlakoztassa a töltőt az indítókulcs alatti vezetékköteghez (Ábra 22).

      g002889
    2. Dugja be a töltőt egy fali tápaljzatba.

      Note: Ha az akkumulátor már nem tartja a töltést, hasznosítsa újra, vagy helyezze el az ólom-sav akkumulátort a helyi előírásokat betartva.

    Note: Az akkumulátortöltő kétszínű LED-kijelzővel is rendelkezhet, amely az alábbi töltöttségi szinteket jelzi:

    • A piros fény azt jelzi, hogy a töltő tölti az akkumulátort.

    • A zöld fény azt jelzi, hogy a töltő teljesen feltöltötte az akkumulátort vagy le van választva az akkumulátorról.

    • A felváltva villogó piros és zöld fény azt jelzi, hogy az akkumulátor már közel teljesen feltöltődött. Ez az állapot csak pár percig tart, amíg az akkumulátor teljesen fel nem töltődik.

    A biztosíték cseréje

    Csak elektromos indítású változatnál

    Ha az akkumulátor nem töltődik vagy a motort az indítómotor nem forgatja meg, kiéghetett a biztosíték. Cserélje ki 40 A értékű késes biztosítékra.

    1. Oldja ki az akkumulátorrekesz-fedelét és távolítsa el (Ábra 23).

      g032021
    2. Dugja be a biztosítékot a biztosítékfoglalatba (Ábra 24).

      g002878
    3. Szerelje fel az akkumulátorrekesz fedelét.

    A kés cseréje

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Évente
  • Cserélje ki vagy éleztesse meg a kést (ha hamar kimegy az éle, gyakrabban).
  • Important: A kés megfelelő felszereléséhez nyomatékkulcs szükséges. Ha nem rendelkezik nyomatékkulccsal, vagy nem szívesen végezné el ezt a műveletet, forduljon márkaszervizhez.

    Mielőtt tankol, minden esetben vizsgálja meg a kést. Ha a kés megsérült vagy elrepedt, azonnal cserélje ki. Ha a kés eltompult vagy kicsorbult, éleztesse meg és egyensúlyoztassa ki, vagy cserélje ki.

    Figyelmeztetés

    A kés éles; ha hozzáér, súlyosan megsérülhet.

    A kés szervizelésekor viseljen védőkesztyűt.

    1. Lásd: Felkészülés karbantartásra.

    2. Billentse az oldalára a gépet úgy, hogy a légszűrő nézzen felfelé.

    3. A kést rögzítse egy fadarabbal (Ábra 25).

      g231389
    4. Szerelje ki a kést, megőrizve minden rögzítőelemet (Ábra 25).

    5. Szerelje be az új kést és az összes leszerelt rögzítőelemet (Ábra 26).

      g231390

      Important: A kés hajlított végei nézzenek a gép burkolata felé.

    6. Nyomatékkulcs segítségével húzza meg a kés csavarját 82 Nm nyomatékkal.

    Az önjáró meghajtás beállítása

    Állítsa be az önjáró meghajtást, ha új önjárómeghajtás-bovdent szerel be, vagy az önjáró meghajtás bovdene elállítódott.

    1. Lazítsa meg a bovdenrögzítő anyát (Ábra 27).

      g009692
    2. Tartsa meg az önjáró meghajtás rúdját 25–38 mm-re a fogantyútól (Ábra 27).

    3. Húzza le a bovdenházat (a gép felé) feszesre (Ábra 27).

    4. Húzza meg a bovdenrögzítő anyát.

    5. Engedje el az önjáró meghajtás rúdját és ellenőrizze, hogy a bovden meglazult-e.

      Note: Az önjáró meghajtás rúdját elengedve a bovdennek lazának kell lennie; ellenkező esetben a gép a rudat elengedve sem áll meg, lassan halad.

    Tárolás

    A gépet hűvös, tiszta, száraz helyen tárolja.

    Biztonságos tárolás

    Mindig állítsa le a gépet, vegye ki az indítókulcsot (ha van) és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, majd hagyja lehűlni, mielőtt a beállításba, javításba vagy tisztításba kezd, illetve mielőtt elteszi a gépet.

    A gép felkészítése tárolásra

    1. Az év utolsó tankolásakor adjon az üzemanyaghoz stabilizálót (pl. Toro Premium Fuel Treatment adalékot), a címkén olvasható utasításoknak megfelelően.

    2. A nem felhasznált üzemanyagot helyezze el megfelelő módon. Hasznosítsa újra a helyi előírásoknak megfelelően, vagy használja fel gépkocsijában.

      Important: Az üzemanyagtartályban marad régi üzemanyag nehéz indítást okozhat. Ne tárolja az üzemanyagot stabilizáló nélkül 30 napnál, a stabilizált üzemanyagot pedig az üzemanyag-stabilizáló gyártója által megadott időszaknál hosszabban.

    3. Járassa addig a gépet, amíg az üzemanyag elfogyasztása miatt a motor le nem áll.

    4. Indítsa be a motort, és hagyja járni, amíg le nem áll. Ha már nem képes újraindítani a motort, akkor kellően száraz.

    5. Vegye le a gyertyapipát a gyújtógyertyáról, tegye fel a tároló pólusra (ha van), és vegye ki az indítókulcsot (ha van).

    6. Szerelje ki a gyújtógyertyát, töltsön be 30 ml olajat a gyújtógyertya furatán keresztül, és húzza meg a berántózsinórt lassan több alkalommal, hogy jól eloszlassa az olajat a henger körül, amivel megakadályozható a henger korróziója az üzemen kívüli időszak során.

    7. Szerelje be a gyújtógyertyát, de ne húzza meg.

    8. Húzzon meg minden csavart és csavaranyát.

    9. Csak elektromos indítású változatnál: Töltse az akkumulátort 24 órán át, majd húzza ki akkumulátortöltőt, és tárolja akkumulátort fűtetlen helyen. Ha a gépet fűtött helyen kell tárolnia, töltse fel az akkumulátort 90 naponta. Lásd: Az akkumulátor töltése.

    A gép kivétele tárolásból

    1. Csak elektromos indítású változatnál: Töltse az akkumulátort 24 órán át; lásd Az akkumulátor töltése.

    2. Ellenőrizze és húzza meg az összes kötőelemet.

    3. Szerelje ki a gyújtógyertyát és forgassa át a motort intenzíven a berántózsinór segítségével, hogy eltávozzon az olaj a hengerből.

    4. Szerelje be a gyújtógyertyát, és húzza meg nyomatékkulccsal 20 Nm nyomatékkal.

    5. Végezzen el minden előírt karbantartást; lásd: .

    6. Ellenőrizze a motorolaj szintjét; lásd: A motor olajszintjének ellenőrzése.

    7. Töltse fel az üzemanyagtartályt friss üzemanyaggal; lásd: Üzemanyag-utántöltés.

    8. Csatlakoztassa a gyertyapipát a gyújtógyertyára.