Bevezetés

Ez a forgókéses tolókaros fűnyíró professzionális kezelők számára, kereskedelmi alkalmazásokra készült. Elsődlegesen lakó- és kereskedelmi ingatlanok jól karbantartott pázsitjának nyírására készült. A termék nem rendeltetésszerű használata veszélyezteti az Ön és a közelben állók biztonságát.

Gondosan olvassa el ezt a tájékoztatót, hogy a termék megfelelő üzemeltetését és karbantartását elsajátítva elkerülje a sérüléseket, valamint a termék károsodását. Ön felelős a termék megfelelő és biztonságos üzemeltetéséért.

A www.Toro.com webhelyen további információk is találhatók, például munkavédelmi tanácsok, oktatóanyagok, tartozékokról szóló információk, segítség márkakereskedés kereséséhez, valamint a termékregisztráció is itt végezhető el.

Ha szervizre, eredeti Toro-alkatrészekre vagy további információkra van szüksége, forduljon hivatalos márkaszervizhez vagy a Toro ügyfélszolgálatához, és tartsa kéznél terméke típus- és sorozatszámát. A(z) Ábra 1 jelzi a típus- és sorozatszám helyét a terméken. Írja a számokat a megfelelő helyre.

g281213

Írja a termék típus- és sorozatszámát az alábbi helyre:

A kézikönyv feltünteti a lehetséges veszélyeket, és a (Ábra 2) biztonsági figyelmeztető jelzéssel azonosított biztonsági üzeneteket tartalmaz. Ez a jelzés olyan veszélyre hívja fel a figyelmet, amely súlyos sérülést vagy halált okozhat, amennyiben Ön nem követi az ajánlott óvintézkedéseket.

g000502

Ez a kézikönyv 2 szót használ az információ kiemelésére. A Fontos speciális műszaki információra hívja fel a figyelmet, a Megjegyzés külön figyelemre érdemes általános információt hangsúlyoz.

A termék megfelel minden vonatkozó európai irányelvnek; a részletekért olvassa el a különálló termékspecifikus megfelelőségi nyilatkozatot (DOC).

A kaliforniai közös természeti erőforrásokról szóló törvény (California Public Resource Code) 4442. és 4443. szakasza értelmében tilos a motor működtetése erdős, bokrokkal vagy fűvel takart talajon, kivéve akkor, kivéve ha a motor a 4442. szakaszban meghatározott szikragátló berendezéssel rendelkezik, rendszeresen karbantartáson esik át, vagy a motor felépítése, felszerelése és karbantartása a tűzesetek megakadályozásának szem előtt tartásával történt.

A motor mellékelt kezelési útmutatója tartalmazza az USA környezetvédelmi hivatalával (EPA) és a kipufogórendszerek, karbantartás és garancia szabályozásáról szóló California Emission Control Regulation jogszabállyal kapcsolatos információkat. Pótalkatrészek a motorgyártótól rendelhetők.

Bruttó vagy nettó nyomaték: A motor bruttó vagy nettó forgatónyomatékát laboratóriumban állapította meg a gyártó az SAE J1940 vagy J2723 szabvány szerint. A biztonsági, károsanyag-kibocsátási és üzemeltetési követelmények teljesítése érdekében a motor tényleges nyomatéka ebben a fűnyíróosztályban jelentősen kisebb. Olvassa el a motorgyártó által a géphez mellékelt információkat.

Ne módosítsa illetéktelenül és ne hatástalanítsa a gép biztonsági berendezéseit, és rendszeresen ellenőrizze a megfelelő működésüket. Ne kísérelje meg beállítani vagy módosítani a motorfordulatszám-vezérlő rendszert; ezzel nem biztonságos üzemállapotot idézhet elő, ami személyi sérülést is okozhat.

Figyelmeztetés

KALIFORNIA

65-ös számú figyelmeztetés

A motor kipufogógáza olyan kémiai anyagokat tartalmaz, melyek Kalifornia államban rákkeltő hatásúnak, születési rendellenességeket és egyéb reproduktív károsodást okozónak minősülnek.

A termék használata Kalifornia állam jogszabályai által rákkeltőnek, születési, illetve reprodukciós rendellenességet okozónak nyilvánított vegyi anyag vagy vegyi anyagok hatásának való kitettséget eredményezhet.

Biztonság

A gép tervezése az EN ISO 5395 és az ANSI B71.4–2017 szabvány alapján történt.

Általános óvintézkedések

A termék végtagvesztést okozhat, továbbá tárgyakat dobhat ki. A súlyos sérülések elkerülése érdekében mindig kövesse a biztonsági utasításokat.

  • A motor beindítása előtt olvassa el, értelmezze és kövesse a Kezelői kézikönyvben és a gépen látható összes utasítást és figyelmeztetést.

  • Ne tegye kezét vagy lábát a gép mozgó részei közelébe vagy a gép alá. Maradjon távol a kivezetőnyílásoktól.

  • Ne használja a gépet, ha a védőburkolatok és egyéb védőelemek nincsenek a helyükön és nem működnek.

  • Tartsa távol a bámészkodókat és gyerekeket a működtetési területtől. Ne engedje, hogy a gépet gyerekek üzemeltessék. Csak olyan személyek dolgozhatnak vele, akik felelősek, képzettek, ismerik az utasításokat és fizikailag is képesek működtetni a gépet.

  • Álljon meg a géppel, állítsa le a motort, és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész leáll, mielőtt megkezdené a gép karbantartását, tankolását, vagy elhárítaná annak eltömődését.

A gép nem megfelelő használata vagy karbantartása személyi sérüléshez vezethet. A lehetséges sérülések elkerülése érdekében kövesse a biztonsági útmutatóban leírtakat, és mindig ügyeljen a biztonsági figyelmeztető szimbólumra Graphic, amelynek jelentése lehet Figyelem, Vigyázat vagy Veszély – személyes biztonsági utasítások. Az utasítások be nem tartása súlyos személyi sérüléshez vagy halálhoz vezethet.

Biztonsági és tájékoztató címkék

Graphic

A biztonsági címkék és utasítások a gépkezelő számára jól látható helyen, a potenciális veszélyforrás közelében találhatók. Cserélje ki vagy pótolja a megrongálódott vagy hiányzó címkét.

decal134-2137
decal94-8072
decal111-8959
decal134-3333
decal133-8062

Felszerelés

Important: Távolítsa el és selejtezze a motort borító műanyag védőtakarót.

A fogantyú összeszerelése

Ehhez az eljáráshoz szükséges alkatrészek:

Fogantyú alsó része (bal)2
Fogantyú alsó része (jobb)2
Befogólemez2
Rövid csavar2
Lapos alátét4
Ellenanya6
Hajlított alátét4
Hosszú csavar4
Fogantyú felső része1
Sapka6

Figyelmeztetés

A fogantyú nem megfelelő összeszerelése károsíthatja a kábeleket, bovdeneket, ami nem biztonságos üzemeltetési körülményeket eredményezhet.

  • Ügyeljen a kábelek, bovdenek épségére a fogantyú összeszerelése során.

  • A kábelek és bovdenek a fogantyú belső oldalán legyenek elvezetve, és ügyeljen rá, nehogy elérjék a hátsó terelőlemezt.

  • Ha egy kábel vagy bovden károsodott, lépjen kapcsolatba hivatalos márkaszervizzel.

  1. Távolítsa el a hatlapú anyákat a nyíróasztal felső részén levő 2 kiálló csavarról.

  2. Szerelje fel a fogantyú alsó elemeit a nyíróasztal két oldalára a befogólemez és az előző lépésben eltávolított hatlapú anyák segítségével (Ábra 3).

    Note: A fogantyú alsó elemeinek középső részén hajlítás található; ügyeljen rá, hogy a csövek felszerelésekor a hajlított rész a talaj felé nézzen.

    g281281
  3. Szerelje fel a fogantyúmerevítők alsó végét a nyíróasztal két oldalára csavar, a nyíróasztal belső és külső oldalán lapos alátétek, valamint önbiztosító anya segítségével (Ábra 4).

    g281383
  4. Rögzítse a fogantyú felső részét és a fogantyúmerevítők felső végét a fogantyú alsó részét képező csövekhez oldalanként 3 hajlított alátét, 2 csavar és 2 hatlapú önbiztosító anya segítségével (Ábra 5).

    g281404
  5. Tegye fel a sapkákat az összes kiálló fogantyúanyára.

A gyűjtőtartály összeszerelése

  1. A balesetek elkerülése érdekében vágja le a gyűjtőtartályhoz rögzített fehér szalagot, és selejtezze le.

  2. Illessze be a vázat a gyűjtőtartályba úgy, hogy a fogantyú a gyűjtőtartály fölé kerüljön (Ábra 6).

    g281417
  3. Kapcsolja a műanyag kapcsokat a gyűjtőtartály vázához (Ábra 7).

    g281418

A motor feltöltése olajjal

Important: A gépét nem olajjal feltöltött állapotban szállítjuk. A motor indítását megelőzően töltse fel a motort olajjal.

g235721

Termékáttekintés

g281445
ModellTömegHosszúságSzélességMagasság
0265766 kg175,5 cm58,6 cm103,9 cm

Üzemeltetés

Működtetés előtt

Biztonsági tudnivalók a működtetés előtt

Általános óvintézkedések

  • Mindig állítsa le a gépet, és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, majd hagyja lehűlni, mielőtt a beállításba, javításba vagy tisztításba kezd, illetve mielőtt elteszi a gépet.

  • Ismerkedjen meg a berendezés biztonságos üzemeltetésével, a kezelőszervekkel és a biztonsági jelzésekkel.

  • Ellenőrizze, hogy a védőburkolatok és ez egyéb védőelemek, például terelőlemezek és/vagy a fűgyűjtő a helyükön vannak és működőképesek.

  • Mindig ellenőrizze a gépet, hogy a kések és a késcsavarok nem kopottak vagy nem sérültek-e.

  • Vizsgálja át a területet, ahol a gépet használni fogja, és távolítson el onnan minden olyan tárgyat, amely zavarhatja a munkát vagy amelyet a gép eldobhat.

  • A mozgó kés érintése súlyos sérülést okozhat. A vágásmagasság állítása közben ne nyúljon a nyíróasztal alá.

Üzemanyaggal kapcsolatos óvintézkedések

  • Az üzemanyag rendkívül gyúlékony és robbanásveszélyes. Az üzemanyag okozta tűz vagy robbanás megégetheti Önt vagy másokat, és anyagi károkat okozhat.

    • Annak megakadályozására, hogy a statikus feltöltődés begyújtsa az üzemanyagot, tankolás előtt a tartályt és/vagy a gépet közvetlenül a földre helyezze, ne egy járműre vagy tárgyra.

    • A tankolást kültéren, nyílt területen végezze, amikor a motor hideg. Törölje fel a kiömlött üzemanyagot.

    • Ne kezeljen üzemanyagot dohányzás közben vagy nyílt láng és szikrák közelében.

    • Járó vagy meleg motornál ne vegye le a tanksapkát és ne tankoljon.

    • Ha az üzemanyag kiömlött, ne kísérelje meg beindítani a motort. Kerülje gyújtóforrás létrehozását, amíg az üzemanyag teljesen el nem párolgott.

    • Üzemanyagot csak jóváhagyott üzemanyagtartályban tároljon, gyerekek számára nem hozzáférhető helyen.

  • Az üzemanyag lenyelése sérülést vagy halált okozhat. A gőzök belégzése hosszabb távon súlyos sérülést és megbetegedést okozhat.

    • Kerülje a gőzök hosszabb távú belégzését.

    • Tartsa arcát és kezeit távol a fúvókától és az üzemanyag-betöltő nyílástól.

    • Az üzemanyag szemtől és bőrtől távol tartandó.

Üzemanyag-utántöltés

Veszély

Az üzemanyag rendkívül gyúlékony és robbanásveszélyes. A benzin okozta tűz vagy robbanás megégetheti Önt, vagy másokat.

  • Annak megakadályozására, hogy a statikus feltöltődés begyújtsa az üzemanyagot, tankolás előtt a tartályt és/vagy a gépet közvetlenül a földre helyezze, ne egy járműre vagy tárgyra.

  • A tankolást kültéren végezze, amikor a motor hideg. A kifolyt benzint törölje fel.

  • Ne kezeljen üzemanyagot dohányzás közben vagy nyílt láng és szikrák közelében.

  • Benzint csak jóváhagyott üzemanyagtartályban tároljon, gyerekek számára nem hozzáférhető helyen.

  • A legjobb eredmény elérése érdekében csak tiszta, friss (maximum 30 napos), ((R+M)/2 besorolási módszer szerint) legalább 87-es oktánszámú ólommentes benzint használjon.

  • Legfeljebb 10% (V/V) etanolt vagy 15% (V/V) MTBE-t tartalmazó, oxigéntartalmú üzemanyag használható.

  • Etanol: maximum 10 %(V/V) etanolt (benzin–alkohol keverék) vagy 15 %(V/V) MTBE-t (metil-tercier-butil-éter) tartalmazó benzin használható. Az etanol és az MTBE nem ugyanaz. 15 %(V/V) etanolt tartalmazó üzemanyag (E15) nem használható. Ne használjon 10 %(V/V)-nál több etanolt tartalmazó üzemanyagot, amilyen például az E15 (15 % etanolt tartalmaz), az E20 (20 % etanolt tartalmaz) vagy az E85 (legfeljebb 85 % etanolt tartalmaz). A nem engedélyezett üzemanyag használata teljesítményproblémákat és/vagy olyan motorkárosodást okozhat, amelyekre a garancia nem terjed ki.

  • Ne használjon metanolt tartalmazó benzint.

  • Ne tároljon télen üzemanyagot sem az üzemanyagtartályban, sem más tartályban, kivéve, ha használ üzemanyag-stabilizátort.

  • Ne adjon olajat a benzinhez.

Important: Az indítási problémák kiküszöbölése érdekében adalékoljon üzemanyag-stabilizátort minden benzinhez. Keverje a stabilizátort a 30 napnál nem régebbi benzinhez.

Note: Ne tankoljon az üzemanyagtartály nyakának aljánál feljebb.

A motor olajszintjének ellenőrzése

Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze a motor olajszintjét.
  • Important: Ha túl alacsony vagy túl magas olajszinttel járatja, a motor károsodhat.

    g235721

    A vágási magasság állítása

    Figyelmeztetés

    A vágási magasság állításakor kapcsolatba kerülhet a mozgó késsel, amely súlyos sérülést okozhat.

    • Állítsa le a motort, és várja meg, amíg leállnak a mozgó alkatrészek.

    • A vágásmagasság állítása közben ne nyúljon a nyíróasztal alá.

    Vigyázat

    Ha járt a motor, a kipufogódob forró, ami súlyos égési sérülést okozhat.

    Maradjon távol a forró kipufogódobtól.

    A vágásmagasság beállítása

    1. Fogja meg a vágásmagasság-beállító kart, és húzza ki oldalra a reteszelő mélyedésből (Ábra 11).

      g281589
    2. A kart előretolva a vágásmagasság csökken, a kart hátrahúzva a vágásmagasság nő (Ábra 11).

    3. Engedje el a kart a kívánt helyen és ügyeljen rá, hogy szilárdan beüljön a 7 fokozat egyik mélyedésébe (Ábra 11).

      Beállítási helyzetVágásmagasság
      113,0 mm
      220,8 mm
      328,7 mm
      436,5 mm
      544,3 mm
      652,2 mm
      760,0 mm

    A vágásmagasság beállítása a Matchcut rendszer segítségével

    A Matchcut rendszer segítségével további 6 magassági fokozat használható. A funkció jóvoltából a vágásmagasság-fokozatválasztó lemez fél fokozattal elállítható.

    1. Lazítsa meg a fokozatválasztó lemezt rögzítő csavart egy imbuszkulccsal (Ábra 12).

      g281591
    2. Fordítsa el a Matchcut beállítógombot 180°-kal (Ábra 12 és Ábra 13).

      Note: A fokozatválasztó lemez alján megjelenik egy visszajelző, mutatva, hogy a Matchcut be van állítva.

      g281590
    3. Húzza meg a fokozatválasztó lemezt rögzítő csavart, hogy rögzítse a helyén a vágásmagasság-fokozatválasztó lemezt.

      Beállítási helyzet (Matchcut rendszerrel)Vágásmagasság
      1,516,9 mm
      2,524,8 mm
      3,532,6 mm
      4,540,4 mm
      5,548,3 mm
      6,556,1 mm

    A motor beindítása

    1. A fogantyút megfogva állítsa a motorfordulatszám-vezérlőt HIDEGINDíTáS helyzetbe, ha a motor hideg, vagy GYORS helyzetbe, ha a motort csak nemrég állította le.

      g281605
    2. Húzza meg a berántófogantyút, amíg ellenállást nem kezd érezni, majd rántsa meg erősen. Ha a motor beindult, állítsa lassan vissza a gázkart GYORS helyzetbe, ha hidegindítást használt (Ábra 14).

      Important: A gép károsodásának megelőzése érdekében ne húzza meg a berántózsinór fogantyúját, ha a motor jár.

      Note: Ha a gép nem indul be, lépjen kapcsolatba egy hivatalos márkaszervizzel.

      Note: A kés ekkor még nem jár; lásd: A kés bekapcsolása.

    A kés bekapcsolása

    1. Győződjön meg arról, hogy a gázkar GYORS helyzetben van (Ábra 15).

    2. Nyomja meg a BBC-reteszelő gombot, és húzza neki a BBC-vezérlőkart a fogantyúnak (Ábra 15).

      g284132

    A kés kikapcsolása

    A kés kikapcsolásához engedje el a BBC-vezérlőkart; a kar visszatér a nyugalmi helyzetébe (Ábra 16).

    g284203

    Note: Amikor elengedi a BBC (biztonsági késfékkuplung) vezérlőkart, a késnek 3 másodpercen belül le kell állnia. Ha nem áll le, azonnal hagyja abba a gép használatát, és lépjen kapcsolatba hivatalos márkaszervizzel.

    A sebesség kiválasztása

    A gép előremenetben 3 sebességfokozatban használható; a sebesség beállításához fordítsa el a fűnyíró tetején található sebességváltó kart a kívánt helyzetbe.

    • I – első sebességfokozat

    • II – második sebességfokozat

    • III – harmadik sebességfokozat

    g283010

    Működtetés közben

    Üzem közben betartandó óvintézkedések

    Általános óvintézkedések

    • Viseljen megfelelő öltözéket, beleértve a védőszemüveget, a hosszú szárú nadrágot, a megfelelő, csúszásgátló lábbelit és a hallásvédelmi eszközt is. Kösse hátra a hosszú hajat, és ne viseljen laza ruházatot vagy ékszert.

    • A gép használatát teljes odafigyeléssel végezze. Ne bonyolódjon olyan tevékenységbe, ami elvonhatja a figyelmét, különben személyi sérülés vagy anyagi kár lehet a következmény.

    • Ne üzemeltesse a gépet betegen, fáradtan, illetve alkohol vagy gyógyszer hatása alatt.

    • A kés éles; ha hozzáér, súlyosan megsérülhet. Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek mielőtt a gépet az üzemi helyzetből elmozdítaná.

    • Amikor elengedi a késvezérlő rudat, mind a motornak, mind a késnek 3 másodpercen belül le kell állnia. Ha nem így történik, azonnal hagyja abba a gép használatát, és lépjen kapcsolatba egy hivatalos márkaszervizzel.

    • Tartsa távol a járókelőket a működtetési területtől. Tartsa a kisgyerekeket a működtetési területen kívül olyan felelős felnőtt felügyelete alatt, aki nem a gépet kezeli. Ha valaki a területre lép, állítsa le a gépet.

    • Mindig nézzen lefelé és maga mögé, mielőtt hátrafelé kezdene haladni a géppel.

    • A gépet csak megfelelő időjárási és jó látási körülmények között használja. Ne használja a gépet, ha villámcsapás lehetősége áll fenn.

    • A nedves fű vagy levelek súlyos sérülést okozhatnak, ha rajtuk megcsúszva hozzáér a késhez. Kerülje a fűnyírást nedves füvön.

    • Különösen ügyeljen, amikor be nem látható kanyarokhoz, cserjékhez, fákhoz, vagy más olyan tárgyakhoz közelít, melyek eltakarhatják a kilátást.

    • Ne irányítsa senki felé a kidobott anyagot. Kerülje az anyag falra vagy akadályra való kidobását; az visszaverődhet a kezelő felé. Állítsa le a kés(eke)t, amikor kavicsos felületet keresztez.

    • Ügyeljen a lyukakra, keréknyomokra, zökkenőkre, kövekre vagy egyéb rejtett tárgyakra. Egyenetlen terepen elveszítheti az egyensúlyát.

    • Ha a gép valamilyen tárgyba ütközik, vagy rázkódni kezd, azonnal állítsa le a motort, várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, kösse le a gyújtógyertyáról a kábelét, majd vizsgálja át a gépet, hogy nem sérült-e meg. Az üzemeltetés folytatása előtt végezze el a szükséges javításokat.

    • Mielőtt elmozdítaná az üzemi helyzetből, állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek.

    • Ha járt a motor, forró lehet, és súlyos égési sérülést okozhat. Maradjon távol a forró motortól.

    • A motort csak jól szellőző helyen járassa. A kipufogógázok szénmonoxidot tartalmaznak, amely belélegezve halált okoz.

    • Ellenőrizze rendszeresen a fűgyűjtő alkatrészeket és a kidobócsatornát kopás és elhasználódás szempontjából, és cserélje ki azokat eredeti Toro-alkatrészekre, ha szükséges.

    Biztonsági tudnivalók lejtőn való használatkor

    • A lejtőkön mindig keresztirányban dolgozzon; soha ne felfelé és lefelé irányban. Legyen rendkívül óvatos a lejtőkön történő irányváltás közben.

    • Ne végezzen fűnyírást túl meredek lejtőkön. A bizonytalan egyensúlyi helyzet megcsúszással és eleséssel járó balesetet okozhat.

    • Fokozott körültekintéssel vágjon füvet átvágások, árkok vagy feltöltések közelében.

    Az önjáró meghajtás használata

    Az önjáró meghajtás üzemeltetéséhez szorítsa hozzá az önjáró meghajtás rúdját a fogantyúhoz, és tartsa ott (Ábra 18).

    g282972

    Az önjáró meghajtás oldásához engedje el az önjáró meghajtás rúdját.

    A motor leállítása

    Engedje el a késfékkuplung és az önjáró meghajtás rúdját. A motor leállításához fordítsa a motorfordulatszám-vezérlő kart leállítás helyzetbe.

    Important: Amikor elengedi a késvezérlő rudat, a késnek 3 másodpercen belül le kell állnia. Ha nem áll le megfelelően, azonnal hagyja abba a gép használatát, és lépjen kapcsolatba hivatalos márkaszervizzel.

    A nyesedék összegyűjtése

    Szerelje fel a gyűjtőtartályt, ha össze kívánja gyűjteni a fű- és levélnyesedéket a gyepről.

    Figyelmeztetés

    A kopott gyűjtőtartályból hulladékok repülhetnek ki és súlyos, akár halálos sérülést is okozhatnak a kezelőnek vagy a közelben tartózkodóknak.

    Ellenőrizze rendszeresen a gyűjtőtartályt. Ha az sérült, szereljen fel új eredeti Toro-cseretartályt.

    Figyelmeztetés

    A kés éles; ha hozzáér, súlyosan megsérülhet.

    Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek mielőtt a gépet az üzemi helyzetből elmozdítaná.

    1. Állítsa le a motort, és várja meg, amíg leállnak a mozgó alkatrészek.

    2. Hajtsa fel és tartsa meg így a hátsó terelőlemezt.

    3. Akassza fel a helyére a gyűjtőtartályt (Ábra 19).

      g283012
    4. Hajtsa le a hátsó terelőlemezt.

    Üzemeltetési tanácsok

    Általános tanácsok

    • A gép használatának megkezdése előtt olvassa el a biztonsági előírásokat és tanulmányozza át ezt a kézikönyvet.

    • Tisztítsa meg a területet vesszőktől, kövektől, drótoktól, ágaktól és egyéb hulladéktól, amelyekbe beleütközhet a kés és eldobhatja azokat.

    • Tartson távol mindenkit, különösen a gyermekeket és állatokat a munkaterülettől.

    • Ügyeljen rá, hogy ne menjen neki fáknak, falaknak, járdaszegélynek és egyéb kemény dolognak. Szándékosan soha ne nyírjon tárgyak felett.

    • Ha a gép valamilyen tárgyba ütközik vagy rázkódni kezd, azonnal állítsa le a motort, vegye le a gyertyapipát a gyújtógyertyáról, és vizsgálja át a gépet, nem sérült-e meg.

    • Gondoskodjon arról, hogy a fűnyírási szezonban mindig éles legyen a kés. Távolítsa el rendszeresen a késről a sérüléseket reszelővel.

    • Szükség esetén cserélje ki a kést eredeti Toro-cserekésre.

    • A nedves fű és levelek hajlamosak összetapadni az udvaron, és a gép eltömődését vagy a motor leállását okozhatják. Kerülje a fűnyírást nedves füvön.

    • Minden használat után tisztítsa ki a gép alsó részét; lásd: A gép tisztítása.

    • Tartsa a motort jó üzemállapotban.

    • Tisztítsa meg rendszeresen a légszűrőt. A nyesedékek és a por eltömítheti a légszűrőt és így csökkentheti a motor teljesítményét.

    • A legjobb fűnyírási eredmények érdekében állítsa a motorfordulatszámot a legmagasabb értékre.

    Fűkaszálás

    • A fű eltérő sebességgel nő az év különböző szakaszaiban. A nyári forróságban célszerű 64 mm, 76 mm vagy 89 mm vágásmagassággal végezni a fűnyírást. Egyszerre a fűszálaknak csak mintegy harmadrészét vágja le. Ne vágjon a 64 mm-es beállítás alatt, hacsak nem gyér a fű, vagy csak késő ősszel, amikor a fű növekedése lelassul.

    • A gyep legjobb kinézete érdekében 15 cm-nél magasabb fűnél kezdje a legnagyobb vágásmagassággal és haladjon lassabb sebességi fokozatban; ezután menjen át a területen alacsonyabb beállítás mellett. Ha a fű túl hosszú és a gyepen összecsomósodott levelek vannak, a gép eltömődhet, és a motor lefulladhat.

    • Váltogassa a fűnyírás irányát. Ez segít eloszlatni a kaszálékot a pázsiton az egyenletes trágyázás érdekében.

    Ha nem kielégítő a kész pázsit megjelenése, próbáljon ki egyet vagy akár többet a következő javaslatok közül:

    • Élezze meg a kést.

    • Végezze alacsonyabb sebességgel a fűnyírást.

    • Növelje gépén a vágási magasságot.

    • Nyírja gyakrabban a füvet.

    • Alkalmazzon átfedést a rendek között, ahelyett, hogy külön minden soron teljes szélességű rendet nyírna.

    Levelek vágása

    • A pázsit nyírását követően győződjön meg arról, hogy a fű fele kilátszik a levágott levéllepel alól. Lehetséges, hogy egynél többször kell áthaladnia egy soron a levelek felett.

    • Ha a gép nem vágja elég finomra a leveleket, csökkentse a nyírás sebességét.

    Működtetés után

    A használatot követően betartandó óvintézkedések

    Általános óvintézkedések

    • Mindig állítsa le a gépet, és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, majd hagyja lehűlni, mielőtt a beállításba, javításba vagy tisztításba kezd, illetve mielőtt elteszi a gépet.

    • A tűzesetek megelőzése érdekében tisztítsa meg a gépet a fűtől és a törmeléktől. Törölje fel a kiömlött olajat és üzemanyagot.

    • Soha ne tárolja a gépet vagy az üzemanyagtartályt olyan helyen, ahol nyílt láng, szikra vagy őrláng fordul elő, mint például vízmelegítőkön vagy más berendezéseken.

    Biztonsági tudnivalók szállításkor

    • Járjon el fokozott körültekintéssel a gép be- és kirakodásakor.

    • Biztosítsa a gépet elgurulás ellen.

    A gép tisztítása

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Takarítsa le a gép aljáról a fűkaszálékot és a szennyeződést.
  • Figyelmeztetés

    A gép burkolata alól szilárd anyag repülhet ki.

    • Viseljen szemvédő eszközt.

    • A motor üzemelése során tartózkodjon a kezelőállásban (a fogantyú mögött).

    • Ne engedjen nézelődőket erre a területre.

    A legjobb eredmény érdekében tisztítsa meg a gépet röviddel a fűnyírás befejezése után.

    Important: Kezelt füvön történő használat után tisztítsa meg a munka után azonnal a nyíróasztalt.

    Note: Ügyeljen rá, hogy a tisztítás során ne érje víz a motort.

    1. Vigye a gépet sík, burkolt talajra.

    2. Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek mielőtt a gépet az üzemi helyzetből elmozdítaná.

    3. Távolítsa el a fűhulladékot a nyíróasztal felső részéről a használat után azonnal.

    4. Távolítson el minden füvet és hulladékot kefével vagy sűrített levegővel a motorról, beleértve a kipufogót/a kipufogó védőelemét, a felső motorburkolat levegőjáratait és a környező részeket.

    5. Engedje le a gépet a legalacsonyabb vágásmagasságra; lásd: A vágási magasság állítása.

    6. Mossa ki a hátsó ajtó alatti területet ott, ahol a nyesedék a gép alól a gyűjtőtartályba jut.

    7. Csatlakoztasson egy vízcsapra kötött kerti locsolótömlőt a kimosócsatlakozóra (Ábra 20).

      g281628
    8. Nyissa meg a vizet, indítsa be a motort, kapcsolja be a kést és járassa a gépet, amíg már nem távozik több nyesedék a gép alól.

    9. Állítsa le a motort, zárja el a vizet, és kösse le a locsolótömlőt a gépről.

    10. Indítsa be a motort, és a rozsdásodás megelőzése érdekében járassa pár percig, hogy kiszáradjon a gép alja.

    11. Állítsa le a motort és hagyja lehűlni, mielőtt eltenné a gépet egy zárt helyre.

    12. Takarítson fel minden kifolyt olajat vagy üzemanyagot.

    Karbantartás

    Note: A gép jobb és bal oldalát a normál üzemeltetési helyzet alapján határozza meg.

    Ajánlott karbantartási ütemterv(ek)

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Az első 8 óra után
  • A motorolaj cseréje.
  • Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze a motor olajszintjét.
  • Takarítsa le a gép aljáról a fűkaszálékot és a szennyeződést.
  • Győződjön meg arról, hogy a motor a késvezérlő kar elengedését követően 3 másodpercen belül leáll-e.
  • Ellenőrizze a kések állapotát.
  • Ellenőrizze, hogy a védőburkolatok és ez egyéb védőelemek a helyükön vannak és működőképesek.
  • Ellenőrizze, hogy a nyíróasztal tiszta, a gyűjtőtartály pedig jó állapotban van (cserélje ki, ha károsodott).
  • Minden 25 órában
  • Tisztítsa ki a szivacs előszűrőt (poros környezet esetén gyakrabban).
  • Ellenőrizze az önjáró meghajtás bovdenét, és szükség esetén állítsa be.
  • Cserélje ki vagy éleztesse meg a kést (ha hamar kimegy az éle, gyakrabban).
  • Élezze meg a kést.
  • Minden 50 órában
  • Cserélje le a motorolajat (poros környezet esetén gyakrabban).
  • Minden 100 órában
  • Cserélje ki a gyújtógyertyát.
  • Minden 300 órában
  • Cserélje ki a papír szűrőbetétet (poros környezet esetén gyakrabban).
  • Tárolás előtt
  • Az útmutatás szerint ürítse le az üzemanyagtartályt javítás előtt, valamint az éves eltárolást megelőzően.
  • Évente
  • Cserélje ki vagy éleztesse meg a kést.
  • A további éves karbantartási eljárásokra vonatkozóan lásd a motor kezelői kézikönyvét.
  • Important: A további karbantartási eljárásokra vonatkozóan lásd a motor kezelői kézikönyvét.

    Biztonsági tudnivalók karbantartáskor

    • Vegye le a gyertyapipát a gyújtógyertyáról, mielőtt bármilyen karbantartási munkába kezdene.

    • A gép karbantartása során viseljen védőkesztyűt és védőszemüveget.

    • A kés éles; ha hozzáér, súlyosan megsérülhet. A kés szervizelésekor viseljen védőkesztyűt. Ne végezzen a kése(ke)n javítást vagy átalakítást.

    • Soha ne változtasson a biztonsági berendezéseken. Rendszeresen ellenőrizze a megfelelő működésüket.

    • A gép felbillentése az üzemanyag szivárgását okozhatja. Az üzemanyag gyúlékony, robbanásveszélyes és személyi sérülést okozhat. Járassa a gépet az üzemanyag kifogyásáig, vagy távolítsa el az üzemanyagot kézi szivattyúval (soha ne használjon leszívócsövet).

    • Az optimális teljesítmény érdekében csak eredeti Toro-pótalkatrészeket és -tartozékokat használjon. A más által gyártott pótalkatrészek és tartozékok használata veszélyes lehet, emellett ez a garanciát is érvényteleníti.

    Felkészülés karbantartásra

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden 100 órában
  • Cserélje ki a gyújtógyertyát.
    1. Állítsa le a motort, és várja meg, amíg leállnak a mozgó alkatrészek.

    2. Mielőtt bármilyen karbantartási munkába kezdene, húzza le a gyertyapipát (Ábra 21).

      g018207
    3. A karbantartási munka elvégzését követően dugja vissza a gyertyapipát.

      Important: Mielőtt a gépet az olajcseréhez vagy a kés cseréjéhez felbillenti, fogyassza ki az üzemanyagtartályt normál használattal. Ha már az üzemanyag kifogyasztása előtt fel kell billentenie a gépet, ürítse ki a tartályt kézi üzemanyag-szivattyúval. Mindig úgy billentse az oldalára a gépet, hogy a légszűrő felfelé nézzen.

      Figyelmeztetés

      A gép felbillentése az üzemanyag szivárgását okozhatja. Az üzemanyag gyúlékony, robbanásveszélyes, és személyi sérülést okozhat.

      Járassa a gépet az üzemanyag kifogyásáig, vagy a benzint kézi szivattyúval távolítsa el; ne leszívócsővel.

    A légszűrő karbantartása

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden 25 órában
  • Tisztítsa ki a szivacs előszűrőt (poros környezet esetén gyakrabban).
  • Minden 300 órában
  • Cserélje ki a papír szűrőbetétet (poros környezet esetén gyakrabban).
  • Important: Ne működtesse a motort légszűrőegység nélkül; mivel így a motor jelentős károsodást szenved.

    1. Végezzen el minden előírt karbantartást; lásd: Felkészülés karbantartásra.

    2. Távolítsa el a légszűrőfedelet és tisztítsa meg alaposan (Ábra 22).

      g005347
    3. Távolítsa el a szivacs előszűrőt és a papír légszűrőbetétet a légszűrőalapról (Ábra 22).

    4. Távolítsa el a szivacs előszűrőt a papír légszűrőbetétről, majd mossa ki a szivacs előszűrőt enyhe mosószeres vízben, majd szárítsa meg.

    5. Vizsgálja meg a papír légszűrőbetétet, és cserélje ki, ha nagyon szennyezett.

      Important: Ne kísérelje meg a papír szűrőbetét tisztítását.

    6. Szerelje rá a szivacs előszűrőt a papír légszűrőbetétre.

    7. Szerelje vissza a szivacs előszűrőt és a papír légszűrőbetétet a légszűrőalapra.

    8. Szerelje helyére a fedelet.

    A motorolaj cseréje

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Az első 8 óra után
  • A motorolaj cseréje.
  • Minden 50 órában
  • Cserélje le a motorolajat (poros környezet esetén gyakrabban).
  • Néhány percig járassa a motort az olaj cseréje előtt, hogy felmelegedjen. A meleg olaj jobban folyik, és több szennyezőanyagot szállít.

    Motorolaj-előírások

    Motorolaj mennyisége0,65 l olajszűrő nélkül; 0,85 l olajszűrővel
    Az olaj viszkozitásaSAE 30 vagy SAE 10W-30 detergenstartalmú kenőolaj
    API besorolásSJ vagy magasabb
    1. Végezzen el minden előírt karbantartást; lásd: Felkészülés karbantartásra.

    2. Ürítse le az üzemanyagtartályt.

    3. Helyezzen el egy megfelelő edényt a nívópálca nyílása/olajleeresztő nyílás alá.

    4. Tisztítsa meg a nívópálca környékét.

    5. A sapkáját balra elforgatva húzza ki a nívópálcát.

    6. Billentse a gépet a jobb oldalára (a légszűrő felfelé nézzen), hogy az olaj kifolyjon az edénybe.

    7. Az olaj leürítése után fordítsa a gépet üzemi helyzetbe.

    8. Töltse fel a forgattyúházat a kellő szintig friss olajjal a nívópálca nyílásán át; lásd: A motor feltöltése olajjal.

    9. Helyezze be a nívópálcát a feltöltőnyílás nyakába, majd forgassa el a sapkáját az óra járásával megegyező irányba, amíg meg nem szorul.

    10. Törölje le a kifolyt olajat.

    11. A használt olajat hasznosítsa újra a helyi előírások szerint.

    Az önjáró meghajtás bovdenének beállítása

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden 25 órában
  • Ellenőrizze az önjáró meghajtás bovdenét, és szükség esetén állítsa be.
    1. Állítsa le a motort.

    2. Húzza hátrafelé a gépet, miközben lassan húzni kezdi az önjáró meghajtás rúdját, amíg a hátsó kerekek be nem fékeződnek.

      Note: Az önjáró meghajtás rúdjának ekkor 6 cm távolságra kell lennie a fogantyútól.

      g283011
    3. Ha az önjáró meghajtás rúdja és a fogantyú közti távolság kevesebb, mint 6 cm, állítsa be a fekete bovdenállító segítségével a megfelelő távolságot.

    A kés cseréje

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Győződjön meg arról, hogy a motor a késvezérlő kar elengedését követően 3 másodpercen belül leáll-e.
  • Minden 25 órában
  • Cserélje ki vagy éleztesse meg a kést (ha hamar kimegy az éle, gyakrabban).
  • Évente
  • Cserélje ki vagy éleztesse meg a kést.
  • Important: A kés megfelelő felszereléséhez nyomatékkulcs szükséges. Ha nem rendelkezik nyomatékkulccsal, vagy nem szívesen végezné el ezt a műveletet, forduljon márkaszervizhez.

    Mielőtt tankol, minden esetben vizsgálja meg a kést. Ha a kés megsérült vagy elrepedt, azonnal cserélje ki. Ha a kés eltompult vagy kicsorbult, éleztesse meg és egyensúlyoztassa ki, vagy cserélje ki.

    Figyelmeztetés

    A kés éles; ha hozzáér, súlyosan megsérülhet.

    A kés szervizelésekor viseljen védőkesztyűt.

    1. Vegye le a gyertyapipát a gyújtógyertyáról; lásd: (Felkészülés karbantartásra).

    2. Billentse az oldalára a gépet úgy, hogy a légszűrő nézzen felfelé.

    3. A kést rögzítse egy fadarabbal (Ábra 24).

      g005454
    4. Szerelje ki a kést, megőrizve minden rögzítőelemet (Ábra 24).

    5. Szerelje be az új kést és az összes leszerelt rögzítőelemet (Ábra 25).

      g281629

      Important: A kés hajlított végei nézzenek a gép burkolata felé.

    6. Nyomatékkulcs segítségével húzza meg a kés csavarját 54 Nm nyomatékkal.

    A kés megélezése

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze a kések állapotát.
  • Minden 25 órában
  • Élezze meg a kést.
  • A kissé kopott kés újraélezhető. A két élét egyformán kell megélezni, hogy megmaradjon a kés egyensúlya.

    1. Szerelje ki a kést a gépből; lásd: A kés cseréje.

    2. Tisztítsa meg a kést kefe és víz segítségével, majd vizsgálja meg sérülések jeleit keresve.

    3. Élezze meg mindkét élét lapos reszelővel.

      g284230
    4. Akassza a kést a középső furatánál fogva egy csavarhúzóra, és állítsa be vízszintes helyzetbe.

      Note: A kiegyensúlyozott kés vízszintes helyzetben marad.

      g284231
    5. Folytassa az élezést a nehéz vég felé eső élen, amíg el nem éri a kiegyensúlyozott állapotot.

      Note: Ha a kés nincs egyensúlyban, a nehéz vége elfordul lefele.

      g284232

    Tárolás

    Biztonságos tárolás

    Mindig állítsa le a gépet, és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, majd hagyja lehűlni, mielőtt a beállításba, javításba vagy tisztításba kezd, illetve mielőtt elteszi a gépet.

    A gép felkészítése tárolásra

    Figyelmeztetés

    A benzingőzök robbanást okozhatnak.

    • Ne tároljon benzint 30 napnál tovább.

    • Ne tárolja a gépet nyílt láng közelében.

    • Tárolás előtt hagyja a gépet lehűlni.

    1. Az év utolsó tankolásakor adjon az üzemanyaghoz stabilizálót, a motorgyártó utasításainak megfelelően.

    2. Járassa addig a gépet, amíg az üzemanyag elfogyasztása miatt a motor le nem áll.

    3. Hagyja a motort járni, amíg le nem áll. Ha már nem képes újraindítani a motort, akkor kellően száraz.

    4. Vegye le a gyertyapipát a gyertyáról, és hagyja levéve.

    5. Szerelje ki a gyújtógyertyát, töltsön be 15 ml olajat a gyújtógyertya furatán keresztül, és húzza meg a berántózsinórt lassan több alkalommal, hogy jól eloszlassa az olajat a henger körül, amivel megakadályozható a henger korróziója az üzemen kívüli időszak során.

    6. Szerelje be a gyújtógyertyát, és húzza meg nyomatékkulccsal 23 Nm nyomatékkal.

    7. Húzzon meg minden csavart és csavaranyát.

    8. A gépet hűvös, tiszta, száraz helyen tárolja.

    A gép kivétele tárolásból

    Csatlakoztassa a gyertyapipát a gyújtógyertyára.