Bevezetés

A szalmátlanító egység vontatóegységre szerelhető, és bérmunkában dolgozó szakképzett kezelők számára, kereskedelmi alkalmazásra készült. Elsősorban parkok, golfpályák, sportpályák és kereskedelmi területeken létesített füves területek jól karbantartott gyepének szalmátlanítására készült. A termék rendeltetésétől eltérő célra történő használata Önre és a közelben tartózkodókra nézve egyaránt veszélyes lehet.

Gondosan olvassa el ezt a tájékoztatót, hogy a termék megfelelő üzemeltetését és karbantartását elsajátítva elkerülje a sérüléseket, valamint a termék károsodását. Ön felelős a termék megfelelő és biztonságos üzemeltetéséért.

A www.Toro.com webhelyen további információk is találhatók, például munkavédelmi tanácsok, oktatóanyagok, tartozékokról szóló információk, segítség márkakereskedés kereséséhez, valamint a termékregisztráció is itt végezhető el.

Ha szervizre, eredeti Toro-alkatrészekre vagy további információkra van szüksége, forduljon hivatalos márkaszervizhez vagy a Toro-ügyfélszolgálathoz, és tartsa kéznél terméke típus- és sorozatszámát. Az Ábra 1 jelzi a típus- és sorozatszám helyét a terméken. Írja a számokat a megfelelő helyre.

Important: Mobileszköze segítségével a sorozatszámot tartalmazó adattáblán található QR-kódot (ha van) beolvasva elérheti a garanciális tudnivalókat, az alkatrészekre vonatkozó adatokat és az egyéb termékinformációkat.

g272197

Ez a kézikönyv meghatározza a lehetséges veszélyeket, és a (Ábra 2) biztonsági figyelmeztető jelzéssel azonosított biztonsági üzeneteket tartalmaz. A jelzés olyan veszélyt jelez, mely súlyos sérülést vagy halált okozhat, amennyiben nem követi az ajánlott óvintézkedéseket.

g000502

Ez a kézikönyv 2 szót használ az információ kiemelésére. A Fontos speciális műszaki információra hívja fel a figyelmet, a Megjegyzés külön figyelemre érdemes általános információt hangsúlyoz.

Jelen termék minden vonatkozó európai irányelvnek megfelel. A részletekért nézze át a kiadvány hátulján található Beépítési nyilatkozatot.

Biztonság

A gép tervezése az EN ISO 5395 és az ANSI B71.4:2017 szabvány alapján történt.

  • Olvassa el, értelmezze és kövesse a vontatóegység és a szalmátlanító egység Kezelői kézikönyvében ismertetett összes utasítást, mielőtt használni kezdené a szalmátlanító egységet.

  • Ne hagyja, hogy gyermekek működtessék a vontatóegységet vagy a szalmátlanító egységeket. Ne engedje, hogy felnőttek megfelelő utasítások nélkül működtetni kezdjék a vontatóegységet vagy a szalmátlanító egységeket. A vontatóegységet vagy a szalmátlanító egységeket csak képzett kezelő működtetheti a jelen kézikönyv elolvasása után.

  • Ne működtesse a szalmátlanító egységeket, ha beteg, fáradt, esetleg gyógyszer vagy alkohol befolyása alatt áll.

  • Mindig legyen a helyén minden védőburkolat és védőberendezés. Ha egy védőburkolat, biztonsági berendezés vagy címke használhatatlanná vált vagy károsodott, a gép használata előtt javítsa meg vagy cserélje ki. Továbbá húzzon meg minden esetleg meglazult anyát és csavart, hogy biztosítsa a szalmátlanító egység biztonságos üzemállapotát.

  • Viseljen megfelelő, csúszásmentes lábbelit. Hosszú haját kösse hátra. Ne viseljen laza ruházatot vagy ékszert. Védőszemüveg, védőlábbeli és sisak viselése is ajánlott, amit bizonyos helyi rendeletek és biztosítási előírások elő is írhatnak.

  • Távolítson el minden hulladékot és egyéb tárgyat, amelyet a szalmátlanító egység felkaphat és kidobhat. Tartsa távol a járókelőket a munkaterülettől.

  • Ha a szalmátlanító egység szilárd tárgynak ütközik vagy rendellenesen vibrálni kezd, álljon meg és állítsa le a motort. Ellenőrizze a szalmátlanító egység alkatrészeinek épségét. Javítson ki minden sérülést, mielőtt újra használni kezdi a szalmátlanító egységet.

  • Engedje le a talajra a szalmátlanító egységet, és vegye ki a kulcsot a gyújtáskapcsolóból, ha a munkagépet felügyelet nélkül hagyja.

  • Gondoskodjon a szalmátlanító egységek biztonságos üzemállapotáról azáltal, hogy mindig ellenőrzi a kötőelemek megfelelően meghúzott állapotát.

  • Vegye ki az indítókulcsot, nehogy valaki véletlenül beindítsa a motort, amikor a munkagépen javítást, beállítást vagy tárolás előtti teendőket végez.

  • Csak a kézikönyvben ismertetett karbantartási tevékenységeket végezze el. Ha nagyobb javítás szükséges vagy segítségre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot egy hivatalos Toro-forgalmazóval.

  • Az optimális teljesítmény és a gép folyamatos tanúsított biztonsága érdekében csak eredeti Toro-pótalkatrészeket és -tartozékokat használjon. A más által gyártott cserealkatrészek és tartozékok használata veszélyes lehet, és emellett a jótállást is érvényteleníti.

Általános óvintézkedések

A termék levághatja a kezét és lábát. A súlyos személyi sérülések elkerülése érdekében mindig kövesse a biztonsági előírásokat.

  • Olvassa el, és minden részletében értse meg a Kezelői kézikönyvet, mielőtt elindítja a gépet.

  • A gép használatát teljes odafigyeléssel végezze. Ne végezzen olyan tevékenységet, amely elvonhatja a figyelmét, különben személyi sérülés vagy anyagi kár lehet a következmény.

  • Ne tegye kezét vagy lábát a gép mozgó alkatrészeinek közelébe.

  • Ne használja a gépet, ha a védőburkolatok és egyéb védőelemek nincsenek a helyükön és nem működnek.

  • Ne tartózkodjon a kimeneti nyílások előtt.

  • Tartsa távol a nézelődőket és a gyerekeket a működtetési területtől. Soha ne engedje, hogy a gépet gyerekek üzemeltessék.

  • A kezelőállás elhagyása előtt végezze el az alábbiakat:

    • Parkolja le a gépet sík talajon.

    • Engedje le a nyíróegysége(ke)t.

    • Kapcsolja le a hajtásokat.

    • Húzza be a rögzítőféket (ha van).

    • Állítsa le a motort és vegye ki az indítókulcsot (ha van).

    • Várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll.

A gép nem megfelelő használata vagy karbantartása személyi sérüléshez vezethet. A lehetséges sérülések elkerülése érdekében kövesse a biztonsági útmutatóban leírtakat, és mindig ügyeljen a biztonsági figyelmeztető szimbólumra Graphic, amelynek jelentése lehet Figyelem, Vigyázat vagy Veszély – személyes biztonsági utasítások. Az utasítások be nem tartása személyi sérülést vagy halált okozhat.

Nyíróegységekre vonatkozó óvintézkedések

  • A nyíróegység csak a vontatóegységre felszerelve minősül teljes gépnek. A gép biztonságos használatával kapcsolatos utasításokért olvassa el figyelmesen a vontatóegység kezelői kézikönyvét.

  • Állítsa meg a gépet, vegye ki a kulcsot (ha van) és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, csak ezután ellenőrizze a munkaeszközt, amennyiben az nekiütközött valaminek, vagy a gép rendellenes rezgését észleli. Végezzen el minden szükséges javítást, mielőtt folytatná a munkát.

  • Tartsa az összes részegységet megfelelő üzemállapotban, a kötőelemeket pedig kellően meghúzva. Cseréljen ki minden kopott vagy sérült matricát.

  • Csak a Toro által jóváhagyott kiegészítőket, tartozékokat és pótalkatrészeket használja.

Késekkel kapcsolatos óvintézkedések

A kopott vagy sérült kés eltörhet, a letört darab pedig kirepülve súlyos, akár végzetes személyi sérülést is okozhat.

  • Ellenőrizze rendszeresen a késeket kopás és sérülés szempontjából.

  • Óvatosan járjon el a kések ellenőrzésekor. Burkolja be a késeket, vagy viseljen védőkesztyűt, és legyen óvatos a szervizelésükkor. A késeket csak cserélni vagy fenni szabad; tilos azokat kiegyenesíteni vagy hegeszteni.

  • Többkéses gépeknél figyelembe kell venni, hogy egy kés forgatásakor a többi kés is forogni kezd.

Biztonsági és tájékoztató címkék

Graphic

A biztonságra figyelmeztető matricák és utasítások a kezelő által jól láthatóan, a potenciálisan veszélyes helyek mellett találhatók. A sérült vagy hiányzó matricát cserélje le, illetve pótolja.

decal137-9706

Felszerelés

Az első henger felszerelése

A szalmátlanító egységet elülső henger nélkül szállítják ki. Szerelje fel a hengert a szalmátlanító egységhez külön mellékelt alkatrészek és a hengerhez mellékelt szerelési utasítás segítségével.

A hátsó dobkések beállítása pozitív helyzetbe (a talajszint fölé)

  1. Helyezze a szalmátlanító egységet vízszintes felületre.

  2. Helyezzen olyan kalibrálóléceket a szalmátlanító egység két vége alá, amelyek vastagsága megfelel a kés talaj feletti kívánt magasságának (Ábra 3).

    g016700
  3. Lazítsa meg mindkét vágásmagasság-rögzítő anyát úgy, hogy közben a hátsó henger a vízszintes felülethez ér.

  4. Forgassa el a vágásmagasság-állító csavarokat úgy, hogy az első henger mindkét vége elérje a vízszintes felületet.

  5. Ellenőrizze az érintkezést papírdarabbal a henger mindkét végénél.

  6. Húzza meg mindkét vágásmagasság-rögzítő anyát.

A dobkések beállítása negatív helyzetbe (a talajszint alá)

Note: A kések javasolt maximális behatolási mélysége negatív beállítás mellett 5 mm.

  1. Helyezze a szalmátlanító egységet vízszintes felületre.

  2. Helyezzen el 4 kalibrálólécet a szalmátlanító egység első és hátsó hengere alá, amelyek vastagsága megegyezik a kés kívánt behatolási mélységével (Ábra 4).

    g007064
  3. Lazítsa meg mindkét vágásmagasság-rögzítő anyát úgy, hogy közben a hátsó henger a vízszintes felülethez ér.

  4. Forgassa el a vágásmagasság-állító csavarokat úgy, hogy az első henger mindkét vége elérje a vízszintes felületet.

  5. Ellenőrizze az érintkezést papírdarabbal a henger mindkét végénél.

  6. Húzza meg mindkét vágásmagasság-rögzítő anyát.

A szalmátlanító egység felszerelése

A szalmátlanító egység munkagépre történő felszerelése tekintetében a vontatóegység Kezelői kézikönyvében talál utasításokat.

Important: Ha a szalmátlanító egységet negatív beállítás mellett használja, ügyeljen arra, hogy az ne érjen betonpadlózathoz vagy burkolt felületekhez. Az ilyen felületekkel való érintkezés károsíthatja a szalmátlanító egység késeit.

Az elektromos ellensúly felszerelése

Note: Ha a szalmátlanító egységet 04530 vagy 04540 típusszámú munkagépen használja, a meglévő ellensúlyon kívül egy további elektromos ellensúlyt is fel kell szerelnie.

Rögzítse az elektromos ellensúlyt a meglévő ellensúlyra a 2 fejescsavar segítségével az Ábra 5 szerint.

g036342

Termékáttekintés

Vontatóegység kompatibilitásA szalmátlanító egység Greensmaster 3300 és 3400 sorozatú vontatóegységekre szerelhető fel.
VágásmagasságA szalmátlanítási mélység az első henger helyzetének 2 függőleges csavarral való módosításával állítható be, és 2 peremes anyával rögzíthető.
Vágásmagasság-tartományA névleges vágásmagasság-tartomány két határértéke 4,78 mm a talajszint alatt és 6,35 mm a talajszint felett.
DobcsapágyakKét zárt, rozsdamentes acél, mély hornyú golyóscsapágy.
HengerekA hátsó henger 5,1 cm átmérőjű, acélból készült teljes henger.
Fűterelő lemezAz állítható leválasztórúddal felszerelt, nem állítható lemez javítja a fű eltávolítását a hengerről nedves körülmények között.
EllensúlyA szalmátlanító egység súlyát a hajtómotorral ellentétes oldalon felszerelt öntöttvas ellensúly egyensúlyozza ki.
Nettó tömeg33 kg

Tartozékok/adapterek

A Toro által jóváhagyott tartozékok és adapterek széles választéka kapható a géphez, amelyek javítják és bővítik annak képességeit. A jóváhagyott tartozékok és adapterek listájáért forduljon hivatalos márkaszervizhez, hivatalos Toro-forgalmazóhoz, vagy látogasson el a www.Toro.com webhelyre.

Az optimális teljesítmény és a gép folyamatos tanúsított biztonsága érdekében csak eredeti Toro-pótalkatrészeket és -tartozékokat használjon. A más által gyártott cserealkatrészek és tartozékok használata veszélyes lehet, és emellett a jótállást is érvényteleníti.

Karbantartás

Note: A gép jobb és bal oldalát normál üzemeltetési helyzetben határozza meg.

A dobkés eltávolítása

Távolítsa el a dobkést, ha pengét vagy dobcsapágyat kell cserélni.

Important: Ellenőrizze, hogy a 2 tengelyrögzítő és távtartó a helyére került, mielőtt a csapágyat felszereli a dobra (Ábra 6). Húzza meg a belső anyákat 136 Nm nyomatékkal.

g016597