Úvod

Tato rotační, ručně vedená sekačka na trávu je vhodná pro soukromé majitele pozemků. Je určena primárně k sečení trávy na dobře udržovaných trávnících soukromých pozemků. Není určena k sekání křovin ani k zemědělskému použití. Je napájena lithium-iontovým akumulátorem modelu 81860 (dodávaný s modelem 21864), modelu 81875, respektive akumulátorem modelu 81825 nebo 81860. Tyto akumulátory lze nabíjet pouze nabíječkami akumulátorů modelu 81802 (dodávaná s modelem 21864) nebo modelu 81805. Používání těchto výrobků pro jiné účely, než ke kterým slouží, může představovat nebezpečí pro uživatele a okolostojící osoby.

Model 21864T nezahrnuje akumulátor ani nabíječku akumulátorů.

Přečtěte si pečlivě následující informace, abyste věděli, jak máte správně používat a pečovat o svůj výrobek a jak se vyhnout zranění a poškození výrobku. Za správný a bezpečný provoz výrobku nese odpovědnost majitel.

Více informací naleznete na stránce www.Toro.com včetně bezpečnostních pokynů, podkladů pro školení a informací o příslušenství. Můžete zde také vyhledat prodejce výrobků nebo zaregistrovat svůj výrobek.

Kdykoli budete potřebovat servis, originální náhradní díly nebo další informace, obraťte se na autorizované servisní středisko nebo zákaznický servis výrobce a uveďte model a sériové číslo svého výrobku. Obrázek 1 znázorňuje umístění typového a sériového čísla na výrobku. Vepište sériové číslo do příslušného pole.

Important: Potřebujete-li informace o záruce, náhradních dílech a jiných údajích o výrobku, můžete pomocí mobilního telefonu naskenovat QR kód na štítku sériového čísla (je-li k dispozici).

g275230

Tento výrobek splňuje všechny relevantní směrnice Evropské unie. Podrobné informace naleznete v Prohlášení o shodě k tomuto výrobku.

Bezpečnost

DŮLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÍ

POKYNY

VAROVÁNÍ – Před použitím elektrického stroje si vždy přečtěte varování a pokyny ohledně základní bezpečnosti a následně je dodržujte, abyste snížili riziko požáru, úrazu elektrickým proudem a poranění osob, včetně následujících opatření:

I. Zaškolení

  1. Obsluha stroje nese odpovědnost za veškeré nehody, ohrožení zdraví jiných osob nebo poškození jejich majetku.

  2. Nedovolte dětem, aby používaly stroj, akumulátor či nabíječku akumulátorů nebo si s nimi hrály. Místní předpisy mohou omezovat věk obsluhy.

  3. Nedovolte osobám s omezenými fyzickými, smyslovými nebo duševními schopnostmi nebo bez dostatečných zkušeností a znalostí, aby používaly stroj, akumulátor nebo nabíječku akumulátorů, pokud nejsou proškoleny pro bezpečnou obsluhu stroje nebo pod dohledem a nerozumí rizikům, která při jeho používání vznikají.

  4. Před použitím stroje, akumulátoru a nabíječky akumulátorů si přečtěte všechny pokyny a výstražná označení na těchto výrobcích.

  5. Seznamte se s ovládacími prvky a správným používáním stroje, akumulátoru a nabíječky akumulátorů.

II. Příprava

  1. Přihlížející osoby, především malé děti a zvířata, se musejí zdržovat mimo pracovní prostor.

  2. Nikdy neprovozujte stroj, pokud nejsou všechny jeho kryty a bezpečnostní zařízení, jako jsou deflektory a sběrací koše, ve správné poloze nebo a řádně funkční.

  3. Zkontrolujte prostor, kde budete stroj používat, a odstraňte všechny předměty, jež mohou bránit provozu stroje nebo jež mohou být strojem vymrštěny.

  4. Před použitím stroje se přesvědčte, zda žací nůž, jeho šroub a montážní celek žacího nože nejsou opotřebené nebo poškozené. Jakékoli poškozené nebo nečitelné štítky nahraďte novými.

  5. Používejte pouze akumulátor specifikovaný společností Toro. Použití jiného příslušenství a přídavného zařízení může zvýšit riziko zranění a požáru.

  6. Zapojení nabíječky akumulátorů do zásuvky, jejíž napětí neodpovídá hodnotě 100 až 240 V, může způsobit požár nebo úraz elektrickým proudem. Nepřipojujte nabíječku akumulátorů do zásuvky s napětím jiným než 100 až 240 V. V případě připojení jiného typu případně použijte zásuvkový adaptér o správném uspořádání pro danou elektrickou zásuvku.

  7. Nepoužívejte poškozený nebo upravený akumulátor nebo nabíječku akumulátorů, které by v důsledku nepředvídatelného chování mohly způsobit vznik požáru, výbuchu nebo nebezpečí zranění.

  8. Pokud je poškozený napájecí kabel nabíječky akumulátorů, požádejte o jeho výměnu autorizovaného servisního prodejce.

  9. Nepoužívejte nenabíjecí akumulátory.

  10. Akumulátor nabíjejte pouze nabíječkou akumulátorů specifikovanou společností Toro. Nabíječka vhodná pro jeden typ akumulátoru může při použití s jiným akumulátorem způsobit riziko požáru.

  11. Akumulátor nabíjejte výhradně v dobře větraném prostoru.

  12. Nevystavujte akumulátor nebo nabíječku akumulátorů ohni nebo teplotám vyšším než 68 °C (154 °F).

  13. Dodržujte všechny pokyny pro nabíjení a nenabíjejte akumulátor mimo teplotní rozsah uvedený v pokynech. V opačném případě může dojít k poškození akumulátoru a zvýšení rizika požáru.

  14. Řádně se oblečte – používejte vhodné oblečení a ochranné prostředky, včetně ochranných brýlí, dlouhých kalhot, pevné protiskluzové obuvi (nechoďte bosí nebo v sandálech) a ochrany sluchu. Dlouhé vlasy si svažte a nepoužívejte volné šperky, které by se mohly zachytit do pohyblivých částí. V prašných provozních podmínkách používejte protiprachovou masku. Doporučuje se používat gumové rukavice.

III. Provoz

  1. Kontakt s pohybujícím se žacím nožem může způsobit vážné zranění. Nepřibližujte ruce ani nohy k žacímu prostoru ani žádným pohybujícím se částem stroje. Zdržujte se v bezpečné vzdálenosti od všech vyhazovacích otvorů.

  2. Používání tohoto stroje pro jiné účely, než ke kterým je určen, může být nebezpečné pro uživatele a okolostojící osoby.

  3. Před spouštěním stroje vypněte pohon pojezdu (je-li ve výbavě).

  4. Zabraňte neúmyslnému spuštění – před připojením akumulátoru a manipulací se strojem se ujistěte, že je vyjmuto tlačítko elektrického spuštění.

  5. Při práci se strojem věnujte jeho provozu maximální pozornost. Neprovádějte žádné činnosti, jež by mohly vaši pozornost odvádět. V takovém případě by mohlo dojít ke zranění nebo poškození majetku.

  6. Před seřizováním, údržbou, čištěním nebo uskladněním zastavte stroj, vyjměte tlačítko elektrického spouštění, vyjměte akumulátor ze stroje a počkejte, dokud se nezastaví veškeré pohybující se součásti.

  7. Před opuštěním stroje nebo výměnou přídavných zařízení vždy vyjímejte akumulátor a tlačítko elektrického spouštění.

  8. Netlačte na stroj – výkonnost stroje je lepší a bezpečnější při rychlosti, pro kterou je zkonstruován.

  9. Při práci se strojem buďte ostražití – sledujte, co děláte, a používejte zdravý rozum. Stroj neobsluhujte, jste-li nemocní, unavení nebo pod vlivem alkoholu nebo léků.

  10. Pracujte se strojem jen za dobré viditelnosti a za dobrého počasí. Nepracujte se strojem, pokud hrozí nebezpečí zásahu bleskem.

  11. Při couvání nebo tahání stroje směrem k sobě buďte mimořádně opatrní.

  12. Vždy udržujte správný postoj a rovnováhu, zejména na svazích. Sekejte podél svahu, nikdy nahoru a dolů. Při změně směru na svahu buďte mimořádně opatrní. Nepoužívejte sekačku na příliš strmých svazích. Stroj ovládejte vždy za chůze, nikoli za běhu.

  13. Nesměřujte výhoz posekané trávy na nějakou osobu. Vyvarujte se vyhazování materiálu proti zdi nebo jiné překážce. Materiál se může odrážet zpět na vás. Před přejížděním štěrkových povrchů zastavte žací nůž (nože).

  14. Dávejte pozor na díry, vyjeté koleje, hrboly, kameny nebo jiné skryté objekty. Na nerovném terénu můžete ztratit rovnováhu či stabilní postoj.

  15. Na mokré trávě nebo listí můžete uklouznout, dostat se do kontaktu s žacím nožem a způsobit si vážné zranění. Nesekejte pokud možno za mokrých podmínek nebo za deště.

  16. Pokud stroj narazí na tvrdý předmět nebo začne vibrovat, neprodleně jej vypněte, vytáhněte tlačítko elektrického spouštění, vyjměte akumulátor a počkejte, dokud se nezastaví všechny pohyblivé součásti. Teprve poté může provést kontrolu možného poškození stroje. Před obnovením provozu proveďte všechny nezbytné opravy.

  17. Před naložením stroje pro přepravu stroj vypněte, vytáhněte tlačítko elektrického spouštění.

  18. V případě nesprávného zacházení může z akumulátoru uniknout kapalina, které se nedotýkejte. Pokud se náhodou kapalinou potřísníte, opláchněte ji vodou. Jestliže se vám kapalina dostane do očí, vyhledejte lékařskou pomoc. Kapalina vytékající z akumulátoru může způsobit podráždění nebo popálení.

IV. Údržba a skladování

  1. Před seřizováním, údržbou, čištěním nebo uskladněním zastavte stroj, vyjměte tlačítko elektrického spouštění, vyjměte akumulátor ze stroje a počkejte, dokud se nezastaví veškeré pohybující se součásti.

  2. Nepokoušejte se opravovat stroj, pokud to není uvedeno v pokynech. Údržbu stroje nechte přenechejte autorizovanému servisnímu prodejci za použití stejných náhradních dílů.

  3. Při údržbě stroje používejte rukavice a ochranné brýle.

  4. Abyste zajistili vyvážení, ostřete tupý nůž na obou jeho stranách. Čistěte nůž a kontrolujte jeho vyvážení.

  5. Je-li žací nůž ohnutý, opotřebený nebo prasklý, vyměňte jej. Nevyvážený žací nůž způsobuje vibrace, které mohou poškodit motor nebo způsobit zranění osob.

  6. Při údržbě žacího nože mějte na paměti, že se může stále pohybovat i při vypnutém zdroji napájení.

  7. Často kontrolujte, zda není sběrný vak trávy poškozený nebo opotřebený. Opotřebený vak nahraďte náhradním vakem Toro.

  8. Nejlepší výkon stroje zajistíte, pokud budete používat pouze originální náhradní díly a příslušenství Toro. Neoriginální náhradní díly a příslušenství mohou být nebezpečné a jejich použití může mít za následek zneplatnění záruky.

  9. Udržujte stroj – v zájmu zajištění nejlepšího a nejbezpečnějšího výkonu udržujte řezné hrany ostré a čisté. Udržujte rukojeti suché, čisté a bez oleje a maziva. Ochranné kryty musí být vždy na svém místě a v dobrém provozním stavu. Udržujte žací nože ostré. Používejte pouze stejné náhradní žací nože.

  10. Kontrolujte, zda nejsou poškozené součásti stroje – pokud jsou poškozené kryty nebo jiné součásti, určete, zda bude stroj pracovat správně. Přesvědčte se, zda jsou pohyblivé součásti správně vyrovnány nebo zda se nezadírají, zda nejsou poškozeny jednotlivé díly a úchyty a zkontrolujte jiné stavy, jež by mohly ovlivnit správnou funkci stroje. Opravu nebo výměnu poškozeného krytu nebo součásti přenechejte autorizovanému servisnímu prodejci, pokud není v návodu uvedeno jinak.

  11. Pokud akumulátor nepoužíváte, uchovávejte jej odděleně od kovových předmětů, jako jsou kancelářské sponky, mince, klíče, hřebíky a šrouby, které mohou zkratovat obě svorky. Zkratování svorek akumulátoru může způsobit popáleniny nebo požár.

  12. Často kontrolujte utažení upevňovacích šroubů žacího nože a motoru.

  13. Pokud stroj nepoužíváte, skladujte jej uvnitř na suchém a bezpečném místě mimo dosah dětí.

  14. UPOZORNĚNÍ – Je-li s akumulátorem nesprávně nakládáno, hrozí vznik požáru nebo popálení chemickou látkou. Akumulátor nerozebírejte. Akumulátor nezahřívejte nad 68 °C ani jej nespalujte. Při výměně nahraďte akumulátor pouze originálním akumulátorem Toro. Použijete-li jiný typ akumulátoru, hrozí vznik požáru nebo exploze. Udržujte akumulátory mimo dosah dětí a v původním obalu, dokud nebudou připraveny k použití.

  15. Akumulátor nevhazujte do ohně. Mohlo by dojít k výbuchu článků. Pokyny k likvidaci naleznete v místních předpisech.

TYTO POKYNY

SI USCHOVEJTE

Bezpečnostní a instrukční štítky

Graphic

Bezpečnostní štítky a pokyny jsou umístěny na místě viditelném obsluhou a v blízkosti každého prostoru představujícího potenciální nebezpečí. V případě ztráty nebo poškození původní nálepky nahraďte nálepku novou.

Model 81860

decal137-9489
decal137-9495
decal137-9496
decal140-1324
decal140-1328
decal112-8760
decal139-6557
decal137-9461
decal134-4691

Nastavení

Note: Při zakoupení není akumulátor úplně nabitý. Před prvním použitím stroje viz Nabíjení akumulátoru.

Upevnění nabíječky akumulátorů (volitelné)

Chcete-li, můžete nabíječku akumulátorů bezpečně připevnit ke stěně pomocí montážních otvorů ve tvaru klíčové dírky na zadní straně nabíječky.

Zařízení musí být namontováno uvnitř budovy (například v garáži nebo na jiném suchém místě), v blízkosti elektrické zásuvky a mimo dosah dětí.

Jako pomůcka při montáži slouží Obrázek 2.

Nabíječku nasuňte na vhodně umístěný upevňovací prvek tak, aby se v něm zajistila (upevňovací prvek není součástí balení).

g247359

Rozložení rukojeti

Důležité upozornění

Nesprávným rozložením rukojeti se mohou poškodit lanka, což může ohrozit bezpečí provozu.

  • Při skládání nebo rozkládání rukojeti nepoškoďte lanka.

  • Přesvědčte se, zda jsou lanka vedena po vnější straně rukojeti.

  • Je-li lanko poškozené, kontaktujte autorizované servisní středisko.

Note: Zajistěte, aby lanka byla vedena podél vnější strany rukojeti a nebyly přiskřípnuty (D, viz Obrázek 3).

g335466

Montáž sběracího koše

g334351

Součásti stroje

g335468
g292995

Akumulátor

Model81860
Kapacita akumulátoru6,0 Ah
  324 Wh

Napětí akumulátoru stanovené výrobcem = 60 V maximálních, 54 V jmenovitých Aktuální napětí se mění podle zatížení.

Nabíječka baterie

Model81802
TypNabíječka lithium-iontových akumulátorů 60 V MAX
Vstup100 až 240 V AC, 50/60 Hz, max. 2,0 A
Výstup60 V MAX DC, 2,0 A

Vhodný teplotní rozsah

Akumulátor nabíjejte a skladujte při teplotě5 °C (41 °F) až 40 °C (104 °F)*
Akumulátor používejte při teplotě-30°C (-22°F) až 49°C (120°F)*
Stroj používejte při teplotě0°C (32°F) až 49°C (120°F)*

*Doba nabíjení se zvyšuje, pokud nabíjení akumulátoru neprobíhá typu v tomto teplotním rozsahu.

Stroj, akumulátor a nabíječku akumulátorů skladujte na čistém a suchém místě.

Obsluha

Před provozem

Montáž akumulátoru

Important: Akumulátor používejte pouze při teplotách ve vhodném rozmezí, viz Technické údaje.

  1. Přesvědčte se, zda větrací průduchy akumulátoru nejsou zaneseny prachem a nečistotami.

  2. Zvedněte víko prostoru akumulátoru (A, viz Obrázek 7).

  3. Vyrovnejte stranu s prohloubením akumulátoru s jazykem na stroji a zasuňte akumulátor do prostoru tak, aby zapadl na místo (B, viz Obrázek 7).

  4. Zavřete víko prostoru akumulátoru (C) Obrázek 7.

    Note: Pokud se víko prostoru akumulátoru zcela nezavře, akumulátor není správně nainstalován.

g251221

Nastavení výšky sekání

Nebezpečí

Při nastavování výšky sekání pomocí pák se mohou vaše ruce dostat do kontaktu s pohybujícím se žacím nožem a může dojít k vážnému úrazu.

  • Než nastavíte výšku sekání, vypněte elektromotor, vyjměte tlačítko elektrického spouštění (je-li ve výbavě) a počkejte, až se všechny pohybující se části zastaví.

  • Při nastavování výšky sekání nestrkejte prsty pod kryt.

Nastavte výšku sekání podle potřeby. Nastavte všechna kola do stejné výšky sekání (Obrázek 8).

g254131

Během provozu

Startování stroje

  1. Přesvědčte se, zda je ve stroji vložen akumulátor, viz Montáž akumulátoru.

  2. Zasuňte tlačítko elektrického spouštění do spínače elektrického spouštěče (A, viz Obrázek 9).

  3. Přitáhněte k rukojeti ovládací tyč žacího nože a podržte ji (B, viz Obrázek 9).

  4. Stiskněte tlačítko elektrického spouštění a držte jej, dokud se nespustí motor (C, viz Obrázek 9).

g335467

Použití vlastního pohonu

Jednoduše se pohybujte volnou chůzí a tlačte stroj před sebou, s rukama na horním držadle a s lokty u těla. Stroj bude automaticky udržovat vaše tempo (Obrázek 10).

g334136

Note: Pokud se stroj nepohybuje volně zpět po práci s ručním pohonem, zastavte se, přidržte ruce na místě a nechejte stroj popojet několik centimetrů dopředu, aby došlo k odpojení pohonu kol. Můžete také zkusit dosáhnout na kovovou rukojeť těsně pod horní rukojetí a zatlačit stroj několik centimetrů dopředu. Pokud se stroj stále nepohybuje vzad volně, obraťte se na autorizované servisní středisko.

Sbírání trávy

Chcete-li posekanou trávu a listí z trávníku sesbírat, použijte sběrací koš.

Pokud je páka nastavitelného koše v poloze pro mulčování, posuňte ji do polohy pro sběr trávy (viz Ovládání páky nastavitelného koše).

Připevnění sběracího koše

  1. Nadzvedněte a podržte zvednutý zadní deflektor (A, viz Obrázek 11).

  2. Upevněte koš na trávu a dbejte na to, aby kolíky na koši zapadaly do zářezů na rukojeti (B, viz Obrázek 11).

  3. Spusťte zadní deflektor dolů.

g334207

Vyjmutí sběracího koše

Opačným postupem můžete sběrací koš vyjmout, viz Připevnění sběracího koše.

Mulčování

Stroj je podle továrního nastavení schopen vtlačovat jemně posekanou trávu a listí zpět do trávníku.

Pokud je ke stroji připevněn koš na trávu a páka nastavitelného koše je v poloze pro sběr trávy, posuňte páku do polohy pro mulčování (viz Ovládání páky nastavitelného koše).

Ovládání páky nastavitelného koše

Funkce nastavitelného koše umožňuje buď sbírat, nebo mulčovat posečenou trávu a listí, zatímco je koš na trávu připevněný ke stroji.

  • Chcete-li sbírat trávu a listí, stiskněte tlačítko na páce nastavitelného koše a posunujte páku dopředu, dokud tlačítko na páce nevyskočí (Obrázek 12).

    g251583
  • Pro mulčování posečené trávy a listí stiskněte tlačítko na páce nastavitelného koše a posunujte páku dozadu, dokud tlačítko na páce nevyskočí.

    Important: Aby zařízení fungovalo správně, nejprve odstraňte z dvířek nastavitelného koše a z okolního otvoru zbytky posečené trávy a nečistoty (Obrázek 13) a teprve potom posuňte páku nastavitelného koše z jedné polohy do druhé.

    g251584

Nastavení otáček žacího nože

Žací nože tohoto stroje lze nastavit na 2 rychlosti: AUTO a MAX.

  • Při nastavení do polohy AUTO se otáčky žacího nože pro vyšší účinnost nastavují automaticky. Mechanismus zaznamenává změny podmínek sekání a v případě potřeby se otáčky žacího nože zvýší, aby byla zachována kvalita řezu.

  • Zvolíte-li polohu MAX, po celou dobu zůstávají nastaveny maximální otáčky žacího nože.

Otočením klíčového přepínače do jedné z poloh nastavíte otáčky žacího nože (Obrázek 14).

g337279

Vypnutí stroje

  1. Uvolněte ovládací tyč žacího nože (A, viz Obrázek 15).

  2. Vyjměte tlačítko elektrického spouštění z elektrického spouštěče (B, viz Obrázek 15).

  3. Vyjměte akumulátor, viz Vyjmutí akumulátoru ze stroje.

    Note: Akumulátor vyjměte pokaždé, když stroj nepoužíváte.

g335480

Vyjmutí akumulátoru ze stroje

  1. Zvedněte víko prostoru akumulátoru.

  2. Stisknutím západky akumulátoru uvolněte akumulátor a vyjměte jej.

  3. Zavřete víko prostoru akumulátoru.

Provozní tipy

Všeobecná doporučení k sekání

  • Zabraňte kontaktu žacího nože s tvrdými předměty. Nikdy záměrně nepřejíždějte sekačkou přes žádný předmět.

  • V zájmu dosažení maximální výkonnosti v případě potřeby namontujte před začátkem sezóny nový žací nůž Toro.

Sekání trávy

  • Sekejte najednou vždy pouze asi třetinu výšky trávy. K zajištění rychlejšího posekání sekejte trávu na větší výšku.

  • Nenastavujte výšku na méně než 51 mm, pokud tráva není řídká nebo pokud není pozdní podzim, kdy se růst trávy zpomaluje.

  • Při sekání trávy vyšší než 15 cm nastavte maximální výšku sekání a pohybujte se pomaleji; potom sekání zopakujte s menší nastavenou výškou pro co možná nejlepší vzhled trávníku. Je-li tráva příliš vysoká, může se sekačka ucpat a přetížit motor, který se zastaví.

  • Mokrá tráva a listí mají tendenci tvořit chomáče a mohou ucpat sekačku nebo zastavit motor vlivem přetížení. Nesekejte za mokrých podmínek.

  • Za velkého sucha dávejte pozor na riziko vzniku požáru, dodržujte všechny místní protipožární pokyny a odstraňujte ze stroje zbytky suché trávy a listí.

  • Střídejte směr sekání. Pomáhá to rozptylovat posekanou trávu po trávníku a dosáhnout rovnoměrného hnojení.

  • Pokud výsledný vzhled trávníku není uspokojivý, vyzkoušejte následující:

    • Vyměňte žací nůž nebo jej nechte nabrousit.

    • Pohybujte se při sekání pomaleji.

    • Nastavte na stroji větší výšku sekání.

    • Sekejte trávu častěji.

    • Postupujte v překrývajících se pruzích místo plných pruhů při každém průchodu.

Sekání listí

  • Dbejte na to, aby po sekání tráva polovinou své výšky přesahovala vrstvu listí. Možná budete muset přejet sekačkou přes listí vícekrát.

  • Pokud vrstva listí na trávníku přesahuje 13 cm, sekejte s větší výškou sekání a poté nastavte požadovanou výšku sekání.

  • Pokud sekačka neseká listy dostatečně na jemno, zpomalte.

Po provozu

Nabíjení akumulátoru

Important: Při zakoupení není akumulátor zcela nabitý. Před prvním použitím nářadí vložte akumulátor do nabíječky a nabíjejte jej, dokud se na LED displeji nerozsvítí indikátor plného nabití akumulátoru. Přečtěte si všechny pokyny k bezpečnostním opatřením.

Important: Akumulátor nabíjejte pouze při teplotách ve vhodném rozmezí, viz Technické údaje.

Note: Stiskem tlačítka ukazatele nabití akumulátoru na samotném akumulátoru můžete kdykoli zkontrolovat aktuální stav nabití (LED kontrolky).

  1. Přesvědčte se, zda nejsou větrací průduchy akumulátoru a nabíječky zaneseny prachem a nečistotami.

    g290533
  2. Vyrovnejte prohlubeň akumulátoru (Obrázek 16) s jazykem na nabíječce.

  3. Zasuňte akumulátor do nabíječky, dokud zcela nezapadne na místo (Obrázek 16).

  4. Chcete-li akumulátor vyjmout, vysuňte jej z nabíječky dozadu.

  5. Význam LED kontrolek na nabíječce akumulátorů vysvětluje následující tabulka.

    KontrolkaVýznam
    Vypnuto (OFF)Akumulátor není vložen.
    Bliká zeleněProbíhá nabíjení akumulátoru.
    ZelenýAkumulátor je nabitý.
    ČervenýAkumulátor a/nebo nabíječka akumulátorů je mimo vhodné rozmezí provozní teploty.
    Bliká červeněPorucha nabíjení akumulátoru*

*Více informací viz .

Important: Akumulátor lze mezi jednotlivými použitími ponechat krátkou dobu v nabíječce.Pokud nebudete akumulátor používat delší dobu, vyjměte jej z nabíječky, viz Před uskladněním.

Čištění spodní části stroje

Servisní intervalPostup při údržbě
Po každém použití
  • Odstraňte rozsekané kousky trávy a nečistoty pod strojem.
  • Pro dosažení nejlepších výsledků stroj co nejdříve po dokončení sekání vyčistěte.

    1. Přemístěte stroj na rovnou dlážděnou plochu.

    2. Před opuštěním provozní pozice vypněte motor a počkejte, dokud se všechny pohyblivé součásti nezastaví.

    3. Prostor pod zadními dvířky, kudy posečená tráva vychází ze spodní části sekačky do koše na trávu, vypláchněte vodou.

      Note: Vypláchněte tento prostor s nastavitelným košem (je-li ve výbavě) v krajní přední poloze i v krajní zadní poloze.

    4. Nastartujte motor a nechte jej několik minut běžet, aby mohla vyschnout spodní strana sekačky a nedocházelo ke vzniku koroze.

    5. Před skladování stroje v uzavřeném prostoru vypněte motor, vytáhněte tlačítko elektrického spouštění (dle výbavy) a nechejte stroj vychladnout.

    Čištění spodní části stroje ve svislé skladovací poloze

    1. Umístěte stroj do svislé skladovací polohy, viz Skladování stroje ve svislé skladovací poloze.

    2. Ze spodní strany stroje odstraňte zbytky posečené trávy.

    Složení rukojeti

    Důležité upozornění

    Nesprávným složením a rozložením rukojeti se mohou poškodit kabely, což může způsobit nebezpečí při provozu.

    • Při skládání nebo rozkládání rukojeti nepoškoďte kabely.

    • Je-li lanko poškozené, kontaktujte autorizované servisní středisko.

    1. Při odemykání zámků držte rukojeť, abyste si nepřiskřípli ruce.

    2. Uvolněte zámky rukojeti tak, aby se horní část rukojeti volně (A, viz Obrázek 17)

    3. Sklopte rukojeť zcela dopředu (B, viz Obrázek 17).

      Important: Při sklápění rukojeti nasměrujte lanka po vnější straně zámků rukojeti.

      g334367
    4. Rozložení rukojeti viz Rozložení rukojeti.

    Skladování stroje ve svislé skladovací poloze

    V zájmu úspory úložného prostoru můžete stroj skladovat ve svislé poloze.

    Důležité upozornění

    Nesprávným složením a rozložením rukojeti se mohou poškodit kabely, což může způsobit nebezpečí při provozu.

    • Při skládání nebo rozkládání rukojeti nepoškoďte kabely.

    • Je-li lanko poškozené, kontaktujte autorizované servisní středisko.

    1. Vyjměte ze stroje tlačítko elektrického spouštění a akumulátor.

    2. Přesvědčte se, zda je výška sečení nastavena na 92 mm nebo níže; pokud tomu tak není, upravte ji (viz Nastavení výšky sekání).

    3. Uvolněte zámky rukojeti (Obrázek 18).

      g335482
    4. Sklopte rukojeť zcela dopředu.

      Important: Při sklápění rukojeti nasměrujte kabely vně knoflíků rukojeti.

    5. Uzamkněte zámky rukojeti.

    6. Zvedněte přední stranu stroje za rukojeť a stroj přemístěte na skladovací místo (Obrázek 19).

      g251586

    Údržba

    Před údržbou nebo čištěním stroje vyjměte ze stroje tlačítko elektrického spouštění a akumulátor.

    Používejte pouze náhradní díly a příslušenství doporučené výrobcem.

    Pravidelně provádějte kontrolu a údržbu stroje. Opravy stroje nechejte provádět pouze v autorizovaném servisním středisku.

    Mazání stroje

    Stroj není nutné promazávat. Všechna ložiska byla promazána ve výrobním závodě na celou dobu životnosti stroje.

    Výměna žacího nože

    Servisní intervalPostup při údržbě
    Každý rok
  • Vyměňte žací nůž nebo jej nechte nabrousit (častěji pokud se hrany rychle otupí).
  • Important: Pro správné namontování žacího nože budete potřebovat momentový klíč. Pokud nemáte momentový klíč nebo si provedením montáže nejste jistí, kontaktujte autorizované servisní středisko.

    Je-li žací nůž poškozený nebo prasklý, okamžitě jej vyměňte. Pokud ostří žacího nože je tupé nebo má vruby, nechte je nabrousit a vyvážit, nebo je vyměňte.

    Důležité upozornění

    Při údržbě žacího nože mějte na paměti, že se může stále pohybovat i při vypnutém zdroji napájení. Žací nůž je ostrý; při kontaktu s nožem může dojít k vážnému poranění.

    Při manipulaci se žacím nožem používejte rukavice.

    1. Vyjměte ze stroje tlačítko elektrického spouštění a akumulátor.

    2. K zajištění žacího nože použijte dřevěný špalek (Obrázek 20).

    3. Sundejte žací nůž a uložte si veškeré upevňovací součástky (Obrázek 20).

      g231389
    4. Namontujte nový žací nůž a všechny upevňovací součástky (Obrázek 21).

      g231390

      Important: Zakřivené konce žacího nože musí směřovat nahoru ke krytu stroje.

    5. Momentovým klíčem utáhněte šroub žacího nože na utahovací moment 68 Nm.

    Seřízení pohonu pojezdu

    Pouze pro modely s vlastním pohonem

    Při každé instalaci nového lanka ručního pohonu nebo v případě, že ruční pohon není správně seřízen, proveďte jeho seřízení.

    1. Nastavení lanka povolte otáčením seřizovací matice proti směru hodinových ručiček (Obrázek 22).

      g269307
    2. Napnutí lanka (Obrázek 22) nastavte jeho zatažením dozadu nebo posunutím dopředu a jeho zajištěním v dané poloze.

      Note: Chcete-li tahovou sílu zvýšit, posuňte lanko směrem k elektromotoru; chcete-li tahovou sílu snížit, posuňte lanko směrem od elektromotoru.

    3. Nastavení lanka utáhněte otáčením seřizovací matice ve směru hodinových ručiček.

      Note: Pomocí nástrčného klíče nebo obyčejného klíče matici pevně utáhněte.

    Příprava akumulátoru na recyklaci

    Important: Po vyjmutí akumulátoru zakryjte jeho svorky vysoce odolnou lepicí páskou. Nepokoušejte se akumulátor zničit, rozebrat nebo odstranit některé z jeho součástí.

    Další informace o řádné recyklaci akumulátoru vám poskytne místní úřad nebo autorizovaný prodejce Toro.

    Uskladnění

    Important: Stroj, akumulátor a nabíječku skladujte pouze při teplotách ve vhodném rozmezí, viz Technické údaje.

    Important: Pokud akumulátor skladujete na období mimo sezónu, nabijte jej natolik, aby se zeleně rozsvítily 2 nebo 3 kontrolky LED na akumulátoru. Neskladujte akumulátor, je-li zcela nabitý nebo zcela vybitý. Chcete-li stroj začít znovu používat, nabijte akumulátor tak, aby levá kontrolka na nabíječce svítila zeleně nebo aby na akumulátoru svítily všechny 4 zelené kontrolky LED.

    • Po použití odpojte výrobek od napájení (tj. vyjměte akumulátor) a přesvědčte se, zda nedošlo k jeho poškození.

    • Neskladujte stroj s vloženým akumulátorem.

    • Očistěte z výrobku všechny nečistoty.

    • Pokud stroj, tlačítko elektrického spouštění, akumulátor a nabíječku akumulátorů nepoužíváte, uložte je mimo dosah dětí.

    • Stroj, akumulátor a nabíječku akumulátorů nevystavujte vlivům korozivních látek, jako jsou zahradní chemikálie a posypové soli.

    • V zájmu snížení rizika vážného poranění osob neskladujte zařízení venku nebo ve vozidlech.

    • Stroj, akumulátor a nabíječku akumulátorů skladujte na čistém a suchém místě.

    Odstraňování závad

    Postupujte pouze podle pokynů uvedených v této příručce. Jestliže nejste schopni problém odstranit svépomocí, veškeré další úkony kontroly, údržby a opravy může provádět pouze oprávněné servisní středisko nebo kvalifikovaný odborník.

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Stroj nelze spustit.
    1. Ve stroji není zcela vložen akumulátor.
    2. Akumulátor není nabitý.
    3. Akumulátor je poškozen.
    4. Ve stroji vznikla jiná závada elektrického systému.
    1. Vyjměte akumulátor, vložte jej zpět do stroje a přesvědčte se, zda je zcela vložen a zajištěn na západku.
    2. Vyjměte akumulátor ze stroje a nabijte jej.
    3. Vyměňte akumulátor.
    4. Kontaktujte autorizované servisní středisko.
    Stroj nepracuje nepřetržitě.
    1. Vývody akumulátoru jsou vlhké.
    2. Akumulátor není v nářadí zcela zasunut.
    1. Nechejte akumulátor vyschnout nebo jej dosucha otřete.
    2. Vyjměte akumulátor, vložte jej zpět do nářadí a přesvědčte se, zda je zcela vložen a zajištěn na západku.
    Stroj nedosahuje svého plného výkonu.
    1. Je příliš nízká kapacita akumulátoru.
    2. Větrací kanály jsou zablokovány.
    1. Vyjměte akumulátor ze stroje a plně jej nabijte.
    2. Větrací kanály vyčistěte.
    Akumulátor se rychle vybíjí.
    1. Akumulátor je mimo vhodné rozmezí provozní teploty.
    1. Uložte akumulátor na suché místo, jehož teplota je v rozmezí 5 °C až 40 °C.
    Nabíječka akumulátorů nepracuje.
    1. Nabíječka akumulátorů je mimo vhodné rozmezí provozní teploty.
    2. Zásuvka, ke které je nabíječka akumulátorů připojena, není pod napětím.
    1. Nabíječku akumulátorů odpojte a uložte ji na suché místo, jehož teplota je v rozmezí 5 °C až 40 °C.
    2. Požádejte kvalifikovaného elektrikáře o opravu zásuvky.
    LED kontrolka na nabíječce akumulátorů svítí červeně.
    1. Nabíječka akumulátorů a/nebo akumulátor je mimo vhodné rozmezí provozní teploty.
    1. Nabíječku akumulátorů odpojte a uložte ji na suché místo, jehož teplota je v rozmezí 5 °C až 40 °C.
    LED kontrolka na nabíječce akumulátorů bliká červeně.
    1. Došlo k chybě komunikace mezi akumulátorem a nabíječkou.
    2. Akumulátor je slabý.
    1. Vyjměte akumulátor z nabíječky, odpojte nabíječku akumulátorů ze zásuvky a 10 sekund počkejte. Nabíječku akumulátorů znovu zapojte do zásuvky a do nabíječky vložte akumulátor. Pokud LED kontrolka na nabíječce akumulátorů stále bliká červeně, tento postup zopakujte. Pokud LED kontrolka na nabíječce akumulátorů stále červeně bliká i po 2 pokusech, akumulátor řádně zlikvidujte v provozovně pro recyklaci akumulátorů.
    2. Akumulátor řádně zlikvidujte v nejbližší provozovně pro recyklaci akumulátorů.
    Stroj pípá.
    1. Akumulátor není nabitý.
    2. Stroj je v poloze, která není pro provoz bezpečná.
    3. Stroj je přetížen.
    4. Ve stroji vznikla jiná závada elektrického systému.
    1. Vyjměte akumulátor ze stroje a nabijte jej.
    2. Zkontrolujte, zda se stroj při provozu nadměrně nenaklání.
    3. Trávu sekejte na větší výšku nebo při pomalejší chůzi.
    4. Pokuste se provést další kroky k odstranění závad. Pokud výstražný tón stále zní, obraťte se na autorizovaného servisního prodejce.
    Kvalita řezu je snížená nebo neuspokojivá.
    1. Žací nůž je tupý.
    2. Na žací plošině se uložil nános nečistot.
    1. Nechejte nůž nabrousit nebo vyměnit.
    2. Vyčistěte spodní část stroje.
    Stroj seká nerovnoměrně.
    1. Žací nůž je tupý.
    2. Sekací plošina je poškozená.
    1. Nechejte nůž nabrousit nebo vyměnit.
    2. Kontaktujte autorizované servisní středisko.
    Stroj vibruje.
    1. Žací nůž je ohnutý nebo poškozený.
    1. Žací nůž zkontrolujte a v případě potřeby jej vyměňte.