Bevezetés

Ez a forgókéses, tolókaros fűnyíró lakóingatlanok tulajdonosai számára készült. Elsősorban házikerti füves területek jól karbantartott gyepén végzett fűnyírásra tervezték. Nem alkalmas bozót nyírására vagy mezőgazdasági felhasználásra. A gép 81860 (a 21848 típus tartozéka), 81850 vagy 81875 típusú Toro Flex-Force lítiumion-akkumulátorral; illetve 81825 típusú akkumulátorral is működik. Ezeket az akkumulátorokat kizárólag a 81802 (a 21848 típus tartozéka) vagy a 81805 típusú akkumulátortöltővel szabad tölteni. A termékek nem rendeltetésszerű használata veszélyezteti az Ön és a közelben állók biztonságát.

A 21848T típushoz nem tartozik akkumulátor vagy töltő.

Gondosan olvassa el ezt a tájékoztatót, hogy a termék megfelelő üzemeltetését és karbantartását elsajátítva elkerülje a sérüléseket, valamint a termék károsodását. Ön felelős a termék megfelelő és biztonságos üzemeltetéséért.

A www.Toro.com weboldalon további információk is találhatók, például munkavédelmi tippek, oktatóanyagok, tartozékokról szóló információk, segítség márkakereskedés kereséséhez, valamint termékregisztráció is végezhető itt.

Ha szervizre, eredeti Toro-alkatrészekre vagy további információkra van szüksége, forduljon hivatalos márkaszervizhez vagy a Toro ügyfélszolgálatához, és tartsa kéznél terméke típus- és sorozatszámát. A(z) Ábra 1 jelzi a típus- és sorozatszám helyét a terméken. Írja a számokat a megfelelő helyre.

Important: Mobileszköze segítségével a sorozatszámot tartalmazó címkén található QR-kódot (ha van) beolvasva elérheti a garanciális, az alkatrészekre vonatkozó és más termékinformációkat..

g275230

A kézikönyv feltünteti a lehetséges veszélyeket, és a (Ábra 2) biztonsági figyelmeztető jelzéssel azonosított biztonsági üzeneteket tartalmaz. Ez a jelzés olyan veszélyre hívja fel a figyelmet, amely súlyos sérülést vagy halált okozhat, amennyiben Ön nem követi az ajánlott óvintézkedéseket.

g000502

Ez a kézikönyv 2 szót használ az információ kiemelésére. A Fontos speciális műszaki információra hívja fel a figyelmet, a Megjegyzés külön figyelemre érdemes általános információt hangsúlyoz.

A termék megfelel minden vonatkozó európai irányelvnek; a részletekért kérjük, olvassa el a különálló termékspecifikus megfelelőségi nyilatkozatot (DOC).

Biztonság

FONTOS BIZTONSÁGI

UTASÍTÁSOK

FIGYELMEZTETÉS – Elektromos berendezés használata során a tűz, áramütés vagy sérülés kockázatának csökkentése érdekében mindig be kell tartani az alapvető biztonsági óvintézkedéseket, ideértve az alábbiakat:

I. Képzés

  1. A gép kezelője felelős minden, más személyeket érő balesetért vagy a tulajdonukat érő kárért.

  2. Ne engedjen gyermekeket dolgozni vagy játszani a géppel, az akkumulátorral vagy az akkumulátortöltővel; a kezelő életkorát helyi szabályozás korlátozhatja.

  3. Ne engedje csökkent fizikai, érzékszervi vagy mentális képességű, valamint tapasztalattal és ismeretekkel nem rendelkező személynek a gép, az akkumulátor és az akkumulátortöltő használatát, kivéve, ha utasításokat vagy felügyeletet kapnak a biztonságos használatához, és megértik a használat során felmerülő veszélyeket.

  4. A gép, az akkumulátor és az akkumulátortöltő használatának megkezdése előtt olvassa el az összes utasítást és az adott terméken található figyelmeztető jelzéseket.

  5. Ismerkedjen meg a gép, az akkumulátor és az akkumulátortöltő kezelőszerveivel és megfelelő használatával.

II. Előkészületek

  1. Tartsa távol a közelben tartózkodókat, különösen a gyerekeket és kisállatokat a működtetési területtől.

  2. Ne használja a gépet, ha a védőburkolatok és védőelemek, például terelőlemezek vagy a fűgyűjtő nincsenek a helyükön és nem működnek megfelelően.

  3. Vizsgálja át a területet, ahol a gépet használni fogja, és távolítson el onnan minden olyan tárgyat, amely zavarhatja a munkát, vagy amelyet a gép kidobhat.

  4. Használat előtt ellenőrizze a gépet, hogy a kés, a késcsavar és a vágóegység nem kopott vagy sérült-e. A sérült vagy olvashatatlan címkéket cserélje le.

  5. Csak a Toro által jóváhagyott akkumulátort használjon. Más kiegészítők és tartozékok használata növelheti a baleset- és tűzveszélyt.

  6. Az akkumulátortöltő nem 100–240 V feszültségű tápaljzatba csatlakoztatva tüzet vagy áramütést okozhat. Ne csatlakoztassa az akkumulátortöltőt 100–240 V-tól eltérő feszültségű tápaljzatba. Nem összeillő csatlakozók esetén használjon a tápkimenet kialakításának megfelelő adaptert, ha szükséges.

  7. Ne használjon sérült vagy módosított akkumulátort vagy akkumulátortöltőt, mert az váratlan módon tüzet, robbanást vagy személyi sérülést okozhat.

  8. Ha az akkumulátortöltő tápkábele megsérült, cseréltesse ki hivatalos márkakereskedővel.

  9. Ne használjon elemeket, mert azok nem tölthetők.

  10. Az akkumulátort csak a Toro által jóváhagyott akkumulátortöltővel töltse. Egy adott típusú akkumulátor töltésére való töltő más típusú akkumulátorral használva tűzveszélyt okozhat.

  11. Az akkumulátor töltését csak jól szellőző helyen végezze.

  12. Ne tegye ki az akkumulátort vagy az akkumulátortöltőt tűznek vagy 68 °C-nál magasabb hőmérsékletnek.

  13. Tartsa be a töltéssel kapcsolatos összes utasítást, és ne töltse az akkumulátort az utasításban megadott hőmérséklet-tartományon kívül. Ellenkező esetben az akkumulátor károsodhat és megnövekedhet a tűzveszély.

  14. Öltözzön megfelelően – viseljen megfelelő öltözéket, beleértve a védőszemüveget, a hosszú szárú nadrágot, a megfelelő, csúszásgátló lábbelit (ne legyen mezítláb vagy szandálban), a kesztyűt és a hallásvédelmi eszközt is. Ha hosszú a haja, hátul kösse össze, és kerülje a laza ékszereket, mert ezek beakadhatnak a mozgó alkatrészekbe. Poros körülmények között viseljen porvédő maszkot. Javasolt a gumikesztyű használata.

III. Működtetés

  1. A mozgó kés érintése súlyos sérülést okozhat. Tartsa távol kezét és lábát a vágóterülettől és gép összes mozgó alkatrészétől. Maradjon távol a kidobónyílásoktól.

  2. A gép nem rendeltetésszerű használata veszélyezteti az Ön és a közelben állók biztonságát.

  3. A gép indítása előtt kapcsolja ki az önjáró meghajtást (ha van).

  4. A motor elindításakor ne billentse meg a gépet.

  5. Előzze meg a véletlen beindítást – távolítsa el az elektromos indítógombot a kapcsolóból, mielőtt csatlakoztatja az akkumulátort vagy valamilyen műveletet végez a gépen.

  6. A gép használatát teljes odafigyeléssel végezze. Ne végezzen olyan tevékenységet, amely elvonhatja a figyelmét, különben személyi sérülés vagy anyagi kár lehet a következmény.

  7. Állítsa le a gépet, távolítsa el az elektromos indítógombot, vegye ki a gépből az akkumulátort és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, mielőtt a gép beállításába, szervizelésébe, tisztításába kezd vagy eltárolja azt.

  8. Távolítsa el a gépből az akkumulátort és az elektromos indítógombot, mielőtt őrizetlenül hagyja vagy tartozékot cserélne rajta.

  9. Ne erőltesse a gépet – hagyja, hogy a gép azzal a sebességgel végezze a dolgát (jobban és biztonságosabban), amelyre tervezték.

  10. Legyen mindig résen – a gép működtetésekor figyeljen arra, amit csinál, és használja a józan eszét. Ne használja a gépet betegen, fáradtan, illetve alkohol vagy gyógyszer hatása alatt.

  11. A gépet csak megfelelő időjárási és jó látási körülmények között használja. Ne használja a gépet, ha villámcsapás lehetősége áll fenn.

  12. Legyen rendkívül óvatos tolatás közben és akkor, amikor maga felé húzza a gépet.

  13. Álljon mindig kellően stabilan és ügyeljen az egyensúlyára, különösen lejtőkön. A lejtőkön mindig keresztirányban dolgozzon; soha ne felfelé és lefelé. Legyen rendkívül óvatos a lejtőkön történő irányváltás közben. Ne végezzen fűnyírást túl meredek lejtőkön. A géppel sétálva, soha ne futva dolgozzon.

  14. Ne irányítsa senki felé a kidobott anyagot. Kerülje az anyag falra vagy akadályra való kidobását; az visszaverődhet a kezelő felé. Állítsa le a kés(eke)t, amikor kavicsos felületet keresztez.

  15. Ügyeljen a lyukakra, keréknyomokra, zökkenőkre, kövekre vagy egyéb rejtett tárgyakra. Egyenetlen terepen elveszítheti az egyensúlyát.

  16. A nedves fű vagy levelek súlyos sérülést okozhatnak, ha rajtuk megcsúszva hozzáér a késhez. Kerülje a fűnyírást nedves füvön és esőben.

  17. Ha a gép nekiütközött valaminek és rezgésbe kezd, azonnal állítsa le, távolítsa el az elektromos indítógombot, vegye ki az akkumulátort és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, mielőtt a gép sérülésének vizsgálatába kezd. Az üzemeltetés folytatása előtt végezze el a szükséges javításokat.

  18. Állítsa le a gépet és távolítsa el az elektromos indítógombját, mielőtt felrakodja a gépet szállításhoz.

  19. Nem megfelelő használati körülmények között az akkumulátor folyadékot bocsáthat ki; kerülje az ezzel való érintkezést. Ha véletlenül érintkezne a folyadékkal, öblítse le bő vízzel. Ha a folyadék a szemébe kerülne, forduljon orvoshoz. Az akkumulátorból származó folyadék irritációt vagy égési sérülést okozhat.

IV. Karbantartás és tárolás

  1. Állítsa le a gépet, távolítsa el az elektromos indítógombot, vegye ki a gépből az akkumulátort és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, mielőtt a gép beállításába, szervizelésébe, tisztításába kezd vagy eltárolja azt.

  2. Ne kísérelje meg a gép javítását az utasításban jelzett műveleteken túl. Végeztesse a gép szervizelését hivatalos márkaszervizben, azonos cserealkatrészekkel.

  3. A gép karbantartása során viseljen védőkesztyűt és védőszemüveget.

  4. Az életlen kést fenje meg mindkét oldalán, hogy egyensúlyban maradjon. Tisztítsa meg a kést, és ellenőrizze az egyensúlyát.

  5. A meggörbült, kopott vagy repedt kést cserélje le. A kiegyensúlyozatlan kés rezgést okozhat, ami károsíthatja a motort vagy személyi sérülést okozhat.

  6. A szervizelése során ügyeljen rá, hogy a kés kikapcsolt meghajtás esetén is megmozdulhat.

  7. Ellenőrizze rendszeresen a gyűjtőtartályt elhasználódás vagy kopás szempontjából, szükség esetén cserélje le eredeti Toro [csere-] tartályra.

  8. A legjobb teljesítmény érdekében csak eredeti Toro-cserealkatrészt és -tartozékot használjon. A másféle cserealkatrészek és tartozékok használata veszélyes lehet, emellett ez a garanciát is érvényteleníti.

  9. Tartsa karban a gépet – a legjobb teljesítmény és legnagyobb biztonság érdekében a vágóélek legyenek mindig tiszták és élesek. Tartsa a fogantyúkat szárazon, tisztán, olajtól és zsírtól mentesen. A védőelemek legyenek a helyükön üzemképesen. A vágóélek legyenek mindig élesek. Kizárólag azonos cserekéseket használjon.

  10. Ellenőrizze a gép alkatrészeinek épségét – ha sérült védőelemet vagy egyéb alkatrészt talál, határozza meg, hogy működtethető-e még megfelelően a gép. Ellenőrizze, hogy vannak-e elállítódott és akadó mozgó alkatrészek, törött elemek, rögzítés és bármilyen egyéb körülmény, amely hatással lehet a gép működésére. Ha az utasítás másként nem jelzi, a sérült vagy hiányzó védőelemet javíttassa meg vagy pótoltassa hivatalos márkaszervizzel.

  11. Ha az akkumulátort nem használja, tartsa távol fémtárgyaktól, például gemkapcsoktól, érméktől, kulcsoktól, szögektől és csavaroktól, amelyek rövidre zárhatják a kivezetéseit. A kivezetések rövidzárlata égési sérülést vagy tüzet okozhat.

  12. Ellenőrizze rendszeresen a kést és a motort rögzítő csavarok meghúzott állapotát.

  13. Ha nem használja a gépet, tárolja beltérben, biztonságos helyen úgy, hogy gyermekek ne férjenek hozzá.

  14. VIGYÁZAT! – A helytelenül kezelt akkumulátor tűzveszélyt vagy vegyi égési sérülést okozhat. Ne szerelje szét az akkumulátort. Ne engedje, hogy az akkumulátor 68 °C fölé hevüljön, ne égesse el. Az akkumulátort csak eredeti Toro-akkumulátorra cserélje; a más típusú akkumulátor tüzet vagy robbanást okozhat. Ügyeljen rá, hogy gyermekek ne férjenek az akkumulátorhoz, és tartsa azt az eredeti csomagolásában a használatáig.

  15. Ne dobja tűzbe az akkumulátort. Az akkumulátor felrobbanhat. Nézzen utána a helyi előírásoknak és eszerint végezze az akkumulátor újrahasznosítását.

ŐRIZZE MEG EZT AZ

UTASÍTÁST

Biztonsági és tájékoztató címkék

Graphic

A biztonsági címkék és utasítások a gépkezelő számára jól látható helyen, a potenciális veszélyforrás közelében találhatók. Cserélje ki vagy pótolja a megrongálódott vagy hiányzó címkét.

81860-as modell

decal137-9489
decal137-9461
decal112-8760
decal137-9495
decal137-9496
decal144-6368
decal137-9196
decal119-2283
decal140-1324
decal134-4691

Felszerelés

Note: Az akkumulátor a megvásárlásakor nincs teljesen feltöltve. A gép első használata előtt lásd: Az akkumulátor töltése.

Az akkumulátortöltő (opcionális) felszerelése

Ehhez az eljáráshoz szükséges alkatrészek:

Rögzítőelemek (nem tartozék)2

Igény szerint szerelje fel az akkumulátortöltőt biztonságosan a falra a hátulján található fali rögzítőfuratok segítségével.

Szerelje fel beltérben (például garázsban vagy más száraz helyen), konnektor közelében és gyermekektől elzárva.

Az akkumulátortöltő felszerelésével kapcsolatban a Ábra 3 segítséget nyújthat.

Az akkumulátortöltő rögzítéséhez csúsztassa azt rá a megfelelően elhelyezett csavarokra (a csavar nem tartozék).

g290534

A fogantyú kihajtása

Figyelmeztetés

A fogantyú nem megfelelő be- vagy kihajtása károsíthatja a kábeleket, bovdeneket, ami nem biztonságos üzemeltetési körülményeket eredményezhet.

  • Ügyeljen a kábelek, bovdenek épségére a fogantyú be- vagy kihajtása során.

  • Ha egy kábel vagy bovden károsodott, lépjen kapcsolatba hivatalos márkaszervizzel.

Important: Távolítsa el és dobja ki a motort burkoló műanyag védőlemezt, valamint minden egyéb műanyag elemet és csomagolást a gépről.

  1. Lazítsa meg a fogantyúgombokat (Ábra 4).

    g335758
  2. Hajtsa óvatosan előre a fogantyú felső részét, amíg a két fele egy vonalba kerülve el nem helyezkedik az Ábra 5 szerint.

    g335780
  3. Húzza meg kézzel szorosan a fogantyúgombokat.

  4. Fordítsa hátra a fogantyút üzemi helyzetbe, és rögzítse a kívánt magasságban. Lásd: A fogantyú magasságának beállítása.

A gyűjtőtartály összeszerelése

g241560

Termékáttekintés

g335822
g292995
ModellTömeg

(akkumulátor nélkül)

HosszúságSzélességMagasság
2184834,5 kg152 cm53 cm109 cm
    

Akkumulátor

Modell81850
Az akkumulátor kapacitása6,0 Ah
  324 Wh

Az akkumulátor névleges feszültsége = maximum 60 V, névleges 54 V. A tényleges feszültségszint a terhelés függvénye.

Akkumulátortöltő

Modell81802
Típus60 V-os MAX lítiumionakkumulátor-töltő
Bemenet100–240 V AC 50/60 Hz, max. 2,0 A
Kimenet60 V MAX DC 2,0 A

Megfelelő hőmérsékleti tartományok

Az akkumulátor töltéséhez/tárolásához5 °C és 40 °C között*
Az akkumulátor használatához–30 °C és 49 °C között*
A gép használatához0 °C és 49 °C között*

* A töltési idő megnő, ha a töltés nem a jelzett tartományon belül zajlik.

Tárolja a gépet, az akkumulátort és az akkumulátortöltőt zárt, tiszta, száraz helyen.

Tartozékok/adapterek

A Toro által jóváhagyott tartozékok és adapterek széles választéka kapható a géphez, melyek javítják és bővítik annak képességeit. A jóváhagyott tartozékok és adapterek listájáért forduljon hivatalos márkaszervizhez, hivatalos Toro-forgalmazóhoz, vagy látogasson el a www.Toro.com webhelyre.

Az optimális teljesítmény és a gép folyamatos tanúsított biztonsága érdekében csak eredeti Toro-pótalkatrészeket és -tartozékokat használjon. A más által gyártott pótalkatrészek és tartozékok használata veszélyes lehet, emellett ez a garanciát is érvényteleníti.

Üzemeltetés

Note: A gép jobb és bal oldalát normál üzemeltetési helyzetben határozza meg.

Működtetés előtt

Az akkumulátor beszerelése

Important: Az akkumulátort csak a megfelelő hőmérsékleti tartományban használja; lásd: Műszaki adatok.

  1. Az akkumulátor szellőzőnyílásai legyenek mentesek a portól és egyéb szennyeződéstől.

  2. Hajtsa fel az akkumulátorrekesz-fedelet (Ábra 9, A).

  3. Az akkumulátoron kialakított bemélyedést a gépen látható nyelvvel összeigazítva csúsztassa az akkumulátort a rekeszébe rögzülésig (Ábra 9, B).

  4. Csukja le az akkumulátorrekesz-fedelet (Ábra 9, C).

    Note: Ha az akkumulátorrekesz fedele nem csukódik be teljesen, akkor az akkumulátor nincs megfelelően beszerelve.

g251221

A fogantyú magasságának beállítása

A fogantyú kényelmes magasságba emelhető vagy süllyeszthető.

Fordítsa el a fogantyút rögzítő kart, állítsa be a fogantyút a három lehetséges helyzet egyikébe, majd rögzítse a fogantyút ebben a helyzetben (Ábra 10).

g007284

A vágási magasság állítása

Figyelmeztetés

A vágásmagasság-állító karok beállítása során a keze a mozgó késhez érhet, ami súlyos személyi sérüléssel járhat.

  • Kapcsolja le a gépet és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek, mielőtt a vágásmagasság beállításába kezd.

  • A vágásmagasság állítása közben ne nyúljon a nyíróasztal alá.

Állítsa be a kívánt vágási magasságot. Állítsa be mindig azonos magasságba a vágásmagasság-állító karokat. Végezze el gép emelését vagy süllyesztését a Ábra 11 alapján.

g012130

Important: A beállítható vágásmagasságok 25 mm, 38 mm, 51 mm, 64 mm, 83 mm, 95 mm, 108 mm.

Működtetés közben

A gép elindítása

  1. Ellenőrizze, hogy az akkumulátor be lett-e szerelve a gépbe; lásd: Az akkumulátor beszerelése.

  2. Dugja be az elektromos indítógombot az indítókapcsolóba (Ábra 12, A).

  3. Húzza neki a késvezérlő kart a fogantyúnak, és tartsa meg ebben a helyzetben (Ábra 12, B).

  4. Nyomja meg az elektromos indítógombot és ne engedje el, amíg be nem indul a motor (Ábra 12, C).

g293036

Az önjáró meghajtás használata

Egyszerűen lépkedjen a kezeit a felső fogantyún, könyökeit pedig maga mellett tartva, a gép automatikusan lépést tart Önnel (Ábra 13).

g233423

Note: Ha a gép az önjáró meghajtás használata után nem húzható szabadon hátrafelé, álljon meg, és a kezeit a helyükön hagyva engedje a gépet néhány centit előre haladni a kerékhajtás leoldásához. Megpróbálhatja azt is, hogy megfogja közvetlenül a felső fogantyú alatti fémfogantyút, majd pár centit előretolja a gépet. Ha a gép továbbra sem húzható könnyen hátrafelé, lépjen kapcsolatba hivatalos márkaszervizzel.

A nyesedék mulcsozása

A gép gyárilag alkalmas mulcsozásra és a levélnyesedék visszadolgozására a gyepbe.

Ha a gyűjtőtartály fel van szerelve a gépre, a fűgyűjtő kar pedig fűgyűjtési helyzetben áll, állítsa a kart mulcsozási helyzetbe; lásd A fűgyűjtő kar használata.

A nyesedék összegyűjtése

Használja a gyűjtőtartályt, ha össze kívánja gyűjteni a fű- és levélnyesedéket a gyepről.

Ha a fűgyűjtő kar mulcsozási helyzetben van, állítsa fűgyűjtési helyzetbe; lásd A fűgyűjtő kar használata.

A gyűjtőtartály felszerelése

  1. Hajtsa fel és tartsa meg így a hátsó terelőlemezt (Ábra 14, A).

  2. Szerelje fel a gyűjtőtartályt, ügyelve rá, hogy a gyűjtőtartály csapjai beüljenek a fogantyú mélyedéseibe (Ábra 14, B).

  3. Hajtsa le a hátsó terelőlemezt.

g233434

A gyűjtőtartály leszerelése

A gyűjtőtartály eltávolításához végezze el az előző lépéseket fordított sorrendben, lásd A gyűjtőtartály felszerelése.

A fűgyűjtő kar használata

A kikapcsolható fűgyűjtés lehetővé teszi, hogy a gépre felszerelt gyűjtőtartállyal fűgyűjtő üzemmódban és mulcsozással is lehessen használni a gépet.

  • A levágott fű- és levélnyesedék gyűjtéséhez nyomja meg a fűgyűjtő kar gombját, majd hajtsa előre a kart annyira, hogy a gombja újra kiugorjon (Ábra 15).

    g251583
  • A levágott fű- és levélnyesedék mulcsozásához vagy oldalsó kidobásához nyomja meg a fűgyűjtő kar gombját, majd hajtsa hátra a kart annyira, hogy a gombja újra kiugorjon.

    Important: A megfelelő használathoz távolítson el minden fűnyesedéket és hulladékot a fűgyűjtő ajtóról és a környező nyílásról (Ábra 16), mielőtt a fűgyűjtő kart az egyik helyzetből átállítja a másik helyzetbe.

    g251584

A fűkaszálék hátsó kidobása

Nagyon hosszúra nőtt fű nyírásakor használja a hátsó kidobást.

Note: Ha a gyűjtőtartály a gépen van, a kaszálék hátsó kidobása előtt vegye le róla; lásd: A gyűjtőtartály leszerelése. A fűgyűjtő kar legyen FűGYűJTéSI helyzetben a Ábra 15 szerint.

Figyelmeztetés

A kés éles; ha hozzáér, súlyosan megsérülhet.

Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek mielőtt a gépet az üzemi helyzetből elmozdítaná.

A késsebesség beállítása

A gépen 2 késsebesség állítható be: AUTO (AUTOMATIKUS) és MAX (MAXIMáLIS).

  • AUTO (AUTOMATIKUS) helyzetben a késsebességet automatikusan állítja be a rendszer a nagyobb hatékonyság érdekében; a gép észleli a nyírási körülmények változásait, és növeli a késsebességet, ha az szükséges a vágási minőség fenntartásához.

  • MAX (MAXIMáLIS) helyzetben a késsebesség folyamatosan a legmagasabb értéken marad.

Fordítsa el a kulcsos kapcsolót valamelyik helyzetbe a késsebesség beállításának módosításához (Ábra 17).

g337279

A gép leállítása

  1. Engedje el a késvezérlő rudat (Ábra 18, A).

  2. Húzza ki az elektromos indítógombot az indítókapcsolóból (Ábra 18, B).

  3. Távolítsa el az akkumulátort, lásd: Az akkumulátor eltávolítása a gépből.

    Note: Mindig vegye ki az akkumulátort, ha nem használja a gépet.

g251435

Az akkumulátor eltávolítása a gépből

  1. Hajtsa fel az akkumulátorrekesz-fedelet.

  2. Nyomja meg a reteszt az akkumulátor kioldásához, majd emelje ki az akkumulátort a gépből.

  3. Csukja le az akkumulátorrekesz-fedelet.

Üzemeltetési tanácsok

Általános fűnyírási tanácsok

  • Vizsgálja meg a területet, ahol a gépet használni fogja, és távolítson el minden olyan tárgyat, amelyet a gép feldobhat.

  • Kerülje el a kés kemény tárgyakhoz csapódását. Szándékosan soha ne nyírjon tárgyak felett.

  • Ha a gép valamilyen tárgyba ütközik, vagy rázkódni kezd, azonnal állítsa le a motort, várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, távolítsa el az akkumulátor, majd vizsgálja át a gépet, hogy nem sérült-e meg.

  • A legjobb teljesítmény eléréséhez szereljen fel új Toro-kést az idény kezdete előtt, vagy amikor szükséges.

Fűkaszálás

  • Egyszerre a fűszálaknak csak mintegy harmadrészét vágja le. A még jobb vágásminőség, üzemidő és fűgyűjtés érdekében végezze a fűnyírást nagyobb vágásmagassággal.

  • Ne vágjon az 51 mm-es beállítás alatt, hacsak nem gyér a fű, vagy csak késő ősszel, amikor a fű növekedése lelassul.

  • A gyep legjobb kinézete érdekében 15 cm-nél magasabb fűnél kezdje a legnagyobb vágásmagassággal és haladjon lassabban; ezután menjen át a területen alacsonyabb beállítás mellett. Ha a fű túl hosszú, a gép eltömődhet, és a motor leállhat.

  • A nedves fű és levelek hajlamosak összetapadni az udvaron, és a gép eltömődését vagy a motor leállását okozhatják. Kerülje a fűnyírást nedves füvön.

  • Vegye figyelembe a rendkívül száraz időjárás esetén fennálló potenciális tűzveszélyt, kövesse a helyi tűzvédelmi figyelmeztetéseket, és tartsa tisztán a gépet a száraz fűtől és törmeléktől.

  • Váltogassa a fűnyírás irányát. Ez segít eloszlatni a kaszálékot a pázsiton az egyenletes trágyázás érdekében.

  • Ha nem kielégítő a kész pázsit megjelenése, próbáljon ki egyet vagy akár többet a következő javaslatok közül:

    • Cserélje ki vagy éleztesse meg a kést.

    • Fűnyírás közben haladjon lassabb ütemben.

    • Növelje gépén a vágási magasságot.

    • Nyírja gyakrabban a füvet.

    • Alkalmazzon átfedést a rendek között, ahelyett, hogy külön minden soron teljes szélességű rendet nyírna.

Levelek vágása

  • A pázsit nyírását követően győződjön meg arról, hogy a fű fele kilátszik a levágott levéllepel alól. Lehetséges, hogy egynél többször kell áthaladnia egy soron a levelek felett.

  • Ha több mint 13 cm vastagon áll a levél a gyepen, kezdje a fűnyírást nagyobb vágásmagassággal, majd menjen át újra a gyepen a kívánt beállítással.

  • Ha a gép nem vágja elég finomra a leveleket, csökkentse a nyírás sebességét.

Működtetés után

A gép aljának tisztítása

Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Takarítsa le a gép aljáról a fűkaszálékot és a szennyeződést.
  • A legjobb eredmény érdekében tisztítsa meg a gépet röviddel a fűnyírás befejezése után.

    1. Vigye a gépet sík, burkolt talajra.

    2. Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek, mielőtt a gépet az üzemi helyzetből elmozdítaná.

    3. Engedje le a gépet a legalacsonyabb vágásmagasságra. Lásd: A vágási magasság állítása.

    4. Mossa ki a hátsó ajtó alatti területet ott, ahol a nyesedék a gép alól a gyűjtőtartályba jut.

      Note: Mossa ki a fűgyűjtő kar (ha van) környékét teljesen előre és teljesen hátra állított helyzetben is.

    5. Csatlakoztasson egy vízcsapra kötött kerti locsolótömlőt a kimosócsatlakozóra (Ábra 19).

      g335823
    6. Nyissa meg a vizet.

    7. Indítsa be a motort és járassa, amíg már nem távozik több nyesedék a gép alól.

    8. Állítsa le a motort.

    9. Zárja el a vizet, és kösse le a locsolótömlőt a gépről.

    10. Indítsa be a motort és a rozsdásodás megelőzése érdekében járassa pár percig, hogy kiszáradjon a gép alja.

    11. Állítsa le a motort és hagyja lehűlni, mielőtt eltenné a gépet egy zárt helyre.

    A fogantyú behajtása

    Figyelmeztetés

    A fogantyú nem megfelelő be- vagy kihajtása károsíthatja a kábeleket, bovdeneket, ami nem biztonságos üzemeltetési körülményeket eredményezhet.

    • Ügyeljen a kábelek, bovdenek épségére a fogantyú be- vagy kihajtása során.

    • Ha egy kábel vagy bovden károsodott, lépjen kapcsolatba hivatalos márkaszervizzel.

    1. Távolítsa el az elektromos indítógombot (Ábra 20).

      g251571
    2. Fogja a fogantyút, miközben kiakasztja a fogantyú reteszeit, hogy ne csípje oda a kezét.

    3. Hajtsa előre a teljes fogantyút (Ábra 21).

      Important: A fogantyú felső részének lehajtása során a kábeleket, bovdeneket a fogantyúgombokon kívül vezesse el.

      g335758
    4. Lazítsa meg a fogantyúgombokat.

    5. Hajtsa előre a fogantyú felső részét a motor felé; lásd Ábra 22.

      g335780
    6. A fogantyú kihajtása, lásd A fogantyú kihajtása.

    Az akkumulátor töltése

    Important: Az akkumulátor a megvásárlásakor nincs teljesen feltöltve. Az eszköz használata előtt tegye az akkumulátort a töltőbe, és töltse addig, amíg a LED-kijelző szerint teljesen fel nem töltődött. Olvassa el az összes biztonsági óvintézkedést.

    Important: Az akkumulátor töltését csak a megfelelő hőmérsékleti tartományban végezze; lásd: Műszaki adatok.

    Note: Az akkumulátoron a töltöttség-ellenőrző gombot megnyomva bármikor ellenőrizheti az akkumulátor töltöttségét (LED-kijelzők).

    1. Az akkumulátor és a töltő szellőzőnyílásai legyenek mentesek a portól és egyéb szennyeződéstől.

      g290533
    2. Igazítsa össze az akkumulátor bemélyedését (Ábra 23) a töltőn kialakított nyelvvel.

    3. Csúsztassa be az akkumulátort a töltőbe ütközésig (Ábra 23).

    4. Az akkumulátort az eltávolításához csúsztassa ki hátrafelé a töltőből.

    5. Az alábbi táblázat az akkumulátortöltő LED-kijelzőjének jelzéseit ismerteti.

      KijelzőJelentése
      Nem világítNincs behelyezve akkumulátor.
      Zölden villogAz akkumulátor töltődik.
      ZöldAz akkumulátor feltöltődött.
      PirosAz akkumulátor és/vagy az akkumulátortöltő hőmérséklete kívül került a megfelelő tartományon.
      Pirosan villogAkkumulátortöltési hiba*

    * További tájékoztatásért lásd: .

    Important: Az akkumulátor a gép használatának szüneteiben rövid időre a töltőn hagyható.Ha az akkumulátort hosszabb ideig nem használja, távolítsa el a töltőből; lásd: Tárolás előtt.

    Karbantartás

    A gép karbantartása vagy tisztítása előtt távolítsa el belőle az elektromos indítógombot és az akkumulátort.

    Mindig állítsa le a gépet, és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, majd hagyja lehűlni, mielőtt beállításba, javításba vagy tisztításba kezd, illetve mielőtt elteszi a gépet.

    Csak a gyártó által javasolt cserealkatrészeket és tartozékokat használjon.

    Vizsgálja át és tartsa karban a gépet rendszeresen. A gépet csak hivatalos szakszervizben javíttassa.

    A gép kenése

    A gépet nem kell kennie; a csapágyak a gép élettartama végéig kitartó kenést kaptak a gyárban.

    A kés cseréje

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Évente
  • Cserélje ki vagy éleztesse meg a kést (ha hamar kimegy az éle, gyakrabban).
  • Important: A kés megfelelő felszereléséhez nyomatékkulcs szükséges. Ha nem rendelkezik nyomatékkulccsal, vagy nem szívesen végezné el ezt a műveletet, forduljon márkaszervizhez.

    Ha a kés megsérült vagy elrepedt, azonnal cserélje ki. Ha a kés eltompult vagy kicsorbult, éleztesse meg és egyensúlyoztassa ki, vagy cserélje ki.

    Figyelmeztetés

    A szervizelése során ügyeljen rá, hogy a kés kikapcsolt meghajtás esetén is megmozdulhat. A kés éles; ha hozzáér, súlyosan megsérülhet.

    A kés szervizelésekor viseljen védőkesztyűt.

    1. Távolítsa el az elektromos indítógombot és az akkumulátort a gépből.

    2. A kést rögzítse egy fadarabbal (Ábra 24).

    3. Szerelje ki a kést, megőrizve minden rögzítőelemet (Ábra 24).

      g231389
    4. Szerelje be az új kést és az összes leszerelt rögzítőelemet (Ábra 25).

      g231390

      Important: A kés hajlított végei nézzenek a gép burkolata felé.

    5. Nyomatékkulcs segítségével húzza meg a kés csavarját 68 N·m nyomatékkal.

    Az önjáró meghajtás beállítása

    Állítsa be az önjáró meghajtást, ha új önjárómeghajtás-bovdent szerel be, vagy az önjáró meghajtás elállítódott.

    1. A bovdenrögzítő szerkezet meglazításához forgassa a szorítóanyát az óra járásával ellenkező irányba (Ábra 26).

      g269307
    2. A feszessége módosításához (Ábra 26) húzza vissza vagy tolja előre a bovdent, és tartsa meg ebben a helyzetben.

      Note: A vontatás erejének növeléséhez tolja a bovdent a motor felé; a csökkentéséhez húzza el a motortól.

    3. Forgassa a szorítóanyát az óra járásával megegyező irányba a bovdenrögzítő meghúzásához.

      Note: Húzza meg jól az anyát dugókulccsal vagy villáskulccsal.

    Az akkumulátor előkészítése újrahasznosításra

    Important: Miután eltávolította a gépből, fedje le az akkumulátor kivezetéseit erős szigetelőszalaggal. Ne kísérelje meg összezúzni, szétszedni az akkumulátort, vagy eltávolítani bármely elemét.

    Az akkumulátor felelősségteljes újrahasznosításának módjára vonatkozó tájékoztatásért forduljon a helyi önkormányzathoz vagy hivatalos Toro-forgalmazóhoz.

    Tárolás

    Important: A gépet, az akkumulátort és a töltőt csak a megfelelő hőmérsékleti tartományban tárolja; lásd: Műszaki adatok.

    Important: Az akkumulátor szezonon kívüli tárolása esetén töltse azt fel annyira, hogy két vagy három LED zölden világítson rajta. Ne tegyen el teljesen feltöltött vagy teljesen lemerült akkumulátort. Ha ismét készen áll a gép használatára, töltse fel az akkumulátort annyira, hogy az akkumulátortöltőn a bal oldali visszajelző vagy az akkumulátoron mind a 4 LED zölden világítson.

    • Válassza le használat után a terméket az áramellátásról (pl. távolítsa el belőle az akkumulátort), és ellenőrizze az épségét.

    • Ne tárolja a gépet beszerelt akkumulátorral.

    • Tisztítson le minden idegen anyagot a termékről.

    • Ha nem használja, tárolja a gépet, az elektromos indítógombot, az akkumulátort és az akkumulátortöltőt gyermekektől elzárva.

    • Tartsa távol a gépet, az akkumulátort és az akkumulátortöltőt maró hatású szerektől, például a kerti vegyszerektől és a jégmentesítő sótól.

    • A súlyos személyi sérülés kockázatának csökkentése érdekében ne tárolja az akkumulátort kültéren vagy járműben.

    • Tárolja a gépet, az akkumulátort és az akkumulátortöltőt zárt, tiszta, száraz helyen.

    Hibakeresés és elhárítás

    Csak az utasításban ismertetett lépéseket hajtsa végre. Minden további ellenőrzési, karbantartási és javítási munkát hivatalos szervizközpontnak vagy hasonlóan képzett szakembernek kell elvégeznie, ha Ön nem tudja megoldani a problémát.

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    A gép nem indul el.
    1. Az akkumulátor nincs teljesen becsúsztatva a helyére a gépben.
    2. Az akkumulátor nincs feltöltve.
    3. Az akkumulátor megsérült.
    4. Egyéb elektromos probléma lépett fel a gépnél.
    1. Vegye ki, majd tegye be ismét az akkumulátort a gépbe, ügyelve, hogy teljesen, kattanásig becsússzon.
    2. Vegye ki az akkumulátort a gépből és töltse fel.
    3. Cserélje ki az akkumulátort.
    4. Vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.
    A gép nem működik folyamatosan.
    1. Nedvesség került az akkumulátor érintkezőire.
    2. Az akkumulátor nincs teljesen becsúsztatva a helyére a szerszámban.
    1. Hagyja megszáradni az akkumulátort, vagy törölje szárazra.
    2. Vegye ki, majd tegye be ismét az akkumulátort a gépbe, ügyelve, hogy teljesen, kattanásig becsússzon.
    A gép nem éri el a maximális teljesítményét.
    1. Az akkumulátor töltöttsége alacsony.
    2. A szellőzőnyílások eltömődtek.
    1. Vegye ki az akkumulátort a gépből és töltse fel teljesen.
    2. Tisztítsa meg a szellőzőnyílásokat.
    Az akkumulátor túl hamar lemerül.
    1. Az akkumulátor hőmérséklete a megfelelő tartomány alá csökkent vagy fölé emelkedett.
    1. Vigye az akkumulátort száraz, 5–40 °C hőmérsékletű helyre.
    Az akkumulátortöltő nem működik.
    1. Az akkumulátortöltő hőmérséklete a megfelelő tartomány alá csökkent vagy fölé emelkedett.
    2. Nincs áram a konnektorban, amelybe az akkumulátortöltőt bedugták.
    1. Húzza ki az akkumulátortöltőt, és vigye száraz, 5–40 °C hőmérsékletű helyre.
    2. Javíttassa meg a konnektort szakképzett villanyszerelővel.
    Az akkumulátortöltő LED-kijelzője pirosan világít.
    1. Az akkumulátor és/vagy az akkumulátortöltő hőmérséklete kívül került a megfelelő tartományon.
    1. Húzza ki az akkumulátortöltőt, és vigye az akkumulátorral együtt száraz, 5–40 °C hőmérsékletű helyre.
    Az akkumulátortöltő LED-kijelzője pirosan villog.
    1. Kommunikációs hiba lépett fel az akkumulátor és a töltő között.
    2. Az akkumulátor gyenge.
    1. Vegye ki az akkumulátort a töltőből, húzza ki az akkumulátortöltőt a konnektorból, és várjon 10 másodpercet. Dugja vissza a konnektorba az akkumulátortöltőt és tegye vissza bele az akkumulátort. Ha az akkumulátortöltő LED-kijelzője továbbra is pirosan villog, ismételje meg a műveletsort. Ha az akkumulátortöltő LED-kijelzője 2 kísérlet után is pirosan villog, megfelelő módon gondoskodjon az akkumulátor hulladékelhelyezéséről egy újrahasznosító létesítményben.
    2. Megfelelő módon gondoskodjon az akkumulátor hulladékelhelyezéséről egy újrahasznosító létesítményben.
    A gép sípoló hangot hallat.
    1. Az akkumulátor nincs feltöltve.
    2. A gép nem biztonságos üzemi helyzetbe került.
    3. A gép túlterhelődött.
    4. Egyéb elektromos probléma lépett fel a gépnél.
    1. Vegye ki az akkumulátort a gépből és töltse fel.
    2. Ügyeljen rá, hogy a gép ne kerüljön szélsőséges szögbe használat közben.
    3. Végezze a fűnyírást nagyobb vágásmagasságon, vagy fűnyírás közben haladjon lassabb ütemben.
    4. Kíséreljen meg más hibaelhárítási műveleteket, ha a hangjelzés nem szűnik meg, vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.
    A vágás minősége romlik vagy nem kielégítő.
    1. A kés eltompult.
    1. Éleztesse meg vagy cserélje ki a kést.
    A gép egyenetlenül vág.
    1. A kés eltompult.
    2. A vágóasztal megsérült.
    1. Éleztesse meg vagy cserélje ki a kést.
    2. Vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.
    A gép vibrál.
    1. A kés elgörbült vagy megsérült.
    1. Vizsgálja meg a kést, szükség esetén cserélje ki.