Introducere

Această maşină de tuns iarba cu lamă rotativă este proiectată pentru a fi utilizată de proprietarii de reşedinţe sau de operatori profesionişti, angajaţi. Mașina a fost proiectată în primul rând pentru tăierea ierbii de pe gazoane bine întreținute ale proprietăților rezidențiale și comerciale. Mașina a fost proiectată să utilizeze acumulatori litiu-ion modelele 81875 (furnizate împreună cu modelul 22275), 81825, 81850 sau 81860. Acești acumulatori sunt proiectați pentru a fi încărcați folosind doar încărcătoarele modelele 81805 (furnizat împreună cu modelul 22275) sau 81802. Utilizarea acestor produse în alte scopuri decât cele intenționate poate fi periculoasă pentru dumneavoastră și pentru alte persoane.

Modelul 22275T nu include u acumulator sau un încărcător.

Vizitați site-ul www.Toro.com pentru mai multe informații, inclusiv informații privind siguranța produsului și materiale de instruire , informații privind accesoriile, ajutor la căutarea unui distribuitor sau pentru înregistrarea produsului.

De fiecare dată când aveţi nevoie de service, piese originale sau informaţii suplimentare, contactaţi un centru de service autorizat sau departamentul Servicii Clienţi al producătorului şi pregătiţi numărul de model sau de serie al produsului. Figura 1 indică locaţia numărului de model sau de serie pe produs. Scrieţi numerele în spaţiul furnizat.

Important: Puteți scana codul QR de pe autocolantul cu numărul de serie (dacă este disponibil) cu ajutorul unui dispozitiv mobil pentru a accesa date despre garanție, piese și alte informații despre produs

g226623

Acest manual identifică potențialele pericole și conține mesaje de siguranță identificate prin simbolul de alertă de siguranță (Figura 2), semnalizând un pericol care poate cauza rănirea gravă sau moartea dacă nu respectați următoarele măsuri de precauție recomandate.

g000502

Acest manual utilizează 2 cuvinte pentru a evidenţia informaţiile. Important atrage atenţia asupra informaţiilor mecanice speciale şi Notă accentuează informaţiile generale care necesită atenţie specială.

Produsul respectă toate directivele europene relevante; pentru detalii, consultaţi Declaraţia de conformitate (DOC) separată specifică produsului.

Siguranţă în funcţionare

INSTRUCȚIUNI IMPORTANTE

DE SIGURANȚĂ

AVERTISMENT – când utilizați un dispozitiv electric, pentru a reduce riscul incendiului, electrocutării sau rănirii, trebuie citite și respectate întotdeauna avertismentele și instrucțiunile de protecție de bază, inclusiv următoarele:

I. Instruire

  1. Operatorul mașinii este responsabil pentru orice accidente suferite sau pericole la care au fost expuse alte persoane și bunurile acestora.

  2. Nu permiteți copiilor să utilizeze sau să se joace cu mașina, acumulatorul sau încărcătorul; reglementările locale pot impune o limită de vârstă pentru operator.

  3. Nu lăsaţi niciodată copii sau persoane neinstruite să utilizeze sau să efectueze lucrări de service asupra acestui dispozitiv. Utilizarea dispozitivului sau lucrările de service vor fi efectuate doar de persoane responsabile, instruite, familiarizate cu instrucțiunile și apte din punct de vedere fizic.

  4. Înainte să utilizați mașina, acumulatorul și încărcătorul, citiți toate instrucțiunile și marcajele de atenționare de pe aceste produse.

  5. Familiarizați-vă cu comenzile și cu utilizarea corespunzătoare a mașinii, acumulatorului și a încărcătorului.

II. Pregătirea

  1. Țineți alte persoane, în special copiii și animalele, departe de aria de funcționare a mașinii.

  2. Nu utilizaţi maşina fără toate protecțiile și dispozitivele de siguranță, cum ar fi deflectoarele și dispozitivul de adunat iarbă, montate pe mașină și funcționând corespunzător.

  3. Inspectați zona în care veți utiliza mașina și îndepărtați toate obiectele care ar putea obstrucționa utilizarea mașinii sau pe care mașina le-ar putea proiecta.

  4. Înainte de utilizarea mașinii, asigurați-vă că lama, șuruburile lamei și ansamblul lamei nu sunt uzate sau deteriorate. Înlocuiți orice etichete deteriorate sau ilizibile.

  5. Folosiți doar acumulatorul specificat de Toro. Utilizarea altor accesorii sau dispozitive de atașare poate crește riscul de vătămare sau de incendiu.

  6. Conectarea încărcătorului într-o priză care nu are tensiunea cuprinsă între 100 - 240 V poate provoca un incendiu sau electrocutarea. Nu conectați încărcătorul într-o priză care nu are tensiunea cuprinsă între 100 - 240 V. Pentru un mod diferit de conectare, utilizați un adaptor cu configurația potrivită pentru priza electrică, dacă este necesar.

  7. Nu utilizați un acumulator sau încărcător deteriorat sau modificat, care poate avea un comportament imprevizibil care ar putea avea drept urmare un incendiu, o explozie sau poate crea risc de vătămare.

  8. În cazul în care cablul de alimentare al încărcătorului este deteriorat, contactați un centru de service autorizat pentru a-l înlocui.

  9. Nu utilizați baterii care nu pot fi reîncărcate.

  10. Încărcați acumulatorul doar cu încărcătorul specificat de Toro. Un încărcător adecvat pentru un tip de acumulator poate crea risc de incendiu dacă este utilizat cu un alt acumulator.

  11. Încărcați acumulatorul doar într-o zonă bine aerisită.

  12. Nu expuneți acumulatorul sau încărcătorul la foc sau temperaturi mai mari de 68 °C.

  13. Urmați toate instrucțiunile de încărcare și nu încărcați acumulatorul în afara intervalului de temperatură specificat în instrucțiuni. În caz contrar, puteți deteriora acumulatorul și crește riscul de incendiu.

  14. Îmbrăcați-vă corespunzător – purtați îmbrăcăminte adecvată, inclusiv ochelari de protecție, pantaloni lungi, încălțăminte solidă, antiderapantă, mănuși și căști pentru protecția auzului. Strângeți la spate părul lung și nu purtați îmbrăcăminte largă care se poate agăța în piesele mobile. Purtați o mască împotriva prafului, dacă utilizați mașina într-un mediu cu mult praf.

III. Operare

  1. Contactul cu lama în timp ce aceasta se rotește va duce la vătămarea gravă. Țineți mâinile și picioarele la distanță de zona de tăiere și de toate piesele mobile ale mașinii. Staţi la distanţă de orice gură de descărcare.

  2. Utilizarea acestei mașini în alte scopuri decât cele intenționate poate fi periculoasă pentru dumneavoastră și pentru alte persoane.

  3. Înainte de a porni mașina, dezactivați propulsia automată (dacă mașina este echipată cu această funcție).

  4. Nu înclinați mașina atunci când porniți motorul.

  5. Preveniți pornirea neintenționată – Asigurați-vă că butonul de pornire electrică este îndepărtat din contact, înainte de a conecta acumulatorul și de a manipula mașina.

  6. Utilizați mașina cu foarte mare atenție. Nu vă angrenați în nicio activitate care vă poate distrage atenția; în caz contrar, se pot înregistra pagube materiale sau vătămări corporale.

  7. Atunci când eliberați bara de comandă a lamei, motorul ar trebui să se oprească iar lama ar trebui să se oprească în maxim 3 secunde. În caz contrar, încetați imediat utilizarea mașinii și contactați un centru de service autorizat.

  8. Opriți mașina, îndepărtați butonul de pornire electrică, îndepărtați acumulatorul din mașină și așteptați ca toate mișcările să se oprească înainte de a regla, efectua lucrări de service, curăța sau depozita mașina.

  9. Îndepărtați acumulatorul și butonul de pornire electrică de la mașină ori de câte ori lăsați mașina nesupravegheată sau înainte de a înlocui accesoriile.

  10. Nu forțați mașina – permiteți mașinii să lucreze mai bine și mai sigur la capacitatea pentru care a fost proiectată.

  11. Fiți vigilent – acordați atenție activității și folosiți-vă simțul practic atunci când operați mașina. Nu utilizaţi maşina dacă sunteți bolnav, obosit sau sub influența alcoolului sau a drogurilor.

  12. Operați mașina doar în condiții de vizibilitate bună și în condiții meteo corespunzătoare. Nu utilizaţi maşina dacă există riscul unor descărcări electrice.

  13. Acordați foarte mare atenție atunci când vă deplasați cu spatele sau când trageți mașina spre dumneavoastră.

  14. Mențineți-vă stabilitatea și echilibrul în orice moment, mai ales pe pante. Tundeți iarba de-a lungul pantelor, niciodată în sus sau în jos. Acordaţi foarte mare atenţie la schimbarea direcţiei pe pante. Nu tundeți iarba pe pantele foarte abrupte. Mergeți, nu alergaţi niciodată cu mașina.

  15. Nu direcționați materialul evacuat spre nicio persoană. Evitați evacuarea materialul spre un perete sau obstacol; materialul poate ricoșa spre dumneavoastră. Opriți lama (lamele) atunci când vă deplasați pe suprafețe acoperite cu pietriș.

  16. Aveți grijă la gropi, șanțuri, denivelări, pietre sau alte obiecte ascunse. Terenul denivelat vă poate face să vă pierdeți echilibrul sau stabilitatea.

  17. Iarba udă sau frunzele pot provoca vătămări grave dacă alunecați și intrați în contact cu lama. Evitați să tundeți iarba în condiții umede sau atunci când plouă.

  18. Dacă mașina lovește un obiect sau începe să vibreze, opriți imediat mașina, îndepărtați butonul de pornire electrică, îndepărtați acumulatorul și așteptați ca toate mișcările să înceteze, înainte de a inspecta dacă mașina este deteriorată. Efectuați reparațiile necesare înainte de a o utiliza din nou.

  19. Opriți mașina și îndepărtați butonul de pornire electrică, înainte de încărcarea mașinii pentru transport.

  20. În condiții de utilizare abuzivă, din acumulator se poate scurge lichid; evitați contactul. Dacă intrați accidental în contact cu lichidul, spălați cu apă zona afectată. Dacă lichidul intră în contact cu ochii, apelați la un medic. Lichidul scurs din acumulator poate cauza iritații sau arsuri.

IV. Întreținerea și depozitarea

  1. Opriți mașina, îndepărtați butonul de pornire electrică, îndepărtați acumulatorul din mașină și așteptați ca toate mișcările să se oprească înainte de a regla, efectua lucrări de service, curăța sau depozita mașina.

  2. Nu încercați să reparați mașina altfel decât este prevăzut în instrucțiuni. Solicitați unui centru de service autorizat să efectueze lucrări de service asupra mașinii, folosind piese de schimb identice.

  3. Purtați mănuși și protecție pentru ochi atunci când efectuați lucrări de service asupra mașinii.

  4. Ascuțiți o lamă tocită pe ambele părți, pentru a păstra echilibrul. Curățați lama și asigurați-vă că este echilibrată.

  5. Înlocuiţi lama dacă este îndoită, uzată sau fisurată. O lamă neechilibrată poate provoca vibrații, care ar putea deteriora motorului sau cauza vătămări corporale.

  6. Atunci când efectuați lucrări de service asupra lamei, asigurați-vă că lama se poate deplasa, chiar dacă sursa de alimentare a fost oprită.

  7. Verificați frecvent sacul pentru colectarea ierbii pentru a vedea dacă este deteriorat sau uzat și înlocuiți un sac uzat cu un sac [de schimb] Toro.

  8. Pentru a beneficia de cele mai ridicate performanțe, cumpărați doar piese de schimb și accesorii originale Toro. Piesele de schimb și accesoriile altor producători pot fi periculoase și pot anula garanția produsului.

  9. Întrețineți utilajul – mențineți marginile de tăiere ascuțite și curate pentru cele mai bune performanțe maxime în siguranță. Mențineți mânerele uscate, curate și fără urme de ulei și lubrifiant. Lăsați toate protecțiile montate și asigurați-vă că funcționează corespunzător. Mențineți lamele ascuțite. Folosiți doar lame de schimb identice.

  10. Verificați dacă mașina prezintă piese deteriorate – dacă există protecții sau alte piese deteriorate, determinați dacă mașina va funcționa în mod corespunzător. Verificați dacă piesele mobile nu mai sunt aliniate corespunzător sau dacă sunt blocate, verificați dacă există piese sau suporturi rupte, precum și orice alte condiții care ar putea afecta operarea mașinii. Dacă nu este indicat altfel în instrucțiuni, solicitați unui centru de service autorizat să repare sau să înlocuiască o protecție sau o piesă defectă.

  11. Atunci când nu utilizați acumulatorul, țineți-l departe de obiecte metalice precum agrafe pentru hârtie, monede, chei, cuie și șuruburi care pot realiza o conexiune între borne. Scurtcircuitarea bornelor acumulatorului poate provoca arsuri sau un incendiu.

  12. Verificați frecvent ca lama și șuruburile de montare ale motorului să fie strânse corespunzător.

  13. Atunci când nu utilizați mașina, depozitați-o în interior, într-un loc uscat și sigur, care nu este la îndemâna copiilor.

  14. ATENȚIE – un acumulator manipulat necorespunzător poate prezenta un risc de incendiu sau de arsuri chimice. Nu dezasamblați acumulatorul. Nu încălziți acumulatorul la temperaturi de peste 68 °C și nu îi dați foc. Înlocuiți acumulatorul doar cu un acumulator original Toro; folosirea unui alt tip de acumulator poate provoca un incendiu sau o explozie. Nu lăsați acumulatorii la îndemâna copiilor și păstrați acumulatorii în ambalajele originale, până când sunteți gata să îi folosiți.

  15. Nu eliminați acumulatorii aruncându-i în foc. Celula poate exploda. Verificați reglementările locale pentru eventuale instrucțiuni speciale de eliminare.

PĂSTRAȚI ACESTE

INSTRUCȚIUNI

Decal-uri instrucţionale şi de siguranţă

Graphic

Instrucţiunile şi autocolantele cu informaţii privind siguranţa sunt uşor vizibile pentru operator şi sunt amplasate lângă orice zonă cu potenţial risc. Înlocuiţi orice autocolant care este deteriorat sau lipseşte.

decal137-9490
decal144-3175
decal116-7583
decal140-8472
decal112-8760
decal137-9461
decal134-4691
decal131-0822

Reglare

Important: Îndepărtați și aruncați folia de protecție din plastic folosită pentru a acoperi motorul, precum și orice alte elemente din plastic sau ambalaje de pe mașină.

Important: La momentul achiziției, acumulatorul nu este încărcat integral. Înainte de a utiliza mașina pentru prima dată, consultați Încărcarea acumulatorului.

Montarea încărcătorului (opțional)

Piese solicitate pentru această procedură:

Elemente de montare (nu sunt incluse)2

Dacă doriți, montați încărcătorul în siguranță pe un perete, folosind orificiile pentru montarea pe perete, cu formă de gaură de cheie, amplasate pe spatele încărcătorului.

Montați încărcătorul la interior (cum ar fi într-un garaj sau într-un alt loc uscat), în apropierea unei prize, dar fără a fi la îndemâna copiilor.

Consultați Figura 3 pentru asistență privind montarea încărcătorului.

Glisați încărcătorul pe elementele de montare amplasate în mod corespunzător, pentru a fixa încărcătorul (elementele de montare nu sunt incluse).

g290534

Îndepărtarea apărătorii cablului

g328502

Asamblarea mânerului inferior

Piese solicitate pentru această procedură:

Ansamblul mânerului superior1
Mâner inferior2
Şurub (5/16 x 1¾")4
Contrapiuliță cu guler (5/16")4
Şaibă curbată8

Asamblați mânerul inferior în modul indicat în Figura 5.

g340673

Montarea mânerului

g351011

Montarea apărătorii cablului

g350108

Asamblarea sacului pentru iarbă

g238450

Rezumat al produsului

g346507
g292995

Interval de temperaturi de funcţionare corespunzătoare

Încărcați/depozitați acumulatorul la temperaturi cuprinse între5 °C și 40 °C*
Folosiți acumulatorul la temperaturi cuprinse între–30 °C și 49 °C*
Folosiți mașina la temperaturi cuprinse între0 °C și 49 °C*

*Timpul de încărcare va crește dacă nu încărcați acumulatorul în acest interval.

Depozitați mașina, acumulatorul și încărcătorul într-o zonă curată, uscată și închisă.

Operare

Înainte de utilizare

Montarea acumulatorului

Important: Folosiți acumulatorul doar la temperaturi care se încadrează în intervalul corespunzător; consultați Specificaţii.

  1. Asigurați-vă că orificiile acumulatorului nu prezintă praf sau reziduuri.

  2. Ridicați capacul compartimentului pentru acumulator (A din Figura 11).

  3. Aliniați canalul acumulatorului cu limba de pe mașină și glisați acumulatorul în compartiment până când se fixează prin blocare (B din Figura 11).

  4. Închideți capacul compartimentului pentru acumulator (C din Figura 11).

g303151

Reglarea înălţimii de tăiere

Atenţie

Reglarea manetelor pentru înălțimea de tăiere vă poate aduce mâinilor în contact cu o lamă aflată în mișcare, ceea ce cauza vătămări grave.

  • Înainte de a regla înălțimea de tăiere opriți motorul, îndepărtați butonul de pornire electrică și așteptați până ce toate piesele mobile se opresc.

  • Nu introduceți degetele sub carcasă în timp ce reglați înălțimea de tăiere.

Reglați înălțimea de tăiere conform preferințelor. Setați toate roțile la aceeași înălțime de tăiere (Figura 12).

g303150

Reglarea înălţimii mânerului

Puteți ridica sau coborî mânerul în 1 din cele 3 poziții disponibile pentru confortul dumneavoastră (Figura 13).

g331956
  1. Îndepărtați ambele șuruburi ale mânerului și piulițele corespunzătoare.

  2. Deplasați mânerul în poziţia de înălțime dorită.

  3. Fixați mânerul folosind șuruburile îndepărtate anterior și piulițele corespunzătoare.

În timpul utilizării

Pornirea mașinii

  1. Asigurați-vă că acumulatorul este instalat în mașină; consultați Montarea acumulatorului.

  2. Introduceți butonul de pornire electrică în comutatorul demarorului (A din Figura 14).

  3. Strângeți bara de comandă pentru lamă și țineți-o strânsă spre mâner (B din Figura 14).

  4. Apăsați butonul de pornire electrică și mențineți-l apăsat până când pornește motorul (C din Figura 14).

g331970

Reciclarea resturilor

Mașina dumneavoastră este pregătită din fabrică să recicleze resturile de iarbă și de frunze înapoi în gazon.

Dacă sacul pentru iarbă este montat pe mașină, îndepărtați-l înainte de a recicla resturile. Consultați Îndepărtarea sacului pentru iarbă.

Colectarea resturilor

Folosiți sacul pentru iarbă atunci când doriți să colectați resturile de iarbă și de frunze de pe gazon.

Atenţie

Un sac pentru iarbă uzat ar putea permite proiectarea pietrelor de mici dimensiuni sau a unor reziduuri similare spre dumneavoastră sau trecători, rezultând în vătămări corporale grave sau deces.

Verificați frecvent starea sacului pentru iarbă. Dacă sacul este deteriorat, instalați un sac de schimb nou de la producător.

Atenţie

Lamele sunt ascuțite; contactul cu lamele poate rezulta în vătămări corporale grave.

Opriți mașina și aşteptaţi oprirea tuturor pieselor mobile înainte de a părăsi poziţia de operare.

Montarea sacului pentru iarbă

  1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

  2. Ridicați și mențineți ridicat deflectorul spate (A din Figura 15).

  3. Îndepărtați capacul evacuării posterioare prin împingerea înăuntru cu degetul a clichetului și îndepărtarea capacului de pe mașină (B și C din Figura 15).

  4. Instalați capetele tijei sacului în canelurile de la baza mânerului și deplasați sacul înainte și înapoi, pentru a vă asigura că ați fixat capetele tijei sacului pe părțile inferioare ale celor două caneluri (D din Figura 15).

  5. Coborâți deflectorul spate până se sprijină pe sacul pentru iarbă.

g303153

Îndepărtarea sacului pentru iarbă

Pericol

Mașina poate proiecta resturile de iarbă și alte obiecte printr-o deschizătură de pe carcasa mașinii. Obiectele proiectate cu suficientă forță pot provoca vătămări corporale grave sau decesul dumneavoastră sau trecătorilor.

  • Nu îndepărtați niciodată sacul pentru iarbă pentru ca apoi să porniți mașina, fără a instala capacul evacuării pe mașină.

  • Nu deschideți niciodată deflectorul spate al mașinii atunci când mașina este în funcțiune.

  1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

  2. Ridicați deflectorul spate.

  3. Scoateți tija sacului pentru iarbă din canelurile de la baza mânerului (A din Figura 15).

  4. Montați capacul evacuării (B din Figura 15).

  5. Coborâți deflectorul spate (C din Figura 15).

Operarea propulsiei automate

Pentru a opera propulsia automată, strângeți bara pentru propulsia automată spre mâner și țineți-o strânsă (Figura 16).

g331972

Pentru a decupla bara pentru propulsia automată, eliberați bara pentru propulsia automată.

Note: Mașina este prevăzută cu ambreiaje pentru mers liber, care fac mai ușor să trageți mașina spre dumneavoastră. Pentru a decupla ambreiajele, este nevoie să împingeți mașina în față aproximativ 2,5 cm sau mai mult, după ce eliberați bara pentru propulsia automată.

Reglarea vitezei lamelor

Această mașină are 2 setări pentru viteza lamelor: AUTO și MAX.

  • În poziția AUTO, viteza lamelor se reglează automat pentru o eficiență sporită. Mașina detectează modificările condițiilor de tăiere și crește viteza lamelor, după cum este necesar, pentru a menține calitatea tăierii.

  • În poziția MAX, viteza lamelor rămâne permanent la valoarea cea mai mare.

Răsuciți cheia în contact până la oricare poziție pentru a stabili setarea pentru viteza lamelor (Figura 17).

g337279

Oprirea mașinii

  1. Eliberați bara de comandă pentru lamă (A din Figura 18).

  2. Îndepărtați butonul de pornire electrică de la comutatorul demarorului (B din Figura 18).

  3. Îndepărtați acumulatorul; consultați Îndepărtarea acumulatorului din mașină.

    Note: Oricând nu utilizați mașina, îndepărtați acumulatorul.

g331971

Îndepărtarea acumulatorului din mașină

  1. Ridicați capacul compartimentului pentru acumulator.

  2. Apăsați clichetul acumulatorului pentru a elibera acumulatorul și pentru a-l îndepărta.

  3. Închideți capacul compartimentului pentru acumulator.

Indicaţii de exploatare

Recomandări generale pentru a tunde iarba

  • Evitați lovirea obiectelor solide cu lama. Nu tundeți iarba trecând în mod voluntar peste obiecte.

  • Pentru cele mai bune performanțe, instalați o lamă nouă înainte de a începe sezonul de tuns iarba.

  • Înlocuiți lama, atunci când este necesar, cu o lamă de schimb Toro.

Tăierea ierbii

  • Iarba crește cu viteze diferite în perioade diferite ale anului. Vara, este de preferat să tăiați iarba folosind setările înălțimii de tăiere de 64 mm, 76 mm sau 89 mm. Tăiați aproximativ o treime din firul de iarbă. Nu tăiați mai jos de setarea de 64 mm, cu excepția cazului în care iarba este mai rară sau este toamnă târzie, când creșterea ierbii începe să încetinească. Pentru un timp de funcționare îmbunătățit, tăiați iarba la o înălţime de tăiere mai mare.

  • Atunci când tăiați iarba cu o înălțime de peste 15 cm, tăiați mai întâi la cea mai ridicată setare a înălțimii de tăiere și la o viteză mai mică; apoi tăiați din nou la o înălțime de tăiere mai mică pentru ca gazonul să aibă cel mai bun aspect. Dacă iarba este prea lungă și frunzele se adună în partea superioară a gazonului, mașina se poate bloca, ceea ce poate duce la calarea motorului.

  • Iarba și frunzele ude au tendința de a se aduna în curte și pot cauza blocarea mașinii sau calarea motorului. Evitați să tundeți iarba în condiții umede.

  • Fiți atenți la potențialul risc de incendiu în condiții foarte uscate, respectați toate avertismentele autorităților locale privind incendiile și preveniți pătrunderea ierbii uscate și a resturilor de frunze în mașină.

  • Alternați direcția de tăiere. Acest lucru ajută la dispersarea resturilor pe gazon, pentru o fertilizare uniformă.

Dacă aspectul final al gazonului este nesatisfăcător, încercați una sau mai multe din următoarele recomandări:

  • Ascuțiți lama.

  • Tăiați la o viteză mai mică.

  • Ridicați înălțimea de tăiere a mașinii dumneavoastră.

  • Tăiați iarba mai frecvent.

  • Suprapuneți zonele de tăiere în loc să tăiați iarba dintr-o zonă completă cu fiecare trecere.

Tăierea frunzelor

  • După tunderea gazonului, asigurați-vă că jumătate din gazon se vede prin stratul de frunze tăiate. Poate fi nevoie să efectuați mai multe treceri peste frunze.

  • Dacă pe gazon există un strat de frunze mai mare de 13 cm, tăiați iarba la o înălțime de tăiere mai mare și apoi tăiați iarba din nou la înălțimea de tăiere dorită.

  • Reduceți viteza de tăiere dacă mașina nu taie frunzele suficient de fin.

După utilizare

Încărcarea acumulatorului

Important: La momentul achiziției, acumulatorul nu este încărcat integral. Înainte de a utiliza mașina pentru prima dată, amplasați acumulatorul în încărcător și încărcați-l până când afișajul LED indică faptul că acumulatorul este complet încărcat. Citiți toate precauțiile privind siguranța.

Important: Încărcați acumulatorul doar la temperaturi care se încadrează în intervalul corespunzător; consultați Specificaţii.

Note: În orice moment, apăsați butonul care indică nivelul de încărcare a acumulatorului de pe acumulator, pentru a afișa nivelul actual de încărcare (indicatoare LED).

  1. Asigurați-vă că orificiile acumulatorului nu prezintă praf sau reziduuri.

    g290533
  2. Aliniați canalul acumulatorului (Figura 19) cu limba încărcătorului.

  3. Glisați acumulatorul în încărcător până când este fixat corespunzător (Figura 19).

  4. Pentru a îndepărta acumulatorul, glisați acumulatorul înapoi, afară din încărcător.

  5. Consultați următorul tabel pentru a interpreta indicatorul luminos LED de pe încărcător.

    Indicator luminosIndică
    OpritAcumulatorul nu este introdus
    Verde intermitentAcumulatorul se încarcă
    VerdeAcumulatorul este încărcat
    RoșuAcumulatorul și/sau încărcătorul au o temperatură mai mare sau mai mică decât intervalul de temperatură corespunzător
    Roșu intermitentEroare la încărcarea acumulatorului*

*Consultați Specificaţii pentru mai multe informații.

Important: Acumulatorul poate fi lăsat în încărcător pentru perioade scurte de timp între utilizări.Dacă acumulatorul nu va fi utilizat pentru perioade lungi, îndepărtați acumulatorul din încărcător; consultați Înainte de depozitare.

Curățarea sub mașină

Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
După fiecare folosinţă
  • Curățați partea inferioară a mașinii.
  • Pentru a garanta cele mai bune performanțe, mențineți partea inferioară a mașinii curate și curățați sub mașină după ce ați terminat de tuns iarba. Aveți grijă ca reziduurile să nu pătrundă la dispozitivele de lovire (Figura 20).

    g240549

    Metoda de spălare

    Atenţie

    Mașina poate disloca material de sub ea.

    • Purtați protecție pentru ochi.

    • Stați în poziția de operare (în spatele mânerului) în timp ce mașina funcționează.

    • Nu permiteți trecătorilor să se afle în zonă.

    1. Alegeți cea mai mică înălțime de tăiere a mașinii.

    2. Deplasați mașina pe o suprafață pavată, uniformă.

    3. Porniți mașina și activați lama.

    4. Țineți un furtun la nivelul mânerului și direcționați un jet de apă în fața roții dreapta, spate (Figura 21).

      Note: Apa va fi pulverizată în direcția lamei, îndepărtând resturile.

      g002600
    5. Când nu mai sunt eliminate resturi, opriți apa și mutați mașina într-o zonă uscată.

    6. Lăsați motorul să funcționeze timp de câteva minute pentru a usca partea inferioară a mașinii.

    Metoda răzuirii

    Dacă spălarea nu îndepărtează toate reziduurile de sub mașină, curățați prin răzuire.

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Îndepărtați butonul de pornire electrică și acumulatorul mașinii.

    3. Amplasați mașina pe o parte.

    4. Îndepărtați mizeria și resturile de iarbă folosind un screper. Evitați bavurile sau marginile ascuțite.

    5. Readuceți mașina în poziția de operare.

    Întreţinere

    Program(e) de întreţinere recomandat(e)

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 25 ore
  • Strângeți orice dispozitive de fixare desprinse.
  • Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Inspectați lamele mașinii de tuns iarba pentru urme de uzură sau de deteriorare.
  • Inspectați acceleratorul pentru urme de uzură sau de deteriorare.
  • Verificați timpul de oprire al frânei lamei. Lama trebuie să se oprească în 3 secunde de la eliberarea barei de comandă pentru lamă; dacă lama nu se oprește în 3 secunde, contactați un centru de service autorizat pentru a repara lama.
  • După fiecare folosinţă
  • Curățați partea inferioară a mașinii.
  • La intervale de 40 de ore
  • Curățați roțile și roțile dințate.
  • La intervale de 50 de ore
  • Ascuțiți sau înlocuiți lama.Efectuați lucrări de întreținere mai frecvente dacă marginea se tocește rapid în condiții dure sau în zone cu mult nisip.
  • La intervale de 100 de ore
  • Strângeți orice dispozitive de fixare desprinse.
  • Reglarea propulsiei automate

    Dacă mașina este nouă, nu are propulsie automată sau tinde să se deplaseze în față, reglați cablul unității de propulsie automată.

    1. Mutați mașina la exterior și pe o suprafață pavată, lângă un perete solid, pentru a preveni deplasarea în față a mașinii în timp ce motorul este pornit.

    2. Poziționați mașina cu anvelopele din față lipite de perete.

      Note: Asigurați-vă că zona este bine ventilată și nu prezintă reziduuri care ar putea fi aruncate de mașină.

    3. Porniți motorul; consultați Pornirea mașinii.

    4. Trageți bara pentru propulsia automată către mâner.

      Note: Roțile vor începe să se învârtă din momentul în care bara pentru propulsia automată atinge mânerul.

    5. Opriți motorul.

    6. Pentru reglarea mașinii, realizați următorii pași:

      • Dacă roțile nu se învârt când acționați bara pentru propulsia automată, cureaua unității de tracțiune este slăbită. Răsuciți o dată butonul de control al unității de tracțiune (Figura 22) în sensul acelor de ceasornic și repetați pașii de la 3 la 5.

        g024465
      • Dacă roțile se învârt înainte să acționați complet bara pentru propulsia automată, cureaua unității de tracțiune este prea strânsă. Răsuciți o dată butonul de control al unității de tracțiune (Figura 22) în sens invers acelor de ceasornic și repetați pașii de la 3 la 5.

    7. Pentru o nouă curea a unității de tracțiune, rotiți o dată butonul pentru reglarea cablului unității de propulsie automată în sensul acelor de ceasornic, pentru a permite o întindere normală a curelei în timpul rodajului.

      Note: Puteți omite acest pas dacă reglați o curea utilizată.

    Întreținerea lamei

    Tundeți iarba întotdeauna folosind o lamă ascuțită. O lamă ascuțită taie precis, fără a rupe sau mărunți firele de iarbă.

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Îndepărtați acumulatorul; consultați Îndepărtarea acumulatorului din mașină.

    3. Amplasați mașina pe o parte, așa cum este ilustrat în Figura 23.

      g240550

    Inspectarea lamei

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Inspectați lamele mașinii de tuns iarba pentru urme de uzură sau de deteriorare.
  • Verificați cu atenție dacă lama este ascuțită sau uzată, mai ales în zona de îmbinare dintre partea plată și cea curbată (Figura 24A). Deoarece nisipul și materialele abrazive pot îndepărta metalul care unește partea plată cu cea curbată a lamei, verificați lama înainte de a utiliza mașina. Dacă observați o fantă sau uzură (Figura 24B și Figura 24C), înlocuiți lama; consultați Îndepărtarea lamei.

    g002278

    Note: Pentru cele mai bune performanțe, instalați o lamă nouă înainte de a începe sezonul de tuns iarba. În timpul anului, piliți orice mici crestături, pentru a întreține marginea de tăiere.

    Pericol

    O lamă uzată sau deteriorată s-ar putea rupe, iar o bucată din lamă ar putea fi proiectată spre dumneavoastră sau trecători, rezultând în vătămări corporale grave sau deces.

    • Inspectați lama periodic pentru urme de uzură sau de deteriorare.

    • Înlocuiți o lamă uzată sau deteriorată.

    Inspectarea acceleratorului

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Inspectați acceleratorul pentru urme de uzură sau de deteriorare.
  • Inspectați cu atenție acceleratorul pentru urme de uzură excesivă (Figura 25). Deoarece nisipul și materialele abrazive pot îndepărta metalul (mai ales în zona indicată drept elementul 2 în Figura 25), verificați acceleratorul înainte de a utiliza mașina. Dacă observați că un mâner al acceleratorului este uzat până când s-a transformat într-o margine ascuțită sau dacă există o fisură, înlocuiți acceleratorul.

    g027496

    Atenţie

    Un accelerator uzat sau deteriorat s-ar putea rupe, iar o bucată din accelerator ar putea fi proiectată spre dumneavoastră sau trecători, rezultând în vătămări corporale grave sau deces.

    • Inspectați acceleratorul periodic pentru urme de uzură sau de deteriorare.

    • Înlocuiți un accelerator uzat sau deteriorat.

    Îndepărtarea lamei

    1. Prindeți capătul lamei folosind o lavetă sau o mănușă cu protecție corespunzătoare.

    2. Îndepărtați șurubul lamei, piulița de blocare, acceleratorul și lama (Figura 24).

    Ascuțirea lamei

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 50 de ore
  • Ascuțiți sau înlocuiți lama.Efectuați lucrări de întreținere mai frecvente dacă marginea se tocește rapid în condiții dure sau în zone cu mult nisip.
  • Piliți partea superioară a lamei pentru a menține unghiul original de tăiere (Figura 26A) și raza interioară a marginii de tăiere (Figura 26B). Lama va rămâne echilibrată dacă eliminați aceeași cantitate de material de pe ambele margini de tăiere.

    g002279

    Echilibrarea lamei

    1. Verificați echilibrul lamei prin amplasarea orificiului central al lamei pe un cui sau o șurubelniță a cărei coadă este fixată orizontal într-o menghină (Figura 27).

      g002280

      Note: Puteți verifica echilibrul lamei folosind și un dispozitiv de echilibrare a lamei disponibil în comerț.

    2. Dacă un capăt al lamei se rotește în jos, piliți acel capăt (nu marginea de tăiere sau capătul de lângă marginea de tăiere) până când niciun capăt al lamei nu se mai rotește în jos.

    Montarea lamei

    1. Montați o lamă ascuțită, echilibrată Toro, acceleratorul, piulița de blocare și șurubul lamei. Partea curbată a lamei trebuie să fie îndreptată spre partea superioară a carcasei mașinii de tuns iarba, pentru a asigura o montare corespunzătoare.

      Note: Strângeți șurubul lamei la un cuplu de 82 N·m.

      Atenţie

      Operarea mașinii fără acceleratorul montat poate cauza încovoierea, îndoirea sau ruperea lamei, rezultând în vătămări corporale grave sau decesul dumneavoastră sau al trecătorilor.

      Nu operați mașina fără montarea acceleratorului.

    2. Readuceți mașina în poziția de operare.

    Curățarea roților.

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 40 de ore
  • Curățați roțile și roțile dințate.
    1. Îndepărtați roțile spate și curățați orice reziduuri din zona roților și a roților dințate.

      g033535
    2. După curățare, aplicați o cantitate mică de produs antigripare pe roțile dințate.

    Note: Dacă operați mașina în condiții extreme, curățarea roților mai frecvent decât este recomandat va îmbunătăți durata de viață a roților dințate.

    Note: Pentru a preveni deteriorarea garniturilor de etanșare ale rulmenților, nu utilizați un jet de apă de mare presiune asupra rulmenților.

    Pregătirea acumulatorului în vederea reciclării

    Important: După îndepărtare, acoperiți bornele acumulatorului cu bandă adezivă de mare rezistență. Nu încercați să distrugeți sau să dezasamblați acumulatorul sau să îndepărtați oricare dintre componentele sale.

    Contactați autoritățile locale sau distribuitorul dumneavoastră autorizat Toro pentru mai multe informații privind reciclarea responsabilă a acumulatorului.

    Depozitare

    Pentru a pregăti mașina pentru depozitarea în afara sezonului de tuns iarba, efectuați procedurile de întreținere recomandate; consultați .

    Opriți mașina, așteptați oprirea tuturor pieselor mobile și lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, efectuarea lucrărilor de service, curățarea sau depozitarea mașinii.

    Depozitați mașina într-un loc răcoros, curat și uscat. Acoperiți mașina pentru a o menține curată și protejată.

    Important: Depozitați mașina, acumulatorul și încărcătorul doar la temperaturi care se încadrează în intervalul corespunzător; consultați Specificaţii.

    Important: Dacă depozitați acumulatorul în afara sezonului de tuns iarba, încărcați-l până ce 2-3 indicatoare LED de pe acumulator devin verzi. Nu depozitați un acumulator încărcat sau descărcat complet. Atunci când sunteți pregătit să utilizați mașina din nou, încărcați acumulatorul până când indicatorul luminos din partea stângă a încărcătorului devine verde sau până când toate cele 4 indicatoare LED de pe acumulator devin verzi.

    1. Deconectați mașina de la sursa de alimentare (adică îndepărtați acumulatorul) și verificați dacă există defecțiuni în urma utilizării.

    2. Nu depozitați mașina cu acumulatorul montat.

    3. Depozitați mașina, acumulatorul și încărcătorul într-un spațiu curată, uscat, ventilat corespunzător și închis, inaccesibil copiilor.

    4. Țineți mașina, acumulatorul și încărcătorul departe de agenți corozivi cum ar fi substanțe chimice folosite în grădină sau săruri pentru dezghețare.

    5. Pentru a reduce riscul vătămării corporale grave, nu depozitați acumulatorul în aer liber sau în autovehicule.

    6. Îndepărtați resturile de iarbă, mizeria și murdăria de pe componentele externe ale motorului, carcasei și părții superioare a carcasei mașinii de tuns iarba.

    7. Curățați sub mașină; consultați Curățarea sub mașină.

    8. Verificați starea lamei; consultați Inspectarea lamei.

    9. Verificați starea acceleratorului; consultați Inspectarea acceleratorului.

    10. Strângeți toate piulițele și șuruburile.

    11. Retușați suprafețele ruginite sau cu vopsea crăpată folosind vopsea disponibilă la un centru de service autorizat.

    Înlăturarea defecţiunilor

    Efectuați doar pașii descriși în aceste instrucțiuni. Dacă nu puteți soluționa problema pe cont propriu, toate lucrările suplimentare de inspecție, întreținere și reparații trebuie efectuate de un centru de service autorizat sau de un specialist cu calificări similare.

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Mașina nu funcționează sau nu funcționează continuu.
    1. Acumulatorul nu este montat corespunzător în mașină.
    2. Acumulatorul nu este încărcat.
    3. Acumulatorul este deteriorat.
    4. Mașina are o altă problemă electrică.
    1. Îndepărtați și apoi înlocuiți acumulatorul din mașină, asigurându-vă că este montat și fixat corespunzător.
    2. Îndepărtați acumulatorul din mașină și încărcați-l.
    3. Înlocuiți acumulatorul.
    4. Contactaţi un centru de service autorizat.
    Mașina nu atinge capacitatea maximă.
    1. Nivelul de încărcare a acumulatorului este prea redus.
    2. Partea inferioară a mașinii prezintă resturi și reziduuri.
    1. Îndepărtați acumulatorul din mașină și încărcați-l complet.
    2. Curățați partea inferioară a mașinii.
    Mașina sau motorul produce vibrații sau zgomote excesive.
    1. Lama este îndoită sau nu mai este echilibrată.
    2. Piulițele pentru montarea lamei sunt slăbite.
    3. Partea inferioară a mașinii prezintă resturi și reziduuri.
    4. Șuruburile pentru montarea motorului sunt slăbite.
    1. Echilibrați lama. Dacă lama este îndoită, înlocuiți-o.
    2. Strângeți piulițele pentru montarea lamei.
    3. Curățați partea inferioară a mașinii.
    4. Strângeți șuruburile pentru montarea motorului.
    Modelul de tăiere nu este uniform.
    1. Cele 4 roți nu sunt la aceeași înălțime.
    2. Lama este tocită.
    3. Tăiați în mod repetat urmând același model.
    4. Partea inferioară a mașinii prezintă resturi și reziduuri.
    1. Reglați cele 4 roți la aceeași înălțime.
    2. Ascuțiți și echilibrați lama.
    3. Modificați modelul de tăiere.
    4. Curățați partea inferioară a mașinii.
    Jgheabul de evacuare se blochează.
    1. Maneta de accelerație nu este în poziția de deplasare Fast (rapidă).
    2. Înălțimea de tăiere este prea redusă.
    3. Tundeți iarba prea rapid.
    4. Iarba este udă.
    5. Partea inferioară a mașinii prezintă resturi și reziduuri.
    1. Mutați maneta de accelerație în poziția de deplasare Fast (rapidă).
    2. Ridicați înălțimea de tăiere.
    3. Reduceți viteza.
    4. Lăsați iarba să se usuce înainte de a o tunde.
    5. Curățați partea inferioară a mașinii.
    Propulsia automată a mașinii nu funcționează.
    1. Cablul unității de propulsie automată nu mai este reglat sau este deteriorat.
    2. Există reziduuri sub capacul curelei.
    1. Reglați cablul unității de propulsie automată. Înlocuiți cablul dacă este necesar.
    2. Curățați reziduurile de sub capacul curelei.
    Acumulatorul își pierde rapid din nivelul de încărcare.
    1. Acumulatorul are o temperatură mai mare sau mai mică decât intervalul de temperatură corespunzător.
    2. Mașina este suprasolicitată.
    1. Mutați acumulatorul într-un loc uscat, cu temperaturi cuprinse între 5 °C și 40 °C.
    2. Lucrați cu o viteză mai mică.
    Încărcătorul nu funcționează.
    1. Încărcătorul are o temperatură mai mare sau mai mică decât intervalul de temperatură corespunzător.
    2. Priza la care este conectat încărcătorul nu este sub tensiune.
    1. Mutați încărcătorul într-un loc uscat, cu temperaturi cuprinse între 5 °C și 40 °C.
    2. Contactați un electrician calificat pentru a repara priza.
    Indicatorul luminos LED de pe încărcător este roșu.
    1. Încărcătorul și/sau acumulatorul au o temperatură mai mare sau mai mică decât intervalul de temperatură corespunzător.
    1. Deconectați încărcătorul și mutați încărcătorul și acumulatorul într-un loc uscat, cu temperaturi cuprinse între 5 °C și 40 °C.
    Indicatorul luminos LED de pe încărcător se aprinde roșu intermitent.
    1. Există o eroare de comunicare între acumulator și încărcător.
    2. Acumulatorul are o capacitate redusă.
    1. Îndepărtați acumulatorul din încărcător, deconectați încărcătorul de la priză și așteptați 10 secunde. Conectați încărcătorul din nou la priză și introduceți acumulatorul în încărcător. Dacă indicatorul luminos LED de pe încărcător se aprinde în continuare roșu intermitent, repetați procedura. Dacă indicatorul luminos LED de pe încărcător se aprinde în continuare roșu intermitent, după 2 încercări, eliminați în mod corespunzător acumulatorul la un centru de reciclare.
    2. Contactaţi centrul de service autorizat dacă acumulatorul este încă în garanție sau eliminați acumulatorul la un centru de reciclare.