Introduktion

Djupgrävarens redskap är avsett att användas på en kompakt verktygsbärare från Toro. Det är främst avsett för att gräva jord för olika ändamål på arbetsplatser. Det kan medföra fara för dig och kringstående om maskinen används i andra syften än vad som avsetts.

Läs den här informationen noga så att du lär dig att använda och underhålla produkten på rätt sätt, och för att undvika person- och produktskador. Du är ansvarig för att produkten används på ett korrekt och säkert sätt.

Besök www.Toro.com om du behöver utbildningsmaterial för säkerhet och drift, information om tillbehör, hjälp med att hitta en återförsäljare eller om du vill registrera din produkt.

Kontakta en auktoriserad återförsäljare eller Toros kundservice och ha produktens modell- och serienummer till hands om du har behov av service, Toro originaldelar eller ytterligare information. Figur 1 visar var du finner produktens modell- och serienummer. Skriv in numren i det tomma utrymmet.

Important: Skanna rutkoden på serienummerdekalen (i förekommande fall) med en mobil enhet för att få tillgång till information om garanti, reservdelar och annat.

g352049

I den här bruksanvisningen anges potentiella risker och alla säkerhetsmeddelanden har markerats med en varningssymbol (Figur 2), som anger fara som kan leda till allvarliga personskador eller dödsfall om föreskrifterna inte följs.

g000502

Två ord används också i den här bruksanvisningen för att markera information. Viktigt anger speciell teknisk information och Observera anger allmän information värd att notera.

Varning

KALIFORNIEN

Proposition 65 Varning

Användning av produkten kan orsaka kemikalieexponering som av den amerikanska delstaten Kalifornien anses orsaka cancer, fosterskador och andra fortplantningsskador.

Säkerhet

Fara

Det kan finnas nedgrävda ledningar i arbetsområdet. Om du gräver av dem kan du få en elstöt eller orsaka en explosion.

Markera de platser i arbetsområdet där det förekommer nedgrävda ledningar och gräv inte på de markerade platserna. Kontakta en lokal kabelanvisningstjänst eller något annat företag som kan märka upp området (till exempel kan du ringa 811 i USA och i Australien kan du kontakta den nationella kabelanvisningstjänsten på telefon 1100).

Allmän säkerhet

Följ alltid alla säkerhetsanvisningar för att förhindra allvarliga skador eller dödsfall.

  • Transportera inte ett redskap med armarna upphöjda. Transportera alltid redskapet nära marken. Se Säkra grävmaskinen för transport.

  • Markera de platser i arbetsområdet där det förekommer nedgrävda ledningar och andra föremål och gräv inte på de markerade platserna.

  • Läs och förstå innehållet i denna bruksanvisning innan du startar motorn.

  • Håll koncentrationen helt på maskinen när du använder den. Ägna dig inte åt aktiviteter som kan distrahera dig, eftersom personskador eller skador på egendom då kan uppstå.

  • Låt aldrig barn eller personer som saknar nödvändig utbildning använda maskinen.

  • Håll händer och fötter borta från rörliga delar och redskap.

  • Kör endast maskinen om skydd och andra säkerhetsanordningar sitter på plats och fungerar.

  • Håll kringstående och husdjur borta från maskinen.

  • Stanna maskinen, stäng av motorn och ta ut nyckeln innan du utför service på, tankar eller rensar maskinen.

Felaktigt bruk eller underhåll av maskinen kan leda till personskador. För att minska risken för skador ska du alltid följa säkerhetsanvisningarna och uppmärksamma varningssymbolen Graphic. Symbolen betyder Var försiktig, Varning eller Fara – anvisning om personsäkerhet. Underlåtenhet att följa anvisningarna kan leda till personskador och innebära livsfara.

Säkerhet i sluttningar

  • Kör uppför och nedför sluttningar med maskinens tunga ände riktad mot uppförsbacken. Viktfördelningen förändras beroende på vilket redskap som används. Det här redskapet gör maskinens framände till den tunga änden.

  • Håll redskapet i det nedfällda läget när du kör i sluttningar.Om du lyfter redskapet vid körning i sluttning påverkas maskinens stabilitet.

  • Sluttningar är en betydande faktor vid olyckor som orsakas av att föraren förlorat kontrollen eller av tippning. Sådana olyckor kan leda till allvarliga personskador eller dödsfall. Du måste vara extra försiktig när du kör maskinen i en sluttning eller i ojämn terräng.

  • Skapa egna rutiner och regler för körning i sluttningar. Rutinerna ska innehålla en kartläggning av arbetsplatsen för att avgöra vilka sluttningar som är säkra för maskindrift. Använd alltid sunt förnuft och ett gott omdöme när du utför kontrollen.

  • Sakta ned och var extra försiktig vid körning på sluttande underlag. Markförhållandena kan påverka maskinens stabilitet.

  • Undvik att starta eller stanna på lutande underlag. Kör långsamt rakt nerför sluttningen om maskinen skulle förlora greppet.

  • Undvik att svänga i sluttningar. Om du måste svänga, gör det långsamt och håll maskinens tyngre ände mot uppförslutet.

  • Alla rörelser i sluttningar ska ske långsamt och gradvis. Gör inga plötsliga ändringar i hastighet eller riktning.

  • Om du känner dig osäker när du kör maskinen i sluttningar ska du undvika att göra det.

  • Se upp för gropar, fåror och gupp. Ojämn terräng kan välta maskinen. Det kan finnas dolda hinder i högt gräs.

  • Var försiktig när du kör på vått underlag. Försämrad drivkraft kan leda till att maskinen glider.

  • Utvärdera området och säkerställ att marken är tillräckligt stabil för maskinen.

  • Var försiktig när du använder maskinen nära följande:

    • Stup

    • Diken

    • Flodbäddar

    • Vattendrag

    Maskinen kan välta plötsligt om ett hjul eller larvbandet kör över en kant eller om kanten ger med sig. Håll ett säkert avstånd mellan maskinen och riskfyllda områden.

  • Ta inte bort eller koppla på redskap i en sluttning.

  • Parkera inte maskinen i en backe eller på en sluttning.

Säkerhet för djupgrävare

  • Stanna alltid i förarpositionen bakom reglagen när du använder djupgrävaren.

  • Gräv inte inom 91 cm från djupgrävaren eller stabilisatorer.

  • Överbelasta inte maskinens kapacitet genom att använda djupgrävaren i ett alltför högt tempo.

  • Se till att det finns tillräckligt med utrymme ovanför dig innan du kör under föremål (till exempel kraftledningar, grenar och dörrkarmar).

Säkerhet vid underhåll och förvaring

  • Kontrollera med jämna mellanrum att fästelementen är korrekt åtdragna för att säkerställa att utrustningen är i säkert bruksskick.

  • Om du förvarar redskapet under en längre period bör du läsa bruksanvisningen eftersom den innehåller viktig information

  • Underhåll eller byt vid behov ut dekaler med säkerhetsanvisningar och instruktioner.

Säkerhets- och instruktionsdekaler

Graphic

Säkerhetsdekalerna och säkerhetsinstruktionerna är fullt synliga för föraren och finns nära alla potentiella farozoner. Ersätt dekaler som har skadats eller saknas.

decal100-4132
decal100-4134
decal133-8061
decal140-7461
decal145-1854
decal145-1851
decal145-1852

Montering

Du måste införskaffa och montera djupgrävarsatsen som är lämplig för din traktorenhet. Följ instruktionerna i detta avsnitt för att montera dessa satser.

Förbereda maskinen

  1. Parkera maskinen på en plan yta.

  2. Koppla in parkeringsbromsen.

  3. Sänk lastarmarna.

  4. Stäng av motorn och ta ut nyckeln.

Smörja djupgrävaren

Se till att alla beslag är ordentligt smörjda innan du använder djupgrävaren för första gången. Se Smörja djupgrävaren.

Justera sätet

Var försiktig

Sätets monteringsfäste har flera klämpunkter. Du kan klämma och/eller kapa fingrarna när du justerar sätet.

Var försiktig och håll fingrarna borta från sätets monteringsfäste när du flyttar sätet upp och ner samt när du sänker sätet.

  1. Stäng av motorn och vänta tills alla rörliga delar har stannat innan du lämnar förarplatsen.

  2. Luta sätet framåt.

  3. Lossa vreden nedtill på sätet (Figur 3) och skjut sätet framåt eller bakåt efter behov.

  4. Justera sätets höjd genom att ta bort sätets justeringsskruv samt sätesställningens mutter (Figur 3) och höj eller sänk sedan efter behov.

    g348055
  5. När du har ställt in önskad säteshöjd ska du montera tillbaka skruven och muttern.

Produktöversikt

g348000

Bekanta dig med alla reglage (Figur 5) innan du startar motorn och använder traktorenheten.

g352477

Styrspakar för stabilisatorer

För styrspakarna för stabilisatorerna framåt för att stänka stabilisatorerna och bakåt för att höja dem.

Styrspak för grävarm

För styrspaken för grävarmen framåt för att sänka grävarmen och bakåt för att höja den. För styrspaken för grävarmen till höger för att svänga grävarmen till höger och till vänster för att svänga grävarmen till vänster.

Du kan också flytta styrspaken för grävarmen till ett mellanläge (d.v.s. framåt och vänster, framåt och höger, bakåt och vänster eller bakåt och höger) för att svänga grävarmen samtidigt som du höjer eller sänker den.

Styrspak för arm/skopa

För styrspaken för arm/skopa framåt för att sträcka ut skopan och bakåt för att dra in skopan. För styrspaken för arm/skopa till höger för att tömma skopan och till vänster för att lasta skopan.

Du kan också föra styrspaken för arm/skopa till ett mellanläge (d.v.s. framåt och vänster, framåt och höger, bakåt och vänster eller bakåt och höger) för att sträcka ut eller dra in armen samtidigt som du lastar eller tömmer skopan.

Nödstoppsknapp

Djupgrävaren har en nödstoppsknapp som stänger av maskinen när du trycker på den.

Du måste sitta i sätet för att använda djupgrävaren. Om du inte gör det förhindrar nödstoppsknappen maskinen från att köras.

För att starta maskinen manuellt efter ett nödstopp ska du dra nödstoppsknappen uppåt.

Note: Specifikationer och design kan komma att ändras utan föregående meddelande.

Bredd87,6 cm
Längd104 cm
Transporthöjd180 cm
Vikt382 kg
Grävdjup (max)208 cm
Skoprotation180°
Svängbåge180°
Stabilisatorns spridning (vid arbete)198 cm
Skopans kapacitet19,8 l

Redskap/tillbehör

Det finns ett urval av godkända Toro-redskap och -tillbehör som du kan använda för att förbättra och utöka maskinens kapacitet. Kontakta en auktoriserad serviceverkstad eller auktoriserad Toro-återförsäljare eller gå till www.toro.com för att se en lista över alla godkända redskap och tillbehör.

Använd endast originalreservdelar och tillbehör från Toro för att garantera optimal prestanda och fortlöpande säkerhet för produkten. Det kan vara farligt att använda reservdelar och tillbehör från andra tillverkare och det kan göra produktgarantin ogiltig.

Körning

Varning

Hydraulolja som läcker ut under tryck kan tränga in i huden och orsaka skada. Vätska som trängt in i huden vid en olycka måste opereras bort inom några få timmar av en läkare som känner till den här sortens skador, annars kan kallbrand uppstå.

  • Se till att alla hydraulvätskeslangar och -ledningar är i gott skick och att alla hydraulanslutningar och -kopplingar är ordentligt åtdragna innan hydraulsystemet trycksätts.

  • Håll kropp och händer borta från småläckor eller munstycken som sprutar ut hydraulvätska under högt tryck.

  • Använd kartong eller papper för att finna hydraulläckor. Använd aldrig händerna.

Var försiktig

Hydraulkopplingar, hydraulledningar/ventiler och hydraulolja kan vara heta. Du kan bränna dig om du vidrör heta komponenter.

  • Bär handskar när du arbetar med hydraulkopplingarna.

  • Låt maskinen svalna innan du rör vid några hydrauliska komponenter.

  • Rör inte vid hydraulvätskespill.

Montera och demontera redskapet

Information om monterings- och borttagningsförfarandet finns i traktorenhetens bruksanvisning.

Important: Före monteringen av redskapet placerar du maskinen på ett plant underlag och ser till att fästplattorna är rena från smuts och skräp och att stiften roterar fritt. Om stiften inte roterar fritt måste du smörja dem.

Note: Använd alltid traktorenheten när du lyfter och flyttar redskapet.

Varning

Om snabbkopplingsstiften inte är helt inskjutna i redskapets fästplatta kan redskapet falla av maskinen och krossa dig eller kringstående.

Se till att snabbkopplingsstiften sitter ordentligt i fästplattan.

Förberedelser inför användning

  1. Kör till arbetsområdet.

  2. Om du använder djupgrävaren med en TX1000 ska du se till att spännbandet för kroken och öglan (som medföljer monteringssatsen) är monterad på kontrollpanelen. Se monteringsanvisningarna för monteringssatsen.

  3. Ta bort de två stiften som låser grävarmen i läge (Figur 6 och Figur 7) och sätt dem i förvaringsläge (Figur 8).

    Note: Det ena stiftet förhindrar grävarmen från att svänga i sidled (Figur 6) och det andra förhindrar grävarmen från att röra sig upp och ner (Figur 7).

    g352157
    g352158
    g352175
  4. För styrspaken för stabilisatorn framåt för att sänka båda stabilisatorerna tills de vidrör marken och traktorenhetens framhjul lyfter något från marken.

  5. Ställ in gasreglaget på halvt gaspådrag.

Gräva ett hål

Det tar tid och övning att lära sig att använda en djupgrävare med precision och skicklighet. I allmänhet gräver man ett hål genom att sträcka ut armen och skopan, sänka ner skopan i marken och sedan dra armen bakåt samtidigt som man höjer grävarmen och fäller in skopan bakåt (Figur 9).

g348183

För att tömma skopan ska du svänga den till vänster eller höger, sträcka ut armen, fälla ut skopan och därefter tömma lasten (Figur 10).

g348211

Det avstånd du kan sträcka ut armen och skopan och den lastmängd du kan ta varierar stort beroende på jordmån, jordens fuktinnehåll och eventuella föremål i jorden, såsom trädrötter och stenar.

Ägna lite tid åt att öva med djupgrävaren för att bekanta dig med dess funktioner samt hur den används bäst i de förhållanden du arbetar i.

Varning

Om du gräver för nära djupgrävarens kaross eller stabilisatorerna kan djupgrävaren underminera stabilisatorerna eller traktorenheten och därmed få djupgrävaren att falla ned i hålet, välta och orsaka allvarliga personskador.

Se till att du inte gräver inom 91 cm av djupgrävaren eller stabilisatorerna.

Säkra grävmaskinen för transport

Varning

Om du inte fäster grävarmen kan den svänga eller sänka sig under transport eller när du kopplar loss djupgrävaren från traktorenheten. Traktorenheten kan bli ostadig, få dig att förlora kontrollen och därmed orsaka skada på dig själv eller kringstående. Om grävarmen svänger när du kopplar loss maskinen från traktorenheten kan den krossa eller amputera fingrar eller händer under det att du lossar redskapets låspinnar.

Säkra alltid grävarmen innan transport samt innan du kopplar loss djupgrävaren från traktorenheten.

  1. Lyft grävarmen helt, dra tillbaka armen och fäll in skopan bakåt (Figur 11). Se till att du centrerar grävarmens låspinnhål så mycket som möjligt.

    g351959
  2. För styrspakarna för stabilisatorn bakåt tills stabilisatorerna är helt upphöjda och säkra dem sedan med låspinnarna.

  3. Fäst grävarmen genom att montera de två stiften som togs bort före användning (Figur 12 och Figur 13).

    g352157
    g352158

Arbetstips

  • Skopa inte upp för stora mängder jord. Istället sveper du ned skopan ett par centimeter i jorden åt gången med hjälp av armens svängrörelse.

  • Om skopan fastnar i jorden fäller du ut skopan, lyfter grävarmen något och fortsätter att gräva.

  • Om traktorenheten har ett hastighetsreglage ska du ställa in det på det långsamma läget (sköldpaddan) medan du lär dig att hantera djupgrävaren (detta läge saktar ner djupgrävaren). Ställ in det snabba läget (kaninen) så snart du känner att du behärskar djupgrävaren.

  • Om traktorenheten har en flödesdelare ska du ställa in den på klockan 11.

Underhåll

Rekommenderat underhåll

UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
Efter den första timmen
  • Kontrollera att alla skruvar och muttrar är tillräckligt åtdragna och dra åt dem ytterligare om nödvändigt.
  • Varje användning eller dagligen
  • Smörj alla nipplar.
  • Var 25:e timme
  • Kontrollera om det finns några läckor.
  • Före förvaring
  • Smörj alla nipplar.
  • Tvätta djupgrävaren.
  • Måla i lackskador och bara metallytor.
  • Smörja djupgrävaren

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Varje användning eller dagligen
  • Smörj alla nipplar.
  • Var 25:e timme
  • Kontrollera om det finns några läckor.
  • Före förvaring
  • Smörj alla nipplar.
  • Smörj de 19 nipplarna enligt Figur 14 och Figur 15 var åttonde körtimme. Smörj samtliga nipplar omedelbart efter varje tvättillfälle.

    Smörj också nippeln i svängcylinders svängtapp som sitter under säteskolonnen (Figur 16).

    Typ av fett: Universalfett

    1. Ställ maskinen på ett plant underlag, koppla ur det extra hydrauliksystemet, sänk ned redskapet och koppla in parkeringsbromsen (i förekommande fall).

    2. Stäng av motorn och ta ut nyckeln.

    3. Torka av smörjnipplarna med en trasa.

    4. Sätt på en fettspruta på varje nippel.

    5. Pumpa in fett i nipplarna tills det börjar tränga ut ur lagren.

    6. Torka bort överflödigt fett.

    g351963
    g352087
    g352076

    Förvaring

    1. Tvätta bort smuts och smörja från redskapet med ett milt rengöringsmedel och vatten innan den ställs undan för långtidsförvaring.

    2. Smörj alla smörjnipplar med fett.

    3. Kontrollera och dra åt alla bultar, muttrar och skruvar. Reparera eller byt ut skadade eller slitna delar.

    4. Måla i lackskador och bara metallytor.

      Note: Färg finns att köpa hos din närmaste auktoriserade återförsäljare.

    5. Förvara redskapet i ett rent och torrt garage eller lagerutrymme. Täck över redskapet för att skydda det och hålla det rent.

    Felsökning

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Djupgrävaren fungerar inte.
    1. Hydraulkopplingen är inte helt ansluten.
    2. Ventilen för den extra hydraulutrustningen på traktorenheten har inte kopplats in ordentligt.
    3. Transportstiften har inte tagits bort.
    4. Hydraulvätskenivån är låg.
    5. En hydraulkoppling är skadad.
    6. En hydraulslang är tilltäppt.
    7. En hydraulslang är i kläm.
    8. Ventilen för den extra hydraulutrustningen på traktorenheten öppnar sig inte.
    9. En hydraulkoppling är inte helt ansluten
    10. En kolvstång är böjd.
    11. Sätesbrytaren fungerar inte som den ska.
    12. Föraren sitter inte på sätet.
    13. Nödstoppsknappen är aktiverad.
    1. Kontrollera och dra åt alla kopplingar.
    2. Koppla in ventilen.
    3. Ta bort stiften.
    4. Fyll på traktorenhetens hydraultank.
    5. Kontrollera kopplingarna och byt ut de som är skadade.
    6. Hitta föremålet som har fastnat och ta bort det.
    7. Byt ut slangen.
    8. Reparera ventilen.
    9. Kontrollera och dra åt alla kopplingar.
    10. Kontakta en auktoriserad återförsäljare.
    11. Kontrollera anslutningarna till sätesbrytaren.
    12. Sitt i sätet för att använda djupgrävaren.
    13. Återställ nödstoppsknappen.
    Djupgrävaren arbetar långsamt.
    1. Hydraulvätskan är kall
    2. Motorvarvtalet är för lågt.
    3. En hydraulslang är i kläm.
    4. En cylinder är böjd.
    5. Hydraulpumpen är skadad.
    1. Låt motorn värma upp hydraulvätskan innan du använder maskinen.
    2. Öka traktorenhetens gaspådrag.
    3. Byt ut slangen.
    4. Kontakta en auktoriserad återförsäljare.
    5. Kontakta en auktoriserad återförsäljare.
    Djupgrävaren klarar inte av att hålla lasten uppe (alla laster kommer vanligtvis att gradvis sänka sig mot marken efter en längre tid).
    1. En hydraulslang är skadad.
    2. En cylinder är skadad.
    3. En reglerventil är skadad.
    1. Byt ut slangen.
    2. Kontakta en auktoriserad återförsäljare.
    3. Kontakta en auktoriserad återförsäljare.
    Hydraulvätskan läcker ut.
    1. En hydraulslang är skadad.
    2. Hydraulsystemet är skadat.
    1. Byt ut slangen.
    2. Kontakta en auktoriserad serviceverkstad.
    Svängcylindern fungerar inte som den ska.
    1. Det finns skadade cylindrar eller svängbegränsare.
    1. Kontakta en auktoriserad återförsäljare.
    Reglerventilen kärvar eller är trög.
    1. Det finns smuts i hydraulvätskan.
    2. En ventil har skadats eller är smutsig.
    3. En cylinder är skadad.
    1. Byt hydraulvätskan.
    2. Kontakta en auktoriserad återförsäljare.
    3. Kontakta en auktoriserad återförsäljare.
    Djupgrävaren reagerar alltför mjukt eller ryckigt under drift.
    1. Hydraulvätskenivån är låg.
    2. Det finns luft i hydraulsystemet.
    3. Hydraulvätskan är kall.
    4. En hydraulslang är i kläm.
    1. Fyll hydraultanken på traktorenheten.
    2. Sträck cylindrarna så långt som möjligt och håll dem i utsträckt läge under ett antal sekunder.
    3. Låt motorn värma upp hydraulvätskan innan du använder maskinen.
    4. Byt ut slangen.