Bevezetés

A szalmátlanító egység vontatóegységre szerelhető, és bérmunkában dolgozó szakképzett kezelők számára, kereskedelmi alkalmazásra készült. Elsősorban parkok, golfpályák, sportpályák és kereskedelmi területeken létesített füves területek jól karbantartott gyepének szalmátlanítására készült. A termék nem rendeltetésszerű használata Önre és a közelben tartózkodókra nézve egyaránt veszélyes lehet.

Gondosan olvassa el ezt a tájékoztatót, hogy a termék megfelelő üzemeltetését és karbantartását elsajátítva elkerülje a sérüléseket, valamint a termék károsodását. Ön felelős a termék megfelelő és biztonságos üzemeltetéséért.

A www.Toro.com webhelyen további információk is találhatók, például munkavédelmi tanácsok, oktatóanyagok, tartozékokról szóló információk, segítség márkakereskedés kereséséhez, valamint a termékregisztráció is itt végezhető el.

Ha szervizre, eredeti Toro-alkatrészekre vagy további információkra van szüksége, forduljon hivatalos márkaszervizhez vagy a Toro-ügyfélszolgálathoz, és tartsa kéznél terméke típus- és sorozatszámát. Az Ábra 1 jelzi a típusszám és gyári szám helyét a terméken. Írja a számokat a megfelelő helyre.

g272197

Ez a kézikönyv meghatározza a lehetséges veszélyeket, és biztonsági figyelmeztető jelzéssel (Ábra 2) azonosított munkavédelmi üzeneteket tartalmaz. A jelzés olyan veszélyt jelez, amely súlyos sérülést vagy halált okozhat, amennyiben nem tartja be az ajánlott óvintézkedéseket.

g000502

Ez a kézikönyv 2 szót használ az információ kiemelésére. A Fontos szó speciális műszaki információkra hívja fel a figyelmet, a Megjegyzés szó külön figyelemre érdemes általános információkat emel ki.

Jelen termék minden vonatkozó európai irányelvnek megfelel. A részletekért nézze át a kiadvány hátulján található Beépítési nyilatkozatot.

Biztonság

A gép tervezése az EN ISO 5395 és az ANSI B71.4:2017 szabvány alapján történt.

Általános óvintézkedések

A termék levághatja a kezét és a lábát. A súlyos személyi sérülések elkerülése érdekében mindig kövesse a biztonsági előírásokat.

  • Olvassa el, és minden részletében értse meg a Kezelői kézikönyvet, mielőtt elindítja a gépet.

  • A gép használatát teljes odafigyeléssel végezze. Ne végezzen olyan tevékenységet, amely elvonhatja a figyelmét, különben személyi sérülés vagy anyagi kár lehet a következmény.

  • Ne tegye a kezét vagy a lábát a gép mozgó alkatrészeinek közelébe.

  • Ne használja a gépet, ha a védőburkolatok és egyéb védőelemek nincsenek a helyükön, és nem működnek.

  • Ne tartózkodjon a kimeneti nyílások előtt.

  • Tartsa távol a nézelődőket és a gyerekeket a működtetési területtől. Soha ne engedje, hogy a gépet gyerekek üzemeltessék.

  • A kezelőállás elhagyása előtt végezze el az alábbiakat:

    • Parkolja le a gépet sík talajon.

    • Engedje le a nyíróegysége(ke)t.

    • Kapcsolja le a hajtásokat.

    • Húzza be a rögzítőféket (ha van).

    • Állítsa le a motort, és vegye ki az indítókulcsot (ha van).

    • Várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll.

A gép nem megfelelő használata vagy karbantartása személyi sérüléshez vezethet. A lehetséges sérülések elkerülése érdekében kövesse a biztonsági útmutatóban leírtakat, és mindig ügyeljen a biztonsági figyelmeztető szimbólumra (Graphic), amelynek jelentése lehet Figyelem, Vigyázat vagy Veszély – személyes munkavédelmi utasítások. Az utasítások be nem tartása személyi sérülést vagy halált okozhat.

Nyíróegységekre vonatkozó óvintézkedések

  • A nyíróegység csak a vontatóegységre felszerelve minősül teljes gépnek. A gép biztonságos használatával kapcsolatos utasításokért olvassa el figyelmesen a vontatóegység Kezelői kézikönyvét.

  • Állítsa meg a gépet, vegye ki a kulcsot (ha van), és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, csak ezután ellenőrizze a munkaeszközt, amennyiben az nekiütközött valaminek, vagy a gép rendellenes rezgését észleli. Végezzen el minden szükséges javítást, mielőtt folytatná a munkát.

  • Tartsa az összes részegységet megfelelő üzemállapotban, a kötőelemeket pedig kellően meghúzva. Cseréljen ki minden kopott vagy sérült matricát.

  • Csak a Toro által jóváhagyott kiegészítőket, tartozékokat és pótalkatrészeket használja.

Késekkel kapcsolatos óvintézkedések

A kopott vagy sérült kés eltörhet, a letört darab pedig kirepülve súlyos, akár végzetes személyi sérülést is okozhat.

  • Ellenőrizze rendszeresen a késeket kopás és sérülés szempontjából.

  • Óvatosan járjon el a kések ellenőrzésekor. Burkolja be a késeket, vagy viseljen védőkesztyűt, és legyen óvatos a szervizelésükkor. A késeket csak cserélni vagy fenni szabad; tilos azokat kiegyenesíteni vagy hegeszteni.

  • Többkéses gépeknél figyelembe kell venni, hogy egy kés forgatásakor a többi kés is forogni kezd.

Biztonsági és tájékoztató címkék

Graphic

A biztonságra figyelmeztető matricák és utasítások a kezelő által jól látható helyen, a potenciális veszélyforrás közelében találhatók. A sérült vagy hiányzó matricát cserélje, illetve pótolja.

decal137-9706

Felszerelés

Az első henger felszerelése

A szalmátlanító egységet elülső henger nélkül szállítják ki. Szerelje fel a hengert a szalmátlanító egységhez külön mellékelt alkatrészek és a hengerhez mellékelt Szerelési utasítás segítségével.

Az ellensúlyok áthelyezése

A szalmátlanító egységeken eredetileg a jobb oldalra szerelik fel az ellensúlyt, a motortartó pedig a szalmátlanító egység bal oldali végén található. Az ellensúlynak a szalmátlanító egység másik oldalára történő áthelyezéséhez végezze el az alábbi lépéseket:

  1. Távolítsa el az ellensúlyt a szalmátlanító egység jobb széléhez rögzítő 2 fejescsavart.

  2. Távolítsa el az ellensúlyt (Ábra 3).

    g016405
  3. Távolítsa el a motortartót a szalmátlanító egység bal széléhez rögzítő 2 imbuszcsavart.

  4. Távolítsa el a motortartót (Ábra 4).

  5. Kenje meg zsírral a bordás hajtóhüvely belsejét (Ábra 4).

    g016697
  6. A szalmátlanító egység jobb szélén kenje meg némi olajjal az O-gyűrűt, és szerelje fel a motortartót a korábban eltávolított 2 imbuszcsavarral.

    Note: Húzza meg a csavarokat 16–20 N·m nyomatékkal.

  7. A szalmátlanító egység bal szélén kenje meg némi olajjal az O-gyűrűt, és szerelje fel az ellensúlyt a korábban eltávolított csavarokkal.

    Note: Húzza meg a csavarokat 16–20 N·m nyomatékkal.

A kengyel-emelőkapocs, az eltolt emelőkapocs vagy a lánckapocs felszerelése

A szalmátlanító egységek 240000001 előtti sorozatszámmal rendelkező vontatóegységre történő felszereléséhez szerezze be és szerelje fel a megfelelő emelőkapcsot.

A kengyel-emelőkapocs, eltolt emelőkapocs, illetve lánckapocs rögzítésére szolgáló 2 fejescsavar a szalmátlanító egységbe beszerelve található. Távolítsa el ezeket a csavarokat, majd velük szerelje fel a kívánt kapcsot.

  • Az ábrán látható kengyel-emelőkapocs (cikkszáma 105-5740) (Ábra 5) szükséges a Greensmaster 3000, 3000-D, 3050, 3100, 3150 és 3150-Q vontatóegységekhez (a fenti Greensmaster vontatóegységek tartozéka).

    1. Szerelje fel a kengyel-emelőkapcsot a szalmátlanító egység tetejére a 2 fejescsavarral.

    2. Húzza meg a fejescsavarokat 34–40 N·m nyomatékkal.

    g011931
  • Az eltolt emelőkapocs (cikkszáma 110-2397) szükséges a Greensmaster 3250-D vontatóegységekhez (a Greensmaster 3250-D vontatóegység tartozéka).

    1. Az emelőkapcsot állítsa be úgy, hogy a szalmátlanító egység eleje felé dőljön.

    2. Szerelje fel az eltolt emelőkapcsot (Ábra 6) a szalmátlanító egység tetejére a 2 fejescsavarral.

    3. Húzza meg a fejescsavarokat 34–40 N·m nyomatékkal.

    g008414
  • A Greensmaster 3250-D vontatóegységen lánckapocs (cikkszáma 106-2601) és tartókonzol (cikkszáma 105-5738) is használható.

    1. Szerelje fel a lánckapcsot a szalmátlanító egység tetejére a tartókonzol és 2 fejescsavar segítségével.

    2. Húzza meg a fejescsavarokat 34–40 N·m nyomatékkal (Ábra 7).

    Note: Amikor felszereli a szalmátlanító egységet a vontatóegységre, a lánckapocs szélesebb végét akassza az emelőkarra.

    g011932

A hátsó dobkések beállítása pozitív helyzetbe (a talajszint fölé)

  1. Helyezze a szalmátlanító egységet vízszintes felületre.

  2. Helyezzen olyan kalibrálóléceket a szalmátlanító egység két vége alá, amelyek vastagsága megfelel a kés talaj feletti kívánt magasságának (Ábra 8).

    g016698
  3. Lazítsa meg mindkét vágásmagasság-rögzítő anyát úgy, hogy közben a hátsó henger a vízszintes felülethez ér.

  4. Forgassa el a vágásmagasság-állító csavarokat úgy, hogy az első henger mindkét vége elérje a vízszintes felületet.

  5. Ellenőrizze az érintkezést papírdarabbal a henger mindkét végénél.

  6. Húzza meg mindkét vágásmagasság-rögzítő anyát.

A dobkések beállítása negatív helyzetbe (a talajszint alá)

Note: A kések javasolt maximális behatolási mélysége negatív beállítás mellett 5 mm.

  1. Helyezze a szalmátlanító egységet vízszintes felületre.

  2. Helyezzen el 4 kalibrálólécet a szalmátlanító egység első és hátsó hengere alá, amelyek vastagsága megegyezik a kés kívánt behatolási mélységével (Ábra 9).

    g016696
  3. Lazítsa meg mindkét vágásmagasság-rögzítő anyát úgy, hogy közben a hátsó henger a vízszintes felülethez ér.

  4. Forgassa el a vágásmagasság-állító csavarokat úgy, hogy az első henger mindkét vége elérje a vízszintes felületet.

  5. Ellenőrizze az érintkezést papírdarabbal a henger mindkét végénél.

  6. Húzza meg mindkét vágásmagasság-rögzítő anyát.

A szalmátlanító egység felszerelése

Important: Ha a szalmátlanító dobot negatív beállítás mellett használja, vigyázzon, a dobkések nehogy megsérüljenek a betonpadlók vagy burkolt felületek miatt.

Note: A szalmátlanító egység gyárilag bal oldali meghajtásra van beállítva. Előfordulhat, hogy át kell állítani jobb oldali meghajtásra. Lásd: Az ellensúlyok áthelyezése.

Termékáttekintés

Vontatóegység kompatibilitásA szalmátlanító egység a következő vontatóegységekre szerelhető: Greensmaster 3000, 3000-D, 3050, 3100, 3150, 3250-D és 3150-Q.
VágásmagasságA szalmátlanítási mélység az első henger helyzetének 2 függőleges csavarral való módosításával állítható be, és 2 rögzítőcsavarral biztosítható
Vágásmagasság-tartományA névleges vágásmagasság-tartomány két határértéke 4,78 mm a talajszint alatt és 6,35 mm a talajszint felett.
DobcsapágyakKét zárt, rozsdamentes acél, mély hornyú, 30 mm belső átmérőjű golyóscsapágy, mely csúszva illeszkedik a dobtengelyre, és belül bordázott menetes hajtóbetét tartja a helyén. További védelmet biztosít a belső oldali tömítés/terelőgyűrű, valamint a zárt külső csapágyház. A dob helyzetét hullámos alátét biztosítja állítóanya nélkül.
HengerekA hátsó henger 5,1 cm átmérőjű, acélból készült teljes henger.
Fűterelő lemezAz állítható leválasztórúddal felszerelt, nem állítható lemez javítja a fű eltávolítását a dobról nedves körülmények között
EllensúlyA szalmátlanító egység súlyát a hajtómotorral ellentétes oldalon felszerelt öntöttvas ellensúly egyensúlyozza ki.
Nettó tömeg31 kg

Munkagépek és tartozékok

A géphez a Toro által jóváhagyott munkagépek és tartozékok széles választéka kapható, amelyek javítják és bővítik a gép képességeit. A jóváhagyott tartozékok és adapterek listájáért forduljon hivatalos márkaszervizhez, hivatalos Toro-forgalmazóhoz, vagy látogasson el a www.Toro.com webhelyre.

Az optimális teljesítmény és a gép biztonsági tanúsítványának fenntartása érdekében csak eredeti Toro-pótalkatrészeket és -tartozékokat használjon. A más által gyártott cserealkatrészek és tartozékok használata veszélyes lehet, és emellett a jótállást is érvényteleníti.

Üzemeltetés

Betanulási időszak

A szalmátlanító egység zöldterületen történő működtetése előtt értékelje ki a szalmátlanító egység teljesítményét a kívánt beállítás mellett. Dolgozzon tiszta, érintetlen területen, ahol megállapíthatja, hogy elérte-e a kívánt eredményt. Szükség szerint módosítsa a szalmátlanító egység beállítását.

Note: Ha a szalmátlanító egységek Greensmaster 3200, 3200-D vagy 3250-D vontatóegységre vannak felszerelve és nagy terhelés mellett üzemelnek, akkor előfordulhat, hogy állítani kell a tartókereten és az egység folyadékkörének biztonsági szelepén.

Üzemeltetési tanácsok

  • A vontatóegységet teljes gázzal kell működtetni, a haladási sebességet pedig a szalmátlanítási terhelésnek megfelelően kell megválasztani.

  • A szalmátlanító kések javasolt maximális behatolási mélysége negatív beállítás mellett 5 mm.

  • A szalmátlanító egység működtetéséhez a teljesítményigényt a gyep és a talaj állapota határozza meg.

  • Bizonyos körülmények között szükségessé válhat a haladási sebesség csökkentése.

Karbantartás

Note: A gép jobb és bal oldala a normál üzemeltetési helyzetből nézve határozható meg.

A dobkés eltávolítása

Távolítsa el a dobkést, ha pengét vagy dobcsapágyat kell cserélni.

Important: Ellenőrizze, hogy a 2 tengelyrögzítő és távtartó a helyére került, mielőtt a csapágyat felszereli a dobra (Ábra 10). Húzza meg a belső anyákat 136 N·m nyomatékkal.

g016597

Ha az opcionális rugóacél szalmátlanító késeket szereli fel (cikkszáma 121-6675), akkor az ábrán látható hatlapú végtávtartót (cikkszáma 120-3232) (Ábra 11) cserélje ki egy főtávtartóra (cikkszáma 120-3167).

Alkatrészekre vonatkozó információkért forduljon a hivatalos Toro forgalmazóhoz.

Note: A hatlapú végtávtartó a hatlapú távtartópár és a hatlapú anya között található az ábra szerint (Ábra 11).

g346400

A henger szervizelése

A henger szervizeléséhez greenhenger-felújító készlet (cikkszám: 140-5552) és greenhenger-felújító szerszámkészlet (cikkszám: 140-5553) (Ábra 12) kapható. A hengerfelújító készlet tartalmazza a henger felújításához szükséges összes csapágyat, csapágyanyát és tömítést.

A hengerfelújító szerszámkészlet minden szerszámot és szerelési utasítást tartalmaz a hengernek a hengerfelújító készlettel történő felújításához. Segítségért tekintse át az alkatrész-katalógust vagy forduljon a hivatalos Toro-forgalmazóhoz.

g346125