Giriş

Bu döner bıçaklı arkasından yürünen çim biçme makinesi, görevlendirilmiş profesyonel operatörler tarafından kullanılmak için tasarlanmıştır. Özellikle, yerleşim amaçlı veya ticari mülklerde bulunan iyi bakımlı çim alanlardaki çimleri kesmek için tasarlanmıştır. Bu ürünün kullanım amacı dışındaki amaçlar için kullanılması, siz ve çevrenizdeki kişiler için tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Ürününüzü nasıl düzgün şekilde çalıştırıp koruyacağınızı ve yaralanmaları ve ürüne hasar gelmesini nasıl önleyebileceğinizi öğrenmek için bu bilgileri dikkatlice okuyun. Ürünü düzgün ve güvenli bir şekilde çalıştırmak sizin sorumluluğunuzdur.

Ürün emniyeti ve kullanımıyla ilgili eğitim materyalleri ile aksesuar bilgilerine erişmek, bayi bulmak veya ürününüzü kaydettirmek için www.Toro.com adresine gidin.

Servis, orijinal Toro parçaları veya ilave bilgilere ihtiyaç duyduğunuzda, bir Yetkili Servis Satıcısı veya Toro Müşteri Hizmetleriyle irtibata geçin ve ürününüzün model ve seri numaralarını hazır bulundurun. Şekil 1 ürünün model ve seri numaralarının yerini tanımlar. Numaraları ilgili yere yazın.

Important: Garanti, yedek parça ve diğer ürün bilgilerine erişmek için, seri numarası etiketindeki (varsa) QR kodunu mobil aygıtınızla taratabilirsiniz.

g338220

Ürünün modeli ve seri numaralarını aşağıdaki boş alana yazın:

Bu kılavuz potansiyel tehlikeleri tanımlar, (Şekil 2) güvenlik uyarısı sembolüyle tanımlanan güvenlik mesajlarına sahiptir, bu mesajlar tavsiye edilen önlemlere uymamanız halinde ciddi yaralanma veya ölümle sonuçlanabilecek bir tehlike hakkında uyarı verir.

g000502

Bu kılavuzda bilgileri vurgulamak için 2 kelime kullanılır. Önemli kelimesi özel mekanik bilgilere dikkat çekerken, Not kelimesi ise özel dikkat gerektiren genel bilgileri vurgular.

Bu ürün, ilgili tüm Avrupa direktiflerine uygundur. Detaylı bilgi için, ayrı olarak verilen Ürün Uygunluk Beyanı sayfasını inceleyin.

Kaliforniya Kamu Kaynakları Yasası Bölüm 4442 veya 4443 uyarınca, motorun, Bölüm 4442'de belirtildiği gibi iyi çalışır durumdaki bir kıvılcım tutucuyla donatılmadığı veya yangının önlenmesine uygun bir şekilde üretilip tasarlanmadığı takdirde orman, çalı veya çimle kaplı bir yerde kullanılması veya çalıştırılması yasaktır.

Ekteki Motor Kullanıcı Kılavuzu, ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve emisyon sistemleri, bakım ve garanti ile ilgili California Emisyon Kontrol Yönetmeliği hakkında bilgi vermek üzere sunulmuştur. Yedek parçalar motorun üreticisi kanalıyla sipariş edilebilir.

Brüt veya Net Tork: Bu motorun brüt veya net torku, motor üreticisi tarafından Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE) J1940 veya J2723 testi uygulanarak laboratuvarda saptanmıştır. Güvenlik, emisyon ve çalıştırma gereksinimlerini karşılamak amacıyla ayarlama yapıldığı için, bu sınıftaki çim biçme makinelerinde motorun gerçek torku önemli ölçüde daha düşük olacaktır. Lütfen, motor üreticisinin makineyle birlikte verdiği bilgilere başvurun.

Makinedeki emniyet tertibatlarını kurcalamayın, devre dışı bırakmayın ve sorunsuz çalıştıklarını düzenli olarak kontrol edin. Motor devri kontrolünü ayarlamaya çalışmayın veya kurcalamayın; bunu yapmak emniyetsiz çalışmaya ve bedensel yaralanmaya yol açabilir.

Uyarı

CALIFORNIA

Öneri 65 Uyarısı

Bu ürünün motor egzozu ve içerdiği bazı maddelerin Kaliforniya Eyaleti tarafından kansere, doğuştan rahatsızlıklara ve başka zararlara neden olduğu kayda geçirilmiştir.

Bu ürünün kullanılması, Kaliforniya Eyaleti'nce kansere, doğum kusurlarına ve üreme sorunlarına yol açtığı bilinen kimyasallara maruz kalınmasına neden olabilir.

Güvenlik

Bu makine EN ISO 5395 ve ANSI B71.4-2017'ye uygun şekilde tasarlanmıştır.

Genel Güvenlik

Bu ürün elleri ve ayakları koparabilir ve cisimler fırlatabilir. Ağır yaralanma veya ölüm vakalarını önlemek için, tüm emniyet talimatlarına her zaman uyun.

  • Motoru çalıştırmadan önce, bu Kullanma Kılavuzunda ve makine ile ek parçalarda bulunan talimat ve uyarıları okuyun, anlayın ve bunlara uyun.

  • Ellerinizi veya ayaklarınızı, makinenin hareketli bileşenlerinin yakınına veya makinenin altına koymayın. Boşaltma açıklıklarından uzak durun.

  • Tüm koruyucular ve diğer güvenlik tertibatları mevcut ve düzgün şekilde işler durumda olmadıkça makineyi çalıştırmayın.

  • Çevredeki kişilerin ve çocukların çalışma alanına girmelerine izin vermeyin. Çocukların makineyi çalıştırmasına izin vermeyin. Sadece sorumlu, eğitimli, talimatları bilen ve fiziksel olarak makineyi kullanmaya yeterli kişilere izin verin.

  • Makinede herhangi bir servis, yakıt dolumu veya tıkanıklık açma işlemi yapmadan önce motoru kapatın ve tüm hareketli parçaların durmasını bekleyin.

Bu makinenin uygunsuz bir şekilde kullanılması veya uygun bakım işlemlerinin yapılmaması yaralanmaya yol açabilir. Yaralanma risklerini azaltmak amacıyla bu emniyet talimatlarına her zaman uyun ve Dikkat, Uyarı veya Tehlike anlamına gelen emniyet uyarısı sembolüne Graphicçok dikkat edin. Talimatlara uyulmaması bedensel yaralanmalara veya ölüme yol açabilir.

Güvenlik ve Talimat Etiketi

Graphic

Güvenlik etiketleri ve talimatlar operatör tarafından kolayca görülebilir ve potansiyel tehlike içeren alanların yakınında bulunur. Hasarlı veya eksik etiketleri değiştirin.

decal134-2137
decal94-8072
decal111-8959
decal134-3333
decal133-8062

Kurulum

Important: Motoru örten koruyucu plastik levhayı çıkarın ve atın.

Kolun Montajı

Bu prosedür için gerekli parçalar:

Alt tutma çubuğu (sol)2
Alt tutma çubuğu (sağ)2
Sıkıştırma levhası2
Kısa cıvata2
Düz rondela4
Kilit somunu6
Kapaklı rondela4
Uzun cıvata4
Üst tutma çubuğu1
Kapak6

Uyarı

Kolun hatalı monte edilmesi kablolara hasar verebilir, bu da emniyetsiz çalışmaya neden olabilir.

  • Kolu monte ederken kablolara zarar vermeyin.

  • Kabloların kolun iç kısmına doğru yönlendirildiğinden ve arka deflektöre takılmadığından emin olun.

  • Bir kablo hasar görürse Yetkili Servisle irtibata geçin.

  1. Gövdenin en üst kısmında görülen 2 cıvatanın altıgen somunlarını sökün.

  2. Bir sıkıştırma levhası ve önceki adımda biçici gövdesinden söktüğünüz altıgen kilit somununu kullanarak, biçici gövdesinin en üst kısmının her iki yanına bir alt tutma çubuğu takın (Şekil 3).

    Note: Alt tutma çubuğunun boruları ortaya doğru kavislidir. Boruların, borunun kavisli kısmı yere bakacak biçimde takılmasını sağlayın.

    g281281
  3. Köşebentli tutma çubuklarının tabanını bir cıvata, gövdenin iç ve dış kısımlarında düz rondelalar ve bir kilit somunu kullanarak biçici gövdesinin her iki tarafına takın (Şekil 4).

    g281383
  4. Üst tutma çubuklarını ve köşebentli tutma çubuklarının en üst kısmını, 3 kapaklı rondela, 2 cıvata ve her iki tarafta 2 altıgen kilit somunu kullanarak alt tutma çubuklarına takın (Şekil 5).

    g281404
  5. Açıkta kalan tüm tutma çubuğu somunlarının üzerine kapak takın.

Çim Torbasının Monte Edilmesi

  1. Olası kazaları önlemek için, çim torbasına takılmış beyaz şeridi kesin ve atın.

  2. Çerçeve kolunu çim torbasından yukarıda tutarak çerçeveyi çim torbasına sokun (Şekil 6).

    g281417
  3. Plastik klipsleri çim torbası çerçevesine sabitleyin (Şekil 7).

    g281418

Motora Yağ Eklenmesi

Important: Makineniz motorda yağla birlikte gönderilmez. Motoru çalıştırmadan önce, motora yağ doldurun.

g235721

Ürüne genel bakış

g281445
ModelAğırlıkUzunlukGenişlikYükseklik
0265766 kg175,5 cm58,6 cm103,9 cm
   3,9 cm

Çalıştırma

Çalışmadan Önce

Çalıştırma Öncesi Güvenlik

Genel Güvenlik

  • Ayarlama, bakım, temizleme veya saklama öncesinde makineyi mutlaka kapatın, tüm hareketli parçaların durmasını bekleyin ve makinenin soğumasını bekleyin.

  • Ekipmanı güvenli şekilde çalıştırmayı, operatör kontrollerini ve güvenlik işaretlerini öğrenin.

  • Deflektörler ve/veya çim yakalayıcı gibi tüm koruyucuların ve emniyet tertibatlarının yerinde ve düzgün çalışır durumda olduğundan emin olun.

  • Bıçakların ve bıçak cıvatalarının aşınmadığından veya hasar görmediğinden emin olmak için makineyi düzenli olarak kontrol edin.

  • Makineyi kullanacağınız alanı inceleyin ve makinenin çalışmasını engelleyebilecek ya da makinenin fırlatabileceği her türlü nesneyi ortadan kaldırın.

  • Hareketli bıçakla temas etmek ağır yaralanmaya yol açar. Parmaklarınızı muhafazanın altına koymayın.

Yakıt Güvenliği

  • Yakıt son derece yanıcı ve son derece de patlayıcıdır. Yakıttan kaynaklanan bir ateş veya patlama sizi ve başkalarını yakabilir ve maddi zarara yol açabilir.

    • Yakıt ateşlenirken statik yük oluşumunu önlemek için, kabı ve/veya makineyi dolum öncesi bir aracın içine veya cismin üstüne değil, doğrudan yere koyun.

    • Yakıt deposunu dış mekanda, açık havada, motor soğukken doldurun. Yakıt dökülürse silin.

    • Yakıtı sigara içerken veya bir açık alev veya kıvılcım yakınında taşımayın.

    • Motor çalışır durumdayken ya da sıcakken yakıt kapağını çıkarmayın ya da depoya yakıt eklemeyin.

    • Yakıtı dökmeniz durumunda kesinlikle motoru çalıştırmaya kalkışmayın. Yakıt buharı tamamen dağılana kadar herhangi bir ateşleme kaynağı oluşturmaktan kaçının.

    • Yakıtı onaylanmış bir kapta ve çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın.

  • Yakıt, yutulması halinde zararlı veya öldürücüdür. Buharlara uzun süre maruz kalmak ciddi yaralanma ve hastalıklara neden olabilir.

    • Buharları uzun süre solumaktan kaçının.

    • Ellerinizi ve yüzünüzü memeden ve yakıt deposu açıklığından uzak tutun.

    • Yakıtı gözlerinizden ve cildinizden uzak tutun.

Yakıt Tankını Doldurma

TipKurşunsuz benzin
Minimum oktan derecesi87 (ABD) veya 91 (seçilebilir oktan ABD dışı)
EtanolHacmen maksimum %10
MetanolHiçbiri
MTBE (metil tertier bütil eter)Hacmen %15'ten az
YağYakıta eklemeyin.

Sadece güvenilir bir satıcıdan alınmış temiz ve yeni (en fazla 30 günlük) yakıt kullanın.

Important: Marş sorunlarını azaltmak için, temiz yakıtın içine, yakıt stabilizatörü/koşullandırıcı üreticisinin belirttiği gibi yakıt stabilizatörü/koşullandırıcı ekleyin.

Daha fazla bilgi için motorun kullanıcı kılavuzuna bakın.

Yakıt deposunu Şekil 10 şeklinde gösterildiği gibi doldurun.

g230458

Motor Yağı Seviyesi Kontrolü

Bakım Servisi AralıklarıBakım Prosedürü
Her kullanımdan önce veya günlük
  • Motor yağı seviyesini kontrol edin.
  • Important: Motordaki yağ seviyesi çok düşük veya çok yüksekken motoru çalıştırmanız durumunda motora zarar verebilirsiniz.

    g235721

    Kesim Yüksekliğini Ayarlama

    Tehlike

    Kesim yüksekliğini ayarlarken elleriniz hareketli bir bıçağa temas edebilir ve ağır şekilde yaralanabilirsiniz.

    • Kesim yüksekliğini ayarlamadan önce motoru kapatın ve tüm hareketli parçaların durmasını bekleyin.

    • Kesim yüksekliğini ayarlarken parmaklarınızı muhafazanın altına sokmayın.

    Dikkat

    Motor çalışıyorsa, kıvılcım tutucu sıcak olacaktır ve sizi ciddi şekilde yakabilir.

    Sıcak kıvılcım tutucudan uzak durun.

    Kesim Yüksekliğinin Ayarlanması

    1. Kesim yüksekliği kolunu tutun ve yanlara doğru çekerek kilitleme oluğundan ayırın (Şekil 12).

      g281589
    2. Kesim yüksekliğini azaltmak için kolu ileri itin, artırmak içinse geri çekin (Şekil 12).

    3. Kolu istediğiniz konumda bırakın ve 7 ayar oluğundan birine sıkıca kilitlendiğini kontrol edin (Şekil 12).

      Yükseklik AyarıKesim Yüksekliği
      113,0 mm
      220,8 mm
      328,7 mm
      436,5 mm
      544,3 mm
      652,2 mm
      760,0 mm

    Matchcut Kullanarak Kesim Yüksekliğini Ayarlama

    Matchcut (kesim eşitleyici) yükseklik ayarını kullanarak 6 yükseklik ayarı daha yapabilirsiniz. Bu özellik, kesim yüksekliği seçme levhasının yarım ayar ayarlanabilmesine imkan tanır.

    1. Seçme levhası tespit cıvatasını bir Alyan anahtarıyla gevşetin (Şekil 13).

      g281591
    2. Matchcut ayarlayıcıyı 180‎° döndürün (Şekil 13 ve Şekil 14).

      Note: Matchcut ayarlandığı zaman, seçme levhasının en alt kısmında bir gösterge görünecektir.

      g281590
    3. Seçme levhası tespit cıvatasını sıkarak, kesim yüksekliği seçme levhasını yerine sabitleyin.

      Yükseklik Ayarı (Matchcut ile)Kesim Yüksekliği
      1,516,9 mm
      2,524,8 mm
      3,532,6 mm
      4,540,4 mm
      5,548,3 mm
      6,556,1 mm

    Motorun Çalıştırılması

    1. Kolu tutun ve motor devri ayar mekanizmasını motor soğuksa JIGLE konumuna, motor zaten kısa bir süredir çalışıyorsa HıZLı konumuna getirin.

      g281605
    2. Geri tepmeli marş kolunu bir direnç hissedene kadar çekin, direnç hissedince de sert bir şekilde çekerek motoru çalıştırın. Motor çalışınca, jigle etkinleştirilmişse gaz kolunu yavaşça HıZLı konumuna döndürün (Şekil 15).

      Important: Makinenin hasar görmemesi için, motor çalışıyorken geri tepmeli marş kolunu çekmeyin.

      Note: Makine çalıştırılamıyorsa, Yetkili Servis ile irtibata geçin.

      Note: Bıçak bu aşamada etkinleşmez; bkz. Bıçağın Etkinleştirilmesi.

    Bıçağın Etkinleştirilmesi

    1. Gaz kolunun HıZLı konumunda olduğunu kontrol edin (Şekil 16).

    2. Bıçak freni kavraması (BBC) kilit mandalı düğmesine basın ve BBC kontrol manivelasını kola doğru çekin (Şekil 16).

      g284132

    Bıçağın Devre Dışı Bırakılması

    Bıçağı devre dışı bırakmak için BBC kontrol manivelasını bırakın; kol, bekleme konumuna geri dönecektir (Şekil 17).

    g284203

    Note: BBC kontrol manivelasını bıraktığınız zaman, bıçak 3 saniye içinde durmalıdır. Durmuyorsa, çim biçme makinenizi kullanmayı derhal bırakın ve Yetkili Servisle irtibata geçin.

    Hızın Seçilmesi

    Makine 3 ileri viteslidir; hızı ayarlamak için, çim biçme makinesinin en üst kısmında bulunan 3 vitesli vites seçiciyi üç farklı ayardan birine döndürün.

    • I – Birinci vites

    • II – İkinci vites

    • III – Üçüncü vites

    g283010

    Çalışma Sırasında

    Çalıştırma Sırasında Güvenlik

    Genel Güvenlik

    • Göz koruyucusu, uzun pantolon, kaymaz, dayanıklı ayakkabılar ve kulak tıkacı dahil olmak üzere uygun giysiler giyin. Uzun saçlarınızı arkada toplayın ve bol kıyafetler giymeyin veya sarkan takılar takmayın.

    • Makineyi çalıştırırken dikkatinizi tam olarak bu işe verin. Dikkatinizi dağıtacak aktivitelerden kaçının, aksi halde yaralanma veya hasar riski söz konusu olabilir.

    • Hasta, yorgun veya alkol / uyuşturucu etkisi altındayken makineyi çalıştırmayın.

    • Bıçak keskindir; bıçağa temas etmek ciddi bedensel yaralanmalara neden olabilir. Çalıştırma konumundan ayrılmadan önce motoru kapatın ve tüm hareketli parçaların durmasını bekleyin.

    • Bıçak kontrol çubuğunu bıraktığınızda, motor kapanmalı ve bıçak 3 saniye içinde durmalıdır. Durmazlarsa, makinenizi kullanmayı derhal bırakın ve bir Yetkili Servis Satıcısıyla irtibata geçin.

    • Çevredeki kişilerin çalışma alanına girmelerine izin vermeyin. Küçük çocukları çalışma alanından uzakta ve makineyi kullanmayan sorumlu bir yetişkinin gözetimi altında tutun. Biri alana girerse makineyi durdurun.

    • Makineyi geriye doğru hareket ettirmeden önce daima aşağı ve geri bakın.

    • Makineyi yalnızca iyi görüş koşullarında ve uygun hava şartları altında çalıştırın. Yıldırım düşme riski olan zamanlarda makineyi çalıştırmayın.

    • Islak çim ve yapraklar, kayıp bıçakla temas etmeniz durumunda ciddi yaralanmaya yol açabilir. Islak koşullarda hareket etmekten kaçının.

    • Görünmeyen köşelere, çalılara, ağaçlara veya görüşünüzü engelleyebilecek diğer cisimlere yaklaşırken son derece dikkatli olun.

    • Fırlatılan cisimleri hiç kimseye doğru yöneltmeyin. Fırlatılan cisimleri bir duvara veya engele doğru yöneltmeyin, cisim oradan sekerek size çarpabilir. Çakıllı yüzeylerden geçerken bıçakları durdurun.

    • Delikler, palet izleri, tümsekler, taşlar veya diğer gizli cisimlere dikkat edin. Düzgün olmayan zemin, dengenizi kaybetmenize veya ayağınızın kaymasına neden olabilir.

    • Eğer makine bir cisme vurur veya titremeye başlarsa, derhal motoru kapatın, tüm hareketli parçaların durmasını bekleyin ve makinede hasar kontrolü yapmadan önce bujinin telini sökün. Çalışmaya devam etmeden önce gerekli tüm onarımları yapın.

    • Çalıştırma konumundan ayrılmadan önce motoru kapatın ve tüm hareketli parçaların durmasını bekleyin.

    • Eğer motor çalışıyorsa sıcak olacaktır ve sizi ciddi şekilde yakabilir. Sıcak motordan uzak durun.

    • Motoru sadece iyi havalandırılmış alanlarda çalıştırın. Egzoz gazları, kokusuz ve öldürücü bir zehir olan karbon monoksit içerir.

    • Çim yakalayıcı bileşenlerini ve boşaltma kanalını aşınma ve bozulmaya karşı sık sık kontrol edin, gerekiyorsa bunları orijinal Toro parçalarla değiştirin.

    Eğimli Yüzeylerde Güvenlik

    • Yokuşların yüzeyinde yatay şekilde biçme işlemi yapın; asla yukarı veya aşağı gitmeyin. Yokuşların üzerinde yön değiştirirken çok dikkatli olun.

    • Aşırı dik eğimli yokuşlarda kesim yapmayın. Adımlara dikkat edilmemesi bir kayma ve düşme kazasına yol açabilir.

    • Düşük banketler, hendekler veya yapay setlerin yakınında biçme işlemi yaparken dikkatli olun.

    Kendinden Tahrik Sisteminin Kullanılması

    Kendinden tahrik sistemini çalıştırmak için, kendinden tahrik sistemi çubuğunu sıkarak kola doğru çekin ve tutun (Şekil 19).

    g282972

    Kendinden tahrik sistemini devre dışı bırakmak için, kendinden tahrik sistemi çubuğunu bırakın.

    Motorun Kapatılması

    Bıçak freni kavrama kontrolünü ve kendinden tahrik sistemi çubuklarını bırakın. Motor devri ayar mekanizmasını Durdurma konumuna getirerek motoru kapatın.

    Important: Bıçak kontrol manivelasını bıraktığınız zaman, bıçak 3 saniye içinde durmalıdır. Düzgün bir şekilde durmuyorsa, makinenizi kullanmayı derhal bırakın ve bir Yetkili Servis ile irtibata geçin.

    Biçilen Çim Kalıntılarının Torbaya Alınması

    Çimenlikte kalan çim veya yaprak kalıntılarını toplamak için çim torbasını takın.

    Uyarı

    Aşınmış bir çim torbası birikintilerin etrafa savrulmasına, bu da operatörün veya çevredekilerin ağır yaralanmasına ve hatta ölmesine yol açabilir.

    Çim torbasını sık sık kontrol edin. Hasarlıysa, yeni bir Toro yedek torba takın.

    Uyarı

    Bıçak keskindir; bıçağa temas etmek ciddi bedensel yaralanmalara neden olabilir.

    Çalıştırma konumundan ayrılmadan önce motoru kapatın ve tüm hareketli parçaların durmasını bekleyin.

    1. Motoru kapatın ve tüm hareketli parçaların durmasını bekleyin.

    2. Arka deflektörü yukarı kaldırıp o konumda tutun.

    3. Çim torbasını yerine sabitleyin (Şekil 20).

      g283012
    4. Arka deflektörü aşağı indirin.

    Çalıştırma İpuçları

    Genel Biçme İşlemi İpuçları

    • Makineyi kullanacağınız alanı inceleyin ve makinenin fırlatabileceği tüm nesneleri çıkarın.

    • Bıçakla katı cisimlere vurmaktan kaçının. Herhangi bir cismin üzerinde asla kasıtlı olarak biçme işlemi yapmayın.

    • Makine bir cisme vurur veya titremeye başlarsa, derhal motoru kapatın, tüm hareketli parçaların durmasını bekleyin, buji telini ayırın ve makinede hasar kontrolü yapın.

    • En iyi performans için, kesme sezonu başlamadan önce veya gerektiğinde yeni bir Toro bıçak takın.

    Çimleri Kesme

    • Çimlerin tek seferde sadece yaklaşık üçte birini kesin. Çimlerin seyrek olduğu durumlarda veya çim büyüme hızının yavaşladığı sonbaharın son aylarında 64 mm ayarının altında kesmeyin.

    • 15 cm'den uzun çimleri keserken ilk önce en yüksek kesim yüksekliği ayarıyla kesin ve daha yavaş yürüyün, ardından da en iyi çimen görünümü için daha düşük bir yükseklik ayarıyla tekrar kesin. Eğer çimler çok uzunsa, makine tıkanabilir ve motorun istop etmesine yol açabilir.

    • Islak çim ve yapraklar, makine haznesinde kolayca yığınlaşabilir ve makinenin tıkanmasına veya motorun istop etmesine neden olabilir. Islak koşullarda hareket etmekten kaçının.

    • Çok kuru ortam koşullarında olası yangın tehlikelerine karşı tetikte olun, yerel yangın uyarılarını takip edin ve makineyi kuru ot ve yaprak birikintilerinden uzak tutun.

    • Biçme yönünü değiştirin. Bu şekilde eşit gübreleme için kırpıntılar bahçeye dağıtılır.

    • Eğer tamamlanan bahçenin görünümü tatmin edici değilse, aşağıdakilerden birini veya daha fazlasını deneyin:

      • Bıçağı değiştirin veya bileyin.

      • Biçme işlemi esnasında daha yavaş yürüyün.

      • Makinenizin kesim yüksekliğini arttırın.

      • Çimleri daha sık biçin.

      • Her bir geçişte tam bir biçme alanını kesmek yerine biçme alanlarını örtüştürün.

    Yaprakları Biçme

    • Bahçeyi biçtikten sonra, bahçenin en az yarısının kesilmiş yaprak örtüsünün altından görülebildiğinden emin olun. Yaprakların üzerinden bir defadan fazla geçmeniz gerekebilir.

    • Çimin üzerinde 13 cm'den fazla yaprak varsa öncelikle daha yüksek bir kesim yüksekliğiyle çim biçin, ardından da tekrar istediğiniz kesim yüksekliğine geçin.

    • Eğer makineniz yaprakları yeterince iyi kesmiyorsa, biçme hızınızı düşürün.

    Çalışmadan Sonra

    Çalıştırma Sonrası Güvenlik

    Genel Güvenlik

    • Ayarlama, bakım, temizleme veya saklama öncesinde makineyi mutlaka kapatın, tüm hareketli parçaların durmasını bekleyin ve makinenin soğumasını bekleyin.

    • Yangınları önlemek için makinedeki çim ve artıkları temizleyin. Dökülen yağ veya yakıtı temizleyin.

    • Makineyi veya yakıt kabını asla bir su ısıtıcısı veya diğer cihazlarda bulunan tipte açık alev, kıvılcım veya tutuşturma alevlerinin bulunduğu yerlerde depolamayın.

    Taşıma Güvenliği

    • Makineyi yüklerken veya indirirken dikkatli olun.

    • Makineyi kaymaya karşı sabitleyin.

    Makineyi Temizleme

    Bakım Servisi AralıklarıBakım Prosedürü
    Her kullanımdan sonra
  • Makinenin altındaki çim kırpıntılarını ve kiri temizleyin.
  • Uyarı

    Makine gövdesinin altından malzemeler dökülebilir.

    • Koruyucu gözlük takın.

    • Motor çalışıyorken çalışma konumunda (kolun arkasında) durun.

    • Alanda izleyenler olmasına izin vermeyin.

    En iyi sonuçlar için, makineyi çim biçme işlemi bittikten hemen sonra temizleyin.

    Important: Makineyi işlenmiş çimin üzerinde kullandıktan hemen sonra makinenin gövdesini iyice temizleyin.

    Note: Temizlik sırasında motora su püskürtmeyin.

    1. Makineyi, yüzeyi kaplanmış düz bir zemine park edin.

    2. Çalıştırma konumundan ayrılmadan önce motoru kapatın ve tüm hareketli parçaların durmasını bekleyin.

    3. Makineyi kullandıktan hemen sonra, gövde muhafazasının en üst kısmında kalan çim kalıntılarını giderin.

    4. Egzoz/egzoz koruyucusu, üst motor kapağındaki hava yolları ve bunları çevreleyen gövde dahil motordaki tüm çim kalıntılarını ve birikintileri, bir fırça veya basınçlı hava kullanarak giderin.

    5. Makineyi en düşük kesim yüksekliği ayarına indirin; bkz. Kesim Yüksekliğinin Ayarlanması.

    6. Kırpıntıların makinenin altından çim torbasına gittiği arka kapağın altındaki bölgeyi yıkayarak temizleyin.

    7. Yıkama portuna, su kaynağına bağlı bir bahçe hortumu bağlayın (Şekil 21).

      g281628
    8. Suyu açın, motoru çalıştırın, bıçağı etkinleştirin ve makinenin altından artık kırpıntı gelmeyene kadar çalıştırmaya devam edin.

    9. Motoru kapatın, suyu kesin ve bahçe hortumunu makineden ayırın.

    10. Motoru birkaç dakika çalıştırarak makinenin altını kurutun; bu, makinenin altının paslanmasını önleyecektir.

    11. Makineyi kapalı bir yerde saklamadan önce motoru kapatın ve makinenin tamamen soğumasını bekleyin.

    12. Dökülen yağ veya yakıtı hemen temizleyin.

    Bakım

    Note: Normal çalıştırma konumundan makinenin sol ve sağ tarafını belirleyin.

    Önerilen Bakım Çizelgesi

    Bakım Servisi AralıklarıBakım Prosedürü
    İlk 8 saatten sonra
  • Motorun yağını değiştirin.
  • Her kullanımdan önce veya günlük
  • Motor yağı seviyesini kontrol edin.
  • Bıçak kontrol çubuğunu bıraktıktan sonra 3 saniye içinde motorun kapandığından emin olun.
  • Bıçağın durumunu kontrol edin.
  • Tüm koruyucuların ve emniyet tertibatlarının yerinde ve düzgün çalışır durumda olduklarından emin olun.
  • Gövdenin temiz, çim torbasının iyi durumda olduğunu kontrol edin (hasarlıysa, yenisiyle değiştirin).
  • Her kullanımdan sonra
  • Makinenin altındaki çim kırpıntılarını ve kiri temizleyin.
  • Her 25 saatte
  • Sünger ön filtreyi temizleyin (tozlu koşullarda daha sık).
  • Kendinden tahrik sistemi kablosunu kontrol edin, gerekiyorsa ayarlayın.
  • Bıçağı değiştirin veya bileyleyin (köşeleri hızlı şekilde köreliyorsa, daha sık bileyleyin).
  • Bıçağı bileyin.
  • Her 50 saatte
  • Motor yağını değiştirin (tozlu koşullarda daha sık).
  • Her 100 saatte
  • Bujiyi yenisiyle değiştirin.
  • Her 300 saatte
  • Kağıt ön filtreyi temizleyin (tozlu koşullarda daha sık).
  • Depolamadan önce
  • Yakıt deposunu onarımlardan önce ve yıllık depolamadan önce verilen talimatlara göre boşaltın.
  • Yıllık
  • Bıçağı değiştirin veya bileyin.
  • Yıllık ilave bakım prosedürlerini öğrenmek için motorun kullanma kılavuzuna bakın.
  • Important: Bakım prosedürlerini öğrenmek için motorun kullanıcı kılavuzuna bakın.

    Bakım Güvenliği

    • Ayarlama, bakım, temizleme veya saklama öncesinde makineyi mutlaka kapatın, tüm hareketli parçaların durmasını bekleyin ve makinenin soğumasını bekleyin.

    • Herhangi bir bakım işlemi yapmadan önce, bujiden buji telini sökün.

    • Makineye bakım yaparken eldiven ve koruyucu gözlük takın.

    • Bıçak keskindir; bıçağa temas etmek ciddi bedensel yaralanmalara neden olabilir. Bıçağın bakımını yaparken eldiven giyin. Bıçakları onarmayın veya üzerinde değişiklik yapmayın.

    • Emniyet tertibatlarının ayarlarıyla asla oynamayın. Düzgün şekilde çalıştıklarını düzenli olarak kontrol edin.

    • Makineyi yana yatırmak yakıt sızıntısına neden olabilir. Yakıt yanıcı ve patlayıcıdır; bedensel yaralanmaya yol açabilir. Motoru kuru çalıştırın veya yakıtı bir el pompasıyla boşaltın; yakıtı asla sifonla çekmeyin.

    • Makinenin optimum performans sergilemesi için sadece orijinal Toro yedek parçalarını ve aksesuarlarını kullanın. Başka üreticilere ait yedek parçalar ve aksesuarlar tehlikeli olabilir ve bu tür kullanımlar ürün garantisini geçersiz kılabilir.

    Bakım için Hazırlık

    Bakım Servisi AralıklarıBakım Prosedürü
    Her 100 saatte
  • Bujiyi yenisiyle değiştirin.
    1. Motoru kapatın ve tüm hareketli parçaların durmasını bekleyin.

    2. Herhangi bir bakım işlemi yapmadan önce, bujiden (Şekil 22) buji telini sökün.

      g018207
    3. Bakım prosedürlerini yerine getirdikten sonra buji telini bujiye bağlayın.

      Important: Yağı veya bıçağı değiştirmek amacıyla makineyi yatırmadan önce yakıt deposunun normal kullanım yoluyla kuru çalışmasını sağlayın. Yakıtı boşaltmadan önce makineyi yatırmanız gerekirse el tipi bir yakıt pompası aracılığıyla yakıtı boşaltın. Makineyi her zaman hava filtresi yukarı bakacak şekilde yana yatırın.

      Uyarı

      Makineyi yana yatırmak yakıt sızıntısına neden olabilir. Yakıt yanıcı ve patlayıcıdır, yaralanmaya yol açabilir.

      Motoru yakıt bitene kadar çalıştırın veya benzini bir el pompasıyla boşaltın; benzini asla hortumdan emip çekerek boşaltmaya çalışmayın.

    Hava Filtresi Servis İşlemleri

    Bakım Servisi AralıklarıBakım Prosedürü
    Her 25 saatte
  • Sünger ön filtreyi temizleyin (tozlu koşullarda daha sık).
  • Her 300 saatte
  • Kağıt ön filtreyi temizleyin (tozlu koşullarda daha sık).
  • Important: Hava filtresi grubu takılı değilken motoru çalıştırmayın, aksi takdirde motor ağır hasar görebilir.

    1. Bakım öncesi prosedürlerini yerine getirin; bkz. Bakım için Hazırlık.

    2. Kapağı çıkarın ve iyice temizleyin (Şekil 23).

      g005347
    3. Sünger ön filtre ile kağıt hava filtresini hava filtresi tabanından çıkarın (Şekil 23).

    4. Sünger ön filtreyi kağıt hava filtresinden çıkarın ve yumuşak bir deterjan ve suyla yıkayıp kurutma kağıdıyla kurutun.

    5. Kağıt hava filtresini inceleyin, aşırı kirliyse yenisiyle değiştirin.

      Important: Kağıt bir filtreyi temizlemeye çalışmayın.

    6. Sünger ön filtreyi kağıt hava filtresinin üzerine takın.

    7. Sünger ön filtre ile kağıt hava filtresini hava filtresi tabanına takın.

    8. Kapağı takın.

    Motorun Yağını Değiştirme

    Bakım Servisi AralıklarıBakım Prosedürü
    İlk 8 saatten sonra
  • Motorun yağını değiştirin.
  • Her 50 saatte
  • Motor yağını değiştirin (tozlu koşullarda daha sık).
  • Yağı değiştirmeden önce ısıtmak için motoru birkaç dakika çalıştırın. Ilık yağ daha iyi akar ve daha fazla kontaminant taşır.

    Motor Yağı Teknik Özellikleri

    Motor yağı kapasitesi0,65 l*yağ filtresiz; 0,85 L* yağ filtreli
    Yağ viskozitesiSAE 30 veya SAE 10W-30 temizleyici yağ
    API servis sınıflandırmasıSJ veya üzeri

    * Yağı boşaltmanızdan sonra karterde bir miktar artık yağ kalır. Yağın tamamını kartere dökmeyin. Kartere, aşağıdaki adımları izleyerek yağ doldurun.

    1. Bakım öncesi prosedürlerini yerine getirin; bkz. Bakım için Hazırlık.

    2. Yakıt deposundaki yakıtı boşaltın.

    3. Yağ çubuğunun/tahliye deliğinin altına uygun bir boşaltma kabı yerleştirin.

    4. Yağ çubuğunun etrafını temizleyin.

    5. Kapağı saat yönünün tersine döndürüp çekerek yağ çubuğunu çıkarın.

    6. Makineyi sağa yatırarak (hava filtresi yukarı gelecek biçimde) yağı boşaltma kabının içine boşaltın.

    7. Yağı boşalttıktan sonra makineyi tekrar çalışma pozisyonuna alın.

    8. Yağ doldurma borusundan, motor yağ kapasitesinin yaklaşık dörtte üçü kadar yağı dikkatlice dökün.

    9. Yağın motorda yerleşmesi için 3 dakika kadar bekleyin.

    10. Yağ çubuğunu temiz bir bezle silerek temizleyin.

    11. Yağ çubuğunu yağ doldurma borusuna sokun fakat vidayla sabitlemeyin, ardından da çubuğu çıkarın.

    12. Yağ çubuğundaki yağ seviyesine bakın.

      • Yağ çubuğundaki yağ seviyesi çok düşükse, yağ doldurma borusundan az miktarda yağ dökün, 3 dakika bekleyin ve yağ çubuğundaki yağ seviyesi doğru olana kadar 10 ile 12 arası adımları tekrarlayın.

      • Yağ çubuğundaki yağ seviyesi çok yüksekse, yağ çubuğu doğru seviyeyi gösterene kadar fazla yağı boşaltın.

      Important: Motordaki yağ seviyesi çok düşük veya çok yüksekken motoru çalıştırmanız durumunda motora zarar verebilirsiniz.

    13. Yağ çubuğunu yağ dolum borusuna güvenli bir şekilde takın.

    14. Kullanılmış yağı düzgün şekilde geri dönüştürün.

    Kendinden Tahrik Sistemi Kablosunun Ayarlanması

    Bakım Servisi AralıklarıBakım Prosedürü
    Her 25 saatte
  • Kendinden tahrik sistemi kablosunu kontrol edin, gerekiyorsa ayarlayın.
    1. Motoru kapatın.

    2. Kendinden tahrik sistemi çubuğunu arka silindirler kilitlenene kadar yavaşça kavraştırarak makineyi geriye doğru çekin.

      Note: Bu noktada, kendinden tahrik sistemi çubuğu, tutma çubuğundan 6 cm uzakta olmalıdır.

      g283011
    3. Kendinden tahrik sistemi çubuğu ile tutma çubuğu arasındaki mesafe 6 cm'den azsa, siyah plastik kablo ayarlayıcıyı kullanarak doğru mesafeyi ayarlayın.

    Bıçağın Değiştirilmesi

    Bakım Servisi AralıklarıBakım Prosedürü
    Her kullanımdan önce veya günlük
  • Bıçak kontrol çubuğunu bıraktıktan sonra 3 saniye içinde motorun kapandığından emin olun.
  • Her 25 saatte
  • Bıçağı değiştirin veya bileyleyin (köşeleri hızlı şekilde köreliyorsa, daha sık bileyleyin).
  • Yıllık
  • Bıçağı değiştirin veya bileyin.
  • Important: Bıçağı düzgün takmak için bir tork anahtarına ihtiyacınız olacaktır. Bir tork anahtarınız yoksa veya bu prosedürü rahat şekilde yürütemiyorsanız, bir Yetkili Servis Satıcısına danışın.

    Benzin bitince bıçağı inceleyin. Bıçak hasar görmüş veya çatlamışsa, derhal değiştirin. Bıçağın köşesi körelmiş veya çentiklenmişse, bileyip dengeleyin veya yenisiyle değiştirin.

    Uyarı

    Bıçak keskindir; bıçağa temas etmek ciddi bedensel yaralanmalara neden olabilir.

    Bıçağın bakımını yaparken eldiven giyin.

    1. Buji telini bujiden sökün; bkz. Bakım için Hazırlık.

    2. Makineyi, hava filtresi yukarı bakacak şekilde yana yatırın.

    3. Bıçağı sabit tutmak için tahta bir takoz kullanın (Şekil 25).

      g231389
    4. Bıçağı çıkarın, tüm montaj donanımını saklayın (Şekil 25).

    5. Yeni bıçağı ve tüm montaj donanımını takın (Şekil 26).

      g338891

      Important: Bıçağı, kıvrımlı uçları makinenin gövdesine bakacak şekilde konumlandırın.

    6. Bir tork anahtarı kullanarak kesme hattını cıvatasını 54 N·m değerinde sıkın.

    Bıçağın Bilenmesi

    Bakım Servisi AralıklarıBakım Prosedürü
    Her kullanımdan önce veya günlük
  • Bıçağın durumunu kontrol edin.
  • Her 25 saatte
  • Bıçağı bileyin.
  • Az aşınmış bir bıçak yeniden bilenebilir. Denge sağlanması için bıçağın her iki kenarı da eşit bilenmelidir.

    1. Bıçağı makineden çıkarın; bkz. Bıçağın Değiştirilmesi.

    2. Bıçağı bir fırça ve suyla temizleyin, ardından da olası hasar izlerine karşı kontrol edin.

    3. Her iki kesici kenarı da düz bir eğe ile bileyin.

      g338856
    4. Orta delikten bir tornavida sokun ve bıçağı yatay tutun.

      Note: Dengeli bir bıçak yatay duracaktır.

      g338857
    5. Ağır ucu, bıçak doğru dengelenene kadar bileyin.

      Note: Bıçak dengelenmemişse, ağır uç aşağı dönecektir.

      g338858

    Depolama

    Makineyi serin, temiz, kuru bir yerde saklayın.

    Depo Emniyeti

    Ayarlama, bakım, temizleme veya saklama öncesinde makineyi mutlaka kapatın, tüm hareketli parçaların durmasını bekleyin ve makinenin soğumasını bekleyin.

    Makinenin Depolama için Hazırlanması

    1. Yıl içindeki son yakıt doldurma anında, yakıta, etiketin üzerinde belirtildiği gibi yakıt stabilizatörü (örn. Toro Premium Yakıt Katkısı) ekleyin.

    2. Kullanılmamış yakıtı gerektiği gibi bertaraf edin. Yerel yönetmeliklere göre geri dönüştürün veya otomobilinizde kullanın.

      Important: Yakıt deposunda kalan eski yakıt, motorun zor çalışmasına yol açabilir. Yakıtı yakıt stabilizatörü olmadan 30 günden fazla muhafaza etmeyin ve stabilizatör koyulmuş yakıtı stabilizatör üreticisinin tavsiye ettiğinden daha uzun süre muhafaza etmeyin.

    3. Yakıtı biten motor kapanana kadar makineyi çalıştırın.

    4. Motoru tekrar çalıştırın ve kendi kendine durana kadar bekleyin. Motoru artık çalıştıramadığınız zaman, yeteri kadar kurumuş demektir.

    5. Buji telini bujiden ayırın ve teli kalan buji çubuğuna (varsa) bağlayın.

    6. Bujiyi sökün, 15 ml motor yağını buji deliğinden içeri dökün ve marş ipini yavaşça birçok defa çekerek yağın silindire dağılmasını sağlayın; bu işlem, kullanılmadığı dönemde silindirin paslanmasını önleyecektir.

    7. Bujiyi yerine takın ve bir tork anahtarıyla 23 N∙m torkla sıkın.

    8. Tüm somun, cıvata ve vidaları sıkın.

    Makinenin Depodan Çıkarılması

    1. Tüm sabitleme elemanlarını kontrol edin ve sıkın.

    2. Varsa, gereken bakım prosedürlerini yerine getirin; bkz. .

    3. Motor yağı seviyesini kontrol edin; bkz. Motor Yağı Seviyesi Kontrolü.

    4. Yakıt deposunu temiz yakıtla doldurun; bkz. Yakıt Tankını Doldurma.

    5. Teli bujiye bağlayın.