Introducere

Această maşină de tuns iarba cu lamă rotativă este proiectată pentru a fi utilizată de proprietarii de reşedinţe. Mașina a fost proiectată în primul rând pentru tăierea ierbii de pe gazoane bine întreținute ale proprietăților rezidențiale. Nu este concepută pentru peria de tăiere sau pentru utilizări agricole. Este proiectată pentru a utiliza acumulatori litiu-ion Toro Flex-Force model 81825 (furnizare cu modelul 21836), modelul 81850 (furnizare cu modelul 21843 și modelul 21844) și 81860 sau 81875. Acești acumulatori sunt proiectați pentru a fi încărcați folosind doar încărcătoarele model 81802 (furnizare împreună cu modelele 21836, 21843, 21844) sau 81805. Utilizarea acestor produse în alte scopuri decât cele intenționate poate fi periculoasă pentru dumneavoastră și pentru alte persoane.

Modelele 21836T, 21843T și 21844T nu includ un acumulator sau un încărcător.

Citiţi cu atenţie aceste informaţii pentru a învăţa despre modul corespunzător de utilizare şi întreţinere a produsului şi pentru a evita rănirea personală şi deteriorarea produsului. Aveţi responsabilitatea de a utiliza produsul în mod corespunzător şi sigur.

Vizitați site-ul www.Toro.com pentru mai multe informații, inclusiv informații privind siguranța produsului și materiale de instruire , informații privind accesoriile, ajutor la căutarea unui distribuitor sau pentru înregistrarea produsului.

De fiecare dată când aveţi nevoie de service, piese originale sau informaţii suplimentare, contactaţi un centru de service autorizat sau departamentul Servicii Clienţi al producătorului şi pregătiţi numărul de model sau de serie al produsului. Figura 1 indică locaţia numărului de model sau de serie pe produs. Scrieţi numerele în spaţiul furnizat.

Important: Puteți scana codul QR de pe autocolantul cu numărul de serie (dacă este disponibil) cu ajutorul unui dispozitiv mobil pentru a accesa date despre garanție, piese și alte informații despre produs.

g275230

Acest manual identifică potențialele pericole și conține mesaje de siguranță identificate prin simbolul de alertă de siguranță (Figura 2), semnalizând un pericol care poate cauza rănirea gravă sau moartea dacă nu respectați următoarele măsuri de precauție recomandate.

g000502

Acest manual utilizează 2 cuvinte pentru a evidenţia informaţiile. Important atrage atenţia asupra informaţiilor mecanice speciale şi Notă accentuează informaţiile generale care necesită atenţie specială.

Graphic

Pentru asistență, vă rugăm să consultați www.Toro.com/support sau să contactați centrul de service autorizat înainte de a returna acest produs.

Produsul respectă toate directivele europene relevante; pentru detalii, consultaţi Declaraţia de conformitate (DOC) separată specifică produsului.

Siguranţă în funcţionare

INSTRUCȚIUNI IMPORTANTE

DE SIGURANȚĂ

AVERTISMENT – când utilizați un dispozitiv electric, pentru a reduce riscul incendiului, electrocutării sau rănirii, trebuie citite și respectate întotdeauna avertismentele și instrucțiunile de protecție de bază, inclusiv următoarele:

I. Instruire

  1. Operatorul mașinii este responsabil pentru orice accidente suferite sau pericole la care au fost expuse alte persoane și bunurile acestora.

  2. Nu permiteți copiilor să utilizeze sau să se joace cu mașina, acumulatorul sau încărcătorul; reglementările locale pot impune o limită de vârstă pentru operator.

  3. Nu lăsaţi copii sau persoane neinstruite să utilizeze sau să efectueze lucrări de service asupra maşinii. Utilizarea mașinii sau lucrările de service vor fi efectuate doar de persoane responsabile, instruite, familiarizate cu instrucțiunile și apte din punct de vedere fizic.

  4. Înainte să utilizați mașina, acumulatorul și încărcătorul, citiți toate instrucțiunile și marcajele de atenționare de pe aceste produse.

  5. Familiarizați-vă cu comenzile și cu utilizarea corespunzătoare a mașinii, acumulatorului și a încărcătorului.

II. Pregătirea

  1. Țineți alte persoane, în special copiii și animalele, departe de aria de funcționare a mașinii.

  2. Nu utilizaţi maşina fără toate protecțiile și dispozitivele de siguranță, cum ar fi deflectoarele și dispozitivul de adunat iarbă, montate pe mașină și funcționând corespunzător.

  3. Inspectați zona în care veți utiliza mașina și îndepărtați toate obiectele care ar putea obstrucționa utilizarea mașinii sau pe care mașina le-ar putea proiecta.

  4. Înainte de utilizarea mașinii, asigurați-vă că lama, șuruburile lamei și ansamblul lamei nu sunt uzate sau deteriorate. Înlocuiți orice etichete deteriorate sau ilizibile.

  5. Folosiți doar acumulatorul specificat de Toro. Utilizarea altor accesorii sau dispozitive de atașare poate crește riscul de vătămare sau de incendiu.

  6. Conectarea încărcătorului într-o priză care nu are tensiunea cuprinsă între 100–240 V poate provoca un incendiu sau electrocutarea. Nu conectați încărcătorul într-o priză care nu are tensiunea cuprinsă între 100–240 V. Pentru un mod diferit de conectare, utilizați un adaptor cu configurația potrivită pentru priza electrică, dacă este necesar.

  7. Nu utilizați un acumulator sau încărcător deteriorat sau modificat, care poate avea un comportament imprevizibil care ar putea avea drept urmare un incendiu, o explozie sau poate crea risc de vătămare.

  8. În cazul în care cablul de alimentare al încărcătorului este deteriorat, contactați un centru de service autorizat pentru a-l înlocui.

  9. Nu utilizați baterii care nu pot fi reîncărcate.

  10. Încărcați acumulatorul doar cu încărcătorul specificat de Toro. Un încărcător adecvat pentru un tip de acumulator poate crea risc de incendiu dacă este utilizat cu un alt acumulator.

  11. Încărcați acumulatorul doar într-o zonă bine aerisită.

  12. Nu expuneți acumulatorul sau încărcătorul la foc sau temperaturi mai mari de 68 °C.

  13. Urmați toate instrucțiunile de încărcare și nu încărcați acumulatorul în afara intervalului de temperatură specificat în instrucțiuni. În caz contrar, puteți deteriora acumulatorul și crește riscul de incendiu.

  14. Îmbrăcați-vă corespunzător – purtați îmbrăcăminte adecvată, inclusiv ochelari de protecție, pantaloni lungi, încălțăminte solidă, antiderapantă, mănuși și căști pentru protecția auzului. Strângeți la spate părul lung și nu purtați îmbrăcăminte largă care se poate agăța în piesele mobile. Purtați o mască împotriva prafului, dacă utilizați mașina într-un mediu cu mult praf.

III. Operare

  1. Contactul cu lama în timp ce aceasta se rotește va duce la vătămarea gravă. Țineți mâinile sau picioarele la distanță de zona de tăiere și de toate piesele mobile ale mașinii. Staţi la distanţă de orice gură de descărcare.

  2. Utilizarea acestei mașini în alte scopuri decât cele intenționate poate fi periculoasă pentru dumneavoastră și pentru alte persoane.

  3. Înainte de a porni mașina, dezactivați propulsia automată (dacă mașina este echipată cu această funcție).

  4. Nu înclinați dispozitivul atunci când porniți motorul.

  5. Preveniți pornirea neintenționată – asigurați-vă că este îndepărtată din mașină cheia de siguranță înainte de a conecta acumulatorul și de a manipula mașina.

  6. Utilizați mașina cu foarte mare atenție. Nu vă angrenați în nicio activitate care vă poate distrage atenția; în caz contrar, se pot înregistra pagube materiale sau vătămări corporale.

  7. Opriți mașina, îndepărtați cheia de siguranță, îndepărtați acumulatorul din mașină și așteptați ca toate mișcările să se oprească înainte de a regla, efectua lucrări de service, curăța sau depozita mașina.

  8. Îndepărtați acumulatorul și cheia de siguranță din mașină ori de câte ori lăsați mașina nesupravegheată sau înainte de a înlocui accesoriile.

  9. Nu forțați mașina – permiteți mașinii să lucreze mai bine și mai sigur la capacitatea pentru care a fost proiectată.

  10. Fiți vigilent – acordați atenție activității și folosiți-vă simțul practic atunci când operați mașina. Nu utilizaţi maşina dacă sunteți bolnav, obosit sau sub influența alcoolului sau a drogurilor.

  11. Operați mașina doar în condiții de vizibilitate bună și în condiții meteo corespunzătoare. Nu utilizaţi maşina dacă există riscul unor descărcări electrice.

  12. Acordați foarte mare atenție atunci când vă deplasați cu spatele sau când trageți mașina spre dumneavoastră.

  13. Mențineți-vă stabilitatea și echilibrul în orice moment, mai ales pe pante. Tundeți iarba de-a lungul pantelor, niciodată în sus sau în jos. Acordaţi foarte mare atenţie la schimbarea direcţiei pe pante. Nu tundeți iarba pe pantele foarte abrupte. Mergeți, nu alergaţi niciodată cu mașina.

  14. Nu direcționați materialul evacuat spre nicio persoană. Evitați evacuarea materialul spre un perete sau obstacol; materialul poate ricoșa spre dumneavoastră. Opriți lama (lamele) atunci când vă deplasați pe alte suprafețe în afară de iarbă.

  15. Aveți grijă la gropi, șanțuri, denivelări, pietre sau alte obiecte ascunse. Terenul denivelat vă poate face să vă pierdeți echilibrul sau stabilitatea.

  16. Iarba udă sau frunzele pot provoca vătămări grave dacă alunecați și intrați în contact cu lama. Evitați să tundeți iarba în condiții umede sau atunci când plouă.

  17. Dacă mașina lovește un obiect sau începe să vibreze, opriți imediat mașina, îndepărtați cheia de siguranță, îndepărtați acumulatorul și așteptați ca toate mișcările să înceteze, înainte de a inspecta dacă mașina este deteriorată. Efectuați reparațiile necesare înainte de a o utiliza din nou.

  18. Opriți mașina și îndepărtați cheia de siguranță înainte de încărcarea mașinii pentru transport.

  19. În condiții de utilizare abuzivă, din acumulator se poate scurge lichid; evitați contactul. Dacă intrați accidental în contact cu lichidul, spălați cu apă zona afectată. Dacă lichidul intră în contact cu ochii, apelați la un medic. Lichidul scurs din acumulator poate cauza iritații sau arsuri.

IV. Întreținerea și depozitarea

  1. Opriți mașina, îndepărtați cheia de siguranță, îndepărtați acumulatorul din mașină și așteptați ca toate mișcările să se oprească înainte de a regla, efectua lucrări de service, curăța sau depozita mașina.

  2. Nu încercați să reparați mașina altfel decât este prevăzut în instrucțiuni. Solicitați unui centru de service autorizat să efectueze lucrări de service asupra mașinii, folosind piese de schimb identice.

  3. Purtați mănuși și protecție pentru ochi atunci când efectuați lucrări de service asupra mașinii.

  4. Înlocuiţi lama dacă este îndoită, uzată sau fisurată. O lamă neechilibrată poate provoca vibrații, care ar putea deteriora motorului sau cauza vătămări corporale.

  5. Atunci când efectuați lucrări de service asupra lamei, asigurați-vă că lama se poate deplasa, chiar dacă sursa de alimentare a fost oprită.

  6. Verificați frecvent sacul pentru colectarea ierbii pentru a vedea dacă este deteriorat sau uzat și înlocuiți un sac uzat cu un sac [de schimb] Toro.

  7. Pentru a beneficia de cele mai ridicate performanțe, cumpărați doar piese de schimb și accesorii originale Toro. Piesele de schimb și accesoriile altor producători pot fi periculoase și pot anula garanția produsului.

  8. Întrețineți utilajul – mențineți marginile de tăiere ascuțite și curate pentru cele mai bune performanțe maxime în siguranță. Mențineți mânerele uscate, curate și fără urme de ulei și lubrifiant. Lăsați toate protecțiile montate și asigurați-vă că funcționează corespunzător. Mențineți lamele ascuțite. Folosiți doar lame de schimb identice.

  9. Verificați dacă mașina prezintă piese deteriorate – dacă există protecții sau alte piese deteriorate, determinați dacă mașina va funcționa în mod corespunzător. Verificați dacă piesele mobile nu mai sunt aliniate corespunzător sau dacă sunt blocate, verificați dacă există piese sau suporturi rupte, precum și orice alte condiții care ar putea afecta operarea mașinii. Dacă nu este indicat altfel în instrucțiuni, solicitați unui centru de service autorizat să repare sau să înlocuiască o protecție sau o piesă defectă.

  10. Atunci când nu utilizați acumulatorul, țineți-l departe de obiecte metalice precum agrafe pentru hârtie, monede, chei, cuie și șuruburi care pot realiza o conexiune între borne. Scurtcircuitarea bornelor acumulatorului poate provoca arsuri sau un incendiu.

  11. Verificați frecvent ca lama și șuruburile de montare ale motorului să fie strânse corespunzător.

  12. Atunci când nu utilizați mașina, depozitați-o în interior, într-un loc uscat și sigur, care nu este la îndemâna copiilor.

  13. ATENȚIE – un acumulator manipulat necorespunzător poate prezenta un risc de incendiu sau de arsuri chimice. Nu dezasamblați acumulatorul. Nu încălziți acumulatorul la temperaturi de peste 68 °C și nu îi dați foc. Înlocuiți acumulatorul doar cu un acumulator original Toro; folosirea unui alt tip de acumulator poate provoca un incendiu sau o explozie. Nu lăsați acumulatorii la îndemâna copiilor și păstrați acumulatorii în ambalajele originale, până când sunteți gata să îi folosiți.

  14. Nu eliminați acumulatorii aruncându-i în foc. Celula poate exploda. Verificați reglementările locale pentru eventuale instrucțiuni speciale de eliminare.

PĂSTRAȚI ACESTE

INSTRUCȚIUNI

Decal-uri instrucţionale şi de siguranţă

Graphic

Instrucţiunile şi autocolantele cu informaţii privind siguranţa sunt uşor vizibile pentru operator şi sunt amplasate lângă orice zonă cu potenţial risc. Înlocuiţi orice autocolant care este deteriorat sau lipseşte.

decal134-6016
decal134-5099
decal134-5297
decal134-4550
decal137-9461

Model 81825

decal137-9487

Model 81850

decal140-2158
decal137-9495
decal137-9463

Reglare

Important: La momentul achiziției, acumulatorul nu este încărcat integral. Înainte de a utiliza mașina pentru prima dată, consultați Încărcarea acumulatorului.

Note: Cheia de siguranță și toate celelalte accesorii au fost plasate în compartimentul acumulatorului pentru livrarea în siguranță; aveți grijă să le îndepărtați din compartiment și să le depozitați într-un loc sigur înainte de montare.

Montarea încărcătorului (opțional)

Piese solicitate pentru această procedură:

Elemente de montare (nu sunt incluse)2

Dacă doriți, montați încărcătorul în siguranță pe un perete, folosind orificiile pentru montarea pe perete, cu formă de gaură de cheie, amplasate pe spatele încărcătorului.

Montați încărcătorul la interior (cum ar fi într-un garaj sau într-un alt loc uscat), în apropierea unei prize, dar fără a fi la îndemâna copiilor.

Consultați Figura 3 pentru asistență privind montarea încărcătorului.

Glisați încărcătorul pe elementele de montare amplasate în mod corespunzător, pentru a fixa încărcătorul (elementele de montare nu sunt incluse).

g290534

Asamblarea mânerului

Piese solicitate pentru această procedură:

Ansamblul mânerului superior1
Şurub2
Contrapiuliţă2

Important: Îndepărtați și aruncați folia de protecție din plastic folosită pentru a acoperi mașina de tuns iarba, precum și orice alte elemente din plastic sau ambalaje de pe mașină.

Note: Îndepărtați capacul din cauciuc de pe ansamblul mânerului înainte de a introduce mânerul superior în mânerul inferior. Acestea sunt adăugate în timpul procesului de producție pentru a preveni deteriorarea cablurilor.

Atenţie

Plierea sau desfășurarea incorectă a mânerului poate deteriora cablurile, ducând la condiții de utilizare nesigure.

  • Nu deteriorați cablurile în timpul plierii sau desfășurării mânerului.

  • Dacă un cablu este deteriorat, contactaţi un centru de service autorizat.

  1. Instalați ansamblul mânerului superior pe mânerul inferior și fixați-l folosind 2 șuruburi și 2 piulițe de blocare, așa cum se arată în Figura 4.

    g342173
  2. Trageți elementul de eliberare a barei de ghidare spre mânerul superior pentru a elibera închizătorul de mâner (Figura 5).

  3. Deplasați mânerul înapoi în poziția de funcționare și eliberați elementul de eliberare a barei de ghidare (Figura 5).

    Note: Aveți grijă ca mânerul să se fixeze în poziție.

    g341335

Rezumat al produsului

g364064
g342171
ModelGreutate

(fără un acumulator)

LungimeLățimeÎnălțime
21836/T20,2 kg130,6 cm41,7 cm107,3 cm
    
21843/T22,1 kg136,2 cm48,5 cm108,5 cm
    
21844/T24,0 kg136,2 cm48,5 cm108,5 cm
    

Dimensiuni SmartStow

ModelLungimeLățimeÎnălțime
21836/T41,2 cm41,7 cm113,5 cm
21843/T41 cm48,5 cm114 cm
21844/T41 cm48,5 cm114 cm

Acumulator

Model8182581850
Capacitate acumulator2,5 Ah4 Ah
135 Wh216 Wh

Clasificare producător acumulator = 60 V tensiune maximă și 54 V tensiune nominală. Tensiunea efectivă variază în funcție de sarcină.

Încărcător de baterie

Model81802
TipÎncărcător de baterie litiu-ion 60 V MAX
Intrare100 până la 240 V AC 50/60 Hz Max 2,0 A
Ieșire60 V MAX DC 2,0 A

Interval de temperaturi de funcţionare corespunzătoare

Încărcați/depozitați acumulatorul la temperaturi cuprinse între5 °C și 40 °C*
Folosiți acumulatorul la temperaturi cuprinse între-30 °C și 49 °C*
Folosiți mașina la temperaturi cuprinse între0 °C și 49 °C*

*Timpul de încărcare va crește dacă nu încărcați acumulatorul în acest interval.

Depozitați mașina, acumulatorul și încărcătorul într-o zonă curată, uscată și închisă.

Operare

Note: Determinaţi partea stângă şi dreaptă a maşinii din poziţia de operare normală.

Înainte de utilizare

Montarea acumulatorului

Important: Utilizați acumulatorul doar la temperaturi care se încadrează în intervalul corespunzător; consultați Specificaţii.

  1. Asigurați-vă că cheia de siguranță nu este instalată pe mașină.

  2. Asigurați-vă că în orificiile de ventilație ale acumulatorului nu există praf și resturi.

  3. Ridicați capacul compartimentului pentru acumulator (A din Figura 8).

  4. Aliniați canalul acumulatorului cu limba de pe mașină și glisați acumulatorul în compartiment până când se fixează prin blocare (B din Figura 8).

  5. Închideți capacul compartimentului pentru acumulator (C din Figura 8).

    Note: În cazul în care compartimentul acumulatorului nu se închide complet, acumulatorul nu este corect instalat.

g341293

Reglarea înălţimii de tăiere

Atenţie

Reglarea înălțimii de tăiere vă poate aduce mâinile în contact cu o lamă aflată în mișcare, cauzând vătămări grave.

  • Înainte de a regla înălțimea de tăiere opriți motorul, îndepărtați acumulatorul și așteptați până ce se opresc toate piesele mobile.

  • Nu introduceți degetele sub carcasă în timp ce reglați înălțimea de tăiere.

Pentru a regla înălțimea de tăiere, apăsați butonul pentru înălțimea de tăiere și ridicați sau coborâți puntea de tăiere până când în fereastra pentru înălțimea de tăiere este afișată setarea dorită a înălțimii de tăiere (Figura 9).

g364065

Înălțimea de tăiere este reglabilă în 6 trepte, între 19 mm și 70 mm.

IndicatorPoziția înălțimii de tăiere
Graphic1 (cea mai joasă)
Graphic2
Graphic3
Graphic4
Graphic5
Graphic6 (cea mai înaltă)

În timpul utilizării

Pornirea mașinii

  1. Asigurați-vă că acumulatorul este încărcat și instalat în mașină; consultați Montarea acumulatorului.

  2. Instalați cheia de siguranță la mașină (Figura 10).

    g344530
  3. Apăsați butonul de pornire din centrul mânerului superior pentru a porni mașina.

  4. Strângeți mânerele de comandă ale lamei pentru a porni mașina.

    g341398

Utilizarea propulsiei automate

Doar modelul 21844/T
  • Pentru a regla viteza de propulsie automată, reglați controlul vitezei (Figura 12).

  • Pentru a cupla propulsia automată, trageți mânerele pentru propulsie automată către mâner și țineți-le strâns (Figura 12).

  • Pentru a decupla bara pentru propulsia automată, eliberați mânerele pentru propulsia automată.

    Note: Pentru a reduce viteza de deplasare, deplasați elementul pentru controlul vitezei spre stânga; pentru a mări viteza, deplasați-l spre dreapta.

    g342174

Reglarea vitezei lamelor

Această mașină are 2 setări pentru viteza lamelor: RUNSMART și MAX.

  • La setarea RUNSMART, viteza lamelor se reglează automat pentru o eficiență sporită; se detectează schimbările condițiilor de tăiere, iar viteza lamelor crește atunci când este necesar, pentru a menține calitatea tăierii.

  • La setarea MAX, viteza lamelor rămâne permanent la valoarea cea mai mare.

Apăsați butonul MAX de sub butonul On pentru a seta mașina la viteza MAX (Figura 12).

Reciclarea resturilor

Mașina dumneavoastră este pregătită din fabrică să recicleze resturile de iarbă și de frunze înapoi în gazon.

În cazul în care cutia pentru iarbă este montată pe mașină, îndepărtați-o înainte de a recicla resturile. Consultați Îndepărtarea cutiei pentru iarbă.

Instalarea fişei de mulcire

  1. Opriți mașina și scoateți acumulatorul și cheia de siguranță; consultați Oprirea mașinii.

  2. Amplasați mașina în poziția pliată vertical; consultați Depozitarea maşinii în Poziția pliată verticală.

  3. Curățați partea inferioară a punții pentru a asigura instalarea corectă a fișei; consultați Curățarea sub mașină.

  4. Aliniați fișa de mulcire și apăsați partea inferioară a fișei până când se fixează în poziție pe cele 2 știfturi de fixare, așa cum se arată în Figura 13.

    Important: Partea inferioară a fișei de mulcire trebuie să fie la același nivel cu partea inferioară a punții atunci când este instalată corect; dacă fișa de mulcire nu se instalează corect, nu o utilizați; contactați centrul de service autorizat.

    g342177

Îndepărtarea fişei de mulcire

Pentru a îndepărta fișa de mulcire, scoateți acumulatorul și apoi efectuați în ordine inversă pașii din Instalarea fişei de mulcire.

Colectarea resturilor

Folosiți cutia pentru iarbă atunci când doriți să colectați resturile de iarbă și de frunze de pe gazon.

În cazul în care fișa de mulcire este montată pe mașină, îndepărtați-o înainte de a recicla resturile. Consultați Îndepărtarea fişei de mulcire.

Montarea cutiei pentru iarbă

  1. Deplasați mânerul în poziție verticală și ridicați deflectorul spate (A din Figura 14).

  2. Instalați cârligele cutiei pentru iarbă în canelurile din spatele mașinii (B din Figura 14).

  3. Permiteți deflectorului spate să se sprijine pe cutie (C din Figura 14).

  4. Deplasați mânerul spre spate, în poziția de operare; consultați Plierea mânerului.

g341400

Indicator de umplere a cutiei pentru iarbă

Cutia pentru iarbă este prevăzută cu un indicator de umplere în partea din spate a capotei rigide. În timpul colectării ierbii, aerul trece prin cutia pentru iarbă, ridicând clapa indicatorului în poziția deschisă. Când cutia pentru iarbă se umple, fluxul de aer este blocat, iar clapa indicatorului se închide.

g363501

Îndepărtarea cutiei pentru iarbă

Pentru a îndepărta cutia, inversați pașii de la Montarea cutiei pentru iarbă.

Nu utilizați mașina cu cutia pentru iarbă îndepărtată, decât în situația în care este instalată fișa de mulcire. Îndepărtați cutia pentru iarbă numai pentru mulcire, transportarea mașinii, depozitarea mașinii sau golirea cutiei pentru iarbă (Figura 16).

g356991

Oprirea mașinii

  1. Eliberați bara de comandă pentru lamă (Figura 10).

    g341392
  2. Îndepărtați cheia de siguranță din mașină (Figura 10).

    g344533
  3. Îndepărtați acumulatorul; consultați Îndepărtarea acumulatorului din mașină.

    Note: Oricând nu utilizați mașina, îndepărtați acumulatorul.

Îndepărtarea acumulatorului din mașină

  1. Ridicați capacul compartimentului pentru acumulator.

  2. Apăsați clichetul acumulatorului pentru a elibera acumulatorul și pentru a-l îndepărta.

  3. Închideți capacul compartimentului pentru acumulator.

g341360

Indicaţii de exploatare

Recomandări generale pentru a tunde iarba

  • Evitați lovirea obiectelor solide cu lama. Nu tundeți iarba trecând în mod voluntar peste obiecte.

  • Pentru cele mai bune performanțe, instalați o lamă Toro nouă înainte de a începe sezonul de tuns iarba sau atunci când este necesar.

Tăierea ierbii

  • Tăiați aproximativ o treime din firul de iarbă. Pentru calitate a tăierii, timp de funcționare și colectare îmbunătățite, tăiați iarba la o înălţime de tăiere mai mare.

  • Nu tăiați mai jos de setarea pentru cea mai mică înălţime de tăiere cu excepția cazului în care iarba este mai rară sau este toamnă târzie, când creșterea ierbii începe să încetinească.

  • Atunci când tăiați iarbă cu înălțime mare, tăiați mai întâi la cea mai mare setare a înălțimii de tăiere și la o viteză de deplasare mai mică; apoi tăiați din nou la o înălțime de tăiere mai mică, pentru a conferi gazonului un aspect optim. Dacă iarba este prea lungă, mașina se poate bloca, ceea ce poate duce la calarea motorului.

  • Iarba și frunzele ude au tendința de a se aduna în curte și pot cauza blocarea mașinii sau calarea motorului. Evitați să tundeți iarba în condiții umede.

  • Fiți atenți la potențialul risc de incendiu în condiții foarte uscate, respectați toate avertismentele autorităților locale privind incendiile și preveniți pătrunderea ierbii uscate și a resturilor de frunze în mașină.

  • Alternați direcția de tăiere. Acest lucru ajută la dispersarea resturilor pe gazon, pentru o fertilizare uniformă.

  • Dacă aspectul final al gazonului este nesatisfăcător, încercați una sau mai multe din următoarele recomandări:

    • Înlocuiți lama sau ascuțiți-o.

    • Deplasați-vă mai încet în timp ce tăiați iarba.

    • Ridicați înălțimea de tăiere a mașinii dumneavoastră.

    • Tăiați iarba mai frecvent.

    • Suprapuneți zonele de tăiere în loc să tăiați iarba dintr-o zonă completă cu fiecare trecere.

Tăierea frunzelor

  • După tunderea gazonului, asigurați-vă că jumătate din gazon se vede prin stratul de frunze tăiate. Poate fi nevoie să efectuați mai multe treceri peste frunze.

  • Îndepărtați cantitățile excesive de frunze de pe sol înainte de a tăia frunzele. Dacă mașina nu taie frunzele suficient de fin, reduceți viteza de tăiere sau tăiați la o înălțime de tăiere mai mare și apoi din nou la înălțimea de tăiere dorită.

După utilizare

Încărcarea acumulatorului

Important: La momentul achiziției, acumulatorul nu este încărcat integral. Înainte de a utiliza mașina pentru prima dată, amplasați acumulatorul în încărcător și încărcați-l până când afișajul LED indică faptul că acumulatorul este complet încărcat. Citiți toate precauțiile privind siguranța.

Important: Încărcați acumulatorul doar la temperaturi care se încadrează în intervalul corespunzător; consultați Specificaţii.

Note: În orice moment, apăsați butonul care indică nivelul de încărcare a acumulatorului de pe acumulator, pentru a afișa nivelul actual de încărcare (indicatoare LED).

  1. Asigurați-vă că orificiile acumulatorului nu prezintă praf sau reziduuri.

    g290533
  2. Aliniați canalul acumulatorului (Figura 20) cu limba încărcătorului.

  3. Glisați acumulatorul în încărcător până când este fixat corespunzător (Figura 20).

  4. Pentru a îndepărta acumulatorul, glisați acumulatorul înapoi, afară din încărcător.

  5. Consultați următorul tabel pentru a interpreta indicatorul luminos LED de pe încărcător.

    Indicator luminosIndică
    OpritAcumulatorul nu este introdus
    Verde intermitentAcumulatorul se încarcă
    VerdeAcumulatorul este încărcat
    RoșuAcumulatorul și/sau încărcătorul au o temperatură mai mare sau mai mică decât intervalul de temperatură corespunzător
    Roșu intermitentEroare la încărcarea acumulatorului*

*Consultați pentru mai multe informații.

Important: Acumulatorul poate fi lăsat în încărcător pentru perioade scurte de timp între utilizări.Dacă acumulatorul nu va fi utilizat pentru perioade lungi, îndepărtați acumulatorul din încărcător; consultați Service.

Curățarea mașinii

Curățarea sub mașină

Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
După fiecare folosinţă
  • Curățați resturile de iarbă și mizeria de sub mașină.
  • Pentru rezultate optime, curățați sub mașină după ce ați terminat de tuns iarba.

    1. Opriți mașina și scoateți acumulatorul și cheia de siguranță.

    2. Alegeți cea mai mică înălțime de tăiere a mașinii.

    3. Setați mașina în poziția pliată verticală; consultați Depozitarea maşinii în Poziția pliată verticală.

    4. Cu o perie sau o mătură, curățați resturile de la partea inferioară a mașinii.

      Important: Nu folosiți apă pentru a curăța mașina; apa poate deteriora componentele electrice.

    5. Curățați cutia pentru iarbă.

    Curățarea cutiei pentru iarbă

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După fiecare folosinţă
  • Curățați resturile de iarbă și murdăria din cutia pentru iarbă.
  • Curățați frecvent cutia pentru iarbă pentru a asigura capacitatea maximă de colectare. Îndepărtați resturile.

    Plierea mânerului

    Atenţie

    Plierea sau desfășurarea incorectă a mânerului poate deteriora cablurile, ducând la condiții de utilizare nesigure.

    • Nu deteriorați cablurile în timpul plierii sau desfășurării mânerului.

    • Dacă un cablu este deteriorat, contactaţi un centru de service autorizat.

    Atenţie

    Asigurați-vă că mânerul este în poziția de funcționare înainte de a porni mașina, pentru a preveni rănirea cauzată de obiectele proiectate.

    1. Opriți mașina, scoateți cheia de siguranță și îndepărtați acumulatorul; consultați Oprirea mașinii.

    2. Trageți elementul de eliberare a barei de ghidare spre mânerul superior pentru a elibera închizătorul de mâner (Figura 21).

    3. Pliați mânerul până la jumătate în față, în poziție verticală sau complet în față, în poziție pliată vertical, așa cum se arată în Figura 21.

      g342175
    4. Pentru a desfășura mânerul, consultați Asamblarea mânerului.

    Depozitarea maşinii în Poziția pliată verticală

    Puteți depozita mașina în poziție verticală pentru a reduce spațiul de depozitare.

    Atenţie

    Plierea sau desfășurarea incorectă a mânerului poate deteriora cablurile, ducând la condiții de utilizare nesigure.

    • Nu deteriorați cablurile în timpul plierii sau desfășurării mânerului.

    • Dacă un cablu este deteriorat, contactaţi un centru de service autorizat.

    1. Opriți mașina, scoateți cheia de siguranță și îndepărtați acumulatorul; consultați Oprirea mașinii.

    2. Pliați mânerul până la capăt în față, până când se fixează în poziție; consultați Plierea mânerului.

    3. Asigurați-vă că cheia de siguranță nu este instalată pe mașină; dacă este, îndepărtați-o. Consultați Îndepărtarea cutiei pentru iarbă.

    4. Asigurați-vă că înălțimea de tăiere a mașinii este setată la cea mai mare valoare (setarea 6); dacă nu este, selectați-o. Consultați Reglarea înălţimii de tăiere.

    5. Înclinați mașina în spate și transportați-o cu ajutorul mânerului într-un spațiu de depozitare (Figura 22).

      Atenţie

      Dacă trageți elementul de eliberare a barei de ghidare, deblocați bara de ghidare, ceea ce poate cauza căderea bruscă pe sol.

      Nu trageți de elementul de eliberare a barei de ghidare pentru a deplasa mașina.

      g342176

      Note: Puteți fixa cu cârlige cutia pentru iarbă pe elementul de eliberare a barei de ghidare în această poziție (Figura 23).

      g356985

    Întreţinere

    Îndepărtați cheia de siguranță și acumulatorul de pe mașină înainte de a realiza operațiuni de întreținere sau curățare a mașinii.

    Folosiți numai piesele de schimb și accesoriile recomandate de producător.

    Verificați și realizați operațiuni de întreținere a mașinii periodic. Reparați mașina numai la un centru de service autorizat.

    Lubrifierea mașinii

    Nu este nevoie să lubrifiați mașina; toți rulmenții au fost lubrifiați în fabrică pentru întreaga durată de viață a mașinii.

    Înlocuirea lamei

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Anual
  • Înlocuiți lama sau ascuțiți-o (mai frecvent dacă marginea se tocește rapid).
  • Important: Pentru a instala lama corect veți avea nevoie de o cheie. Dacă nu dețineți o cheie sau considerați că nu puteți realiza această procedură, contactaţi un centru de service autorizat.

    Dacă lama este deteriorată sau fisurată, înlocuiți-o imediat. Dacă marginea lamei este tocită sau prezintă crestături, ascuțiți-o și echilibrați-o sau înlocuiți-o.

    Atenţie

    Atunci când efectuați lucrări de service asupra lamei, asigurați-vă că lama se poate deplasa, chiar dacă sursa de alimentare a fost oprită. Lama este ascuțită; contactul cu lama poate rezulta în vătămări corporale grave.

    Purtați mănuși în timpul lucrărilor de service asupra lamei.

    1. Îndepărtați cheia de siguranță și acumulatorul de pe mașină.

    2. Folosiți o bucată de lemn pentru a menține lama stabilă (Figura 24).

    3. Îndepărtați șurubul lamei, șaiba și lama; păstrați șaiba și șurubul (Figura 24).

    4. Instalați noua lamă, șaiba și șurubul lamei (Figura 25).

      Important: Amplasați capetele curbate ale lamei cu fața în sus, spre carcasa mașinii.

    5. Folosiți o cheie pentru a strânge șurubul lamei la un cuplu de 35 N∙m.

    g357349
    g357350

    Pregătirea acumulatorului în vederea reciclării

    Important: După îndepărtare, acoperiți bornele acumulatorului cu bandă adezivă de mare rezistență. Nu încercați să distrugeți sau să dezasamblați acumulatorul sau să îndepărtați oricare dintre componentele sale.

    Contactați autoritățile locale sau distribuitorul dumneavoastră autorizat Toro pentru mai multe informații privind reciclarea responsabilă a acumulatorului.

    Depozitare

    Important: Depozitați mașina, acumulatorul și încărcătorul doar la temperaturi care se încadrează în intervalul corespunzător; consultați Specificaţii.

    Important: Dacă depozitați acumulatorul în afara sezonului de tuns iarba, încărcați-l până ce 2–3 indicatoare LED de pe acumulator devin verzi. Nu depozitați un acumulator încărcat sau descărcat complet. Atunci când sunteți pregătit să utilizați mașina din nou, încărcați acumulatorul până când indicatorul luminos din partea stângă a încărcătorului devine verde sau până când toate cele 4 indicatoare LED de pe acumulator devin verzi.

    • Deconectați produsul de la sursa de alimentare (adică îndepărtați acumulatorul și cheia de siguranță) și verificați dacă există defecțiuni în urma utilizării.

    • Nu depozitați mașina sau încărcătorul cu acumulatorul montat.

    • Curățați toate materiile străine de pe produs.

    • Când nu sunt utilizate, depozitați mașina, cheia de siguranță, acumulatorul și încărcătorul în locuri care nu sunt la îndemâna copiilor.

    • Țineți mașina, acumulatorul și încărcătorul departe de agenți corozivi, cum ar fi substanțe chimice folosite în grădină sau săruri pentru dezghețare.

    • Pentru a reduce riscul vătămării corporale grave, nu depozitați acumulatorul în aer liber sau în autovehicule.

    • Strângeți toate elementele de fixare.

    • Depozitați mașina, acumulatorul și încărcătorul într-o zonă curată, uscată și închisă.

    Service

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Anual
  • Realizați lucrările de întreținere pentru mașină numai la centrul de service autorizat.
  • În cazul în care mașina are nevoie de service, contactați centrul de service autorizat.

    Înlăturarea defecţiunilor

    Efectuați doar pașii descriși în aceste instrucțiuni. Dacă nu puteți soluționa problema pe cont propriu, toate lucrările suplimentare de inspecție, întreținere și reparații trebuie efectuate de un centru de service autorizat sau de un specialist cu calificări similare.

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Mașina nu pornește.
    1. Acumulatorul nu este montat corespunzător în mașină.
    2. Acumulatorul nu este încărcat.
    3. Acumulatorul este deteriorat.
    4. Mașina are o altă problemă electrică.
    1. Îndepărtați și apoi înlocuiți acumulatorul din mașină, asigurându-vă că este montat și fixat corespunzător.
    2. Îndepărtați acumulatorul din mașină și încărcați-l.
    3. Înlocuiți acumulatorul.
    4. Contactaţi un centru de service autorizat.
    Mașina nu funcționează sau nu funcționează continuu.
    1. Cablurile acumulatorului sunt umede.
    2. Acumulatorul nu este montat corespunzător în unealtă.
    1. Lăsați acumulatorul să se usuce sau ștergeți-l complet.
    2. Îndepărtați și apoi înlocuiți acumulatorul din unealtă, asigurându-vă că este montat și fixat corespunzător.
    Mașina nu atinge capacitatea maximă.
    1. Nivelul de încărcare a acumulatorului este prea redus.
    2. Gurile de aerisire sunt blocate.
    1. Îndepărtați acumulatorul din mașină și încărcați-l complet.
    2. Curățați gurile de aerisire.
    Acumulatorul își pierde rapid din nivelul de încărcare.
    1. Acumulatorul are o temperatură mai mare sau mai mică decât intervalul de temperatură corespunzător.
    2. Mașina este suprasolicitată.
    1. Mutați acumulatorul într-un loc uscat, cu temperaturi cuprinse între 5 °C și 40 °C.
    2. Tăiați iarba la o înălţime de tăiere mai mare sau deplasați-vă mai încet în timp ce tăiați iarba.
    Încărcătorul nu funcționează.
    1. Încărcătorul are o temperatură mai mare sau mai mică decât intervalul de temperatură corespunzător.
    2. Priza la care este conectat încărcătorul nu este sub tensiune.
    1. Mutați încărcătorul într-un loc uscat, cu temperaturi cuprinse între 5 °C și 40 °C.
    2. Contactați un electrician calificat pentru a repara priza.
    Propulsia automată a mașinii nu funcționează.
    1. Sistemul de propulsie automată sau cablul de alimentare sunt deteriorate.
    1. Contactaţi un centru de service autorizat.
    Indicatorul luminos LED de pe încărcător este roșu.
    1. Încărcătorul și/sau acumulatorul au o temperatură mai mare sau mai mică decât intervalul de temperatură corespunzător.
    1. Deconectați încărcătorul și mutați încărcătorul și acumulatorul într-un loc uscat, cu temperaturi cuprinse între 5 °C și 40 °C.
    Indicatorul luminos LED de pe încărcător se aprinde roșu intermitent.
    1. Există o eroare de comunicare între acumulator și încărcător.
    2. Acumulatorul are o capacitate redusă.
    1. Îndepărtați acumulatorul din încărcător, deconectați încărcătorul de la priză și așteptați 10 secunde. Conectați încărcătorul din nou la priză și introduceți acumulatorul în încărcător. Dacă indicatorul luminos LED de pe încărcător se aprinde în continuare roșu intermitent, repetați procedura. Dacă indicatorul luminos LED de pe încărcător se aprinde în continuare roșu intermitent, după 2 încercări, eliminați în mod corespunzător acumulatorul la un centru de reciclare.
    2. Contactaţi centrul de service autorizat dacă acumulatorul este încă în garanție sau eliminați acumulatorul la un centru de reciclare.
    Mașina emite un sunet tip bip.
    1. Acumulatorul nu este încărcat.
    2. Mașina este într-o poziție nesigură pentru utilizare.
    3. Mașina este suprasolicitată.
    4. Mașina are o altă problemă electrică.
    1. Îndepărtați acumulatorul din mașină și încărcați-l.
    2. Asigurați-vă că mașina nu este într-un unghi extrem în timpul utilizării.
    3. Tăiați iarba la o înălţime de tăiere mai mare sau deplasați-vă mai încet în timp ce tăiați iarba.
    4. Încercați celelalte acțiuni de depanare; dacă alarma continuă să se audă, contactaţi un centru de service autorizat.
    Calitatea tăierii este scăzută sau nesatisfăcătoare.
    1. Lama este tocită.
    2. Puntea de tăiere are o acumulare de reziduuri.
    1. Ascuțiți sau înlocuiți lama.
    2. Curățați zona de sub mașină.
    Colectarea este redusă sau nesatisfăcătoare.
    1. Mașina este suprasolicitată.
    2. Orificiile de aerisire ale cutiei pentru iarbă sunt blocate.
    1. Tăiați iarba la o înălţime de tăiere mai mare.
    2. Curățați cutia pentru iarbă cu apă și o perie moale.
    Mașina taie neuniform.
    1. Lama este tocită.
    2. Puntea de tăiere este deteriorată.
    1. Ascuțiți sau înlocuiți lama.
    2. Contactaţi un centru de service autorizat.
    Mașina vibrează.
    1. Lama este îndoită sau deteriorată.
    1. Inspectați lama și înlocuiți-o dacă este cazul.