Bevezetés

Ez a forgókéses tolókaros fűnyíró professzionális kezelők számára, kereskedelmi alkalmazásokra készült. Elsődlegesen lakó- és kereskedelmi ingatlanok jól karbantartott pázsitjának nyírására készült. A termék nem rendeltetésszerű használata veszélyezteti az Ön és a közelben állók biztonságát.

Gondosan olvassa el ezt a tájékoztatót, hogy a termék megfelelő üzemeltetését és karbantartását elsajátítva elkerülje a sérüléseket, valamint a termék károsodását. Ön felelős a termék megfelelő és biztonságos üzemeltetéséért.

A www.Toro.com weboldalon további információk is találhatók, például munkavédelmi tippek, oktatóanyagok, tartozékokról szóló információk, segítség márkakereskedés kereséséhez, valamint termékregisztráció is végezhető itt.

Ha szervizre, eredeti Toro-alkatrészekre vagy további információkra van szüksége, forduljon hivatalos márkaszervizhez vagy a Toro ügyfélszolgálatához, és tartsa kéznél terméke típus- és sorozatszámát. Az Ábra 1 jelzi a típus- és sorozatszám helyét a terméken. Írja a számokat a megfelelő helyre.

Important: Mobileszköze segítségével a sorozatszámot tartalmazó címkén található QR-kódot (ha van) beolvasva elérheti a garanciális, az alkatrészekre vonatkozó és más termékinformációkat

g315569

A kézikönyv feltünteti a lehetséges veszélyeket, és a (Ábra 2) biztonsági figyelmeztető jelzéssel azonosított biztonsági üzeneteket tartalmaz. Ez a jelzés olyan veszélyre hívja fel a figyelmet, amely súlyos sérülést vagy halált okozhat, amennyiben Ön nem követi az ajánlott óvintézkedéseket.

g000502

Ez a kézikönyv 2 szót használ az információ kiemelésére. A Fontos speciális műszaki információra hívja fel a figyelmet, a Megjegyzés külön figyelemre érdemes általános információt hangsúlyoz.

A termék megfelel minden vonatkozó európai irányelvnek; a részletekért kérjük, olvassa el a különálló termékspecifikus megfelelőségi nyilatkozatot (DOC).

Bruttó vagy nettó nyomaték: A motor bruttó vagy nettó forgatónyomatékát laboratóriumban állapította meg a gyártó az SAE J1940 vagy J2723 szabvány szerint. A biztonsági, károsanyag-kibocsátási és üzemeltetési követelmények teljesítése érdekében a motor tényleges nyomatéka ebben a fűnyíróosztályban jelentősen kisebb. Olvassa el a motorgyártó által a géphez mellékelt információkat.

Ne módosítsa illetéktelenül és ne hatástalanítsa a gép biztonsági berendezéseit, és rendszeresen ellenőrizze a megfelelő működésüket. Ne kísérelje meg beállítani vagy módosítani a motorfordulatszám-vezérlő rendszert; ezzel nem biztonságos üzemállapotot idézhet elő, amely személyi sérülést is okozhat.

Biztonság

A gép tervezése az EN ISO 5395 szabvány alapján történt.

Általános óvintézkedések

A termék végtagvesztést okozhat, továbbá tárgyakat dobhat ki. A súlyos, akár végzetes személyi sérülések elkerülése érdekében mindig kövesse a biztonsági utasításokat.

  • A motor beindítása előtt olvassa el, értelmezze és kövesse a kezelői kézikönyvben és a gépen látható összes utasítást és figyelmeztetést.

  • Ne tegye kezét vagy lábát a gép mozgó részeinek közelébe vagy a gép alá. Maradjon távol a kidobónyílásoktól.

  • Ne használja a gépet, ha a védőburkolatok és egyéb védőelemek nincsenek a helyükön, és nem működnek.

  • Tartsa távol a bámészkodókat és a gyerekeket a működtetési területtől. Ne engedje, hogy a gépet gyerekek üzemeltessék. Csak olyan személyek dolgozhatnak vele, akik felelősek, képzettek, ismerik az utasításokat, és fizikailag is képesek működtetni a gépet.

  • Álljon meg a géppel, állítsa le a motort, és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész leáll, mielőtt megkezdené a gép karbantartását, tankolását, vagy elhárítaná annak eltömődését.

A gép nem megfelelő használata vagy karbantartása személyi sérüléshez vezethet. A lehetséges sérülések elkerülése érdekében kövesse a biztonsági útmutatóban leírtakat, és mindig ügyeljen a biztonsági figyelmeztető szimbólumra (Graphic), amelynek jelentése lehet Figyelem, Vigyázat vagy Veszély – személyes biztonsági utasítások. Az utasítások be nem tartása súlyos személyi sérüléshez vagy halálhoz vezethet.

Biztonsági és tájékoztató címkék

Graphic

A biztonsági címkék és utasítások a gépkezelő számára jól látható helyen, a potenciális veszélyforrás közelében találhatók. Cserélje ki vagy pótolja a megrongálódott vagy hiányzó címkét.

decaloemmarkt
decal112-8760
decal116-7581
decal116-8528
decal116-9313
decal120-9570
decal136-9078
decal127-6865
decal130-9656
decal139-5405
decal145-3851
decal116-7583

Felszerelés

Important: Távolítsa el és dobja ki a motort burkoló műanyag védőlemezt, valamint minden egyéb műanyag elemet és csomagolást a gépről.

A fogantyú felszerelése

Figyelmeztetés

A fogantyú nem megfelelő be- vagy kihajtása károsíthatja a kábeleket, ami nem biztonságos üzemeltetési körülményeket eredményezhet.

  • Ügyeljen a kábelek épségére a fogantyú be- vagy kihajtása során.

  • Ha egy kábel károsodott, lépjen kapcsolatba hivatalos márkaszervizzel.

g235869

Olaj betöltése a motorba

Important: A gépét nem olajjal feltöltött állapotban szállítjuk. A beindítása előtt töltsön be olajat a motorba.

g235721

A gyűjtőtartály összeszerelése

g238450

Termékáttekintés

g276361
g019644
g340478
g276362
ModellTömegHosszúságSzélességMagasság
2220785 kg169 cm81 cm97 cm
    

Tartozékok/adapterek

A Toro által jóváhagyott tartozékok és adapterek széles választéka kapható a géphez, amelyek javítják és bővítik annak képességeit. A jóváhagyott tartozékok és adapterek listájáért forduljon hivatalos márkaszervizhez, hivatalos Toro-forgalmazóhoz, vagy látogasson el a www.Toro.com webhelyre.

Az optimális teljesítmény és a gép folyamatos tanúsított biztonsága érdekében csak eredeti Toro-pótalkatrészeket és -tartozékokat használjon. A más által gyártott pótalkatrészek és tartozékok használata veszélyes lehet, emellett ez a garanciát is érvényteleníti.

Üzemeltetés

Note: A gép jobb és bal oldalát a normál üzemeltetési helyzet alapján határozza meg.

Működtetés előtt

Biztonsági tudnivalók a működtetés előtt

Általános óvintézkedések

  • Mindig állítsa le a gépet, és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, majd hagyja lehűlni, mielőtt beállításba, javításba vagy tisztításba kezd, illetve mielőtt elteszi a gépet.

  • Ismerkedjen meg a berendezés biztonságos üzemeltetésével, a kezelőszervekkel és a biztonsági jelzésekkel.

  • Győződjön meg arról, hogy a védőburkolatok és az egyéb védőelemek, például a terelőlemezek és/vagy a fűgyűjtő a helyükön vannak és működőképesek.

  • Mindig ellenőrizze a gépet, hogy a kések és a késcsavarok nem kopottak vagy nem sérültek-e.

  • Vizsgálja át a területet, ahol a gépet használni fogja, és távolítson el onnan minden olyan tárgyat, amely zavarhatja a munkát vagy amelyet a gép eldobhat.

  • A mozgó kés érintése súlyos sérülést okozhat. Ne nyúljon a nyíróasztal alá.

Üzemanyaggal kapcsolatos óvintézkedések

  • Az üzemanyag rendkívül gyúlékony és robbanásveszélyes. Az üzemanyag okozta tűz vagy robbanás megégetheti Önt vagy másokat, és anyagi károkat okozhat.

    • Annak megakadályozása érdekében, hogy a statikus feltöltődés begyújtsa az üzemanyagot, tankolás előtt a tartályt és/vagy a gépet közvetlenül a földre helyezze, ne járműre vagy tárgyra.

    • A tankolást kültéren, nyílt területen végezze, amikor a motor hideg. Törölje fel a kiömlött üzemanyagot.

    • Ne kezeljen üzemanyagot dohányzás közben vagy nyílt láng és szikrák közelében.

    • Járó vagy meleg motornál ne vegye le a tanksapkát, és ne tankoljon.

    • Ha az üzemanyag kiömlött, ne kísérelje meg beindítani a motort. Kerülje gyújtóforrás létrehozását, amíg az üzemanyag teljesen el nem párolgott.

    • Üzemanyagot csak jóváhagyott üzemanyagtartályban tároljon, gyerekek számára nem hozzáférhető helyen.

  • Az üzemanyag lenyelése sérülést vagy halált okozhat. A gőzök belégzése hosszabb távon súlyos sérülést és megbetegedést okozhat.

    • Kerülje a gőzök hosszabb távú belégzését.

    • Tartsa távol arcát és kezeit a fúvókától és az üzemanyag-betöltő nyílástól.

    • Az üzemanyag szemtől és bőrtől távol tartandó.

Üzemanyag-utántöltés

TípusÓlommentes benzin
Minimális oktánszám87 (US) vagy 91 (kísérleti oktánszám; nem US)
EtanolLegfeljebb 10 térfogatszázalék
MetanolNincs
MTBE (metil-tercier-butil-éter)Kevesebb mint 15 térfogatszázalék
OlajNe keverjen olajat az üzemanyaghoz

Csak tiszta, friss (30 napnál nem régebbi), megbízható forrásból származó üzemanyagot használjon.

Important: Az indítási problémák csökkentése érdekében töltsön a friss üzemanyaghoz stabilizátort/kondicionálót az üzemanyag-stabilizátor/-kondicionáló gyártójának utasításai szerint.

Az üzemanyag-utántöltést a Ábra 10 szerint végezze.

Note: Az üzemanyagtartály űrtartalma 3,76 l.

g230458

A motor olajszintjének ellenőrzése

Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze a motorolaj szintjét, szükség esetén töltsön utána.
  • Important: Ha túl alacsony vagy túl magas olajszinttel járatja, a motor károsodhat.

    g235721

    A fogantyú magasságának beállítása

    A fogantyú egy magasabb, egy közepes és egy alacsonyabb helyzetbe állítható, amelyik kényelmesebb a munkához (Ábra 12).

    g235868
    1. Távolítsa el a fogantyú mindkét csavarját és a megfelelő anyákat.

    2. Állítsa a fogantyút a kívánt magasságba.

    3. Rögzítse a fogantyút a korábban eltávolított csavarokkal és a megfelelő anyákkal.

    A vágási magasság állítása

    Figyelmeztetés

    A vágásmagasság-állító karok beállítása során a keze a mozgó késhez érhet, ami súlyos személyi sérüléssel járhat.

    • Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek, mielőtt a vágásmagasság beállításába kezd.

    • A vágásmagasság állítása közben ne nyúljon a nyíróasztal alá.

    A vágásmagasság az első és a hátsó karral állítható, melyek a gép bal oldalán találhatók. A gép megemeléséhez vagy süllyesztéséhez akassza be a kart, emelje fel vagy engedje le a gépet, majd akassza ki a kart.

    g232160

    A késleállító rendszer működésének ellenőrzése

    Győződjön meg róla minden használat előtt, hogy a kések a vezérlőrúd elengedését követő 3 másodpercen belül leállnak.

    A gyűjtőtartály használata

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze a késleállító rendszer működését. A késnek a vezérlőrudat elengedve 3 másodpercen belül meg kell állnia; ha nem így történik, forduljon hivatalos márkakereskedőhöz.
  • A késleállító rendszer a gyűjtőtartály segítségével is ellenőrizhető.

    1. Távolítsa el a hátsó kidobónyílás dugóját.

    2. Tegye fel az üres gyűjtőtartályt a gépre.

    3. Indítsa be a motort.

    4. Kapcsolja be a késeket.

      Note: A gyűjtőtartálynak fel kell fúvódnia, ami azt jelzi, hogy a kések forognak.

    5. A zsákot figyelve engedje el a vezérlőrudat.

      Note: Ha a zsák a vezérlőrúd elengedését követően 3 másodperc múlva nem esik össze, a késleállító rendszer elromolhatott, és ennek figyelmen kívül hagyása nem biztonságos üzemeltetési feltételeket eredményezhet. Vizsgáltassa és javíttassa meg a gépet hivatalos szakszervizben.

    6. Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek.

    Gyűjtőtartály nélküli használat

    1. Vigye a gépet szilárd talajra szélcsendes helyen.

    2. Állítsa be mind a 4 kereket 89 mm vágásmagasságra.

    3. Gyűrjön újságpapírból egy akkora gombócot, ami befér a gép alá (kb. 75 mm átmérőjűt).

    4. Helyezze a papírgombócot kb. 13 cm-re a gép elé.

    5. Indítsa be a motort.

    6. Kapcsolja be a késeket.

    7. Engedje el a vezérlőrudat, és kezdje el számolni a 3 másodpercet.

    8. A 3. másodperc után tolja gyorsan előre a gépet, rá az újságpapírra.

    9. Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek.

    10. Menjen a gép elé és nézze meg a papírgombócot.

      Note: Ha a papírgombóc nem került a gép alá, ismételje meg a 4–10. lépést.

      Important: Ha a papírgombóc szétnyílt vagy elszeletelődött, a kések nem álltak le megfelelően, ami nem biztonságos üzemállapotot eredményezhet. Vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.

    Működtetés közben

    Üzem közben betartandó óvintézkedések

    Általános óvintézkedések

    • Viseljen megfelelő öltözéket, beleértve a védőszemüveget, a hosszú szárú nadrágot, a megfelelő, csúszásgátló lábbelit és a hallásvédelmi eszközt is. Hosszú haját kösse hátra, és ne viseljen laza ruházatot vagy ékszert.

    • A gép használatát teljes odafigyeléssel végezze. Ne bonyolódjon olyan tevékenységbe, amely elvonhatja a figyelmét, különben személyi sérülés vagy anyagi kár lehet a következmény.

    • Ne üzemeltesse a gépet betegen, fáradtan, illetve alkohol vagy gyógyszer hatása alatt.

    • A kés éles; ha hozzáér, súlyosan megsérülhet. Állítsa le a motort, vegye ki az indítókulcsot (ha van), és várja meg, amíg az összes mozgó alkatrész leáll, csak ezután hagyja el a kezelőállást.

    • Tartsa távol a járókelőket a működtetési területtől. Tartsa a kisgyerekeket a működtetési területen kívül, olyan felelős felnőtt felügyelete alatt, aki nem a gépet kezeli. Ha valaki a területre lép, állítsa le a gépet.

    • Mindig nézzen lefelé és maga mögé, mielőtt hátrafelé kezdene haladni a géppel.

    • A gépet csak megfelelő időjárási és jó látási körülmények között használja. Ne használja a gépet, ha villámcsapás lehetősége áll fenn.

    • A nedves fű vagy levelek súlyos sérülést okozhatnak, ha rajtuk megcsúszva hozzáér a késhez. Kerülje a fűnyírást nedves füvön.

    • Különösen ügyeljen, amikor be nem látható kanyarokhoz, cserjékhez, fákhoz vagy más olyan tárgyakhoz közelít, melyek eltakarhatják a kilátást.

    • Ne irányítsa senki felé a kidobott anyagot. Kerülje az anyag falra vagy akadályra való kidobását; az visszaverődhet a kezelő felé. Állítsa le a kés(eke)t, amikor kavicsos felületet keresztez.

    • Ügyeljen a lyukakra, a keréknyomokra, a zökkenőkre, a kövekre és az egyéb rejtett tárgyakra. Egyenetlen terepen elveszítheti az egyensúlyát.

    • Ha a gép valamilyen tárgyba ütközik vagy rázkódni kezd, azonnal állítsa le a motort, vegye ki az indítókulcsot (ha van), várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, vegye le a gyújtógyertyáról a gyertyapipát, majd vizsgálja át a gépet, hogy nem sérült-e meg. Az üzemeltetés folytatása előtt végezze el a szükséges javításokat.

    • A kezelőállás elhagyása előtt állítsa le a motort, vegye ki az indítókulcsot (ha van) és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek.

    • Ha járt a motor, forró lehet, és súlyos égési sérülést okozhat. Maradjon távol a forró motortól.

    • A motort csak jól szellőző helyen járassa. A kipufogógázok szén-monoxidot tartalmaznak, amely szagtalan, halálos méreg.

    • Ellenőrizze rendszeresen a fűgyűjtő alkatrészeket és a kidobócsatornát kopás és elhasználódás szempontjából, és cserélje ki azokat eredeti Toro-alkatrészekre, ha szükséges.

    Biztonsági tudnivalók lejtőn való használatkor

    • A lejtőkön mindig keresztirányban dolgozzon, soha ne felfelé és lefelé. Legyen rendkívül óvatos a lejtőkön történő irányváltás közben.

    • Ne végezzen fűnyírást túl meredek lejtőkön. A bizonytalan egyensúlyi helyzet megcsúszással és eleséssel járó balesetet okozhat.

    • Fokozott körültekintéssel vágjon füvet átvágások, árkok vagy feltöltések közelében.

    A motor beindítása

    1. Tegye fel a gyújtógyertyára a gyertyapipát (Ábra 6).

    2. Nyissa meg az üzemanyag-elzáró szelepet (Ábra 14).

      Note: Az üzemanyag-elzárószelep nyitott állapotában a karja párhuzamos az üzemanyag-vezetékkel.

      g276446
    3. Állítsa a gázkart HIDEGINDíTáS helyzetbe (Ábra 15, A).

    4. Húzza meg kis erővel a berántófogantyút, amíg ellenállást nem kezd érezni, majd rántsa meg erősen (Ábra 15, B).

    5. Amikor a motor beindult, állítsa a gázkart GYORS helyzetbe (Ábra 15, C).

      Note: Ha a motor 3 indítási kísérletre még nem indul be, ismételje meg a 3–5. lépést.

    g232243

    Az önjáró meghajtás használata és a kések bekapcsolása

    Az önjáró meghajtás működtetéséhez húzza neki a hajtásvezérlő rudat a fogantyúnak (Ábra 16).

    g237184

    A kések bekapcsolásához tegye az alábbiakat:

    1. Tolja előre és tartsa előretolt helyzetben a késvezérlés rögzítőkarját a késvezérlő rúd kioldásához (Ábra 17, A).

    2. Húzza a késvezérlő rudat a fogantyúhoz, majd oldja ki a késvezérlés rögzítőkarját; a késnek be kell kapcsolódnia (Ábra 17, A).

    3. A kés kikapcsolásához engedje el a késvezérlő rudat (Ábra 17, B). A késvezérlés rögzítőkarja visszaáll és reteszeli a késvezérlő rudat.

    g237185

    A motor leállítása

    1. Állítsa a gázkart LEáLLíTáS helyzetbe, és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll.

    2. Zárja el az üzemanyag-elzáró szelepet és vegye le a gyújtógyertyáról a gyertyapipát is, ha nem használja a gépet vagy őrizetlenül hagyja.

    A rögzítőfék behúzása

    Húzza be a rögzítőféket, a fogantyú felé húzva a rögzítőfék karját (Ábra 18).

    g276567

    A rögzítőfék kiengedése

    A rögzítőfék kioldásához tolja le a karját, el a fogantyútól (Ábra 19).

    g276568

    A nyesedék mulcsozása

    A gép gyárilag alkalmas mulcsozásra és a levélnyesedék visszadolgozására a gyepbe. A gép előkészítése mulcsozáshoz:

    • Ha az oldalsó kidobás csatornája rajta van a gépen, vegye le róla és szerelje fel az oldalsó kidobás terelőlemezét; lásd: Az oldalsó kidobás csatornájának eltávolítása.

    • Ha a gyűjtőtartály rajta van a gépen, vegye le róla; lásd: A gyűjtőtartály leszerelése.

    • Ha a hátsó kidobónyílás dugója nincs a helyén, fogja meg a fogantyújánál, hajtsa fel a terelőlemezt, és illessze be a kidobócsatornába úgy, hogy a retesze bekattanjon; lásd: Ábra 20.

    g019812

    A kaszálék összegyűjtése

    Használja a gyűjtőtartályt, ha össze kívánja gyűjteni a fűkaszálékot és a levélhulladékot a gyepről.

    Ha az oldalsó kidobás csúszdája rajta van a gépen, vegye le róla a kaszálék összegyűjtése előtt és szerelje fel az oldalsó kidobás terelőlemezét; lásd: Az oldalsó kidobás csatornájának eltávolítása.

    A gyűjtőtartály felszerelése

    1. Hajtsa fel és tartsa meg így a hátsó terelőlemezt (Ábra 21, A).

    2. Távolítsa el a hátsó kidobónyílás dugóját a hüvelykujjával lenyomva a reteszét, majd kihúzva a gépből (Ábra 21. B).

    3. Illessze be a gyűjtőtartály rúdját a fogantyú tartórészén kialakított bemélyedésbe, majd a gyűjtőtartályt előre-hátra billegtetve ellenőrizze, hogy a rúd megfelelően beült a bemélyedésbe (Ábra 21, C).

    4. Engedje le a hátsó terelőlemezt, hogy ráfeküdjön a gyűjtőtartályra.

    g235892

    A gyűjtőtartály leszerelése

    A gyűjtőtartály eltávolításához végezze el az előző lépéseket fordított sorrendben, lásd A gyűjtőtartály felszerelése.

    A kaszálék oldalsó kidobása

    Nagyon hosszúra nőtt fű nyírásakor használja az oldalsó kidobást.

    Az oldalsó kidobás csatornájának felszerelése

    Important: A nyesedék mulcsozása előtt feltétlenül helyezze be a hátsó kidobónyílás dugóját.

    1. Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek.

    2. Távolítsa el a gyűjtőtartályt, ha a gépen lenne; lásd: A gyűjtőtartály leszerelése.

    3. Szerelje be a hátsó kidobónyílás dugóját (Ábra 22, A).

    4. Távolítsa el az oldalsó kidobás terelőlemezét, felfelé meghúzva a rugót, amely a terelőlemezt a helyén tartja, majd eltávolítva a terelőlemezt (Ábra 22, B és C).

    5. Szerelje fel az oldalsó kidobás csatornáját a rugót felfelé meghúzva, a csatornát a nyílásra helyezve, majd ráengedve a rugót a kidobócsatorna tetejére (Ábra 22, D és E).

    g235903

    Az oldalsó kidobás csatornájának eltávolítása

    Az oldalsó kidobás csatornájának eltávolításához végezze el az előző lépéseket fordított sorrendben, lásd: Az oldalsó kidobás csatornájának felszerelése.

    Üzemeltetési tanácsok

    Általános tanácsok

    • A gép használatának megkezdése előtt olvassa el a biztonsági előírásokat és tanulmányozza át ezt a kézikönyvet.

    • Tisztítsa meg a területet a vesszőktől, kövektől, drótoktól, ágaktól és az egyéb hulladéktól, amelyekbe beleütközhetnek a kések és eldobhatják azokat.

    • Tartson távol mindenkit, különösen a gyermekeket és állatokat a munkaterülettől.

    • Ügyeljen rá, hogy ne menjen neki fáknak, falaknak, járdaszegélynek és egyéb kemény dolognak. Szándékosan soha ne nyírjon tárgyak felett.

    • Ha a gép valamilyen tárgyba ütközik, vagy rázkódni kezd, azonnal állítsa le a motort, vegye le a gyertyapipát a gyújtógyertyáról, és vizsgálja át a gépet, nem sérült-e meg.

    • Gondoskodjon arról, hogy a fűnyírási szezonban mindig éles legyen a kés. Távolítsa el rendszeresen a késről a sérüléseket reszelővel.

    • Szükség esetén cserélje ki a késeket eredeti Lawn-Boy cserekésekre.

    • Csak száraz füvet vagy leveleket vágjon. A nedves fű és levelek hajlamosak összetapadni az udvaron, és a gép eldugulását vagy a motor leállását okozhatják.

    • Minden fűnyírás után tisztítsa meg a nyíróasztal alját. Lásd: A gép aljának tisztítása.

    • Tartsa a motort jó üzemállapotban.

    • A legjobb fűnyírási eredmény érdekében állítsa a motorfordulatszámot a legmagasabb értékre.

    • Tisztítsa meg rendszeresen a légszűrőt. A mulcsozás során több nyesedék és por kerül a levegőbe, ami eltömíti a légszűrőt és csökkenti a motor teljesítményét.

    Fűkaszálás

    • A fű eltérő sebességgel nő az év különböző szakaszaiban. A nyári forróságban célszerű 51 mm, 64 mm vagy 83 mm vágásmagassággal végezni a fűnyírást. Egyszerre a fűszálaknak csak mintegy harmadrészét vágja le. Ne vágjon az 51 mm-es beállítás alatt, hacsak nem gyér a fű, vagy csak késő ősszel, amikor a fű növekedése lelassul.

    • A gyep legjobb kinézete érdekében 15 cm-nél magasabb fűnél kezdje a legnagyobb vágásmagassággal és haladjon lassabban; ezután menjen át a területen alacsonyabb beállítás mellett. Ha a fű túl hosszú és a gyepen összecsomósodott levelek vannak, a gép eltömődhet, és a motor lefulladhat.

    • Váltogassa a fűnyírás irányát. Ez segít eloszlatni a kaszálékot a pázsiton az egyenletes trágyázás érdekében.

    Ha nem kielégítő a kész pázsit megjelenése, próbáljon ki egyet vagy akár többet a következő javaslatok közül:

    • Élezze meg a késeket.

    • Fűnyírás közben haladjon lassabb ütemben.

    • Növelje gépén a vágási magasságot.

    • Nyírja gyakrabban a füvet.

    • Alkalmazzon átfedést a rendek között, ahelyett, hogy külön minden soron teljes szélességű rendet nyírna.

    Levelek vágása

    • A pázsit nyírását követően győződjön meg arról, hogy a fű fele kilátszik a levágott levéllepel alól. Lehetséges, hogy egynél többször kell áthaladnia egy soron a levelek felett.

    • A levélborítás csökkentése érdekében állítsa mindegyik kereket egyforma vágásmagasságra.

    • Ha a gép nem vágja elég finomra a leveleket, csökkentse a nyírás sebességét.

    Működtetés után

    A használatot követően betartandó óvintézkedések

    Általános óvintézkedések

    • Mindig állítsa le a gépet, és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, majd hagyja lehűlni, mielőtt beállításba, javításba vagy tisztításba kezd, illetve mielőtt elteszi a gépet.

    • A tűzesetek megelőzése érdekében tisztítsa meg a gépet a fűtől és a törmeléktől. Törölje fel a kiömlött olajat és az üzemanyagot.

    • Soha ne tárolja a gépet vagy az üzemanyagtartályt olyan helyen, ahol nyílt láng, szikra vagy őrláng fordul elő, mint például vízmelegítőkön vagy más berendezéseken.

    Biztonsági tudnivalók szállításkor

    • Járjon el fokozott körültekintéssel a gép be- és kirakodásakor.

    • Biztosítsa a gépet, nehogy elguruljon.

    • Zárja el az üzemanyagszelepet, mielőtt felrakodja a gépet szállításhoz.

    A gép aljának tisztítása

    Az optimális vágási teljesítmény érdekében tartsa tisztán a nyíróasztal alját. A nyíróasztal aljából a felgyűlt nyesedéket eltávolíthatja lemosva vagy lekaparva azt.

    A gép aljának lemosása

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden használat után
  • Tisztítsa meg alulról a gép burkolatát.
    1. Állítsa le a gépet sík beton- vagy aszfaltfelületre, kerti tömlő közelében.

    2. Indítsa be a motort.

    3. A kerti locsolótömlőt a fogantyú szintjén tartva irányítsa úgy a vizet, hogy a jobb hátsó kerék előtt áramoljon (Ábra 23).

      g002275

      Note: A kések beszívják a vizet és kimossák nyesedéket. Folyassa addig a vizet, amíg már nem távozik több kimosott nyesedék a gép alól.

    4. Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek.

    5. Zárja el a vizet.

    6. Indítsa be a gépet és járassa néhány percig a kiszárításához.

    A gép aljának megtisztítása kaparással

    Ha a mosás nem távolít el minden szennyeződést a gép alsó részéből, kaparja azt tisztára.

    1. Vegye le a gyújtógyertyáról a gyertyapipát.

    2. Ürítse le az üzemanyagtartályt; lásd: Az üzemanyagtartály leürítése és a szűrő megtisztítása.

    3. Billentse a gépet az oldalára úgy, hogy a légszűrő felfelé álljon, a fogantyú felső része pedig a talajon feküdjön.

    4. Távolítsa el keményfából készült kaparóval a szennyeződéseket és a fűnyesedéket; elkerülve a sorjákat és éles széleket.

    5. Fordítsa vissza felállított helyzetbe a gépet.

    6. Tankoljon.

    7. Csatlakoztassa a gyertyapipát a gyújtógyertyára.

    A kerekek megtisztítása

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden 40 órában
  • Tisztítsa meg a kerekeket és a fogaskerekeket.
    1. Szerelje le a hátsó kerekeket és tisztítson ki minden hulladékot a fogaskerekek környékéről.

      g291315
    2. A tisztítást követően hordjon fel némi beragadásgátló pasztát a fogaskerekekre.

      Note: Ha a gépet szélsőséges körülmények között használja, a kerekek előírtnál gyakoribb megtisztítása megnöveli a fogaskerekek élettartamát.

      Note: A zárt csapágyak megóvása érdekében ne irányítsa a nagynyomású mosó szórófejét a csapágyakra.

    Karbantartás

    Ajánlott karbantartási ütemterv(ek)

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Az első 5 óra után
  • Végezze el a kések hajtásrendszerének szervizelését.
  • Az első 8 óra után
  • Cserélje le a motorolajat.
  • Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze a motorolaj szintjét, szükség esetén töltsön utána.
  • Ellenőrizze a késleállító rendszer működését. A késnek a vezérlőrudat elengedve 3 másodpercen belül meg kell állnia; ha nem így történik, forduljon hivatalos márkakereskedőhöz.
  • Vizsgálja meg a légszűrőt.
  • Ellenőrizze a késeket, és szükség szerint szervizelje őket.
  • Ellenőrizze a késeket.
  • Ellenőrizze a rögzítőfék működését.
  • Minden használat után
  • Tisztítsa meg alulról a gép burkolatát.
  • Minden 25 órában
  • Tisztítsa ki a szivacs előszűrőt (poros környezet esetén gyakrabban).
  • Minden 40 órában
  • Tisztítsa meg a kerekeket és a fogaskerekeket.
  • Minden 50 órában
  • Cserélje ki a motorolajat az olajszűrő nélkül (poros környezet esetén gyakrabban).
  • Ellenőrizze az ékszíjak állapotát.
  • Ellenőrizze az üzemanyagtömlőt, és szükség szerint cserélje le.
  • Távolítsa el a hulladékot a szíjburkolat alól.
  • Végezze el a kések hajtásrendszerének szervizelését.
  • Minden 100 órában
  • Cserélje ki a motorolajat az olajszűrővel együtt (poros környezet esetén gyakrabban).
  • Ellenőrizze a gyújtógyertyát.
  • Tisztítsa meg az üzemanyagtartály-szűrőt.
  • Cserélje ki az üzemanyagszűrőt.
  • Minden 200 órában
  • Cserélje le az olajszűrőt.
  • Minden 250 órában
  • Cserélje le a késfékkuplung ékszíját.
  • Cserélje ki a hajtóműékszíjat.
  • Minden 300 órában
  • Cserélje ki a papír szűrőbetétet (poros környezet esetén gyakrabban).
  • Évente, vagy tárolás előtt
  • Az útmutatás szerint ürítse le az üzemanyagtartályt javítás előtt, valamint az eltárolást megelőzően.
  • Important: A további karbantartási eljárásokra vonatkozóan lásd a motor kezelői kézikönyvét.

    Biztonsági tudnivalók karbantartáskor

    • Mindig állítsa le a gépet, és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, majd hagyja lehűlni, mielőtt beállításba, javításba vagy tisztításba kezd, illetve mielőtt elteszi a gépet.

    • Vegye le a gyertyapipát a gyújtógyertyáról, mielőtt bármilyen karbantartási munkába kezdene.

    • A gép karbantartása során viseljen védőkesztyűt és védőszemüveget.

    • A kés éles; ha hozzáér, súlyosan megsérülhet. A kés szervizelésekor viseljen védőkesztyűt. Ne végezzen a kése(ke)n javítást vagy átalakítást.

    • Soha ne változtasson a biztonsági berendezéseken. Rendszeresen ellenőrizze megfelelő működésüket.

    • A gép felbillentése az üzemanyag szivárgását okozhatja. Az üzemanyag gyúlékony, robbanásveszélyes, és személyi sérülést okozhat. Járassa a gépet az üzemanyag kifogyásáig, vagy távolítsa el az üzemanyagot kézi szivattyúval (soha ne használjon leszívócsövet).

    • Az optimális teljesítmény érdekében csak eredeti Toro-pótalkatrészeket és -tartozékokat használjon. A más által gyártott pótalkatrészek és tartozékok használata veszélyes lehet, emellett ez a garanciát is érvényteleníti.

    A légszűrő karbantartása

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Vizsgálja meg a légszűrőt.
  • Minden 25 órában
  • Tisztítsa ki a szivacs előszűrőt (poros környezet esetén gyakrabban).
  • Minden 300 órában
  • Cserélje ki a papír szűrőbetétet (poros környezet esetén gyakrabban).
  • Important: Ne működtesse a motort légszűrőegység nélkül; a motor így jelentős károsodást szenved.

    1. Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek.

    2. Vegye le a gyújtógyertyáról a gyertyapipát.

    3. Távolítsa el a légszűrőfedelet és tisztítsa meg alaposan (Ábra 25).

      g006591
    4. Távolítsa el a szivacs előszűrőt a papír szűrőbetétről (Ábra 25), és cserélje ki a papír szűrőbetétet, ha nagyon elszennyeződött.

      Important: Ne kísérelje meg a papír szűrőbetét tisztítását.

    5. Mossa ki a szivacs előszűrőt enyhe mosószeres vízben, majd törölje szárazra.

      Note: A szivacs előszűrőt ne olajozza be.

    6. Tegye a szivacs előszűrőt a papír szűrőbetétre.

    7. Szerelje vissza a légszűrőegységet.

    8. Szerelje helyére a fedelet.

    A motorolaj cseréje

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Az első 8 óra után
  • Cserélje le a motorolajat.
  • Minden 50 órában
  • Cserélje ki a motorolajat az olajszűrő nélkül (poros környezet esetén gyakrabban).
  • Minden 100 órában
  • Cserélje ki a motorolajat az olajszűrővel együtt (poros környezet esetén gyakrabban).
  • Note: Néhány percig járassa a motort az olaj cseréje előtt, hogy felmelegedjen. A meleg olaj jobban folyik, és több szennyezőanyagot szállít.

    Motorolaj-előírások

    Motorolaj mennyisége0,65 l* olajszűrő nélkül; 0,85 l* olajszűrővel
    Az olaj viszkozitásaSAE 30 vagy SAE 10W-30 detergenstartalmú kenőolaj
    API-besorolásSJ vagy magasabb

    * Leengedése után az olaj egy része a forgattyúházban marad. Ne öntse bele a forgattyúházba a teljes olajmennyiséget. Töltse fel olajjal a forgattyúházat az alábbi lépéseket követve.

    1. Helyezze a gépet sík felületre.

    2. Lásd: Biztonsági tudnivalók karbantartáskor.

    3. A sapkáját balra elforgatva húzza ki a nívópálcát (Ábra 26).

      g194742
    4. Az elhasznált olaj olajbetöltő csövön keresztül történő kiürítéséhez billentse az oldalára a gépet (a légszűrő nézzen felfelé) (Ábra 27).

      g019648
    5. Az elhasznált olaj kiürítése után fordítsa a gépet üzemi helyzetbe.

    6. Töltse be óvatosan az előírt olajmennyiség 3/4-ét az olajbetöltő csőbe.

    7. Várjon 3 percet, hogy az olaj elhelyezkedjen a motorban.

    8. Törölje meg a nívópálcát egy tiszta ronggyal.

    9. Dugja vissza nívópálcát az olajbetöltő csőbe, majd húzza ki.

    10. Ellenőrizze az olajszintet a nívópálcán (Ábra 26).

      • Ha a nívópálca alapján az olajszint túl alacsony, töltsön óvatosan némi olajat az olajbetöltő csőbe, várjon 3 percet, majd ismételje addig a 8–10. lépést, amíg a nívópálca alapján az olaj el nem éri a megfelelő szintet.

      • Ha az olajszint a nívópálca szerint túl magas, engedjen le az olajból annyit, hogy nívópálca alapján elérje a megfelelő szintet.

      Important: Ha túl alacsony vagy túl magas olajszinttel járatja, a motor károsodhat.

    11. Szilárdan helyezze be a nívópálcát.

    12. Hasznosítsa újra az olajat környezetbarát módon.

    Az olajszűrő cseréje

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden 200 órában
  • Cserélje le az olajszűrőt.
    1. Járassa a motort az olaj felmelegítéséhez.

    2. Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek.

    3. Vegye le a gyújtógyertyáról a gyertyapipát.

    4. Ürítse le a motorolajat; lásd: A motorolaj cseréje.

    5. Tegyen rongyot az olajszűrő alá, hogy felfogja a leszerelése során esetleg kicsöpögő olajat.

    6. Távolítsa el az olajszűrőt (Ábra 28).

      Note: Ügyeljen rá, hogy a tömítése az olajszűrővel együtt lejöjjön.

      g276457
    7. Kenjen az ujjával friss olajat az új olajszűrő tömítésére (Ábra 29).

      g002805
    8. Szerelje fel és húzza meg az új szűrőt annyira hogy a tömítése felüljön a szűrőfejre, majd húzzon kézzel még rajta további 2/3 fordulatot.

    9. Töltse fel a forgattyúházat a kellő szintig friss olajjal a nívópálca nyílásán át; lásd: A motor olajszintjének ellenőrzése.

    10. Csatlakoztassa a gyertyapipát a gyújtógyertyára.

    11. Járassa a motort kb. 3 percig.

    12. Állítsa le a motort, várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll és ellenőrizze, hogy nincs-e olajszivárgás a szűrő körül.

    13. Töltsön be olajat, hogy kiegyenlítse az olajszűrő által felvett mennyiséget; lásd: Olaj betöltése a motorba

    14. A használt olajszűrőt hasznosítsa újra a helyi előírások szerint.

    A gyújtógyertya szervizelése

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden 100 órában
  • Ellenőrizze a gyújtógyertyát.
  • Használjon NGK BPR5ES vagy azzal egyenértékű gyújtógyertyát.

    1. Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek.

    2. Vegye le a gyújtógyertyáról a gyertyapipát.

    3. Tisztítsa körbe a gyújtógyertyát.

    4. Szerelje ki a gyújtógyertyát a hengerfejből.

      Important: Cserélje ki a repedt, elszennyeződött vagy piszkos gyújtógyertyát. Az elektródákat ne tisztítsa, mert a hengerbe bejutó szemcsék a motort károsíthatják.

    5. Állítsa a gyertyahézagot 0,76 mm-re; lásd: Ábra 30.

      g000533
    6. Szerelje be a gyújtógyertyát és a tömítőgyűrűt.

    7. Húzza meg a gyújtógyertyát 22 N∙m nyomatékkal.

    8. Csatlakoztassa a gyertyapipát a gyújtógyertyára.

    Az ékszíjak állapotának ellenőrzése

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden 50 órában
  • Ellenőrizze az ékszíjak állapotát.
    1. Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek.

    2. Távolítsa el az ékszíjburkolatot (Ábra 6) a 4 csavart kiszerelve, amelyek azt a gép házához rögzítik.

    3. Ellenőrizze az ékszíjakat repedezés, foszló szélek, égésre utaló jelek és egyéb károsodás szempontjából.

    4. A sérült ékszíjakat cserélje ki.

    5. Ha a késékszíjat cseréli le, azt utána be kell állítania. Lásd: A kések hajtásrendszerének szervizelése.

    6. Szerelje fel a szíjburkolatot a 4 csavar segítségével, amelyet korábban a 2. lépésében eltávolított.

    Az üzemanyagtartály leürítése és a szűrő megtisztítása

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden 50 órában
  • Ellenőrizze az üzemanyagtömlőt, és szükség szerint cserélje le.
  • Minden 100 órában
  • Tisztítsa meg az üzemanyagtartály-szűrőt.
  • Évente, vagy tárolás előtt
  • Az útmutatás szerint ürítse le az üzemanyagtartályt javítás előtt, valamint az eltárolást megelőzően.
  • Note: Az üzemanyagtartály-szűrő (szita) betétje az üzemanyagtartályon belül található a kimenetnél. Ez a szűrő az üzemanyagtartály beépített eleme, nem lehet eltávolítani.

    1. Állítsa le a motort és hagyja lehűlni.

      Important: Csak hideg motornál ürítse le az üzemanyagot.

    2. Vegye le a gyújtógyertyáról a gyertyapipát.

    3. Zárja el az üzemanyag-elzáró szelepet.

    4. Kösse le az üzemanyag-vezetéket a karburátornál meglazítva a csőbilincsét.

    5. Nyissa meg az üzemanyag-elzáró szelepet, és ürítse le teljesen az üzemanyagot a tartályból és az üzemanyag-vezetékből egy jóváhagyott üzemanyag-tároló edénybe.

    6. Távolítsa el az üzemanyagtartályt a gépről.

    7. Öntsön némi üzemanyagot az üzemanyagtartályba, mozgassa meg a tartályban, majd öntse ki egy jóváhagyott üzemanyag-tároló edénybe.

    8. Szerelje fel az üzemanyagtartályt és az üzemanyag-vezetéket.

    Az üzemanyagszűrő cseréje

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden 100 órában
  • Cserélje ki az üzemanyagszűrőt.
    1. Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek.

    2. Vegye le a gyújtógyertyáról a gyertyapipát.

    3. Zárja el az üzemanyag-elzáró szelepet (Ábra 31).

      g277609
    4. Szerelje ki az üzemanyagszűrőt (Ábra 31) az üzemanyag-vezetékből a két oldalán levő csőbilincseket meglazítva.

    5. Szerelje be az új üzemanyagszűrőt az üzemanyag-vezetékbe a 4. lépésben eltávolított csőbilincsekkel.

    A kések hajtásrendszerének szervizelése

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Az első 5 óra után
  • Végezze el a kések hajtásrendszerének szervizelését.
  • Minden 50 órában
  • Távolítsa el a hulladékot a szíjburkolat alól.
  • Végezze el a kések hajtásrendszerének szervizelését.
    1. Lazítsa meg a 2 negyedfordulatú kötőelemet a szíjburkolat szerelőpaneljén és távolítsa el a panelt (Ábra 32).

      g208925
    2. Távolítsa el a hulladékot a szíjburkolat belsejéből és a környékén minden alkatrészről kefével vagy sűrített levegővel.

    3. Nyomjon a falhoz egy 0,13–0,76 mm-es hézagmérőt, és csúsztassa le a szíjfeszítő rugó mögé; lásd: Ábra 33.

      decal116-8528

      Note: Ha látható rés észlelhető a hézagmérő és a rugó között, húzzon az állítócsavaron és az anyán annyit, hogy a hézagmérő ne tudjon teljesen szabadon csúszkálni a résben (Ábra 32).

      Important: Ne húzza túl az állítócsavart. Ezzel károsíthatja a kés-hajtószíjat.

    4. Szerelje fel a szíjburkolat szerelőpaneljét.

    A kések szervizelése

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze a késeket, és szükség szerint szervizelje őket.
  • Important: A kések megfelelő felszereléséhez nyomatékkulcs szükséges. Ha nem rendelkezik nyomatékkulccsal, vagy nem szívesen végezné el ezt a műveletet, forduljon márkaszervizhez.

    Vizsgálja meg a késeket élesség és kopás szempontjából minden tankolásnál; lásd: A kések ellenőrzése. Ha a kés eltompult vagy kicsorbult, éleztesse meg vagy cserélje ki. Az elhasználódott, meggörbült, károsodott vagy megrepedt kést cserélje ki azonnal eredeti Lawn-Boy cserekésre.

    Veszély

    A kopott vagy sérült kés eltörhet, a letört darab pedig kirepülve súlyos, akár végzetes személyi sérülést is okozhat.

    • Ellenőrizze rendszeresen a késeket kopás és sérülés szempontjából.

    • Cserélje ki a kopott vagy sérült kést.

    Note: Gondoskodjon arról, hogy a fűnyírási szezonban mindig élesek legyenek a kések, mert az éles kés tisztán vág, a fűszálak tépése, szakítása nélkül. A tépés és szakítás helye a fűszálakon bebarnul, ami lassítja a növést és növeli a megbetegedés kockázatát.

    Előkészületek a vágókések szervizeléséhez

    Billentse a gépet az oldalára úgy, hogy a légszűrő felfelé álljon, a fogantyú felső része pedig a talajon feküdjön.

    Figyelmeztetés

    A kések élesek; ha hozzájuk ér, súlyosan megsérülhet.

    • Vegye le a gyújtógyertyáról a gyertyapipát.

    • A kések szervizelésekor viseljen védőkesztyűt.

    A kések ellenőrzése

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze a késeket.
    1. Ellenőrizze a vágóéleket (Ábra 34). Ha a vágóél tompa, vagy sérülések láthatók rajta, szerelje le a kést, és fenje vagy cserélje ki.

      g017223
    2. Vizsgálja meg a késeket, különösen a ívelt terület környékén (Ábra 34). Ha ezen a területen bármilyen károsodást, kopást vagy alakuló bevágást lát, azonnal cserélje ki a kést.

      Veszély

      Ha hagyja elkopni a kést, rés keletkezik a terelőlap és a kés sík része között. Végül a késről leválhat egy darab, amely kirepülhet a házból, súlyos sérülést okozva Önnek vagy a közelben tartózkodóknak.

      • Ellenőrizze rendszeresen a késeket kopás és sérülés szempontjából.

      • Ne próbálja kiegyenesíteni az elgörbült kést vagy meghegeszteni a törött vagy repedt kést.

      • Ellenőrizze, hogy nem görbék-e a kések; lásd: A kések ellenőrzése görbülés szempontjából.

    A kések ellenőrzése görbülés szempontjából

    1. Forgassa a késeket a Ábra 35 által mutatott helyzetbe.

      g016532
    2. Végezzen mérést a vízszintes felület és a vágóél között az A és a B helyen, (Ábra 35) és jegyezze fel mindkét méretet.

    3. Forgassa át a késeket úgy, hogy az ellentétes végük kerüljön az A és a B helyre.

    4. Ismételje meg a 2. lépés méréseit és rögzítse az adatokat.

      Note: Ha az a A és a B méret 2 és 4 lépésben mért értékeinek különbsége meghaladja a 3,2 mm-t, cserélje ki a késeket; lásd: A kések leszerelése.

      Figyelmeztetés

      A görbe vagy károsodott kés eltörhet és súlyos, akár halálos sérülést is okozhat Önnek vagy a közelben tartózkodóknak.

      • A görbe vagy károsodott kést mindig cserélje ki.

      • Ne reszeljen vagy hozzon létre éles bevágást a kés éleiben vagy felületén.

    A kések leszerelése

    Cserélje ki a késeket, ha kemény tárgynak ütköztek, kiegyensúlyozatlanná váltak, elgörbültek vagy elkoptak. Csak eredeti Toro-cserekést használjon.

    1. Rögzítse egy fadarabbal az adott kést, majd forgassa el a késcsavart az óramutató járásával ellentétesen a Ábra 36 szerint.

      g232790
    2. Szerelje le mindegyik kést a Ábra 37 alapján.

      g016530
    3. Vizsgálja meg a késmeghajtó csapjait kopás és sérülés szempontjából.

    A kések felszerelése

    Figyelmeztetés

    A nem megfelelően felszerelt kések károsíthatják a gépet vagy személyi sérülést okozhatnak.

    A kések felszerelését végezze az utasítások szerint.

    1. Szerelje fel az első kést az összes kötőelemével vízszintes helyzetben a Ábra 37 szerint.

      Note: Húzza meg a csavarokat az ujjaival.

      Important: A kések hajlított végei nézzenek a gép burkolata felé. A késmeghajtók kiemelkedő részei illeszkedjenek bele a tengely bemélyedéseibe, a késmeghajtók másik oldalán levő csapok pedig az adott kés furataiba.

    2. Rögzítse a kést a meghúzása során egy fadarabbal, és forgassa el a késcsavart nyomatékkulccsal az óra járása irányában a Ábra 38 szerint; a késcsavarokat húzza meg 82 N∙m nyomatékkal.

      g232801
    3. Fordítsa el a felszerelt kést ¼ fordulattal függőleges helyzetbe, majd szerelje fel a másik kést az elsőhöz hasonló módon (lásd az 1. lépést).

      Note: A késeknek egymásra merőlegesen kell állniuk elfordított T betűt alkotva a Ábra 39 szerint.

      g016536
    4. Húzza meg a másik kést; lásd a 2. lépést.

    5. Forgassa át kézzel a késeket teljes 360° fordulattal, ellenőrizve, hogy nem érnek össze.

      Note: Ha a kések összeérnek, akkor nem megfelelően lettek felszerelve. Ismételje az 1–3. lépést, amíg a kések már nem érnek egymáshoz.

    A kés-hajtószíj cseréje

    Cserélje ki a kés-hajtószíjat szükség szerint.

    1. Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek.

    2. Vegye le a gyújtógyertyáról a gyertyapipát.

    3. Távolítsa el az ékszíjburkolatot (Ábra 6) a 4 csavart kiszerelve, amelyek azt a gép házához rögzítik.

      Note: Őrizze meg a csavarokat, mert ezekkel kell felszerelnie a szíjburkolatot a gépre.

    4. Távolítsa el a hulladékot a szíjburkolat alól.

    5. Távolítsa el a KFK-ékszíjburkolatot és a kötőelemeket.

      Note: Őrizze meg a KFK-ékszíjburkolatot és a kötőelemeket a későbbi visszaszerelésükhöz.

      g208922
    6. Távolítsa el a KFK-ékszíjat a bal első ékszíjtárcsáról.

    7. Lazítsa meg a beállítócsavart (Ábra 32).

    8. Távolítsa el a rögzített feszítőtárcsát és a kötőelemeket (Ábra 41).

      Note: Őrizze meg a feszítőtárcsát és a kötőelemeket a későbbi visszaszerelésükhöz.

      g208924
    9. Távolítsa el a kés-hajtószíjat.

    10. Igazítsa össze a jobb és a bal bordástárcsa furatait a géptestben található furatokkal a Ábra 41 szerint.

      Note: Tartsa a helyükön a bordástárcsákat fémrúd vagy csavarhúzó segítségével.

    11. Ha rögzítette a helyükön a bordástárcsákat, szerelje fel a kés-hajtószíjat és a rögzített feszítőtárcsát.

      Note: Ügyeljen rá, hogy a bordásszíj fogai megfelelően elhelyezkedjenek a bordástárcsán.

    12. Állítsa be a szíjfeszességet a javasolt értékre; lásd: A kések hajtásrendszerének szervizelése.

    13. Távolítsa el a rudat vagy csavarhúzót a bordástárcsákból.

    14. Ellenőrizze, hogy a kések a géptest alatt megfelelően állnak; lásd: A kések ellenőrzése.

    15. Szerelje fel a KFK-ékszíjat és a KFK-ékszíjburkolatot a kötőelemekkel.

    16. Szerelje fel a szíjburkolatot a 4 csavar segítségével, amelyet korábban a 3. lépésében eltávolított.

    17. Csatlakoztassa a gyertyapipát a gyújtógyertyára.

    18. Ellenőrizze a vezérlőrúd és a késfékkuplung működését.

    A késfékkuplung (KFK) ékszíjának a cseréje

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden 250 órában
  • Cserélje le a késfékkuplung ékszíját.
    1. Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek.

    2. Vegye le a gyújtógyertyáról a gyertyapipát.

    3. Távolítsa el a 4 csavart, amelyek a szíjburkolatot a gépre rögzítik.

      Note: Őrizze meg a csavarokat, mert ezekkel kell felszerelnie a szíjburkolatot a gépre.

    4. Távolítsa el a szíjburkolatot.

    5. Távolítsa el a hulladékot a szíjburkolat alól.

    6. Távolítsa el a hajtóműékszíjat; lásd: A hajtóműékszíj eltávolítása.

    7. Távolítsa el a KFK-ékszíjburkolatot (Ábra 42).

      Note: Őrizze meg a kötőelemeket a KFK-ékszíjburkolat későbbi visszaszereléséhez.

      g208922
    8. Távolítsa el a KFK-ékszíjat a fékdob-szíjtárcsáról, majd a gépből.

      Note: Fogja meg az egyik kést kesztyűvel vagy ronggyal, és forgassa el a késtengelyt a KFK-ékszíj eltávolításának megkönnyítésére.

    9. Az új KFK-ékszíj felszereléséhez hajtsa végre a fenti lépéseket fordítva.

    10. Állítsa be a KFK-bovdent; lásd: A késfékbovden beállítása.

    A késfékbovden beállítása

    Állítsa be a késfékbovdent, ha új bovdent vagy KFK-ékszíjat szerel fel.

    1. Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek.

    2. Vegye le a gyújtógyertyáról a gyertyapipát.

    3. Távolítsa el az ékszíjburkolatot (Ábra 6) a 4 csavart kiszerelve, amelyek azt a gép házához rögzítik.

      Note: Őrizze meg a csavarokat, mert ezekkel kell felszerelnie a szíjburkolatot a gépre.

    4. Távolítsa el a hulladékot a szíjburkolat alól.

    5. Lazítsa meg a bovdenbilincs csavarját (Ábra 43).

      g208921
    6. Húzza feszesre a bovdenházat (Ábra 44).

      Note: A rugó maradjon alapállapotban.

      g208926
    7. Jelölje meg a fékbovdent (Ábra 45), majd engedjen vissza kb. 11 mm-t belőle (Ábra 46).

      g208923
      g208920
    8. Húzza meg a bovdenbilincs csavarját 11–14 N∙m nyomatékkal, hogy a bovdenház ne állítódjon el.

    9. Szerelje fel a szíjburkolatot a 4 csavar segítségével, amelyet korábban a 3. lépésében eltávolított.

    10. Csatlakoztassa a gyertyapipát a gyújtógyertyára.

    11. Ellenőrizze a késfékkuplung működését.

    A hajtóműékszíj cseréje

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden 250 órában
  • Cserélje ki a hajtóműékszíjat.
  • A hajtóműékszíj eltávolítása

    Note: Őrizze meg az eljárás során eltávolított összes kötőelemet és egyéb alkatrészt, kivéve a régi hajtóműékszíjat, hogy később visszaszerelje azokat, lásd: A hajtóműékszíj felszerelése.

    1. Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek.

    2. Vegye le a gyújtógyertyáról a gyertyapipát.

    3. Távolítsa el a 4 csavart, amelyek a szíjburkolatot a gépre rögzítik.

    4. Távolítsa el a szíjburkolatot.

    5. Távolítsa el a hulladékot a szíjburkolat alól.

    6. Ha a gyűjtőtartály rajta van a gépen, vegye le róla. Lásd: A gyűjtőtartály leszerelése.

    7. Hajtsa fel és tartsa meg így a hátsó terelőlemezt.

    8. Távolítsa el a hátsó kidobó terelőlemez alatt található hátsó betekintő ablakot, kiszerelve az ablakot rögzítő csavart (Ábra 47).

      g280620
    9. Távolítsa el a hátsó védőlemezt, kihajtva a lemezt rögzítő 2 csavart (Ábra 48).

      g280624
    10. Forgassa a feszítőtárcsát a hajtóművön levő szerviznyílás fölé a feszítőtárcsa-anyára helyezett dugókulccsal, az anyát az óramutató járása irányába forgatva.

      g281194
    11. A feszítőtárcsát a hajtóművön levő szerviznyílás fölött tartva dugjon át egy csavarhúzót a szerviznyíláson, hogy az beakadjon a feszítőtárcsa bordájába.

      g280736
    12. Tartsa el az útból a feszítőtárcsát a csavarhúzóval, amíg felteszi az új hajtóműékszíjat.

    13. A gép eleje felől távolítsa el a szíjat a motorszíjtárcsáról, majd a hajtómű-szíjtárcsáról.

    A hajtóműékszíj felszerelése

    1. Miközben a feszítőtárcsa el van húzva az útból, szerelje fel az új hajtóműékszíjat először a hajtómű-szíjtárcsára, majd a motorszíjtárcsára felhelyezve azt.

    2. Vegye ki a csavarhúzót a hajtóművön levő szerviznyílásból, hogy a feszítőtárcsa visszatérhessen feszítési helyzetbe.

    3. Ellenőrizze a hátsó kidobó terelőlemez alatti hátsó betekintő ablakon át, hogy az új hajtóműékszíj megfelelően elhelyezkedett-e.

    4. Szerelje fel a hátsó védőlemezt az A hajtóműékszíj eltávolítása szakasz 9. lépésében eltávolított 2 csavarral.

    5. Szerelje fel a hátsó kidobó terelőlemez alatt található hátsó betekintő ablakot az A hajtóműékszíj eltávolítása szakasz 8. lépésében eltávolított csavarral.

    A rögzítőfékbovden beállítása

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze a rögzítőfék működését.
  • Állítsa be a rögzítőfékbovdent, ha új rögzítőfékbovdent szerel be, vagy a rögzítőfékbovden elállítódott.

    1. Engedje ki a rögzítőféket; lásd: A rögzítőfék kiengedése.

    2. A bovdenrögzítő szerkezet meglazításához forgassa a szorítóanyát az óra járásával ellenkező irányba (Ábra 51).

      g285474
    3. A bovden feszességének módosításához (Ábra 51) húzza vissza vagy tolja előre a bovdenházat, és tartsa meg ebben a helyzetben.

      Note: A feszesség növeléséhez (ami egyben a fékerőt is növeli) húzza a bovdenházat a motor felé; a feszesség csökkentéséhez (ami egyben a fékerőt i csökkenti) tolja el a bovdenházat a motortól.

      Important: A bovdenházon csak kis lépésekben végezze a beállítást, hogy elkerülje a túlfeszítést. Túlfeszítés esetén a gép esetleg kiengedett rögzítőfék mellett sem gurítható akadálymentesen. Megfelelő feszesség esetén a gép kiengedett rögzítőfékkel akadálymentesen gurítható, a behúzott rögzítőfék pedig megtartja a helyén a gépet.

    4. Forgassa a szorítóanyát az óra járásával megegyező irányba a bovdenrögzítő meghúzásához.

      Note: Húzza meg jól az anyát dugókulccsal vagy villáskulccsal.

    Az önjáró meghajtás beállítása

    Csak önjáró típusok esetén

    Állítsa be az önjáró meghajtást, ha új önjárómeghajtás-bovdent szerel be, vagy az önjáró meghajtás elállítódott.

    1. A bovdenrögzítő szerkezet meglazításához forgassa a szorítóanyát az óra járásával ellenkező irányba (Ábra 52).

      g282366
    2. A feszessége módosításához (Ábra 52) húzza előre vagy tolja hátra a bovdent, és tartsa meg ebben a helyzetben.

      Note: A vontatás erejének növeléséhez húzza a bovdent a motor felé; a csökkentéséhez tolja el a motortól.

      Note: A bovdenen csak kis lépésekben végezze a beállítást, hogy elkerülje a hibás beállítást.

    3. Forgassa a szorítóanyát az óra járásával megegyező irányba a bovdenrögzítő meghúzásához.

      Note: Húzza meg jól az anyát dugókulccsal vagy villáskulccsal.

    Tárolás

    Biztonságos tárolás

    Mindig állítsa le a gépet, és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, majd hagyja lehűlni, mielőtt beállításba, javításba vagy tisztításba kezd, illetve mielőtt elteszi a gépet.

    Általános információk

    A gépet hűvös, tiszta, száraz helyen tárolja. Takarja le a gépet, hogy tiszta és védett maradjon.

    1. Végezzen el minden javasolt éves karbantartást; lásd: .

    2. Tisztítsa ki a gép alsó részét; lásd: A gép aljának tisztítása.

    3. Távolítsa el a fűnyesedéket, a koszt és egyéb szennyeződést a motor külső alkatrészeiről, a burkolatról és a gép tetejéről.

    4. Ellenőrizze a kések állapotát; lásd: A kések ellenőrzése.

    5. Végezze el a légszűrő karbantartását; lásd: A légszűrő karbantartása.

    6. Húzzon meg minden csavart és csavaranyát.

    7. Fesse le az összes karcos vagy csupasz fémfelületet a hivatalos márkakereskedéstől beszerzett javítófestékkel.

    Az üzemanyagrendszer előkészítése

    Az év utolsó tankolásakor adjon az üzemanyaghoz stabilizálószert a motorgyártó utasításainak megfelelően. A gép eltárolása előtt ürítse le az üzemanyagtartályt a szezon utolsó fűnyírása során.

    1. Járassa addig a gépet, amíg az üzemanyag elfogyasztása miatt a motor le nem áll.

    2. Indítsa be újra a motort.

    3. Hagyja a motort járni, amíg le nem áll. Ha már nem képes újraindítani a motort, akkor kellően száraz.

    A motor előkészítése

    1. Még meleg motornál cserélje le a motorolajat és az olajszűrőt; lásd: A motorolaj cseréje és Az olajszűrő cseréje.

    2. Szerelje ki a gyújtógyertyát.

    3. Töltsön olajkannából kb. 30 ml motorolajat a gyertyanyíláson át a motorba.

    4. Húzza meg az indítókötelet lassan több alkalommal, hogy jól eloszlassa az olajat a henger körül.

    5. Szerelje be a gyújtógyertyát, de ne tegye rá a gyertyapipát. Rögzítse úgy a gyertyapipát, hogy ne érhessen a gyújtógyertyához.

    A gép kivétele tárolásból

    1. Ellenőrizze és húzza meg az összes kötőelemet.

    2. Szerelje ki a gyújtógyertyát és forgassa át a motort intenzíven a berántózsinór segítségével, hogy eltávozzon az olaj a hengerből.

    3. Vizsgálja meg a gyújtógyertyát, és cserélje ki, ha koszos, elhasználódott vagy megrepedt; lásd a motor kezelői kézikönyvét.

    4. Szerelje be a gyújtógyertyát, és húzza meg nyomatékkulccsal 20 N∙m nyomatékkal.

    5. Végezzen el minden előírt karbantartást; lásd: .

    6. Ellenőrizze a motorolaj szintjét; lásd: A motor olajszintjének ellenőrzése.

    7. Töltse fel az üzemanyagtartályt friss üzemanyaggal; lásd: Üzemanyag-utántöltés.

    8. Csatlakoztassa a gyertyapipát a gyújtógyertyára.

    Hibakeresés és elhárítás

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    A motor nem indul.
    1. Az üzemanyagtartály üres, vagy az üzemanyagrendszer állott üzemanyagot tartalmaz.
    2. Az üzemanyag-elzárószelep zárt helyzetben van.
    3. A gázkar nincs a megfelelő helyzetben.
    4. Szennyeződés, víz vagy állott üzemanyag van az üzemanyagrendszerben.
    5. A gyertyapipa nincs feltéve a gyújtógyertyára.
    6. A gyújtógyertya rozsdafoltos, elszennyeződött, vagy az elektródahézag nem megfelelő.
    7. Szennyezett az üzemanyagszűrő.
    1. Ürítse le a tartályt, és/vagy töltse fel friss üzemanyaggal. Ha a probléma továbbra is fennáll, lépjen kapcsolatba egy hivatalos márkaszervizzel.
    2. Nyissa ki az üzemanyag-elzárószelepet.
    3. Állítsa a gázkart Hidegindítás helyzetbe.
    4. Vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.
    5. Csatlakoztassa a gyertyapipát a gyújtógyertyára.
    6. Ellenőrizze a gyújtógyertyát, és szükség szerint állítson az elektródahézagon. Cserélje ki a gyújtógyertyát, ha az rozsdafoltos, elszennyeződött vagy repedt.
    7. Cserélje ki az üzemanyagszűrőt, és tisztítsa ki a tartály üzemanyagszűrőjét.
    A motor nehezen indul, vagy veszít az erejéből.
    1. A légszűrő elszennyeződött, és korlátozza a légáramlást.
    2. A motorolaj szintje alacsony, vagy az olaj koszos.
    3. Az üzemanyagtartály szellőzőfurata eltömődött.
    4. Szennyezett az üzemanyagszűrő.
    5. Szennyeződés, víz vagy állott üzemanyag van az üzemanyagrendszerben.
    6. A gép alsó része kaszálékot és törmeléket tartalmaz.
    7. A gyújtógyertya rozsdafoltos, elszennyeződött, vagy az elektródahézag nem megfelelő.
    1. Tisztítsa meg a légszűrő előszűrőjét, és/vagy cserélje ki a papír szűrőbetétet.
    2. Ellenőrizze a motorolajat. Cseréje le az olajat, ha koszos, vagy töltsön utána, ha alacsony a szintje.
    3. Tisztítsa ki, vagy cserélje ki az üzemanyagtartály szellőzőtömlőjét.
    4. Cserélje ki az üzemanyagszűrőt, és tisztítsa ki a tartály üzemanyagszűrőjét.
    5. Vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.
    6. Tisztítsa meg a gép alját.
    7. Ellenőrizze a gyújtógyertyát, és szükség szerint állítson az elektródahézagon. Cserélje ki a gyújtógyertyát, ha az rozsdafoltos, elszennyeződött vagy repedt.
    A motor egyenetlenül jár.
    1. A gyertyapipa nincs megfelelően feltéve a gyújtógyertyára.
    2. A gyújtógyertya rozsdafoltos, elszennyeződött, vagy az elektródahézag nem megfelelő.
    3. A gázkar nincs Gyors helyzetben.
    4. A légszűrő elszennyeződött, és korlátozza a légáramlást.
    5. Szennyezett az üzemanyagszűrő.
    1. Csatlakoztassa a gyertyapipát a gyújtógyertyára.
    2. Ellenőrizze a gyújtógyertyát, és szükség szerint állítson az elektródahézagon. Cserélje ki a gyújtógyertyát, ha az rozsdafoltos, elszennyeződött vagy repedt.
    3. Állítsa a gázkart Gyors helyzetbe.
    4. Tisztítsa meg a légszűrő előszűrőjét, és/vagy cserélje ki a papír szűrőbetétet.
    5. Cserélje ki az üzemanyagszűrőt, és tisztítsa ki a tartály üzemanyagszűrőjét.
    A gép vagy a motor túlzottan remeg.
    1. Egy kés elgörbült vagy kiegyensúlyozatlanná vált.
    2. Egy késrögzítő csavar laza.
    3. A gép burkolatának alsó része kaszálékot és törmeléket tartalmaz.
    4. A motor rögzítőcsavarjai kilazultak.
    5. Lelazult a motor ékszíjtárcsája, a feszítőtárcsa vagy az egyik kés ékszíjtárcsája.
    6. A motor ékszíjtárcsája megsérült.
    7. A késtengely elgörbült.
    8. Megsérült az ékszíj.
    1. Egyensúlyozza ki a kés(eke)t. Ha egy kés elgörbült, cserélje ki.
    2. Húzza meg a kést rögzítő csavarokat.
    3. Tisztítsa meg a gép alját.
    4. Húzza meg a motor rögzítőcsavarjait.
    5. Húzza meg a laza ékszíjtárcsát.
    6. Vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.
    7. Vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.
    8. Cserélje ki az ékszíjat.
    Egyenetlen a vágásminta.
    1. Nincs azonos magasságban a 4 kerék.
    2. A kések eltompultak.
    3. Ismételten ugyanabban a vágásmintában dolgozik.
    4. A gép alsó része kaszálékot és törmeléket tartalmaz.
    5. A késtengely elgörbült.
    1. Állítsa be azonos magasságra mind a 4 kereket.
    2. Élezze meg és egyensúlyozza ki a késeket.
    3. Változtasson a vágásmintán.
    4. Tisztítsa meg a gép alját.
    5. Vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.
    A kidobócsatorna eltömődik.
    1. A gázkar nincs gyors helyzetben.
    2. Túl alacsony a vágásmagasság.
    3. Túl gyorsan halad.
    4. Nedves a fű.
    5. A gép alsó része kaszálékot és törmeléket tartalmaz.
    1. Állítsa a gázkart Gyors helyzetbe.
    2. Növelje a vágásmagasságot; szükség esetén végezzen még egy fűnyírást kisebb vágásmagasságon.
    3. Haladjon lassabban.
    4. Hagyja megszáradni a füvet, mielőtt fűnyírásba kezd.
    5. Tisztítsa meg a gép alját.
    Nem működik a gép önjáró meghajtása.
    1. Az önjáró meghajtás bovdenje elállítódott vagy megsérült.
    2. Hulladék gyűlt fel a szíjburkolat alatt.
    3. Megsérült az ékszíj.
    1. Állítsa be az önjáró meghajtás bovdenjét; szükség esetén cseréje ki a bovdent.
    2. Távolítsa el a hulladékot a szíjburkolat alól.
    3. Cserélje ki az ékszíjat.
    A kések nem forognak vagy csúsznak.
    1. A KFK-ékszíj vagy a bordásszíj elkopott, laza vagy elszakadt.
    2. A KFK-ékszíj leesett a szíjtárcsáról.
    3. A KFK-ékszíj elkopott, laza vagy elszakadt.
    1. Állítsa be a KFK-ékszíjat; állítsa be a bordásszíj feszességét; szükség esetén cserélje ki őket.
    2. Ellenőrizze az ékszíj épségét, szükség esetén vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.
    3. Állítsa be a KFK-ékszíjat; szükség esetén cserélje ki.
    A kések egymáshoz érnek.
    1. A kések nem megfelelően lettek felszerelve vagy beállítva.
    2. A késadapterek elkoptak, lelazultak vagy eltörtek.
    3. A bordásszíj elkopott, laza vagy elszakadt.
    4. A bordástárcsák vagy a feszítőtárcsa elkoptak, lazák vagy eltörtek.
    1. Szerelje fel megfelelően a késeket.
    2. Cserélje ki a késadaptereket.
    3. Vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.
    4. Vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.