Uvod

Ova kosilica s rotacijskim noževima namijenjena je profesionalnim rukovateljima. Prvenstveno je namijenjena košenju trave na dobro održavanim travnjacima na stambenim ili komercijalnim parcelama. Upotreba ovog proizvoda u bilo koju drugu svrhu osim one za koju je namijenjen može biti opasna za vas i prolaznike.

Pažljivo pročitajte ove informacije kako biste naučili ispravno upravljati uređajem i održavati ga te kako biste izbjegli tjelesne ozljede i oštećenja uređaja. Odgovorni ste za ispravno i sigurno upravljanje uređajem.

Na internetskoj stranici www.Toro.com možete dobiti više informacija, uključujući sigurnosne savjete, materijale za obuku rukovatelja, informacije o dodatnoj opremi, pomoć pri nalaženju distributera ili možete registrirati uređaj.

Ako vam je potreban servis, originalni dijelovi proizvođača Toro ili dodatne informacije, obratite se ovlaštenom serviseru ili službi za korisnike tvrtke Toro i pripremite broj modela i serijski broj svog uređaja. Slika 1 prikazuje lokaciju broja modela i serijskog broja na uređaju. Upišite brojeve na za to predviđeno mjesto.

Important: S pomoću mobilnog uređaja možete skenirati QR kod na naljepnici sa serijskim brojem (ako postoji) kako biste pristupili podacima o jamstvu i dijelovima te ostalim informacijama o proizvodu

g315569

U ovom su priručniku navedene moguće opasnosti i sigurnosne poruke označene simbolom sigurnosnog upozorenja (Slika 2), koji upućuje na opasnost od teških ozljeda ili smrti u slučaju nepridržavanja preporučenih mjera opreza.

g000502

U priručniku se informacije ističu dvjema riječima. Riječ Važno upućuje na posebne mehaničke informacije, a riječ Napomena na opće informacije na koje treba obratiti posebnu pažnju.

Ovaj je uređaj u skladu sa svim relevantnim direktivama EU-a. Za više detalja pogledajte zasebnu izjavu o sukladnosti (DOC) za ovaj uređaj.

Bruto ili neto zakretni moment: bruto ili neto zakretni moment ovog motora ocijenio je proizvođač motora u laboratoriju u skladu s Društvom automobilskih inženjera (engl. Society of Automotive Engineers, SAE) J1940 ili J2723. Budući da je konfiguriran kako bi ispunio zahtjeve u pogledu sigurnosti, emisija i rada, stvarni zakretni moment motora u ovom razredu kosilice bit će znatno niži. Pogledajte informacije proizvođača motora priložene uređaju.

Nemojte neovlašteno mijenjati ili deaktivirati sigurnosne uređaje kojima je prozračivač opremljen i redovito provjeravajte funkcioniraju li ispravno. Nemojte podešavati ili neovlašteno mijenjati regulator brzine motora jer mogu nastati opasni uvjeti u kojima može doći do tjelesnih ozljeda.

Sigurnost

Ovaj je uređaj izrađen u skladu sa zahtjevima norme EN ISO 5395.

Opće informacije o sigurnosti

Ovaj uređaj može amputirati ruke i noge i odbacivati predmete. Uvijek se pridržavajte svih sigurnosnih uputa kako biste izbjegli teške tjelesne ozljede ili smrt.

  • Prije pokretanja motora s razumijevanjem pročitajte i slijedite upute i upozorenja navedena u ovim Uputama za upotrebu te na uređaju i njegovim priključcima.

  • Ne približavajte ruke ili noge pomičnim dijelovima uređaja i ne stavljajte ih ispod uređaja. Ne približavajte se otvorima izbacivača.

  • Ne upravljajte uređajem ako na njemu nisu postavljeni svi štitovi i drugi funkcionalni zaštitni uređaji koji ispravno rade.

  • Osigurajte da prolaznici i djeca budu izvan područja rada uređaja. Ne dopuštajte djeci da upravljaju uređajem. Uređajem smiju upravljati isključivo osobe koje su odgovorne, osposobljene, upoznate s Uputama i koje su fizički za to u stanju.

  • Prije servisiranja, ulijevanja goriva ili odčepljivanja uređaja zaustavite uređaj, isključite motor i pričekajte da se zaustave svi pomični dijelovi.

Neispravna upotreba ili održavanje ovog uređaja može dovesti do ozljeda. Kako biste smanjili mogućnost ozljeda, pridržavajte se ovih sigurnosnih uputa i uvijek obraćajte pažnju na simbol sigurnosnog upozorenja Graphic, koji označava Oprez, Upozorenje ili Opasnost – upute za osobnu sigurnost. Nepridržavanje uputa može dovesti do tjelesnih ozljeda ili smrti.

Sigurnosne naljepnice i naljepnice s uputama

Graphic

Sigurnosne naljepnice i upute lako su vidljive korisniku i nalaze se blizu svih područja potencijalne opasnosti. Zamijenite sve naljepnice koje su oštećene ili otpale.

decaloemmarkt
decal112-8760
decal116-7581
decal116-8528
decal116-9313
decal120-9570
decal136-9078
decal127-6865
decal130-9656
decal139-5405
decal145-3851
decal116-7583

Postavljanje

Important: Uklonite i bacite zaštitnu plastičnu foliju kojom je pokriven motor kao i ostalu plastičnu zaštitu i ambalažu koja se nalazi na uređaju.

Postavljanje ručke

Upozorenje

Uslijed nepravilnog sklapanja i rasklapanja ručke može doći do oštećenja kabela i opasnih radnih uvjeta.

  • Nemojte oštetiti kabele tijekom sklapanja ili rasklapanja ručke.

  • Ako se kabel ošteti, obratite se ovlaštenom serviseru.

g235869

Dodavanje ulja u motor

Important: Uređaj se ne isporučuje s uljem u motoru. Prije pokretanja motora dodajte ulje u motor.

g235721

Sastavljanje vreće za travu

g238450

Pregled proizvoda

g276361
g019644
g340478
g276362
ModelTežinaDužinaŠirinaVisina
2220785 kg169 cm81 cm97 cm
    

Priključci/dodatna oprema

Dostupan je niz priključaka i dodatne opreme za poboljšavanje i proširivanje mogućnosti uređaja koje je odobrila tvrtka Toro. Obratite se ovlaštenom serviseru ili distributeru tvrtke Toro ili posjetite stranicu www.Toro.com za popis svih odobrenih priključaka i dodatne opreme.

Kako biste osigurali optimalnu učinkovitost i daljnju primjenjivost certifikata o sigurnosti uređaja, upotrebljavajte samo originalne zamjenske dijelove i dodatnu opremu tvrtke Toro. Zamjenski dijelovi i dodatna oprema drugih proizvođača mogu biti opasni, a njihova upotreba može poništiti jamstvo.

Rad

Note: Odredite lijevu i desnu stranu uređaja s uobičajenog vozačevog položaja.

Prije puštanja u rad

Sigurnost prije rada

Opće informacije o sigurnosti

  • Prije podešavanja, servisiranja, čišćenja ili skladištenja uređaja obavezno isključite uređaj, pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave i pustite da se uređaj ohladi.

  • Upoznajte se sa sigurnim radom s opremom, komandama i sigurnosnim znakovima.

  • Provjerite jesu li na uređaju postavljeni svi štitnici i sigurnosni uređaji poput usmjerivača i/ili hvatača trave i jesu li funkcionalni.

  • Uvijek pregledajte uređaj kako biste osigurali da noževi i vijci noževa nisu istrošeni ili oštećeni.

  • Pregledajte područje na kojem namjeravate upotrebljavati uređaj i uklonite sve predmete koji bi mogli ometati rad uređaja ili koje bi uređaj mogao odbaciti.

  • Kontakt s pokretnim noževima uzrokovat će ozbiljne ozljede. Ne posežite prstima ispod kućišta.

Sigurnost goriva

  • Gorivo je izuzetno zapaljivo i vrlo eksplozivno. Požar ili eksplozija uzrokovana gorivom mogu uzrokovati opekline kod vas i drugih ljudi i oštetiti imovinu.

    • Nemojte puniti spremnik za gorivo unutar vozila ili zatvorenog prostora, nego postavite spremnik i/ili uređaj izravno na tlo kako statički naboj ne bi zapalio gorivo.

    • Punite spremnik za gorivo na otvorenom kad je motor hladan. Obrišite gorivo ako se prolije.

    • Nemojte rukovati gorivom dok pušite ili u blizini otvorenog plamena ili iskri.

    • Ne uklanjajte čep spremnika za gorivo i ne dolijevajte gorivo u spremnik dok je motor upaljen ili vruć.

    • Ako prolijete gorivo, ne pokrećite motor. Izbjegavajte stvaranje izvora paljenja dok se pare goriva ne rasplinu.

    • Skladištite gorivo u odobrenom spremniku i držite ga izvan dohvata djece.

  • Gorivo je štetno ako se proguta i može uzrokovati smrt. Dugotrajna izloženost parama goriva može uzrokovati teške ozljede i bolest.

    • Izbjegavajte dugotrajno udisanje ispušnih para.

    • Držite ruke i lice podalje od ubrizgača i otvora spremnika za gorivo.

    • Pazite da gorivo ne dođe u dodir s očima i kožom.

Punjenje spremnika za gorivo

Vrsta gorivaBezolovni benzin
Minimalni oktanski broj87 (US) ili 91 (RON oktan; izvan SAD-a)
Udio etanolaNe više od 10 %
Udio metanolaNema
Udio MTBE-a (metil-tercijarni-butil-eter)Manje od 15 %
UljeNe dodavati gorivu

Upotrebljavajte isključivo čisto, svježe gorivo (ne starije od 30 dana) iz pouzdanih izvora.

Important: Da biste smanjili probleme s pokretanjem, svježem gorivu dodajte stabilizator/konzervans goriva prema uputama proizvođača stabilizatora/konzervansa.

Napunite spremnik za gorivo kako je prikazano na Slika 10.

Note: Kapacitet spremnika za gorivo iznosi 3,76 l.

g230458

Provjeravanje razine motornog ulja

Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Provjerite razinu motornog ulja i po potrebi dodajte ulje.
  • Important: Ako pokrenete motor dok je razina ulja u bloku motoru previsoka ili preniska, može doći do oštećenja motora.

    g235721

    Podešavanje visine ručke

    Ručku možete podići ili spustiti u jedan od tri položaja koji vam bolje odgovara (Slika 12).

    g235868
    1. Skinite oba vijka ručke i pripadajuće matice.

    2. Pomaknite ručku u položaj željene visine.

    3. Učvrstite ručku s pomoću prethodno uklonjenih vijaka i pripadajućih matica.

    Podešavanje visine košnje

    Upozorenje

    Pri podešavanju poluga za visinu košnje vaše ruke mogu doći u dodir s nožem u pokretu, što može uzrokovati teške ozljede.

    • Prije podešavanja visine košnje isključite motor i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

    • Pri podešavanju visine košnje ne posežite prstima ispod kućišta.

    Visina košnje podešava se s pomoću prednje i stražnje poluge s lijeve strane uređaja. Kako biste podigli ili spustili uređaj, aktivirajte polugu, podignite ili spustite uređaj te zatim deaktivirajte polugu.

    g232160

    Provjera rada sustava za zaustavljanje noževa

    Prije svake upotrebe provjerite zaustavljaju li se noževi u roku od 3 sekunde od otpuštanja poluge za upravljanje.

    Uz upotrebu vreće za travu

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Provjerite rad sustava za zaustavljanje noževa. Noževi bi se trebali zaustaviti u roku od 3 sekunde od otpuštanja poluge za upravljanje; ako se ne zaustave, obratite se ovlaštenom serviseru.
  • Možete koristiti vreću za travu kako biste provjerili sustav za zaustavljanje noževa.

    1. Uklonite čep stražnjeg izbacivača.

    2. Postavite praznu vreću za travu na uređaj.

    3. Pokrenite motor.

    4. Aktivirajte noževe.

      Note: Vreća bi se trebala početi napuhavati, što znači da se noževi okreću.

    5. Dok nadzirete vreću, otpustite polugu za upravljanje.

      Note: Ako se vreća ne ispuše u roku od 3 sekunde od otpuštanja poluge za upravljanje, to znači da bi sustav za zaustavljanje noževa mogao biti oštećen, što bi moglo dovesti do opasnih radnih uvjeta ako se zanemari. Neka uređaj pregleda i servisira ovlašteni serviser.

    6. Ugasite motor i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

    Bez upotrebe vreće za travu

    1. Premjestite uređaj na betoniranu površinu na području koje nije vjetrovito.

    2. Postavite visinu košnje na sva 4 kotača na 89 mm.

    3. Zgužvajte pola lista novinskog papira u lopticu koja je dovoljno mala da stane ispod uređaja (promjera otprilike 75 mm).

    4. Stavite lopticu novinskog papira približno 13 cm ispred uređaja.

    5. Pokrenite motor.

    6. Aktivirajte noževe.

    7. Otpustite polugu za upravljanje i počnite odbrojavati 3 sekunde.

    8. Kad nabrojite do 3, brzo gurnite uređaj prema naprijed preko novinskog papira.

    9. Ugasite motor i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

    10. Odite do prednje strane uređaja i provjerite lopticu novinskog papira.

      Note: Ako loptica nije ispod uređaja, ponovite korake od 4 do 10.

      Important: Ako je novinski papir odmotan ili razrezan, to znači da se noževi nisu ispravno zaustavili, što može dovesti do opasnih radnih uvjeta. Obratite se ovlaštenom serviseru.

    Tijekom rada

    Sigurnost tijekom rada

    Opće informacije o sigurnosti

    • Nosite prikladnu odjeću, uključujući zaštitu za oči, duge hlače, čvrstu obuću otpornu na proklizavanje i zaštitu za sluh. Zavežite kosu ako je duga i nemojte nositi labavu odjeću ili viseći nakit.

    • Pozorno upravljajte uređajem. Ne bavite se aktivnostima koje vas ometaju; u suprotnom može doći do ozljeda ili oštećenja imovine.

    • Ne upravljajte kosilicom ako ste bolesni, umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga.

    • Nož je oštar. Ako ga dotaknete, može doći do teških tjelesnih ozljeda. Ugasite motor, izvadite ključ za paljenje (ako postoji) i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave prije napuštanja položaja rukovatelja.

    • Osigurajte da prolaznici budu izvan područja rada uređaja. Osigurajte da djeca budu izvan područja rada uređaja i da su pod nadzorom odgovorne odrasle osobe koja ne upravlja uređajem. Zaustavite uređaj ako bilo koja osoba uđe u područje rada.

    • Prije kretanja s uređajem unatrag obavezno pogledajte dolje i iza sebe.

    • Upravljajte uređajem samo kad je vidljivost dobra i u odgovarajućim vremenskim uvjetima. Ako postoji opasnost od munja, nemojte upravljati uređajem.

    • Ako se poskliznete na mokroj travi ili lišću možete pasti, doći u dodir s noževima i teško se ozlijediti. Izbjegavajte košnju u mokrim uvjetima.

    • Budite iznimno oprezni pri približavanju oštrim zavojima, grmlju, stablima ili drugim predmetima koji bi vam mogli zakloniti vidno polje.

    • Materijal koji se izbacuje nemojte usmjeravati prema drugim osobama. Izbjegavajte izbacivanje materijala prema zidovima ili preprekama. Materijal bi se mogao odbiti prema vama. Zaustavite nož/noževe kad prelazite preko šljunčanih površina.

    • Pazite na rupe, brazde, neravnine, kamenje i druge skrivene predmete. Na neravnom terenu možete izgubiti ravnotežu ili stabilnost.

    • Ako uređaj udari o predmet ili počne vibrirati, odmah ugasite motor, izvadite ključ za paljenje (ako postoji), pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave i odspojite žicu sa svjećice prije pregleda uređaja i utvrđivanja oštećenja. Izvršite sve potrebne popravke prije nastavljanja s radom.

    • Prije napuštanja radnog položaja ugasite motor, izvadite ključ za paljenje (ako postoji) i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

    • Ako je motor radio, bit će vruć i može uzrokovati teške opekline. Ne dirajte vrući motor.

    • Motor smije raditi samo u dobro prozračenim prostorima. Ispušni plinovi sadržavaju ugljični monoksid, smrtonosni plin bez mirisa.

    • Redovito provjeravajte stanje dijelova hvatača trave i žlijeba za izbacivanje kako biste uočili znakove trošenja ili oštećenja i po potrebi ih zamijenite originalnim dijelovima tvrtke Toro.

    Sigurnost na padinama

    • Padine kosite poprijeko, nikada gore-dolje. Budite krajnje oprezni pri mijenjanju smjera na padinama.

    • Ne kosite na suviše strmim padinama. Uslijed nesigurne podloge mogli biste se poskliznuti i pasti.

    • U blizini padina, jaraka ili nasipa kosite oprezno.

    Pokretanje motora

    1. Spojite žicu na svjećicu (Slika 6).

    2. Otvorite ventil za zatvaranje goriva (Slika 14).

      Note: Kad je ventil za zatvaranje goriva otvoren, poluga je paralelna s crijevom za dovod goriva.

      g276446
    3. Pomaknite polugu za gas u položaj PRIGUšIVANJE (Slika 15, A).

    4. Prvo lagano povucite ručicu za pokretanje dok ne osjetite otpor, a zatim je naglo povucite (Slika 15, B).

    5. Pomaknite polugu za gas u položaj BRZO kad se motor pokrene (Slika 15, C).

      Note: Ako se motor ne upali nakon tri pokušaja, ponovite korake od 3 do 5.

    g232243

    Upravljanje samohodnim pogonom i aktiviranje noževa

    Kako biste aktivirali samohodni pogon, povucite i držite polugu pogona uz ručku (Slika 16).

    g237184

    Kako biste aktivirali noževe učinite sljedeće:

    1. Povucite i držite ručicu blokade upravljanja noževima prema naprijed kako biste otpustili polugu za upravljanje noževima (Slika 17, A).

    2. Povucite polugu za upravljanje noževima prema ručki i otpustite ručicu blokade upravljanja noževima; noževi bi se trebali aktivirati (Slika 17, A).

    3. Otpustite polugu za upravljanje noževima kako biste deaktivirali noževe (Slika 17, B). Ručica blokade upravljanja noževima vraća se u početni položaj blokiranja poluge za upravljanje noževima.

    g237185

    Gašenje motora

    1. Pomaknite polugu za gas u položaj ISKLJUčENO i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

    2. Zatvorite ventil za zatvaranje goriva i odspojite žicu sa svjećice kada ne koristite uređaj ili ga ostavljate bez nadzora.

    Aktiviranje ručne kočnice

    Aktivirajte ručnu kočnicu tako da povučete polugu kočnice gore prema ručki (Slika 18).

    g276567

    Deaktiviranje ručne kočnice

    Deaktivirajte ručnu kočnicu tako da gurnete polugu kočnice prema dolje dalje od ručke (Slika 19).

    g276568

    Recikliranje otkosa

    Uređaj se isporučuje spreman za recikliranje pokošene trave i lišća na travnjaku. Kako biste pripremili uređaj za recikliranje:

    • Ako je postavljen žlijeb za bočno izbacivanje, uklonite ga i postavite usmjerivač za bočno izbacivanje; pogledajte Uklanjanje žlijeba za bočno izbacivanje.

    • Ako je vreća za travu na uređaju, uklonite je; pogledajte Uklanjanje vreće za travu.

    • Ako nije ugrađen čep stražnjeg izbacivača, primite ga za ručku, podignite stražnji usmjerivač i umetnite ga u stražnji žlijeb za izbacivanje dok zasun ne sjedne na mjesto; pogledajte Slika 20.

    g019812

    Skupljanje otkosa

    Upotrijebite vreću za travu kada skupljate pokošenu travu i lišće s travnjaka.

    Ako je postavljen žlijeb za bočno izbacivanje, uklonite ga i postavite usmjerivač za bočno izbacivanje prije skupljanja otkosa; pogledajte Uklanjanje žlijeba za bočno izbacivanje.

    Postavljanje vreće za travu

    1. Podignite i otklopite stražnji usmjerivač (Slika 21, A).

    2. Uklonite čep stražnjeg izbacivača tako da palcem povučete zasun prema dolje i izvadite čep iz uređaja (Slika 21, B).

    3. Postavite šipku vreće u utore na bazi ručke i ljuljajte vreću naprijed-natrag kako biste provjerili je li šipka postavljena na dno obaju utora (Slika 21, C).

    4. Spustite stražnji usmjerivač dok se ne nasloni na vreću za travu.

    g235892

    Uklanjanje vreće za travu

    Da biste uklonili vreću, provedite korake iz odjeljka Postavljanje vreće za travu obrnutim redoslijedom.

    Bočno izbacivanje otkosa

    Koristite bočno izbacivanje kada kosite vrlo visoku travu.

    Postavljanje žlijeba za bočno izbacivanje

    Important: Prije recikliranja otkosa provjerite je li postavljen čep stražnjeg izbacivača.

    1. Ugasite motor i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

    2. Uklonite vreću za travu ako je postavljena; pogledajte Uklanjanje vreće za travu.

    3. Umetnite čep stražnjeg izbacivača (Slika 22, A).

    4. Skinite usmjerivač za bočno izbacivanje tako da povučete prema gore oprugu koja drži usmjerivač na mjestu i uklonite usmjerivač (Slika 22, B i C).

    5. Postavite žlijeb za bočno izbacivanje tako da povučete prema gore oprugu, stavite žlijeb preko otvora i spustite oprugu na zasun s gornje strane žlijeba za izbacivanje (Slika 22, D i E).

    g235903

    Uklanjanje žlijeba za bočno izbacivanje

    Da biste uklonili žlijeb za bočno izbacivanje, provedite korake iz odjeljka Postavljanje žlijeba za bočno izbacivanje obrnutim redoslijedom.

    Savjeti za rad

    Opći savjeti

    • Prije upravljanja uređajem pažljivo pročitajte sigurnosne upute i ove upute za upotrebu.

    • Uklonite štapove, kamenje, žice, grane i drugi otpad koji bi noževi mogli udariti i odbaciti.

    • Osigurajte da sve osobe, osobito djeca i kućni ljubimci, budu izvan područja rada uređaja.

    • Izbjegavajte udaranje stabala, zidova, rubnika i drugih tvrdih predmeta. Nikad nemojte namjerno kositi preko bilo kojeg predmeta.

    • Ako uređaj udari o predmet ili počne vibrirati, odmah isključite motor, odspojite žicu sa svjećice i provjerite je li došlo do oštećenja.

    • Održavajte noževe oštrima tijekom cijele sezone košnje. Povremeno izbrusite neravnine na noževima.

    • Po potrebi zamijenite noževe originalnim zamjenskim noževima proizvođača Lawn-Boy.

    • Kosite samo suhu travu ili lišće. Mokra trava i lišće obično se formiraju u nakupine u dvorištu i mogu uzrokovati začepljenje uređaja ili zatajenje motora.

    • Očistite donju stranu kosišta nakon svake košnje. Pogledajte Čišćenje ispod uređaja.

    • Održavajte motor u dobrom radnom stanju.

    • Da biste postigli najbolje rezultate košnje, podesite motor na najveću brzinu.

    • Redovito čistite filtar zraka. Malčiranjem se podiže više pokošene trave i prašine, što dovodi do začepljenja filtra zraka i smanjuje performanse motora.

    Košenje trave

    • Trava raste različitim brzinama u različitim dijelovima godine. Pri ljetnim vrućinama najbolje je kositi travu na visini košnje od 51 mm, 64 mm ili 83 mm. Režite samo približno trećinu vlati trave odjednom. Nemojte rezati ispod postavke visine od 51 mm osim ako je trava rijetka ili ako kosite u kasnu jesen kada trava počinje rasti sporije.

    • Pri košenju trave dulje od 15 cm prvo kosite na najvišoj postavci visine košnje i hodajte sporije; zatim ponovno kosite na nižoj postavci za što bolji izgled travnjaka. Ako je trava preduga i lišće se formira u nakupine na travnjaku, može doći do začepljenja uređaja i zatajenja motora.

    • Mijenjajte smjer košnje. Tako se raspršuje pokošena trava i potiče ravnomjerna gnojidba.

    Ako niste zadovoljni konačnim izgledom travnjaka, pratite jednu ili više sljedećih uputa:

    • Naoštrite noževe.

    • Sporije hodajte tijekom košenja.

    • Podignite visinu košnje na uređaju.

    • Češće kosite travu.

    • Preklapajte područja košnje umjesto da u svakom navratu kosite jedno područje.

    Košenje lišća

    • Nakon košenja travnjaka, provjerite je li pola travnjaka vidljivo kroz pokrov pokošenog lišća. Možda ćete morati više od jednom prijeći preko lišća.

    • Za travnjake koji su lagano prekriveni lišćem postavite sve kotače na istu visinu košnje.

    • Usporite brzinu košnje ako uređaj dovoljno ne usitnjava lišće.

    Nakon rada

    Sigurnost nakon rada

    Opće informacije o sigurnosti

    • Prije podešavanja, servisiranja, čišćenja ili skladištenja uređaja obavezno isključite uređaj, pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave i pustite da se uređaj ohladi.

    • Uređaj očistite od trave i prljavštine kako ne bi došlo do požara. Očistite proliveno ulje ili gorivo.

    • Nikad nemojte skladištiti uređaj ili spremnik za gorivo u blizini otvorenog plamena, iskri ili žižaka poput onih na bojlerima ili drugim uređajima.

    Sigurnost u slučaju transporta

    • Budite oprezni pri utovaru ili istovaru uređaja.

    • Uređaj osigurajte od kotrljanja.

    • Prije utovara uređaja radi tegljenja zatvorite ventil za gorivo.

    Čišćenje ispod uređaja

    Za optimalnu učinkovitost košnje održavajte donju stranu kućišta uređaja čistom. Možete oprati ili ostrugati pokošenu travu s donje strane kućišta uređaja.

    Pranje donje strane uređaja

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Nakon svake uporabe
  • Očistite ispod kućišta uređaja.
    1. Postavite uređaj na ravnu betonsku ili asfaltnu površinu blizu crijeva za vodu.

    2. Pokrenite motor.

    3. Držite uključeno crijevo za vodu na razini ručke i usmjerite vodu prema tlu neposredno ispred desnog stražnjeg kotača (Slika 23).

      g002275

      Note: Noževi će povući vodu i isprati pokošenu travu. Pustite da voda teče dok se ne prestane ispirati pokošena trava ispod uređaja.

    4. Ugasite motor i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

    5. Isključite vodu.

    6. Pokrenite uređaj i pustite da radi nekoliko minuta kako bi se osušila vlaga na uređaju i njegovim dijelovima.

    Struganje ispod uređaja

    Ako se pranjem ne ukloni sva prljavština ispod uređaja, očistite je struganjem.

    1. Odspojite žicu sa svjećice.

    2. Ispustite gorivo iz spremnika za gorivo; pogledajte Pražnjenje spremnika za gorivo i čišćenje filtra.

    3. Nagnite uređaj bočno tako da je filtar zraka s gornje strane sve dok gornja ručka ne bude oslonjena na tlo.

    4. Očistite prljavštinu i pokošenu travu s pomoću drvenog strugača; izbjegavajte izbočine i oštre rubove.

    5. Okrenite uređaj u uspravan položaj.

    6. Napunite spremnik za gorivo.

    7. Spojite žicu na svjećicu.

    Čišćenje kotača

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 40 sati
  • Očistite kotače i zupčanike.
    1. Skinite stražnje kotače i očistite prljavštinu sa zupčanika kotača.

      g291315
    2. Nakon čišćenja nanesite malu količinu sredstva protiv zaribavanja na zupčanike.

      Note: Ako upravljate uređajem u ekstremnim uvjetima, češćim čišćenjem kotača od preporučenog možete produžiti vijek trajanja zupčanika.

      Note: Kako biste spriječili oštećenja brtvi ležajeva, pri čišćenju ležajeva nemojte koristiti visokotlačni mlaz vode.

    Održavanje

    Preporučeni raspored održavanja

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Nakon prvih 5 sati
  • Servisirajte pogonski sustav noževa.
  • Nakon prvih 8 sati
  • Promijenite motorno ulje.
  • Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Provjerite razinu motornog ulja i po potrebi dodajte ulje.
  • Provjerite rad sustava za zaustavljanje noževa. Noževi bi se trebali zaustaviti u roku od 3 sekunde od otpuštanja poluge za upravljanje; ako se ne zaustave, obratite se ovlaštenom serviseru.
  • Pregledajte filtar zraka.
  • Provjerite noževe i po potrebi ih servisirajte.
  • Pregledajte noževe.
  • Provjerite rad ručne kočnice.
  • Nakon svake uporabe
  • Očistite ispod kućišta uređaja.
  • Svakih 25 sati
  • Očistite pjenasti predfiltar (češće u prašnjavim uvjetima).
  • Svakih 40 sati
  • Očistite kotače i zupčanike.
  • Svakih 50 sati
  • Promijenite motorno ulje bez filtra ulja (češće u prašnjavim uvjetima).
  • Provjerite stanje remena.
  • Provjerite crijevo za gorivo i po potrebi ga zamijenite.
  • Očistite prljavštinu s donje strane poklopca remena.
  • Servisirajte pogonski sustav noževa.
  • Svakih 100 sati
  • Promijenite motorno ulje s filtrom ulja (češće u prašnjavim uvjetima).
  • Provjerite svjećicu.
  • Očistite filtar spremnika za gorivo.
  • Zamijenite filtar goriva.
  • Svakih 200 sati
  • Zamijenite filtar ulja.
  • Svakih 250 sati
  • Zamijenite remen spojke kočnice noža.
  • Zamijenite remen prijenosa.
  • Svakih 300 sati
  • Zamijenite papirnati filtar zraka (češće u prašnjavim uvjetima).
  • Godišnje ili prije skladištenja
  • Prije popravaka ili skladištenja ispraznite spremnik za gorivo u skladu s uputama.
  • Important: Pročitajte upute za upotrebu motora za detalje o dodatnim postupcima održavanja.

    Sigurnost pri održavanju

    • Prije podešavanja, servisiranja, čišćenja ili skladištenja uređaja obavezno isključite uređaj, pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave i pustite da se uređaj ohladi.

    • Prije bilo kakvih radova na održavanju uređaja odspojite žicu svjećice sa svjećice.

    • Nosite rukavice i zaštitu za oči tijekom servisiranja uređaja.

    • Nož je oštar. Ako ga dotaknete, može doći do teških tjelesnih ozljeda. Tijekom servisiranja noža nosite rukavice. Nemojte popravljati ili izmjenjivati nož/noževe.

    • Nemojte neovlašteno raditi izmjene na sigurnosnim uređajima. Redovito provjeravajte rade li ispravno.

    • Ako nagnete uređaj, može doći do istjecanja goriva. Gorivo je zapaljivo i eksplozivno i može uzrokovati tjelesne ozljede. Motor upotrebljavajte dok ne potrošite gorivo ili gorivo ispustite s pomoću ručne pumpe. Ni u kom slučaju nemojte upotrebljavati sifonsku pumpu.

    • Kako biste osigurali optimalnu učinkovitost uređaja, upotrebljavajte samo originalne zamjenske dijelove i dodatni pribor tvrtke Toro. Zamjenski dijelovi i dodatna oprema drugih proizvođača mogu biti opasni, a njihova upotreba može poništiti jamstvo.

    Servisiranje filtra zraka

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Pregledajte filtar zraka.
  • Svakih 25 sati
  • Očistite pjenasti predfiltar (češće u prašnjavim uvjetima).
  • Svakih 300 sati
  • Zamijenite papirnati filtar zraka (češće u prašnjavim uvjetima).
  • Important: Ne pokrećite motor ako nije postavljen sklop filtra zraka; doći će do teškog oštećenja motora.

    1. Ugasite motor i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

    2. Odspojite žicu sa svjećice.

    3. Skinite poklopac i temeljito ga očistite (Slika 25).

      g006591
    4. Skinite pjenasti predfiltar s papirnatog filtra (Slika 25) i zamijenite papirnati filtar ako je suviše prljav.

      Important: Ne pokušavajte očistiti papirnati filtar.

    5. Operite pjenasti predfiltar blagim deterdžentom i vodom i zatim ga osušite tapkanjem.

      Note: Nemojte dodavati ulje u pjenasti predfiltar.

    6. Postavite pjenasti predfiltar na papirnati filtar.

    7. Postavite sklop filtra zraka.

    8. Postavite poklopac.

    Mijenjanje motornog ulja

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Nakon prvih 8 sati
  • Promijenite motorno ulje.
  • Svakih 50 sati
  • Promijenite motorno ulje bez filtra ulja (češće u prašnjavim uvjetima).
  • Svakih 100 sati
  • Promijenite motorno ulje s filtrom ulja (češće u prašnjavim uvjetima).
  • Note: Prije mijenjanja ulja pustite motor da radi nekoliko minuta kako bi se zagrijao. Toplo ulje tečnije je i uklanja više onečišćenja.

    Specifikacije motornog ulja

    Kapacitet motornog ulja0,65 l* bez filtra ulja; 0,85 l* s filtrom ulja
    Viskoznost uljaSAE 30 ili SAE 10W-30 deterdžentno ulje
    Klasifikacija API servisaSJ ili više

    *Nakon ispuštanja ulja u kućištu motora ostaje malo ulja. Nemojte napuniti kućište motora do punog kapaciteta. Napunite kućište motora uljem u skladu sa sljedećim uputama.

    1. Premjestite uređaj na ravnu površinu.

    2. Pogledajte Sigurnost pri održavanju.

    3. Mjernu šipku izvadite tako da čep okrenete u smjeru suprotnom od smjera kazaljke na satu i povučete ga (Slika 26).

      g194742
    4. Nagnite uređaj bočno (tako da filtar zraka bude usmjeren prema gore) kako biste ispustili iskorišteno ulje iz cijevi spremnika za ulje (Slika 27).

      g019648
    5. Nakon ispuštanja iskorištenog ulja vratite uređaj u radni položaj.

    6. Pažljivo ulijte ¾ kapaciteta motornog ulja u cijev spremnika za ulje.

    7. Pričekajte 3 minute da se ulje slegne u motoru.

    8. Čistom krpom obrišite šipku za mjerenje razine ulja.

    9. Umetnite šipku za mjerenje razine ulja u cijev spremnika za ulje, a zatim je izvadite.

    10. Očitajte razinu ulja na šipki (Slika 26).

      • Ako je razina ulja na šipki preniska, pažljivo dolijte malo ulja u cijev spremnika za ulje, pričekajte 3 minute i ponavljajte korake od 8 do 10 sve dok razina ulja koja se očitava na šipki ne bude ispravna.

      • Ako je razina ulja na šipki previsoka, ispuštajte višak ulja sve dok razina na šipki ne bude ispravna.

      Important: Ako pokrenete motor dok je razina ulja u motoru previsoka ili preniska, može doći do oštećenja motora.

    11. Čvrsto postavite mjernu šipku.

    12. Propisno reciklirajte iskorišteno ulje.

    Mijenjanje filtra ulja

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 200 sati
  • Zamijenite filtar ulja.
    1. Pokrenite motor kako bi se ulje zagrijalo.

    2. Ugasite motor i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

    3. Odspojite žicu sa svjećice.

    4. Ispustite motorno ulje; pogledajte Mijenjanje motornog ulja.

    5. Stavite krpu ispod filtra ulja kako bi upila ulje koje može iscuriti dok uklanjate filtar.

    6. Skinite filtar ulja (Slika 28).

      Note: Provjerite jeste li zajedno s filtrom ulja uklonili brtvu filtra.

      g276457
    7. Prstom premažite brtvu novog filtra uljem (Slika 29).

      g002805
    8. Postavite novi filtar tako da brtva dođe u dodir s bazom filtra, a zatim rukom pritegnite filtar dodatnih ⅔ okreta.

    9. Napunite kućište motora svježim uljem do ispravne razine na mjernoj šipki; pogledajte Provjeravanje razine motornog ulja.

    10. Spojite žicu na svjećicu.

    11. Pokrenite motor na otprilike 3 minute.

    12. Isključite motor, pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave i provjerite curi li oko filtra ulje.

    13. Dodajte ulje kako biste nadoknadili ulje u filtru ulja; pogledajte Dodavanje ulja u motor

    14. Reciklirajte korišteni filtar ulja u skladu s lokalnim propisima.

    Servisiranje svjećice

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 100 sati
  • Provjerite svjećicu.
  • Upotrijebite svjećicu NGK BPR5ES ili ekvivalentnu.

    1. Ugasite motor i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

    2. Odspojite žicu sa svjećice.

    3. Očistite oko svjećice.

    4. Uklonite svjećicu s glave cilindra.

      Important: Zamijenite napuknute ili prljave svjećice. Nemojte čistiti elektrode jer može doći do oštećenja motora ako prljavština uđe u cilindar.

    5. Postavite razmak na svjećici na 0,76 mm; pogledajte Slika 30.

      g000533
    6. Postavite svjećicui brtvu.

    7. Zaokrenite čep na 22 Nm.

    8. Spojite žicu na svjećicu.

    Provjeravanje stanja remena

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 50 sati
  • Provjerite stanje remena.
    1. Ugasite motor i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

    2. Skinite poklopac remena (Slika 6) tako da uklonite 4 vijka kojima je pričvršćen za kućište uređaja.

    3. Provjerite ima li na remenu pukotina, izlizanih rubova, tragova gorenja ili bilo kakvih drugih oštećenja.

    4. Zamijenite oštećene remene.

    5. Ako zamijenite pogonski remen noževa, morate ga podesiti. Pogledajte Servisiranje pogonskog sustava noževa.

    6. Postavite poklopac remena s pomoću 4 vijka koje ste uklonili u koraku 2.

    Pražnjenje spremnika za gorivo i čišćenje filtra

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 50 sati
  • Provjerite crijevo za gorivo i po potrebi ga zamijenite.
  • Svakih 100 sati
  • Očistite filtar spremnika za gorivo.
  • Godišnje ili prije skladištenja
  • Prije popravaka ili skladištenja ispraznite spremnik za gorivo u skladu s uputama.
  • Note: Element filtra spremnika za gorivo (rešetka) nalazi se u otvoru spremnika za gorivo. Taj filtar dio je spremnika za gorivo i ne može se ukloniti.

    1. Isključite motor i pričekajte da se ohladi.

      Important: Ispustite gorivo samo ako je motor hladan.

    2. Odspojite žicu sa svjećice.

    3. Zatvorite ventil za zatvaranje goriva.

    4. Odspojite crijevo za dovod goriva tako da otpustite stezaljku na rasplinjaču.

    5. Otvorite ventil za zatvaranje goriva i do kraja ispustite gorivo iz spremnika i crijeva za dovod goriva u odobren kanistar za gorivo.

    6. Skinite spremnik za gorivo s uređaja.

    7. Ulijte malo goriva u spremnik za gorivo, lagano njišite spremnik kako bi se gorivo raširilo po njemu i izlijte ga u odobren kanistar za gorivo.

    8. Postavite spremnik za gorivo i crijevo za dovod goriva.

    Mijenjanje filtra goriva

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 100 sati
  • Zamijenite filtar goriva.
    1. Ugasite motor i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

    2. Odspojite žicu sa svjećice.

    3. Zatvorite ventil za zatvaranje goriva (Slika 31).

      g277609
    4. Skinite filtar goriva (Slika 31) s crijeva za dovod goriva tako da otpustite stezaljke oko filtra goriva.

    5. Postavite novi filtar goriva u crijevo za dovod goriva s pomoću stezaljki koje ste uklonili u koraku 4.

    Servisiranje pogonskog sustava noževa

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Nakon prvih 5 sati
  • Servisirajte pogonski sustav noževa.
  • Svakih 50 sati
  • Očistite prljavštinu s donje strane poklopca remena.
  • Servisirajte pogonski sustav noževa.
    1. Otpustite oba pričvrsna vijka na pristupnoj ploči poklopca remena i skinite ploču (Slika 32).

      g208925
    2. Četkom ili puhanjem uklonite prljavštinu s unutarnje strane poklopca remena i oko svih dijelova.

    3. Prislonite mjerač zazora od 0,13 do 0,76 mm uza zid i pomaknite ga iza zatezne opruge remena; pogledajte Slika 33.

      decal116-8528

      Note: Ako postoji vidljiv razmak između mjerača i opruge, pritegnite vijak za podešavanje i maticu sve dok se mjerač zazora ne počne jedva slobodno kretati kroz razmak (Slika 32).

      Important: Nemojte prekomjerno zategnuti vijak za podešavanje. To bi moglo dovesti do oštećenja pogonskog remena noževa.

    4. Postavite pristupnu ploču poklopca remena.

    Održavanje noževa

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Provjerite noževe i po potrebi ih servisirajte.
  • Important: Za ispravno postavljanje noževa potreban je moment-ključ. Ako nemate moment-ključ ili se ne usudite sami izvršiti postupak, obratite se ovlaštenom serviseru.

    Provjerite jesu li noževi oštri i imaju li ikakvih znakova istrošenosti ili oštećenja kad god vam ponestane goriva; pogledajte Pregledavanje noževa. Ako je oštrica noža tupa ili neravna, dajte ga naoštriti ili ga zamijenite. Ako su noževi istrošeni, savijeni, oštećeni ili napuknuti, smjesta ih zamijenite originalnim zamjenskim noževima proizvođača Lawn-Boy.

    Opasnost

    Istrošeni ili oštećeni noževi mogu se slomiti i komadići noža bi mogli biti odbačeni prema vama ili prolaznicima te tako uzrokovati teške tjelesne ozljede ili smrt.

    • Povremeno provjerite jesu li noževi istrošeni ili oštećeni.

    • Zamijenite istrošene ili oštećene noževe.

    Note: Održavajte noževe oštrima tijekom cijele sezone košnje jer oštri noževi rade čiste rezove bez trganja ili komadanja vlati trave. Od trganja i komadanja rubovi trave posmeđe, što usporava rast i povećava vjerojatnost bolesti.

    Priprema za servisiranje noževa za rezanje

    Nagnite uređaj bočno tako da je filtar zraka s gornje strane sve dok gornja ručka ne bude oslonjena na tlo.

    Upozorenje

    Noževi su oštri; ako dotaknete nož, može doći do teških tjelesnih ozljeda.

    • Odspojite žicu sa svjećice.

    • Tijekom servisiranja noževa nosite rukavice.

    Pregledavanje noževa

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Pregledajte noževe.
    1. Pregledajte oštrice (Slika 34). Ako su oštrice tupe ili imaju zareze, uklonite noževe i dajte ih naoštriti ili ih zamijenite.

      g017223
    2. Pregledajte noževe, osobito u zakrivljenom dijelu (Slika 34). Ako na tom dijelu uočite oštećenja, znakove istrošenosti ili stvaranje utora, smjesta zamijenite noževe novima.

      Opasnost

      Ako dopustite da se nož istroši, stvorit će se utor između krila oštrice i ravnog dijela noža. S vremenom bi se mogao odlomiti dio noža i biti odbačen od ispod kućišta, što može teško ozlijediti vas ili prolaznike.

      • Povremeno provjerite jesu li noževi istrošeni ili oštećeni.

      • Nikad nemojte pokušati izravnati nož koji je savijen ili variti slomljen ili napuknut nož.

      • Provjerite jesu li noževi savijeni; pogledajte Provjera savinutih noževa.

    Provjera savinutih noževa

    1. Okrenite noževe u položaj prikazan na Slika 35.

      g016532
    2. Mjerite od ravne površine do oštrica na točkama A i B (Slika 35) i zabilježite oba mjerenja.

    3. Okrenite noževe tako da se njihovi suprotni krajevi nalaze na točkama A i B.

    4. Ponovite mjerenja iz koraka 2 i zabilježite ih.

      Note: Ako je razlika između mjerenja A i B dobivenih u koracima 2 i 4 premašuje 3 mm, zamijenite noževe; pogledajte Uklanjanje noževa.

      Upozorenje

      Nož koji je savijen ili oštećen može se razlomiti i teško ozlijediti ili usmrtiti vas ili prolaznike.

      • Uvijek zamijenite savijen ili oštećen nož.

      • Nikad nemojte brusiti oštrice ili površine noža ili stvarati oštre zareze na njima.

    Uklanjanje noževa

    Zamijenite noževe ako se sudare s tvrdim predmetom ili ako su neuravnoteženi, savijeni ili istrošeni. Upotrebljavajte isključivo originalne zamjenske noževe tvrtke Toro.

    1. Držite noževe stabilnima s pomoću drvenog bloka i okrenite vijak noža u smjeru suprotnom od kazaljki na satu kako je prikazano na Slika 36.

      g232790
    2. Uklonite sve noževe kako je prikazano na Slika 37.

      g016530
    3. Provjerite ima li na klinovima nosača noža znakova istrošenosti ili oštećenja.

    Postavljanje noževa

    Upozorenje

    Neispravno postavljanje noževa može uzrokovati oštećenja uređaja ili ozlijediti ili usmrtiti vas ili prolaznike.

    Postavite noževe prema uputama.

    1. Postavite prvi nož u horizontalan položaj, zajedno sa svim dijelovima za postavljanje kako je prikazano na Slika 37.

      Note: Rukom pritegnite vijak.

      Important: Postavite zaobljene krajeve noževa tako da su usmjereni prema kućištu uređaja. Osigurajte da podignuti dijelovi svakog nosača noža budu poravnati s udubinama na glavi odgovarajućeg vretena, a klinovi s druge strane svakog nosača noža s rupama na odgovarajućem nožu.

    2. Stabilizirajte svaki nož s pomoću ploče i okrenite vijak noža u smjeru kazaljki na satu s pomoću moment-ključa kako je prikazano na Slika 38; pritegnite svaki vijak noža na 82 Nm.

      g232801
    3. Okrenite postavljeni nož ¼ okretaja dok ne bude u okomitom položaju i postavite drugi nož na isti način kao prvi (pogledajte korak 1).

      Note: Noževi bi trebali biti okomiti jedan na drugi, u obliku preokrenutog slova T“ kako je prikazano na Slika 39.

      g016536
    4. Pritegnite drugi nož; pogledajte korak 2.

    5. Rukom okrenite noževe punih 360° kako biste se uvjerili da se ne dodiruju.

      Note: Ako se noževi dodiruju, nisu ispravno postavljeni. Ponavljajte korake od 1 do 3 dok se noževi ne prestanu dodirivati.

    Mijenjanje pogonskog remena noževa

    Zamijenite pogonski remen noževa po potrebi.

    1. Ugasite motor i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

    2. Odspojite žicu sa svjećice.

    3. Skinite poklopac remena (Slika 6) tako da uklonite 4 vijka kojima je pričvršćen za kućište uređaja.

      Note: Sačuvajte vijke za postavljanje poklopca remena na kućište uređaja.

    4. Očistite prljavštinu s donje strane poklopca remena.

    5. Skinite štitnik remena BBC uređaja i dijelove za postavljanje.

      Note: Sačuvajte štitnik remena BBC uređaja i dijelove za naknadno postavljanje.

      g208922
    6. Skinite remen BBC uređaja s prednje lijeve remenice.

    7. Otpustite vijak za podešavanje (Slika 32).

    8. Skinite fiksnu remenicu praznog hoda i dijelove za postavljanje (Slika 41).

      Note: Sačuvajte remenicu praznog hoda i dijelove za naknadno postavljanje.

      g208924
    9. Skinite pogonski remen noževa.

    10. Poravnajte otvore na desnom i lijevom lančaniku s otvorima na kućištu kako je prikazano na Slika 41.

      Note: Držite lančanike na mjestu s pomoću šipke ili odvijača.

    11. Kad učvrstite lančanike na mjestu, postavite pogonski remen noževa i fiksnu remenicu praznog hoda.

      Note: Provjerite jesu li zupci sjeli u lančanike.

    12. Pritegnite remen na preporučeni način; pogledajte Servisiranje pogonskog sustava noževa.

    13. Maknite šipku ili odvijač s lančanika.

    14. Provjerite jesu li noževi ispod kućišta ispravno poravnati; pogledajte Pregledavanje noževa.

    15. Postavite remen BBC uređaja i štitnik remena BBC uređaja te druge dijelove.

    16. Postavite poklopac remena s pomoću 4 vijka koje ste uklonili u koraku 3.

    17. Spojite žicu na svjećicu.

    18. Provjerite rad poluge za upravljanje i spojke kočnice noža.

    Mijenjanje remena spojke kočnice noža (BBC)

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 250 sati
  • Zamijenite remen spojke kočnice noža.
    1. Ugasite motor i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

    2. Odspojite žicu sa svjećice.

    3. Skinite 4 vijka kojima je poklopac remena pričvršćen za kućište uređaja.

      Note: Sačuvajte vijke za postavljanje poklopca remena na kućište uređaja.

    4. Skinite poklopac remena.

    5. Očistite prljavštinu s donje strane poklopca remena.

    6. Skinite remen prijenosa; pogledajte Skidanje remena prijenosa.

    7. Skinite štitnik remena BBC uređaja (Slika 42).

      Note: Sačuvajte dijelove za naknadno postavljanje štitnika remena BBC uređaja.

      g208922
    8. Skinite remen BBC uređaja s remenice bubnja kočnice i zatim skinite remen s uređaja.

      Note: Držite jedan od noževa koristeći rukavicu ili krpu i okrenite vratilo noža kako biste mogli ukloniti remen BBC uređaja.

    9. Kako biste postavili novi remen BBC uređaja, provedite prethodno navedene korake obrnutim redoslijedom.

    10. Podesite kabel BBC uređaja; pogledajte Podešavanje kabela kočnice noža.

    Podešavanje kabela kočnice noža

    Podesite kabel kočnice noža kad god postavljate novi kabel ili mijenjate remen BBC uređaja.

    1. Ugasite motor i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

    2. Odspojite žicu sa svjećice.

    3. Skinite poklopac remena (Slika 6) tako da uklonite 4 vijka kojima je pričvršćen za kućište uređaja.

      Note: Sačuvajte vijke za postavljanje poklopca remena na kućište uređaja.

    4. Očistite prljavštinu s donje strane poklopca remena.

    5. Otpustite vijak stezaljke za kabel (Slika 43).

      g208921
    6. Povucite plašt kabela kako biste povećali napetost (Slika 44).

      Note: Nemojte zatezati oprugu.

      g208926
    7. Označite kabel kočnice (Slika 45) i zatim podesite plašt dok ne bude olabavljen približno 11 mm (Slika 46).

      g208923
      g208920
    8. Pritegnite vijak stezaljke za kabel od 11 do 14 Nm kako biste učvrstili podešenje.

    9. Postavite poklopac remena s pomoću 4 vijka koje ste uklonili u koraku 3.

    10. Spojite žicu na svjećicu.

    11. Provjerite rad spojke kočnice noža.

    Mijenjanje remena prijenosa

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 250 sati
  • Zamijenite remen prijenosa.
  • Skidanje remena prijenosa

    Note: Sačuvajte sve dijelove koje skinete u ovom postupku osim starog remena prijenosa radi postavljanja opisanog u odjeljku Postavljanje remena prijenosa.

    1. Ugasite motor i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

    2. Odspojite žicu sa svjećice.

    3. Skinite 4 vijka kojima je poklopac remena pričvršćen za kućište uređaja.

    4. Skinite poklopac remena.

    5. Očistite prljavštinu s donje strane poklopca remena.

    6. Ako je vreća za travu na uređaju, uklonite je. Pogledajte Uklanjanje vreće za travu.

    7. Podignite i otklopite stražnji usmjerivač.

    8. Skinite stražnji prozor ispod usmjerivača za stražnje izbacivanje tako da skinete vijak kojim je pričvršćen (Slika 47).

      g280620
    9. Skinite zaštitnu gumenu zavjesu tako da skinete oba vijka kojima je pričvršćena (Slika 48).

      g280624
    10. Okrećite remenicu praznog hoda preko otvora za pristup na prijenosu s pomoću usadnog ključa kojim ćete okretati maticu remenice praznog hoda u smjeru kazaljki na satu.

      g281194
    11. Dok držite remenicu praznog hoda preko otvora za pristup na prijenosu, umetnite odvijač u otvor za pristup kako bi sjeo u jedan od utora remenice praznog hoda.

      g280736
    12. S pomoću odvijača držite remenicu praznog hoda odmaknutu dok ne dovršite postavljanje novog remena prijenosa.

    13. S prednje strane uređaja skinite remen s remenice motora i zatim ga uklonite s remenice prijenosa.

    Postavljanje remena prijenosa

    1. Dok je remenica praznog hoda odmaknuta, postavite novi remen prijenosa tako da remen prvi stavite preko remenice prijenosa i zatim preko remenice motora.

    2. Maknite odvijač iz otvora za pristup na prijenosu kako biste vratili remenicu praznog hoda u napeti položaj.

    3. S pomoću stražnjeg prozora ispod usmjerivača za stražnje izbacivanje provjerite je li novi remen prijenosa ispravno postavljen.

    4. Postavite zaštitnu gumenu zavjesu s pomoću 2 vijka koje ste uklonili u koraku 9 u odjeljku Skidanje remena prijenosa.

    5. Postavite stražnji prozor ispod usmjerivača za stražnje izbacivanje s pomoću odgovarajućeg vijka uklonjenog u koraku 8 u odjeljku Skidanje remena prijenosa.

    Podešavanje kabela ručne kočnice

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Provjerite rad ručne kočnice.
  • Kad god postavite novi kabel ručne kočnice ili ručna kočnica nije podešena, podesite kabel ručne kočnice.

    1. Deaktivirajte ručnu kočnicu, pogledajte Deaktiviranje ručne kočnice.

    2. Okrenite maticu za podešavanje u smjeru suprotnom od kazaljki na satu kako biste smanjili napetost kabela (Slika 51).

      g285474
    3. Podesite napetost kabela (Slika 51) tako da povučete ili gurnete plašt kabela i držite u tom položaju.

      Note: Povucite plašt kabela prema motoru kako biste povećali napetost (povećava i opterećenje stezaljke kočnice); odgurnite plašt kabela od motora kako biste smanjili napetost (smanjuje i opterećenje stezaljke kočnice).

      Important: Postupno podesite plašt kabela kako biste izbjegli prekomjerno zatezanje. Prekomjerno zatezanje može dovesti do toga da se uređaj ne kreće slobodno čak i kada je ručna kočnica deaktivirana. Ispravno zatezanje omogućuje slobodno kretanje uređaja kad je ručna kočnica deaktivirana i mirovanje kada je ručna kočnica aktivirana.

    4. Okrenite maticu za podešavanje u smjeru kazaljki na satu kako biste povećali napetost kabela.

      Note: Čvrsto pritegnite maticu s pomoću ključa.

    Podešavanje samohodnog pogona

    Samo za modele sa samohodnim pogonom

    Kad god postavite novi kabel za samohodni pogon ili samohodni pogon nije podešen, podesite samohodni pogon.

    1. Okrenite maticu za podešavanje u smjeru suprotnom od kazaljki na satu kako biste smanjili napetost kabela (Slika 52).

      g282366
    2. Podesite napetost kabela (Slika 52) tako da ga povučete ili gurnete i držite u tom položaju.

      Note: Povucite kabel prema motoru kako biste povećali vučni pogon; odgurnite kabel od motora kako biste smanjili vučni pogon.

      Note: Postupno podesite kabel kako biste izbjegli prekomjerno podešavanje.

    3. Okrenite maticu za podešavanje u smjeru kazaljki na satu kako biste povećali napetost kabela.

      Note: Čvrsto pritegnite maticu s pomoću ključa.

    Skladištenje

    Sigurnost skladištenja

    Prije podešavanja, servisiranja, čišćenja ili skladištenja uređaja obavezno isključite uređaj, pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave i pustite da se uređaj ohladi.

    Opće informacije

    Čuvajte uređaj na hladnom, čistom i suhom mjestu. Prekrijte uređaj kako bi ostao čist i zaštićen.

    1. Izvršite preporučene postupke godišnjeg održavanja; pogledajte .

    2. Očistite ispod uređaja; pogledajte Čišćenje ispod uređaja.

    3. Očistite otpatke, prljavštinu i nečistoće s vanjskih dijelova motora, pokrova i gornje strane uređaja.

    4. Provjerite stanje noževa; pogledajte Pregledavanje noževa.

    5. Servisirajte filtar zraka; pogledajte Servisiranje filtra zraka.

    6. Zategnite sve matice, vijke i šarafe.

    7. Obojite sve zahrđale ili oguljene površine bojom koju kupite kod ovlaštenog servisera.

    Pripremanje sustava goriva

    Pri posljednjoj nadopuni goriva u godini u gorivo dodajte stabilizator u skladu s uputama proizvođača motora. Ispraznite spremnik za gorivo pri zadnjoj košnji prije skladištenja uređaja.

    1. Pustite uređaj da radi dok se motor ne ugasi zbog nedostatka goriva.

    2. Ponovno pokrenite motor.

    3. Pustite motor da radi dok se ne ugasi. Motor je dovoljno suh kad ga više ne možete pokrenuti.

    Priprema motora

    1. Promijenite motorno ulje i filtar ulja dok je motor još topao; pogledajte Mijenjanje motornog ulja i Mijenjanje filtra ulja.

    2. Uklonite svjećicu.

    3. S pomoću kantice za ulje dodajte otprilike 30 ml motornog ulja u motor kroz otvor za svjećicu.

    4. Polako povucite uže za pokretanje nekoliko puta kako bi se ulje ravnomjerno rasporedilo u cilindru.

    5. Postavite svjećicu, ali nemojte spojiti žicu na svjećicu. Učvrstite žicu tako da ne dođe u dodir sa svjećicom.

    Prekid skladištenja

    1. Provjerite i zategnite sve pričvrsne elemente.

    2. Izvadite svjećicu i brzo provrtite motor s pomoću pokretača. Time se iz cilindra izbacuje višak ulja.

    3. Pregledajte svjećicu i zamijenite je ako je prljava, istrošena ili napuknuta; pogledajte upute za upotrebu motora.

    4. Postavite svjećicu i zategnite je na preporučeni moment od 20 Nm.

    5. Izvršite potrebne postupke odražavanja; pogledajte .

    6. Provjerite razinu motornog ulja; pogledajte Provjeravanje razine motornog ulja.

    7. Napunite spremnik za gorivo svježim gorivom; pogledajte Punjenje spremnika za gorivo.

    8. Spojite žicu na svjećicu.

    Otklanjanje pogrešaka

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Motor se ne pokreće.
    1. Spremnik za gorivo je prazan ili je gorivo u sustavu goriva ustajalo.
    2. Zatvoren je zaporni ventil za gorivo.
    3. Poluga za gas nije u ispravnom položaju.
    4. U sustavu za gorivo nalazi se prljavština, voda ili ustajalo gorivo.
    5. Žica nije spojena na svjećicu.
    6. Svjećica je oštećena, prljava ili je razmak netočan.
    7. U filtru goriva postoje nečistoće.
    1. Ispustite i/ili napunite spremnik za gorivo svježim gorivom. Ako se problem nastavi obratite se ovlaštenom serviseru.
    2. Otvorite ventil za zatvaranje goriva.
    3. Pomaknite polugu za gas u položaj Prigušivanje.
    4. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    5. Spojite žicu na svjećicu.
    6. Provjerite svjećicu i po potrebi podesite razmak. Zamijenite svjećicu ako je oštećena, prljava ili napuknuta.
    7. Zamijenite filtar goriva i očistite rešetku filtra u spremniku.
    Motor se teško pokreće ili gubi snagu.
    1. Element filtra zraka je prljav i ograničava protok zraka.
    2. Razina ulja u motoru je niska ili je ulje prljavo.
    3. Crijevo na otvoru spremnika za gorivo je začepljeno.
    4. U filtru goriva postoje nečistoće.
    5. U sustavu za gorivo nalazi se prljavština, voda ili ustajalo gorivo.
    6. S donje strane uređaja ima pokošene trave i prljavštine.
    7. Svjećica je oštećena, prljava ili je razmak netočan.
    1. Očistite predfiltar filtra zraka i/ili zamijenite papirnati filtar.
    2. Provjerite motorno ulje. Zamijenite ulje ako je prljavo ili ga dodajte ako ga je premalo.
    3. Očistite ili zamijenite crijevo na otvoru spremnika za gorivo.
    4. Zamijenite filtar goriva i očistite rešetku filtra u spremniku.
    5. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    6. Očistite ispod uređaja.
    7. Provjerite svjećicu i po potrebi podesite razmak. Zamijenite svjećicu ako je oštećena, prljava ili napuknuta.
    Rad motora je grub.
    1. Žica nije čvrsto spojena na svjećicu.
    2. Svjećica je oštećena, prljava ili je razmak netočan.
    3. Poluga za gas nije u položaju Brzo.
    4. Element filtra zraka je prljav i ograničava protok zraka.
    5. U filtru goriva postoje nečistoće.
    1. Čvrsto spojite žicu na svjećicu.
    2. Provjerite svjećicu i po potrebi podesite razmak. Zamijenite svjećicu ako je oštećena, prljava ili napuknuta.
    3. Pomaknite polugu za gas u položaj Brzo.
    4. Očistite predfiltar filtra zraka i/ili zamijenite papirnati filtar.
    5. Zamijenite filtar goriva i očistite rešetku filtra u spremniku.
    Uređaj ili motor previše vibrira.
    1. Nož je savijen ili neuravnotežen.
    2. Pričvrsni vijak noža nije zategnut.
    3. S donje strane kućišta uređaja ima pokošene trave i prljavštine.
    4. Pričvrsni vijci motora nisu zategnuti.
    5. Remenica motora, remenica praznog hoda ili remenica noža su otpuštene.
    6. Remenica motora je oštećena.
    7. Vratilo noža je zakrivljeno.
    8. Remen je oštećen.
    1. Uravnotežite nož(eve). Ako je nož savijen, zamijenite ga.
    2. Pritegnite pričvrsne vijke noža.
    3. Očistite ispod uređaja.
    4. Stegnite pričvrsne vijke motora.
    5. Pritegnite labavu remenicu.
    6. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    7. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    8. Zamijenite remen.
    Uređaj neujednačeno kosi.
    1. Sva 4 kotača nisu na istoj visini.
    2. Noževi su tupi.
    3. Ponavljate obrazac košenja.
    4. S donje strane uređaja ima pokošene trave i prljavštine.
    5. Vratilo noža je zakrivljeno.
    1. Postavite sva 4 kotača na istu visinu.
    2. Naoštrite i uravnotežite noževe.
    3. Promijenite obrazac košenja.
    4. Očistite ispod uređaja.
    5. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    Žlijeb za izbacivanje se začepljuje.
    1. Poluga za gas nije u položaju Brzo.
    2. Visina košnje je preniska.
    3. Prebrzo kosite.
    4. Trava je mokra.
    5. S donje strane uređaja ima pokošene trave i prljavštine.
    1. Pomaknite polugu za gas u položaj Brzo.
    2. Povećajte visinu košnje; ako je potrebno, pokosite još jednom na nižoj visini košnje.
    3. Kosite sporije.
    4. Pričekajte da se trava osuši prije košenja.
    5. Očistite ispod uređaja.
    Samohodni pogon ne radi.
    1. Kabel za samohodni pogon nije podešen ili je oštećen.
    2. U području remena ima prljavštine.
    3. Remen je oštećen.
    1. Podesite kabel za samohodni pogon; zamijenite kabel ako je potrebno.
    2. Očistite prljavštinu iz područja remena.
    3. Zamijenite remen.
    Noževi se ne okreću ili proklizavaju.
    1. Remen BBC uređaja ili zupčasti remen istrošeni su, labavi ili potrgani.
    2. Remen BBC uređaja nije na remenici.
    3. Kabel BBC uređaja je istrošen, labav ili potrgan.
    1. Podesite kabel BBC uređaja; podesite napetost zupčastog remena; zamijenite ih ako je potrebno.
    2. Provjerite je li remen oštećen i obratite se ovlaštenom serviseru ako je potrebno.
    3. Podesite kabel BBC uređaja; zamijenite ga ako je potrebno.
    Noževi se međusobno dodiruju.
    1. Noževi su neispravno postavljeni ili poravnati.
    2. Adapteri noževa su istrošeni, labavi ili slomljeni.
    3. Zupčasti remen je istrošen, labav ili potrgan.
    4. Razvodni lančanici ili remenica praznog hoda su istrošeni, labavi ili slomljeni.
    1. Ispravno postavite noževe.
    2. Zamijenite adaptere noževa.
    3. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    4. Obratite se ovlaštenom serviseru.