Introducere

Acest fierăstrău cu braț fix este proiectat pentru tunderea ramurilor mici și crengilor cu diametru de până la 15,2 cm. A se utiliza numai de către adulți. A fost proiectat să utilizeze acumulatori litiu-ion Toro Flex-Force, modelele 81820, 81825, 81850, 81860 sau 81875. Acești acumulatori sunt proiectați pentru a fi încărcați folosind doar modelele de încărcătoare 81801, 81101, 81802 sau 81805. Utilizarea acestor produse în alte scopuri decât cele intenționate poate fi periculoasă pentru dumneavoastră și pentru alte persoane.

Important: Dacă utilizați această mașină cu modelele de acumulatori 81850, 81860 sau 81875, trebuie să instalați centura cu eliberare rapidă pentru susținere și echilibru adecvate.Nu folosiți alte centuri sau mai multe centuri în timp ce utilizați mașina.

Citiţi cu atenţie aceste informaţii pentru a învăţa despre modul corespunzător de utilizare şi întreţinere a produsului şi pentru a evita rănirea personală şi deteriorarea produsului. Aveţi responsabilitatea de a utiliza produsul în mod corespunzător şi sigur.

Vizitați site-ul www.Toro.com pentru mai multe informații, inclusiv informații privind siguranța produsului și materiale de instruire , informații privind accesoriile, ajutor la căutarea unui distribuitor sau pentru înregistrarea produsului.

De fiecare dată când aveţi nevoie de service, piese originale Toro sau informaţii suplimentare, contactaţi un centru de service autorizat sau departamentul Servicii Clienţi Toro şi pregătiţi numărul de model sau de serie al produsului. Figura 1 indică locaţia numărului de model sau de serie pe produs. Scrieţi numerele în spaţiul furnizat.

Important: Pentru a accesa date despre garanție, piese și alte informații despre produs puteți scana codul QR (dacă este prezent) de pe plăcuța cu numărul de serie, cu ajutorul unui dispozitiv mobil.

g374224

Acest manual identifică potențialele pericole și conține mesaje de siguranță identificate prin simbolul de alertă de siguranță (Figura 2), semnalizând un pericol care poate cauza rănirea gravă sau moartea dacă nu respectați următoarele măsuri de precauție recomandate.

sa-black

Acest manual utilizează 2 cuvinte pentru a evidenţia informaţiile. Important atrage atenţia asupra informaţiilor mecanice speciale şi Notă accentuează informaţiile generale care necesită atenţie specială.

Graphic

Pentru asistență, vă rugăm să consultați www.Toro.com/support pentru videoclipuri cu instrucțiuni sau să contactați centrul de service autorizat înainte de a returna acest produs.

Siguranţă în funcţionare

Atenţie

Citiți toate avertismentele, instrucțiunile, ilustrațiile și specificațiile de siguranță furnizate cu această unealtă electrică.

Nerespectarea instrucțiunilor enumerate mai jos poate duce la producerea de electrocutări, incendii și/sau vătămări grave.

Păstrați toate avertismentele și instrucțiunile pentru consultări ulterioare.

Termenul unealtă electrică” din toate avertismentele se referă la unealta electrică cu alimentare de la rețea (cu cablu) sau la unealta electrică cu acumulator (fără cablu).

INSTRUCȚIUNI IMPORTANTE

DE SIGURANȚĂ

I. Siguranța în zona lucru

  1. Mențineți zona de lucru curată și bine iluminată.Zonele dezordonate sau întunecoase promovează accidentele.

  2. Nu utilizați uneltele electrice în medii explozive, precum în prezența lichidelor, gazelor sau prafului inflamabil.Uneltele electrice emit scântei care pot aprinde praful sau vaporii.

  3. Țineți copiii și alte persoane la distanță în timp ce utilizați o unealtă electrică.Distragerea atenției vă poate face să pierdeți controlul.

II. Siguranța electrică

  1. Fișele uneltelor electrice trebuie să corespundă prizelor. Nu modificați niciodată fișa în niciun fel. Nu folosiți fișe cu adaptor cu uneltele electrice (cu împământare) legate la masă.Fișele nemodificate și prizele corespunzătoare vor reduce riscul de electrocutare.

  2. Evitați contactul fizic cu suprafețele împământate sau legate la masă, precum conductele, radiatoarele, plitele și frigiderele.Riscul de electrocutare este mai mare în cazul în care corpul dumneavoastră este în contact cu o suprafață împământată sau legată la masă.

  3. Nu expuneți uneltele electrice la ploaie sau medii umede.Pătrunderea apei în unealta electrică va crește riscul de electrocutare.

  4. Nu bruscați cablul. Nu folosiți niciodată cablul pentru a transporta, trage sau deconecta unealta electrică de la priză. Țineți cablul departe de căldură, ulei, margini ascuțite sau piese mobile.Cablurile deteriorate sau încurcate cresc riscul de electrocutare.

  5. În timpul utilizării unei unelte electrice în exterior, folosiți un cablu prelungitor adecvat pentru utilizarea în exterior.Folosirea unui cablu adecvat pentru utilizarea în exterior reduce riscul de electrocutare.

  6. Dacă nu se poate evita utilizarea unei unelte electrice într-un mediu umed, folosiți o sursă de alimentare protejată de un dispozitiv de curent rezidual (RCD).Folosirea unui RCD reduce riscul de electrocutare.

III. Siguranța personală

  1. Fiți vigilent, acordați atenție activității și folosiți-vă simțul practic atunci când operați unealta electrică. Nu utilizaţi unealta electrică dacă sunteți obosit sau sub influența alcoolului, a drogurilor sau a medicamentelor.Un moment de neglijență în timpul utilizării uneltelor electrice poate duce la vătămări corporale grave.

  2. Purtați echipament personal de protecție. Purtați întotdeauna protecție pentru ochi.Echipamentele de protecție, precum masca împotriva prafului, încălțămintea de protecție antiderapantă, casca de protecție sau căștile pentru protecția auzului, folosite în circumstanțe adecvate, reduc riscul de vătămare corporală.

  3. Preveniți pornirea accidentală. Asigurați-vă că acest comutator este în poziția OPRIRE înainte de conectarea la sursa de alimentare și/sau acumulator, de ridicarea sau de transportarea uneltei.Transportarea uneltelor electrice cu degetul pe comutator sau punerea sub tensiune a uneltelor electrice care au comutatorul în poziția pornită promovează accidentele.

  4. Îndepărtați orice cheie de reglare înainte de a porni unealta electrică.O cheie lăsată atașată de o piesă rotativă a unei unelte electrice poate cauza vătămări corporale.

  5. Nu vă întindeți prea mult. Mențineți-vă stabilitatea și echilibrul în orice moment.Acest lucru asigură mai mult control asupra uneltei electrice în situații neașteptate.

  6. Îmbrăcați-vă corespunzător. Nu purtați îmbrăcăminte largă sau bijuterii. Țineți-vă părul, îmbrăcămintea și mănușile departe de piesele mobile.Îmbrăcămintea largă, bijuteriile sau părul lung se pot prinde în piesele mobile.

  7. Dacă dispozitivele sunt prevăzute cu racorduri pentru unități de extragere și colectare, asigurați-vă că acestea sunt conectate și utilizate corespunzător.Colectarea prafului poate reduce pericolele legate de praf.

  8. Nu permiteți ca familiarizarea cu și utilizarea frecventă a uneltelor să ducă la neglijență și ignorarea principiilor de siguranță.O acțiune neglijentă poate duce la vătămări grave într-o fracțiune de secundă.

  9. Nu lăsaţi niciodată copii sau persoane neinstruite să utilizeze sau să efectueze lucrări de service asupra acestui dispozitiv. Utilizarea dispozitivului sau lucrările de service vor fi efectuate doar de persoane responsabile, instruite, familiarizate cu instrucțiunile și apte din punct de vedere fizic.

IV. Utilizarea și întreținerea uneltelor electrice

  1. Nu forțați unealta electrică. Utilizați unealta electrică adecvată pentru sarcina dumneavoastră.Unealta electrică adecvată va lucra mai bine și mai sigur la capacitatea pentru care a fost proiectată.

  2. Nu folosiți unealta electrică în cazul în care comutatorul nu o pornește și oprește.Orice unealtă electrică ce nu poate fi controlată cu ajutorul comutatorului este periculoasă și trebuie reparată.

  3. Deconectați fișa de la sursa de alimentare și/sau îndepărtați acumulatorul, dacă este demontabil, de pe unealta electrică înainte de a realiza orice reglaje, de a schimba accesoriile sau de a depozita uneltele electrice.Aceste măsuri de siguranță preventive reduc riscul de pornire accidentală a uneltei electrice.

  4. Depozitați uneltele electrice inactive în interior, în locuri care nu sunt la îndemâna copiilor, și nu permiteți persoanelor care nu sunt familiarizate cu unealta electrică sau cu aceste instrucțiuni să o folosească.Uneltele electrice sunt periculoase dacă sunt folosite de utilizatori neinstruiți.

  5. Întrețineți uneltele electrice și accesoriile. Verificați dacă piesele mobile sunt aliniate greșit sau blocate, dacă există piese rupte, dar și dacă există orice alte condiții care ar putea afecta operarea uneltei electrice. Dacă este deteriorată, unealta electrică trebuie reparată înainte de utilizare.Multe accidente sunt cauzate de unelte electrice întreținute necorespunzător.

  6. Mențineți uneltele de tăiere ascuțite și curate.Uneltele de tăiere întreținute corespunzător, cu marginile de tăiere ascuțite, au șanse mai mici de a se bloca și sunt mai ușor de controlat.

  7. Folosiți unealta electrică, accesoriile și piesele, etc., în conformitate cu aceste instrucțiuni, având în vedere condițiile de lucru și activitatea care trebuie realizată.Utilizarea uneltelor electrice în scopuri diferite de cele preconizate poate duce la situații periculoase.

  8. Mențineți mânerele și suprafețele de prindere uscate, curate și fără urme de ulei și lubrifiant.Mânerele și suprafețele de prindere alunecoase nu permit manipularea și controlul uneltei, în siguranță, în situații neașteptate.

V. Utilizarea și întreținerea uneltelor cu acumulator

  1. Folosiți numai încărcătorul indicat de producător pentru reîncărcare.Un încărcător adecvat pentru un tip de acumulator poate crea un risc de incendiu dacă este utilizat cu un alt acumulator.

  2. Folosiți uneltele electrice doar cu acumulatorii indicați.Utilizarea oricăror alți acumulatori poate crea un risc de vătămare sau incendiu.

  3. Atunci când nu utilizați acumulatorul, țineți-l departe de alte obiecte metalice precum agrafe pentru hârtie, monede, chei, cuie, șuruburi sau alte obiecte metalice de mici dimensiuni care pot realiza o conexiune între borne.Scurtcircuitarea simultană a bornelor acumulatorului poate provoca arsuri sau un incendiu.

  4. În condiții de utilizare abuzivă, se poate scurge lichid din acumulator; evitați contactul. Dacă luați contact accidental cu acesta, spălați cu apă. Dacă lichidul intră în contact cu ochii, solicitați asistență medicală.Lichidul scurs din acumulator poate cauza iritații sau arsuri.

  5. Nu folosiți un acumulator sau o unealtă deteriorată sau modificată.Acumulatorii deteriorați sau modificați pot avea un comportament imprevizibil, care poate duce la incendiu, explozie sau risc de vătămare.

  6. Nu expuneți un acumulator sau o unealtă la foc sau temperaturi excesive.Expunerea la foc sau la temperaturi peste 100 °C poate cauza explozie.

  7. Urmați toate instrucțiunile de încărcare și nu încărcați acumulatorul sau unealta în afara intervalului de temperatură specificat în instrucțiuni.Încărcarea necorespunzătoare sau la temperaturi din afara intervalului indicat poate deteriora acumulatorul și poate crește riscul de incendiu.

  8. Nu expuneți un acumulator sau o unealtă la ploaie sau la medii umede.Pătrunderea apei în unealta electrică va crește riscul de electrocutare.

  9. ATENȚIE – un acumulator manipulat necorespunzător poate prezenta un risc de incendiu sau de arsuri chimice.Nu dezasamblați acumulatorul. Nu încălziți acumulatorul la temperaturi de peste 68 °C și nu îi dați foc. Înlocuiți acumulatorul doar cu un acumulator original Toro; folosirea unui alt tip de acumulator poate provoca un incendiu sau o explozie. Nu lăsați acumulatorii la îndemâna copiilor și păstrați acumulatorii în ambalajele originale, până când sunteți gata să îi folosiți.

VI. Service

  1. Asigurați-vă că unealta electrică este deservită de un depanator calificat și că acesta folosește doar piese de schimb identice.Acest lucru asigură menținerea siguranței uneltei electrice.

  2. Nu efectuați niciodată lucrări de service asupra acumulatorilor deteriorați.Lucrările de service pentru acumulatori trebuie realizate doar de producător sau de furnizori de servicii autorizați.

VII. Siguranța fierăstrăului cu braț fix

  1. Menține toate părțile corpului departe de lanțul fierăstrăului. Nu îndepărtați materialul tăiat sau nu țineți materialul care trebuie tăiat în timp ce lanțul fierăstrăului este în mișcare. Asigurați-vă că acest comutator este în poziția oprită și că acumulatorul este deconectat atunci când îndepărtați materialul blocat. Lanțul fierăstrăului rămâne în mișcare și după ce comutatorul este oprit. Înainte de a porni fierăstrăul cu braț fix, asigurați-vă că lanțul fierăstrăului nu se află în contact cu nimic.Un moment de neglijență în timpul utilizării fierăstrăului cu braț fix poate duce la prinderea hainelor sau părților corpului în lanțul fierăstrăului.

  2. Transportați fierăstrăul cu braț fix folosind mânerul și în timp de lanțul este imobil. În timpul transportării sau depozitării fierăstrăului cu braț fix, acoperiți mereu lanțul cu husa dispozitivului.Manipularea adecvată a fierăstrăului cu braț fix va diminua riscul de vătămare corporală din cauza lanțului fierăstrăului.

  3. Țineți unealta electrică numai de suprafețele de prindere izolate, deoarece lanțul fierăstrăului poate intra în contact cu cabluri ascunse.Lanțurile sau lamele fierăstraielor care intră în contact cu cabluri sub tensiune” pot pune sub tensiune” piesele metalice expuse ale uneltei electrice și pot electrocuta operatorul.

  4. Nu folosiți fierăstrăul cu braț fix în condiții meteorologice nefavorabile, în special când există riscul de descărcări electrice.Acest lucru diminuează riscul de a fi lovit de fulger.

  5. Pentru a diminua riscul de electrocutare, nu utilizați dispozitivul niciodată în apropierea liniilor de înaltă tensiune. Contactul cu sau utilizarea în apropierea liniilor de înaltă tensiune pot cauza vătămări corporale grave sau electroșocuri cauzatoare de moarte.

  6. Folosiți mereu ambele mâini pentru operarea fierăstrăului cu braț fix.Țineți fierăstrăul cu braț fix cu ambele mâini pentru a evita pierderea controlului.

  7. Folosiți mereu protecție pentru cap în timpul operării fierăstrăului cu braț fix la înălțime.Reziduurile în cădere pot cauza vătămări corporale grave.

  8. Îmbrăcați-vă corespunzător - Purtați îmbrăcăminte adecvată, inclusiv ochelari de protecție, pantaloni lungi, încălțăminte solidă, antiderapantă, mănuși și căști pentru protecția auzului. Strângeți la spate părul lung și nu purtați bijuterii care se pot agăța în piesele mobile. Folosiți o mască împotriva prafului dacă utilizați dispozitivul într-un mediu cu mult praf.Îmbrăcămintea de protecție adecvată va reduce riscul de vătămare corporală din cauza reziduurilor din aer sau contactului accidental cu lanțul fierăstrăului.

  9. Nu utilizați fierăstrăul cu braț fix într-un copac, pe o scară, pe un acoperiș sau pe un suport instabil.Utilizarea unui fierăstrău cu braț fix în această manieră poate duce la vătămări corporale grave.

  10. Mențineți-vă constant stabilitatea și utilizați fierăstrăul cu braț fix numai de pe suprafețe fixe, sigure și plane.Suprafețele alunecoase sau instabile, precum scările, pot duce la dezechilibru sau la pierderea controlului fierăstrăului cu braț fix.

  11. Când tăiați o creangă aflată sub tensiune, aveți grijă la mișcarea de recul.Când se eliberează tensiunea din fibrele lemnoase, creanga tensionată poate lovi operatorul și/sau îl poate forța să piardă controlul asupra fierăstrăului cu braț fix.

  12. Fiți extrem de precaut când tăiați tufișuri și butași.Materialele subțiri pot prinde lanțul fierăstrăului și pot fi proiectate către dumneavoastră sau vă pot dezechilibra.

  13. Transportați fierăstrăul cu braț fix folosind ambele mâini, cu fierăstrăul oprit și îndepărtat de corpul dumneavoastră. În timpul transportării sau depozitării fierăstrăului cu braț fix, acoperiți mereu lanțul cu husa tijei de ghidare.Manipularea adecvată a fierăstrăului cu braț fix va diminua riscul de contact accidental cu lanțul în mișcare al fierăstrăului.

  14. Urmați instrucțiunile pentru lubrifierea, tensionarea lanțului, înlocuirea tijei și lanțului.Lanțul tensionat sau lubrifiant incorect se poate rupe sau poate crește riscul de recul.

  15. Tăiați numai material lemnos. Nu folosiți fierăstrăul cu braț fix în scopuri diferite de cele preconizate. De exemplu: nu folosiți fierăstrăul cu braț fix pentru a tăia metale, plastic, zidărie sau materiale de construcții nelemnoase.Utilizarea fierăstrăului cu braț fix în scopuri diferite de cele preconizate poate duce la situații periculoase.

  16. Mențineți mânerele uscate, curate și fără urme de ulei și lubrifiant.Mânerele unsuroase sau uleioase sunt alunecoase și duc la pierderea controlului.

  17. Evitați reculul.Reculul poate avea loc atunci când partea frontală sau vârful tijei de ghidare atinge un obiect sau când materialul lemnos înconjoară și prinde lanțul fierăstrăului în tăietură.

    Contactul cu vârful poate, în unele cazuri, declanșa o reacție inversă subită, împingând tija de ghidare în sus și înapoi către dumneavoastră.

    Prinderea lanțul fierăstrăului de-a lungul părții superioare a tijei de ghidare poate împinge rapid tija de ghidare înapoi către dumneavoastră.

    Oricare dintre aceste reacții pot duce la pierderea controlului asupra fierăstrăului, ceea ce poate cauza vătămări personale grave. Nu vă bazați doar pe dispozitivele de siguranță integrate în fierăstrău. În calitate de utilizator al fierăstrăului cu braț fix, trebuie să luați câteva măsuri pentru a vă asigura că lucrările de tăiere nu implică accidente sau vătămări.

    Reculul este rezultatul utilizării nepotrivite a uneltei și/sau al procedurilor sau condițiilor de utilizare incorecte și poate fi evitat prin luarea unor măsuri adecvate, după cum urmează:

  18. Țineți dispozitivul ferm, înconjurând mânerele fierăstrăului cu braț fix cu degetele de la ambele mâini, și poziționați-vă corpul și brațele astfel încât să puteți rezista la forțele de recul.Forțele de recul pot fi controlate de operator, dacă se iau măsuri de precauție adecvate. Nu dați drumul fierăstrăului cu braț fix.

  19. În timpul îndepărtării materialului blocat, depozitării sau efectuării lucrărilor de service pentru foarfeca montată pe braț, asigurați-vă că acest comutator este oprit și că acumulatorul este îndepărtat.Acționarea neprevăzută a mașinii în timpul îndepărtării materialului blocat sau efectuării lucrărilor de service poate duce la vătămări corporale grave.

  20. Utilizați numai tijele și lanțurile de schimb specificate de producător.Tijele și lanțurile de schimb incorecte pot duce la ruperea lanțului și/sau recul.

  21. Respectați instrucțiunile producătorului privind ascuțirea și întreținerea lanțului fierăstrăului.Reducerea înălțimii indicatorului de adâncime poate duce la un risc ridicat de recul.

PĂSTRAȚI ACESTE

INSTRUCȚIUNI

Decal-uri instrucţionale şi de siguranţă

Graphic

Instrucţiunile şi autocolantele cu informaţii privind siguranţa sunt uşor vizibile pentru operator şi sunt amplasate lângă orice zonă cu potenţial risc. Înlocuiţi orice autocolant care este deteriorat sau lipseşte.

decal139-5348
decal139-5345

Reglare

Instalarea tijei și lanțului

Pericol

Contactul cu dinții fierăstrăului cu braț fix poate cauza vătămări corporale grave.

  • Îndepărtați acumulatorul înainte de a regla sau a realiza lucrările de întreținere pentru fierăstrăul cu braț fix.

  • Purtați întotdeauna mănuși atunci când reglați sau realizați lucrările de întreținere pentru fierăstrăul cu braț fix.

  1. Așezați fierăstrăul cu braț fix pentru o suprafața plană și nu montați acumulatorul.

  2. Îndepărtați carcasa laterală; răsuciți butonul rotativ al carcasei tijei în sens invers acelor de ceasornic, până când poate fi îndepărtat, apoi îndepărtați carcasa laterală (Figura 3).

    g374226
  3. Amplasați lanțul în jurul roții dințate de pe partea frontală a tijei de ghidare, cu marginea de tăiere a dinților lanțului pe partea superioară a tijei, îndreptată în față conform diagramei, sub carcasa laterală a fierăstrăului cu braț fix.

  4. Continuați poziționarea lanțului în jurul tijei de ghidare și introduceți lanțul în canelura de pe tija de ghidare.

  5. Poziționați bucla deschisă (partea care nu se află pe tija de ghidare) în jurul roții dințate pentru acționare de pe fierăstrăul cu braț fix (Figura 3).

    Important: Asigurați-vă că știftul pentru reglarea lanțului este introdus în fanta știftului pentru reglarea lanțului de pe tija de ghidare (Figura 3).Este posibil să fie nevoie să rotiți șurubul pentru tensionarea lanțului pentru a introduce știftul în fanta de pe tija de ghidare (Figura 18).

  6. Instalați carcasa laterală și butonul rotativ al carcasei tijei și strângeți ușor carcasa laterală prin răsucirea butonului în sensul acelor de ceasornic.

  7. Reglați tensiunea lanțului; consultați Reglarea tensiunii lanțului.

Asamblarea fierăstrăului cu braț fix

  1. Desfășurați secțiunile mânerului (Figura 4).

    g374227
  2. Aliniați butonul de blocare de pe secțiunea mijlocie a brațului cu crestătura de la capătul secțiunii brațului pentru mâner și uniți cele 2 bare (Figura 5).

    Note: Butonul de blocare intră în crestătură în momentul în care barele sunt fixate

  3. Folosiți cheia furnizată pentru a fixa aceste 2 secțiuni ale brațului (E din Figura 5).

  4. Repetați procedura pentru a conecta secțiunea brațului pentru fierăstrău de secțiunea mijlocie a brațului (Figura 5).

    g374228

Adăugarea uleiului pentru tijă și lanț în fierăstrăul cu braț fix

Important: Folosiți numai ulei pentru tijă și lanț (comercializat separat).

Umpleți fierăstrăul cu braț fix cu uleiul pentru tijă și lanț înainte de prima utilizare; consultați Verificarea nivelului uleiului și adăugarea de ulei pentru tijă și lanț.

Montarea centurii

Conectați cârligul metalic de pe centura pentru umăr de manșonul pentru curea de pe mânerul fierăstrăului cu braț fix (Figura 6).

g374229

Lungimea curelei poate fi reglată; ridicați inelul de reglare pentru a scurta lungimea curelei sau coborâți-l pentru a mări lungimea curelei (Figura 6).

Dacă are loc o situație de urgență și trebuie să îndepărtați rapid centura, desprindeți catarama cu eliberare rapidă, după cum urmează:

  1. Apăsați pe lateralele cataramei (A din Figura 7).

  2. Permiteți cataramei să se desprindă (B din Figura 7).

g340477

Rezumat al produsului

g374230
Model51847T
Lungime tijă (echipată cu 88619 și 88621)25,4 cm
Calibru lanț (echipat cu 88619 și 88621)0,050"
Pas lanț (echipat cu 88619 și 88621)¼"
Lungime lanț (echipat cu 88619 și 88621)58 de verigi
Tensiune nominalăMaximum 60 V c.c., 54 V c.c. utilizare nominală
Greutate (fără acumulator)4,1 kg
Tip încărcător81801, 81101, 81802 sau 81805
Tip acumulator81820, 81825, 81850, 81860 sau 81875*

*Dacă utilizați această mașină cu modelele de acumulatori 81850, 81860 sau 81875, trebuie să instalați centura cu eliberare rapidă.

Interval de temperaturi de funcţionare corespunzătoare

Încărcați/depozitați acumulatorul la temperaturi cuprinse între5 °C și 40 °C*
Folosiți acumulatorul la temperaturi cuprinse între–30 °C și 49 °C*
Folosiți unealta la temperaturi cuprinse între 0 °C și 49 °C*

*Timpul de încărcare va crește dacă nu încărcați acumulatorul în acest interval.

Depozitați unealta, acumulatorul și încărcătorul într-o zonă curată, uscată și închisă.

Operare

Înainte de utilizarea fierăstrăului cu braț fix

Înainte de utilizarea fierăstrăului cu braț fix, efectuați următorii pași:

Pornirea fierăstrăului cu braț fix

  1. Asigurați-vă că în orificiile de aerisire ale fierăstrăului cu braț fix nu există praf și reziduuri (Figura 9).

    g374231
  2. Așezați fierăstrăul cu braț fix pe o suprafață plană.

  3. Aliniați canalul acumulatorului cu limba de pe carcasa mânerului (Figura 10).

    g374232
  4. Împingeți acumulatorul în mâner până când acumulatorul se fixează prin blocare.

  5. Îndepărtați carcasa tijei de ghidare de pe lanț.

  6. Apăsați pe dispozitivul de blocare cu declanșator, apoi apăsați declanșatorul pentru a porni fierăstrăul cu braț fix.

Oprirea fierăstrăului cu braț fix

Pentru a opri fierăstrăul cu braț fix, eliberați declanșatorul.

Oricând nu utilizați fierăstrăul sau transportați fierăstrăul către sau de la zona de lucru, îndepărtați acumulatorul; consultați Îndepărtarea acumulatorului.

Tăierea cu fierăstrăul cu braț fix

Atenţie

Utilizarea necorespunzătoare a fierăstrăului cu braț fix poate provoca vătămări corporale grave sau deces.

Citiți și respectați toate instrucțiunile de utilizare îndeaproape, pentru a evita orice posibile vătămări corporale.

Atenţie

Nu utilizați în apropierea liniilor de înaltă tensiune; fierăstrăul cu braț fix nu a fost proiectat pentru a oferi protecție împotriva electroșocurilor în caz de contact cu liniile de înaltă tensiune aeriene,

Consultați reglementările locale pentru distanțele sigure față de liniile de înaltă tensiune aeriene și asigurați-vă de faptul că poziția de operare este sigură și securizată înainte de a utiliza fierăstrăul cu braț fix.

Atenţie

Reculul poate vă cauza vătămări corporale grave sau decesul.

Evitați să atingeți obiectele care urmează a fi tăiate cu vârful tijei de ghidare a fierăstrăului cu braț fix.

Există 2 tipuri de recul:

  • O mișcare ascendentă bruscă a fierăstrăului cu braț fix, rezultată în cazul în care lanțul de la vârf sau din partea superioară a barei intră în contact cu un obiect

  • O mișcare bruscă în sens invers a fierăstrăului cu braț fix, rezultată în cazul în care lanțul de la vârf sau din partea superioară a barei este prins de obiectul tăiat

Figura 11 arată zona barei care trebuie să nu intre în contact cu niciun obiect, pentru a preveni producerea mișcării de recul.

g318677
  1. Țineți fierăstrăul cu braț fix cu ambele mâini.

  2. Stați pe o suprafață solidă și plană, în fața copacului care trebuie tuns, și asigurați-vă că aveți o poziție echilibrată și stabilă în timp ce tăiați.

  3. Asigurați-vă că tăiați numai crengile pe care intenționați să le tăiați; nu permiteți lanțului fierăstrăului să intre în contact cu solul, cu alți bușteni sau cu alte obiecte în timpul tăierii.

  4. Asigurați-vă că lanțului fierăstrăului se rotește la viteza maximă înainte de a începe tăierea.

  5. Începeți cu creanga din apropierea părții posterioare a tijei de ghidare, de lângă ghidul de tăiere; apăsați ușor fierăstrăul cu braț fix de lemn și lăsați greutatea acestuia să realizeze tăierea (Figura 12).

    Important: Dacă lanțul se blochează în tăietură, nu încercați să-l eliberați prin folosirea motorului. Opriți fierăstrăul cu braț fix, îndepărtați acumulatorul și ridicați creanga în timp ce țineți fierăstrăul; acest lucru ar trebui să ducă la eliberarea fierăstrăului cu braț fix.

    g374233
  6. Menține o presiune constantă asupra fierăstrăului cu braț fix, realizând o tăietură dreaptă și eliberați-l numai când vă apropiați de finalul tăieturii.

  7. Eliberați declanșatorul imediat de finalizați o tăietură.

Tunderea unui copac

Atenţie

Tăierea crengilor mai înalte ale unui copac, de la nivelul solului, vă poate pune într-o poziție instabilă care poate fi nesigură în timpul manipulării unui fierăstrău cu braț fix, ducând la posibile vătămări corporale sau decesul dumneavoastră sau al trecătorilor.

Când tăiați crengile unui copac, folosiți următoarele practici:

  • Nu vă urcați pe crengi în timp ce țineți fierăstrăul cu braț fix.

  • Nu vă întindeți și realizați tăietura cu ambele mâini pe fierăstrăul cu braț fix.

  • Asigurați-vă că toți trecătorii sunt departe de zona în care pot cădea crengi.

  1. Țineți fierăstrăul cu braț fix conform descrierii din Tăierea cu fierăstrăul cu braț fix.

  2. Când tăiați crengi mici, apăsați ușor pe creanga care trebuie tăiată.

  3. Când tăiați crengi mai mari, efectuați o tăietură superficială la bază, apoi finalizați tăietura din partea superioară a crengii.

    1. Porniți de la baza crengii și tăiați la aproximativ 15 cm distanță de trunchi. Tăiați o treime din creangă.

    2. Tăiați la o distanță de 5,0 până la 10,0 cm către vârful crengii, începând din partea superioară. Tăiați creanga până când cade.

    3. Tăiați ciotul crengii de la ramificație (Figura 13).

      Important: Nu tăiați creanga înainte de ramificație, pornind direct de la trunchi și nu lăsați un ciot de mari dimensiuni; acest lucru va afecta copacul.

      g316577

Îndepărtarea acumulatorului

  1. Amplasați fierăstrăul cu braț fix pe o suprafață plană.

  2. Apăsați pe buton de fixare și îndepărtați acumulatorul de pe mâner.

    g374234

Întreţinere

Program(e) de întreţinere recomandat(e)

Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați nivelul de ulei și adăugați ulei pentru tijă și lanț, dacă este necesar.
  • Verificați dacă uleiul curge pe lanț.
  • Verificați tensiunea lanțului și reglați-o, dacă este necesar.
  • Asigurați-vă că bara este dreaptă și nedeteriorată
  • Verificați dacă lanțul este ascuțit; contactați un centru de service autorizat pentru ascuțirea sau înlocuirea lanțului.
  • După fiecare ciclu de descărcare a bateriei
  • Verificați nivelul de ulei și adăugați ulei pentru tijă și lanț, dacă este necesar.
  • Verificați tensiunea lanțului și reglați-o, dacă este necesar.
  • Anual sau înainte de depozitare
  • Efectuați lucrările de service pentru tija de ghidare, lanț și roata dințată pentru acționare.
  • Verificați dacă lanțul este ascuțit; contactați un centru de service autorizat pentru ascuțirea sau înlocuirea lanțului.
  • Verificarea nivelului uleiului și adăugarea de ulei pentru tijă și lanț

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați nivelul de ulei și adăugați ulei pentru tijă și lanț, dacă este necesar.
  • După fiecare ciclu de descărcare a bateriei
  • Verificați nivelul de ulei și adăugați ulei pentru tijă și lanț, dacă este necesar.
  • Important: Folosiți numai ulei pentru tijă și lanț (comercializat separat).

    1. Opriți fierăstrăul cu braț fix și îndepărtați acumulatorul; consultați Îndepărtarea acumulatorului.

    2. Verificaţi nivelul de ulei folosind fereastra. Dacă uleiul nu acoperă fereastra, adăugați cantitatea necesară de ulei pentru tijă și lanț (Figura 15).

      g374235
    3. Amplasați fierăstrăul cu braț fix pe o suprafață plană, cu bușonul rezervorului de ulei în sus.

    4. Curăţaţi zona din jurul capacului pentru ulei (Figura 15).

      Note: Asigurați-vă că nu permite pătrunderea reziduurilor/așchiilor în rezervorul de ulei.

    5. Îndepărtați capacul și turnați ulei pentru tijă și lanț până când se umple rezervorul (Figura 15).

      Important: Nu umpleți fierăstrăul cu braț fix peste baza bușonului.

    6. Curățați orice scurgeri de ulei și fixați la loc bușonul rezervorului de ulei.

    7. Asigurați-vă că uleiul curge pe lanț; consultați Verificarea debitului de ulei pentru tijă și lanț.

    Verificarea debitului de ulei pentru tijă și lanț

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați dacă uleiul curge pe lanț.
    1. Pregătiți fierăstrăul cu braț fix pentru utilizare; consultați Înainte de utilizarea fierăstrăului cu braț fix.

    2. Pentru a vă asigura că uleiul ajunge la lanț, îndreptați vârful fierăstrăului cu braț fix la câțiva centimetri de o suprafață (de ex., hârtie, carton, un ciot) și porniți fierăstrăul; ar trebui să puteți vedea un jet fin de ulei pe suprafață (Figura 16).

      g374236
    3. Dacă uleiul nu curge, asigurați-vă că există ulei în rezervor și că zona de sub carcasa laterală este curată; consultați Verificarea nivelului uleiului și adăugarea de ulei pentru tijă și lanț și Efectuarea lucrărilor de service pentru tija de ghidare, lanț și roata dințată pentru acționare.

    Reglarea tensiunii lanțului

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați tensiunea lanțului și reglați-o, dacă este necesar.
  • După fiecare ciclu de descărcare a bateriei
  • Verificați tensiunea lanțului și reglați-o, dacă este necesar.
  • Asigurați-vă că lanțul este corect tensionat.

    Un lanț slăbit reduce durata de viață a roții dințate pentru acționare și a tijei de ghidare și poate duce la desprinderea lanțului.

    Un lanț prea strâns supraîncinge tija de ghidare și lanțul, ducând la o uzură accelerată, și poate duce la arderea motorului sau ruperea lanțului.

    Tensiunea lanțului este corectă atunci când puteți trage lanțul cu ușurință în jurul tijei de ghidare, cu ajutorul unei mănuși. Lanțul trebuie să rămână în contact cu marginea inferioară a tijei de ghidare.

    De asemenea, verificați tensiunea unui lanț nou după câteva tăieri; lanțurile noi de obicei se întind și necesită reglaje după câteva tăieri.

    Pericol

    Contactul cu dinții fierăstrăului cu braț fix poate cauza vătămări corporale grave.

    • Îndepărtați acumulatorul înainte de a regla sau a realiza lucrările de întreținere pentru fierăstrăul cu braț fix.

    • Purtați întotdeauna mănuși atunci când reglați sau realizați lucrările de întreținere pentru fierăstrăul cu braț fix.

    1. Amplasați fierăstrăul cu braț fix pe o suprafață plană și îndepărtați acumulatorul; consultați Îndepărtarea acumulatorului.

    2. Lăsați lanțul fierăstrăului să se răcească.

      Important: Nu tensionați un lanț fierbinte; acesta se poate contracta după ce se răcește, ducând la strângere excesivă.

    3. Verificați dacă tija de ghidare este îndoită sau deteriorată; înlocuiți-o dacă este necesar.

    4. Răsuciți butonul rotativ al carcasei tijei în sens invers acelor de ceasornic pentru a slăbi carcasa tijei, dar nu o îndepărtați (Figura 17).

      g374237
    5. Reglați tensiunea lanțului cu ajutorul șurubului pentru tensionarea lanțului (Figura 18), apoi fixați carcasa laterală de fierăstrăul cu braț fix prin răsucirea butonului rotativ al carcasei tijei în sensul acelor de ceasornic înainte de a verifica tensiunea (Figura 17).

      • Pentru a strânge lanțul, răsuciți șurubul pentru tensionarea lanțului în sensul acelor de ceasornic.

      • Pentru a slăbi lanțul, răsuciți șurubul pentru tensionarea lanțului în sens invers acelor de ceasornic.

      g374238

      Reglați tensiunea lanțului până când lanțul atinge marginea inferioară a tijei de ghidare, apoi trageți lanțul de pe marginea inferioară a tijei de ghidare; un lanț corect reglat poate fi tras doar până la o distanță între 3,2 și 6,4 mm de tija de ghidare și va reveni în poziția inițială după eliberare.

      Note: În timpul reglării tensiunii lanțului, ridicați vârful tijei de ghidare folosind o mănușă, pentru a vă asigura că tija de ghidare nu se încovoaie și nu afectează tensiunea lanțului.

    6. Trageți lanțul în jurul tijei de ghidare cu ajutorul unei mănuși. Un lanț corect tensionat trebuie să se miște ușor și să rămână în contact cu marginea inferioară a tijei de ghidare.

    7. Dacă lanțul nu este corect tensionat, repetați pașii 4 - 7.

    Efectuarea lucrărilor de service pentru tija de ghidare, lanț și roata dințată pentru acționare

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Asigurați-vă că bara este dreaptă și nedeteriorată
  • Anual sau înainte de depozitare
  • Efectuați lucrările de service pentru tija de ghidare, lanț și roata dințată pentru acționare.
  • Pericol

    Contactul cu dinții fierăstrăului cu braț fix poate cauza vătămări corporale grave.

    • Îndepărtați acumulatorul înainte de a regla sau a realiza lucrările de întreținere pentru fierăstrăul cu braț fix.

    • Purtați întotdeauna mănuși atunci când reglați sau realizați lucrările de întreținere pentru fierăstrăul cu braț fix.

    1. Amplasați fierăstrăul cu braț fix pe o suprafață plană și îndepărtați acumulatorul; consultați Îndepărtarea acumulatorului.

    2. Îndepărtați carcasa laterală; răsuciți butonul rotativ al carcasei tijei în sens invers acelor de ceasornic, până când poate fi îndepărtat, apoi îndepărtați carcasa laterală (Figura 19).

      g374226
    3. Slăbiți lanțul răsucind șurubul pentru tensionarea lanțului în sens invers acelor de ceasornic (Figura 18).

    4. Separați lanțul de tija de ghidare și puneți-le deoparte.

    5. Curățați orice reziduuri din zona de sub carcasa laterală.

    6. Verificați roata dințată pentru acționare; dacă prezintă urme de uzură excesivă sau deteriorări, înlocuiți-o; contactați centrul de service autorizat.

    7. Verificați dacă sunt prezente reziduuri în orificiul de ieșire pentru ulei (Figura 19) și curățați zona dacă este necesar.

    8. Curățați tija de ghidare și lanțul; folosiți o sârmă sau o șurubelniță mică pentru șuruburi cu cap plat pentru a îndepărta murdăria și reziduurile din canelura de-a lungul marginii tijei de ghidare, începând de la roata dințată de pe capătul frontal și continuând către spate.

      Asigurați curățenia canalului de ulei din tijă, care se aliniază cu orificiul de ieșire pentru ulei, astfel încât uleiul să poată curge ușor către lanț (Figura 20).

      g315856
    9. Verificați tija de ghidare și lanțul; dacă tija este îndoită, canelurile sunt deteriorate sau roata dințată de pe capătul frontal nu se rotește liber, înlocuiți tija de ghidare; înlocuiți lanțul dacă prezintă urme de uzură excesivă sau este deteriorat.

    10. Instalați tija de ghidare și lanțul; consultați Instalarea tijei de ghidare și lanțului.

    11. Asigurați-vă că uleiul curge pe lanț; consultați Verificarea debitului de ulei pentru tijă și lanț.

    Instalarea tijei de ghidare și lanțului

    Pericol

    Contactul cu dinții fierăstrăului cu braț fix poate cauza vătămări corporale grave.

    • Îndepărtați acumulatorul înainte de a regla sau a realiza lucrările de întreținere pentru fierăstrăul cu braț fix.

    • Purtați întotdeauna mănuși atunci când reglați sau realizați lucrările de întreținere pentru fierăstrăul cu braț fix.

    1. În cazul în care carcasa laterală este montată pe mașină, îndepărtați-o; consultați Efectuarea lucrărilor de service pentru tija de ghidare, lanț și roata dințată pentru acționare.

    2. Amplasați lanțul în jurul roții dințate de pe partea frontală a tijei de ghidare, cu marginea de tăiere a dinților lanțului pe partea superioară a tijei, îndreptată în față conform diagramei, sub carcasa laterală a fierăstrăului cu braț fix.

    3. Poziționați lanțul în jurul tijei de ghidare și introduceți lanțul în canelura de pe tija de ghidare.

      Note: Dacă instalați un nou lanț, întoarceți tija de ghidare pentru a evita un grad de uzură inegal.

    4. Poziționați bucla deschisă a lanțului (care nu se află pe tija de ghidare) în jurul roții dințate pentru acționare de pe fierăstrăul cu braț fix, instalați tija de ghidare și montați lanțul pe fierăstrăul cu braț fix.

      Important: Asigurați-vă că știftul pentru reglarea lanțului este introdus în fanta știftului pentru reglarea lanțului de pe tija de ghidare (Figura 19). Este posibil să fie nevoie să rotiți șurubul pentru tensionarea lanțului pentru a introduce știftul în gaura de pe tija de ghidare.

    5. Instalați carcasa laterală, dar nu strângeți complet butonul rotativ al carcasei laterale.

    6. Reglați tensiunea lanțului; consultați Reglarea tensiunii lanțului.

    Ascuțirea lanțului

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați dacă lanțul este ascuțit; contactați un centru de service autorizat pentru ascuțirea sau înlocuirea lanțului.
  • Anual sau înainte de depozitare
  • Verificați dacă lanțul este ascuțit; contactați un centru de service autorizat pentru ascuțirea sau înlocuirea lanțului.
  • Un lanț ascuțit asigură o performanță de tăiere mai bună și o durată de viață mai îndelungată pentru acumulator.

    Lanțul trebuie ascuțit sau înlocuit dacă sunteți nevoit să îl forțați în timpul tăierii sau dacă produce rumeguș în loc de așchii întregi.

    Contactați un centru de service autorizat pentru ascuțirea sau înlocuirea lanțului.

    Service

    În cazul în care fierăstrăul cu braț fix necesită lucrări de service, duceți unealta la centrul de service autorizat.

    Depozitare

    Important: Depozitați mașina, acumulatorul și încărcătorul doar la temperaturi care se încadrează în intervalul corespunzător; consultați Specificaţii.

    Important: Dacă depozitați acumulatorul în afara sezonului de tuns iarba, încărcați-l până ce 2-3 indicatoare LED de pe acumulator devin verzi. Nu depozitați un acumulator încărcat sau descărcat complet. Atunci când sunteți pregătit să utilizați mașina din nou, încărcați acumulatorul până când indicatorul luminos din partea stângă a încărcătorului devine verde sau până când toate cele 4 indicatoare LED de pe acumulator devin verzi.

    • Deconectați mașina de la sursa de alimentare (adică îndepărtați acumulatorul) și verificați dacă există defecțiuni în urma utilizării.

    • Curățați toate materiile străine de pe mașină.

    • Nu depozitați mașina cu acumulatorul montat.

    • Depozitați mașina, acumulatorul și încărcătorul într-un spațiu ventilat corespunzător și inaccesibil copiilor.

    • Țineți mașina, acumulatorul și încărcătorul departe de agenți corozivi cum ar fi substanțe chimice folosite în grădină sau săruri pentru dezghețare.

    • Pentru a reduce riscul vătămării corporale grave, nu depozitați acumulatorul în aer liber sau în autovehicule.

    • Depozitați mașina, acumulatorul și încărcătorul într-o zonă curată, uscată și închisă.

    Înlăturarea defecţiunilor

    Efectuați doar pașii descriși în aceste instrucțiuni. Dacă nu puteți soluționa problema pe cont propriu, toate lucrările suplimentare de inspecție, întreținere și reparații trebuie efectuate de un centru de service autorizat sau de un specialist cu calificări similare.

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Fierăstrăul cu braț fix nu funcționează sau nu funcționează continuu.
    1. Acumulatorul este aproape descărcat.
    2. Acumulatorul nu este bine fixat.
    3. Acumulatorul are o temperatură mai mare sau mai mică decât intervalul de temperatură corespunzător.
    4. Acumulatorul a depășit limitele de mare amperaj.
    5. Cablurile acumulatorului sunt umede.
    6. Există reziduuri sub carcasă.
    1. Schimbați acumulatorul.
    2. Asigurați-vă că acumulatorul este complet introdus în carcasă.
    3. Mutați acumulatorul într-un loc uscat, cu temperaturi cuprinse între 5 °C și 40 °C.
    4. Eliberați declanșatorul, apoi apăsați pe comutatorul de declanșare.
    5. Lăsați acumulatorul să se usuce sau ștergeți-l complet.
    6. Îndepărtați carcasa și curățați reziduurile.
    Fierăstrăul cu braț fix funcționează, dar lanțul nu se rotește.
    1. Lanțul nu este corect fixat pe roata dințată pentru acționare.
    2. Există reziduuri sub carcasă.
    1. Instalați lanțul și asigurați-vă că verigile sunt corect fixate pe roata dințată pentru acționare.
    2. Îndepărtați carcasa și curățați reziduurile.
    Fierăstrăul cu braț fix nu taie corespunzător.
    1. Lanțul nu este corect tensionat.
    2. Lanțul este tocit sau deteriorat.
    3. Tija de ghidare este îndoită sau canelurile cu deteriorate.
    4. Lanțul este instalat invers.
    5. Lanțul nu este corect lubrifiat.
    1. Stabiliți tensiunea adecvată pentru lanț.
    2. Înlocuiți lanțul.
    3. Înlocuiți tija de ghidare
    4. Instalați lanțul corect.
    5. Verificați nivelul uleiului și asigurați-vă că uleiul ajunge la lanț.
    Uleiul pentru lanț nu lubrifiază corect.
    1. Nivelul uleiului este scăzut.
    2. Orificiul de ieșire pentru ulei este blocat.
    3. Există reziduuri sub carcasă.
    4. Canalul de ulei sau canelura de pe tija de ghidare este blocată.
    1. Verificaţi nivelul uleiului.
    2. Curățați reziduurile din orificiul de ieșire pentru ulei.
    3. Îndepărtați carcasa și curățați reziduurile.
    4. Curățați reziduurile de pe tijă.