Bevezetés

A magassági ágvágó fűrész maximum 15,2 cm átmérőjű, kisebb ágak vágására való. Kizárólag felnőtt használhatja. A gép 81820, 81825, 81850, 81860 és 81875 típusú Toro Flex-Force lítiumion-akkumulátorral működik. Ezeket az akkumulátorokat kizárólag 81801, 81101, 81802 vagy 81805 típusú akkumulátortöltővel szabad tölteni. A termékek nem rendeltetésszerű használata veszélyezteti az Ön és a közelben állók biztonságát.

Important: Ha a gépet 81850, 81860 vagy 81875 típusú akkumulátorral használja, a megfelelő megtámasztás és egyensúly érdekében fel kell szerelnie a mellékelt gyorskioldós hevedert.A gép használata során ne használjon másféle hevedert vagy több hevedert.

Gondosan olvassa el ezt a tájékoztatót, hogy a termék megfelelő üzemeltetését és karbantartását elsajátítva elkerülje a sérüléseket, valamint a termék károsodását. A termék megfelelő és biztonságos üzemeltetéséért Ön a felelős.

A www.Toro.com weboldalon további információk is találhatók, például munkavédelmi tippek, oktatóanyagok, tartozékokról szóló információk, segítség márkakereskedés kereséséhez, valamint termékregisztráció is végezhető itt.

Ha szervizre, eredeti Toro-alkatrészekre vagy további információkra van szüksége, forduljon hivatalos márkaszervizhez vagy a Toro ügyfélszolgálatához, és tartsa kéznél terméke típus- és sorozatszámát. Az Ábra 1 jelzi a típus- és sorozatszám helyét a terméken. Írja fel a számokat az erre előkészített helyre.

Important: Mobileszköze segítségével a sorozatszámot tartalmazó adattáblán található QR-kódot (ha van) beolvasva elérheti a garanciális tudnivalókat, az alkatrészekre vonatkozó adatokat és az egyéb termékinformációkat.

g374224

A kézikönyv feltünteti a lehetséges veszélyeket, és a (Ábra 2) biztonsági figyelmeztető jelzéssel azonosított biztonsági üzeneteket tartalmaz. Ez a jelzés olyan veszélyre hívja fel a figyelmet, amely súlyos sérülést vagy halált okozhat, amennyiben nem követi az ajánlott óvintézkedéseket.

sa-black

Ez a kézikönyv 2 szót használ az információ kiemelésére. A Fontos szó speciális műszaki információkra hívja fel a figyelmet, a Megjegyzés szó külön figyelemre érdemes általános információkat emel ki.

Graphic

Ha segítségre van szüksége, a termék visszajuttatása előtt tekintse meg a www.Toro.com/support weboldalon található oktatóvideókat, vagy vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.

Biztonság

Figyelmeztetés

Olvassa el az ehhez az elektromos szerszámhoz mellékelt összes biztonsági figyelmeztetést, utasítást, ábrát és specifikációt.

Az alábbi utasítások be nem tartása áramütést, tüzet és/vagy súlyos sérülést okozhat.

Őrizze meg az összes figyelmeztetést és utasítást későbbi használatra.

Az elektromos szerszám” kifejezés minden figyelmeztetésben hálózati tápellátású (vezetékes) vagy akkumulátoros (vezeték nélküli) elektromos szerszámot jelöl.

FONTOS BIZTONSÁGI

UTASÍTÁSOK

I. A munkaterület biztonsága

  1. A munkaterület legyen átlátható és jól megvilágított.A zsúfolt vagy sötét területek balesetekhez vezethetnek.

  2. Ne működtessen elektromos szerszámot robbanásveszélyes környezetben, például gyúlékony folyadékok, gázok vagy por jelenlétében.Az elektromos szerszámok szikrát keltenek, ami begyújthatja a port vagy a párákat.

  3. Elektromos szerszám használata közben tartsa távol a gyerekeket és a közelben lévőket.A zavaró tényezők miatt elveszítheti a kontrollt a szerszám felett.

II. Elektromos biztonság

  1. A tápellátás dugaszának illeszkednie kell a tápaljzatba. Soha ne alakítsa át a dugaszt semmilyen módon. Ne használjon adapterdugaszt földelt elektromos szerszámhoz.A módosítás nélküli dugaszok és megfelelően illeszkedő tápaljzatok csökkentik az áramütés kockázatát.

  2. Kerülje a teste érintkezését földelt felületekkel, például csövekkel, radiátorokkal, tűzhelyekkel és hűtőszekrényekkel.Fennáll az áramütés veszélye, ha a teste földelve van.

  3. Ne tegye ki az elektromos szerszámot esőnek vagy nedves körülményeknek.Az elektromos szerszámba bejutó víz növeli az áramütés kockázatát.

  4. Ne használja helytelenül a tápkábelt. Soha ne használja a tápkábelt az elektromos szerszám hordozására, húzására vagy a tápaljzatból való kihúzására. Tartsa távol a tápkábelt a hőtől, olajtól, éles szélektől és mozgó alkatrészektől.A sérült vagy összegabalyodott vezetékek növelik az áramütés kockázatát.

  5. Ha az elektromos szerszámot a szabadban használja, használjon kültéri használatra alkalmas hosszabbítót.A kültéri használatra alkalmas hosszabbító használata csökkenti az áramütés kockázatát.

  6. Ha elkerülhetetlen az elektromos szerszám nedves helyen történő használata, használjon érintésvédelmi relével (RCD) védett tápellátást.Az RCD használata csökkenti az áramütés kockázatát.

III. Személyes biztonság

  1. Legyen mindig résen – az elektromos szerszám használata során figyeljen arra, amit csinál, és használja a józan eszét. Ne használjon elektromos szerszámot fáradtan, kábítószer, alkohol vagy gyógyszer hatása alatt.Az elektromos szerszám használata közben egy pillanatnyi figyelmetlenség is súlyos személyi sérülést okozhat.

  2. Használjon személyi védőfelszerelést. Viseljen mindig védőszemüveget.A megfelelő körülmények között használt védőfelszerelés, például pormaszk, csúszásmentes védőlábbeli, védősisak vagy hallásvédő csökkenti a személyi sérüléseket.

  3. Akadályozza meg a véletlen indítást. A kapcsoló legyen KIKAPCSOLT helyzetben, amikor csatlakoztatja a hálózati tápellátást vagy az akkumulátort, felveszi vagy viszi a szerszámot.Ha az elektromos szerszámot úgy viszi magával, hogy az ujja a kapcsolón van, vagy ha a bekapcsolt helyzetben lévő elektromos szerszámot áram alá helyezi, az balesethez vezethet.

  4. Az elektromos szerszám bekapcsolása előtt távolítson el róla minden beállítószerszámot és csavarkulcsot.Az elektromos szerszám forgó alkatrészében hagyott csavarkulcs vagy más eszköz személyi sérülést okozhat.

  5. Ne nyúljon a géppel túl messzire. Álljon mindig kellően stabilan és ügyeljen az egyensúlyára.Ez lehetővé teszi az elektromos szerszám jobb irányítását váratlan helyzetekben.

  6. Öltözzön fel a feladatnak megfelelően. Ne viseljen laza ruházatot és ékszert. Tartsa távol haját, ruházatát és védőkesztyűit a mozgó alkatrészektől.A bő ruhák, az ékszerek és a hosszú haj beakadhatnak a mozgó alkatrészekbe.

  7. Ha rendelkezésre állnak eszközök porelszívó és -gyűjtő berendezések csatlakoztatására, gondoskodjon ezek csatlakoztatásáról és megfelelő használatáról.A porgyűjtő rendszer használata csökkentheti a porral kapcsolatos veszélyeket.

  8. Ne hagyja, hogy a szerszámok gyakori használata során szerzett ismeretek révén túl magabiztossá váljon, figyelmen kívül hagyva a szerszámbiztonsági elveket.Egy gondatlan cselekvés a másodperc tört része alatt súlyos sérülést okozhat.

  9. Ne engedje, hogy gyermekek vagy oktatásban nem részesült személyek üzemeltessék vagy szervizeljék a gépet. Csak olyan személyek dolgozhatnak vele, akik felelősek, képzettek, ismerik az utasításokat és fizikailag is képesek működtetni vagy szervizelni a gépet.

IV. Az elektromos szerszám használata és gondozása

  1. Ne erőltesse az elektromos szerszámot. Használja az alkalmazásnak megfelelő elektromos szerszámot.A megfelelő elektromos szerszám azzal a sebességgel végzi legjobban és biztonságosabban a dolgát, amelyre tervezték.

  2. Ne használja az elektromos szerszámot, ha a kapcsolója nem kapcsolja azt be és ki.Minden olyan elektromos szerszám, amely nem vezérelhető a kapcsolójával, veszélyes, ezért meg kell javítani.

  3. Húzza ki a dugaszát az áramforrásból, és/vagy távolítsa el az akkumulátorát, ha leválasztható, mielőtt bármilyen beállítást végezne, tartozékokat cserélne rajta, vagy eltárolná az elektromos szerszámot.Az ilyen megelőző biztonsági intézkedések csökkentik az elektromos szerszám véletlen beindításának kockázatát.

  4. A használaton kívüli elektromos szerszámot zárt helyen, gyermekektől elzárva tárolja, és ne engedje, hogy olyan személyek kezeljék, akik nem ismerik azt vagy ezeket az utasításokat.Az elektromos szerszám képzetlen felhasználó kezében veszélyes eszköz.

  5. Tartsa karban az elektromos szerszámot és annak tartozékait. Keressen a mozgó alkatrészeknél hibás beállítást vagy megszorulást, esetleges törött alkatrészeket és minden olyan körülményt, amely befolyásolhatja az elektromos szerszám működését. A sérült elektromos szerszámot használat előtt javítsa meg.Sok balesetet a nem megfelelően karbantartott elektromos szerszámok okoznak.

  6. Tartsa élesen és tisztán a vágószerszámokat.A megfelelően karbantartott, éles vágóélekkel rendelkező vágószerszámok kisebb valószínűséggel akadnak el, és könnyebben irányíthatók.

  7. Az elektromos szerszámot, a tartozékokat, a szerszámfejeket stb. használja az utasításoknak megfelelően, figyelembe véve a munkakörülményeket és az elvégzendő munkát.Ha az elektromos szerszámot a tervezettől eltérő műveletekre használja, az veszélyes helyzetet eredményezhet.

  8. Tartsa a fogantyúkat és a fogófelületeket szárazon, tisztán, olajtól és zsírtól mentesen.A csúszós fogantyúk és fogófelületek nem biztosítják a szerszám biztonságos kezelését és irányítását váratlan helyzetekben.

V. Az akkumulátoros szerszám használata és gondozása

  1. A feltöltését csak a gyártója által megadott töltővel végezze.Egy adott típusú akkumulátor töltésére való töltő más típusú akkumulátorral használva tűzveszélyt okozhat.

  2. Minden elektromos szerszámot csak a hozzá való akkumulátorral használjon.Más típusú akkumulátorok sérülésveszélyt és tüzet okozhatnak.

  3. Ha az akkumulátort nem használja, tartsa távol fémtárgyaktól, így gemkapcsoktól, érméktől, kulcsoktól, szögektől és csavaroktól, amelyek rövidre zárhatják a kivezetéseit.Az akkumulátor csatlakozóinak rövidre zárása égési sérülést vagy tüzet okozhat.

  4. Túlzott igénybevétel esetén között folyadék távozhat az akkumulátorból; kerülje az érintkezést a folyadékkal. Ha véletlenül érintkezne vele, öblítse le vízzel. Ha a folyadék a szemébe kerülne, forduljon azonnal orvoshoz.Az akkumulátorból származó folyadék irritációt vagy égési sérülést okozhat.

  5. Ne használjon sérült vagy módosított akkumulátort vagy szerszámot.A sérült vagy módosított akkumulátor előre nem látható módon működhet, ami tűzhöz, robbanáshoz, sérüléshez is vezethet.

  6. Ne tegye ki az akkumulátort vagy a szerszámot tűznek vagy túl magas hőmérsékletnek.A tűznek vagy 100 °C feletti hőmérsékletnek való kitettség robbanást okozhat.

  7. Tartsa be a töltéssel kapcsolatos összes utasítást, és ne töltse az akkumulátort vagy a szerszámot az utasításban megadott hőmérséklet-tartományon kívül.A nem megfelelő vagy a megadott hőmérsékleti tartományon kívüli töltés károsíthatja az akkumulátort, és növelheti a tűzveszélyt.

  8. Ne tegye ki az akkumulátort vagy a szerszámot esőnek vagy nedves körülményeknek.Az elektromos szerszámba bejutó víz növeli az áramütés kockázatát.

  9. VIGYÁZAT! – A helytelenül kezelt akkumulátor tűzveszélyt vagy vegyi égési sérülést okozhat.Ne szerelje szét az akkumulátort. Ne engedje, hogy az akkumulátor 68 °C fölé hevüljön, ne égesse el. Az akkumulátort csak eredeti Toro-akkumulátorra cserélje; a más típusú akkumulátor tüzet vagy robbanást okozhat. Ügyeljen arra, hogy gyermekek ne férjenek az akkumulátorhoz, és tartsa azt az eredeti csomagolásában a használatáig.

VI. Szervizelés

  1. Az elektromos szerszámot szakképzett szerelővel szervizeltesse, kizárólag azonos cserealkatrészek felhasználásával.Ezzel biztosítható az elektromos szerszám biztonságának megőrzése.

  2. Ne kezdjen bele sérült akkumulátor javításába.Az akkumulátorok szervizelését csak a gyártó vagy arra engedéllyel rendelkező szerviz végezheti.

VII. A magassági ágvágó fűrész biztonsága

  1. Tartsa távol minden testrészét a fűrészlánctól. Ne távolítsa el a levágott anyagot, és ne tartsa a vágandó anyagot, amíg a fűrészlánc mozog. Legyen a kapcsoló kikapcsolva, az akkumulátor pedig leválasztva, amikor eltávolítja a beakadt anyagot. A fűrészlánc a kapcsoló kikapcsolása után még mozog egy darabig. A magassági ágvágó fűrész elindítása előtt ellenőrizze, hogy a fűrészlánc ne érjen hozzá semmihez.A magassági ágvágó fűrész használata közben egy pillanatnyi figyelmetlenség miatt a fűrészlánc elkaphatja a ruháját vagy valamelyik testrészét.

  2. A magassági ágvágó fűrészt a fogantyújánál fogva szállítsa, a fűrészlánc álló állapota mellett. A magassági ágvágó fűrész szállítása vagy tárolása során legyen a fűrészláncon a védőtok.A magassági ágvágó fűrész megfelelő kezelése csökkenti a fűrészlánc okozta személyi sérülések kockázatát.

  3. Az elektromos szerszámot csak a szigetelt fogófelületeknél fogja meg, mert a fűrészlánc rejtett vezetékekhez is hozzáérhet.Az áram alatt lévő vezetékkel érintkező fűrészlánc vagy kés az elektromos szerszám szabadon lévő fémrészeit is áram alá helyezheti”, áramütést okozva a kezelő számára.

  4. Ne használja a magassági ágvágó fűrészt rossz időjárási körülmények között, különösen akkor, ha villámlás veszélye áll fenn.Ezzel csökkentheti a villámcsapás kockázatát.

  5. Az áramütés kockázatának csökkentése érdekében ne használja a berendezést elektromos vezetékek közelében. Az elektromos vezetékekkel való érintkezés vagy azok közelében történő használat súlyos sérülést vagy halálos áramütést okozhat.

  6. A magassági ágvágó fűrészt mindig két kézzel használja.Tartsa a magassági ágvágó fűrészt mindkét kezével, hogy ne veszítse el felette az ellenőrzést.

  7. Ha a magassági ágvágó fűrészt magasba emelve használja, mindig viseljen fejvédőt.A lehulló törmelék súlyos személyi sérülést okozhat.

  8. Öltözzön fel a feladatnak megfelelően – Viseljen megfelelő öltözéket, beleértve a védőszemüveget, a hosszú szárú nadrágot, a megfelelő, csúszásgátló lábbelit, a kesztyűt és a hallásvédelmi eszközt is. Kösse hátra hosszú haját, és kerülje a laza ékszereket, mert ezek beakadhatnak a mozgó alkatrészekbe. Poros körülmények között használjon porvédő maszkot.A megfelelő védőruházat csökkenti a kirepülő törmelék vagy a fűrészlánccal való véletlen érintkezés okozta személyi sérüléseket.

  9. Ne működtesse a magassági ágvágó fűrészt fán, létrán, tetőről vagy bármilyen instabil támasztékról.A magassági ágvágó fűrész ilyen módon történő használata súlyos személyi sérülést okozhat.

  10. Álljon mindig kellően stabilan, és csak akkor működtesse a magassági ágvágó fűrészt, ha szilárd, biztonságos és vízszintes felületen áll.A csúszós vagy instabil felületek, például a létrák egyensúlyvesztést vagy a magassági ágvágó fűrész feletti irányítás elvesztését okozhatják.

  11. Feszülő főág vágásakor készüljön fel arra, hogy az ág visszacsapódik.Amikor a fa rostjaiban a feszültség felszabadul, a visszarugózó ág nekiütődhet a kezelőnek, és/vagy kiverheti a fűrészt a kezéből.

  12. Legyen rendkívül óvatos bokrok és facsemeték vágásakor.A vékony szárú anyag megakadhat a fűrészláncban, és Ön felé csapódhat, vagy kibillentheti Önt az egyensúlyából.

  13. A magassági ágvágó fűrészt mindkét kézzel fogva, kikapcsolt állapotban, a testétől eltartva vigye. A magassági ágvágó fűrész szállítása vagy tárolása során legyen mindig a fűrészláncon a védőtok.A magassági ágvágó fűrész megfelelő kezelése csökkenti a mozgó fűrészlánccal való véletlen érintkezés kockázatát.

  14. Kövesse a kenésre, a láncfeszítésre, a rúd és a lánc cseréjére vonatkozó utasításokat.A nem megfelelően feszes vagy megkent lánc elszakadhat, vagy növelheti a visszarúgás esélyét.

  15. Csak fa vágására használja a szerszámot. Ne használja a magassági ágvágó fűrészt olyan célra, amelyre az nem való. Például: ne használja a magassági ágvágó fűrészt fém, műanyag, falazat vagy nem fa építőanyagok vágására.Ha a magassági ágvágó fűrészt a tervezettől eltérő műveletekre használja, veszélyes helyzet alakulhat ki.

  16. Tartsa a fogantyúkat szárazon, tisztán, olajtól és zsírtól mentesen.A zsíros, olajos fogantyúk csúsznak, ami miatt elveszítheti az irányítást a gép felett.

  17. Kerülje a visszarúgást.Visszarúgás fordulhat elő, amikor a vezetőlemez orra vagy csúcsa hozzáér valamihez, vagy amikor a fa éppen vágott része összeszorul, becsípve a fűrészláncot a vágatba.

    A csúcsérintkezés bizonyos esetekben hirtelen fordított reakciót válthat ki, felfelé és hátrafelé rúgva a vezetőlemezt.

    A fűrészlánc becsípődése a vezetőlemez teteje mentén hirtelen visszalökheti a fűrészt a kezelő felé.

    Az ismertetett reakciók bármelyike miatt elveszítheti az irányítást a fűrész felett, ami súlyos személyi sérüléshez vezethet. Ne hagyatkozzon kizárólag a fűrészbe beépített biztonsági berendezésekre. A magassági ágvágó fűrész felhasználójaként több lépést is tennie kell annak érdekében, hogy a vágási munkák során ne következzen be baleset vagy sérülés.

    A visszarúgás a szerszám helytelen használatának és/vagy a nem megfelelő működési eljárásoknak vagy feltételeknek az eredménye, mely az alábbiakban ismertetett óvintézkedésekkel elkerülhető:

  18. Folyamatosan határozottan, a hüvelykujjával és ujjaival a magassági ágvágó fűrész fogantyúit körülfogva tartsa a berendezést. Mindkét keze legyen a fogantyún, és helyezkedjen el testével és karjával úgy, hogy képes legyen ellenállni a visszarúgási erőknek.A visszarúgási erőket megfelelő óvintézkedésekkel a kezelő uralma alatt tarthatja. Ne engedje el a magassági ágvágó fűrészt.

  19. Elakadt anyag eltávolításakor, valamint a magassági ágvágó fűrész tárolása vagy szervizelése során ügyeljen arra, hogy a kapcsoló ki legyen kapcsolva, és az akkumulátor el legyen távolítva.A gép váratlan működésbe lépése az elakadt anyag eltávolítása vagy szervizelés közben súlyos személyi sérülést okozhat.

  20. Csak a gyártó által megadott csererudat és láncot használjon.A nem megfelelő csererudak és láncok láncszakadást és/vagy visszarúgást okozhatnak.

  21. Kövesse a gyártó fűrészláncra vonatkozó élezési és karbantartási utasításait.A mélységhatároló magasságának csökkentése miatt megnőhet a visszarúgás kockázata és mértéke.

ŐRIZZE MEG EZT AZ

UTASÍTÁST

Biztonsági és tájékoztató címkék

Graphic

A biztonságra figyelmeztető matricák és utasítások a kezelő által jól látható helyen, a potenciális veszélyforrás közelében találhatók. A sérült vagy hiányzó matricát cserélje, illetve pótolja.

decal139-5348
decal139-5345

Felszerelés

A vezetőlemez és a lánc felszerelése

Veszély

A magassági ágvágó fűrész fogainak érintése súlyos személyi sérülést okozhat.

  • A beállítás vagy karbantartás megkezdése előtt távolítsa el a magassági ágvágó fűrész akkumulátorát.

  • A magassági ágvágó fűrész beállítása és karbantartása során viseljen mindig kesztyűt.

  1. Helyezze a magassági ágvágó fűrészt sík felületre, és ne szerelje be az akkumulátorát.

  2. Távolítsa el az oldalsó burkolatot; forgassa el a vezetőlemez-burkolat gombját az óramutató járásával ellentétesen, amíg a gomb le nem jön, majd vegye le az oldalsó burkolatot (Ábra 3).

    g374226
  3. Helyezze fel a láncot a vezetőlemez orrán található lánckerék köré úgy, hogy a láncfogak vágóéle a rúd tetején előre nézzen, ahogy az a magassági ágvágó fűrész oldalsó burkolata alatti ábrán látható.

  4. Folytassa a lánc felhelyezését a vezetőlemez köré, beigazítva a láncot a vezetőlemez hornyába.

  5. Helyezze a lánc nyitott hurkát (a nem a vezetőlemezen levő végét) a láncfűrész csillagkereke köré (Ábra 3).

    Important: Ügyeljen arra, hogy a láncfeszítő csavar bekerüljön a vezetőlemezen található nyílásába (Ábra 3).Előfordulhat, hogy el kell forgatnia a láncfeszítő csavart, hogy a vezetőlemezen található nyílásba illeszkedjen (Ábra 18).

  6. Szerelje fel az oldalsó burkolatot és a gombját, majd húzza meg kissé a gombot az óramutató járásával megegyező irányba forgatva.

  7. Állítsa be a lánc feszességét; lásd: A lánc feszességének beállítása.

A magassági ágvágó fűrész összeszerelése

  1. Hajtsa ki a rúd szakaszait (Ábra 4).

    g374227
  2. Igazítsa a középső rúdszakaszon lévő reteszelő gombot a fogantyús rúdszakasz végén lévő nyújtott furathoz, majd csúsztassa össze a 2 rúdszakaszt (Ábra 5).

    Note: A reteszelőgomb bekattan a nyújtott furatba, amikor a két rúdszakasz egymáshoz kapcsolódik.

  3. A két rúdszakasz összerögzítéséhez használja a mellékelt csavarkulcsot (Ábra 5, E).

  4. Ismételje meg az eljárást a fűrészes rúdszakasznak a középső rúdszakaszhoz való rögzítéséhez (Ábra 5).

    g374228

A rúd- és láncolaj betöltése a magassági ágvágó fűrészbe

Important: Csak rúd- és láncolajat használjon (külön kapható).

Töltse fel a magassági ágvágó fűrészt rúd- és láncolajjal az első használata előtt; lásd: Az olajszint ellenőrzése és a rúd- és láncolaj betöltése.

A heveder felszerelése

Csatlakoztassa a vállheveder fémhorgát a magassági ágvágó fűrész fogantyúján lévő akasztóhoz (Ábra 6).

g374229

A heveder hossza állítható; csúsztassa felfelé a hevederállítót a heveder hosszának csökkentéséhez vagy lefelé a növeléséhez (Ábra 6).

Ha bármikor vészhelyzetbe kerül, és gyorsan le kell vennie a hevedert, akassza ki a gyorscsatot az alábbiak szerint:

  1. Nyomja be a csat két oldalát (Ábra 7, A).

  2. Hagyja kicsúszni a csatot a leválasztásához (Ábra 7, B).

g340477

Termékáttekintés

g374230
Modell51847T
Vezetőlemez hossza (88619 és 88621 tétellel felszerelve)25,4 cm
Láncosztás (88619 és 88621 tétellel felszerelve)0,050"
Lánccsapszeg távolság (88619 és 88621 tétellel felszerelve)¼"
Lánchossz (88619 és 88621 tétellel felszerelve)58 láncszem
Névleges feszültség60 V egyenáram maximális, 54 V egyenáram névleges használati
Tömeg (akkumulátor nélkül)4,1 kg
Töltő típusa81801, 81101, 81802 vagy 81805
Akkumulátor típusa81820, 81825, 81850, 81860 vagy 81875*

* Ha a gépet 81850, 81860 vagy 81875 típusú akkumulátorral használja, fel kell szerelnie a mellékelt gyorskioldós hevedert.

Megfelelő hőmérsékleti tartományok

Az akkumulátor töltéséhez/tárolásához5 °C és 40 °C között*
Az akkumulátor használatához–30 °C és 49 °C között*
A szerszám használatához 0 °C és 49 °C között*

* A töltési idő megnő, ha a töltés nem a jelzett tartományon belül zajlik.

Tárolja az eszközt, az akkumulátort és az akkumulátortöltőt zárt, tiszta, száraz helyen.

Üzemeltetés

A magassági ágvágó fűrész használatának megkezdése előtt

A magassági ágvágó fűrész használatának megkezdése előtt végezze el az alábbiakat:

A magassági ágvágó fűrész elindítása

  1. Ellenőrizze, hogy a magassági ágvágó fűrész szellőzőnyílásai mentesek-e a portól és egyéb szennyeződéstől (Ábra 9).

    g374231
  2. Fektesse le a magassági ágvágó fűrészt egy vízszintes felületre.

  3. Igazítsa össze az akkumulátor bemélyedését a fogantyú házán kialakított nyelvvel (Ábra 10).

    g374232
  4. Tolja be az akkumulátort a fogantyúba úgy, hogy az akkumulátor reteszelődjön a helyén.

  5. Távolítsa el a láncról a védőburkolatot.

  6. A magassági ágvágó fűrész elindításához nyomja meg az indítókarreteszt, majd az indítókart.

A magassági ágvágó fűrész leállítása

A magassági ágvágó fűrész leállításához engedje el az indítókart.

Amikor nem használja, vagy a munkaterületre vagy onnan szállítja a fűrészt, távolítsa el az akkumulátorát; lásd: Az akkumulátor eltávolítása.

Ágvágás a magassági ágvágó fűrésszel

Figyelmeztetés

A magassági ágvágó fűrész helytelen használata súlyos személyi sérülést, akár halált is okozhat.

Az esetleges személyi sérülések elkerülése érdekében figyelmesen olvassa el és kövesse az összes használati utasítást.

Figyelmeztetés

Ne működtesse a fűrészt elektromos vezetékek közelében; a magassági ágvágó fűrészt nem úgy tervezték, hogy felsővezetékekkel való érintkezés esetén védelmet nyújtson az áramütés ellen.

Olvassa el a helyi előírásokat az elektromos felsővezetékektől való biztonságos távolságra vonatkozóan, és győződjön meg arról, hogy a működtetési helyzet biztonságos, mielőtt használná a magassági ágvágó fűrészt.

Figyelmeztetés

A visszarúgás súlyos, akár halálos sérülést is okozhat.

Kerülje a vágandó faágak megérintését a magassági ágvágó fűrész vezetőlemezének orrával.

Kétféle visszarúgás fordulhat elő:

  • A magassági ágvágó fűrész gyors elmozdulása felfelé, amikor a vezetőlemez orránál vagy tetejénél futó lánc hozzáér valamihez

  • A magassági ágvágó fűrész gyors elmozdulása hátrafelé, amikor a vezetőlemez orránál vagy tetejénél futó lánc a vágás során beszorul a fába

Ábra 11 – a vezetőlemeznek az a területe, amelynél a visszarúgás elkerülése érdekében ügyelni kell, hogy ne érintkezzen semmivel.

g318677
  1. A magassági ágvágó fűrészt fogja meg mindkét kezével.

  2. Álljon szilárd, egyenletes talajon a nyírni kívánt fa előtt, és vegyen fel kiegyensúlyozott, stabil álló helyzetet vágás közben.

  3. Ügyeljen arra, hogy csak azt az ágat vágja le, amelyet szándékozott; vágás közben ügyeljen arra, hogy a fűrészlánc ne érjen a talajhoz, más ágakhoz vagy egyéb tárgyakhoz.

  4. A vágás megkezdése előtt gyorsítsa fel maximális sebességre a láncot.

  5. Vágja úgy az ágat, hogy az a vezetőlemez hátsó részének közelében legyen, közel a vágásvezetőhöz; nyomja a fűrészláncot enyhén a fához, és hagyja, hogy a magassági ágvágó fűrész saját súlyától hajtva szabályozza a vágás sebességét (Ábra 12).

    Important: Ha a lánc elakadna a vágásban, ne kísérelje meg a motort járatva kiszabadítani. Kapcsolja ki a magassági ágvágó fűrészt, vegye ki az akkumulátorát, majd emelje meg az ágat, miközben tartja a fűrészt; az ágnak ki kell engednie a fűrészt, amelynek szabaddá kell válnia.

    g374233
  6. Fejtsen ki egyenletes nyomást a magassági ágvágó fűrészre, vágjon egyenes vonalban, és csak a vágás végéhez közel szüntesse meg a nyomást.

  7. Engedje el az indítókart, ahogy végzett a vágással.

Ágvágás

Figyelmeztetés

Ha nem a talajon állva végzi a magasabban levő ágak vágását, az nem biztonságos, instabil helyzetbe hozhatja Önt a magassági ágvágó fűrész használata során, ami súlyos, akár végzetes személyi sérülést is okozhat Önnek vagy a közelben lévőknek.

Ágak álló fáról történő levágása során alkalmazza az alábbi gyakorlatot:

  • Ne másszon fel a magassági ágvágó fűrésszel együtt a fára.

  • Ne nyúljon ki vele túlzottan, vágáskor pedig mindkét kezével tartsa a magassági ágvágó fűrészt.

  • Ügyeljen arra, hogy senki ne legyen azon a területen, ahova a levágott ágak lehullhatnak.

  1. A magassági ágvágó fűrészt fogja meg az előírt módon, lásd: Ágvágás a magassági ágvágó fűrésszel.

  2. Kisebb ágak vágásakor fejtsen ki kis nyomást a levágandó ágra.

  3. A nagyobb ágak vágásakor vágja be kissé alulról az ágat, majd fejezze be a vágást az ág felső részétől.

    1. Az ág alján a vágást végezze kb. 15 cm-re a törzstől. Vágja át az ágat a vastagsága harmadáig.

    2. Indítsa a vágást 5,0–10,0 cm-rel kijjebb az ágon és felülről. Vágja addig az ágat, amíg le nem hullik.

    3. Vágja le az ág tövét az ággallérnál (Ábra 13).

      Important: Ne vágja le az ágat a galléron túl, a törzzsel egy szintig, és ne hagyjon nagy ágcsonkot; ez károsítja a fát.

      g316577

Az akkumulátor eltávolítása

  1. Helyezze a magassági ágvágó fűrészt sík felületre.

  2. Nyomja le a reteszgombot, és vegye le az akkumulátort a fogantyúról.

    g374234

Karbantartás

Ajánlott karbantartási ütemterv(ek)

Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze az olajszintet, és töltsön be szükség szerint rúd- és láncolajat.
  • Ellenőrizze, hogy az olaj rákerül-e a láncra.
  • Ellenőrizze a lánc feszességét, és szükség szerint állítsa be.
  • Ellenőrizze, hogy a vezetőlemez egyenes és ép
  • Ellenőrizze a lánc élességét; a lánc élezésével vagy cseréjével kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.
  • Minden egyes akkumulátorlemerülési ciklus után
  • Ellenőrizze az olajszintet, és töltsön be szükség szerint rúd- és láncolajat.
  • Ellenőrizze a lánc feszességét, és szükség szerint állítsa be.
  • Évente, vagy tárolás előtt
  • Végezze el a vezetőlemez, a lánc és a csillagkerék szervizelését.
  • Ellenőrizze a lánc élességét; a lánc élezésével vagy cseréjével kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.
  • Az olajszint ellenőrzése és a rúd- és láncolaj betöltése

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze az olajszintet, és töltsön be szükség szerint rúd- és láncolajat.
  • Minden egyes akkumulátorlemerülési ciklus után
  • Ellenőrizze az olajszintet, és töltsön be szükség szerint rúd- és láncolajat.
  • Important: Csak rúd- és láncolajat használjon (külön kapható).

    1. Állítsa le a magassági ágvágó fűrészt, és távolítsa az akkumulátorát; lásd: Az akkumulátor eltávolítása.

    2. Ellenőrizze az olajszintet az ablakon át. Ha az olaj nem lepi el az ablakot, töltsön be szükség szerint rúd- és láncolajat (Ábra 15).

      g374235
    3. Helyezze a magassági ágvágó fűrészt sík felületre úgy, hogy az olajbetöltőnyílás-sapka felfelé nézzen.

    4. Tisztítsa meg az olajbetöltőnyílás-sapka körüli területet (Ábra 15).

      Note: Ügyeljen arra, hogy ne kerülhessen hulladék/faforgács az olajtartályba.

    5. Távolítsa el a sapkát, majd töltse fel rúd- és láncolajjal a magassági ágvágó fűrész tartályát (Ábra 15).

      Important: Az olajszint ne legyen magasabban a betöltőnyak aljánál.

    6. Tisztítsa le az esetlegesen mellé ment olajat, majd szerelje vissza az olajbetöltőnyílás-sapkát.

    7. Ellenőrizze, hogy az olaj eljut-e a lánchoz; lásd: A rúd- és láncolaj áramlásának ellenőrzése.

    A rúd- és láncolaj áramlásának ellenőrzése

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze, hogy az olaj rákerül-e a láncra.
    1. Készítse elő a magassági ágvágó fűrész használatát; lásd: A magassági ágvágó fűrész használatának megkezdése előtt.

    2. Annak ellenőrzésére, hogy az olaj a lánchoz áramlik-e, tartsa a magassági ágvágó fűrész orrát néhány centire egy felülethez (például papírlaphoz, kartonpapírhoz, fatuskóhoz), és kezdje járatni a fűrészt; enyhe olajpermetet kell látnia a felületen (Ábra 16).

      g374236
    3. Ha nincs olajáramlás, ellenőrizze, hogy van-e olaj a tartályban, és tiszta-e az oldalsó burkolat alatti felület; lásd Az olajszint ellenőrzése és a rúd- és láncolaj betöltése és A vezetőlemez, a lánc és a csillagkerék szervizelése.

    A lánc feszességének beállítása

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze a lánc feszességét, és szükség szerint állítsa be.
  • Minden egyes akkumulátorlemerülési ciklus után
  • Ellenőrizze a lánc feszességét, és szükség szerint állítsa be.
  • Ellenőrizze a lánc megfelelő feszességét.

    A laza lánc lerövidíti a csillagkerék és a vezetőlemez élettartamát, és a lánc leesését okozhatja.

    A túl feszes lánc miatt a vezetőlemez és lánc is túlhevülhet, ami felgyorsítja a kopást, leégetheti a motort, és láncszakadást okozhat.

    A lánc feszessége akkor megfelelő, ha kesztyűs kézzel akadálymentesen húzni tudja a láncot a vezetőlemez körül. A lánc nem válhat el a vezetőlemez alsó szélétől.

    Új lánc esetén néhány vágás után ellenőrizze újra a láncfeszességet; az új lánc általában megnyúlik, és néhány vágás után beállítást igényel.

    Veszély

    A magassági ágvágó fűrész fogainak érintése súlyos személyi sérülést okozhat.

    • A beállítás vagy karbantartás megkezdése előtt távolítsa el a magassági ágvágó fűrész akkumulátorát.

    • A magassági ágvágó fűrész beállítása és karbantartása során viseljen mindig kesztyűt.

    1. Helyezze a magassági ágvágó fűrészt sík felületre, és távolítsa el az akkumulátorát; lásd: Az akkumulátor eltávolítása.

    2. Hagyja lehűlni a fűrészláncot.

      Important: Ne végezzen állítást forró láncon; ahogy hűl, a lánc összehúzódhat, ami túlzott feszességet okoz.

    3. Vizsgálja meg a vezetőlemezt görbülés és károsodás szempontjából, szükség esetén cserélje ki.

    4. Forgassa el az óramutató járásával ellentétesen a vezetőlemez-burkolat gombját, de ne távolítsa el (Ábra 17).

      g374237
    5. Állítsa be a láncfeszítő csavarral a lánc feszességét (Ábra 18), majd a vezetőlemez-burkolat gombját az óramutató járása szerint elforgatva rögzítse az oldalsó burkolatot a magassági ágvágó fűrészhez, mielőtt ellenőrzi a lánc feszességét (Ábra 17).

      • A lánc feszességének növeléséhez forgassa a láncfeszítő csavart az óramutató járásának irányába.

      • A lánc feszességének csökkentéséhez forgassa a láncfeszítő csavart az óramutató járásával ellenkező irányba.

      g374238

      Állítsa be úgy a lánc feszességét, hogy a lánc hozzáérjen a vezetőlemez alsó széléhez, majd húzza el a láncot a vezetőlemez alsó szélétől; a megfelelően beállított lánc csak 3,2–6,4 mm-re távolítható el a vezetőlemeztől, és elengedve visszapattan.

      Note: A lánc feszességének beállítása közben kesztyűs kézzel emelje meg a vezetőlemez csúcsát, hogy a vezetőlemez ne ereszkedjen le, és így ne befolyásolja a lánc feszességét.

    6. Húzza körbe kesztyűs kézzel a láncot a vezetőlemez körül. A megfelelően feszes lánc akadálymentesen fut, és nem válik el a vezetőlemez alsó szélétől.

    7. Ha a lánc feszessége nem megfelelő, ismételje meg a 4–7. lépést.

    A vezetőlemez, a lánc és a csillagkerék szervizelése

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze, hogy a vezetőlemez egyenes és ép
  • Évente, vagy tárolás előtt
  • Végezze el a vezetőlemez, a lánc és a csillagkerék szervizelését.
  • Veszély

    A magassági ágvágó fűrész fogainak érintése súlyos személyi sérülést okozhat.

    • A beállítás vagy karbantartás megkezdése előtt távolítsa el a magassági ágvágó fűrész akkumulátorát.

    • A magassági ágvágó fűrész beállítása és karbantartása során viseljen mindig kesztyűt.

    1. Helyezze a magassági ágvágó fűrészt sík felületre, és távolítsa el az akkumulátorát; lásd: Az akkumulátor eltávolítása.

    2. Távolítsa el az oldalsó burkolatot; forgassa el a vezetőlemez-burkolat gombját az óramutató járásával ellentétesen, amíg a gomb le nem jön, majd vegye le az oldalsó burkolatot (Ábra 19).

      g374226
    3. Lazítsa meg a láncot a láncfeszítő csavart az óramutató járásával ellentétesen elforgatva (Ábra 18).

    4. Válassza le a láncot a vezetőlemezről, és tegye félre.

    5. Tisztítson le minden hulladékot az oldalsó burkolat alatti területről.

    6. Vizsgálja meg a csillagkereket; ha nagyon elkopott vagy sérült, cserélje ki; vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.

    7. Ellenőrizze az olajkimeneti nyílást (Ábra 19) hulladék szempontjából, és tisztítsa meg szükség szerint a területet.

    8. Tisztítsa meg a vezetőlemezt és a láncot; dróttal vagy kis méretű lapos csavarhúzóval távolítsa el a szennyeződést és a törmeléket a vezetőlemez széle mentén található horonyból, az elöl lévő lánckeréktől kezdve és hátrafelé haladva.

      Győződjön meg arról, hogy a vezetőlemezen a magassági ágvágó fűrész olajkimeneti nyílásához illeszkedő olajcsatorna tiszta, így az olaj szabadon áramolhat a lánchoz.(Ábra 20).

      g315856
    9. Vizsgálja meg a vezetőlemezt és a láncot; ha a vezetőlemez elgörbült, a hornyok megsérültek, vagy ha az orrán a lánckerék nem forog akadálymentesen, cserélje ki a vezetőlemezt; ha a lánc túlságosan elkopott vagy megsérült, cserélje ki.

    10. Szerelje fel a vezetőlemezt és a láncot; lásd: A vezetőlemez és a lánc felszerelése.

    11. Ellenőrizze, hogy az olaj eljut-e a lánchoz; lásd: A rúd- és láncolaj áramlásának ellenőrzése.

    A vezetőlemez és a lánc felszerelése

    Veszély

    A magassági ágvágó fűrész fogainak érintése súlyos személyi sérülést okozhat.

    • A beállítás vagy karbantartás megkezdése előtt távolítsa el a magassági ágvágó fűrész akkumulátorát.

    • A magassági ágvágó fűrész beállítása és karbantartása során viseljen mindig kesztyűt.

    1. Ha az oldalsó burkolat rajta van a gépen, távolítsa el róla; lásd: A vezetőlemez, a lánc és a csillagkerék szervizelése.

    2. Helyezze fel a láncot a vezetőlemez orrán található lánckerék köré úgy, hogy a láncfogak vágóéle a rúd tetején előre nézzen, ahogy az a magassági ágvágó fűrész oldalsó burkolata alatti ábrán látható.

    3. Helyezze fel a láncot a vezetőlemez köré, beigazítva a vezetőlemez hornyába.

      Note: Ha új láncot szerel fel, fordítsa át a vezetőlemezt, hogy egyenetlen kopása elkerülhető legyen.

    4. Helyezze a lánc nyitott hurkát (a nem a vezetőlemezen levő végét) a láncfűrész csillagkereke köré, majd szerelje fel a vezetőlemezt és a felszerelt láncot a magassági ágvágó fűrészre.

      Important: Ügyeljen arra, hogy a láncfeszítő csavar bekerüljön a vezetőlemezen található nyílásába (Ábra 19). Előfordulhat, hogy el kell forgatnia a láncfeszítő csavart, hogy a vezetőlemezen található nyílásába illeszkedjen.

    5. Szerelje fel az oldalsó burkolatot, de ne húzza meg a gombját.

    6. Állítsa be a lánc feszességét; lásd: A lánc feszességének beállítása.

    A lánc élezése

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze a lánc élességét; a lánc élezésével vagy cseréjével kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.
  • Évente, vagy tárolás előtt
  • Ellenőrizze a lánc élességét; a lánc élezésével vagy cseréjével kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.
  • Az éles lánc jobb vágási teljesítményt és hosszabb akkumulátor-élettartamot biztosít.

    A láncot élezni vagy cserélni kell, ha rá kell nyomni a fára, vagy ha teljes faforgács helyett fűrészpor keletkezik.

    A lánc élezésével vagy cseréjével kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.

    Szervizelés

    Ha a magassági ágvágó fűrész szervizelésre szorulna, vigye el a hivatalos márkakereskedésbe.

    Tárolás

    Important: A gépet, az akkumulátort és a töltőt csak a megfelelő hőmérsékleti tartományban tárolja; lásd: Műszaki adatok.

    Important: Az akkumulátor szezonon kívüli tárolása esetén töltse azt fel annyira, hogy két vagy három LED zölden világítson rajta. Ne tegyen el teljesen feltöltött vagy teljesen lemerült akkumulátort. Ha ismét készen áll a gép használatára, töltse fel az akkumulátort annyira, hogy az akkumulátortöltőn a bal oldali visszajelző vagy az akkumulátoron mind a 4 LED zölden világítson.

    • Válassza le használat után a gépet az áramellátásról (pl. távolítsa el belőle az akkumulátort), és ellenőrizze az épségét.

    • Tisztítson le minden idegen anyagot a gépről.

    • Ne tárolja a gépet beszerelt akkumulátorral.

    • A gépet, az akkumulátort és az akkumulátortöltőt gyermekektől elzárva, jól szellőző helyen tárolja.

    • Tartsa távol a gépet, az akkumulátort és az akkumulátortöltőt maró hatású szerektől, például a kerti vegyszerektől és a jégmentesítő sótól.

    • A súlyos személyi sérülés kockázatának csökkentése érdekében ne tárolja az akkumulátort kültéren vagy járműben.

    • Tárolja a gépet, az akkumulátort és az akkumulátortöltőt zárt, tiszta, száraz helyen.

    Hibakeresés és elhárítás

    Csak az utasításban ismertetett lépéseket hajtsa végre. Minden további ellenőrzési, karbantartási és javítási munkát hivatalos szervizközpontnak vagy hasonlóan képzett szakembernek kell elvégeznie, ha Ön nem tudja megoldani a problémát.

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    A magassági ágvágó fűrész nem működik, vagy csak szakaszosan működik.
    1. Az akkumulátor lemerült.
    2. Az akkumulátor nincs teljesen a helyén.
    3. Az akkumulátor hőmérséklete a megfelelő tartomány alá csökkent, vagy afölé emelkedett.
    4. Az akkumulátor túl nagy áramterhelést kapott.
    5. Nedvesség került az akkumulátor érintkezőire.
    6. Hulladék gyűlt fel a burkolat alatt.
    1. Töltse fel az akkumulátort.
    2. Nyomja be az akkumulátort ütközésig a házba.
    3. Vigye az akkumulátort száraz, 5–40 °C hőmérsékletű helyre.
    4. Engedje el a vezérlőkart, majd húzza be újra.
    5. Hagyja megszáradni az akkumulátort, vagy törölje szárazra.
    6. Szerelje le a burkolatot, és távolítson el minden szennyeződést.
    A magassági ágvágó fűrész motorja működik, de a lánc nem jár.
    1. A lánc nem ült be megfelelően a csillagkerékbe.
    2. Hulladék gyűlt fel a burkolat alatt.
    1. Szerelje fel a láncot, ügyelve arra, hogy a láncszemek megfelelően beüljenek a csillagkerék fogai közé.
    2. Szerelje le a burkolatot, és távolítson el minden szennyeződést.
    A magassági ágvágó fűrész nem vág megfelelően.
    1. A láncfeszesség nem megfelelő.
    2. A lánc eltompult vagy megsérült.
    3. A vezetőlemez elgörbült, vagy a hornyai megsérültek.
    4. A láncot fordítva szerelték fel.
    5. A lánc nem kap megfelelő kenést.
    1. Állítsa be a lánc feszességét.
    2. Cserélje ki a láncot.
    3. Cserélje ki a vezetőlemezt
    4. Szerelje fel a láncot megfelelően.
    5. Ellenőrizze az olajszintet, és hogy az olaj eljut-e a lánchoz.
    A láncolaj nem biztosít megfelelő kenést.
    1. Az olajszint alacsony.
    2. Az olajkimeneti nyílás eltömődött.
    3. Hulladék gyűlt fel a burkolat alatt.
    4. A vezetőlemez olajcsatornája vagy hornya eltömődött.
    1. Ellenőrizze az olajszintet.
    2. Tisztítsa meg az olajkimeneti nyílást a törmeléktől.
    3. Szerelje le a burkolatot, és távolítson el minden szennyeződést.
    4. Távolítsa el hulladékot a vezetőlemezből.