Introducere

Acest echipament este o mașină de tuns iarba cu cilindru cu lame condusă manual, destinată a fi utilizată de operatori profesioniști, implicați în aplicații comerciale. A fost proiectată în primul rând pentru tăierea ierbii de pe gazoane bine întreținute. Utilizarea acestui produs în alte scopuri decât cele intenționate poate fi periculoasă pentru dumneavoastră și pentru alte persoane.

Citiţi cu atenţie aceste informaţii pentru a învăţa despre modul corespunzător de utilizare şi întreţinere a produsului şi pentru a evita rănirea personală şi deteriorarea produsului. Aveţi responsabilitatea de a utiliza produsul în mod corespunzător şi sigur.

Vizitați site-ul www.Toro.com pentru siguranța produsului și materiale de instruire privind utilizarea, informații privind accesoriile, ajutor la căutarea unui distribuitor sau pentru înregistrarea produsului.

De fiecare dată când aveţi nevoie de service, piese originale Toro sau informaţii suplimentare, contactaţi un centru de service autorizat sau departamentul Servicii Clienţi Toro şi pregătiţi numărul de model sau de serie al produsului. Figura 1 indică locaţia numărului de model sau de serie pe produs. Scrieţi numerele în spaţiul furnizat.

Important: Puteți scana codul QR de pe autocolantul cu numărul de serie (dacă este disponibil) cu ajutorul unui dispozitiv mobil pentru a accesa date despre garanție, piese și alte informații despre produs.

g372647

Acest manual identifică potențialele pericole și conține mesaje de siguranță identificate prin simbolul de alertă de siguranță (Figura 2), semnalizând un pericol care poate cauza rănirea gravă sau moartea dacă nu respectați următoarele măsuri de precauție recomandate.

g000502

Acest manual utilizează 2 cuvinte pentru a evidenţia informaţiile. Important atrage atenţia asupra informaţiilor mecanice speciale şi Notă accentuează informaţiile generale care necesită atenţie specială.

Produsul respectă toate directivele europene relevante; pentru detalii, consultaţi Declaraţia de conformitate (DOC) separată specifică produsului.

Folosirea sau operarea motorului pe orice sol acoperit de păduri, de arbuşti sau de iarbă fără a fi echipat cu amortizor parascântei, conform definiției din Secțiunea 4442 și fără a fi menținut în stare perfectă de funcționare, sau dacă motorul nu este construit, echipat și întreținut în vederea prevenirii incendiilor reprezintă o violare a Codului de Resurse Publice din California, Secţiunea 4442 sau 4443.

Manualul operatorului motorului, ataşat, cuprinde informaţii cu privire la Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) şi Reglementarea privind Controlul Emisiilor în California pentru sistemele de emisie, întreţinere şi garanţie. Piesele de schimb pot fi comandate prin intermediul fabricantului motorului.

Operarea acestei mașini la 1.500 m deasupra nivelului mării necesită un ajutaj de carburator pentru mare altitudine. Consultaţi manualul operatorului motorului Honda.

Atenţie

CALIFORNIA

Propunere 65 Avertismente

Evacuările motorului conţin substanţe chimice cunoscute în Statul California ca substanţe care cauzează cancerul, defectele de naştere sau daunele sistemului reproductiv.

Utilizarea acestui produs poate cauza expunerea la substanţe chimice cunoscute în Statul California ca substanţe care cauzează cancerul, defectele de naştere sau afecţiuni ale sistemului reproductiv.

Siguranţă în funcţionare

Această mașină a fost proiectată în conformitate cu standardele EN ISO 5395 și ANSI B71.4-2017.

Siguranța generală

Acest produs poate provoca răni la nivelul mâinilor sau picioarelor și poate arunca obiecte.

  • Trebuie să citiți și să înțelegeți conținutul acestui Manual al operatorului înainte de a porni mașina.

  • Utilizați mașina cu foarte mare atenție. Nu vă angrenați în nicio activitate care vă poate distrage atenția; în caz contrar, se pot înregistra pagube materiale sau vătămări corporale.

  • Nu vă sprijiniți mâinile sau picioarele în apropierea componentelor aflate în mișcare.

  • Nu utilizaţi maşina fără toate protecțiile şi alte dispozitive de siguranță montate şi funcţionând corespunzător pe aceasta.

  • Țineți trecătorii și copiii departe de zona de utilizare. Nu lăsaţi niciodată copii să utilizeze maşina.

  • Opriți motorul, scoateți cheia din contact (dacă este prevăzută) și așteptați oprirea tuturor mișcărilor înainte de a părăsi poziția operatorului. Lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, repararea, curățarea sau depozitarea acesteia.

Utilizarea sau întreţinerea necorespunzătoare a acestei maşini poate cauza accidentări. Pentru a reduce riscul de accidentare, respectaţi aceste instrucţiuni de siguranţă şi acordaţi întotdeauna atenţie simbolului de alertă privind siguranţa Graphic, care înseamnă Atenţie, Avertisment sau Pericol – instrucţiune privind siguranţa personală. Nerespectarea acestor instrucţiuni poate cauza vătămări corporale sau moartea.

Decal-uri instrucţionale şi de siguranţă

Graphic

Instrucţiunile şi autocolantele cu informaţii privind siguranţa sunt uşor vizibile pentru operator şi sunt amplasate lângă orice zonă cu potenţial risc. Înlocuiţi orice autocolant care este deteriorat sau lipseşte.

decal120-9570
decal130-8322
decal133-8062
decal138-1644
decal138-1589
decal138-2138
decal138-5533
decal138-5534
decal138-5532

Reglare

Note: Determinaţi partea stângă şi dreaptă a maşinii din poziţia de operare normală.

Reglarea și montarea unității de tăiere

Piese solicitate pentru această procedură:

Unitate de tăiere (comandă separată; contactaţi distribuitorul autorizat Toro)1
Element de cuplaj1
Arc (doar model 04830 și 04840)1
Şurub cu cap imbus4

Reglarea și montarea unității de tăiere

Model 04820
  1. Îndepărtați elementele care fixează ansamblul de acționare a cilindrului pe placa laterală (Figura 3).

    g333187
  2. Îndepărtați ansamblul de acționare a cilindrului, șaibele plate, șaibe grower și distanțierele de pe placa laterală (Figura 3).

  3. Utilizați 4 șuruburi cu cap imbus pentru a monta unitatea de tăiere la mașină (Figura 4).

    g333153
  4. Determinați setarea adecvată a înălțimii de tăiere și reglați tamburul de tracțiune conform acestei setări; consultați Reglarea poziției tamburului de tracțiune.

  5. Reglați unitatea de tăiere la setările dorite; consultați procedurile de reglare din Manualul operatorului pentru unitatea de tăiere.

  6. Montați elementul de cuplaj la arborele de transmisie (Figura 5).

    g333165
  7. Folosiți elementele de fixare îndepărtate anterior pentru a monta ansamblul de acționare a cilindrului la unitatea de tăiere (Figura 5).

  8. Asigurați-vă că elementul de cuplaj (Figura 5) se poate mișca cu ușurință înainte și înapoi pe arborele de transmisie.

Reglarea și montarea unității de tăiere

Modelele 04830 și 04840
  1. Utilizați 4 șuruburi cu cap imbus pentru a monta unitatea de tăiere la mașină (Figura 6).

    g333212
  2. Determinați setarea adecvată a înălțimii de tăiere și reglați tamburul de tracțiune conform acestei setări; consultați Reglarea poziției tamburului de tracțiune.

  3. Reglați unitatea de tăiere la setările dorite; consultați procedurile de reglare din Manualul operatorului pentru unitatea de tăiere.

  4. Montați elementul de cuplaj și arcul la ansamblul de acționare a cilindrului al unității de tăiere (Figura 7).

    g333213
  5. Asigurați-vă că elementul de cuplaj (Figura 7) se poate mișca cu ușurință înainte și înapoi pe arborele de transmisie.

    Dacă elementul de cuplaj nu poate fi deplasat, reglați poziția ansamblului de acționare a cilindrului sau alinierea motorului și transmisiei; consultați Reglarea poziției arborelui de acționare a cilindrului.

Montarea arborelui roții de transport

Doar modelul 04840

Piese solicitate pentru această procedură:

Arbore roată de transport stânga1

Note: Arborele roții de transport dreapta este montat din fabrică.

  1. Aplicați un agent de blocare a filetului cu acțiune medie pe filetul arborelui de roată.

  2. Înșurubați arborele roții stânga în ansamblul de acționare a tamburului din partea stângă a mașinii.

    Note: Arborele roții stânga este marcat cu un L” la capăt și are filet pe dreapta.

    g330266
  3. Strângeţi arborele la un cuplu de 54-68 N·m.

Montarea roților de transport

Opţional

Piese solicitate pentru această procedură:

Set roți de transport (comandă separată; contactaţi distribuitorul autorizat Toro)1

Pentru a monta roțile de transport, trebuie mai întâi să achiziționați setul roți de transport (model 04123). Contactați distribuitorul autorizat Toro pentru acest set.

  1. Montați roțile de transport; consultați Montarea roților de transport.

  2. Aveți grijă ca anvelopele să fie umflate la 0,83- 1,03 bar.

Montarea coşului pentru iarbă

Piese solicitate pentru această procedură:

Coş pentru iarbă1

Prindeți coșul de marginea superioară și glisați-l pe tijele de montare (Figura 9).

g278331

Reglarea turației motorului

Doar pentru țările care respectă standardele CE

Piese solicitate pentru această procedură:

Autocolant cu CE1

Dacă utilizați mașina într-o țară care respectă standardele CE, respectați reglementările privind nivelul de zgomot reglând turația ridicată la ralanti a motorului și amplasând autocolantul cu CE:

  • Reglați turația ridicată la ralanti a motorului conform specificațiilor următoare:

    • Mașini model 1018: 3.000 rpm

    • Mașini model 1021 și 1026: 3.150 rpm

    Consultați Reglarea turației de ralanti ridicate a motorului.

  • Amplasați autocolantul cu CE sub plăcuța cu numărul de serie (Figura 10).

    g372646

Rezumat al produsului

g274957
g271082

Manetă de ambreiaj

Utilizați maneta de ambreiaj (Figura 12) pentru a cupla sau decupla unitatea de tracţiune.

  • Cuplarea unității de tracțiune: trageți în sus și țineți maneta lângă mâner.

  • Decuplarea unității de tracțiune: eliberați maneta.

Manetă de accelerație

Utilizați maneta de accelerație (Figura 12) pentru a regla turația motorului.

  • Mărirea turației motorului: rotiți maneta în jos.

  • Reducerea turației motorului: rotiți maneta în sus.

Comutator de pornire/oprire

Cu acest comutator (Figura 12) puteți porni sau opri motorul.

  • Pornirea motorului: apăsați partea superioară a comutatorului.

  • Oprirea motorului: apăsați partea inferioară a comutatorului.

Manetă frână de serviciu

Utilizați maneta pentru frâna de serviciu (Figura 12) pentru a reduce viteza mașinii sau pentru a o opri. Trageți maneta către mâner pentru a cupla frâna de serviciu.

Clichet frână de parcare

Utilizați clichetul pentru frâna de parcare (Figura 12) pentru a cupla frâna de parcare atunci când sunteți la distanță de mașină.

  • Cuplarea frânei de parcare: cuplați și susțineți maneta frânei de serviciu și rotiți clichetul pentru frâna de parcare către dumneavoastră.

  • Decuplarea frânei de parcare: trageți maneta frânei de serviciu către mâner.

Manetă de acţionare pentru unitatea de tăiere

Utilizați maneta de acţionare pentru unitatea de tăiere (Figura 12) pentru a cupla sau decupla unitatea de tăiere în timp ce maneta de ambreiaj este cuplată.

  • Cuplarea unității de tăiere: deplasați maneta în jos.

  • Decuplarea unității de tăiere: deplasați maneta în sus.

Contor orar

Contorul orar (Figura 12) înregistrează numărul total de ore în care funcționează motorul. Consultați contorul orar pentru a programa lucrările de întreținere periodică.

Mâner de asistare pentru ridicare

Utilizați mânerul de asistare pentru ridicare (Figura 12) atunci când reglați înălțimea mânerului sau pentru a ridica și coborî bara suport.

Element de reglare a înălțimii mânerului

Utilizați elementul de reglare a înălțimii mânerului (Figura 13) pentru a regla înălțimea acestuia la o poziție de utilizare confortabilă. Trageți în sus elementul de reglare și utilizați mânerul de asistare pentru ridicare pentru a mări sau reduce înălțimea mânerului.

g271081

Manetă de şoc

Maneta de şoc (Figura 14) este situată în partea din stânga față a motorului. Utilizați maneta pentru a ajuta la pornirea motorului rece; consultați Utilizarea manetei de şoc.

g265059

Ventil de închidere combustibil

Ventilul de închidere combustibil se află pe partea motorului, sub maneta de şoc (Figura 14).

Note: Închideți ventilul de închidere combustibil atunci când mașina nu este utilizată câteva zile, în timpul transportului între locurile de utilizare sau când este parcată în interiorul unei clădiri; consultați Deschiderea și închiderea ventilului de închidere combustibil.

Manetă demaror cu recul

Trageți maneta demarorului cu recul (Figura 14) pentru a porni motorul.

Bară suport

Bara suport (Figura 15) este montată în spatele mașinii. Utilizați bara suport atunci când montați sau demontați roțile de transport sau unitatea de tăiere.

  • Poziția de SERVICE PENTRU ROțILE DE TRANSPORT:

    Pentru a utiliza bara suport pentru montarea roților de transport, puneți piciorul pe aceasta în timp ce trageți în sus și în spate mânerul de asistare pentru ridicare (Figura 15).

    Avertisment

    Mașina este grea și poate provoca dureri de spate dacă este ridicată necorespunzător.

    Apăsați cu piciorul pe bara suport și folosiți doar mânerul de asistare pentru ridicare pentru a ridica mașina. Încercarea de a ridica mașina pe bara suport în orice alt mod poate cauza vătămări.

  • Poziția de SERVICE PENTRU UNITATEA DE TăIERE:

    Pentru a preveni răsturnarea mașinii în spate atunci când îndepărtați unitatea de tăiere, coborâți bara suport și împingeți știftul elastic astfel încât să mențină bara suport în poziția indicată în Figura 16.

  • Retragerea barei suport în poziția pentru DEPOZITARE:

    1. Țineți piciorul pe bara suport în timp ce coborâți la sol tamburul de tracțiune.

    2. Luați piciorul de pe bara suport și lăsați-i spațiu pentru a se retrage în poziția pentru DEPOZITARE.

g273507
g341757
Model 04820Model 04830Model 04840
Lățime84 cm91 cm104 cm
Greutate uscată*95 kg100 kg107 kg
Lăţime de tăiere46 cm53 cm66 cm
Înălţime de tăiereDepinde de poziția tamburului de tracțiune [consultați Reglarea poziției tamburului de tracțiune] și utilizarea setului pentru înălţime mare de tăiere.
TăiereDepinde de viteza cilindrului și de poziția fuliei de acționare a cilindrului; consultați Reglarea ratei de tăiere.
Turaţie motorTurație scăzută la ralanti: 1.900 ± 100 rpm; turație ridicată la ralanti: 3.450 ± 100 rpm
Viteză de cosit3,2-5,6 km/h
Viteză de transport8,5 km/h
*Doar pentru unitatea de tracțiune. Consultați Manualul operatorului pentru unitatea de tracțiune pentru greutatea fiecărei unități de tracțiune.

Dispozitive de atașare/Accesorii

Pentru extinderea și îmbunătățirea performanțelor mașinii este disponibilă o gamă de dispozitive de atașare și accesorii aprobate de Toro. Pentru lista dispozitivelor de atașare și a accesoriilor aprobate, contactați centrul de service local sau un distribuitor Toro autorizat sau accesați www.Toro.com.

Pentru performanțe optime și utilizarea în siguranță a mașinii, utilizați exclusiv piese de schimb și accesorii originale Toro. Piesele de schimb și accesoriile altor producători pot fi periculoase și pot anula garanția produsului.

Operare

Note: Determinaţi partea stângă şi dreaptă a maşinii din poziţia de operare normală.

Înainte de utilizare

Siguranța înainte de utilizare

Siguranța generală

  • Nu lăsaţi niciodată copii sau persoane neinstruite să utilizeze sau să efectueze lucrări de service asupra maşinii. Reglementările locale pot impune o limită de vârstă pentru utilizator. Proprietarul trebuie să asigure instruirea tuturor operatorilor și a mecanicilor.

  • Familiarizați-vă cu utilizarea în siguranță a echipamentului, comenzile de operare și indicatoarele de siguranță.

  • Opriți mașina, scoateți cheia din contact (dacă este prevăzută) și așteptați oprirea tuturor mișcărilor înainte de a părăsi poziția operatorului. Lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, repararea, curățarea sau depozitarea acesteia.

  • Trebuie să ştiţi cum să opriţi rapid maşina.

  • Verificați dacă toate elementele de control pentru prezența operatorului, întrerupătoarele de siguranță și dispozitivele de protecție sunt montate și funcționează în mod corespunzător. Nu utilizaţi maşina decât dacă acestea funcționează corect.

  • Inspectați zona în care veți utiliza mașina și îndepărtați toate obiectele pe care mașina le-ar putea proiecta.

Măsuri de siguranță pentru combustibil

  • Fiți extrem de precaut în timpul manipulării combustibilului. Este inflamabil, iar vaporii săi sunt explozivi.

  • Stingeți toate țigările, țigaretele, pipele și alte surse de aprindere.

  • Utilizați doar un recipient de combustibil corespunzător.

  • Nu îndepărtați bușonul rezervorului și nu umpleți rezervorul de combustibil în timp ce motorul este pornit sau fierbinte.

  • Nu adăugați sau goliți combustibil într-un spațiu închis.

  • Nu depozitați mașina sau recipientul cu combustibil într-o zonă cu o flacără deschisă, scântei sau o lampă martor, precum pe un boiler sau un alt dispozitiv electric.

  • Dacă vărsați combustibil, nu încercați să porniți motorul; evitați crearea unei surse de aprindere până la disiparea vaporilor de combustibil.

  • Nu umpleţi recipientele în interiorul unui vehicul sau într-un camion sau remorcă prevăzută cu căptuşeală de plastic. Amplasaţi întotdeauna recipientele pe sol, la distanţă de vehicul înainte de umplere.

  • Îndepărtați echipamentul din camion sau remorcă și alimentați-l în timp ce se află pe sol. Dacă acest lucru nu este posibil, realimentaţi acest tip de echipament cu un container portabil, mai degrabă decât cu o duză de distribuire a combustibilului.

  • Menţineţi duza în contact cu marginea rezervorului de combustibil sau a containerului în permanenţă, până la finalizarea alimentării.

Efectuarea operațiunilor zilnice de întreținere

Efectuați procedurile de întreținere zilnice; consultați Listă de verificare pentru întreținerea zilnică.

Verificarea nivelului uleiului de motor

Verificaţi nivelul uleiului de motor înainte de orice utilizare sau la fiecare 8 ore de funcționare, consultați Verificarea nivelului uleiului de motor.

Specificații cu privire la combustibil

Capacitatea rezervorului de combustibil: 2,0 l

Combustibil recomandat: benzină fără plumb, cu o cifră octanică de 87 sau mai mare (metodă de clasificare (R+M)/2)

Etanol: benzina cu până la 10% etanol sau 15% MTBE (metil terț butil eter) concentrație volumică este un combustibil acceptabil. Etanolul și MTBE nu sunt același lucru. Nu este aprobată utilizarea benzinei cu 15% etanol (E15) concentrație volumică.

  • Nu utilizați niciodată benzină care conține mai mult de 10% etanol, concentrație volumică; astfel, E15 (conține 15% etanol), E20 (conține 20% etanol) sau E85 (conține până la 85% etanol).

  • Nu utilizaţi benzină cu conţinut de metanol.

  • Nu depozitați combustibil în rezervorul de combustibil sau în recipientele de combustibil de-a lungul iernii decât dacă este utilizat un stabilizator de combustibil.

  • Nu adăugaţi ulei în benzină.

  • Pentru cele mai bune rezultate, utilizați doar combustibil curat, proaspăt (nu mai vechi de 30 de zile).

  • Utilizarea unei benzine neaprobate poate cauza probleme de performanţă şi/sau deteriorări ale motorului, care este posibil să nu fie acoperite de garanţie.

Umplerea rezervorului de combustibil

  1. Curățați în jurul capacului rezervorului de combustibil și îndepărtați capacul de la rezervor (Figura 17). Umpleți rezervorul de combustibil până în partea de jos a gâtului rezervorului; consultați Manualul operatorului motorului.

    Important: Nu umpleți excesiv rezervorul de combustibil.

    g265976
  2. Montați capacul rezervorului de combustibil și ștergeți orice urmă de combustibil vărsat.

Reglarea ratei de tăiere

Rata de tăiere este determinată de următoarele setări ale mașinii:

  • Viteza cilindrului: puteți regla viteza cilindrului la o valoare ridicată sau scăzută; consultați Reglarea vitezei cilindrului.

  • Poziția fuliei de acționare a cilindrului: puteți seta fuliile de acționare a cilindrului în 2 poziții; consultați Manualul operatorului pentru unitatea de tăiere.

Pentru a determina viteza cilindrului și poziția fuliei de acționare a cilindrului pentru o tăiere adecvată, consultați tabelul următor:

Rată de tăiere

Viteza cilindruluiPoziția cureleiUnitate de tăiere
8 lame11 lame14 lame
ScăzutăScăzută7,3 mm5,3 mm4,2 mm
ScăzutăRidicată6,1 mm4,4 mm3,5 mm
RidicatăScăzută5,9 mm4,3 mm3,4 mm
RidicatăRidicată5,0 mm3,6 mm2,8 mm

Reglarea vitezei cilindrului

Utilizați butonul de control al vitezei cilindrului (Figura 18) pentru a regla viteza cilindrului.

  • Viteză ridicată a cilindrului: rotiți butonul astfel încât litera H” de pe acesta să fie îndreptată către partea frontală a mașinii.

  • Viteză scăzută a cilindrului: rotiți butonul astfel încât litera L” de pe acesta să fie îndreptată către partea frontală a mașinii.

g275053

Reglarea poziției tamburului de tracțiune

Tamburul de tracțiune poate fi reglat în 2 poziții:

  • Poziție COBORâTă: utilizați această poziție pentru a tăia iarba la o înălțime mai mică de tăiere (de exemplu, tunderea gazonului de pe un teren de golf).

  • Poziție RIDICATă: utilizați această poziție pentru a tăia iarba la o înălțime mai mare de tăiere (de exemplu, tunderea gazonului de pe o cutie de tee pe un teren de golf).

  1. Deplasați bara suport în poziția de SERVICE PENTRU ROțILE DE TRANSPORT; consultați Bară suport.

  2. Îndepărtați șuruburile cu umăr (Figura 19) de pe fiecare parte a mașinii care fixează carcasa unității de acționare a tamburului pe cadru.

    g277026
  3. Aliniați orificiile din cadru cu orificiile din carcasa unității de acționare.

  4. Utilizați șuruburile cu umăr îndepărtate anterior pentru a fixa carcasa unității de acționare pe cadru (Figura 19).

  5. Deplasați bara suport în poziția pentru DEPOZITARE; consultați Bară suport.

Reglarea înălţimii mânerului

Utilizați elementul de reglare a înălțimii mânerului pentru a regla înălțimea acestuia la o poziție de utilizare confortabilă; consultați Element de reglare a înălțimii mânerului.

Transportarea mașinii până la locul de utilizare

Transportarea mașinii utilizând roțile de transport

Utilizați roțile de transport pentru a transporta mașina pe o distanță mai mică.

  1. Montați roțile de transport; consultați Montarea roților de transport.

  2. Asigurați-vă că elementele de control al tracțiunii și al acționării cilindrului sunt în poziția NEUTRă.

  3. Porniți motorul; consultați Pornirea motorului.

  4. Deplasați maneta de accelerație la LENT, înclinați partea din față a mașinii în sus, cuplați treptat unitatea de tracțiune și creșteți încet turația motorului.

  5. Reglați maneta de accelerație pentru a acționa mașina de tuns iarba cu viteza la sol dorită și transportați mașina la destinația dorită.

Transportarea mașinii pe o remorcă

Utilizați o remorcă pentru a transporta mașina pe o distanță considerabilă. Aveți grijă când urcați și coborâți mașina de pe remorcă.

  1. Conduceți cu grijă mașina pe remorcă.

  2. Opriți motorul, cuplați frâna de parcare și amplasați valva de combustibil în poziția OPRIT.

  3. Utilizați o rampă de lățime completă pentru a încărca mașina pe o remorcă sau un camion.

  4. Fixați bine mașina pe remorcă.

Note: Puteți folosi remorca Toro Trans Pro pentru a transporta mașina. Pentru instrucțiuni cu privire la încărcarea pe remorcă, consultați Manualul operatorului pentru remorcă.

Important: Nu porniți motorul în timp ce transportați mașina pe o remorcă, deoarece se poate deteriora mașina.

Demontarea roților de transport

  1. Eliberați maneta de ambreiaj, utilizați maneta de accelerație pentru a reduce turația motorului și opriți motorul.

  2. Deplasați bara suport în poziția de SERVICE PENTRU ROțILE DE TRANSPORT; consultați Bară suport.

  3. Îndepărtați roțile de transport apăsând clemele de blocare a roților în afara osiilor (Figura 20).

    g274946
  4. Coborâți cu atenție mașina de pe bara suport împingând încet în față sau ridicând suportul inferior al mânerului, permițând barei suport să revină în poziția de DEPOZITARE; consultați Bară suport.

Utilizarea manetei de şoc

Utilizați maneta de șoc pentru a ajuta la pornirea motorului rece. Deplasați maneta în poziția pentru șOC atunci când porniți motorul rece. După pornirea motorului, deplasați maneta în poziția pentru FUNCțIONARE.

g273508

Deschiderea și închiderea ventilului de închidere combustibil

Controlați debitul de combustibil către motor cu ajutorul ventilului de închidere combustibil după cum urmează:

  • Pentru a deschide valva de combustibil, deplasați maneta de închidere combustibil către maneta demarorului cu recul (Figura 22).

  • Pentru a închide valva de combustibil, îndepărtați maneta de închidere combustibil de maneta demarorului cu recul (Figura 22).

    g273576

În timpul utilizării

Siguranța în timpul utilizării

Siguranța generală

  • Proprietarul/operatorul poate preveni și este responsabil pentru accidentele care pot cauza vătămări corporale sau pagube materiale.

  • Purtați îmbrăcăminte adecvată, inclusiv ochelari de protecție, pantaloni lungi, încălțăminte solidă, antiderapantă și căști pentru protecția auzului. Strângeți la spate părul lung și nu purtați îmbrăcăminte largă sau bijuterii.

  • Nu utilizaţi maşina dacă sunteți bolnav, obosit sau sub influența alcoolului sau a drogurilor.

  • Utilizați mașina cu foarte mare atenție. Nu vă angrenați în nicio activitate care vă poate distrage atenția; în caz contrar, se pot înregistra pagube materiale sau vătămări corporale.

  • Înainte de a porni mașina, asigurați-vă că toate dispozitivele de acționare sunt în poziția neutră, frâna de parcare este acționată și că vă aflați în poziția de operare.

  • Țineți trecătorii și copiii departe de zona de utilizare. Dacă trebuie să fie prezenți colegi de muncă, fiți precaut și asigurați-vă că este montat la mașină coșul pentru iarbă.

  • Utilizați mașina doar în condiții bune de vizibilitate și feriți-vă de gropi și pericole ascunse.

  • Nu utilizaţi maşina dacă există riscul unor descărcări electrice.

  • Aveți grijă când tundeți iarba umedă. Stabilitatea necorespunzătoare poate provoca un accident prin alunecare și cădere.

  • Ţineţi mâinile și picioarele la distanţă de unitatea de tăiere.

  • Priviți în spate și în jos înainte de a conduce mașina în marșarier, pentru a vă asigura că este liberă calea.

  • Apropiați-vă cu atenție de curbele fără vizibilitate, tufișuri, copaci sau alte obiecte care vă pot afecta vizibilitatea.

  • Opriți unitatea de tăiere când nu tundeți iarba.

  • Decuplați transmisia de unitatea de tăiere și opriți mașina înainte de a regla înălțimea de tăiere.

  • Nu porniți niciodată un motor într-o zonă în care gazele de eșapament rămân într-un spațiu închis.

  • Nu lăsați o mașină pornită nesupravegheată.

  • Înainte de a părăsi poziția operatorului, efectuați următorii pași:

    • Parcați maşina pe o suprafață uniformă.

    • Decuplați unitatea (unitățile) de tăiere.

    • Cuplați frâna de parcare.

    • Opriți mașina și scoateți cheia din contact (dacă este prevăzută).

    • Așteptați până când se oprește orice mișcare.

  • Opriți mașina înainte de a goli coșul.

  • Nu atingeți motorul, toba de eșapament sau țeava de eșapament în timp ce funcționează motorul sau la scurt timp după oprirea motorului, deoarece aceste zone pot fi suficient de fierbinți pentru a provoca arsuri.

  • Opriți mașina și decuplați transmisia de la unitatea de tăiere în următoarele situații:

    • Înainte de a alimenta cu combustibil

    • Înainte de a elimina blocajele

    • Înainte de a scoate coșul pentru iarbă

    • Înainte de a verifica, curăța sau efectua lucrări de întreținere la unitatea de tăiere

    • După lovirea unui obiect străin sau dacă apare o vibrație anormală. Verificați unitatea de tăiere pentru a descoperi eventuale deteriorări și efectuați reparații înainte de a porni și de a utiliza mașina

    • Înainte de a părăsi poziţia de operare

  • Utilizați doar accesorii și dispozitive de atașare aprobate de The Toro® Company.

Siguranța în pantă

  • Pantele reprezintă un risc major de accidente legate de pierderea controlului și răsturnare, care pot cauza vătămări grave sau decesul. Sunteți responsabil pentru utilizarea în siguranță pe pante. Utilizarea mașinii pe o pantă necesită atenție suplimentară. Înainte de a utiliza mașina pe o pantă, realizați următorii pași:

    • Revizuiți și înțelegeți instrucțiunile pentru utilizarea în pantă, din manual și de pe mașină.

    • Evaluați starea curentă a terenului pentru a stabili dacă panta este sigură pentru utilizarea mașinii. Dați dovadă de simț practic și o bună judecată atunci când realizați această evaluare. Modificările de pe teren, precum umiditatea, pot afecta rapid funcționarea mașinii în pantă.

  • Lucrați de-a lungul pantelor, niciodată în sus sau în jos. Evitați operarea pe pante excesiv de abrupte sau umede. Stabilitatea necorespunzătoare poate provoca un accident prin alunecare și cădere.

  • Identificați pericolele de la baza pantei. Nu utilizați mașina în apropierea punctelor de livrare, șanțurilor, terasamentelor, cursurilor de apă sau altor zone periculoase. Mașina se poate răsturna brusc dacă o roată trece peste o margine sau dacă marginea cedează. Păstrați o distanță de siguranță între mașină și orice pericol. Utilizați o telecomandă pentru a opera în aceste zone.

  • Evitați pornirea, oprirea sau virarea mașinii în pantă. Evitați schimbarea bruscă a vitezei sau direcției; virați încet și treptat.

  • Nu utilizați mașina în nicio situație în care tracțiunea, direcția sau stabilitatea este sub semnul întrebării. Rețineți faptul că utilizarea mașinii pe iarbă udă, de-a lungul pantelor sau pe direcție descendentă poate duce la pierderea tracțiunii. Pierderea tracțiunii pentru roțile motoare poate duce la alunecare și pierderea capacității de frânare și direcționare. Mașina poate aluneca chiar dacă opriți tracțiunea.

  • Îndepărtați sau marcați obstacole precum șanțurile, gropile, șanțurile, denivelările, pietrele sau alte pericole ascunse. Iarba înaltă poate ascunde obstacole. Terenul denivelat poate cauza răsturnarea mașinii.

  • Dacă pierdeți controlul mașinii, depărtați-vă de direcția de deplasare a acesteia.

  • Țineți întotdeauna mașina în viteză când coborâți pante. Nu vă deplasați cu viteză mare în pantă (aplicabil doar unităților cu angrenaje).

Pornirea motorului

Note: Pentru ilustrații și descrieri ale elementelor de control la care se face referire în această secțiune, consultați Comenzi.

Note: Asigurați-vă că firul bujiei este montat la aceasta.

  1. Asiguraţi-vă că maneta unității de tracţiune este în poziţia NEUTRă.

  2. Asigurați-vă că ventilul de închidere combustibilul este deschis; consultați Deschiderea și închiderea ventilului de închidere combustibil

  3. Aduceţi comutatorul de pornire/oprire în poziţia ON (Pornire).

  4. Utilizați maneta de accelerație pentru a mări turația motorului.

  5. Deplasați maneta de șoc la jumătatea distanței dintre pozițiile șOC și FUNCțIONARE atunci când porniți motorul rece; consultați Utilizarea manetei de şoc

    Note: Este posibil ca șocul să nu fie necesar la pornirea unui motor cald.

  6. Trageți mânerul demarorului cu recul până când are loc cuplarea, apoi trageți-l viguros pentru a porni motorul.

    Important: Nu trageți cablul demarorului cu recul până la limită și nu dați drumul mânerului demarorului când cablul este tras în afară; cablul se poate rupe sau ansamblul cu recul poate fi deteriorat.

  7. Deplasați maneta de șoc în poziția FUNCțIONARE pentru încălzirea motorului.

Indicaţii de exploatare

Important: Iarba tăiată acționează ca un lubrifiant în timpul tunderii. Operarea excesivă a unității de tăiere fără iarbă tăiată o poate deteriora.

  • Tundeți verdeața în direcție dreaptă înainte și înapoi peste aceasta.

  • Evitați cosirea circulară sau întoarcerea mașinii pe zonele verzi pentru a preveni uzura prin frecare.

  • Întoarceți mașina în afara ierbii, prin ridicarea cilindrului de tăiere (împingând mânerul în jos) și efectuând o rotire în formă de lacrimă pe tamburul de tracțiune (Figura 23).

    g271799
  • Tundeți iarba într-un ritm de mers normal. Vitezele mari economisesc puțin timp și au ca rezultat lucrări de calitate inferioară.

  • Pentru a ajuta la menținerea unei linii drepte peste zona de verdeață și pentru a menține mașina la o distanță egală de marginea tăieturii anterioare, utilizați dungile de aliniere de pe coș (Figura 24).

    g272991

Utilizarea mașinii în condiții de lumină scăzută

Utilizați setul de lumini LED atunci când operați mașina în condiții de lumină scăzută. Contactați distribuitorul autorizat Toro pentru acest set.

Important: Nu utilizați alte sisteme de iluminare la această mașină, deoarece acestea nu vor funcționa corect cu ieșirea CA a motorului.

Utilizarea comenzilor în timpul tunderii ierbii

  1. Porniți motorul, setați accelerația la o turație redusă, împingeți în jos mânerul pentru a ridica unitatea de tăiere și cuplați tracțiunea pentru a transporta mașina în zona de verdeață.

  2. Opriți mașina la marginea zonei verzi.

  3. Folosiți maneta de acţionare pentru unitatea de tăiere pentru a cupla unitatea de tăiere, măriți accelerația până când mașina se deplasează la viteza dorită, cuplați tracțiunea pentru a deplasa mașina în zona de verdeață, coborâți unitatea de tăiere la sol și începeți tunderea ierbii.

Oprirea motorului

  1. Eliberați maneta de ambreiaj.

  2. Deplasați maneta de accelerație în poziția de deplasare LENTă.

  3. Aduceţi comutatorul de pornire/oprire în poziţia OFF (Oprire).

  4. Înainte de a depozita sau transporta mașina, închideți ventilul de închidere combustibil

După utilizare

Siguranța după utilizare

Siguranța generală

  • Opriți mașina, scoateți cheia din contact (dacă este prevăzută) și așteptați oprirea tuturor mișcărilor înainte de a părăsi poziția operatorului. Lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, repararea, curățarea sau depozitarea acesteia.

  • Curățați iarba și resturile din mașină pentru a ajuta la prevenirea incendiilor. Ștergeți uleiul sau combustibilul scurs.

  • Înainte de a o depozita în orice spațiu, lăsați mașina să se răcească.

  • Nu depozitați mașina sau recipientul cu combustibil într-o zonă cu o flacără deschisă, scântei sau o lampă martor, precum pe un boiler sau alte dispozitive electrice.

  • Reduceți setarea manetei de accelerație înainte de a opri motorul și opriți supapa de închidere combustibil (dacă este disponibilă) după încetarea lucrului.

Utilizarea comenzilor după tunderea ierbii

  1. Scoateți mașina din zona de verdeață, împingeți în jos mânerul pentru a ridica unitatea de tăiere, eliberați maneta de ambreiaj, decuplați unitatea de tăiere și opriți motorul.

  2. Scoateți coșul pentru iarbă și îndepărtați iarba tăiată.

  3. Montați coșul pentru iarbă la mașină și transportați mașina în locul de depozitare.

Transportarea mașinii

După tunderea ierbii, transportați mașina în afara locului de muncă; consultați Transportarea mașinii utilizând roțile de transport sau Transportarea mașinii pe o remorcă.

Montarea roților de transport

  1. Deplasați bara suport în poziția de SERVICE PENTRU ROțILE DE TRANSPORT; consultați Bară suport

  2. Glisați o roată pe o osie (Figura 25).

    g273510
  3. Pivotați clema de blocare roată în afara (Figura 25) centrului roții, lăsând-o să gliseze pe osie.

  4. Rotiți roata înainte și înapoi până când alunecă complet pe osie și clema de blocare este fixată în canelura de pe arbore.

  5. Repetați procedura pe partea cealaltă a mașinii.

  6. Coborâți cu grijă mașina de pe bara suport.

Cuplarea și decuplarea transmisiei

Puteți decupla tamburul de la transmisie pentru a permite manevrarea mașinii. Decuplați transmisia atunci când trebuie să deplasați mașina fără a porni motorul (de exemplu pentru efectuarea lucrărilor de întreținere într-un spațiu închis).

Înainte de a utiliza mașina, aveți grijă să cuplați transmisia.

  1. Localizați maneta de cuplare a tracțiunii de pe cutia de viteze (Figura 23).

    g272196
  2. Efectuați următorul pas pentru a cupla sau decupla transmisia:

    • Decuplarea transmisiei: rotiți maneta în poziția DECUPLATă.

    • Cuplarea transmisiei: rotiți maneta în poziția CUPLATă.

Întreţinere

Atenţie

Neefectuarea corespunzătoare a lucrărilor de întreținere pentru mașină poate duce la defectarea prematură a sistemelor mașinii, cauzând posibile vătămări dumneavoastră sau celor din jur.

Păstrați mașina întreținută corespunzător și în stare bună de funcționare, astfel cum este indicat în aceste instrucțiuni.

Note: Determinaţi partea stângă şi dreaptă a maşinii din poziţia de operare normală.

Important: Nu înclinați mașina la un unghi mai mare de 25°. Înclinarea mașinii la un unghi mai mare de 25° cauzează scurgerea uleiului în camera de ardere și/sau scurgerea combustibilului prin capacul rezervorului de combustibil.

Important: Consultaţi manualul utilizatorului motorului pentru proceduri de întreţinere suplimentare.

Siguranță în timpul întreținerii

  • Înainte de a părăsi poziția operatorului, realizați următorii pași:

    • Parcați maşina pe o suprafață uniformă.

    • Deplasați maneta de accelerație în poziția de turație scăzut la ralanti.

    • Decuplați unitatea (unitățile) de tăiere.

    • Asigurați-vă că tracțiunea este în poziția neutră.

    • Cuplați frâna de parcare.

    • Opriți mașina și scoateți cheia din contact (dacă este prevăzută).

    • Așteptați până când se oprește orice mișcare.

  • Lăsați componentele mașinii să se răcească înainte de a realiza lucrările de întreținere.

  • Dacă este posibil, nu efectuați lucrări de întreținere cu mașina în funcțiune. Păstrați distanța față de componentele în mișcare.

  • Dacă trebuie să rulați motorul pentru a efectua o reglare de întreținere, țineți mâinile, picioarele, îmbrăcămintea și orice parte a corpului departe de unitatea de tăiere, dispozitivele de atașare și orice componente în mișcare. Țineţi trecătorii la distanţă.

  • Curățați iarba și reziduurile de pe unitatea de tăiere, transmisie, toba de eșapament, ecranul de răcire și motor pentru a ajuta la prevenirea incendiilor. Ștergeți uleiul sau combustibilul scurs.

  • Mențineți toate piesele în stare bună de funcționare. Înlocuiți toate piesele și autocolantele deteriorate sau lipsă. Păstrați toate elementele de fixare strânse pentru a vă asigura că mașina este în condiții sigure de funcționare.

  • Verificați frecvent componentele dispozitivului de adunat iarbă și înlocuiți-le când este necesar.

  • Pentru siguranță și performanțe optime ale mașinii, utilizați exclusiv piese de schimb originale Toro. Piesele de schimb de la alți producători pot fi periculoase și pot anula garanția produsului.

  • Dacă sunt vreodată necesare reparații majore sau dacă este solicitată asistență, contactați un distribuitor autorizat Toro.

Program(e) de întreţinere recomandat(e)

Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
După primele 20 ore
  • Schimbați uleiul de motor.
  • Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificaţi nivelul uleiului de motor.
  • Verificați elementele filtrului de aer.
  • La intervale de 50 de ore
  • Curățați elementele filtrului de aer.
  • La intervale de 100 de ore
  • Schimbați uleiul de motor.
  • Verificați și reglați bujia; înlocuiți-o dacă este necesar.
  • La intervale de 300 de ore
  • Înlocuiți elementul din hârtie al filtrului de aer (mai frecvent din cauza condițiilor de operare cu praf).
  • Înlocuiți bujia.
  • Listă de verificare pentru întreținerea zilnică

    Important: Copiați această pagină pentru utilizare de rutină.

    Verificări de întreținerePentru săptămâna:
    LuniMarțiMiercuriJoiVineriSâmbătăDuminică
    Verificați funcționarea elementului de blocare manetă de frână.       
    Verificați nivelul de combustibil.       
    Verificaţi nivelul uleiului de motor.       
    Verificați filtrul de aer.       
    Curăţaţi nervurile de răcire a motorului.       
    Verificați zgomotele neobișnuite ale motorului.       
    Verificați zgomotele neobișnuite de funcționare.       
    Verificați reglarea alinierii contracuţitului cu cilindrul.       
    Verificați reglarea înălțimii de tăiere.       
    Retușați vopseaua deteriorată.       
    Curățați mașina.       

    Notare pentru zonele de interes

    Verificare efectuată de către:
    ElementDatăInformații
       
       
       
       
       
       
       
       

    Proceduri permanente

    Pregătirea maşinii pentru lucrările de întreținere

    Atenţie

    În timp ce efectuați lucrări de întreținere sau reglare a mașinii, cineva ar putea porni motorul. Pornirea accidentală a motorului vă poate răni grav pe dumneavoastră sau alte persoane.

    Eliberați maneta de ambreiaj, cuplați frâna de parcare și decuplați cablul de la bujie înainte de a efectua orice lucrare de întreținere. De asemenea, poziționați cablul deoparte, astfel încât să nu intre în contact accidental cu bujia.

    Efectuați următorii pași înainte de a efectua lucrări de întreținere, de a curăța sau a efectua orice reglaj la mașină.

    1. Parcați maşina pe o suprafață uniformă.

    2. Opriți motorul.

    3. Cuplați frâna de parcare.

    4. Așteptați oprirea tuturor pieselor mobile și lăsați motorul să se răcească înainte de a efectua lucrări de service, înainte de a depozita mașina sau de a efectua reparații.

    5. Deconectaţi cablul bujiei (Figura 27).

      g265998

    Întreţinere motor

    Măsuri de siguranță pentru motor

    • Nu modificați viteza regulatorului motorului și nu supraturați motorul.

    • Rulați motorul fără combustibil sau îndepărtați combustibilul cu o pompă manuală; nu scurgeți niciodată combustibilul. Dacă trebuie să goliți rezervorul de combustibil, goliți-l în aer liber.

    Lucrări de service cu privire la uleiul de motor

    Umpleți carterul cu aproximativ 0,56 l de ulei cu vâscozitate adecvată înainte de a porni. Motorul folosește un ulei de înaltă calitate cu clasificarea de service SJ sau superioară, conform American Petroleum Institute (API). Selectați vâscozitatea (greutatea) adecvată a uleiului în funcție de temperatura ambiantă. Figura 28 prezintă recomandările de temperatură/vâscozitate.

    g013375

    Note: Uleiuri multigrad (5W-20, 10W-30 și 10W-40) măresc consumul de ulei. Verificați nivelul uleiului de motor mai des când utilizați aceste uleiuri.

    Verificarea nivelului uleiului de motor

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificaţi nivelul uleiului de motor.
  • Momentul ideal pentru a verifica nivelul uleiului de motor este atunci când motorul este rece sau înainte de a porni motorul la începutul zilei. Dacă ați rulat deja motorul, lăsați uleiul să se scurgă înapoi în baia de ulei timp de cel puțin 10 minute înainte de a verifica nivelul uleiului de motor.

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile; consultați Oprirea motorului.

    2. Poziționați mașina astfel încât motorul să fie la nivel și curățați zona din jurul tubului de umplere cu ulei (Figura 29).

      g266053
    3. Scoateți joja rotind-o în sens invers acelor de ceasornic.

    4. Scoateți joja și ștergeți-i extremitatea.

    5. Introduceți joja complet în tubul de umplere cu ulei, fără a o înșuruba.

    6. Scoateţi joja şi verificaţi nivelul uleiului de motor (Figura 30).

      g019686
    7. Dacă nivelul uleiului de motor este incorect, adăugați sau scurgeți ulei pentru a corecta nivelul; consultați Verificarea nivelului uleiului de motor.

    Schimbarea uleiului de motor

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 20 ore
  • Schimbați uleiul de motor.
  • La intervale de 100 de ore
  • Schimbați uleiul de motor.
  • Atenţie

    Uleiul poate fi fierbinte după pornirea motorului, iar contactul cu uleiul fierbinte poate cauza vătămări corporale grave.

    Evitați contactul cu uleiul de motor fierbinte atunci când îl scurgeți.

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile; consultați Oprirea motorului.

    2. Puneți o tavă sub bușonul de golire pentru a colecta uleiul.

    3. Îndepărtați bușonul de golire, șaiba și joja (Figura 29).

    4. Poziționați motorul astfel încât uleiul să se scurgă din motor.

    5. După ce uleiul s-a scurs complet, amplasați motorul în poziție orizontală și montați bușonul de golire și o șaibă nouă.

      Note: Eliminaţi uleiul uzat la un centru de reciclare certificat.

    6. Turnați încet ulei în orificiul de umplere până când uleiul ajunge la nivelul corect.

    7. Asigurați-vă că uleiul este la nivelul corect pe joja; consultați Verificarea nivelului uleiului de motor.

    8. Înșurubați joja în tubul de umplere cu ulei.

    9. Ştergeţi orice urmă de ulei vărsat.

    10. Conectaţi cablul la bujie.

    Lucrări de service pentru filtrul de aer

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați elementele filtrului de aer.
  • La intervale de 50 de ore
  • Curățați elementele filtrului de aer.
  • La intervale de 300 de ore
  • Înlocuiți elementul din hârtie al filtrului de aer (mai frecvent din cauza condițiilor de operare cu praf).
  • Important: Nu utilizați motorul fără ansamblul filtrului de aer; se vor produce daune extreme ale motorului.

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile; consultați Oprirea motorului.

    2. Îndepărtați piulița fluture care fixează capacul filtrului de aer (Figura 31).

    3. Îndepărtați capacul filtrului de aer.

      Note: Asigurați-vă că nu cad în bază murdăria sau reziduurile de pe capacul filtrului de aer.

    4. Îndepărtați de la bază elementele din spumă și din hârtie.

    5. Scoateți elementul din spumă din elementul din hârtie.

    6. Verificați elementele din spumă și din hârtie; înlocuiți-le dacă sunt deteriorate sau excesiv de murdare.

      g265999
    7. Curățați elementul din hârtie lovindu-l ușor pentru a îndepărta murdăria.

      Note: Nu încercați să îndepărtați murdăria de pe elementul din hârtie; periajul forțează pătrunderea murdăriei în fibre. Înlocuiți elementul dacă nu poate fi îndepărtată murdăria prin lovirea ușoară a acestuia.

    8. Curățați elementul din spumă în apă caldă cu săpun sau într-un solvent neinflamabil.

      Note: Nu folosiți benzină pentru a curăța elementul din spumă deoarece ar putea crea un risc de incendiu sau explozie.

    9. Clătiți și uscați bine elementul din spumă.

    10. Ștergeți murdăria de pe bază și capac cu o lavetă umedă.

      Note: Asigurați-vă că murdăria și resturile nu intră în conducta de aer care duce la carburator.

    11. Montați elementele filtrului de aer și asigurați-vă că sunt poziționate corect. Montați piulița fluture din partea de jos.

    12. Montați capacul și piulița superioară pentru a-l fixa.

    Service-ul bujiei

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 100 de ore
  • Verificați și reglați bujia; înlocuiți-o dacă este necesar.
  • La intervale de 300 de ore
  • Înlocuiți bujia.
  • Utilizaţi o bujie NGK BPR6ES sau echivalentă.

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile; consultați Oprirea motorului.

    2. Curăţaţi zona din jurul bujiei.

    3. Scoateţi bujia din chiulasa cilindrului.

      Important: Înlocuiţi o bujie crăpată, deteriorată sau murdară. Nu șlefuiți, nu răzuiți sau nu curățați electrozii, deoarece poate fi deteriorat motorul din cauza pătrunderii piliturii în cilindru.

    4. Setaţi distanţa bujiei la 0,7-0,8 mm

      g000533
    5. Montați bujia cu grijă, manual (pentru a evita deteriorarea filetului) până când este strânsă.

    6. Strângeți bujia cu ½ tură în plus dacă este nouă; în caz contrar, strângeți-o cu ⅛ - ¼ tură în plus.

      Important: O bujie slăbită poate deveni foarte fierbinte și poate deteriora motorul; strângerea excesivă a bujiilor poate deteriora filetele din chiulasă.

    7. Conectaţi cablul la bujie.

    Întreţinerea sistemului de control

    Reglarea cablului de tracțiune

    Reglați cablul de tracțiune pentru a obține un spațiu de 1,1 mm între discul de fricțiune și placa de presiune.

    1. Accesați discul de fricțiune și placa de presiune prin îndepărtarea capacului ambreiajului (Figura 33).

      g274480
    2. Slăbiți contrapiulițele și reglați cablul de tracțiune (Figura 34) astfel încât să existe un spațiu de 1,1 mm între discul de fricțiune și placa de presiune (Figura 35).

      g274532
      g373491

    Reglarea frânei de serviciu/parcare

    Reglați frâna de serviciu/parcare dacă patinează în timpul funcționării.

    1. Decuplați frâna de parcare.

    2. Măsurați jocul la capătul manetei frânei de parcare (Figura 36).

      Jocul manetei trebuie să fie de 12,7-25,4 mm. Dacă jocul nu se încadrează în acest interval, treceți la pasul 3 pentru a regla cablul de frână.

      g373542
    3. Efectuați următorii pași pentru a regla tensionarea cablului de frână:

      • Pentru a mări tensionarea cablului, slăbiți contrapiulița cablului din față și strângeți contrapiulița din spate (Figura 37). Repetați pasul 2 și reglați tensionarea dacă este necesar.

      • Pentru a reduce tensionarea cablului, slăbiți contrapiulița din spate și strângeți contrapiulița cablului din față (Figura 37). Repetați pasul 2 și reglați tensionarea dacă este necesar.

    g345043

    Reglarea cablului de control al cilindrului

    Pentru a strânge cablul de control al cilindrului, efectuați următorii pași:

    1. Deplasați butonul de control al vitezei cilindrului în poziția pentru viteză ridicată a cilindrului; consultați Reglarea vitezei cilindrului.

    2. Slăbiți contrapiulița din spate și strângeți contrapiulița din față (Figura 38).

    g311125

    Reglarea cablului de accelerație

    Pentru a regla turația de ralanti scăzută și ridicată a motorului, reglați conducta de cablu și opritorul de control al accelerației; consultați Reglarea turației de ralanti scăzute a motorului și Reglarea turației de ralanti ridicate a motorului.

    Reglarea turației de ralanti scăzute a motorului

    Note: Utilizați un tahometru pentru a vedea turația motorului.

    1. Parcați maşina pe o suprafaţă plană și cuplați frâna de parcare.

      Note: Asigurați-vă că motorul este la o temperatură normală de funcționare înainte de a regla cablul de accelerație.

    2. Porniți motorul și utilizați maneta de accelerație pentru a reduce turația motorului la valoarea scăzută de ralanti.

    3. Citiți pe tahometru turația scăzută la ralanti a motorului.

      Gama ideală pentru turația scăzută la ralanti este de 1.800-2.000 rpm.

    4. Slăbiţi șurubul de pe clema conductei de cablu (Figura 39).

      g315295
    5. Mișcați conducta de cablu până când tahometrul afișează valoarea de 1.900 rpm.

    6. Strângeţi șurubul de pe clema conductei de cablu.

    Reglarea turației de ralanti ridicate a motorului

    Note: Utilizați un tahometru pentru a vedea turația motorului.

    1. Parcați maşina pe o suprafaţă plană și cuplați frâna de parcare.

      Note: Asigurați-vă că motorul este la o temperatură normală de funcționare înainte de a regla cablul de accelerație.

    2. Porniți motorul și utilizați maneta de accelerație pentru a mări turația motorului la valoarea ridicată de ralanti.

    3. Citiți pe tahometru turația ridicată la ralanti a motorului.

      Gama ideală pentru turația ridicată la ralanti (pentru utilizare în țările care nu respectă standardele CE) este de 3.350-3.550 rpm. Dacă tahometrul indică o turație sub 3.350 rpm sau peste 3.550 rpm, efectuați pașii 4 – 7 până la atingerea valorii de 3.350-3.550 rpm.

      Dacă utilizați mașina într-o țară care respectă standardele CE, reglați turația ridicată de ralanti la următoarele specificații:

      • Mașini model 1018: 3.000 rpm

      • Mașini model 1021 și 1026: 3.150 rpm

    4. Opriți motorul.

    5. Efectuați următorii pași pentru a îndepărta capacul panoului de comandă pentru următoarele mașini:

      • mașini 1018: număr de serie 405619513 si sub acesta

      • mașini 1021: număr de serie 405674843 si sub acesta

      • mașini 1026: număr de serie 405583584 si sub acesta

      1. Deconectați conectorul cablului de la contorul orar (Figura 40).

        g280735
      2. Scoateți capacul panoului de comandă prin îndepărtarea șuruburilor care fixează capacul pe panoul din spate (Figura 41).

        g280734
    6. Reglați opritorul de control al accelerației în funcție de valoarea turației de ralanti ridicate indicată de tahometru.

      • Pentru a mări pragul turației de ralanti ridicate, deplasați opritorul de control al accelerației în sus.

      • Pentru a reduce pragul turației de ralanti ridicate, deplasați opritorul de control al accelerației în jos.

      Note: Pentru a regla opritorul de control al accelerației, puteți utiliza o cheie cu clichet.Dacă aveți o mașină mai veche (numerele de serie specificate la pasul 5), utilizați o cheie pentru a susține piulița cu guler de sub consolă. Mașinile mai noi au o piuliță turnată; nu este necesară utilizarea unei chei.

      g315331
    7. Porniți motorul și citiți valoarea turației de ralanti ridicată nou indicată.

      Dacă tahometrul indică turația corespunzătoare, așa cum este detaliat la pasul 3, reglarea este finalizată.

    8. Dacă ați scos capacul panoului de comandă, efectuați următorii pași:

      1. Utilizați șuruburile îndepărtate anterior pentru a fixa capacul panoului de comandă pe panoul din spate.

      2. Conectați conectorul cablului la contorul orar.

    Întreținerea unității de tăiere

    Siguranță cu privire la lame

    • Verificați cu grijă unitatea de tăiere cilindru. Purtați mănuși și efectuați cu grijă lucrările de service asupra cilindrului.

    • O lamă sau un contracuţit uzate sau deteriorate s-ar putea rupe, iar o bucată ar putea fi proiectată spre dumneavoastră sau alte persoane, cauzând vătămări corporale grave sau deces.

    • Verificați lamele și contracuţitele periodic pentru a determina urme de uzură sau de deteriorări.

    • Verificați lamele cu grijă. Purtați mănuși și efectuați cu grijă lucrările de service asupra acestora. Trebuie doar să înlocuiți sau să ascuțiți lamele și contracuţitele; nu le îndreptați sau sudați niciodată.

    Montarea unităţii de tăiere

    Montați unitatea de tăiere (model 04820)

    1. Deplasați bara suport în poziția de SERVICE PENTRU UNITATEA DE TăIERE; consultați Bară suport.

    2. Îndepărtați elementele care fixează ansamblul de acționare a cilindrului pe placa laterală (Figura 43).

      g333187
    3. Îndepărtați ansamblul de acționare a cilindrului, șaibele plate, șaibe grower și distanțierele de pe placa laterală (Figura 43).

    4. Aliniați unitatea de tăiere la cadru.

    5. Folosiți 4 șuruburi cu cap imbus pentru a fixa unitatea de tăiere pe cadru (Figura 44).

      g333153
    6. Utilizați șuruburile cu cap imbus, șaibele și distanțierele îndepărtate anterior pentru a fixa ansamblul cilindrului pe placa laterală a unității de tăiere (Figura 45).

      Asigurați-vă că arborele ansamblului de acționare a cilindrului este montat pe elementul de cuplaj transmisie-arbore de acționare (Figura 45).

      g333165

    Montarea unității de tăiere (modelele 04830 și 04840)

    1. Deplasați bara suport în poziția de SERVICE PENTRU UNITATEA DE TăIERE; consultați Bară suport.

    2. Aliniați unitatea de tăiere la cadru.

    3. Folosiți 4 șuruburi cu cap imbus pentru a fixa unitatea de tăiere pe cadru (Figura 46).

      g333188
    4. Glisați elementul de cuplaj de acţionare pentru unitatea de tăiere pe arborele de transmisie (Figura 46).

      Elementul de cuplaj trebuie să gliseze fără rezistență pe arborele de transmisie. Dacă există rezistență, asigurați-vă că arborele de acționare a cilindrului este aliniat cu arborele de transmisie; consultați Reglarea poziției arborelui de acționare a cilindrului

    5. Montarea coşului pentru iarbă.

    Reglarea poziției arborelui de acționare a cilindrului

    Puteți regla poziția arborelui de acționare a cilindrului ajustând poziția ansamblului de acționare a cilindrului:

    1. Slăbiți șurubul prezentat în Figura 47.

      g304660
    2. Rotiți ansamblul de acționare a cilindrului astfel încât arborele de acționare a cilindrului să fie aliniat corect cu arborele de transmisie.

    3. Strângeți șurubul pe care l-ați slăbit anterior.

    Dacă rezistența este prezentă în continuare, reglați alinierea motorului și transmisiei; consultați Manualul de service.

    Demontarea unităţii de tăiere

    Demontarea unităţii de tăiere (model 04820)

    1. Deplasați bara suport în poziția de SERVICE PENTRU UNITATEA DE TăIERE; consultați Bară suport.

    2. Scoateți coșul pentru iarbă (dacă este disponibil).

    3. Demontați ansamblul de acționare a cilindrului de la unitatea de tăiere (Figura 48) și păstrați elementele de fixare.

      g333165
    4. Scoateți șuruburile cu cap imbus care fixează unitatea de tăiere pe cadru (Figura 49).

      g333153
    5. Îndepărtați unitatea de tăiere de pe cadru.

    Demontarea unităţii de tăiere (modelele 04830 și 04840)

    1. Deplasați bara suport în poziția de SERVICE PENTRU UNITATEA DE TăIERE; consultați Bară suport.

    2. Scoateți coșul pentru iarbă (dacă este disponibil).

    3. Eliberați elementul de cuplaj de acţionare pentru unitatea de tăiere de la arborele de transmisie (Figura 50).

      g333189
    4. Scoateți șuruburile cu cap imbus care fixează unitatea de tăiere pe cadru (Figura 50).

    5. Îndepărtați unitatea de tăiere de pe cadru.

    Ascuțirea unităţii de tăiere

    Consultați tabelul următor pentru seturile de ascuțire adecvate pentru unitatea dumneavoastră de tracțiune:

    Denumire set/modelUnități de tracţiune compatibile
    Set Access Backlap (model 139-4342)Modele 04820, 04830 și 04840
    Set Backlap (model 04800)Modelele 04830 și 04840

    Consultați instrucţiunile de utilizare din setul respectiv Instrucţiuni de montare. Contactați distribuitorul autorizat Toro pentru a achiziționa unul dintre aceste seturi.

    Depozitare

    Depozitarea în siguranță

    • Opriți motorul, scoateți cheia din contact (dacă este prevăzută) și așteptați oprirea tuturor mișcărilor înainte de a părăsi poziția operatorului. Lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, repararea, curățarea sau depozitarea acesteia.

    • Nu depozitați mașina sau recipientul cu combustibil într-o zonă cu o flacără deschisă, scântei sau o lampă martor, precum pe un boiler sau un alt dispozitiv electric.

    Depozitarea maşinii

    1. Îndepărtați resturile de iarbă, murdăria și stratul depus de pe exteriorul întregii mașini și în special de pe motor. Curățați murdăria și pleava de pe exteriorul nervurilor chiulasei motorului și al carcasei suflantei.

      Important: Puteți spăla mașina utilizând un detergent delicat și apă. Nu spălați mașina cu presiune. Evitați utilizarea excesivă a apei, în special în apropierea plăcii schimbătorului de viteze și a motorului.

    2. Pentru depozitare pe termen lung (mai mult de 30 de zile) adăugați stabilizator/aditiv la combustibilul din rezervor.

      1. Porniți motorul pentru a distribui combustibilul aditivat prin sistemul de alimentare timp de 5 minute.

      2. Opriți motorul, lăsați-l să se răcească și goliți rezervorul de combustibil sau turați motorul până când se oprește.

      3. Porniți motorul și turați-l până se oprește. Porniți din nou motorul, cu șocul închis, până când nu mai pornește.

      4. Deconectați cablul de la bujie.

      5. Eliminaţi în mod corespunzător combustibilul. Reciclați-l conform legislației locale.

        Note: Nu depozitați combustibilul care conține stabilizator/aditiv pentru o perioadă mai mare decât cea recomandată de producătorul stabilizatorului de combustibil.

    3. Verificați și strângeți toate șuruburile și piulițele. Reparați sau înlocuiți orice piesă uzată sau deteriorată.

    4. Vopsiţi toate suprafeţele zgâriate sau de metal gol. Vopseaua este disponibilă la distribuitorul autorizat Toro.

    5. Depozitaţi mașina într-un spaţiu de depozitare sau garaj uscat şi curat. Acoperiţi mașina pentru a o proteja şi a o menține curată.