Увод

Ova mašina je namenjena za upotrebu od strane vlasnika kuća. Projektovana je za uklanjanje do 30 cm snega sa popločanih dvorišta, trotoara i manjih prilaznih puteva. Nije projektovana za uklanjanje drugih materijala osim snega, niti je projektovana za čišćenje šljunkovitih površina. Projektovana je da koristi litijum-jonski akumulator model 81875 (obezbeđen sa modelom 31853), 81860, 81850 ili 81825. Korišćenje ovog proizvoda za namene za koje nije predviđen može da bude opasno po vas i za posmatrače.

Model 31853T se ne isporučuje sa akumulatorom i punjačem.

Pažljivo pročitajte ove informacije da biste naučili kako da pravilno koristite i održavate svoj proizvod i kako da izbegnete povrede i oštećenje proizvoda. Pravilno i bezbedno rukovanje proizvodom je vaša odgovornost.

Posetite www.Toro.com za više informacija, uključujući savete u vezi sa bezbednošću, materijale za obuku, informacije o dodatnoj opremi, pomoć u pronalaženju prodavca ili da biste registrovali svoj proizvod.

Kad god vam je potreban servis, originalni delovi proizvođača ili dodatne informacije, obratite se ovlašćenom serviseru ili korisničkoj službi proizvođača i pripremite broj modela i serijski broj vašeg proizvoda. Слика 1 pokazuje lokaciju modela i serijskog broja na proizvodu. Zapišite brojeve u za to predviđenom prostoru.

g288478
Graphic

Za pomoć potražite video snimke sa uputstvima na www.Toro.com/support ili se obratite ovlašćenom serviseru pre nego što rešite da vratite ovaj proizvod.

Безбедност

PROČITAJTE SVA UPUTSTVA

UPOZORENJE – Kada koristite električnu mašinu, uvek treba da pratite osnovne bezbednosne mere opreza kako bi se smanjio rizik od požara, strujnog udara ili povrede, uključujući sledeće:

I. Obuka

  1. Operater mašine je odgovoran za sve nesreće ili opasnosti koje pretrpe druga lica ili njihova imovina.

  2. Treba da pročitate i shvatite sadržaj ovog Priručnika za operatera pre nego što pokrenete mašinu. Proverite da li svako ko koristi ovu mašinu zna kako da je koristi, zna kako da je brzo isključi i razume upozorenja.

  3. Nemojte dozvoliti deci da koriste niti da se igraju sa mašinom, akumulatorom ili punjačem; lokalni propisi mogu da ograniče starost operatera.

  4. Nemojte dozvoliti ljudima sa smanjenim fizičkim, senzornim ili mentalnim sposobnostima ni ljudima bez iskustva i znanja da koriste mašinu, akumulator ili punjač ako im nisu obezbeđena uputstva ili nadzor za bezbedno korišćenje i razumevanje opasnosti povezanih sa njihovim korišćenjem.

  5. Pre korišćenja mašine, akumulatora i punjača pročitajte sva uputstva i oznake upozorenja na tim proizvodima.

  6. Upoznajte se sa komandama i pravilnim korišćenjem mašine, akumulatora i punjača.

II. Priprema

  1. Vodite računa da posmatrači i deca budu van radnog prostora.

  2. Nemojte nikada dozvoliti deci da koriste mašinu.

  3. Nemojte da rukujete mašinom ako svi štitnici i sigurnosni uređaji nisu na mestu i ne funkcionišu pravilno na mašini.

  4. Pregledajte prostor na kom ćete koristiti mašinu i uklonite sve predmete koji bi mogli ometati rad mašine ili koje bi mašina mogla odbaciti.

  5. Koristite samo akumulator koji je Toro predvideo. Korišćenje druge dodatne opreme i priključaka bi moglo da poveća rizik od povrede i požara.

  6. Uključivanje punjača u utičnicu koja nije 100 do 240 V može da izazove požar ili strujni udar. Nemojte uključivati punjač u utičnicu koja nije 100 do 240 V.

  7. Nemojte koristiti oštećeni ili izmenjeni akumulator ili punjač, jer mogu da se ponašaju nepredvidljivo i da izazovu požar, eksploziju ili rizik od povrede.

  8. Ako je kabl za napajanje punjača oštećen, obratite se ovlašćenom serviseru kako biste ga zamenili.

  9. Nemojte koristiti baterije koje nisu punjive.

  10. Za punjenje akumulatora koristite samo punjač koji je Toro predvideo. Punjač koji je podesan za jedan tip akumulatora može da dovede do rizika od požara kada se koristi sa drugim akumulatorom.

  11. Punite akumulator samo u dobro provetrenom prostoru.

  12. Nemojte izlagati akumulator ni punjač plamenu ni temperaturama iznad 68 °C.

  13. Pridržavajte se svih uputstava za punjenje i nemojte puniti akumulator van temperaturnog opsega navedenog u uputstvima. U protivnom biste mogli da oštetite akumulator i povećate rizik od požara.

  14. Obucite se adekvatno – nosite odgovarajuću odeću, uključujući zaštitu za oči; dugačke pantalone; i gumene čizme. Vežite dugu kosu i nemojte nositi viseći nakit koji bi mogao da se zakači za pokretne delove.

III. Korišćenje

  1. Kontakt sa pokretnim rotorom će dovesti do teške povrede. Držite šake i stopala podalje od svih pokretnih delova mašine. Držite se podalje od svih otvora za pražnjenje.

  2. Korišćenje ove mašine za namene za koje nije predviđena može da bude opasno po vas i okolne posmatrače.

  3. Sprečite slučajno pokretanje – proverite da je dugme za elektrostart uklonjeno iz paljenja pre nego što povežete akumulator i rukujete mašinom.

  4. Usredsredite svu pažnju dok upravljate mašinom. Nemojte se uključivati ni u kakvu drugu aktivnost koja dovodi do odvlačenja pažnje; u suprotnom može doći do povrede ili materijalne štete.

  5. Zaustavite mašinu, uklonite dugme za elektrostart, uklonite akumulator iz mašine i sačekajte da se svo kretanje zaustavi pre nego što podešavate, servisirate, čistite ili skladištite mašinu.

  6. Nemojte koristiti mašinu na šljunkovitim površinama.

  7. Uklonite akumulator i dugme za elektrostart sa mašine kad god je ostavljate bez nadzora ili pre nego što menjate dodatnu opremu.

  8. Nemojte forsirati mašinu – dopustite mašini da posao obavi bolje i bezbednije brzinom za koju je projektovana.

  9. Budite oprezni – pazite šta radite i vodite se zdravim razumom pri korišćenju mašine. Nemojte koristiti mašinu kada ste bolesni, umorni ili pod uticajem alkohola ili opijata.

  10. Mašinom rukujte samo u uslovima dobre vidljivosti i odgovarajućim vremenskim uslovima.

  11. Budite naročito pažljivi kada se krećete unazad ili vučete mašinu ka sebi.

  12. Sve vreme vodite računa da imate dobro uporište i ravnotežu, naročito na nagibima. Budite naročito pažljivi pri promeni pravca na nagibima. Nemojte koristiti mašinu na isuviše strmim nagibima. Hodajte, nikada nemojte trčati sa mašinom.

  13. Nemojte usmeravati materijal za pražnjenje ka bilo kome. Izbegavajte pražnjenje materijala uz zid ili prepreku; materijal bi mogao da se odbije ka vama. Zaustavite mašinu kada prelazite preko šljunkovite površine.

  14. Ako mašina udari u neki predmet ili počne da vibrira, odmah isključite mašinu, uklonite dugme za elektrostart, uklonite akumulator i sačekajte da se svo kretanje zaustavi pre nego što pregledate mašinu u potrazi za oštećenjem. Obavite sve potrebne popravke pre nego što nastavite sa radom.

  15. Isključite mašinu kad god napuštate radnu poziciju iz bilo kog razloga.

  16. Isključite mašinu pre nego što počnete sa otpušavanjem mašine i uvek koristite štap ili alat za čišćenje da biste uklonili začepljenje.

  17. Zaustavite mašinu i uklonite dugme za elektrostart pre utovarivanje mašine radi transporta.

  18. U uslovima zloupotrebe, može doći do ispuštanja tečnosti iz akumulatora; izbegavajte da dođete u dodir sa njom. Ako slučajno dođete u dodir sa tečnošću, isperite vodom. Ako tečnost dođe u dodir sa vašim očima, potražite lekarsku pomoć. Tečnost ispuštena iz akumulatora može da izazove iritaciju ili opekotine.

IV. Održavanje i skladištenje

  1. Zaustavite mašinu, uklonite dugme za elektrostart, uklonite akumulator iz mašine i sačekajte da se svo kretanje zaustavi pre nego što podešavate, servisirate, čistite ili skladištite mašinu.

  2. Nemojte pokušavati da popravite mašinu drugačije nego kako je navedeno u uputstvima. Pozovite ovlašćenog servisera da izvrši servisiranje mašine uz korišćenje identičnih zamenskih delova.

  3. Nosite rukavice i zaštitu za oči kada servisirate mašinu.

  4. Kada servisirate rotor, imajte na umu da rotor i dalje može da se pomera čak i ako je izvor napajanja isključen.

  5. Za najbolje performanse, koristite samo originalne zamenske delove i dodatnu opremu kompanije Toro. Drugi zamenski delovi i dodatna oprema mogu biti opasni i njihovo korišćenje može da poništi garanciju za proizvod.

  6. Održavajte mašinu – vodite računa da ručke budu suve, čiste i da na njima nema ulja i maziva. Držite štitnike na mestu i u ispravnom stanju. Koristite isključivo identične zamenske delove.

  7. Redovno proveravajte da su svi zavrtnji dobro pritegnuti kako biste bili sigurni da je mašina u bezbednom radnom stanju.

  8. Proverite da li mašina ima oštećenih delova. Proverite da li ima neporavnatih ili sputanih pokretnih delova, polomljenih delova, nosača ili je prisutno bilo koje drugo stanje koje može da utiče na rad mašine. Ako nije navedeno u uputstvima, pozovite ovlašćenog servisera da popravi ili zameni oštećeni štitnik ili deo.

  9. Kada se akumulator ne koristi, držite ga podalje od metalnih predmeta poput spajalica, novčića, ključeva, eksera i vijaka koji mogu da naprave spoj između dva terminala. Kratak spoj terminala akumulatora može da izazove opekotine ili požar.

  10. Kada ne koristite mašinu, skladištite je u zatvorenom prostoru na suvom, bezbednom mestu van domašaja dece.

  11. OPREZ – Akumulator kojim se pogrešno rukuje može predstavljati rizik od požara ili hemijskih opekotina. Nemojte rasklapati akumulator. Nemojte zagrevati akumulator iznad 68 °C niti ga spaljivati. Zamenite akumulator isključivo originalnim akumulatorom kompanije Toro; korišćenje druge vrste akumulatora može dovesti do požara ili eksplozije. Držite akumulatore van domašaja dece i u originalnom pakovanju dok ne budete spremni da ih koristite.

  12. Nemojte odlagati akumulator bacanjem u vatru. Ćelija bi mogla da eksplodira. Proverite da li lokalni propisi navode specijalna uputstva za odlaganje.

SAČUVAJTE OVA

UPUTSTVA

Безбедносне налепнице и налепнице са инструкцијама

Graphic

Bezbednosne nalepnice i uputstva su lako vidljivi operateru i nalaze se u blizini svake zone sa potencijalnom opasnošću. Zamenite svaku nalepnicu koja je oštećena ili nedostaje.

decal137-2257
decal137-2258
decal137-9495
decal137-9463
decal137-9489
decal137-9490
decal137-9461
decal115-5660

Подешавање

Note: Akumulator nije u potpunosti napunjen u trenutku kupovine. Pre korišćenja mašine po prvi put, pogledajte Punjenje akumulatora.

Montiranje punjača na zid (opciono)

Po želji možete montirati punjač na zid uz pomoć rupa u obliku ključaonice na poleđini punjača koje služe za postavljanje na zid.

Montirajte ga u zatvorenom prostoru (kao što je garaža ili drugo suvo mesto), blizu utičnice za struju, a van domašaja dece.

Pogledajte Слика 2 za pomoć kod montaže punjača.

Prevucite punjač preko zavrtanja postavljenih na odgovarajuća mesta kako biste ga pričvrstili (zavrtnji se ne isporučuju uz proizvod).

g247359

Rasklapanje ručke

  1. Izvadite mašinu iz kutije.

  2. Rasklopite gornju ručku i omogućite zavrtnjima gornje ručke da nalegnu na mesto (A na Слика 3).

  3. Zategnite zavrtnje ručki (B na Слика 3).

    g282574
  4. Skinite zavrtnje donje ručke sa obe strane mašine (Слика 4).

    Note: Donji zavrtnji su postavljeni na zavarenu maticu na bočnoj stranici mašine.

    g303594
  5. Pomerite donju ručku na mesto i postavite zavrtnje donje ručke kako je prikazano na Слика 5.

    Note: Možete koristiti ključ na heksagonalnoj glavi sa spoljne strane zavrtnja kako biste ga zategli.

    Important: Zategnite zavrtnje dok ručka ne bude dodirivala bočnu ploču bez razmaka između njih.

    g303595

Montaža usmerivača bacača

Делови потребни за овај поступак:

Usmerivač bacača1
60V Snowthrower - Installing the Chute
g316999

Montaža šipke za upravljanje bacačem

Делови потребни за овај поступак:

Šipka za upravljanje bacačem1
  1. Postavite bacač tako da je okrenut ka napred (Слика 7).

  2. Sa ručkom okrenutom ka napred, postavite šipku za upravljanje bacačem u vođicu i gurnite je nadole dok ne nalegne na mesto (Слика 7).

    g282249

Преглед производа

g318456

Odgovarajući temperaturni opsezi

Punite/skladištite akumulator pri temperaturi od5 °C do 40 °C*
Koristite akumulator pri temperaturi od-30 °C do 49 °C*
Koristite mašinu pri temperaturi od-30 °C do 49 °C*

*Vreme punjenja će se produžiti ako ne punite akumulator unutar ovog opsega.

Skladištite mašinu, akumulator i punjač u zatvorenom, čistom i suvom prostoru.

Рад

Postavljanje akumulatora

  1. Proverite da u ventilacionim otvorima na akumulatoru nema prašine i otpadaka.

  2. Podignite poklopac odeljka za akumulator (A na Слика 9).

  3. Poravnajte udubljenje na akumulatoru sa jezičkom na mašini i spustite akumulator u odeljak za akumulator dok se ne zaustavi na mestu (B na Слика 9).

  4. Zatvorite poklopac odeljka za akumulator (C na Слика 9).

g282250

Pokretanje mašine

  1. Proverite da je akumulator postavljen u mašinu; pogledajte Postavljanje akumulatora.

  2. Umetnite dugme za elektrostart u elektrostarter (A na Слика 10).

  3. Pritisnite ručicu i privucite je uz ručku (B i C na Слика 10).

    Note: Kada pritisnete ručicu, svetla se upale a lampice indikatora napunjenosti akumulatora na akumulatoru zasvetle.

  4. Pritisnite dugme za elektrostart dok se motor ne pokrene (D na Слика 10).

g288479

Aktiviranje ECO režima

Korišćenje ECO režima može da produži radni vek akumulatora smanjenjem brzine rotora; koristite ECO režim kad god pomerate sneg na kratkom rastojanju. Aktivirajte ECO režim pomoću ECO prekidača kako je prikazano na Слика 8.

g318457

Isključivanje mašine

  1. Pustite ručicu (A na Слика 12).

  2. Uklonite dugme za elektrostart iz elektrostartera (B na Слика 12).

  3. Uklonite akumulator; pogledajte Uklanjanje akumulatora iz mašine..

    Note: Uvek uklonite akumulator kad ne koristite uređaj.

g247446

Uklanjanje akumulatora iz mašine.

  1. Podignite poklopac odeljka za akumulator.

  2. Pritisnite zasun akumulatora kako biste oslobodili akumulator i uklonili ga.

  3. Zatvorite poklopac odeljka za akumulator.

Punjenje akumulatora

Important: Akumulator nije u potpunosti napunjen u trenutku kupovine. Pre nego što koristite alatku po prvi put, stavite akumulator u punjač i punite ga dok LED displej ne bude pokazao da je akumulator u potpunosti napunjen. Pročitajte sve bezbednosne mere opreza.

Important: Punite akumulator samo pri temperaturama unutar odgovarajućeg opsega; pogledajte Спецификације.

Note: U svakom trenutku možete pritisnuti dugme indikatora napunjenosti akumulatora na akumulatoru kako biste prikazali trenutnu napunjenost (LED indikatori).

  1. Proverite da u ventilacionim otvorima na akumulatoru i punjaču nema prašine i otpadaka.

    g290533
  2. Poravnajte udubljenje u akumulatoru (Слика 13) sa jezičkom na punjaču.

  3. Uvucite akumulator u punjač dok se ne smesti do kraja (Слика 13).

  4. Da biste izvadili akumulator, izvucite ga unazad iz punjača.

  5. Pogledajte sledeću tabelu radi tumačenja LED lampica indikatora na punjaču.

    Lampica indikatoraOznačava
    IsključenoAkumulator nije umetnut
    Zeleno trepćućeAkumulator se puni
    ZelenoAkumulator je napunjen
    CrvenoAkumulator i/ili punjač su iznad ili ispod odgovarajućeg temperaturnog opsega
    Crveno trepćućeGreška kod punjenja akumulatora*

*Pogledajte za više informacija.

Important: Akumulator se može ostaviti na punjaču tokom kraćih perioda između dva korišćenja.Ako se akumulator duže neće koristiti, skinite ga sa punjača; pogledajte Пре складиштења.

Podešavanje izbacivača i usmerivača bacača

Da biste podesili izbacivač, pomerite ručku na šipki za upravljanje bacačem u smeru u kojem želite da usmerite mlaz snega.

Da biste podesili usmerivač bacača (a samim tim i visinu mlaza snega), pritisnite aktivator i podignite ili spustite usmerivač bacača (Слика 14).

g318452

Упозорење

Razmak između izbacivača i usmerivača bacača može omogućiti mašini da baca sneg i predmete u smeru operatera. Bačeni predmeti mogu da izazovu tešku telesnu povredu.

  • Nemojte forsirati usmerivač bacača isuviše unapred tako da se pojavi razmak između izbacivača i usmerivača bacača.

  • Nemojte podešavati usmerivač bacača kada je prečka za kontrolu snage pritisnuta. Otpustite prečku za kontrolu snage pre nego što podešavate usmerivač bacača.

Čišćenje zapušenog izbacivača

Упозорење

Dodirivanje rotirajućeg rotora u izbacivaču rukama može da izazove tešku telesnu povredu.

Nikada nemojte rukama čistiti izbacivač.

  1. Isključite motor, uklonite dugme za elektrostart i uklonite akumulator.

  2. Sačekajte 10 sekundi da biste bili sigurni da su lopatice rotora prestale da se okreću.

  3. Za čišćenje izbacivača uvek koristite alatku za čišćenje, a ne ruke.

Saveti za rad sa mašinom

Упозорење

Rotor može baciti kamenje, igračke i druge strane predmete i naneti teške telesne povrede vama ili posmatračima.

  • Površine koje treba da se očiste treba da budu bez predmeta koje bi lopatice rotora mogle da pokupe i bace.

  • Decu i ljubimce držite dalje od područja rada.

  • Uklonite sneg što pre nakon što je pao.

  • Gurajte mašinu unapred, ali dopustite joj da radi sopstvenom brzinom.

  • Preklapajte zahvate da biste osigurali potpuno uklanjanje snega.

  • Izbacujte sneg niz vetar kad god je to moguće.

Sprečavanje zaleđivanja nakon upotrebe

  • Neka motor radi nekoliko minuta kako se pokretni delovi ne bi zaledili. Isključite mašinu, sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave i uklonite led i sneg iz mašine.

  • Očistite sav sneg i led sa dna izbacivača.

  • Okrećite izbacivač levo i desno da biste ga oslobodili od nagomilanog leda.

  • Kada pada sneg i kada je hladno, neka upravljačka oprema i pokretni delovu mogu da se zalede. Nemojte na silu pokušavati da rukujete zaleđenom upravljačkom opremom. Ako imate poteškoća prilikom rukovanja upravljačkom opremom ili nekim delom, pokrenite mašinu i ostavite je da radi nekoliko minuta.

Одржавање

Zaustavite mašinu, uklonite dugme za elektrostart, uklonite akumulator iz mašine i sačekajte da se svo kretanje zaustavi pre nego što podešavate, servisirate, čistite ili skladištite mašinu.

Zamena strugača

Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
Сваких 20 сати
  • Zamena lopatice strugača.
  • Zamenite lopaticu strugača ako je oštećena ili je učinak struganja znatno umanjen.

    Po potrebi uklonite i zamenite strugač kako je prikazano na Слика 15.

    g248009

    Складиштење

    Important: Skladištite mašinu, akumulator i punjač samo pri temperaturama unutar odgovarajućeg opsega; pogledajte Спецификације.

    Important: Ako se spremate da uskladištite akumulator za vansezonu, napunite ga dok 2 ili 3 LED indikatora na akumulatoru ne zasvetle zeleno. Nemojte skladištiti potpuno napunjen ni potpuno prazan akumulator. Kada budete spremni da ponovo koristite mašinu, punite akumulator sve dok leva lampica indikatora na punjaču ne zasveli zeleno ili dok sva 4 LED indikatora ne zasvetle zeleno na akumulatoru.

    • Isključite proizvod sa napajanja (tj. izvucite utikač iz napajanja ili akumulator) i proverite da li ima oštećenja nakon upotrebe.

    • Očistite sve strane materije sa proizvoda.

    • Nemojte skladištiti alatku sa montiranim akumulatorom.

    • Kada nisu u upotrebi, skladištite mašinu, akumulator i punjač van domašaja dece.

    • Držite mašinu, akumulator i punjač dalje od korozivnih supstanci, kao što su baštenske hemikalije i soli za uklanjanje leda.

    • Kako biste smanjili rizik od teške telesne povrede, nemojte skladištiti akumulator napolju niti u vozilima.

    • Skladištite mašinu, akumulator i punjač u zatvorenom, čistom i suvom prostoru.

    Priprema akumulatora za reciklažu

    Important: Nakon uklanjanja, pokrijte terminale akumulatora lepljivom trakom predviđenom za teške uslove rada. Nemojte pokušavati da uništite ili rasklopite akumulator, niti da skinete bilo koji od njegovih delova.

    Obratite se lokalnoj opštini ili ovlašćenom distributeru kompanije Toro za više informacija o odgovornoj reciklaži akumulatora.

    Решавање проблема

    Izvršavajte samo korake koji su opisani u ovim uputstvima. Sve dalje inspekcije, održavanja i popravke mora da izvrši ovlašćeni servisni centar ili stručnjak sličnih kvalifikacija ako ne uspete problem da rešite sami.

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Mašina ne radi ili ne radi kontinuirano.
    1. Akumulator je nedovoljno napunjen.
    2. Akumulator nije smešten do kraja.
    3. Akumulator je iznad ili ispod odgovarajućeg temperaturnog opsega.
    4. Akumulator je premašio gornju granicu amperaže.
    5. Na vodovima akumulatora ima vlage.
    6. Akumulator je oštećen.
    7. Postoji neki drugi problem sa elektrikom mašine.
    1. Napunite akumulator.
    2. Proverite da je akumulator umetnut do kraja u kućište.
    3. Premestite akumulator na suvo mesto gde je temperatura između 5 °C i 40 °C.
    4. Otpustite aktivator, a zatim pritisnite prekidač aktivatora.
    5. Pustite akumulator da se osuši ili ga obrišite.
    6. Zamenite akumulator.
    7. Obratite se ovlašćenom serviseru.
    Mašina ne dostiže punu snagu.
    1. Akumulator nije dovoljno napunjen.
    2. Ventilacioni otvori su zapušeni.
    1. Uklonite akumulator iz mašine i napunite ga u potpunosti.
    2. Očistite ventilacione otvore.
    Akumulator se brzo prazni.
    1. Akumulator je iznad ili ispod odgovarajućeg temperaturnog opsega.
    2. Mašina je preopterećena.
    1. Premestite akumulator na suvo mesto gde je temperatura između 5 °C i 40 °C.
    2. Primenjujte manje sile kada gurate mašinu.
    Punjač akumulatora ne radi.
    1. Punjač je iznad ili ispod odgovarajućeg temperaturnog opsega.
    2. Utičnica u koju je punjač uključen nema struje.
    1. Isključite punjač iz struje i premestite ga na suvo mesto gde je temperatura između 5 °C i 40 °C.
    2. Kontaktirajte licenciranog električara da popravi utičnicu.
    LED lampica indikatora na punjaču svetli crveno.
    1. Punjač i/ili akumulator su iznad ili ispod odgovarajućeg temperaturnog opsega.
    1. Isključite punjač iz struje i premestite punjač i akumulator na suvo mesto gde je temperatura između 5 °C i 40 °C.
    LED lampica indikatora na punjaču trepće crveno.
    1. Došlo je do greške u komunikaciji između akumulatora i punjača.
    2. Akumulator je slab.
    1. Skinite akumulator sa punjača, isključite punjač iz utičnice i sačekajte 10 sekundi. Ponovo uključite punjač u utičnicu i vratite akumulator na punjač. Ako LED lampica indikatora na punjaču i dalje trepće crveno, ponovite navedeni postupak. Ako LED lampica indikatora na punjaču i dalje trepće crveno i nakon 2 pokušaja, odnesite akumulator na odlaganje u odgovarajućem objektu za reciklažu akumulatora.
    2. Obratite se ovlašćenom serviseru ako je baterija pod garancijom ili odnesite akumulator na odlaganje u odgovarajućem objektu za reciklažu akumulatora.