Bevezetés

Ez a sövényvágó lakóingatlanok tulajdonosai számára készült bokrok és sövények karbantartásához. A gép 81825, 81850, 81860 és 81875 típusú lítiumion-akkumulátorral működik. A termékek nem rendeltetésszerű használata veszélyezteti az Ön és a közelben állók biztonságát.

A 51855T típushoz nem tartozik akkumulátor vagy töltő.

Gondosan olvassa el ezt a tájékoztatót, hogy a termék megfelelő üzemeltetését és karbantartását elsajátítva elkerülje a sérüléseket, valamint a termék károsodását. A termék megfelelő és biztonságos üzemeltetéséért Ön a felelős.

A www.Toro.com webhelyen további információk is találhatók, például munkavédelmi tippek, oktatóanyagok, tartozékokról szóló információk, segítség márkakereskedés kereséséhez, valamint termékregisztráció is végezhető itt.

Ha szervizre, eredeti Toro-alkatrészekre vagy további információkra van szüksége, forduljon hivatalos márkaszervizhez vagy a Toro ügyfélszolgálatához, és tartsa kéznél terméke típusszámát és gyári számát. Az Ábra 1 jelzi a típusszám és gyári szám helyét a terméken. Írja fel a számokat az erre előkészített helyre.

Important: Mobileszköze segítségével a gyári számot tartalmazó adattáblán található QR-kódot (ha van) beolvasva elérheti a garanciális tudnivalókat, az alkatrészekre vonatkozó adatokat és az egyéb termékinformációkat.

g308284
Graphic

Ha segítségre van szüksége, a termék visszajuttatása előtt tekintse meg a www.Toro.com/support weblapon található oktatóvideókat, vagy vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.

Biztonság

Figyelmeztetés

Olvassa el az erre a villamos gépre vonatkozó összes biztonsági figyelmeztetést, utasítást, ábrát és jellemzőt.

Az alábbi utasítások be nem tartása áramütést, tüzet és/vagy súlyos sérülést okozhat.

Őrizze meg az összes figyelmeztetést és utasítást későbbi használatra.

A villamos gép” kifejezés minden figyelmeztetésben hálózati áramellátású (vezetékes) vagy akkumulátoros (vezeték nélküli) villamos gépet jelöl.

FONTOS BIZTONSÁGI

UTASÍTÁSOK

I. A munkaterület biztonsága

  1. A munkaterület legyen átlátható és jól megvilágított.A zsúfolt vagy sötét területek balesetekhez vezethetnek.

  2. Ne működtessen villamos gépet robbanásveszélyes környezetben, például gyúlékony folyadékok, gázok vagy por jelenlétében. A villamos gépek szikrát keltenek, amely begyújthatja a port vagy a párákat.

  3. Villamos gép használata közben tartsa távol a gyerekeket és a nézelődőket.A zavaró tényezők miatt elveszítheti az uralmat a szerszám felett.

II. Villamos gépek munkavédelme

  1. Az áramellátás dugaszának illeszkednie kell a hálózati aljzatba. Soha ne alakítsa át a dugaszt semmilyen módon. Földelt villamos géphez ne használjon adapterdugaszt.A módosítás nélküli dugaszok és megfelelően illeszkedő hálózati aljzatok csökkentik az áramütés kockázatát.

  2. Kerülje a teste érintkezését földelt felületekkel, például csövekkel, radiátorokkal, tűzhelyekkel és hűtőszekrényekkel.Ha a teste földelve van, fennáll az áramütés veszélye.

  3. Ne tegye ki a villamos gépet esőnek vagy nedves körülményeknek.A villamos gépbe bejutó víz növeli az áramütés kockázatát.

  4. Ne használja helytelenül a tápkábelt. Soha ne használja a tápkábelt a villamos gép hordozására, húzására vagy a fali aljzatból való kihúzására. Tartsa távol a tápkábelt a hőtől, olajtól, éles szélektől és mozgó alkatrészektől.A sérült vagy összegabalyodott vezetékek növelik az áramütés kockázatát.

  5. Ha a villamos gépet a szabadban használja, használjon kültéri használatra alkalmas hosszabbítót.A kültéri használatra alkalmas hosszabbító használata csökkenti az áramütés kockázatát.

  6. Ha elkerülhetetlen a villamos gép nedves helyen történő használata, használjon érintésvédelmi relével (RCD) védett áramellátást.Az RCD használata csökkenti az áramütés kockázatát.

III. Személyes biztonság

  1. Legyen mindig résen – a villamos gépek használata során figyeljen arra, amit csinál, és használja a józan eszét. Ne használjon villamos gépet fáradtan, kábítószer, alkohol vagy gyógyszer hatása alatt.A villamos gépek használata közben egy pillanatnyi figyelmetlenség is súlyos személyi sérülést okozhat.

  2. Használjon személyi védőfelszerelést. Viseljen mindig védőszemüveget.A megfelelő körülmények között használt védőfelszerelés, például pormaszk, csúszásmentes munkavédelmi cipő, védősisak vagy fülvédő csökkenti a személyi sérüléseket.

  3. Akadályozza meg a véletlen indítást. Amikor csatlakoztatja a hálózati áramellátást vagy az akkumulátort, felveszi vagy viszi a gépet, a kapcsoló legyen kikapcsolt helyzetben.Ha a villamos gépet úgy viszi magával, hogy az ujja a kapcsolón van, vagy ha bekapcsolt villamos gépet áram alá helyezi, az balesethez vezethet.

  4. A villamos gép bekapcsolása előtt távolítson el arról minden beállítóeszközt és csavarkulcsot.A villamos gép forgó alkatrészeiben hagyott csavarkulcs vagy más eszköz személyi sérülést okozhat.

  5. Ne nyúljon a géppel túl messzire. Álljon mindig kellően stabilan, és ügyeljen az egyensúlyára.Ez lehetővé teszi a villamos gép jobb irányítását váratlan helyzetekben.

  6. Öltözzön fel a feladatnak megfelelően. Ne viseljen laza ruházatot és ékszert. Tartsa távol haját és ruházatát a mozgó alkatrészektől.A bő ruhák, az ékszerek és a hosszú haj beakadhatnak a mozgó alkatrészekbe.

  7. Ha rendelkezésre állnak eszközök porelszívó és -gyűjtő berendezések csatlakoztatására, gondoskodjon ezek csatlakoztatásáról és megfelelő használatáról.A porgyűjtő rendszer használata csökkentheti a porral kapcsolatos veszélyeket.

  8. Ne hagyja, hogy a szerszámok gyakori használata során szerzett ismeretek révén túl magabiztossá váljon, figyelmen kívül hagyva a szerszámbiztonsági elveket.Egy gondatlan cselekvés a másodperc tört része alatt súlyos sérülést okozhat.

IV. A villamos gép használata és gondozása

  1. Ne erőltesse a villamos gépet. Használja a feladatnak megfelelő villamos gépet.A megfelelő villamos gép azzal a sebességgel végzi legjobban és legbiztonságosabban a dolgát, amelyre tervezték.

  2. Ne használja a villamos gépet, ha a kapcsolója nem kapcsolja azt be és ki.Minden olyan villamos gép, amely nem kapcsolható be és ki a kapcsolójával, veszélyes, ezért meg kell javítani.

  3. Mielőtt bármilyen beállítást végezne a villamos gépen, tartozékokat cserélne rajta, vagy eltárolná, húzza ki a dugaszát az áramforrásból, vagy távolítsa el az akkumulátorát (ha eltávolítható).Az ilyen megelőző biztonsági intézkedések csökkentik a villamos gép véletlen beindításának kockázatát.

  4. A használaton kívüli villamos gépet gyermekektől elzárva tárolja, és ne engedje, hogy olyan személyek kezeljék, akik nem ismerik azt vagy ezeket az előírásokat.A villamos gép képzetlen felhasználó kezében veszélyes eszköz.

  5. Tartsa karban a villamos gépet és annak tartozékait. Ellenőrizze a mozgó alkatrészeket, hogy nincs-e hibás beállítás vagy szorulás, esetleges törött alkatrészek, valamint minden olyan körülményt, amely befolyásolhatja a villamos gép működését. A sérült villamos gépet használat előtt javítsa meg.Sok balesetet a nem megfelelően karbantartott villamos gépek okoznak.

  6. Tartsa élesen és tisztán a vágószerszámokat.A megfelelően karbantartott, éles vágóélekkel rendelkező vágószerszámok kisebb valószínűséggel akadnak el, és könnyebben irányíthatók.

  7. A villamos gépet, a tartozékokat, a szerszámfejeket stb. használja az utasításoknak megfelelően, figyelembe véve a munkakörülményeket és az elvégzendő munkát.Ha a villamos gépet a tervezettől eltérő műveletekre használja, az veszélyes helyzetet eredményezhet.

  8. Tartsa a fogantyúkat és a fogófelületeket szárazon, tisztán, olajtól és zsírtól mentesen.A csúszós fogantyúk és fogófelületek nem biztosítják a szerszám biztonságos kezelését és irányítását váratlan helyzetekben.

V. Az akkumulátoros szerszám használata és gondozása

  1. A feltöltését csak a gyártója által megadott töltővel végezze.Egy adott típusú akkumulátor töltésére való töltő más típusú akkumulátorral használva tűzveszélyt okozhat.

  2. Minden villamos gépet csak a hozzá való akkumulátorral használjon.Más típusú akkumulátorok sérülésveszélyt és tüzet okozhatnak.

  3. Ha az akkumulátort nem használja, tartsa távol fémtárgyaktól, így gemkapcsoktól, érméktől, kulcsoktól, szögektől és csavaroktól, amelyek rövidre zárhatják a kivezetéseit.Az akkumulátor csatlakozóinak rövidre zárása égési sérülést vagy tüzet okozhat.

  4. Túlzott igénybevétel esetén között folyadék távozhat az akkumulátorból; kerülje az érintkezést a folyadékkal. Ha véletlenül érintkezne vele, öblítse le vízzel. Ha a folyadék a szemébe kerülne, forduljon azonnal orvoshoz.Az akkumulátorból származó folyadék irritációt vagy égési sérülést okozhat.

  5. Ne használjon sérült vagy módosított akkumulátort vagy szerszámot.A sérült vagy módosított akkumulátor előre nem látható módon működhet, ami tűzhöz, robbanáshoz, sérüléshez is vezethet.

  6. Ne tegye ki az akkumulátort vagy a szerszámot tűznek vagy túl magas hőmérsékletnek.A tűznek vagy 130 °C feletti hőmérsékletnek való kitettség robbanást okozhat.

  7. Tartsa be a töltéssel kapcsolatos összes utasítást, és ne töltse az akkumulátort vagy a szerszámot az utasításban megadott hőmérséklet-tartományon kívül.A nem megfelelő vagy a megadott hőmérsékleti tartományon kívüli töltés károsíthatja az akkumulátort, és növelheti a tűzveszélyt.

VI. Szervizelés

  1. A villamos gépet szakképzett szerelővel szervizeltesse, kizárólag azonos cserealkatrészek felhasználásával.Ezzel biztosítható a villamos gép biztonságának megőrzése.

  2. Ne kezdjen bele sérült akkumulátor javításába.Az akkumulátorok szervizelését csak a gyártó vagy arra engedéllyel rendelkező szerviz végezheti.

VII. A sövényvágóval kapcsolatos biztonsági figyelmeztetések

  1. Tartsa távol minden testrészét a késtől. Ne távolítsa el a levágott anyagot, és ne tartsa a vágandó anyagot, amíg a kés mozog.A kés a gép kikapcsolása után még mozog egy darabig. A sövényvágó használata közben egy pillanatnyi figyelmetlenség is súlyos személyi sérülést okozhat.

  2. A sövényvágót a fogantyújánál fogva vigye leállított késsel, ügyelve arra, hogy ne működtessen rajta semmilyen kapcsolót.A sövényvágó megfelelő módon történő szállítása csökkenti a véletlen elindítás és a kések által okozott személyi sérülés kockázatát.

  3. A sövényvágó szállítása vagy tárolása során legyen mindig a késen a védőtok.A sövényvágó megfelelő módon történő kezelése csökkenti a kések által okozott személyi sérülés kockázatát.

  4. Elakadt anyag eltávolításakor vagy a gép szervizelése során ügyeljen arra, hogy minden kapcsoló ki legyen kapcsolva, és az akkumulátor el legyen távolítva vagy le legyen választva.A sövényvágónak az elakadt anyag eltávolítása vagy szervizelés közben történő váratlan működésbe lépése súlyos személyi sérülést okozhat.

  5. A sövényvágót csak a szigetelt fogófelületeknél fogja meg, mert a kés rejtett vezetékekhez érhet, illetve a saját tápkábelét is elérheti.Az áram alatt lévő vezetékkel érintkező kések a villamos gép szabadon lévő fémrészeit is áram alá helyezhetik”, áramütést okozva a kezelő számára.

  6. Tartson távol minden tápvezetéket és kábelt a vágási területtől.Lehetnek rejtett tápvezetékek és kábelek a sövényekben vagy bokrokban, és a kés véletlenül elvághatja azokat.

  7. Ne használja a sövényvágót rossz időjárási körülmények között, különösen akkor, ha villámlás veszélye áll fenn.Ezzel csökkentheti a villámcsapás kockázatát.

ŐRIZZE MEG EZT AZ

UTASÍTÁST

Biztonsági és tájékoztató címkék

Graphic

A biztonságra figyelmeztető matricák és utasítások a kezelő által jól látható helyen, a potenciális veszélyforrás közelében találhatók. A sérült vagy hiányzó matricát cserélje, illetve pótolja.

decal139-5253

Termékáttekintés

g308470
Típus51855T
Vágáshossz610 mm
Névleges feszültségHasználat: maximum 60 V egyenfeszültség, névleges: 54 V egyenfeszültség
Munkasebesség terhelés nélkülMax. 3200 löket/perc 60 V egyenfeszültség mellett
Vágásszélesség19 mm
A töltő típusa81802
Az akkumulátor típusa81825

Megfelelő hőmérsékleti tartományok

Az akkumulátor töltéséhez/tárolásához5 °C és 40 °C között*
Az akkumulátor használatához–30 °C és 49 °C között*
A gép használatához0 °C és 49 °C között*

* A töltési idő megnő, ha a töltés nem a jelzett tartományon belül zajlik.

Tárolja a gépet, az akkumulátort és az akkumulátortöltőt zárt, tiszta, száraz helyen.

Üzemeltetés

A sövényvágó elindítása

  1. Távolítsa el a védőburkolatot a késekről (Ábra 3).

    Figyelmeztetés

    A sövényvágó kései vágási sérülést és valamely testrész levágását is okozhatják.

    Kezelje körültekintően a sövényvágót, amikor nincs a késeken a védőburkolat.

    g308414
  2. A sövényvágó szellőzőnyílásai legyenek portól és egyéb szennyeződéstől mentesek.

  3. Igazítsa az akkumulátor üregét a fogantyúházban lévő nyelvhez, ragadja meg a fogantyút, majd tolja be az akkumulátort annyira a fogantyúba, hogy a retesz a helyére kattanjon (Ábra 4).

    g308413
  4. Fogja meg egyik kezével az indítókaros fogantyút. Fogja meg a másik kezével a segédfogantyút (Ábra 4).

  5. A sövényvágó bekapcsolásához nyomja be a reteszelő kapcsolót, majd húzza meg az indítókart, miközben a segédfogantyú-kapcsolót bekapcsolva tartja (Ábra 4).

    A sövényvágó addig működik, amíg a segédfogantyú-kapcsolót bekapcsolva, az indítókart pedig behúzva tartja. Amikor a sövényvágó már működik, a reteszelő kapcsolót elengedheti (Ábra 4).

A sövényvágó fogantyújának elfordítása

  1. Nyomja meg az elfordítást reteszelő gombot (Ábra 5, A), és tartsa benyomva.

  2. Forgassa el a fogantyút 90°-kal jobbra vagy balra a kívánt vágási iránytól függően, majd engedje el az elfordítást reteszelő gombot, hogy a fogantyút a kívánt helyzetben rögzítse (Ábra 5, B).

g308389

A sövényvágó leállítása

A sövényvágó leállításához engedje el az indítókart, a segédfogantyú-kapcsolót vagy mindkettőt (Ábra 4). Várjon legalább 5 másodpercet, hogy a kés megálljon.

Amikor nem használja, a munkaterületre vagy onnan szállítja a sövényvágót, távolítsa el az akkumulátorát.

Az akkumulátor eltávolítása

Az akkumulátor kioldásához és a gépből való kihúzásához nyomja meg az akkumulátorreteszt (Ábra 6).

g308388

Üzemeltetési tanácsok

  • A villamos géppel mindkét irányban lassú, pásztázó mozdulatokkal végezze a sövényvágást.

  • Új hajtások vágásakor széles pásztázást végezzen, hogy a szárak közvetlenül a vágókés pengéi közé kerüljenek.

  • A túl vastag szárak vágásához használjon nem gépi hajtású fűrészt vagy ágfűrészt.

  • Szükség esetén feszítsen ki zsinórt, segítve a sövény szintre vágását. Döntse el, hogy milyen magasra szeretné hagyni a sövényt. Húzzon ki egy zsinórt a sövény mentén a kívánt magasságban. Végezze a sövényvágást közvetlenül a vezetőzsinór fölött.

Karbantartás

A gép karbantartása vagy tisztítása előtt távolítsa el az akkumulátort.

Csak a gyártó által javasolt cserealkatrészeket és tartozékokat használja.

Rendszeresen vizsgálja át és tartsa karban a gépet. A terméket csak hivatalos szakszervizben javíttassa.

Tárolás

Important: A gépet, az akkumulátort és a töltőt csak a megfelelő hőmérsékleti tartományban tárolja, lásd: Műszaki adatok.

Important: Az akkumulátor szezonon kívüli tárolása esetén töltse azt fel annyira, hogy két vagy három LED zölden világítson rajta. Ne tárolja az akkumulátort teljesen feltöltve vagy teljesen lemerülve. Ha ismét készen áll a gép használatára, töltse fel az akkumulátort annyira, hogy az akkumulátortöltőn a bal oldali visszajelző vagy az akkumulátoron mind a 4 LED zölden világítson.

  • Használat után válassza le a gépet az áramellátásról (pl. húzza ki az akkumulátortöltőt a konnektorból), és ellenőrizze az épségét.

  • Tisztítson le minden idegen anyagot a termékről.

  • Ne tárolja a gépet beszerelt akkumulátorral.

  • Ha nem használja, tárolja az eszközt, az akkumulátort és az akkumulátortöltőt gyermekektől elzárva.

  • Tartsa távol az eszközt, az akkumulátort és az akkumulátortöltőt maró hatású szerektől, például kerti vegyszerektől és jégmentesítő sótól.

  • A súlyos személyi sérülés kockázatának csökkentése érdekében ne tárolja az akkumulátort kültéren vagy járműben.

  • Tárolja az eszközt, az akkumulátort és az akkumulátortöltőt zárt, tiszta, száraz helyen.

Hibakeresés és elhárítás

Csak az utasításban ismertetett lépéseket hajtsa végre. Minden további ellenőrzési, karbantartási és javítási munkát hivatalos szervizközpontnak vagy hasonlóan képzett szakembernek kell elvégeznie, ha Ön nem tudja megoldani a problémát.

ProblemPossible CauseCorrective Action
A gép nem indul be.
  1. Az akkumulátor nincs teljesen becsúsztatva a helyére.
  2. Az akkumulátor nincs feltöltve.
  3. Az akkumulátor megsérült.
  4. Egyéb villamos probléma lépett fel a gépnél.
  1. Vegye ki, majd tegye be ismét az akkumulátort a gépbe, ügyelve arra, hogy teljesen, kattanásig becsússzon.
  2. Vegye ki az akkumulátort a gépből, és töltse fel.
  3. Cserélje ki az akkumulátort.
  4. Vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.
A gép nem éri el a maximális teljesítményét.
  1. Az akkumulátor töltöttsége alacsony.
  2. A szellőzőnyílások eltömődtek.
  1. Vegye ki az akkumulátort a gépből, és töltse fel teljesen.
  2. Tisztítsa meg a szellőzőnyílásokat.
A gép erősen rezeg vagy zajos.
  1. A kések eltompultak vagy megsérültek.
  1. Vegye fel a kapcsolatot a hivatalos márkakereskedővel.
Az akkumulátor túl hamar lemerül.
  1. Az akkumulátor hőmérséklete a megfelelő tartomány alá csökkent, vagy afölé emelkedett.
  2. A gép túl van terhelve
  1. Vigye az akkumulátort száraz, 5–40 °C hőmérsékletű helyre.
  2. Végezze lassabban a sövényvágást.