Introducere

Această maşină de tuns iarba cu lamă rotativă este proiectată pentru a fi utilizată de proprietarii de reşedinţe sau de operatori profesionişti, angajaţi. Mașina a fost proiectată în primul rând pentru tăierea ierbii de pe gazoane bine întreținute ale proprietăților rezidențiale și comerciale. Nu este concepută pentru peria de tăiere sau pentru utilizări agricole.

Citiţi cu atenţie aceste informaţii pentru a învăţa despre modul corespunzător de utilizare şi întreţinere a produsului şi pentru a evita rănirea personală şi deteriorarea produsului. Aveţi responsabilitatea de a utiliza produsul în mod corespunzător şi sigur.

Vizitați site-ul www.Toro.com pentru mai multe informații, inclusiv informații privind siguranța produsului și materiale de instruire , informații privind accesoriile, ajutor la căutarea unui distribuitor sau pentru înregistrarea produsului.

De fiecare dată când aveţi nevoie de service, piese originale sau informaţii suplimentare, contactaţi un centru de service autorizat sau departamentul Servicii Clienţi al producătorului şi pregătiţi numărul de model sau de serie al produsului. Figura 1 indică locaţia numărului de model sau de serie pe produs. Scrieţi numerele în spaţiul furnizat.

Important: Puteți scana codul QR de pe autocolantul cu numărul de serie cu ajutorul unui smartphone sau al unei tablete pentru a accesa date despre garanție, piese și alte informații despre produs.

g333679

Acest manual identifică potențialele pericole și conține mesaje de siguranță identificate prin simbolul de alertă de siguranță (Figura 2), semnalizând un pericol care poate cauza rănirea gravă sau moartea dacă nu respectați următoarele măsuri de precauție recomandate.

g000502

Acest manual utilizează 2 cuvinte pentru a evidenţia informaţiile. Important atrage atenţia asupra informaţiilor mecanice speciale şi Notă accentuează informaţiile generale care necesită atenţie specială.

Produsul respectă toate directivele europene relevante; pentru detalii, consultaţi Declaraţia de conformitate (DOC) separată specifică produsului.

Cuplul brut sau net: cuplul brut sau net al acestui motor a fost evaluat în laborator de producătorul motorului în conformitate cu SAE (Society of Automotive Engineers) J1940. Deoarece sunt configurate pentru a îndeplini cerinţele privind siguranţa, emisiile şi operarea, cuplul real al motoarelor pentru clasa aceasta de maşini de tuns iarba pot fi semnificativ mai redus. Accesați www.Toro.com pentru specificațiile modelului de mașină de tuns iarba.

Nu modificați și nu dezactivați dispozitivele de siguranță ale mașinii și verificați periodic funcționarea corectă a acestora. Nu încercați să reglați sau să modificați controlul turației motorului; acest lucru poate cauza o stare de funcționare nesigură, ducând la vătămări corporale.

Siguranţă în funcţionare

Această mașină a fost proiectată în conformitate cu standardul EN ISO 5395.

Siguranța generală

Acest produs poate provoca răni la nivelul mâinilor sau picioarelor și poate arunca obiecte. Respectați întotdeauna toate instrucțiunile de siguranță pentru a preveni vătămările corporale sau moartea.

  • Citiți, înțelegeți și urmați instrucțiunile și avertismentele din Manualul utilizatorului și de pe mașină și accesorii înainte de a porni motorul.

  • Nu țineți mâinile sau picioarele în apropierea pieselor aflate în mișcare sau sub mașină. Staţi la distanţă de orice gură de descărcare.

  • Nu utilizaţi maşina fără toate protecțiile şi alte dispozitive de siguranță montate şi funcţionând corespunzător pe aceasta.

  • Țineți trecătorii și copiii departe de zona de utilizare. Nu lăsaţi copii să utilizeze maşina. Utilizarea mașinii va fi efectuată doar de persoane responsabile, instruite, familiarizate cu instrucțiunile și apte din punct de vedere fizic.

  • Înainte de efectuarea lucrărilor de service, alimentare sau desfundare a mașinii, opriți mașina, opriți motorul și așteptați până când se opresc toate piesele mobile.

Utilizarea sau întreţinerea necorespunzătoare a acestei maşini poate cauza accidentări. Pentru a reduce riscul de accidentare, respectaţi aceste instrucţiuni de siguranţă şi acordaţi întotdeauna atenţie simbolului de alertă privind siguranţa Graphic, care înseamnă Atenţie, Avertisment sau Pericol – instrucţiune privind siguranţa personală. Nerespectarea acestor instrucţiuni poate cauza vătămări corporale sau moartea.

Decal-uri instrucţionale şi de siguranţă

Graphic

Instrucţiunile şi autocolantele cu informaţii privind siguranţa sunt uşor vizibile pentru operator şi sunt amplasate lângă orice zonă cu potenţial risc. Înlocuiţi orice autocolant care este deteriorat sau lipseşte.

decaloemmarkt
decal112-8760
decal130-6722
decal130-9656
decal116-7583

Reglare

Important: Îndepărtați și eliminați folia de protecție din plastic folosită pentru a acoperi motorul, precum și orice alte elemente din plastic sau ambalaje de pe mașină.

Îndepărtarea apărătorii cablului

g234471

Montarea mânerului

g234475

Montarea apărătorii cablului

g234486

Adăugarea uleiului în motor

Important: Dacă nivelul de ulei din motor este prea scăzut sau prea ridicat și porniți motorul, este posibil să defectați mașina.

g235721

Asamblarea sacului pentru iarbă

g238450

Reglarea propulsiei automate

Important: Trebuie să reglaţi cablul pentru propulsia automată înainte de a utiliza maşina pentru prima dată. Consultați Reglarea propulsiei automate.

Rezumat al produsului

g231063
g231061
g331712
ModelGreutateLungimeLățimeÎnălțime
2228059 kg150 cm56 cm107 cm
     

Dispozitive de atașare/Accesorii

Pentru extinderea și îmbunătățirea performanțelor mașinii este disponibilă o gamă de dispozitive de atașare și accesorii aprobate de Toro. Pentru lista dispozitivelor de atașare și a accesoriilor aprobate, contactați centrul de service local sau un distribuitor Toro autorizat sau accesați www.Toro.com.

Pentru performanțe optime și utilizarea în siguranță a mașinii, utilizați exclusiv piese de schimb și accesorii originale Toro. Piesele de schimb și accesoriile altor producători pot fi periculoase și pot anula garanția produsului.

Operare

Note: Determinaţi partea stângă şi dreaptă a maşinii din poziţia de operare normală.

Înainte de utilizare

Siguranța înainte de utilizare

Siguranța generală

  • Opriți mașina, așteptați oprirea tuturor pieselor mobile și lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, efectuarea lucrărilor de service, curățarea sau depozitarea mașinii.

  • Familiarizați-vă cu utilizarea în siguranță a echipamentului, comenzile de operare și indicatoarele de siguranță.

  • Verificați dacă toate protecțiile și dispozitivele de siguranță, precum deflectoarele și/sau dispozitivul de adunat iarbă, sunt la locul lor și funcționează corect.

  • Inspectați întotdeauna mașina pentru a vă asigura că lamele și șuruburile lamei nu sunt uzate sau deteriorate.

  • Inspectați zona în care veți utiliza mașina și îndepărtați toate obiectele care ar putea obstrucționa utilizarea mașinii sau pe care le-ar putea proiecta mașina.

  • Contactul cu lama în timp ce aceasta se rotește va duce la vătămarea gravă. Nu puneți degetele sub carcasă.

Măsuri de siguranță pentru combustibil

  • Combustibilul este extrem de inflamabil şi exploziv. Un incendiu sau o explozie cauzată de combustibil vă poate arde pe dumneavoastră şi pe cei din jur și poate cauza pagube materiale.

    • Pentru a preveni o încărcare statică din cauza aprinderii combustibilului, plasaţi recipientul şi/sau maşina direct pe sol înainte de umplere, nu pe un vehicul sau obiect.

    • Umpleți rezervorul de combustibil într-un spațiu deschis, cu motorul rece. Ștergeți orice urmă de combustibil scurs.

    • Nu manipulaţi combustibilul când fumaţi sau în apropierea unei flăcări deschise sau a scânteilor.

    • Nu îndepărtați bușonul rezervorului și nu umpleți rezervorul de combustibil în timp ce motorul este pornit sau fierbinte.

    • Dacă vărsați combustibil, nu încercați să porniți motorul. Evitați crearea unei surse de aprindere până la disiparea vaporilor de combustibil.

    • Depozitaţi combustibilul într-un rezervor corespunzător şi nu îl lăsaţi la îndemâna copiilor.

  • Combustibilul este dăunător sau fatal dacă este înghițit. Expunerea pe termen lung la vapori poate provoca răni grave și îmbolnăviri.

    • Evitați inspirarea pe termen lung a vaporilor.

    • Țineți mâinile și fața departe de duză și de deschiderea rezervorului de combustibil.

    • Țineți combustibilul departe de ochi și piele.

Umplerea rezervorului de combustibil

Pericol

Benzina este extrem de inflamabilă şi explozivă. Un incendiu sau o explozie cauzată de benzină vă poate arde pe dumneavoastră şi pe cei din jur.

  • Pentru a preveni o încărcare statică din cauza aprinderii benzinei, plasaţi recipientul şi/sau maşina direct pe sol înainte de umplere, nu pe un vehicul sau obiect.

  • Umpleţi rezervorul în exterior când motorul este rece. Ştergeţi lichidele vărsate.

  • Nu manipulaţi benzina când fumaţi sau în apropierea unei flăcări deschise sau a scânteilor.

  • Depozitaţi benzina într-un rezervor de combustibil corespunzător şi nu o lăsaţi la îndemâna copiilor.

  • Pentru rezultate optime utilizați numai benzină curată, proaspătă (să nu fie mai veche de 30 de zile), fără plumb cu o cifră octanică de 87 sau mai mare (metodă de clasificare (R+M)/2).

  • Este acceptabil combustibilul oxigenat cu până la 10% etanol sau 15% MTBE, concentrație volumică.

  • Etanol: benzina cu până la 10% etanol sau 15% MTBE (metil terț butil eter) concentrație volumică este un combustibil acceptabil. Etanolul și MTBE nu sunt același lucru. Nu este aprobată utilizarea benzinei cu 15% etanol (E15) concentrație volumică. Nu utilizați niciodată benzină care conține mai mult de 10% etanol, concentrație volumică; astfel, E15 (conține 15% etanol), E20 (conține 20% etanol) sau E85 (conține până la 85% etanol). Utilizarea unei benzine neaprobate poate cauza probleme de performanţă şi/sau deteriorări ale motorului, care este posibil să nu fie acoperite de garanţie.

  • Nu utilizaţi benzină cu conţinut de metanol.

  • Nu depozitați combustibil în rezervorul de combustibil sau în recipientele de combustibil de-a lungul iernii decât dacă este utilizat un stabilizator de combustibil.

  • Nu adăugați ulei în benzină.

Important: Pentru a reduce problemele la pornire, adăugaţi stabilizator/aditiv de combustibil în combustibilul proaspăt, conform instrucţiunilor producătorului stabilizatorului de combustibil.

Note: Capacitatea rezervorului de combustibilul este de 3,8 l.

g230458

Verificarea nivelului uleiului de motor

Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați nivelul de ulei de motor și adăugați ulei, dacă este necesar.
  • Important: Dacă nivelul de ulei din carter este prea scăzut sau prea ridicat și porniți motorul, este posibil să defectați mașina.

    g235721

    Reglarea înălţimii mânerului

    Puteți ridica sau coborî mânerul în 1 din cele 3 poziții disponibile pentru confortul dumneavoastră (Figura 13).

    g272748
    1. Îndepărtați ambele șuruburi ale mânerului și piulițele corespunzătoare.

    2. Deplasați mânerul în poziţia de înălțime dorită.

    3. Fixați mânerul folosind șuruburile îndepărtate anterior și piulițele corespunzătoare.

    Reglarea înălţimii de tăiere

    Pericol

    Reglarea manetelor pentru înălțimea de tăiere vă poate aduce mâinilor în contact cu o lamă aflată în mișcare, ceea ce cauza vătămări grave.

    • Opriți motorul și aşteptaţi oprirea oricărei mișcări înainte de a regla înălțimea de tăiere.

    • Nu introduceți degetele sub carcasă în timp ce reglați înălțimea de tăiere.

    Avertisment

    Dacă motorul rulează, toba de eșapament va fi fierbinte și vă poate provoca arsuri.

    Păstrați distanța față de toba de eșapament fierbinte.

    Reglați înălțimea de tăiere conform preferințelor. Setați toate roțile la aceeași înălțime de tăiere (Figura 14).

    g234297

    În timpul utilizării

    Siguranța în timpul utilizării

    Siguranța generală

    • Purtați îmbrăcăminte adecvată, inclusiv ochelari de protecție, pantaloni lungi, încălțăminte solidă, antiderapantă și căști pentru protecția auzului. Strângeți la spate părul lung și nu purtați îmbrăcăminte largă sau bijuterii.

    • Utilizați mașina cu foarte mare atenție. Nu vă angrenați în nicio activitate care vă poate distrage atenția; în caz contrar, se pot înregistra pagube materiale sau vătămări corporale.

    • Nu utilizaţi maşina dacă sunteți bolnav, obosit sau sub influența alcoolului sau a drogurilor.

    • Lama este ascuțită; contactul cu lama poate rezulta în vătămări corporale grave. Opriți motorul și aşteptaţi oprirea tuturor pieselor mobile înainte de a părăsi poziţia de operare.

    • Atunci când eliberați bara de comandă a lamei, motorul ar trebui să se oprească iar lama ar trebui să se oprească în maxim 3 secunde. În caz contrar, încetați imediat utilizarea mașinii și contactați un centru de service autorizat.

    • Țineți trecătorii departe de zona de utilizare. Nu permiteţi accesul copiilor mici în zona de operare şi lăsaţi-i în permanenţă în grija unui adult responsabil, care nu utilizează mașina. Opriți mașina dacă în zonă pătrunde orice persoană.

    • Priviți întotdeauna jos și în spate înainte de a deplasa mașina cu spatele.

    • Operați mașina doar în condiții de vizibilitate bună și în condiții meteo corespunzătoare. Nu utilizaţi maşina dacă există riscul unor descărcări electrice.

    • Iarba udă sau frunzele pot provoca vătămări grave dacă alunecați și intrați în contact cu lama. Evitați să tundeți iarba în condiții umede.

    • Apropiați-vă cu mare atenție de curbele fără vizibilitate, tufișuri, copaci sau alte obiecte care vă pot bloca vizibilitatea.

    • Nu direcționați materialul evacuat spre nicio persoană. Evitați evacuarea materialul spre un perete sau obstacol; materialul poate ricoșa spre dumneavoastră. Opriți lama (lamele) atunci când vă deplasați pe suprafețe acoperite cu pietriș.

    • Aveți grijă la gropi, șanțuri, denivelări, pietre sau alte obiecte ascunse. Terenul denivelat vă poate face să vă pierdeți echilibrul sau stabilitatea.

    • Dacă mașina se lovește de un obiect sau începe să vibreze, opriți motorul imediat, așteptați până când se opresc toate piesele mobile, deconectaţi cablul bujiei înainte de a verifica dacă mașina este deteriorată. Efectuați reparațiile necesare înainte de a o utiliza din nou.

    • Înainte de a părăsi poziția de operare, opriţi motorul şi aşteptaţi oprirea tuturor pieselor mobile.

    • Dacă motorul rulează, acesta va fi fierbinte și vă poate provoca arsuri grave. Păstrați distanța față de motorul fierbinte.

    • Utilizați motorul numai în zone bine ventilate. Gazele de eșapament conțin monoxid de carbon, care este un gaz inodor, otrăvitor, fatal.

    • Verificați frecvent componentele dispozitivului de adunat iarbă și jgheabul de evacuare pentru a descoperi orice uzură sau deteriorare și înlocuiți-le cu piese Toro originale, atunci când este necesar.

    Siguranța în pantă

    • Tundeți iarba de-a lungul pantelor; niciodată în sus sau în jos. Acordaţi foarte mare atenţie la schimbarea direcţiei pe pante.

    • Nu tundeți iarba pe pantele foarte abrupte. Stabilitatea necorespunzătoare poate provoca un accident prin alunecare și cădere.

    • Tundeți iarba cu atenție în apropierea pantelor abrupte, șanțurilor sau terasamentelor.

    Pornirea motorului

    1. Conectați cablul la bujie.

    2. Deschideți valva de combustibil deplasând maneta acesteia spre dreapta (Figura 15).

      g024304
    3. Deplasați maneta de control al accelerației în poziția ȘOC.

      Note: Nu utilizați maneta de șoc când motorul este cald.

    4. Trageți ușor mânerul demarorului până când simțiți că opune rezistență, apoi trageți brusc.

      Note: Lăsați cablul să revină lent în ghidajul de cablu de pe mâner.

    5. După pornirea motorului, deplasați maneta de control al accelerației în poziția de deplasare RAPIDă.

    Oprirea motorului

    Eliberați bara de comandă pentru lamă și deplasați maneta de control al accelerației (Figura 15) în poziția STOP.

    Note: Închideți valva de combustibil (Figura 15) dacă nu veți porni motorul o perioadă de timp.

    Utilizarea propulsiei automate și cuplarea lamelor

    Această mașină are 3 viteze de deplasare: 1 (lentă), 2 (medie) și 3 (rapidă); are, de asemenea, poziția neutră (N). Maneta pentru propulsia automată este amplasată sub rezervorul de combustibil, în partea din spate (Figura 16).

    g024167
    1. Deplasați maneta pentru propulsia automată la viteza de deplasare dorită.

    2. Porniți motorul.

    3. Pentru a utiliza maneta pentru propulsia automată, apăsaţi bara pentru propulsia automată (Figura 17).

      g331713

      Note: Puteți modifica viteza de deplasare prin mărirea sau reducerea distanței dintre bara pentru propulsia automată și mâner.

    Pentru a cupla lamele, procedați în felul următor:

    1. Țineți apăsată în față maneta de blocare de comandă pentru lamă pentru a elibera maneta de comandă pentru lamă (A din Figura 18).

    2. Trageți maneta de comandă pentru lamă spre mâner și eliberați maneta de blocare de comandă pentru lamă; trebuie ca lama să fie cuplată (A din Figura 18).

    3. Eliberați maneta de comandă pentru lamă pentru a decupla lama (B din Figura 18). Maneta de blocare de comandă pentru lamă se resetează pentru a bloca maneta de comandă pentru lamă.

    g237185

    Verificarea sistemului Blade Brake Clutch

    Verificați bara de comandă pentru lamă înainte de fiecare utilizare, pentru a asigura o funcționare corespunzătoare a sistemului Blade Brake Clutch.

    Verificare cu sacul pentru iarbă

    1. Montați sacul pentru iarbă gol la mașină.

    2. Porniți motorul.

    3. Acționați lama.

      Note: Sacul ar trebui să înceapă să se umfle, indicând faptul că lama este acționată și se rotește.

    4. Eliberați bara de comandă pentru lamă.

      Note: Dacă sacul nu se dezumflă imediat, lama încă se rotește. Sistemul Blade Brake Clutch se poate deteriora și, dacă este ignorat, poate duce la o stare de funcționare nesigură. Inspectați și reparați mașina numai la un centru de service autorizat.

    5. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    Verificare fără sacul pentru iarbă

    1. Mutați mașina pe o suprafață pavată, într-o zonă fără vânt.

    2. Setați toate cele 4 roți pentru înălțimea de tăiere de 76 mm; consultați Reglarea înălţimii de tăiere.

    3. Mototoliți o jumătate de foaie de ziar, formând o bilă suficient de mică pentru a intra sub carcasa mașinii (aproximativ 76 mm în diametru).

    4. Așezați bila din ziar la aproximativ 13 cm în fața mașinii.

    5. Porniți motorul.

    6. Acționați lama.

    7. Eliberați bara de comandă pentru lamă.

    8. Împingeți imediat mașina peste bila din ziar.

    9. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    10. Mergeți în partea din față a mașinii și verificați bila din ziar.

      Note: Dacă bila din ziar nu a intrat sub mașină, repetați pașii de la 4 la 10.

      Note: Dacă ziarul este desfăcut sau mărunțit, lama nu s-a oprit corect, ceea ce ar putea cauza o stare de funcționare nesigură. Contactaţi un centru de service autorizat.

    Reciclarea resturilor

    Această mașină este pregătită din fabrică să recicleze resturile iarbă și de frunze pentru gazon. Pentru a pregăti mașina pentru reciclare:

    • Dacă sacul pentru iarbă este montat pe mașină, îndepărtați-l (A din Figura 19).

    • În cazul în care capacul de evacuare posterioară nu este montat, prindeți-l de mâner, ridicați deflectorul din spate și introduceți-l în jgheabul de evacuare posterioară până când elementul de fixare se blochează în poziție (B din Figura 19).

      g236734

    Atenţie

    Utilizarea mașinii pentru a recicla resturile de iarbă fără a avea capacul montat prezintă pericolul proiectării obiectelor către dumneavoastră sau trecători. De asemenea, poate apărea contactul cu lamele. Obiectele proiectate sau contactul cu lama pot provoca vătămări grave sau decesul.

    Aveți grijă, capacul de evacuare posterioară trebuie să fie în poziție înainte de a recicla resturile de iarbă. Nu cuplați niciodată lamele fără capacul de evacuare posterioară sau fără sacul pentru iarbă montate la mașină.

    Colectarea resturilor

    Folosiți sacul pentru iarbă atunci când doriți să colectați resturile de iarbă și de frunze de pe gazon.

    Atenţie

    Un sac pentru iarbă uzat ar putea permite proiectarea pietrelor de mici dimensiuni sau a unor reziduuri similare spre dumneavoastră sau trecători, rezultând în vătămări corporale grave sau deces.

    Verificați frecvent starea sacului pentru iarbă. Dacă sacul este deteriorat, instalați un sac de schimb nou de la producător.

    Atenţie

    Lamele sunt ascuțite; contactul cu lamele poate rezulta în vătămări corporale grave.

    Opriți motorul și aşteptaţi oprirea tuturor pieselor mobile înainte de a părăsi poziţia de operare.

    Montarea sacului pentru iarbă

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Ridicați și mențineți ridicat deflectorul spate (A din Figura 20).

    3. Îndepărtați capacul evacuării posterioare prin împingerea înăuntru cu degetul a clichetului și îndepărtarea capacului de pe mașină (B și C din Figura 20).

    4. Instalați capetele tijei sacului în canelurile de la baza mânerului și deplasați sacul înainte și înapoi, pentru a vă asigura că ați fixat capetele tijei sacului pe părțile inferioare ale celor două caneluri (D din Figura 20).

    5. Coborâți deflectorul spate până se sprijină pe sacul pentru iarbă.

    g236745

    Îndepărtarea sacului pentru iarbă

    Pericol

    Mașina poate proiecta resturile de iarbă și alte obiecte printr-o deschizătură de pe carcasa mașinii. Obiectele proiectate cu suficientă forță pot provoca vătămări corporale grave sau decesul dumneavoastră sau trecătorilor.

    • Nu îndepărtați niciodată sacul pentru iarbă pentru ca apoi să porniți motorul fără capacul de evacuare montat la mașină.

    • Nu deschideți niciodată deflectorul spate al mașinii atunci când este în funcțiune motorul.

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Ridicați deflectorul spate.

    3. Scoateți tija sacului pentru iarbă din canelurile de la baza mânerului (A din Figura 19).

    4. Montați capacul evacuării (B din Figura 19).

    5. Coborâți deflectorul spate (C din Figura 19).

    Indicaţii de exploatare

    Recomandări generale

    • Consultați instrucțiunile de siguranță și citiți cu atenție acest manual înainte de a utiliza mașina.

    • Curățați zona de bețe, pietre, sârmă, ramuri și alte resturi pe care lama le-ar putea lovi și proiecta.

    • Țineți pe oricine, în special copiii și animalele de companie la distanță de zona de utilizare.

    • Evitați lovirea copacilor, a pereților, bordurilor sau a altor obiecte solide. Nu tundeți iarba trecând în mod voluntar peste obiecte.

    • Dacă mașina se lovește de un obiect sau începe să vibreze, opriți motorul imediat, deconectaţi cablul bujiei și verificați dacă mașina este deteriorată.

    • Mențineți lama ascuțită pe tot parcursul sezonului de tundere a ierbii. Îndepărtați periodic, prin polizare, crestăturile de pe lamă.

    • Înlocuiți lama, atunci când este necesar, cu o lamă de schimb originală oferită de producător.

    • Tăiați iarba sau frunzele doar dacă sunt uscate. Iarba și frunzele ude au tendința de a se aduna în cadrul curții și pot cauza blocarea mașinii sau calarea motorului.

      Atenţie

      Iarba udă sau frunzele pot provoca vătămări grave dacă alunecați și intrați în contact cu lama.

      Tăiați iarba doar dacă este uscată.

    • Curățați sub mașină după fiecare tundere a ierbii; consultați Curățarea sub mașină.

    • Mențineți motorul în stare bună de funcționare.

    • Curățați frecvent filtrul de aer. Mulcirea provoacă mai multe reziduuri și praf, care colmatează filtrul de aer și reduc performanța motorului.

    • Setați turația motorului în poziția cea mai rapidă pentru cele mai bune rezultate de tăiere.

      Atenţie

      Utilizarea unei mașini cu motorul funcționând la o turație mai mare decât cea setată din fabrică poate determina proiectarea unei părți a lamei sau a motorului către dumneavoastră sau cei din jur, cauzând vătămări corporale grave sau deces.

      • Nu modificați setarea turației motorului.

      • Dacă bănuiți că turația motorului este mai mare decât cea normală, contactați un centru de service autorizat.

    Tăierea ierbii

    • Iarba crește cu viteze diferite în perioade diferite ale anului. Vara, este de preferat să tăiați iarba folosind setările înălțimii de tăiere de 64 mm, 76 mm sau 89 mm. Tăiați aproximativ o treime din firul de iarbă. Nu tăiați mai jos de setarea de 64 mm, cu excepția cazului în care iarba este mai rară sau este toamnă târzie, când creșterea ierbii începe să încetinească.

    • Atunci când tăiați iarba cu o înălțime de peste 15 cm, tăiați mai întâi la cea mai ridicată setare a înălțimii de tăiere și la o viteză mai mică; apoi tăiați din nou la o înălțime de tăiere mai mică, pentru ca gazonul să aibă cel mai bun aspect. Dacă iarba este prea lungă și frunzele se adună în partea superioară a gazonului, mașina se poate bloca, ceea ce poate duce la calarea motorului.

    • Alternați direcția de tăiere. Acest lucru ajută la dispersarea resturilor pe gazon, pentru o fertilizare uniformă.

    Dacă aspectul final al gazonului este nesatisfăcător, încercați una sau mai multe din următoarele recomandări:

    • Ascuțiți lama.

    • Deplasați-vă mai încet în timp ce tăiați iarba.

    • Ridicați înălțimea de tăiere a mașinii dumneavoastră.

    • Tăiați iarba mai frecvent.

    • Suprapuneți zonele de tăiere în loc să tăiați iarba dintr-o zonă completă cu fiecare trecere.

    Tăierea frunzelor

    • După tunderea gazonului, asigurați-vă că jumătate din gazon se vede prin stratul de frunze tăiate. Poate fi nevoie să efectuați mai multe treceri peste frunze.

    • Pentru o acoperire ușoară a frunzelor, setați toate roțile pentru aceeași înălțime de tăiere.

    • Reduceți viteza de tăiere dacă mașina nu taie frunzele suficient de fin.

    După utilizare

    Siguranța după utilizare

    Siguranța generală

    • Opriți mașina, așteptați oprirea tuturor pieselor mobile și lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, efectuarea lucrărilor de service, curățarea sau depozitarea mașinii.

    • Curățați iarba și resturile din mașină pentru a ajuta la prevenirea incendiilor. Ștergeți uleiul sau combustibilul scurs.

    • Nu depozitați niciodată mașina sau recipientul cu combustibil într-o zonă cu flăcări deschise, scântei sau lămpi martor, precum cele de pe un boiler sau alte dispozitive electrice.

    Siguranța la transport

    • Încărcați sau descărcați cu grijă mașina.

    • Fixați mașina pentru a preveni răsturnarea.

    • Înainte de a încărca mașina pentru transport, închideți valva de combustibil.

    Curățarea sub mașină

    Pentru a asigura cele mai bune performanțe, păstrați partea inferioară a mașinii curată. Aveți grijă ca reziduurile să nu pătrundă la dispozitivele de lovire (Figura 21).

    g024281

    Metoda de spălare

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După fiecare folosinţă
  • Îndepărtați resturile de iarbă și murdăria de sub carcasă.
  • Atenţie

    Mașina poate disloca material de sub ea.

    • Purtați protecție pentru ochi.

    • Stați în poziția de operare (în spatele mânerului) în timp ce funcționează motorul.

    • Nu permiteți trecătorilor să se afle în zonă.

    1. Deplasați mașina pe o suprafață pavată, plană, în apropierea unui furtun de grădină.

    2. Porniți motorul.

    3. Țineți furtunul de grădină la nivelul mânerului și direcționați fluxul de apă pe pământ, chiar în fața roții dreapta spate (Figura 22).

      g002275

      Note: Lama va aspira apa și resturile de iarbă vor fi spălate. Lăsați apa să curgă până când nu mai vedeți resturi de iarbă care să fie îndepărtate de sub mașină.

    4. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    5. Opriți apa.

    6. Porniți mașina și lăsați-o să funcționeze timp de câteva minute pentru a-și usca partea inferioară.

    Metoda răzuirii

    Dacă spălarea nu îndepărtează toate reziduurile de sub mașină, curățați prin răzuire.

    1. Deconectaţi cablul bujiei (Figura 8).

    2. Goliți rezervorul de combustibil.

      Atenţie

      Înclinarea mașinii poate cauza scurgeri de combustibil din carburator sau din rezervor. Combustibilul este extrem de inflamabil, foarte exploziv și, în anumite condiții, poate provoca vătămări corporale sau daune materiale.

      Evitați scurgerile de combustibil prin rularea motorului până la consumul combustibilului în totalitate sau prin îndepărtarea combustibilului cu o pompă manuală; nu scurgeți niciodată combustibilul.

    3. Înclinați mașina pe partea dreaptă (filtrul de aer orientat în sus).

    4. Îndepărtați mizeria și resturile de iarbă folosind un răzuitor din lemn de esență tare. Evitați bavurile și marginile ascuțite.

    5. Readuceți mașina în poziția de operare.

    6. Conectaţi cablul la bujie.

    Întreţinere

    Note: Determinaţi partea stângă şi dreaptă a maşinii din poziţia de operare normală.

    Program(e) de întreţinere recomandat(e)

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 8 ore
  • Schimbați uleiul de motor.
  • După primele 25 ore
  • Strângeți orice dispozitive de fixare desprinse.
  • Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați nivelul de ulei de motor și adăugați ulei, dacă este necesar.
  • Inspectați lamele mașinii de tuns iarba pentru urme de uzură sau de deteriorare.
  • Inspectați acceleratorul pentru urme de uzură sau de deteriorare.
  • Verificați timpul de oprire al frânei lamei. Lama trebuie să se oprească în 3 secunde de la eliberarea barei de comandă pentru lamă; dacă lama nu se oprește în 3 secunde, contactați un centru de service autorizat pentru a repara lama.
  • Verificați dacă există elemente de fixare slăbite sau lipsă la nivelul motorului.
  • Verificați dacă există scurgeri de combustibil sau ulei.
  • Verificați sau curățați demarorul cu recul și sita de admisie a aerului.
  • După fiecare folosinţă
  • Îndepărtați resturile de iarbă și murdăria de sub carcasă.
  • La intervale de 25 de ore
  • Curățați prefiltrul din spumă (mai frecvent în cazul condițiilor de operare cu praf).
  • La intervale de 40 de ore
  • Curățați roțile și roțile dințate.
  • La intervale de 50 de ore
  • Schimbați uleiul de motor (mai frecvent în cazul condițiilor de operare cu praf).
  • Ascuțiți sau înlocuiți lama.Efectuați lucrări de întreținere mai frecvente dacă marginea se tocește rapid în condiții dure sau în zone cu mult nisip.
  • Îndepărtați resturile de iarbă și reziduurile de sub capacul de curea.
  • Curățați protecția sistemului Blade Brake Clutch.
  • La intervale de 100 de ore
  • Verificați, curățați și reglați distanța bujiei; înlocuiți bujia dacă este necesar.
  • Strângeți orice dispozitive de fixare desprinse.
  • Verificați sau curățați demarorul cu recul și sita de admisie a aerului.
  • La intervale de 200 de ore
  • Înlocuiți filtrul de ulei de motor.
  • Solicitați unui centru de service autorizat să verifice dacă există scurgeri în sistemul de alimentare cu combustibil și/sau un furtun de combustibil deteriorat. Înlocuiți componentele dacă este necesar.
  • La intervale de 300 de ore
  • Înlocuiți elementul din hârtie al filtrului de aer (mai frecvent în cazul condițiilor de operare cu praf).
  • Curățați cilindrul și nervurile chiulasei motorului.
  • Solicitați unui centru de service autorizat să verifice și să regleze turația de ralanti a motorului.
  • Solicitați unui centru de service autorizat pentru motoare să curețe camera de ardere.
  • Solicitați unui centru de service autorizat pentru motoare să verifice și să regleze distanța supapei.
  • Solicitați unui centru de service autorizat pentru motoare să curețe suprafața scaunului supapei.
  • Important: Consultați manualul motorului pentru proceduri de întreţinere suplimentare.

    Siguranță în timpul întreținerii

    • Opriți mașina, așteptați oprirea tuturor pieselor mobile și lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, efectuarea lucrărilor de service, curățarea sau depozitarea mașinii.

    • Deconectați cablul de la bujie înainte de a efectua orice proceduri de întreținere.

    • Purtați mănuși și protecție pentru ochi atunci când efectuați lucrări de service asupra mașinii.

    • Lama este ascuțită; contactul cu lama poate rezulta în vătămări corporale grave. Purtați mănuși în timpul lucrărilor de service asupra lamei. Nu reparați și nu modificați lama (lamele).

    • Nu modificați niciodată dispozitivele de siguranță. Verificați periodic funcționarea corectă a acestora.

    • Înclinarea mașinii poate cauza scurgerea combustibilului. Combustibilul este inflamabil și exploziv și poate cauza vătămări corporale. Rulați motorul fără combustibil sau îndepărtați combustibilul cu o pompă manuală; nu scurgeți niciodată combustibilul.

    • Pentru performanțe optime ale mașinii, utilizați exclusiv piese de schimb și accesorii originale Toro. Piesele de schimb și accesoriile altor producători pot fi periculoase și pot anula garanția produsului.

    Lucrări de service pentru filtrul de aer

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 25 de ore
  • Curățați prefiltrul din spumă (mai frecvent în cazul condițiilor de operare cu praf).
  • La intervale de 300 de ore
  • Înlocuiți elementul din hârtie al filtrului de aer (mai frecvent în cazul condițiilor de operare cu praf).
  • Important: Nu utilizați motorul fără ansamblul filtrului de aer montat; în caz contrar, vor fi cauzate daune extreme ale motorului.

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Deconectaţi cablul bujiei.

    3. Scoateți capacul și curățați-l bine (Figura 23).

      g005347
    4. Îndepărtați și prefiltrul din spumă și filtrul de aer din hârtie de pe baza filtrului de aer (Figura 23).

    5. Îndepărtați prefiltrul din spumă de la filtrul de aer din hârtie și spălați prefiltrul din spumă cu un detergent ușor și apă, apoi ștergeți-l.

    6. Verificați filtrul de aer din hârtie și înlocuiți-l dacă este excesiv de murdar.

      Important: Nu încercați să curățați filtrul din hârtie.

    7. Montați prefiltrul din spumă pe filtrul de aer din hârtie.

    8. Montați prefiltrul din spumă și filtrul de aer din hârtie pe baza filtrului de aer.

    9. Montați capacul.

    Schimbarea uleiului de motor

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 8 ore
  • Schimbați uleiul de motor.
  • La intervale de 50 de ore
  • Schimbați uleiul de motor (mai frecvent în cazul condițiilor de operare cu praf).
  • Turaţi motorul timp de câteva minute înainte de a schimba uleiul, pentru a-l încălzi. Uleiul cald curge mai bine și transportă mai mulți agenți de contaminare.

    Specificații ulei de motor

    Capacitate ulei de motor0,65 l fără filtru de ulei; 0,85 l cu filtru de ulei
    Vâscozitate uleiUlei detergent SAE 30 sau SAE 10W-30
    Clasificare de service APISJ sau superioară
    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Deconectaţi cablul bujiei.

    3. Goliți rezervorul de combustibil.

    4. Puneți o tavă de golire adecvată sub jojă/orificiul de golire a uleiului.

    5. Curățați în jurul jojei.

    6. Îndepărtați joja rotind capacul în sens invers acelor de ceasornic și trăgându-l.

    7. Înclinați mașina pe partea dreaptă (filtrul de aer orientat în sus) pentru ca uleiul să se scurgă în tava de golire.

    8. După scurgerea uleiului, readuceți mașina în poziție de operare.

    9. Umpleți carterul până la nivelul corect de pe jojă cu ulei proaspăt; consultați Adăugarea uleiului în motor.

    10. Introduceți joja în gâtul de umplere și rotiți capacul în sensul acelor de ceasornic până când este strâns.

    11. Ştergeţi orice urmă de ulei vărsat.

    12. Reciclați uleiul uzat conform legislației locale.

    Înlocuirea filtrului de ulei de motor

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 200 de ore
  • Înlocuiți filtrul de ulei de motor.
    1. Rulați motorul pentru a încălzi uleiul.

      Atenţie

      Uleiul poate fi fierbinte după pornirea motorului, iar contactul cu uleiul fierbinte poate cauza vătămări corporale grave.

      Evitați contactul cu uleiul de motor fierbinte atunci când îl scurgeți.

    2. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    3. Deconectaţi cablul bujiei.

    4. Goliți rezervorul de benzină.

    5. Goliți uleiul de motor; consultați Schimbarea uleiului de motor.

    6. Puneți o lavetă sub filtrul de ulei (Figura 24) pentru a capta orice urmă de ulei care s-ar putea scurge când îndepărtați filtrul de ulei.

      g024331
    7. Demontați filtrul de ulei.

    8. Lubrifiați cu ulei, cu degetul, garnitura de pe noul filtru de ulei (Figura 26).

      g002805
    9. Montați filtrul nou rotindu-l în sensul acelor de ceasornic până când garnitura intră în contact cu carcasa filtrului, apoi strângeți filtrul manual cu încă ¾ de tură.

    10. Umpleți carterul cu ulei proaspăt până la marcajul Full (Complet) de pe jojă; consultați Adăugarea uleiului în motor.

    11. Conectaţi cablul la bujie.

    12. Rulați motorul timp de aproximativ 3 minute.

    13. Opriţi motorul, aşteptaţi ca toate piesele mobile să se oprească şi verificați dacă sunt scurgeri de ulei în jurul filtrului.

    14. Adăugați ulei pentru a compensa cantitatea de ulei din filtrul de ulei. Consultați Adăugarea uleiului în motor.

    15. Reciclați în mod corespunzător filtrul de ulei uzat.

    Service-ul bujiei

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 100 de ore
  • Verificați, curățați și reglați distanța bujiei; înlocuiți bujia dacă este necesar.
  • Utilizaţi o bujie NGK BPR5ES sau echivalentă.

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Deconectaţi cablul bujiei (Figura 8).

    3. Curăţaţi zona din jurul bujiei.

    4. Scoateţi bujia din chiulasa cilindrului.

      Important: Înlocuiţi o bujie crăpată, deteriorată sau murdară. Nu curăţaţi electrozii, deoarece nisipul care pătrunde în cilindru poate deteriora motorul.

    5. Setaţi distanţa bujiei la 0,76 mm; consultați Figura 26.

      g000533
    6. Montați bujia cu grijă, manual (pentru a evita deteriorarea filetului) până când este strânsă.

    7. Strângeți bujia la un cuplu de 23 Nm.

      Important: O bujie slăbită poate deveni foarte fierbinte și poate deteriora motorul; strângerea excesivă a bujiilor poate deteriora filetele din chiulasă.

    8. Conectaţi cablul la bujie.

    Reglarea propulsiei automate

    Dacă mașina este nouă, nu are propulsie automată sau tinde să se deplaseze în față, reglați cablul unității de propulsie automată.

    1. Deplasați mașina la exterior și pe o suprafață pavată, lângă un perete solid, pentru a preveni deplasarea în față a mașinii în timp ce funcționează motorul.

    2. Poziționați mașina cu anvelopele din față lipite de perete.

      Note: Asigurați-vă că zona este bine ventilată și nu prezintă reziduuri care ar putea fi aruncate de mașină.

    3. Deplasați maneta schimbătorului de viteze în treapta a treia.

    4. Porniți motorul; consultați Pornirea motorului.

    5. Trageți bara pentru propulsia automată către mâner.

      Note: Roțile vor începe să se învârtă din momentul în care bara pentru propulsia automată atinge mânerul.

    6. Opriți motorul.

    7. Pentru reglarea mașinii, realizați următorii pași:

      • Dacă roțile nu se învârt când acționați bara pentru propulsia automată, cureaua unității de tracțiune este slăbită. Răsuciți o dată butonul de control al unității de tracțiune (Figura 27) în sensul acelor de ceasornic și repetați pașii de la 4 la 6.

        g024468
      • Dacă roțile se învârt înainte să acționați complet bara pentru propulsia automată, cureaua unității de tracțiune este prea strânsă. Răsuciți o dată butonul de control al unității de tracțiune (Figura 27) în sens invers acelor de ceasornic și repetați pașii de la 4 la 6.

    8. Pentru o nouă curea a unității de tracțiune, rotiți o dată butonul pentru reglarea cablului unității de propulsie automată în sensul acelor de ceasornic, pentru a permite o întindere normală a curelei în timpul rodajului.

      Note: Puteți omite acest pas dacă reglați o curea utilizată.

    Întreținerea lamei

    Tundeți iarba întotdeauna folosind o lamă ascuțită. O lamă ascuțită taie precis, fără a rupe sau mărunți firele de iarbă.

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Deconectaţi cablul bujiei.

    3. Închideți valva de combustibil prin deplasarea manetei valvei de combustibil spre stânga (Figura 15).

    4. Goliți rezervorul de combustibil.

    5. Înclinați mașina pe partea dreaptă (filtrul de aer orientat în sus), așa cum este ilustrat în Figura 28.

      g024280

    Inspectarea lamei

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Inspectați lamele mașinii de tuns iarba pentru urme de uzură sau de deteriorare.
  • Verificați cu atenție dacă lama este ascuțită sau uzată, mai ales în zona de îmbinare dintre partea plată și cea curbată (Figura 29A). Deoarece nisipul și materialele abrazive pot îndepărta metalul care unește partea plată cu cea curbată a lamei, verificați lama înainte de a utiliza mașina. Dacă observați o fantă sau uzură (Figura 29B și Figura 29C), înlocuiți lama; consultați Îndepărtarea lamei.

    g002278

    Note: Pentru cele mai bune performanțe, instalați o lamă nouă înainte de a începe sezonul de tuns iarba. În timpul anului, piliți orice mici crestături, pentru a întreține marginea de tăiere.

    Pericol

    O lamă uzată sau deteriorată s-ar putea rupe, iar o bucată din lamă ar putea fi proiectată spre dumneavoastră sau trecători, rezultând în vătămări corporale grave sau deces.

    • Inspectați lama periodic pentru urme de uzură sau de deteriorare.

    • Înlocuiți o lamă uzată sau deteriorată.

    Inspectarea acceleratorului

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Inspectați acceleratorul pentru urme de uzură sau de deteriorare.
  • Inspectați cu atenție acceleratorul pentru urme de uzură excesivă (Figura 30). Deoarece nisipul și materialele abrazive pot îndepărta metalul (mai ales în zona indicată drept elementul 2 în Figura 30), verificați acceleratorul înainte de a utiliza mașina. Dacă observați că o ureche a acceleratorului s-a uzat, până când s-a transformat într-o margine ascuțită, sau dacă există o fisură, înlocuiți acceleratorul; consultați Îndepărtarea lamei.

    g027496

    Atenţie

    Un accelerator uzat sau deteriorat s-ar putea rupe, iar o bucată din acesta ar putea fi proiectată spre dumneavoastră sau trecători, cauzând vătămări corporale grave sau deces.

    • Inspectați acceleratorul periodic pentru urme de uzură sau de deteriorare.

    • Înlocuiți un accelerator uzat sau deteriorat.

    Îndepărtarea lamei

    1. Prindeți capătul lamei folosind o lavetă sau o mănușă cu protecție corespunzătoare.

    2. Îndepărtați piulițele lamei, acceleratorul și lama (Figura 29).

    Ascuțirea lamei

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 50 de ore
  • Ascuțiți sau înlocuiți lama.Efectuați lucrări de întreținere mai frecvente dacă marginea se tocește rapid în condiții dure sau în zone cu mult nisip.
  • Piliți partea superioară a lamei pentru a menține unghiul original de tăiere (Figura 31A) și raza interioară a marginii de tăiere (Figura 31B). Lama va rămâne echilibrată dacă eliminați aceeași cantitate de material de pe ambele margini de tăiere.

    g002279

    Echilibrarea lamei

    1. Verificați echilibrul lamei prin amplasarea orificiului central al lamei pe un cui sau o șurubelniță a cărei coadă este fixată orizontal într-o menghină (Figura 32).

      g002280

      Note: Puteți verifica echilibrul lamei folosind și un dispozitiv de echilibrare a lamei disponibil în comerț.

    2. Dacă un capăt al lamei se rotește în jos, piliți acel capăt (nu marginea de tăiere sau capătul de lângă marginea de tăiere) până când niciun capăt al lamei nu se mai rotește în jos.

    Montarea lamei

    1. Montați o lamă ascuțită, echilibrată Toro, acceleratorul și piulițele lamei. Partea curbată a lamei trebuie să fie îndreptată spre partea superioară a carcasei mașinii de tuns iarba, pentru a asigura o montare corespunzătoare.

      Note: Strângeţi piulițele lamei la un cuplu de 20 – 37 Nm.

      Atenţie

      Operarea mașinii fără acceleratorul montat poate cauza încovoierea, îndoirea sau ruperea lamei, rezultând în vătămări corporale grave sau decesul dumneavoastră sau al trecătorilor.

      Nu operați mașina fără montarea acceleratorului.

    2. Readuceți mașina în poziția de operare.

    Reglarea cablului sistemului Blade-Brake

    Cablul sistemului Blade-Brake este reglat din fabrică; nu trebuie să-l reglați decât dacă înlocuiți cablul sau cureaua sistemului Blade-Brake. Dacă trebuie să înlocuiți cablul, înlocuiți cablul și cureaua în același timp.

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Deconectaţi cablul bujiei.

    3. Montați o curea nouă pentru sistemul Blade-Brake și asamblați mașina, cu excepția celor 2 capace de curea de la partea superioară a carcasei mașinii de tuns iarba.

    4. Montați noul cablu pentru sistemul Blade-Brake, dar nu strângeți clema cablului de la partea superioară a carcasei mașinii de tuns iarba (Figura 33).

      g024466
    5. Slăbiți șurubul clemei cablului (Figura 33).

    6. Trageți mantaua cablului pentru a elimina jocul (Figura 34).

      Note: Nu tensionaţi arcul.

      g239131
    7. Marcați cablul de frână (Figura 35), apoi reglați mantaua până când este creat un joc de aproximativ 8 mm (Figura 36).

      g239133
      g239134
    8. Strângeți șurubul clemei cablului la 11 – 14 Nm pentru a bloca poziția de reglare.

    9. Montați capacul curelei cu șuruburile pe care le-ați îndepărtat pentru a îndepărta cele 2 capace de curea.

    10. Conectaţi cablul la bujie.

    Curățarea sub capacul de curea

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 50 de ore
  • Îndepărtați resturile de iarbă și reziduurile de sub capacul de curea.
    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Deconectaţi cablul bujiei.

    3. Îndepărtați capacul de curea (Figura 37) de la carcasa mașinii de tuns iarba.

      g024255
    4. Ridicați capacul și îndepărtați toate resturile din jurul curelei.

    5. Montați capacul de curea.

    6. Conectaţi cablul la bujie.

    Curățarea protecției sistemului Blade Brake Clutch

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 50 de ore
  • Curățați protecția sistemului Blade Brake Clutch.
  • Curățați protecția sistemului Blade Brake Clutch pentru a asigura cea mai bună performanță și pentru a preveni degradarea pieselor. Curățați protecția sistemului Blade Brake Clutch atunci când ascuțiți lama, deoarece trebuie să îndepărtați lama pentru a scoate protecția sistemului Blade Brake Clutch.

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Deconectaţi cablul bujiei.

    3. Închideți valva de combustibil prin deplasarea manetei valvei de combustibil spre stânga (Figura 15).

    4. Goliți rezervorul de combustibil.

    5. Înclinați mașina pe partea dreaptă (filtrul de aer orientat în sus).

      Atenţie

      Înclinarea mașinii poate cauza scurgeri de combustibil din carburator sau din rezervor. Combustibilul este extrem de inflamabil, foarte exploziv și, în anumite condiții, poate provoca vătămări corporale sau daune materiale.

      Evitați scurgerile de combustibil prin golirea rezervorului conform indicațiilor; nu scurgeți niciodată combustibilul.

    6. Îndepărtați cele 2 piulițe ale lamei, acceleratorul și lama (Figura 38).

      g024282
    7. Îndepărtați șuruburile care fixează protecția sistemului Blade Brake Clutch pe carcasa mașinii de tuns iarba (Figura 38).

    8. Îndepărtați protecția sistemului Blade Brake Clutch și periați sau suflați toate resturile de sub scut și din jurul sistemului Blade Brake Clutch.

    9. Strângeți șuruburile pentru a fixa pe carcasă protecția sistemului Blade Brake Clutch.

    10. Montați lama, acceleratorul și cele 2 piulițe ale lamei.

    11. Readuceți mașina în poziția de operare.

    Curățarea roților

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 40 de ore
  • Curățați roțile și roțile dințate.
    1. Îndepărtați roțile spate și curățați orice reziduuri din zona roților și a roților dințate.

      g033535
    2. După curățare, aplicați o cantitate mică de produs antigripare pe roțile dințate.

    Note: Dacă operați mașina în condiții extreme, curățarea roților mai frecvent decât este recomandat va îmbunătăți durata de viață a roților dințate.

    Note: Pentru a preveni deteriorarea garniturilor de etanșare ale rulmenților, nu utilizați un jet de apă de mare presiune asupra rulmenților.

    Depozitare

    Pentru a pregăti mașina pentru depozitarea în afara sezonului de tuns iarba, efectuați procedurile de întreținere recomandate; consultați .

    Depozitați mașina într-un loc răcoros, curat și uscat. Acoperiți mașina pentru a o menține curată și protejată.

    Depozitarea în siguranță

    Opriți mașina, așteptați oprirea tuturor pieselor mobile și lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, efectuarea lucrărilor de service, curățarea sau depozitarea mașinii.

    Pregătirea sistemul de alimentare cu combustibil

    Goliți rezervorul de combustibil când tundeți iarba pentru ultima dată înainte de depozitarea mașinii.

    1. Rulaţi motorul până când se opreşte motorul din cauza consumării complete a combustibilului.

    2. Folosiți șocul pentru motor şi porniţi-l din nou.

    3. Lăsaţi motorul să funcţioneze până când se opreşte. Când nu mai puteţi porni motorul, înseamnă că acesta este suficient de uscat.

    Pregătirea motorului

    1. În timp ce motorul este încă cald, schimbați uleiul din carter; consultați Schimbarea uleiului de motor.

    2. Demontați bujia.

    3. Folosind un recipient de ulei, adăugați aproximativ 30 ml de ulei de motor în carterul motorului prin orificiul bujiei.

    4. Rotiți încet motorul de câteva ori trăgând de mânerul demarorului cu recul pentru a distribui uleiul în carterul motorului.

    5. Montați bujia dar nu montați cablul la bujie.

    Informații generale

    1. Curățați sub mașină; consultați Curățarea sub mașină.

    2. Curățați murdăria și pleava de pe cilindru, nervurile chiulasei motorului și carcasa suflantei.

    3. Îndepărtați resturile de iarbă, reziduurile și murdăria de pe componentele externe ale motorului, carcasei și părții superioare a carcasei mașinii de tuns iarba.

    4. Verificați starea lamei; consultați Inspectarea lamei.

    5. Verificați starea acceleratorului; consultați Inspectarea acceleratorului.

    6. Doar pentru modelele echipate cu BBC: curățați protecția sistemului Blade Brake Clutch; consultați Curățarea protecției sistemului Blade Brake Clutch.

    7. Efectuați lucrări de service pentru filtrul de aer; consultați Lucrări de service pentru filtrul de aer.

    8. Strângeți toate piulițele și șuruburile.

    9. Retușați suprafețele ruginite sau cu vopsea crăpată folosind vopsea disponibilă la un centru de service autorizat.

    Scoaterea maşinii din starea de depozitare

    1. Verificați și strângeți toate elementele de fixare.

    2. Îndepărtaţi bujia şi turaţi motorul rapid, utilizând demarorul pentru a elimina uleiul în exces din cilindru.

    3. Curățați bujia sau înlocuiți-o dacă este fisurată, ruptă sau dacă electrozii sunt uzați.

    4. Montați bujia; consultați Service-ul bujiei.

    5. Efectuați orice proceduri de întreținere necesare; consultați .

    6. Umpleți rezervorul de combustibil cu combustibil proaspăt.

    7. Verificaţi nivelul uleiului de motor.

    8. Conectaţi cablul la bujie.

    Înlăturarea defecţiunilor

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Motorul nu pornește.
    1. Rezervorul de combustibil este gol sau sistemul de combustibil conţine ulei uzat.
    2. Maneta de accelerație nu este în poziția pentru Şoc.
    3. Cablul nu este conectat la bujie.
    4. Bujia este corodată, murdară sau jocul este incorect.
    1. Goliți și/sau umpleți rezervorul de combustibil cu combustibil proaspăt. Dacă problema persistă, contactaţi un centru de service autorizat.
    2. Deplasați maneta de accelerație în poziția pentru Șoc.
    3. Conectaţi cablul la bujie.
    4. Verificaţi bujia şi reglaţi jocul, dacă este necesar. Înlocuiţi bujia dacă este corodată, murdară sau fisurată.
    Motorul pornește greu sau își pierde puterea.
    1. Rezervorul de combustibil conţine combustibil expirat.
    2. Elementul filtrului de aer este murdar și limitează fluxul de aer.
    3. Partea inferioară a mașinii prezintă resturi și reziduuri.
    4. Bujia este corodată, murdară sau jocul este incorect.
    5. Nivelul uleiului de motor este scăzut sau uleiul este murdar.
    1. Goliți și umpleți rezervorul de combustibil cu combustibil proaspăt.
    2. Curățați prefiltrul filtrului de aer și/sau înlocuiți filtrul de aer din hârtie.
    3. Curățați partea inferioară a mașinii.
    4. Verificaţi bujia şi reglaţi jocul, dacă este necesar. Înlocuiţi bujia dacă este corodată, murdară sau fisurată.
    5. Verificaţi uleiului de motor. Schimbați uleiul dacă este murdar sau adăugați ulei dacă nivelul este scăzut.
    Motorul nu funcţionează constant.
    1. Cablul nu este conectat la bujie.
    2. Bujia este corodată, murdară sau jocul este incorect.
    3. Maneta de accelerație nu este în poziția de deplasare Fast (rapidă).
    4. Elementul filtrului de aer este murdar și limitează fluxul de aer.
    1. Conectaţi cablul la bujie.
    2. Verificaţi bujia şi reglaţi jocul, dacă este necesar. Înlocuiţi bujia dacă este corodată, murdară sau fisurată.
    3. Mutați maneta de accelerație în poziția de deplasare Fast (rapidă).
    4. Curățați prefiltrul filtrului de aer și/sau înlocuiți filtrul de aer din hârtie.
    Mașina sau motorul vibrează excesiv.
    1. Lama este îndoită sau nu mai este echilibrată.
    2. Piulițele pentru montarea lamei sunt slăbite.
    3. Partea inferioară a mașinii prezintă resturi și reziduuri.
    4. Șuruburile pentru montarea motorului sunt slăbite.
    1. Echilibrați lama. Dacă lama este îndoită, înlocuiți-o.
    2. Strângeți piulițele pentru montarea lamei.
    3. Curățați partea inferioară a mașinii.
    4. Strângeți șuruburile pentru montarea motorului.
    Modelul de tăiere nu este uniform.
    1. Cele 4 roți nu sunt la aceeași înălțime.
    2. Lama este tocită.
    3. Tăiați în mod repetat urmând același model.
    4. Partea inferioară a mașinii prezintă resturi și reziduuri.
    1. Reglați cele 4 roți la aceeași înălțime.
    2. Ascuțiți și echilibrați lama.
    3. Modificați modelul de tăiere.
    4. Curățați partea inferioară a mașinii.
    Jgheabul de evacuare se blochează.
    1. Maneta de accelerație nu este în poziția de deplasare Fast (rapidă).
    2. Înălțimea de tăiere este prea redusă.
    3. Tundeți iarba prea rapid.
    4. Iarba este udă.
    5. Partea inferioară a mașinii prezintă resturi și reziduuri.
    1. Mutați maneta de accelerație în poziția de deplasare Fast (rapidă).
    2. Ridicați înălțimea de tăiere.
    3. Reduceți viteza.
    4. Lăsați iarba să se usuce înainte de a o tunde.
    5. Curățați partea inferioară a mașinii.
    Propulsia automată a mașinii nu funcționează.
    1. Cablul unității de propulsie automată nu mai este reglat sau este deteriorat.
    2. Există reziduuri sub capacul curelei.
    1. Reglați cablul unității de propulsie automată. Înlocuiți cablul dacă este necesar.
    2. Curățați reziduurile de sub capacul curelei.