Introducere

Această mașină este un echipament pentru gazon cu role, cu scaun, destinat a fi utilizat de operatori profesioniști, implicați în aplicații comerciale. Este concepută în principal pentru tăvălugirea ierbii de pe terenurile de tenis și alte suprafețe cu gazon bine întreținut din parcuri, terenuri de golf, terenuri de sport și spații comerciale. Utilizarea acestui produs în alte scopuri decât cele intenționate poate fi periculoasă pentru dumneavoastră și pentru alte persoane.

Citiţi cu atenţie aceste informaţii pentru a învăţa modul corespunzător de utilizare şi întreţinere a produsului şi pentru a evita rănirea şi deteriorarea acestuia. Aveţi responsabilitatea de a utiliza produsul în mod corespunzător şi sigur.

Vizitați site-ul www.Toro.com pentru siguranța produsului și materiale de instruire privind utilizarea, informații privind accesoriile, ajutor la căutarea unui distribuitor sau pentru înregistrarea produsului.

De fiecare dată când aveţi nevoie de service, piese originale Toro sau informaţii suplimentare, contactaţi un furnizor de servicii autorizat sau departamentul Servicii Clienţi Toro şi pregătiţi numerele de model sau de serie ale produsului. Figura 1 identifică locaţia numerelor de model sau de serie pe produs. Scrieţi numerele în spaţiul furnizat.

g279976

Acest manual identifică potențialele pericole și conține mesaje de siguranță identificate prin simbolul de alertă de siguranță (Figura 2), semnalizând un pericol care poate cauza rănirea gravă sau moartea dacă nu respectați următoarele măsuri de precauție recomandate.

g000502

Acest manual utilizează 2 cuvinte pentru a evidenţia informaţiile. Important atrage atenţia asupra informaţiilor mecanice speciale şi Notă accentuează informaţiile generale care necesită atenţie specială.

Produsul respectă toate directivele europene relevante; pentru detalii, consultaţi Declaraţia de conformitate (DOC) separată specifică produsului.

Folosirea sau operarea motorului pe orice sol acoperit de păduri, de arbuşti sau de iarbă fără a fi echipat cu amortizor parascântei, conform definiției din Secțiunea 4442 și fără a fi menținut în stare perfectă de funcționare, sau dacă motorul nu este construit, echipat și întreținut în vederea prevenirii incendiilor reprezintă o violare a Codului de Resurse Publice din California, Secţiunea 4442 sau 4443.

Atenţie

CALIFORNIA

Propunere 65 Avertismente

Evacuările motorului conţin substanţe chimice cunoscute în Statul California ca substanţe care cauzează cancerul, defectele de naştere sau daunele sistemului reproductiv.

Utilizarea acestui produs poate cauza expunerea la substanţe chimice cunoscute în Statul California ca substanţe care cauzează cancerul, defectele de naştere sau afecţiuni ale sistemului reproductiv.

Siguranţă în funcţionare

Această mașină a fost proiectată în conformitate cu standardele EN ISO 12100:2010 și ANSI B71.4-2017.

Produsul respectă toate directivele europene relevante; pentru detalii, consultaţi Declaraţia de conformitate (DC) separată specifică produsului

Siguranța generală

Acest produs poate provoca vătămări corporale. Urmați întotdeauna instrucțiunile de siguranță pentru a evita rănirea gravă.

  • Trebuie să citiți și să înțelegeți conținutul acestui Manual al operatorului înainte de a porni motorul.

  • Utilizați mașina cu foarte mare atenție. Nu vă angrenați în nicio activitate care vă poate distrage atenția; în caz contrar, se pot înregistra pagube materiale sau vătămări corporale.

  • Nu vă sprijiniți mâinile sau picioarele în apropierea componentelor aflate în mișcare.

  • Nu utilizaţi maşina fără toate apărătoarele şi alte dispozitive de protecţie montate şi funcţionând pe aceasta.

  • Opriți motorul, scoateți cheia din contact (dacă este prevăzută) și așteptați oprirea tuturor mișcărilor înainte de a părăsi poziția operatorului. Lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, repararea, curățarea sau depozitarea acesteia.

Utilizarea sau întreţinerea necorespunzătoare a acestei maşini poate cauza accidentări. Pentru a reduce riscul de accidentare, respectaţi aceste instrucţiuni de siguranţă şi acordaţi întotdeauna atenţie simbolului de alertă privind siguranţa Graphic, care înseamnă Atenţie, Avertisment sau Pericol - instrucţiune privind siguranţa personală. Nerespectarea acestor instrucţiuni poate cauza vătămări corporale sau moartea.

Decal-uri instrucţionale şi de siguranţă

Graphic

Instrucţiunile şi autocolantele cu informaţii privind siguranţa sunt uşor vizibile pentru operator şi sunt amplasate lângă orice zonă cu potenţial risc. Înlocuiţi orice autocolant care este deteriorat sau lipseşte.

decal120-0627
decal127-5885
decal130-8322
decal131-0440
decal133-1701
decal133-8062
decal127-5884
decal140-0268

Reglare

Montarea roților pentru transport

Piese solicitate pentru această procedură:

Roată pentru transport 2

Îndepărtarea suporților pentru transport

  1. Îndepărtați prezoanele care fixează butucii de roată pe suportul pentru transport (Figura 3).

    g279735
  2. Îndepărtați celălalt prezon filetat de pe știftul butucului de roată (Figura 3).

  3. Îndepărtați șuruburile care fixează suporții pentru transport pe palet și îndepărtați suportul (Figura 3).

  4. Repetați pașii 1 - 3 pentru suportul pentru transport de pe partea cealaltă a mașinii.

Montarea roților

  1. Asamblați ușor cele 2 roți pentru transport pe butucii de roată cu prezoanele pe care le-ați îndepărtat în Îndepărtarea suporților pentru transport.

    Note: Veți strânge prezoanele la finalul Montarea ansamblului dispozitivului de remorcare.

  2. Reglați presiunea din anvelope la 1,03 bar.

Montarea ansamblului dispozitivului de remorcare

Piese solicitate pentru această procedură:

Suport de blocare1
Șurub (M10 x 30 mm)4
Șaibă de blocare (M10)4
Șaibă (M10)6
Piuliță (M10)4
Ansamblu dispozitiv de remorcare 1
Șurub (M10 x 100 mm)1
Contrapiuliţă (M10)1
Șurub (M12 x 100 mm)1
Șaibă (M12)2
Contrapiuliţă (M12)1
Distanțier tip șaibă (dacă este aplicabil)2
  1. Montaţi suportul de blocare pe cadrul mașinii, în modul prezentat în Figura 4.

    Note: Strângeţi piulițele la un cuplu de 52 Nm.

    g036890
  2. Fixați dispozitivul de remorcare pe suportul pivotant al acestuia cu elementele de montare corespunzător; consultați Figura 5.

    • Pentru orificiile din față, utilizați un șurub (M10 x 100 mm), 2 șaibe (M10) și o contrapiuliță (M10).

    • Pentru orificiile din spate, utilizați un șurub (M12 x 100 mm), 2 șaibe (M12) și o contrapiuliță (M12).

    • Dacă mașina are o a treia șaibă inclusă cu fiecare șurub, utilizați acele șaibe ca distanțiere între dispozitivul de remorcare și interiorul suportului pivotant al dispozitivului de remorcare. (Figura 6).

    Note: Utilizați orificiile din suportul pivotant al dispozitivului de remorcare pentru a se potrivi cu înălțimea dispozitivului de remorcare al vehiculului.

    g025914
    g025915
  3. Strângeți șurubul mic la un cuplu de 73 Nm și șurubul mare la un cuplu de 126 Nm.

  4. Împingeți în sus ansamblul dispozitivului de remorcare până când maneta de fixare este deblocată din opritorul glisorului (Figura 7).

    g024011
  5. Trageți în jos dispozitivul de remorcare.

  6. Dacă este montat, îndepărtați știftul de blocare de la maneta de fixare (Figura 8).

    g279746
  7. Apăsați pedala dispozitivului de remorcare până când acesta se blochează în poziție (Figura 8).

  8. Introduceți știftul de blocare prin orificiile din elementul de fixare (Figura 8).

  9. Strângeţi prezoanele de pe roțile pentru transport la un cuplu de 108 Nm.

Îndepărtarea mașinii de pe palet

  1. Îndepărtați blocurile de lemn de la capătul dispozitivului de remorcare de pe palet.

    g024330
  2. Așezați niște plăci din lemn pe sol la capătul paletului.

    Note: Înălțimea plăcilor din lemn trebuie să fie puțin mai mică decât a paletului. Puteți folosi bucățile îndepărtate de pe părțile laterale și/sau capetele cutiei.

  3. Deplasați cu grijă mașina de pe palet, pe plăcile din lemn și apoi pe sol.

    Important: Asigurați-vă că rolele nu intră în contact cu paletul în timp ce mașina este adusă pe sol.

  4. Îndepărtați orice ambalaj rămas.

Lubrifierea mașinii

Piese solicitate pentru această procedură:

Lubrifianți (nu sunt incluși)

Înainte de a utiliza mașina, lubrifiați-o pentru a asigura caracteristicile de funcționare corespunzătoare; consultați Lubrifierea rulmentului rolei de antrenare. Nelubrifierea corectă a mașinii va duce la defectarea prematură a pieselor importante.

Rezumat al produsului

g279748
g019903

Frână de parcare

Acționați frâna de parcare pentru a permite mașinii să pornească. Pentru a acționa frâna de parcare (Figura 12), trageți maneta frânei de parcare spre spate. Pentru a o elibera, împingeți maneta în față.

g027608

Volan

Rotiți volanul (Figura 10) în sensul acelor de ceasornic pentru a întoarce mașina spre înainte.

Rotiți volanul în sens invers acelor de ceasornic pentru a întoarce mașina spre spate.

Note: Pe măsură ce direcția se modifică la finalul fiecărei curse, va trebui să exersați cu mașina pentru a vă obișnui cu direcția.

Volanul controlează unghiul rolelor de netezire, care la rândul lor asigură direcția mașinii. Posibilitatea de rotire a volanului este limitată, astfel încât raza de bracaj a mașinii este mare.

Pedală de înclinare coloană de direcție

Pentru a înclina volanul spre dumneavoastră, apăsați pedala (Figura 10), trageți coloana de direcție spre dumneavoastră în poziția cea mai confortabilă și eliberați pedala.

Pedale de mișcare

Pedalele de mișcare (Figura 10), situate de fiecare parte a bazei volanului, controlează mișcarea rolei de antrenare. Pedalele sunt conectate astfel încât să nu poată fi apăsate ambele în același timp - puteți apăsa doar câte o pedală. Dacă apăsați pedala din dreapta, mașina se mișcă spre dreapta, iar dacă apăsați pedala din stânga, mașina se mișcă spre stânga. Cu cât apăsați mai mult o pedală, cu atât viteza de deplasare este mai mare în direcția respectivă.

Note: Opriți complet înainte de a schimba direcția mașinii; nu schimbați brusc direcția cu ajutorul pedalei. Acest lucru ar suprasolicita arborele de transmisie, ducând la defectarea prematură a componentelor sistemului de transmisie. Acționați pedalele încet și ușor pentru a evita deteriorările posibile ale gazonului, precum și deteriorarea componentelor transmisiei.Când utilizați mașina pe teren înclinat, asigurați-vă că rola de antrenare se află în pantă pentru o tracțiune adecvată. În caz contrar poate fi deteriorat gazonul.

Ansamblu dispozitiv de remorcare

Utilizați ansamblul dispozitivului de remorcare (Figura 10) pentru a tracta mașina și pentru a coborî/ridica roțile pentru transport.

Manetă pentru reglarea scaunului

Puteți deplasa scaunul în față sau în spate. Rotiți în sus maneta pentru reglarea scaunului (Figura 10) și glisați scaunul în față sau în spate, apoi eliberați maneta.

Șuruburi de reglare a cotierei

Puteți regla fiecare cotieră rotind șurubul de reglare respectiv (Figura 13).

g279749

Comutator pentru lumini

Apăsați comutatorul pentru lumini pentru a aprinde sau a stinge luminile.

Apăsați comutatorul în poziția PORNIT pentru a aprinde luminile. După eliberare, comutatorul rămâne în poziția de FUNCțIONARE.

Apăsați comutatorul în poziția OPRIT pentru a stinge luminile.

Note: Comutatorul rămâne în poziția de FUNCțIONARE atunci când este oprită mașina.Luminile nu se aprind automat atunci când mașina este oprită, apoi pornită din nou. Apăsați comutatorul în poziția PORNIT pentru a aprinde luminile din nou.

g338091

Contor orar

Contorul orar (Figura 10) indică numărul total de ore de funcționare a mașinii.

Comenzi ale motorului

Note: Pentru informații suplimentare despre comenzile motorului, consultaţi manualul utilizatorului motorului.

Comutator de pornire/oprire

Comutatorul de pornire/oprire (Figura 15) permite operatorului mașinii să pornească și să oprească motorul. Acest comutator este situat în partea din față a motorului. Rotiți comutatorul de pornire/oprire în poziția PORNIT pentru a porni și rula motorul. Rotiți comutatorul de pornire/oprire în poziția OPRIT pentru a opri motorul.

g021103

Manetă de şoc

Maneta de şoc (Figura 16) este necesară pentru pornirea motorului rece. Înainte de a trage maneta demarorului cu recul, deplasați maneta de șoc în poziția îNCHIS. În timp ce motorul funcţionează, deplasaţi maneta de şoc în poziția DESCHIS. Nu utilizați șocul dacă motorul este deja încălzit sau dacă temperatura exterioară este ridicată.

g019815

Manetă de accelerație

Maneta de accelerație (Figura 16) este situată lângă maneta de șoc; controlează turația motorului și, prin urmare, controlează viteza mașinii. Pentru cea mai bună performanță de rulare, deplasați această manetă în poziția de deplasare RAPIDă.

Ventil de închidere combustibil

Ventilul de închidere combustibil (Figura 16) este situat sub maneta de șoc. Setați în poziția deschis înainte de a încerca să porniți motorul. După ce ați terminat de utilizat mașina și ați oprit motorul, setați ventilul de închidere combustibil în poziția îNCHIS.

Manetă demaror cu recul

Pentru a porni motorul, trageți rapid maneta demarorului cu recul (Figura 11). Pentru ca motorul să pornească, toate comenzile motorului descrise mai sus trebuie să fie setate corect.

Comutator pentru nivelul de ulei

Comutatorul pentru nivelul de ulei este situat în interiorul motorului; previne funcționarea motorului dacă nivelul uleiului scade sub limita de funcționare în siguranță.

Greutate308 kg
Lungime136 cm
Lăţime122 cm
Înălţime107 cm
Viteză maximă de deplasare12,8 km/h la 3600 rpm

Dispozitive de atașare/Accesorii

Pentru extinderea și îmbunătățirea performanțelor mașinii este disponibilă o gamă de dispozitive de atașare și accesorii aprobate de Toro. Pentru lista dispozitivelor de atașare și a accesoriilor aprobate, contactați centrul de service local sau un distribuitor Toro autorizat sau accesați www.Toro.com.

Pentru performanțe optime și utilizarea în siguranță a mașinii, utilizați exclusiv piese de schimb și accesorii originale Toro. Piesele de schimb și accesoriile altor producători pot fi periculoase și pot anula garanția produsului.

Operare

Înainte de utilizare

Siguranța înainte de utilizare

Siguranța generală

  • Opriți mașina şi aşteptaţi oprirea oricărei mișcări înainte de a părăsi poziţia operatorului. Lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, repararea, curățarea sau depozitarea acesteia.

  • Nu lăsaţi niciodată copii sau persoane neinstruite să utilizeze sau să efectueze lucrări de service asupra maşinii. Reglementările locale pot impune o limită de vârstă pentru utilizator. Proprietarul trebuie să asigure instruirea tuturor operatorilor și a mecanicilor.

  • Familiarizați-vă cu utilizarea în siguranță a echipamentului, comenzile de operare și indicatoarele de siguranță.

  • Trebuie să știți cum să opriți rapid mașina și motorul.

  • Verificați dacă toate controalele pentru prezența operatorului, întrerupătoarele de siguranță și protecțiile sunt montate și funcționează în mod corespunzător. Nu utilizaţi maşina decât dacă acestea funcționează corect.

  • Înainte de utilizare, verificați întotdeauna mașina pentru a vă asigura că elementele de fixare și componentele sunt în stare bună de funcționare. Înlocuiți componentele și elementele de fixare uzate sau deteriorate.

  • Inspectați zona în care veți utiliza mașina și îndepărtați toate obiectele pe care mașina le-ar putea proiecta.

Măsuri de siguranță pentru combustibil

  • Fiți extrem de precaut în timpul manipulării combustibilului. Este inflamabil, iar vaporii săi sunt explozivi.

  • Stingeți toate țigările, țigaretele, pipele și alte surse de aprindere.

  • Utilizați doar un recipient de combustibil corespunzător.

  • Nu îndepărtați bușonul rezervorului sau nu umpleți rezervorul de combustibil în timp ce motorul este pornit sau fierbinte.

  • Nu adăugați și nu îndepărtați combustibil într-un spațiu închis.

  • Nu depozitați mașina sau recipientul cu combustibil într-o zonă cu o flacără deschisă, scântei sau o lampă martor, precum pe un boiler sau un alt dispozitiv electric.

  • Dacă vărsați combustibil, nu încercați să porniți motorul; evitați orice sursă de aprindere până la disiparea vaporilor de combustibil.

Pregătire pentru utilizarea mașinii

  1. Îndepărtați reziduurile de deasupra și de sub mașină.

  2. Acționați frâna de parcare.

  3. Efectuați zilnic următoarele proceduri de întreținere:

  4. Asigurați-vă că toate apărările și capacele sunt la locul lor și fixate în siguranță.

  5. Ridicați roțile de transport de pe sol și asigurați-vă că sunt blocate.

Specificaţie cu privire la combustibil

  • Utilizați benzină fără plumb (cifră octanică minimă de 87).

  • Pentru rezultate optime utilizați numai benzină curată, proaspătă (să nu fie mai veche de 30 de zile), fără plumb cu o cifră octanică de 87 sau mai mare (metodă de clasificare (R+M)/2).

  • Etanol: benzină cu până la 10% etanol sau 15% MTBE (metil terț butil eter) concentrație volumică este un combustibil acceptabil. Etanolul și MTBE nu sunt același lucru. Nu este aprobată utilizarea benzinei cu 15% etanol (E15) concentrație volumică. Nu utilizați niciodată benzină care conține mai mult de 10% etanol, concentrație volumică; astfel, E15 (conține 15% etanol), E20 (conține 20% etanol) sau E85 (conține 85% etanol). Utilizarea unei benzine neaprobate poate cauza probleme de performanţă şi/sau deteriorări ale motorului, care este posibil să nu fie acoperite de garanţie.

  • Nu utilizaţi metanol sau benzină cu conţinut de metanol.

  • Nu depozitaţi combustibil în rezervorul de combustibil sau în recipientele de combustibil de-a lungul iernii decât dacă este utilizat un stabilizator de combustibil

  • Nu adăugaţi ulei în benzină.

Umplerea rezervorului de combustibil

Capacitatea rezervorului de combustibil: 3,6 l

  1. Curățați în jurul capacului rezervorului de combustibil și îndepărtați capacul de la rezervor (Figura 17).

    g028433
  2. Umpleți rezervorul de combustibil până la aproximativ 25 mm sub partea de sus a rezervorului cu combustibilul specificat.

    Spațiul de sub partea de sus a rezervorului permite dilatarea combustibilului.

    Important: Nu umpleţi excesiv rezervorul de combustibil. Adăugarea unei cantități care depășește nivelul specificat duce la deteriorarea sistemului de recuperare a vaporilor, ceea ce cauzează defecțiuni ale motorului. Aceasta nu este o defecțiune acoperită de garanție și necesită înlocuirea capacului rezervorului de combustibil.

  3. Montați capacul rezervorului de combustibil și ștergeți combustibilul scurs.

În timpul utilizării

Note: Determinaţi partea stângă şi dreaptă a maşinii din poziţia de operare normală.

Siguranța în timpul utilizării

Siguranța generală

  • Proprietarul/operatorul poate preveni și este responsabil pentru accidentele care pot cauza vătămări corporale sau pagube materiale.

  • Purtați îmbrăcăminte adecvată, inclusiv ochelari de protecție, pantaloni lungi, încălțăminte solidă, antiderapantă și căști pentru protecția auzului. Strângeți la spate părul lung și nu purtați îmbrăcăminte largă sau bijuterii.

  • Nu operaţi maşina dacă sunteți bolnav, obosit sau sub influența alcoolului sau a drogurilor.

  • Utilizați mașina cu foarte mare atenție. Nu vă angrenați în nicio activitate care vă poate distrage atenția; în caz contrar, se pot înregistra pagube materiale sau vătămări corporale.

  • Țineți trecătorii și animalele de companie departe de zona de utilizare.

  • Nu transportați niciodată persoane cu mașina.

  • Utilizați mașina doar în condiții bune de vizibilitate și feriți-vă de gropi și pericole ascunse.

  • Evitați lucrul pe iarba umedă. Tracțiunea redusă poate cauza alunecarea mașinii.

  • Înainte de a porni motorul, asigurați-vă că toate dispozitivele de acționare sunt în poziția neutră, frâna de parcare este acționată și că vă aflați în poziția de operare.

  • Priviți în spate și în jos înainte de a conduce mașina în marșarier, pentru a vă asigura că este liberă calea.

  • Apropiați-vă cu atenție de curbele fără vizibilitate, tufișuri, copaci sau alte obiecte care vă pot afecta vizibilitatea.

  • Nu utilizați mașina în apropierea pantelor abrupte, șanțurilor sau terasamentelor. Mașina s-ar putea răsturna brusc dacă cedează o margine.

  • Opriți mașina, acționați frâna de parcare, opriți motorul și verificați dispozitivul de atașare după ce ați lovit un obiect sau dacă mașina are vibrații anormale. Efectuați reparațiile necesare înainte de a o utiliza din nou.

  • Când conduceți mașina, încetiniți și virați, traversați drumurile și trotuarele cu mare atenție. Acordați întotdeauna dreptul de trecere.

  • Nu porniți niciodată un motor într-o zonă în care gazele de eșapament rămân într-un spațiu închis.

  • Nu lăsați o mașină pornită nesupravegheată.

  • Înainte de a părăsi poziţia de operare, efectuați următoarele:

    • Parcați maşina pe o suprafață plană.

    • Cuplați frâna de parcare.

    • Opriți motorul.

    • Așteptați până ce toate piesele mobile se opresc.

  • Nu utilizaţi maşina dacă există riscul unor descărcări electrice.

  • Nu utilizaţi maşina ca vehiculul tractor.

  • Utilizați doar accesorii, dispozitive de atașare și piese de schimb aprobate de The Toro® Company.

  • Ţineţi mâinile și picioarele la distanţă de role.

  • Aveți grijă când conectați și deconectați mașina la și de la vehiculul de tractare.

Siguranța în pantă

  • Stabiliți-vă propriile proceduri și reguli pentru lucrul pe pante. Aceste proceduri trebuie să includă evaluarea locului pentru a stabili ce suprafețe înclinate sunt sigure pentru utilizarea mașinii. Dați dovadă de simț practic și o judecată bună atunci când realizați această evaluare.

  • Pantele reprezintă un risc major de accidente legate de pierderea controlului și răsturnare, care pot cauza vătămări grave sau decesul. Sunteți responsabil pentru utilizarea în siguranță pe pante. Utilizarea mașinii pe o pantă necesită atenție suplimentară.

  • Operați mașina la o viteză mai mică atunci când vă aflați pe o pantă.

  • Dacă nu vă simțiți confortabil să utilizați mașina pe o pantă, nu o faceți.

  • Aveți grijă la gropi, șanțuri, denivelări, pietre sau alte obiecte ascunse. Terenul denivelat poate cauza răsturnarea mașinii. Iarba înaltă poate ascunde obstacole.

  • Optați pentru o viteză redusă de deplasare, astfel încât să nu fiți nevoit să vă opriți sau să schimbați treapta în timp ce vă aflați pe o pantă.

  • Mașina se poate răsturna în cazul în care rolele își pierd tracțiunea.

  • Evitați utilizarea mașinii pe iarbă umedă. Rolele își pot pierde tracțiunea, chiar dacă frânele sunt disponibile și funcționale.

  • Evitați pornirea, oprirea sau virarea mașinii în pantă.

  • La deplasarea pe pante, efectuați manevrele ușor și treptat. Nu schimbați brusc viteza sau direcția de deplasare a mașinii.

Pornirea motorului

Note: Asigurați-vă că este conectat cablul la bujie.

  1. Asiguraţi-vă că comutatorul pentru lumini se află în poziția în poziţia Oprit.

  2. Asigurați-vă că frâna de parcare este acționată și că pedalele de mișcare sunt în poziția NEUTRă.

  3. Aduceţi comutatorul de pornire/oprire în poziţia PORNIT.

  4. Setați ventilul de închidere combustibilul în poziția DESCHIS.

  5. Deplasaţi maneta de şoc în poziţia PORNIT atunci când porniți motorul rece.

    Note: Este posibil ca maneta de şoc să nu fie necesară pentru pornirea motorului cald.

  6. Deplasați maneta de accelerație în poziția RAPID.

  7. Stați în spatele mașinii, trageți maneta demarorului cu recul până când are loc cuplarea; apoi trageți energic pentru a porni motorul.

    Important: Nu trageți cablul demarorului cu recul la maxim și nu eliberați maneta demarorului când este tras cablul, deoarece acesta se poate rupe sau poate fi deteriorat ansamblul demarorului cu recul.

  8. După ce a pornit motorul, deplasați maneta de șoc în poziția OPRIT.

  9. Deplasați maneta de accelerație în poziția RAPID pentru performanțe optime ale rolei.

Oprirea motorului

  1. După utilizarea mașinii, readuceți pedalele de mișcare în poziția NEUTRă și acționați frâna de parcare.

  2. Setați turația motorului la ralanti și lăsați-l să funcționeze timp de 10 - 20 de secunde.

  3. Aduceţi comutatorul de pornire/oprire în poziţia OPRIT.

  4. Setați ventilul de închidere combustibilul în poziția îNCHIS.

  5. Aduceți comutatorul pentru lumini în poziția OPRIT.

Transportarea mașinii

Pregătire pentru transportarea mașinii

  1. Conduceți mașina până la vehiculul de transport.

  2. Cuplați frâna de parcare.

  3. Opriți motorul; consultați Oprirea motorului.

  4. Setați ventilul de închidere combustibilul în poziția ÎNCHIS.

Ridicarea mașinii pe roțile pentru transport

  1. Împingeți în sus ansamblul dispozitivului de remorcare până când maneta de fixare este deblocată din opritorul glisorului (Figura 18).

    g024011
  2. Ridicați maneta de fixare astfel încât să alunece liber și trageți dispozitivul de remorcare în jos.

    g279826
  3. Apăsați pedala dispozitivului de remorcare până când acesta se blochează în poziție (Figura 20).

    g279795
  4. Introduceți știftul de blocare prin orificiile din elementul de fixare (Figura 20).

  5. Dacă transportați mașina, conectați-o la vehiculul de tractare; consultați Conectarea mașinii la vehiculul de tractare.

Conectarea mașinii la vehiculul de tractare

Apăsați în jos maneta de blocare a dispozitivului de remorcare în timp ce introduceți ansamblul dispozitivului de remorcare în dispozitivul de remorcare al vehiculului de tractare. Eliberați maneta atunci când sunt aliniate dispozitivul de remorcare și ansamblul acestuia (Figura 21).

Important: Asigurați-vă că maneta revine în poziția ridicată și că sunt cuplate dispozitivul de remorcare și ansamblul acestuia.

g028434

Deconectarea mașinii de la vehiculul de tractare

Parcați mașina pe un teren plan și blocați roțile.

Apăsați în jos maneta de blocare a dispozitivului de remorcare în timp ce îndepărtați ansamblul dispozitivului de remorcare din dispozitivul de remorcare al vehiculului de tractare (Figura 21). Eliberați elementul de fixare atunci când sunt decuplate dispozitivul de remorcare și ansamblul acestuia.

Coborârea mașinii pe role

  1. Dacă mașina este conectată la un vehicul de tractare, deconectați-o de la acesta; consultați Deconectarea mașinii de la vehiculul de tractare.

  2. Îndepărtați știftul de blocare (Figura 22).

    g024199
  3. Ridicați ansamblul dispozitivului de remorcare pentru a înclina ușor mașina.

  4. Apăsați în jos elementul de fixare al dispozitivului de remorcare pentru a-l decupla (Figura 22).

  5. Ridicați dispozitivul de remorcare (Figura 23) până când maneta de fixare este blocată în opritorul glisorului (Figura 18).

    g279827

Utilizarea mașinii

  1. Asigurați-vă că este acționată frâna de parcare.

  2. Așezați-vă pe scaunul operatorului, având grijă să nu atingeți pedalele de mișcare în timp ce vă așezați.

  3. Reglați scaunul și volanul într-o poziție de operare confortabilă.

  4. Decuplați frâna de parcare.

  5. Țineți volanul și apăsați încet pedala de mișcare stânga sau dreapta cu piciorul corespunzător, în funcție de direcția în care doriți să vă deplasați.

    Note: Cu cât veți apăsa mai mult pedala, cu atât mai repede vă veți deplasa în direcția respectivă.

  6. Pentru a opri mașina, eliberaţi pedalele de mișcare.

    Important: Nu apăsați prea rapid pedalele de mișcare; acest lucru poate cauza alunecarea mașinii și deteriorarea gazonului de sub rola de antrenare, precum și provoca deteriorarea sistemului de acționare. Trebuie să acționați întotdeauna pedalele de mișcare într-un mod controlat.

    Note: Pe măsură ce vă familiarizați cu mașina, veți simți când trebuie să eliberați pedalele de mișcare, adică înainte de locul în care doriți să finalizați cursa, deoarece mașina continuă să se deplaseze pentru scurt timp după ce eliberați pedala. După oprirea completă, apăsați ușor pe cealaltă pedală de mișcare pentru trecerea de întoarcere.

  7. Rotiți volanul în sensul acelor de ceasornic pentru a întoarce mașina în direcția către înainte.

    Rotiți volanul în sens invers acelor de ceasornic pentru a întoarce mașina spre spate.

    Note: Pe măsură ce direcția se modifică la finalul fiecărei curse, va trebui să exersați cu mașina pentru a vă obișnui cu direcția.

    Important: Pentru a opri mașina în caz de urgență, deplasați cealaltă pedală de mișcare în poziția NEUTRă. De exemplu, cu pedala dreapta apăsată și deplasându-vă spre dreapta, deplasați pedala stângă în poziția NEUTRă pentru a opri mașina. Această acțiune trebuie să fie fermă, dar nu bruscă, deoarece poate provoca răsturnarea mașinii în lateral.

  8. Înainte de a părăsi scaunul operatorului, parcați pe o suprafață plană și acționați frâna de parcare.

Indicaţii de exploatare

  • Când utilizați mașina pe teren înclinat, asigurați-vă că rola de antrenare se află în pantă pentru o tracțiune adecvată. În caz contrar poate fi deteriorat gazonul.

  • Pentru cel mai bun efect de netezire, îndepărtați periodic orice acumulare de pe role.

După utilizare

Siguranța după utilizare

  • Opriți mașina, scoateți cheia din contact (dacă este prevăzută) și așteptați oprirea tuturor mișcărilor înainte de a părăsi poziția operatorului. Lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, repararea, curățarea sau depozitarea acesteia.

  • Curățați iarba și reziduurile de pe toba de eşapament și compartimentul motorului pentru a ajuta la prevenirea incendiilor. Curățați scurgerile de ulei sau combustibil.

  • Înainte de depozitarea mașinii în orice spațiu, lăsați motorul să se răcească.

  • Opriți alimentarea cu combustibil înainte de depozitarea sau transportul mașinii.

  • Nu depozitați niciodată mașina sau recipientul cu combustibil într-o zonă cu o flacără deschisă, scântei sau o lampă martor, precum cea pe un boiler sau alte dispozitive electrice.

  • Mențineți toate componentele mașinii în stare bună de funcționare și bine fixate.

  • Înlocuiți toate autocolantele deteriorate sau lipsă.

Transportul mașinii

  • Utilizați rampe de lățime completă pentru a încărca mașina pe o remorcă sau un camion.

  • Fixați mașina în siguranță.

Întreţinere

Note: Descărcați schema electrică sau hidraulică accesând www.Toro.com și căutând mașina dumneavoastră în linkul Manuale de pe pagina de pornire.

Siguranță în timpul întreținerii

  • Înainte de a părăsi poziția operatorului, realizați următorii pași:

    • Parcați maşina pe o suprafaţă uniformă.

    • Deplasați maneta de accelerație în poziția de turație de ralanti.

    • Asigurați-vă că pedalele de mișcare sunt în poziție neutră.

    • Cuplați frâna de parcare.

    • Opriți motorul.

    • Așteptați până ce toate piesele mobile se opresc.

    • Lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, efectuarea lucrărilor de service sau curățarea acesteia.

  • Dacă este posibil, nu efectuați lucrări de întreținere cu motorul în funcțiune. Păstrați distanța față de componentele în mișcare.

  • Utilizați suporturi tip capră pentru susținerea mașinii, dacă este cazul.

  • Depresurizați cu grijă componentele cu energie stocată.

Program(e) de întreţinere recomandat(e)

Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
După primele 5 ore
  • Verificați mașina pentru a determina dacă există elemente de hardware slăbite.
  • După primele 20 ore
  • Schimbați uleiul de motor.
  • Schimbați uleiul hidraulic și filtrul.
  • Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Lubrifiați rulmentul rolei de antrenare.Lubrifiați rulmentul rolei de antrenare imediat după fiecare spălare.
  • Verificaţi nivelul uleiului de motor.
  • Verificați filtrul de aer.
  • Verificați sistemul de blocare de siguranță.
  • Verificați frâna de parcare.
  • Verificați furtunurile hidraulice și fitingurile.
  • Verificați nivelul de ulei hidraulic.Verificați nivelul de ulei hidraulic înainte de a porni motorul pentru prima dată și zilnic după aceea.
  • Verificați presiunea din anvelopele roților pentru transport.
  • Verificați mașina pentru a determina dacă există elemente de hardware slăbite.
  • După fiecare folosinţă
  • Curățați mașina.
  • La intervale de 50 de ore
  • Curățați filtrul de aer(mai frecvent în condiţii de mediu cu murdărie sau praf).
  • La intervale de 100 de ore
  • Schimbați uleiul de motor.
  • Verificați/reglați bujia.
  • Curățați cupa pentru sedimente.
  • La intervale de 300 de ore
  • Înlocuiți elementul din hârtie.
  • Înlocuiți bujia.
  • Verificați şi reglați jocul supapelor.
  • La intervale de 400 de ore
  • Schimbați uleiul hidraulic și filtrul.
  • Important: Consultați manualul operatorului motorului pentru proceduri suplimentare de întreținere.

    Notare pentru zonele de interes

    Verificare efectuată de către:
    ElementDatăInformații
    1  
    2  
    3  
    4  
    5  
    6  
    7  
    8  

    Listă de verificare pentru întreținerea zilnică

    Copiați această pagină pentru utilizare de rutină.

    Verificări de întreținerePentru săptămâna:
    LuniMarțiMiercuriJoiVineriSâmbătăDuminică
    Verificați dacă punctele de articulaţie funcționează liber.       
    Verificați nivelul de combustibil.       
    Verificați nivelul de ulei de motor.       
    Verificați nivelul de ulei hidraulic.       
    Verificați filtrul de aer.       
    Verificați sistemul de blocare de siguranță.       
    Curăţaţi nervurile de răcire a motorului.       
    Verificați zgomotele neobișnuite ale motorului.       
    Verificați dacă furtunurile sunt deteriorate.       
    Verificați dacă există scurgeri de lichide.       
    Curățați mașina.       
    Lubrifiați toate fitingurile de lubrifiere.       
    Verificaţi presiunea din anvelope.       
    Retușați vopseaua deteriorată.       

    Proceduri permanente

    Nu înclinați mașina decât dacă este necesar. Dacă înclinați mașina, uleiul de motor ar putea pătrunde în chiulasa motorului, iar lichidul hidraulic s-ar putea scurge din capacul situat la partea superioară a rezervorului. Aceste scurgeri pot cauza necesitatea unor reparații costisitoare ale mașinii. Pentru a efectua lucrări de service sub punte, ridicați mașina cu un palan sau cu o macara mică.

    Pregătirea pentru întreţinere

    1. Conduceți sau transportați mașina pe o suprafață plană; consultați Transportarea mașinii.

    2. Dacă este coborâtă, ridicați-o pe roțile de transport; consultați Ridicarea mașinii pe roțile pentru transport.

    3. Dacă motorul este în funcțiune, opriți-l.

    4. Cuplați frâna de parcare.

    5. Dacă motorul este fierbinte, așteptați ca acesta și sistemul hidraulic să se răcească.

    Ridicarea scaunului operatorului

    1. Trageți în spate elementul de fixare al scaunului până când eliberează știftul de fixare al scaunului (Figura 24).

      g279773
    2. Înclinați scaunul în față (Figura 24).

    Coborârea scaunului operatorului

    Înclinați scaunul în jos până când elementul de fixare se fixează bine peste știftul de fixare (Figura 25).

    g279772

    Lubrifiere

    Lubrifierea rulmentului rolei de antrenare

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Lubrifiați rulmentul rolei de antrenare.Lubrifiați rulmentul rolei de antrenare imediat după fiecare spălare.
  • Tip lubrifiant: lubrifiant cu litiu nr. 2

    1. Pregătiți mașina pentru întreținere; consultați Pregătirea pentru întreţinere.

    2. Ștergeți bine zona, astfel încât corpurile străine să nu poată să pătrundă în rulment.

    3. Pompați lubrifiant în fitingul de lubrifiere, așa cum se arată în Figura 26.

      g036790g036789
    4. Ștergeți excesul de lubrifiant.

      Important: După lubrifiere, scoateți mașina de pe gazon în alt loc pentru scurt timp, pentru a dispersa orice exces de lubrifiant, evitând deteriorarea gazonului.

    Întreţinere motor

    Măsuri de siguranță pentru motor

    • Opriți motorul înainte de a verifica uleiul sau de a adăuga ulei în carter.

    • Nu modificați viteza regulatorului motorului și nu supraturați motorul.

    Specificație ulei de motor

    Tip: clasificare de service API - SL sau superioară

    Vâscozitate: selectați vâscozitatea uleiului în funcție de temperatura mediului ambiant; consultați Figura 27.

    g018667

    Verificarea nivelului uleiului de motor

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificaţi nivelul uleiului de motor.
  • Note: Cel mai bun moment pentru a verifica uleiul de motor este atunci când motorul este rece, înainte de a fi pornit la începutul zilei. Dacă motorul a funcționat deja, lăsați uleiul să se scurgă înapoi în baia de ulei timp de cel puțin 10 minute înainte de a-l verifica.

    1. Pregătiți mașina pentru întreținere; consultați Pregătirea pentru întreţinere.

    2. Curăţaţi zona din jurul capacului rezervorului de ulei (Figura 28).

      g281202
    3. Scoateți capacul rezervorului de ulei rotindu-l în sens invers acelor de ceasornic.

    4. Verificați nivelul uleiului (Figura 29).

      Motorul este plin cu ulei atunci când nivelul uleiului este la marginea inferioară a orificiului de umplere cu ulei.

      Note: Dacă nivelul uleiului este sub marginea inferioară a orificiului de umplere cu ulei, adăugați o cantitate suficientă de ulei specificat pentru a ridica nivelul până la marginea inferioară a orificiului.

      Important: Nu adăugați în carter o cantitate excesivă de ulei de motor.

      g281195
    5. Montați capacul rezervorului de ulei și ștergeți orice urme de ulei vărsat.

    Schimbarea uleiului de motor

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 20 ore
  • Schimbați uleiul de motor.
  • La intervale de 100 de ore
  • Schimbați uleiul de motor.
  • Pregătirea maşinii

    1. Porniți motorul și lăsați-l să funcționeze câteva minute pentru a încălzi uleiul de motor; apoi opriți motorul.

    2. Ridicați mașina pe roțile pentru transport; consultați Ridicarea mașinii pe roțile pentru transport.

    3. Înclinați mașina astfel încât capătul mașinii cu motorul să fie mai aproape de sol și sprijiniți celălalt capăt al mașinii pentru a-l ține în această poziție.

    Golirea rezervorului de ulei de motor

    1. Montați furtunul de golire la robinetul de evacuare (Figura 30).

    2. Așezați celălalt capăt al furtunului (Figura 30) într-o tavă de golire cu volumul de 1 l.

      g029369
    3. Rotiți robinetul de evacuare a uleiului cu ¼ de tură în sens invers acelor de ceasornic și lăsați uleiul de motor să se scurgă complet (Figura 30).

    4. Rotiți robinetul de evacuare a uleiului cu ¼ de tură în sensul acelor de ceasornic pentru a-l închide (Figura 30).

    5. Îndepărtați furtunul de golire (Figura 30) și ștergeți uleiul vărsat.

    6. Eliminați uleiul uzat în mod corespunzător.

      Note: Reciclați-l conform legislației locale.

    Adăugarea uleiului în motor

    Capacitate carter: 0,60 l

    1. Coborâți mașina pe role; consultați Coborârea mașinii pe role.

    2. Umpleți carterul cu uleiul specificat; consultați Specificație ulei de motor și Verificarea nivelului uleiului de motor.

    Verificarea elementelor filtrului de aer

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați filtrul de aer.
    1. Pregătiți mașina pentru întreținere; consultați Pregătirea pentru întreţinere.

    2. Îndepărtați piulița fluture care fixează capacul filtrului de aer pe filtru și scoateți capacul (Figura 31).

      g025916
    3. Curățați bine capacul filtrului de aer.

    4. Verificați dacă există murdărie și reziduuri la nivelul elementului din spumă al filtrului de aer.

      Dacă este necesar, curățați elementul din spumă al filtrului de aer; consultați Curățarea elementului din spumă al filtrului de aer.

    5. Montați capacul filtrului de aer la filtru, utilizând piulița fluture (Figura 31).

    Lucrări de service pentru filtrul de aer

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 50 de ore
  • Curățați filtrul de aer(mai frecvent în condiţii de mediu cu murdărie sau praf).
  • La intervale de 300 de ore
  • Înlocuiți elementul din hârtie.
  • Curățarea elementului din spumă al filtrului de aer

    1. Îndepărtați piulița fluture care fixează capacul filtrului de aer pe filtru și scoateți capacul (Figura 31).

    2. Îndepărtați piulița fluture de la filtrul de aer și scoateți filtrul (Figura 31).

    3. Scoateți elementul din spumă al filtrului de aer din elementul din hârtie (Figura 31).

      Dacă elementul din hârtie al filtrului de aer este murdar sau deteriorat, curățați-l sau înlocuiți-l; consultați Curățarea elementului din hârtie al filtrului de aer.

    4. Spălați elementul din spumă al filtrului de aer cu o soluție de săpun lichid și apă caldă.

    5. Presați elementul din spumă pentru a îndepărta murdăria.

      Important: Nu răsuciți elementul, deoarece spuma se poate rupe.

    6. Uscați elementul din spumă înfășurându-l într-o lavetă curată.

    7. Presați laveta și elementul din spumă pentru a usca elementul.

      Important: Nu îl răsuciți, deoarece spuma se poate rupe.

    8. Saturați elementul din spumă cu ulei de motor curat.

    9. Presați elementul pentru a elimina excesul de ulei și pentru a distribui bine uleiul.

      Note: Elementul din spumă trebuie să fie umezit cu ulei.

    Curățarea elementului din hârtie al filtrului de aer

    Curățați elementul din hârtie lovindu-l de mai multe ori pe o suprafață tare pentru a îndepărta murdăria.

    Important: Nu îndepărtați niciodată murdăria prin periere de pe element și nu utilizați aer comprimat pentru a îndepărta murdăria; perierea forțează pătrunderea murdăriei în fibre, iar aerul comprimat deteriorează filtrul din hârtie.

    Montarea elementelor filtrului de aer

    1. Montați elementul din spumă al filtrului de aer în elementul din hârtie (Figura 31).

    2. Verificați dacă există urme de uzură și de deteriorare a garniturii (Figura 31).

      Înlocuiţi garnitura dacă este uzată sau deteriorată.

    3. Asigurați-vă că garnitura este poziționată pe orificiul de admisie a aerului pentru carburator (Figura 31).

    4. Montați elementele filtrului de aer la carburator utilizând piulița fluture (Figura 31).

    5. Montați capacul filtrului de aer la carburator utilizând cealaltă piuliță fluture (Figura 31).

    Service-ul bujiei

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 100 de ore
  • Verificați/reglați bujia.
  • La intervale de 300 de ore
  • Înlocuiți bujia.
  • Tip: bujie NGK BPR6ES sau un tip echivalent

    Distanță: 0,70 - 0,80 mm; consultați Figura 33

    1. Pregătiți mașina pentru întreținere; consultați Pregătirea pentru întreţinere.

    2. Deconectați cablul de la bujie (Figura 32).

      g019905
    3. Curățați în jurul bujiei și scoateți bujia din chiulasă.

      Important: Înlocuiţi o bujie crăpată, stricată sau murdară. Nu șlefuiți, nu răzuiți și nu curățați electrozii, deoarece motorul poate fi deteriorat din cauza pătrunderii piliturii în cilindru.

    4. Setați distanța la 0,70 - 0,80 mm așa cum se arată în Figura 33).

      g019300
    5. Montați manual bujia cu distanțare corectă, cu atenție, pentru a evita deteriorarea filetului.

    6. După ce bujia este așezată, strângeți-o cu o cheie pentru bujii, după cum urmează:

      • Atunci când montați o bujie nouă, strângeți-o cu ½ de tură după ce este așezată, pentru a comprima garnitura.

      • Atunci când montați bujia originală, strângeți-o cu ⅛ - ¼ de tură după ce este așezată, pentru a comprima garnitura.

      Important: O bujie slăbită se poate supraîncălzi și poate deteriora motorul. Strângerea excesivă a bujiei poate deteriora filetele din chiulasă.

    7. Conectați cablul la bujie.

    Verificarea şi reglarea jocului supapelor

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 300 de ore
  • Verificați şi reglați jocul supapelor.
  • Important: Pentru lucrările de service, consultați un distribuitor autorizat Toro.

    Întreţinerea sistemului de carburant

    Curățarea cupei pentru sedimente

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 100 de ore
  • Curățați cupa pentru sedimente.
    1. Pregătiți mașina pentru întreținere; consultați Pregătirea pentru întreţinere.

    2. Aduceți ventilul de închidere combustibil în poziția OPRIT (Figura 34).

      g025917
    3. Îndepărtați cupa pentru sedimente din combustibil și inelul de etanşare (Figura 34).

    4. Verificați dacă există uzură și deteriorare la nivelul inelului de etanşare; înlocuiți inelul de etanşare dacă este uzat sau deteriorat.

    5. Spălați cupa pentru sedimente și inelul de etanşare în solvent neinflamabil și uscați-le bine.

    6. Amplasați inelul de etanşare în ventilul de închidere combustibil și montați cupa pentru sedimente (Figura 34). Strângeți bine cupa pentru sedimente.

    Întreţinerea sistemului electric

    Verificarea sistemului de blocare de siguranță

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați sistemul de blocare de siguranță.
  • Avertisment

    În cazul în care comutatoarele de blocare de siguranță sunt deconectate sau deteriorate, mașina poate porni neașteptat și poate cauza vătămări corporale.

    • Nu modificați comutatoarele de blocare.

    • Verificați comutatoarele de blocare în fiecare zi și înlocuiți comutatoarele deteriorate înainte de a utiliza mașina.

    Important: Dacă sistemul de blocare de siguranță nu funcționează conform descrierii de mai jos, solicitați imediat unui distribuitor autorizat Toro să îl repare.

    1. Dacă se află pe roțile de transport, coborâți mașina pe role; consultați Coborârea mașinii pe role.

    2. Acționați frâna de parcare, asigurați-vă că pedalele de mișcare sunt în poziția NEUTRă și porniți motorul.

    3. Așezați-vă pe scaun.

    4. Cu frâna de parcare acționată, apăsați ușor o pedală de mișcare; motorul trebuie oprit după aproximativ 1 secundă.

    5. Cu motorul pornit și frâna eliberată, ridicați-vă și verificați dacă motorul se oprește după 1 secundă.

    Note: Sistemul de blocare de siguranță este, de asemenea, conceput pentru a opri motorul dacă operatorul se ridică de pe scaun în timp ce mașina se deplasează.

    Întreţinerea frânei

    Verificarea frânei de parcare

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați frâna de parcare.
    1. Conduceți sau transportați mașina pe o suprafață plană.

    2. Dacă transportați mașina, deconectați-o de la vehiculul de tractare și coborâți-o pe role; consultați Deconectarea mașinii de la vehiculul de tractare și Coborârea mașinii pe role.

    3. Cuplați frâna de parcare.

    4. Porniți motorul și setați turația la RALANTI.

    5. Așezați-vă pe scaunul operatorului.

    6. Apăsați una dintre pedalele de mișcare.

      Important: Trebuie ca mașina să nu se miște. Dacă se mișcă, reglați frâna de parcare; consultați Reglarea frânei de parcare.

      Note: Motorul se oprește într-o secundă când apăsați pedala de mișcare cu frâna de parcare acționată.

    Reglarea frânei de parcare

    1. Asigurați-vă că motorul este oprit.

    2. Eliberați frâna de parcare.

    3. Reglați frâna de parcare după cum urmează:

      • Pentru a mări forța de frânare, rotiți contrapiulița frânei în sensul acelor de ceasornic (Figura 35).

      • Pentru a reduce forța de frânare, rotiți contrapiulița frânei în sens invers acelor de ceasornic (Figura 35).

      g027634g279850
    4. Verificați frâna de parcare; consultați Verificarea frânei de parcare.

    5. Porniți motorul și setați turația la RALANTI.

    6. Așezați-vă pe scaunul operatorului.

    7. Eliberați frâna de parcare.

    8. Apăsați una dintre pedalele de mișcare.

      Maşina trebuie să se miște. Dacă mașina nu se mișcă în timp ce frâna de parcare este eliberată, repetați pașii 3 - 8 până când mașina nu se va mișca atunci când va fi acționată frâna de parcare și se va mișca atunci când frâna de parcare va fi eliberată.

    9. Acționați frâna de parcare și opriți motorul.

    Întreţinerea sistemului hidraulic

    Siguranță privind sistemul hidraulic

    • Apelați imediat la un medic în cazul în care uleiul hidraulic intră în contact cu pielea. Uleiul care pătrunde în piele trebuie să fie eliminat chirurgical în interval de câteva ore de un medic.

    • Asigurați-vă că toate furtunurile și conductele cu ulei hidraulic sunt în stare bună și toate racordurile și fitingurile hidraulice sunt etanșe înainte de a presuriza sistemul hidraulic.

    • Țineți fața și alte părți ale corpului la distanță de infiltrații sau duze care pulverizează ulei hidraulic sub presiune.

    • Utilizați carton sau hârtie pentru a detecta scurgerile de ulei hidraulic.

    • Depresurizați în siguranță sistemul hidraulic înainte de orice intervenție asupra acestuia.

    Verificarea furtunurilor hidraulice și fitingurilor

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați furtunurile hidraulice și fitingurile.
  • Verificați zilnic sistemul hidraulic pentru a descoperi eventuale scurgeri, suporturi de montare slăbite, urme de uzură, fitinguri slăbite, deteriorare din cauza condițiilor meteo sau a acțiunii substanțelor chimice. Efectuați toate reparațiile necesare înainte de a utiliza mașina.

    Atenţie

    Uleiul hidraulic scurs sub presiune poate pătrunde în piele și cauza răniri.

    • Apelați imediat la un medic în cazul în care uleiul hidraulic intră în contact cu pielea.

    • Asigurați-vă că toate furtunurile și conductele cu ulei hidraulic sunt în stare bună și toate racordurile și fitingurile hidraulice sunt etanșe înainte de a presuriza sistemul hidraulic.

    • Țineți fața și alte părți ale corpului la distanță de infiltrații sau duze care pulverizează ulei hidraulic sub presiune.

    • Utilizați carton sau hârtie pentru a detecta scurgerile de ulei hidraulic.

    • Depresurizați în siguranță sistemul hidraulic înainte de orice intervenție asupra acestuia.

    Verificarea nivelului de ulei hidraulic

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați nivelul de ulei hidraulic.Verificați nivelul de ulei hidraulic înainte de a porni motorul pentru prima dată și zilnic după aceea.
  • Note: Înainte de a lucra la orice parte a sistemului de acționare hidraulic, opriți motorul pentru a depresuriza sistemul. Înainte de a porni motorul după întreținerea sistemului hidraulic și de a pune sub presiune conductele hidraulice, verificați toate furtunurile și conectorii pentru a vedea dacă există deteriorări și pentru a vă asigura că sunt strânse. Înlocuiți furtunurile deteriorate și strângeți toate cuplajele slăbite, după cum este necesar.

    1. Pregătiți mașina pentru întreținere; consultați Pregătirea pentru întreţinere.

    2. Ridicați scaunul operatorului; consultați Ridicarea scaunului operatorului.

    3. Îndepărtați capacul și verificați nivelul de ulei hidraulic din rezervor (Figura 36).

      Nivelul de ulei hidraulic trebuie să acopere cuvântul COLD (Rece) care este ștanțat pe deflectorul rezervorului.

      g279851
    4. Dacă este necesar, adăugați uleiul hidraulic specificat în rezervor până când acoperă marcajul pentru nivelul de ulei rece de pe deflector.

      Note: Deflectorul rezervorului este marcat cu HOT (Cald) și COLD (Rece). Umpleți rezervorul până la nivelul corespunzător, în funcție de temperatura uleiului. Nivelul uleiului variază în funcție de temperatura acestuia. Nivelul rece indică nivelul uleiului atunci când este la 24°C. Nivelul cald indică nivelul uleiului atunci când este la 107°C.De exemplu: dacă uleiul are temperatura mediului ambiant, aproximativ 24°C, umpleți doar până la nivelul rece. Dacă temperatura uleiului este de aproximativ 65°C, umpleți până la jumătatea distanței dintre nivelul cald și cel rece.

    5. Puneți la loc capacul rezervorului de ulei hidraulic și strângeți-l în mod corespunzător.

      Important: Nu strângeţi excesiv capacul rezervorului.

    6. Ştergeţi orice urmă de ulei vărsat.

    7. Coborâți scaunul operatorului; consultați Coborârea scaunului operatorului.

    Specificațiile uleiului hidraulic

    Rezervorul este umplut din fabrică cu ulei hidraulic de înaltă calitate. Verificați nivelul de ulei hidraulic înainte de a porni motorul pentru prima dată și zilnic după aceea; consultați Verificarea nivelului de ulei hidraulic.

    Ulei de schimb recomandat: ulei hidraulic cu durată extinsă de viață Toro PX; disponibil în containere de 19 l sau butoaie de 208 l.

    Note: O mașină care utilizează uleiul de schimb recomandat necesită schimbări mai puțin frecvente ale uleiului și filtrului.

    Uleiuri alternative: Dacă uleiul hidraulic cu durată extinsă de viață Toro PX nu este disponibil, puteți utiliza un alt ulei hidraulic convențional, pe bază de petrol, cu specificații care se încadrează în intervalul prezentat pentru toate următoarele proprietăți ale produselor și care respectă standardele din industrie. Nu utilizaţi ulei sintetic. Consultați-vă cu distribuitorul de lubrifiant pentru a identifica un produs satisfăcător.

    Note: Toro nu își asumă răspunderea pentru daunele provocate de utilizarea unor produse necorespunzătoare; prin urmare, utilizați doar produse de la producători consacrați, care garantează pentru recomandările furnizate.

    Ulei hidraulic anti-uzură cu indice de vâscozitate ridicat/punct de curgere scăzut, ISO VG 46

    Proprietăți produs: 
     Vâscozitate, ASTM D445cSt la 40°C: 44 - 48
     Indice de vâscozitate ASTM D2270140 sau superior
     Punct de curgere, ASTM D97-37°C - -45°C
     Specificații pentru industrie:Eaton Vickers 694 (I-286-S, M-2950-S/35VQ25 sau M-2952-S)

    Note: Multe uleiuri hidraulice sunt aproape incolore, detectarea scurgerilor fiind dificilă. Un aditiv colorant roșu pentru uleiul hidraulic este disponibil în flacoane de 20 ml. Un flacon este suficient pentru 15 până la 22 litri de ulei hidraulic. Nr. piesă de comandă 44-2500 de distribuitor autorizat Toro.

    Schimbarea uleiului hidraulic și a filtrului

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 20 ore
  • Schimbați uleiul hidraulic și filtrul.
  • La intervale de 400 de ore
  • Schimbați uleiul hidraulic și filtrul.
  • Important: Utilizați doar uleiul hidraulic specificat. Alte tipuri de ulei pot cauza deteriorarea sistemului.

    Pregătire pentru schimbarea lichidului hidraulic și a filtrului

    1. Conduceți sau transportați mașina pe o suprafață plană; consultați Transportarea mașinii.

    2. Dacă motorul este în funcțiune, opriți-l.

    3. Cuplați frâna de parcare.

    4. Dacă mașina se află pe role, ridicați-o pe roțile de transport; consultați Ridicarea mașinii pe roțile pentru transport.

    5. Ridicați scaunul operatorului; consultați Ridicarea scaunului operatorului.

    6. Dacă motorul a fost în funcțiune, așteptați ca motorul și sistemul hidraulic să se răcească.

    Golirea rezervorului de ulei hidraulic

    1. Amplasați o tavă de golire cu o capacitate de 2 l sub rezervorul de ulei hidraulic (Figura 37).

      g279899
    2. Îndepărtați furtunul de alimentare cu ulei hidraulic din fitingul rezervorului și lăsați uleiul hidraulic să se scurgă complet (Figura 37).

    3. Montați furtunul hidraulic pe care le-aţi îndepărtat la pasul 2.

    4. Ștergeți orice urme de ulei hidraulic vărsat.

    5. Eliminați uleiul hidraulic uzat conform legislației locale.

    Schimbarea filtrului

    1. Curățați zona din jurul capului filtrului și al filtrului hidraulic.

    2. Amplasați lavete sub filtrul hidraulic (Figura 38).

      g279901
    3. Îndepărtați cu grijă filtrul hidraulic (Figura 38).

    4. Umpleți filtrul de schimb cu uleiul hidraulic specificat și lubrifiați garnitura de etanșare cu ulei hidraulic.

    5. Montați filtrul pe capul filtrului (Figura 38) înșurubându-l manual până când garnitura intră în contact cu capul filtrului, apoi strângeți filtrul cu încă ¾ de tură.

    6. Ștergeți orice urme de ulei hidraulic vărsat.

    7. Eliminați filtrul vechi conform legislației locale.

    Umplerea rezervorului hidraulic

    1. Coborâți mașina pe role; consultați Coborârea mașinii pe role.

    2. Îndepărtați capacul rezervorului hidraulic (Figura 39).

      g279900
    3. Umpleți rezervorul cu uleiul hidraulic specificat; consultați Specificațiile uleiului hidraulic și Verificarea nivelului de ulei hidraulic.

    4. Montați capacul rezervorului (Figura 39).

    5. Ștergeți orice urme de ulei hidraulic vărsat.

    6. Porniţi motorul şi lăsați-l să funcționeze la ralanti 3 - 5 minute.

      Pornirea motorului face să circule uleiul hidraulic și elimină aerul reținut în sistemul hidraulic.

    7. Verificați dacă există scurgeri ale rezervorului hidraulic, furtunurilor hidraulice și filtrului hidraulic ale mașinii.

      Remediați toate scurgerile de ulei hidraulic.

    8. Opriți motorul, verificați nivelul uleiului hidraulic și adăugați ulei dacă este necesar.

    9. Coborâți scaunul operatorului; consultați Coborârea scaunului operatorului.

    Întreținerea șasiului

    Verificarea presiunii din anvelope

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați presiunea din anvelopele roților pentru transport.
    1. Măsurați presiunea din anvelopele roților pentru transport.

      Presiunea trebuie să fie de 1,03 bar.

    2. Dacă presiunea din anvelope este mai mare sau mai mică de 1,03 bar, măriți sau reduceți presiunea din anvelope până când măsurați 1,03 bar.

    Verificarea mașinii pentru a determina dacă există elemente de hardware slăbite

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 5 ore
  • Verificați mașina pentru a determina dacă există elemente de hardware slăbite.
  • Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați mașina pentru a determina dacă există elemente de hardware slăbite.
  • Verificați dacă nu există piulițe și șuruburi slăbite sau lipsă la nivelul șasiului.

    Strângeți piulițele și șuruburile slăbite și înlocuiți elementele de hardware lipsă, după cum este necesar.

    Curăţare

    Curățarea mașinii

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După fiecare folosinţă
  • Curățați mașina.
  • Important: Nu folosiți apă salmastră sau refolosită pentru a curăța mașina.

    1. Curățați mașina cu apă proaspătă.

      Note: Nu folosiți un aparat de spălat cu înaltă presiune pentru a curăța mașina.

    2. Curățați murdăria și reziduurile de pe role după cum este necesar, pulverizând apă prin orificiile din carcasele rolei (Figura 40).

      g036889
    3. Curățați murdăria și reziduurile din zona din jurul motorului hidraulic (Figura 41).

      g036788
    4. Curățați murdăria și reziduurile de pe motor și nervurile de răcire a motorului (Figura 42).

      g279902

    Depozitare

    Pregătirea maşinii pentru depozitare pe termen scurt

    Mai puțin de 90 de zile
    1. Opriți mașina şi aşteptaţi oprirea oricărei mișcări înainte de a părăsi poziţia operatorului. Lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, repararea, curățarea sau depozitarea acesteia.

    2. Îndepărtați resturile de iarbă, murdăria și stratul depus de pe exteriorul părților exterioare ale întregii mașini, în special de pe role și motor. Curățați murdăria și pleava de pe exteriorul nervurilor chiulasei și al carcasei suflantei de la nivelul motorului.

      Important: Puteți spăla mașina utilizând un detergent delicat și apă. Nu spălați mașina cu presiune. Evitați utilizarea excesivă a apei, în special în apropierea motorului.

    3. Verificați și strângeți toate șuruburile și piulițele. Reparați sau înlocuiți orice piesă uzată sau deteriorată.

    4. Vopsiţi toate suprafeţele zgâriate sau de metal gol. Vopseaua este disponibilă de la distribuitorul autorizat Toro.

    Pregătirea maşinii pentru depozitare pe termen lung

    Mai mult de 90 de zile
    1. Efectuați toți pașii din Pregătirea maşinii pentru depozitare pe termen scurt.

    2. Pregătiți combustibilul cu stabilizator/aditiv conform instrucțiunilor producătorului.

    3. Adăugați stabilizator/aditiv în combustibilul din rezervor.

    4. Porniți motorul pentru a distribui combustibilul aditivat prin sistemul de alimentare timp de 5 minute.

    5. Fie opriți motorul, lăsați-l să se răcească și scurgeți combustibilul din rezervorul de combustibil, fie turați motorul până când se oprește.

    6. Porniți motorul și turați-l până se oprește. Repetați procedura cu șocul pornit până când motorul nu pornește din nou.

    7. Eliminaţi în corespunzător combustibilul. Reciclați-l conform legislației locale.

    Depozitarea maşinii

    Depozitaţi mașina într-un spaţiu de depozitare sau garaj uscat şi curat. Acoperiţi mașina pentru a o proteja şi a o menține curată.