Introducere

Pažljivo pročitajte ove informacije da biste naučili kako da pravilno koristite i održavate svoj uređaj i kako da izbegnete povrede i oštećenje proizvoda. Pravilno i bezbedno rukovanje proizvodom je vaša odgovornost.

Posetite www.Toro.com za materijale u vezi sa bezbednošću i za obuku za korišćenje proizvoda, za informacije o dodatnoj opremi, za pomoć u pronalaženju prodavca ili da biste registrovali svoj proizvod.

Kad god vam je potreban servis, originalni Toro delovi ili dodatne informacije, obratite se ovlašćenom serviseru ili Toro korisničkoj službi i pripremite broj modela i serijski broj vašeg proizvoda. Figura 1 pokazuje lokaciju modela i serijskog broja na proizvodu. Zapišite brojeve u za to predviđenom prostoru.

g005673

Ovaj priručnik navodi potencijalne opasnosti i sadrži bezbednosne poruke označene simbolom za bezbednosno upozorenje (Figura 2), koji označava opasnost koja može dovesti do teške povrede ili smrtnog ishoda ako ne poštujete preporučene mere opreza.

g000502

Ovaj priručnik koristi 2 reči za isticanje informacija. Važno skreće pažnju na posebne mehaničke informacije, a Napomena naglašava opšte informacije koje zaslužuju posebnu pažnju.

Atenţie

CALIFORNIA

Propunere 65 Avertismente

Utilizarea acestui produs poate cauza expunerea la substanţe chimice cunoscute în Statul California ca substanţe care cauzează cancerul, defectele de naştere sau afecţiuni ale sistemului reproductiv.

Siguranţă în funcţionare

  • Upoznajte se sa bezbednim korišćenjem opreme, komandama operatera i bezbednosnim znacima.

  • Budite naročito pažljivi sa hvatačima trave i drugim priključcima. Oni mogu da promene radne karakteristike i stabilnost mašine.

  • Pridržavajte se preporuka proizvođača za dodavanje ili uklanjanje tegova u točkovima ili protivtegova da bi se poboljšala stabilnost.

  • Nemojte koristiti hvatače trave na strmim nagibima. Težak hvatač trave može dovesti do gubitka kontrole ili prevrtanja mašine.

  • Usporite i budite naročito pažljivi na padinama. Pobrinite se da se na padinama krećete u preporučenom pravcu. Stanje travnjaka može da utiče na stabilnost mašine. Budite izuzetno pažljivi kada radite u blizini strmih odseka.

  • Svo kretanje na nagibima treba da bude sporo i postepeno. Nemojte vršiti nagle promene brzine, pravca ili nagle okrete.

  • Hvatač trave može da zakloni pogled prema nazad. Budite naročito pažljivi prilikom upravljanja unazad.

  • Budite pažljivi prilikom utovara ili istovara mašine sa ili na prikolicu ili kamion.

  • Nikad nemojte koristiti kada je usmerivač za pražnjenje podignut, uklonjen ili izmenjen, osim ako ne koristite hvatač trave.

  • Držite šake i stopala podalje od pokretnih delova. Nemojte vršiti podešavanja dok motor radi.

  • Parkirajte mašinu na ravnoj podlozi, deaktivirajte pogone, blokirajte točkove i isključite motor pre nego što napustite položaj operatera iz bilo kog razloga, uključujući pražnjenje hvatača trave ili otpušavanje bacača.

  • Ako uklonite hvatač trave, obavezno montirajte usmerivač za pražnjenje ili štitnik koji ste skinuli da biste postavili hvatač trave. Nemojte koristiti kosilicu ako nije montiran ili ceo hvatač trave ili usmerivač za travu.

  • Isključite motor pre uklanjanja hvatača trave ili otpušavanja bacača.

  • Nemojte dugo ostavljati travu u hvataču trave.

  • Komponente hvatača trave podložne su habanju, oštećenju i dotrajalosti, što može da vas izloži pokretnim delovima ili omogući izbacivanje predmeta. Često proveravajte komponente i zamenite ih delovima koje je preporučio proizvođač, kada je to potrebno.

Bezbednost vuče

  • Nemojte pričvršćivati opremu za vuču osim na mestu pričvršćivanja.

  • Pridržavajte se priloženih preporuka proizvođača u vezi sa ograničenjem težine za opremu koja se vuče i vučom na nagibima.

  • Nemojte nikada dozvoliti deci ni drugim osobama da budu u opremi koja se vuče ili na njoj.

  • Na nagibima, težina opreme koja se vuče može prouzrokovati gubitak prianjanja i gubitak kontrole. Smanjite vučenu težinu i usporite.

  • Zaustavni put se povećava sa težinom vučenog tereta. Krećite se polako i omogućite dodatno rastojanje za zaustavljanje.

  • Pravite široka skretanja kako biste držali priključak dalje od mašine.

  • Nemojte vući teret koji je teži od mašine koja ga vuče.

Decal-uri instrucţionale şi de siguranţă

Graphic

Bezbednosne nalepnice i uputstva su lako vidljivi operateru i nalaze se u blizini svake oblasti sa potencijalnom opasnošću. Zamenite svaku nalepnicu koja je oštećena ili nedostaje.

decal136-4164
decal109-6809
decal133-8061

Reglare

Utvrdite levu i desnu stranu mašine iz uobičajenog položaja operatera.

Priprema mašine

Izvršite sledeću proceduru da biste pripremili mašinu za priključivanje duvača i završnog kompleta.

  1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini.

  2. Deaktivirajte prekidač za kontrolu sečiva, aktivirajte parkirnu kočnicu i pomerite ručice za kontrolu kretanja prema spolja u NEUTRALNI-ZAKLJUčANI položaj.

  3. Isključite motor i uklonite ključ.

  4. Proverite da je mašina obezbeđena protiv pomeranja pre nego što počnete da radite na njoj.

  5. Popravite sve iskrivljene ili oštećene delove kućišta mašine i zamenite sve delove koji nedostaju.

  6. Očistite svu prljavštinu sa kućišta mašine i stražnjeg dela mašine radi lakše montaže.

Montaža tega

Piese solicitate pentru această procedură:

Ležište za teg1
Levi nosač ležišta za teg1
Desni nosač ležišta za teg1
Teg oblika kofera – 16 kg1
Sigurnosna šipka1
Zavrtanj (⅜ × 1¼")2
Navrtka sa prirubnicom (⅜")4
Zavrtanj sa poluokruglom kapom (⅜ × 1")2
Samourezujući zavrtanj (5/16 × ¾")2

Avertisment

Sakupljač menja distribuciju težine kod mašine. Korišćenje mašine bez prednjih tegova može dovesti do nestabilnosti, usled čega može doći do gubitka kontrole.

Pazite da prednji tegovi budu pravilno montirani pre nego što koristite mašinu sa priključenim sakupljačem.

  1. Skinite postojeći zavrtanj i navrtku sa leve i desne strane platforme gde ćete montirati nosače ležišta za teg.

  2. Pomoću dva samourezujuća zavrtnja (5/16 × ¾"), 2 zavrtnja (⅜ × 1¼"), i navrtke sa prirubnicom (⅜") pričvrstite levi i desni nosač ležišta za teg na mašinu (Figura 3).

    g196533
  3. Pomoću 2 zavrtnja sa poluokruglom kapom (⅜ × 1") i navrtki sa prirubnicom pričvrstite ležište za teg za nosače (Figura 4).

    g196549
  4. Umetnite teg oblika kofera u ležište za teg tako da je strana sa žljebom okrenuta ka prednjoj strani mašine (Figura 5).

    g196560
  5. Umetnite sigurnosnu šipku u ležište i okrenite je u zaključani položaj (Figura 5).

Important: Skinite teg oblika kofera kad god skidate priključni sakupljač.

Skidanje usmerivača za travu i poklopca kaiša

Atenţie

Nepokriveni otvor za pražnjenje može da omogući mašini da baca predmete prema vama ili prolaznicima i da dovede do teške povrede. Takođe, može doći do kontakta sa sečivom.

Nikada nemojte koristiti kosilicu ako niste montirali ploču za malčiranje, usmerivač za pražnjenje ili sistem za sakupljanje trave.

Pre svake upotrebe pregledajte usmerivač za travu da vidite da li je oštećen. Zamenite sve oštećene delove pre upotrebe.

  1. Otkačite oprugu iz ureza na nosaču usmerivača, skinite osigurač (samo za modele koji podležu CE označavanju) i izvucite šipku iz zavarenih nosača kućišta, opruge i usmerivača za pražnjenje (Figura 6).

    Note: Vaš bacač može izgledati drugačije od prikazanog.

    g190642
  2. Skinite usmerivač (Figura 6).

  3. Skinite 4 vijka (¼ × ½") koji pričvršćuju desni poklopac kaiša, pa skinite poklopac kaiša (Figura 7).

    Note: Sačuvajte ta 4 vijka (¼ × ½") radi montaže u proceduri Montaža sklopa remenice, poklopca kaiša i zavrtnja sa osloncem.

    g200974

Montaža pregrade i nosača duvača

Piese solicitate pentru această procedură:

Nosač duvača1
Vijak sa šestougaonom glavom i podloškom (⅜ × ¾")2
Pregrada1
Zavrtanj sa poluokruglom kapom (5/16 × ¾")4
Navrtka sa prirubnicom (5/16")4
  1. Montirajte nosač duvača na kućište kosilice pomoću 2 vijka sa šestougaonom glavom i podloškom (⅜ × ¾") kako je prikazano na Figura 8.

    g201299
  2. Skinite postojeći zavrtanj i navrtku sa kućišta kosilice (Figura 9).

    Important: Kod kućišta kosilice od 122 cm i 152 cm, ima samo jedan zavrtanj i navrtka koje možete da skinete.Kod kućišta kosilice od 137 cm skinite zavrtanj i navrtku kako je prikazano na Figura 9.

    g206498
  3. Montirajte levu stranu pregrade pomoću zavrtnja sa poluokruglom kapom (5/16 × ¾") i navrtke (5/16") kako je prikazano na Figura 10.

  4. Olabavite 2 zavrtnja sa poluokruglom kapom (5/16 × ¾") u urezima na pregradi pa povlačite pregradu dok rupa ne bude poravnata sa rupom na kućištu kosilice (Figura 10).

  5. Montirajte pregradu kako je prikazano na Figura 10.

    Important: Pazite da upotrebite ispravnu rupu za pregradu; pogledajte Figura 10.

  6. Zategnite 2 zavrtnja sa poluokruglom kapom (5/16 × ¾") u urezima na pregradi (Figura 10).

    g206496

Montaža sklopa remenice, poklopca kaiša i zavrtnja sa osloncem

Piese solicitate pentru această procedură:

Sklop remenice1
Poklopac kaiša1
  1. Skinite navrtku i podlošku sa desne remenice kućišta kosilice.

  2. Montirajte sklop remenice na desnu remenicu kućišta kosilice pomoću navrtke i podloške koje ste prethodno skinuli (Figura 11).

    Important: Kod kućišta kosilice od 122 cm koristite malu remenicu duvača.Kod kućišta kosilice od 137 cm i 152 cm koristite veliku remenicu duvača.

  3. Zategnite navrtku momentom od 136 N∙m do 149 N∙m.

    g201880
  4. Montirajte novi poklopac kaiša preko skopa remenice pomoću 4 vijka (¼ × ½") koje ste prethodno skinuli kako je prikazano na Figura 12.

    g201435

Montaža nosača priključka

Piese solicitate pentru această procedură:

Podupirač za stabilizaciju1
Zavrtanj sa poluokruglom kapom (5/16 × ¾")2
Kontranavrtka (5/16")4
Samourezujući vijak (5/16 × ¾")2
Zavrtanj (5/16 × 1")2
Okretni ram 1
Rascepka 2
Šipka 2
Podloška 2
  1. Skinite postojeća 2 zavrtnja, 2 navrtke i nosač kuke sa donjeg dela štitnika motora (Figura 13).

    g308798
  2. Montirajte podupirač za stabilizaciju na štitnik motora pomoću 2 zavrtnja sa poluokruglom kapom (5/16 × ¾") i 2 kontranavrtke (5/16") kako je prikazano na Figura 14.

    g308799
  3. Skinite postojeća 2 samourezujuća vijka sa donjeg dela rama mašine (Figura 16).

  4. Blago pričvrstite okretni ram na ram mašine pomoću 2 zavrtnja (5/16 × 1") i 2 kontranavrtke (5/16") kako je prikazano na Figura 15.

    g302477
  5. Okrenite okretni ram nagore i pričvrstite ga za donji deo rama mašine pomoću 2 samourezujuća vijka (5/16 × ¾") kako je prikazano na Figura 16.

    g308797
  6. Pritegnite 2 zavrtnja (5/16 × 1") i 2 kontranavrtke (5/16") kako je prikazano na Figura 15.

  7. Postavite savijeni, prošireni kraj šipke u urez oblika ključaonice na levoj strani rama mašine, pa pomerite šipku unazad da ulegne u ram (Figura 17).

    Note: Ponovite ovaj korak na desnoj strani mašine.

    g308335
  8. Umetnite savijene krajeve šipki u nosač priključka kako je prikazano na Figura 17 pa pričvrstite kraj svake šipke pomoću podloške i rascepke.

Montaža šipke brave

Piese solicitate pentru această procedură:

Šipka brave1
Rascepka1

Montirajte šipku brave pomoću rascepke (Figura 18).

g201213

Sastavljanje poklopca sakupljača

Piese solicitate pentru această procedură:

Poklopac sakupljača1
Mrežica sakupljača1
Rascepka2
  1. Prevrnite poklopac sakupljača.

  2. Postavite mrežicu kako je prikazano na Figura 19 i proverite da ima nagib naniže prema vrećama za sakupljanje trave.

    Note: Pazite da mrežice nalegnu na mesto i da se jezičci zakače za poklopac sakupljača.

    g201881

Montaža poklopca sakupljača

Piese solicitate pentru această procedură:

Vreća za travu2
  1. Montirajte poklopac sakupljača na ram sakupljača.

    Note: Vaš sakupljač može izgledati drugačije od prikazanog.

  2. Navucite nosače preko šipki na ramu sakupljača pa postavite kružni osigurač u rupu na desnoj šipki (Figura 20).

  3. Okrenite poklopac sakupljača nadole u radni položaj.

    Note: Da biste skinuli kružni osigurač, nastavite da ga okrećete u istom smeru kao prilikom postavljanja.

    g016265
  4. Podignite poklopac sakupljača i postavite vreće tako što ćete zakačiti kuke rama za vreće na nosače za kuke (Figura 21).

    g300378
  5. Spustite poklopac sakupljača na vreće (Figura 22).

    g033030
  6. Pričvrstite poklopac pomoću brave (Figura 22).

Montaža sklopa duvača

Piese solicitate pentru această procedură:

Sklop duvača1

Atenţie

Nepokriveni otvor za pražnjenje može da omogući kosilici da baca predmete prema vama ili posmatračima, što može dovesti do teške povrede. Takođe, može doći do kontakta sa sečivom.

  • Nikada nemojte koristiti kosilicu bez poklopca, ploče za malčiranje ili cevi i hvatača za travu.

  • Proverite da je usmerivač za travu montiran kada skinete cev i hvatač za travu.

Important: Montirajte bočni izbacivač kada skinete sakupljač i duvač.

Important: Sačuvajte sve pričvršćivače i bočni izbacivač.

  1. Po potrebi montirajte kaiš na remenicu duvača (Figura 25).

  2. Umetnite obrtni oslonac duvača u nosač duvača i okrenite sklop duvača na unutra prema mašini (Figura 23).

    Note: Sklop duvača bi trebalo automatski da se zabravi kako je prikazano na Figura 24.

    g201514
    g201893

Montaža kaiša duvača i pogonjenog poklopca skupljača

Piese solicitate pentru această procedură:

Pogonjeni poklopac skupljača1
Kaiš duvača1
  1. Postavite kaiš oko remenice duvača (Figura 25 i Figura 26); pogledajte Montaža sklopa duvača.

    Koristite sledeći kaiš u zavisnosti od veličine kućišta kosilice:

    Kućište kosilice od 122 cmKućište kosilice od 137 cmKućište kosilice od 152 cm
    Toro deo br. 127-0074Toro deo br. 127-0075Toro deo br. 127-0076
    g201516
    g201513
  2. Pazite da kaiš ostane poravnat sa remenicom duvača dok montirate sklop duvača.

  3. Povucite remenicu prenosnika sa oprugom da se odmakne od fiksiranog stubića opruge, pa provucite kaiš oko remenice kućišta kosilice (Figura 26).

    Note: Pazite da je kaiš pravilno provučen oko remenice duvača.

  4. Provucite kaiš oko pogonske remenice kako je prikazano na Figura 25 i Figura 26.

  5. Postavite pogonjeni poklopac sakupljača preko poklopca kaiša i pričvrstite ga zatezanjem ručice (Figura 27).

    g201515

Montaža odvodnih cevi

Piese solicitate pentru această procedură:

Gornja cev 1
Vijak (¼ × ¾") 2
Podloška(¼")2
Kontranavrtka (¼") 2
Donja cev 1

Important: Pazite da je visina košenja na kućištu kosilice postavljena na najniži položaj pre nego što montirate odvodne cevi.

Note: Nemojte zaboraviti da montirate usmerivač za travu kad skinete sakupljač sa kosilice.

  1. Deaktivirajte PTO i aktivirajte parkirnu kočnicu.

  2. Isključite motor i uklonite ključ.

  3. Spustite kućište kosilice do najnižeg položaja za visinu košenja.

  4. Uklonite vreće da biste videli cev ispod poklopca.

  5. Spustite i zabravite poklopac.

  6. Pomoću obe brave pričvrstite donju cev za sklop duvača (Figura 28).

    Note: Pazite da urez bude na donjoj cevi sa donje strane kad je cev postavljena (Figura 30).

    g018444
  7. Upamtite gde su 2 zavrtnja na gornjoj cevi postavljena.

    Note: Rupa pored izlivenih strelica se neće koristiti.

  8. Skinite 2 zavrtnja na donjem kraju gornje cevi.

  9. Upotrebite te 2 rupe kao šablon za donju cev.

    Note: Sačuvajte pričvršćivače.

  10. Uvucite gornji kraj (bez rupa) gornje cevi kroz zaptivku za cev na poklopcu tako što ćete ugurati cev kroz zaptivku dok ne dodirne unutrašnju stranu poklopca.

  11. Malo izvucite gornju cev tako da zaptivka bude ispupčena prema spolja i preko donje cevi (Figura 29).

    g018440
  12. Poravnajte rupe na gornjoj cevi sa udubljenjima na površini donje cevi.

    Note: Pazite da bočni profil izgleda kako je prikazano na Figura 30.

    Note: Nemojte koristiti otvorenu rupu u blizini izlivenih strelica.

    g020776
  13. Koristeći postojeće rupe na gornjoj cevi kao šablon, izbušite 2 rupe prečnika 6,5 mm, kroz udubljenja na donjoj cevi (Figura 31).

    g018439
  14. Skinite gornju i donju cev sa mašine.

  15. Privucite cevi jednu drugoj i poravnajte rupe.

  16. Postavite podloške (¼") na zavrtnje (Figura 31).

  17. Pomoću nasadnog ključa postavite vijke (¼ × ¾") i podloške (¼") sa unutrašnje strane donje cevi pa kroz postojeće rupe u gornjoj cevi (Figura 31).

  18. Pričvrstite cevi jednu za drugu pomoću navrtki (¼") kako je prikazano na Figura 31.

  19. Uvucite gornju odvodnu cev kroz zaptivku za cev na poklopcu.

  20. Malo izvucite gornju cev tako da zaptivka bude ispupčena prema spolja i preko sklopa duvača (Figura 29).

  21. Pomoću obe brave pričvrstite donju cev za sklop duvača (Figura 28).

Operare

Atenţie

Da biste izbegli telesne povrede, pratite sledeće procedure:

  • Upoznajte se sa svim uputstvima za rad i bezbednost u Priručniku za operatera za kosilicu pre nego što koristite ovaj priključak.

  • Nikad nemojte skidati odvodnu cev, vreće, poklopac sakupljača ili izbacivač dok motor radi.

  • Uvek isključite motor i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave pre nego što uklanjate blokadu iz sistema za sakupljanje trave.

  • Nikada nemojte izvoditi radove održavanja ili obavljati popravke dok motor radi.

Atenţie

Bez montiranog usmerivača za travu, cevi sakupljača ili čitavog sklopa sakupljača za travu, vi i druge osobe ste izloženi dodiru sa sečivom i odbačenim otpacima. Kontakt sa rotirajućim sečivima kosilice i odbačenim otpacima dovodi do povrede ili smrtnog ishoda.

  • Uvek montirajte usmerivač za travu kada uklonite sakupljač ili promenite na režim bočnog izbacivanja.

  • Ako se usmerivač za travu ikada ošteti, odmah ga zamenite. Usmerivač za travu usmerava materijal nadole prema travnjaku.

  • Nikada nemojte stavljati šake ili stopala ispod kosilice.

  • Nikad ne pokušavajte da očistite oblast pražnjenja ili sečiva kosilice osim ako ne isključite priključno vratilo (PTO) i ne okrenete ključ za paljenje u položaj za isključivanje. Takođe, uklonite ključ i svucite kablove sa svećica.

  • Isključite motor pre otpušavanja izbacivača.

Pražnjenje vreća za travu

Pericol

Otpad poput lišća, trave i šiblja može da se zapali. Požar u predelu motora može da izazove telesne povrede i materijalnu štetu.

  • Pazite da se u predelu motora i izduvnog lonca ne nakupljaju otpaci.

  • Kada otvarate poklopac sakupljača, pazite da otpad ne pada na predeo motora i izduvnog lonca.

  • Sačekajte da se mašina ohladi pre odlaganja.

Budite pažljivi kad podižete pune vreće za travu ili manipulišete sa njima. Za pražnjenje vreća za travu:

  1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini i deaktivirajte prekidač za kontrolu sečiva.

  2. Pomerite ručice za kontrolu kretanja prema spolja u neutralni položaj, isključite motor, uklonite ključ, aktivirajte parkirnu kočnicu i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave pre nego što napustite položaj operatera.

  3. Otvorite (podignite) poklopac sakupljača (Figura 32).

    g005758
  4. Sabijte otpatke u vreće. Obema rukama podignite vreću i otkačite je sa nosača. Ispraznite vreću. Ponovite postupak za drugu vreću.

    g300218
    g300217
  5. Postavite vreće tako što ćete zakačiti kuke rama za vreće na nosače.

  6. Spustite poklopac sakupljača na vreće.

Čišćenje blokada iz sakupljača

Atenţie

Kad sakupljač radi, duvač se okreće i može da odseče ili povredi šake i prste.

  • Pre podešavanja, čišćenja, popravljanja ili provere duvača, kao i pre otpušavanja izbacivača, zaustavite motor i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave. Uklonite ključ.

  • Pomoću štapa ili sličnog predmeta, nikako rukama, uklonite blokadu iz duvača i cevi.

  • Držite lice, šake, stopala i ostale delove tela i odeće dalje od prikrivenih, pokretnih ili rotirajućih delova.

  1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini i deaktivirajte prekidač za kontrolu sečiva.

  2. Pomerite ručice za kontrolu kretanja prema spolja u neutralni položaj, zaustavite motor, uklonite ključ, aktivirajte parkirnu kočnicu i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave pre nego što napustite položaj operatera.

  3. Proverite vreće za travu i ispraznite ih ako su pune.

  4. Uklonite i odvojite odvodnu cev i izbacivač od poklopca sakupljača i kosilice. Pomoću štapa ili sličnog predmeta, pažljivo uklonite i očistite blokadu iz kosilice, odvodne cevi, izbacivača i poklopca sakupljača.

  5. Kad uklonite blokadu, montirajte kompletan sistem za sakupljanje trave i nastavite sa radom.

Uklanjanje sakupljača

Avertisment

Neuklanjanje prednjih tegova sakupljača i korišćenje mašine bez priključenog sakupljača mogu dovesti do nestabilnosti, usled čega može doći do gubitka kontrole.

  • Uvek uklonite prednje tegove kad uklanjate priključni sakupljač.

  • Nikada nemojte rukovati mašinom bez priključnog sakupljača i montiranim prednjim tegovima.

Sakupljač možete da uklonite ponavljanjem odeljaka o postavljanju sve montirane opreme povezane sa sakupljačem u obrnutom redosledu. Ako su tegovi montirani, uvek uklonite prednje tegove sakupljača kada uklanjate priključke sakupljača.

Note: Zaustavna pregrada treba da se ukloni samo kad se montira komplet za malčiranje.

Indicaţii de exploatare

Saveti za sakupljanje trave

Svest o veličini mašine sa priključkom

Imajte na umu da je mašina duža i šira kad je ovaj priključak montiran. Ako se okrećete pod premalim uglom u tesnom prostoru, možete oštetiti priključak.

Trimovanje

Uvek trimujte levom stranom kosilice. Nemojte trimovati desnom stranom kosilice jer možete da oštetite cev sakupljača i odvodnu cev.

Visina košenja

Nemojte odabrati prenisku visinu košenja jer dugačka trava koja okružuje kosilicu može da spreči vazduh da prolazi ispod kosilice i ulazi u sistem za sakupljanje trave. Ako ispod kosilice ne prolazi dovoljno vazduha, sistem za sakupljanje trave će se zapušiti.

Učestalost košenja

Kosite travu često, naročito kada brzo raste. Ako trava isuviše poraste moraćete dvaput da je kosite.

Tehnika košenja

Za najbolji izgled travnjaka obavezno malo preklopite kosilicu preko dela koji ste prethodno pokosili. Time se smanjuje opterećenje motora i opasnost od zapušavanja cevi sakupljača i odvodne cevi.

Brzina sakupljanja

Najčešće ćete sakupljati travu sa gasom kosilice u položaju za BRZ rad i voziti normalnom brzinom kretanja. Međutim, kad je trava izuzetno suva i prašnjava, možda će biti pogodnije da malo smanjite brzinu gasa a povećate brzinu kretanja kosilice. Sistem za sakupljanje trave bi mogao da se zapuši ako vozite prebrzo a brzina motora postane prespora. Na uzbrdicama će možda biti potrebno da usporite brzinu kretanja kosilice. Time se lakše održava brzina motora i efikasnost sakupljanja trave. Kosite nizbrdo kad god je to moguće.

Avertisment

Kako se sakupljač puni, dodaje se dodatna težina na zadnji kraj mašine. Ako se naglo zaustavljate i krećete na uzbrdicama, možete izgubiti kontrolu nad upravljanjem ili bi mašina mogla da se prevrne.

  • Nemojte se naglo zaustavljati ni kretati kad se krećete uzbrdo ili nizbrdo. Izbegavajte da krećete na uzbrdici.

  • Ako ipak zaustavite mašinu dok se krećete uzbrdo, deaktivirajte kontrolu sečiva. Zatim se spustite unazad niz brdo u sporoj brzini.

  • Izbegavajte nagle okrete ili nagle promene brzine na nagibima.

  • Nikada nemojte rukovati mašinom bez priključnog sakupljača i montiranim prednjim tegovima.

Sakupljanje visoke trave

Predugačka trava je teška i možda neće biti potpuno ubačena u vreće za travu. Ako se to dogodi, odvodna cev i cev sakupljača bi mogle da se zapuše. Da biste izbegli zapušavanje sistema za sakupljanje trave, pokosite travu na visokoj visini košenja, a zatim spustite kosilicu na vašu uobičajenu visinu košenja i ponovite postupak sakupljanja.

Sakupljanje mokre trave

Trudite se da uvek kosite travu kad je suva jer će vaš travnjak onda izgledati uredno. Ako morate da kosite mokru travu, koristite konvencionalnu funkciju bočnog izbacivanja trave. Nekoliko sati kasnije, kad se pokošena trava osuši, montirajte kompletni priključni sakupljač trave i usisajte pokošenu travu.

Znaci začepljenja

Dok sakupljate travu, mala količina pokošene trave se obično izduvava sa prednje strane kosilice. Izduvavanje prevelike količine pokošene trave je znak da su vreće pune ili da je sistem zapušen.

Întreţinere

Note: Utvrdite levu i desnu stranu mašine iz uobičajenog položaja operatera.

Program(e) de întreţinere recomandat(e)

Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
După primele 8 ore
  • Pregledajte kaiš duvača.
  • Pregledajte sakupljač.
  • După fiecare folosinţă
  • Očistite mrežicu poklopca.
  • Očistite sakupljač.
  • La intervale de 25 de ore
  • Pregledajte kaiš duvača.
  • La intervale de 100 de ore
  • Pregledajte sakupljač.
  • Atenţie

    Ako ostavite ključ u prekidaču kontakta neko bi mogao slučajno da pokrene motor i da ozbiljno povredi vas ili nekog od posmatrača.

    Pre bilo kakvog održavanja, uklonite ključ i skinite kabl sa svećice. Gurnite kabl na stranu da ne bi slučajno došao u dodir sa svećicom.

    Atenţie

    Motori mogu biti vreli kad rade. Dodirivanje vrelih površina može dovesti do teških opekotina.

    Sačekajte da se motor ohladi pre nego što ga dodirnete, naročito izduvni lonac.

    Atenţie

    Otpad poput lišća, trave i šiblja može da se zapali. Požar u predelu motora može da izazove telesne povrede i materijalnu štetu.

    • Pazite da se u predelu motora i izduvnog lonca ne nakupljaju otpaci.

    • Kada otvarate poklopac sakupljača, pazite da otpad ne pada na predeo motora i izduvnog lonca.

    • Sačekajte da se mašina ohladi pre odlaganja.

    Priprema za održavanje

    Pre obavljanja radova na održavanju mašine izvršite sledeće korake:

    1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini.

    2. Deaktivirajte PTO, pomerite ručice za kontrolu kretanja u NEUTRALNI-ZAKLJUčANI položaj i aktivirajte parkirnu kočnicu.

    3. Isključite motor i uklonite ključ.

    4. Očistite svu prljavštinu sa kućišta i stražnjeg dela kosilice radi lakšeg održavanja.

    Čišćenje mrežice poklopca

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După fiecare folosinţă
  • Očistite mrežicu poklopca.
    1. Otvorite poklopac sakupljača.

    2. Očistite otpatke sa mrežice.

    3. Zatvorite poklopac sakupljača.

    Čišćenje sakupljača i vreća

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După fiecare folosinţă
  • Očistite sakupljač.
    1. Operite poklopac sakupljača iznutra i spolja, vreće, cev i donju stranu kosilice.

      Note: Za uklanjanje prljavštine koristite blagi deterdžent za automobile.

    2. Obavezno uklonite slepljenu travu sa svih delova.

    3. Nakon pranja svih delova pustite ih da se potpuno osuše.

    Note: Kad su svi delovi montirani, pokrenite mašinu i pustite je da radi jedan minut da bi se bolje osušila.

    Pregled kaiša duvača

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 8 ore
  • Pregledajte kaiš duvača.
  • La intervale de 25 de ore
  • Pregledajte kaiš duvača.
  • Proverite da li na kaiševima ima pukotina, iskrzanih ivica, tragova gorenja ili bilo kakvih drugih oštećenja. Zamenite oštećene kaiševe.

    Zamena kaiša duvača

    1. Skinite plastični poklopac kaiša.

    2. Povucite remenicu prenosnika sa oprugom unazad da bi se otpustila zategnutost kaiša (Figura 35).

      g202246
    3. Skinite postojeći kaiš sakupljača sa remenice kućišta kosilice.

    4. Skinite duvač sa kućišta kosilice.

    5. Skinite postojeći kaiš sakupljača sa remenica duvača.

    6. Postavite novi kaiš oko remenica duvača (Figura 35).

    7. Postavite duvač na nosač duvača.

    8. Postavite novi kaiš oko remenice kućišta kosilice (Figura 35).

    9. Povucite remenicu prenosnika sa oprugom unazad i postavite kaiš na remenicu prenosnika sa oprugom (Figura 35).

    Pregled sakupljača

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 8 ore
  • Pregledajte sakupljač.
  • La intervale de 100 de ore
  • Pregledajte sakupljač.
    1. Proverite gornju cev, donju cev, poklopac sakupljača i sklop sakupljača.

      Note: Zamenite te delove ako su puknuti ili polomljeni.

    2. Proverite vreće, ram sakupljača i mrežicu.

      Note: Zamenite sve delove koji su puknuti ili polomljeni.

    3. Zategnite sve navrtke, vijke i zavrtnje.

    Pregled sečiva kosilice

    1. Redovno pregledajte sečiva kosilice i pregledajte ih svaki put kad sečivo udari u neko strano telo.

    2. Ako su sečiva veoma istrošena ili oštećena, montirajte nova sečiva; pogledajte Priručnik za operatera za vašu mašinu za uputstva o kompletnom održavanju sečiva.

    Depozitare

    Skladištenje priključnog sakupljača

    1. Očistite sakupljač; pogledajte odeljak Čišćenje priključnog sakupljača.

    2. Pregledajte sakupljač da vidite da li je oštećen; pogledajte odeljak Pregled priključnog sakupljača.

    3. Proverite da su vreće za travu prazne i potpuno suve.

    4. Spremite sakupljač na čisto, suvo mesto sklonjeno od direktnog sunca. Time se štite plastični delovi i produžava životni vek sakupljača. Ako morate da skladištite sakupljač napolju, pokrijte ga pokrivačem otpornim na vremenske uslove.

    Înlăturarea defecţiunilor

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Postoje neuobičajene vibracije.
    1. Sečivo/sečiva za košenje su iskrivljena ili nisu balansirana.
    2. Montažni zavrtanj za sečivo je labav.
    3. Neka od remenica duvača ili sklop remenice je labav/a.
    4. Kaiš sakupljača je istrošen.
    5. Lopatica/lopatice duvača su iskrivljene ili nisu balansirane.
    1. Montirajte novo sečivo/sečiva.
    2. Zategnite montažni zavrtanj za sečivo.
    3. Zategnite odgovarajuću remenicu.
    4. Zamenite kaiš.
    5. Obratite se ovlašćenom serviseru.
    Smanjeni učinak sakupljanja trave
    1. Brzina motora je premala.
    2. Mrežica u poklopcu sakupljača je zapušena.
    3. Kaiš sakupljača je labav.
    4. Neka cev ili duvač je zapušen/a.
    5. Vreće su pune.
    1. Uvek radite sa motorom pod punim gasom.
    2. Skinite otpatke, lišće ili pokošenu travu sa mrežice.
    3. Zamenite kaiš sakupljača.
    4. Pronađite i uklonite otpatke koji prave začepljenje.
    5. Ispraznite levak.
    Duvač i cevi se isuviše često zapušavaju.
    1. Vreće su previše pune.
    2. Brzina motora je premala.
    3. Trava je previše vlažna.
    4. Trava je previše dugačka.
    5. Mrežica u poklopcu sakupljača je zapušena.
    6. Brzina kretanja je prevelika.
    7. Kaiš sakupljača je istrošen.
    1. Češće praznite travu.
    2. Uvek radite sa motorom pod punim gasom.
    3. Kosite travu kad je suva.
    4. Kosite najviše 51 do 76 mm ili ⅓ visine trave, šta bude manje.
    5. Skinite otpatke, lišće ili pokošenu travu sa mrežice.
    6. Vozite sporije pri punom gasu.
    7. Zamenite kaiš.
    Izduvavanje otpadaka
    1. Vreće su previše pune.
    2. Brzina kretanja je prevelika.
    3. Kućište kosilice nije nivelisano.
    1. Češće praznite travu.
    2. Vozite mašinu sporom brzinom kretanja dok motor radi pri punom gasu.
    3. Pogledajte Priručnik za operatera za vašu mašinu za uputstvo kako da nivelišete kućište kosilice.
    Lopatica duvača ne može slobodno da se okreće.
    1. Duvač je zapušen.
    2. Lopatica nije poravnata.
    1. Skinite otpatke, lišće ili pokošenu travu sa lopatice duvača.
    2. Obratite se ovlašćenom serviseru.