Увод

Ova gurajuća kosilica sa rotacionim sečivom je namenjena za upotrebu od strane stručnog, unajmljenog operatera. Prevashodno je projektovana za košenje trave na dobro održavanim travnjacima stambenih ili poslovnih objekata. Korišćenje ovog proizvoda za namene za koje nije predviđen može da bude opasno po vas i okolne posmatrače.

Pažljivo pročitajte ove informacije da biste naučili kako da pravilno koristite i održavate svoj uređaj i kako da izbegnete povrede i oštećenje proizvoda. Pravilno i bezbedno rukovanje proizvodom je vaša odgovornost.

Posetite www.Toro.com za više informacija, uključujući savete u vezi sa bezbednošću, materijale za obuku, informacije o dodatnoj opremi, pomoć u pronalaženju prodavca ili da biste registrovali svoj proizvod.

Kad god vam je potreban servis, originalni Toro delovi ili dodatne informacije, obratite se ovlašćenom serviseru ili Toro korisničkoj službi i pripremite broj modela i serijski broj vašeg proizvoda. Слика 1 pokazuje lokaciju modela i serijskog broja na proizvodu. Zapišite brojeve u za to predviđenom prostoru.

Important: Možete da mobilnim uređajem skenirate QR kôd na nalepnici sa serijskim brojem (ako je deo opreme) kako biste pristupili informacijama o garanciji, delovima i drugim informacijama o proizvodu

g315569

Ovaj priručnik pokazuje potencijalne opasnosti i sadrži bezbednosne poruke označene simbolom za bezbednosno upozorenje (Слика 2), koji signalizira opasnost koja može dovesti do teške povrede ili smrtnog ishoda ako ne pratite preporučene mere opreza.

g000502

Ovaj priručnik koristi 2 reči za isticanje informacija. Važno skreće pažnju na posebne mehaničke informacije, a Napomena naglašava opšte informacije koje zaslužuju posebnu pažnju.

Ovaj proizvod zadovoljava sve relevantne evropske direktive; za detalje pogledajte odvojeni list deklaracije o usklađenosti (DOC) za određeni proizvod.

Bruto ili neto obrtni moment: Bruto ili neto obrtni moment ovog motora je ocenio proizvođač motora u laboratoriji u skladu sa Društvom automobilskih inženjera (engl. Society of Automotive Engineers, SAE) J1940 ili J2723. S obzirom da je konfigurisan da zadovolji zahteve u pogledu bezbednosti, emisije i rada, stvarni obrtni moment motora na ovoj klasi kosilice biće značajno manji. Potražite informacije proizvođača motora priložene uz ovu mašinu.

Nemojte vršiti neovlašćene izmene ili onemogućavati sigurnosne uređaje na mašini i redovno proveravajte njihovu ispravnost. Ne pokušavajte da podešavate ili menjate kontrolu brzine motora; time možete dovesti do nebezbednih radnih uslova, a time i do telesne povrede.

Безбедност

Ova mašina je projektovana u skladu sa EN ISO 5395.

Opšta bezbednost

Ovaj proizvod je u stanju da amputira šake i stopala i da baca predmete. Uvek poštujte sva bezbednosna uputstva kako biste izbegli tešku telesnu povredu ili smrtni ishod.

  • Pre pokretanja motora, s razumevanjem pročitajte i pridržavajte se uputstava i upozorenja u ovom priručniku za operatera i na mašini i priključcima.

  • Nemojte približavati šake ili stopala pokretnim delovima ili ispod mašine. Držite se podalje od svakog otvora za pražnjenje.

  • Nemojte da rukujete mašinom ako svi štitnici i drugi sigurnosni zaštitni uređaji nisu na mestu i ne funkcionišu pravilno na mašini.

  • Vodite računa da posmatrači i deca budu van radnog prostora. Ne dozvolite deci da koriste mašinu. Samo osobama koje su odgovorne, obučene, upoznate sa uputstvima i fizički u stanju dozvolite da koriste mašinu.

  • Pre servisiranja, punjenja goriva ili odčepljivanja mašine, zaustavite mašinu, isključite motor i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

Nepravilno korišćenje ili održavanje ove mašine akumulatora može dovesti do povrede. Da biste smanjili mogućnost povrede, poštujte ova bezbednosna uputstva i uvek obratite pažnju na simbol za bezbednosno upozorenje Graphic, koji znači Oprez, Upozorenje ili Opasnost – uputstvo za ličnu bezbednost. Nepoštovanje ovih uputstava može dovesti do telesne povrede ili smrtnog ishoda.

Безбедносне налепнице и налепнице са инструкцијама

Graphic

Bezbednosne nalepnice i uputstva su lako vidljivi operateru i nalaze se u blizini svake oblasti sa potencijalnom opasnošću. Zamenite svaku nalepnicu koja je oštećena ili nedostaje.

decaloemmarkt
decal112-8760
decal116-7581
decal116-8528
decal116-9313
decal120-9570
decal136-9078
decal127-6865
decal130-9656
decal139-5405
decal145-3851
decal116-7583

Подешавање

Important: Uklonite i odložite zaštitnu plastičnu ploču koja pokriva motor i svaku drugu plastiku ili omot na mašini.

Montaža ručke

Упозорење

Nepravilno sklapanje ili rasklapanje ručke može da ošteti kablove i time izazove opasne radne uslove.

  • Nemojte oštetiti kablove prilikom sklapanja ili rasklapanja ručke.

  • Ako je kabl oštećen, obratite se ovlašćenom serviseru.

g235869

Dodavanje ulja u motor

Important: Vaša mašina se ne isporučuje sa uljem u motoru. Dodajte ulje u motor pre njegovog pokretanja.

g235721

Postavljanje vreće za travu

g238450

Преглед производа

g276361
g019644
g340478
g276362
ModelTežinaDužinaŠirinaVisina
2220785 kg169 cm81 cm97 cm
    

Dodatna oprema/priključci

Radi poboljšanja i proširenja mogućnosti mašine, za korišćenje sa njom je dostupan izbor dodatne opreme i priključaka koje je odobrila kompanija Toro. Za listu odobrene dodatne opreme i priključaka obratite se ovlašćenom serviseru ili ovlašćenom distributeru kompanije Toro ili posetite www.Toro.com.

Da biste obezbedili optimalne performanse i produžetak bezbednosne sertifikacije mašine, koristite samo originalne zamenske delove i dodatnu opremu kompanije Toro. Zamenski delovi i dodatna oprema drugih proizvođača može biti opasna i njihovo korišćenje može da poništi garanciju za proizvod.

Рад

Note: Utvrdite levu i desnu stranu mašine iz uobičajenog položaja operatera.

Пре рада

Bezbednost pre korišćenja

Opšta bezbednost

  • Pre podešavanja, servisiranja, čišćenja ili odlaganja mašine, uvek isključite mašinu, sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave i sačekajte da se ohladi.

  • Upoznajte se sa bezbednim korišćenjem opreme, komandama operatera i bezbednosnim znacima.

  • Proverite da li su svi štitnici i sigurnosni uređaji, poput deflektora i/ili sakupljača trave na mestu i funkcionišu pravilno.

  • Uvek pregledajte mašinu kako biste se uverili da sečiva i zavrtnji sečiva nisu pohabani ili oštećeni.

  • Pregledajte prostor na kom ćete koristiti mašinu i uklonite sve predmete koji bi mogli ometati rad mašine ili koje bi mašina mogla odbaciti.

  • Kontakt sa pokretnim sečivom će dovesti do teške povrede. Nemojte stavljati prste ispod mašine.

Bezbednost goriva

  • Gorivo je lako zapaljivo i vrlo eksplozivno. Požar ili eksplozija goriva može da izazove opekotine kod vas i drugih osoba i može oštetiti imovinu.

    • Da biste sprečili da statički elektricitet zapali gorivo, pre punjenja stavite kanister i/ili mašinu direktno na zemlju, ne u vozilo ili na neki predmet.

    • Rezervoar za gorivo punite napolju, na otvorenom prostoru, kada je motor hladan. Obrišite gorivo koje se prospe.

    • Nemojte rukovati gorivom dok pušite ili u blizini otvorenog plamena ili varnica.

    • Nemojte skidati poklopac za gorivo niti dolivati gorivo u rezervoar dok motor radi ili je vruć.

    • Ako prospete gorivo, ne pokušavajte da pokrenete motor. Izbegavajte stvaranje izvora paljenja dok se pare goriva ne rasprše.

    • Gorivo čuvajte u odobrenom kanisteru i držite ga van domašaja dece.

  • Gorivo je štetno ili smrtonosno ako se proguta. Dugotrajno izlaganje parama može dovesti do teške povrede i bolesti.

    • Izbegavajte dugotrajno udisanje para.

    • Držite šake i lice podalje od mlaznice i otvora rezervoara za gorivo.

    • Gorivo držite podalje od očiju i kože.

Punjenje rezervoara za gorivo

TipBezolovni benzin
Minimalni oktanski broj87 (SAD) ili 91 (istraživački oktanski broj; izvan SAD)
EtanolNe više od 10% zapremine
MetanolNijedan
MTBE (metil tercijarni butil etar)Manje od 15% zapremine
UljeNe dodavati u gorivo

Koristite samo čisto, sveže (ne starije od 30 dana) gorivo od proverenog prodavca.

Important: Da biste smanjili probleme sa pokretanjem, u sveže gorivo dodajte stabilizator/regenerator goriva prema uputstvu proizvođača stabilizatora/regeneratora goriva.

Napunite rezervoar za gorivo kao što je prikazano na Слика 10.

Note: Kapacitet rezervoara za gorivo je 3,76 l.

g230458

Provera nivoa motornog ulja

Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
Пре сваке употребе или свакодневно
  • Proverite nivo motornog ulja i po potrebi dodajte ulje.
  • Important: Ako upalite motor dok je nivo ulja u kućištu motora prenizak ili previsok, možete da oštetite motor.

    g235721

    Podešavanje visine ručke

    Ručku možete podići ili spustiti u 1 od 3 položaja koji vam je udobniji (Слика 12).

    g235868
    1. Uklonite i zavrtnje ručke i odgovarajuće navrtke.

    2. Pomerite ručku u položaj željene visine.

    3. Pričvrstite ručku sa prethodno skinutim zavrtnjima i odgovarajućim navrtkama.

    Podešavanje visine košenja

    Упозорење

    Podešavanje ručica za visinu košenja moglo bi dovesti do kontakta vaših šaka sa pokretnim sečivom i time do teške povrede.

    • Pre podešavanja visine košenja, isključite motor i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    • Nemojte stavljati prste ispod kućišta kada podešavate visinu košenja.

    Visina košenja kontroliše se prednjom i zadnjom ručicom, koje se obe nalaze sa leve strane mašine. Da biste podigli ili spustili mašinu, aktivirajte ručicu, podignite ili spustite mašinu i zatim deaktivirajte ručicu.

    g232160

    Proveravanje rada sistema za zaustavljanje sečiva

    Pre svake upotrebe, proverite da li se sečiva zaustavljaju u roku od 3 sekunde nakon otpuštanja prečke za kontrolu.

    Korišćenje vreće za travu

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Пре сваке употребе или свакодневно
  • Proverite sad sistema za zaustavljanje sečiva. Sečiva bi trebalo da se zaustave 3 sekunde nakon otpuštanja prečke za kontrolu; ako to nije slučaj, obratite se ovlašćenom serviseru.
  • Vreću za travu možete da koristite da biste proverili sistem za zaustavljanje sečiva.

    1. Uklonite čep za zadnje pražnjenje.

    2. Postavite praznu vreću za travu na mašinu.

    3. Pokrenite motor.

    4. Aktivirajte sečiva.

      Note: Vreća treba da počne da se naduvava, što ukazuje da se sečiva rotiraju.

    5. Dok posmatrate vreću, otpustite prečku za kontrolu.

      Note: Ako se vreća ne izduva u roku od 3 sekunde od otpuštanja prečke za kontrolu, sistem za zaustavljanje sečiva možda propada što bi, ako se ignoriše, moglo dovesti do nebezbednih radnih uslova. Neka mašinu pregleda i servisira ovlašćeni serviser.

    6. Isključite motor i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    Nekorišćenje vreće za travu

    1. Premestite mašinu na popločanu površinu u području bez vetra.

    2. Postavite sva 4 točka na postavku visine košenja od 89 mm.

    3. Uzmite pola lista novina i zgužvajte ga u lopticu dovoljno malu da prođe ispod mašine (oko 75 mm u prečniku).

    4. Postavite novinsku lopticu oko 13 cm ispred mašine.

    5. Pokrenite motor.

    6. Aktivirajte sečiva.

    7. Otpustite prečku za kontrolu i počnite da odbrojavate 3 sekunde.

    8. Kada izbrojite do 3, brzo gurnite mašinu napred preko novina.

    9. Isključite motor i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    10. Idite do prednjeg dela mašine i proverite novinsku lopticu.

      Note: Ako novinska loptica nije prošla ispod mašine, ponovite korake od 4 do 10.

      Important: Ako je novinska loptica odmotana ili iseckana, sečiva se nisu pravilno zaustavila, što bi moglo dovesti do nebezbednih radnih uslova. Obratite se ovlašćenom serviseru.

    Током рада

    Bezbednost tokom korišćenja

    Opšta bezbednost

    • Nosite odgovarajuću odeću, uključujući zaštitu za oči; dugačke pantalone; izdržljivu neklizajuću obuću; i zaštitu za uši. Zavežite pozadi dugu kosu i nemojte nositi široku odeću ili labavi nakit.

    • Posvetite punu pažnju dok koristite mašinu. Nemojte se baviti aktivnostima koje odvlače pažnju; u suprotnom može doći do povrede ili materijalne štete.

    • Nemojte da rukujete mašinom kada ste umorni ili pod uticajem alkohola ili lekova.

    • Sečivo je oštro; dodirivanje sečiva može dovesti do teške telesne povrede. Pre nego što napustite položaj operatera, isključite motor, uklonite ključ za paljenje (ako je deo opreme) i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    • Vodite računa da posmatrači budu van radnog prostora. Držite malu decu van radnog prostora i pod brižnim nadzorom odgovorne odrasle osobe koja ne rukuje mašinom. Zaustavite mašinu ako neko uđe u prostor.

    • Uvek pogledajte nadole i iza sebe pre pomeranja mašine unazad.

    • Mašinom rukujte samo u uslovima dobre vidljivosti i odgovarajućim vremenskim uslovima. Nemojte koristiti mašinu kada postoji opasnost od grmljavine.

    • Mokra trava ili lišće mogu dovesti do teške povrede ako se okliznete i dodirnete sečivo. Izbegavajte košenje u vlažnim uslovima.

    • Budite naročito pažljivi kada prilazite slepim uglovima, žbunju, drveću ili drugim predmetima koji mogu da vam zaklone pogled.

    • Nemojte usmeravati materijal za pražnjenje ka bilo kome. Izbegavajte pražnjenje materijala uz zid ili prepreku; materijal bi mogao da se odbije ka vama. Zaustavite sečivo(a) kada prelazite šljunkovite površine.

    • Pazite na rupe, brazde, izbočine, kamenje ili druge skrivene predmete. Neravan teren može da dovede do toga da izgubite ravnotežu ili uporište.

    • Ako mašina udari u neki predmet ili počne da vibrira, odmah isključite motor, uklonite ključ za paljenje (ako je deo opreme), sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave i iskopčajte kabl sa svećice pre pregledanja mašine u potrazi za oštećenjem. Obavite sve potrebne popravke pre nego što nastavite sa radom.

    • Pre nego što napustite položaj operatera, isključite motor, uklonite ključ za paljenje (ako je deo opreme) i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    • Ako je motor radio, biće vruć i može da vas ozbiljno opeče. Držite se podalje od vrućeg motora.

    • Motor pokrećite samo u dobro provetrenom prostoru. Izduvni gasovi sadrže ugljen-monoksid, koji predstavlja smrtonosni otrov bez mirisa.

    • Često proveravajte delove sakupljača trave i kanal za pražnjenje na znakove istrošenosti ili oštećenja i po potrebi ih zamenite originalnim Toro delovima.

    Bezbednost na nagibu

    • Kosite popreko površine nagibe; nikada uz ili niz. Budite naročito pažljivi pri promeni pravca na nagibima.

    • Nemojte kositi na preterano strmim nagibima. Loše uporište bi moglo da izazove nezgodu usled klizanja i pada.

    • Kosite oprezno blizu strmina, rovova ili nasipa.

    Pokretanje motora

    1. Spojite kabl na svećicu (Слика 6).

    2. Otvorite nepovratni ventil za gorivo (Слика 14).

      Note: Kada je nepovratni ventil za gorivo otvoren, ručica je paralelna sa cevovodom za gorivo.

      g276446
    3. Pomerite komandu gaza u položaj za čOK (A na Слика 15).

    4. Povucite ručicu za ručno pokretanje lagano dok ne osetite otpor, a zatim je naglo povucite (B na Слика 15).

    5. Pomerite ručicu gasa u položaj za BRZ RAD kada se motor pokrene (C na Слика 15).

      Note: Ako motor ne uspe da se pokrene nakon 3 povlačenja, ponovite korake od 3 do 5.

    g232243

    Korišćenje samohodnog pogona i aktiviranje sečiva

    Da biste koristili samohodni pogon, povucite i zadržite pogonsku ručicu uz ručku (Слика 16).

    g237184

    Da bi ste aktivirali sečiva, uradite sledeće:

    1. Gurnite i zadržite polugu za blokadu kontrole sečiva unapred da biste oslobodili prečku za kontrolu sečiva (A na Слика 17).

    2. Povucite prečku za kontrolu sečiva prema ručki i otpustite ručicu za blokadu kontrole sečiva; sečivo bi trebalo da se aktivira (A na Слика 17).

    3. Pustite prečku za kontrolu sečiva da biste deaktivirali sečivo (B na Слика 17). Poluga za blokadu kontrole sečiva se resetuje radi blokiranja ručice za kontrolu sečiva.

    g237185

    Isključivanje motora

    1. Pomerite ručicu gasa u položaj za ISKLJUčIVANJE i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    2. Zatvorite nepovratni ventil za gorivo i odvojite kabl od svećice ako ne koristite mašinu ili je ostavljate bez nadzora.

    Aktiviranje parkirne kočnice

    Aktivirajte parkirnu kočnicu povlačenjem poluge kočnice nagore, prema ručki (Слика 18).

    g276567

    Deaktiviranje parkirne kočnice

    Deaktivirajte parkirnu kočnicu guranjem poluge kočnice nadole, dalje od ručke (Слика 19).

    g276568

    Recikliranje pokošene trave

    Ova mašina se fabrički isporučuje spremna za recikliranje pokošene trave i lišća na travnjaku. Za pripremu mašine za recikliranje:

    • Ako je bočni izbacivač na mašini, uklonite ga i montirajte usmerivač za bočno pražnjenje; pogledajte Uklanjanje bočnog izbacivača.

    • Ako je vreća za travu na mašini, uklonite je; pogledajte Uklanjanje vreće za travu.

    • Ako čep za zadnje pražnjenje nije postavljen, uhvatite ga za dršku, podignite zadnji usmerivač i umetnite ga u izbacivač zadnjeg pražnjenja dok se brava ne zabravi na mesto; pogledajte Слика 20.

    g019812

    Skupljanje pokošene trave

    Koristite vreću za travu kada želite skupljati pokošenu travu i lišće sa travnjaka.

    Ako je bočni izbacivač na mašini, uklonite ga i montirajte usmerivač za bočno pražnjenje pre sakupljanja pokošene trave; pogledajte Uklanjanje bočnog izbacivača.

    Postavljanje vreće za travu

    1. Podignite i držite nagore zadnji usmerivač (A na Слика 21).

    2. Uklonite čep za zadnje pražnjenje tako što ćete palcem povući bravu nadole i izvući čep iz mašine (B na Слика 21).

    3. Postavite šipku vreće u ureze na dnu ručke i ljuljajte vreću napred-nazad da biste obezbedili da šipka nalegne na dno oba ureza (C na Слика 21).

    4. Spustite zadnji usmerivač dok se ne nasloni uz vreću za travu.

    g235892

    Uklanjanje vreće za travu

    Da biste uklonili vreću, sprovedite korake iz odeljka Postavljanje vreće za travu obrnutim redosledom.

    Izbacivanje pokošene trave sa strane

    Bočno izbacivanje koristite za košenje veoma visoke trave.

    Montiranje bočnog izbacivača

    Important: Pre recikliranja pokošene trave proverite da li je postavljen čep za zadnje pražnjenje.

    1. Isključite motor i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    2. Uklonite vreću za travu ako je montirana na mašinu; pogledajte Uklanjanje vreće za travu.

    3. Umetnite čep za zadnje pražnjenje (A na Слика 22).

    4. Uklonite usmerivač ua bočno pražnjenje povlačenjem opruge koja zadržava usmerivač na mestu i uklanjanjem usmerivača (B i C na Слика 22).

    5. Montirajte bočni izbacivač povlačenjem poluge opruge, postavljanjem bacača preko otvora i spuštanjem opruge preko jezičaka na gornjem delu izbacivača (D i E na Слика 22).

    g235903

    Uklanjanje bočnog izbacivača

    Da biste uklonili bočni izbacivač, obrnutim redosledom ponovite korake iz Montiranje bočnog izbacivača.

    Оперативне напомене

    Opšti saveti

    • Pregledajte bezbednosna uputstva i pažljivo pročitajte ovaj priručnik pre korišćenja mašine.

    • Očistite površinu od štapova, kamenja, žice, grana i drugih otpadaka u koje bi sečiva mogla da udare i odbace ih.

    • Sve osobe, naročito decu i ljubimce, držite dalje od područja rada.

    • Izbegavajte udaranje u drveće, zidove, ivičnjake ili druge tvrde predmete. Nikada nemojte namerno kositi preko bilo kog predmeta.

    • Ako mašina udari u neki predmet ili počne da vibrira, odmah isključite motor, iskopčajte kabl sa svećice i pregledajte mašinu u potrazi za oštećenjem.

    • Održavajte sečiva oštrim tokom sezone košenja. Periodično isturpijajte zareze na sečivima.

    • Zamenite sečiva kada to bude potrebno originalnim zamenskim sečivom kompanije Lawn-Boy.

    • Kosite samo suvu travu ili lišće. Mokra trava i lišće obično formiraju grumen u dvorištu i mogu izazvati začepljenje mašine ili zastoj motora.

    • Očistite donju stranu kućišta mašine nakon svakog košenja. Pogledajte Čišćenje ispod mašine.

    • Održavajte motor u dobrom radnom stanju.

    • Postavite brzinu motora na najbrži položaj za najbolje rezultate košenja.

    • Često čistite filter za vazduh. Malčiranje podiže više pokošene trave i prašine koji začepljuju filter za vazduh i smanjuje učinak motora.

    Košenje trave

    • Trava raste različitom brzinom u različita doba godine. Tokom letnjih vrućina najbolje je kositi travu na postavkama visine košenja od 51 mm, 64 mm ili 83 mm. Kosite samo trećinu vlati trave odjednom. Ne kosite ispod postavke od 51 mm osim ako trava nije proređena ili ako nije kasna jesen kada trava sporije raste.

    • Prilikom košenja trave više od 15 cm, prvo pokosite na najvećoj postavci visine košenja i hodajte sporije; zatim ponovo pokosite na nižoj postavci za što bolji izgled travnjaka. Ako je trava preduga i lišće se nakuplja na travnjaku, mašina može da se začepi i tako izazove zastoj motora.

    • Naizmenično menjajte smer košenja. To pomaže u rasipanju pokošene trave preko travnjaka radi ravnomernog đubrenja.

    Ako niste zadovoljni konačnim izgledom travnjaka, pokušajte jedno ili više od sledećih uputstava:

    • Naoštrite sečiva.

    • Hodajte sporijim tempom tokom košenja.

    • Podignite visinu košenja na mašini.

    • Češće kosite travu.

    • Preklapajte područja otkosa umesto da kosite puni otkos pri svakom prolazu.

    Košenje lišća

    • Nakon košenja travnjaka, proverite da li je pola travnjaka vidljivo kroz poklopac pokošenog lišća. Možda ćete morati da više od jednom pređete preko lišća.

    • Za malu pokrivenost lišća, postavite sve točkove na istu postavku visine košenja.

    • Usporite brzinu košenja ako mašina dovoljno ne usitnjava lišće.

    Након рада

    Bezbednost nakon korišćenja

    Opšta bezbednost

    • Pre podešavanja, servisiranja, čišćenja ili odlaganja mašine, uvek isključite mašinu, sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave i sačekajte da se ohladi.

    • Očistite travu i otpatke sa mašine kako biste pomogli u sprečavanju požara. Očistite prosuto ulje ili gorivo.

    • Mašinu ili kanister sa gorivom nemojte nikada skladištiti na mestu na kom ima otvorenog plamena, varnica ili pomoćni plamenik, kao na kotlu za grejanje vode ili na drugim aparatima.

    Bezbednost u slučaju transporta

    • Budite pažljivi prilikom utovara ili istovara mašine.

    • Mašinu pričvrstite od kotrljanja.

    • Zatvorite ventil za gorivo pre utovarivanja mašine radi transporta.

    Čišćenje ispod mašine

    Za optimalni učinak košenja, održavajte donju stranu kućišta mašine čistom. Pokošenu travu sa donje strane kućišta mašine možete ili da isperete ili da ostružete.

    Pranje oblasti ispod mašine

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Након сваке употребе
  • Očistite ispod kućišta mašine.
    1. Postavite mašinu na ravnu betonsku ili asfaltnu površinu u blizini baštenskog creva.

    2. Pokrenite motor.

    3. Držite baštensko crevo u visini ručke i usmerite vodu da teče po tlu neposredno ispred zadnjeg desnog točka (Слика 23).

      g002275

      Note: Sečiva će uvući vodu i isprati pokošenu travu. Pustite vodu da teče dok više ne vidite da se pokošena trava ispire ispod mašine.

    4. Isključite motor i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    5. Isključite vodu.

    6. Pokrenite mašinu i ostavite je da radi nekoliko minuta a bi se osušila vlaga sa mašine i njenih komponenti.

    Struganje oblasti ispod mašine

    Ako pranje ne ukloni sve otpatke ispod mašine, ostružite ih.

    1. Skinite kabl sa svećice.

    2. Ispraznite gorivo iz rezervoara za gorivo; pogledajte Pražnjenje rezervoara za gorivo i čišćenje filtera.

    3. Mašinu nagnite bočno, sa filterom za vazduh okrenutim nagore u vazduh, dok se gornji deo ručke ne nasloni na zemlju.

    4. Uklonite prljavštinu i pokošenu travu strugačem od tvrdog drveta; izbegavajte neravnine i oštre ivice.

    5. Okrenite mašinu uspravno.

    6. Napunite rezervoar za gorivo.

    7. Spojite kabl na svećicu.

    Čišćenje točkova

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Сваких 40 сати
  • Očistite točkove i zupčanike.
    1. Skinite zadnje točkove i očistite sve otpatke sa područja zupčanika i točkova.

      g291315
    2. Nakon čišćenja nanesite na zupčanike malu količinu sredstva protiv vezivanja.

      Note: Ako koristite mašinu u ekstremnim uslovima, češće čišćenje točkova od preporučenog će produžiti radni vek zupčanika.

      Note: Da biste sprečili oštećenje zaptivki ležajeva, ne prskajte ležajeve vodom pod visokim pritiskom.

    Одржавање

    Препоручени распоред(и) одржавања

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Након првих 5 сати
  • Servisirajte sistem pogona sečiva.
  • Након првих 8 сати
  • Zamenite ulje u motoru.
  • Пре сваке употребе или свакодневно
  • Proverite nivo motornog ulja i po potrebi dodajte ulje.
  • Proverite sad sistema za zaustavljanje sečiva. Sečiva bi trebalo da se zaustave 3 sekunde nakon otpuštanja prečke za kontrolu; ako to nije slučaj, obratite se ovlašćenom serviseru.
  • Pregledajte filter za vazduh.
  • Proverite sečiva i servisirajte ih, ako je neophodno.
  • Pregledajte sečiva.
  • Proverite rad parkirne kočnice.
  • Након сваке употребе
  • Očistite ispod kućišta mašine.
  • Сваких 25 сати
  • Očistite penasti predčistač (češće u prašnjavim uslovima).
  • Сваких 40 сати
  • Očistite točkove i zupčanike.
  • Сваких 50 сати
  • Zamenite motorno ulje bez filtera za ulje (češće u prašnjavim uslovima).
  • Proverite stanje kaiševa.
  • Proverite crevo za gorivo i po potrebi ga zamenite.
  • Uklonite ostatke ispod poklopca kaiša.
  • Servisirajte sistem pogona sečiva.
  • Сваких 100 сати
  • Zamenite motorno ulje sa filterom za ulje (češće u prašnjavim uslovima).
  • Proverite svećicu.
  • Očistite filter rezervoara za gorivo.
  • Zamenite filter za gorivo.
  • Сваких 200 сати
  • Zamenite filter za ulje.
  • Сваких 250 сати
  • Promenite kaiš za kvačilo za kočenje sečiva.
  • Zamenite prenosni kaiš.
  • Сваких 300 сати
  • Zamenite papirni filter za vazduh (češće u prašnjavim uslovima).
  • Годишње или пре складиштења
  • Ispraznite rezervoar za gorivo pre vršenja popravki prema uputstvu ili pre skladištenja.
  • Important: Dodatne postupke održavanja potražite u priručniku za vaš motor.

    Bezbednost pri održavanju

    • Pre podešavanja, servisiranja, čišćenja ili odlaganja mašine, uvek isključite mašinu, sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave i sačekajte da se ohladi.

    • Pre bilo kakvog postupka održavanja skinite kabl svećice sa svećice.

    • Nosite rukavice i zaštitu za oči kada servisirate mašinu.

    • Sečivo je oštro; dodirivanje sečiva može dovesti do teške telesne povrede. Nosite rukavice kada servisirate sečivo. Nemojte vršiti popravke ili prepravke sečiva.

    • Nemojte nikada vršiti neovlašćene izmene na bezbednosnim uređajima. Redovno proveravajte njihovu ispravnost.

    • Naginjanje mašine može dovesti do curenja goriva. Gorivo je zapaljivo i eksplozivno i može da izazove telesnu povredu. Motor upotrebljavajte dok ne potrošite gorivo ili gorivo ispustite pomoću ručne pumpe; nikada pomoću sifonske pumpe.

    • Da biste obezbedili optimalne performanse mašine, koristite samo originalne zamenske delove i dodatnu opremu kompanije Toro. Zamenski delovi i dodatna oprema drugih proizvođača može biti opasna i njihovo korišćenje može da poništi garanciju za proizvod.

    Servisiranje filtera za vazduh

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Пре сваке употребе или свакодневно
  • Pregledajte filter za vazduh.
  • Сваких 25 сати
  • Očistite penasti predčistač (češće u prašnjavim uslovima).
  • Сваких 300 сати
  • Zamenite papirni filter za vazduh (češće u prašnjavim uslovima).
  • Important: Nemojte koristiti motor bez sklopa filtera za vazduh; doći će do ekstremnog oštećenja motora.

    1. Isključite motor i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    2. Skinite kabl sa svećice.

    3. Uklonite poklopac i temeljno ga očistite (Слика 25).

      g006591
    4. Uklonite penasti predfilter od papirnog filtera (Слика 25) i zamenite papirni filter ako je preterano prljav.

      Important: Ne pokušavajte da očistite papirni filter.

    5. Operite penasti predfilter blagim deterdžentom i vodom, a zatim ga osušite ubrusom.

      Note: Nemojte dodavati ulje na penasti predčistač.

    6. Postavite penasti predčistač na papirni filter.

    7. Montirajte sklop filtera za vazduh.

    8. Instalirajte poklopac.

    Zamena motornog ulja

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Након првих 8 сати
  • Zamenite ulje u motoru.
  • Сваких 50 сати
  • Zamenite motorno ulje bez filtera za ulje (češće u prašnjavim uslovima).
  • Сваких 100 сати
  • Zamenite motorno ulje sa filterom za ulje (češće u prašnjavim uslovima).
  • Note: Pre zamene ulja pustite motor da radi nekoliko minuta kako bi se zagrejao. Toplo ulje je tečnije i sadrži više zagađivača.

    Specifikacije motornog ulja

    Kapacitet motornog ulja0,65 l* bez filtera za ulje; 0,85 l sa filterom za ulje
    Viskoznost uljaSAE 30 ili SAE 10W-30 deterdžentno ulje
    Klasifikacija API servisaSJ ili više

    *Nakon ispuštanja ulja u kućištu motora ostaje malo ulja. Nemojte napuniti kućište motora do punog kapaciteta ulja. Napunite kućište motora uljem prema uputstvu u sledećim koracima.

    1. Premestite mašinu na ravnu površinu.

    2. Pogledajte Bezbednost pri održavanju.

    3. Mernu šipku izvadite tako što ćete čep okrenuti u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu i izvući ga (Слика 26).

      g194742
    4. Mašinu nagnite bočno (tako da filter za vazduh bude okrenut nagore) kako biste ispustili iskorišćeno ulje iz cevi za punjenje ulja (Слика 27).

      g019648
    5. Nakon ispuštanja iskorišćenog ulja vratite mašinu u položaj operatera.

    6. Pažljivo ulijte ¾ kapaciteta motornog ulja u cev za punjenje ulja.

    7. Sačekajte 3 minuta da se ulje slegne u motoru.

    8. Čistom krpom obrišite šipku za merenje nivoa ulja.

    9. Umetnite mernu šipku u cev za punjenje ulja, a zatim je izvadite.

    10. Očitajte nivo ulja na šipci za merenje ulja (Слика 26).

      • Ako je nivo ulja na mernoj šipki prenizak, pažljivo dolijte malo ulja u cev za punjenje ulja, sačekajte 3 minuta i ponavljajte korake od 8 do 10 dok nivo ulja na mernoj šipki ne bude odgovarajući.

      • Ako je nivo ulja na mernoj šipki previsok, ispuštajte višak ulja dok nivo na mernoj šipki ne bude odgovarajući.

      Important: Ako upalite motor dok je nivo ulja u motoru prenizak ili previsok, možete da oštetite motor.

    11. Vratite šipku za merenje ulja na mesto i pričvrstite je.

    12. Propisno reciklirajte iskorišćeno ulje.

    Zamena filtera za ulje

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Сваких 200 сати
  • Zamenite filter za ulje.
    1. Pustite motor da radi da bi se ulje zagrejalo.

    2. Isključite motor i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    3. Skinite kabl sa svećice.

    4. Ispustite motorno ulje; pogledajte Zamena motornog ulja.

    5. Postavite krpu ispod filtera za ulje kako biste upili ulje koje može iscuriti dok uklanjate filter za ulje.

    6. Uklonite filter za ulje (Слика 28).

      Note: Pobrinite se da zaptivka filtera za ulje spadne zajedno sa filterom.

      g276457
    7. Prstom nanesite ulje na zaptivku novog filtera (Слика 29).

      g002805
    8. Montirajte novi filter da zaptivka dođe u kontakt sa postoljem filtera, zatim pritegnite filter za dodatne ⅔ kruga.

    9. Napunite kućište motora svežim uljem do odgovarajućeg nivoa na mernoj šipci; pogledajte Provera nivoa motornog ulja.

    10. Spojite kabl na svećicu.

    11. Pustite motor da radi oko 3 minuta.

    12. Isključite motor, sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave i proverite da li curi ulje oko filtera.

    13. Dodajte ulje kako biste nadoknadili ulje u filteru za ulje; pogledajte Dodavanje ulja u motor

    14. Reciklirajte iskorišćeni filter za ulje prema lokalnim propisima.

    Servisiranje svećice

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Сваких 100 сати
  • Proverite svećicu.
  • Koristite svećicu NGK BPR5ES ili ekvivalentnu.

    1. Isključite motor i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    2. Skinite kabl sa svećice.

    3. Očistite oko svećice.

    4. Skinite svećicu sa glave cilindra.

      Important: Zamenite svećicu ako je ispucala, ima naslage ili je prljava. Nemojte da čistite elektrode zato što prljavština koja ulazi u cilindar može da ošteti motor.

    5. Podesite rastojanje na utikaču na 0,76 mm; pogledajte Слика 30.

      g000533
    6. Montirajte svećicu i zaptivku.

    7. Pritegnite svećicu momentom od 22 N∙m.

    8. Spojite kabl na svećicu.

    Provera stanja kaiševa

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Сваких 50 сати
  • Proverite stanje kaiševa.
    1. Isključite motor i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    2. Uklonite poklopac kaiša (Слика 6) uklanjanjem 4 zavrtnja koji ga zadržavaju za kućište mašine.

    3. Proverite da li na kaiševima ima bilo kakvih pukotina, iskrzanih ivica, tragova gorenja ili bilo kakvih drugih oštećenja.

    4. Zamenite sve oštećene kaiševe.

    5. Ako zamenite kaiš pogona sečiva, morate da ga podesite. Pogledajte Servisiranje sistema pogona sečiva.

    6. Montirajte poklopac kaiša pomoću 4 zavrtnja koje ste uklonili u koraku 2.

    Pražnjenje rezervoara za gorivo i čišćenje filtera

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Сваких 50 сати
  • Proverite crevo za gorivo i po potrebi ga zamenite.
  • Сваких 100 сати
  • Očistite filter rezervoara za gorivo.
  • Годишње или пре складиштења
  • Ispraznite rezervoar za gorivo pre vršenja popravki prema uputstvu ili pre skladištenja.
  • Note: Element filtera (sito) rezervoara za gorivo nalazi se unutar rezervoara za gorivo na ispustu. Ovaj filter je deo rezervoara za gorivo i ne može da se ukloni.

    1. Isključite motor i sačekajte da se ohladi.

      Important: Gorivo ispuštajte samo iz hladnog motora.

    2. Skinite kabl sa svećice.

    3. Zatvorite nepovratni ventil za gorivo.

    4. Odvojite cevovod za gorivo otpuštanjem stezaljke cevi na karburatoru.

    5. Otvorite nepovratni ventil za gorivo i u potpunosti ispustite gorivo iz rezervoara i cevovoda za gorivo u odobreni kanister za gorivo.

    6. Uklonite rezervoar za gorivo iz mašine.

    7. Sipajte malu količinu goriva u rezervoar za gorivo, pomerajte ga po rezervoaru i sipajte u odobreni kanister za gorivo.

    8. Montirajte rezervoar i cevovod za gorivo.

    Zamena filtera za gorivo

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Сваких 100 сати
  • Zamenite filter za gorivo.
    1. Isključite motor i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    2. Skinite kabl sa svećice.

    3. Zatvorite nepovratni ventil za gorivo (Слика 31).

      g277609
    4. Uklonite filter za gorivo (Слика 31) sa cevovoda za gorivo otpuštanjem stezaljki cevi oko filtera za gorivo.

    5. Montirajte novi filter za gorivo na cevovod za gorivo pomoću stezaljki za cevi koje ste uklonili u koraku 4.

    Servisiranje sistema pogona sečiva

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Након првих 5 сати
  • Servisirajte sistem pogona sečiva.
  • Сваких 50 сати
  • Uklonite ostatke ispod poklopca kaiša.
  • Servisirajte sistem pogona sečiva.
    1. Otpustite pričvršćivače na tabli za pristup poklopcu kaiša za 2 četvrtine kruga i uklonite tablu (Слика 32).

      g208925
    2. Očetkajte ili izduvajte otpatke sa unutrašnje strane poklopca kaiša i oko svih delova.

    3. Listićem za merenje zazora izmerite od 0,13 do 0,76 mm od zida i umetnite iza oprugu za zatezanje kaiša; pogledajte Слика 33.

      decal116-8528

      Note: Ako postoji vidljiv zazor između merača i opruge, pritegnite zavrtanj za podešavanje i navrtku dok listić za merenje zazora ne prođe jedva kroz zazor (Слика 32).

      Important: Nemojte previše zatezati zavrtanj za podešavanje. To bi moglo da ošteti kaiš pogona sečiva.

    4. Montirajte ploču za pristup poklopcu kaiša.

    Servisiranje sečiva

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Пре сваке употребе или свакодневно
  • Proverite sečiva i servisirajte ih, ako je neophodno.
  • Important: Za pravilno postavljanje sečiva potreban je moment-ključ. Ako nemate moment-ključ ili se ne usuđujete da sami obavite ovaj postupak, obratite se ovlašćenom serviseru.

    Pregledajte oštrinu sečiva i da je pohabano ili oštećeno kad god ostanete bez goriva; pogledajte Pregled sečiva. Ako je oštrica tupa ili zarezana, naoštrite je ili je zamenite. Ako su sečiva pohabana, savijena, oštećena ili napukla, odmah ih zamenite originalnim zamenskim sečivima kompanije Lawn-Boy.

    Опасност

    Istrošeno ili oštećeno sečivo može se slomiti, a deo sečiva bi mogao da odleti ka vama ili prolaznicima, što može dovesti do teške telesne povrede ili smrti.

    • Periodično proveravajte da li su sečiva istrošena ili oštećena.

    • Zamenite pohabana ili oštećena sečiva.

    Note: Sečiva održavajte oštrim tokom čitave sezone košenja, zato što oštra sečiva kose pravilno, bez kidanja ili komadanja vlati trave. Kidanje i komadanje dovodi do toga da trava postane smeđa na ivicama, što usporava rast i povećava mogućnost razvoja bolesti.

    Priprema sečiva za košenje za servisiranje

    Mašinu nagnite bočno, sa filterom za vazduh okrenutim nagore u vazduh, dok se gornji deo ručke ne nasloni na zemlju.

    Упозорење

    Sečiva su oštra; dodirivanje sečiva može dovesti do teške telesne povrede.

    • Skinite kabl sa svećice.

    • Nosite rukavice kada servisirate sečiva.

    Pregled sečiva

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Пре сваке употребе или свакодневно
  • Pregledajte sečiva.
    1. Pregledajte oštrice (Слика 34). Ako oštrice nisu oštre ili imaju zareze, uklonite sečiva i naoštrite ih ili zamenite.

      g017223
    2. Pregledajte sama sečiva, naročito zakrivljene površine (Слика 34). Ako primetite bilo kakvo oštećenje, pohabanost ili formiranje žlebova na toj površini, odmah ih zamenite novim sečivima.

      Опасност

      Ako dozvolite habanje sečiva, formiraće se prorez između jedra i ravnog dela sečiva. Posle nekog vremena deo sečiva može da se odlomi i izbaci od ispod kućišta, što može naneti teške povrede vama ili posmatračima.

      • Periodično proveravajte da li su sečiva istrošena ili oštećena.

      • Nikad ne pokušavajte da ispravite savijeno sečivo ili da zavarite slomljeno ili napuklo sečivo.

      • Proverite zakrivljenost sečiva; pogledajte Provera da li su sečiva iskrivljena.

    Provera da li su sečiva iskrivljena

    1. Rotirajte sečiva dok ne budu u položaju kao što je prikazano na Слика 35.

      g016532
    2. Izmerite od ravne površine do oštrica na lokacijama A i B, (Слика 35) i zabeležite obe dimenzije.

    3. Okrenite sečiva tako da njihovi suprotni krajevi budu na lokacijama A i B.

    4. Ponovite merenja u koraku 2 i zabeležite ih.

      Note: Ako razlika između dimenzija A i B dobijena u koracima 2 i 4 premašuje 0,32 cm, zamenite oštrice; pogledajte Uklanjanje sečiva.

      Упозорење

      Sečivo koje je savijeno ili oštećeno može da se polomi i ozbiljno povredi ili ubije vas ili posmatrače.

      • Uvek zamenjujte savijena ili oštećena sečiva novim.

      • Nikad ne turpijajte niti pravite oštre ureze na ivicama ili površinama sečiva.

    Uklanjanje sečiva

    Zamenite sečiva kada udare u tvrd premet, budu van ravnoteže, saviju se ili pohabaju. Koristite isključivo originalna Toro zamenska sečiva.

    1. Koristite komad drveta da biste zadržali svako sečivo mirnim i okrenuli zavrtanj ta sečivo u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu, kao što je prikazano na Слика 36.

      g232790
    2. Uklonite svako sečivo kao što je prikazano na Слика 37.

      g016530
    3. Proverite da li su osovinice vodiča sečiva pohabane i oštećene.

    Montiranje sečiva

    Упозорење

    Nepravilno montiranje sečiva može da ošteti mašinu ili da dovede do povrede vas ili posmatrača.

    Montirajte sečiva u skladu sa instrukcijama.

    1. Montirajte prvo sečivo tako da bude horizontalno, zajedno sa svim pričvršćivačima kao što je prikazano na Слика 37.

      Note: Pritegnite zavrtanj prstima.

      Important: Postavite zakrivljene krajeve sečiva tako da budu usmereni ka kućištu mašine. Pobrinite se da postavite uzdignute površine na svaki vodič sečiva sa udubljenjima u glavi svog odgovarajućeg vretena, a osovinice na drugi kraj svakog vodiča sečiva sa rupama u odgovarajućim sečivima.

    2. Zadržite svako sečivo pomoću daske i okrenite zavrtanj za sečivo pomoću moment ključa u smeru kretanja kazaljke na satu kao što je prikazano na Слика 38; pritegnite svaki zavrtanj za sečivo momentom od 82 N∙m.

      g232801
    3. Okrenite montirano sečivo za ¼ kruga dok ne bude vertikalno i montirajte drugo sečivo na isti način kao i prvo (pogledajte korak 1).

      Note: Sečiva treba da budu normalna, formirajući obrnuto T“ kao što je prikazano na Слика 39.

      g016536
    4. Pritegnite drugo sečivo; pogledajte korak 2.

    5. Okrenite sečiva rukom za pun krug od 360° da biste se uverili da ne dodiruju ništa.

      Note: Ako sečiva dodiruju jedno drugo, nisu pravilno podešena. Ponovite korake od 1 do 3 dok sečiva više ne dodiruju jedno drugo.

    Zamena kaiša pogona sečiva

    Zamenite kaiš pogona sečiva ukoliko je neophodno.

    1. Isključite motor i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    2. Skinite kabl sa svećice.

    3. Uklonite poklopac kaiša (Слика 6) uklanjanjem 4 zavrtnja koji ga zadržavaju za kućište mašine.

      Note: Sačuvajte zavrtnjeve za montažu poklopca kaiša na kućište mašine.

    4. Uklonite sve ostatke ispod poklopca kaiša.

    5. Uklonite štitnik kaiša za BBC i elemente za montažu.

      Note: Sačuvajte štitnik kaiša za BBC i pričvršćivače za kasniju montažu.

      g208922
    6. Uklonite kaiš za BBC sa prednje, leve remenice.

    7. Otpustite zavrtanj za podešavanje (Слика 32).

    8. Uklonite fiksiranu remenicu prenosnika i pričvršćivače (Слика 41).

      Note: Sačuvajte remenicu prenosnika i pričvršćivače za kasniju montažu.

      g208924
    9. Uklonite kaiš pogona sečiva.

    10. Poravnajte otvore desnog i levog zupčanika sa otvorima u kućištu kao što je prikazano na Слика 41.

      Note: Zadržite zupčanike na mestu pomoću šipke ili odvijača.

    11. Kada zaključate zupčanike u mestu, postavite kaiš pogona sečiva i fiksiranu remenicu prenosnika.

      Note: Pobrinite se da se zupci u zupčaniku angažovani.

    12. Pritegnite zategnutost kaiša na preporučenu zategnutost; pogledajte Servisiranje sistema pogona sečiva.

    13. Uklonite šipku ili odvijač sa zupčanika.

    14. Pobrinite se da sečiva ispod kućišta budu pravilno poravnata; pogledajte Pregled sečiva.

    15. Montirajte kaiš za BBC, štitnik kaiša za BBC i pričvršćivače.

    16. Montirajte poklopac kaiša pomoću 4 zavrtnja koje ste uklonili u koraku 3.

    17. Spojite kabl na svećicu.

    18. Proverite rad ručice za kontrolu i kvačila za kočenje sečiva.

    Promena na kaiš za BBC (eng. Blade-Brake-Clutch – kvačilo za kočenje sečiva)

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Сваких 250 сати
  • Promenite kaiš za kvačilo za kočenje sečiva.
    1. Isključite motor i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    2. Skinite kabl sa svećice.

    3. Uklonite 4 zavrtnja koji drže poklopac kaiša na kućištu mašine.

      Note: Sačuvajte zavrtnjeve za montažu poklopca kaiša na kućište mašine.

    4. Uklonite poklopac kaiša.

    5. Uklonite sve ostatke ispod poklopca kaiša.

    6. Uklonite prenosni kaiš; pogledajte Uklanjanje prenosnog kaiša.

    7. Uklonite štitnik za kaiš za BBC (Слика 42).

      Note: Sačuvajte pričvršćivače za montažu štitnika kaiša za BBC kasnije.

      g208922
    8. Uklonite kaiš za BBC sa remenice kočionog doboša i zatim uklonite kaiš sa mašine.

      Note: Zadržite jedno od sečiva pomoću rukavice ili krpe i okrenite vreteno sečiva da biste lakše uklonili kaiš za BBC.

    9. Da biste montirali nov kaiš za BBC, obavite korake iznad unazad.

    10. Podesite sajlu za BBC; pogledajte Podešavanje sajle za kočnicu sečiva.

    Podešavanje sajle za kočnicu sečiva

    Podesite sajlu za kočnicu sečiva svaki put kada montirate novu sajlu ili menjate kaiš za BBC.

    1. Isključite motor i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    2. Skinite kabl sa svećice.

    3. Uklonite poklopac kaiša (Слика 6) uklanjanjem 4 zavrtnja koji ga zadržavaju za kućište mašine.

      Note: Sačuvajte zavrtnjeve za montažu poklopca kaiša na kućište mašine.

    4. Uklonite sve ostatke ispod poklopca kaiša.

    5. Otpustite zavrtanj stezaljke za sajlu (Слика 43).

      g208921
    6. Povucite omotač sajle da uklonite labavost (Слика 44).

      Note: Nemojte zategnuti oprugu.

      g208926
    7. Označite sajlu kočnice (Слика 45), zatim podesite omotač dok ne ostane približno 11 mm labavosti (Слика 46).

      g208923
      g208920
    8. Zategnite zavrtanj stezaljke za sajlu na 11 do 14 N∙m kako biste zaključali podešavanje na mestu.

    9. Montirajte poklopac kaiša pomoću 4 zavrtnja koje ste uklonili u koraku 3.

    10. Spojite kabl na svećicu.

    11. Proverite rad kvačila za kočenje sečiva.

    Zamena prenosnog kaiša

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Сваких 250 сати
  • Zamenite prenosni kaiš.
  • Uklanjanje prenosnog kaiša

    Note: Zadržite sve pričvršćivače uklonjene u ovom postupku, osim starih prenosnih kaiševa, za instalaciju u Montiranje prenosnog kaiša.

    1. Isključite motor i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    2. Skinite kabl sa svećice.

    3. Uklonite 4 zavrtnja koji drže poklopac kaiša na kućištu mašine.

    4. Uklonite poklopac kaiša.

    5. Uklonite sve ostatke ispod poklopca kaiša.

    6. Ako je vreća za travu na mašini, uklonite je. Pogledajte Uklanjanje vreće za travu.

    7. Podignite i držite nagore zadnji usmerivač.

    8. Uklonite poklopac zadnjeg otvora za gledanje, koji se nalazi ispod zadnjeg usmerivača tako što ćete ukloniti zavrtanj koji ga drži na mestu (Слика 47).

      g280620
    9. Uklonite zadnju zaštitu tako što ćete ukloniti 2 zavrtnja koji ga zadržavaju na mestu (Слика 48).

      g280624
    10. Okrenite remenicu prenosnika preko otvora za pristup na prenosniku pomoću nasadnog ključa kojim ćete okrenuti navrtku remenica prenosnika u smeru kretanja kazaljke na satu.

      g281194
    11. Dok zadržavate remenicu prenosnika preko otvora za pristup prenosniku, umetnite odvijač kroz otvor za pristup da biste uhvatili rebro remenice prenosnika.

      g280736
    12. Koristite odvijač da biste zadržali remenicu prenosnika sa strane dok ne montirate prenosni kaiš.

    13. Na prednjem delu mašine uklonite kaiš sa remenice motora i zatim uklonite prenosni kaiš.

    Montiranje prenosnog kaiša

    1. Dok je remenica prenosnika sklonjena sa strane, montirajte novi prenosni kaiš postavljajući kaiš prvo preko prenosne remenice, a zatim preko remenice motora.

    2. Uklonite odvijač iz rupe za pristupu prenosu da biste vratili remenicu prenosnika u zategnuti položaj.

    3. Koristite zadnji otvor za gledanje koji se nalazi ispod zadnjeg usmerivača , da biste se uverili da je nov prenosni kaiš dobro postavljen.

    4. Montiranje zadnje zaštite pomoću 2 zavrtnja zadnje zaštite koji su uklonjeni u koraku 9 u odeljku Uklanjanje prenosnog kaiša.

    5. Montirajte poklopac zadnjeg otvora za gledanje, koji se nalazi ispod zadnjeg usmerivača, pomoću odgovarajućeg zavrtnja koji je uklonjen u koraku 8 u odeljku Uklanjanje prenosnog kaiša.

    Podešavanje sajle parkirne kočnice

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Пре сваке употребе или свакодневно
  • Proverite rad parkirne kočnice.
  • Kad god instalirate novu sajlu parkirne kočnice ili parkirna kočnica ne bude podešena, podesite sajlu parkirne kočnice.

    1. Deaktivirajte parkirnu kočnicu; pogledajte Deaktiviranje parkirne kočnice.

    2. Okrenite navrtku za podešavanje u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu da biste smanjili zategnutost kabla (Слика 51).

      g285474
    3. Podesite zategnutost sajle (Слика 51) povlačenjem ili guranjem omotača sajle i zadržavanje tog položaja.

      Note: Povucite omotač kabla prema motoru da biste povećali zategnutost (takođe ako se poveća opterećenje na čeljust kočnice); gurnite omotač dalje od motora da biste smanjili zategnutost (takođe da biste smanjili opterećenje).

      Important: Podešavajte omotač kablova postepeno da biste izbegli preterano zatezanje. Prekomerno zatezanje može da dovede do neravnomernog rada mašine kada je parkirna kočnica deaktivirana. Pravilno zatezanje omogućava mašini da se okreće slobodno kada je parkirna kočnica deaktivirana i da zadrži položaj kada je parkirna kočnica aktivirana.

    4. Okrenite navrtku za podešavanje u smeru kretanja kazaljke na satu da biste povećali zategnutost kabla.

      Note: Čvrsto zategnite navrtku pomoću nasadnog ključa ili ključa.

    Podešavanje samohodnog pogona

    Samo za modele sa samohodnim pogonom

    Svaki put kada postavite novi kabl za samohodni pogon ili samohodni pogon nije podešen, podesite samohodni pogon.

    1. Okrenite navrtku za podešavanje u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu da biste smanjili zategnutost kabla (Слика 52).

      g282366
    2. Podesite zategnutost kabla (Слика 52) tako što ćete ga povući unapred ili gurnuti unazad i držati u tom položaju.

      Note: Povucite kabl ka motoru kako biste povećali gas; gurnite kabl dalje od motora kako biste smanjili gas.

      Note: Podešavajte omotač postepeno da biste izbegli preterano podešavanje.

    3. Okrenite navrtku za podešavanje u smeru kretanja kazaljke na satu da biste povećali zategnutost kabla.

      Note: Čvrsto zategnite navrtku pomoću nasadnog ključa ili ključa.

    Складиштење

    Bezbednost prilikom skladištenja

    Pre podešavanja, servisiranja, čišćenja ili odlaganja mašine, uvek isključite mašinu, sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave i sačekajte da se ohladi.

    Opšte informacije

    Mašinu skladištite na hladnom, čistom i suvom mestu. Pokrijte mašinu da biste je zaštitili i održali čistom.

    1. Obavite preporučene postupke godišnjeg odražavanja; pogledajte .

    2. Očistite oblast ispod mašine; pogledajte Čišćenje ispod mašine.

    3. Uklonite plevu, prljavštinu i nečistoće sa spoljašnjih delova motora, pokrova i vrha mašine.

    4. Proverite stanje sečiva; pogledajte Pregled sečiva.

    5. Servisirajte filter za vazduh; pogledajte Servisiranje filtera za vazduh.

    6. Zategnite sve navrtke, vijke i zavrtnje.

    7. Izvršite retuširanje površina koje su ispucale ili zarđale sa farbom koju možete dobiti kod ovlašćenog servisera.

    Priprema sistema za gorivo

    Prilikom poslednjeg punjenja gorivom u godini, dodajte stabilizator u gorivo prema uputstvu proizvođača motora. Ispraznite rezervoar za gorivo prilikom poslednjeg košenja pre skladištenja mašine.

    1. Pustite da mašina radi dok se motor ne isključi zbog nedostatka goriva.

    2. Ponovo pokrenite motor.

    3. Neka motor radi dok se ne zaustavi. Motor je dovoljno suv kada ga više ne možete pokrenuti.

    Priprema motora

    1. Dok je motor još topao, zamenite motorno ulje i filter za ulje; pogledajte Zamena motornog ulja i Zamena filtera za ulje.

    2. Uklonite svećicu.

    3. Pomoću kantice za ulje dodajte oko 30 ml motornog ulja u motor kroz otvor za svećicu.

    4. Polako povucite ručku poteznice nekoliko puta da biste distribuirali ulje kroz cilindar.

    5. Postavite svećicu ali nemojte povezivati kabl na svećicu. Pričvrstite kabl tako da ne dođe u kontakt sa svećicom.

    Prekid skladištenja mašine

    1. Proverite i pritegnite sve zavrtnje za pričvršćivanje.

    2. Izvadite svećicu i brzo zavrtite motor korišćenjem startera kako bi se izbacio višak ulja iz cilindra.

    3. Proverite svećicu i zamenite je ako je prljava, pohabana ili napukla; pogledajte priručnik za vlasnika motora.

    4. Montirajte svećicu i pritegnite je preporučenim priteznim momentom od 20 N∙m.

    5. Obavite sve potrebne postupke održavanja; pogledajte .

    6. Proverite nivo motornog ulja; pogledajte Provera nivoa motornog ulja.

    7. Napunite rezervoar za gorivo svežim gorivom; pogledajte Punjenje rezervoara za gorivo.

    8. Spojite kabl na svećicu.

    Решавање проблема

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Motor neće da se pokrene.
    1. Rezervoar za gorivo je prazan ili se u sistemu za gorivo nalazi ustajalo gorivo.
    2. Nepovratni ventil za gorivo je zatvoren.
    3. Ručica gasa nije u odgovarajućem položaju.
    4. U sistemu za gorivo je prljavština, voda ili ustajalo gorivo.
    5. Kabl nije povezan na svećicu.
    6. Svećica ima poroznost, zaprljana je ili razmak nije dobar.
    7. U filteru za gorivo ima prljavštine.
    1. Ispraznite i/ili napunite rezervoar za gorivo svežim gorivom. Ako problem i dalje postoji, obratite se ovlašćenom serviseru.
    2. Otvorite nepovratni ventil za gorivo.
    3. Pomerite ručicu gasa u položaj za čok.
    4. Obratite se ovlašćenom serviseru.
    5. Spojite kabl na svećicu.
    6. Proverite svećicu i podesite razmak ako je neophodno. Zamenite svećicu ako ima poroznosti, ako je zaprljana ili napukla.
    7. Zamenite filter za gorivo i očistite sito u rezervoaru.
    Motor se teško pokreće ili gubi snagu.
    1. Element filtera za vazduh je prljav i ograničava protok vazduha.
    2. Nivo motornog ulja je nizak ili je ulje prljavo.
    3. Ventilaciono crevo rezervoara za gorivo je blokirano.
    4. U filteru za gorivo ima prljavštine.
    5. U sistemu za gorivo je prljavština, voda ili ustajalo gorivo.
    6. Na donjoj strani mašine ima odrezaka i ostataka.
    7. Svećica ima poroznost, zaprljana je ili razmak nije dobar.
    1. Očistite predčistač filtera za vazduh/ili zamenite papirni filter.
    2. Proverite motorno ulje. Zamenite ulje ako je prljavo ili dodajte ulje ako je nivo nizak.
    3. Očistite ili zamenite ventilaciono crevo rezervoara za gorivo.
    4. Zamenite filter za gorivo i očistite sito u rezervoaru.
    5. Obratite se ovlašćenom serviseru.
    6. Očistite oblast ispod mašine.
    7. Proverite svećicu i podesite razmak ako je neophodno. Zamenite svećicu ako ima poroznosti, ako je zaprljana ili napukla.
    Motor radi neravnomerno.
    1. Kabl nije čvrsto povezan na svećicu.
    2. Svećica ima poroznost, zaprljana je ili razmak nije dobar.
    3. Ručica gasa nije u položaju Brzo.
    4. Element filtera za vazduh je prljav i ograničava protok vazduha.
    5. U filteru za gorivo ima prljavštine.
    1. Čvrsto povežite kabl na svećicu.
    2. Proverite svećicu i podesite razmak ako je neophodno. Zamenite svećicu ako ima poroznosti, ako je zaprljana ili napukla.
    3. Pomerite ručicu gasa u položaj Brzo.
    4. Očistite predfilter filtera za vazduh/ili zamenite papirni filter.
    5. Zamenite filter za gorivo i očistite sito u rezervoaru.
    Mašina ili motor prekomerno vibriraju.
    1. Sečivo je iskrivljeno ili je van ravnoteže.
    2. Montažni zavrtanj za sečivo je labav.
    3. Na donjoj strani kućišta mašine ima odrezaka i ostataka.
    4. Montažni zavrtnjevi za motor su olabavljeni.
    5. Remenica motora, remenica prenosnika ili remenica sečiva su labave.
    6. Oštećena je remenica motora.
    7. Vreteno sečiva je iskrivljeno.
    8. Kaiš je oštećen.
    1. Uravnotežite sečiva. Ako je sečivo iskrivljeno, zamenite ga.
    2. Zategnite montažne zavrtanje za sečiva.
    3. Očistite oblast ispod mašine.
    4. Zategnite montažne zavrtnjeve za motor.
    5. Pritegnite labavu remenicu.
    6. Obratite se ovlašćenom serviseru.
    7. Obratite se ovlašćenom serviseru.
    8. Zamenite kaiš.
    Šara košenja je neravnomerna.
    1. Sva 4 točka nisu na istoj visini.
    2. Sečiva su tupa.
    3. Uzastopno kosite istu šaru.
    4. Na donjoj strani mašine ima odrezaka i ostataka.
    5. Vreteno sečiva je iskrivljeno.
    1. Postavite sva 4 točka na istu visinu.
    2. Naoštrite i uravnotežite sečiva.
    3. Promenite šaru košenja.
    4. Očistite oblast ispod mašine.
    5. Obratite se ovlašćenom serviseru.
    Izbacivač se zapušava.
    1. Ručica gasa nije u položaju Brzo.
    2. Visina košenja je preniska.
    3. Kosite prebrzo.
    4. Trava je vlažna.
    5. Na donjoj strani mašine ima odrezaka i ostataka.
    1. Pomerite ručicu gasa u položaj Brzo.
    2. Podignite visinu košenja; ako je neophodno, kosite po drugi put sa nižom visinom košenja.
    3. Usporite.
    4. Pustite da se trava osuši pre košenja.
    5. Očistite oblast ispod mašine.
    Samohodni pogon mašine ne radi.
    1. Sajla za samohodni pogon nije podešena ili je oštećena.
    2. U oblasti kaiša ima ostataka.
    3. Kaiš je oštećen.
    1. Podesite sajlu samohodnog pogona; zamenite sajlu ako je neophodno.
    2. Očistite ostatke iz oblasti kaiša.
    3. Zamenite kaiš.
    Sečiva se ne okreću ili proklizavaju.
    1. Kaiš za BBC ili razvodni kaiš su pohabani, labavi ili pokidani.
    2. Kaiš za BBC je van remenice.
    3. Sajla za BBC je pohabana, labava ili pokidana.
    1. Podesite sajlu za BBC; podesite zategnutost razvodnog kaiša; zamenite ih ako je neophodno.
    2. Proverite da li je kaiš oštećen i obratite se ovlašćenom serviseru ako je neophodno.
    3. Podesite sajlu za BBC; zamenite je ako je neophodno.
    Sečiva dolaze u kontakt jedno s drugim.
    1. Sečiva su nepravilno montirana ili poravnata.
    2. Adapteri sečiva su pohabani, labavi ili pokidani.
    3. Razvodni kaiš je pohaban, labav ili pokidan.
    4. Razvodni zupčanici ili remenica prenosnika su pohabani, labavi ili pokidani.
    1. Montirajte sečiva pravilno.
    2. Zamenite adaptere sečiva.
    3. Obratite se ovlašćenom serviseru.
    4. Obratite se ovlašćenom serviseru.