Introducere

Această mașină de tuns iarba cu lamă rotativă, condusă manual din spate este proiectată pentru a fi utilizată de operatori profesioniști, angajați. Mașina a fost proiectată în primul rând pentru tăierea ierbii de pe gazoane bine întreținute ale proprietăților rezidențiale și comerciale. Utilizarea acestui produs în alte scopuri decât cele intenționate poate fi periculoasă pentru dumneavoastră și pentru alte persoane.

Citiţi cu atenţie aceste informaţii pentru a învăţa despre modul corespunzător de utilizare şi întreţinere a produsului şi pentru a evita rănirea personală şi deteriorarea produsului. Aveţi responsabilitatea de a utiliza produsul în mod corespunzător şi sigur.

Vizitați site-ul www.Toro.com pentru mai multe informații, inclusiv informații privind siguranța produsului și materiale de instruire , informații privind accesoriile, ajutor la căutarea unui distribuitor sau pentru înregistrarea produsului.

De fiecare dată când aveţi nevoie de service, piese originale Toro sau informaţii suplimentare, contactaţi un centru de service autorizat sau departamentul Servicii Clienţi Toro şi pregătiţi numărul de model sau de serie al produsului. Figura 1 indică locaţia numărului de model sau de serie pe produs. Scrieţi numerele în spaţiul furnizat.

Important: Puteți scana codul QR de pe autocolantul cu numărul de serie (dacă este disponibil) cu ajutorul unui dispozitiv mobil pentru a accesa date despre garanție, piese și alte informații despre produs

g315569

Acest manual identifică potențialele pericole și conține mesaje de siguranță identificate prin simbolul de alertă de siguranță (Figura 2), semnalizând un pericol care poate cauza rănirea gravă sau moartea dacă nu respectați următoarele măsuri de precauție recomandate.

g000502

Acest manual utilizează 2 cuvinte pentru a evidenţia informaţiile. Important atrage atenţia asupra informaţiilor mecanice speciale şi Notă accentuează informaţiile generale care necesită atenţie specială.

Produsul respectă toate directivele europene relevante; pentru detalii, consultaţi Declaraţia de conformitate (DOC) separată specifică produsului.

Cuplu brut sau net: Cuplul brut sau net al acestui motor a fost evaluat în laborator de către producătorul motorului în conformitate cu SAE (Society of Automotive Engineers - Societatea Inginerilor Auto) J1940 sau J2723. Deoarece sunt configurate pentru a îndeplini cerinţele privind siguranţa, emisiile şi operarea, cuplul real al motoarelor pentru clasa aceasta de maşini de tuns iarba pot fi semnificativ mai redus. Vă rugăm să consultați informațiile producătorului motorului incluse în volumul de livrare al mașinii.

Nu modificați și nu dezactivați dispozitivele de siguranță ale mașinii și verificați periodic funcționarea corectă a acestora. Nu încercați să reglați sau să modificați controlul turației motorului; acest lucru poate cauza o stare de funcționare nesigură, ducând la vătămări corporale.

Siguranţă în funcţionare

Această mașină a fost proiectată în conformitate cu standardul EN ISO 5395.

Siguranța generală

Acest produs poate provoca răni la nivelul mâinilor sau picioarelor și poate arunca obiecte. Respectați întotdeauna toate instrucțiunile de siguranță pentru a preveni vătămările corporale sau moartea.

  • Citiți, înțelegeți și urmați instrucțiunile și avertismentele din Manualul utilizatorului și de pe mașină și accesorii înainte de a porni motorul.

  • Nu țineți mâinile sau picioarele în apropierea pieselor aflate în mișcare sau sub mașină. Staţi la distanţă de orice gură de descărcare.

  • Nu utilizaţi maşina fără toate protecțiile şi alte dispozitive de siguranță montate şi funcţionând corespunzător pe aceasta.

  • Țineți trecătorii și copiii departe de zona de utilizare. Nu lăsaţi copii să utilizeze maşina. Utilizarea mașinii va fi efectuată doar de persoane responsabile, instruite, familiarizate cu instrucțiunile și apte din punct de vedere fizic.

  • Înainte de efectuarea lucrărilor de service, alimentare sau desfundare a mașinii, opriți mașina, opriți motorul și așteptați până când se opresc toate piesele mobile.

Utilizarea sau întreţinerea necorespunzătoare a acestei maşini poate cauza accidentări. Pentru a reduce riscul de accidentare, respectaţi aceste instrucţiuni de siguranţă şi acordaţi întotdeauna atenţie simbolului de alertă privind siguranţa Graphic, care înseamnă Atenţie, Avertisment sau Pericol – instrucţiune privind siguranţa personală. Nerespectarea acestor instrucţiuni poate cauza vătămări corporale sau moartea.

Decal-uri instrucţionale şi de siguranţă

Graphic

Instrucţiunile şi autocolantele cu informaţii privind siguranţa sunt uşor vizibile pentru operator şi sunt amplasate lângă orice zonă cu potenţial risc. Înlocuiţi orice autocolant care este deteriorat sau lipseşte.

decaloemmarkt
decal112-8760
decal116-7581
decal116-8528
decal116-9313
decal120-9570
decal136-9078
decal127-6865
decal130-9656
decal139-5405
decal145-3851
decal116-7583

Reglare

Important: Îndepărtați și eliminați folia de protecție din plastic folosită pentru a acoperi motorul, precum și orice alte elemente din plastic sau ambalaje de pe mașină.

Montarea mânerului

Atenţie

Plierea sau desfășurarea incorectă a mânerului poate deteriora cablurile, ducând la condiții de utilizare nesigure.

  • Nu deteriorați cablurile în timpul plierii sau desfășurării mânerului.

  • Dacă un cablu este deteriorat, contactaţi un centru de service autorizat.

g235869

Adăugarea uleiului în motor

Important: Maşina dumneavoastră nu este furnizată cu ulei în motor. Înainte de a porni motorul, adăugați ulei în motor.

g235721

Asamblarea sacului pentru iarbă

g238450

Rezumat al produsului

g276361
g019644
g340478
g276362
ModelGreutateLungimeLățimeÎnălțime
2220785 kg169 cm81 cm97 cm
    

Dispozitive de atașare/Accesorii

Pentru extinderea și îmbunătățirea performanțelor mașinii este disponibilă o gamă de dispozitive de atașare și accesorii aprobate de Toro. Pentru lista dispozitivelor de atașare și a accesoriilor aprobate, contactați centrul de service local sau un distribuitor Toro autorizat sau accesați www.Toro.com.

Pentru performanțe optime și utilizarea în siguranță a mașinii, utilizați exclusiv piese de schimb și accesorii originale Toro. Piesele de schimb și accesoriile altor producători pot fi periculoase și pot anula garanția produsului.

Operare

Note: Determinaţi partea stângă şi dreaptă a maşinii din poziţia de operare normală.

Înainte de utilizare

Siguranța înainte de utilizare

Siguranța generală

  • Opriți mașina, așteptați oprirea tuturor pieselor mobile și lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, efectuarea lucrărilor de service, curățarea sau depozitarea mașinii.

  • Familiarizați-vă cu utilizarea în siguranță a echipamentului, comenzile de operare și indicatoarele de siguranță.

  • Verificați dacă toate protecțiile și dispozitivele de siguranță, precum deflectoarele și/sau dispozitivul de adunat iarbă, sunt la locul lor și funcționează corect.

  • Inspectați întotdeauna mașina pentru a vă asigura că lamele și șuruburile lamei nu sunt uzate sau deteriorate.

  • Inspectați zona în care veți utiliza mașina și îndepărtați toate obiectele care ar putea obstrucționa utilizarea mașinii sau pe care le-ar putea proiecta mașina.

  • Contactul cu lama în timp ce aceasta se rotește va duce la vătămarea gravă. Nu puneți degetele sub carcasă.

Măsuri de siguranță pentru combustibil

  • Combustibilul este extrem de inflamabil şi exploziv. Un incendiu sau o explozie cauzată de combustibil vă poate arde pe dumneavoastră şi pe cei din jur și poate cauza pagube materiale.

    • Pentru a preveni o încărcare statică din cauza aprinderii combustibilului, plasaţi recipientul şi/sau maşina direct pe sol înainte de umplere, nu pe un vehicul sau obiect.

    • Umpleți rezervorul de combustibil într-un spațiu deschis, cu motorul rece. Ștergeți orice urmă de combustibil scurs.

    • Nu manipulaţi combustibilul când fumaţi sau în apropierea unei flăcări deschise sau a scânteilor.

    • Nu îndepărtați bușonul rezervorului și nu umpleți rezervorul de combustibil în timp ce motorul este pornit sau fierbinte.

    • Dacă vărsați combustibil, nu încercați să porniți motorul. Evitați crearea unei surse de aprindere până la disiparea vaporilor de combustibil.

    • Depozitaţi combustibilul într-un rezervor corespunzător şi nu îl lăsaţi la îndemâna copiilor.

  • Combustibilul este dăunător sau fatal dacă este înghițit. Expunerea pe termen lung la vapori poate provoca răni grave și îmbolnăviri.

    • Evitați inspirarea pe termen lung a vaporilor.

    • Țineți mâinile și fața departe de duză și de deschiderea rezervorului de combustibil.

    • Țineți combustibilul departe de ochi și piele.

Umplerea rezervorului de combustibil

TipBenzină fără plumb
Cifra octanică minimă87 (SUA) sau 91 (cifra octanică research”; în afara SUA)
EtanolNu mai mult de 10% din volum
MetanolFără
MTBE (metil‐terț‐butil‐eter)Mai puțin de 15% din volum
UleiNu adăugaţi în combustibil

Utilizați numai combustibil curat, proaspăt (nu mai mult de 30 de zile), de la o sursă de încredere.

Important: Pentru a reduce problemele la pornire, adăugaţi stabilizator/aditiv de combustibil în combustibilul proaspăt, conform instrucţiunilor producătorului stabilizatorului/aditivului de combustibil.

Umpleți rezervorul de combustibil în modul indicat în Figura 10.

Note: Capacitatea rezervorului de combustibil este de 3,76 l.

g230458

Verificarea nivelului uleiului de motor

Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați nivelul de ulei de motor și adăugați ulei, dacă este necesar.
  • Important: Dacă nivelul de ulei din carter este prea scăzut sau prea ridicat și porniți motorul, este posibil să defectați mașina.

    g235721

    Reglarea înălţimii mânerului

    Puteți ridica sau coborî mânerul în una din cele 3 poziții disponibile pentru confortul dumneavoastră (Figura 12).

    g235868
    1. Îndepărtați ambele șuruburi ale mânerului și piulițele corespunzătoare.

    2. Deplasați mânerul în poziţia de înălțime dorită.

    3. Fixați mânerul folosind șuruburile îndepărtate anterior și piulițele corespunzătoare.

    Reglarea înălţimii de tăiere

    Atenţie

    Reglarea manetelor pentru înălțimea de tăiere vă poate aduce mâinilor în contact cu o lamă aflată în mișcare, ceea ce cauza vătămări grave.

    • Opriți motorul și aşteptaţi oprirea tuturor pieselor mobile înainte de a regla înălțimea de tăiere.

    • Nu introduceți degetele sub carcasă în timp ce reglați înălțimea de tăiere.

    Înălțimea de tăiere este controlată cu o manetă frontală și o manetă posterioară, ambele situate în partea stângă a mașinii. Pentru a ridica sau coborî mașina, cuplați maneta, ridicați sau coborâți mașina și decuplați maneta.

    g232160

    Verificarea funcționării sistemului de oprire a lamei

    Înainte de fiecare utilizare, verificați că lama se oprește în 3 secunde de la eliberarea barei de comandă.

    Utilizarea sacului pentru iarbă

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați funcționarea sistemului de oprire a lamei. Lamele trebuie să se oprească în 3 secunde de la eliberarea barei de comandă; în caz contrar, contactați un centru de service autorizat.
  • Puteți utiliza sacul pentru iarbă pentru a verifica sistemul de oprire a lamei.

    1. Scoateți capacul posterior de evacuare.

    2. Montați sacul pentru iarbă gol la mașină.

    3. Porniți motorul.

    4. Acționați lamele.

      Note: Sacul ar trebui să înceapă să se umfle, indicând faptul că lamele se rotesc.

    5. În timp ce urmăriți sacul, eliberați bara de comandă.

      Note: Dacă sacul nu se dezumflă în 3 secunde de la eliberarea barei de comandă, este posibil ca sistemul de oprire a lamei să fie deteriorat; dacă este ignorat, acesta poate determina o stare nesigură de funcționare. Inspectați și reparați mașina numai la un centru de service autorizat.

    6. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    Neutilizarea sacului pentru iarbă

    1. Mutați mașina pe o suprafață pavată, într-o zonă fără vânt.

    2. Setați toate cele 4 roți la înălțimea de tăiere de 89 mm.

    3. Mototoliți o jumătate de foaie de ziar, formând o bilă suficient de mică pentru a intra sub mașină (aproximativ 75 mm în diametru).

    4. Așezați bila din ziar la aproximativ 13 cm în fața mașinii.

    5. Porniți motorul.

    6. Acționați lamele.

    7. Eliberați bara de comandă și începeți să numărați 3 secunde.

    8. Când ajungeți la 3, împingeți mașina rapid înainte, peste bila de ziar.

    9. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    10. Mergeți în partea din față a mașinii și verificați bila din ziar.

      Note: Dacă bila din ziar nu a intrat sub mașină, repetați pașii de la 4 la 10.

      Important: Dacă ziarul este desfăcut sau mărunțit, lamele nu s-au oprit corect, ceea ce ar putea cauza o stare de funcționare nesigură. Contactați un centru de service autorizat.

    În timpul utilizării

    Siguranța în timpul utilizării

    Siguranța generală

    • Purtați îmbrăcăminte adecvată, inclusiv ochelari de protecție, pantaloni lungi, încălțăminte solidă, antiderapantă și căști pentru protecția auzului. Strângeți la spate părul lung și nu purtați îmbrăcăminte largă sau bijuterii.

    • Utilizați mașina cu foarte mare atenție. Nu vă angrenați în nicio activitate care vă poate distrage atenția; în caz contrar, se pot înregistra pagube materiale sau vătămări corporale.

    • Nu utilizaţi maşina dacă sunteți bolnav, obosit sau sub influența alcoolului sau a drogurilor.

    • Lama este ascuțită; contactul cu lama poate rezulta în vătămări corporale grave. Opriți motorul, scoateți cheia din contact (dacă este disponibilă) și așteptați oprirea tuturor pieselor în mișcare înainte de a părăsi poziția de operare.

    • Țineți trecătorii departe de zona de utilizare. Nu permiteţi accesul copiilor mici în zona de operare şi lăsaţi-i în permanenţă în grija unui adult responsabil, care nu utilizează mașina. Opriți mașina dacă în zonă pătrunde orice persoană.

    • Priviți întotdeauna jos și în spate înainte de a deplasa mașina cu spatele.

    • Operați mașina doar în condiții de vizibilitate bună și în condiții meteo corespunzătoare. Nu utilizaţi maşina dacă există riscul unor descărcări electrice.

    • Iarba udă sau frunzele pot provoca vătămări grave dacă alunecați și intrați în contact cu lama. Evitați să tundeți iarba în condiții umede.

    • Apropiați-vă cu mare atenție de curbele fără vizibilitate, tufișuri, copaci sau alte obiecte care vă pot bloca vizibilitatea.

    • Nu direcționați materialul evacuat spre nicio persoană. Evitați evacuarea materialul spre un perete sau obstacol; materialul poate ricoșa spre dumneavoastră. Opriți lama (lamele) atunci când vă deplasați pe suprafețe acoperite cu pietriș.

    • Aveți grijă la gropi, șanțuri, denivelări, pietre sau alte obiecte ascunse. Terenul denivelat vă poate face să vă pierdeți echilibrul sau stabilitatea.

    • Dacă mașina se lovește de un obiect sau începe să vibreze, opriți motorul imediat, scoateți cheia din contact (dacă este disponibilă), așteptați până ce toate piesele mobile se opresc, deconectaţi cablul de la bujie și verificați dacă mașina are deteriorări. Efectuați reparațiile necesare înainte de a o utiliza din nou.

    • Înainte de a părăsi poziția de operare, opriţi motorul, scoateţi cheia din contact (dacă este disponibilă) şi aşteptaţi oprirea tuturor pieselor mobile.

    • Dacă motorul rulează, acesta va fi fierbinte și vă poate provoca arsuri grave. Păstrați distanța față de motorul fierbinte.

    • Utilizați motorul numai în zone bine ventilate. Gazele de eșapament conțin monoxid de carbon, care este un gaz inodor, otrăvitor, fatal.

    • Verificați frecvent componentele dispozitivului de adunat iarbă și jgheabul de evacuare pentru a descoperi orice uzură sau deteriorare și înlocuiți-le cu piese Toro originale, atunci când este necesar.

    Siguranța în pantă

    • Tundeți iarba de-a lungul pantelor; niciodată în sus sau în jos. Acordaţi foarte mare atenţie la schimbarea direcţiei pe pante.

    • Nu tundeți iarba pe pantele foarte abrupte. Stabilitatea necorespunzătoare poate provoca un accident prin alunecare și cădere.

    • Tundeți iarba cu atenție în apropierea pantelor abrupte, șanțurilor sau terasamentelor.

    Pornirea motorului

    1. Conectați cablul la bujie (Figura 6).

    2. Deschideți ventilul de închidere combustibil (Figura 14).

      Note: Când supapa de oprire a alimentării cu combustibil este deschisă, maneta este paralelă cu conducta de combustibil.

      g276446
    3. Deplasați maneta de accelerație în poziția ȘOC (A din Figura 15).

    4. Trageți ușor mânerul demarorului până când simțiți că opune rezistență, apoi trageți-l brusc (B din Figura 15).

    5. Deplasați maneta de control al accelerației în poziția RAPID la pornirea motorului (C din Figura 15).

      Note: Dacă motorul nu pornește după 3 trageri, repetați pașii 3 - 5.

    g232243

    Utilizarea propulsiei automate și cuplarea lamelor

    Pentru operarea propulsiei automate, trageți și mențineți maneta de acționare la mâner (Figura 16).

    g237184

    Pentru a cupla lamele, procedați în felul următor:

    1. Țineți apăsată în față maneta de blocare de comandă pentru lamă pentru a elibera bara de comandă pentru lamă (A din Figura 17).

    2. Trageți bara de comandă pentru lamă spre mâner și eliberați maneta de blocare de comandă pentru lamă; lama trebuie să se cupleze (A din Figura 17).

    3. Eliberați bara comandă pentru lamă pentru a decupla lama (B din Figura 17). Bara de blocare de comandă pentru lamă se resetează pentru a bloca maneta de comandă pentru lamă.

    g237185

    Oprirea motorului

    1. Deplasați maneta de accelerație în poziția OPRIT și așteptați oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Închideți supapa de oprire a alimentării cu combustibil și deconectați cablul de la bujie dacă nu folosiți mașina sau o lăsați nesupravegheată.

    Cuplarea frânei de parcare

    Cuplați frâna de parcare trăgând în sus de maneta frânei de parcare, în direcția mânerului (Figura 18).

    g276567

    Decuplarea frânei de parcare

    Decuplați frâna de parcare împingând în jos maneta frânei de parcare, în direcția opusă mânerului (Figura 19).

    g276568

    Reciclarea resturilor

    Această mașină este pregătită din fabrică să recicleze resturile iarbă și de frunze pentru gazon. Pentru a pregăti mașina pentru reciclare:

    • Dacă jgheabul de evacuare laterală este montat pe mașină, demontați-l și instalați deflectorul de evacuare laterală; consultați Îndepărtarea jgheabului de evacuare laterală.

    • Dacă sacul pentru iarbă este montat pe mașină, îndepărtați-l; consultați Îndepărtarea sacului pentru iarbă.

    • În cazul în care capacul de evacuare posterioară nu este montat, prindeți-l de mâner, ridicați deflectorul din spate și introduceți-l în jgheabul de evacuare posterioară până când elementul de fixare se blochează în poziție; consultați Figura 20.

    g019812

    Colectarea resturilor

    Folosiți sacul pentru iarbă atunci când doriți să colectați resturile de iarbă și de frunze de pe gazon.

    Dacă jgheabul de evacuare laterală este montat pe mașină, demontați-l și instalați deflectorul de evacuare laterală înainte de a introduce resturile în sac; consultați Îndepărtarea jgheabului de evacuare laterală.

    Montarea sacului pentru iarbă

    1. Ridicați și mențineți ridicat deflectorul spate (A din Figura 21).

    2. Îndepărtați capacul evacuării posterioare trăgând în jos clichetul cu degetul și îndepărtând capacul de pe mașină (B din Figura 21).

    3. Instalați tija sacului în canelurile de la baza mânerului și deplasați sacul înainte și înapoi, pentru a vă asigura că ați fixat tija în părțile inferioare ale celor două caneluri (C din Figura 21).

    4. Coborâți deflectorul spate până se sprijină pe sacul pentru iarbă.

    g235892

    Îndepărtarea sacului pentru iarbă

    Pentru a îndepărta sacul, inversați pașii de la Montarea sacului pentru iarbă.

    Evacuarea laterală a resturilor

    Utilizați evacuarea laterală pentru tăierea ierbii foarte înalte.

    Montarea jgheabului de evacuare laterală

    Important: Aveți grijă, capacul de evacuare posterioară trebuie să fie în poziție înainte de a recicla resturile de iarbă.

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Îndepărtați sacul pentru iarbă, dacă este instalat pe mașină; consultați Îndepărtarea sacului pentru iarbă.

    3. Introduceți capacul posterior de evacuare (A din Figura 22).

    4. Demontați deflectorul de evacuare laterală trăgând în sus arcul care fixează deflectorul la poziție și demontând deflectorul (B și C din Figura 22).

    5. Instalați jgheabul de evacuare laterală trăgând de arc în sus, amplasând jgheabul peste deschidere și coborând arcul peste arcurile din partea de sus a jgheabului de evacuare laterală (D și E din Figura 22).

    g235903

    Îndepărtarea jgheabului de evacuare laterală

    Pentru a îndepărta jgheabul de evacuare laterală, inversați pașii din Montarea jgheabului de evacuare laterală.

    Indicaţii de exploatare

    Recomandări generale

    • Consultați instrucțiunile de siguranță și citiți cu atenție acest manual înainte de a utiliza mașina.

    • Curățați zona de bețe, pietre, sârmă, ramuri și alte resturi pe care lamele le-ar putea lovi și proiecta.

    • Țineți pe oricine, în special copiii și animalele de companie la distanță de zona de utilizare.

    • Evitați lovirea copacilor, a pereților, bordurilor sau a altor obiecte solide. Nu tundeți iarba trecând în mod voluntar peste obiecte.

    • Dacă mașina se lovește de un obiect sau începe să vibreze, opriți motorul imediat, deconectaţi cablul bujiei și verificați dacă mașina este deteriorată.

    • Mențineți lamele ascuțite în timpul sezonului de tundere a ierbii. Îndepărtați periodic, prin polizare, crestăturile de pe lame.

    • Înlocuiți lamele, atunci când este necesar, cu lame de schimb originale Lawn-Boy.

    • Tăiați iarba sau frunzele doar dacă sunt uscate. Iarba și frunzele ude au tendința de a se aduna în cadrul curții și pot cauza blocarea mașinii sau calarea motorului.

    • Curățați partea inferioară a punții mașinii după fiecare tundere a ierbii. Consultați Curățarea sub mașină.

    • Mențineți motorul în stare bună de funcționare.

    • Setați turația motorului în poziția cea mai rapidă pentru cele mai bune rezultate de tăiere.

    • Curățați frecvent filtrul de aer. Mulcirea provoacă mai multe reziduuri și praf, care colmatează filtrul de aer și reduc performanța motorului.

    Tăierea ierbii

    • Iarba crește cu viteze diferite în perioade diferite ale anului. Vara, este de preferat să tăiați iarba folosind înălțimi de tăiere de 51 mm, 64 mm sau 83 mm. Tăiați aproximativ o treime din firul de iarbă. Nu tăiați mai jos de 51 mm, cu excepția cazului în care iarba este mai rară sau este toamnă târzie, când creșterea ierbii începe să încetinească.

    • Atunci când tăiați iarba cu o înălțime de peste 15 cm, tăiați mai întâi la cea mai ridicată setare a înălțimii de tăiere și la o viteză mai mică; apoi tăiați din nou la o înălțime de tăiere mai mică, pentru ca gazonul să aibă cel mai bun aspect. Dacă iarba este prea lungă și frunzele se adună în partea superioară a gazonului, mașina se poate bloca, ceea ce poate duce la calarea motorului.

    • Alternați direcția de tăiere. Acest lucru ajută la dispersarea resturilor pe gazon, pentru o fertilizare uniformă.

    Dacă aspectul final al gazonului este nesatisfăcător, încercați una sau mai multe din următoarele recomandări:

    • Ascuțiți lamele.

    • Deplasați-vă mai încet în timp ce tăiați iarba.

    • Ridicați înălțimea de tăiere a mașinii dumneavoastră.

    • Tăiați iarba mai frecvent.

    • Suprapuneți zonele de tăiere în loc să tăiați iarba dintr-o zonă completă cu fiecare trecere.

    Tăierea frunzelor

    • După tunderea gazonului, asigurați-vă că jumătate din gazon se vede prin stratul de frunze tăiate. Poate fi nevoie să efectuați mai multe treceri peste frunze.

    • Pentru o acoperire ușoară a frunzelor, setați toate roțile pentru aceeași înălțime de tăiere.

    • Reduceți viteza de tăiere dacă mașina nu taie frunzele suficient de fin.

    După utilizare

    Siguranța după utilizare

    Siguranța generală

    • Opriți mașina, așteptați oprirea tuturor pieselor mobile și lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, efectuarea lucrărilor de service, curățarea sau depozitarea mașinii.

    • Curățați iarba și resturile din mașină pentru a ajuta la prevenirea incendiilor. Ștergeți uleiul sau combustibilul scurs.

    • Nu depozitați niciodată mașina sau recipientul cu combustibil într-o zonă cu flăcări deschise, scântei sau lămpi martor, precum cele de pe un boiler sau alte dispozitive electrice.

    Siguranța la transport

    • Încărcați sau descărcați cu grijă mașina.

    • Fixați mașina pentru a preveni răsturnarea.

    • Înainte de a încărca mașina pentru transport, închideți valva de combustibil.

    Curățarea sub mașină

    Pentru performanțe de tăiere optime, păstrați partea inferioară a caroseriei mașinii curată. Puteți îndepărta resturile de sub caroseria mașinii prin spălare sau răzuire.

    Spălarea sub mașină.

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După fiecare folosinţă
  • Curățați zona de sub caroseria mașinii.
    1. Poziționați mașina pe o suprafață plată de beton sau asfalt în apropierea unui furtun de grădină.

    2. Porniți motorul.

    3. Țineți furtunul de grădină la nivelul mânerului și direcționați fluxul de apă pe sol, chiar în fața roții din dreapta spate (Figura 23).

      g002275

      Note: Lamele vor aspira apa și resturile de iarbă vor fi eliminate. Lăsați apa să curgă până când nu mai vedeți resturi de iarbă care să fie îndepărtate de sub mașină.

    4. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    5. Opriți apa.

    6. Porniți mașina și lăsați-o să funcționeze timp de câteva minute pentru îndepărtarea umidității de pe mașină și componentele acesteia.

    Răzuirea sub mașină

    Dacă spălarea nu îndepărtează toate reziduurile de sub mașină, curățați prin răzuire.

    1. Deconectați cablul bujiei.

    2. Goliți combustibilul din rezervor; consultați Golirea rezervorului de combustibil și curățarea filtrului.

    3. Înclinați mașina pe o parte, cu filtrul de aer orientat în sus, până când mânerul superior se sprijină pe sol.

    4. Îndepărtați mizeria și resturile de iarbă folosind un răzuitor din lemn de esență tare; evitați bavurile și marginile ascuțite.

    5. Rotiți mașina în poziție verticală.

    6. Umpleți rezervorul de combustibil.

    7. Conectați cablul la bujie.

    Curățarea roților

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 40 de ore
  • Curățați roțile și roțile dințate.
    1. Îndepărtați roțile spate și curățați orice reziduuri din zona roților și a roților dințate.

      g291315
    2. După curățare, aplicați o cantitate mică de produs de antigripare pe angrenaje.

      Note: Dacă operați mașina în condiții extreme, curățarea roților mai frecvent decât este recomandat va îmbunătăți durata de viață a roților dințate.

      Note: Pentru a preveni deteriorarea garniturilor de etanșare ale rulmenților, nu utilizați un pulverizator de apă de mare presiune asupra rulmenților.

    Întreţinere

    Program(e) de întreţinere recomandat(e)

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 5 ore
  • Efectuați lucrări de service la sistemul de antrenare a lamelor.
  • După primele 8 ore
  • Schimbați uleiul de motor.
  • Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați nivelul de ulei de motor și adăugați ulei, dacă este necesar.
  • Verificați funcționarea sistemului de oprire a lamei. Lamele trebuie să se oprească în 3 secunde de la eliberarea barei de comandă; în caz contrar, contactați un centru de service autorizat.
  • Verificați filtrul de aer.
  • Verificați lamele și efectuați lucrări de service la acestea, dacă este necesar.
  • Inspectați lamele.
  • Verificați funcționarea frânei de parcare.
  • După fiecare folosinţă
  • Curățați zona de sub caroseria mașinii.
  • La intervale de 25 de ore
  • Curățați prefiltrul din spumă (mai frecvent în cazul condițiilor de operare cu praf).
  • La intervale de 40 de ore
  • Curățați roțile și roțile dințate.
  • La intervale de 50 de ore
  • Schimbați uleiul de motor fără prefiltrul de ulei (mai frecvent în condiții cu mult praf).
  • Verificați starea curelelor.
  • Verificați furtunul de combustibil și înlocuiți-l, dacă este necesar.
  • Îndepărtați reziduurile de sub capacul curelei.
  • Efectuați lucrări de service la sistemul de antrenare a lamelor.
  • La intervale de 100 de ore
  • Schimbați uleiul de motor cu prefiltrul de ulei (mai frecvent în condiții cu mult praf).
  • Verificați bujia.
  • Curățați filtrul rezervorului de combustibil.
  • Înlocuiți filtrul de combustibil.
  • La intervale de 200 de ore
  • Înlocuiți filtrul de ulei.
  • La intervale de 250 de ore
  • Înlocuiți cureaua sistemului Blade Brake Clutch.
  • Schimbați cureaua de transmisie.
  • La intervale de 300 de ore
  • Înlocuiți elementul din hârtie al filtrului de aer (mai frecvent în cazul condițiilor de operare cu praf).
  • Anual sau înainte de depozitare
  • Goliți rezervorul de combustibil înainte de reparațiile efectuate conform instrucțiunilor sau înainte de depozitare.
  • Important: Consultați manualul motorului pentru proceduri de întreţinere suplimentare.

    Siguranță în timpul întreținerii

    • Opriți mașina, așteptați oprirea tuturor pieselor mobile și lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, efectuarea lucrărilor de service, curățarea sau depozitarea mașinii.

    • Deconectați cablul de la bujie înainte de a efectua orice proceduri de întreținere.

    • Purtați mănuși și protecție pentru ochi atunci când efectuați lucrări de service asupra mașinii.

    • Lama este ascuțită; contactul cu lama poate rezulta în vătămări corporale grave. Purtați mănuși în timpul lucrărilor de service asupra lamei. Nu reparați și nu modificați lama (lamele).

    • Nu modificați niciodată dispozitivele de siguranță. Verificați periodic funcționarea corectă a acestora.

    • Înclinarea mașinii poate cauza scurgerea combustibilului. Combustibilul este inflamabil și exploziv și poate cauza vătămări corporale. Rulați motorul fără combustibil sau îndepărtați combustibilul cu o pompă manuală; nu scurgeți niciodată combustibilul.

    • Pentru performanțe optime ale mașinii, utilizați exclusiv piese de schimb și accesorii originale Toro. Piesele de schimb și accesoriile altor producători pot fi periculoase și pot anula garanția produsului.

    Lucrări de service pentru filtrul de aer

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați filtrul de aer.
  • La intervale de 25 de ore
  • Curățați prefiltrul din spumă (mai frecvent în cazul condițiilor de operare cu praf).
  • La intervale de 300 de ore
  • Înlocuiți elementul din hârtie al filtrului de aer (mai frecvent în cazul condițiilor de operare cu praf).
  • Important: Nu utilizați motorul fără ansamblul filtrului de aer; se vor produce daune extreme ale motorului.

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Deconectați cablul bujiei.

    3. Scoateți capacul și curățați-l bine (Figura 25).

      g006591
    4. Demontați prefiltrul de spumă din filtrul de hârtie (Figura 25) și înlocuiți filtrul de hârtie, dacă este excesiv de murdar.

      Important: Nu încercați să curățați filtrul din hârtie.

    5. Spălați prefiltrul de spumă cu detergent slab și apă, apoi ștergeți-l.

      Note: Nu adăugați ulei în prefiltrul de spumă.

    6. Montați prefiltrul din spumă pe filtrul de hârtie.

    7. Instalați ansamblul filtrului de aer.

    8. Montați capacul.

    Schimbarea uleiului de motor

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 8 ore
  • Schimbați uleiul de motor.
  • La intervale de 50 de ore
  • Schimbați uleiul de motor fără prefiltrul de ulei (mai frecvent în condiții cu mult praf).
  • La intervale de 100 de ore
  • Schimbați uleiul de motor cu prefiltrul de ulei (mai frecvent în condiții cu mult praf).
  • Note: Turaţi motorul timp de câteva minute înainte de a schimba uleiul, pentru a-l încălzi. Uleiul cald curge mai bine și transportă mai mulți agenți de contaminare.

    Specificații ulei de motor

    Capacitate ulei de motor0,65 l* fără filtru de ulei; 0,85 l* cu filtru de ulei
    Vâscozitate uleiUlei detergent SAE 30 sau SAE 10W-30
    Clasificare de service APISJ sau superioară

    *După ce îndepărtați uleiul din carter, în acesta rămâne ulei rezidual. Nu umpleți carterul cu ulei până la capacitatea maximă. Umpleți carterul cu ulei conform instrucţiunilor din pașii care urmează.

    1. Deplasați mașina pe o suprafață uniformă.

    2. Consultați Siguranță în timpul întreținerii.

    3. Scoateți joja rotind capacul în sens invers acelor de ceasornic și trăgându-l (Figura 26).

      g194742
    4. Înclinați mașina pe o parte (astfel încât filtrul de aer să fie orientat în sus) pentru a scurge uleiul uzat din tubul de umplere cu ulei (Figura 27).

      g019648
    5. După scurgerea uleiului uzat, readuceți mașina în poziție de operare.

    6. Turnați cu grijă în tubul de umplere cu ulei o cantitate de aproximativ ¾ din capacitatea motorului.

    7. Așteptați 3 minute ca uleiul să se așeze în motor.

    8. Ștergeți joja cu o lavetă curată.

    9. Introduceți joja în tubul de umplere cu ulei, apoi îndepărtați joja.

    10. Verificaţi nivelul de ulei indicat pe jojă (Figura 26).

      • Dacă nivelul de ulei indicat de jojă este prea scăzut, turnați cu grijă o cantitate mică de ulei în tubul de umplere, așteptați 3 minute și repetați pașii de la 8 la 10 până când nivelul de ulei indicat de jojă va fi corect.

      • Dacă nivelul de ulei indicat de jojă este prea ridicat, îndepărtați excesul de ulei până când nivelul de ulei indicat de jojă va fi corect.

      Important: Dacă nivelul de ulei din motor este prea scăzut sau prea ridicat și porniți motorul, este posibil ca mașina să se defecteze.

    11. Montaţi corect joja de ulei.

    12. Reciclați în mod corespunzător uleiul uzat.

    Înlocuirea filtrului de ulei

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 200 de ore
  • Înlocuiți filtrul de ulei.
    1. Rulați motorul pentru a încălzi uleiul.

    2. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    3. Deconectați cablul bujiei.

    4. Goliți uleiul de motor; consultați Schimbarea uleiului de motor.

    5. Puneți o cârpă sub filtrul de ulei pentru a capta orice urmă de ulei care s-ar putea scurge când îndepărtați filtrul de ulei.

    6. Demontați filtrul de ulei (Figura 28).

      Note: Asigurați-vă că garnitura filtrului de ulei iese o dată cu filtrul.

      g276457
    7. Lubrifiați cu ulei garnitura de pe noul filtru de ulei, folosind degetul (Figura 29).

      g002805
    8. Montați filtrul nou până când garnitura contactează baza filtrului, apoi strângeți manual filtrul cu încă ⅔ de tură.

    9. Umpleți carterul până la nivelul corect de pe jojă cu ulei proaspăt; consultați Verificarea nivelului uleiului de motor.

    10. Conectați cablul la bujie.

    11. Rulați motorul timp de aproximativ 3 minute.

    12. Opriți motorul, așteptați ca toate piesele mobile să se oprească și verificați dacă există scurgeri de ulei în jurul filtrului.

    13. Completați cantitatea de ulei din filtrul de ulei; consultați Adăugarea uleiului în motor

    14. Reciclați filtrul de ulei uzat conform legislației locale.

    Service-ul bujiei

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 100 de ore
  • Verificați bujia.
  • Utilizaţi o bujie NGK BPR5ES sau echivalentă.

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Deconectați cablul bujiei.

    3. Curăţaţi zona din jurul bujiei.

    4. Scoateţi bujia din chiulasa cilindrului.

      Important: Înlocuiţi o bujie crăpată, deteriorată sau murdară. Nu curăţaţi electrozii, deoarece nisipul care pătrunde în cilindru poate deteriora motorul.

    5. Setaţi distanţa bujiei la 0,76 mm; consultați Figura 30.

      g000533
    6. Montați bujia și garnitura.

    7. Strângeți bujia la un cuplu de 22 Nm.

    8. Conectați cablul la bujie.

    Verificarea stării curelelor

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 50 de ore
  • Verificați starea curelelor.
    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Scoateți capacul curelei (Figura 6) prin demontarea celor 4 șuruburi care o fixează pe carcasa mașinii.

    3. Verificați curelele pentru a descoperi eventuale fisuri, margini uzate, urme de arsuri sau orice alte deteriorări.

    4. Înlocuiți toate curelele deteriorate.

    5. Dacă înlocuiți cureaua de antrenare a lamei, trebuie să o reglați. Consultați Efectuarea lucrărilor de service la sistemul de antrenare a lamelor.

    6. Montați capacul curelei cu ajutorul celor 4 șuruburi pe care le-ați scos în etapa 2.

    Golirea rezervorului de combustibil și curățarea filtrului

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 50 de ore
  • Verificați furtunul de combustibil și înlocuiți-l, dacă este necesar.
  • La intervale de 100 de ore
  • Curățați filtrul rezervorului de combustibil.
  • Anual sau înainte de depozitare
  • Goliți rezervorul de combustibil înainte de reparațiile efectuate conform instrucțiunilor sau înainte de depozitare.
  • Note: Elementul filtrului rezervorului de combustibil (sita) este situat în interiorul rezervorului de combustibil, la ieșire. Acest filtru face parte din rezervorul de combustibil și nu poate fi demontat.

    1. Opriți motorul și așteptați să se răcească.

      Important: Scurgeți combustibilul numai din motorul rece.

    2. Deconectați cablul bujiei.

    3. Închideți ventilul de oprire a alimentării cu combustibil.

    4. Decuplați conducta de alimentare cu combustibil prin slăbirea clemei tubului de la carburator.

    5. Deschideți ventilul de închidere a alimentării cu combustibil și scurgeți complet combustibilul din rezervor și conducta de combustibil, într-un recipient de combustibil aprobat.

    6. Îndepărtați rezervorul de combustibil din mașină.

    7. Turnați o cantitate redusă de combustibil în rezervorul de combustibil, agitați combustibilul în interiorul rezervorului și turnați-l într-un rezervor de combustibil aprobat.

    8. Montați rezervorul de combustibil și conducta de combustibil.

    Înlocuirea filtrului de combustibil

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 100 de ore
  • Înlocuiți filtrul de combustibil.
    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Deconectați cablul bujiei.

    3. Închideți ventilul de închidere combustibil (Figura 31).

      g277609
    4. Demontați filtrul de combustibil (Figura 31) de pe conducta de combustibil slăbind clemele tuburilor care înconjoară filtrul de combustibil.

    5. Instalați un filtru de combustibil nou în conducta de combustibil, folosind clemele de tub demontate la pasul 4.

    Efectuarea lucrărilor de service la sistemul de antrenare a lamelor

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 5 ore
  • Efectuați lucrări de service la sistemul de antrenare a lamelor.
  • La intervale de 50 de ore
  • Îndepărtați reziduurile de sub capacul curelei.
  • Efectuați lucrări de service la sistemul de antrenare a lamelor.
    1. Slăbiți cele 2 organe de asamblare cu rotire un sfert de tură de pe panoul de acces la capacul curelei și scoateți panoul (Figura 32).

      g208925
    2. Periați sau suflați resturile din interiorul capacului de curea și din jurul tuturor pieselor.

    3. Poziționați un set de lere între 0,13 - 0,76 mm pe perete și glisați-l în jos sub arcul de tensionare a curelei; consultați Figura 33.

      decal116-8528

      Note: Dacă există un spațiu liber vizibil între leră și arc, strângeți șurubul de reglare și piulița până când lera intră și iese la limită din spațiul liber (Figura 32).

      Important: Nu strângeți excesiv șurubul de reglare. Se poate deteriora cureaua de antrenare a lamei.

    4. Montați panoul de acces la capacul curelei.

    Efectuarea lucrărilor de service pentru lame

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați lamele și efectuați lucrări de service la acestea, dacă este necesar.
  • Important: Pentru a instala lamele corect, veți avea nevoie de o cheie dinamometrică. Dacă nu aveți o cheie dinamometrică sau considerați că nu puteți efectua această procedură, contactați un centru de service autorizat.

    Examinați ascuțirea lamelor, precum și uzura sau deteriorarea acestora de fiecare dată când rămâneți fără combustibil; consultați Inspectarea lamelor. Dacă marginea lamei este tocită sau prezintă crestături, ascuțiți-o sau înlocuiți-o. Dacă lamele sunt uzate, îndoite, deteriorate sau fisurate, înlocuiți-le imediat cu lame de schimb Lawn-Boy originale.

    Pericol

    O lamă uzată sau deteriorată s-ar putea rupe, iar o bucată din lamă ar putea fi proiectată spre dumneavoastră sau trecători, rezultând în vătămări corporale grave sau deces.

    • Inspectați lamele periodic pentru urme de uzură sau de deteriorare.

    • Înlocuiți lamele uzate sau deteriorate.

    Note: Păstrați lamele ascuțite în timpul sezonului de tuns iarba, deoarece lamele ascuțite taie precis, fără a rupe sau mărunți firele de iarbă. Ruperea și mărunțirea duc la decolorarea marginilor firelor de iarbă, reducând viteza de creștere și sporind riscul de îmbolnăvire.

    Pregătirea lucrărilor de service la lamele de tăiere

    Înclinați mașina pe o parte, cu filtrul de aer orientat în sus, până când mânerul superior se sprijină pe sol.

    Atenţie

    Lamele sunt ascuțite; contactul cu lama poate cauza vătămări corporale grave.

    • Deconectați cablul bujiei.

    • Purtați mănuși în timpul lucrărilor de service asupra lamelor.

    Inspectarea lamelor

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Inspectați lamele.
    1. Inspectați marginile de tăiere (Figura 34). Dacă marginile nu sunt ascuțite sau prezintă crestături, îndepărtați și ascuțiți lamele sau înlocuiți-le.

      g017223
    2. Inspectați lamele, în special în zona curbată (Figura 34). Dacă observați orice deteriorare, urme de uzură sau formarea unei fante în această zonă, înlocuiți-le imediat cu lame noi.

      Pericol

      Dacă lama este lăsată să se uzeze, se va forma o fantă între pânză și partea plată a lamei. În cele din urmă, o bucată de lamă se poate rupe și poate fi aruncată de sub carcasă, ceea ce poate duce la rănirea gravă a dvs. sau a celor din jur.

      • Inspectați lamele periodic pentru urme de uzură sau de deteriorare.

      • Nu încercați niciodată să îndreptați o lamă îndoită sau să sudați o lamă ruptă sau fisurată.

      • Verificați prezența lamelor îndoite; consultați Verificarea prezenței lamelor îndoite.

    Verificarea prezenței lamelor îndoite

    1. Rotiți lamele până când sunt poziționate așa cum este indicat în Figura 35.

      g016532
    2. Măsurați de la o suprafață orizontală la marginile de tăiere de la locațiile A și B, (Figura 35) și notați ambele dimensiuni.

    3. Rotiți lamele astfel încât părțile opuse ale acestora să se afle în locațiile A și B.

    4. Repetați măsurătorile la pasul 2 și notați valorile obținute.

      Note: Dacă diferența dintre dimensiunile A și B obținută la pașii 2 și 4 depășește 3 mm, înlocuiți lamele; consultați Îndepărtarea lamelor.

      Atenţie

      O lamă îndoită sau deteriorată se poate rupe și poate duce la accidentarea gravă sau decesul dvs. sau al persoanelor din apropiere.

      • Înlocuiți întotdeauna o lamă îndoită sau deteriorată cu o lamă nouă.

      • Nu piliți și nu creați niciodată crestături ascuțite în marginile sau suprafețele unei lame.

    Îndepărtarea lamelor

    Înlocuiți lamele când au lovit un obiect solid, dacă nu mai sunt echilibrate, sunt îndoite sau uzate. Utilizați doar lame de schimb originale Toro.

    1. Utilizați un bloc de lemn pentru a fixa fiecare lamă și rotiți șurubul lamei în sens invers acelor de ceasornic, așa cum se indică în Figura 36.

      g232790
    2. Îndepărtați fiecare lamă, așa cum se arată în Figura 37.

      g016530
    3. Inspectați știfturile de pe elementele de antrenare ale lamelor pentru a vedea dacă nu sunt uzate sau deteriorate.

    Montarea lamelor

    Atenţie

    Instalarea incorectă a lamelor poate deteriora mașina sau cauza vătămarea corporală a dvs. sau a persoanelor din apropiere.

    Instalați lamele conform instrucțiunilor.

    1. Instalați prima lamă astfel încât să fie orizontală, alături de toate componentele de montaj, așa cum este indicat în Figura 37.

      Note: Strângeți șurubul cu degetele.

      Important: Poziționați capetele curbate ale lamelor cu fața în sus, spre carcasa mașinii. Sprijiniți suprafețele supraînălțate ale elementului de antrenare al fiecărei lame în nișele din capătul axului corespunzător, respectiv știfturile de pe cealaltă parte a elementului de antrenare al fiecărei lame cu orificiile din lama corespunzătoare.

    2. Fixați fiecare lamă cu o placă și rotiți șurubul lamei în sensul acelor de ceasornic, cu o cheie dinamometrică, așa cum este indicat în Figura 38; strângeți șurubul fiecărei lame la 82 Nm.

      g232801
    3. Rotiți lama instalată cu ¼ de tură până când este verticală și instalați cealaltă lamă în același mod ca prima (consultați pasul 1).

      Note: Lamele trebuie să fie perpendiculare, formând un T” inversat, așa cum este indicat în Figura 39.

      g016536
    4. Strângeți a doua lamă; consultați pasul 2.

    5. Rotiți manual lamele cu 360°, pentru a vă asigura că nu se ating.

      Note: Dacă lamele se ating, înseamnă că nu sunt montate corect. Repetați pașii 1 - 3 până când lamele nu se mai ating.

    Înlocuirea curelei de antrenare a lamei

    Înlocuiți cureaua de antrenare a lamei după cum este necesar.

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Deconectați cablul bujiei.

    3. Scoateți capacul curelei (Figura 6) prin demontarea celor 4 șuruburi care o fixează pe carcasa mașinii.

      Note: Păstrați șuruburile pentru instalarea capacului curelei pe caroseria mașinii.

    4. Îndepărtați orice reziduuri de sub capacul curelei.

    5. Îndepărtați apărătoarea curelei din BBC și componentele mecanice de montaj.

      Note: Păstrați apărătoarea curelei din BBC și componentele mecanice pentru instalare ulterioară.

      g208922
    6. Scoateți cureaua BBC de pe roata de antrenare din față stânga.

    7. Slăbiți șurubul de reglare (Figura 32).

    8. Demontați roata de antrenare a rolei de ghidare și componentele mecanice (Figura 41).

      Note: Păstrați roata de antrenare a rolei și componentele mecanice pentru instalare ulterioară.

      g208924
    9. Îndepărtați cureaua de acționare a lamei.

    10. Aliniați orificiile de la pinioanele din dreapta și din stânga cu orificiile din carcasă, așa cum este indicat în Figura 41.

      Note: Mențineți pinioanele la poziție cu o tijă sau o șurubelniță.

    11. Când ați fixat pinioanele la poziție, instalați cureaua de antrenare a lamei și roata de antrenare a rolei de ghidare fixe.

      Note: Asigurați-vă că dinții sunt cuplați în pinioane.

    12. Măriți tensionarea curelei la setările recomandate; consultați Efectuarea lucrărilor de service la sistemul de antrenare a lamelor.

    13. Îndepărtați tija sau șurubelnița de la pinioane.

    14. Asigurați-vă că lamele de sub carcasă sunt aliniate corespunzător; consultați Inspectarea lamelor.

    15. Instalați cureaua BBC și apărătoarea curelei BBC și componentele mecanice.

    16. Montați capacul curelei cu ajutorul celor 4 șuruburi pe care le-ați scos în etapa 3.

    17. Conectați cablul la bujie.

    18. Verificați funcționarea barei de comandă și a ambreiajului de tip Blade Brake Clutch.

    Schimbarea curelei de la sistemul Blade-Brake-Clutch (BBC)

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 250 de ore
  • Înlocuiți cureaua sistemului Blade Brake Clutch.
    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Deconectați cablul bujiei.

    3. Îndepărtați cele 4 șuruburi care fixează capacul curelei pe caroseria mașinii.

      Note: Păstrați șuruburile pentru instalarea capacului curelei pe caroseria mașinii.

    4. Îndepărtați capacul curelei.

    5. Îndepărtați orice reziduuri de sub capacul curelei.

    6. Îndepărtați cureaua de transmisie; consultați Îndepărtarea curelei de transmisie.

    7. Îndepărtați apărătoarea curelei BBC (Figura 42).

      Note: Păstrați componentele mecanice de montaj pentru instalarea ulterioară a apărătoarei curelei BBC.

      g208922
    8. Îndepărtați cureaua BBC de pe roata de antrenare a tamburului de frână și îndepărtați cureaua de la mașină.

      Note: Țineți una dintre lame cu o mănușă sau o cârpă și rotiți axul lamei pentru a facilita îndepărtarea curelei BBC.

    9. Pentru a monta o curea BBC nouă, parcurgeți pașii de mai sus în sens invers.

    10. Reglarea cablului BBC; consultați Reglarea cablului sistemului Blade-Brake.

    Reglarea cablului sistemului Blade-Brake

    Reglați cablul sistemului Blade-Brake de fiecare dată când instalați un cablu nou sau înlocuiți cureaua BBC.

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Deconectați cablul bujiei.

    3. Scoateți capacul curelei (Figura 6) prin demontarea celor 4 șuruburi care o fixează pe carcasa mașinii.

      Note: Păstrați șuruburile pentru instalarea capacului curelei pe caroseria mașinii.

    4. Îndepărtați orice reziduuri de sub capacul curelei.

    5. Slăbiți șurubul clemei cablului (Figura 43).

      g208921
    6. Trageți mantaua cablului pentru a elimina jocul (Figura 44).

      Note: Nu tensionaţi arcul.

      g208926
    7. Marcați cablul de frână (Figura 45), apoi reglați mantaua până când este creat un joc de aproximativ 11 mm (Figura 46).

      g208923
      g208920
    8. Strângeți șurubul clemei cablului la 11 – 14 Nm pentru a bloca poziția de reglare.

    9. Montați capacul curelei cu ajutorul celor 4 șuruburi pe care le-ați scos în etapa 3.

    10. Conectați cablul la bujie.

    11. Verificați funcționarea sistemului Blade Brake Clutch.

    Înlocuirea curelei de transmisie

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 250 de ore
  • Schimbați cureaua de transmisie.
  • Îndepărtarea curelei de transmisie

    Note: Păstrați toate componentele demontate în această procedură, cu excepția vechii curele de transmisie, în vederea instalării în Instalarea curelei de transmisie.

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Deconectați cablul bujiei.

    3. Îndepărtați cele 4 șuruburi care fixează capacul curelei pe caroseria mașinii.

    4. Îndepărtați capacul curelei.

    5. Îndepărtați orice reziduuri de sub capacul curelei.

    6. Dacă sacul pentru iarbă este montat pe mașină, îndepărtați-l. Consultați Îndepărtarea sacului pentru iarbă.

    7. Ridicați și mențineți ridicat deflectorul spate.

    8. Îndepărtați fereastra de vedere în spate, situată sub deflectorul de evacuare posterioară, prin demontarea șurubului care o fixează la poziție (Figura 47).

      g280620
    9. Îndepărtați scutul posterior prin demontarea celor 2 șuruburi care îl fixează la poziție (Figura 48).

      g280624
    10. Rotiți roata de antrenare a rolei de ghidare peste gaura de acces din transmisie folosind o cheie fixă pentru a roti piulița rolei de ghidare în sens orar.

      g281194
    11. Ținând roata de antrenare a rolei de ghidare peste orificiul de acces de pe transmisie, introduceți o șurubelniță prin orificiul de acces pentru a prinde o nervură de pe roata de antrenare a rolei de ghidare.

      g280736
    12. Utilizați șurubelnița pentru a retrage roata de antrenare a rolei de ghidare până când terminați de instalat cureaua de transmisie nouă.

    13. Din partea din față a mașinii, scoateți cureaua de pe roata de antrenare a motorului și apoi de pe roata de transmisie.

    Instalarea curelei de transmisie

    1. În timp ce roata de antrenare a rolei de ghidare este retrasă, instalați noua curea de transmisie, poziționând cureaua mai întâi peste roata de transmisie și apoi peste roata de antrenare a motorului.

    2. Îndepărtați șurubelnița de pe orificiul de acces din transmisie pentru a readuce roata de antrenare a rolei de ghidare în poziție tensionată.

    3. Folosiți fereastra de vedere în spate, poziționată sub deflectorul de evacuare posterioară, pentru a verifica dacă noua curea de transmisie este poziționată corect.

    4. Instalați scutul posterior folosind cele 2 șuruburi aferente, demontate la pasul 9 din Îndepărtarea curelei de transmisie.

    5. Instalați fereastra de vedere în spate, situată sub deflectorul de evacuare posterioară, folosind șurubul aferent, demontat la pasul 8 din Îndepărtarea curelei de transmisie.

    Reglarea cablului frânei de parcare

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați funcționarea frânei de parcare.
  • Când instalați un cablu nou al frânei de parcare sau dacă frâna de parcare este dereglată, ajustați cablul frânei de parcare.

    1. Decuplați frâna de parcare; consultați Decuplarea frânei de parcare.

    2. Rotiți piulița de reglare în sens invers acelor de ceasornic pentru a slăbi cablul (Figura 51).

      g285474
    3. Reglați tensionarea cablului (Figura 51) prin tragerea sau împingerea mantalei cablului și fixarea la poziție.

      Note: Trageți mantaua cablului spre motor pentru a mări tensionarea (de asemenea, mărește sarcina clemei cablului); împingeți mantaua cablului în direcție opusă motorului pentru a reduce tensiunea (de asemenea, reduce sarcina clemei cablului).

      Important: Reglați mantaua cablului în pași mici pentru a evita tensionarea excesivă. Tensionarea excesivă poate determina mașina să nu ruleze liber chiar și atunci când frâna de parcare este decuplată. Tensionarea corectă permite mașinii să ruleze liber când frâna de parcare este decuplată și să mențină poziția când frâna de parcare este cuplată.

    4. Rotiți piulița de reglare în sensul acelor de ceasornic pentru a strânge.

      Note: Strângeți ferm piulița cu o cheie.

    Reglarea propulsiei automate

    Doar pentru modele cu propulsie automată

    Oricând instalați un nou cablu al unității de propulsie automată sau dacă unitatea de propulsie automată nu mai este reglată, reglați cablul unității de propulsie automată.

    1. Rotiți piulița de reglare în sens invers acelor de ceasornic pentru a slăbi cablul (Figura 52).

      g282366
    2. Ajustați tensionarea cablului (Figura 52) trăgându-l înainte sau împingându-l înapoi și menținând poziția.

      Note: Trageți cablul spre motor pentru a mări tracțiunea; împingeți cablul în direcție opusă motorului pentru a reduce tracțiunea.

      Note: Reglați cablul în pași mici pentru a evita reglarea excesivă.

    3. Rotiți piulița de reglare în sensul acelor de ceasornic pentru a strânge.

      Note: Strângeți ferm piulița cu o cheie.

    Depozitare

    Depozitarea în siguranță

    Opriți mașina, așteptați oprirea tuturor pieselor mobile și lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, efectuarea lucrărilor de service, curățarea sau depozitarea mașinii.

    Informații generale

    Depozitați mașina într-un loc răcoros, curat și uscat. Acoperiți mașina pentru a o menține curată și protejată.

    1. Efectuați procedurile de întreținere anuale recomandate; consultați .

    2. Curățați sub mașină; consultați Curățarea sub mașină.

    3. Îndepărtați iarba tocată, murdăria și reziduurile de pe componentele externe ale motorului, de pe carcasă și de pe partea superioară a mașini de tuns iarba.

    4. Verificați starea lamelor; consultați Inspectarea lamelor.

    5. Efectuați lucrări de service pentru filtrul de aer; consultați Lucrări de service pentru filtrul de aer.

    6. Strângeți toate piulițele și șuruburile.

    7. Retușați suprafețele ruginite sau cu vopsea crăpată folosind vopsea disponibilă la un centru de service autorizat.

    Pregătirea sistemul de alimentare cu combustibil

    La ultima realimentare din an, adăugați stabilizator în combustibil, conform instrucțiunilor producătorului motorului. Goliți rezervorul de combustibil când tundeți iarba pentru ultima dată înainte de depozitarea mașinii.

    1. Turaţi maşina până când motorul se opreşte din cauza consumării complete a combustibilului.

    2. Porniți motorul din nou.

    3. Lăsaţi motorul să funcţioneze până când se opreşte. Când nu mai puteţi porni motorul, înseamnă că acesta este suficient de uscat.

    Pregătirea motorului

    1. Cu motorul cald încă, schimbați uleiul de motor și filtrul de ulei; consultați Schimbarea uleiului de motor și Înlocuirea filtrului de ulei.

    2. Demontați bujia.

    3. Folosind un recipient de ulei, adăugați aproximativ 30 ml de ulei de motor prin orificiul bujiei.

    4. Trageți lent firul demarorului de mai multe ori, pentru a distribui uleiul în cilindru.

    5. Montați bujia, dar nu legați cablul la bujie. Fixați cablul astfel încât să nu intre în contact cu bujia.

    Scoaterea maşinii din starea de depozitare

    1. Verificați și strângeți toate elementele de fixare.

    2. Scoateți bujia și turați motorul rapid, utilizând demarorul, pentru a elimina uleiul în exces din cilindru.

    3. Inspectați bujia și înlocuiți-o dacă este murdară, uzată sau fisurată; consultați manualul de utilizare a motorului.

    4. Instalați bujia și strângeți-o la cuplul recomandat, de 20 Nm.

    5. Efectuați orice proceduri de întreținere necesare; consultați .

    6. Verificați nivelul uleiului de motor; consultați Verificarea nivelului uleiului de motor.

    7. Umpleți rezervorul cu combustibil proaspăt; consultați Umplerea rezervorului de combustibil.

    8. Conectați cablul la bujie.

    Înlăturarea defecţiunilor

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Motorul nu pornește.
    1. Rezervorul de combustibil este gol sau sistemul de combustibil conţine ulei uzat.
    2. Ventilul de închidere combustibil este închis.
    3. Maneta de accelerație nu este în poziția corectă.
    4. În sistemul de combustibil există murdărie, apă sau combustibil expirat.
    5. Cablul nu este conectat la bujie.
    6. Bujia este corodată, murdară sau jocul este incorect.
    7. Filtrul de combustibil conține impurități.
    1. Goliți și/sau umpleți rezervorul de combustibil cu combustibil proaspăt. Dacă problema persistă, contactaţi un centru de service autorizat.
    2. Deschideți ventilul de închidere combustibil.
    3. Deplasați maneta de accelerație în poziția pentru Șoc.
    4. Contactați un centru de service autorizat.
    5. Conectați cablul la bujie.
    6. Verificaţi bujia şi reglaţi jocul, dacă este necesar. Înlocuiţi bujia dacă este corodată, murdară sau fisurată.
    7. Înlocuiți filtrul de combustibil și curățați sita filtrului din rezervor.
    Motorul pornește greu sau își pierde puterea.
    1. Elementul filtrului de aer este murdar și limitează fluxul de aer.
    2. Nivelul uleiului de motor este scăzut sau uleiul este murdar.
    3. Orificiul de aerisire al rezervorului de combustibil este astupat.
    4. Filtrul de combustibil conține impurități.
    5. În sistemul de combustibil există murdărie, apă sau combustibil expirat.
    6. Partea inferioară a mașinii prezintă resturi și reziduuri.
    7. Bujia este corodată, murdară sau jocul este incorect.
    1. Curățați prefiltrul filtrului de aer și/sau înlocuiți filtrul din hârtie.
    2. Verificaţi uleiului de motor. Schimbați uleiul dacă este murdar sau adăugați ulei dacă nivelul este scăzut.
    3. Curățați sau înlocuiți orificiul de aerisire al rezervorului de combustibil.
    4. Înlocuiți filtrul de combustibil și curățați sita filtrului din rezervor.
    5. Contactați un centru de service autorizat.
    6. Curățați zona de sub mașină.
    7. Verificaţi bujia şi reglaţi jocul, dacă este necesar. Înlocuiţi bujia dacă este corodată, murdară sau fisurată.
    Motorul nu funcționează constant.
    1. Cablul nu este corect legat la bujie.
    2. Bujia este corodată, murdară sau jocul este incorect.
    3. Maneta de accelerație nu este în poziția de deplasare Fast (rapidă).
    4. Elementul filtrului de aer este murdar și limitează fluxul de aer.
    5. Filtrul de combustibil conține impurități.
    1. Conectați corect cablul la bujie.
    2. Verificaţi bujia şi reglaţi jocul, dacă este necesar. Înlocuiţi bujia dacă este corodată, murdară sau fisurată.
    3. Mutați maneta de accelerație în poziția de deplasare Fast (rapidă).
    4. Curățați prefiltrul filtrului de aer și/sau înlocuiți filtrul din hârtie.
    5. Înlocuiți filtrul de combustibil și curățați sita filtrului din rezervor.
    Mașina sau motorul vibrează excesiv.
    1. O lamă este îndoită sau dezechilibrată.
    2. Un șurub de montare a lamei este slăbit.
    3. Partea inferioară a carcasei mașinii prezintă resturi și reziduuri.
    4. Șuruburile pentru montarea motorului sunt slăbite.
    5. Roata de antrenare a motorului, roata de antrenare a rolei de ghidare sau roata de antrenare a lamei este slăbită.
    6. Roata de antrenare a motorului este deteriorată.
    7. Axul lamei este îndoit.
    8. Cureaua este deteriorată.
    1. Echilibrați lama (lamele). Dacă o lamă este îndoită, înlocuiți-o.
    2. Strângeți șuruburile pentru montarea lamei.
    3. Curățați zona de sub mașină.
    4. Strângeți șuruburile pentru montarea motorului.
    5. Strângeți roata de antrenare slăbită.
    6. Contactați un centru de service autorizat.
    7. Contactați un centru de service autorizat.
    8. Înlocuiți cureaua.
    Modelul de tăiere nu este uniform.
    1. Cele 4 roți nu sunt la aceeași înălțime.
    2. Lamele sunt tocite.
    3. Tăiați în mod repetat urmând același model.
    4. Partea inferioară a mașinii prezintă resturi și reziduuri.
    5. Axul lamei este îndoit.
    1. Reglați cele 4 roți la aceeași înălțime.
    2. Ascuțiți și echilibrați lamele.
    3. Modificați modelul de tăiere.
    4. Curățați zona de sub mașină.
    5. Contactați un centru de service autorizat.
    Jgheabul de evacuare se înfundă.
    1. Maneta de accelerație nu este în poziția de deplasare Fast (rapidă).
    2. Înălțimea de tăiere este prea redusă.
    3. Tundeți iarba prea rapid.
    4. Iarba este udă.
    5. Partea inferioară a mașinii prezintă resturi și reziduuri.
    1. Mutați maneta de accelerație în poziția de deplasare Fast (rapidă).
    2. Măriți înălțimea de tăiere; dacă este necesar, mai tundeți iarba o dată, la o înălțime de tăiere mai joasă.
    3. Reduceți viteza.
    4. Lăsați iarba să se usuce înainte de a o tunde.
    5. Curățați zona de sub mașină.
    Propulsia automată a mașinii nu funcționează.
    1. Cablul unității de propulsie automată nu mai este reglat sau este deteriorat.
    2. Există reziduuri în zona curelei.
    3. Cureaua este deteriorată.
    1. Reglați cablul unității de propulsie automată; înlocuiți cablul, dacă este necesar.
    2. Curățați reziduurile din zona curelei.
    3. Înlocuiți cureaua.
    Lamele nu se rotesc sau patinează.
    1. Cureaua BBC sau cureaua de distribuție este uzată, slăbită sau ruptă.
    2. Cureaua BBC este scoasă de pe roata de antrenare.
    3. Cablul BBC este uzat, slăbit sau rupt.
    1. Reglați cablul BBC, reglați tensionarea curelei de transmisie și înlocuiți-le, dacă este necesar.
    2. Verificați cureaua pentru a vedea dacă prezintă deteriorări și contactați un centru de service autorizat, dacă este necesar.
    3. Reglați cablul BBC, înlocuiți dacă este necesar.
    Lamele intră în contact una cu alta.
    1. Lamele sunt instalate sau aliniate incorect.
    2. Adaptoarele lamelor sunt uzate, slăbite sau rupte.
    3. Cureaua de distribuție este uzată, slăbită sau ruptă.
    4. Pinioanele de distribuție sunt uzate, slăbite sau rupte.
    1. Instalați lamele în mod corespunzător.
    2. Înlocuiți adaptoarele lamelor.
    3. Contactați un centru de service autorizat.
    4. Contactați un centru de service autorizat.