Introducere

Această punte de tuns iarba cu tocător este montată pe o mașină prevăzută cu scaun și este destinată utilizării de operatori profesioniști, contractați pentru aplicații comerciale. A fost proiectată în primul rând pentru tăierea ierbii de pe gazoanele bine întreținute din parcuri, terenuri de sport și terenuri comerciale. Utilizarea acestui produs în alte scopuri decât cele intenționate poate fi periculoasă pentru dumneavoastră și pentru alte persoane.

Citiţi cu atenţie aceste informaţii pentru a învăţa modul corespunzător de utilizare şi întreţinere a produsului şi pentru a evita rănirea şi deteriorarea acestuia. Aveţi responsabilitatea de a utiliza produsul în mod corespunzător şi sigur.

Vizitați site-ul www.Toro.com pentru siguranța produsului și materiale de instruire privind utilizarea, informații privind accesoriile, ajutor la căutarea unui distribuitor sau pentru înregistrarea produsului.

De fiecare dată când aveţi nevoie de service, piese originale Toro sau informaţii suplimentare, contactaţi un furnizor de servicii autorizat sau departamentul Servicii Clienţi Toro şi pregătiţi numerele de model sau de serie ale produsului. Figura 1 identifică locaţia numerelor de model sau de serie pe produs. Scrieţi numerele în spaţiul furnizat.

Important: Cu ajutorul unui dispozitiv mobil, puteți scana codul QR (dacă este disponibil) de pe plăcuța cu numărul de serie pentru a accesa date despre garanție, piese și alte informații despre produs.

g411963

Acest manual identifică potențialele pericole și conține mesaje de siguranță identificate prin simbolul de alertă de siguranță (Figura 2), semnalizând un pericol care poate cauza rănirea gravă sau moartea dacă nu respectați următoarele măsuri de precauție recomandate.

g000502

Acest manual utilizează 2 cuvinte pentru a evidenţia informaţiile. Important atrage atenţia asupra informaţiilor mecanice speciale şi Notă accentuează informaţiile generale care necesită atenţie specială.

Acest produs corespunde tuturor directivelor europene relevante. Pentru mai multe detalii, consultaţi Declaraţia de încorporare de la finalul acestei publicaţii.

Atenţie

CALIFORNIA

Propunere 65 Avertismente

Utilizarea acestui produs poate cauza expunerea la substanţe chimice cunoscute în Statul California ca substanţe care cauzează cancerul, defectele de naştere sau afecţiuni ale sistemului reproductiv.

Siguranţă în funcţionare

Această mașină a fost proiectată în conformitate cu standardul ANSI B71.4-2017 și Directiva 2006/46/CE privind siguranța.

Siguranța generală

Acest produs poate provoca amputarea mâinilor sau picioarelor. Urmați întotdeauna instrucțiunile de siguranță pentru a evita rănirea gravă.

  • Trebuie să citiți și să înțelegeți conținutul acestui Manual al operatorului înainte de a porni mașina.

  • Utilizați mașina cu foarte mare atenție. Nu vă angrenați în nicio activitate care vă poate distrage atenția; în caz contrar, se pot înregistra pagube materiale sau vătămări corporale.

  • Nu vă sprijiniți mâinile sau picioarele în apropierea componentelor aflate în mișcare.

  • Nu utilizați mașina decât cu toate apărătoarele și alte dispozitive de protecție montate pe mașină și funcționând corespunzător.

  • Staţi la distanţă de orice gură de descărcare.

  • Țineți trecătorii și copiii departe de zona de utilizare. Nu lăsaţi niciodată copii să utilizeze maşina.

  • Înainte de a părăsi poziția operatorului, realizați următorii pași:

    • Parcați mașina pe o suprafață uniformă.

    • Coborâți unitatea (unitățile) de tăiere.

    • Decuplați dispozitivele de acționare.

    • Cuplați frâna de parcare (dacă este prevăzută).

    • Opriţi motorul şi scoateţi cheia.

    • Așteptați până ce toate mișcările se opresc.

Utilizarea sau întreţinerea necorespunzătoare a acestei maşini poate cauza accidentări. Pentru a reduce riscul de accidentare, respectaţi aceste instrucţiuni de siguranţă şi acordaţi întotdeauna atenţie simbolului de alertă privind siguranţa Graphic, care înseamnă Atenţie, Avertisment sau Pericol – instrucţiune privind siguranţa personală. Nerespectarea acestor instrucţiuni poate cauza vătămări corporale sau moartea.

Siguranța unității de tăiere

  • Unitatea de tăiere este o mașină completă numai când este instalată pe o unitate de tracțiune. Citiți cu atenție Manualul utilizatorului unității de tracțiune pentru instrucțiuni complete privind utilizarea mașinii în siguranță.

  • Opriți mașina, îndepărtați cheia (dacă este cazul), coborâți unitatea de tăiere și așteptați până ce se opresc toate mișcările înainte de a verifica un dispozitiv de atașare după lovirea unui obiect sau dacă mașina vibrează anormal. Efectuați reparațiile necesare înainte de a o utiliza din nou.

  • Mențineți toate componentele în stare bună de funcționare și bine fixate. Înlocuiți toate autocolantele uzate sau deteriorate.

  • Folosiți doar accesorii, dispozitive de atașare și piese de schimb aprobate de producător.

Siguranța lamei

O lamă uzată sau deteriorată s-ar putea rupe, iar o bucată din lamă ar putea fi proiectată spre dumneavoastră sau trecători, rezultând în vătămări corporale grave sau deces.

  • Inspectați lamele periodic pentru urme de uzură sau de deteriorare.

  • Verificați lamele cu grijă. Acoperiți lamele sau purtați mănuși și efectuați lucrările de service pentru lame cu atenție. Înlocuiți sau ascuțiți doar lamele.

Decal-uri instrucţionale şi de siguranţă

Graphic

Instrucțiunile și autocolantele cu informații privind siguranța sunt ușor vizibile pentru operator și sunt amplasate lângă orice zonă cu potențial risc. Înlocuiți orice autocolant care este deteriorat sau lipsește.

decal134-5119
decal117-4979
decal58-6520
decal111-9648
decal120-6604
decal93-9084
decal133-8061
decal93-6697
decal139-6303

Reglare

Pregătirea mașinii

Note: Păstrați toate piesele îndepărtate dacă nu este specificat altfel.

  1. Parcați mașina pe o suprafață plană, decuplați priza de putere, deplasați brațele de ridicare în poziția cea mai coborâtă, cuplați frâna de parcare, opriţi motorul şi scoateţi cheia.

  2. Așteptați oprirea tuturor pieselor mobile și lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, curățarea, depozitarea sau repararea mașinii.

  3. Dacă este montată o unitate de tăiere, îndepărtați unitatea de tăiere de pe brațele de ridicare ale mașinii; consultați Manualul operatorului unității de tăiere.

  4. Asigurați-vă că arborele prizei de putere este aliniat corect; consultați procedura de aliniere a arborelui prizei de putere din Manualul operatorului unității de tracțiune.

    Important: Dacă marcajele de pe arborele de transmisie nu sunt aliniate, poate apărea un dezechilibru grav în sistemul de transmisie.

  5. Dacă brațele de ridicare pentru unitatea de tăiere rotativă sunt montate pe unitatea de tracțiune, îndepărtați-le după cum urmează:

    1. Ridicați partea din față a mașinii și îndepărtați roțile din față; consultați Manualul operatorului unității de tracțiune.

    2. Îndepărtați cele 2 șuruburi de fixare și 2 piulițe (⅜") pentru a fixa suportul senzorului pe brațul de ridicare dreapta (Figura 3).

    3. Îndepărtați cele 2 șuruburi (⅜" × 1¼"), 2 piulițe (⅜") și 2 știfturi mici pentru a fixa brațele de ridicare pe cilindri (Figura 3).

    4. Îndepărtați piulița și șuruburile care fixează știfturile mari pe brațele de ridicare, așa cum se arată în Figura 4.

    5. Îndepărtați brațele de ridicare și știfturile mari de la cadrul mașinii (Figura 5).

      g300498
      g295767
      g295790

Montarea brațelor roților pivotante și a roților pivotante la unitatea de tăiere

Piese solicitate pentru această procedură:

Furcă rolă2
Șurub roată pivotantă2
Rulment4
Distanțier rulment2
Contrapiuliță mare2
Braț roată pivotantă2
Şurub de fixare (M10)12
Contrapiuliţă (M10)12
Capac tensionare2
Distanțiere HoC14
Lamă4
  1. Montați roțile pivotante pe furca roților așa cum se arată în Figura 6.

    Note: Utilizați doar orificiul arborelui axului superior; nu reglați poziția roții pivotante.

    g319436
  2. Montați fiecare braț de roată pivotantă la unitatea de tăiere cu 6 șuruburi de fixare (M10) și 6 contrapiulițe (M10), așa cum se arată în Figura 7; strângeți contrapiulițele la un cuplu de 47 - 57 N·m.

    g314698
  3. Montați rotile pivotante la unitatea de tăiere cu o lamelă pe ambele părți ale butucului arborelui roții, așa cum se arată în Figura 8.

    Note: Puteți regla setarea înălțimii de tăiere schimbând numărul de distanțiere de pe ambele părți ale butucului arborelui roții; consultați Reglarea înălțimii de tăiere.

    g319438
  4. Asigurați-vă că puntea este la nivel; mutați puntea pe o suprafață plană și așezați orizontal o nivelă pe partea superioară a acesteia.

  5. Dacă puntea nu este la nivel, poziționați lamelele pe arborele roții pivotante în mod corespunzător până când aceasta este adusă la nivel.

Montarea protecției împotriva reziduurilor pe axul față

Piese solicitate pentru această procedură:

Protecție împotriva reziduurilor1
Suport1
Nit5

Utilizați 5 nituri pentru a monta suportul și protecția împotriva reziduurilor pe axul față (Figura 9).

g383702

Montarea unităţii de tăiere la mașină

Piese solicitate pentru această procedură:

Braț de ridicare2
Știft mare 2
Șurub de fixare (⅜" × 2¾")2
Piuliţă (⅜")6
Știft mic2
Șurub (⅜" × 1¼")2
Șurub de fixare (⅜" × 1¼")2
Șurub cu cap imbus (⅜" × 2¼")2
Şaibă (⅜")2
Contrapiuliță cu guler (⅜")2
Ax braț de ridicare2
Cuie de osie2
Suport senzor1
  1. Ridicați partea din față a mașinii și îndepărtați anvelopele din față ale mașinii; consultați Manualul operatorului unității de tracțiune.

  2. Montați brațele de ridicare și știfturile mari pe cadrul mașinii (Figura 10).

    g317790
  3. Fixați știftul mare pe brațul de ridicare folosind o pereche de piulițe și șuruburi, așa cum se arată în Figura 11.

    g317791
  4. Fixați fiecare capăt al tijei cilindrului de fiecare braț de ridicare cu știfturi mici, șuruburi (⅜" × 1¼") și piuliță (⅜"), așa cum se arată în Figura 12.

    Note: Rotiți manual brațul de ridicare pentru a-l alinia cu capătul tijei cilindrului.

  5. Fixați suportul senzorului pe brațul de ridicare din dreapta folosind 2 șuruburi de fixare și 2 piulițe (⅜"), așa cum se arată în Figura 12.

    g383542
  6. Asigurați-vă că suportul senzorului nu interferează cu senzorul; consultați Reglarea suportului senzorului.

    Când montați suportul senzorului, rotiți suportul în sus (așa cum se arată în Figura 12) înainte de a-l fixa.

  7. Aliniați unitatea de tăiere în fața cadrului mașinii și a arborelui prizei de putere.

  8. Efectuați următorii pași pentru a monta arborele prizei de putere la unitatea de tăiere:

    1. Montați furca arborelui prizei de putere pe arborele cutiei de viteze a unității de tăiere, așa cum se arată în Figura 13.

    2. Montați un șurub cu cap imbus (⅜" × 2¼") printr-o șaibă (⅜") și orificiul din furca arborelui de transmisie (Figura 13) și fixați șurubul cu cap imbus cu o contrapiuliță cu guler (⅜").

    3. Montați un șurub cu cap imbus (⅜" × 2¼") printr-o șaibă (⅜") și orificiul din furca arborelui de transmisie de pe cealaltă parte (Figura 13) și fixați șurubul cu cap imbus cu o contrapiuliță cu guler (⅜").

    4. Strângeți treptat contrapiulițele la un cuplu de 61 N·m, în mod alternativ.

      Important: Asigurați-vă că șuruburile furcii arborelui prizei de putere sunt strânse la cuplul specificat. Lubrifierea necorespunzătoare a șuruburilor cauzează defectarea prematură a pieselor esențiale.

      Important: Ori de câte ori îndepărtați arborele prizei de putere de la cutia de viteze, utilizați șuruburi cu cap imbus și contrapiulițe noi pentru a fixa arborele la cutie de viteze.

      g340626
  9. Fixați tocătorul la brațele de ridicare folosind știfturile brațului de ridicare și cuiele de osie (Figura 30).

Montarea șorțului de protecție la unitatea de tracţiune

Piese solicitate pentru această procedură:

Element de montare clapetă1
Şurub de fixare (M8)6
Piuliţă cu guler (M8)6

Folosiți 6 șuruburi de fixare (M8), 6 piulițe cu guler (M8) și elementul de montare a clapetei pentru a fixa șorțul de protecție pe suportul axului.

Note: Pentru un acces mai ușor această zonă, puteți îndepărta o roată față sau ambele roți față. Consultați secțiunea Setare din Manualul operatorului unității de tracțiune pentru instrucțiuni cu privire la îndepărtare și montare.

g383966

Montarea apărătorii prizei de putere

Piese solicitate pentru această procedură:

Ansamblu apărătoare priză de putere1
Șurub (⅜" × ¾")2
Şaibă (⅜")2

Montați ansamblul apărătorii prizei de putere la partea superioară a cutiei de viteze așa cum se arată în Figura 15.

g383543

Reglarea suportului senzorului

Între senzor și placa suportului senzorului trebuie să fie o distanță de 6 mm (Figura 16).

g383544

Dacă distanța este incorectă, efectuați următorii pași pentru a regla suportul senzorului:

  1. Slăbiți contrapiulițele care fixează comutatorul pe suportul acestuia și reglați-l astfel încât să existe o distanță corectă între senzor și placa sa.

  2. Strângeţi contrapiulițele senzorului la un cuplu de 19 - 21 N·m.

Reglarea presiunii de transfer al greutății

Reglați presiunea de transfer a greutății dispozitivului de atașare; consultați Manualul operatorului unității de tracțiune.

Verificarea lubrifiantului pentru cutia de viteze

Asigurați-vă că cutia de viteze are cantitatea corectă de lubrifiant; consultați Verificarea lubrifiantului pentru cutia de viteze.

Verificarea presiunii din anvelopele roții pivotante

Asigurați-vă că anvelopele roților pivotante sunt umflate la 2 - 3,5 bar; consultați Verificarea presiunii din anvelopele roții pivotante.

Lubrifierea unităţii de tăiere

Lubrifiați unitatea de tăiere înainte de prima utilizare; consultați Lubrifierea unității de tăiere. Lubrifierea necorespunzătoare a mașinii va cauza defectarea prematură a pieselor esențiale.

Cuplarea modului de întoarcere

Utilizați ecranul de afișare al unității de tracțiune pentru a activa modul de întoarcere; consultați Manualul operatorului unității de tracțiune.

Important: Utilizarea modului de întoarcere pentru o mașină de tuns iarbă echipată cu tocător ajută la prevenirea uzurii premature a transmisiei. Trebuie să aveți întotdeauna activat modul de întoarcere atunci când tundeți iarba cu tocătorul.

Note: Modul de întoarcere vă permite să ridicați rapid tocătorul deasupra gazonului atunci când efectuați o întoarcere rapidă la finalul unei treceri de cosit (sau în timp ce vă deplasați în jurul obstacolelor) fără a decupla priza de putere.

Reducerea turației motorului înainte de cuplarea prizei de putere

Reducerea turației motorului înainte de cuplarea prizei de putere

Pentru modelele de unități de tracțiune 31900, 31901, 31907 şi 31909

Înainte de a cupla priza de putere cu un tocător montat, utilizați maneta de accelerație a unității de tracțiune pentru a regla motorul la o turație medie. După ce cuplați priza de putere, utilizați maneta de accelerație pentru a mări turația motorului la valoarea maximă.

Important: Reducerea turației motorului înainte de a cupla priza de putere cu tocătorul montat ajută la prevenirea uzurii premature a transmisiei.

Activarea modului de cuplare

Pentru modelele de unități de tracțiune 31902 și 31903

Utilizați ecranul de afișare al unității de tracțiune pentru a activa modul DE CUPLARE A PRIZEI DE PUTERE LA TURAțII REDUSE; consultați Manualul operatorului unității de tracțiune.

Note: Modul DE CUPLARE A PRIZEI DE PUTERE LA TURAțII REDUSE reduce automat turația motorului atunci când este cuplată priza de putere, apoi ridică automat turația la valoare maximă.

Important: Utilizarea modului DE CUPLARE A PRIZEI DE PUTERE LA TURAțII REDUSE cu tocătorul montat previne uzura prematură a transmisiei.

Montarea distanțierelor pe cadrul față

Pentru unități de tracțiune cu cabină și echipate cu setul de iluminat pentru drum

Piese solicitate pentru această procedură:

Distanţier2
Şurub (¼" × 1¼")4

În cazul unităților de tracțiune cu cabină și echipate cu setul de iluminat pentru drum, tocătorul poate intra în contact cu luminile de drum. Pentru a evita contactul cu luminile de drum, montați distanțiere pentru a restricționa mișcarea brațelor de ridicare.

  1. Sub șasiul frontal, îndepărtați șuruburile existente (¼") și plăcuțele din cauciuc de pe șasiu (Figura 17).

    Eliminați șuruburile și păstrați plăcuțele.

  2. Utilizați șuruburi noi (¼" × 1¼") pentru a fixa distanțierele și plăcuțele din cauciuc pe șasiu (Figura 17).

    Strângeți șuruburile până când capetele sunt la același nivel cu plăcuțele din cauciuc.

g383974

Rezumat al produsului

Note: Specificaţiile şi designul pot fi modificate fără preaviz.

Lăţime de tăiere

1,52 m

Înălțime de tăiereReglabilă între 19 și 102 mm, în trepte de 13 mm
Greutate netă

260 kg

Dispozitive de atașare/accesorii

Pentru extinderea și îmbunătățirea performanțelor mașinii este disponibilă o gamă de dispozitive de atașare și accesorii aprobate de producător. Pentru lista dispozitivelor de atașare și a accesoriilor aprobate, contactați centrul de service local sau un distribuitor autorizat al producătorului sau accesați www.Toro.com.

Pentru performanțe optime și utilizarea în siguranță a mașinii, utilizați exclusiv piese de schimb și accesorii originale Toro. Piesele de schimb și accesoriile altor producători pot fi periculoase și pot anula garanția produsului.

Operare

Informații generale cu privire la unitatea de tăiere

  • Păstrați lamele tocătorului ascuțite și în stare bună pentru a asigura performanțe bune de tăiere, consum minim de energie și calitate bună a tăierii.

  • Unitatea de tăiere are o poziție flotantă pentru a urma contururile solului.

  • Înainte de a cupla unitatea de tăiere, asigurați-vă că motorul este setat la o turație redusă:

  • Operați unitatea de tăiere la turația maximă a motorului. Reglați viteza de deplasare în față pentru a se potrivi cu starea ierbii și pentru a nu supraîncărca unitatea de tăiere. Cu cât viteza de deplasare în față este mai mică, cu atât calitatea tăierii și aspectul după tăiere sunt mai bune.

Reglarea înălțimii de tăiere

Important: Asigurați-vă întotdeauna că înălțimea de tăiere este setată corect conform acestor instrucțiuni. Asigurați-vă că atât placa de reglare, cât și distanțierele furcii roților pivotante sunt reglate conform tabelului. Nerespectarea acestor instrucțiuni poate cauza uzura prematură a transmisiei și vibrații excesive.

Note: Înălțimea de tăiere este determinată de rola spate și de roțile pivotante față. Uzura lamei, presiunea din anvelope și brațele roților îndoite/deteriorate pot afecta setarea înălțimii de tăiere.

g384336
  1. Amplasați maşina pe o suprafaţă plană, coborâți unitatea de tăiere și susțineți-o cu cricuri, opriți motorul, cuplați frâna de parcare și scoateți cheia din contact.

  2. Consultați tabelul de setare a înălțimii de tăiere de pe autocolantul pentru înălțimea de tăiere (Figura 19) cu privire la setările comune ale înălțimii de tăiere.

    g331197
  3. Pentru a regla poziția plăcii de ajustare a înălțimii de tăiere, îndepărtați piulițele și șuruburile care fixează placa (Figura 20).

  4. Montați șuruburile în locațiile specificate în Figura 19 pentru înălțimea de tăiere dorită; strângeți piulițele la un cuplu de 60 N·m.

    g331199
  5. Pentru a regla poziția furcii roții pivotante, îndepărtați capacele pentru înălțimea de tăiere de pe arborii roții pivotante față și reglați numărul de distanțiere de pe ambele părți ale butucului arborelui roții pivotante (Figura 19).

    Note: Distanțierele plasate deasupra butucului arborelui roții pivotante reduc înălțimea de tăiere, iar distanțierele plasate sub butuc măresc înălțimea de tăiere.

  6. Montați capacele de tensionare pentru înălțimea de tăiere.

Verificarea lamelor

Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați setarea înălțimii de tăiere.
  • Verificați dacă rotorii și lamele tocătorului au deteriorări, fisuri și elemente de fixare slăbite. Înlocuiți orice piese deteriorate sau fisurate.
  • La intervale de 50 de ore
  • Verificați dacă lamele prezintă deteriorări și semne de uzură excesivă.
  • Asigurați-vă că fiecare șurub al lamei este strâns la 45 N·m.
  • Important: În cazul în care o singură lamă este deteriorată, atât acea lamă, cât și lama opusă acesteia trebuie îndepărtate și înlocuite ca pereche pentru a menține echilibrul.

    1. Parcați mașina pe o suprafață plană, coborâți unitatea de tăiere, cuplați frâna de parcare, opriți motorul și scoateți cheia din contact.

    2. Sprijiniți unitatea de tăiere ridicată cu ajutorul cricului.

    3. Verificați fiecare lamă pentru a descoperi urme de deteriorare, acordând o atenție deosebită elementelor de fixare, tăișului și orificiului de montare (Figura 21). Înlocuiți toate lamele și elementele de fixare deteriorate.

      g034632
    4. Verificați fiecare lamă pentru a descoperi urme de uzură excesivă folosind linia de uzură (Figura 22). Când o lamă este uzată până la linia de uzură, înlocuiți-o.

      g034634
    5. Asigurați-vă că fiecare șurub al lamei este strâns la 45 N·m.

    6. Prindeți fiecare lamă și asigurați-vă că nu are mai mult de 3 mm de mișcare liberă în orice direcție față de rotor. Dacă există mai mult de 3 mm de mișcare liberă în total, înlocuiți lama.

    7. Verificați fiecare pereche de lame opuse în funcție de diferența de greutate dintre ele.

      Note: Nu trebuie să existe o diferență de greutate mai mare de 10 g între perechile de lame opuse.

    Pericol

    O lamă uzată sau deteriorată s-ar putea rupe, iar o bucată din lamă ar putea fi proiectată spre dumneavoastră sau trecători, rezultând în vătămări corporale grave sau deces.

    • Inspectați lamele periodic pentru urme de uzură sau de deteriorare.

    • Înlocuiți o lamă uzată sau deteriorată.

    Indicaţii de exploatare

    Reglarea accelerației mari/vitezei de deplasare ridicate

    Pentru a asigura o putere suficientă pentru mașină și unitatea de tăiere în timp ce tundeți iarba, acționați motorul în poziția de accelerație mare și reglați viteza de deplasare în funcție de condiții. Reduceți viteza de deplasare pe măsură ce crește sarcina la nivelul unităților de tăiere. Măriți viteza de deplasare pe măsură ce scade sarcina la nivelul unităților de tăiere.

    Direcție de tundere a ierbii

    Alternați direcția de tundere a ierbii pentru a evita să se formeze urme în gazon în timp. Acest lucru ajută și la dispersarea reziduurilor, susținând descompunerea și fertilizarea.

    Viteză de tundere a ierbii

    Pentru a îmbunătăți calitatea tăierii, folosiți o viteză de deplasare mai redusă.

    Evitați tunderea ierbii la o înălțime prea mică

    Dacă lățimea de tăiere a unității de tăiere este mai mare decât cea a mașinii de tuns iarba folosită anterior, măriți înălțimea de tăiere pentru a vă asigura că nu este tăiat prea scurt gazonul neuniform.

    Selectați setarea înălțimii de tăiere adecvată pentru adaptare la condițiile existente

    Tundeți îndepărtând aproximativ 25 mm sau nu mai mult de ⅓ din firul de iarbă. În iarba excepțional de luxuriantă și densă, poate fi necesar să reduceți viteza de deplasare în față și/sau să măriți înălțimea de tăiere la următoarea setare.

    Iarbă lungă

    Dacă iarba este lăsată să crească puțin mai mult decât în ​​mod normal sau dacă are un grad ridicat de umiditate, măriți înălțimea de tăiere peste setarea obișnuită și tundeți iarba. Apoi, tundeți iarba din nou, folosind setarea inferioară, normală.

    Păstrați curățenia unității de tăiere

    Curățați resturile de iarbă și murdăria de la partea inferioară a unității de tăiere după fiecare utilizare. Dacă iarba și murdăria se acumulează în interiorul unității de tăiere, calitatea tăierii va deveni nesatisfăcătoare în cele din urmă.

    Pentru a reduce riscul de incendiu, îndepărtați iarba, frunzele sau lubrifiantul în exces de pe motor, toba de eșapament, compartimentul bateriei, frâna de parcare, unitatea de tăiere și compartimentul de depozitare a combustibilului. Curățați orice urme de ulei sau combustibil vărsat.

    Întreținerea lamei

    • Mențineți lamele ascuțite în timpul sezonului de tuns iarba; o lamă ascuțită taie precis, fără a rupe sau mărunți firele de iarbă. Ruperea și mărunțirea duc la decolorarea marginilor firelor de iarbă, reducând viteza de creștere și sporind riscul de îmbolnăvire.

    • Verificați lamele zilnic pentru a vă asigura că sunt ascuțite și că nu prezintă urme de uzură sau deteriorări. Ascuțiți lamele după cum este necesar.

    • Dacă o lamă este deteriorată sau uzată, înlocuiți-o imediat cu o lamă de schimb originală de la producător. Consultaţi Înlocuirea lamelor.

    Întreţinere

    Program(e) de întreţinere recomandat(e)

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 2 ore
  • Strângeți piulițele roților pivotante.
  • După primele 10 ore
  • Strângeți piulițele roților pivotante.
  • Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați setarea înălțimii de tăiere.
  • Verificați dacă rotorii și lamele tocătorului au deteriorări, fisuri și elemente de fixare slăbite. Înlocuiți orice piese deteriorate sau fisurate.
  • Lubrifiați unitatea de tăiere (lubrifiați-le imediat după fiecare spălare, indiferent de intervalul menționat).
  • Verificați clapetele față.
  • Verificați orice vibrație neobișnuită a rotorului.
  • Verificați șorțul de protecție pentru a descoperi urme de deteriorare.
  • Curățaţi unitatea de tăiere.
  • La intervale de 50 de ore
  • Verificați dacă lamele prezintă deteriorări și semne de uzură excesivă.
  • Asigurați-vă că fiecare șurub al lamei este strâns la 45 N·m.
  • Verificaţi lubrifiantul pentru cutia de viteze.
  • Strângeți piulițele roților pivotante.
  • Verificați șuruburile lamei.
  • Asigurați-vă că anvelopele roților pivotante sunt la presiunea corectă.
  • Verificați jocul excesiv din rulmenții rotorului.
  • La intervale de 250 de ore
  • Verificați tensionarea curelei.
  • Asigurați-vă că șuruburile de fixare a dispozitivului de acționare a curelei și a bucșei de blocare conice sunt strânse la cuplul corect.
  • La intervale de 400 de ore
  • Schimbaţi lubrifiantul pentru cutia de viteze.
  • Anual
  • Înlocuiți lamelor.
  • Avertisment

    Dacă lăsați cheia în contact, cineva poate porni în mod accidental motorul și vă poate răni pe dumneavoastră sau alți trecători.

    Scoateți cheia din contact înainte de a efectua orice lucrare de întreținere.

    Listă de verificare pentru întreținerea zilnică

    Copiați această pagină pentru utilizare de rutină.

    Verificări de întreținerePentru săptămâna:
    LuniMarțiMiercuriJoiVineriSâmbătăDuminică
    Verificați starea lamelorși rotori.       
    Verificați setarea înălțimii de tăiere.       
    Verificați șorțul de protecție pentru a descoperi urme de deteriorare.       
    Curățaţi unitatea de tăiere.       
    Verificați clapetele față.       
    Lubrifiați toate fitingurile de lubrifiere.1       
    Retușați vopseaua deteriorată.       

    1. Imediat după fiecare spălare, indiferent de intervalul menționat.

    Notare pentru zonele de interes
    Inspecție efectuată de:
    ElementDatăInformații
       
       

    Lubrifierea unității de tăiere

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Lubrifiați unitatea de tăiere (lubrifiați-le imediat după fiecare spălare, indiferent de intervalul menționat).
  • Tip lubrifiant: lubrifiant cu litiu nr. 2

    Înlocuiți toate fitingurile de lubrifiere deteriorate.

    Consultați Figura 23 pentru amplasarea fiecărei perechi de fitinguri de lubrifiere pe unitatea de tăiere.

    g311728

    Verificarea lubrifiantului pentru cutia de viteze

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 50 de ore
  • Verificaţi lubrifiantul pentru cutia de viteze.
  • Cutia de viteze este proiectată să funcționeze fie cu ulei pe bază de petrol, fie sintetic SAE 80W–90. Deși cutia de viteze este echipată cu lubrifiant din fabrică, verificați nivelul înainte de a utiliza unitatea de tăiere. Capacitatea cutiei de viteze este de 0,33 l.

    1. Parcați mașina pe o suprafață plană, coborâți unitatea de tăiere, cuplați frâna de parcare, opriţi motorul şi scoateţi cheia.

    2. Îndepărtați bușonul de aerisire din partea de sus a cutiei de viteze (Figura 24) și asigurați-vă că lubrifiantul se află între marcajele de la partea inferioară a bușonului de aerisire. Dacă nivelul lubrifiantului este scăzut, adăugați o cantitate de lubrifiant suficientă pentru a aduce nivelul între marcaje.

      g313145
    3. Montați bușonul de aerisire și strângeți la un cuplu de 9 N·m.

    Schimbarea lubrifiantului pentru cutia de viteze

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 400 de ore
  • Schimbaţi lubrifiantul pentru cutia de viteze.
    1. Parcați mașina pe o suprafață plană, coborâți unitatea de tăiere, cuplați frâna de parcare, opriţi motorul şi scoateţi cheia.

    2. Așezați o tavă de golire sub buşonul de golire al cutiei de viteze (Figura 25).

    3. Îndepărtați bușonul de golire de la partea inferioară, stânga, a cutiei de viteze și scurgeți uleiul (Figura 25).

      g313477
    4. Montați bușonul de golire și strângeți la un cuplu de 20 - 27 N·m.

    5. Îndepărtați bușonul de aerisire de la partea superioară a cutiei de viteze.

    6. Umpleți cutia de viteze cu lubrifiantul corect pentru angrenaje, verificând periodic dacă lubrifiantul se află între marcajele de nivel inferioare de pe bușonul de aerisire; consultați Verificarea lubrifiantului pentru cutia de viteze.

    7. Când lubrifiantul se află între marcajele de nivel inferioare de pe bușonul de aerisire, montați bușonul de aerisire și strângeți-l la un cuplu de 9 N·m.

    Verificarea tensionării curelei

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 250 de ore
  • Verificați tensionarea curelei.
    1. Parcați mașina pe o suprafață plană, coborâți unitatea de tăiere, cuplați frâna de parcare, opriţi motorul şi scoateţi cheia.

    2. Slăbiți cele 4 șuruburi captive care fixează partea superioară și inferioară a capacului curelei la mașină (Figura 26).

      g319558
      g383549
    3. Slăbiți, dar nu îndepărtați, piulița rolei de ghidare (Figura 27).

      Note: Pentru a slăbi piulița rolei de ghidare, va trebui să susțineți șurubul care o fixează pe partea interioară a punții.

    4. Reglați piulița de pe tija rolei de ghidare pentru a tensiona cureaua (Figura 27).

    5. Folosind un tensiometru cu un singur cilindru, apăsați în jos cureaua pentru a verifica tensionarea după cum urmează (Figura 28):

      • În cazul unei curele noi, trebuie să o puteți apăsa în jos cu 5 mm folosind o forță de 6,0 ​- 6,4 kg.

      • În cazul unei curele folosite, trebuie să o puteți împinge în jos cu 5 mm folosind o forță de 5,1 - 5,6 kg.

      g313475
    6. Reglați piulița de pe tija rolei de ghidare după cum este necesar pentru a strânge sau slăbi cureaua.

    7. Rotiți manual rotorul de câteva ture și verificați din nou tensionarea curelei; dacă tensionarea este incorectă, verificați și reglați până când este corectă.

    8. Strângeți piulița rolei de ghidare la un cuplu de 100 N·m.

    9. Montați capacul curelei (Figura 26).

    Verificarea elementelor de fixare a dispozitivului de acționare a curelei și a bucșei de blocare conice

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 250 de ore
  • Asigurați-vă că șuruburile de fixare a dispozitivului de acționare a curelei și a bucșei de blocare conice sunt strânse la cuplul corect.
    1. Parcați mașina pe o suprafață plană, coborâți unitatea de tăiere, cuplați frâna de parcare, opriţi motorul şi scoateţi cheia.

    2. Îndepărtați capacul curelei (Figura 26).

    3. Strângeți șuruburile care fixează bucșele de blocare conice la un cuplu de 30 N·m.

      g383560
    4. Montați capacul de curea.

    Îndepărtarea unitatea de tăiere de la mașină

    1. Parcați mașina pe o suprafață plană, coborâți unitatea de tăiere, cuplați frâna de parcare, opriţi motorul şi scoateţi cheia.

    2. Deconectați furca arborelui prizei de putere de la arborele cutiei de viteze a unității de tăiere, așa cum se arată în Figura 13.

      Important: Ori de câte ori îndepărtați arborele prizei de putere de la cutia de viteze, utilizați șuruburi cu cap imbus și contrapiulițe noi pentru a fixa arborele la cutie de viteze.

    3. Îndepărtați elementele de fixare care atașează șorțul de protecție la suportul axei față de pe unitatea de tracțiune (Figura 14).

    4. Îndepărtați cuiele de osie și știfturile care fixează unitatea de tăiere pe brațele de ridicare (Figura 30).

      g384308
    5. Depărtați mașina de unitatea de tăiere.

    Efectuarea lucrărilor de service pentru bucșele de la brațele roților pivotante

    Brațele roților pivotante sunt prevăzute cu bucșe presate la partea de sus și de jos a tubului, care se uzează după multe ore de funcționare.

    Pentru a verifica bucșele, deplasați furca roții pivotante în față și în spate și dintr-o parte în cealaltă. Dacă axul roții pivotante este slăbit în interiorul bucșelor, bucșele sunt uzate și trebuie să le înlocuiți.

    1. Parcați mașina pe o suprafață plană, ridicați și susțineți unitatea de tăiere cu cricuri, cuplați frâna de parcare, opriţi motorul şi scoateţi cheia.

    2. Îndepărtați capacul de tensionare, distanțierul (distanțierele) și șaiba de presiune din partea superioară a axului roții pivotante.

    3. Trageți axul roții pivotante din tubul de montare. Lăsați șaiba de presiune și distanțierul (distanțierele) să rămână la partea inferioară a axului.

    4. Introduceți un poanson în partea superioară sau inferioară a tubului de montare și îndepărtați bucșa din tub (Figura 31). De asemenea, îndepărtați cealaltă bucșă din tub. Curățați interiorul tuburilor, îndepărtând murdăria.

      g004737
    5. Aplicați lubrifiant pe interiorul și exteriorul bucșelor noi. Utilizați un ciocan și o placă plată pentru a introduce bucșele în tubul de montare.

    6. Verificați dacă există uzură la nivelul axului roții pivotante și înlocuiți-l dacă este deteriorat.

    7. Împingeți axul roții pivotante prin bucșe și tubul de montare, glisați șaiba de presiune și distanțierul (distanțierele) pe ax și montați capacul de tensionare pe axul roții pivotante.

    Efectuarea lucrărilor de service pentru roțile pivotante și rulmenți

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 2 ore
  • Strângeți piulițele roților pivotante.
  • După primele 10 ore
  • Strângeți piulițele roților pivotante.
  • La intervale de 50 de ore
  • Strângeți piulițele roților pivotante.
    1. Parcați mașina pe o suprafață plană, ridicați și susțineți unitatea de tăiere cu cricuri, cuplați frâna de parcare, opriţi motorul şi scoateţi cheia.

    2. Îndepărtați contrapiulița de pe șurubul care fixează ansamblul roții pivotante, în cadrul furcii roții pivotante (Figura 32). Prindeți roata pivotantă și glisați șurubul din furcă sau din brațul pivotant.

    3. Îndepărtați rulmentul din butucul roții și lăsați să cadă distanțierul rulmentului (Figura 32). Îndepărtați rulmentul de la partea opusă a butucului roții.

    4. Verificați dacă există uzură la nivelul rulmenților, distanțierului și interiorului butucului roții. Înlocuiți orice piese deteriorate.

    5. Pentru a monta roata pivotantă, împingeți rulmentul în butucul roții. La montarea rulmenților, apăsați calea de rulare exterioară a rulmentului.

      g319436
    6. Glisați distanțierul rulmentului în butucul roții. Împingeți celălalt rulment în capătul deschis al butucului roții pentru a atrage distanțierul rulmentului din interiorul butucului roții.

    7. Montați ansamblul roții pivotante în cadrul furcii roții pivotante și fixați-l cu șurubul și contrapiulița.

    Verificarea șuruburilor lamei

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 50 de ore
  • Verificați șuruburile lamei.
  • Asigurați-vă că șuruburile lamei sunt strânse la un cuplu de 45 N·m.

    Verificarea clapetelor față

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați clapetele față.
  • Asigurați-vă că nicio clapetă nu este deteriorată și se poate roti liber; înlocuiți toate clapele deteriorate.

    Deblocarea rotorului blocat

    Atenţie

    Puterea reziduală din sistemul rotorului tocătorului poate cauza vătămări prin mișcarea bruscă a rotorului (rotorilor) tocătorului atunci când este îndepărtat blocajul.

    • Nu încercați niciodată să rotiți sau să îndepărtați cu mâna blocajele de la nivelul rotorilor tocătorului.

    • Purtați întotdeauna mănuși de protecție și folosiți un instrument adecvat din lemn.

    • Asigurați-vă că instrumentul din lemn se potrivește în rotorul tocătorului și este suficient de lung pentru a fi utilizat ca pârghie pentru a elimina blocajul.

    1. Deplasaţi comutatorul prizei de putere în poziţia OPRIT.

    2. Parcați mașina pe un teren plan, deplasați maneta de accelerație în poziția de turație scăzută a motorului și cuplați frâna de parcare.

    3. Ridicați unitatea de tăiere după cum este necesar pentru a accesa blocajul.

    4. Opriți motorul, scoateți cheia și așteptați până ce se opresc piesele mobile.

    5. Sprijiniți unitatea de tăiere ridicată cu ajutorul cricurilor.

    6. Utilizați o tijă de lemn pentru a îndepărta cu grijă blocajul.

      Important: Rotorul tocătorului se poate roti atunci când eliberați blocajul.

      Important: Evitați folosirea unei forțe excesive când îndepărtați blocajul.

    7. Îndepărtați tija din lemn de la unitatea de tăiere înainte de a porni motorul.

    8. Dacă este necesar, reparați sau reglați unitatea de tăiere.

    Verificarea presiunii din anvelopele roții pivotante

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 50 de ore
  • Asigurați-vă că anvelopele roților pivotante sunt la presiunea corectă.
  • Aveți grijă ca anvelopele roților pivotante să fie umflate la 2 - 3,5 bar.

    Verificarea vibrațiilor rotorului

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați orice vibrație neobișnuită a rotorului.
  • Pentru a verifica orice vibrație neobișnuită a rotorului, rulați unitatea de tăiere la turația maximă a motorului.

    1. Porniți motorul și mutați mașina pe o suprafață plană, într-o zonă deschisă, departe de trecători.

    2. Coborâți unitatea de tăiere și cuplați frâna de parcare.

    3. Cuplați priza de putere și porniți motorul la accelerație maximă în timp ce urmăriți dacă există vibrații neobișnuite ale rotorului.

    4. Dacă vibrațiile rotorului sunt incorecte, efectuați următoarele:

      1. Setați accelerația la ralanti, opriți priza de putere și ridicați unitatea de tăiere.

      2. Opriți motorul, scoateți cheia și așteptați până ce piesele mobile se opresc.

      3. La unitatea de tăiere, verificați dacă:

        • Resturile împiedică funcționarea corectă a rotorului sau a lamelor și îndepărtați orice blocaje; consultați Deblocarea rotorului blocat.

        • Există un rotor deteriorat sau rulmenți uzați ai rotorului; consultați Verificarea rulmenților rotorului.

        • Există lame lipsă, deteriorate, dezechilibrate sau uzate excesiv; consultați Ascuțirea lamelor și Înlocuirea lamelor.

          Important: Toate perechile de lame opuse trebuie să aibă o uzură similară; lamele dezechilibrate pot afecta echilibrul rotorului.

      Important: Dacă nu puteți corecta cauza vibrațiilor neobișnuite ale rotorului, contactați distribuitorul autorizat Toro.

    Verificarea rulmenților rotorului

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 50 de ore
  • Verificați jocul excesiv din rulmenții rotorului.
  • Important: Purtați mănuși atunci când verificați rulmenții rotorului.

    1. Mutați maşina pe o suprafaţă plană și cuplați frâna de parcare.

    2. Coborâți unitatea de tăiere, opriți motorul, scoateți cheia și așteptați până când se opresc piesele mobile.

    3. Susțineți unitatea de tăiere pe cricuri.

    4. Prindeți rotorul la fiecare capăt și verificați dacă există un joc excesiv; dacă rotorul are un joc excesiv, poate fi necesar să fie înlocuit; contactați distribuitorul autorizat Toro.

    Verificarea șorțului de protecție

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați șorțul de protecție pentru a descoperi urme de deteriorare.
  • Verificați vizual șorțul de protecție pentru a descoperi urme de deteriorare și îndepărtați orice resturi care s-au acumulat pe șorțul de protecție.

    Ascuțirea lamelor

    Atenţie

    Utilizarea unei mașini de șlefuit într-o manieră nesigură poate provoca vătămări corporale grave sau daune materiale.

    Asigurați-vă că persoana care ascute lamele a fost instruită în mod adecvat în ceea ce privește utilizarea în siguranță a unei mașini de șlefuit manuale.

    Folosiți o polizor unghiular pentru a ascuți suprafața de șlefuit în unghi pe spatele lamei tocătorului (Figura 33).

    Important: Nu șlefuiți partea frontală a lamei tocătorului.

    În timp ce șlefuiți lama, mențineți tăișul perfect orizontal și suprafața în unghi amplasată plan pe sol (Figura 33).

    Folosiți mașina de șlefuit cu grijă și asigurați-vă că tocătorul nu se încălzește; în caz contrar, oțelul își va pierde duritatea.

    Nu ascuțiți lamele peste linia de uzură indicată de cele 5 puncte (Figura 33). Asigurați-vă că toate lamele tocătorului sunt ascuțite în mod egal pentru a menține echilibrul fiecărui rotor.

    Păstrați o lamă nouă ca referință atunci când șlefuiți.

    g035504

    Înlocuirea lamelor

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Anual
  • Înlocuiți lamelor.
  • Pentru a menține echilibrul, înlocuiți lamele doar ca pereche opusă sau un întreg rotor la un moment dat. De asemenea, înlocuiți bucșa, șurubul și piulița de blocare atunci când înlocuiți o lamă. Sunt disponibile 2 seturi de service pentru înlocuirea lamei; consultați Catalogul de piese.

    1. Ridicați unitatea de tăiere și sprijiniți-o cu cricuri.

    2. Cuplați frâna de parcare, opriţi motorul şi scoateţi cheia.

    3. Rotiți rotorul încet manual, astfel încât fiecare rând de tocătoare să fie în poziția dorită și să le puteți accesa cu ușurință.

    4. Îndepărtați resturile de pe capul șurubului și din piuliță și curățați firele proeminente cu o perie de sârmă.

    5. Marcați poziția capului șurubului, astfel încât să puteți înlocui șuruburile din aceeași parte.

    6. Ținând lama cu o lavetă sau mănușă căptușită, îndepărtați piulița, șurubul, bucșa și lama (Figura 34).

      Note: Dacă este necesar, aplicați ulei penetrant pe filete pentru a face piulița mai ușor de îndepărtat.

      g036878
    7. Eliminați lama, bucșa, piulița și șurubul.

    8. Montați o lamă și o bucșă noi cu o piuliță și un șurub pentru lamă noi (Figura 34).

      Note: Acordați atenție marcajelor de poziție a capului șurubului, astfel încât să înlocuiți șurubul în aceeași direcție.

    9. Strângeţi elementele de fixare la un cuplu de 45 N·m.

    Curățare sub unitatea de tăiere

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Curățaţi unitatea de tăiere.
  • Îndepărtați zilnic acumulările de iarbă de sub unitatea de tăiere.

    1. Parcați mașina pe o suprafață plană, ridicați unitatea de tăiere în poziția de TRANSPORT, cuplați frâna de parcare, opriţi motorul şi scoateţi cheia.

    2. Curățați bine cu apă partea inferioară a unității de tăiere.

    Depozitare

    1. Parcați mașina pe o suprafață plană, ridicați unitatea de tăiere în poziția de TRANSPORT, cuplați frâna de parcare, opriţi motorul şi scoateţi cheia.

    2. Curățați bine unitatea de tăiere, acordând o atenție deosebită acestor zone:

      • Partea de sub unitatea de tăiere

      • Sub capacul curelei unității de tăiere

      • Ansamblu arbore priză de putere

      • Toate fitingurile de lubrifiere și punctele de articulație

    3. Verificați și reglați presiunea din anvelopele față și spate ale unității de tracțiune; consultați Manualul operatorului unității de tracțiune.

    4. Ascuțiți toate lamele și înlocuiți toate lamele deteriorate, dacă este necesar; consultați Ascuțirea lamelor și Înlocuirea lamelor.

    5. Verificați dacă toate elementele de fixare sunt slăbite și strângeți-le dacă este necesar.

    6. Lubrifiați toate fitingurile de lubrifiere și punctele de pivotare și ștergeți excesul de lubrifiant; consultați Lubrifierea unității de tăiere.

    7. Șlefuiți ușor și utilizați vopsea de retuș pe zonele vopsite care sunt zgâriate, ciobite sau ruginite. Reparați orice indentări.