Увод

Ovo rezno kućište za travnjak sa sečivom u vidu mlatilice montira se na mašine sa sedištem za operatera i namenjeno je za upotrebu od strane stručnog, unajmljenog operatera u komercijalnoj primeni. Prvenstveno je projektovana za košenje trave na održavanim travnjacima u parkovima i na sportskim i komercijalnim terenima. Korišćenje ovog proizvoda za namene za koje nije predviđen može da bude opasno po vas i okolne posmatrače.

Pažljivo pročitajte ove informacije da biste naučili kako da pravilno koristite i održavate svoj uređaj i kako da izbegnete povrede i oštećenje proizvoda. Pravilno i bezbedno rukovanje proizvodom je vaša odgovornost.

Posetite www.Toro.com za materijale u vezi sa bezbednošću i za obuku za korišćenje proizvoda, za informacije o dodatnoj opremi, za pomoć u pronalaženju prodavca ili da biste registrovali svoj proizvod.

Kad god vam je potreban servis, originalni Toro delovi ili dodatne informacije, obratite se ovlašćenom serviseru ili Toro korisničkoj službi i pripremite broj modela i serijski broj vašeg proizvoda. Слика 1 pokazuje lokaciju modela i serijskog broja na proizvodu. Zapišite brojeve u za to predviđenom prostoru.

Important: Možete mobilnim uređajem da skenirate QR kôd (ako je deo opreme) na pločici sa serijskim brojem kako biste pristupili informacijama o garanciji, delovima i drugim informacijama o proizvodu.

g411963

Ovaj priručnik navodi potencijalne opasnosti i sadrži bezbednosne poruke označene simbolom za bezbednosno upozorenje (Слика 2), koji označava opasnost koja može dovesti do teške povrede ili smrtnog ishoda ako ne poštujete preporučene mere opreza.

g000502

Ovaj priručnik koristi 2 reči za isticanje informacija. Važno skreće pažnju na posebne mehaničke informacije, a Napomena naglašava opšte informacije koje zaslužuju posebnu pažnju.

Ovaj proizvod zadovoljava sve relevantne evropske direktive. Za detalje pogledajte Deklaraciju o ugradnji (DOC) na zadnjoj strani ove publikacije.

Упозорење

КАЛИФОРНИЈА

Предлог 65 Упозорење

У савезној држави Калифорнија познато је да употреба овог производа може довести до излагања хемикалијама које изазивају карцином, оштећења плода и друге репродуктивне проблеме.

Безбедност

Ova mašina je razvijena u skladu sa standardom ANSI B71.4-2017 i Direktivom o bezbednosti 2006/46/EC.

Opšta bezbednost

Ovaj proizvod je u stanju da amputira šake i stopala. Uvek poštujte sva bezbednosna uputstva kako biste izbegli tešku telesnu povredu.

  • Pre pokretanja mašine, pažljivo pročitajte sadržaj ovog priručnika za operatera.

  • Usredsredite svu pažnju dok upravljate mašinom. Nemojte se baviti aktivnostima koje odvlače pažnju; u suprotnom može doći do povrede ili materijalne štete.

  • Nemojte približavati šake ili stopala pokretnim komponentama mašine.

  • Nemojte da rukujete mašinom ako svi štitnici i drugi sigurnosni zaštitni uređaji nisu na mestu i ne funkcionišu pravilno na mašini.

  • Držite se podalje od svakog otvora za pražnjenje.

  • Vodite računa da posmatrači i deca budu van radnog prostora. Nemojte nikada dozvoliti deci da koriste mašinu.

  • Pre nego što napustite položaj operatera, uradite sledeće:

    • Parkirajte mašinu na ravnoj površini.

    • Spustite jedinicu(e) za sečenje.

    • Deaktivirajte pogone.

    • Aktivirajte parkirnu kočnicu (ako je deo opreme).

    • Isključite motor i uklonite ključ.

    • Sačekajte da se svi pokreti zaustave.

Nepravilno korišćenje ili održavanje ove mašine može dovesti do povrede. Kako biste smanjili mogućnost za povredu, poštujte ova bezbednosna uputstva i uvek obratite pažnju na simbol za bezbednosno upozorenje Graphic, koje označava Pažnju, Upozorenje ili Opasnost – uputstvo za ličnu bezbednost. Nepoštovanje ovih uputstava može dovesti do telesne povrede ili smrtnog ishoda.

Bezbednost jedinice za sečenje

  • Jedinica za sečenje je kompletna mašina samo kada je montirana na vučnu jedinicu. Pažljivo pročitajte priručnik za operatera za potpuna uputstva o bezbednom korišćenju mašine.

  • Zaustavite mašinu, uklonite ključ (ako je deo opreme), spustite jedinicu za sečenje i sačekajte da se svi pokreti zaustave pre nego što pregledate priključak nakon udara u neki predmet ili ako u mašini postoje neuobičajene vibracije. Obavite sve potrebne popravke pre nego što nastavite sa radom.

  • Sve delove održavajte u dobrom radnom stanju i vodite računa da svi zavrtnji budu dobro pritegnuti. Zamenite sve pohabane ili oštećene nalepnice.

  • Koristite samo dodatnu opremu, priključke i zamenske delove koje je odobrio proizvođač.

Bezbednost sečiva

Istrošeno ili oštećeno sečivo može se slomiti, a deo sečiva bi mogao da odleti ka vama ili prolaznicima, što može dovesti do teške telesne povrede ili smrti.

  • Periodično proveravajte da li su sečiva istrošena ili oštećena.

  • Budite pažljivi prilikom provere sečiva. Sečiva umotajte ili nosite rukavice i budite pažljivi kada ih servisirate. Sečiva samo zamenite ili naoštrite.

Безбедносне налепнице и налепнице са инструкцијама

Graphic

Bezbednosne nalepnice i uputstva su lako vidljivi operateru i nalaze se u blizini svake oblasti sa potencijalnom opasnošću. Zamenite svaku nalepnicu koja je oštećena ili nedostaje.

decal134-5119
decal117-4979
decal58-6520
decal111-9648
decal120-6604
decal93-9084
decal133-8061
decal93-6697
decal139-6303

Подешавање

Priprema mašine

Note: Sačuvajte sve uklonjene delove ako nije drugačije napomenuto.

  1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini, deaktivirajte PTO, pomerite podizne ručice u najniži položaj, aktivirajte parkirnu kočnicu, isključite motor i uklonite ključ.

  2. Pre podešavanja, čišćenja, odlaganja ili popravke mašine, sačekajte da se svi pokreti zaustave i da se mašina ohladi.

  3. Ako je jedinica za sečenje opremljena, skinite je sa podiznih ručica mašine; pogledajte Priručnik za operatera za vašu jedinicu za sečenje.

  4. Proverite da je PTO pogonsko vratilo ispravno poravnato; pogledajte postupak za poravnavanje PTO pogonskog vratila u Priručniku za operatera za vašu vučnu jedinicu.

    Important: Ako oznake na pogonskom vratilu nisu poravnate, može doći do ozbiljnog disbalansa pogonskog sistema.

  5. Ako su na vučnu jedinicu montirani kraci za podizanje za rotacionu jedinicu za sečenje, skinite podizne ručice na sledeći način:

    1. Podignite prednji kraj mašine i skinite prednje točkove sa nje; pogledajte Priručnik za operatera za vašu vučnu jedinicu.

    2. Skinite 2 zavrtnja sa poluokruglom kapom i 2 navrtke (⅜") koji pričvršćuju nosač senzora za desnu podiznu ručicu (Слика 3).

    3. Skinite 2 zavrtnja (⅜" × 1¼"), 2 navrtke (⅜") i 2 male čivije koji pričvršćuju podizne ručice za cilindre (Слика 3).

    4. Skinite navrtku i zavrtnje koji pričvršćuju velike čivije za podizne ručice kako je prikazano na Слика 4.

    5. Skinite podizne ručice i velike čivije sa rama mašine (Слика 5).

      g300498
      g295767
      g295790

Montiranje krakova točkića i točkića na jedinicu za sečenje

Делови потребни за овај поступак:

Vile točkića2
Zavrtanj točkića2
Ležaj4
Odstojnik ležaja2
Velika kontranavrtka2
Krak točkića2
Zavrtanj sa poluokruglom kapom (M10)12
Kontranavrtka (M10)12
Zatezni poklopac2
Odstojnici za visinu košenja14
Regulaciona pločica4
  1. Montirajte točkiće na vile točkića kako je prikazano na Слика 6.

    Note: Koristite samo gornju rupu na osovinskom vratilu; nemojte podešavati položaj točkića.

    g319436
  2. Montirajte svaki krak točkića na jedinicu za sečenje pomoću 6 zavrtanja sa poluokruglom kapom (M10) i 6 kontranavrtki (M10) kako je prikazano na Слика 7; pritegnite kontranavrtke na 47 do 57 N∙m.

    g314698
  3. Montirajte točkiće na jedinicu za sečenje sa po jednom regulacionom pločicom sa svake strane glavčine vratila točkića kako je prikazano na Слика 8.

    Note: Podešavanje za visinu košenja možete podesiti menjanjem broja odstojnika sa svake strane glavčine vratila točkića; pogledajte Podešavanje visine košenja.

    g319438
  4. Proverite da kućište stoji ravno; pomerite kućište na ravnu površinu i postavite libelu horizontalno preko gornjeg dela kućišta.

  5. Ako kućište ne stoji ravno, postavljajte regulacione pločice na vratilo točkića sve dok ne bude ravno.

Montiranje štitnika od otpadaka na prednju osovinu

Делови потребни за овај поступак:

Štitnik od otpadaka1
Nosač1
Zakivka5

Koristite 5 zakivaka da biste montirali nosač i štitnik od otpadaka na prednju osovinu (Слика 9).

g383702

Montiranje jedinice za sečenje na mašinu

Делови потребни за овај поступак:

Podizna ručica2
Velika čivija 2
Dugački zavrtanj (⅜" × 2¾")2
Navrtka (⅜")6
Mala čivija2
Zavrtanj (⅜ × 1¼")2
Zavrtanj sa poluokruglom kapom (⅜" × 1¼")2
Poklopac zavrtnja sa upuštenom glavom (⅜ × 2¼")2
Podloška (⅜")2
Kontranavrtka sa prirubnicom (⅜")2
Osovinica podizne ručice2
Sigurnosna osovinica2
Nosač senzora1
  1. Podignite prednji kraj mašine i skinite prednje točkove sa nje; pogledajte Priručnik za operatera za vašu vučnu jedinicu.

  2. Montirajte podizne ručice i velike čivije na ram mašine (Слика 10).

    g317790
  3. Pričvrstite veliku čiviju za podiznu ručicu pomoću para navrtki i zavrtanja kako je prikazano na Слика 11.

    g317791
  4. Pričvrstite krajeve šipke cilindra za krajeve podiznih ručica pomoću malih čivija, zavrtanja (⅜" × 1¼") i navrtke (⅜") kako je prikazano na Слика 12.

    Note: Ručno okrećite podiznu ručicu da je poravnate sa krajem šipke cilindra.

  5. Pričvrstite nosač senzora na desnu podiznu ručicu pomoću 2 zavrtnja sa poluokruglom kapom i 2 navrtke (⅜") kako je prikazano na Слика 12.

    g383542
  6. Pazite da nosač senzora ne ometa senzor; pogledajte Podešavanje nosača senzora.

    Kada postavljate nosač senzora, okrenite nosač nagore (kako je prikazano na Слика 12) pre nego što ga stegnete.

  7. Poravnajte jedinicu za sečenje ispred rama mašine i PTO vratila.

  8. Obavite sledeće korake da biste montirali PTO vratilo na jedinicu za sečenje:

    1. Montirajte jaram PTO vratila na vratilo menjača jedinice za sečenje kako je prikazano na Слика 13.

    2. Montirajte poklopac zavrtnja sa upuštenom glavom (⅜" × 2¼") kroz podlošku (⅜") i rupu u jarmu pogonskog vratila (Слика 13), i pričvrstite poklopac zavrtnja pomoću kontranavrtke sa prirubnicom (⅜").

    3. Sklopite poklopac zavrtnja sa upuštenom glavom (⅜ × 2¼) kroz podlošku (⅜") i rupu u jarmu pogonske osovine iz suprotnog smera (Слика 13), i pričvrstite poklopac zavrtnja pomoću kontranavrtke sa prirubnicom (⅜").

    4. U koracima pritegnite kontranavrtke momentom od 61 N∙m naizmeničnim redosledom.

      Important: Pazite da zavrtnji jarma PTO vratila budu pritegnuti do preciziranog momenta pritezanja. Neodgovarajući moment pritezanja zavrtanja dovodi do prevremenog kvarenja kritičnih delova.

      Important: Svaki put kada skidate PTO vratilo sa menjača, koristite nove poklopce zavrtanja i kontranavrtke za pričvršćivanje vratila za menjač.

      g340626
  9. Pričvrstite mlatilicu za podizne ručice pomoću osovinica podizne ručice i sigurnosnih osovinica (Слика 30).

Montiranje maske protiv otpadaka na vučnu jedinicu

Делови потребни за овај поступак:

Nosač preklopnika1
Zavrtanj sa poluokruglom kapom (M8)6
Navrtka sa prirubnicom (M8)6

Pomoću 6 zavrtanja sa poluokruglom kapom (M8), 6 navrtki sa prirubnicom (M8) i nosača preklopnika pričvrstite masku protiv otpadaka za nosač osovine.

Note: Da biste lakše prišli ovom delu mašine, možete da skinete prednji točak ili oba prednja točka. Pogledajte odeljak o postavljanju u Priručniku za operatera za uputstva za skidanje i postavljanje točkova.

g383966

Montiranje štitnika za PTO

Делови потребни за овај поступак:

Sklop štitnika za PTO1
Vijak (⅜" × ¾")2
Podloška (⅜")2

Montirajte sklop štitnika za PTO na gornji deo menjača kako je prikazano na Слика 15.

g383543

Podešavanje nosača senzora

Između senzora i ploče nosača senzora treba da postoji rastojanje od 6 mm (Слика 16).

g383544

Ako rastojanje nije pravilno, obavite sledeće korake da biste podesili nosač senzora:

  1. Olabavite kontranavrtke koje pričvršćuju prekidač za nosač prekidača i podesite ga tako sa između senzora i ploče bude odgovarajuće rastojanje.

  2. Pritegnite kontranavrtke senzora momentom od 19 N·m do 21 N·m.

Podešavanje prenosa težine

Podesite prenos težine priključka; pogledajte Priručnik za operatera za vučnu jedinicu.

Provera maziva u menjaču

Proverite da u menjaču ima ispravna količina maziva; pogledajte Provera maziva u menjaču.

Provera pritiska u pneumaticima točkića

Proverite da je pritisak u pneumaticima toćkića 2 do 3,5 bara; pogledajte Provera pritiska u pneumaticima točkića.

Podmazivanje jedinice za sečenje

Podmažite jedinicu za sečenje pre prvog korišćenja; pogledajte Podmazivanje jedinice za sečenje. Nepodmazivanje mašine na pravilan način će dovesti do prevremenog kvara kritičnih delova.

Aktiviranje režima za okretanje

Koristite ekran vučne jedinice da aktivirate režim za okretanje; pogledajte Priručnik za operatera za vašu vučnu jedinicu.

Important: Korišćenje režima za okretanje kad je montirana kosilica mlatilica pomaže da se spreči prevremeno habanje pogonske linije. Kada kosite sa mlatilicom uvek mora da bude aktiviran režim za okretanje.

Note: Režim za okretanje vam omogućava da brzo podignete kosilicu mlatilicu iznad travnjaka kada pravite brzi okret na kraju prolaza košenja (ili dok se krećete oko prepreka) bez deaktiviranja PTO.

Smanjenje brzine motora pre aktiviranja PTO

Smanjenje brzine motora pre aktiviranja PTO

Za vučne jedinice modela 31900, 31901, 31907 i 31909

Pre nego što aktivirate PTO kad je montirana mlatilica, pomoću ručice gasa vučne jedinice podesite brzinu motora na srednju brzinu. Kada aktivirate PTO, pomoću ručice gasa povećajte brzinu motora na punu brzinu.

Important: Smanjenje brzine motora pre aktiviranja PTO sa mlatilicom pomaže da se spreči prevremeno habanje pogonske linije.

Aktiviranje režima

Za vučne jedinice modela 31902 i 31903

Koristite ekran vučne jedinice da aktivirate režim LOW RPM PTO ENGAGE (niski o/min aktiviranje PTO); pogledajte Priručnik za operatera za vašu vučnu jedinicu.

Note: Režim LOW RPM PTO ENGAGE (niski o/min aktiviranje PTO) automatski smanjuje brzinu motora kad se aktivira PTO, a zatim automatski povećava brzinu motora na punu brzinu.

Important: Korišćenje režima LOW RPM PTO ENGAGE (niski o/min aktiviranje PTO) sa mlatilicom pomaže da se spreči prevremeno habanje pogonske linije.

Montaža odstojnika na prednji ram

Za vučne jedinice sa montiranom kabinom i kompletom putnih svetala

Делови потребни за овај поступак:

Odstojnik2
Vijak (¼" × 1¼")4

Za vučne jedinice koje imaju montiran komplet kabine i komplet putnih svetala, kosilica mlatilica bi mogla doći u kontakt sa putnim svetlima. Da biste izbegli kontakt sa putnim svetlima, montirajte odstojnike da biste ograničili kretanje podiznih ručica.

  1. Ispod prednje šasije, skinite postojeće vijke (¼") i gumene pločice sa šasije (Слика 17).

    Odložite vijke a zadržite gumene pločice.

  2. Pomoću novih vijaka (¼" × 1¼") pričvrstite odstojnike i gumene pločice za šasiju (Слика 17).

    Pritegnite vijke dok glave ne budu u ravni sa gumenim pločicama.

g383974

Преглед производа

Note: Specifikacije i dizajn mogu da se promene bez najave.

Širina košenja

1,52 m

Visina košenjaPodesivo od 19 mm do 102 mm u koracima od po 13 mm
Neto težina

260 kg

Dodatna oprema/priključci

Radi poboljšanja i proširenja mogućnosti mašine, za korišćenje sa njom dostupan je izbor dodatne opreme i priključaka koje je odobrio proizvođač. Za listu odobrene dodatne opreme i priključaka obratite se ovlašćenom serviseru ili ovlašćenom distributeru proizvođača ili posetite www.Toro.com.

Da biste obezbedili optimalne performanse i produžetak bezbednosne sertifikacije mašine, koristite samo originalne zamenske delove i dodatnu opremu kompanije Toro. Zamenski delovi i dodatna oprema drugih proizvođača može biti opasna i njihovo korišćenje može da poništi garanciju za proizvod.

Рад

Opšte informacije o jedinici za sečenje

  • Održavajte sečiva mlatilice oštrim i u dobrom stanju kako biste osigurali dobar učinak pri košenju, minimalnu potrošnju energije i dobar kvalitet košenja.

  • Jedinica za sečenje pluta kako bi pratila konture terena.

  • Pre aktiviranja jedinice za sečenje, proverite da je motor postavljen na smanjenu brzinu:

  • Radite sa jedinicom za sečenje pri punoj brzini motora. Podesite brzinu kretanja unapred tako da odgovara uslovima travnjaka i ne preopterećuje jedinicu za sečenje. Što je niža brzina kretanja unapred, to je bolji kvalitet košenja i izgled nakon košenja.

Podešavanje visine košenja

Important: Uvek se pobrinite da visina košenja bude pravilno podešena prema ovim uputstvima. Pazite da i podesna ploča i odstojnici za vile točkića budu postavljeni u skladu sa tabelom. Ako nisu pravilno podešeni, može doći do prevremenog habanja pogonske linije i prekomernih vibracija..

Note: Visinu košenja određuju zadnji valjak i prednji točkići. Istrošenost sečiva, pritisak u pneumaticima i iskrivljeni/oštećeni krakovi točkića mogu da utiču na podešavanje visine košenja.

g384336
  1. Postavite mašinu na ravnu površinu, podignite jedinicu za košenje i oslonite je na podupirače, isključite motor, aktivirajte parkirnu kočnicu i uklonite ključ iz prekidača za paljenje.

  2. Pogledajte tabelu za podešavanje visine košenja na nalepnici za visinu košenja (Слика 19) za uobičajena podešavanja visine košenja.

    g331197
  3. Da biste podesili položaj podesne ploče za visinu košenja, skinite navrtke i zavrtnje kojima je ploča pričvršćena (Слика 20).

  4. Postavite zavrtnje na lokacije navedene na Слика 19 za željenu visinu košenja; pritegnite navrtke na 60 N∙m.

    g331199
  5. Da biste podesili položaj vila točkića, skinite poklopce za visinu košenja sa vratila prednjih točkića i podesite broj odstojnika sa svake strane glavčine vratila točkića (Слика 19).

    Note: Odstojnici postavljeni iznad glavčine vratila točkića smanjuju visinu košenja, a odstojnici postavljeni ispod glavčine povećavaju visinu košenja.

  6. Postavite zatezne poklopce za visinu košenja.

Pregled sečiva

Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
Пре сваке употребе или свакодневно
  • Proverite podešavanje visine košenja.
  • Proverite da li na rotorima i sečivima mlatilice ima oštećenja, pukotina i labavih pričvršćivača. Zamenite sve oštećene ili napukle delove.
  • Сваких 50 сати
  • Pregledajte da li na sečivima ima oštećenja i znakova prekomernog habanja.
  • Proverite da je svaki zavrtanj sečiva pritegnut na 45 N∙m.
  • Important: Ako je samo jedno sečivo oštećeno, i to sečivo i ono prekoputa njega treba da se skinu i zamene kao par kako bi se održala ravnoteža.

    1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini, podignite jedinicu za sečenje, aktivirajte parkiranu kočnicu, isključite motor i uklonite ključ iz prekidača za paljenje.

    2. Oslonite podignutu jedinicu za sečenje na podupirače.

    3. Pregledajte svako sečivo da vidite ima li znakova oštećenja, naročito obraćajući pažnju na pričvršćivače, oštricu i rupu za montažu (Слика 21). Zamenite sva oštećena sečiva i pričvršćivače.

      g034632
    4. Pregledajte svako sečivo za prekomerno habanje u odnosu na liniju habanja (Слика 22). Kada je sečivo istrošeno do linije habanja, zamenite sečivo.

      g034634
    5. Proverite da je svaki zavrtanj sečiva pritegnut na 45 N∙m.

    6. Uhvatite svako sečivo i proverite da nema više od ukupno 3 mm slobodnog hoda u bilo kom smeru od rotora. Ako ima više od ukupno 3 mm slobodnog hoda, zamenite sečivo.

    7. Za svaki par suprotnih sečiva proverite da li postoji razlika u težini između njih.

      Note: Kod svakog para suprotnih sečiva razlika u težini između njih ne treba da bude veća od 10 g.

    Опасност

    Istrošeno ili oštećeno sečivo može se slomiti, a deo sečiva bi mogao da odleti ka vama ili prolaznicima, što može dovesti do teške telesne povrede ili smrti.

    • Periodično proveravajte da li su sečiva istrošena ili oštećena.

    • Zamenite pohabano ili oštećeno sečivo.

    Оперативне напомене

    Brza podešavanja gasa / brzine kretanja

    Da biste održali snagu mašine i jedinice za sečenje dok kosite, neka motor radi na položaju ručice gasa za brz rad, a brzinu kretanja prilagodite uslovima. Smanjite brzinu kretanja kako se opterećenje na jedinici za sečenje povećava. Povećajte brzinu kretanja kako se opterećenje na jedinici za sečenje smanjuje.

    Pravac košenja

    Menjajte pravac košenja da biste izbegli stvaranje izbočina i busenja tokom vremena. To takođe pomaže rasipanju pokošene trave što poboljšava razlaganje i đubrenje.

    Brzina košenja

    Da biste poboljšali kvalitet košenja, koristite sporiju brzinu kretanja.

    Izbegavajte prenisko košenje

    Ako je širina košenja jedinice za sečenje veća od prethodne kosilice koju ste koristili, podignite visinu košenja da biste bili sigurni da se neravnine neće skratiti nejednako.

    Izbor odgovarajuće visine košenja u odnosu na uslove

    Uklonite približno 25 mm ili ne više od ⅓ dužine vlasi trave kada kosite. Kod izuzetno duke i guste trave, možda ćete morati da usporite i/ili podignete visinu košenja do sledeće više postavke.

    Visoka trava

    Ako se travi ikad dozvoli da poraste malo više nego obično, ili ako sadrži veći nivo vlage, podignite visinu košenja više nego obično i okosite travu. Zatim pokosite travu ponovo sa nižom, normalnom postavkom.

    Održavajte jedinicu za sečenje čistom

    Nakon svake upotrebe očistite ostatke pokošene trave i prljavštinu sa donje strane jedinice za sečenje. Ako se unutar jedinice za sečenje nakupi trava i prljavština, kvalitet košenja će na kraju postati nezadovoljavajućim.

    Da bi se smanjio rizik od opasnosti od požara, održavajte motor, izduvni lonac, odeljak akumulatora, parkirnu kočnicu, jedinicu za sečenje i rezervoar za gorivo čistim, bez ostataka trave, lišća i prekomerne masti. Očistite svako prosuto ulje ili gorivo.

    Održavanje sečiva

    • Sečiva održavajte oštrim tokom čitave sezone košenja; oštro sečivo kosi pravilno, bez kidanja ili komadanja vlati trave. Kidanje i komadanje dovodi do toga da trava postane smeđa na ivicama, što usporava rast i povećava mogućnost razvoja bolesti.

    • Nakon svake upotrebe proverite oštrinu sečiva kao i ima li znaka istrošenosti ili oštećenja. Po potrebi naoštrite sečiva.

    • Ako je sečivo oštećeno ili pohabano, odmah ga zamenite originalnim zamenskim sečivom proizvođača. Pogledajte Zamena sečiva.

    Одржавање

    Препоручени распоред(и) одржавања

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Након прва 2 сата
  • Pritegnite navrtke točkića.
  • Након првих 10 сати
  • Pritegnite navrtke točkića.
  • Пре сваке употребе или свакодневно
  • Proverite podešavanje visine košenja.
  • Proverite da li na rotorima i sečivima mlatilice ima oštećenja, pukotina i labavih pričvršćivača. Zamenite sve oštećene ili napukle delove.
  • Podmažite jedinicu za sečenje (odmah nakon svakog pranja bez obzira na navedeni interval).
  • Proverite prednje preklopnike.
  • Proverite da li rotor proizvodi neuobičajene vibracije.
  • Proverite da li na masci protiv otpadaka ima otpadaka ili oštećenja.
  • Očistite jedinicu za sečenje.
  • Сваких 50 сати
  • Pregledajte da li na sečivima ima oštećenja i znakova prekomernog habanja.
  • Proverite da je svaki zavrtanj sečiva pritegnut na 45 N∙m.
  • Proverite mazivo u menjaču.
  • Pritegnite navrtke točkića.
  • Proverite zavrtnje sečiva.
  • Proverite da je pritisak u pneumaticima točkića odgovarajući.
  • Proverite da li kod ležajeva rotora postoji preveliki hod.
  • Сваких 250 сати
  • Proverite zategnutost kaiša.
  • Proverite da su pritezni vijci pogona kaiša i konusne čaure pritegnuti na odgovarajući moment pritezanja.
  • Сваких 400 сати
  • Zamenite mazivo u menjaču.
  • Годишње
  • Zamenite sečiva.
  • Пажња

    Ako ostavite ključ u prekidaču za paljenje, neko bi mogao slučajno da pokrene mašinu i da ozbiljno povredi vas ili nekog od posmatrača.

    Pre bilo kakvog održavanja izvadite ključ iz prekidača za paljenje.

    Kontrolna lista za svakodnevno održavanje

    Umnožite ovu stranicu radi redovne upotrebe.

    Predmet provere za održavanjeZa nedelju od:
    Pon.Ut.Sre.Čet.Pet.Sub.Ned.
    Proverite stanje sečivai rotora.       
    Proverite podešavanje visine košenja.       
    Proverite da li na masci protiv otpadaka ima otpadaka ili oštećenja.       
    Očistite jedinicu za sečenje.       
    Proverite prednje preklopnike.       
    Podmažite sve mazalice.1       
    Popravite oštećenu farbu.       

    1. Odmah nakon svakog ispiranja, bez obzira na navedeni interval.

    Napomene o stavkama na koje treba obratiti pažnju
    Inspekciju izvršio:
    PredmetDatumInformacije
       
       

    Podmazivanje jedinice za sečenje

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Пре сваке употребе или свакодневно
  • Podmažite jedinicu za sečenje (odmah nakon svakog pranja bez obzira na navedeni interval).
  • Tip maziva: litijumova mast br. 2

    Zamenite oštećene mazalice.

    Pogledajte Слика 23 da utvrdite lokaciju svakog para mazalica na jedinici za sečenje.

    g311728

    Provera maziva u menjaču

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Сваких 50 сати
  • Proverite mazivo u menjaču.
  • Menjač je projektovan da radi ili sa naftnim ili sa sintetičkim mazivom za zupčanike SAE 80W–90. Iako se menjač iz fabrike isporučuje sa mazivom, proverite nivo maziva pre nego što počnete da koristite jedinicu za sečenje. Kapacitet menjača je 0,33 l.

    1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini, spustite jedinicu za sečenje, aktivirajte parkirnu kočnicu, isključite motor i uklonite ključ.

    2. Uklonite čep oduška sa gornjeg dela menjača (Слика 24) i pobrinite se da nivo maziva bude između oznaka za punjenje na donjem delu čepa oduška. Ako je nivo maziva nizak, dodajte još maziva dok nivo ne bude između oznaka.

      g313145
    3. Vratite čep oduška i pritegnite ga na 9 N∙m.

    Zamena maziva u menjaču

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Сваких 400 сати
  • Zamenite mazivo u menjaču.
    1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini, spustite jedinicu za sečenje, aktivirajte parkirnu kočnicu, isključite motor i uklonite ključ.

    2. Postavite posudu za pražnjenje ispod čepa za drenažu na menjaču (Слика 25).

    3. Skinite čep za drenažu na donjoj levoj strani menjača i ispustite tečnost (Слика 25).

      g313477
    4. Vratite čep i pritegnite ga momentom od 20 N∙m do 27 N∙m.

    5. Skinite čep oduška sa gornjeg dela menjača.

    6. Napunite menjač ispravnim mazivom za zupčanike, povremeno proveravajući da li je mazivo između donjih oznaka za punjenje na čepu oduška; pogledajte Provera maziva u menjaču.

    7. Kada nivo maziva bude između donjih oznaka za punjenje na čepu oduška, vratite čep oduška i pritegnite ga na 9 N∙m.

    Provera zategnutosti kaiša

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Сваких 250 сати
  • Proverite zategnutost kaiša.
    1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini, spustite jedinicu za sečenje, aktivirajte parkirnu kočnicu, isključite motor i uklonite ključ.

    2. Olabavite 4 zavrtnja koji pričvršćuju gornji i donji deo poklopca kaiša za mašinu (Слика 26).

      g319558
      g383549
    3. Olabavite ali nemojte skinuti navrtku remenice prenosnika (Слика 27).

      Note: Da biste olabavili navrtku remenice prenosnika, treba da držite zavrtanj koji je pričvršćuje na mestu sa unutrašnje strane kućišta.

    4. Da biste zategli kaiš, podesite navrtku na stubiću remenice prenosnika (Слика 27).

    5. Pomoću jednocevnog merača zategnutosti gurnite kaiš nadole da proverite zategnutost na sledeći način (Слика 28):

      • Kod novog kaiša trebalo bi da možete da gurnete kaiš nadole 5 mm primenom 6,0 do 6,4 kg sile.

      • Kod korišćenog kaiša trebalo bi da možete da gurnete kaiš nadole 5 mm primenom 5,1 do 5,6 kg sile.

      g313475
    6. Podesite navrtku na stubiću remenice prenosnika prema potrebi da zategnete ili olabavite kaiš.

    7. Okrenite rotor ručno nekoliko krugova i ponovo proverite zategnutost kaiša; ako je zategnutost neispravna, proveravajte i podešavajte je dok ne bude ispravna.

    8. Pritegnite navrtku remenice prenosnika na 100 N∙m.

    9. Postavite poklopac kaiša (Слика 26).

    Provera pričvršćivača pogona kaiša i konusne čaure

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Сваких 250 сати
  • Proverite da su pritezni vijci pogona kaiša i konusne čaure pritegnuti na odgovarajući moment pritezanja.
    1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini, spustite jedinicu za sečenje, aktivirajte parkirnu kočnicu, isključite motor i uklonite ključ.

    2. Skinite poklopac kaiša (Слика 26).

    3. Pritegnite pritezne vijke koji pričvršćuju konusne čaure na 30 N∙m.

      g383560
    4. Postavite poklopac kaiša.

    Skidanje jedinice za sečenje sa mašine

    1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini, spustite jedinicu za sečenje, aktivirajte parkirnu kočnicu, isključite motor i uklonite ključ.

    2. Odvojite jaram PTO vratila od vratila menjača jedinice za sečenje kako je prikazano na Слика 13.

      Important: Svaki put kada skidate PTO vratilo sa menjača, koristite nove poklopce zavrtanja i kontranavrtke za pričvršćivanje vratila za menjač.

    3. Skinite pričvršćivače koji povezuju masku protiv otpadaka za nosač prednje osovine na vučnoj jedinici (Слика 14).

    4. Uklonite sigurnosne osovinice i osovinice koje pričvršćuju jedinicu za sečenje za podizne ručice (Слика 30).

      g384308
    5. Odmaknite mašinu od jedinice za sečenje.

    Servisiranje čaura na kracima točkića

    Kraci točkića imaju čaure utisnute u gornji i donji deo cevi, a nakon mnogo sati rada, te čaure se habaju.

    Da biste proverili čaure, pomerite vile točkića napred-nazad i sa jedne strane na drugu. Ako je vreteno točkića labavo unutar čaura, čaure su pohabane; zamenite ih.

    1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini, podignite jedinicu za sečenje i oslonite je na podupirače, aktivirajte parkirnu kočnicu, isključite motor i uklonite ključ.

    2. Skinite zatezni poklopac, odstojnik(e) i noseću podlošku sa gornjeg dela vretena točkića.

    3. Izvucite vreteno točkića iz montažne cevi. Omogućite nosećoj podloški i odstojnicima da ostanu na dnu vretena.

    4. Umetnite klin u gornju ili donju montažnu cev i pogurajte uvodnicu iz cevi (Слика 31). Takođe, izgurajte druge uvodnice iz cevi. Očistite unutrašnjost cevi da biste uklonili zemlju.

      g004737
    5. Nanesite mazivo na unutrašnju i spoljašnju stranu prirubnice. Koristite čekić i ravnu ploču da biste ugurali uvodnicu u montažnu cev.

    6. Proverite da li vreteno točkića pohabano i zamenite ga ako je oštećeno.

    7. Gurnite vreteno točkića kroz čaure i montažnu cev, navucite noseću podlošku i odstojnik(e) na vreteno i montirajte zatezni poklopac na vreteno točkića.

    Servisiranje točkića i ležajeva

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Након прва 2 сата
  • Pritegnite navrtke točkića.
  • Након првих 10 сати
  • Pritegnite navrtke točkića.
  • Сваких 50 сати
  • Pritegnite navrtke točkića.
    1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini, podignite jedinicu za sečenje i oslonite je na podupirače, aktivirajte parkirnu kočnicu, isključite motor i uklonite ključ.

    2. Skinite kontranavrtku sa zavrtnja koji drži sklop točkića između vila točkića (Слика 32). Uhvatite točkić i izvucite zavrtanj iz vila ili obrtne poluge.

    3. Uklonite ležaj iz glavčine točka i dozvolite odstojniku ležaja da ispadne (Слика 32). Uklonite ležaj sa suprotne strane glavčine točka.

    4. Proverite da li su ležajevi, odstojnici i unutrašnjost glavčine točka pohabani. Zamenite bilo koje oštećene delove.

    5. Da biste sklopili točkić, gurnite ležaj u glavčinu točka. Kada montirate ležajeve, primenite pritisak na spoljni prsten ležaja.

      g319436
    6. Umetnite ležaj u glavčinu točka. Gurnite drugi ležaj u otvoren kraj glavčine točka da biste zadržali odstojnik ležaja unutar glavčine točka.

    7. Montirajte sklop točkića između vila točkića i pričvrstite ga pomoću zavrtnja i kontranavrtke.

    Provera zavrtanja sečiva

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Сваких 50 сати
  • Proverite zavrtnje sečiva.
  • Proverite da su svi zavrtnji sečiva pritegnuti na 45 N∙m.

    Provera prednjih preklopnika

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Пре сваке употребе или свакодневно
  • Proverite prednje preklopnike.
  • Proverite da su svi preklopnici neoštećeni i da se slobodno okreću; zamenite sve oštećene preklopnike.

    Oslobađanje blokiranog rotora

    Упозорење

    Zaostala energija u sistemu rotora mlatilice može da dovede do povrede usled naglog pokretanja rotora mlatilice kad se blokada ukloni.

    • Nikada nemojte pokušavati rukom da okrenete rotore mlatilice ili da uklonite blokadu iz njih.

    • Uvek nosite zaštitne rukavice i koristite drvenu motku.

    • Pobrinite se da drvena motka može da stane u rotor mlatilice i da je dovoljno dugačka da pruži dovoljnu polugu za oslobađanje blokade.

    1. Postavite PTO prekidač u položaj OFF (isključeno).

    2. Parkirajte mašinu na ravnom tlu, postavite ručicu gasa u položaj za sporu brzinu motora i aktivirajte parkirnu kočnicu.

    3. Podignite jedinicu za sečenje prema potrebi da biste mogli da priđete blokadi.

    4. Isključite motor, uklonite ključ i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    5. Oslonite podignutu jedinicu za sečenje na podupirače.

    6. Pomoću drvene motke pažljivo uklonite blokadu.

      Important: Rotor mlatilice bi mogao da se okrene kad oslobodite blokadu.

      Important: Izbegavajte primenu prekomerne sile kad uklanjate blokadu.

    7. Uklonite drvenu motku iz jedinice za sečenje pre nego što pokrenete motor.

    8. Popravite ili podesite jedinicu za sečenje, po potrebi.

    Provera pritiska u pneumaticima točkića

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Сваких 50 сати
  • Proverite da je pritisak u pneumaticima točkića odgovarajući.
  • Proverite da je pritisak u pneumaticima toćkića 2 do 3,5 bara.

    Provera vibracije rotora

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Пре сваке употребе или свакодневно
  • Proverite da li rotor proizvodi neuobičajene vibracije.
  • Da biste proverili da li rotor proizvodi neuobičajene vibracije, pustite jedinicu za sečenje da radi pri punoj brzini motora.

    1. Pokrenite motor i pomerite mašinu na ravan, otvoreni prostor udaljen od posmatrača.

    2. Spustite jedinicu za sečenje i aktivirajte parkirnu kočnicu.

    3. Aktivirajte PTO i pustite motor da radi pri punom gasu dok posmatrate da li rotor proizvodi neuobičajene vibracije.

    4. Ako su vibracije rotora neuobičajene, učinite sledeće:

      1. Postavite komandu gasa na prazan hod, isključite PTO i podignite jedinicu za sečenje.

      2. Isključite motor, uklonite ključ i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

      3. Proverite da li u jedinici za sečenje ima sledeće:

        • otpaci koji sprečavaju rotor ili sečiva da rade ispravno i uklonite sve blokade; pogledajte Oslobađanje blokiranog rotora.

        • oštećen rotor ili pohabani ležajevi rotora; pogledajte Provera ležajeva rotora.

        • nedostajuća, oštećena, nebalansirana ili prekomerno pohabana sečiva; pogledajte Oštrenje sečiva i Zamena sečiva.

          Important: Svi suprotni parovi sečiva moraju biti otprilike jednako pohabani; nebalansirana sečiva mogu uticati na balansiranost rotora.

      Important: Ako ne možete da ispravite uzrok neuobičajenih vibracija rotora, obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro.

    Provera ležajeva rotora

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Сваких 50 сати
  • Proverite da li kod ležajeva rotora postoji preveliki hod.
  • Important: Nosite rukavice kad proveravate ležajeve rotora.

    1. Pomerite mašinu na ravnu površinu i aktivirajte parkirnu kočnicu.

    2. Podignite jedinicu za sečenje, isključite motor, uklonite ključ i sačekajte da se svi pokretni delovi zaustave.

    3. Oslonite jedinicu za sečenje na podupirače.

    4. Uhvatite rotor sa oba kraja i proverite da li postoji preveliki aksijalni hod; ako kod rotora postoji preveliki aksijalni hod, možda će morati da se zameni; obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro.

    Provera maske protiv otpadaka

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Пре сваке употребе или свакодневно
  • Proverite da li na masci protiv otpadaka ima otpadaka ili oštećenja.
  • Vizuelno pregledajte masku protiv otpadaka da vidite da li ima oštećenja i uklonite sve otpatke koji su se na njoj nakupili.

    Oštrenje sečiva

    Упозорење

    Korišćenje brusilice na nebezbedan način može da izazove teške telesne povrede ili materijalnu štetu.

    Proverite da je osoba koja oštri sečiva adekvatno obučena za bezbedan rad sa ručnom brusilicom.

    Pomoću ugaone brusilice naoštrite površinu za brušenje pod uglom na zadnjoj strani sečiva mlatilice (Слика 33).

    Important: Nemojte brusiti prednju stranu sečiva mlatilice.

    Prilikom brušenja sečiva pazite da oštrica bude savršeno horizontalna a površina pod uglom ravno do zemlje (Слика 33).

    Polako koristite brusilicu i pazite da se mlatilica ne zagreva; u protivnom će čelik izgubiti na tvrdoći.

    Nemojte oštriti sečiva dalje od linije habanja naznačene sa 5 tačkica (Слика 33). Pazite da sva sečiva mlatilice budu jednako naoštrena da bi se očuvala ravnoteža svakog rotora.

    Imajte novo sečivo za primer i brusite u odnosu na njega.

    g035504

    Zamena sečiva

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Годишње
  • Zamenite sečiva.
  • Da bi se očuvala ravnoteža, menjajte sečiva samo u suprotnim parovima ili ceo rotor istovremeno. Kada zamenite sečivo zamenite i čauru, zavrtanj i kontranavrtku. Za zamenu sečiva postoje 2 kompleta za servisiranje; pogledajte Katalog delova.

    1. Podignite jedinicu za sečenje i poduprite je podupiračima.

    2. Aktivirajte parkirnu kočnicu, isključite motor i uklonite ključ.

    3. Polako okrenite rotor rukom tako da svaki red mlatilica bude u željenom položaju i možete lako da im priđete.

    4. Skinite sve otpatke sa glave zavrtnja i navrtke i čeličnom četkom očistite navoje koji vire.

    5. Obeležite položaj glave zavrtnja da biste mogli da zamenite zavrnje sa iste strane.

    6. Držeći sečivo krpom ili postavljenom rukavicom, skinite navrtku, zavrtanj, čauru i sečivo (Слика 34).

      Note: Po potrebi nanesite prodiruće ulje na navoje da bi navrtka mogla lakše da se skine.

      g036878
    7. Odložite sečivo, čauru, navrtku i zavrtanj.

    8. Montirajte novo sečivo i čauru pomoću nove navrtke i zavrtnja sečiva (Слика 34).

      Note: Pazite na obeleženi položaj glave zavrtnja da biste mogli da zamenite zavrtanj u istom smeru.

    9. Pritegnite pričvršćivače na 45 N∙m.

    Čišćenje ispod jedinice za sečenje

    Интервал сервисног одржавањаПоступак одржавања
    Пре сваке употребе или свакодневно
  • Očistite jedinicu za sečenje.
  • Svakodnevno uklanjajte travu koja se nakupi ispod jedinice za sečenje.

    1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini, podignite jedinice za sečenje do položaja za TRANSPORT aktivirajte parkirnu kočnicu, isključite motor i uklonite ključ.

    2. Pažljivo vodom očistite donju stranu jedinice za sečenje.

    Складиштење

    1. Parkirajte mašinu na ravnoj površini, podignite jedinice za sečenje do položaja za TRANSPORT aktivirajte parkirnu kočnicu, isključite motor i uklonite ključ.

    2. Temeljno očistite jedinicu za sečenje, a posebno obratite pažnju na ove oblasti:

      • Ispod jedinice za sečenje

      • Ispod poklopca kaiša jedinice za sečenje

      • Sklop PTO vratila

      • Sve mazalice i tačke obrtanja

    3. Proverite i podesite pritisak u prednjim i zadnjim pneumaticima vučne jedinice; pogledajte Priručnik za operatera za vučnu jedinicu.

    4. Naoštrite sva sečiva i prema potrebi zamenite sva oštećena sečiva; pogledajte Oštrenje sečiva i Zamena sečiva.

    5. Proverite sve pričvršćivače i pritegnite one koji su labavi.

    6. Podmažite ili nauljite sve mazalice i obrtne tačke i obrišite višak maziva; pogledajte Podmazivanje jedinice za sečenje.

    7. Lagano išmirglajte i popravite farbu na ofarbanim mestima koja su ogrebana, ispucala ili zarđala. Popravite sva ulubljenja.