Introducere

Melcul este un accesoriu alimentat hidraulic destinat utilizării pe un suport de scule compact Toro. Este conceput în primul rând pentru a săpa gropi verticale în pământ pentru instalarea stâlpilor, sădirea plantelor și alte necesități de construcție și amenajare a spațiului. Utilizarea acestui produs în alte scopuri decât cele intenționate poate fi periculoasă pentru dumneavoastră și pentru alte persoane.

Citiţi cu atenţie aceste informaţii pentru a învăţa despre modul corespunzător de utilizare şi întreţinere a produsului şi pentru a evita rănirea personală şi deteriorarea produsului. Aveţi responsabilitatea de a utiliza produsul în mod corespunzător şi sigur.

Vizitați site-ul www.Toro.com pentru siguranța produsului și materiale de instruire privind utilizarea, informații privind accesoriile, ajutor la căutarea unui distribuitor sau pentru înregistrarea produsului.

De fiecare dată când aveţi nevoie de service, piese originale Toro sau informaţii suplimentare, contactaţi un centru de service autorizat sau departamentul Servicii Clienţi Toro şi pregătiţi numărul de model sau de serie al produsului. Figura 1 indică locaţia numărului de model sau de serie pe produs. Scrieţi numerele în spaţiul furnizat.

Important: Puteți scana codul QR de pe autocolantul cu numărul de serie (dacă este disponibil) cu ajutorul unui dispozitiv mobil pentru a accesa date despre garanție, piese și alte informații despre produs.

g244284

Acest manual identifică potențialele pericole și conține mesaje de siguranță identificate prin simbolul de alertă de siguranță (Figura 2), semnalizând un pericol care poate cauza rănirea gravă sau moartea dacă nu respectați următoarele măsuri de precauție recomandate.

g000502

Acest manual utilizează 2 cuvinte pentru a evidenţia informaţiile. Important atrage atenţia asupra informaţiilor mecanice speciale şi Notă accentuează informaţiile generale care necesită atenţie specială.

Acest produs respectă toate directivele europene relevante. Pentru detalii, vă rugăm să consultați Declarația de încorporare (DOI) de la finalul prezentei publicații.

Atenţie

CALIFORNIA

Propunere 65 Avertismente

Utilizarea acestui produs poate cauza expunerea la substanţe chimice cunoscute în Statul California ca substanţe care cauzează cancerul, defectele de naştere sau afecţiuni ale sistemului reproductiv.

Siguranţă în funcţionare

Pericol

În zona de lucru pot exista linii subterane pentru utilități. În cazul în care se intră în contact cu acestea, pot rezulta şocuri sau explozii.

Proprietatea sau zona de lucru trebuie să aibă marcate locaţiile cu linii subterane şi nu săpaţi în zonele respective. Contactaţi serviciul local de marcare sau furnizorul de utilităţi pentru marcarea proprietăţii (de exemplu, apelaţi 811 în Statele Unite ale Americii sau 1100 în Australia pentru serviciul naţional de marcare).

Siguranța generală

Respectați întotdeauna toate instrucțiunile de siguranță pentru a preveni rănirea gravă sau moartea.

  • Nu depășiți capacitatea operațională nominală deoarece mașina poate deveni instabilă, existând riscul de pierdere a controlului.

  • Transportați întotdeauna dispozitivul de atașare aproape de sol; consultați Poziția pentru transport.

  • Proprietatea sau zona de lucru trebuie să aibă marcate locaţiile cu linii subterane și alte obiecte şi nu săpaţi în zonele respective.

  • Trebuie să citiți și să înțelegeți conținutul acestui Manual al operatorului înainte de a porni mașina.

  • Utilizați mașina cu foarte mare atenție. Nu vă angrenați în nicio activitate care vă poate distrage atenția; în caz contrar, se pot înregistra pagube materiale sau vătămări corporale.

  • Nu lăsaţi niciodată copii sau persoane neinstruite să utilizeze maşina.

  • Ţineţi mâinile și picioarele la distanţă de componentele mobile și dispozitivele de atașare.

  • Nu utilizaţi maşina fără apărătoarele şi alte dispozitive de protecţie montate şi funcţionând pe aceasta.

  • Țineţi trecătorii și animalele de companie la o distanţă sigură faţă de maşină.

  • Opriți mașina, scoateți-o din funcțiune și scoateți cheia înainte de efectuarea lucrărilor de service, de alimentare cu combustibil sau de desfundare a mașinii.

Utilizarea sau întreţinerea necorespunzătoare a acestei maşini poate cauza accidentări. Pentru a reduce riscul de accidentare, respectaţi aceste instrucţiuni de siguranţă şi acordaţi întotdeauna atenţie simbolului de alertă privind siguranţa Graphic, care înseamnă Atenţie, Avertisment sau Pericol – instrucţiune privind siguranţa personală. Nerespectarea acestor instrucţiuni poate cauza vătămări corporale sau moartea.

Siguranța în pantă

  • Utilizați mașina pe pantă în sus sau în jos doar cu partea cu încărcătură orientată spre pantă în sus. Distribuția greutății se schimbă în funcție de dispozitivul de atașare. Pentru acest dispozitiv de atașare, partea grea este partea frontală a mașinii.

  • Ridicarea brațelor încărcătorului sau extinderea acestora (dacă este cazul) pe o pantă afectează stabilitatea mașinii. Mențineți brațele încărcătorului coborâte și în poziție retrasă la deplasarea pe pante.

  • Pantele reprezintă un risc major de accidente legate de pierderea controlului și răsturnare, care pot cauza răniri grave sau moartea. Utilizarea mașinii pe o pantă sau pe un teren denivelat necesită atenție suplimentară.

  • Stabiliți-vă propriile proceduri și reguli pentru lucrul pe pante. Aceste proceduri trebuie să includă evaluarea locului pentru a stabili ce suprafețe înclinate sunt sigure pentru utilizarea mașinii. Dați dovadă de simț practic și o judecată bună atunci când realizați această evaluare.

  • Încetiniți și acordați o atenție deosebită pe terenuri deluroase. Condițiile de sol pot afecta stabilitatea mașinii.

  • Nu porniți și nu opriți pe o pantă. Dacă mașina pierde din tracțiune, continuați cu viteză mică și coborâți panta în linie dreaptă.

  • Nu virați pe pante. Dacă trebuie să virați, virați ușor și mențineți partea cu încărcătură orientată spre pantă în sus.

  • La deplasarea pe pante, realizați manevrele ușor și treptat. Nu schimbați brusc viteza sau direcția.

  • Dacă nu vă simțiți confortabil să utilizați mașina pe o pantă, nu o faceți.

  • Aveți grijă la gropi, șanțuri sau denivelări deoarece terenurile denivelate pot cauza răsturnarea mașinii. Iarba înaltă poate ascunde obstacole.

  • Aveți grijă la deplasarea pe suprafețe umede. Tracțiunea redusă poate cauza alunecarea.

  • Verificați zona pentru a vă asigura că solul este suficient de stabil pentru a suporta greutatea mașinii.

  • Utilizați cu atenție mașina în apropiere de:

    • Stații

    • Șanțuri

    • Terasamente

    • Corpuri de apă

    Mașina se poate răsturna brusc dacă o șenilă trece peste margine sau marginea cedează. Păstrați o distanță sigură între mașină și orice sursă de pericol.

  • Nu îndepărtați sau adăugați dispozitive de atașare pe o pantă.

  • Nu parcați maşina pe un teren deluros sau o pantă.

Siguranța melcului

  • Țineți mâinile, picioarele și alte părți ale corpului, precum și hainele la distanță de melc sau alte componente.

  • Țineți mâinile și degetele la distanță de brațele suportului.

  • Aveți grijă când utilizați melcul lângă garduri, șanțuri, pante sau alte obstacole.

  • Înclinați melcul complet în spate, astfel încât melcul să se sprijine în suport atunci când transportați accesoriul cu unitatea de tracțiune.

  • Coborâți întotdeauna dispozitivul de atașare și opriți mașina de fiecare dată când părăsiți poziția de operare.

Întreţinerea şi depozitarea în siguranță

  • Verificați dispozitivele de fixare în mod frecvent pentru a vă asigura că sunt bine strânse, astfel încât echipamentul să fie în stare de funcționare în siguranță.

  • Consultați acest Manual al operatorului pentru detalii importante dacă dispozitivul de atașare trebuie depozitat pentru o perioadă îndelungată de timp.

  • Menţineţi sau înlocuiţi etichetele de siguranţă şi instrucţiuni, dacă este necesar.

Decal-uri instrucţionale şi de siguranţă

Graphic

Instrucţiunile şi autocolantele cu informaţii privind siguranţa sunt uşor vizibile pentru operator şi sunt amplasate lângă orice zonă cu potenţial risc. Înlocuiţi orice autocolant care este deteriorat sau lipseşte.

decal105-0326
decal133-8061

Rezumat al produsului

g004514

Note: Specificațiile și designul pot fi modificate fără preaviz.

Model 22805
Lățime62 cm
Lungime40 cm
Înălțime59 cm
Greutate83 kg
Model 22806
Lățime62 cm
Lungime42 cm
Înălțime59 cm
Greutate89 kg

Pentru performanțe optime și utilizarea în siguranță a mașinii, utilizați exclusiv piese de schimb și accesorii originale Toro. Piesele de schimb și accesoriile altor producători pot fi periculoase și pot anula garanția produsului.

Operare

Determinaţi partea stângă şi dreaptă a maşinii din poziţia de operare normală.

Montarea și demontarea dispozitivului de atașare

Consultați Manualul operatorului pentru unitatea de tracțiune pentru procedura de montare și demontare.

Important: Înainte de montarea dispozitivului de atașare, amplasați maşina pe o suprafaţă plană, asigurați-vă că nu există murdărie sau reziduuri pe plăcile de montare și că știfturile se rotesc liber. Dacă știfturile nu se rotesc liber, lubrifiaţi-le.

Note: Folosiți întotdeauna unitatea de tracțiune pentru a ridica și muta dispozitivul atașat. Pentru a muta un melc fără capul de antrenare, așezați o chingă peste fiecare capăt al melcului și ridicați-l în locația dorită.

Atenţie

Dacă nu fixați complet știfturile de atașare rapidă în placa de montare a dispozitivului de atașare, acesta din urmă poate cădea de pe mașină și vă poate strivi pe dumneavoastră sau pe trecători.

Asigurați-vă că știfturile de atașare rapidă sunt fixate complet în placa de montare a dispozitivului de atașare.

Atenţie

Uleiul hidraulic scurs sub presiune poate pătrunde în piele și cauza răniri. Uleiul care pătrunde în piele trebuie să fie eliminat chirurgical în interval de câteva ore de un medic specializat în acest tip de accidente; în caz contrar, se poate ajunge la cangrenă.

  • Asigurați-vă că toate furtunurile și conductele cu ulei hidraulic sunt în stare bună și toate racordurile și fitingurile hidraulice sunt etanșe înainte de a presuriza sistemul hidraulic.

  • Țineți fața și alte părți ale corpului la distanță de infiltrații sau duze care pulverizează ulei hidraulic sub presiune.

  • Utilizați carton sau hârtie pentru a detecta scurgerile de ulei hidraulic; nu folosiți niciodată mâinile.

Avertisment

Cuplajele hidraulice, conductele/supapele hidraulice și uleiul hidraulic pot fi fierbinți. Contactul cu componente fierbinți poate provoca arsuri.

  • Purtați mănuși la manipularea cuplajelor hidraulice.

  • Lăsați mașina să se răcească înainte de a atinge componentele hidraulice.

  • Nu atingeți uleiul hidraulic scurs.

Instalarea unui melc

Atenţie

Capul melcului se balansează liber în brațele suportului. Mâinile sau degetele dumneavoastră se pot prinde și răni grav sau pot fi amputate dacă sunt prinse între brațele suportului și capul de antrenare pivotant.

Țineți mâinile și degetele la distanță de brațele suportului.

  1. Parcați utilajul pe o suprafață plană și cuplați frâna de parcare (dacă este cazul).

  2. Dacă instalați un melc pe capul de antrenare Model 22806, continuați după cum urmează, în caz contrar continuați cu pasul 3.

    1. Coborâți brațele încărcătorului, opriți motorul și scoateți cheia.

    2. Poziționați capul de antrenare vertical, glisați un șurub (½ x 2 ½") în orificiile din brațele suportului frontal și fixați-l ușor cu o piuliță cu guler (½") așa cum se arată în Figura 4.

    3. Continuați cu pasul 3.

    g004515
  3. Ridicați brațele încărcătorului astfel încât capul de antrenare să elibereze solul.

  4. Opriți motorul și scoateți cheia.

  5. Rotiți manual capul de antrenare al melcului în sus, până când puteți glisa un șurub (½ x 2 ½") în orificiul din brațul suportului, fixând capul de antrenare. Fixați ușor șurubul cu o piuliță (½") așa cum se arată în Figura 5.

    g004516
  6. Dacă utilizați o extensie cu melcul, introduceți capătul extensiei în capătul melcului și fixați melcul pe extensie cu un șurub (⅞ x 4 ½") și piuliță (⅞") așa cum se arată în Figura 6.

    g004517
  7. Porniți motorul.

  8. Manevrați arborele de transmisie în capătul arborelui melcului sau al extensiei (dacă este cazul), așa cum se arată în Figura 7.

    g004518
  9. Opriți motorul și scoateți cheia.

  10. Fixați melcul la capul de antrenare cu un șurub (⅞ x 4 ½") și piuliță (⅞") așa cum se arată în Figura 8.

    g004519
  11. Scoateți șuruburile și piulițele de pe brațele suportului instalate în pașii 2 (dacă este cazul) și 5.

  12. Porniți motorul.

  13. Ridicați melcul liber de sol (Figura 9).

    g004520
  14. Când melcul este vertical, înclinați placa de atașare în spate până când capul de antrenare intră în contact cu placa de atașare pentru a stabiliza melcul și a împiedica balansarea liberă (Figura 9).

Săparea unei gropi

Important: Înainte de a săpa, asigurați-vă că pământul este liber de deșeuri sau reziduuri.

  1. Coborâți melcul la sol în locul găurii propuse.

  2. Mutați maneta de accelerație în poziția de deplasare RAPIDă.

  3. Dacă unitatea de tracțiune are o manetă de selectare a vitezei, mutați-o în poziția LENT.

  4. Dacă unitatea de tracțiune este echipată cu o comandă de divizor de flux, mutați-o la poziția orei 10.

  5. Trageți maneta hidraulică auxiliară spre mânerul operatorului sau spre bara de referință pentru a începe acțiunea de săpare.

  6. Coborâți melcul încet pe măsură ce solul este afânat. Pe măsură ce săpați mai adânc, deplasați unitatea de tracțiune înapoi sau înainte, după cum este necesar, pentru a menține melcul vertical (Figura 10).

    g004521
  7. Când melcul devine plin de pământ, decuplați antrenarea melcului și ridicați melcul din gaură. Activați antrenarea melcului pentru a îndepărta solul, apoi reluați săpatul.

    Important: Comutarea rapidă a manetei hidraulice auxiliare de la înainte la înapoi va ajuta la scuturarea solului.

  8. Când ați terminat de săpat, lăsați melcul să funcționeze câteva secunde pentru a elimina orice murdărie din gaură, opriți sistemul hidraulic auxiliar și ridicați complet melcul din gaură.

Pericol

Dacă utilizați modelul 22806, forța excesivă în jos poate face ca burghiul să vibreze necontrolat, ceea ce ar putea duce la răsturnarea unității de tracțiune. Utilizatorul sau persoanele din jur pot fi prinse sau grav rănite.

Nu aplicați presiune excesivă în jos asupra burghiului. Lăsați burghiul să spargă singur solul.

Scoaterea melcului

  1. Decuplați sistemul hidraulic auxiliar.

  2. Ridicați brațele încărcătorului astfel încât melcul să iasă din gaură.

    Note: Dacă aveți instalată o extensie de 24" între capul de antrenare și melc, poate fi necesar să ridicați melcul cât mai sus posibil și apoi să mutați unitatea de tracțiune înapoi pentru a trage restul melcului din gaură.

  3. Conduceți utilajul la locul de depozitare a melcului.

  4. În timp ce coborâți brațele, conduceți încet înapoi până când melcul este orizontal.

  5. Opriți motorul și scoateți cheia.

  6. Scoateți șurubul și piulița care fixează capul de antrenare pe melc sau extensie.

  7. Porniți motorul și îndepărtați unitatea de tracțiune de melc.

  8. Dacă ați folosit o extensie, scoateți șurubul și piulița care o fixează și trageți-o de pe melc.

Poziția pentru transport

  • Când transportați un melc de orice dimensiune pe distanțe scurte sau un melc cu diametrul mai mare de 51 cm pe distanțe mai lungi, efectuați următoarele:

    1. Ridicați melcul astfel încât să elibereze solul și să fie vertical (Figura 9).

      g266890
    2. Înclinați placa de atașare în spate până când capul de antrenare intră în contact cu placa de atașare pentru a stabiliza melcul și a împiedica balansarea liberă.

  • Când transportați un melc cu un diametru mai mic de 51 cm pe distanțe mari sau în pantă, procedați în modul următor:

    1. În timp ce coborâți brațele, deplasați-vă încet înapoi până când melcul este orizontal, apoi trageți frâna de parcare (dacă este cazul).

    2. Opriți motorul și scoateți cheia.

    3. Rotiți manual capul de antrenare al melcului în sus, până când puteți glisa un șurub (½ x 2 ½") în orificiul din brațul suportului, fixând capul de antrenare. Fixați ușor șurubul cu o piuliță (½") așa cum se arată în Figura 5.

    4. Pe măsură ce transportați melcul, țineți-l cât mai aproape de sol posibil, la cel mult 15 cm deasupra solului.

      g244918

Întreţinere

Program(e) de întreţinere recomandat(e)

Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
După primele 50 ore
  • Schimbați uleiul carcasei angrenajului planetar.
  • Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Ungeți punctele de pivotare ale brațului suportului.(Ungeți toate fitingurile imediat după fiecare spălare.)
  • Verificați dinții melcului și înlocuiți-i dacă sunt deteriorați sau uzați.
  • La intervale de 1.000 de ore
  • Schimbați uleiul carcasei angrenajului planetar.
  • Înainte de depozitare
  • Verificați dinții melcului și înlocuiți-i dacă sunt deteriorați sau uzați.
  • Vopsiți suprafețele ciobite.
  • Avertisment

    Dacă lăsați cheia în contact, cineva poate porni în mod accidental motorul și vă poate răni pe dumneavoastră sau alți trecători.

    Scoateți cheia din contact înainte de a efectua orice lucrare de întreținere.

    Ungerea punctelor de pivotare ale brațului suportului

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Ungeți punctele de pivotare ale brațului suportului.(Ungeți toate fitingurile imediat după fiecare spălare.)
  • Tip lubrifiant: lubrifiant universal

    1. Parcați utilajul pe o suprafață plană, cuplați frâna de parcare (dacă este cazul) și coborâți brațele încărcătorului.

    2. Opriți motorul și scoateți cheia.

    3. Curățați fitingurile lubrifiate cu o lavetă.

    4. Conectați un pistol de lubrifiere la fiecare fiting.

    5. Pompați lubrifiant în fitinguri până ce acesta începe să se scurgă din rulmenți.

    6. Ștergeți excesul de lubrifiant.

    Schimbarea uleiului carcasei angrenajului planetar

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 50 ore
  • Schimbați uleiul carcasei angrenajului planetar.
  • La intervale de 1.000 de ore
  • Schimbați uleiul carcasei angrenajului planetar.
  • Tip: Lubrifiant ușor, la presiune extremă, clasificat API-GL-5, numărul 80 sau 90

    Capacitate: 0,4 l

    1. Sprijiniți capul de antrenare peste o baie de ulei (Figura 13).

      g004522
    2. Scoateți cele 4 șuruburi care fixează motorul și apoi scoateți motorul, lăsând tot uleiul să se scurgă în colector.

    3. Când uleiul este complet golit, rotiți capul de antrenare astfel încât deschiderea să fie orientată în sus.

    4. Adăugați ulei în cutia de viteze.

    5. Remontați motorul și fixați-l cu cele patru șuruburi îndepărtate anterior. Strângeți șuruburile la 142 Nm.

    Depozitare

    1. Înaintea depozitării pe termen lung, spălați dispozitivul de atașare cu detergent delicat și apă pentru a îndepărta murdăria și stratul depus.

    2. Verificați și strângeți toate șuruburile și piulițele. Reparați sau înlocuiți orice piese uzate sau deteriorate.

    3. Asigurați-vă că toate cuplajele hidraulice sunt conectate împreună pentru a preveni contaminarea sistemului hidraulic.

    4. Vopsiţi toate suprafeţele zgâriate sau de metal gol.

      Note: Vopseaua este disponibilă de la distribuitorul nostru autorizat.

    5. Depozitaţi dispozitivul de ataşare într-un spaţiu de depozitare sau garaj uscat şi curat. Acoperiţi-l pentru a-l proteja şi păstraţi-l curat.

    Înlăturarea defecţiunilor

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Capul de antrenare nu funcționează.
    1. Cuplajul hidraulic nu este complet conectat.
    2. Un cuplaj hidraulic trebuie înlocuit.
    3. Există o obstrucție într-un furtun hidraulic.
    4. Un furtun hidraulic este îndoit.
    5. Cutia de viteze este contaminată.
    1. Verificați și strângeți toate cuplajele.
    2. Verificați cuplajele și înlocuiți-le pe cele uzate sau deteriorate.
    3. Găsiți și îndepărtați obstrucția.
    4. Înlocuiți furtunul îndoit.
    5. Consultați distribuitorul de service autorizat.