Introducere

Dispozitivul de atașare cap pentru săpătorul de șanțuri este destinat utilizării cu port-scule compact Toro, cu o varietate de brațe și lanțuri. Este conceput în primul rând pentru săpa șanțuri în sol, pentru a facilita îngroparea cablurilor și a conductelor. Nu este destinat utilizării pentru tăierea materialelor dure, cum ar fi lemnul sau betonul. Utilizarea acestui produs în alte scopuri decât cele intenționate poate fi periculoasă pentru dumneavoastră și pentru alte persoane.

Citiţi cu atenţie aceste informaţii pentru a învăţa despre modul corespunzător de utilizare şi întreţinere a produsului şi pentru a evita rănirea personală şi deteriorarea produsului. Aveţi responsabilitatea de a utiliza produsul în mod corespunzător şi sigur.

Vizitați site-ul www.Toro.com pentru siguranța produsului și materiale de instruire privind utilizarea, informații privind accesoriile, ajutor la căutarea unui distribuitor sau pentru înregistrarea produsului

De fiecare dată când aveţi nevoie de service, piese originale Toro sau informaţii suplimentare, contactaţi un centru de service autorizat sau departamentul Servicii Clienţi Toro şi pregătiţi numărul de model sau de serie al produsului. Figura 1 indică locaţia numărului de model sau de serie pe produs. Scrieţi numerele în spaţiul furnizat.

Important: Puteți scana codul QR de pe autocolantul cu numărul de serie (dacă este disponibil) cu ajutorul unui dispozitiv mobil pentru a accesa date despre garanție, piese și alte informații despre produs.

g244478

Acest manual identifică potențialele pericole și conține mesaje de siguranță identificate prin simbolul de alertă de siguranță (Figura 2), semnalizând un pericol care poate cauza rănirea gravă sau moartea dacă nu respectați următoarele măsuri de precauție recomandate.

g000502

Acest manual utilizează 2 cuvinte pentru a evidenţia informaţiile. Important atrage atenţia asupra informaţiilor mecanice speciale şi Notă accentuează informaţiile generale care necesită atenţie specială.

Acest produs respectă toate directivele europene relevante. Pentru detalii, vă rugăm să consultați Declarația de încorporare (DOI) de la finalul prezentei publicații.

Atenţie

CALIFORNIA

Propunere 65 Avertismente

Utilizarea acestui produs poate cauza expunerea la substanţe chimice cunoscute în Statul California ca substanţe care cauzează cancerul, defectele de naştere sau afecţiuni ale sistemului reproductiv.

Siguranţă în funcţionare

Pericol

În zona de lucru pot exista linii subterane pentru utilități. În cazul în care se intră în contact cu acestea, pot rezulta şocuri sau explozii.

Proprietatea sau zona de lucru trebuie să aibă marcate locaţiile cu linii subterane şi nu săpaţi în zonele respective. Contactaţi serviciul local de marcare sau furnizorul de utilităţi pentru marcarea proprietăţii (de exemplu, apelaţi 811 în Statele Unite ale Americii sau 1100 în Australia pentru serviciul naţional de marcare).

Siguranța generală

Respectați întotdeauna toate instrucțiunile de siguranță pentru a preveni rănirea gravă sau moartea.

  • Nu depășiți capacitatea operațională nominală deoarece mașina poate deveni instabilă, existând riscul de pierdere a controlului.

  • Nu transportați un dispozitiv de atașare cu brațele ridicate sau extinse (dacă este cazul). Transportați întotdeauna dispozitivul de atașare aproape de sol; consultați Poziția pentru transport.

  • Proprietatea sau zona de lucru trebuie să aibă marcate locaţiile cu linii subterane și alte obiecte şi nu săpaţi în zonele respective.

  • Trebuie să citiți și să înțelegeți conținutul acestui Manual al operatorului înainte de a porni mașina.

  • Utilizați mașina cu foarte mare atenție. Nu vă angrenați în nicio activitate care vă poate distrage atenția; în caz contrar, se pot înregistra pagube materiale sau vătămări corporale.

  • Nu lăsaţi niciodată copii sau persoane neinstruite să utilizeze maşina.

  • Ţineţi mâinile și picioarele la distanţă de componentele mobile și dispozitivele de atașare.

  • Nu utilizaţi maşina fără apărătoarele şi alte dispozitive de protecţie montate şi funcţionând pe aceasta.

  • Țineţi trecătorii și animalele de companie la o distanţă sigură faţă de maşină.

  • Opriți mașina, scoateți-o din funcțiune și scoateți cheia înainte de efectuarea lucrărilor de service, de alimentare cu combustibil sau de desfundare a mașinii.

Utilizarea sau întreţinerea necorespunzătoare a acestei maşini poate cauza accidentări. Pentru a reduce riscul de accidentare, respectaţi aceste instrucţiuni de siguranţă şi acordaţi întotdeauna atenţie simbolului de alertă privind siguranţa Graphic, care înseamnă Atenţie, Avertisment sau Pericol – instrucţiune privind siguranţa personală. Nerespectarea acestor instrucţiuni poate cauza vătămări corporale sau moartea.

Siguranța în pantă

  • Utilizați mașina pe pantă în sus sau în jos doar cu partea cu încărcătură orientată spre pantă în sus. Distribuția greutății se schimbă în funcție de dispozitivul de atașare. Pentru acest dispozitiv de atașare, partea grea este partea frontală a mașinii.

  • Ridicarea brațelor încărcătorului sau extinderea acestora (dacă este cazul) pe o pantă afectează stabilitatea mașinii. Mențineți brațele încărcătorului coborâte și în poziție retrasă la deplasarea pe pante.

  • Pantele reprezintă un risc major de accidente legate de pierderea controlului și răsturnare, care pot cauza răniri grave sau moartea. Utilizarea mașinii pe o pantă sau pe un teren denivelat necesită atenție suplimentară.

  • Stabiliți-vă propriile proceduri și reguli pentru lucrul pe pante. Aceste proceduri trebuie să includă evaluarea locului pentru a stabili ce suprafețe înclinate sunt sigure pentru utilizarea mașinii. Dați dovadă de simț practic și o judecată bună atunci când realizați această evaluare.

  • Încetiniți și acordați o atenție deosebită pe terenuri deluroase. Condițiile de sol pot afecta stabilitatea mașinii.

  • Nu porniți și nu opriți pe o pantă. Dacă mașina pierde din tracțiune, continuați cu viteză mică și coborâți panta în linie dreaptă.

  • Nu virați pe pante. Dacă trebuie să virați, virați ușor și mențineți partea cu încărcătură orientată spre pantă în sus.

  • La deplasarea pe pante, realizați manevrele ușor și treptat. Nu schimbați brusc viteza sau direcția.

  • Dacă nu vă simțiți confortabil să utilizați mașina pe o pantă, nu o faceți.

  • Aveți grijă la gropi, șanțuri sau denivelări deoarece terenurile denivelate pot cauza răsturnarea mașinii. Iarba înaltă poate ascunde obstacole.

  • Aveți grijă la deplasarea pe suprafețe umede. Tracțiunea redusă poate cauza alunecarea.

  • Verificați zona pentru a vă asigura că solul este suficient de stabil pentru a suporta greutatea mașinii.

  • Utilizați cu atenție mașina în apropiere de:

    • Stații

    • Șanțuri

    • Terasamente

    • Corpuri de apă

    Mașina se poate răsturna brusc dacă o șenilă trece peste margine sau marginea cedează. Păstrați o distanță sigură între mașină și orice sursă de pericol.

  • Nu îndepărtați sau adăugați dispozitive de atașare pe o pantă.

  • Nu parcați maşina pe un teren deluros sau o pantă.

Măsuri de siguranță pentru săpătorul de șanțuri

  • Ţineţi mâinile, picioarele şi alte părţi ale corpului, precum şi hainele la distanţă de dinți, melc sau alte componente în mișcare.

  • Pentru unitățile de tracțiune pe roți, utilizați contragreutatea de pe unitatea de tracțiune atunci când utilizați dispozitivul de atașare.

  • Utilizați o extensie pentru bara de siguranță pe un braț de peste 61 cm.

  • Uitați-vă în spate și în jos înainte de a deplasa mașina în marșarier pentru a vă asigura că drumul este liber.

  • Opriți lanțul de excavare atunci când nu lucrați.

  • Coborâți întotdeauna dispozitivul de atașare și opriți mașina de fiecare dată când părăsiți poziția de operare.

  • Curățați pământul de pe săpătorul de șanțuri înainte de a-l transporta.

Întreţinerea şi depozitarea în siguranță

  • Verificați dispozitivele de fixare în mod frecvent pentru a vă asigura că sunt bine strânse, astfel încât echipamentul să fie în stare de funcționare în siguranță.

  • Consultați acest Manual al operatorului pentru detalii importante dacă dispozitivul de atașare trebuie depozitat pentru o perioadă îndelungată de timp.

  • Menţineţi sau înlocuiţi etichetele de siguranţă şi instrucţiuni, dacă este necesar.

Decal-uri instrucţionale şi de siguranţă

Graphic

Instrucţiunile şi autocolantele cu informaţii privind siguranţa sunt uşor vizibile pentru operator şi sunt amplasate lângă orice zonă cu potenţial risc. Înlocuiţi orice autocolant care este deteriorat sau lipseşte.

decal99-9952
decal99-9953
decal115-1497
decal133-8061

Reglare

Montarea brațului și a lanțului de excavare

Piese solicitate pentru această procedură:

Ansamblu braț (comercializat separat)1
Ansamblu lanț (comercializat separat)1
  1. Ridicați săpătorul de șanțuri la 15 centimetri deasupra solului.

  2. Opriţi motorul şi scoateţi cheia.

  3. Îndepărtați șurubul și piulița care fixează melcul pentru material excavat și îndepărtați melcul (Figura 3).

    Note: Păstrați șuruburile și piulițele pentru montare ulterioară.

    g244576
  4. Îndepărtați cele 2 șuruburi (⅝ x 3 ½"), 2 piulițe (⅝") și 2 șaibe duble de pe părțile laterale ale brațului (Figura 3).

  5. Slăbiți șurubul de reglare și contrapiulița (Figura 3).

  6. Glisați brațul principal peste brațul secundar, pe capul de antrenare.

  7. Montați șuruburile, piulițele și șaibele duble îndepărtate anterior de pe braț, fără a le strânge.

  8. Dacă lanțul nu este conectat, conectați zalele apăsând sau lovind prin zale știftul cu cap și gaură furnizat împreună cu lanțul.

    Important: Pentru a evita îndoirea zalelor lanțului, plasați blocuri sub și între zale atunci când loviți cu ciocanul șurubul cu cap și gaură.

  9. Fixați știftul cu cap și gaură cu cuiul spintecat furnizat împreună cu lanțul.

  10. Treceți lanțul de excavare peste arborele de antrenare al melcului și pe pinionul de antrenare, asigurându-vă că dinții de excavare sunt îndreptați spre față pe porțiunea superioară.

  11. Așezați porțiunea superioară a lanțului la locul său pe brațul săpătorului de șanțuri, apoi treceți lanțul în jurul rolei de la capătul brațului.

  12. Introduceți șurubul de reglare în braț și rotiți-l până când există un joc de 3,8 – 6,3 cm la nivelul lanțului în porțiunea inferioară.

  13. Înșurubați contrapiulița pe șurubul de reglare și strângeți-o bine pe braț.

  14. Strângeți cele 2 șuruburi și piulițe care fixează brațul la un cuplu de 183 – 223 N·m.

Montarea barei de siguranță

Piese solicitate pentru această procedură:

Bară de siguranță1
Extensie bară de siguranță (doar cu brațe de peste 61 cm)1
Șuruburi (doar cu brațe de peste 61 cm)2
Contrapiulițe (doar cu brațe de peste 61 cm)2
  1. Îndepărtați șuruburile, șaibele și piulițele cu guler din colțul din stânga sus al cadrului săpătorului de șanțuri (Figura 4).

    g244621
  2. Folosind elementele de fixare îndepărtate anterior, instalați bara de siguranță a săpătorului de șanțuri așa cum este ilustrat în (Figura 4).

  3. Strângeţi șuruburile și piuliţele la un cuplu de 257-311 N·m.

  4. Dacă brațul este de peste 61 cm, fixați extensia barei de siguranță (furnizată cu brațul) peste capătul barei de siguranță și fixați-o folosind cele 2 șuruburi și contrapiulițe furnizate împreună cu extensia (Figura 5).

    g244620

Montarea melcului pentru material excavat

Înainte de a utiliza săpătorul de șanțuri, montați și poziționați melcul pentru material excavat, pentru a lucra corect cu configurația lanțului de excavat pe care îl utilizați. Dacă nu poziționați corect melcul pentru material excavat, puteți deteriora săpătorul de șanțuri.

  1. Utilizați șurubul și piulița îndepărtate anterior de la melc pentru a-l fixa în orificiile corespunzătoare, așa cum este descris în lista următoare:

    Notă: Consultați (Figura 6) atunci când efectuați această procedură.

    • Configurație cu lanț de 10 cm

      Folosind orificiul cel mai apropiat de lama melcului de la capătul melcului cu 2 orificii, conectați melcul la orificiul interior de pe arbore.

    • Configurație cu lanț de 15 cm

      Folosind orificiul cel mai îndepărtat de lama melcului de la capătul melcului cu 2 orificii, conectați melcul la orificiul interior de pe arbore.

    • Configurație cu lanț de 20 cm

      La capătul melcului cu 1 orificiu, conectați melcul la orificiul interior de pe arbore.

    • Configurație cu lanț de 25 sau 30 cm

      La capătul melcului cu 1 orificiu, conectați melcul la orificiul exterior de pe arbore.

    g414078
  2. Strângeţi şurubul și piulița la un cuplu de 101 N·m.

Verificarea lubrifiantului pentru angrenaje din carcasa rulmentului

Înainte de a utiliza săpătorul de şanţuri, verificați pentru a vă asigura că carcasa rulmentului este plină cu lubrifiant pentru angrenaje; consultați Verificarea lubrifiantului pentru angrenaje din carcasa rulmentului.

Rezumat al produsului

Note: Specificaţiile şi designul pot fi modificate fără preaviz.

Lăţime, cu un braț de 91 cm89 cm
Lungime, cu un braț de 91 cm165 cm
Înălţime, cu un braț de 91 cm61 cm
Greutate, cu un braț de 91 cm177 kg
Adâncime maximă a săpătorului de şanţuri, cu un braț de 61 cm61 cm la un unghi de 65 de grade al brațului
Adâncime maximă a săpătorului de şanţuri, cu un braț de 91 cm91 cm la un unghi de 65 de grade al brațului
Adâncime maximă a săpătorului de şanţuri, cu un braț de 122 cm122 cm la un unghi de 65 de grade al brațului

Pentru performanțe optime și utilizarea în siguranță a mașinii, utilizați exclusiv piese de schimb și accesorii originale Toro. Piesele de schimb și accesoriile altor producători pot fi periculoase și pot anula garanția produsului.

Operare

Determinaţi partea stângă şi dreaptă a maşinii din poziţia de operare normală.

Montarea și demontarea dispozitivului de atașare

Consultați Manualul operatorului pentru unitatea de tracțiune pentru procedura de montare și demontare.

Important: Înainte de montarea dispozitivului de atașare, amplasați maşina pe o suprafaţă plană, asigurați-vă că nu există murdărie sau reziduuri pe plăcile de montare și că știfturile se rotesc liber. Dacă știfturile nu se rotesc liber, lubrifiaţi-le.

Note: Folosiţi întotdeauna unitatea de tracţiune pentru a ridica şi muta dispozitivul ataşat.

Atenţie

Dacă nu fixați complet știfturile de atașare rapidă în placa de montare a dispozitivului de atașare, acesta din urmă poate cădea de pe mașină și vă poate strivi pe dumneavoastră sau pe trecători.

Asigurați-vă că știfturile de atașare rapidă sunt fixate complet în placa de montare a dispozitivului de atașare.

Atenţie

Uleiul hidraulic scurs sub presiune poate pătrunde în piele și cauza răniri. Uleiul care pătrunde în piele trebuie să fie eliminat chirurgical în interval de câteva ore de un medic specializat în acest tip de accidente; în caz contrar, se poate ajunge la cangrenă.

  • Asigurați-vă că toate furtunurile și conductele cu ulei hidraulic sunt în stare bună și toate racordurile și fitingurile hidraulice sunt etanșe înainte de a presuriza sistemul hidraulic.

  • Țineți fața și alte părți ale corpului la distanță de infiltrații sau duze care pulverizează ulei hidraulic sub presiune.

  • Utilizați carton sau hârtie pentru a detecta scurgerile de ulei hidraulic; nu folosiți niciodată mâinile.

Avertisment

Cuplajele hidraulice, conductele/supapele hidraulice și uleiul hidraulic pot fi fierbinți. Contactul cu componente fierbinți poate provoca arsuri.

  • Purtați mănuși la manipularea cuplajelor hidraulice.

  • Lăsați mașina să se răcească înainte de a atinge componentele hidraulice.

  • Nu atingeți uleiul hidraulic scurs.

Săparea unui șanț

  1. Dacă unitatea de tracțiune este echipată cu un selector de viteză, deplasați-l în poziția LENT (broască țestoasă), apoi porniți motorul.

  2. Trageți maneta pentru circuitul hidraulic auxiliar spre mânerul operatorului pentru a cupla săpătorul de șanțuri.

  3. Coborâți încet săpătorul de șanțuri la sol, astfel încât brațul și lanțul să fie paralele cu solul.

  4. Începeți să introduceți vârful brațului și al lanțului în sol, ridicând încet săpătorul de șanțuri la câțiva centimetri de la sol, în timp ce înclinați treptat vârful în jos în sol.

  5. După ce brațul săpătorului de șanțuri se află în sol, la un unghi de 45-60 de grade, coborâți încet săpătorul de șanțuri până când melcul pentru material excavat se află chiar deasupra solului.

  6. Asigurați-vă că toate componentele săpătorului de șanțuri funcționează corect.

  7. Deplasați încet unitatea de tracțiune în spate pentru a extinde săpătorul de șanțuri.

    Note: Dacă efectuați mișcarea prea repede, săpătorul de șanțuri se va bloca. Dacă se blochează, ridicați-l ușor, conduceți încet spre față sau inversați momentan direcția lanțului.

  8. Când ați terminat, ridicați săpătorul de șanțuri și brațul din șanț, înclinând dispozitivul de atașare spre spate, apoi opriți săpătorul de șanțuri deplasând maneta pentru circuitul hidraulic auxiliar în poziție neutră.

Schimbarea poziției săpătorului de șanțuri

Puteți schimba poziția săpătorului de șanțuri în partea dreaptă a cadrului acestuia, pentru a putea să săpați în apropierea clădirilor și a altor obstacole.

  1. Coborâți săpătorul de șanțuri la sol, cuplați frâna de parcare (dacă este disponibilă), opriți motorul și scoateți cheia.

  2. Deconectați liniile hidraulice de la săpătorul de șanțuri.

    Atenţie

    Uleiul hidraulic scurs sub presiune poate pătrunde în piele și cauza răniri. Uleiul care pătrunde în piele trebuie să fie eliminat chirurgical în interval de câteva ore de un medic specializat în acest tip de accidente; în caz contrar, se poate ajunge la cangrenă.

    • Țineți fața și alte părți ale corpului la distanță de infiltrații sau duze care pulverizează ulei hidraulic sub presiune.

    • Utilizați carton sau hârtie pentru a detecta scurgerile de ulei hidraulic; nu folosiți niciodată mâinile.

  3. Îndepărtați cele 6 șuruburi care fixează capul pentru săpătorul de șanțuri pe cadru (Figura 7).

    g244771
  4. Deplasați cadrul spre stânga, aliniind orificiile din partea dreaptă a cadrului cu cele de pe cap.

  5. Montați capul la cadru cu cele 6 șuruburi îndepărtate anterior (Figura 8).

    g244770
  6. Strângeţi şuruburile la un cuplu de 257-311 N·m.

  7. Îndepărtați șurubul (⅝ x 3"), 2 șuruburi (⅝ x 4"), 3 șaibe și 3 piulițe de la bara de siguranță și îndepărtați bara.

  8. Îndepărtați cele 2 șuruburi (⅝ x 3"), 2 șaibe și 2 piulițe care fixează partea dreaptă a cadrului superior și amplasați-le în orificiile corespunzătoare din partea stângă (Figura 9).

    g244769
  9. Montați bara de siguranță peste lanțul săpătorului de șanțuri folosind cele 3 șuruburi, șaibe și piulițe cu guler îndepărtate anterior (Figura 9).

  10. Strângeţi toate cele 5 șuruburi și piuliţele la un cuplu de 257-311 N·m.

  11. Mutați furtunurile de la ghidajul pentru furtun de la partea superioară a săpătorului de șanțuri la ghidajul pentru furtun din partea stângă (Figura 7).

Poziția pentru transport

Atunci când transportați dispozitivul de atașare, țineți-l cât mai aproape de sol, la cel mult 15 cm deasupra solului. Înclinați-l spre spate.

g245257

Transportul unui săpător de șanțuri pe o remorcă

Amplasați săpătorul de șanțuri pe o remorcă sau un camion care are capacitatea de a-l transporta. Legați în siguranță săpătorul de șanțuri pe remorcă sau camion, folosind curele de fixare adecvate pentru greutatea săpătorului de șanțuri și pentru utilizarea pe autostradă.

Indicaţii de exploatare

  • Curățați zona de gunoi, ramuri și pietre înainte de a săpa șanțuri, pentru a preveni deteriorarea echipamentului.

  • Începeți întotdeauna săpatul șanțurilor cu cea mai mică viteză de deplasare posibilă. Măriți viteza dacă permit condițiile.

  • Lucrați întotdeauna la accelerația maximă (turația maximă a motorului) atunci când săpați șanțuri.

  • Săpați întotdeauna prin deplasare în spate (adică în marșarier).

  • Nu transportați niciodată săpătorul de șanțuri cu brațele încărcătorului ridicate. Țineți brațele coborâte și săpătorul de șanțuri înclinat în sus.

  • Atunci când săpați șanțuri, melcul pentru material excavat trebuie să curețe suprafața inițială a solului, pentru a asigura îndepărtarea maximă a solului.

  • Pentru rezultate optime, excavați la un unghi de 45-60 de grade.

  • Pentru a săpa un șanț mai rapid, controlați adâncimea cu ajustări periodice ale brațelor încărcătorului.

  • Dacă unitatea de tracțiune este echipată cu un selector de viteză, deplasați-l în poziția LENT (broască țestoasă).

  • Dacă unitatea de tracțiune este echipată cu un divizor de flux (prezent la unele unități de tracțiune pe roți), reglați-l la aproximativ poziția orei 10.

  • Dacă săpătorul de șanțuri se blochează în sol, împingeți maneta pentru circuitul hidraulic auxiliar complet în față, pentru a inversa sensul lanțului. După slăbirea lanțului, trageți maneta înapoi în spate și continuați săpatul.

  • Dacă aveți nevoie ca șanțul finit să fie mai curat decât este posibil cu săpătorul de șanțuri, puteți achiziționa un dispozitiv de fărâmiţare de la distribuitorul dumneavoastră. Dispozitivul de fărâmiţare se montează pe săpătorul de șanțuri și curăță șanțul în timp ce utilizați mașina.

  • Pentru a îmbunătăți calitatea șanțurilor cu adâncime mai mică de 61 cm, utilizați un braț de 61 cm montat pe săpătorul de șanțuri.

Întreţinere

Program(e) de întreţinere recomandat(e)

Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Lubrifiați săpătorului de șanțuri.
  • Verificați nivelul de uzură a brațului.
  • La intervale de 25 de ore
  • Verificați nivelul de lubrifiant pentru angrenaje.
  • Reglați tensionarea lanțului de excavare.
  • Verificați nivelul de uzură a brațului.
  • La intervale de 200 de ore
  • Schimbați lubrifiantul pentru angrenaje.
  • Înainte de depozitare
  • Lubrifiați săpătorului de șanțuri.
  • Verificați nivelul de lubrifiant pentru angrenaje.
  • Avertisment

    Dacă lăsați cheia în contact, cineva poate porni în mod accidental motorul și vă poate răni pe dumneavoastră sau alți trecători.

    Scoateți cheia din contact înainte de a efectua orice lucrare de întreținere.

    Lubrifierea săpătorului de șanțuri

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Lubrifiați săpătorului de șanțuri.
  • Înainte de depozitare
  • Lubrifiați săpătorului de șanțuri.
  • Lubrifiați 2 fitinguri, conform indicațiilor din Figura 11 și Figura 12 zilnic și imediat după fiecare spălare.

    Tip lubrifiant: lubrifiant universal

    1. Parcați maşina pe o suprafaţă uniformă, decuplați maneta pentru circuitul hidraulic auxiliar, coborâți dispozitivul de atașare și cuplați frâna de parcare (dacă este disponibilă).

    2. Opriţi motorul şi scoateţi cheia

    3. Curățați fitingurile lubrifiate cu o lavetă.

    4. Conectați un pistol de lubrifiere la fiecare fiting.

    5. Pompați lubrifiant în fitinguri până ce acesta începe să se scurgă din rulmenți.

    6. Ștergeți excesul de lubrifiant.

      g244994
      g244995

    Lucrări de service cu privire la lubrifiantul din carcasa rulmentului

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 25 de ore
  • Verificați nivelul de lubrifiant pentru angrenaje.
  • La intervale de 200 de ore
  • Schimbați lubrifiantul pentru angrenaje.
  • Înainte de depozitare
  • Verificați nivelul de lubrifiant pentru angrenaje.
  • Verificarea lubrifiantului pentru angrenaje din carcasa rulmentului

    Lubrifiant pentru angrenaje tip: SAE 90-140 API service GL-4 sau GL-5

    Capacitate: 0,5 l

    1. Parcați maşina pe o suprafaţă uniformă, decuplați maneta pentru circuitul hidraulic auxiliar, coborâți dispozitivul de atașare și cuplați frâna de parcare (dacă este disponibilă).

    2. Înclinați săpătorul de șanțuri astfel încât brațul să fie paralel cu solul.

    3. Opriţi motorul şi scoateţi cheia

    4. Curățați zona din jurul orificiului de umplere de pe carcasa rulmentului (Figura 13).

      g244664
    5. Îndepărtaţi bușonul de la orificiul de umplere (Figura 13).

    6. Verificați prin orificiu nivelul lubrifiantului pentru angrenaje din carcasa rulmentului.

      Note: Nivelul trebuie să ajungă la partea inferioară a orificiului; în caz contrar, adăugați lubrifiantului pentru angrenaje.

    7. Repoziționați dopul și strângeți la un cuplu de 20-23 N·m.

    Schimbarea lubrifiantului pentru angrenaje

    1. Parcați maşina pe o suprafaţă uniformă, decuplați maneta pentru circuitul hidraulic auxiliar, coborâți dispozitivul de atașare și cuplați frâna de parcare (dacă este disponibilă).

    2. Opriţi motorul şi scoateţi cheia

    3. Curățați zona din jurul orificiului de umplere de pe carcasa rulmentului (Figura 13).

    4. Îndepărtaţi bușonul de la orificiul de umplere (Figura 13).

    5. Ridicați săpătorul de șanțuri până când brațul este vertical, scurgând lubrifiantul prin orificiul de umplere într-o tavă.

    6. Coborâți săpătorul de șanțuri la sol.

    7. Turnați lubrifiant pentru angrenaje în carcasa rulmentului până când iese prin orificiul de umplere.

    8. Repoziționați dopul și strângeți la un cuplu de 20-23 N·m.

    Reglarea tensionării lanțului de excavare

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 25 de ore
  • Reglați tensionarea lanțului de excavare.
  • Cu săpătorul de șanțuri paralel cu solul, asigurați-vă că există un spațiu de 3,8-6,3 cm între partea inferioară a brațului și partea superioară a porțiunii inferioare a lanțului. În caz contrar, reglați tensionarea lanțului utilizând următoarea procedură:

    Important: Nu strângeţi excesiv lanțul. Tensionarea prea mare a lanțului poate deteriora componentele transmisiei.

    1. Parcați mașina pe o suprafață uniformă, decuplați maneta pentru circuitul hidraulic auxiliar, coborâți dispozitivul de atașare și înclinați-l astfel încât brațul să fie paralel cu solul. Cuplați frâna de parcare (dacă este disponibilă).

    2. Opriţi motorul şi scoateţi cheia

    3. Slăbiți cele 2 șuruburi și piulițe care fixează brațul principal de brațul secundar al săpătorului de șanțuri (Figura 3).

    4. Slăbiți contrapiulița care fixează șurubul de reglare (Figura 3).

    5. Rotiți șurubul de reglare în interior sau în exterior după cum este necesar, pentru a obține tensionarea dorită.

    6. Strângeţi contrapiuliţa.

    7. Strângeți cele 2 șuruburi și piulițe care fixează brațul la un cuplu de 183-223 N·m.

    Întoarcerea invers a unui braț uzat

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 25 de ore
  • Verificați nivelul de uzură a brațului.
  • Verificați dacă există uzură la nivelul părții inferioare a brațului și dacă așa este, efectuați următoarele:

    Note: Dacă ați întors deja o dată brațul, înlocuiți-l atunci când sunt uzate ambele laturi.

    1. Parcați maşina pe o suprafaţă uniformă, decuplați maneta pentru circuitul hidraulic auxiliar, coborâți dispozitivul de atașare și cuplați frâna de parcare (dacă este disponibilă).

    2. Opriţi motorul şi scoateţi cheia

    3. Îndepărtați cele 2 șuruburi și piulițe care fixează brațul principal de brațul secundar al săpătorului de șanțuri (Figura 3).

    4. Slăbiți contrapiulița de pe șurubul de reglare de pe braț (Figura 3).

    5. Slăbiți șurubul de reglare până când puteți îndepărta lanțul de la braț (Figura 3).

    6. Îndepărtați lanțul de la pinionul de antrenare și braţ.

    7. Îndepărtați brațul, întoarceți-l invers, astfel încât partea inferioară să devină partea superioară (sau dacă l-ați întors deja o dată, înlocuiți-l) și montați din nou brațul.

    8. Înlocuiți piulițele, șuruburile și șaibele pentru fixarea brațului.

    9. Montați lanțul peste pinionul de antrenare și rola frontală.

    10. Reglați tensionarea lanțului; consultați Reglarea tensionării lanțului de excavare.

    Înlocuirea dinților de excavare

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați nivelul de uzură a brațului.
  • Din cauza uzurii mari a dinților de excavare, trebuie să îi înlocuiți periodic.

    Pentru a înlocui un singur dinte, scoateți șuruburile și piulițele care fixează dintele pentru a-l îndepărta, apoi montați un dinte nou în aceeași poziție. Strângeți șuruburile care fixează dinții la un cuplu de 37-45 N·m.

    g245068

    Înlocuirea pinionului de antrenare

    În timp, pinionul de antrenare se va uza, mai ales atunci când este folosit în soluri nisipoase sau argiloase. Când se va întâmpla acest lucru, lanțul de excavare va începe să patineze. Dacă lanțul patinează, înlocuiți pinionul de antrenare după cum urmează:

    1. Parcați maşina pe o suprafaţă uniformă, decuplați maneta pentru circuitul hidraulic auxiliar, coborâți dispozitivul de atașare și cuplați frâna de parcare (dacă este disponibilă).

    2. Ridicați săpătorul de șanțuri la câțiva centimetri deasupra solului.

    3. Opriţi motorul şi scoateţi cheia

    4. Demontați melcul pentru material excavat (Figura 15).

      g244973
    5. Slăbiți cele 2 șuruburi și piulițe care fixează brațul principal de brațul secundar al săpătorului de șanțuri (Figura 3).

    6. Slăbiți contrapiulița de pe șurubul de reglare de pe braț (Figura 3).

    7. Slăbiți șurubul de reglare până când puteți îndepărta lanțul de la braț (Figura 3).

    8. Îndepărtați lanțul de la pinionul de antrenare.

    9. Îndepărtați cele 6 șuruburi care fixează pinionul de antrenare (Figura 15).

    10. Îndepărtați și eliminați pinionul de antrenare (Figura 15).

    11. Curățați suprafață de montare a pinionului pe săpătorul de șanțuri.

    12. Glisați noul pinion pe arbore așa cum este ilustrat în (Figura 15).

      Important: Săgeata de pe partea superioară a pinionului trebuie să fie vizibilă în partea dreaptă a săpătorului de șanțuri și să fie îndreptată în sensul acelor de ceasornic; în caz contrar, întoarceți pinionul.

    13. Strângeți bine cele 6 șuruburi pe axul pinionul (Figura 15).

    14. Începeți să strângeți încet șuruburile, progresiv, în jurul pinionului, până când sunt strânse toate șuruburile la un cuplu de 129-155 N·m.

      Important: Mai întâi strângeți fiecare șurub doar până la jumătate, procedând astfel cu cele 6 șuruburi, apoi reveniți la fiecare șurub în parte și strângeți-le conform specificațiilor de la pasul 13.

    15. Treceți lanțul peste arborele de antrenare al melcului și pe pinionul de antrenare, asigurându-vă că dinții sunt îndreptați spre față pe porțiunea superioară.

    16. Așezați porțiunea superioară a lanțului la locul său pe brațul săpătorului de șanțuri, apoi treceți lanțul în jurul rolei de la capătul brațului.

    17. Introduceți șurubul de reglare în braț și rotiți-l până când există un joc de 3,8-6,3 cm la nivelul lanțului în porțiunea inferioară.

    18. Înșurubați contrapiulița pe șurubul de reglare și strângeți-o bine pe braț.

    19. Strângeți cele 2 șuruburi și piulițe care fixează brațul la un cuplu de 183-223 N·m.

    20. Montați melcul pentru material excavat; consultați Montarea melcului pentru material excavat.

    Depozitare

    1. Înainte de depozitare pe termen lung, periați murdăria de pe dispozitivul de atașare.

    2. Verificați starea lanțului de excavare. Reglați tensionarea lanțului de excavare; consultați Reglarea tensionării lanțului de excavare. Înlocuiți orice dinte uzat sau deteriorat; consultați Înlocuirea dinților de excavare.

    3. Lubrifiați săpătorul de şanţuri; consultați Lubrifierea săpătorului de șanțuri

    4. Verificați nivelul lubrifiantului din carcasa rulmentului; consultați Verificarea lubrifiantului pentru angrenaje din carcasa rulmentului.

    5. Verificați și strângeți toate șuruburile și piulițele. Reparați sau înlocuiți orice piesă deteriorată sau uzată.

    6. Asigurați-vă că toate cuplajele hidraulice sunt conectate împreună pentru a preveni contaminarea sistemului hidraulic.

    7. Vopsiţi toate suprafeţele zgâriate sau de metal gol. Vopseaua este disponibilă de la distribuitorul nostru autorizat.

    8. Depozitaţi săpătorul de şanţuri într-un spaţiu de depozitare sau garaj uscat şi curat. Acoperiţi săpătorul de şanţuri pentru a-l proteja şi a-l menține curat.