Inleiding

De sleuvenfreeskop is bedoeld voor gebruik met een Toro werktuigdrager, met diverse kettinggeleiders en kettingen. De kop is bedoeld voor het maken van sleuven in de grond, voor kabels en leidingen. De kop is niet bedoeld voor het bewerken van hard materiaal zoals hout of beton. Dit product gebruiken voor andere doeleinden dan het bedoelde gebruik kan gevaarlijk zijn voor u of voor omstanders.

Lees deze informatie zorgvuldig door, zodat u weet hoe u dit product op de juiste wijze moet gebruiken en onderhouden en om letsel en schade aan de machine te voorkomen. U bent verantwoordelijk voor het juiste en veilige gebruik van de machine.

Ga naar www.Toro.com voor documentatie over productveiligheid en bedieningsinstructies, informatie over accessoires, hulp bij het vinden van een dealer of om uw product te registreren

Als u service, originele Toro- onderdelen of aanvullende informatie nodig hebt, kunt u contact opnemen met een erkende servicedealer of met de klantenservice van Toro. U dient hierbij altijd het modelnummer en het serienummer van het product te vermelden. De locatie van het plaatje met het modelnummer en het serienummer van het product is aangegeven op Figuur 1. U kunt de nummers noteren in de ruimte hieronder.

Important: U kunt met uw mobiel apparaat de QR-code op het plaatje met het serienummer (indien aanwezig) scannen om toegang te krijgen tot de garantie, onderdelen en andere productinformatie.

g244478

Er worden in deze handleiding een aantal mogelijke gevaren en een aantal veiligheidsberichten genoemd met de volgende veiligheids­symbolen (Figuur 2), die duiden op een gevaarlijke situatie die zwaar lichamelijk letsel of de dood tot gevolg kan hebben als u de veiligheidsvoorschriften niet in acht neemt.

g000502

Er worden in deze handleiding twee woorden gebruikt om uw aandacht op bijzondere informatie te vestigen. Belangrijk attendeert u op bijzondere technische informatie en Opmerking duidt algemene informatie aan die bijzondere aandacht verdient.

Dit product voldoet aan alle relevante Europese richtlijnen. Zie voor meer informatie de inbouwverklaring aan het einde van deze handleiding.

Waarschuwing

CALIFORNIË

Proposition 65 Waarschuwing

Gebruik van dit product kan leiden tot blootstelling aan chemische stoffen waarvan de Staat Californië weet dat ze kanker, geboorteafwijkingen en andere schade aan het voortplantingssysteem veroorzaken.

Veiligheid

Gevaar

Mogelijk lopen er in uw werkgebied onder grond leidingen van nutsbedrijven. Als u deze beschadigt, kan dat elektrische schokken of een explosie veroorzaken.

Zorg dat de ondergrondse kabels en leidingen gemarkeerd worden op de locatie of in het werkgebied en ontwijk de gemarkeerde gebieden. Neem contact op met de plaatselijke markeringsdienst of het betreffende nutsbedrijf om de locatie te laten markeren (bel bijvoorbeeld in de Verenigde Staten 811 of in Australië 1100 voor de nationale markeringsdienst).

Algemene veiligheid

Volg altijd alle veiligheidsinstructies op om ernstig of mogelijk dodelijk letsel te voorkomen.

  • Overschrijd nooit het nominale werkvermogen, omdat de machine instabiel kan worden waardoor u de controle over de machine verliest.

  • Transporteer een werktuig niet met de armen omhooggebracht of uitgeschoven (indien van toepassing). Transporteer het werktuig altijd dicht bij de grond; zie Transportstand.

  • Zorg dat de ondergrondse kabels, leidingen en andere objecten gemarkeerd worden op de locatie of in het werkgebied en ga op deze plaatsen niet graven.

  • Lees deze Gebruikershandleiding en zorg ervoor dat u deze begrijpt voordat u de machine start.

  • Geef uw volledige aandacht als u de machine gebruikt. Zorg ervoor dat u met niets anders bezig bent waardoor u kunt worden afgeleid, anders kan er letsel ontstaan of kan eigendom worden beschadigd.

  • Laat kinderen of personen die geen instructie hebben ontvangen de machine nooit gebruiken.

  • Houd uw handen en voeten uit de buurt van de bewegende onderdelen en werktuigen.

  • Gebruik de machine enkel als de schermen en andere beveiligingsmiddelen aanwezig zijn en naar behoren werken.

  • Hou omstanders en huisdieren uit de buurt van de machine.

  • Stop de machine, schakel de machine uit en verwijder het sleuteltje voordat u onderhoudswerkzaamheden uitvoert, bijtankt of verstoppingen uit de machine verwijdert.

Onjuist gebruik of onderhoud van deze machine kan letsel tot gevolg hebben. Om het risico op letsel te verkleinen, dient u zich aan de volgende veiligheidsinstructies te houden en altijd op het veiligheidssymbool Graphic te letten, dat betekent Voorzichtig, Waarschuwing of Gevaar – instructie voor persoonlijke veiligheid. Niet-naleving van deze instructies kan leiden tot lichamelijk of dodelijk letsel.

Veiligheid op hellingen

  • Rij de machine heuvelopwaarts en heuvelafwaarts met het zware uiteinde naar de top van de heuvel gericht. De gewichtsverdeling verandert in functie van de werktuigen. Dit werktuig maakt de voorzijde van de machine tot het zware uiteinde.

  • Als u de armen van de lader omhoogbrengt of strekt (indien van toepassing) op een helling, heeft dit invloed op de stabiliteit van de machine. Houd de armen van de lader omlaag en ingetrokken als u op een helling rijdt.

  • Hellingen zijn de belangrijkste oorzaak dat de bestuurder de controle over de machine verliest en deze omkantelt. Dit kan leiden tot ernstig of dodelijke letsel. Gebruik van de machine op hellingen of oneffen terrein vereist altijd extra voorzichtigheid.

  • Stel uw eigen procedures en voorschriften op voor werken op hellingen. Als onderdeel van deze procedures moet u zeker het terrein onderzoeken om na te gaan op welke hellingen u de machine veilig kunt gebruiken. Gebruik altijd uw gezond verstand en uw beoordelingsvermogen wanneer u dit onderzoek uitvoert.

  • Verminder uw snelheid en wees extra voorzichtig op hellingen. De toestand van de grond kan van invloed zijn op de stabiliteit van de machine.

  • Niet starten of stoppen op een helling. Als de machine grip verliest, rijd de helling dan langzaam in een rechte lijn af.

  • Maak geen bochten op een helling. Als u een bocht moet maken, moet u dit langzaam doen en de zware kant van de machine heuvelopwaarts gericht houden.

  • Ga op een helling altijd langzaam en behoedzaam te werk. Verander niet plotseling de snelheid of de rijrichting van de machine.

  • Als u zich ongemakkelijk voelt wanneer u de machine op een helling gebruikt, maai die helling dan niet.

  • Let op kuilen, voren of bulten, omdat de kans bestaat dat de machine omslaat op ongelijk terrein. In hoog gras zijn obstakels niet altijd zichtbaar.

  • Wees voorzichtig als u op een natte ondergrond werkt. Als de machine grip verliest, kan deze gaan glijden.

  • Inspecteer het terrein om er zeker van te zijn dat de grond stabiel genoeg is om de machine te ondersteunen.

  • Wees voorzichtig als u de machine gebruikt in de buurt van:

    • Steile hellingen

    • Greppels

    • Dijken en taluds

    • Water

    De machine kan plotseling omslaan als een rupsband over de rand komt, of als de rand instort. Houd een veilige afstand tussen de machine en een gevarenzone aan.

  • U mag geen werktuigen verwijderen of aankoppelen op een helling.

  • Parkeer de machine niet op een helling.

Veilig werken met de sleuvenfrees

  • Houd uw handen, voeten en andere lichaamsdelen en kleding uit de buur van de draaiende tanden, transportschroef en andere onderdelen.

  • Voor eenheden met wielen moet u het contragewicht monteren op de tractie-eenheid wanneer u het werktuig gebruikt.

  • Als de graafarm (kettinggeleider) langer is dan 61 cm moet u een verlenging van de veiligheidsstang monteren.

  • Kijk achterom en omlaag voordat u achteruitrijdt om er zeker van te zijn dat de weg vrij is.

  • Stop de graafketting wanneer u niet aan het graven bent.

  • Laat steeds het werktuig zakken en schakel de machine uit wanneer u de bestuurdersplaats verlaat.

  • Verwijder grond van de sleuvenfrees voordat u de machine transporteert.

Veiligheid tijdens onderhoud en opslag

  • Controleer regelmatig of alle bevestigingen vastzitten en het veilig is om de installatie te gebruiken.

  • Raadpleeg deze Gebruikershandleiding voor belangrijke details als u de machine gedurende lange tijd gaat stallen.

  • Zorg ervoor dat de veiligheids- en instructiestickers in goede staat zijn en vervang ze indien nodig.

Veiligheids- en instructiestickers

Graphic

Veiligheidsstickers en veiligheidsinstructies zijn gemakkelijk zichtbaar voor de bestuurder en bevinden zich bij plaatsen waar gevaar kan ontstaan. Vervang alle beschadigde of ontbrekende stickers.

decal99-9952
decal99-9953
decal115-1497
decal133-8061

Montage

Monteren van de graafarm en graafketting

Benodigde onderdelen voor deze stap:

Graafarm (afzonderlijk verkrijgbaar)1
Ketting (afzonderlijk verkrijgbaar)1
  1. Hef de sleuvenfrees ongeveer 15 cm op boven de grond.

  2. Zet de motor af en haal het sleuteltje uit het contact.

  3. Verwijder de moer en bout waarmee de afvoerschroef bevestigd is en verwijder de afvoerschroef (Figuur 3).

    Note: Bewaar de bouten en moeren voor hermontage later.

    g244576
  4. Verwijder de 2 bouten (⅝" x 3½"), 2 moeren (⅝"), en 2 dubbele onderlegringen van de zijkanten van de graafarm (Figuur 3).

  5. Maak de instelbout en contramoer los (Figuur 3).

  6. Schuif de graafarm over de arm van de aandrijfkop.

  7. Monteer de bouten, moeren, en dubbele onderlegringen die u eerder van de graafarm hebt verwijderd, maar trek ze nog niet aan.

  8. Als de ketting niet doorlopend verbonden is: verbind de schakels door de gaffelpen (meegeleverd met de ketting) door de schakels te drukken of hameren.

    Belangrijk: Om buigen van de schakels te voorkomen moet u blokken onder en tussen de schakels plaatsen bij het inhameren van de gaffelpen.

  9. Zet de gaffelpen vast met de borgpen die met de ketting is meegeleverd.

  10. Plaats de graafketting over de aandrijfas van de schroef en op het kettingwiel, verzeker dat de graaftanden op de bovenkant van de graafarm naar voren wijzen.

  11. Plaats het bovenste deel van de ketting op de graafarm, trek de ketting dan om de rol aan het uiteinde van de graafarm.

  12. Schroef de instelbout in de graafarm totdat de ketting aan de onderkant van de graafarm 3,8 tot 6,3 cm speling heeft.

  13. Draai de contramoer tegen de instelbout en draai deze vast tegen de graafarm.

  14. Draai de 2 bouten en moeren van de graafarm aan met 183 tot 223 N∙m.

Monteren van veiligheidsstang

Benodigde onderdelen voor deze stap:

Veiligheidsstang1
Verlenging van de veiligheidsstang (alleen voor graafarmen langer dan 61 cm)1
Bouten (alleen voor graafarmen langer dan 61 cm)2
Borgmoeren (alleen voor graafarmen langer dan 61 cm)2
  1. Verwijder de bouten, onderlegringen en flensmoeren uit de bovenste linkerhoek van het frame van de sleuvenfrees (Figuur 4).

    g244621
  2. Gebruik de eerder verwijderde bevestigingsmiddelen om de veiligheidsstang te monteren zoals in Figuur 4.

  3. Draai de bouten en moeren aan met 257 tot 311 N·m.

  4. Als uw graafarm langer is dan 61 cm, plaats de verlenging van de veiligheidsstang (met de graafarm meegeleverd) dan op het uiteinde van de veiligheidsstang en bevestig deze met de 2 bouten en borgmoeren meegeleverd met de verlenging (Figuur 5).

    g244620

Monteren van afvoerschroef

Voordat u de sleuvenfrees in gebruik neemt moet u de afvoerschroef monteren en afstellen zodat deze goed werkt met de gebruikte graafketting. Als de afvoerschroef niet goed wordt afgesteld kan dit leiden tot beschadiging van de sleuvenfrees.

  1. Gebruik de bout en moer die u eerder uit de afvoerschroef verwijderd heeft om deze in de juiste gaten te monteren, zoals hieronder beschreven:

    NB: Zie (Figuur 6) bij het uitvoeren van deze procedure.

    • Configuratie met ketting van 10 cm

      Gebruik het gat het dichtst bij het blad van de schroef, in het uiteinde van de schroef dat 2 gaten heeft, verbind de schroef met het binnenste gat op de as.

    • Configuratie met ketting van 15 cm

      Gebruik het gat het verst van het blad van de schroef, in het uiteinde van de schroef dat 2 gaten heeft, verbind de schroef met het binnenste gat op de as.

    • Configuratie met ketting van 20 cm

      Gebruik het uiteinde van de schroef dat 1 gat heeft, verbind de schroef met het binnenste gat op de as.

    • Configuratie met ketting van 25 of 30 cm

      Gebruik het uiteinde van de schroef dat 1 gat heeft, verbind de schroef met het buitenste gat op de as.

    g414078
  2. Draai de bout en de moer aan met 101 N∙m.

Controleren van het oliepeil in het lagerhuis

Voordat u de sleuvenfrees in gebruik neemt moet u controleren dat het lagerhuis met olie gevuld is, zie Controleren van het oliepeil in het lagerhuis.

Algemeen overzicht van de machine

Note: Specificaties en ontwerp kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.

Breedte, met 91 cm graafarm89 cm
Lengte, met 91 cm graafarm165 cm
Hoogte, met 91 cm graafarm61 cm
Gewicht, met 91 cm graafarm177 kg
Maximale sleufdiepte, met 61 cm graafarm 61 cm met graafarm onder een hoek van 65 graden
Maximale sleufdiepte, met 91 cm graafarm91 cm met graafarm onder een hoek van 65 graden
Maximale sleufdiepte, met 122 cm graafarm122 cm met graafarm onder een hoek van 65 graden

Om de beste prestaties te verkrijgen en ervoor te zorgen dat de veiligheidscertificaten van de machine blijven gelden, moet u ter vervanging altijd originele onderdelen en accessoires van Toro aanschaffen. Gebruik ter vervanging nooit onderdelen en accessoires van andere fabrikanten, omdat dit gevaarlijk kan zijn en de productgarantie kan tenietdoen.

Gebruiksaanwijzing

Bepaal vanuit de normale bedieningspositie de linker- en rechterzijde van de machine.

Monteren en verwijderen van het werktuig

Raadpleeg de Gebruikershandleiding van de tractie-eenheid voor montage- en demontageprocedure.

Important: Voordat u het werktuig monteert, moet u de machine op een horizontaal oppervlak plaatsen, ervoor zorgen dat de bevestigingsplaten vrij van vuil zijn en controleren of de pennen onbelemmerd ronddraaien. Als de pennen niet vrij ronddraaien, moeten ze gesmeerd worden.

Note: Gebruik altijd de tractie-eenheid om het werktuig op te tillen en te verplaatsen.

Waarschuwing

Als de snelkoppelingspennen niet volledig in de bevestigingsplaten zitten, bestaat de kans dat het werktuig van de machine valt, waardoor u of omstanders bekneld kunnen raken.

Zorg ervoor dat de snelkoppelingspennen volledig in de bevestigingsplaten zitten.

Waarschuwing

Hydraulische vloeistof die onder druk ontsnapt, kan door de huid heen dringen en letsel veroorzaken. Vloeistof die in de huid is geïnjecteerd, dient binnen enkele uren operatief te worden verwijderd door een arts die bekend is met deze vorm van verwondingen, omdat er anders gangreen kan ontstaan.

  • Controleer of alle hydraulische slangen en leidingen in goede staat verkeren en alle hydraulische aansluitingen en fittings stevig vastzitten voordat u druk zet op het hydraulische systeem.

  • Houd lichaam en handen uit de buurt van kleine lekgaten of spuitmonden waaruit onder hoge druk hydraulische vloeistof ontsnapt.

  • U kunt lekken in het hydraulische systeem opsporen met behulp van karton of papier; doe dit nooit met uw handen.

Voorzichtig

Hydraulische koppelingen, hydraulische leidingen/kleppen en hydraulische vloeistof kunnen heet zijn. U kunt zich verbranden als u hete onderdelen aanraakt.

  • Draag handschoenen als u werkt aan de hydraulische koppelingen.

  • Laat de machine afkoelen voordat u de hydraulische onderdelen aanraakt.

  • Zorg ervoor dat u niet in aanraking komt met gemorste hydraulische vloeistof.

Graven van een sleuf

  1. Als uw tractie-eenheid een snelheidskeuzehendel heeft, zet deze dan op LANGZAAM (schildpad symbool) en start de motor dan.

  2. Trek de hendel van de hulphydrauliek naar u toe om de sleuvenfrees in te schakelen.

  3. Laat de sleuvenfrees langzaam naar beneden zakken, zodat de graafarm en graafketting parallel met de grond staan.

  4. Breng de neus van de graafarm en ketting in de grond door de sleuvenfrees langzaam enkele centimeters van de grond te heffen terwijl u de neus geleidelijk in de grond kantelt.

  5. Als de graafarm zich in de grond bevindt, onder een hoek van 45 tot 60 graden, laat de sleuvenfrees dan langzaam zakken totdat de afvoerschroef zich vlak boven het grondoppervlak bevindt.

  6. Verzeker dat alle onderdelen van de sleuvenfrees goed werken.

  7. Rij de tractie-eenheid langzaam achteruit om de sleuf langer te maken.

    Note: Als u te snel rijdt zal de machine vastlopen. In dat geval moet u de graafarm iets hoger zetten, vooruit rijden, of de ketting kort in de andere richting laten lopen.

  8. Aan het eind van het werk heft u de sleuvenfrees en graafarm uit de sleuf door het werktuig naar achteren te kantelen. Stop de sleuvenfrees dan door de hendel van de hulphydrauliek op Neutraal te zetten.

Zijmontage van de sleuvenfrees

U kunt de sleuvenfrees aan de rechterkant van het frame monteren om dicht bij gebouwen en andere obstakels te werken.

  1. Laat de sleuvenfrees op de grond zakken, schakel de parkeerrem in (indien aanwezig), schakel de motor uit, en verwijder het contactsleuteltje.

  2. Koppel de hydraulische leidingen los van de sleuvenfrees.

    Waarschuwing

    Hydraulische vloeistof die onder druk ontsnapt, kan door de huid heen dringen en letsel veroorzaken. Vloeistof die in de huid is geïnjecteerd, dient binnen enkele uren operatief te worden verwijderd door een arts die bekend is met deze vorm van verwondingen, omdat er anders gangreen kan ontstaan.

    • Houd lichaam en handen uit de buurt van kleine lekgaten of spuitmonden waaruit onder hoge druk hydraulische vloeistof ontsnapt.

    • U kunt lekken in het hydraulische systeem opsporen met behulp van karton of papier; doe dit nooit met uw handen.

  3. Verwijder de 6 bouten waarmee de freeskop op het frame is gemonteerd (Figuur 7).

    g244771
  4. Monteer het frame nu aan de linkerkant, lijn de gaten in de rechterkant van het frame uit met de in de freeskop.

  5. Monteer de kop op het frame met de 6 bouten die u eerder heeft verwijderd (Figuur 8).

    g244770
  6. Draai de bouten vast met 257 tot 311 N·m.

  7. Verwijder de bout (⅝" x 3"), 2 bouten (⅝ x 4"), 3 onderlegringen, en 3 moeren van de veiligheidsstang en verwijder de stang.

  8. Verwijder de 2 bouten (⅝" x 3"), 2 onderlegringen, en 2 moeren waarmee de rechterkant van het bovenste frame bevestigd is en zet ze over frame en zet ze over naar de overeenkomstige gaten links (Figuur 9).

    g244769
  9. Monteer de veiligheidsstang boven de freesketting met de 3 bouten, onderlegringen en flensmoeren die eerder verwijderd zijn (Figuur 9).

  10. Draai alle 5 bouten en moeren aan met 257 tot 311 N·m.

  11. Zet de slangen over van de slanggeleider aan de bovenkant van de sleuvenfrees naar de slanggeleider aan de linkerkant (Figuur 7).

Transportstand

Bij het transporteren van het werktuig moet u dit zo laag mogelijk boven de grond houden, niet meer dan 15 cm boven de grond. Kantel het werktuig naar achteren.

g245257

Transporteren van de sleuvenfrees op een aanhanger

Plaats de sleuvenfrees op een geschikte aanhanger of voertuig. Sjor de sleuvenfrees goed vast op de aanhanger of het voertuig met sjorbanden die geschikt zijn voor het gewicht van het werktuig en toepassing op de openbare weg.

Tips voor bediening en gebruik

  • Verwijder afval, takken rotsen en steen uit het werkgebied voordat u de sleuf gaat frezen, om schade aan de apparatuur te voorkomen.

  • Start het sleufgraven altijd met de laagst mogelijke rijsnelheid. Verhoog de snelheid als de omstandigheden dit toelaten.

  • Zet de gashendel altijd volledig open (maximaal motortoerental) bij het graven van een sleuf.

  • Rij bij het graven van de sleuf altijd achteruit.

  • Transporteer de sleuvenfrees nooit met de laadarmen in de geheven stand. Hou de armen laag, en sleuvenfrees naar boven gekanteld.

  • Tijdens het frezen moet de afvoerschroef zich vlak boven het oorspronkelijke grondoppervlak bevinden zodat de grond zo goed mogelijk word afgevoerd.

  • Frees onder een hoek van 45 tot 60 graden voor het beste resultaat.

  • Om de sleuf sneller te frezen regelt u de diepte door de laadarmen regelmatig bij te stellen.

  • Als uw tractie-eenheid een snelheidskeuzehendel heeft, zet deze dan op LANGZAAM (schildpad symbool).

  • Als uw tractie-eenheid een stroomverdeler heeft (sommige tractie-eenheden met wielen), zet deze dan ongeveer in de 10 uur stand.

  • Als de sleuvenfrees in de grond vastloopt, duw de hendel van de hulphydrauliek dan geheel naar voren om de draairichting van de ketting om te keren. Als de ketting los gekomen is trekt u de hendel weer naar achteren en gaat u door met frezen.

  • Als de gegraven sleuf schoner moet zijn dan mogelijk is met de sleuvenfrees kunt u bij uw dealer een veeghulpstuk ('crumber') aanschaffen. Het veeghulpstuk wordt op de sleuvenfrees gemonteerd en veegt de sleuf schoon tijdens het frezen.

  • Om de kwaliteit van sleuven met een diepte van minder dan 61 cm te verbeteren kunt u de graafarm van 61 cm op de sleuvenfrees monteren.

Onderhoud

Aanbevolen onderhoudsschema

OnderhoudsintervalOnderhoudsprocedure
Bij elk gebruik of dagelijks
  • Smeren van de sleuvenfrees.
  • Controleer de graafarm op slijtage.
  • Om de 25 bedrijfsuren
  • Het oliepeil in de tandwielkast controleren.
  • Instellen van de spanning van de graafketting.
  • Controleer de graafarm op slijtage.
  • Om de 200 bedrijfsuren
  • De tandwielolie vervangen.
  • Vóór de stalling
  • Smeren van de sleuvenfrees.
  • Het oliepeil in de tandwielkast controleren.
  • Voorzichtig

    Als u het sleuteltje in het contact laat, bestaat de kans dat iemand de motor per ongeluk start waardoor u en andere omstanders ernstig letsel kunnen oplopen.

    Verwijder het sleuteltje uit het contact voordat u onderhoudswerkzaamheden uitvoert aan de machine.

    Smeren van de sleuvenfrees

    OnderhoudsintervalOnderhoudsprocedure
    Bij elk gebruik of dagelijks
  • Smeren van de sleuvenfrees.
  • Vóór de stalling
  • Smeren van de sleuvenfrees.
  • Smeer de 2 nippels, aangegeven in Figuur 11 en Figuur 12, elke dag, en direct na het wassen van de machine.

    Type smeermiddel: Universeel smeervet

    1. Plaats de machine op een horizontaal vlak, schakel de hendel voor hulphydrauliek uit, laat het werktuig zakken en stel de parkeerrem in werking (indien aanwezig).

    2. Zet de motor af en haal het sleuteltje uit het contact

    3. Reinig de smeernippels met een doek.

    4. Sluit een smeerpistool aan op elke smeernippel.

    5. Spuit vet in de nippels totdat er nieuw vet bij de lagers naar buiten komt.

    6. Overtollig vet wegvegen.

      g244994
      g244995

    Vervangen van de olie in het lagerhuis

    OnderhoudsintervalOnderhoudsprocedure
    Om de 25 bedrijfsuren
  • Het oliepeil in de tandwielkast controleren.
  • Om de 200 bedrijfsuren
  • De tandwielolie vervangen.
  • Vóór de stalling
  • Het oliepeil in de tandwielkast controleren.
  • Controleren van het oliepeil in het lagerhuis

    Type olie: SAE 90-140 API service GL-4 of GL-5

    Inhoud: 0,5 L

    1. Plaats de machine op een horizontaal vlak, schakel de hendel voor hulphydrauliek uit, laat het werktuig zakken en stel de parkeerrem in werking (indien aanwezig).

    2. Kantel de sleuvenfrees zodat de graafarm parallel staat aan het grondoppervlak.

    3. Zet de motor af en haal het sleuteltje uit het contact

    4. Maak de omgeving van de vuldop op het lagerhuis schoon (Figuur 13).

      g244664
    5. Verwijder de vuldop (Figuur 13).

    6. Kijk in het gat en controleer het peil van de olie in het lagerhuis.

      Note: De olie moet de onderkant van het vulgat bereiken. Zo niet, vul dan olie bij.

    7. Plaats de dop weer en draai deze aan met 20 tot 23 N∙m.

    De tandwielolie vervangen

    1. Plaats de machine op een horizontaal vlak, schakel de hendel voor hulphydrauliek uit, laat het werktuig zakken en stel de parkeerrem in werking (indien aanwezig).

    2. Zet de motor af en haal het sleuteltje uit het contact

    3. Maak de omgeving van de vuldop op het lagerhuis schoon (Figuur 13).

    4. Verwijder de vuldop (Figuur 13).

    5. Hef de sleuvenfrees op tot de graafarm verticaal staat. Laat de olie uit het vulgat in een opvangvat stromen.

    6. Zet de sleuvenfrees weer op de grond.

    7. Vul het lagerhuis met olie tot de olie uit het vulgat stroomt.

    8. Plaats de dop weer en draai deze aan met 20 tot 23 N∙m.

    Instellen van de spanning van de graafketting

    OnderhoudsintervalOnderhoudsprocedure
    Om de 25 bedrijfsuren
  • Instellen van de spanning van de graafketting.
  • Zet de sleuvenfrees parallel aan het grondoppervlak, verzeker dat er 3,8 tot 6,3 cm ruimte is tussen de onderkant van de graafarm en de bovenkant van het onderste deel van de ketting. Zo niet stel de spanning van de ketting dan in:

    Important: Span de ketting niet te veel aan. Een te hoge kettingspanning kan leiden tot schade aan de aandrijving.

    1. Parkeer de machine op een vlakke ondergrond, schakel de hendel van de hulphydrauliek uit, laat het werktuig zakken, kantel het zodat de graafarm parallel met het grondoppervlak staat. Stel de parkeerrem in werking (indien aanwezig).

    2. Zet de motor af en haal het sleuteltje uit het contact

    3. Maak de 2 bouten en moeren los waarmee de graafarm aan de arm van de machine is bevestigd (Figuur 3).

    4. Maak de contramoer van de instelbout los (Figuur 3).

    5. Draai de instelbout naar binnen of naar buiten om de gewenste spanning te bereiken.

    6. Draai de contramoer vast.

    7. Draai de 2 bouten en moeren van de graafarm aan met 183 tot 223 N·m.

    Omkeren van een versleten graafarm

    OnderhoudsintervalOnderhoudsprocedure
    Om de 25 bedrijfsuren
  • Controleer de graafarm op slijtage.
  • Controleer de onderkant van de graafarm op slijtage. Als deze versleten is volg dan de onderstaande stappen:

    Note: Als de graafarm al een keer omgekeerd is, vervang deze dan als beide kanten versleten zijn.

    1. Plaats de machine op een horizontaal vlak, schakel de hendel voor hulphydrauliek uit, laat het werktuig zakken en stel de parkeerrem in werking (indien aanwezig).

    2. Zet de motor af en haal het sleuteltje uit het contact

    3. Verwijder de 2 bouten en moeren waarmee de graafarm aan de arm van de machine is bevestigd (Figuur 3).

    4. Maak de contramoer van de instelbout in de graafarm los (Figuur 3).

    5. Draai de instelbout los totdat u de ketting van de graafarm kunt nemen (Figuur 3).

    6. Neem de ketting van het aandrijftandwiel en de graafarm.

    7. Verwijder de graafarm, keer deze om zodat de voormalige onderkant nu boven zit (als de graafarm al een keer omgekeerd is, vervang deze dan), en monteer de graafarm weer.

    8. Monteer de moeren, bouten, en onderlegringen van de graafarm.

    9. Plaats de ketting over het kettingwiel en de voorrol.

    10. Stel de spanning van de ketting in, zie Instellen van de spanning van de graafketting .

    Vervangen van de graaftanden

    OnderhoudsintervalOnderhoudsprocedure
    Bij elk gebruik of dagelijks
  • Controleer de graafarm op slijtage.
  • Vanwege de zware belasting van de freestanden moeten deze regelmatig worden vervangen.

    Om een tand te vervangen verwijdert u de moeren en bouten van de tand, verwijdert u de tand, en monteert u een nieuwe tand op dezelfde plaats. Haal de bouten van de tanden aan met 37 tot 45 N·m.

    g245068

    Vervangen van het aandrijf-tandwiel

    Na verloop van tijd zal het aandrijf-tandwiel slijten, vooral bij gebruik in zand of klein. In dat geval zal de graafketting slippen. Als de ketting slipt, vervang het kettingwiel dan als volgt:

    1. Plaats de machine op een horizontaal vlak, schakel de hendel voor hulphydrauliek uit, laat het werktuig zakken en stel de parkeerrem in werking (indien aanwezig).

    2. Hef de sleuvenfrees tot een paar centimeter boven het grondoppervlak.

    3. Zet de motor af en haal het sleuteltje uit het contact

    4. Verwijder de afvoerschroef (Figuur 15).

      g244973
    5. Maak de 2 bouten en moeren los waarmee de graafarm aan de arm van de machine is bevestigd (Figuur 3).

    6. Maak de contramoer van de instelbout in de graafarm los (Figuur 3).

    7. Draai de instelbout los totdat u de ketting van de graafarm kunt nemen (Figuur 3).

    8. Neem de ketting van het kettingwiel.

    9. Verwijder de zes bouten waarmee het kettingwiel gemonteerd is (Figuur 15).

    10. Verwijder het kettingwiel en gooi het weg (Figuur 15).

    11. Reinig het montagevlak van het kettingwiel op de sleuvenfrees.

    12. Schuif het nieuwe kettingwiel op de al zoals in (Figuur 15).

      Important: De pijl op het oppervlak van het kettingwiel moet vanaf de rechterkant van de sleuvenfrees zichtbaar zijn en moet naar rechts (met de klok mee) wijzen. Zo niet, keer het kettingwiel dan om.

    13. Draai de zes bouten van het kettingwiel handvast (Figuur 15).

    14. Draai de bouten langzaam vast, ga hierbij steeds rond het kettingwiel totdat alle bouten zijn aangetrokken met 129 tot 155 N·m.

      Important: Draai elke bout eerst half aan, ga rondom langs de 6 bouten, en dan weer langs elke bout en trek deze aan tot de specificaties in stap 13.

    15. Plaats de graafketting over de aandrijfas van de schroef en op het kettingwiel, verzeker dat de graaftanden naar voren wijzen op de bovenkant van de graafarm.

    16. Plaats het bovenste deel van de ketting op de graafarm, trek de ketting dan om de rol aan het uiteinde van de graafarm.

    17. Schroef de instelbout in de graafarm totdat de ketting aan de onderkant van de graafarm 3,8 tot 6,3 cm speling heeft.

    18. Draai de contramoer tegen de instelbout en draai deze vast tegen de graafarm.

    19. Draai de 2 bouten en moeren van de graafarm aan met 183 tot 223 N∙m.

    20. Monteer de afvoerschroef, zie Monteren van afvoerschroef.

    Stalling

    1. Voordat de machine langdurig wordt gestald moet vervuiling van het werktuig worden verwijderd.

    2. Controleer de toestand van de graafketting. Stel de spanning van de graafketting in, zie Instellen van de spanning van de graafketting . Vervang versleten of beschadigde tanden; zie Vervangen van de graaftanden.

    3. Smeren de sleuvenfrees; zie Smeren van de sleuvenfrees

    4. Controleer het oliepeil in het lagerhuis; zieControleren van het oliepeil in het lagerhuis.

    5. Controleer alle bouten, schroeven en moeren en draai deze vast. Versleten of beschadigde delen repareren of vervangen.

    6. Controleer of alle hydraulische koppelingen goed bevestigd zijn teneinde contaminatie van het hydraulische systeem te voorkomen.

    7. Werk alle krassen en beschadigingen van de lak bij. Bijwerklak is verkrijgbaar bij een erkende servicedealer.

    8. Stal de sleuvenfrees in een schone, droge garage of opslagruimte. Dek de sleuvenfrees af om deze te beschermen en schoon te houden.