Uvod

Ta puhalnik je namenjen za domačo uporabo za premikanje listnatih odpadkov na prostem. Uporablja se z litij-ionskim akumulatorjem Toro Flex-Force, model 81820, 81825, 81850, 81860 ali 81875. Uporaba izdelka za nepredvidene namene je lahko nevarna za vas in navzoče osebe.

Podrobno preberite te informacije, da se seznanite s pravilnim upravljanjem in vzdrževanjem ter preprečite telesne poškodbe in poškodbe stroja. Za pravilno in varno upravljanje izdelka ste odgovorni sami.

Če potrebujete več informacij, vključno z nasveti glede varnosti, gradivom za usposabljanje za uporabo, podatki o dodatni opremi in pomočjo pri iskanju prodajalca oziroma želite registrirati izdelek, obiščite spletno mesto www.Toro.com.

Model 51825T nima priloženega akumulatorja ali polnilnika.

Graphic

Za pomoč se obrnite na www.Toro.com/support za videoposnetke z navodili ali na pooblaščenega servisnega zastopnika, preden vrnete izdelek.

Varnost

OPOZORILO – pri uporabi električnega vrtnarskega aparata vedno upoštevajte osnovne varnostne ukrepe za preprečevanje nevarnosti požara, električnega udara in telesnih poškodb, vključno z naslednjim:

POMEMBNA VARNOSTNA

NAVODILA

I. Usposabljanje

  1. Upravljavec aparata je odgovoren za vse nesreče ali nevarnosti, ki jih povzroči drugim osebam ali lastnini drugih oseb.

  2. Ne dovolite otrokom, da bi uporabljali aparat, akumulator ali polnilnik oziroma da bi se igrali z njimi. Lokalni predpisi lahko omejujejo starost upravljavca.

  3. Ljudje z zmanjšanimi fizičnimi, senzoričnimi ali mentalnimi zmožnostmi oziroma brez izkušenj in znanja ne smejo uporabljati aparata, akumulatorja ali polnilnika, razen če prejmejo navodila za varno uporabo ali so med uporabo pod nadzorom in razumejo nevarnosti pri uporabi.

  4. Pred uporabo aparata, akumulatorja in polnilnika preberite vsa navodila in previdnostne oznake na teh izdelkih.

  5. Seznanite se s krmilnimi mehanizmi in pravilno uporabo aparata, akumulatorja in polnilnika.

II. Priprava

  1. Drugim navzočim osebam in otrokom ne dovolite vstopa v območje delovanja stroja.

  2. Uporabljajte samo akumulator, ki ga je določilo podjetje Toro. Uporaba druge dodatne opreme in priključkov lahko poveča nevarnost poškodb in požara.

  3. Priklop polnilnika v vtičnico, ki ni pod napetostjo med 100 in 240 V, lahko povzroči požar ali električni udar. Polnilnika za akumulatorje ne priključite v vtičnico, ki ni pod napetostjo od 100 do 240 V. Za drugačen priklop po potrebi uporabite adapter vtiča z ustrezno konfiguracijo za električno vtičnico.

  4. Ne uporabljajte poškodovanega ali spremenjenega akumulatorja ali polnilnika, saj lahko pride do nepredvidljivega delovanja, ki lahko povzroči požar, eksplozijo ali nevarnost poškodbe.

  5. Če je napajalni kabel polnilnika poškodovan, se obrnite na pooblaščenega serviserja, da ga zamenja.

  6. Ne uporabljajte baterij, ki niso namenjene polnjenju.

  7. Akumulator polnite samo s polnilnikom za akumulatorje, ki ga je določilo podjetje Toro. Polnilnik, ki je primeren za en tip akumulatorja, lahko povzroči nevarnost požara, če ga uporabljate z drugim akumulatorjem.

  8. Akumulator obvezno polnite v dobro prezračevanem prostoru.

  9. Akumulatorja ali polnilnika ne izpostavljajte ognju ali temperaturi nad 68 °C.

  10. Upoštevajte navodila za polnjenje in ne polnite akumulatorja izven temperaturnega razpona, navedenega v navodilih. V nasprotnem primeru lahko pride do poškodbe akumulatorja in večje nevarnosti požara.

  11. Aparata ne smete uporabljati, če vse varnostne zaščitne naprave in ščitniki niso nameščeni na aparat in ne delujejo pravilno.

  12. Primerno se oblecite – nosite ustrezna zaščitna oblačila, vključno z zaščitnimi očali, dolgimi hlačami, zaščitno in protizdrsno obutvijo ter opremo za zaščito sluha. Spnite dolge lase in ne nosite ohlapnega nakita, ki bi se lahko zataknil v premične dele. Če delate v prašnih pogojih, nosite masko za zaščito pred prahom.

III. Uporaba

  1. Izogibajte se nevarnim okoljem – aparata ne uporabljajte v dežju ali na vlažnih ali mokrih lokacijah.

  2. Uporabite ustrezen aparat za svoj namen uporabe – uporaba aparata za namene, za katere ni predviden, se lahko izkaže za nevarno za vas in druge.

  3. Preprečite nenameren zagon – prepričajte se, da je stikalo v položaju za IZKLOP, preden aparat priklopite na akumulator in ga uporabite. Aparata ne prenašajte s prstom na stikalu in ga ne napajajte, ko je stikalo v položaju za VKLOP.

  4. Aparat uporabljajte le pri ustrezni dnevni svetlobi ali dobri umetni osvetlitvi.

  5. Odstranite akumulator iz aparata, preden ga nastavite ali zamenjate dodatno opremo.

  6. Rok in nog ne približujte odprtini in premikajočim se delom.

  7. Izklopite aparat, odstranite akumulator iz aparata in počakajte, da se vsi premiki zaustavijo, preden aparat nastavite, servisirate, očistite ali shranite.

  8. Odstranite akumulator iz aparata, če ga pustite brez nadzora.

  9. Aparata ne premikajte na silo – pustite aparat, da dela z lastno hitrostjo, saj bo tako najbolj učinkovit.

  10. Ne iztegujte se predaleč – vedno bodite v stabilnem položaju in pazite na ravnotežje, zlasti na pobočjih. Z aparatom hodite; nikoli ne tecite.

  11. Ostanite pozorni – pazite, kaj delate, in pri uporabi aparata uporabljajte zdravo pamet. Ne uporabljajte aparata, če ste bolni, utrujeni ali pod vplivom alkohola oziroma drog.

  12. Prepričajte se, da v prezračevalnih odprtinah ni smeti.

  13. Ne vstavljajte predmetov v odprtino in ne uporabljajte aparata z zamašeno odprtino. Odprtina naj bo brez prahu, vlaken, las ali česar koli drugega, kar bi lahko zmanjšalo pretok zraka.

  14. Pri čiščenju stopnišč z aparatom bodite še posebej previdni.

  15. Pri neustreznih pogojih uporabe lahko iz akumulatorja brizga tekočina. Izogibajte se stiku z njo. V primeru nenamernega stika s tekočino sperite tekočino z vodo. Če tekočina pride v stik z očmi, poiščite zdravniško pomoč. Tekočina, ki je izvržena iz akumulatorja, lahko povzroči draženje ali opekline.

  16. SVARILO – nepravilno ravnanje z akumulatorjem lahko povzroči nevarnost požara ali kemičnih opeklin. Akumulatorja ne razstavljajte. Akumulatorja ne segrevajte nad 68 °C in ga ne sežigajte. Akumulator zamenjajte samo z originalnim akumulatorjem Toro. Uporaba drugega akumulatorja lahko povzroči požar ali eksplozijo. Akumulatorji morajo biti izven dosega otrok in v originalni embalaži, dokler jih ne uporabljate.

IV. Vzdrževanje in shranjevanje

  1. Skrbno vzdržujte aparat – naj bo čist in v dobrem stanju za najboljšo učinkovitost in zmanjšanje tveganja poškodb. Sledite navodilom za mazanje in menjavo dodatne opreme. Ročaji naj bodo čisti, suhi ter brez olja in masti.

  2. Če akumulatorja ne uporabljate, pazite, da v njegovi bližini ne bo kovinskih predmetov, kot so sponke, kovanci, ključi, žeblji ali vijaki, ki bi lahko ustvarili stik med poli. Kratki stik polov akumulatorja lahko povzroči opekline ali požar.

  3. Rok in nog ne približujte premikajočim se delom.

  4. Izklopite aparat, odstranite akumulator iz aparata in počakajte, da se vsi premiki zaustavijo, preden aparat nastavite, servisirate, očistite ali shranite.

  5. Preverite, ali so kateri deli aparata poškodovani – če najdete poškodovano varovalo ali drug del, preverite, ali še pravilno deluje. Preverite, ali so na stroju napačno poravnani ali ujeti premični deli, zlomljeni deli ali nosilci oziroma druga stanja, ki lahko vplivajo na delovanje stroja. Če ni drugače navedeno v navodilih, naj poškodovano varovalo ali del zamenja pooblaščeni serviser.

  6. Vsi pritrdilni elementi na aparatu naj bodo tesno pritrjeni.

  7. Ne poskušajte servisirati ali popravljati aparata, akumulatorja ali polnilnika akumulatorja, razen kot je navedeno v navodilih. Zaradi zagotavljanja varnosti vzdrževanja izdelka naj pooblaščeni serviser izvede servis z uporabo enakih nadomestnih delov.

  8. Aparat, ki ni v uporabi, hranite v zaprtih prostorih, na suhem, varnem in zunaj dosega otrok.

  9. Akumulatorja ne vrzite v ogenj. Celica lahko eksplodira. Upoštevajte lokalne predpise glede posebnih navodil za odstranjevanje.

TA NAVODILA

NAVODILA

Nalepke z varnostnimi opozorili in navodili

Graphic

Varnostne nalepke in nalepke z navodili so nameščene v bližini vseh nevarnih predelov in dobro vidne upravljavcu. Poškodovane in manjkajoče varnostne nalepke nadomestite z novimi.

decal140-8498

Nastavitve

Sestavljanje puhalnika

Deli potrebni za ta postopek:

Cev puhalnika1

Potisnite cev puhalnika na ohišje puhalnika. Morda boste morali pritisniti na zaskočni zapah cevi, da se cev puhalnika zaskoči (Diagram 1).

g273147

Pregled izdelka

g335835
Model51825T
Nazivna napetostEnosmerni tok z največ 60 V, nazivna 54 V med uporabo
Vrsta polnilnika81802 ali 81805
Vrsta akumulatorja81820, 81825, 81850, 81860, ali 81875

Primerni temperaturni razponi

Akumulator polnite/hranite pri5 °C do 40 °C*
Akumulator uporabljajte pri–30 °C do 49 °C*
Uporabite puhalnik pri0 °C do 49 °C

*Čas polnjenja se bo podaljšal, če akumulatorja ne polnite v tem razponu.

Orodje, akumulator in polnilnik akumulatorja shranjujte v zaprtem, suhem prostoru.

Delovanje

Opozorilo

Puhalnik lahko vrže ostanke v zrak ter tako povzroči resne telesne poškodbe vas ali drugih navzočih oseb.

  • Ne pihajte trdih predmetov, kot so žeblji ali vijaki.

  • Puhalnika ne uporabljajte v bližini navzočih oseb ali domačih živali.

  • Pazite na smer pihanja (tj. pihajte stran od navzočih oseb, oken, avtomobilov itd.). Uporabite samo toliko hitrosti, kot je potrebno.

  • Bodite posebej previdni pri čiščenju nečistoč s stopnic ali drugih ozkih območij.

  • Primerno se oblecite – nosite ustrezna zaščitna oblačila, vključno z zaščitnimi očali, dolgimi hlačami, zaščitno in protizdrsno obutvijo ter opremo za zaščito sluha. Spnite dolge lase in ne nosite ohlapnega nakita, ki bi se lahko zataknil v premične dele. Če delate v prašnih pogojih, nosite masko za zaščito pred prahom.

Zagon puhalnika

  1. Iz prezračevalnih rež puhalnika redno odstranjujte prah in smeti.

  2. Odprtino na akumulatorju poravnajte z jezičkom na ohišju ročaja (Diagram 3).

  3. Primite za ročaj in akumulator potisnite na ročaj, tako da se zaskočni zapah zaskoči (Diagram 1).

    g273146
  4. Za zagon puhalnika stisnite sprožilec za spremenljivo hitrost (Diagram 4).

    Note: Vklopite zaporo hitrosti, da stroj ostane vklopljen brez pritiskanja na sprožilec za spremenljivo hitrost (Diagram 4).

    g267241

Nastavitev hitrosti zraka puhalnika

Če želite doseči največjo zmogljivost (hitrost zraka), do konca sprostite sprožilec za spremenljivo hitrost, nato pritisnite in poljubno dolgo držite pritisnjen gumb za turbo delovanje (Diagram 4).

Za prilagoditev hitrosti zraka med pihanjem uporabite sprožilec spremenljive hitrosti (Diagram 4).

Za ohranitev trenutne hitrosti zraka vklopite zaporo hitrosti (Diagram 4).

Ugašanje puhalnika

Če želite izklopiti puhalnik, izklopite zaporo hitrosti (če je v uporabi) in spustite sprožilec spremenljive hitrosti (Diagram 4).

Important: Ko zaustavite puhalnik, ne puščajte vklopljene zapore hitrosti, če je akumulator nameščen v puhalniku.

Kadar puhalnika ne uporabljate ter pri njegovem prevozu na delovno območje ali z njega, odstranite akumulator.

Odstranitev cevi puhalnika

Jeziček zapaha potisnite navzdol, da ločite cev puhalnika od puhalnika (Diagram 5).

g273159

Odstranjevanje akumulatorja iz puhalnika

Pritisnite zaskočni zapah akumulatorja, da ga sprostite, in potisnite akumulator iz puhalnika (Diagram 6).

g267488

Shranjevanje

Important: Orodje, akumulator in polnilnik shranjujte le pri temperaturi znotraj ustreznega razpona; glejte Specifikacije.

Important: Če akumulator izven sezone skladiščite, ga odstranite iz orodja in napolnite, da na njem svetijo 2 ali 3 svetleče diode. Ne shranjujte povsem napolnjenega ali povsem izpraznjenega akumulatorja. Ko boste znova uporabljali orodje, napolnite akumulator, tako da bo leva indikatorska lučka na polnilniku zasvetila zeleno oziroma bodo vse 4 diode na akumulatorju svetile zeleno.

  • Odklopite izdelek iz napajanja (tj. odstranite vtič z napajalnika ali akumulatorja) in po uporabi preverite morebitne poškodbe.

  • Orodja ne shranjujte z nameščenim akumulatorjem.

  • Iz izdelka odstranite ves drobir.

  • Kadar jih ne uporabljate, orodje, akumulator in polnilnik shranjujte zunaj dosega otrok.

  • Orodje, akumulator in polnilnik shranjujte stran od korozivnih sredstev, kot so kemikalije za vrt in sol za posipanje.

  • Za zmanjšanje tveganja hudih poškodb akumulatorja ne shranjujte na prostem ali v vozilih.

  • Orodje, akumulator in polnilnik akumulatorja shranjujte v zaprtem, suhem prostoru.

Tehnične motnje

Izvedite samo korake, opisane v teh navodilih. Če težav ne morete odpraviti sami, mora vse nadaljnje preglede, vzdrževanje in popravila izvesti pooblaščen servisni center ali kvalificiran strokovnjak.

ProblemPossible CauseCorrective Action
Orodja ni mogoče zagnati.
  1. Akumulator ni pravilno nameščen v orodje.
  2. Akumulator ni napolnjen.
  3. Akumulator je poškodovan.
  4. Orodje ima druge električne težave.
  1. Odstranite in znova namestite akumulator, pri čemer pazite, da bo pravilno vstavljen in pritrjen.
  2. Odstranite akumulator iz orodja in ga napolnite.
  3. Zamenjajte akumulator.
  4. Obrnite se na pooblaščenega serviserja.
Orodje ne doseže polne moči.
  1. Prenizka kapaciteta akumulatorja.
  2. Prezračevalne reže so blokirane.
  1. Odstranite akumulator iz orodja in ga povsem napolnite.
  2. Očistite prezračevalne reže.
Orodje se ne zažene ali deluje s prekinitvami.
  1. Na polih akumulatorja je vlaga.
  2. Akumulator ni pravilno nameščen v orodje.
  3. Akumulator je skoraj prazen.
  1. Pustite, da se akumulator posuši, ali pa ga obrišite.
  2. Odstranite in znova namestite akumulator v orodje, pri čemer zagotovite, da bo pravilno vstavljen in pritrjen.
  3. Napolnite akumulator.
Zapora hitrosti ne drži, čeprav je vklopljena.
  1. Vijak zapore hitrosti je razrahljan.
  1. Privijte vijak zapore hitrosti tako, da ga zavrtite za ¼ obrata. Če vklopljena zapora hitrosti še vedno ne drži, dodatno zavrtite vijak še za ¼ obrata.