Introduktion

Enheten för högt och tovigt gräs monteras på en traktorenhet och är avsedd att användas av yrkesförare som har anlitats för kommersiellt arbete. Den är främst konstruerad för att klippa högt och tovigt gräs på välunderhållna parkgräsmattor, golfbanor, sportanläggningar och kommersiella anläggningar. Det kan medföra fara för dig och kringstående om maskinen används i andra syften än vad som avsetts.

Läs den här informationen noga så att du lär dig att använda och underhålla produkten på rätt sätt och för att undvika person- och produktskador. Du är ansvarig för att produkten används på ett korrekt och säkert sätt.

Besök www.Toro.com om du behöver utbildningsmaterial för säkerhet och drift, information om tillbehör, hjälp med att hitta en återförsäljare eller om du vill registrera din produkt.

Kontakta en auktoriserad återförsäljare eller Toros kundservice och ha produktens modell- och artikelnummer till hands om du har behov av service, Toro-originaldelar eller ytterligare information. Figur 1 visar var på produkten modell- och serienumren sitter. Skriv numren i det tomma utrymmet.

Important: Skanna rutkoden på serienummerplåten (i förekommande fall) med en mobil enhet för att få tillgång till information om garanti, reservdelar och annat.

g272197

I den här bruksanvisningen anges potentiella risker och alla säkerhetsmeddelanden har markerats med en varningssymbol (Figur 2), som anger fara som kan leda till allvarliga personskador eller dödsfall om föreskrifterna inte följs.

g000502

Två ord används också i den här bruks­anvisningen för att markera information. Viktigt anger speciell teknisk information och Observera anger allmän information som bör ges särskild uppmärksamhet.

Denna produkt uppfyller alla relevanta europeiska direktiv. Mer information finns i försäkran om inbyggnad i slutet av det här dokumentet.

Säkerhet

Maskinen har utformats i enlighet med SS-EN ISO 5395 och ANSI B71.4:2017.

  • Läs och se till att du har förstått alla anvisningar som ska följas i bruksanvisningen för traktorenheten och enheten för högt och tovigt gräs innan du använder enheten för högt och tovigt gräs.

  • Låt aldrig barn köra traktorenheten eller enheter för högt och tovigt gräs. Låt inte vuxna köra traktorenheten eller enheter för högt och tovigt gräs utan att ha fått ordentliga instruktioner. Endast utbildade förare som har läst denna bruksanvisning får köra traktorenheten och enheter för högt och tovigt gräs.

  • Använd aldrig enheterna för högt och tovigt gräs om du är sjuk, trött eller påverkad av alkohol, läkemedel eller droger.

  • Håll alla skydd och säkerhetsanordningar på plats. Om något skydd, någon säkerhetsanordning eller dekal är oläslig eller skadad ska denna repareras eller bytas ut innan maskinen används. Dra också åt alla lösa muttrar, bultar och skruvar för att garantera att enheten för högt och tovigt gräs kan användas på ett säkert sätt.

  • Ha alltid på dig rejäla, halkfria skor. Sätt upp långt hår. Använd inte löst sittande kläder eller smycken. Vi rekommenderar att du använder skyddsglasögon och skyddsskor, vilket också är ett krav enligt vissa lokala föreskrifter och försäkringsbestämmelser.

  • Avlägsna allt skräp och andra föremål som kan plockas upp och slungas omkring av enheten för högt och tovigt gräs. Håll alla kringstående borta från arbetsområdet.

  • Om enheten för högt och tovigt gräs slår i ett fast föremål eller om enheten vibrerar ovanligt mycket ska du stänga av motorn. Kontrollera om några delar har skadats på enheten för högt och tovigt gräs. Reparera eventuella skador innan du startar och använder enheten för högt och tovigt gräs.

  • Sänk alltid ned klippenheterna för högt och tovigt gräs till marken och ta ut nyckeln ur tändningslåset när maskinen lämnas utan uppsikt.

  • Se till att enheterna för högt och tovigt gräs är säkra att använda genom att dra åt alla fästelement.

  • Ta ut nyckeln ur tändningslåset när maskinen ska servas, justeras eller förvaras, så att inte någon kan starta motorn av misstag.

  • Utför endast det underhåll som beskrivs i denna bruksanvisning. Kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare vid eventuellt behov av större reparationer eller assistans.

  • Använd endast originalreservdelar och tillbehör från Toro för att garantera optimal prestanda och fortlöpande säkerhet för produkten. Det kan vara farligt att använda reservdelar och tillbehör från andra tillverkare och det kan göra produktgarantin ogiltig.

Allmän säkerhet

Maskinen kan slita av händer och fötter. Följ alltid alla säkerhetsanvisningar för att undvika allvarliga personskador.

  • Läs och förstå innehållet i den här bruksanvisningen innan du startar motorn.

  • Var fullt koncentrerad på maskinen när du använder den. Delta inte i aktiviteter som kan distrahera dig, eftersom personskador eller skador på egendom då kan uppstå.

  • Håll händer och fötter på avstånd från maskinens rörliga delar.

  • Kör endast maskinen om skydd och andra säkerhetsanordningar sitter på plats och fungerar.

  • Håll avstånd till utkastaröppningen.

  • Håll kringstående och barn borta från arbetsområdet. Låt aldrig barn använda maskinen.

  • Innan du kliver ur förarsätet ska du göra följande:

    • Ställ maskinen på ett plant underlag.

    • Sänk klippenheten/klippenheterna.

    • Koppla bort drivenheterna.

    • Koppla in parkeringsbromsen (i förekommande fall).

    • Stäng av motorn och ta ut nyckeln.

    • Vänta tills alla rörliga delar har stannat.

Felaktigt bruk eller underhåll av maskinen kan leda till personskador. För att minska risken för skador ska du alltid följa säkerhetsanvisningarna och uppmärksamma varningssymbolen Graphic. Symbolen betyder Var försiktig, Varning eller Fara – anvisning om personsäkerhet. Underlåtenhet att följa anvisningarna kan leda till personskador eller innebära livsfara.

Klippenhetssäkerhet

  • Klippenheten är endast en komplett maskin när den har monterats på en traktorenhet. Läs noggrant igenom traktorenhetens bruksanvisning för fullständiga anvisningar om säker användning av maskinen.

  • Stanna maskinen, ta ut nyckeln (i förekommande fall) och vänta tills alla rörliga delar har stannat innan du undersöker redskapet om du kör på ett föremål eller om maskinen vibrerar på ett onormalt sätt. Reparera alla skador innan du börjar köra maskinen igen.

  • Håll alla delar i gott bruksskick och samtliga beslag åtdragna. Byt ut alla slitna eller skadade dekaler.

  • Använd endast tillbehör, redskap och reservdelar som har godkänts av Toro.

Knivsäkerhet

En sliten eller skadad kniv kan gå sönder och en bit av kniven kan slungas ut mot dig eller någon kringstående, vilket kan leda till allvarliga personskador eller dödsfall.

  • Kontrollera om kniven är sliten eller skadad med jämna mellanrum.

  • Var försiktig när du kontrollerar knivarna. Linda in knivarna i något eller ta på dig handskar, och var försiktig när du servar knivarna. Knivarna får endast bytas ut eller slipas – de ska aldrig rätas ut eller svetsas.

  • Var försiktig när en kniv roteras på maskiner med flera knivar, eftersom den kan få även andra knivar att börja rotera.

Säkerhets- och instruktionsdekaler

Graphic

Säkerhetsdekalerna och anvisningarna är fullt synliga för föraren och finns nära alla potentiella farozoner. Ersätt dekaler som har skadats eller saknas.

decal137-9706

Montering

Montera den främre rullen

Enheten för högt och tovigt gräs levereras utan främre rulle. Montera rullen med hjälp av de lösa delar som medföljer enheten för högt och tovigt gräs och installationsanvisningarna som medföljer rullen.

Justera cylinderknivarna för tovigt, högvuxet gräs till ett positivt läge (ovanför markytan)

  1. Ställ enheten för högt och tovigt gräs på ett plant underlag.

  2. Under varje ände på enheten för högt och tovigt gräs sätter du en mätstång som är lika lång som den höjd du önskar att kniven ska befinna sig ovanför markytan (Figur 3).

    g016700
  3. Se till att den bakre rullen nuddar vid det plana underlaget och lossa båda klipphöjdsmuttrarna.

  4. Vrid klipphöjdsreglaget tills båda ändarna på den främre rullen nuddar vid det plana underlaget.

  5. Använd ett pappersark och kontrollera att rullens både ändar säkert nuddar vid underlaget.

  6. Dra åt båda låsmuttrarna på klipphöjdsreglaget.

Justera cylinderknivarna för tovigt, högvuxet gräs till ett negativt läge (under markytan)

Note: Det maximala rekommenderade negativa läget är när knivarnas genomträngning är 5 mm djup.

  1. Ställ enheten för högt och tovigt gräs på ett plant underlag.

  2. Placera två mätstänger som är lika långa som det djup du önskar att knivarna tränger ned under markytan under den främre och bakre rullen på klippenheten för högt och tovigt gräs.

    Note: Se till att cylinderknivarna för tovigt, högvuxet gräs inte vidrör mätstängerna.

    g379284
  3. Lossa flänsmuttern på rullenheten.

  4. Vrid justerskruven på varje klipphöjdsfäste så att cylinderknivarna för tovigt, högvuxet gräs kommer i kontakt med den plana ytan med båda ändarna.

    Note: I takt med att cylinderknivarna för tovigt, högvuxet gräs slits ner, kommer enhetens proportioner att bli mindre och det önskade djupet att ändras. Kontrollera djupinställningen regelbundet för att säkerställa att den önskade inställningen bibehålls.

  5. Dra åt båda klipphöjdsflänslåsmuttrarna.

Montera enheten för högt och tovigt gräs

Anvisningar om hur enheten för högt och tovigt gräs ska monteras på maskinen finns i traktorenhetens bruksanvisning.

Important: Var försiktig så att inte enheten för högt och tovigt gräs slår i betonggolv eller stenbelagda ytor om du ställer in den på ett negativt läge. Om knivarna på enheten för högt och tovigt gräs kommer i kontakt med dessa ytor kan de skadas.

Montera den elektriska motvikten

Note: Om enheten för högt och tovigt gräs monteras på en maskin med elektriska cylindermotorer så måste du montera en extra elektrisk motvikt utöver den befintliga motvikten.

Fäst den elektriska motvikten på den befintliga motvikten med två huvudskruvar enligt Figur 5.

g036342

Produktöversikt

Kompatibilitet med traktorenhetenEnheten för högt och tovigt gräs ska monteras på traktorenheter i Greensmaster 3300- och 3400-serien.
KlipphöjdKlippdjupet justeras på den främre rullen med hjälp av två vertikala skruvar och hålls fast av två flänsmuttrar.
KlipphöjdsintervallStandardklipphöjdsintervallet är 4,78 mm under marknivå till 6,35 mm ovanför marknivå.
CylinderlagerTvå tätade kullager i rostfritt stål med djupa skåror.
RullarDen bakre rullen är en komplett stålrulle med 5,1 cm diameter.
GrässkyddEj justerbart skydd med inställbar klippstång för att förbättra utkastningen av gräs från cylindern i våta förhållanden.
MotviktEn vikt i gjutjärn som har monterats på motsatt sida av drivmotorn balanserar enheten för högt och tovigt gräs.
Totalvikt33 kg

Redskap/tillbehör

Det finns ett urval av godkända Toro-redskap och -tillbehör som du kan använda för att förbättra och utöka maskinens kapacitet. Kontakta en auktoriserad serviceverkstad eller Toro-återförsäljare eller gå till www.Toro.com för att se en lista över alla godkända redskap och tillbehör.

Använd endast originalreservdelar och tillbehör från Toro för att garantera optimal prestanda och fortlöpande säkerhet för produkten. Det kan vara farligt att använda reservdelar och tillbehör från andra tillverkare och det kan göra produktgarantin ogiltig.

Underhåll

Note: Vänster och höger sida på maskinen är lika med förarens vänstra respektive högra sida vid normal körning.

Plocka isär cylinderknivenheten för tovigt, högvuxet gräs

Plocka isär cylinderknivenheten för tovigt högvuxet gräs när du behöver byta ut en kniv eller ersätta kullagren.

  1. Fäst kontramuttern på änden av enheten, som innehåller brickan, i ett skruvstäd.

    Note: Ta inte bort brickan eller muttern på den här sidan av enheten.

  2. Ta bort sexkantsskruven samt kullagret och tätningen.

  3. Ta bort den vänstra räfflade insatsen på andra änden av axeln.

    Var försiktig

    Knivarna är mycket vassa och kan ha borrskägg som kan göra att du skär dig.

    Använd handskar och var försiktig när du tar bort knivarna från axeln.

  4. Ta bort kullagren, tätningen, knivarna och distansbrickorna. Rengör och smörj axeln med en lätt beläggning av fett för att förenkla monteringen.

    g379710
  5. Applicera medelstark gängtätningsmassa (t.ex. Blue Loctite 243) på gängorna på den räfflade insatsens gångjärn, sexkantsskruven och kontramuttern när du monterar cylinderknivenheten för tovigt, högvuxet gräs.

    Important: Det är extremt viktigt att du plockar isär enheten i rätt ordning. Vänd inte på knivarna när du plockar isär enheten, och montera inte heller i omvänd ordning. Observera styrhålet i varje kniv. Styrhålet är till för montering och för att erhålla rätt helix. Rotera kniven med hjälp av styrhål 1 helix platt moturs för var och en av knivarna för att uppnå rätt monteringshelix för cylinderknivenheten för tovigt, högvuxet gräs.

    g379283
  6. Dra åt den räfflade insatsen, insexskruven och kontramuttern till 108–135 Nm.

Serva rullen

Ombyggnadssatsen för greenvält (artikelnr 140-5552) och verktygssatsen för ombyggnad av greenvält (artikelnr 140-5553) (Figur 8) finns tillgängliga för att serva rullen. Ombyggnadssatsen för rulle innehåller alla lager, lagermuttrar och tätningar som krävs för att bygga om en rulle.

Verktygssatsen för ombyggnad av rulle omfattar alla verktyg och monteringsanvisningar som krävs för att bygga om en rulle med ombyggnadssatsen. Titta i reservdelskatalogen eller kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare om du behöver hjälp.

g346125