Uvod

Puhalnik za sabo vleče enota, na kateri se lahko vozi upravljavec, namenjena pa je poklicnim, najetim upravljavcem za komercialno rabo. Primarno je zasnovan za uporabo moči pihanja, ki omogoča hitro čiščenje umazanije z velikih površin, npr. vzdrževanih zelenic v parkih, igrišč za golf in drugih športnih igrišč ter drugih komercialnih površin. Uporaba izdelka za nepredvidene namene je lahko nevarna za vas in navzoče osebe.

Podrobno preberite te informacije, da se seznanite s pravilnim upravljanjem in vzdrževanjem stroja ter preprečite telesne poškodbe in poškodbe izdelka. Vi ste odgovorni za pravilno in varno upravljanje izdelka.

Če potrebujete informacije o varnosti izdelka in gradivo za usposabljanje za uporabo, podatke o dodatni opremi, pomoč pri iskanju prodajalca ali če želite registrirati izdelek, lahko obiščete www.Toro.com.

Če potrebujete servisne storitve, originalne dele Toro ali dodatne informacije, se obrnite na pooblaščenega prodajalca oziroma službo za pomoč strankam družbe Toro, pri čemer predhodno pripravite številko modela in serijsko številko izdelka. Diagram 1 označuje mesto številke modela in serijske številke na izdelku. Številke vpišite v ustrezna polja.

Important: Do podatkov o garanciji, delih in drugih informacij o izdelku lahko dostopate tako, da z mobilno napravo odčitate QR-kodo na serijski številki (če je nameščena).

g341649

V tem priročniku so opredeljene morebitne nevarnosti, pri čemer varnostna opozorila označuje poseben opozorilni znak za nevarnost (Diagram 2), ki lahko povzroči hude telesne poškodbe ali smrt, če ne upoštevate priporočenih previdnostnih ukrepov.

g000502

Za poudarjanje informacij sta v tem priročniku uporabljeni 2 besedi. Pomembno opozarja na posebne tehnične informacije, medtem ko Opomba označuje informacije, ki jih morate posebej pozorno prebrati.

Ta izdelek je skladen z vsemi ustreznimi evropskimi direktivami. Podrobnosti so na voljo v ločeni izjavi o skladnosti (DOC) za ta izdelek.

V skladu s členoma 4442 ali 4443 zakona o javnih virih zvezne države Kalifornija uporaba ali upravljanje motorja na katerih koli površinah, ki so prekrite z gozdom, grmičevjem (podrastjo) ali travo, ni dovoljena, če motor nima vgrajenega lovilca isker, kot je opredeljeno v členu 4442, če ni v ustreznem delujočem stanju oziroma če motor ni zasnovan, opremljen ali vzdrževan v skladu s priporočili za preprečevanje požarov.

Priloženi uporabniški priročnik za motor vsebuje informacije, ki jih predpisujeta ameriška okoljevarstvena agencija (EPA) in kalifornijska uredba o omejevanju izpustov za področja izpustnih sistemov, vzdrževanja in garancije. Nadomestne dele lahko naročite pri proizvajalcu motorja.

Informacije o pnevmatikah DOT so navedene na strani vsake pnevmatike. V sklopu teh podatkov so navedeni obremenitveni in hitrostni razredi. Nadomestne pnevmatike morajo biti iz enakega ali boljšega razreda. Zagotoviti morate, da pnevmatike dosegajo ali presegajo zahteve, povezane z maso, ki veljajo za stroj.

Important: S spreminjanjem stroja brez izrecnega dovoljenja osebe, ki je odgovorna za skladnost, lahko razveljavite svoja pooblastila za upravljanje s strojem.Stroja ne spreminjajte brez izrecnega dovoljenja osebe, ki je odgovorna za skladnost.

Zaradi neupoštevanja varnostnih ukrepov lahko pride do okvare stroja, izgube dovoljena za upravljanje s strojem in telesne poškodbe.

Lastnik in upravljavci stroja se morajo držati vseh veljavnih zveznih, državnih in lokalnih zakonov o namestitvi in upravljanju strojev. Zaradi neupoštevanja zakonov lahko pride do kazni in razveljavitve uporabnikovega dovoljenja za upravljanje s strojem.

Elektromagnetna skladnost

Domače okolje: Ta stroj je skladen s 15. delom pravil FCC. Delovanje je odvisno od naslednjih dveh pogojev: (1) ta stroj ne sme povzročati škodljivih motenj in (2) ta stroj mora sprejeti vse motnje, ki jih bo morda prejel, vključno z motnjami, ki lahko povzročijo neželeno delovanje.

Stroj ustvarja in uporablja radiofrekvenčno energijo; če ni pravilno nameščen in uporabljen strogo v skladu z navodili proizvajalca, lahko povzroči motnje radijskega in televizijskega sprejema. Stroj je bil preizkušen in ugotovljeno je bilo, da je v okviru omejitev za računalniške naprave FCC razreda B v skladu s specifikacijami v poddelu J 15. dela pravil FCC, kot je navedeno zgoraj. Vseeno pa ne moremo zagotoviti, da pri določeni namestitvi ne bo prišlo do motenj. Če ta stroj povzroča motnje pri radijskem ali televizijskem sprejemu, kar lahko ugotovite tako, da izklopite in vklopite stroj, vam predlagamo, da poskusite odpraviti motnje z enim ali več od naslednjih ukrepov: preusmerite sprejemno anteno, prestavite sprejemnik daljinskega upravljalnika glede na radijsko/televizijsko anteno ali priključite upravljalnik v drugo vtičnico, tako da sta upravljalnik in radio/TV na različnih vejah napeljave.

Po potrebi naj se uporabnik za dodatne predloge obrne na prodajalca ali izkušenega strokovnjaka za radio oz. televizijo.Uporabnikom bo morda v pomoč naslednja knjižica, ki jo je pripravila Zvezna komisija za komunikacije: »How to Identify and Resolve Radio-TV Interference Problems« (Kako prepoznati in odpraviti težave z radijskimi in televizijskimi motnjami). Knjižico izdaja: U.S. Government Printing Office, Washington, DC 20402. Št. zaloge: 004-000-00345-4.

FCC ID: W7OMRF24J40MDME – osnovna enota, OA3MRF24J40MA – daljinski upravljalnik

IC: 7693A-24J40MDME – osnovna enota, 7693A-24J40MA – daljinski upravljalnik

Delovanje je odvisno od naslednjih dveh pogojev: (1) ta stroj ne sme povzročati motenj in (2) ta stroj mora sprejeti vse motnje, ki jih bo morda prejel, vključno z motnjami, ki lahko povzročijo neželeno delovanje stroja.

Certifikacija za elektromagnetno skladnost za Japonsko

Daljinski upravljalnik:

Graphic

RF2CAN:

Graphic

Certifikacija za elektromagnetno skladnost za Mehiko

Daljinski upravljalnik:

Graphic

RF2CAN:

Graphic

Certifikacija za elektromagnetno skladnost za Korejo

(nalepka je na voljo v ločenem kompletu)

Daljinski upravljalnik:

Graphic

RF2CAN:

Graphic

Certifikacija za elektromagnetno skladnost za Singapur

Daljinski upravljalnik:

TWM240007_IDA_N4021–15

RF2CAN:

TWM-240005_IDA_N4024 –15

Certifikacija za elektromagnetno skladnost za Maroko

AGREE PAR L’ANRT MAROC

Numero d’agrement:

MR 14092 ANRT 2017

Delivre d’agrement:

29/05/2017

Opozorilo

KALIFORNIJA

Problem 65 Opozorilo

Izpuh iz tega izdelka vsebuje kemikalije, ki so skladno z zakonodajo države Kalifornija pripoznane za povzročiteljice raka, napak pri rojstvih in ostalih škodljivih vplivov na reprodukcijo.

Deli akumulatorja, terminali in pripadajoči priključki vsebujejo svinec in svinčene dele ter kemične snovi, ki so s strani države Kalifornija prepoznane kot rakotvorne, s škodljivim vplivom na reprodukcijo. Po končanih delih si umijte roke.

Z uporabo tega izdelka boste morda izpostavljeni kemikalijam, za katere je Zvezna država Kalifornija ugotovila, da povzročajo raka, prirojene napake ali škodo reproduktivnim organom.

Varnost

Ta stroj je bil zasnovan v skladu s standardom ANSI B71.4-2017.

Splošna varnost

Ta izdelek lahko izmetava predmete. Da se izognete hudim telesnim poškodbam, vedno upoštevajte vsa varnostna navodila.

  • Pred uporabo stroja preberite tako Priročnik za upravljanje stroja kot tudi priročnik za upravljanje vlečne enote. Poskrbite, da bodo vsi uporabniki stroja znali uporabljati stroj in vlečno enoto ter razumeli opozorila.

  • Med upravljanjem stroja bodite popolnoma zbrani. Ne delajte ničesar, kar bi lahko odvrnilo vašo pozornost, saj to lahko privede do telesnih poškodb ali materialne škode.

  • Rok in nog ne približujte premičnim delom stroja.

  • Stroja ne uporabljajte, če niso nameščeni vsi ščitniki in druga varnostna oprema; vsa varnostna oprema na stroju mora delovati.

  • Otrokom in drugim navzočim osebam ter živalim preprečite vstop v območje delovanja stroja. Otrokom nikoli ne dovolite upravljati stroja.

  • Preden zapustite položaj upravljavca, ugasnite motor, odstranite ključ (če je nameščen) in počakajte, da se vsi premikajoči se deli ustavijo. Pustite, da se stroj ohladi, preden ga nastavite, popravite, očistite ali shranite.

Nepravilna uporaba ali vzdrževanje stroja lahko privedeta do poškodb. Upoštevajte ta varnostna navodila in vedno upoštevajte varnostni simbol Graphic, ki lahko pomeni svarilo, opozorilo ali nevarnost – navodila za osebno varnost, da preprečite nevarnosti poškodb. Neupoštevanje teh navodil lahko privede do telesnih poškodb ali smrti.

Nalepke z varnostnimi opozorili in navodili

Graphic

Varnostne nalepke in nalepke z navodili so nameščene v bližini vseh nevarnih predelov in dobro vidne upravljavcu. Poškodovane in manjkajoče varnostne nalepke nadomestite z novimi.

decal115-5106
decal115-5113
decal119-6165
decal131-6766
decal133-8062
decal140-6767
decal140-6843

Nastavitve

Note: Ugotovite, katera stran je leva in katera desna, gledano s položaja za upravljanje stroja.

Priključite v akumulatorja

Deli potrebni za ta postopek:

Mazivo Grafo 112X (št. dela Toro 505-47)
  1. Odstranite sponki, s katerima je pokrov akumulatorja pritrjen na škatlo za akumulator, in odstranite pokrov (Diagram 3).

    g029816
  2. Pozitivni kabel (rdeče barve) priključite na pozitivni pol akumulatorja ter privijte T-vijak in matico.

  3. Negativni kabel (črne barve) priključite na negativni pol akumulatorja ter privijte T-vijak in matico.

  4. Pole akumulatorja premažite z mazivom Grafo 112X (da nastane zaščitni sloj) (št. dela 505-47).

  5. Izolator pozitivnega akumulatorskega kabla potegnite čez pozitivni pol akumulatorja.

  6. Pokrov akumulatorja namestite tako, da pokrije škatlo za akumulator, nato pa namestite obe sponki (Diagram 3).

Pritrditev okvirja za priključitev na puhalnik

Deli potrebni za ta postopek:

Sestav puhalnika 1
Kljuka 1
Vijak (⅜ x 3") 2
Prirobnica (⅜") 2
Zaklep kljuke 1
Vijak (⅝ x 4 ½") 2
Varovalna matica (⅝") 2
  1. Puhalnik postavite na plosko, ravno podlago in zagozdite pnevmatike.

  2. Dvignite sprednji del stroja in ga podprite z dvigalkami.

  3. Kljuko vstavite v nosilce na ogrodju (Diagram 4).

    Note: Kljuko lahko zavrtite za 180 °, da jo prilagodite za različne višine.

    Important: Kljuko namestite tako, da je primerno dolga, torej da se puhalnik pri zavojih ne dotakne vlečnega vozila.

    g007878
  4. Kljuko na nosilce na ogrodju pritrdite (Diagram 4) z 2 vijakoma (⅜ x 3") in 2 prirobnicama (⅜").

  5. Prirobnici in vijaka privijte z zateznim momentom 40 N⋅m.

Priključitev puhalnika na vlečno vozilo

Deli potrebni za ta postopek:

Zatič za kljuko 1
Zaklep 1
  1. Vlečno vozilo vzvratno zapeljite do puhalnika.

  2. Z dvigalko podprite kljuko, tako da je vzporedna s tlemi.

  3. Odstranite vijaka in matici, s katerimi je zaklep (Diagram 5) pritrjen na kljuko.

    g341668
  4. Dvignite ali spustite zaklep, tako da je v isti višini kot kljuka vlečnega vozila.

    Important: Poskrbite, da je ogrodje puhalnika vzporedno s tlemi oziroma vodoravno glede na tla.

  5. Zaklep z 2 vijakoma in 2 maticama pritrdite na kljuko (Diagram 5).

  6. Matici in vijaka privijte z zateznim momentom 203 N⋅m.

  7. Zaklep kljuke puhalnika z zaklepom kljuke in razcepko priključite na kljuko vlečnega vozila (Diagram 6).

    Important: Če se puhalnik pri zavojih dotika vlečnega vozila, kljuko podaljšajte stran od puhalnika, in sicer tako, da kljuko na nosilce na ogrodju namestite z uporabo najbolj oddaljenih lukenj za pritrditev; glejte Pritrditev okvirja za priključitev na puhalnik.

    g008175

Namestitev baterij v daljinski upravljalnik

Deli potrebni za ta postopek:

Daljinski upravljalnik1
Baterije AAA4
  1. Odstranite 6 vijakov, ki držijo skupaj ohišje daljinskega upravljalnika, in odstranite zadnji del ohišja (Diagram 7).

    Note: Če je mogoče, pri odstranjevanju pokrova poskrbite, da gumijasto in kovinsko tesnilo ostaneta v utoru.

    g341770
  2. Ob upoštevanju polarnosti baterij, ki je prikazana na sliki Diagram 8, v utore za baterije vstavite nove baterije.

    Note: Pri vstavljanju baterij upoštevajte oznake za pravilno polarnost (Diagram 8), ki so vtisnjeni v prostorček za baterije, da ne poškodujete utorov za baterije. Če boste baterije vstavili na neustrezen način, sicer ne boste poškodovali stroja, vendar pa daljinski upravljalnik ne bo deloval.

    g341771g341769
  3. Poskrbite, da sta jekleno tesnilo in gumijasto tesnilo (Diagram 7) dobro nameščena v utor sprednje polovice pokrova.

  4. Obroč traku poravnajte nad zatič za trak (Diagram 7).

  5. Zadnji pokrov s 6 vijaki pritrdite nazaj na sprednji pokrov (Diagram 7).

  6. Vijake privijte z zateznim navorom od 1,5 do 1,7 N⋅m.

Pregled izdelka

Daljinski upravljalnik

Lučka LED

Z lučko LED je prikazana komunikacija med daljinskim upravljalnikom in modulom za brezžično upravljanje (Diagram 9).

g029818

Gumb za zaustavitev motorja

Pritisnite gumb za ZAUSTAVITEV MOTORJA, da ugasnete motor (Diagram 9).

Gumb za zagon motorja

Po tem, ko stroj pripravite za zagon z daljinskim upravljalnikom, za zagon motorja pritisnite na gumb za ZAGON MOTORJA (Diagram 9). Za zaporedje za zagon motorja glejte Delovanje motorja.

Gumb za smer pihalne šobe

Pritisnite gumb za OBRAT PIHALNE šOBE V LEVO ali pa gumb za OBRAT PIHALNE šOBE V DESNO, da pihalno šobo obrnete v želeno smer (Diagram 9).

Gumb za hitrost motorja

  • Pritisnite gumb za ZVIšANJE HITROSTI MOTORJA (ikona zajca), da zvišate hitrost motorja (Diagram 9).

  • Pritisnite gumb za ZNIžANJE HITROSTI MOTORJA (ikona želve), da znižate hitrost motorja.

  • Z istočasnim pritiskom na gumb za ZVIšANJE HITROSTI MOTORJA in gumb za ZNIžANJE HITROSTI MOTORJA motor povrnete v prosti tek.

Ročica plina

Z ročico plina prilagodite hitrost motorja (Diagram 10).

g341941

Vzvod dušilne lopute

Z vzvodom dušilne lopute nastavite položaj dušilne lopute pri zagonu hladnega motorja (Diagram 10).

Merilnik delovnih ur

Na merilniku delovnih ur (Diagram 10) je prikazana skupno število ur delovanja motorja.

Stikalo za vžig

Pri zagonu in zaustavitvi motorja z nadzorno ploščo uporabite stikalo za vžig (Diagram 11). Vžig ima tri položaje:

  • Položaj ZAUSTAVITEV

  • Položaj KONTAKT/PRIPOMOčEK

  • Položaj ZAGON

Note: Položaj Kontakt/Pripomoček uporabite, kadar stroj upravljate z daljinskim upravljalnikom.

g341833

Diagnostična lučka

Diagnostična lučka (Diagram 12) se nahaja pod števcem ur.

Diagnostična lučka prikazuje stanje elektronskega sistema in stanje komunikacije z daljinskim upravljalnikom. Diagnostična lučka zasveti pri naslednjih stanjih stroja in daljinskega upravljalnika:

  • kadar se elektronski sistem stroja normalno zažene.

  • kadar modul za brezžično upravljanje ne more normalno komunicirati z daljinskim upravljalnikom

  • kadar krmilnik TEC zazna aktivno napako

g342079

Radijske specifikacije

Frekvenca2,4 GHz
Največja izhodna moč19,59 dBm

Delovni priključki/dodatna oprema

Toro ponuja širok nabor odobrenih delovnih priključkov in dodatne opreme, s katerimi lahko povečate in razširite zmogljivosti stroja. Za seznam odobrenih priključkov in dodatne opreme se obrnite na pooblaščenega serviserja ali pooblaščenega distributerja strojev Toro oziroma obiščite www.Toro.com.

Če želite zagotoviti optimalno delovanje in ohraniti veljavnost varnostnega certifikata stroja, uporabljajte izključno originalne nadomestne dele in dodatno opremo Toro. Uporaba nadomestnih delov in dodatne opreme drugih proizvajalcev je lahko nevarna in lahko privede do razveljavitve garancije.

Delovanje

Note: Ugotovite, katera stran je leva in katera desna, gledano s položaja za upravljanje stroja.

Pred uporabo

Varnostni postopki pred uporabo

Splošna varnost

  • Otrokom ali neusposobljenim osebam ne smete nikoli dovoliti, da upravljajo ali servisirajo stroj. Lokalni predpisi lahko omejujejo starost upravljavca. Za usposabljanje vseh upravljavcev in mehanikov je odgovoren lastnik.

  • Seznanite se s postopki za varno upravljanje opreme, krmilniki za upravljavca in varnostnimi oznakami.

  • Preden zapustite položaj upravljavca, ugasnite motor, odstranite ključ (če je nameščen) in počakajte, da se vsi premikajoči se deli ustavijo. Pustite, da se stroj ohladi, preden ga nastavite, popravite, očistite ali shranite. Vedeti morate, kako lahko hitro zaustavite stroj in ugasnete motor.

  • Ne odstranjujte ščitnikov, varoval in nalepk. Popravite ali zamenjajte vsa varovala, kadar je to potrebno, ter nadomestite morebitne neberljive ali manjkajoče nalepke. Če teh delov ni ali če ne delujejo pravilno, ne uporabljajte stroja.

  • Zagotovite, da je vlečna enota ustrezna za uporabo s strojem s tako maso, in sicer tako, da to preverite pri dobavitelju ali proizvajalcu vlečne enote.

  • Stroja na noben način ne spreminjajte.

Varnost pri ravnanju z gorivom

  • Pri ravnanju z gorivom bodite zelo previdni. Gorivo je zelo vnetljivo in njegovi hlapi so eksplozivni.

  • Ugasnite vse cigarete, cigare, pipe in druge možne vire vžiga.

  • Uporabljajte samo odobrene posode za gorivo.

  • Ko motor teče ali ko je vroč, ne smete v nobenem primeru odpirati pokrovčka za gorivo ali dolivati goriva v rezervoar za gorivo.

  • Goriva ne dodajajte ali izčrpavajte v zaprtem prostoru.

  • Stroja ali posode za gorivo ne smete shranjevati na mestih, kjer so lahko prisotni odprt plamen, iskra ali pilotni plamen iz naprav, kot so na primer grelec za vodo ali drugi podobni gospodinjski aparati.

  • Če gorivo razlijete, ne poskušajte zagnati motorja, da preprečite ustvarjanje virov vžiga, dokler se hlapi goriva ne razpršijo v zraku.

Specifikacija goriva

Important: Zaradi uporabe neodobrenega goriva lahko pride do težav v delovanju in/ali poškodb motorja, ki jih garancija morda ne krije.

Tip

Najnižje oktansko število

87 (ZDA) oziroma 91 (oktan za raziskave, zunaj ZDA)

Vsebnost etanola*

Največ 10 volumskih odstotkov

Vsebnost metanola

Nič

Vsebnost MTBE-ja* (terciarni butil metil eter)

Manj kot 15 volumskih odstotkov

Olje

Ne dodajte olja

*Etanol in MTBE nista ista snov.

  • Uporabljajte samo čisto in sveže gorivo (staro največ 30 dni) iz kakovostnega vira.

  • Goriva čez zimo ne shranjujte v rezervoarju ali posodah za gorivo, razen če uporabite stabilizator goriva.

Uporaba stabilizatorja/dodatka za obstojnost goriva

V stroju uporabljajte stabilizator/dodatek za obstojnost goriva, ki ima naslednje prednosti:

  • Omogoča daljšo uporabnost goriva, če ga uporabljate po navodilih proizvajalca stabilizatorja goriva. Priporočeno je, da za dolgotrajno skladiščenje izčrpate gorivo iz rezervoarja.

  • Očisti motor med delovanjem.

  • Prepreči nastajanje gostih in lepljivih oblog v sistemu za gorivo, ki lahko otežijo zagon.

Important: Ne uporabljajte dodatkov za gorivo, ki vsebujejo metanol ali etanol.

Gorivu dodajte ustrezno količino stabilizatorja/dodatka za obstojnost goriva, kot to priporoča proizvajalec stabilizatorja za gorivo.

Note: Stabilizator/dodatek za obstojnost goriva je najbolj učinkovit, če ga zmešate s svežim gorivom. Zaradi preprečevanja nastajanja oblog v sistemu za gorivo vedno uporabljajte stabilizator za gorivo.

Polnjenje rezervoarja za gorivo

Prostornina rezervoarja za gorivo: 18,9 litra

Important: Ne uporabljajte dodatkov za gorivo, ki niso stabilizator/dodatek za obstojnost goriva; glejte Uporaba stabilizatorja/dodatka za obstojnost goriva.

  1. Ugasnite motor.

  2. Očistite območje okoli pokrovčka posode za gorivo in odstranite pokrovček (Diagram 13).

    Note: Na pokrovčku rezervoarja za gorivo je merilnik, s katerim je prikazana količina goriva v rezervoarju.

    g341695
  3. V rezervoar za gorivo dolivajte gorivo, dokler raven goriva ni od 6 do 13 mm pod spodnjim delom nastavka za dolivanje.

    Note: Ta prostor v rezervoarju omogoča raztezanje goriva. Rezervoarjev za gorivo ne smete popolnoma napolniti.

  4. Trdno privijte pokrovček rezervoarja za gorivo (Diagram 13).

  5. Pobrišite razlito gorivo.

Vsakodnevna vzdrževalna dela

Vsak dan morate pred zagonom stroja opraviti vzdrževalna dela po vsaki uporabi/za vsak dan, ki so navedena v .

Med uporabo

Varnost med upravljanjem

Splošna varnost

  • Lastnik/upravljavec je odgovoren za preprečevanje nesreč, ki lahko povzročijo telesne poškodbe ali premoženjsko škodo.

  • Nosite primerna oblačila, vključno z zaščitnimi očali, dolgimi hlačami, delovnimi čevlji z nedrsečim podplatom in zaščito za sluh. Dolge lase je treba speti; ne nosite ohlapnih oblek ali ohlapnega nakita.

  • Ne upravljajte stroja, če ste bolni, utrujeni ali pod vplivom alkohola ali drog.

  • Med upravljanjem stroja bodite popolnoma zbrani. Ne delajte ničesar, kar bi lahko odvrnilo vašo pozornost, saj to lahko privede do telesnih poškodb ali materialne škode.

  • Izpihani zrak ima precejšnjo moč in lahko povzroči poškodbe oziroma vas spravi iz ravnotežja. Kadar stroj deluje, se ne približujte pihalni šobi.

  • Naključni mimoidoči naj se ne zadržujejo v bližini stroja; kadar naključni mimoidoči zaidejo v območje delovanja stroja, ugasnite stroj in ne pihajte v njihovi smeri.

  • Stroja ne uporabljajte, kadar ni priključen na vlečno vozilo.

  • Motor naj ne deluje v zaprtem prostoru brez ustreznega prezračevanja, prav tako pa pihalne šobe ne usmerjajte v zaprt prostor brez ustreznega prezračevanja. Izpuh motorja vsebuje ogljikov monoksid, plin brez vonja, ki je smrtno nevaren pri vdihavanju.

  • Na stroju ne prevažajte potnikov; ne dovolite prisotnim osebam ali živalim, da bi se med delovanjem približale stroju.

  • Stroj upravljajte le pri dobri vidljivosti, da se tako izognete luknjam ali drugim skritim nevarnostim.

  • Pred vzvratno vožnjo poglejte nazaj in navzdol, da se prepričate, da imate prosto pot.

  • Bodite previdni pri približevanju nepreglednim ovinkom, grmom, drevesom ali drugim predmetom, ki lahko omejijo vaš pogled.

  • Motor ne sme delovati na območjih, kjer ni možen odvod izpušnih plinov.

  • Delujočega stroja ne smete nikoli pustiti brez nadzora.

  • Preden zapustite delovni položaj, storite naslednje:

    • Parkirajte stroj na ravni površini.

    • Aktivirajte parkirno zavoro vlečnega vozila.

    • Ugasnite motor in odstranite ključ (če je na voljo).

    • Počakajte, da se vsi deli ustavijo.

  • Kadar stroj vozite po javnih cestah, upoštevajte vse prometne predpise in uporabljajte vse dodatne zakonsko zahtevane pripomočke, npr. luči, utripalke in znake za počasi premikajoča se vozila.

  • Če stroj kadar koli začne neobičajno vibrirati, ga takoj ustavite, ugasnite motor, izvlecite ključ in počakajte, da se vsi premični deli ustavijo, nato pa preglejte, ali so morebiti prisotne kakršne koli poškodbe. Pred nadaljnjo uporabo stroja morate popraviti vse poškodbe.

  • Kadar delate na grobem, neravnem terenu ter v bližini robnikov, lukenj in drugih nenadnih sprememb na podlagi, zmanjšajte hitrost.

  • Da preprečite prevrnitev stroja, obračajte pazljivo in se izogibajte nevarnim manevrom.

Varna uporaba na pobočjih

  • Pobočja so najpogostejši dejavnik pri nesrečah zaradi izgube nadzora in prevračanja, ki imajo lahko za posledico hude telesne poškodbe ali celo smrt. Sami odgovarjate za varno uporabo na pobočjih. Uporaba stroja na pobočjih zahteva dodatno previdnost.

  • Preglejte specifikacije vlečne enote za zagotovitev, da ne presežete njenih zmogljivosti za delo na pobočjih.

  • Ocenite, ali so razmere na pobočju varne za uporabo stroja in si obvezno oglejte teren. Med pregledom vedno uporabljajte zdravo pamet in dobro presojo.

  • Če nameravate stroj uporabljati na pobočju, preberite navodila za upravljanje stroja na pobočjih, ki so navedena spodaj. Pred uporabo stroja preverite stanje na terenu, da vidite, ali lahko v danem trenutku in razmerah stroj uporabljate na tej lokaciji. Če se teren spremeni, se lahko spremeni tudi upravljanje stroja na pobočju.

    • Izogibajte se zaganjanju, zaustavljanju in obračanju stroja na pobočjih. Pazite, da ne boste preveč sunkovito spreminjali hitrosti ali smeri. Zavijajte počasi in postopoma.

    • Stroja ne uporabljajte pri pogojih, ki lahko bistveno vplivajo na oprijem koles, krmiljenje ali stabilnost stroja.

    • Odstranite ali označite ovire, kot so jarki, kolesnice, grbine, skale in druge skrite nevarnosti. Visoka trava lahko zakrije ovire. Neraven teren lahko povzroči prevrnitev stroja.

    • Upoštevajte, da ima lahko stroj na mokri travi, pobočju ali vožnji navzdol po klancu slabši oprijem koles.

    • Pri uporabi stroja v bližini prepadov, jarkov, nasipov, vodnih teles in drugih nevarnosti bodite izredno previdni. Stroj se lahko nenadoma prevrne, če gre kolo prek roba ali če se rob vdre. Med strojem in nevarnimi deli ohranjajte varnostno območje.

Diagnostična lučka

Diagnostična lučka (Diagram 14) prikazuje stanje elektronskega sistema in stanje komunikacije z daljinskim upravljalnikom.

g342080

Utripajoča koda zagona sistema

Utripajoča koda zagona sistema se pojavi vsakič, ko se elektronski sistem stroja normalno zažene.

Utripajoča koda zagona sistema se pojavi, ko ključ za vžig obrnete v položaj KONTAKT in diagnostična lučka utripa na naslednji način:

  • Lučka zasveti za 5 sekund.

  • Lučka se ugasne za 5 sekund.

  • Lučka utripne 3-krat na sekundo, dokler ne pritisnite na gumb na daljinskem upravljalniku.

Utripajoča koda za prekinjeno komunikacijo

Utripajoča koda za prekinjeno komunikacijo se pojavi, ko modul za brezžično komuniciranje ne more komunicirati z daljinskim upravljalnikom.

Utripajoča koda za prekinjeno komunikacijo se pojavi, ko ključ za vžig obrnete v položaj KONTAKT in diagnostična lučka začne hitro utripati.

Med možnimi težavami, povezanimi s komunikacijo z daljinskim upravljalnikom, so naslednje težave:

  • Modul za brezžično komuniciranje ne prejme signala daljinskega upravljalnika v 10 sekundah od obrata ključa za vžig v položaj KONTAKT.

  • Daljinski upravljalnik je predaleč od stroja.

  • Baterija v daljinskem upravljalniku je skoraj prazna.

  • Modul za brezžično upravljanje ni povezan z daljinskim upravljalnikom.

Utripajoča koda za aktivno napako

Utripajoča koda za aktivno napako se pojavi, ko krmilnik TEC zazna aktivno napako.

Utripajoča koda za aktivno napako se pojavi, ko ključ za vžig obrnete v položaj KONTAKT in diagnostična lučka utripa na naslednji način:

  • Lučka zasveti za 5 sekund.

  • Lučka hitro utripa (s premorom ali brez premora).

Zagon motorja

Na nadzorni plošči

Pozor

Ob zagonu motorja stroj nemudoma začne delovati in pihati umazanijo, pesek in prah, ki lahko poškodujejo navzoče osebe.

  • Drugim navzočim osebam ne dovolite vstopa v območje delovanja stroja.

  • Ko druge osebe pridejo na območje delovanja stroja, ugasnite motor.

  1. Preden zaženete motor poskrbite, da je puhalnik dobro pritrjen na vlečno vozilo.

  2. Če je motor hladen, ročico za dušilno loputo (Diagram 15) premaknite v položaj za VKLOP.

    Note: Pri zagonu toplega ali ogretega motorja morda ne bo treba uporabiti dušilne lopute. Ko se je motor zagnal, ročico za dušilno loputo premaknite nazaj v položaj za IZKLOP.

    g341942
  3. Ročico plina (Diagram 15) premaknite na sredino med položaja za počasno in hitro obratovanje.

  4. Stikalo za vžig obrnite v položaj ZAGON.

    Important: Ključa za vžig v položaju za zagon ne držite več kot 10 sekund. Če se motor ne zažene, počakajte 10 sekund, da se zaganjalnik ohladi, preden poskusite znova. Če ne pustite, da se zaganjalnik ohladi, lahko poškodujete zaganjalnik.

  5. Ko se motor zažene, spustite ključ za vžig.

  6. Če je ročica za dušilno loputo v položaju za VKLOP, jo postopoma premaknite v položaj za IZKLOP, ko se motor ogreje.

Ugašanje motorja

Na nadzorni plošči
  1. Ročico plina premaknite na položaj ¾.

  2. Stikalo za vžig obrnite v položaj ZAUSTAVITEV.

Uporaba daljinskega upravljalnika

Daljinski upravljalnik se aktivira, če pritisnete na kateri koli gumb. Zaradi varčevanja z baterijo daljinski upravljalnik ostane aktiven tri sekunde, preden se samodejno ugasne, razen če v tem času pritisnete na gumb. Ko čas poteče in se daljinski upravljalnik ugasne, lučke LED za daljinsko upravljanje nehajo svetiti (Diagram 16). S pritiskom na kateri koli gumb lahko daljinski upravljalnik spet aktivirate.

g029818

Modul za brezžično upravljanje in krmilnik TEC se vrneta v način za varčevanje z energijo (do ponovnega zagona), če je modul za brezžično krmiljenje neaktiven za več kot dve uri in pol, torej če ne komunikacije z daljinskega upravljalnika. Način za varčevanje z energijo je stanje modula za brezžično upravljanje z nizkim tokom. V načinu za varčevanje z energijo modul za brezžično upravljanje ne komunicira za daljinskim upravljalnikom, aktivira izhodnih signalov ali deluje kot običajno.

  • V načinu premora motor ni zagnan (ali pa se ugasne), daljinski upravljalnik pa ne upravlja nobene funkcije.

  • Da prebudite modul za brezžično upravljanje iz načina premora, zavrtite stikalo na ključ v položaj IZKLOP, potem pa zavrtite stikalo na ključ v položaj KONTAKT.

  • Da modul za brezžično upravljanje ne bi prešel v način premora, z daljinskim upravljalnikom obrnite pihalno šobo ali pa spremenite hitrost motorja enkrat na vsaki dve uri in pol ali pogosteje.

Delovanje motorja

Uporaba daljinskega upravljalnika

Opozorilo

Vrteči se deli lahko povzročijo hude telesne poškodbe.

  • Rok, nog, las in oblačil ne približujte gibljivim delom, saj boste s tem preprečili poškodbe.

  • Stroj naj nikoli ne obratuje, kadar na njem niso pritrjeni vsi pokrovi, okrovi in varovala.

  1. Pripravite stroj; glejte Priprava stroja.

  2. Izvedite zaporedje za omogočanje zagona; glejte Izvedba zaporedja za omogočanje zagona.

  3. Zaženite motor z daljinskim upravljalnikom; glejte Zagon motorja.

Priprava stroja

  1. Preden zaženete motor puhalnika poskrbite, da je puhalnik dobro pritrjen na vlečno vozilo.

  2. Pred zagonom hladnega motorja ročico za dušilno loputo (Diagram 17) premaknite v položaj za VKLOP.

    Note: Pri zagonu toplega ali ogretega motorja morda ne bo treba uporabiti dušilne lopute. Ko se je motor zagnal, ročico za dušilno loputo premaknite nazaj v položaj za IZKLOP.

    g341942
  3. Ključ za vžig obrnite v položaj KONTAKT/PRIPOMOčEK.

    Note: Če je bil ključ dlje časa v položaju KONTAKT, pred zagonom motorja ključ prestavite v položaj IZKLOP.

  4. Izvedite zaporedje za omogočanje zagona; glejte Izvedba zaporedja za omogočanje zagona.

Izvedba zaporedja za omogočanje zagona

Preden zaženete motor z daljinskim upravljalnikom, morate aktivirati stanje motorja za omogočanje zagona na naslednji način:

  1. Pritisnite na gumb ZAGON (Diagram 18) na daljinskem upravljalniku.

    Note: Čas med pritiskom na posamezne gumbe je omejen na 3 sekunde. Če naslednjega gumba v zaporedju ne pritisnete v 3 sekundah od zadnjega pritiska na gumb, se zaporedje samodejno konča in morate zaporedje za omogočanje zagona pričeti znova.

    Note: Če pritisnete na gumb, ki ni primeren gumb za zaporedje, se zaporedje za omogočanje zagona samodejno konča.

    g343718
  2. Pritisnite gumb za OBRAT PIHALNE šOBE V LEVO.

  3. Pritisnite gumb za OBRAT PIHALNE šOBE V DESNO.

    Note: Gumb za ZAGON MOTORJA morate pritisniti v 10 sekundah po pritisku na gumb za OBRAT PIHALNE šOBE V DESNO, da zaženete motor; glejte Zagon motorja.

Zagon motorja

Pozor

Ob zagonu motorja stroj nemudoma začne delovati in pihati umazanijo, pesek in prah, ki lahko poškodujejo navzoče osebe.

  • Drugim navzočim osebam ne dovolite vstopa v območje delovanja stroja.

  • Ko druge osebe pridejo na območje delovanja stroja, ugasnite motor.

  1. Pritisnite in držite gumb za ZAGON MOTORJA (Diagram 19) na daljinskem upravljalniku, dokler se motor ne zažene.

    Important: Gumba za ZAGON MOTORJA ne držite pritisnjenega za več kot 10 sekund. Če se motor ne zažene, počakajte 10 sekund, da se zaganjalnik ohladi, preden poskusite znova. Če ne pustite, da se zaganjalnik ohladi, lahko poškodujete zaganjalnik.

    g343720
  2. Če je ročica za dušilno loputo v položaju za VKLOP, jo premaknite v položaj za IZKLOP, ko se motor ogreje.

    Note: Če se motor ustavi ali deluje neenakomerno, ročico pomaknite proti položaju za VKLOP, potem pa hitrost motorja nastavite na želeno hitrost. Po potrebi to ponovite.

  3. Hitrost motorja z daljinskim upravljalnikom prilagodite s pritiskom na gumb za POVIšANJE HITROSTI MOTORJA ali gumb za ZNIžANJE HITROSTI MOTORJA (Diagram 19).

Nasveti za omogočanje zagona motorja

  • Pritisk na gumb za ZAGON MOTORJA ne podaljša časa, ki je na voljo.

    Note: Krmiljenje za zagon je aktivno 10 sekund po pritisku na gumb za OBRAT PIHALNE šOBE V DESNO.

  • Če se čas za omogočanje zagona motorja izteče, morate še enkrat izvesti zaporedje za omogočanje zagona motorja, da zaženete motor z daljinskim upravljalnikom.

    Note: Po izpustitvi gumba za ZAGON MOTORJA morate počakati 10 sekund, preden lahko spet poskusite izvesti zaporedje za omogočanje zagona.

  • Če prenehate izvajati zaporedje za omogočanje zagona motorja ali če se čas za omogočanje zagona motorja izteče, se daljinski upravljalnik povrne v nadzorovanje gumba za OBRAT PIHALNE šOBE V LEVO in gumba za OBRAT PIHALNE šOBE V DESNO za namen prilagajanja položaja šobe.

Ugašanje motorja

  1. Pritisnite na gumb za ZNIžANJE HITROSTI MOTORJA (Diagram 20) na daljinskem upravljalniku, da znižate hitrost motorja (približno ¾ plina).

    g343719
  2. Pritisnite na gumb za ZAUSTAVITEV MOTORJA (Diagram 20).

  3. Če odidete stran od stroja, ključ za vžig obrnite v položaj IZKLOP in ga odstranite iz nadzorne plošče.

Prilagoditev smeri pihalne šobe

Pihalno šobo v levo ali desno obrnete tako, da pritisnete gumb za OBRAT PIHALNE šOBE V LEVO ali gumb za OBRAT PIHALNE šOBE V DESNO na daljinskem upravljalniku (Diagram 21).

g343715

Premikanje stroja z delovišča

Important: Preden stroj premaknete z delovišča, dvignite pihalno šobo. Če med prevozom pihalno šobo pustite spuščeno, lahko šoba pride v stik s tlemi in se poškoduje.

Merilnik za položaj šobe

Merilnik za položaj šobe (Diagram 22) se nahaja za ohišjem turbine, nad rezervoarjem za gorivo.

Note: Na nalepki za položaj šobe na merilniku je označen položaj šobe glede na tla.

g314786

Na pihalno šobo sta nameščena rdeči in zeleni kazalnik (Diagram 22).

Poravnava šobe

  • Ko je na merilniku za položaj šobe viden rdeči kazalnik, je pihalna šoba poravnana tako, da piha desno od stroja.

  • Ko je na merilniku za položaj šobe viden zeleni kazalnik, je pihalna šoba poravnana tako, da piha levo od stroja.

Kot šobe

Kazalnik in merilnik označujeta kot pihalne šobe na naslednji način:

  • Ko je kazalnik v enako obarvanem območju nalepke, to pomeni, da je odprtina cevi za izmet v položaju, ki je bolj vzporeden s tlemi.

  • Ko je kazalnik v drugačno obarvanem območju nalepke, to pomeni, da je odprtina cevi za izmet v takem položaju, da je bolj usmerjena proti tlom.

Uporaba opcijskih luči

  1. Ko motor ni prižgan, zavrtite ključ za vžig v položaj KONTAKT/PRIPOMOčEK.

  2. Če želite luč VKLOPITI ali IZKLOPITI, pritisnite gumbe na daljinskem upravljalniku (Diagram 23) v naslednjem zaporedju.

    1. Gumb za ZAGON MOTORJA

    2. Gumb za ZMANJšANJE HITROSTI MOTORJA

    g342134g343717

Nasveti za uporabo

  • Vadite upravljanje s puhalnikom. Pihajte v isti smeri, kot piha veter, da zagotovite, da umazanije ne bo odpihnilo nazaj na očiščeno območje.

  • Ko odstranjujete ostanke z delovišča, naj motor deluje s polno močjo.

  • Položaj pihalne šobe nastavite tako, da pihate zrak pod umazanijo.

  • Kadar pihate v okolici na novo posajene trate, bodite pazljivi; izpihan zrak lahko uniči travo.

Po uporabi

Varnostni postopki po uporabi

Splošna varnost

  • Pred nastavitvijo, popravili, čiščenjem ali skladiščenjem stroj vedno parkirajte na trdni, ravni podlagi, izklopite motor, odstranite ključe ter počakajte, da se vsi gibljivi deli ustavijo in da se stroj ohladi.

  • Stroj od vlečne enote odklopite šele na ravni podlagi.

  • Kadar odklapljate stroj, vedno zagozdite kolesa, da preprečite neželeno premikanje.

  • Stroja ali posode za gorivo ne smete shranjevati na mestih, kjer so lahko prisotni odprt plamen, iskra ali pilotni plamen iz naprav, kot so na primer grelec za vodo ali drugi podobni gospodinjski aparati.

  • Poskrbite, da so vsi deli stroja v brezhibnem stanju in da so vijaki in matice dobro priviti.

  • Zamenjajte vse obrabljene, poškodovane ali manjkajoče nalepke.

Varna vleka

  • Preden začnete z vleko stroja, preglejte lokalne ali državne predpise, povezane z varnostjo pri vleki; upoštevati morate tudi predpise ustreznega ministrstva.

  • Pred transportom vedno ugasnite motor in pihalno šobo usmerite navzgor.

  • Vleko izvajajte le s strojem, ki ima kljuko, namenjeno vleki. Drugo opremo priključite na stroj izključno s pomočjo vlečne kljuke.

  • Vedno se prepričajte, da kljuka in spoji niso pretirano obrabljeni. Stroja ne vlecite, če so kljuke, spoji ali verige poškodovani ali če jih ni.

  • Preverite zračni tlak v pnevmatikah, ki so nameščene na stroju. Pnevmatike morajo biti napolnjene do 2,41 bara pri hladni temperaturi. Preglejte tudi obrabo profila pnevmatik na stroju.

  • Varnostne verige stroja morate na vlečno vozilo vedno namestiti na ustrezen način.

  • Stroja ne smete vleči s hitrostjo, višjo od 88 km/h. Priporočena hitrost za vleko izven asfaltiranih cest je 24 km/h ali manj.

  • Izogibajte se nenadnemu zaviranju in hitremu speljevanju. Zaradi tega lahko pride do zdrsavanja ali prehitevanja prikolice. Enakomerno, postopno speljevanje in ustavljanje pripomoreta k uspešni vleki.

  • Izogibajte se ostrim zavojem, zaradi katerih bi se lahko stroj prevrnil.

  • Kadar je stroj parkiran, zagozdite kolesa, da preprečite neželeno premikanje.

Upravljanje na daljavo

  • Zaradi neupoštevanja varnostnih ukrepov lahko pride do okvare stroja, izgube dovoljena za upravljanje s strojem in telesne poškodbe.

  • Uporabljajte ustrezne kable in jih ustrezno vzdržujte. Upoštevajte navodila proizvajalca opreme. Zaradi neustreznih, ohlapnih ali razcefranih kablov lahko pride do sistemskih napak, poškodb opreme in motenj v delovanju.

  • Spremembe ali modifikacije stroja, ki jih proizvajalec izrecno ne odobri, razveljavijo garancijo.

  • Lastnik in upravljavci stroja se morajo držati vseh veljavnih zveznih, državnih in lokalnih zakonov o namestitvi in upravljanju strojev. Zaradi neupoštevanja zakonov lahko pride do kazni in razveljavitve uporabnikovega dovoljenja za upravljanje s strojem.

  • Pred uporabo poskrbite, da so stroji in okolica brez ovir. Sistema za daljinsko upravljanje ne aktivirajte, dokler niste prepričani, da ga je varno aktivirati.

  • Daljinski upravljalnik čistite z vlažno krpo. Po uporabi odstranite blato, delce betona in umazanijo, da preprečite oviranje delovanja ali zamašitev gumbov, ročic, kablov in stikal.

  • Ne pustite, da bi v ohišje daljinskega upravljalnika ali osnovne enote prišla tekočina. Daljinskega upravljalnika in osnovne enote ne čistite z visokotlačnimi čistilci.

  • Stroj uporabljajte in shranjujte le v okviru določenih temperatur za uporabo in shranjevanje.

Prevažanje

  • Pri raztovarjanju ali natovarjanju stroja na prikolico ali tovornjak bodite zelo pazljivi.

  • Pri natovarjanju stroja na prikolico ali tovornjak uporabljajte nakladalne rampe polne širine.

  • Stroj dobro privežite z uporabo trakov, verig, kablov ali vrvi. Sprednji in zadnji trakovi morajo biti usmerjeni navzdol in navzven iz stroja.

Vzdrževanje

Note: Ugotovite, katera stran je leva in katera desna, gledano s položaja za upravljanje stroja.

Note: Brezplačni izvod sheme električne ali hidravlične napeljave lahko prenesete na naslovu www.Toro.com, kjer lahko poiščite svoj stroj z uporabo povezave Priročniki na domači stani.

Varnost pri vzdrževanju

  • Pred čiščenjem, popravilom ali nastavljanjem stroja morate opraviti naslednje:

    • Parkirajte stroj na ravni površini.

    • Ugasnite motor, izvlecite kontaktni ključ, odklopite kable vžigalnih svečk in počakajte, da se vsi premikajoči se deli ustavijo.

    • Zagozdite kolesa.

    • Stroj odklopite od vlečne enote.

    • Pred začetkom vzdrževanja počakajte, da se vroči deli stroja ohladijo.

  • Opravljajte samo vzdrževalna opravila, ki so opisana v tem priročniku. Če potrebujete večja popravila ali kakršno koli pomoč, stopite v stik s pooblaščenim distributerjem za izdelke Toro.

  • Kadar delate pod strojem, ga podprite z bloki ali dvigalkami.

  • Zagotovite, da so po vzdrževanju ali prilagajanju stroja nameščena vsa varovala.

  • Servisiranje stroja sme izvajati samo ustrezno usposobljeno osebje.

  • Če je treba, za podporo stroja ali komponent uporabite dvižna stojala.

  • Pri sestavnih delih, ki so pod tlakom, bodite pri sproščanju tlaka zelo previdni.

  • Akumulatorja ne polnite med izvajanjem vzdrževalnih del na stroju.

  • Da zmanjšate potencialno nevarnost požara, poskrbite, da v območju motorja ni pretirane količine maziva, trave, listja in nabrane umazanije.

  • Če je mogoče, ne opravljajte vzdrževanja, medtem ko motor teče. Ne približujte se delom, ki se premikajo.

  • Če mora biti motor za izvedbo vzdrževanja prižgan, pazite, da vaše roke, noge, obleke in drugi deli telesa ne pridejo v stik s strojem in premikajočimi se deli. Preprečite, da bi se nepooblaščene osebe približale stroju.

  • Počistite razlito olje in gorivo.

  • Dele stroja vzdržujte v brezhibnem stanju in poskrbite, da bodo vijaki in matice dobro priviti. Zamenjajte vse poškodovane ali manjkajoče nalepke.

  • Ne posegajte v predvideno delovanje varoval ter ne omejujte zaščite, ki jo nudijo varnostni pripomočki. Redno preverjajte njihovo pravilno delovanje.

  • Ne prekoračite hitrosti motorja s spreminjanjem nastavitev regulatorja vrtljajev. Za zagotovitev varnosti in natančnosti naj pooblaščeni distributer za izdelke Toro preveri najvišjo možno hitrost motorja z merilnikom motorja.

  • Če potrebujete večja popravila ali kakršno koli pomoč, stopite v stik s pooblaščenim distributerjem za izdelke Toro.

  • Spreminjanje tega stroja na kakršen koli način lahko vpliva na delovanje, zmogljivost ali vzdržljivost stroja ali pa lahko njegova uporaba povzroči poškodbe ali smrt. S tako uporabo lahko razveljavite garancijo podjetja The Toro Company za ta izdelek.

Priporočeni urnik(i) vzdrževanja

Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
Po prvih 8 urah
  • Preverite stanje in napetost jermena.
  • Po prvih 10 urah
  • Preverite zatezni moment kolesnih matic.
  • Pred vsako uporabo ali dnevno
  • Preverite raven motornega olja.
  • Očistite mrežo motorja in hladilnik motornega olja.
  • Preverite zračni tlak v pnevmatikah.
  • Preglejte objemko pihalne šobe.
  • Očistite vodila šobe.
  • Vsakih 25 ur
  • Očistite element zračnega filtra iz pene in preverite, ali je papirnati element nepoškodovan(pogosteje v okolju z veliko prahu ali peska).
  • Vsakih 50 ur
  • Preverite stanje in napetost jermena.
  • Vsakih 100 ur
  • Zamenjajte papirnati element zračnega filtra(pogosteje v okolju z veliko prahu ali peska).
  • Zamenjajte motorno olje.Pri uporabi v pogojih z veliko prahu ali peska olje menjajte bolj pogosto.
  • Preglejte stanje pnevmatik.
  • Vsakih 200 ur
  • Zamenjajte oljni filter.Pri uporabi v pogojih z veliko prahu ali peska oljni filter menjajte bolj pogosto.
  • Preverite vžigalne svečke.
  • Zamenjajte zračni filter posode za saje (servisiranje je treba v okoljih z veliko prahu ali peska opravljati pogosteje).
  • Zamenjajte filter izpušnega voda posode za saje.
  • Vsakih 500 ur
  • Zamenjajte filter za gorivo.
  • Important: Za dodatne postopke vzdrževanja glejte priročnik za lastnike motorja.

    Kontrolni seznam za vsakodnevno vzdrževanje

    To stran lahko kopirate za redno uporabo.

    Postavka vzdrževalnega pregleda

    Za teden:

    Pon.

    Tor.

    Sre.

    Čet.

    Pet.

    Sob.

    Ned.

    Preverite raven motornega olja.

           

    Očistite mrežo motorja in hladilnik motornega olja.

           

    Preglejte predčistilec zračnega filtra.

           

    Preverite zračni tlak v pnevmatikah.

           

    Preverite zatezni moment objemke za pritrjevanje pihalne šobe.

           

    Očistite vodila šobe.

           

    Poslušajte, ali so prisotni kakršni koli nenavadni zvoki motorja.

           

    Preverite za puščanje tekočin.

           

    Popravite poškodovane lakirane površine.

           

    Obvestilo za vsa težavna območja

    Pregled je opravil:

    Postavka

    Datum

    Informacije

       
       
       
       
       

    Predvzdrževalni postopki

    Pozor

    Zaradi neustreznega vzdrževanja stroja lahko pride do prezgodnje okvare sistemov stroja, ki lahko poškoduje vas ali druge navzoče osebe.

    Stroj naj bo dobro vzdrževan in v dobrem stanju, kot je navedeno v teh navodilih.

    Opozorilo

    Če pozabite kontaktni ključ v stikalu za vžig, lahko nekdo nenamerno zažene motor ter vas ali mimoidoče hudo poškoduje.

    Pred začetkom vzdrževalnih del odstranite ključ iz stikala za vžig in odklopite kable s svečk. Kable odstranite tako daleč, da ne morejo nenamerno priti v stik s svečkami.

    Priprava stroja

    1. Parkirajte stroj na ravni površini.

    2. Ugasnite motor, izvlecite kontaktni ključ in počakajte, da se vsi premikajoči se deli ustavijo.

    3. Zagozdite kolesa.

    4. Stroj odklopite od vlečne enote.

    5. Pred začetkom vzdrževanja počakajte, da se vroči deli stroja ohladijo.

    6. Odklopite kabel vžigalne svečke.

    Priprava stroja na popravila z varjenjem

    Important: Če ne odklopite akumulatorja, lahko pride do trajnih poškodb modula za brezžično upravljanje in krmilnika TEC.

    • Preden začnete z varjenjem na stroju, negativni kabel za akumulator odklopite z akumulatorja.

    • Ko končate z varjenjem na stroju, negativni kabel za akumulator priklopite na akumulator.

    Vzdrževanje motorja

    Varnost motorja

    • Pred preverjanjem olja ali dolivanjem olja v okrov ročične gredi morate ugasniti motor.

    • Ne spreminjajte regulatorja vrtljajev oziroma ne nastavljajte previsokega števila vrtljajev.

    Servisiranje zračnega filtra

    Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
    Vsakih 25 ur
  • Očistite element zračnega filtra iz pene in preverite, ali je papirnati element nepoškodovan(pogosteje v okolju z veliko prahu ali peska).
  • Vsakih 100 ur
  • Zamenjajte papirnati element zračnega filtra(pogosteje v okolju z veliko prahu ali peska).
  • Pregled zračnega filtra

    1. Stroj pripravite za vzdrževanje; glejte Priprava stroja.

    2. Preverite, ali so na ohišju zračnega filtra poškodbe, ki lahko povzročijo puščanje zraka. Poskrbite, da se pokrov tesno prilega ohišju zračnega filtra (Diagram 24).

      Note: Zamenjajte poškodovan pokrov ali poškodovano ohišje zračnega filtra.

      g002097
    3. Sprostite zaklep, s katerim je pokrov zračnega filtra pritrjen na ohišje zračnega filtra (Diagram 24).

    4. Pokrov zračnega filtra ločite od ohišja zračnega filtra in očistite notranjost pokrova (Diagram 24).

    5. Nežno zadrsajte element zračnega filtra iz ohišja filtra.

      Note: Da čim bolj zmanjšate količino prahu v zraku, bodite pozorni, da s filtrom ne zadenete ob ohišje zračnega filtra.

    6. Preglejte element zračnega filtra.

      Note: Preglejte tesnilo filtra.

      Important: Zamenjajte poškodovani filter.

    Zamenjava zračnega filtra

    1. Očistite priključek za odstranjevanje umazanije v pokrovu zračnega filtra.

    2. Odstranite ventil gumijastega odvoda iz pokrova in očistite odprtino ter ponovno vstavite ventil odvoda.

    3. Sprostite zaklep, s katerim je pokrov zračnega filtra pritrjen na ohišje zračnega filtra, in odstranite pokrov (Diagram 25).

      g002097
    4. Nežno zadrsajte element zračnega filtra (Diagram 25) iz ohišja filtra.

      Note: Da čim bolj zmanjšate količino prahu v zraku, bodite pozorni, da s filtrom ne zadenete ob ohišje zračnega filtra.

    5. Preverite, ali je novi filter brez morebitnih poškodb, ki bi lahko nastale med pošiljanjem.

      Note: Preglejte tesnilo filtra.

      Important: Če je filter poškodovan, ga ne namestite.

    Namestitev zračnega filtra

    Important: Motor vedno uporabljajte z nameščenim celotnim sklopom zračnega filtra, da preprečite poškodbe motorja.

    Important: Ne uporabljajte poškodovanih elementov.

    Note: Čiščenja uporabljenega elementa zračnega filtra ne priporočamo, saj bi lahko prišlo do poškodb sredstva za filtriranje.

    1. Očistite priključek za odstranjevanje umazanije v pokrovu zračnega filtra.

    2. Odstranite ventil gumijastega odvoda iz pokrova in očistite odprtino ter ponovno vstavite ventil odvoda.

    3. Element zračnega filtra vstavite v ohišje zračnega filtra (Diagram 26).

      Note: Poskrbite, da je filter ustrezno zatesnjen, in sicer tako, da pritisnete na zunanji rob filtra, ko ga nameščate. Ne pritiskajte na upogljivi osrednji del filtra.

      g002097
    4. Pokrov zračnega filtra poravnajte z ohišjem zračnega filtra, nato pa z zaklepi pokrov pritrdite na ohišje (Diagram 26).

    Specifikacije za motorno olje

    Vrsta olja: detergentno olje (servisna klasifikacija API: SJ ali višja)

    Viskoznost olja: glejte spodnjo razpredelnico:

    g341978

    Preverjanje ravni motornega olja

    Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
    Pred vsako uporabo ali dnevno
  • Preverite raven motornega olja.
  • Note: Najboljši čas za preverjanje ravni motornega olja je, ko je motor ohlajen, preden ga prvič zaženete na začetku dneva. Če je motor že deloval, počakajte vsaj 10 minut, preden preverite raven olja.

    1. Stroj pripravite za vzdrževanje; glejte Priprava stroja.

    2. Očistite območje okrog merilne palice za olje in čepa za polnjenje olja na pokrovu ventila (Diagram 28 in Diagram 29).

      g341987
      g341990
    3. Izvlecite merilno palico in njeno konico obrišite do čistega (Diagram 28).

    4. Merilno palico v celoti vstavite v cevko za merilno palico (Diagram 30).

    5. Izvlecite merilno palico in si oglejte njeno kovinsko konico.

      Note: Raven olja mora segati do najvišje oznake na merilni palici.

      g341993
    6. Če je raven olja pod vrhnjo oznako na merilni palici, odstranite čep za polnjenje olja, počasi dodajte ustrezno količino olja, da se raven olja pomakne nazaj do vrhnje oznake, nato pa ponovno namestite čep za polnjenje olja; glejte Specifikacije za motorno olje.

      Important: Ročične gredi ne smete prekomerno napolniti z oljem in zagnati motorja. Če bi to storili, bi lahko poškodovali motor.

    7. Merilno palico v celoti vstavite v cevko za merilno palico.

    Menjava motornega olja

    Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
    Vsakih 100 ur
  • Zamenjajte motorno olje.Pri uporabi v pogojih z veliko prahu ali peska olje menjajte bolj pogosto.
  • Prostornina okrova ročične gredi: 2 litra z oljnim filtrom

    1. Zaženite motor in ga pustite teči pet minut.

      Note: Toplo olje bo lažje izteklo.

    2. Parkirajte stroj tako, da je odtočna stran nekoliko nižje od nasprotne strani in tako zagotovite, da bo olje popolnoma izteklo.

    3. Ugasnite motor, odstranite ključ in počakajte, da se vsi premikajoči se deli ustavijo, preden zapustite upravljavčev položaj.

    4. Pod izpust postavite posodo. Ventil za izpust olja zavrtite tako, da bo olje lahko izteklo (Diagram 31).

      Note: Na ventil za izpust olja lahko namestite cev, s katero boste lažje usmerjali pretok olja. Cev ni priložena stroju.

    5. Ko vse olje izteče, zaprite ventil za izpust olja.

      Note: Odpadni oljni filter izročite najbližjemu centru za recikliranje.

      g002148
    6. Počasi zlijte približno 80 % navedenega olja v nastavek za dolivanje (Diagram 32) na pokrovu ventila; glejte Specifikacije za motorno olje.

      g341990
    7. Preverite nivo olja; glejte Preverjanje ravni motornega olja.

    8. Počasi dolivajte dodatno olje, da raven zraste do vrhnje oznake na merilni palici.

    Zamenjava oljnega filtra

    Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
    Vsakih 200 ur
  • Zamenjajte oljni filter.Pri uporabi v pogojih z veliko prahu ali peska oljni filter menjajte bolj pogosto.
  • Prostornina okrova ročične gredi: 2 litra z oljnim filtrom

    1. Pustite, da olje izteče iz motorja; glejte Menjava motornega olja.

    2. Odstranite stari filter in obrišite površino tesnila adapterja za filter (Diagram 33).

      g341989
    3. Nanesite tanek sloj novega olja na gumijasto tesnilo nadomestnega filtra (Diagram 33).

    4. Nadomestni oljni filter namestite na adapter za filter, obrnite oljni filter v smeri urinega kazalca, dokler se ne dotakne adapterja za filter, nato pa zategnite filter za dodatni ⅔ obrata ali en cel obrat (Diagram 34).

      g001056
    5. Odstranite čep za polnjenje olja (Diagram 33) in dodajte 2 litra ustreznega olja v motor; glejte Specifikacije za motorno olje in Menjava motornega olja.

    6. Pustite motor prižgan približno tri minute, nato pa ga ugasnite in preverite, ali okrog oljnega filtra pušča kaj olja.

    7. Preverite raven motornega olja in po potrebi dolijte ustrezno olje.

    Servisiranje vžigalnih svečk

    Vrsta vžigalne svečke: Champion® RC12YC, Champion® Platinum 3071 ali enakovredna

    Zračna vrzel: 0,76 mm

    Preverjanje vžigalnih svečk

    Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
    Vsakih 200 ur
  • Preverite vžigalne svečke.
    1. Stroj pripravite za vzdrževanje; glejte Priprava stroja.

    2. Očistite območje okoli vžigalnih svečk (Diagram 35).

      g341988
    3. Kable vžigalnih svečk odklopite s svečk (Diagram 35).

    4. Odstranite vžigalno svečko in tesnilo z nastavkom za vžigalne svečke.

    5. Preglejte središčni del vžigalnih svečk (Diagram 36). Če je izolator svetlo rjave ali sive barve, motor pravilno deluje. Če je izolator črne barve, je to običajno znak, da je filter za zrak umazan.

      Note: Če je vžigalna svečka poškodovana ali obrabljena, namestite novo vžigalno svečko.

      g326888

      Important: Vedno zamenjajte vžigalno svečko, če opazite, da je počrnela, da sta elektrodi izrabljeni, da je prekrita z oljnim slojem ali razpokana.

    6. Izmerite zračno vrzel med sredinsko in stransko elektrodo (Diagram 36). Zračna vrzel mora meriti 0,76 mm.

      Note: Če zračna vrzel ni ustrezna, jo prilagodite tako, da ukrivite stransko elektrodo.

    7. Vžigalno svečko vstavite v motor in jo privijte z zateznim momentom 27 N⋅m.

    8. Korake od 2 do 6 ponovite na drugem valju.

    Čiščenje mreže motorja in hladilnika motornega olja

    Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
    Pred vsako uporabo ali dnevno
  • Očistite mrežo motorja in hladilnik motornega olja.
  • Pred vsako uporabo preglejte in očistite mrežo motorja in hladilnik motornega olja. Odstranite nabrano travo, umazanijo ali druge ostanke iz hladilnika olja in mreže motorja (Diagram 37).

    g002355

    Vzdrževanje sistema za gorivo

    Servisiranje posode za saje

    Menjava zračnega filtra posode za saje

    Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
    Vsakih 200 ur
  • Zamenjajte zračni filter posode za saje (servisiranje je treba v okoljih z veliko prahu ali peska opravljati pogosteje).
    1. Stroj pripravite za vzdrževanje; glejte Priprava stroja.

    2. Odstranite in zavrzite zračni filter posode za saje (Diagram 38).

      g029820
    3. Namestite nov zračni filter.

    Menjava filtra izpušnega voda posode za saje

    Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
    Vsakih 200 ur
  • Zamenjajte filter izpušnega voda posode za saje.
  • Note: Občasno preverite, ali je v filtru izpušnega voda umazanija. Če je filter videti umazan, ga zamenjajte.

    1. Stroj pripravite za vzdrževanje; glejte Priprava stroja.

    2. Vzmetne objemke za cevi na obeh straneh filtra izpušnega voda posode za saje premaknite stran od filtra (Diagram 39).

      g018506
    3. Odstranite in zavrzite filter za saje (Diagram 39).

    4. Na cev namestite nov filter, in sicer tako, da puščica na filtru kaže proti nepovratnemu ventilu, in ga pritrdite z objemkami za cev (Diagram 39).

    Zamenjava filtra za gorivo

    Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
    Vsakih 500 ur
  • Zamenjajte filter za gorivo.
  • Umazanega filtra, ki ga odstranite iz dovoda za gorivo, nikoli ne namestite nazaj.

    1. Stroj pripravite za vzdrževanje; glejte Priprava stroja.

    2. Počakajte, da se stroj ohladi.

    3. Stisnite konice objemk za cev skupaj in jih zadrsajte stran od filtra (Diagram 40).

      g342101
    4. Filter odstranite s cevi za gorivo.

    5. Namestite nov filter in objemke za cev potisnite zraven filtra (Diagram 40).

    Servisiranje rezervoarja za gorivo

    Nevarnost

    V določenih pogojih je gorivo zelo vnetljivo in eksplozivno. Požar ali eksplozija zaradi goriva ima lahko hude posledice za vas in druge osebe v bližini, kot so opekline in premoženjska škoda.

    • Gorivo izpustite iz rezervoarja za gorivo, ko je motor hladen. To delo izvajajte na prostem. Pobrišite razlito gorivo.

    • Med izčrpavanjem goriva ne smete kaditi oziroma stati blizu odrtega plamena ali na mestu, kjer lahko iskra vname hlape goriva.

    1. Stroj pripravite za vzdrževanje; glejte Priprava stroja.

    2. Ugasnite motor, odstranite ključ in počakajte, da se vsi premikajoči se deli ustavijo, preden zapustite upravljavčev položaj.

    3. Sprostite objemko cevi pri filtru za gorivo in jo zadrsajte po cevi za gorivo v smeri stran od filtra za gorivo (Diagram 40).

    4. Cev za gorivo odklopite od filtra za gorivo (Diagram 40).

      Note: Gorivo naj se izteče v vsebnik za gorivo ali posodo za izpust olja (Diagram 40).

      Note: Ker je rezervoar za gorivo prazen, je to najboljši trenutek za namestitev novega filtra za gorivo.

    5. Cev za gorivo namestite na filter za gorivo. Da pritrdite cev za gorivo, zadrsajte objemko cevi proti filtru za gorivo (Diagram 40).

    Vzdrževanje električnega sistema

    Important: Pred varjenjem na stroju odklopite krmilnik in negativni kabel z akumulatorja, da ne bi poškodovali električnega sistema.

    Varnost električnega sistema

    • Pred popravilom stroja morate odklopiti akumulator. Najprej odklopite negativno priključno sponko in nato še pozitivno. Najprej priklopite pozitivno priključno sponko in nato še negativno.

    • Zamenjavo akumulatorja opravite v odprtem in dobro prezračenem prostoru, daleč od isker in plamenov. Pred priključitvijo ali odklopom akumulatorja morate odklopiti polnilnik. Nositi morate zaščitna oblačila in uporabiti izolirana orodja.

    Varovalke

    Zamenjava varovalke motorja

    1. Stroj pripravite za vzdrževanje; glejte Priprava stroja.

    2. Blizu zaganjalnika ločite polovici držala za varovalko v tokokrogu kabelskega snopa motorja (Diagram 41).

      g233945
    3. Iz držala za varovalko odstranite odprto varovalko.

    4. V držalo za varovalko vstavite novo varovalko (30 A).

    5. Sestavite polovici držala za varovalko v tokokrogu (Diagram 41).

    Zamenjava varovalk stroja

    1. Na sprednji, notranji strani krmilnega stolpa odstranite pokrov ohišja z varovalkami (Diagram 42).

      g233941
    2. Odprto varovalko odstranite iz ohišja z varovalkami (Diagram 42).

    3. V režo v ohišju z varovalkami vstavite novo varovalko (Diagram 43).

      g341792
    4. Pokrov ohišja z varovalkami namestite na ohišje z varovalkami.

    Ohišje z varovalkami je del kabelskega snopa stroja. Nahaja se za sprejemnikom na desni strani krmilnega stolpa (Diagram 42).

    Vzdrževanje pogonskega sistema

    Preverjanje zračnega tlaka v pnevmatikah

    Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
    Pred vsako uporabo ali dnevno
  • Preverite zračni tlak v pnevmatikah.
  • Preverite tlak v pnevmatikah (Diagram 44).

    Pravilen tlak v pnevmatikah je 0,96 bara (96,5 kPa).

    g001055

    Zategovanje kolesnih matic s predpisanim zateznim momentom

    Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
    Po prvih 10 urah
  • Preverite zatezni moment kolesnih matic.
  • Opozorilo

    Če ne uporabite ustreznega zateznega momenta, lahko pride do okvare ali izgube kolesa ter telesnih poškodb.

    Kolesne matice privijte z zateznim momentom od 95 do 122 N⋅m.

    1. Stroj pripravite za vzdrževanje; glejte Priprava stroja.

    2. Kolesne matice privijte z zateznim momentom od 95 do 122 N⋅m.

    Pregled pnevmatik

    Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
    Vsakih 100 ur
  • Preglejte stanje pnevmatik.
  • Pri obratovalnih nesrečah se lahko pnevmatike in platišča poškodujejo, zato po nesreči preglejte pnevmatike.

    Informacije o pnevmatikah DOT so navedene na strani vsake pnevmatike. V sklopu teh podatkov so navedeni obremenitveni in hitrostni razredi. Nadomestne pnevmatike morajo biti iz enakega ali boljšega razreda.

    je primer obrabe pnevmatik, ki nastane zaradi prenizkega zračnega tlaka v pnevmatikah.

    g010294

    je primer obrabe pnevmatik, ki nastane zaradi previsokega zračnega tlaka v pnevmatikah.

    g010293

    Vzdrževanje jermena

    Nastavitev napetosti jermena za upravljanje s šobo

    Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
    Po prvih 8 urah
  • Preverite stanje in napetost jermena.
  • Vsakih 50 ur
  • Preverite stanje in napetost jermena.
  • Če jermen za upravljanje s šobo pri spreminjanju smeri pihalne šobe zdrsava, prilagodite napetost jermena.

    1. Stroj pripravite za vzdrževanje; glejte Priprava stroja.

    2. Odvijte 2 vijaka prirobnice in 2 matici prirobnice, s katerima je držalo za pritrditev motorja privito na nosilec na ohišju ogrodja stroja (Diagram 47).

      g015845
    3. Vstavite nastavek momentnega ključa v nosilec za namestitev jermenice, kot je prikazano na sliki Diagram 47.

    4. Nosilec za namestitev motorja obrnite stran od pihalne šobe (Diagram 47), dokler na momentnem ključu ni vrednosti med 22,6 in 26,0 N⋅m.

    5. Medtem ko ohranjate napetost jermena, privijte dva vijaka prirobnice in dve matici prirobnice.

    Vzdrževanje puhalnika

    Pregled objemke pihalne šobe

    Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
    Pred vsako uporabo ali dnevno
  • Preglejte objemko pihalne šobe.
    1. Stroj pripravite za vzdrževanje; glejte Priprava stroja.

    2. Preglejte, ali je objemka pihalne šobe obrabljena ali poškodovana (Diagram 48).

      g008799
    3. Vsak dan preverite, ali se objemka pihalne šobe ustrezno prilega (Diagram 48).

      Important: Če pihalna šoba pride v stik z oviro ali podlago, se lahko objemka pihalne šobe razrahlja.

    4. Če je objemka razrahljana, matico na objemki privijte z zateznim momentom od 5,1 do 5,7 N⋅m.

    Čiščenje vodil šobe

    Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
    Pred vsako uporabo ali dnevno
  • Očistite vodila šobe.
    1. Stroj pripravite za vzdrževanje; glejte Priprava stroja.

    2. Odstranite vso travo, umazanijo ali ostale delce, ki so se nabrali okrog vodil šobe in med vodili šobe (Diagram 49).

      Note: Če je na vodilih šobe prisotna umazanija, se šoba morda ne bo prosto obračala, zaradi tega pa lahko pride do poškodb motorja.

      g017855

    Vzdrževanje daljinskega upravljalnika

    Daljinski upravljalnik in modul za brezžično upravljanje

    Preden lahko začnete z uporabo sistema za upravljanje na daljavo, se mora daljinski upravljalnik povezati z modulom za brezžično upravljanje. Daljinski upravljalnik je že v tovarni povezan z modulom za brezžično upravljanje. Ko morate ponovno vzpostaviti komunikacijo med daljinskim upravljalnikom in modulom za brezžično upravljanje (npr. pri uvedbi novega ali dodatnega daljinskega upravljalnika za obstoječo osnovno enoto ali pri spremembi frekvence signala zaradi težav z lokalnimi motnjami), glejte Povezava daljinskega upravljalnika in modula za upravljanje.

    Z modulom za brezžično upravljanje Pro Force lahko povežete le daljinski upravljalnik Pro Force. Če daljinski upravljalnik Pro Force povežete z drugim modulom za brezžično upravljanje Pro Force, se povezava tega daljinskega upravljalnika s prvotnim strojem Pro Force prekine.

    Note: Zaradi lokalnih motenj med delovanjem se lahko povezava med daljinskim upravljalnikom in modulom za brezžično upravljanje prekine. Ker modul za brezžično upravljanje med postopkom povezovanja izbere najboljšo izmed mnogih frekvenc signala, stroj premaknite na območje motenj signala ali prekinitve povezave in izvedite postopek povezovanja – tako boste dobili najboljše rezultate.

    Povezava daljinskega upravljalnika in modula za upravljanje

    Important: Preden začnete postopek, preberite, kako poteka od začetka do konca.

    1. Stroj pripravite za vzdrževanje; glejte Priprava stroja.

    2. Ključ za vžig obrnite v položaj ZAUSTAVITEV.

    3. Medtem ko držite daljinski upravljalnik, se postavite blizu modula za brezžično upravljanje, kjer na poti do antene ni ovir (Diagram 50).

      g343880
    4. Hkrati pritisnite na gumb za OBRAT PIHALNE šOBE V LEVO in gumb za OBRAT PIHALNE šOBE V DESNO (Diagram 51).

      Note: Lučka LED bo začela utripati približno enkrat na sekundo.

      g343716
    5. Še naprej držite oba gumba, dokler lučka LED ne začne utripati približno dvakrat na sekundo.

    6. Izpustite oba gumba.

    7. Pritisnite in zadržite gumb za OBRAT PIHALNE šOBE V LEVO (Diagram 51).

      Note: Lučka LED bo začela utripati približno dvakrat na sekundo.

    8. Še naprej držite gumb za OBRAT PIHALNE šOBE V LEVO (Diagram 51), nato pa ključ za vžig obrnite v položaj KONTAKT.

      Note: Če je postopek uspešno izveden, lučka LED neprekinjeno sveti. Preden lučka LED prične neprekinjeno svetiti, lahko preteče 20 sekund.

    9. Izpustite gumb za OBRAT PIHALNE šOBE V LEVO (Diagram 51), nato pa ključ za vžig obrnite v položaj ZAUSTAVITEV.

      Note: Sistem za upravljanje na daljavo je pripravljen za uporabo s povezanim daljinskim upravljalnikom.

    Zamenjava baterij v daljinskem upravljalniku

    Specifikacije baterij: AAA (1,5 V)

    Količina: 4

    1. Odstranite 6 vijakov, ki držijo skupaj ohišje daljinskega upravljalnika, in odstranite zadnji del ohišja (Diagram 52).

      Note: Če je mogoče, pri odstranjevanju ohišja in baterij poskrbite, da gumijasto in kovinsko tesnilo ostaneta v utoru.

      g341770
    2. Odstranite izpraznjene baterije in jih med odpadke odložite v skladu z lokalnimi predpisi.

    3. Ob upoštevanju polarnosti baterij, ki je prikazana na sliki Diagram 53, v utore za baterije vstavite nove baterije.

      Note: Pri vstavljanju baterij upoštevajte oznake za pravilno polarnost (Diagram 53), ki so vtisnjeni v prostorček za baterije, da ne poškodujete utorov za baterije. Če baterije v daljinski upravljalnik vstavite v napačni smeri, stroja sicer ne boste poškodovali, vendar pa daljinski upravljalnik ne bo deloval.

      g341771g341769
    4. Zagotovite, da sta kovinsko tesnilo in gumijasto tesnilo v utoru polovice pokrova, nato pa zadnji pokrov poravnajte s sprednjim pokrovom (Diagram 52).

    5. Obroč traku poravnajte nad zatič za trak (Diagram 52).

    6. Zadnji pokrov s 6 vijaki pritrdite nazaj na sprednji pokrov (Diagram 52).

    7. Vijake privijte z zateznim navorom od 1,5 do 1,7 N⋅m.

    Odpravljanje kod napak

    Razreševanje kod napak

    Če lučka za diagnostiko kaže sistemsko napako, opravite naslednje postopke:

    Preglednica kod napak

    Koda napake

    Zaporedje utripanja lučke za diagnostiko

    Opis napake

    Vzroki za napako

    11

    En utrip – premor – en utrip – dolg premor – nato se zaporedje ponovi

    Krmilnik TEC ali modul za brezžično upravljanje ne more komunicirati.

    Priključek za kabelski snop na krmilniku TEC ali modulu za brezžično upravljanje je razrahljan, zarjavel ali poškodovan.

    Kabelski snop je poškodovan; stopite v stik s pooblaščenim distributerjem za izdelke Toro.

    Modul za brezžično upravljanje je poškodovan; stopite v stik s pooblaščenim distributerjem za izdelke Toro.

    12

    En utrip – premor – dva utripa – dolg premor – nato se zaporedje ponovi

    Programska oprema v krmilniku TEC, modulu za brezžično upravljanje ali daljinskem upravljalniku je neskladna z eno od drugih komponent.

    Povežite daljinski upravljalnik; glejte Priročnik za upravljanje stroja.

    Namestite ustrezno programsko opremo; stopite v stik s pooblaščenim distributerjem za izdelke Toro.

    13

    En utrip – premor – trije utripi – dolg premor – nato se zaporedje ponovi

    Z modulom za brezžično upravljanje je povezan napačen daljinski upravljalnik.

    Daljinski upravljalnik je povezan z drugim strojem Pro Force.

    Daljinski upravljalnik pripada napačni vrsti stroja, npr. MH-400 z daljinskim upravljalnikom ProPass.

    14

    En utrip – premor – štirje utripi – dolg premor – nato se zaporedje ponovi

    Tokokrog za napajanje za kontakt (ETR) je bil prekinjen zaradi prenizkega tlaka olja (10 sekund ali dlje).

    Preverite raven olja in ga po potrebi dolijte.

    Stikalo za tlak olja je poškodovano ali obrabljeno; stopite v stik s pooblaščenim distributerjem za izdelke Toro.

    Kabelski snop je poškodovan; stopite v stik s pooblaščenim distributerjem za izdelke Toro.

    15

    En utrip – premor – pet utripov – dolg premor – nato se zaporedje ponovi

    Tokokrog za napajanje za kontakt (ETR) je bil prekinjen zaradi prenizke napetosti akumulatorja stroja (manj kot 5,5 V).

    Preverite stanje kablov akumulatorja. Preverite, ali so vijaki in matice za kable ustrezno priviti.

    Preizkusite akumulator in ga po potrebi napolnite; glejte Servisni priročnik. Če je treba, zamenjajte akumulator.

    Preizkusite alternator motorja; glejte Servisni priročnik. Če je treba, zamenjajte alternator.

    Preizkusite regulator/usmernik napetosti za motor; glejte Servisni priročnik. Če je treba, zamenjajte regulator/usmernik.

    Prehod v način za diagnostiko in preverjanje kod

    1. Ključ za vžig obrnite v položaj ZAUSTAVITEV.

    2. Pokrovček z vrvico odstranite s priključka z enim pinom in priključka z enim vtičem (Diagram 54A).

    3. Priključek z enim pinom vstavite v priključek z enim vtičem (Diagram 54B).

      g029822
    4. Obrnite ključ v položaj KONTAKT.

    5. Opazujte vzorec oziroma zaporedje utripanja diagnostične lučke in bodite pozorni na naslednje signale, nato pa preverite preglednico s kodami napak:

      • Število in vrstni red utripov v posameznem vzorcu oziroma zaporedju utripov.

      • Vrstni red in dolžino vseh premorov v posameznem vzorcu oziroma zaporedju utripov.

      Note: Če je aktivnih več napak na stroju, po utripanju za vsako napako sledi dolg premor. Po prikazu vseh aktivnih napak se bo zaporedje napak ponovilo. Če ni nobenih aktivnih napak, diagnostična lučka neprekinjeno utripa enkrat na sekundo.

    Ponastavitev kod napak

    1. Obrnite ključ za vžig v položaj KONTAKT.

    2. Priključek z enim pinom odstranite iz priključka z enim vtičem (Diagram 55).

      g342081
    3. Priključek z enim pinom vstavite v priključek z enim vtičem (Diagram 55).

      Note: Diagnostična lučka neprekinjeno utripa enkrat na sekundo.

    Izhod iz načina za diagnostiko

    1. Ključ obrnite v položaj IZKLOP (Diagram 56).

      g341833
    2. Priključek z enim pinom odstranite iz priključka z enim vtičem (Diagram 57).

      g342082
    3. Priključek z enim pinom in priključek z enim vtičem vstavite v pokrovček z vrvico (Diagram 57).

    Čiščenje

    Pranje stroja

    Important: Za čiščenje stroja ne uporabljajte somornice ali filtrirane morske vode.

    Important: Ne perite ga z vodo pod tlakom.

    • Stroj operite z blagim detergentom in vodo.

    • Ne uporabljajte prekomerne količine vode, zlasti v bližini nadzorne plošče.

    Odstranjevanje odpadkov

    Motorno olje ter bateriji stroja in daljinskega upravljalnika so onesnaževala okolja. Odpadke odstranite v skladu z državnimi in lokalnimi predpisi.

    Skladiščenje

    Varnost pri shranjevanju

    Preden zapustite položaj upravljavca, ugasnite motor, odstranite ključ (če je nameščen) in počakajte, da se vsi premikajoči se deli ustavijo. Pustite, da se stroj ohladi, preden ga nastavite, popravite, očistite ali shranite.

    Skladiščenje stroja

    1. Stroj parkirajte na ravni površini, ugasnite motor, odstranite ključ iz vžiga, počakajte, da se vsi deli nehajo premikati, in odstranite kabel vžigalnih svečk.

    2. Z vseh zunanjih delov stroja odstranite ostanke trave, zemljo in umazanijo, zlasti z motorja. Očistite umazanijo in ostanke trave z zunanjosti reber glave motorja in ohišja puhalnika.

      Important: Stroj lahko operete z blagim čistilom in vodo. Ne perite ga z vodo pod tlakom. Ne smete uporabljati prekomerne količine vode.

    3. Servisirajte zračni filter, glejte Servisiranje zračnega filtra.

    4. Zamenjajte olje okrova ročične gredi, glejte Menjava motornega olja.

    5. Preverite tlak v pnevmatikah, glejte Preverjanje zračnega tlaka v pnevmatikah.

    6. Če veste, da stroja ne boste uporabljali več kot 30 dni, ga pripravite za uskladiščenje. Stroj pripravite za uskladiščenje po naslednjem postopku:

      1. V rezervoar dodajte stabilizator/dodatek za obstojnost goriva na naftni osnovi. Upoštevajte navodila za mešanje proizvajalca stabilizatorja. Ne uporabljajte stabilizatorjev na alkoholni osnovi (etanolni ali metanolni).

        Note: Stabilizator/dodatek za obstojnost goriva je najbolj učinkovit, če ga zmešate s svežim gorivom in ga vedno uporabljate.

      2. Zaženite motor, da se stabilizirano gorivo porazdeli po sistemu za gorivo (pustite ga teči 5 minut).

      3. Ugasnite motor, počakajte, da se ohladi, nato pa izpraznite posodo za gorivo; glejte Servisiranje rezervoarja za gorivo.

      4. Zaženite motor in ga pustite teči, dokler ne ugasne.

      5. Na motorju uporabite dušilno loputo. Zaženite motor in ga pustite teči toliko časa, da se več ne zažene.

      6. Gorivo pravilno odstranite. Reciklirajte ga v skladu z lokalnimi predpisi.

      Important: Goriva s stabilizatorjem/dodatkom za obstojnost goriva ne hranite dlje, kot to priporoča proizvajalec stabilizatorja za gorivo.

    7. Odstranite svečko/svečke in preverite njeno/njihovo stanje; glejte Preverjanje vžigalnih svečk. Ko so vžigalne svečke odstranjene, v vsako izvrtino za vžigalno svečko nalijte dve jedilni žlici motornega olja. Nato z zaganjalnikom zaženite motor, da se olje razporedi po valju. Znova namestite vžigalne svečke. Na vžigalne svečke ne namestite kablov.

    8. Preverite vsa pritrdila in jih po potrebi pritrdite. Popravite oziroma zamenjajte vse poškodovane ali manjkajoče dele.

    9. Prebarvajte vse opraskane in oguljene kovinske površine. Barvo lahko kupite pri pooblaščenem distributerju za izdelke Toro.

    10. Stroj uskladiščite v čistem in suhem skladiščnem prostoru. Ključ za vžig izvlecite iz stikala in ga shranite zunaj dosega otrok in nepooblaščenih oseb. Stroj prekrijte, da ga zaščitite in ohranite čistega.