Indledning

4-i-1-grabben er et vægtbærende redskab, der er beregnet til brug på et kompakt værktøjsophæng fra Toro. Brug af dette produkt til andre end det tiltænkte formål kan udsætte dig selv og omkringstående for fare.

Læs denne vejledning omhyggeligt, så du kan lære at betjene og vedligeholde produktet korrekt samt undgå person- og produktskade. Det er dit ansvar at betjene produktet korrekt og sikkert.

Besøg www.Toro.com for at få materialer om produktsikkerhed og oplæring i betjening, oplysninger om tilbehør, hjælp til at finde en forhandler eller for at registrere dit produkt.

Når du har brug for service, originale Toro-dele eller yderligere oplysninger, bedes du kontakte en autoriseret serviceforhandler eller Toros kundeservice samt have produktets model- og serienummer parat. Figur 1 viser model- og serienummerets placering på produktet. Skriv numrene, hvor der er gjort plads til dette.

Important: Du kan scanne QR-koden på serienummermærkaten (hvis udstyret hermed) med din mobilenhed for at få adgang til garanti, reservedele og andre produktoplysninger.

g305274

Denne betjeningsvejledning advarer dig om mulige farer og giver dig særlige sikkerhedsoplysninger ved hjælp af advarselssymbolet (Figur 2), der angiver en fare, som kan forårsage alvorlig personskade eller død, hvis du ikke følger de anbefalede forholdsregler.

g000502

Denne betjeningsvejledning bruger 2 ord til at fremhæve oplysninger. Vigtigt henleder opmærksomheden på særlige mekaniske oplysninger, og Bemærk angiver generel information, som det er værd at lægge særligt mærke til.

Dette produkt overholder alle relevante EU-direktiver. Få yderligere oplysninger i inkorporeringserklæringen bagest i denne udgivelse.

Advarsel

CALIFORNIEN

Advarsel i henhold til erklæring nr. 65

Brug af dette produkt kan medføre eksponering over for kemikalier, der ifølge staten Californien er kræftfremkaldende og giver medfødte defekter eller andre forplantningsskader.

Sikkerhed

Fare

Der kan være nedgravede el-/gasledninger i arbejdsområdet. Hvis der graves ind i dem, kan det medføre elektrisk stød eller eksplosion.

Steder med nedgravede ledninger, hvor der derfor ikke må graves, skal afmærkes på ejendommen eller arbejdsområdet. Kontakt din lokale afmærkningstjeneste eller dit energiselskab for at få ejendommen afmærket (eksempelvis kan den landsdækkende afmærkningstjeneste i USA kontaktes på telefon 811, og i Australien på telefon 1100).

Generelt om sikkerhed

Følg altid sikkerhedsforskrifterne for at undgå alvorlig personskade eller død.

  • Den nominelle driftskapacitet må ikke overskrides, da maskinen kan blive ustabil, hvilket kan medføre mistet herredømme.

  • Transportér ikke et redskab med armene i hævet eller forlænget position (hvis relevant). Transportér altid redskabet tæt på jorden. Se Transportposition.

  • Steder med nedgravede ledninger og andre genstande, hvor der derfor ikke må graves, skal afmærkes på ejendommen eller arbejdsområdet.

  • Læs og forstå indholdet i denne betjeningsvejledning, før du starter maskinen.

  • Betjening af maskinen kræver din fulde opmærksomhed. Giv dig ikke i kast med aktiviteter, der afleder opmærksomheden, da dette kan medføre person- eller tingsskade.

  • Maskinen må aldrig betjenes af børn eller utrænet personale.

  • Hold hænder og fødder væk fra bevægelige komponenter og redskaber.

  • Betjen ikke maskinen, uden at værn og øvrige sikkerhedsanordninger sidder korrekt på plads og virker på maskinen.

  • Hold omkringstående og kæledyr på afstand af maskinen.

  • Stop maskinen, sluk maskinen, og tag nøglen ud, før den efterses, fyldes med brændstof eller renses for tilstopninger.

Hvis maskinen betjenes eller vedligeholdes forkert, er der risiko for personskade. Operatøren skal altid følge sikkerhedsanvisningerne og være opmærksom på advarselssymbolet Graphic, der betyder Forsigtig, Advarsel eller Fare – personlig sikkerhedsanvisning, for at nedsætte risikoen for personskade. Hvis disse forskrifter ikke følges, kan det medføre personskade eller død.

Sikkerhed på skråninger

  • Når du kører maskinen op og ned ad bakker, skal den tunge ende vende op ad bakke. Vægtfordelingen varierer afhængigt af monterede redskaber. Et tomt vægtbærende redskab gør maskinens bagende til den tunge ende, og et fuldt vægtbærende redskab gør maskinens forende til den tunge ende. De fleste andre redskaber gør maskinens forende til den tunge ende.

  • Hvis læsserarmene hæves eller forlænges (hvis relevant) på en skråning, vil maskinens stabilitet blive påvirket. Hold læsserarmene i sænket og tilbagetrukket position, når du arbejder på skråninger.

  • Skråninger er en væsentlig årsag til, at føreren mister herredømmet, eller at maskinen vælter. Sådanne ulykker kan medføre alvorlige personskader, i værste tilfælde med døden til følge. Det kræver ekstra forsigtighed at betjene maskinen på alle former for skråninger eller ujævnt terræn.

  • Fastlæg dine egne procedurer og regler i forbindelse med arbejde på skråninger. Disse procedurer bør inkludere en besigtigelse af stedet for at fastslå, hvilke skråninger der er sikre at betjene maskinen på. Brug altid sund fornuft og god dømmekraft, når du foretager denne besigtigelse.

  • Sænk hastigheden, og udvis ekstra forsigtighed på skråninger. Jordforholdene kan påvirke maskinens stabilitet.

  • Undgå at starte eller stoppe på en skråning. Hvis maskinen mister trækkraft, skal du fortsætte langsomt, lige ned ad bakken.

  • Undgå at dreje på skråninger. Hvis du er nødt til at dreje, skal du dreje langsomt og vende maskinens tunge ende op ad bakke.

  • Udfør alle bevægelser på skråninger langsomt og gradvist. Foretag ikke pludselige ændringer af hastighed eller retning.

  • Hvis du føler dig utryg ved det, skal du undlade at betjene maskinen på en skråning.

  • Hold udkig efter huller, hjulspor eller bump, da ujævnt terræn kan få maskinen til at vælte. Højt græs kan skjule forhindringer.

  • Vær forsigtig, når du arbejder på våde overflader. Reduceret traktion kan forårsage udskridning.

  • Vurder området for at sikre, at jorden er stabil nok til at understøtte maskinen.

  • Vær forsigtig, når du betjener maskinen i nærheden af følgende:

    • Bratte afsatser

    • Grøfter

    • Volde

    • Vandområder

    Maskinen kan pludselig vælte, hvis en larvefod kører over kanten, eller kanten giver efter. Hold en sikker afstand mellem maskinen og eventuelle faremomenter.

  • Fjern eller monter ikke redskaber på en skråning.

  • Parker ikke maskinen på en bakke eller skråning.

Skovl – Sikkerhed

  • Sænk altid redskabet, luk kæberne, og sluk for maskinen, hver gang du forlader betjeningspositionen.

  • Når du løfter redskabet, skal du holde det vandret og sikre, at læsset ikke tabes bagud.

  • Luk altid kæberne på redskabet, når det ikke er i brug.

  • Grib og løft altid lange genstande tæt på genstandens midte.

  • Brug ikke kæberne til fasthægtning og/eller trækning. Spænd altid materialet forsvarligt fast.

Sikkerhed i forbindelse med vedligeholdelse og opbevaring

  • Kontrollér fastgørelsesanordningerne med hyppige intervaller for korrekt tilspænding, så det sikres, at udstyret er i sikker driftstilstand.

  • Se denne betjeningsvejledning for at få vigtige oplysninger, hvis du opbevarer redskabet i en længere periode.

  • Vedligehold eller udskift sikkerheds- og instruktionsmærkater, når det er nødvendigt.

Sikkerheds- og instruktionsmærkater

Graphic

Sikkerheds- og instruktionsmærkaterne kan nemt ses af operatøren og er placeret tæt på potentielle risikoområder. Udskift eventuelle beskadigede eller manglende mærkater.

decal125-6110
decal133-8061
decal139-7192
decal139-7229

Produktoversigt

Note: Specifikationer og design kan ændres uden forudgående varsel.

Bredde125 cm
Længde68 cm
Højde55 cm
Vægt132 kg
Kapacitet  
 SAE (strøget kapacitet)0,08 m3
 Fuldlastet kapacitet0,10 m3
Maksimal tilladt belastning 
 TX 1000317 kg
 TX 525 og TX 427181 kg
 323 og 320-D kompakt værktøjsophæng 90 kg
 e-Dingo200 kg

Brug kun originale Toro-reservedele og tilbehør for at sikre optimal ydelse og sikre, at maskinen fortsat overholder sikkerhedscertificeringen. Reservedele og tilbehør, der er fremstillet af andre producenter, kan være farlige, og brug heraf kan gøre garantien ugyldig.

Maksimal materialedensitet og kapacitet

Materialedensiteten, som grabben kan flytte, varierer, og på samme måde varierer den mængde materiale, som grabben kan bære, inden den maksimale tilladte belastning er nået. De første to tabeller viser en oversigt over materialedensiteten, der kan bæres (både med top og strøget) i grabben. Tabellen Materialedensitet viser almindelige materialer og deres densitet.

TX 1000

GrabkapacitetMaksimal densitet
Strøget (nivelleret) grab3962 kg/m3
Grab med top3170 kg/m3

Bemærk: Maksimal densitet = maksimal tilladt belastning/kapacitet

TX 525 og TX 427

GrabkapacitetMaksimal densitet
Strøget (nivelleret) grab2262 kg/m3
Grab med top1810 kg/m3

323 og 320-D kompakt værktøjsophæng

GrabkapacitetMaksimal densitet
Strøget (nivelleret) grab1185 kg/m3
Grab med top961 kg/m3

e-Dingo

GrabkapacitetMaksimal densitet
Strøget (nivelleret) grab2611 kg/m3
Grab med top208 kg/m3

Materialedensitet

MaterialeDensitet (omtrentlig)
Caliche1250 kg/m3
Ler:  
Naturlig banke 1600 kg/m3
Tør 1480 kg/m3
Våd1660 kg/m3
Med grus, tør1420 kg/m3
Med grus, våd1540 kg/m3
Kul: 
Antracit, brudt1100 kg/m3
Bituminøs, brudt830 kg/m3
Jord: 
Tør, pakket1510 kg/m3
Våd, pakket1600 kg/m3
Lerjord1250 kg/m3
Granit, brudt eller knust i store stykker1660 kg/m3
Grus: 
Tør1510 kg/m3
Usorteret grus (grusholdig sand)1930 kg/m3
Tør, 13 til 51 mm1.690 kg/m3
Våd, 13 til 51 mm2020 kg/m3
Kalksten, brudt eller knust1540 kg/m3
Sand: 
Tør1420 kg/m3
Våd1840 kg/m3
Med grus, tør1720 kg/m3
Med grus, våd2020 kg/m3
Sandsten, brudt1510 kg/m3
Skifer1250 kg/m3
Slagge, brudt1750 kg/m3
Sten, knust1600 kg/m3
Muldjord950 kg/m3

Betjening

Maskinens venstre og højre side er som set fra den normale betjeningsposition.

Montering og afmontering af redskabet

Se betjeningsvejledningen til traktionsenheden for monterings- og afmonteringsproceduren.

Important: Før redskabet påsættes, skal maskinen placeres på en vandret overflade. Sørg for, at monteringspladerne er fri for snavs eller affald af enhver art, og sørg for, at tapperne kan dreje frit. Smør tapperne med fedt, hvis de ikke kan dreje frit.

Note: Brug altid traktionsenheden til at løfte og flytte redskabet.

Advarsel

Hvis lynkoblingstapperne ikke sidder helt fast i redskabsmonteringspladen, kan redskabet falde af maskinen og mase dig eller de omkringstående.

Sørg for, at lynkoblingstapperne sidder helt fast inde i redskabsmonteringspladen.

Advarsel

Hydraulikvæske, der slipper ud under tryk, kan trænge ind i huden og dermed forårsage personskader. Væske, der er blevet sprøjtet ind i huden, skal fjernes kirurgisk inden for få timer af en læge, der kender til denne type skade, da det ellers kan medføre koldbrand.

  • Sørg for, at alle slanger og rør til hydraulikvæske er i god stand, og at alle hydrauliske forbindelser og fittings slutter tæt, før der sættes tryk på hydrauliksystemet.

  • Hold din krop og dine hænder væk fra splithulslækager eller dyser, der sprøjter højtrykshydraulikvæske ud.

  • Brug pap eller papir til at finde eventuelle hydrauliklækager, brug aldrig hænderne.

Forsigtig

Hydrauliske koblinger, hydraulikslanger/-ventiler og hydraulikvæske kan være varme. Hvis du rører ved varme dele, kan det forårsage forbrændinger.

  • Bær handsker, når du frakobler de hydrauliske koblinger.

  • Lad maskinen køle af, før du rører ved de hydrauliske dele.

  • Rør ikke ved spildt hydraulikvæske.

4-i-1 – betjening og kontrol

Når du har monteret 4-i-1-grabben på monteringspladen på traktionsenheden, skal du sørge for at tilslutte de hydrauliske koblinger. Start og kør maskinen ved fuld gas (maks. motorhastighed).

Betjening af grabben

Når kæberne er helt lukkede, kan du bruge dette redskab som en almindelig skovl. Du kan også åbne 4-i-1-grabbens kæber, så du kan aflæsse indholdet i et højere område, end en almindelig skovl kan nå.

Når du skal fylde materiale i grabben, skal den være i niveau med jorden. Kør derefter fremad og ind i materialet, der skal løftes. Når grabben er fuld, skal du vippe den bagud for at sænke løftemodstanden, når du løfter læsset.

Hold grabben så tæt på jorden som muligt, når du transporterer læsset.

Betjening af nivelleringsredskab

Når kæberne er helt åbne, kan du bruge grabbundens bageste skærekant som et nivelleringsredskab. Tip skovlen lidt fremad, så det bageste skær på grabbunden er på jorden, og den forreste kant er løftet fra jorden. Sænk skæret, og start nivelleringen ved at trække det bagud hen over jordoverfladen.

Betjening af blad

Når kæberne er helt åbne, kan du bruge grabbens bagside som et blad til at skubbe materialet. Du kan også lukke kæberne delvist og bruge bunden af den forreste grab til at banke toppen af materialeklumper og planere med det bageste blad.

Når du skraber, nivellerer og afgraver overflader, skal du sænke bladet til jorden og sikre, at skæret rører jorden. Bladet "bider" sig fast i jorden, når du bevæger dig fremad.

  • Ryd området for affald, grene og sten, før du påbegynder arbejdet med bladet, så du undgår at beskadige udstyret.

  • Start altid med den langsomst mulige kørselshastighed. Øg hastigheden, hvis forholdene tillader det.

  • Når du skraber, nivellerer og afgraver overflader, skal du sænke bladet til jorden og sikre, at skæret rører jorden. Bladet "bider" sig fast i jorden, når du bevæger dig.

Betjening af grabben

Brug sidekæberne til at samle materiale op ved at lukke dem hen over genstande eller materialer, der skal transporteres (Figur 3).

Note: Vær forsigtig, når du bruger denne metode, så du ikke knuser en genstand, som du samler op mellem sidekæberne.

g305288

Important: Brug ikke bunden til at opsamle eller trække genstande. Dette skader bunden/grabben og vil ugyldiggøre garantien på grabben (Figur 4).

g305386

Påfyldning af skovlen

  1. Placer skovlen i niveau med jorden.

  2. Kør fremad, og sæt skovlen ind i bunken af materiale.

  3. Når skovlen er fyldt, skal du køre maskinen i bakgear og forsigtigt vippe skovlen bagud for at reducere løftemodstanden, når du løfter lasten.

    Important: Hold altid lasten tæt ved jorden. Se Transportposition.

g266856

Transportposition

Ved transport af en last skal redskabet holdes så tæt på jorden som muligt, dog højst 15 cm over jorden. Vip den bagud for at holde lasten vandret.

g240205

Vedligeholdelse

Skema over anbefalet vedligeholdelse

VedligeholdelsesintervallerVedligeholdelsesprocedure
Hver anvendelse eller dagligt
  • Smør grabben.
  • Kontroller hydraulikrørene for lækager, løse fittings, knækkede rør, løse monteringsstøtter, slitage, forringelse pga. vejret og kemisk forringelse.(Foretag de nødvendige udbedringer før drift.)
  • Sørg for, at alle fastgørelsesanordninger er forsvarligt tilspændt.
  • Rengør områderne omkring grabcylinderen og monteringspladens drejning.
  • Kontrollér, om der er slid på tapper, ledforbindelser og skær.
  • For hver 200 timer
  • Undersøg hydraulikslangerne, og udskift dem, hvis de er beskadigede.
  • Før opbevaring
  • Undersøg det hydrauliske system for lækager og løse fittings.
  • Undersøg hydraulikslangerne, og udskift dem, hvis de er beskadigede.
  • Mal skrammede eller slidte overflader.
  • Smøring af grabben

    VedligeholdelsesintervallerVedligeholdelsesprocedure
    Hver anvendelse eller dagligt
  • Smør grabben.
  • Pump universalfedt i de 3 smørenipler på hver side af 4-i-1-grabben med en fedtpistol, indtil fedtet begynder at sive ud (Figur 7). Tør overskydende fedt af med en værkstedsklud.

    g305287

    Kontrol af hydraulikrørene

    VedligeholdelsesintervallerVedligeholdelsesprocedure
    Hver anvendelse eller dagligt
  • Kontroller hydraulikrørene for lækager, løse fittings, knækkede rør, løse monteringsstøtter, slitage, forringelse pga. vejret og kemisk forringelse.(Foretag de nødvendige udbedringer før drift.)
  • Advarsel

    Hydraulikvæske, der slipper ud under tryk, kan trænge ind i huden og dermed forårsage personskader. Væske, der er blevet sprøjtet ind i huden, skal fjernes kirurgisk inden for få timer af en læge, der kender til denne type skade, da det ellers kan medføre koldbrand.

    • Hold din krop og dine hænder væk fra splithulslækager eller dyser, der sprøjter højtrykshydraulikvæske ud.

    • Brug pap eller papir til at finde eventuelle hydrauliklækager, brug aldrig hænderne.

    Opbevaring

    1. Før redskabet stilles til opbevaring i længere tid, skal det vaskes med et mildt rengøringsmiddel og vand for at fjerne skidt og snavs.

    2. Efterse og tilspænd alle fastgørelsesanordninger. Reparer eller udskift alle beskadigede og slidte dele.

    3. Sørg for, at alle hydraulikslangens koblinger er forbundet til hinanden for at forhindre forurening af det hydrauliske system.

    4. Mal alle ridsede eller blotlagte metaloverflader.

      Note: Maling kan købes hos en autoriseret serviceforhandler.

    5. Smør drejepunkterne. Se Smøring af grabben.

    6. Opbevar redskabet i en ren, tør garage eller opbevaringsområde.

    7. Tildæk grabben for at beskytte den og holde den ren.