Introducere

Această mașină este destinată a fi utilizată de operatori profesioniști, implicați în aplicații comerciale și de proprietarii de reședințe, pentru întreținerea gazonului pe pantele abrupte, denivelările strânse, zonele din apropierea apei sau pe marginea obstacolelor de nisip. Utilizarea acestui produs în alte scopuri decât cele intenționate poate fi periculoasă pentru dumneavoastră și pentru alte persoane.

Citiţi cu atenţie aceste informaţii pentru a învăţa despre modul corespunzător de utilizare şi întreţinere a produsului şi pentru a evita rănirea personală şi deteriorarea produsului. Aveţi responsabilitatea de a utiliza produsul în mod corespunzător şi sigur.

Vizitați site-ul www.https://www.toro.com/en-GB pentru mai multe informații, inclusiv informații privind siguranța produsului și materiale de instruire, informații privind accesoriile, ajutor la căutarea unui distribuitor sau pentru înregistrarea produsului.

De fiecare dată când aveţi nevoie de service, piese originale Toro sau informaţii suplimentare, contactaţi un centru de service autorizat sau departamentul Servicii Clienţi Toro şi pregătiţi numărul de model sau de serie al produsului. Figura 1 indică locaţia numărului de model sau de serie pe produs. Scrieţi numerele în spaţiul furnizat.

Important: Puteți scana codul QR de pe autocolantul cu numărul de serie (dacă este disponibil) cu ajutorul unui dispozitiv mobil pentru a accesa date despre garanție, piese și alte informații despre produs.

g364631

Scrieți modelul și numerele de serie în spațiul de mai jos:

Acest manual identifică potențialele pericole și conține mesaje de siguranță identificate prin simbolul de alertă de siguranță (Figura 2), semnalizând un pericol care poate cauza rănirea gravă sau moartea dacă nu respectați următoarele măsuri de precauție recomandate.

g000502

Acest manual utilizează 2 cuvinte pentru a evidenţia informaţiile. Important atrage atenţia asupra informaţiilor mecanice speciale şi Notă accentuează informaţiile generale care necesită atenţie specială.

Acest produs respectă toate directivele europene relevante. Pentru detalii, consultaţi Declaraţia de conformitate (DC) specifică produsului.

Cuplu brut sau net: Cuplul brut sau net al acestui motor a fost evaluat în laborator de către producătorul motorului în conformitate cu SAE (Society of Automotive Engineers – Societatea Inginerilor Auto) J1940 sau J2723. Deoarece sunt configurate pentru a îndeplini cerinţele privind siguranţa, emisiile şi operarea, cuplul real al motoarelor pentru clasa aceasta de maşini de tuns iarba pot fi semnificativ mai redus. Vă rugăm să consultați informațiile producătorului motorului incluse în volumul de livrare al mașinii.

Siguranţă în funcţionare

Această mașină a fost proiectată în conformitate cu standardul EN ISO 5395.

Siguranța generală

Important: Citiți cu atenție aceste instrucțiuni înainte de a utiliza mașina și păstrați-le pentru consultare ulterioară.

Acest produs poate provoca răni la nivelul mâinilor sau picioarelor și poate arunca obiecte. Urmați întotdeauna instrucțiunile de siguranță pentru a evita rănirea gravă.

  • Trebuie să citiți și să înțelegeți conținutul acestui Manual al operatorului înainte de a porni motorul.

  • Nu vă sprijiniți mâinile sau picioarele în apropierea componentelor aflate în mișcare.

  • Nu utilizaţi maşina fără toate protecțiile şi alte dispozitive de siguranță montate şi funcţionând corespunzător pe aceasta.

  • Țineți trecătorii și copiii departe de zona de utilizare. Nu lăsaţi copii să utilizeze maşina. Utilizarea mașinii va fi efectuată doar de persoane responsabile, instruite, familiarizate cu instrucțiunile și apte din punct de vedere fizic. Reglementările locale pot impune o limită de vârstă pentru utilizator.

  • Opriți motorul, scoateți cheia din contact (dacă este prevăzută) și așteptați oprirea tuturor mișcărilor înainte de a părăsi poziția operatorului. Lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, repararea, curățarea sau depozitarea acesteia.

Utilizarea sau întreţinerea necorespunzătoare a acestei maşini poate cauza accidentări. Pentru a reduce riscul de accidentare, respectaţi aceste instrucţiuni de siguranţă şi acordaţi întotdeauna atenţie simbolului de alertă privind siguranţa Graphic, care înseamnă Atenţie, Avertisment sau Pericol - instrucţiune privind siguranţa personală. Nerespectarea acestor instrucţiuni poate cauza vătămări corporale sau moartea.

Decal-uri instrucţionale şi de siguranţă

Graphic

Instrucţiunile şi autocolantele cu informaţii privind siguranţa sunt uşor vizibile pentru operator şi sunt amplasate lângă orice zonă cu potenţial risc. Înlocuiţi orice autocolant care este deteriorat sau lipseşte.

decalh295159
decal111-9826
decal134-7020
decal134-7039

Reglare

Montarea opritorului acționat cu piciorul pentru bara de ghidare

Piese solicitate pentru această procedură:

Bară de ghidare inferioară1
Opritor acționat cu piciorul1
Șurub (6 x 35 mm)1
Șaibă (6 mm)3
Contrapiuliță (6 mm)1

Note: Puteți utiliza opritorul pentru a susține bara de ghidare în poziție verticală doar atunci când montați bara de ghidare în poziția coborâtă, 103,4 cm.

g367240
  1. Determinați înălțimea barei de ghidare atunci când opritorul acționat cu piciorul este fixat pe suportul superior al opritorului (Figura 3).

  2. Aliniați orificiul din opritorul acționat cu piciorul cu orificiul din bara de ghidare inferioară (Figura 4).

    g364679
  3. Montați opritorul acționat cu piciorul la bara de ghidare cu un șurub (6 x 35 mm), 3 șaibe (6 mm) și o contrapiuliță (6 mm).

  4. Strângeți contrapiulița și șurubul.

    Note: Asigurați-vă că puteți pivota opritorul acționat cu piciorul.

Montarea barei de ghidare

Piese solicitate pentru această procedură:

Bucșe în T4
Șurub (6 x 55 mm)2
Șaibă (6 mm)6
Contrapiuliță (6 mm)2
Buton2
Şurub în U2
Fiting bară de ghidare
Bară de ghidare superioară1
Şurub (¼ x 1¾")1
Contrapiuliţă (¼")1

Montarea barei de ghidare inferioare la mașină

  1. Montați 2 bucșe în T în flanșele barei de ghidare a punții mașinii de tuns iarba (Figura 5).

    g364682
  2. Aliniați opritorul acționat cu piciorul al barei de ghidare la suportul superior opritor de pe punte (Figura 6).

    g364680
  3. Aliniați orificiul din opritorul acționat cu piciorul cu orificiile din bucșe (Figura 7) și fixați bara de ghidare la mașină cu un șurub (6 x 55 mm), 2 șaibe (6 mm) și o contrapiuliță (6 mm).

    g364681
  4. Repetați pasul 3 pentru cealaltă parte a mașinii.

Montarea barei de ghidare superioare și inferioare

  1. Aliniați orificiile din bara de ghidare superioară cu orificiile din bara de ghidare inferioară (Figura 8).

    g364684
  2. Montați bara de ghidare superioară la bara de ghidare inferioară cu cele 2 șuruburi în U, 2 șaibe (6 mm) și 2 butoane.

Montarea cablului la maneta pentru prezența operatorului

  1. Introduceți fitingul de la capătul mantalei cablului în mufa superioară a fitingului barei de ghidare (Figura 9).

    g367356
  2. Strângeți piciorul manetei pentru prezența operatorului până când îl puteți scoate de pe bara de ghidare superioară și îndepărtați maneta de la mașină (Figura 10).

    g367353
  3. Introduceți fitingul de cablu prin orificiul din suportul suportului manetei pentru prezența operatorului, așa cum se arată în Figura 11.

    g367355
  4. Introduceți capătul manetei de prezență a operatorului în bara de ghidare, strângeți ușor celălalt picior al manetei și introduceți maneta în bara de ghidare (Figura 12).

    g367358
  5. Fixați fitingul barei de ghidare la bara de ghidare superioară (Figura 13) cu șurubul (¼ x 1¾") și contrapiulița (¼").

    g367354

Adăugarea uleiului în motor

Important: Maşina dumneavoastră nu este furnizată cu ulei în motor. Înainte de a porni motorul, adăugați ulei în motor.

Clasificare de service API: SJ sau superioară

Vâscozitate ulei: ulei 10W-30

Capacitate ulei: 0,40 l

  1. Deplasați mașina pe o suprafață uniformă.

  2. Îndepărtați joja de la gâtul de umplere cu ulei și ștergeți-o cu o lavetă curată (Figura 14).

    g364715
  3. Turnați încet uleiul de motor specificat în gâtul de umplere cu ulei (Figura 15) și așteptați 3 minute.

    g364716
  4. Introduceți joja în tubul de umplere cu ulei, apoi îndepărtați-o.

  5. Verificaţi nivelul de ulei indicat pe jojă (Figura 16).

    Note: Dacă umpleți excesiv motorul cu ulei, scurgeți excesul; consultați Golirea uleiului de motor.

    g364717
  6. Dacă nivelul uleiului este sub limita superioară, ștergeți joja cu o lavetă curată și repetați pașii 3 - 5 până când nivelul uleiului ajunge la limita superioară a marcajului.

  7. Introduceți joja în gâtul de umplere cu ulei și strângeți bine joja manual.

Rezumat al produsului

g364714
g364713
g364793

Manetă pentru prezenţa operatorului

Maneta pentru prezenţa operatorului (Figura 19) controlează frâna volantului și pornirea motorului.

  • Trageți maneta spre bara de ghidare pentru a porni motorul.

  • Eliberați maneta de la bara de ghidare pentru a opri motorul.

Ventil de închidere combustibil

Utilizați ventilul de închidere combustibil (Figura 19) pentru a controla fluxul de combustibil către motor.

  • Închideți ventilul de închidere combustibil când transportați, întrețineți sau depozitați mașina.

  • Deschideți ventilul de închidere combustibil pentru a rula motorul.

Model

Lăţime de tăiere

Lăţime produs

02617

53 cm

63,5 cm

Dispozitive de atașare/Accesorii

Pentru extinderea și îmbunătățirea performanțelor mașinii este disponibilă o gamă de dispozitive de atașare și accesorii aprobate de Toro. Pentru lista dispozitivelor de atașare și a accesoriilor aprobate, contactați centrul de service sau un distribuitor Toro autorizat sau accesați www.https://www.toro.com/en-GB.

Pentru performanțe optime și utilizarea în siguranță a mașinii, utilizați exclusiv piese de schimb și accesorii originale Toro. Piesele de schimb și accesoriile altor producători pot fi periculoase și pot anula garanția produsului.

Operare

Înainte de utilizare

Siguranța înainte de utilizare

Siguranța generală

  • Opriți motorul, scoateți cheia din contact (dacă este prevăzută) și așteptați oprirea tuturor mișcărilor înainte de a părăsi poziția operatorului. Lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, repararea, curățarea sau depozitarea acesteia.

  • Familiarizați-vă cu utilizarea în siguranță a echipamentului, comenzile de operare și indicatoarele de siguranță.

  • Verificați dacă toate protecțiile și dispozitivele de siguranță sunt la locul lor și funcționează corect.

  • Verificați întotdeauna mașina pentru a vă asigura că lama, șuruburile lamei și ansamblul lamei nu sunt uzate sau deteriorate.

  • Inspectați zona în care veți utiliza mașina și îndepărtați toate obiectele care ar putea obstrucționa utilizarea mașinii sau pe care mașina le-ar putea proiecta.

  • Reglarea înălțimii de tăiere vă poate aduce în contact cu lama în mișcare, provocând răni grave.

  • Înlocuiți o toba de eșapament defectă.

Măsuri de siguranță pentru combustibil

  • Combustibilul este extrem de inflamabil şi foarte exploziv. Un incendiu sau o explozie cauzată de combustibil vă poate arde pe dumneavoastră şi pe cei din jur și poate cauza pagube materiale.

    • Pentru a preveni o încărcare statică din cauza aprinderii combustibilului, plasaţi recipientul şi/sau maşina direct pe sol înainte de umplere, nu pe un vehicul sau obiect.

    • Adăugaţi sau îndepărtați combustibil în/din rezervor în aer liber, într-un spațiu deschis, cu motorul rece. Ștergeți orice urmă de combustibil scurs.

    • Umpleți rezervorul de combustibil într-un spațiu deschis, cu motorul rece. Ștergeți orice urmă de combustibil scurs.

    • Nu manipulaţi combustibilul când fumaţi sau în apropierea unei flăcări deschise sau a scânteilor.

    • Nu îndepărtați bușonul rezervorului și nu umpleți rezervorul de combustibil în timp ce motorul este pornit sau fierbinte.

    • Dacă vărsați combustibil, nu încercați să porniți motorul. Evitați crearea unei surse de aprindere până la disiparea vaporilor de combustibil.

    • Depozitaţi combustibilul într-un rezervor corespunzător şi nu îl lăsaţi la îndemâna copiilor.

    • Repoziționați în siguranță capacul rezervorului de combustibil și al tuturor recipientelor de combustibil.

  • Combustibilul este dăunător sau fatal dacă este înghițit. Expunerea pe termen lung la vapori poate provoca răni grave și îmbolnăviri.

    • Evitați inspirarea pe termen lung a vaporilor.

    • Țineți mâinile și fața departe de duză și de deschiderea rezervorului de combustibil.

    • Țineți combustibilul departe de ochi și piele.

Specificaţii cu privire la combustibil

TipBenzină fără plumb
Cifra octanică minimă87 (SUA) sau 91 (cifra octanică research”; în afara SUA)
EtanolNu mai mult de 10% din volum
MetanolFără
MTBE (metil‐terț‐butil‐eter)Mai puțin de 15% din volum
UleiNu adăugaţi în combustibil

Utilizați numai combustibil curat, proaspăt (nu mai mult de 30 de zile), de la o sursă de încredere.

Important: Pentru a reduce problemele la pornire, adăugaţi stabilizator/aditiv de combustibil în combustibilul proaspăt, conform instrucţiunilor producătorului stabilizatorului/aditivului de combustibil.

Umplerea rezervorului de combustibil

Note: Pentru informații suplimentare, consultaţi manualul utilizatorului motorului.

  1. Curățați în jurul capacului rezervorului de combustibil și îndepărtați capacul de la rezervor.

  2. Umpleți rezervorul cu combustibilul specificat după cum este indicat în Figura 20.

    g364718
  3. Montați capacul rezervorului de combustibil.

Verificarea nivelului de ulei de motor

În timpul utilizării

Siguranța în timpul utilizării

Siguranța generală

  • Purtați îmbrăcăminte adecvată, inclusiv ochelari de protecție, pantaloni lungi, încălțăminte solidă, antiderapantă și căști pentru protecția auzului. Strângeți la spate părul lung și nu purtați îmbrăcăminte largă sau bijuterii.

  • Utilizați mașina cu foarte mare atenție. Nu vă angrenați în nicio activitate care vă poate distrage atenția; în caz contrar, se pot înregistra pagube materiale sau vătămări corporale.

  • Nu utilizaţi maşina dacă sunteți bolnav, obosit sau sub influența alcoolului sau a drogurilor.

  • Decuplați lama și toate ambreiajele de antrenare înainte de a porni motorul.

  • Porniți motorul conform instrucțiunilor și ținându-vă picioarele departe de lamă.

  • Nu înclinați mașina mai mult decât este necesar pentru a porni motorul și ridicați doar partea care este departe de dumneavoastră.

  • Opriți motorul, scoateți cheia din contact (dacă este prevăzută) și așteptați oprirea tuturor mișcărilor înainte de a părăsi poziția operatorului. Lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, repararea, curățarea sau depozitarea acesteia.

  • Atunci când eliberați elementul de control pentru prezența operatorului, motorul trebuie să se oprească iar lama trebuie să se oprească în maxim 3 secunde. În caz contrar, încetați imediat utilizarea mașinii și contactați un centru de service autorizat.

  • Țineți alte persoane, în special copiii și animalele, departe de aria de funcționare a mașinii. Nu permiteţi accesul copiilor mici în zona de operare şi lăsaţi-i în permanenţă în grija unui adult responsabil, care nu utilizează mașina. Opriți mașina dacă în zonă pătrunde orice persoană.

  • Operați mașina doar în condiții de vizibilitate bună și în condiții meteo corespunzătoare. Nu utilizaţi maşina dacă există riscul unor descărcări electrice.

  • Iarba udă sau frunzele pot provoca vătămări grave dacă alunecați și intrați în contact cu lama. Evitați să tundeți iarba în condiții umede pe cât posibil.

  • Apropiați-vă cu mare atenție de curbele fără vizibilitate, tufișuri, copaci sau alte obiecte care vă pot bloca vizibilitatea.

  • Aveți grijă la gropi, șanțuri, denivelări, pietre sau alte obiecte ascunse. Terenul denivelat vă poate face să vă pierdeți echilibrul sau stabilitatea.

  • Dacă mașina se lovește de un obiect sau începe să vibreze, opriți motorul imediat, așteptați până când se opresc toate piesele mobile, deconectaţi cablul bujiei înainte de a verifica dacă mașina este deteriorată. Efectuați reparațiile necesare înainte de a o utiliza din nou.

  • Nu ridicați și nu transportați niciodată mașina în timp ce este pornit motorul.

  • Dacă motorul rulează, acesta va fi fierbinte și vă poate provoca arsuri grave. Păstrați distanța față de motorul fierbinte.

  • Gazele de eșapament conțin monoxid de carbon, care este letal dacă este inhalat. Nu rulați motorul în interior sau într-o zonă închisă.

  • Utilizați doar accesorii și dispozitive de atașare aprobate de Toro.

Siguranța în pantă

  • Pantele reprezintă un risc major de accidente legate de pierderea controlului, care pot cauza vătămări grave sau decesul. Sunteți responsabil pentru utilizarea în siguranță pe pante. Utilizarea mașinii pe o pantă necesită atenție suplimentară. Înainte de a utiliza mașina pe o pantă, realizați următorii pași:

    • Revedeți și înțelegeți instrucțiunile pentru utilizarea în pantă, din manual.

    • Evaluați starea curentă a terenului pentru a stabili dacă panta este sigură pentru utilizarea mașinii. Dați dovadă de simț practic și o bună judecată atunci când realizați această evaluare. Modificările de pe teren, precum umiditatea, pot afecta rapid funcționarea mașinii în pantă.

  • Aveți întotdeauna grijă când pășiți și țineți ferm de ambele mânere. Mergeți; nu alergați niciodată.

  • Finisați iarba de-a lungul pantelor, niciodată în sus sau în jos.

  • Acordaţi foarte mare atenţie la schimbarea direcţiei pe pante.

  • Nu finisați pe pante foarte abrupte.

  • Acordați foarte mare atenție atunci când vă deplasați cu spatele sau când trageți mașina spre dumneavoastră.

  • Evitați tunderea ierbii umede. Stabilitatea necorespunzătoare poate provoca un accident prin alunecare și cădere.

  • Îndepărtați sau marcați obstacole precum șanțurile, gropile, șanțurile, denivelările, pietrele sau alte pericole ascunse. Iarba înaltă poate ascunde obstacole.

  • Tundeți iarba cu atenție în apropierea pantelor abrupte, șanțurilor sau terasamentelor.

  • Când utilizați mașina, țineți întotdeauna ambele mâini pe mâner.

  • Când tăiați iarba din partea de sus a unei pante și aveți nevoie de o rază mai mare de acțiune, utilizați un mâner extins aprobat.

Ventil de închidere combustibil

g364758
  • Rotiți mânerul ventilului de închidere a combustibilului în poziție orizontală pentru a deschide ventilul.

  • Rotiți mânerul ventilului de închidere a combustibilului în poziție verticală pentru a închide ventilul.

Pornirea motorului

  1. Deschideţi ventilul de închidere combustibil; consultați Ventil de închidere combustibil.

  2. Apropiați maneta pentru prezența operatorului de bara de ghidare.

    g017334
  3. Puneți piciorul pe punte și înclinați mașina spre dumneavoastră (Figura 23).

    g364773
  4. În timp ce țineți maneta pentru prezența operatorului, trageți capul de prindere al demarorului cu recul.

    Note: Dacă mașina nu pornește după mai multe încercări, contactați un centru de service sau un distribuitor Toro autorizat.

Oprirea motorului

Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Asigurați-vă că motorul se oprește în termen de 3 secunde după eliberarea manetei pentru prezența operatorului.
  • Pentru a opri motorul, eliberați maneta pentru prezența operatorului (Figura 24).

    Important: Atunci când eliberați maneta pentru prezența operatorului, atât motorul, cât și discul de tăiere trebuie să se oprească în maxim 3 secunde. Dacă nu se opresc corespunzător, încetați imediat utilizarea mașinii și contactați un centru de service sau un distribuitor Toro autorizat.

    g017366

    Sprijinirea barei de ghidare cu opritorul acționat cu piciorul

    Bară de ghidare montată în poziție inferioară

    Note: Dacă ați montat bara de ghidare în poziție inferioară, la 103,4 cm, utilizați opritorul acționat cu piciorul pentru a o susține în poziția verticală

    g367257
    • Pentru a elibera bara de ghidare, ridicați-o și rotiți opritorul acționat cu piciorul în față (Figura 25).

    • Pentru a susține bara de ghidare, poziționați-o și rotiți opritorul acționat cu piciorul în spate.

    Reglarea înălţimii de tăiere

    Atenţie

    Reglarea înălțimii de tăiere vă poate aduce în contact cu lama în mișcare, provocând răni grave.

    • Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    • Purtați mănuși rezistente la tăiere în timp ce manipulați lama.

    Avertisment

    Dacă motorul rulează, toba de eșapament va fi fierbinte și vă poate provoca arsuri grave.

    Păstrați distanța față de toba de eșapament fierbinte.

    Îndepărtarea lamei

    1. Închideţi ventilul de închidere combustibil; consultați Ventil de închidere combustibil.

    2. Deconectaţi cablul bujiei.

    3. Înclinați mașina pe o parte, cu joja orientată în jos.

      Important: Înclinați întotdeauna mașina pe o parte cu joja orientată în jos. Dacă mașina este răsturnată în alt sens, uleiul poate umple sistemul de distribuție și sunt necesare cel puțin 30 de minute pentru a se scurge.

      g364720
    4. Folosiți o bucată de lemn pentru a menține lama stabilă (Figura 27).

      g364888
    5. Utilizați cheia furnizată împreună cu mașina pentru a îndepărta lama rotind șurubul în sens invers acelor de ceasornic (Figura 27).

      Important: Purtați ochelari de protecție și mănuși rezistente la tăiere când îndepărtați lama.

    Poziționarea distanțierelor lamei

    Schimbați poziția distanțierelor pentru a regla înălțimea de tăiere așa cum se arată în Figura 28.

    Note: Fiecare distanțier modifică înălțimea de tăiere a lamei cu 6,3 mm.

    g364990

    Montarea lamei

    1. Aliniați capetele curbate ale lamei spre puntea mașinii de tuns iarba și montați elementul de reținere, lama, distanțierele și distanțierul conic la rotor cu șurubul.

      Important: Montați întotdeauna distanțierul conic direct sub rotor și elementul de reținere sub capul șurubului.

      g364923
    2. Strângeți șurubul lamei la un cuplu de 25 Nm.

      Note: Cuplul de 25 Nm asigură o strângere foarte bună a șurubului. În timp ce susțineți lama de tăiere cu un bloc de lemn, strângeți șurubul cu putere cu cheia dinamometrică.

      g364889
    3. Înclinați mașina, conectați firul bujiei la bujie și deschideți ventilul de închidere combustibil.

    Indicaţii de exploatare

    Recomandări generale pentru a tunde iarba

    • Așezați inelul opritorul acționat cu piciorul sub suportul superior al opritorului pentru a spori manevrabilitatea mașinii.

      g367278
    • Inspectați zona în care veți utiliza mașina și îndepărtați toate obiectele pe care mașina le-ar putea proiecta.

    • Evitați lovirea obiectelor solide cu lama. Nu tundeți iarba trecând în mod voluntar peste obiecte.

    • Dacă mașina se lovește de un obiect sau începe să vibreze, opriți motorul imediat, deconectaţi cablul bujiei și verificați dacă mașina este deteriorată.

    • Pentru cele mai bune performanțe, asigurați-vă că lama este ascuțită înainte de a începe sezonul de tuns iarba.

    • Înlocuiți lama deteriorată cu o lamă nouă Toro.

    • Asigurați-vă că lama ascuțită are aceeași lungime ca linia de tăiere intactă.

    Tăierea ierbii

    • Tăiați aproximativ o treime din firul de iarbă. Nu tăiați sub setarea de la cea mai mare valoare (30 mm) cu excepția cazului în care iarba este mai rară sau este toamnă târzie, când creșterea ierbii începe să încetinească; consultați Reglarea înălţimii de tăiere.

    • Nu tundeți iarba mai înaltă de 15 cm deoarece mașina sau motorul se poate bloca.

    • Iarba și frunzele ude au tendința de a se aduna în cadrul curții și pot cauza blocarea mașinii sau calarea motorului. Tăiați iarba doar dacă este uscată, dacă este posibil.

      Atenţie

      Iarba udă sau frunzele pot provoca vătămări grave dacă alunecați și intrați în contact cu lama.

      Tăiați iarba doar dacă este uscată, dacă este posibil.

    • Fiți atenți la potențialul risc de incendiu în condiții foarte uscate, respectați toate avertismentele autorităților locale privind incendiile și preveniți pătrunderea ierbii uscate și a resturilor de frunze în mașină.

    • Dacă aspectul final al gazonului este nesatisfăcător, încercați una sau mai multe din următoarele recomandări:

      • Verificați unitatea de tăiere și/sau înlocuiți lama.

      • Deplasați-vă mai încet în timp ce tăiați iarba.

      • Ridicați înălțimea de tăiere a mașinii dumneavoastră.

      • Tăiați iarba mai frecvent.

      • Suprapuneți zonele de tăiere în loc să tăiați iarba dintr-o zonă completă cu fiecare trecere.

    Tăierea frunzelor

    • După tunderea gazonului, asigurați-vă că jumătate din gazon se vede prin stratul de frunze tăiate. Poate fi nevoie să efectuați mai multe treceri peste frunze.

    • Nu este recomandată tunderea ierbii care are o înălțime mai mare de 15 cm. În cazul în care covorul de frunze este prea gros, mașina se poate bloca, ceea ce poate duce la calarea motorului.

    • Reduceți viteza de tăiere dacă mașina nu taie frunzele suficient de fin.

    După utilizare

    Siguranța după utilizare

    Siguranța generală

    • Opriți motorul, scoateți cheia din contact (dacă este prevăzută) și așteptați oprirea tuturor mișcărilor înainte de a părăsi poziția operatorului. Lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, repararea, curățarea sau depozitarea acesteia.

    • Curățați iarba și resturile din mașină pentru a ajuta la prevenirea incendiilor. Ștergeți uleiul sau combustibilul scurs.

    • Nu depozitați niciodată mașina sau recipientul cu combustibil într-o zonă cu flăcări deschise, scântei sau lămpi martor, precum cele de pe un boiler sau alte dispozitive electrice.

    Siguranța la transport

    • Fixați mașina.

    • Încărcați și descărcați cu grijă mașina.

    Curățarea mașinii

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După fiecare folosinţă
  • Curățați resturile de iarbă și mizeria de pe întreaga mașină.
  • Atenţie

    Mașina poate disloca material de sub carcasa sa.

    • Purtați protecție pentru ochi.

    • Stați în poziția de operare (în spatele mânerului).

    • Nu permiteți trecătorilor să se afle în zonă.

    1. Înclinați mașina pe o parte, cu joja orientată în jos.

      Important: Înclinați întotdeauna mașina pe o parte cu joja orientată în jos. Dacă mașina este răsturnată în alt sens, uleiul poate umple sistemul de distribuție și sunt necesare cel puțin 30 de minute pentru a se scurge.

    2. Utilizați o perie sau aer comprimat pentru a îndepărta iarba și reziduurile de pe protecția de evacuare, capacul superior și zonele din jurul punții.

    3. Curățați sistemul de răcire; îndepărtați iarba tăiată, reziduurile sau murdăria de pe nervurile de răcire a motorului și de pe demaror.

      Note: Curăţaţi mai des sistemul de răcire în condiţii de murdărie sau cu nivel ridicat de pleavă.

    Întreţinere

    Program(e) de întreţinere recomandat(e)

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 5 ore
  • Schimbați uleiul de motor.
  • Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Asigurați-vă că motorul se oprește în termen de 3 secunde după eliberarea manetei pentru prezența operatorului.
  • Verificaţi nivelul uleiului de motor.
  • Verificați lama pentru a descoperi urme de uzură sau de deteriorare.Dacă lama este deteriorată, înlocuiți-o imediat.
  • După fiecare folosinţă
  • Curățați resturile de iarbă și mizeria de pe întreaga mașină.
  • La intervale de 25 de ore
  • Schimbați uleiul de motor.
  • La intervale de 100 de ore
  • Verificați bujia şi înlocuiţi-o, dacă este necesar.
  • Anual
  • Înlocuiți filtrul de aer; înlocuiți-l mai frecvent din cauza condițiilor de operare cu praf.
  • Înlocuiți lama sau ascuțiți-o (mai frecvent dacă marginea se tocește rapid).
  • Siguranță în timpul întreținerii

    • Opriți motorul, scoateți cheia din contact (dacă este prevăzută) și așteptați oprirea tuturor mișcărilor înainte de a părăsi poziția operatorului. Lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, repararea, curățarea sau depozitarea acesteia.

    • Deconectați cablul de la bujie înainte de a efectua orice proceduri de întreținere.

    • Purtați mănuși și protecție pentru ochi atunci când efectuați lucrări de service asupra mașinii.

    • Examinați mașina în mod regulat și înlocuiți toate piesele uzate sau deteriorate. Nu înlocuiți elementele de tăiere cu piese metalice; utilizați doar elementele de tăiere care sunt adecvate pentru utilizare la viteza de funcționare a mașinii.

    • Nu modificați niciodată dispozitivele de siguranță. Verificați periodic funcționarea corectă a acestora.

    • Înclinarea mașinii poate cauza scurgerea combustibilului. Combustibilul este inflamabil și exploziv și poate cauza vătămări corporale. Rulați motorul fără combustibil sau îndepărtați combustibilul cu o pompă manuală; nu scurgeți niciodată combustibilul.

    • Păstrați strânse toate elementele de fixare, astfel încât mașina să fie în stare sigură de funcționare.

    • Nu modificați setările regulatorului motorului și nu supraturați motorul.

    • Pentru performanțe optime ale mașinii, utilizați exclusiv piese de schimb și accesorii originale Toro. Piesele de schimb și accesoriile altor producători pot fi periculoase și pot anula garanția produsului.

    Pregătirea pentru întreţinere

    Atenţie

    Înclinarea mașinii poate cauza scurgerea combustibilului. Combustibilul este inflamabil, exploziv și poate cauza vătămări corporale.

    Rulați motorul fără combustibil sau îndepărtați combustibilul cu o pompă manuală; nu scurgeți niciodată combustibilul.

    Important: Înclinați întotdeauna mașina pe o parte cu joja orientată în jos. Dacă mașina este răsturnată cu joja aliniată, uleiul poate umple sistemul de distribuție și sunt necesare cel puțin 30 de minute pentru a se scurge.

    1. Opriți motorul și așteptați până la oprirea tuturor pieselor mobile.

    2. Deplasați mașina pe o suprafață uniformă.

    3. Deconectați cablul de la bujie (Figura 32).

      g017342
    4. Închideţi ventilul de închidere combustibil; consultați Ventil de închidere combustibil.

      Important: Dacă reparați mașina, goliți rezervorul de combustibil.

    5. După efectuarea procedurii (procedurilor) de întreținere, deschideți ventilul de combustibil și conectați cablul la bujie.

    Înlocuirea filtrului de aer

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Anual
  • Înlocuiți filtrul de aer; înlocuiți-l mai frecvent din cauza condițiilor de operare cu praf.
    1. Apăsați în jos urechile de blocare din partea de sus a capacului filtrului de aer (Figura 33).

      g364771
    2. Îndepărtați capacul.

    3. Îndepărtați elementul de filtrare (Figura 33).

    4. Verificați filtrul de aer din hârtie.

      1. Dacă filtrul este deteriorat, umed cu ulei sau combustibil și excesiv de murdar, înlocuiți-l.

      2. Dacă filtrul este murdar, loviți-l ușor pe o suprafață tare de mai multe ori sau suflați aer comprimat la o presiune mai mică de 2,07 bar prin partea filtrului care este îndreptată spre motor.

        Note: Nu îndepărtați murdăria de pe filtru prin periat; periatul forțează pătrunderea murdăriei în fibre.

    5. Curățați baza și capacul filtrului de aer folosind o lavetă umedă. Nu ștergeți murdăria spre conducta de aer.

    6. Introduceți filtrul în bază.

    7. Montați capacul.

    Specificație ulei de motor

    Clasificare de service API: SJ sau superioară

    Vâscozitate ulei: ulei 10W-30

    Verificarea nivelului uleiului de motor

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificaţi nivelul uleiului de motor.
    1. Pregătiți mașina pentru întreținere; consultați Pregătirea pentru întreţinere.

    2. Îndepărtați joja de la gâtul de umplere cu ulei și ștergeți-o cu o lavetă curată.

    3. Introduceți joja în tubul de umplere cu ulei, apoi îndepărtați-o.

      Important: Nu introduceți joja în gâtul de umplere.

    4. Verificaţi nivelul de ulei indicat pe jojă.

      g017332
    5. Dacă nivelul uleiului este aproape sau sub marcajul limitei inferioare de pe jojă (Figura 34), turnați încet uleiul de motor specificat în gâtul de umplere (Figura 35) și așteptați 3 minute.

      g364716
    6. Ștergeți joja cu o lavetă curată și repetați pașii 3 - 5 până când nivelul uleiului de motor ajunge la marcajul limitei superioare.

    7. Introduceți joja în gâtul de umplere cu ulei și strângeți bine joja manual.

    Schimbarea uleiului de motor

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    După primele 5 ore
  • Schimbați uleiul de motor.
  • La intervale de 25 de ore
  • Schimbați uleiul de motor.
  • Golirea uleiului de motor

    1. Dacă motorul este rece, porniți-l 1 până la 2 minute pentru a încălzi uleiul.

    2. Asigurați-vă că rezervorul conține puțin combustibil sau este gol, astfel încât combustibilul să nu se scurgă atunci când înclinați mașina pe o parte.

    3. Pregătiți mașina pentru întreținere; consultați Pregătirea pentru întreţinere.

    4. Îndepărtați joja de la gâtul de umplere cu ulei și ștergeți-o cu o lavetă curată.

    5. Așezați pe sol, sub punte, o tavă de scurgere pe partea gâtului de umplere cu ulei al mașinii (Figura 35).

      g364772
    6. Înclinați mașina pe o parte cu gâtul de umplere ulei în jos, pentru a scurge uleiul.

      Important: Înclinați întotdeauna mașina pe o parte cu joja orientată în jos. Dacă mașina este răsturnată în alt sens, uleiul poate umple sistemul de distribuție și sunt necesare cel puțin 30 de minute pentru a se scurge.

    7. Readuceți mașina în poziția de operare.

    8. Curățați uleiul vărsat pe mașină.

    Note: Eliminaţi uleiul utilizat în moc corespunzător la centrul de reciclare local.

    Adăugarea uleiului în motor

    Capacitate ulei: 0,40 l

    1. Turnați încet uleiul de motor specificat în gâtul de umplere cu ulei (Figura 35) și așteptați 3 minute.

      g364716
    2. Introduceți joja în tubul de umplere cu ulei, apoi îndepărtați-o.

      Important: Nu introduceți joja în gâtul de umplere.

    3. Verificaţi nivelul de ulei indicat pe jojă (Figura 38).

      Note: Dacă umpleți excesiv motorul cu ulei, scurgeți excesul; consultați Golirea uleiului de motor.

      g017332
    4. Dacă nivelul uleiului este sub limita superioară, ștergeți joja cu o lavetă curată și repetați pașii 1 - 3 până când nivelul uleiului ajunge la limita superioară a marcajului.

    5. Introduceți joja în gâtul de umplere cu ulei și strângeți bine joja manual.

    Service-ul bujiei

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    La intervale de 100 de ore
  • Verificați bujia şi înlocuiţi-o, dacă este necesar.
  • Specificație cu privire la bujie: Champion RN9YC sau un tip echivalent.

    1. Pregătiți mașina pentru întreținere; consultați Pregătirea pentru întreţinere.

    2. Curăţaţi zona din jurul bujiei.

    3. Scoateţi bujia din chiulasa cilindrului.

      Important: Înlocuiţi o bujie uzată, deteriorată sau murdară. Nu curăţaţi electrozii, deoarece nisipul care pătrunde în cilindru poate deteriora motorul.

    4. Lăsați o distanță de 0,76 mm între electrodul central și electrodul lateral (Figura 39).

      g326888
    5. Montați bujia și garnitura.

    6. Strângeţi bujia la un cuplu de 20 Nm.

    7. Conectaţi cablul la bujie.

    Întreținerea lamei

    Atenţie

    Lama este ascuțită; contactul cu lama poate rezulta în vătămări corporale grave.

    • Deconectaţi cablul bujiei.

    • Purtați mănuși rezistente la tăiere în timp ce efectuați lucrări de service pentru lamă.

    Verificarea lamei

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Înainte de fiecare folosinţă sau zilnic
  • Verificați lama pentru a descoperi urme de uzură sau de deteriorare.Dacă lama este deteriorată, înlocuiți-o imediat.
    1. Pregătiți mașina pentru întreținere; consultați Pregătirea pentru întreţinere.

    2. Înclinați mașina pe o parte, cu gâtul de umplere cu ulei orientat în jos.

      Important: Înclinați întotdeauna mașina pe o parte cu joja orientată în jos. Dacă mașina este răsturnată în alt sens, uleiul poate umple sistemul de distribuție și sunt necesare cel puțin 30 de minute pentru a se scurge.

      g364720
    3. Verificați lama pentru a descoperi urme de uzură sau de deteriorare.

      • Dacă lama este deteriorată sau fisurată, îndepărtați-o și înlocuiți-o imediat.

      • Dacă marginea lamei este tocită sau prezintă crestături, îndepărtați-o, ascuțiți-o sau înlocuiți-o.

    4. Înclinați mașina în poziție verticală.

    Înlocuirea lamei

    Interval de întreţinere şi serviceProcedură de întreţinere
    Anual
  • Înlocuiți lama sau ascuțiți-o (mai frecvent dacă marginea se tocește rapid).
  • Important: Pentru a monta lama aveți nevoie de o cheie dinamometrică. Dacă nu aveți o cheie dinamometrică sau considerați că nu puteți efectua această procedură, contactaţi un centru de service sau un distribuitor Toro autorizat.

    Îndepărtarea lamei

    1. Pregătiți mașina pentru întreținere; consultați Pregătirea pentru întreţinere.

    2. Înclinați mașina pe o parte, cu gâtul de umplere cu ulei orientat în jos.

      Important: Înclinați întotdeauna mașina pe o parte cu joja orientată în jos. Dacă mașina este răsturnată în alt sens, uleiul poate umple sistemul de distribuție și sunt necesare cel puțin 30 de minute pentru a se scurge.

      g364720
    3. Rețineți poziția distanțierelor.

      g364990
    4. Folosiți o bucată de lemn pentru a menține lama stabilă (Figura 43).

      g364888
    5. Utilizați cheia furnizată împreună cu mașina pentru a îndepărta lama rotind șurubul acesteia în sens invers acelor de ceasornic (Figura 42).

      Important: Purtați ochelari de protecție și mănuși rezistente la tăiere când îndepărtați lama.

    Montarea lamei

    1. Aliniați capetele curbate ale lamei spre puntea mașinii de tuns iarba și montați elementul de reținere, lama, distanțierele și distanțierul conic la rotor cu șurubul.

      Important: Trebuie să montați întotdeauna distanțierul conic direct sub rotor și elementul de reținere sub capul șurubului.

      g364923
    2. Strângeți șurubul lamei la un cuplu de 25 Nm.

      Note: Cuplul de 25 Nm asigură o strângere foarte bună a șurubului. În timp ce susțineți lama de tăiere cu un bloc de lemn, strângeți șurubul cu putere cu cheia dinamometrică.

      g364889
    3. Înclinați mașina în poziție verticală.

    Depozitare

    Depozitarea în siguranță

    • Opriți motorul, scoateți cheia din contact (dacă este prevăzută) și așteptați oprirea tuturor mișcărilor înainte de a părăsi poziția operatorului. Lăsați mașina să se răcească înainte de reglarea, repararea, curățarea sau depozitarea acesteia.

    • Înainte de depozitarea mașinii în orice spațiu, lăsați motorul să se răcească.

    • Înainte de depozitarea mașinii în orice spațiu, lăsați motorul să se răcească.

    • Nu depozitați niciodată mașina sau recipientul cu combustibil într-o zonă cu flăcări deschise, scântei sau lămpi martor, precum cele de pe un boiler sau alte dispozitive electrice.

    • Îndepărtați iarba, frunzele și reziduurile de pe toba de eşapament și compartimentul motorului pentru a ajuta la prevenirea incendiilor.

    Pregătirea maşinii pentru depozitare

    Atenţie

    Vaporii de combustibil pot cauza explozii.

    • Nu depozitaţi combustibilul pe o perioadă mai mare de 30 de zile.

    • Nu depozitaţi maşina în spaţiu închis, lângă flacără deschisă.

    • Înainte de depozitare, lăsaţi motorul să se răcească.

    1. La ultima realimentare din an, adăugaţi stabilizator de combustibil în acesta, conform instrucţiunilor producătorului motorului.

    2. Turaţi maşina până când motorul se opreşte din cauza consumării complete a combustibilului.

    3. Porniți motorul și turați-l până se oprește. Când nu mai puteţi porni motorul, înseamnă că sistemul de combustibil este gol.

    4. Deconectaţi cablul bujiei.

    5. Îndepărtaţi bujia, adăugaţi 30 ml de ulei prin orificiul bujiei şi trageţi uşor, de câteva ori, capul de prindere al demarorului cu recul, pentru a distribui uleiul prin cilindru.

    6. Montaţi bujia şi strângeți-o la un cuplu de 20 Nm.

    7. Verificați lama pentru a descoperi urme de uzură sau de deteriorare. Dacă lama este tocită, ascuțiți-o; dacă lama este deteriorată, înlocuiți-o.

    8. Strângeți toate piulițele și șuruburile.

    9. Depozitați mașina într-un loc răcoros, curat și uscat.

    Înlăturarea defecţiunilor

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Motorul nu pornește.
    1. Cablul nu este conectat la bujie.
    2. Orificiul de aerisire al capacului rezervorului de combustibil este colmatat.
    3. Bujia este corodată, murdară sau jocul este incorect.
    4. Rezervorul de combustibil este gol sau sistemul de combustibil conţine ulei uzat.
    1. Conectaţi cablul la bujie.
    2. Curățați orificiul de aerisire al capacului rezervorului de combustibil sau înlocuiți capacul.
    3. Verificaţi bujia şi reglaţi jocul, dacă este necesar. Înlocuiţi bujia dacă este corodată, murdară sau fisurată.
    4. Goliți și/sau umpleți rezervorul de combustibil cu benzină proaspătă. Dacă problema persistă, contactați un centru de service sau un distribuitor Toro autorizat.
    Motorul pornește greu sau își pierde puterea.
    1. Orificiul de aerisire al capacului rezervorului de combustibil este colmatat.
    2. Elementul filtrului de aer este murdar și limitează fluxul de aer.
    3. Partea inferioară a carcasei mașinii prezintă resturi și reziduuri.
    4. Bujia este corodată, murdară sau jocul este incorect.
    5. Nivelul uleiului de motor este prea scăzut, prea ridicat sau uleiul este excesiv de murdar.
    6. Rezervorul de combustibil conţine combustibil expirat.
    1. Curățați orificiul de aerisire al capacului rezervorului de combustibil sau înlocuiți capacul.
    2. Curățați filtrul de aer de pre-curățare și/sau înlocuiți filtrul de aer din hârtie.
    3. Curățați zona de sub carcasa mașinii.
    4. Verificaţi bujia şi reglaţi jocul, dacă este necesar. Înlocuiţi bujia dacă este corodată, murdară sau fisurată.
    5. Verificaţi uleiului de motor. Schimbați uleiul dacă este murdar; adăugați sau scurgeți ulei pentru a regla nivelul la marcajul Full (Plin) de pe jojă.
    6. Goliți și umpleți rezervorul de combustibil cu benzină proaspătă.
    Motorul nu funcţionează constant.
    1. Cablul nu este conectat la bujie.
    2. Bujia este corodată, murdară sau jocul este incorect.
    3. Elementul filtrului de aer este murdar și limitează fluxul de aer.
    1. Conectaţi cablul la bujie.
    2. Verificaţi bujia şi reglaţi jocul, dacă este necesar. Înlocuiţi bujia dacă este corodată, murdară sau fisurată.
    3. Curățați filtrul de aer de pre-curățare și/sau înlocuiți filtrul de aer din hârtie.
    Mașina sau motorul vibrează excesiv.
    1. Partea inferioară a carcasei mașinii prezintă resturi și reziduuri.
    2. Șuruburile pentru montarea motorului sunt slăbite.
    3. Șurubul pentru montarea unității de tăiere este slăbit.
    1. Curățați zona de sub carcasa mașinii.
    2. Strângeți șuruburile pentru montarea motorului.
    3. Strângeți șurubul unității de tăiere.
    Modelul de tăiere nu este uniform.
    1. Tăiați în mod repetat urmând același model.
    2. Partea inferioară a carcasei mașinii prezintă resturi și reziduuri.
    1. Modificați modelul de tăiere.
    2. Curățați zona de sub carcasa mașinii.