Uvod

Ovaj uređaj namijenjen je za usitnjavanje i uklanjanje panjeva drveća i površinskog korijenja. Nije namijenjen za obradu kamenja ili bilo kojeg drugog materijala osim drva i tla oko panja. Upotreba ovog proizvoda u bilo koju drugu svrhu osim one za koju je namijenjen može biti opasno za vas i prolaznike.

Pažljivo pročitajte ove informacije kako biste naučili ispravno upravljati vozilom i održavati ga te kako biste izbjegli tjelesne ozljede i oštećenja vozila. Odgovorni ste za ispravno i sigurno upravljanje vozilom.

Na internetskoj stranici tvrtke Toro www.Toro.com možete dobiti informacije o sigurnosti uređaja, materijale za obuku rukovatelja, informacije o dodatnoj opremi, pomoć pri nalaženju distributera ili možete registrirati uređaj.

Ako vam je potreban servis, originalni dijelovi proizvođača Toro ili dodatne informacije, obratite se ovlaštenom serviseru ili službi za korisnike tvrtke Toro i pripremite broj modela i serijski broj svojeg uređaja. Slika 1 prikazuje lokaciju broja modela i serijskog broja na uređaju. Upišite brojeve na za to predviđeno mjesto.

Important: S pomoću mobilnog uređaja možete skenirati QR kod na naljepnici sa serijskim brojem (ako postoji) kako biste pristupili podacima o jamstvu i dijelovima te ostalim informacijama o proizvodu.

g247193

U ovom su priručniku navedene moguće opasnosti i sigurnosne poruke označene simbolom sigurnosnog upozorenja (Slika 2), koji upućuje na opasnost od teških ozljeda ili smrti u slučaju nepridržavanja preporučenih mjera opreza.

g000502

U priručniku se informacije ističu dvjema riječima. Riječ Važno upućuje na posebne mehaničke informacije, a riječ Napomena na opće informacije na koje treba obratiti posebnu pažnju.

Ovaj je proizvod u skladu sa svim relevantnim direktivama EU-a. Za više detalja pogledajte zasebnu izjavu o sukladnosti (DOC) za ovaj proizvod.

Prema točki 4442. ili točki 4443. Zakona o očuvanju javnih resursa savezne države Kalifornije zabranjeno je upotrebljavati uređaj na šumskim, grmovitim ili travnatim površinama ako njegov motor nije opremljen hvatačem iskri na način opisan u točki 4442, ako nije održavan u ispravnom stanju ili ako motor nije izrađen, opremljen i održavan na način da sprječava požare.

Priložene upute za upotrebu motora isporučuju se radi pružanja informacija povezanih s Američkom agencijom za zaštitu okoliša (EPA) i kalifornijskom uredbom o kontroli emisijskih sustava, održavanju i jamstvu. Zamjenski dijelovi mogu se naručiti od proizvođača motora.

Upozorenje

KALIFORNIJA

Upozorenje prema kalifornijskom zakonu Proposition 65

Ispušni plinovi iz ovog proizvoda sadržavaju kemikalije za koje je Savezna država Kalifornija utvrdila da uzrokuju rak, urođene mane ili druge posljedice štetne za reproduktivno zdravlje.

Kleme akumulatora, polovi i povezana oprema sadržavaju olovo i olovne spojeve, odnosno kemikalije za koje je Savezna država Kalifornija utvrdila da uzrokuju rak i posljedice štetne za reproduktivno zdravlje. Operite ruke nakon rukovanja.

Uporabom ovog proizvoda možete biti izloženi kemikalijama za koje je Savezna država Kalifornija utvrdila da uzrokuju rak, urođene mane ili druge posljedice štetne za reproduktivno zdravlje.

Sigurnost

Opće informacije o sigurnosti

Opasnost

Na radnom području mogu postojati ukopani komunalni vodovi. Ako ih tijekom kopanja zahvatite, možete izazvati strujni udar ili eksploziju.

Na zemljištu ili radnom području označite ukopane vodove i nemojte kopati na označenim mjestima. Obratite se lokalnoj službi za označavanje ili komunalnom poduzeću radi označavanja zemljišta (primjerice, u SAD-u nazovite 811 ili u Australiji nazovite 1100 za nacionalnu službu za označavanje).

Ovaj uređaj može amputirati ruke i noge. Uvijek se pridržavajte svih sigurnosnih uputa kako biste izbjegli teške ozljede ili smrt.

  • Na zemljištu ili radnom području označite ukopane vodove i druge objekte i nemojte kopati na označenim mjestima.

  • Držite ruke i noge podalje od pomičnih zubaca ili drugih dijelova.

  • Držite uređaj na sigurnoj udaljenosti od prolaznika i kućnih ljubimaca.

  • S razumijevanjem pročitajte ove Upute za upotrebu prije pokretanja motora.

  • Nikad ne dopuštajte djeci ili nestručnim osobama da upravljaju uređajem.

  • Ne upravljajte uređajem ako na njemu nisu postavljeni štitovi i drugi funkcionalni zaštitni uređaji.

  • Pozorno upravljajte vozilom. Ne bavite se aktivnostima koje vas ometaju; u suprotnom može doći do ozljeda ili oštećenja imovine.

  • Prije servisiranja, punjenja gorivom ili odčepljivanja uređaja zaustavite uređaj, ugasite motor i izvadite ključ.

Neispravna upotreba ili održavanje ovog vozila može dovesti do ozljeda. Kako biste smanjili mogućnost ozljeda, pridržavajte se ovih sigurnosnih uputa i uvijek obraćajte pažnju na simbol sigurnosnog upozorenja Graphic, koji označava Oprez, Upozorenje ili Opasnost – upute za osobnu sigurnost. Nepridržavanje uputa može dovesti do tjelesnih ozljeda ili smrti.

Sigurnosne naljepnice i naljepnice s uputama

Graphic

Sigurnosne naljepnice i upute lako su vidljive korisniku i nalaze se blizu svih područja potencijalne opasnosti. Zamijenite sve naljepnice koje su oštećene ili otpale.

decalbatterysymbols
decal93-6686
decal93-7321
decal93-7814
decal93-9084
decal93-9363
decal100-4650
decal107-9366
decal115-2047
decal115-4020
decal121-4402
decal121-4538
decal130-7580
decal133-8062
decal145-6921
decal119-4606
decal121-4382

Postavljanje

Provjera razina tekućina

Prije prvog pokretanja motora provjerite razinu motornog ulja i hidraulične tekućine. Više informacija potražite u sljedećim odjeljcima:

Punjenje akumulatora

Napunite akumulator; pogledajte Punjenje akumulatora za više informacija.

Otvaranje ventila za podizanje

Prije nego što možete podići glodalicu i pomaknuti uređaj, morate otvoriti ventil za podizanje koji se nalazi ispod upravljačke ploče (Slika 3). Okrenite okretni gumb u smjeru suprotnom od kazaljki na satu da biste mogli podići glodalicu. Što više okrenete okretni gumb, to se brže glava podiže i spušta kad je aktivirana.

g019867

Pregled proizvoda

g319366

Upoznajte se sa svim komandama (Slika 5) prije pokretanja motora i upravljanja uređajem.

Upravljačka ploča

g024907

Prekidač za paljenje

Prekidač za paljenje, koji se upotrebljava za uključivanje i isključivanje motora, ima 3 položaja: OFF (Isključeno), RUN (Uključeno) i START (Pokretanje). Pogledajte Pokretanje motora.

Poluga za gas

Pomaknite polugu prema naprijed kako biste povećali brzinu motora ili prema natrag kako biste je smanjili.

Brojač sati rada

Brojač sati rada prikazuje broj sati rada zabilježenih na uređaju.

Oslonac za ruku

Tijekom vožnje koristite oslonac za ruku kao ručku i uporišnu točku pri upravljanju uređajem. Kako biste osigurali ravnomjerno i kontrolirano upravljanje, cijelo vrijeme držite barem jednu ruku na osloncu.

Svjetlo indikatora motora

Svjetlo indikatora motora svijetli kada dođe do kvara elektroničke upravljačke jedinice motora.

Ako se svijetlo uključi, kontaktirajte distributera motora Kohler radi dijagnostike i servisa.

Poluga ručne kočnice

Da biste aktivirali ručnu kočnicu, gurnite polugu prema gore. Da biste deaktivirali ručnu kočnicu, gurnite polugu prema dolje.

g019832

Ručica za kontrolu snage

g008128
  • Da biste krenuli prema naprijed, pomaknite ručicu za kontrolu snage prema naprijed (Slika 8).

    g008129
  • Da biste krenuli prema natrag, pomaknite ručicu za kontrolu snage prema natrag (Slika 9).

    Important: Kad vozite unatrag gledajte iza sebe i provjerite ima li prepreka te držite ruke na osloncu za ruke.

    g008130
  • Da biste skrenuli desno, okrenite ručicu za kontrolu snage u smjeru kazaljki na satu (Slika 10).

    g008131
  • Da biste skrenuli lijevo, okrenite ručicu za kontrolu snage u smjeru suprotnom od kazaljki na satu (Slika 11).

    g008132
  • Da biste zaustavili uređaj, otpustite ručicu za kontrolu snage (Slika 7).

Note: Što dalje pomaknete ručicu za kontrolu snage u bilo kojem smjeru, uređaj će se brže pomicati u tom smjeru.

Poluga za kontrolu glodalice

Upravljajte glodalicom s pomoću poluge za kontrolu glodalice na sljedeći način:

  • Da biste pokrenuli glodalicu (Slika 12), pritisnite prekidač, a zatim pritisnite crveni gumb na vrhu poluge. Nakon što glodalica započne s radom, možete otpustiti crveni gumb.

  • Da biste zaustavili glodalicu (Slika 12), otpustite prekidač na dulje od pola sekunde.

    Note: Ako pri upravljanju glodalicom nakratko otpustite prekidač (npr. kraće od pola sekunde), glodalica nastavlja s radom.

    g019833
  • Da biste podigli glodalicu, povucite polugu prema natrag (Slika 13).

    g019834
  • Da biste spustili glodalicu, gurnite polugu prema naprijed (Slika 14).

    g019835
  • Da biste okrenuli glodalicu udesno ili ulijevo, pomaknite polugu u željenom smjeru (Slika 15).

    g019836g019837

Kontrola brzine podizanja/spuštanja

Brzinu podizanja i spuštanja glave glodalice možete mijenjati s pomoću gumba za kontrolu brzine podizanja/spuštanja, koji se nalazi ispod desne strane upravljačke ploče (Slika 16). Okrenite gumb u smjeru suprotnom od kazaljki na satu da biste povećali brzinu ili u smjeru kazaljki na satu da biste smanjili brzinu.

Ako morate zaustaviti uređaj dok je glava glodalice podignuta, okrenite kontrolni gumb do kraja u smjeru kazaljki na satu da biste zaključali glavu glodalice prije nego što napustite ili održavate uređaj

Oprez

Ako ostavite glavu glodalice u podignutom položaju, a da niste do kraja okrenuli gumb za kontrolu brzine podizanja/spuštanja u smjeru kazaljki na satu, glodalica bi se mogla spustiti i prignječiti vas ili prolaznike.

Kad god je moguće, spustite glodalicu na tlo prije isključivanja motora. Ako morate ostaviti glavu glodalice podignutom, okrenite gumb za kontrolu brzine podizanja/spuštanja do kraja u smjeru kazaljki na satu da biste zaključali glodalicu.

g019867

Note: Specifikacije i dizajn podložni su promjenama bez obavijesti.

Širina86 cm
Dužina241 cm
Visina130 cm
Težina794 kg

Priključci/dodatna oprema

Dostupan je niz priključaka i dodatne opreme za poboljšavanje i proširivanje mogućnosti vozila koje je odobrila tvrtka Toro. Obratite se ovlaštenom serviseru ili distributeru ili posjetite stranicu www.Toro.com za popis svih odobrenih priključaka i dodatne opreme.

Kako biste osigurali optimalnu učinkovitost i daljnju primjenjivost certifikata o sigurnosti vozila, upotrebljavajte samo originalne zamjenske dijelove i dodatnu opremu društva Toro. Zamjenski dijelovi i dodatni pribor drugih proizvođača mogu biti opasni, a njihova uporaba može poništiti jamstvo.

Rad

Note: Odredite lijevu i desnu stranu uređaja s uobičajenog vozačevog položaja.

Prije puštanja u rad

Sigurnost prije rada

Opće informacije o sigurnosti

  • Na zemljištu ili radnom području označite ukopane vodove i druge objekte i nemojte kopati na označenim mjestima; obratite pažnju na lokaciju neoznačenih objekata i konstrukcija, kao što su podzemni spremnici, bunari i septički sustavi.

  • Pregledajte područje na kojem ćete upotrebljavati opremu.

    • Procijenite teren kako biste odredili koju dodatnu opremu i priključke trebate da biste pravilno i sigurno obavljali posao.

    • Uklonite sav otpad.

    • Prije rukovanja uređajem osigurajte da na području rada nema prolaznika.

    • Zaustavite uređaj ako bilo koja osoba uđe na područje rada.

  • Upoznajte se sa sigurnim radom s opremom, komandama i sigurnosnim naljepnicama.

    • Vlasnik je odgovoran za obuku svih rukovatelja i mehaničara.

    • Nikad ne dopuštajte djeci ili nestručnim osobama da upravljaju uređajem ili da ga servisiraju. Dobna granica za rukovatelje može biti ograničena lokalnim propisima ili se njima može zahtijevati certificirana obuka.

    • Morate znati brzo zaustaviti uređaj i ugasiti motor.

    • Provjerite jesu li komande, sigurnosni prekidači i štitnici za rukovatelja postavljeni i rade li ispravno. Ako ne rade ispravno, ne upravljajte uređajem.

    • Pronađite mjesta prignječenja označena na uređaju i priključcima; držite ruke i noge podalje od tih područja.

    • Zaustavite uređaj, ugasite motor i izvadite ključ prije nego što napustite položaj rukovatelja.

Sigurnost goriva

  • Budite krajnje oprezni pri rukovanju gorivom. Gorivo je zapaljivo, a njegove pare su eksplozivne.

  • Ugasite sve cigarete, cigare, lule i druge izvore paljenja.

  • Upotrebljavajte samo odobrene spremnike za gorivo.

  • Ne uklanjajte čep spremnika za gorivo i ne dolijevajte gorivo u spremnik dok je motor upaljen ili vruć.

  • Ne dolijevajte i ne ispuštajte gorivo u zatvorenom prostoru.

  • Nemojte skladištiti vozilo ili spremnik za gorivo u blizini otvorenog plamena, iskri ili žižaka poput onih na bojlerima ili drugim uređajima.

  • Ako prolijete gorivo, nemojte pokretati motor i nemojte pokretati druge izvore paljenja dok pare goriva ne ispare.

  • Nemojte puniti spremnike unutar vozila ili teretnog prostora kamiona/prikolica s plastičnim oblogama. Spremnike prije punjenja uvijek postavite na tlo podalje od vozila.

  • Uklonite opremu s kamiona ili prikolice i na tlu je napunite gorivom. Ako to nije moguće, nadopunite gorivo koristeći prijenosni spremnik umjesto ubrizgača goriva.

  • Držite ubrizgač u dodiru s rubom otvora spremnika za gorivo dok ga ne napunite do kraja. Nemojte upotrebljavati automatski mehanizam za zaustavljanje punjenja.

Dolijevanje goriva

Preporučeno gorivo

  • Za najbolje rezultate upotrebljavajte samo čisti, svježi (ne stariji od 30 dana) bezolovni benzin s oktanskim brojem 87 ili višim ((R+M)/2 metoda ocjenjivanja).

  • Etanol: Prihvatljiv je benzin s udjelom etanola od najviše 10 % (gasohol) ili 15 % MTBE-a (metil-tercijarni-butil-eter). Etanol i MTBE nisu isti. Nije dopuštena upotreba benzina s udjelom etanola od 15 % (E15). Nemojte upotrebljavati benzin koji sadrži više od 10 % etanola po volumenu, kao što su E15 (sadrži 15 % etanola), E20 (sadrži 20 % etanola) ili E85 (sadrži do 85 % etanola). Upotreba neodobrenog benzina može uzrokovati poteškoće u radu i/ili oštećenje motora koji možda nisu obuhvaćeni jamstvom.

  • Nemojte upotrebljavati benzin koji sadrži metanol.

  • Nemojte skladištiti gorivo u spremniku za gorivo ili kanistrima za gorivo tijekom zime ako ne koristite stabilizator goriva.

  • Nemojte dodavati ulje u benzin.

Upotreba stabilizatora/konzervansa goriva

Kako biste gorivo duže održali svježim, u uređaju upotrebljavajte stabilizator/konzervans goriva u skladu s uputama proizvođača stabilizatora.

Important: Nemojte koristiti aditive za gorivo koji sadrže metanol ili etanol.

Svježem gorivu dodajte ispravnu količinu stabilizatora/konzervansa goriva prema uputama proizvođača stabilizatora.

Punjenje spremnika za gorivo

  1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite glodalicu.

  2. Isključite motor, izvadite ključ i pustite da se motor ohladi.

  3. Očistite područje oko čepa spremnika za gorivo i uklonite ga (Slika 17).

    g020516
  4. Dolijevajte gorivo u spremnik dok razina ne bude između 6 i 13 mm ispod dna otvora za ulijevanje.

    Important: Taj prostor u spremniku omogućuje širenje goriva. Nemojte do kraja napuniti spremnik za gorivo.

  5. Čvrsto postavite čep spremnika za gorivo; okrećite ga dok ne klikne.

  6. Obrišite proliveno gorivo.

Svakodnevno održavanje

Svaki dan prije pokretanja uređaja izvršite postupke namijenjene izvršavanju nakon svake upotrebe/svakodnevno navedene u .

Tijekom rada

Sigurnost tijekom rada

Opće informacije o sigurnosti

  • Držite ruke i noge podalje od pomičnih zubaca ili drugih dijelova.

    • Držite prolaznike i kućne ljubimce podalje od uređaja i nikad nemojte prevoziti putnike.

    • Nosite prikladnu odjeću, uključujući zaštitu za oči, duge hlače, čvrstu obuću otpornu na proklizavanje i zaštitu za sluh.

    • Zavežite kosu ako je duga i nemojte nositi labavu odjeću ili viseći nakit.

    • Prekinite rad ako bilo koja osoba uđe na područje rada.

  • Upravljajte uređajem samo na područjima gdje postoji dovoljno slobodnog prostora za sigurno upravljanje.

  • Obratite pozornost na prepreke u svojoj blizini. Ako ne držite odgovarajući razmak od drveća, zidova i drugih prepreka, može doći do ozljeda dok vozite unatrag tijekom rada ako ne obraćate pozornost na okolinu.

  • Pogledajte prema natrag i dolje prije vožnje unatrag kako biste provjerili je li put slobodan.

  • Pozorno upravljajte vozilom. Ne bavite se aktivnostima koje vas ometaju; u suprotnom može doći do ozljeda ili oštećenja imovine.

  • Nikad nemojte naglo povlačiti komande; pomaknite ih odmjerenim pokretom.

  • Vlasnik/korisnik može spriječiti nesreće koje mogu uzrokovati tjelesne ozljede ili oštećenja imovine i odgovoran je za njih.

  • Ne upravljajte uređajem ako ste umorni, bolesni ili pod utjecajem alkohola ili droga.

  • Vozilom upravljajte isključivo pri dobrom osvjetljenju.

  • Provjerite jesu li svi pogoni u neutralnom položaju i aktivirajte ručnu kočnicu prije pokretanja motora. Motor pokrenite samo s položaja rukovatelja.

  • Budite oprezni pri približavanju oštrim zavojima, grmlju, stablima ili drugim predmetima koji bi mogli zakloniti vidno polje.

  • Zaustavite glodalicu kad god je ne upotrebljavate.

  • Ako udarite predmet, zaustavite uređaj, isključite motor, izvadite ključ i pregledajte uređaj. Izvršite sve potrebne popravke prije daljnjeg rada.

  • Nikad ne držite uključen motor u zatvorenom prostoru.

  • Nikad ne ostavljajte uključen uređaj bez nadzora. Prije nego što napustite položaja rukovatelja, učinite sljedeće:

    • Parkirajte uređaj na ravnoj površini.

    • Spustite glodalicu na tlo.

    • Aktivirajte ručnu kočnicu.

    • Ugasite motor i izvadite ključ.

  • Prije vožnje ispod bilo kojeg objekta (npr. električne žice, grane i vrata) provjerite razmak iznad glave i ne dodirujte ga.

  • Ako postoji opasnost od munja, nemojte upravljati uređajem.

  • Upotrebljavajte samo priključke i dodatnu opremu koje je odobrila tvrtka Toro.

Sigurnost na padinama

  • Upravljajte uz i niz padine tako da je prednja strana uređaja okrenuta uzbrdo.

  • Podizanje glodalice na padini utječe na stabilnost uređaja. Držite glodalicu u spuštenom položaju kad se nalazite na padinama.

  • Nagibi su jedan od glavnih čimbenika koji uzrokuju gubljenje kontrole nad uređajem i nesreće s prevrtanjem, što može uzrokovati teške ozljede ili smrt. Upravljanje uređajem na bilo kojoj padini ili neravnom terenu zahtijeva dodatan oprez.

  • Uspostavite vlastita pravila i postupke za rad na padinama. Ti postupci moraju uključivati pregledavanje lokacije radi utvrđivanja sigurnosti padina za rad s uređajem. Pri pregledavanju terena uvijek razumno prosuđujte.

  • Usporite i budite osobito pažljivi na padinama. Uvjeti tla mogu utjecati na stabilnost uređaja.

  • Izbjegavajte pokretanje ili zaustavljanje uređaja na padinama.

  • Izbjegavajte skretanje na padinama. Ako morate skrenuti, polako skrećite i teški kraj uređaja usmjerite uzbrdo.

  • Svi pokreti na padinama trebaju biti spori i postupni. Nemojte naglo mijenjati brzinu ili smjer.

  • Ako osjećate nelagodu oko upravljanja uređajem na padinama, nemojte to činiti.

  • Pazite na rupe, brazde ili neravnine jer se na neravnom terenu uređaj može prevrnuti. Visoka trava može zakloniti pogled na prepreke.

  • Budite oprezni pri radu na mokrim površinama. Smanjena vučna snaga može uzrokovati klizanje.

  • Procijenite područje rada kako biste provjerili je li tlo dovoljno stabilno za podupiranje uređaja.

  • Budite oprezni pri rukovanju uređajem u blizini sljedećih mjesta:

    • litice

    • jarci

    • nasipi

    • vodene površine

    Ako gusjenica prijeđe preko ruba ili se rub uruši, može doći do naglog prevrtanja uređaja. Održavajte sigurni razmak između uređaja i svih opasnosti.

  • Ako se uređaj počne naginjati, pustite komande i udaljite se od uređaja.

  • Nemojte parkirati uređaj na obronku ili padini.

Pokretanje motora

  1. Stavite polugu za gas na pola puta između položaja SPORO i položaja BRZO (Slika 18).

    g024908
  2. Okrenite ključ u položaj UKLJUčENO (Slika 18). Kad se motor pokrene, pustite ključ.

    Important: Nemojte aktivirati starter više od 10 sekundi odjednom. Ako se motor ne pokrene, pričekajte 30 sekundi radi hlađenja između pokušaja. Nepridržavanje ovih uputa može dovesti do pregaranja startera motora.

  3. Pomaknite polugu za gas na željenu postavku (Slika 18).

    Important: Ako se motor upotrebljava pri visokoj brzini dok je hidraulički sustav hladan (odnosno kad je temperatura zraka okoline blizu 0 °C ili niža), može doći do oštećenja hidrauličkog sustava. Pri pokretanju motora u hladnim uvjetima ostavite motor da radi na srednjem položaju poluge za gas od 2 do 5 minuta prije nego što polugu stavite u položaj Brzo (zec). Pri normalnim do visokim temperaturama okoline upotrebljavajte uređaj u punoj brzini za najbolje rezultate i hlađenje.

    Note: Ako je vanjska temperatura niža od 0 °C, skladištite uređaj u garaži kako bi bio topliji i lakše se pokretao.

Vožnja

Upotrijebite kontrole snage da biste pomaknuli uređaj. Što dalje pomaknete kontrole snage u bilo kojem smjeru, uređaj će se brže pomicati u tom smjeru. Otpustite kontrole snage da biste zaustavili uređaj.

Oprez

Pri vožnji unatrag možete naići na nepomične predmete ili prolaznike i izazvati ozbiljne tjelesne ozljede ili smrt.

Pogledajte iza sebe i provjerite ima li prepreka ili prolaznika te držite ruke na osloncu za ruke.

Poluga za gas regulira brzinu motora, mjerenu u broju okretaja u minuti (o/min). Pomaknite polugu za gas u položaj BRZO za najučinkovitiji rad. Možete upotrebljavati i položaj poluge za gas za rad pri manjoj brzini.

Isključivanje motora

  1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite glodalicu.

  2. Pomaknite polugu za gas u položaj SPORO.

  3. Ako je motor intenzivno radio ili je vruć, pustite ga da radi u praznom hodu 1 minutu prije nego što okrenete ključ u položaj ISKLJUčENO.

    Note: Na taj se način motor lakše ohladi prije isključivanja. U hitnim slučajevima možete odmah isključiti motor.

  4. Okrenite ključ za paljenje u položaj ISKLJUčENO i izvadite ključ.

    Oprez

    Djeca ili nestručni prolaznici mogli bi zadobiti ozljede ako pokušaju upravljati uređajem.

    Izvadite ključ iz prekidača svaki put kad napuštate uređaj, čak i ako je to samo na nekoliko sekundi.

Usitnjavanje panja

  1. Pokrenite motor, podignite glodalicu, postavite polugu za gas u položaj BRZO i pomaknite uređaj do panja koji ćete usitnjavati.

  2. S pomoću poluge za kontrolu glodalice i ručice za kontrolu snage postavite glodalicu na vanjski dio prednjeg dijela panja, oko 2 cm ispod površine (Slika 19).

  3. Pokrenite glodalicu i pričekajte dok ne postigne punu brzinu.

  4. S pomoću poluge za kontrolu glodalice pomičite glodalicu po prednjem dijelu panja i usitnite sloj drva (Slika 19).

    Important: Automatski se smanjuje brzina kojom glodalica obrađuje panj kako bi se održala optimalna brzina zamašnjaka i kako ne bi došlo do zapinjanja u drvu.

    g019845
  5. Spustite glodalicu za oko 2,5 cm i pomaknite je natrag prema panju.

  6. Ponavljajte korake 4 i 5 dok ne dosegnete razinu tla.

  7. Podignite glodalicu tako da je oko 2,5 cm ispod vrha preostalog panja, pomaknite uređaj prema naprijed nekoliko centimetara i ponavljajte korake od 4 do 6 dok niste oglodali cijeli panj.

  8. Ako je potrebno usitniti veliko korijenje, postavite glodalicu iznad svakog korijena te s pomoću ručice za kontrolu snage i poluge za kontrolu glodalice pomičite glodalicu uz korijen kako biste ga usitnili.

  9. Očistite ostatke s glodalice, pogona, prigušivača i motora nakon svake upotrebe.

Savjeti za rad

  • Očistite smeće, grane i kamenje s područja rada prije upotrebe kako biste spriječili oštećenje opreme.

  • Pri usitnjavanju uvijek upotrebljavajte punu brzinu (maksimalna brzina motora).

  • Odrežite rubove panja radi učinkovitijeg usitnjavanja. Kad se područje rezanja približi ¼ promjera kruga, spustite glodalicu i ponovno započnite rezanje od ruba.

    g019845
  • Slušajte motor i pazite na brzinu diska za rezanje da biste zadržali brzinu kruga. Usporite pokrete glave laganim pomicanjem upravljačke ručice kad rezanje postanje teže.

  • Kad glodalica usitnjava slijeva nadesno, većina ostataka nakuplja se lijevo od diska za rezanje. Kad glodalica usitnjava zdesna nalijevo, ostaci se nakupljaju na desnoj strani.

  • Panj se može usitnjavati sa strane kako bi se smanjilo oštećenje terena.

Nakon rada

Sigurnost nakon rada

Opće informacije o sigurnosti

  • Parkirajte uređaj na ravnoj površini, deaktivirajte hidraulički sustav glodalice, spustite glodalicu, aktivirajte ručnu kočnicu, isključite motor i izvadite ključ za paljenje. Pričekajte da se svi dijelovi prestanu kretati i pustite da se uređaj ohladi prije podešavanja, servisiranja, čišćenja ili skladištenja.

  • Očistite prljavštinu s pogona, prigušivača i motora kako biste spriječili izbijanje požara. Očistite proliveno ulje ili gorivo.

  • Držite sve dijelove u dobrom radnom stanju i svu opremu zategnutu.

  • Budite oprezni pri utovaru ili istovaru uređaja na prikolicu ili kamion.

Pomicanje neispravnog uređaja

Important: Nemojte vući ili povlačiti uređaj, a da prethodno ne otvorite ventil za vuču jer ćete oštetiti hidraulični sustav.

  1. Aktivirajte ručnu kočnicu i spustite glodalicu.

  2. Ugasite motor i izvadite ključ.

  3. Uklonite donji štitnik.

  4. S pomoću ključa okrenite ventile za vuču na hidrauličnim pumpama dvaput u smjeru suprotnom od kazaljki na satu (Slika 21).

    g019842
  5. Postavite donji štitnik i vucite uređaj prema potrebi.

  6. Nakon popravka uređaja zatvorite ventile za vuču prije upotrebe.

Pričvršćivanje uređaja radi transporta

Important: Uređaj nemojte upotrebljavati ili voziti na cesti.

  1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite glodalicu.

  2. Ugasite motor i izvadite ključ.

  3. Provucite lance ili trake kroz točke za vezanje/podizanje na prednjoj i stražnjoj strani uređaja kako biste pričvrstili uređaj za prikolicu (Slika 22 i Slika 23). Proučite lokalne pravilnike za informacije o zahtjevima za prikolice i vezanje.

    g319379
    g319380

Podizanje uređaja

Vozilo možete podići tako da koristite točke za vezanje/podizanje kao točke podizanja (Slika 22 i Slika 23).

Održavanje

Note: Odredite lijevu i desnu stranu uređaja s uobičajenog vozačevog položaja.

Oprez

Ako ostavite ključ u prekidaču za paljenje, netko bi slučajno mogao pokrenuti motor i nanijeti vama i prolaznicima teške ozljede.

Izvadite ključ iz prekidača za paljenje i odspojite žice svjećica prije bilo kakvog održavanja. Ostavite žice po strani kako ne bi slučajno dodirnule svjećice.

Sigurnost pri održavanju

  • Parkirajte uređaj na ravnoj površini, deaktivirajte hidraulički sustav glodalice, spustite glodalicu, aktivirajte ručnu kočnicu, isključite motor i izvadite ključ za paljenje. Pričekajte da se svi dijelovi prestanu kretati i pustite da se uređaj ohladi prije podešavanja, servisiranja, čišćenja ili skladištenja.

  • Očistite proliveno ulje ili gorivo.

  • Uređaj nikad ne smije servisirati neosposobljeno osoblje.

  • Po potrebi upotrijebite podmetače za pridržavanje komponenti.

  • Pažljivo otpuštajte pritisak iz komponenti s pohranjenom energijom.

  • Odspojite akumulator prije bilo kakvih popravaka.

  • Držite ruke i noge podalje od pomičnih dijelova. Ako je to moguće, nemojte vršiti podešavanja dok motor radi.

  • Držite sve dijelove u dobrom radnom stanju i svu opremu zategnutu. Zamijenite sve istrošene ili oštećene naljepnice.

  • Nemojte raditi izmjene na sigurnosnim uređajima.

  • Upotrebljavajte isključivo originalne zamjenske dijelove tvrtke Toro.

Preporučeni raspored održavanja

Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
Nakon prvih 50 sati
  • Provjerite i podesite napetost gusjenica.
  • Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Podmažite uređaj.(Podmažite odmah nakon svakog pranja.)
  • Provjerite razinu motornog ulja.
  • Provjerite stanje gusjenica i očistite ih.
  • Očistite masku motora.
  • Provjerite stanje zubaca; okrenite ili zamijenite istrošene ili oštećene zupce te zategnite matice svih zubaca.
  • Provjerite ima li labavih pričvrsnih elemenata.
  • Nakon svake uporabe
  • Uklonite prljavštinu s uređaja.
  • Svakih 25 sati
  • Provjerite razinu elektrolita akumulatora.
  • Provjerite razinu hidraulične tekućine.
  • Svakih 100 sati
  • Zamijenite motorno ulje (češće u prašnjavim ili prljavim uvjetima).
  • Provjerite i podesite napetost gusjenica.
  • Provjerite ima li na hidrauličnim vodovima curenja, labavih pričvrsnih elemenata, savijenih vodova, labavih montažnih nosača, trošenja, oštećenja zbog vremenskih prilika i kemijskih oštećenja te ih prema potrebi popravite.
  • Svakih 150 sati
  • Pregledajte primarni filtar.
  • Zamijenite filtar goriva niskog tlaka(češće u prašnjavim ili prljavim uvjetima).
  • Svakih 200 sati
  • Zamijenite filtar motornog ulja.
  • Zamijenite hidraulični filtar.
  • Svakih 250 sati
  • Zamijenite primarni filtar zraka(češće u prašnjavim ili pjeskovitim uvjetima rada).
  • Provjerite i podmažite kotačiće.
  • Svakih 300 sati
  • Provjerite unutarnji filtar zraka.
  • Svakih 400 sati
  • Zamijenite hidrauličnu tekućinu.
  • Svakih 500 sati
  • Zamijenite svjećice i postavite razmak.
  • Svakih 600 sati
  • Zamijenite unutarnji filtar zraka.
  • Svakih 1500 sati
  • Zamijenite sva pomična hidraulična crijeva.
  • Godišnje ili prije skladištenja
  • Provjerite i podesite napetost gusjenica.
  • Popravite oštećenu boju.
  • Important: Pročitajte upute za upotrebu motora za detalje o dodatnim postupcima održavanja.

    Postupci prije održavanja

    Important: Pričvrsni elementi na poklopcima ovog uređaja trebaju ostati na poklopcu nakon uklanjanja. Otpustite sve pričvrsne elemente na svakom poklopcu za nekoliko okreta tako da je poklopac otpušten, ali još uvijek pričvršćen, a zatim ih sve otpustite dok se poklopac ne odvoji. Time se sprječava slučajno uklanjanje vijaka s pričvrsnih elemenata.

    Uklanjanje prednjeg poklopca

    Important: Pričvrsni elementi na poklopcima ovog uređaja trebaju ostati na poklopcu nakon uklanjanja. Otpustite sve pričvrsne elemente na svakom poklopcu za nekoliko okreta tako da je poklopac otpušten, ali još uvijek pričvršćen, a zatim ih sve otpustite dok se poklopac ne odvoji. Time se sprječava slučajno uklanjanje vijaka s pričvrsnih elemenata.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite glodalicu.

    2. Isključite motor, izvadite ključ i pustite da se motor ohladi.

      Upozorenje

      Ako je uređaj bio uključen, poklopac i prigušivač ispod poklopca su vrući i mogu uzrokovati teške opekline ako ih dodirnete.

      Ostavite da se uređaj ohladi prije uklanjanja poklopca.

    3. Uklonite prednji vijak, a zatim otpustite lijevi vijak kojim je prednji poklopac pričvršćen na uređaj (Slika 24).

      g319410
    4. Lagano gurnite poklopac prema naprijed i povucite ga prema gore kako biste ga uklonili (Slika 24).

    5. Da biste postavili prednji poklopac, gurnite prednji poklopac na mjesto i pričvrstite ga s 2 vijka (Slika 24).

    Uklanjanje donjeg štitnika

    Important: Pričvrsni elementi na poklopcima ovog uređaja trebaju ostati na poklopcu nakon uklanjanja. Otpustite sve pričvrsne elemente na svakom poklopcu za nekoliko okreta tako da je poklopac otpušten, ali još uvijek pričvršćen, a zatim ih sve otpustite dok se poklopac ne odvoji. Time se sprječava slučajno uklanjanje vijaka s pričvrsnih elemenata.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite glodalicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Postupno otpuštajte 2 vijka s pomoću kojih je pričvršćen donji štitnik sve dok se štitnik ne odvoji (Slika 25).

      g019847
    4. Povucite štitnik prema natrag i uklonite ga s uređaja.

    5. Da biste postavili štitnik prije upravljanja uređajem, gurnite donji štitnik na uređaj tako da se nalazi na sva 4 jezička i pričvrstite ga s 2 vijka koje ste prethodno otpustili (Slika 25).

      Note: Možda ćete morati podići donji štitnik kako biste ga postavili na prednje jezičke.

    Podmazivanje

    Podmazivanje uređaja

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Podmažite uređaj.(Podmažite odmah nakon svakog pranja.)
  • Vrsta maziva: mazivo opće namjene

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite glodalicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Krpom očistite elemente za podmazivanje.

    4. Prislonite pištolj za mazivo svakom elementu (Slika 26 do Slika 28).

    5. Uštrcajte mazivo u elemente za podmazivanje dok mazivo ne počne curiti iz ležajeva (oko 3 uštrcavanja).

    6. Obrišite višak masti.

    g019848
    g319421
    g020519

    Održavanje motora

    Sigurnost motora

    • Ugasite motor prije provjeravanja ili dodavanja ulja u kućište motora.

    • Nemojte mijenjati postavke regulatora motora ili opterećivati motor prekomjernom brzinom.

    • Držite ruke, noge, lice, odjeću i druge dijelove tijela podalje od prigušivača i drugih vrućih površina.

    Servisiranje pročistača zraka

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 150 sati
  • Pregledajte primarni filtar.
  • Svakih 250 sati
  • Zamijenite primarni filtar zraka(češće u prašnjavim ili pjeskovitim uvjetima rada).
  • Svakih 300 sati
  • Provjerite unutarnji filtar zraka.
  • Svakih 600 sati
  • Zamijenite unutarnji filtar zraka.
  • Uklanjanje filtara

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite glodalicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Otpustite zasune na pročistaču zraka i skinite poklopac pročistača zraka s kućišta pročistača zraka (Slika 29).

      g001883
    4. Očistite unutrašnjost pročistača zraka komprimiranim zrakom.

    5. Nježno izvucite primarni filtar iz kućišta pročistača zraka (Slika 29).

      Note: Izbjegavajte sudaranje filtra sa stranom kućišta.

    6. Uklonite sigurnosni filtar samo ako ga namjeravate zamijeniti.

      Important: Ne pokušavajte očistiti sigurnosni filtar. Ako je sigurnosni filtar prljav, to znači da je primarni filtar oštećen. Zamijenite oba filtra.

    Servisiranje primarnog filtra

    Provjerite ima li na primarnom filtru oštećenja tako da ga dobro osvijetlite s vanjske strane i iznutra pregledate.

    Note: Rupe u filtru izgledat će kao svijetle točke. Ako je filtar prljav, savijen ili oštećen, zamijenite ga. Nemojte čistiti primarni filtar.

    Servisiranje sigurnosnog filtra

    Zamijenite sigurnosni filtar; nikad ga nemojte čistiti.

    Important: Ne pokušavajte očistiti sigurnosni filtar. Ako je sigurnosni filtar prljav, to znači da je primarni filtar oštećen. Zamijenite oba filtra.

    Postavljanje filtara

    Important: Da biste spriječili oštećenja motora, uvijek radite s postavljenim zračnim filtrima i poklopcem.

    1. Ako postavljate nove filtre, provjerite jesu li oštećeni pri transportu.

      Note: Nemojte upotrebljavati oštećeni filtar.

    2. Ako mijenjate sigurnosni filtar, pažljivo ga ugurajte u kućište filtra (Slika 29).

    3. Pažljivo stavite primarni filtar preko sigurnosnog filtra (Slika 29).

      Note: Provjerite je li primarni filtar u potpunosti sjeo na mjesto tako da pri postavljanju pritisnete njegov vanjski rub.

      Important: Ne pritišćite meki unutarnji dio filtra.

    4. Postavite poklopac pročistača zraka tako da je njegova označena gornja strana okrenuta prema gore i učvrstite zasune (Slika 29).

    Održavanje motornog ulja

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Provjerite razinu motornog ulja.
  • Svakih 100 sati
  • Zamijenite motorno ulje (češće u prašnjavim ili prljavim uvjetima).
  • Svakih 200 sati
  • Zamijenite filtar motornog ulja.
  • Specifikacije motornog ulja

    Vrsta ulja: deterdžentno ulje (specifikacije API SJ ili više)

    Kapacitet ulja: 2,0 l bez filtra;

    2,3 l s filtrom

    Viskoznost: Pogledajte tablicu u nastavku.

    g358312

    Note: Sintetička ulja omogućuju bolje pokretanje u iznimno hladnim uvjetima ispod -23 °C.

    Provjera razine motornog ulja

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite glodalicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    g319422g194611

    Zamjena motornog ulja

    Note: Odložite iskorišteno ulje u reciklažni centar.

    1. Pokrenite motor i pustite ga da radi 5 minuta.

      Note: Ulje se na taj način zagrijava i lakše istječe.

    2. Parkirajte uređaj tako da je stražnji dio nešto niži od prednjeg dijela kako bi se ulje moglo potpuno iscijediti.

    3. Aktivirajte ručnu kočnicu i spustite glodalicu.

    4. Ugasite motor i izvadite ključ.

    5. Stavite posudu ispod crijeva za pražnjenje. Okrenite ventil za pražnjenje ulja kako bi ulje iscurilo (Slika 32 i Slika 33).

      g319424
      g024912
    6. Kad se ulje u potpunosti iscijedi, zatvorite ventil za pražnjenje.

    7. Odložite iskorišteno ulje u reciklažni centar

    8. Polako ulijte približno 80 % navedenog ulja u cijev za punjenje i polako dodajte još ulja dok ne dođe do oznake Full (Puno) (Slika 34).

      g194610
    9. Pokrenite motor i odvezite uređaj na ravnu površinu. Ponovno provjerite razinu ulja.

    Zamjena filtra motornog ulja

    1. Iscijedite ulje iz motora; pogledajte Zamjena filtra motornog ulja.

    2. Zamijenite filtar motornog ulja (Slika 35).

      g247314g247326

      Note: Uvjerite se da brtva uljnog filtra dodiruje motor, a potom zakrenite uljni filtar za još ¾ okreta.

    3. Napunite kućište motora novim uljem odgovarajuće vrste; pogledajte Specifikacije motornog ulja.

    Servisiranje svjećica

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 500 sati
  • Zamijenite svjećice i postavite razmak.
  • Prije ugradnje svjećice provjerite je li zračni razmak između središnje i bočnih elektroda ispravan. Za uklanjanje i postavljanje svjećica koristite ključ za svjećicu i alat za zatvaranje otvora / mjerni listić kako biste provjerili i prilagodili zračni razmak. Ako je potrebno, postavite nove svjećice.

    Vrsta: Champion® XC10YC ili ekvivalentna

    Zračni razmak: 0,76 mm

    Uklanjanje svjećica

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite glodalicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Pronađite i uklonite svjećice kako prikazuje Slika 36.

      g319423g027478

    Provjera svjećica

    Important: Nemojte čistiti svjećice. Uvijek zamijenite svjećicu ako je obložena crnim slojem ili ima istrošene elektrode te ako je pokrivena uljem ili napuknuta.

    Ako vidite svijetlosmeđu ili sivu boju na izolatoru, motor ispravno radi. Crni sloj na izolatoru najčešće znači da je pročistač zraka prljav.

    Postavite razmak na 0,75 mm.

    g206628

    Postavljanje svjećica

    g028109

    Održavanje sustava goriva

    Opasnost

    U određenim uvjetima gorivo je vrlo zapaljivo i eksplozivno. Požar ili eksplozija uzrokovana gorivom mogu uzrokovati opekline kod vas i drugih ljudi i oštetiti imovinu.

    Za cjelovit popis mjera opreza povezanih s gorivom pogledajte Sigurnost goriva.

    Ispuštanje goriva iz spremnika

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite glodalicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Postavite zaporni ventil za gorivo u zatvoreni položaj (Slika 27).

      g319425
    4. Stisnite krajeve stezaljke za crijevo na strani ventila uz motor i povucite je uz cijev za dovod goriva dalje od ventila.

    5. Povucite cijev za dovod goriva s ventila.

    6. Otvorite zaporni ventil za gorivo i pustite da gorivo iscuri u kanistar za gorivo ili posudu za pražnjenje.

      Note: Ako želite, u ovom trenutku možete zamijeniti filtar goriva; pogledajte Zamjena filtra goriva niskog tlaka.

    7. Postavite cijev za dovod goriva na zaporni ventil za gorivo. Povucite stezaljku za crijevo do ventila kako biste učvrstili cijev za dovod goriva.

    8. Obrišite proliveno gorivo.

    Zamjena filtra goriva niskog tlaka

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 150 sati
  • Zamijenite filtar goriva niskog tlaka(češće u prašnjavim ili prljavim uvjetima).
  • Nikad nemojte postavljati prljavi filtar nakon što ga uklonite iz cijevi za dovod goriva.

    Note: Obratite pažnju na to kako je postavljen filtar goriva kako biste mogli ispravno postaviti novi filtar.

    Note: Obrišite proliveno gorivo.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite glodalicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Okrenite zaporni ventil za gorivo u zatvoreni položaj.

    4. Stisnite krajeve stezaljki za crijevo i povucite ih dalje od filtra (Slika 40).

      g008963
    5. Uklonite filtar iz cijevi za dovod goriva.

    6. Postavite novi filtar i pomaknite stezaljke za crijevo blizu filtra.

    7. Okrenite zaporni ventil za gorivo u otvoreni položaj.

    8. Provjerite curi li gorivo i popravite ako je potrebno.

    9. Obrišite proliveno gorivo.

    Servisiranje filtra goriva visokog tlaka

    Nemojte pokušavati servisirati filtar goriva visokog tlaka. Filtar goriva visokog tlaka ugrađen je u modul pumpe za gorivo. Filtar goriva i druge komponente u modulu pumpe za gorivo ne mogu se servisirati.

    Important: Nemojte pokušavati otvoriti modul pumpe za gorivo.

    Modul pumpe za gorivo s filtrom goriva visokog tlaka mora zamijeniti ovlašteni serviser.

    Održavanje električnog sustava

    Sigurnost električnog sustava

    • Odspojite akumulator prije popravljanja uređaja. Prvo odspojite negativni priključak, a zatim pozitivni. Prvo spojite pozitivni priključak, a zatim negativni.

    • Punite akumulator na otvorenom, dobro prozračenom mjestu, daleko od iskri i plamena. Isključite punjač prije spajanja ili odspajanja akumulatora. Nosite zaštitnu odjeću i upotrebljavajte izolirane alate.

    • Akumulatorska kiselina je otrovna i može uzrokovati opekline. Izbjegavajte dodir s kožom, očima i odjećom. Zaštitite lice, oči i odjeću pri radu s akumulatorom.

    • Plinovi iz akumulatora mogu eksplodirati. Držite cigarete, iskre i plamen podalje od akumulatora.

    Servisiranje akumulatora

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 25 sati
  • Provjerite razinu elektrolita akumulatora.
  • Akumulator uvijek mora biti čist i potpuno napunjen. Upotrijebite papirnati ručnik kako biste očistili kućište akumulatora. Ako su terminali akumulatora zahrđali, očistite ih otopinom vode i sode bikarbone u omjeru 4:1. Nanesite tanak sloj maziva na terminale akumulatora kako biste smanjili koroziju.

    Napon: 12 V s 350 A (hladno pokretanje) pri -18 °C.

    Upozorenje

    Priključci akumulatora ili metalni alati mogu uzrokovati kratki spoj s metalnim komponentama vozila i tako izazvati iskrenje. Iskre mogu uzrokovati eksploziju plinova akumulatora i tako dovesti do tjelesnih ozljeda.

    • Pri uklanjanju ili postavljanju akumulatora nemojte dopustiti da priključci akumulatora dođu u dodir s bilo kojim metalnim dijelom vozila.

    • Ne dopustite da dođe do kratkog spoja s metalnim alatima između priključaka akumulatora i metalnih dijelova vozila.

    Uklanjanje akumulatora

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite glodalicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Podignite crnu gumenu kapicu s negativnog kabela. Odspojite negativni kabel akumulatora s negativnog (–) priključka akumulatora (Slika 41).

      g319437
    4. Skinite crvenu kapicu s pozitivnog (crvenog) priključka akumulatora. Zatim uklonite pozitivni (crveni) kabel akumulatora (Slika 41).

    5. Uklonite ploču držača, vijke s kukastom glavom i sigurnosne matice koje pričvršćuju akumulator (Slika 41) te ga uklonite.

    Punjenje akumulatora

    Upozorenje

    Punjenje akumulatora stvara plinove koji mogu eksplodirati.

    Nikad nemojte pušiti u blizini akumulatora, a iskre i plamen držite podalje od akumulatora.

    Important: Uvijek držite akumulator napunjen do kraja (specifična težina 1,265). To je posebno važno kako bi se spriječila oštećenja akumulatora na temperaturama ispod 0 °C.

    1. Uklonite akumulator iz vozila; pogledajte Uklanjanje akumulatora.

    2. Punite akumulator brzinom od 3 do 4 A tijekom 4 do 8 sati (Slika 42). Nemojte prepuniti akumulator.

      g003792
    3. Kad se akumulator napuni do kraja, odspojite punjač s utičnice i zatim odspojite kabele punjača s klema (Slika 42).

    Čišćenje akumulatora

    Note: Priključci akumulatora i cijelo kućište akumulatora moraju biti čisti jer se prljav akumulator polako prazni.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite glodalicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Izvadite akumulator iz uređaja; Uklanjanje akumulatora.

    4. Operite kućište otopinom sode bikarbone i vode.

    5. Isperite akumulator čistom vodom.

    6. Kako biste spriječili koroziju, premažite kabelske konektore i kleme mašću za popravak Grafo 112X (Toro, dio br. 505-47) ili vazelinom.

    7. Postavite akumulator; pogledajte Postavljanje akumulatora.

    Postavljanje akumulatora

    1. S pomoću prethodno uklonjenih pričvrsnih elemenata postavite pozitivni (crveni) kabel akumulatora na pozitivni (+) priključak akumulatora (Slika 41).

    2. Navucite crvenu kapicu na pozitivnu klemu akumulatora.

    3. S pomoću prethodno uklonjenih pričvrsnih elemenata postavite negativni (crni) kabel akumulatora na negativni (–) priključak akumulatora (Slika 41).

    4. Pričvrstite akumulator s pomoću poluge i krilnih matica (Slika 41).

    Important: Pazite da kabeli akumulatora ne dodiruju oštre rubove ili jedan drugoga.

    Servisiranje zamjenskog akumulatora

    Originalni akumulator ne zahtijeva održavanje ni servisiranje. Za servisiranje zamjenskog akumulatora pročitajte upute proizvođača akumulatora.

    Zamjena osigurača

    U električnom sustavu nalaze se 4 osigurača. Nalaze se ispod upravljačke ploče na lijevoj strani (Slika 43).

    Krug za pokretanje30 A
    Ne upotrebljava se5 A
    Krug ventilatora hladnjaka20 A
    Prednje svjetlo (opcionalno)15 A
    g019854

    Održavanje pogonskog sustava

    Servisiranje gusjenica

    Čišćenje gusjenica

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Provjerite stanje gusjenica i očistite ih.
  • Redovito provjeravajte postoje li na gusjenicama tragovi prekomjernog trošenja i čistite ih. Ako su gusjenice istrošene, zamijenite ih.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite glodalicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Očistite prljavštinu s gusjenica s pomoću crijeva za vodu ili visokotlačnog mlaza.

    Important: Visokotlačni mlaz vode upotrijebite samo za čišćenje gusjenica. Nemojte ga upotrebljavati za čišćenje ostalih dijelova uređaja. Pranje pod tlakom može oštetiti električni sustav i hidraulične ventile ili smanjiti količinu maziva.

    Important: U potpunosti očistite kotačiće i pogonski kotač (Slika 44). Kotačići bi se trebali slobodno okretati kad su čisti.

    g019855

    Provjera i podešavanje napetosti gusjenica

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Nakon prvih 50 sati
  • Provjerite i podesite napetost gusjenica.
  • Svakih 100 sati
  • Provjerite i podesite napetost gusjenica.
  • Da biste provjerili napetost pojedine gusjenice, stavite 20,4 kg tereta na gusjenicu na pola puta između prednjeg kotača i pogonskog kotača. Gusjenica bi se trebala saviti najviše 0,6 do 1 cm. U suprotnom podesite napetost gusjenica na sljedeći način:

    g019856
    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite glodalicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Otpustite protumaticu na vijku za zatezanje gusjenice i stezaljke na ručici za zatezanje (Slika 46).

      g019857
    4. Zategnite vijak za zatezanje na 32,5 do 40 N∙m da biste zategnuli gusjenicu (Slika 46).

    5. Pazite da se gusjenica savija manje od 0,6 do 1 cm kad se na dužinu gusjenice postavi teret od 20,4 kg. Prema potrebi podesite moment na vijku za zatezanje.

    6. Zategnite protumaticu.

    7. Zategnite stezaljke na moment od 102 N∙m.

    Zamjena gusjenica

    Kad se gusjenice jako istroše, zamijenite ih.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite glodalicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Podignite/poduprite stranu na kojoj ćete raditi tako da je gusjenica 7,6 do 10 cm iznad tla.

    4. Izvucite vijak za zatezanje i protumaticu (Slika 46).

    5. Gurnite kotač za zatezanje do kraja prema natrag (Slika 47).

      g019858
    6. Počnite skidati gusjenicu s vrha kotača za zatezanje uz istovremeno okretanje gusjenice prema naprijed.

    7. Kad uklonite gusjenicu s kotača za zatezanje, skinite je s uređaja (Slika 47).

    8. Počevši od pogonskog kotača, postavite novu gusjenicu oko kotača tako da zupci gusjenice sjednu između odstojnika na kotaču (Slika 44).

    9. Gurnite gusjenicu ispod i između stražnjeg kotača i srednjih kotačića (Slika 44).

    10. Počevši s donje strane kotača za zatezanje postavite gusjenicu oko kotača tako da okrećete gusjenicu prema natrag i utisnete njezine zupce u kotač.

    11. Postavite vijak za zatezanje i protumaticu.

    12. Pritegnite vijak za zatezanje na 32,5 do 40 N∙m da biste zategnuli gusjenicu.

    13. Pazite da se gusjenica savija manje od 0,6 do 1 cm kad se na dužinu gusjenice postavi teret od 20,4 kg. Prema potrebi podesite moment na vijku za zatezanje.

    14. Zategnite protumaticu.

    15. Spustite uređaj na tlo.

    16. Ponovite postupak da biste zamijenili drugu gusjenicu.

    Provjera i podmazivanje kotačića

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 250 sati
  • Provjerite i podmažite kotačiće.
    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite glodalicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Uklonite gusjenice; pogledajte Zamjena gusjenica.

    4. Uklonite 4 vijka i matice s pomoću kojih su pričvršćene donje vodilice gusjenice koje sadrže kotačiće i uklonite ih (Slika 48).

      g319442
    5. Uklonite prstenasti uskočnik i poklopac s kotačića (Slika 49).

      g019932
    6. Provjerite mazivo ispod čepa i oko brtve (Slika 49). Ako je mazivo prljavo, kontaminirano ili nestalo, očistite ga, zamijenite brtvu i dodajte novo mazivo.

    7. Provjerite okreće li se kotačić pravilno na ležaju. Ako se ne okreće, obratite se ovlaštenom serviseru radi zamjene kotača.

    8. Postavite podmazani poklopac kotačića na glavu vijka (Slika 49).

    9. Pričvrstite poklopac kotačića s pomoću prstenastog uskočnika (Slika 49).

    10. Ponovite korake od 5 do 9 za sve kotačiće.

    11. Postavite pojedine vodilice gusjenice na okvir vučne jedinice s pomoću prethodno uklonjenih pričvrščivača. Zategnite vijke na 91 do 112 N∙m.

    12. Postavite gusjenice; pogledajte Zamjena gusjenica.

    Održavanje sustava hlađenja

    Čišćenje maske motora

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Očistite masku motora.
  • Prije svake upotrebe uklonite nakupljenu travu, prljavštinu ili drugi otpad s maske motora. Na taj se način osiguravaju odgovarajuće hlađenje i ispravna brzina motora te smanjuje mogućnost pregrijavanja i mehaničkih oštećenja motora.

    g319443

    Održavanje remena

    Zamjena pogonskog remena hidrostatske pumpe

    Zamijenite pogonski remen hidrostatske pumpe ako počne škripati ili je napuknut, istrošen ili pohaban. Obratite se ovlaštenom serviseru radi nabave zamjenskog remena.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite glodalicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Podignite stražnji dio uređaja i poduprite ga s pomoću podmetača.

    4. Uklonite donji štitnik; pogledajte Uklanjanje donjeg štitnika.

    5. Otpustite vijak za postavljanje na spojniku pogonske zupčaste pumpe (Slika 51).

      g019859
    6. Skinite spojnik s remenice.

    7. S pomoću izvlakača za opruge (dostupan kod ovlaštenog servisera) ili čvrste metalne kuke povucite kraj opruge remenice praznog hoda s vijka opruge da biste otpustili napetost remena.

    8. Skinite remen.

    9. Postavite novi remen oko remenica.

    10. Postavite oprugu remenice praznog hoda na vijak.

    11. Gurnite spojnik prema gore da biste aktivirali remenicu.

    12. Nanesite sredstvo za fiksiranje na navoje vijka za postavljanje spojnika i zategnite ga na 10 do 12,6 N∙m.

    13. Postavite donji štitnik.

    Održavanje sustava upravljanja

    Podešavanje poravnanja ručice za kontrolu snage

    Kontrola snage podešava se u tvornici prije slanja uređaja. Međutim, nakon mnogo sati korištenja možda ćete morati podesiti poravnanje ručice za kontrolu snage, neutralni položaj ručice i krajnji prednji položaj ručice.

    Important: Da biste ispravno podesili kontrole, svaki postupak izvršite prema navedenom redoslijedu.

    Podešavanje ručice za kontrolu snage u položaju prema natrag

    Ako ručica za kontrolu snage nije potpuno prislonjena uz oslonac u krajnjem položaju prema natrag, odmah izvršite sljedeći postupak:

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite glodalicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Povucite ručicu za kontrolu snage prema natrag tako da je prednji dio ručice u dodiru s osloncem (Slika 52).

      g004190
    4. Ako prednji dio ručice za kontrolu snage nije potpuno prislonjen uz oslonac, otpustite vijak i maticu na dnu ručice za kontrolu snage (Slika 53).

      g004191
    5. Podesite ručicu za kontrolu snage tako da je potpuno prislonjena uz oslonac kad se povuče u krajnji stražnji položaj (Slika 53 i Slika 54).

      g004192
    6. Zategnite prirubnu maticu i vijak na dnu ručice za kontrolu snage.

    7. Pokrenite motor.

    8. Vozite uređaj unatrag s ručicom za kontrolu snage čvrsto pritisnutom uz oslonac. Ako uređaj ne ide ravno prema natrag, izvršite sljedeći postupak:

      1. Ugasite motor

      2. Podignite i poduprite uređaj tako da su obje gusjenice iznad razine tla i da se slobodno okreću.

      3. Otpustite prirubnu maticu i vijak na dnu ručice za kontrolu snage (Slika 53).

      4. Otpustite protumatice na sponama upravljača ispod upravljačke ploče (Slika 55).

        g011476
      5. Pokrenite uređaj i postavite polugu za gas na ⅓ otvorenog položaja.

        Upozorenje

        Dok uređaj radi, možete zapeti u pomičnim dijelovima i ozlijediti se ili se opeći na vruće površine.

        Držite se podalje od mjesta prignječenja, pomičnih dijelova i vrućih površina pri podešavanju uređaja dok radi.

      6. Neka vam netko pomogne tako da čvrsto drži ručicu za kontrolu snage prema natrag uz oslonac.

      7. Podešavajte duljinu spona upravljača sve dok se obje gusjenice ne kreću istom brzinom.

        Note: U tom trenutku možete podesiti i maksimalnu brzinu kretanja prema natrag.

      8. Zategnite protumatice.

      9. Podesite ručicu za kontrolu snage tako da je potpuno prislonjena uz oslonac kad se povuče u krajnji stražnji položaj (Slika 53 i Slika 54).

      10. Zategnite prirubnu maticu i vijak na dnu ručice za kontrolu snage.

      11. Isključite motor i spustite uređaj na tlo.

      12. Vozite uređaj ravno prema natrag i provjerite kreću li se gusjenice uređaja ravno. Ako ne, zabilježite u kojem se smjeru uređaj kreće. Ponovno podesite gusjenice uređaja kako bi se kretale ravno prema natrag.

    Podešavanje neutralnog položaja ručice za kontrolu snage

    Ako se uređaj polagano kreće prema naprijed ili natrag kad je ručica za kontrolu snage u neutralnom položaju i uređaj je topao, možda ćete morati podesiti mehanizam za povratak u neutralni položaj na pumpama; obratite se ovlaštenom serviseru.

    Podešavanje krajnjeg prednjeg položaja ručice za kontrolu snage

    Ako uređaj ne vozi ravno kad stišćete ručicu za kontrolu snage prema naprijed uz oslonac, izvršite sljedeći postupak:

    1. Vozite uređaj s ručicom za kontrolu snage pritisnutom uz oslonac i pratite u kojem se smjeru uređaj kreće.

    2. Otpustite ručicu za kontrolu snage.

    3. Ako uređaj skreće prema lijevo, otpustite desnu protumaticu i podesite vijak za postavljanje smjera na prednjem dijelu ručice za kontrolu snage (Slika 56).

    4. Ako uređaj skreće prema desno, otpustite lijevu protumaticu i podesite vijak za postavljanje na prednjem dijelu ručice za kontrolu snage (Slika 56).

      g004194
    5. Ponavljajte postupak sve dok se uređaj ne počne kretati ravno u krajnjem prednjem položaju.

      Important: Vijci za postavljanje moraju dodirivati graničnike u krajnjem prednjem položaju kako bi se spriječilo preopterećenje hidrauličnih pumpi.

    Održavanje hidrauličkog sustava

    Sigurnost hidrauličkog sustava

    • Odmah potražite liječničku pomoć ako tekućina uđe pod kožu. Tekućinu pod kožom mora unutar nekoliko sati kirurški ukloniti liječnik.

    • Prije vršenja pritiska na hidraulički sustav provjerite jesu li sva crijeva za hidrauličnu tekućinu u dobrom stanju i jesu li sve hidrauličke veze i spojnice zategnute.

    • Držite ruke i tijelo podalje od rupica ili ubrizgača koji izbacuju hidrauličnu tekućinu pod visokim pritiskom.

    • Nađite mjesta propuštanja hidraulične tekućine pomoću kartona ili papira.

    • Prije obavljanja radova na hidrauličkom sustavu sigurno otpustite sav pritisak u hidrauličkom sustavu.

    Specifikacije hidraulične tekućine

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 100 sati
  • Provjerite ima li na hidrauličnim vodovima curenja, labavih pričvrsnih elemenata, savijenih vodova, labavih montažnih nosača, trošenja, oštećenja zbog vremenskih prilika i kemijskih oštećenja te ih prema potrebi popravite.
  • Svakih 1500 sati
  • Zamijenite sva pomična hidraulična crijeva.
  • Kapacitet hidrauličkog spremnika: 38 l

    Upotrijebite samo 1 od sljedećih tekućina u hidrauličnom sustavu:

    • Tekućina za mjenjač / hidraulična tekućina za traktor Toro Premium (obratite se ovlaštenom serviseru za više informacija)

    • Hidraulična tekućina za produljenje vijeka trajanja Toro PX (obratite se ovlaštenom serviseru za više informacija)

    • Ako nijedna od prethodno navedenih tekućina tvrtke Toro nije dostupna, možete upotrijebiti drugu univerzalnu hidrauličnu tekućinu za traktor (UTHF), no mora se raditi samo o konvencionalnim proizvodima na bazi nafte. Specifikacije moraju biti unutar navedenog raspona za sva sljedeća svojstva materijala, a tekućina treba zadovoljiti navedene industrijske standarde. Provjerite kod svog dobavljača hidraulične tekućine da biste utvrdili ispunjava li tekućina ove specifikacije.

      Note: Toro neće preuzeti odgovornost za štetu uzrokovanu upotrebom neprikladnih zamjenskih tekućina, stoga upotrebljavajte samo proizvode uglednih proizvođača koji će stajati iza svojih preporuka.

      Materijalna svojstva
      Viskoznost, ASTM D445cSt na 40 °C: 55 do 62
      cSt na 100 °C: 9,1 do 9,8
      Indeks viskoznosti, ASTM D2270140 do 152
      Stinište, ASTM D97-37 do -43 °C
      Industrijski standardi
      API GL-4, AGCO Powerfluid 821 XL, Ford New Holland FNHA-2-C-201.00, Kubota UDT, John Deere J20C, Vickers 35VQ25 i Volvo WB-101/BM

      Note: Većina hidrauličnih tekućina je gotovo bezbojna, što otežava uočavanje curenja. Dostupno je crveno bojilo za hidraulično tekućinu u bočicama od 20 ml. Jedna bočica dovoljna je za količinu od 15 do 22 l hidraulične tekućine. Naručite dio br. 44-2500 od svog ovlaštenog servisera.

    Provjeravanje razine hidraulične tekućine

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 25 sati
  • Provjerite razinu hidraulične tekućine.
  • Pogledajte Specifikacije hidraulične tekućine za specifikacije hidraulične tekućine.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite glodalicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Pogledajte stakleni prozorčić na desnoj strani uređaja. Ako ne vidite hidrauličnu tekućinu kroz prozorčić, nastavite s ovim postupkom da biste dodali tekućinu.

      g319440
    4. Uklonite prednji poklopac; pogledajte Uklanjanje prednjeg poklopca.

    5. Očistite područje oko otvora za ulijevanje hidrauličnog spremnika i uklonite čep i filtar otvora za ulijevanje s pomoću nasadnog ključa (Slika 58).

      g319454
    6. Ako je razina niska, dolijevajte tekućinu sve dok ne postane vidljiva kroz prozorčić.

    7. Postavite čep i filtar na otvor za ulijevanje te zategnite vijak na vrhu na 21 do 25 N∙m.

    8. Postavite prednji poklopac; pogledajte Uklanjanje prednjeg poklopca.

    Zamjena hidrauličnog filtra

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 200 sati
  • Zamijenite hidraulični filtar.
    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite glodalicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Uklonite prednji poklopac; pogledajte Uklanjanje prednjeg poklopca.

    4. Uklonite i bacite stari filtar (Slika 58).

    5. Postavite zamjenski hidraulični filtar i čep za punjenje (Slika 58) te zategnite vijak na vrhu na 21 do 25 N∙m.

    6. Očistite prolivenu tekućinu.

    7. Postavite gornji poklopac.

    Zamjena hidraulične tekućine

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 400 sati
  • Zamijenite hidrauličnu tekućinu.
    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite glodalicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Pričekajte da se uređaj u potpunosti ohladi.

    4. Skinite gornji poklopac.

    5. Uklonite čep i filtar otvora za punjenje hidrauličnog spremnika (Slika 58).

    6. Stavite posudu za pražnjenje od najmanje 38 l ispod hidrauličnog spremnika.

    7. Uklonite čep za pražnjenje hidrauličnog spremnika i pustite da se tekućina isprazni u posudu (Slika 59).

      g319439
    8. Kad završite, postavite i zategnite čep za pražnjenje.

      Note: Odložite iskorišteno ulje u ovlašteni reciklažni centar.

    9. Napunite hidraulični spremnik hidrauličnom tekućinom; pogledajte Specifikacije hidraulične tekućine.

    10. Postavite hidraulični filtar i čep za punjenje (Slika 58) te zategnite vijak na vrhu na 21 do 25 N∙m.

    11. Pokrenite motor i pustite ga da radi nekoliko minuta.

    12. Ugasite motor.

    13. Provjerite razinu hidraulične tekućine i dodajte tekućine ako je potrebno; pogledajte Provjeravanje razine hidraulične tekućine.

    14. Očistite prolivenu tekućinu.

    15. Postavite gornji poklopac.

    Održavanje glodalice

    Zamjena zubaca

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Provjerite stanje zubaca; okrenite ili zamijenite istrošene ili oštećene zupce te zategnite matice svih zubaca.
  • Zbog visoke razine trošenja zubaca trebate ih redovito okretati i zamjenjivati (Slika 60).

    g034325

    Svaki zubac oblikovan je na 3 položaja te ga prije zamjene možete dvaput okrenuti i tako postaviti novi oštri rub. Da biste okrenuli zubac, otpustite maticu s pomoću koje je zubac pričvršćen (Slika 61). Gurnite zubac prema naprijed i okrenite ga za trećinu okreta, tako da nekorišten rub izađe van. Zategnite maticu koja drži zubac na 68 N∙m.

    Da biste zamijenili zubac, uklonite maticu koja ga drži i uklonite ga, a zatim postavite novi zubac, odstojnik i maticu na isto mjesto (Slika 61). Zategnite maticu koja drži zubac na 68 N∙m.

    g019862

    Čišćenje

    Uklanjanje prljavštine s uređaja

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Nakon svake uporabe
  • Uklonite prljavštinu s uređaja.
  • Important: Upravljanje uređajem sa začepljenim filtrima, prljavim ili začepljenim rashladnim rebrima i/ili bez obloga ventilatora uzrokuje oštećenja motora uslijed pregrijavanja.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite glodalicu.

    2. Isključite motor, izvadite ključ i pričekajte da se motor ohladi.

    3. Obrišite prljavštinu s pročistača zraka.

    4. Četkom ili puhalom očistite nakupine prljavštine na motoru i prigušivaču.

      Important: Preporučuje se ispuhivanje prljavštine umjesto ispiranja. Ako upotrebljavate vodu, držite je podalje od električnih dijelova i hidrauličnih ventila. Nemojte upotrebljavati uređaj za visokotlačno pranje. Pranje pod tlakom može oštetiti električni sustav i hidraulične ventile ili smanjiti količinu maziva.

    5. Očistite prljavštinu s hladnjaka ulja.

    Skladištenje

    Sigurno skladištenje

    • Pričekajte da se uređaj ohladi prije skladištenja.

    • Nemojte skladištiti uređaj ili gorivo blizu plamena.

    Skladištenje

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Provjerite ima li labavih pričvrsnih elemenata.
  • Godišnje ili prije skladištenja
  • Provjerite i podesite napetost gusjenica.
  • Popravite oštećenu boju.
    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite glodalicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Uklonite blato i nečistoću s vanjskih dijelova čitavog uređaja, posebno s motora. Očistite blato i otpatke s vanjske strane rashladnih rebara glave cilindra motora i kućišta ventilatora.

      Important: Možete prati uređaj s pomoću blagog deterdženta i vode. Nemojte prati uređaj uređajem za visokotlačno pranje. Nemojte koristiti prekomjerne količine vode, osobito u blizini upravljačke ploče, hidrauličnih pumpi i motora.

    4. Servisirajte pročistač zraka; pogledajte Servisiranje pročistača zraka.

    5. Podmažite uređaj; pogledajte Podmazivanje uređaja.

    6. Promijenite ulje u kućištu motora; pogledajte Održavanje motornog ulja.

    7. Uklonite svjećicu i provjerite u kakvom je stanju; pogledajte Servisiranje svjećica.

    8. Ako uređaj skladištite dulje od 30 dana, pripremite ga na sljedeći način:

      1. Dodajte stabilizator/konzervans svježem gorivu u spremniku. Slijedite upute proizvođača stabilizatora za miješanje. Nemojte koristiti stabilizator na bazi alkohola (etanol ili metanol).

      2. Pokrenite motor na 5 minuta kako bi se stabilizator goriva proširio sustavom goriva.

      3. Isključite motor, pričekajte da se ohladi i ispraznite spremnik za gorivo s pomoću sifonske pumpe.

      4. Pokrenite motor i pustite ga da radi dok se ne ugasi.

      5. Aktivirajte prigušnicu.

      6. Pokrenite motor i pustite da radi sve dok ga ne možete ponovno pokrenuti.

      7. Pravilno zbrinite gorivo. Reciklirajte u skladu s lokalnim propisima.

      Important: Ne skladištite gorivo koje sadrži stabilizator/konzervans dulje od vremena koje preporučuje proizvođač stabilizatora goriva.

    9. Nakon što uklonite svjećicu iz motora, ulijte dvije žlice motornog ulja u otvor svjećice.

    10. Postavite krpu na otvor svjećice da biste spriječili prskanje ulja, a zatim s pomoću startera ili ručice za ručno pokretanje pokrenite motor da biste rasporedili ulje unutar cilindra.

    11. Postavite svjećicu, ali nemojte spojiti žicu na svjećicu.

    12. Napunite akumulator; pogledajte Punjenje akumulatora.

    13. Provjerite i podesite napetost gusjenica; pogledajte Provjera i podešavanje napetosti gusjenica.

    14. Provjerite i zategnite sve pričvrsne elemente. Popravite ili zamijenite sve oštećene dijelove.

    15. Ogrebane ili gole metalne površine obojite bojom od ovlaštenog servisera.

    16. Čuvajte uređaj u čistoj, suhoj garaži ili skladišnom prostoru. Izvadite ključ iz prekidača za paljenje i držite ga na mjestu koje nećete zaboraviti.

    17. Pokrijte uređaj kako biste ga zaštitili i održali čistim.

    Otklanjanje pogrešaka

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Starter se ne može pokrenuti.
    1. Akumulator je ispražnjen.
    2. Električni spojevi su zahrđali ili su otpušteni.
    3. Oštećeni su relej ili prekidač.
    1. Napunite akumulator ili ga zamijenite.
    2. Provjerite imaju li električni spojevi dobar kontakt.
    3. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    Motor se ne pokreće, teško se pokreće ili se zaustavlja tijekom rada.
    1. Spremnik za gorivo je prazan.
    2. Zatvoren je zaporni ventil za gorivo.
    3. Kontrole nisu u neutralnom položaju.
    4. Pročistač zraka je prljav.
    5. Žica svjećice je neučvršćena ili odspojena.
    6. Svjećica je oštećena, prljava ili je razmak netočan.
    7. U sustavu za gorivo nalaze se nečistoće, voda ili ustajalo gorivo.
    1. Napunite spremnik svježim gorivom.
    2. Otvorite zaporni ventil za gorivo.
    3. Pomaknite kontrole u neutralni položaj.
    4. Očistite ili zamijenite elemente pročistača zraka.
    5. Spojite žicu na svjećicu.
    6. Postavite novu svjećicu s ispravnim razmakom.
    7. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    Motor gubi snagu.
    1. Opterećenje motora je preveliko.
    2. Pročistač zraka je prljav.
    3. Razina ulja u kućištu motora je niska.
    4. Rashladna rebra i prolazi za zrak ispod kućišta ventilatora motora su začepljeni.
    5. Svjećica je oštećena, prljava ili je razmak netočan.
    6. U sustavu za gorivo nalaze se nečistoće, voda ili ustajalo gorivo.
    1. Smanjite brzinu.
    2. Očistite ili zamijenite elemente pročistača zraka.
    3. Provjerite i dodajte ulje u kućište motora.
    4. Uklonite začepljenje iz rashladnih rebara i prolaza za zrak.
    5. Postavite novu svjećicu s ispravnim razmakom.
    6. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    Motor se pregrijava.
    1. Opterećenje motora je preveliko.
    2. Razina ulja u kućištu motora je niska.
    3. Rashladna rebra i prolazi za zrak ispod kućišta ventilatora motora su začepljeni.
    1. Smanjite brzinu.
    2. Provjerite i dodajte ulje u kućište motora.
    3. Uklonite začepljenje iz rashladnih rebara i prolaza za zrak.
    Uređaj proizvodi neobične vibracije.
    1. Pričvrsni vijci motora nisu zategnuti.
    1. Zategnite pričvrsne vijke motora.
    Uređaj ne vozi.
    1. Razina hidraulične tekućine je niska.
    2. Ventili za vuču su otvoreni.
    3. Oštećen je hidraulični sustav.
    1. Provjerite razinu hidraulične tekućine i dodajte je.
    2. Zatvorite ventile za vuču.
    3. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    Glodalica se ne okreće.
    1. U glodalici je zapeo komad drveta ili kamen.
    2. Pogonski sustav glodalice je oštećen.
    3. Hidraulički sustav je začepljen, onečišćen ili oštećen.
    1. Isključite motor i uklonite prepreku s pomoću štapa.
    2. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    3. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    Glodalica ne reže dovoljno brzo.
    1. Zupci su istrošeni.
    2. Hidraulički sustav je pregrijan.
    3. Hidraulički sustav je začepljen, onečišćen ili oštećen.
    1. Okrenite ili zamijenite zupce.
    2. Isključite uređaj i pustite sustav da se ohladi.
    3. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    Glava glodalice se ne spušta i ne podiže.
    1. Ventil za kontrolu podizanja/spuštanja je zatvoren.
    1. Okrenite gumb za kontrolu u smjeru suprotnom od kazaljki na satu da biste ga otvorili.
    Hidraulična tekućina se prelijeva ili je vrlo vruća.
    1. Ventilator za hlađenje ne radi.
    1. Provjerite osigurač i po potrebi ga zamijenite.
    Uključeno je svjetlo indikatora motora.
    1. Došlo je do greške elektroničke upravljačke jedinice motora.
    1. Obratite se distributeru motora Kohler radi dijagnostike i servisa.