Uvod

Ovi akumulatori i punjači namijenjeni su kućevlasnicima i profesionalnim rukovateljima. Akumulatori se pune isključivo s pomoću punjača litij-ionskih akumulatora Toro 60 V. Tim punjačima pune se isključivo litij-ionski akumulatori Toro 60 V. Nisu namijenjeni za punjenje bilo kakvih drugih akumulatora. Upotreba ovih proizvoda u bilo koju drugu svrhu osim one za koju su namijenjeni može biti opasna za vas i prolaznike.

Pažljivo pročitajte ove informacije kako biste naučili ispravno upravljati uređajem i održavati ga te kako biste izbjegli tjelesne ozljede i oštećenja uređaja. Odgovorni ste za ispravno i sigurno upravljanje uređajem.

Na internetskoj stranici www.Toro.com možete dobiti više informacija, uključujući sigurnosne savjete, materijale za obuku rukovatelja, informacije o dodatnoj opremi, pomoć pri nalaženju distributera ili možete registrirati uređaj.

Important: S pomoću mobilnog uređaja možete skenirati QR kod na naljepnici sa serijskim brojem (ako postoji) kako biste pristupili podacima o jamstvu i dijelovima te ostalim informacijama o proizvodu.

g397296

Simbol sigurnosnog upozorenja

U ovom priručniku i na uređaju nalazi se simbol sigurnosnog upozorenja (Slika 2) radi prepoznavanja važnih sigurnosnih poruka kojih se morate pridržavati kako biste spriječili nesreće.

g000502

Simbol sigurnosnog upozorenja pojavljuje se iznad informacija koje vas upozoravaju na opasne radnje ili situacije te nakon njega slijedi riječ OPASNOST, UPOZORENJE ili OPREZ.

OPASNOST označava neposredno opasnu situaciju koja će, ako se ne spriječi, sigurno dovesti do teških ozljeda ili smrti.

UPOZORENJE označava potencijalno opasnu situaciju koja bi, ako se ne spriječi, mogla dovesti do teških ozljeda ili smrti.

OPREZ označava potencijalno opasnu situaciju koja, ako se ne spriječi, može dovesti do lakših ili umjerenih ozljeda.

U priručniku se informacije ističu još dvjema riječima. Riječ Važno upućuje na posebne mehaničke informacije, a riječ Napomena na opće informacije na koje treba obratiti posebnu pažnju.

Sigurnost

VAŽNE SIGURNOSNE UPUTE

  1. SAČUVAJTE OVE UPUTE – Ovaj priručnik sadržava važne sigurnosne informacije i upute za rad litij-ionskih akumulatora Toro 60 V i punjača litij-ionskih akumulatora Toro 60 V.

  2. Prije upotrebe punjača akumulatora pročitajte sve upute i sigurnosne oznake na punjaču, akumulatoru i proizvodu u kojem se akumulator nalazi.

  3. OPREZ – Da biste smanjili rizik od ozljede, litij-ionske akumulatore Toro 60 V punite isključivo s pomoću punjača litij-ionskih akumulatora Toro 60 V. Druge marke akumulatora mogu eksplodirati i uzrokovati tjelesne ozljede ili oštećenja.

  4. UPOZORENJE – Uključivanje punjača akumulatora u utičnicu čiji napon nije u rasponu od 100 do 240 V može uzrokovati požar ili strujni udar. Punjač akumulatora nemojte uključivati u utičnice čiji napon nije u rasponu od 100 do 240 V. Za povezivanje na drugačiji izvor napajanja po potrebi upotrijebite adapter za utičnice odgovarajuće konfiguracije.

I. Obuka

  1. Nikad ne dopuštajte djeci ili nestručnim osobama da upravljaju ovim uređajem ili da ga servisiraju. Isključivo osobe koje su odgovorne, osposobljene, upoznate s uputama i koje su fizički za to u stanju smiju upravljati uređajem ili ga servisirati.

  2. Nemojte dozvoliti djeci da upotrebljavaju ili da se igraju akumulatorom ili punjačem. Dobna granica za rukovatelje može biti ograničena lokalnim propisima.

II. Priprema

  1. Upotrebljavajte uređaje samo s onim akumulatorima koji su za njih namijenjeni. Upotreba drugih vrsta akumulatora može predstavljati rizik od ozljede i/ili požara.

  2. Nemojte upotrebljavati oštećene akumulatore ili punjače ili one na kojima su vršene izmjene. Takvi akumulatori ili punjači mogu pokazivati nepravilnosti u radu i uzrokovati požar, eksploziju ili rizik od ozljede.

  3. Ako je kabel za napajanje punjača oštećen, obratite se ovlaštenom serviseru radi zamjene.

III. Rad

  1. Akumulator punite isključivo s pomoću punjača koji je odredio Toro. Punjač koji je predviđen za punjenje jedne vrste akumulatora može u slučaju upotrebe s drugim akumulatorom predstavljati rizik od požara.

  2. Punite akumulator isključivo u dobro prozračenom prostoru.

  3. Slijedite sve upute za punjenje i ne punite akumulator na temperaturama koje su izvan raspona navedenog u uputama. U suprotnom možete oštetiti akumulator i povećati rizik od požara.

  4. U nepovoljnim uvjetima može doći do istjecanja tekućine iz akumulatora. Izbjegavajte dodir s tom tekućinom. Ako slučajno dođete u dodir s tekućinom, isperite vodom. Ako tekućina dođe u dodir s očima, potražite liječničku pomoć. Tekućina iz akumulatora može izazvati iritaciju ili opekline.

  5. Akumulator ili alat nemojte izlagati vatri ili previsokim temperaturama. Izlaganje vatri ili temperaturama višim od 130 °C može dovesti do eksplozije.

  6. OPREZ – Nepropisno postupanje s akumulatorom predstavlja rizik od požara, eksplozije ili kemijskih opeklina.

    • Nemojte rastavljati akumulator.

    • Akumulator zamijenite isključivo originalnim akumulatorom tvrtke Toro. Upotreba drugog tipa akumulatora može uzrokovati požar ili rizik od ozljede.

    • Akumulatore do upotrebe držite izvan dohvata djece i u originalnom pakiranju.

IV. Održavanje i skladištenje

  1. Nemojte dozvoliti djeci da čiste ili održavaju punjač.

  2. Kad se akumulator ne upotrebljava, držite ga podalje od metalnih predmeta kao što su spajalice, kovanice, ključevi, čavli i vijci koji bi mogli stvoriti spoj između dva terminala. Kratko spajanje terminala akumulatora može uzrokovati opekline ili požar.

  3. Nemojte pokušavati popraviti akumulator ili punjač. Kako biste osigurali sigurno održavanje uređaja, neka servisiranje akumulatora ili punjača obavlja ovlašteni serviser koji upotrebljava originalne zamjenske dijelove.

  4. Informirajte se o mogućim posebnim lokalnim propisima za zbrinjavanje akumulatora.

SAČUVAJTE OVE UPUTE

Sigurnosne naljepnice i naljepnice s uputama

Graphic

Sigurnosne naljepnice i upute lako su vidljive korisniku i nalaze se blizu svih područja potencijalne opasnosti. Zamijenite sve naljepnice koje su oštećene ili otpale.

decal144-6028
decal144-6035
decal137-9496
decal144-6019
decal140-8486
decal140-8488
decal140-8490
decal140-8492
decal145-8265
decal145-8263
decal137-9461
decal145-3129

Postavljanje

Montaža punjača akumulatora (nije obavezno)

Ako želite, punjač akumulatora možete sigurno pričvrstiti na zid koristeći se rupama na poleđini punjača.

Punjač montirajte u zatvorenom prostoru (primjerice u garaži ili na nekom drugom suhom mjestu), blizu strujne utičnice i izvan dohvata djece.

Pogledajte Slika 3 za pomoć pri montaži punjača.

Punjač stavite na pravilno postavljene nosače kako bi punjač čvrsto stajao (nosači nisu priloženi).

g290534

Pregled proizvoda

Punjač akumulatora

Model8180281805
TipPunjač za litij-ionske akumulatore 60V MAXBrzi punjač za litij-ionske akumulatore 60 V MAX
Ulaz100 do 240 V AC ~2,0 A 50/60 Hz100 do 240 V AC ~5,0 A 50/60 Hz
Izlaz60 V DC 2,0 A MAX60 V DC Graphic 5,5 A MAX

Akumulator

Model818208182581850818608187568810
Kapacitet akumulatora2,0 Ah2,5 Ah4,0 Ah6,0 Ah7,5 Ah10,0 Ah
108 Wh135 Wh216 Wh324 Wh405 Wh540 Wh
Težina akumulatora1,43 kg1,43 kg2,11 kg2,95 kg2,95 kg3,75 kg

Tvornička snaga akumulatora = 60 V maksimalna i 54 V nazivna. Stvarni napon ovisi u opterećenju.

Dozvoljeni rasponi temperature

Temperatura punjenja akumulatoraod 5 °C do 40 °C*
Temperatura upotrebe akumulatoraod –30 °C do 49 °C
Temperatura čuvanja akumulatora/punjačaod 5 °C do 40 °C*

* Trajanje punjenja produžuje se ako akumulator punite na temperaturama izvan tog raspona.

Alat, akumulator i punjač čuvajte u zatvorenom, čistom i suhom prostoru.

Priključci / dodatna oprema

Dostupan je niz priključaka i dodatne opreme za poboljšavanje i proširivanje mogućnosti uređaja koje je odobrila tvrtka Toro. Obratite se ovlaštenom serviseru ili distributeru tvrtke Toro ili posjetite stranicu www.Toro.com za popis svih odobrenih priključaka i dodatne opreme.

Kako biste osigurali optimalnu učinkovitost i daljnju primjenjivost certifikata o sigurnosti uređaja, upotrebljavajte samo originalne zamjenske dijelove i dodatni pribor tvrtke Toro. Upotreba zamjenskih dijelova i dodatne opreme drugih proizvođača može biti opasna.

Rad

Punjenje akumulatora

Important: Akumulator kod kupnje nije potpuno napunjen. Prije prve upotrebe uređaja, stavite akumulator u punjač i punite ga dok LED indikator ne pokazuje da je akumulator u potpunosti napunjen. Pročitajte sve sigurnosne upute.

Important: Punite akumulator isključivo u dozvoljenom rasponu temperatura; pogledajte Punjenje akumulatora.

Note: U bilo kojem trenutku možete pritisnuti indikator napunjenosti akumulatora kako bi se prikazao trenutačni status napunjenosti (LED indikator).

  1. Pazite da na ventilima akumulatora i punjaču nema prašine i drugih ostataka.

    g290533
  2. Poravnajte udubljenje na akumulatoru (Slika 4) sa zupcima na punjaču.

  3. Gurnite akumulator u punjač dok ne sjedne na mjesto (Slika 4).

  4. Da biste izvadili akumulator, povucite ga u suprotnom smjeru iz punjača.

  5. U tablici u nastavku pogledajte što znači svjetlo LED indikatora na punjaču.

    Svjetlo indikatoraZnačenje
    IsključenoAkumulator nije umetnut
    Treperi zelenoAkumulator se puni
    ZelenoAkumulator je pun
    CrvenoAkumulator i/ili punjač nije u dozvoljenom rasponu temperature
    Treperi crvenoGreška punjenja akumulatora*

*Pogledajte za više informacija.

Important: Akumulator se na kratko vrijeme između upotreba može ostaviti u punjaču.Ako akumulator nećete upotrebljavati dulje vrijeme, izvadite ga iz punjača; pogledajte Skladištenje.

Održavanje

U normalnim uvjetima nije potrebno održavanje i servisiranje.

Površine opreme čistite isključivo suhom krpom.

Nemojte rastavljati opremu ako je oštećena, nego se obratite ovlaštenom serviseru.

Skladištenje

Important: Čuvajte alat, akumulator i punjač isključivo u dopuštenom rasponu temperatura; pogledajte Specifikacije.

Important: Ako spremate alat na godinu dana ili duže, odvojite akumulator od alata i napunite ga tako da 2 ili 3 LED indikatora na akumulatoru svijetle zeleno. Ne spremajte potpuno napunjen ili potpuno prazan akumulator. Kad opet budete htjeli upotrijebiti alat, punite akumulator dok lijevi indikator na punjaču ne postane zelen ili dok sva 4 LED indikatora na akumulatoru ne zasvijetle zeleno.

  • Odvojite uređaj od napajanja (odnosno uklonite akumulator) i provjerite jesu li tijekom upotrebe nastala oštećenja.

  • S uređaja uklonite sve strane predmete.

  • Nijedan uređaj nemojte spremati dok je akumulator priključen.

  • Dok ih ne upotrebljavate, alat, akumulator i punjač čuvajte izvan dohvata djece.

  • Alat, akumulator i punjač držite podalje od nagrizajućih tvari kao što su vrtne kemikalije i soli za odleđivanje.

  • Da biste smanjili rizik od teških tjelesnih ozljeda, akumulator nemojte čuvati na otvorenom ili u vozilu.

  • Alat, akumulator i punjač čuvajte u zatvorenom, čistom i suhom prostoru.

Priprema akumulatora za reciklažu

Important: Nakon što izvadite akumulator, terminale prekrijte čvrstom ljepljivom trakom. Ne pokušavajte onesposobiti ili rastaviti akumulator ili izvaditi bilo koju njegovu komponentu.

Obratite se lokalnim vlastima ili ovlaštenom distributeru za Toro za više informacija o odgovornom recikliranju akumulatora.

Otklanjanje pogrešaka

Slijedite isključivo korake opisane u ovim uputama. Ako ne možete sami riješiti problem, sve ostale provjere, održavanje i popravke mora obaviti ovlašteni servisni centar ili stručnjak sličnih kvalifikacija.

ProblemPossible CauseCorrective Action
Akumulator se brzo prazni.
  1. Temperatura akumulatora je izvan dozvoljenog raspona.
  1. Stavite akumulator na suho mjesto gdje se temperatura kreće između 5 °C i 40 °C.
Punjač ne radi.
  1. Punjač nije u dozvoljenom rasponu temperature.
  2. Utičnica u koju je priključen punjač nema struje.
  1. Iskopčajte punjač iz struje i stavite ga na suho mjesto gdje se temperatura kreće između 5 °C i 40 °C.
  2. Obratite se ovlaštenom električaru radi popravka utičnice.
Svjetlo LED indikatora na punjaču svijetli crveno.
  1. Punjač i/ili akumulator nije u dozvoljenom rasponu temperature.
  1. Iskopčajte punjač iz struje i stavite punjač i akumulator na suho mjesto gdje se temperatura kreće između 5 °C i 40 °C.
Svjetlo LED indikatora na punjaču treperi crveno.
  1. Došlo je do greške u komunikaciji između akumulatora i punjača.
  2. Akumulator je slab.
  1. Izvadite akumulator iz punjača, iskopčajte punjač iz struje i pričekajte 10 sekundi. Ponovno ukopčajte punjač u struju i stavite u njega akumulator. Ako LED indikator na punjaču i dalje treperi crveno, ponovite postupak. Ako LED indikator na punjaču nakon 2 pokušaja i dalje treperi crveno, akumulator propisno odložite u reciklažnom dvorištu.
  2. Akumulator pravilno zbrinite u reciklažnom dvorištu za akumulatore i baterije.
Alat ne radi ili dolazi do prekida u radu.
  1. Na kabelima akumulatora ima vlage.
  2. Akumulator nije dobro postavljen.
  1. Ostavite da se akumulator osuši ili ga obrišite.
  2. Izvadite akumulator iz uređaja i zamijenite ga te provjerite je li dobro postavljen i pričvršćen.