Uvod

Ti akumulatorji in polnilniki za akumulatorje so namenjeni za domačo in komercialno uporabo. Ti akumulatorji so zasnovani za polnjenje samo s polnilniki litij-ionskih akumulatorjev Toro 60 V. Ti polnilniki so zasnovani za polnjenje samo litij-ionskih akumulatorjev Toro 60 V. Niso zasnovani za polnjenje drugih akumulatorjev. Uporaba teh izdelkov za nepredvidene namene je lahko nevarna za vas in navzoče osebe.

Podrobno preberite te informacije, da se seznanite s pravilnim upravljanjem in vzdrževanjem ter preprečite telesne poškodbe in poškodbe stroja. Za pravilno in varno upravljanje izdelka ste odgovorni sami.

Če potrebujete več informacij, vključno z nasveti glede varnosti, gradivom za usposabljanje za uporabo, podatki o dodatni opremi in pomočjo pri iskanju prodajalca oziroma želite registrirati izdelek, obiščite spletno mesto www.Toro.com.

Important: Do podatkov o garanciji, delih in drugih informacij o izdelku lahko dostopate tako, da z mobilno napravo odčitate QR-kodo na nalepki s serijsko številko (če je nameščena).

g397296

Znak varnostnega opozorila

Znak varnostnega opozorila (Diagram 2) tako v tem priročniku kot tudi na stroju označuje pomembna varnostna opozorila, ki jih morate upoštevati, da preprečite nesreče.

g000502

Ta znak varnostnega opozorila je nad opozorili, ki opozarjajo na nevarno ravnanje ali okoliščine, sledi pa mu beseda NEVARNOST, OPOZORILO ali SVARILO.

NEVARNOST označuje neposredno nevarnost, ki bo privedla do smrti ali hudih telesnih poškodb, če je ne preprečite.

OPOZORILO označuje morebitno nevarnost, ki lahko privede do smrti ali hudih telesnih poškodb, če je ne preprečite.

SVARILO označuje neposredno nevarnost, ki bi lahko privedla do lažjih ali zmernih telesnih poškodb, če je ne preprečite.

Za poudarjanje informacij sta v tem priročniku uporabljeni še dve drugi besedi. Pomembno opozarja na posebne tehnične informacije, medtem ko Opomba označuje informacije, ki jih morate posebej pozorno prebrati.

Varnost

POMEMBNA VARNOSTNA NAVODILA

  1. TA NAVODILA SHRANITE – Ta priročnik vsebuje pomembna varnostna navodila in navodila za uporabo litij-ionskih akumulatorjev Toro 60 V ter polnilnikov za litij-ionske akumulatorje Toro 60 V.

  2. Pred uporabo akumulatorja preberite vsa navodila in opozorilne oznake na polnilniku za akumulatorje, akumulatorju in izdelku, v katerem se uporablja akumulator.

  3. SVARILO – Za zmanjšanje nevarnosti poškodbe, litij-ionske akumulatorje Toro 60 V polnite izključno s polnilnikom za litij-ionske akumulatorje Toro 60 V. Akumulatorji drugih znamk bi lahko eksplodirali, kar bi lahko povzročilo telesne poškodbe in materialno škodo.

  4. OPOZORILO – Priključitev polnilnika za akumulatorje v vtičnico, ki ni pod napetostjo med 100 in 240 V, lahko povzroči požar ali električni udar. Polnilnika za akumulatorje ne priključite v vtičnico, ki ni pod napetostjo od 100 do 240 V. Za drugačen priklop po potrebi uporabite adapter vtiča z ustrezno konfiguracijo za električno vtičnico.

I. Usposabljanje

  1. Otrokom ali neusposobljenim osebam ne smete dovoliti, da upravljajo ali servisirajo napravo. Stroj sme upravljati ali servisirati samo odgovorna, usposobljena in fizično zmožna oseba, ki je seznanjena z navodili za upravljanje naprave.

  2. Ne dovolite otrokom, da bi uporabljali stroj, akumulator ali polnilnik oziroma da bi se igrali z njimi. Lokalni predpisi lahko omejujejo starost upravljavca.

II. Priprava

  1. Naprave uporabljajte izključno z izrecno navedenimi akumulatorji. Uporaba drugih vrst akumulatorjev lahko povzroči nevarnost telesnih poškodb ali požara.

  2. Ne uporabljajte poškodovanega ali spremenjenega akumulatorja ali polnilnika za akumulatorje. Lahko bi prišlo do nepredvidljivega delovanja, ki lahko povzroči požar, eksplozijo ali nevarnost telesne poškodbe.

  3. Če je napajalni kabel polnilnika poškodovan, se obrnite na pooblaščenega serviserja, da ga zamenja.

III. Uporaba

  1. Akumulator polnite samo s polnilnikom za akumulatorje, ki ga je določilo podjetje Toro. Polnilnik, ki je primeren za en tip akumulatorja, lahko povzroči nevarnost požara, če ga uporabljate z drugim akumulatorjem.

  2. Akumulator obvezno polnite v dobro prezračevanem prostoru.

  3. Upoštevajte navodila za polnjenje in ne polnite akumulatorja izven temperaturnega razpona, navedenega v navodilih. V nasprotnem primeru lahko pride do poškodbe akumulatorja in večje nevarnosti požara.

  4. Pri neustreznih pogojih uporabe lahko iz akumulatorja brizga tekočina. Izogibajte se stiku z njo. V primeru nenamernega stika s tekočino sperite tekočino z vodo. Če tekočina pride v stik z očmi, poiščite zdravniško pomoč. Tekočina, ki je izvržena iz akumulatorja, lahko povzroči draženje ali opekline.

  5. Akumulatorja in orodja ne izpostavljajte ognju ali previsoki temperaturi. Izpostavljenost ognju ali temperaturi nad 130 °C lahko povzroči eksplozijo.

  6. POZOR – nepravilno ravnanje z akumulatorjem lahko povzroči nevarnost požara, eksplozije ali kemičnih opeklin.

    • Akumulatorja ne razstavljajte.

    • Akumulator zamenjajte samo z originalnim akumulatorjem Toro. Uporaba drugega akumulatorja lahko povzroči požar ali predstavlja nevarnosti telesnih poškodb.

    • Akumulatorji morajo biti izven dosega otrok in v originalni embalaži, dokler jih ne uporabljate.

IV. Vzdrževanje in shranjevanje

  1. Otrokom ne dovolite, da bi izvajali čiščenje ali vzdrževanje polnilnika za akumulatorje.

  2. Če akumulatorja ne uporabljate, pazite, da v njegovi bližini ne bo kovinskih predmetov, kot so sponke, kovanci, ključi, žeblji ali vijaki, ki bi lahko ustvarili stik med poli. Kratki stik polov akumulatorja lahko povzroči opekline ali požar.

  3. Ne poskušajte popravljati akumulatorja ali polnilnika za akumulatorje. Zaradi zagotavljanja varnosti vzdrževanja izdelka naj pooblaščeni serviser izvede servis akumulatorja oziroma polnilnika za akumulatorje z uporabo enakih nadomestnih delov.

  4. Upoštevajte lokalne predpise glede posebnih navodil za odstranjevanje akumulatorjev.

SHRANITE TA NAVODILA

Nalepke z varnostnimi opozorili in navodili

Graphic

Varnostne nalepke in nalepke z navodili so nameščene v bližini vseh nevarnih predelov in dobro vidne upravljavcu. Poškodovane in manjkajoče varnostne nalepke nadomestite z novimi.

decal144-6028
decal144-6035
decal137-9496
decal144-6019
decal140-8486
decal140-8488
decal140-8490
decal140-8492
decal145-8265
decal145-8263
decal137-9461
decal145-3129

Nastavitve

Namestitev polnilnika akumulatorja (izbirno)

Po potrebi namestite polnilnik neposredno na zid z odprtinami za montažo na zid na zadnji strani polnilnika.

Namestite ga v zaprtem prostoru (npr. v garaži ali podobnem suhem prostoru) blizu vtičnice in zunaj dosega otrok.

Glejte Diagram 3 za pomoč pri namestitvi polnilnika.

Polnilnik potisnite na ustrezne vijake za montažo (niso priloženi).

g290534

Pregled izdelka

Polnilnik akumulatorja

Model8180281805
TipLitij-ionski akumulator z največjo napetostjo 60 VHitri polnilnik za litij-ionske akumulatorje z NAJVEČJO napetostjo 60 V
VhodIzmenični tok od 100 do 240 V ~2,0 A, 50/60 HzIzmenični tok od 100 do 240 V ~5,0 A, 50/60 Hz
IzhodEnosmerni tok z NAJVEČ 60 V, 2,0 AEnosmerni tok z NAJVEČ 60 V,Graphic 5,5 A

Akumulator

Model818208182581850818608187568810
Kapaciteta akumulatorja2,0 Ah2,5 Ah4,0 Ah6,0 Ah7,5 Ah10,0 Ah
108 Wh135 Wh216 Wh324 Wh405 Wh540 Wh
Masa akumulatorja1,43 kg1,43 kg2,11 kg2,95 kg2,95 kg3,75 kg

Napetost po podatkih proizvajalca akumulatorja = največja 60 V in nazivna 54 V. Dejanska napetost je odvisna od obremenitve.

Primerni temperaturni razponi

Akumulator polnite pri5 °C do 40 °C*
Akumulator uporabljajte pri-30 °C do 49 °C*
Akumulator in polnilnik shranjujte pri5 °C do 40 °C*

*Čas polnjenja se bo podaljšal, če akumulatorja ne polnite v tem razponu.

Orodje, akumulator in polnilnik akumulatorja shranjujte v zaprtem, suhem prostoru.

Delovni priključki/dodatna oprema

Za povečanje in razširitev zmogljivosti stroja podjetje Toro ponuja širok nabor odobrenih delovnih priključkov in dodatne opreme. Za seznam odobrenih priključkov in dodatne opreme se obrnite na pooblaščenega serviserja ali pooblaščenega distributerja strojev Toro oziroma obiščite www.Toro.com.

Če želite zagotoviti optimalno delovanje in ohraniti veljavnost varnostnega certifikata stroja, uporabljajte izključno originalne nadomestne dele in dodatno opremo Toro. Nadomestni deli in dodatna oprema drugih proizvajalcev so lahko nevarni.

Delovanje

Polnjenje akumulatorja

Important: Akumulator ob nakupu ni povsem napolnjen. Pred prvo uporabo stroja akumulator priključite na polnilnik in ga polnite, dokler zaslon LED ne kaže, da je povsem napolnjen. Preberite vse varnostne ukrepe.

Important: Akumulator polnite le pri temperaturi znotraj ustreznega razpona, glejte Polnjenje akumulatorja.

Note: Kadar koli lahko pritisnete gumb za prikaz napolnjenosti na akumulatorju, da s svetlečimi diodami prikažete napolnjenost.

  1. Iz prezračevalnih rež akumulatorja redno čistite prah in smeti.

    g290533
  2. Poravnajte odprtino v akumulatorju (Diagram 4) z jezičkom na polnilniku.

  3. Potisnite akumulator v polnilnik, dokler se povsem ne zaskoči (Diagram 4).

  4. Akumulator odstranite tako, da ga povlečete iz polnilnika.

  5. V spodnji preglednici je razlaga svetlečih diod indikatorja polnilnika.

    Indikatorska lučkaPomen
    IzklopljenaAkumulator ni vstavljen.
    Utripa zelenoAkumulator se polni.
    Sveti zelenoAkumulator je napolnjen.
    Sveti rdečeAkumulator in/ali polnilnik je pod ali nad ustreznim temperaturnim razponom.
    Utripa rdečeNapaka pri polnjenju akumulatorja.*

*Glejte za več informacij.

Important: Akumulator lahko krajši čas pustite v polnilniku, kadar ga uporabljate.Če akumulatorja dlje časa ne boste uporabljali, ga odstranite iz polnilnika, glejte Shranjevanje.

Vzdrževanje

V normalnih pogojih ni potrebe po vzdrževanju in servisiranju.

Površino opreme čistite izključno tako, da jo obrišete s suho krpo.

Ne razstavljajte opreme; če je poškodovana, se obrnite na pooblaščenega serviserja.

Shranjevanje

Important: Orodje, akumulator in polnilnik shranjujte le pri temperaturi znotraj ustreznega razpona; glejte Specifikacije.

Important: Če orodje skladiščite eno leto ali dlje, odstranite akumulator iz orodja in ga napolnite, da na njem svetijo 2 ali 3 svetleče zelene diode. Ne shranjujte povsem napolnjenega ali povsem izpraznjenega akumulatorja. Ko boste znova uporabljali orodje, napolnite akumulator, tako da bo leva indikatorska lučka na polnilniku zasvetila zeleno oziroma bodo vse 4 diode na akumulatorju svetile zeleno.

  • Po uporabi odklopite napajanje izdelka (tj. odstranite akumulator) in preverite morebitne poškodbe.

  • Iz izdelka odstranite vse tujke.

  • Strojev ne shranjujte z nameščenim akumulatorjem.

  • Kadar jih ne uporabljate, orodje, akumulator in polnilnik shranjujte zunaj dosega otrok.

  • Orodje, akumulator in polnilnik shranjujte stran od korozivnih sredstev, kot so kemikalije za vrt in sol za posipanje.

  • Za zmanjšanje tveganja hudih poškodb akumulatorja ne shranjujte na prostem ali v vozilih.

  • Orodje, akumulator in polnilnik akumulatorja shranjujte v zaprtem, suhem prostoru.

Priprava akumulatorja na recikliranje

Important: Ko akumulator odstranite, pole prekrijte z močnim lepilnim trakom. Akumulatorja ne poskušajte uničiti ali razstaviti in ne odstranjujte njegovih komponent.

Za več informacij o odgovornem recikliranju akumulatorja se obrnite na komunalno službo ali pooblaščenega distributerja znamke Toro.

Tehnične motnje

Izvedite samo korake, opisane v teh navodilih. Če težav ne morete odpraviti sami, mora vse nadaljnje preglede, vzdrževanje in popravila izvesti pooblaščen servisni center ali kvalificiran strokovnjak.

ProblemPossible CauseCorrective Action
Akumulator se hitro prazni.
  1. Akumulator je pod ali nad ustreznim temperaturnim razponom.
  1. Premaknite akumulator na suho mesto s temperaturo med 5 °C in 40 °C.
Polnilnik akumulatorja ne deluje.
  1. Polnilnik je pod ali nad ustreznim temperaturnim razponom.
  2. Vtičnica, v katero je priklopljen akumulator, ni pod napetostjo.
  1. Odklopite polnilnik in ga premaknite na suho mesto s temperaturo med 5 °C in 40 °C.
  2. Obrnite se na kvalificiranega električarja, da popravi vtičnico.
Svetleča dioda indikatorja polnilnika sveti rdeče.
  1. Akumulator in/ali polnilnik je pod ali nad ustreznim temperaturnim razponom.
  1. Odklopite polnilnik in akumulator ter polnilnik prenesite na suho mesto s temperaturo med 5 °C in 40 °C.
Svetleča dioda indikatorja polnilnika utripa rdeče.
  1. Prišlo je do napake v komunikaciji med akumulatorjem in polnilnikom.
  2. Akumulator je šibak.
  1. Odstranite akumulator iz polnilnika, odklopite polnilnik iz vtičnice in počakajte 10 sekund. Znova priklopite polnilnik v vtičnico in postavite akumulator v polnilnik. Če svetleča dioda indikatorja polnilnika še vedno utripa rdeče, ponovite postopek. Če svetleča dioda indikatorja polnilnika še vedno utripa rdeče po 2 poskusih, akumulator izročite obratu za recikliranje akumulatorjev.
  2. Akumulator izročite obratu za recikliranje akumulatorjev.
Orodje se ne zažene ali deluje s prekinitvami.
  1. Na polih akumulatorja je vlaga.
  2. Akumulator ni pravilno nameščen na stroj.
  1. Pustite, da se akumulator posuši, ali pa ga obrišite.
  2. Odstranite in znova namestite akumulator, pri čemer pazite, da bo pravilno vstavljen in pritrjen.