Introducere

Cupa este un dispozitiv de atașare portant destinat utilizării pe un port-scule Toro. Este proiectată în principal pentru piatră, reziduuri, nisip sau a alte materiale. Utilizarea acestui produs în alte scopuri decât cele intenționate poate fi periculoasă pentru dumneavoastră și pentru alte persoane.

Citiţi cu atenţie aceste informaţii pentru a învăţa despre modul corespunzător de utilizare şi întreţinere a produsului şi pentru a evita rănirea personală şi deteriorarea produsului. Aveţi responsabilitatea de a utiliza produsul în mod corespunzător şi sigur.

Vizitați site-ul www.Toro.com pentru siguranța produsului și materiale de instruire privind utilizarea, informații privind accesoriile, ajutor la căutarea unui distribuitor sau pentru înregistrarea produsului.

De fiecare dată când aveți nevoie de service, piese originale Toro sau informații suplimentare, contactați un centru de service autorizat sau departamentul Servicii Clienți Toro și pregătiți numărul de model sau de serie al produsului. Figura 1 indică locaţia numărului de model sau de serie pe produs. Scrieţi numerele în spaţiul furnizat.

Important: Puteți scana codul QR de pe autocolantul cu numărul de serie (dacă este disponibil) cu ajutorul unui dispozitiv mobil pentru a accesa date despre garanție, piese și alte informații despre produs.

g240343

Acest manual identifică potențialele pericole și conține mesaje de siguranță identificate prin simbolul de alertă de siguranță (Figura 2), semnalizând un pericol care poate cauza rănirea gravă sau moartea dacă nu respectați următoarele măsuri de precauție recomandate.

g000502

Acest manual utilizează 2 cuvinte pentru a evidenţia informaţiile. Important atrage atenţia asupra informaţiilor mecanice speciale şi Notă accentuează informaţiile generale care necesită atenţie specială.

Atenţie

CALIFORNIA

Propunere 65 Avertismente

Utilizarea acestui produs poate cauza expunerea la substanţe chimice cunoscute în Statul California ca substanţe care cauzează cancerul, defectele de naştere sau afecţiuni ale sistemului reproductiv.

Siguranţă în funcţionare

Pericol

În zona de lucru pot exista linii subterane pentru utilități. În cazul în care se intră în contact cu acestea, pot rezulta şocuri sau explozii.

Proprietatea sau zona de lucru trebuie să aibă marcate locaţiile cu linii subterane şi nu săpaţi în zonele respective. Contactaţi serviciul local de marcare sau furnizorul de utilităţi pentru marcarea proprietăţii (de exemplu, apelaţi 811 în Statele Unite ale Americii sau 1100 în Australia pentru serviciul naţional de marcare).

Siguranța generală

Respectați întotdeauna toate instrucțiunile de siguranță pentru a preveni rănirea gravă sau moartea.

  • Nu transportați un dispozitiv de atașare cu brațele ridicate. Transportați întotdeauna dispozitivul de atașare aproape de sol; consultați Poziția pentru transport.

  • Proprietatea sau zona de lucru trebuie să aibă marcate locaţiile cu linii subterane și alte obiecte şi nu săpaţi în zonele respective.

  • Trebuie să citiți și să înțelegeți conținutul acestui Manual al operatorului înainte de a porni motorul.

  • Utilizați mașina cu foarte mare atenție. Nu vă angrenați în nicio activitate care vă poate distrage atenția; în caz contrar, se pot înregistra pagube materiale sau vătămări corporale.

  • Nu lăsaţi niciodată copii sau persoane neinstruite să utilizeze maşina.

  • Ţineţi mâinile și picioarele la distanţă de componentele mobile și dispozitivele de atașare.

  • Nu utilizaţi maşina fără apărătoarele şi alte dispozitive de protecţie montate şi funcţionând pe aceasta.

  • Țineţi trecătorii și animalele de companie la o distanţă sigură faţă de maşină.

  • Opriți mașina, opriți motorul și scoateți cheia înainte de efectuarea lucrărilor de service, de alimentare cu combustibil sau de desfundare a mașinii.

Utilizarea sau întreţinerea necorespunzătoare a acestei maşini poate cauza accidentări. Pentru a reduce riscul de accidentare, respectaţi aceste instrucţiuni de siguranţă şi acordaţi întotdeauna atenţie simbolului de alertă privind siguranţa Graphic, care înseamnă Atenţie, Avertisment sau Pericol – instrucţiune privind siguranţa personală. Nerespectarea acestor instrucţiuni poate cauza vătămări corporale sau moartea.

Siguranța în pantă

  • Utilizați mașina pe pantă în sus sau în jos doar cu partea cu încărcătură orientată spre pantă în sus. Distribuția greutății se schimbă în funcție de dispozitivul de atașare. Dacă dispozitivul de atașare care suportă sarcina este gol, partea din spate a mașinii este partea mai grea, iar dacă dispozitivul de atașare care suportă sarcina este plin, partea din față a mașinii devine partea mai grea. Pentru majoritatea celorlalte dispozitive de atașare, partea grea este partea frontală a mașinii.

  • Mențineți dispozitivul de atașare în poziție coborâtă la deplasarea pe pante. Ridicarea dispozitivul de atașare pe o pantă afectează stabilitatea mașinii.

  • Pantele reprezintă un risc major de accidente legate de pierderea controlului și răsturnare, care pot cauza răniri grave sau moartea. Utilizarea mașinii pe o pantă sau pe un teren denivelat necesită atenție suplimentară.

  • Stabiliți-vă propriile proceduri și reguli pentru lucrul pe pante. Aceste proceduri trebuie să includă evaluarea locului pentru a stabili ce suprafețe înclinate sunt sigure pentru utilizarea mașinii. Dați dovadă de simț practic și o judecată bună atunci când realizați această evaluare.

  • Încetiniți și acordați o atenție deosebită pe terenuri deluroase. Condițiile de sol pot afecta stabilitatea mașinii.

  • Nu porniți și nu opriți pe o pantă. Dacă mașina pierde din tracțiune, continuați cu viteză mică și coborâți panta în linie dreaptă.

  • Nu virați pe pante. Dacă trebuie să virați, virați ușor și mențineți partea cu încărcătură orientată spre pantă în sus.

  • La deplasarea pe pante, realizați manevrele ușor și treptat. Nu schimbați brusc viteza sau direcția.

  • Dacă nu vă simțiți confortabil să utilizați mașina pe o pantă, nu o faceți.

  • Aveți grijă la gropi, șanțuri sau denivelări deoarece terenurile denivelate pot cauza răsturnarea mașinii. Iarba înaltă poate ascunde obstacole.

  • Aveți grijă la deplasarea pe suprafețe umede. Tracțiunea redusă poate cauza alunecarea.

  • Verificați zona pentru a vă asigura că solul este suficient de stabil pentru a suporta greutatea mașinii.

  • Utilizați cu atenție mașina în apropiere de:

    • Stații

    • Șanțuri

    • Terasamente

    • Corpuri de apă

    Mașina se poate răsturna brusc dacă o șenilă trece peste margine sau marginea cedează. Păstrați o distanță sigură între mașină și orice sursă de pericol.

  • Nu îndepărtați sau adăugați dispozitive de atașare pe o pantă.

  • Nu parcați maşina pe un teren deluros sau o pantă.

Măsuri de siguranță cu privire la cupă

  • Purtați mănuși, protecție pentru ochi, pantaloni lungi, încălțăminte substanțială rezistentă la alunecare și protecție pentru auz în timpul utilizării sau în timpul reglării sau reparației mașinii.

  • Coborâți întotdeauna dispozitivul de atașare și opriți mașina de fiecare dată când părăsiți poziția de operare.

  • La ridicarea dispozitivului de atașare, mențineţi-l drept şi preveniți căderea încărcăturii spre partea din spate.

Întreţinerea şi depozitarea în siguranță

  • Verificați dispozitivele de fixare în mod frecvent pentru a vă asigura că sunt bine strânse, astfel încât echipamentul să fie în stare de funcționare în siguranță.

  • Consultaţi Manualul operatorului pentru detalii importante dacă dispozitivul de atașare trebuie depozitat pentru o perioadă îndelungată de timp

  • Menţineţi sau înlocuiţi etichetele de siguranţă şi instrucţiuni, dacă este necesar.

Decal-uri instrucţionale şi de siguranţă

Graphic

Instrucţiunile şi autocolantele cu informaţii privind siguranţa sunt uşor vizibile pentru operator şi sunt amplasate lângă orice zonă cu potenţial risc. Înlocuiţi orice autocolant care este deteriorat sau lipseşte.

decal133-0221
decal133-8061

Rezumat al produsului

Note: Specificaţiile şi designul pot fi modificate fără preaviz.

Lăţime132 cm
Lungime74 cm
Înălțime43 cm
Greutate115 kg
Capacitate  
 Capacitate de încărcare cupă nivelată SAE0,25 m3
 Capacitate de încărcare cupă cu vârf0,30 m3
Încărcătură maximă 
 TX 1000417 kg
 Alte modele172 kg

Pentru performanțe optime și utilizarea în siguranță a mașinii, utilizați exclusiv piese de schimb și accesorii originale Toro. Piesele de schimb și accesoriile altor producători pot fi periculoase și pot anula garanția produsului.

Densitate maximă material la capacitate

Densitatea materialelor mutate cu cupa variază şi, prin urmare, va varia şi cantitatea de material care poate fi transportată cu cupa înainte de atingerea capacității maxime de încărcare. Primele 2 tabele prezintă densitatea materialului care poate fi transportat, atât cu cupa încărcată cu vârf, cât și nivelată. Tabelul cu densitatea materialelor prezintă cele mai obişnuite materiale şi densităţile acestora.

TX 1000

Capacitate cupăDensitate maximă
Cupă cu încărcătură nivelată1641 kg/m3
Cupă încărcată cu vârf1404 kg/m3

Notă: Densitate maximă = Capacitate maximă de încărcare / Capacitate

Alte modele

Capacitate cupăDensitate maximă
Cupă cu încărcătură nivelată677 kg/m3
Cupă încărcată cu vârf579 kg/m3

Densitatea materialelor

MaterialDensitate (Aproximativă)
Caliche1250 kg/m3
Argilă:  
Albie naturală 1600 kg/m3
Uscat 1480 kg/m3
Umed1660 kg/m3
Cu pietriş, uscat1420 kg/m3
Cu pietriş, umed1540 kg/m3
Cărbune: 
Antracit, sfărâmat1100 kg/m3
Bituminos, sfărâmat830 kg/m3
Pământ: 
Uscat, compact1510 kg/m3
Umed, compact1600 kg/m3
Sol lutos1250 kg/m3
Granit, sfărâmat sau în bucăţi mari1660 kg/m3
Pietriş: 
Uscat1510 kg/m3
Material nesortat (nisip cu pietriş)1930 kg/m3
Uscat, 13 – 51 mm1690 kg/m3
Umed, 13 – 51 mm2020 kg/m3
Calcar, sfărâmat sau măcinat1540 kg/m3
Nisip: 
Uscat1420 kg/m3
Umed1840 kg/m3
Cu pietriş, uscat1720 kg/m3
Cu pietriş, umed2020 kg/m3
Piatră de nisip, sfărâmată1510 kg/m3
Rocă argiloasă1250 kg/m3
Zgură, sfărâmat1750 kg/m3
Piatră, sfărâmată1600 kg/m3
Strat superior de roci950 kg/m3

Operare

Determinați partea stângă și dreaptă a mașinii din poziția de operare normală.

Montarea și demontarea dispozitivului de atașare

Consultați Manualul operatorului pentru unitatea de tracțiune pentru procedura de montare și demontare.

Important: Înainte de montarea dispozitivului de atașare, amplasați maşina pe o suprafaţă plană, asigurați-vă că nu există murdărie sau reziduuri pe plăcile de montare și că știfturile se rotesc liber. Dacă știfturile nu se rotesc liber, lubrifiaţi-le.

Note: Folosiţi întotdeauna unitatea de tracţiune pentru a ridica şi muta dispozitivul ataşat.

Atenţie

Dacă nu fixați complet știfturile de atașare rapidă în placa de montare a dispozitivului de atașare, acesta din urmă poate cădea de pe mașină și vă poate strivi pe dumneavoastră sau pe trecători.

Asigurați-vă că știfturile de atașare rapidă sunt fixate complet în placa de montare a dispozitivului de atașare.

Umplerea cupei

  1. Poziționați pe sol cupa dreaptă.

  2. Conduceți în față și introduceți cupa în material.

  3. Când cupa este plină, conduceți mașina în marșarier și înclinaţi uşor cupa spre spate pentru a reduce rezistenţa la ridicare atunci când ridicaţi încărcătura.

    Important: Transportați întotdeauna încărcătura aproape de sol; consultați Poziția pentru transport.

g266856

Poziția pentru transport

Atunci când transportați încărcătura, țineți dispozitivul de atașare cât mai aproape de sol, la cel mult 15 cm deasupra solului. Înclinați-l spre spate pentru a menține încărcătura la nivel.

g240205

Depozitare

  1. Înaintea depozitării pe termen lung, spălaţi dispozitivul de ataşare cu detergent delicat şi apă pentru a îndepărta murdăria şi stratul depus.

  2. Vopsiţi toate suprafeţele zgâriate sau de metal gol.

    Note: Vopseaua este disponibilă de la distribuitorul nostru autorizat.

  3. Depozitaţi dispozitivul de ataşare într-un spaţiu de depozitare sau garaj uscat şi curat. Acoperiţi-l pentru a-l proteja şi păstraţi-l curat.