Bevezetés

Ez a forgókéses, tolókaros fűnyíró lakóingatlanok tulajdonosai számára készült. Elsősorban házikerti füves területek jól karbantartott gyepén végzett fűnyírásra tervezték. A termék nem rendeltetésszerű használata veszélyezteti az Ön és a közelben állók biztonságát.

Gondosan olvassa el ezt a tájékoztatót, hogy a termék megfelelő üzemeltetését és karbantartását elsajátítva elkerülje a sérüléseket, valamint a termék károsodását. Ön felelős a termék megfelelő és biztonságos üzemeltetéséért.

A www.Toro.com weboldalon további információk is találhatók, például munkavédelmi tippek, oktatóanyagok, tartozékokról szóló információk, segítség márkakereskedés kereséséhez, valamint termékregisztráció is végezhető itt.

Ha szervizre, eredeti Toro-alkatrészekre vagy további információkra van szüksége, forduljon hivatalos márkaszervizhez vagy a Toro ügyfélszolgálatához, és tartsa kéznél terméke típus- és sorozatszámát. A(z) Ábra 1 jelzi a típus- és sorozatszám helyét a terméken. Írja a számokat a megfelelő helyre.

Important: Mobileszköze segítségével a sorozatszámot tartalmazó címkén található QR-kódot (ha van) beolvasva elérheti a garanciális, az alkatrészekre vonatkozó és más termékinformációkat

g282693

A kézikönyv feltünteti a lehetséges veszélyeket, és a (Ábra 2) biztonsági figyelmeztető jelzéssel azonosított biztonsági üzeneteket tartalmaz. Ez a jelzés olyan veszélyre hívja fel a figyelmet, amely súlyos sérülést vagy halált okozhat, amennyiben Ön nem követi az ajánlott óvintézkedéseket.

g000502

Ez a kézikönyv 2 szót használ az információ kiemelésére. A Fontos speciális műszaki információra hívja fel a figyelmet, a Megjegyzés külön figyelemre érdemes általános információt hangsúlyoz.

A termék megfelel minden vonatkozó európai irányelvnek; a részletekért kérjük, olvassa el a különálló termékspecifikus megfelelőségi nyilatkozatot (DOC).

Bruttó vagy nettó nyomaték: A motor bruttó vagy nettó forgatónyomatékát laboratóriumban állapította meg a gyártó az SAE J1940 vagy J2723 szabvány szerint. A biztonsági, károsanyag-kibocsátási és üzemeltetési követelmények teljesítése érdekében a motor tényleges nyomatéka ebben a fűnyíróosztályban jelentősen kisebb. Olvassa el a motorgyártó által a géphez mellékelt információkat.

Ne módosítsa illetéktelenül és ne hatástalanítsa a gép biztonsági berendezéseit, és rendszeresen ellenőrizze a megfelelő működésüket. Ne kísérelje meg beállítani vagy módosítani a motorfordulatszám-vezérlő rendszert; ezzel nem biztonságos üzemállapotot idézhet elő, amely személyi sérülést is okozhat.

Biztonság

A gép tervezése az EN ISO 5395 szabvány alapján történt.

Általános óvintézkedések

A termék végtagvesztést okozhat, továbbá tárgyakat dobhat ki. A súlyos sérülések elkerülése érdekében mindig kövesse a biztonsági utasításokat.

  • A motor beindítása előtt olvassa el, értelmezze és kövesse a Kezelői kézikönyvben és a gépen látható összes utasítást és figyelmeztetést.

  • Ne tegye kezét vagy lábát a gép mozgó részeinek közelébe vagy a gép alá. Maradjon távol a kidobónyílásoktól.

  • Ne használja a gépet, ha a védőburkolatok és egyéb védőelemek nincsenek a helyükön, és nem működnek.

  • Tartsa távol a bámészkodókat és a gyerekeket a működtetési területtől. Ne engedje, hogy a gépet gyerekek üzemeltessék. Csak olyan személyek dolgozhatnak vele, akik felelősek, képzettek, ismerik az utasításokat, és fizikailag is képesek működtetni a gépet.

  • Álljon meg a géppel, állítsa le a motort, vegye ki az elektromos indítógombot (ha van) és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész leáll, mielőtt megkezdené a gép karbantartását, tankolását, vagy elhárítaná annak eltömődését.

A gép nem megfelelő használata vagy karbantartása személyi sérüléshez vezethet. A lehetséges sérülések elkerülése érdekében kövesse a biztonsági útmutatóban leírtakat, és mindig ügyeljen a biztonsági figyelmeztető szimbólumra (Graphic), amelynek jelentése lehet Figyelem, Vigyázat vagy Veszély – személyes biztonsági utasítások. Az utasítások be nem tartása súlyos személyi sérüléshez vagy halálhoz vezethet.

Biztonsági és tájékoztató címkék

Graphic

A biztonsági címkék és utasítások a gépkezelő számára jól látható helyen, a potenciális veszélyforrás közelében találhatók. Cserélje ki vagy pótolja a megrongálódott vagy hiányzó címkét.

decaloemmarkt
decal104-7908
decal112-8760
decal115-2884
decal115-8411
decal131-4514
decal133-1900
decal137-9196

Csak elektromos indítású változatnál

decal140-4357

Felszerelés

Important: Távolítsa el és dobja ki a motort burkoló műanyag védőlemezt, valamint minden egyéb műanyag elemet és csomagolást a gépről.

Important: A véletlen beindítás megelőzése érdekében mindaddig ne helyezze be az elektromos indítógombot a gyújtáskapcsolóba (ha van), amíg nem áll készen a motor beindítására.

A fogantyú összeszerelése és kihajtása

Figyelmeztetés

A fogantyú nem megfelelő összeszerelése és kihajtása károsíthatja a kábeleket, ami nem biztonságos üzemeltetési körülményeket eredményezhet.

  • Ügyeljen a kábelek épségére a fogantyú be- és kihajtása során.

  • A kábelek, bovdenek a fogantyú külső oldalán fussanak.

  • Ha egy kábel károsodott, lépjen kapcsolatba hivatalos márkaszervizzel.

g225815

A berántózsinór befűzése a zsinórvezetőbe

Important: A gép használatakor a motor biztonságos és könnyű beindítása érdekében fűzze be a berántózsinórt a zsinórvezetőbe.

g230719

Olaj betöltése a motorba

Important: Ha túl alacsony vagy túl magas olajszinttel járatja, a motor károsodhat.

g222533

A gyűjtőtartály összeszerelése

g241560

Az akkumulátor töltése

Csak elektromos indítású változatnál

Lásd: Az akkumulátor töltése.

Termékáttekintés

g189753
g009526
ModellTömegHosszúságSzélességMagasság
2169038 kg173 cm58 cm97 cm
 
2169142 kg   
 

Tartozékok/adapterek

A Toro által jóváhagyott tartozékok és adapterek széles választéka kapható a géphez, amelyek javítják és bővítik annak képességeit. A jóváhagyott tartozékok és adapterek listájáért forduljon hivatalos márkaszervizhez, hivatalos Toro-forgalmazóhoz, vagy látogasson el a www.Toro.com webhelyre.

Az optimális teljesítmény és a gép folyamatos tanúsított biztonsága érdekében csak eredeti Toro-pótalkatrészeket és -tartozékokat használjon. A más által gyártott pótalkatrészek és tartozékok használata veszélyes lehet, emellett ez a garanciát is érvényteleníti.

Üzemeltetés

Note: A gép jobb és bal oldalát a normál üzemeltetési helyzet alapján határozza meg.

Működtetés előtt

Biztonsági tudnivalók a működtetés előtt

Általános óvintézkedések

  • Mielőtt beállításba, javításba vagy tisztításba kezd, illetve mielőtt eltárolja a gépet, mindig állítsa azt le, vegye ki az elektromos indítógombot (ha van) és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, majd hagyja lehűlni.

  • Ismerkedjen meg a berendezés biztonságos üzemeltetésével, a kezelőszervekkel és a biztonsági jelzésekkel.

  • Győződjön meg arról, hogy a védőburkolatok és az egyéb védőelemek, például a terelőlemezek és/vagy a fűgyűjtő a helyükön vannak és működőképesek.

  • Mindig ellenőrizze a gépet, hogy a kések és a késcsavarok nem kopottak vagy nem sérültek-e.

  • Vizsgálja át a területet, ahol a gépet használni fogja, és távolítson el onnan minden olyan tárgyat, amely zavarhatja a munkát vagy amelyet a gép eldobhat.

  • A mozgó kés érintése súlyos sérülést okozhat. A vágásmagasság állítása közben ne nyúljon a nyíróasztal alá.

Üzemanyaggal kapcsolatos óvintézkedések

  • Az üzemanyag rendkívül gyúlékony és robbanásveszélyes. Az üzemanyag okozta tűz vagy robbanás megégetheti Önt vagy másokat, és anyagi károkat okozhat.

    • Annak megakadályozása érdekében, hogy a statikus feltöltődés begyújtsa az üzemanyagot, tankolás előtt a tartályt és/vagy a gépet közvetlenül a földre helyezze, ne járműre vagy tárgyra.

    • A tankolást kültéren, nyílt területen végezze, amikor a motor hideg. Törölje fel a kiömlött üzemanyagot.

    • Ne kezeljen üzemanyagot dohányzás közben vagy nyílt láng és szikrák közelében.

    • Járó vagy meleg motornál ne vegye le a tanksapkát, és ne tankoljon.

    • Ha az üzemanyag kiömlött, ne kísérelje meg beindítani a motort. Kerülje gyújtóforrás létrehozását, amíg az üzemanyag teljesen el nem párolgott.

    • Üzemanyagot csak jóváhagyott üzemanyagtartályban tároljon, gyerekek számára nem hozzáférhető helyen.

  • Az üzemanyag lenyelése sérülést vagy halált okozhat. A gőzök belégzése hosszabb távon súlyos sérülést és megbetegedést okozhat.

    • Kerülje a gőzök hosszabb távú belégzését.

    • Tartsa távol arcát és kezeit a fúvókától és az üzemanyag-betöltő nyílástól.

    • Az üzemanyag szemtől és bőrtől távol tartandó.

Üzemanyag-utántöltés

TípusÓlommentes benzin
Minimális oktánszám87 (US) vagy 91 (kísérleti oktánszám; nem US)
EtanolLegfeljebb 10 térfogatszázalék
MetanolNincs
MTBE (metil-tercier-butil-éter)Kevesebb mint 15 térfogatszázalék
OlajNe keverjen olajat az üzemanyaghoz.

Csak tiszta, friss (30 napnál nem régebbi), megbízható forrásból származó üzemanyagot használjon.

Important: Az indítási problémák csökkentése érdekében töltsön a friss üzemanyaghoz stabilizátort/kondicionálót az üzemanyag-stabilizátor/-kondicionáló gyártójának utasításai szerint.

További tudnivalókért lásd a motor kezelői kézikönyvét.

Az üzemanyag-utántöltést a Ábra 9 szerint végezze.

g230458

A motor olajszintjének ellenőrzése

Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze a motorolaj szintjét, szükség esetén töltsön utána.
  • Important: Ha túl alacsony vagy túl magas olajszinttel járatja, a motor károsodhat.

    g231765

    A fogantyú magasságának beállítása

    A fogantyú kényelmes magasságba emelhető vagy süllyeszthető.

    Fordítsa el a fogantyút rögzítő kart, állítsa be a fogantyút a három lehetséges helyzet egyikébe, majd rögzítse a fogantyút ebben a helyzetben (Ábra 11).

    g269975

    A vágási magasság állítása

    Vigyázat

    Ha járt a motor, a kipufogódob forró, ami égési sérülést okozhat.

    Maradjon távol a forró kipufogódobtól.

    Állítsa be a kívánt vágási magasságot. Állítsa be az összes kereket azonos vágásmagasságba (Ábra 12).

    g225876

    Működtetés közben

    Üzem közben betartandó óvintézkedések

    Általános óvintézkedések

    • Viseljen megfelelő öltözéket, beleértve a védőszemüveget, a hosszú szárú nadrágot, a megfelelő, csúszásgátló lábbelit és a hallásvédelmi eszközt is. Hosszú haját kösse hátra, és ne viseljen laza ruházatot vagy ékszert.

    • A gép használatát teljes odafigyeléssel végezze. Ne bonyolódjon olyan tevékenységbe, amely elvonhatja a figyelmét, különben személyi sérülés vagy anyagi kár lehet a következmény.

    • Ne üzemeltesse a gépet betegen, fáradtan, illetve alkohol vagy gyógyszer hatása alatt.

    • A kés éles; ha hozzáér, súlyosan megsérülhet. Mielőtt elhagyja a kezelői pozíciót, állítsa le a motort, távolítsa el az elektromos indítógombot (csak elektromos indítású változatnál), majd várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll.

    • Amikor elengedi a késvezérlő rudat, mind a motornak, mind a késnek 3 másodpercen belül le kell állnia. Ha nem így történik, azonnal hagyja abba a gép használatát, és lépjen kapcsolatba egy hivatalos márkaszervizzel.

    • Tartsa távol a járókelőket a működtetési területtől. Tartsa a kisgyerekeket a működtetési területen kívül, olyan felelős felnőtt felügyelete alatt, aki nem a gépet kezeli. Ha valaki a területre lép, állítsa le a gépet.

    • Mindig nézzen lefelé és maga mögé, mielőtt hátrafelé kezdene haladni a géppel.

    • A gépet csak megfelelő időjárási és jó látási körülmények között használja. Ne használja a gépet, ha villámcsapás lehetősége áll fenn.

    • A nedves fű vagy levelek súlyos sérülést okozhatnak, ha rajtuk megcsúszva hozzáér a késhez. Kerülje a fűnyírást nedves füvön.

    • Különösen ügyeljen, amikor be nem látható kanyarokhoz, cserjékhez, fákhoz vagy más olyan tárgyakhoz közelít, melyek eltakarhatják a kilátást.

    • Ne irányítsa senki felé a kidobott anyagot. Kerülje az anyag falra vagy akadályra való kidobását; az visszaverődhet a kezelő felé. Állítsa le a kés(eke)t, amikor kavicsos felületet keresztez.

    • Ügyeljen a lyukakra, a keréknyomokra, a zökkenőkre, a kövekre és az egyéb rejtett tárgyakra. Egyenetlen terepen elveszítheti az egyensúlyát.

    • Ha a gép valamilyen tárgyba ütközik vagy rázkódni kezd, azonnal állítsa le a motort, távolítsa el az elektromos indítógombot (ha van), várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, vegye le a gyújtógyertyáról a gyertyapipát, majd vizsgálja át a gépet, hogy nem sérült-e meg. Az üzemeltetés folytatása előtt végezze el a szükséges javításokat.

    • A kezelői pozíció elhagyása előtt állítsa le a motort, távolítsa el az elektromos indítógombot (csak elektromos indítású változatnál), majd várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll.

    • Ha járt a motor, forró lehet, és súlyos égési sérülést okozhat. Maradjon távol a forró motortól.

    • A motort csak jól szellőző helyen járassa. A kipufogógázok szén-monoxidot tartalmaznak, amely belélegezve halált okoz.

    • Ellenőrizze rendszeresen a fűgyűjtő alkatrészeket és a kidobócsatornát kopás és elhasználódás szempontjából, és cserélje ki azokat eredeti Toro-alkatrészekre, ha szükséges.

    Biztonsági tudnivalók lejtőn való használatkor

    • A lejtőkön mindig keresztirányban dolgozzon, soha ne felfelé és lefelé. Legyen rendkívül óvatos a lejtőkön történő irányváltás közben.

    • Ne végezzen fűnyírást túl meredek lejtőkön. A bizonytalan egyensúlyi helyzet megcsúszással és eleséssel járó balesetet okozhat.

    • Fokozott körültekintéssel vágjon füvet átvágások, árkok vagy feltöltések közelében.

    A motor beindítása

    A motor beindítható az elektromos indítógombbal (ha van) és a berántózsinór segítségével.

    A motor beindítása az elektromos indítógombbal

    Elektromos indítású kiviteleknél
    1. Tartsa a fogantyúnak húzva a késvezérlő rudat (Ábra 13, A).

    2. Ha az elektromos indítógomb nincs a helyén, helyezze be a gyújtáskapcsolóba (Ábra 13, B).

    3. Nyomja meg az elektromos indítógombot, és tartsa így, amíg be nem indul a motor (Ábra 13, C).

      Note: Ha a gép néhány próbálkozás után nem indul be, lépjen kapcsolatba egy hivatalos márkaszervizzel.

      g233421

    A motor beindítása a berántózsinór segítségével

    1. Tartsa a fogantyúnak húzva a késvezérlő rudat (Ábra 14, A).

    2. Húzza meg a berántózsinór fogantyúját (Ábra 14, B).

      Note: Húzza meg kis erővel a berántófogantyút, amíg ellenállást nem kezd érezni, majd rántsa meg erősen. Engedje vissza a zsinórt lassan a fűnyíró fogantyújához.

      Note: Ha a gép néhány próbálkozás után nem indul be, lépjen kapcsolatba egy hivatalos márkaszervizzel.

    g233422

    Az önjáró meghajtás használata

    Az önjáró meghajtás használatához egyszerűen lépkedjen a kezeit a felső fogantyún, a könyökét pedig maga mellett tartva; a gép automatikusan lépést tart Önnel (Ábra 15).

    g233423

    Note: Ha a gép az önjáró meghajtás használata után nem húzható szabadon hátrafelé, álljon meg, és kezeit a helyükön hagyva engedje a gépet néhány centit előre haladni a kerékhajtás leoldásához. Megpróbálhatja azt is, hogy megfogja közvetlenül a felső fogantyú alatti fémfogantyút, majd pár centit előretolja a gépet. Ha a gép továbbra sem húzható könnyen hátrafelé, lépjen kapcsolatba hivatalos márkaszervizzel.

    A motor leállítása

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Győződjön meg arról, hogy a motor a késvezérlő kar elengedését követően 3 másodpercen belül leáll.
  • A motor leállításához engedje el a késvezérlő kart.

    Note: Mindig távolítsa el az elektromos indítógombot (ha van), amikor otthagyja a gépet.

    Important: Amikor elengedi a késvezérlő rudat, mind a motornak, mind a késnek 3 másodpercen belül le kell állnia. Ha nem így történik, azonnal hagyja abba a gép használatát, és lépjen kapcsolatba egy hivatalos márkaszervizzel.

    A kaszálék mulcsozása

    A gép gyárilag alkalmas mulcsozásra és a levélkaszálék visszadolgozására a gyepbe.

    Ha az oldalsó kidobás csatornája rajta van a gépen, akkor vegye le róla, majd rögzítse az oldalsó kidobás terelőlemezét; a kaszálék mulcsozása előtt lásd: Az oldalsó kidobás csúszdájának eltávolítása.

    Important: Ügyeljen arra, hogy a hátsó zárócsavar rögzítve legyen. A zárócsavar rögzítéséhez hajtsa fel a hátsó terelőlemezt (Ábra 16, A pont), határozottan nyomja befelé a zárócsavart, amíg a helyére nem pattan a fülek mögött, majd fordítsa el balra a zárócsavaron lévő kart (Ábra 16, B pont).

    g239445

    Note: A hátsó zárócsavar kioldásához fordítsa el jobbra a zárócsavaron lévő kart (Ábra 16).

    A kaszálék összegyűjtése

    Használja a gyűjtőtartályt, ha össze kívánja gyűjteni a fűkaszálékot és a levélhulladékot a gyepről.

    Ha az oldalsó kidobás csatornája rajta van a gépen, vegye le róla, majd rögzítse az oldalsó kidobás terelőlemezét; lásd: Az oldalsó kidobás csúszdájának eltávolítása.

    A gyűjtőtartály felszerelése

    1. Vezesse el az indítókötelet az alsó zsinórvezető körül (Ábra 17, A pont).

      Note: A berántózsinór fogantyújának meghúzásakor az alsó zsinórvezető elengedi az indítókötelet.

    2. Hajtsa fel és tartsa meg így a hátsó terelőlemezt, majd oldja ki a hátsó zárócsavart (Ábra 17, B pont).

    3. Húzza kis a hátsó zárócsavart (Ábra 17, C pont).

    4. Akassza a tartály felső elülső szélét a gyűjtőtartály csapjaira, hogy lelógjon a fogantyútartó konzolokon kialakított bemélyedésekre (Ábra 17, D pont).

    5. Hajtsa le a hátsó terelőlemezt.

    g231915

    A gyűjtőtartály leszerelése

    1. Vezesse el az indítókötelet az alsó zsinórvezető körül (Ábra 18, A pont).

      Note: A berántózsinór fogantyújának meghúzásakor az alsó zsinórvezető elengedi az indítókötelet.

    2. Hajtsa fel és tartsa meg így a hátsó terelőlemezt, majd a fogantyúnál tartva emelje le a fűgyűjtő tartályt a fogantyútartó konzolokon kialakított bemélyedésekről (Ábra 18, B pont).

    3. Helyezze be a hátsó zárócsavart (Ábra 18, C).

      Important: Ügyeljen arra, hogy a hátsó zárócsavar rögzítve legyen. A zárócsavar rögzítéséhez határozottan nyomja befelé a zárócsavart, amíg a helyére nem pattan a fülek mögött, majd fordítsa el balra a zárócsavaron lévő kart (Ábra 18, D pont).

      Note: A zárócsavar kioldásához fordítsa el jobbra a zárócsavaron lévő kart.

    4. Hajtsa le a hátsó terelőlemezt.

    g231916

    A kaszálék kidobása

    Rendkívül magas fű nyírása esetén oldalsó vagy hátsó kidobással is kiürítheti a kaszálékot.

    Figyelmeztetés

    A kés éles; ha hozzáér, súlyosan megsérülhet.

    Állítsa le a motort, és várja meg, míg leállnak a mozgó alkatrészek, mielőtt a gépet az üzemi helyzetből elmozdítaná.

    A kaszálék oldalsó kidobása

    Ha a tartály a rögzítve van a gépen, távolítsa el, majd helyezze be a hátsó zárócsavart; lásd: A gyűjtőtartály leszerelése.

    Important: Ügyeljen arra, hogy a hátsó zárócsavar rögzítve legyen. A zárócsavar rögzítéséhez hajtsa fel a hátsó terelőlemezt (Ábra 19), határozottan nyomja befelé a zárócsavart, amíg a helyére nem pattan a fülek mögött, majd fordítsa el balra a zárócsavaron lévő kart (Ábra 19).

    g231918

    Note: A zárócsavar kioldásához fordítsa el jobbra a zárócsavaron lévő kart.

    Az oldalsó kidobás csatornájának felszerelése

    Oldja ki és hajtsa fel az oldalsó kidobás terelőlemezét, és szerelje fel az oldalsó kidobás csatornáját (Ábra 20).

    g236532

    Az oldalsó kidobás csúszdájának eltávolítása

    Az oldalsó kidobás csúszdájának eltávolításához hajtsa fel az oldalsó kidobás terelőlemezét, távolítsa el az oldalsó kidobás csúszdáját, majd hajtsa vissza az oldalsó kidobás terelőlemezét úgy.

    Important: A visszahajtást követően rögzítse az oldalsó kidobás terelőlemezét (Ábra 21).

    g231921

    Üzemeltetési tanácsok

    Általános fűnyírási tanácsok

    • Vizsgálja meg a területet, ahol a gépet használni fogja, és távolítson el minden olyan tárgyat, amelyet a gép feldobhat.

    • Kerülje el a kés kemény tárgyakhoz csapódását. Szándékosan soha ne nyírjon tárgyak felett.

    • Ha a gép valamilyen tárgyba ütközik, vagy rázkódni kezd, azonnal állítsa le a motort, vegye le a gyújtógyertyáról a gyertyapipát, távolítsa el az elektromos indítógombot (ha van), és vizsgálja át a gépet, nem sérült-e meg.

    • A legjobb teljesítmény eléréséhez szereljen fel új kést az idény kezdete előtt.

    • Szükség esetén cserélje ki a kést Toro-cserekésre.

    Fűkaszálás

    • Egyszerre a fűszálaknak csak mintegy harmadrészét vágja le. Ne vágjon az 51 mm-es beállítás alatt, hacsak nem gyér a fű, vagy csak késő ősszel, amikor a fű növekedése lelassul.

    • A gyep legjobb kinézete érdekében 15 cm-nél magasabb fűnél kezdje a legnagyobb vágásmagassággal és haladjon lassabban; ezután menjen át a területen alacsonyabb beállítás mellett. Ha a fű túl hosszú, a gép eltömődhet, és a motor lefulladhat.

    • A nedves fű és levelek hajlamosak összetapadni az udvaron, és a gép eltömődését vagy a motor leállását okozhatják. Kerülje a fűnyírást nedves füvön.

    • Vegye figyelembe a rendkívül száraz időjárás esetén fennálló potenciális tűzveszélyt, kövesse a helyi tűzvédelmi figyelmeztetéseket, és tartsa tisztán a gépet a száraz fűtől és a törmeléktől.

    • Váltogassa a fűnyírás irányát. Ez segít eloszlatni a kaszálékot a pázsiton az egyenletes trágyázás érdekében.

    • Ha nem kielégítő a kész pázsit megjelenése, próbáljon ki egyet vagy akár többet a következő javaslatok közül:

      • Cserélje ki vagy éleztesse meg a kést.

      • Fűnyírás közben haladjon lassabb ütemben.

      • Növelje gépén a vágási magasságot.

      • Nyírja gyakrabban a füvet.

      • Alkalmazzon átfedést a rendek között, ahelyett, hogy külön minden soron teljes szélességű rendet nyírna.

    Levelek vágása

    • A pázsit nyírását követően győződjön meg arról, hogy a fű fele kilátszik a levágott levéllepel alól. Lehetséges, hogy egynél többször kell áthaladnia egy soron a levelek felett.

    • Ha több mint 13 cm vastagon áll a levél a gyepen, kezdje a fűnyírást nagyobb vágásmagassággal, majd menjen át újra a gyepen a kívánt beállítással.

    • Ha a gép nem vágja elég finomra a leveleket, csökkentse a nyírás sebességét.

    Működtetés után

    A használatot követően betartandó óvintézkedések

    Általános óvintézkedések

    • Mielőtt beállításba, javításba vagy tisztításba kezd, illetve mielőtt eltárolja a gépet, mindig állítsa azt le, vegye ki az elektromos indítógombot (ha van) és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, majd hagyja lehűlni.

    • A tűzesetek megelőzése érdekében tisztítsa meg a gépet a fűtől és a törmeléktől. Törölje fel a kiömlött olajat és az üzemanyagot.

    • Soha ne tárolja a gépet vagy az üzemanyagtartályt olyan helyen, ahol nyílt láng, szikra vagy őrláng fordul elő, mint például vízmelegítőkön vagy más berendezéseken.

    Biztonsági tudnivalók szállításkor

    • Vegye ki az elektromos indítógombot (ha van), mielőtt a gépet szállításhoz felrakodja.

    • Járjon el fokozott körültekintéssel a gép be- és kirakodásakor.

    • Biztosítsa a gépet elgurulás ellen.

    A gép aljának tisztítása

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Takarítsa le a gép aljáról a fűkaszálékot és a szennyeződést.
  • Figyelmeztetés

    A gép alól szilárd anyag repülhet ki.

    • Viseljen szemvédő eszközt.

    • A motor üzemelése során tartózkodjon a kezelőállásban (a fogantyú mögött).

    • Ne engedjen nézelődőket erre a területre.

    A legjobb eredmény érdekében tisztítsa meg a gépet röviddel a fűnyírás befejezése után.

    1. Engedje le a gépet a legalacsonyabb vágásmagasságra. Lásd: A vágási magasság állítása.

    2. Helyezze a gépet sík felületre.

    3. Mossa ki a hátsó ajtó alatti területet ott, ahol a kaszálék a gép alól a gyűjtőtartályba jut (adott esetben).

    4. Csatlakoztasson egy vízcsapra kötött kerti locsolótömlőt a kimosócsatlakozóra (Ábra 22).

      g005477
    5. Nyissa meg a vizet.

    6. Indítsa be a motort, és járassa, amíg már nem távozik több nyesedék a gép alól.

    7. Állítsa le a motort.

    8. Zárja el a vizet, és kösse le a locsolótömlőt a gépről.

    9. Indítsa be a motort, és járassa pár percig, hogy kiszáradjon a gép alja.

    10. Állítsa le a motort, vegye ki az indítógombot (ha van) és hagyja lehűlni a motort.

    A fogantyú behajtása

    Figyelmeztetés

    A fogantyú nem megfelelő be- vagy kihajtása károsíthatja a kábeleket, ami nem biztonságos üzemeltetési körülményeket eredményezhet.

    • Ügyeljen a kábelek épségére a fogantyú be- vagy kihajtása során.

    • Ha egy kábel károsodott, lépjen kapcsolatba hivatalos márkaszervizzel.

    1. Távolítsa el az elektromos indítógombot az itt látható módon: Ábra 23 (csak elektromos indítású változatnál).

      g186627
    2. Hajtsa előre a fogantyút (Ábra 24).

      Important: A fogantyú felső részének lehajtása során a kábeleket a fogantyúgombokon kívül vezesse el.

      g187601
    3. A fogantyú kihajtása, lásd: A fogantyú összeszerelése és kihajtása.

    Karbantartás

    Ajánlott karbantartási ütemterv(ek)

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden egyes használat előtt, vagy naponta
  • Ellenőrizze a motorolaj szintjét, szükség esetén töltsön utána.
  • Győződjön meg arról, hogy a motor a késvezérlő kar elengedését követően 3 másodpercen belül leáll.
  • Takarítsa le a gép aljáról a fűkaszálékot és a szennyeződést.
  • Minden 25 órában
  • A légszűrő karbantartása; poros üzemeltetési körülmények esetén a légszűrő karbantartását gyakrabban végezze el.
  • Töltse az akkumulátort (ha van) 24 órán át.
  • Végezze el a hátsó fogaskerekek kenését.
  • Évente
  • Cserélje a légszűrőt gyakrabban poros üzemeltetési körülmények esetén.
  • Cserélje le a motorolajat (szükség szerint).
  • Cserélje ki vagy éleztesse meg a kést (ha hamar kimegy az éle, gyakrabban).
  • Tisztítsa meg a motort, eltávolítva a tetejéről és az oldaláról a koszt és hulladékot; poros körülmények között végezze a tisztítását gyakrabban.
  • Évente, vagy tárolás előtt
  • Az útmutatás szerint ürítse le az üzemanyagtartályt javítás előtt, valamint az éves eltárolást megelőzően.
  • Important: A további karbantartási eljárásokra vonatkozóan lásd a motor kezelői kézikönyvét.

    Biztonsági tudnivalók karbantartáskor

    • Vegye le a gyertyapipát a gyújtógyertyáról és távolítsa el az elektromos indítógombot, mielőtt bármilyen karbantartási tevékenységbe kezd.

    • A gép karbantartása során viseljen védőkesztyűt és védőszemüveget.

    • A kés éles; ha hozzáér, súlyosan megsérülhet. A kés szervizelésekor viseljen védőkesztyűt. Ne végezzen a kése(ke)n javítást vagy átalakítást.

    • Soha ne változtasson a biztonsági berendezéseken. Rendszeresen ellenőrizze megfelelő működésüket.

    • A gép felbillentése az üzemanyag szivárgását okozhatja. Az üzemanyag gyúlékony, robbanásveszélyes, és személyi sérülést okozhat. Járassa a gépet az üzemanyag kifogyásáig, vagy távolítsa el az üzemanyagot kézi szivattyúval (soha ne használjon leszívócsövet).

    • Az optimális teljesítmény érdekében csak eredeti Toro-pótalkatrészeket és -tartozékokat használjon. A más által gyártott pótalkatrészek és tartozékok használata veszélyes lehet, emellett ez a garanciát is érvényteleníti.

    Felkészülés karbantartásra

    1. Állítsa le a motort, távolítsa el az elektromos indítógombot (ha van), majd várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll.

    2. Vegye le a gyertyapipát a gyújtógyertyáról (Ábra 25).

      g226990
    3. A karbantartási munka elvégzését követően tegye vissza a gyertyapipát.

      Important: Mielőtt felbillenti a gépet az olajcseréhez vagy a kés cseréjéhez, fogyassza ki az üzemanyagtartályt normál használattal. Ha már az üzemanyag kifogyasztása előtt fel kell billentenie a gépet, ürítse ki a tartályt kézi üzemanyag-szivattyúval. A gép oldalra billentésekor a nívópálca nézzen lefelé.

    A légszűrő karbantartása

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden 25 órában
  • A légszűrő karbantartása; poros üzemeltetési körülmények esetén a légszűrő karbantartását gyakrabban végezze el.
  • Évente
  • Cserélje a légszűrőt gyakrabban poros üzemeltetési körülmények esetén.
    1. Oldja ki a légszűrőfedél felső kapcsát (Ábra 26).

      g187602
    2. Vegye ki a légszűrőt (Ábra 26).

    3. Vizsgálja meg a légszűrőt.

      Note: Ha a légszűrőbetét nagyon elkoszolódott, cserélje ki. Egyéb esetben a szennyeződés fellazításához kocogtassa a szűrőbetétet egy kemény felülethez.

    4. Szerelje be a légszűrőbetétet.

    5. Rögzítse a légszűrőfedelet a kapocs segítségével.

    A motorolaj cseréje

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Évente
  • Cserélje le a motorolajat (szükség szerint).
  • A motorolaj cseréjére nincs szükség, de ha le szeretné cserélni a motorolajat, végezze az alábbi eljárás szerint.

    Note: Néhány percig járassa a motort az olaj cseréje előtt, hogy felmelegedjen. A meleg olaj jobban folyik, és több szennyezőanyagot szállít.

    Motorolaj-előírások

    Motorolaj mennyisége0,44 l*
    Az olaj viszkozitásaSAE 30 vagy SAE 10W-30 detergenstartalmú kenőolaj
    API-besorolásSJ vagy magasabb

    * Leengedése után az olaj egy része a forgattyúházban marad. Ne öntse bele a forgattyúházba a teljes olajmennyiséget. Töltse fel olajjal a forgattyúházat az alábbi lépéseket követve.

    1. Helyezze a gépet sík felületre.

    2. Lásd: Felkészülés karbantartásra.

    3. A sapkáját balra elforgatva húzza ki a nívópálcát (Ábra 27).

      2019_wSQy1951afn7DJvH7dobe7
      g187518
    4. Az elhasznált olaj olajbetöltő csövön keresztüli kiürítéséhez billentse az oldalára a gépet (a légszűrő nézzen felfelé) (Ábra 28).

      g187603
    5. Az elhasznált olaj kiürítése után fordítsa a gépet üzemi helyzetbe.

    6. Töltse be óvatosan az előírt olajmennyiség 3/4-ét az olajbetöltő csőbe.

    7. Várjon 3 percet, hogy az olaj elhelyezkedjen a motorban.

    8. Törölje meg a nívópálcát egy tiszta ronggyal.

    9. Dugja vissza nívópálcát az olajbetöltő csőbe, majd húzza ki.

    10. Ellenőrizze az olajszintet a nívópálcán (Ábra 27).

      • Ha a nívópálca alapján az olajszint túl alacsony, töltsön óvatosan némi olajat az olajbetöltő csőbe, várjon 3 percet, majd ismételje addig a 8–10. lépést, amíg a nívópálca alapján az olaj el nem éri a megfelelő szintet.

      • Ha az olajszint a nívópálca szerint túl magas, engedjen le az olajból annyit, hogy nívópálca alapján elérje a megfelelő szintet.

      Important: Ha túl alacsony vagy túl magas olajszinttel járatja, a motor károsodhat.

    11. Szerelje be biztonságosan a nívópálcát az olajbetöltő csőbe.

    12. Hasznosítsa újra az olajat környezetbarát módon.

    Az akkumulátor töltése

    Elektromos indítású kiviteleknél
    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden 25 órában
  • Töltse az akkumulátort (ha van) 24 órán át.
  • Töltse az akkumulátort először 24 órán át, majd havonta (25 indításonként), vagy szükség szerint töltse fel. A töltőt mindig védett helyen használja, az akkumulátort pedig töltse szobahőmérsékleten (22 °C), amikor csak lehetséges.

    1. Csatlakoztassa a töltőt az elektromos indítógomb alatti vezetékköteghez (Ábra 29).

      g189390
    2. Dugja be a töltőt egy fali tápaljzatba.

      Note: Ha az akkumulátor már nem tartja a töltést, hasznosítsa újra, vagy helyezze el az ólom-sav akkumulátort a helyi előírásokat betartva.

    Note: Az akkumulátortöltő kétszínű LED-kijelzővel is rendelkezhet, amely az alábbi töltöttségi szinteket jelzi:

    • A piros fény azt jelzi, hogy a töltő tölti az akkumulátort.

    • A zöld fény azt jelzi, hogy a töltő teljesen feltöltötte az akkumulátort vagy le van választva az akkumulátorról.

    • A felváltva villogó piros és zöld fény azt jelzi, hogy az akkumulátor már közel teljesen feltöltődött. Ez az állapot csak pár percig tart, amíg az akkumulátor teljesen fel nem töltődik.

    A biztosíték cseréje

    Csak elektromos indítású változatnál

    Ha az akkumulátor nem töltődik vagy a motort az indítómotor nem forgatja meg, kiéghetett a biztosíték. Cserélje ki 40 A értékű késes biztosítékra.

    1. Távolítsa el az akkumulátorrekesz fedelét (Ábra 30).

    2. Húzza ki az akkumulátort és keresse meg a biztosítékot (Ábra 30).

    3. Cserélje ki a biztosítékot a biztosítékfoglalatban (Ábra 30).

      g187604

      Note: A géphez tartozik egy tartalék biztosíték, amely az akkumulátorrekeszben található.

    4. Szerelje fel a fedelet az akkumulátorrekeszre (Ábra 30).

    A fogaskerekek kenése

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Minden 25 órában
  • Végezze el a hátsó fogaskerekek kenését.
    1. Törölje le a közvetlenül a hátsó kerekeken belül található zsírzószemeket egy tiszta ronggyal (Ábra 31).

      g003234
    2. Helyezzen egy-egy zsírzóprést az egyes zsírzószemekbe és óvatosan nyomjon 2-3 adag 2. sz. lítiumos zsírt a szemekbe.

    A kés cseréje

    Karbantartási időközKarbantartási intézkedés
    Évente
  • Cserélje ki vagy éleztesse meg a kést (ha hamar kimegy az éle, gyakrabban).
  • Important: A kés megfelelő felszereléséhez nyomatékkulcs szükséges. Ha nem rendelkezik nyomatékkulccsal, vagy nem szívesen végezné el ezt a műveletet, forduljon márkaszervizhez.

    Mielőtt tankol, minden esetben vizsgálja meg a kést. Ha a kés megsérült vagy elrepedt, azonnal cserélje ki. Ha a kés eltompult vagy kicsorbult, éleztesse meg és egyensúlyoztassa ki, vagy cserélje ki.

    Figyelmeztetés

    A kés éles; ha hozzáér, súlyosan megsérülhet.

    A kés szervizelésekor viseljen védőkesztyűt.

    1. Lásd: Felkészülés karbantartásra.

    2. Billentse az oldalára a gépet úgy, hogy a légszűrő nézzen felfelé.

    3. A kést rögzítse egy fadarabbal (Ábra 32).

      g231389
    4. Szerelje ki a kést, megőrizve minden rögzítőelemet (Ábra 32).

    5. Szerelje be az új kést és az összes leszerelt rögzítőelemet (Ábra 33).

      g231390

      Important: A kés hajlított végei nézzenek a gép burkolata felé.

    6. Nyomatékkulcs segítségével húzza meg a késcsavart 88 Nm nyomatékkal.

    Az önjáró meghajtás beállítása

    Csak önjáró típusok esetén

    Állítsa be az önjáró meghajtást, ha új önjárómeghajtás-bovdent szerel be, vagy az önjáró meghajtás elállítódott.

    1. A bovdenrögzítő szerkezet meglazításához forgassa a szorítóanyát az óra járásával ellenkező irányba (Ábra 34).

      g269307
    2. A feszessége módosításához (Ábra 34) húzza vissza vagy tolja előre a bovdent, és tartsa meg ebben a helyzetben.

      Note: A vontatás erejének növeléséhez tolja a bovdent a motor felé; a csökkentéséhez húzza el a motortól.

    3. Forgassa a szorítóanyát az óra járásával megegyező irányba a bovdenrögzítő meghúzásához.

      Note: Húzza meg jól az anyát dugókulccsal vagy villáskulccsal.

    Tárolás

    A gépet hűvös, tiszta, száraz helyen tárolja.

    Biztonságos tárolás

    Mielőtt beállításba, javításba vagy tisztításba kezd, illetve mielőtt eltárolja a gépet, mindig állítsa azt le, vegye ki az elektromos indítógombot (ha van) és várja meg, amíg minden mozgó alkatrész megáll, majd hagyja lehűlni.

    A gép felkészítése tárolásra

    1. Az év utolsó tankolásakor adjon az üzemanyaghoz stabilizálót (pl. Toro Premium Fuel Treatment adalékot), a címkén olvasható utasításoknak megfelelően.

    2. A nem felhasznált üzemanyagot helyezze el megfelelő módon. Hasznosítsa újra a helyi előírásoknak megfelelően, vagy használja fel gépkocsijában.

      Important: Az üzemanyagtartályban maradó régi üzemanyag nehéz indítást okozhat. Ne tárolja az üzemanyagot stabilizáló nélkül 30 napnál tovább, a stabilizált üzemanyagot pedig az üzemanyag-stabilizáló gyártója által megadott időszaknál hosszabban.

    3. Járassa addig a gépet, amíg az üzemanyag elfogyasztása miatt a motor le nem áll.

    4. Indítsa be a motort, és hagyja járni, amíg le nem áll. Ha már nem képes újraindítani a motort, akkor kellően száraz.

    5. Vegye le a gyertyapipát a gyújtógyertyáról, tegye fel a tároló pólusra (ha van), és távolítsa el az elektromos indítógombot (ha van).

    6. Szerelje ki a gyújtógyertyát, töltsön be 30 ml olajat a gyújtógyertya furatán keresztül, és húzza meg a berántózsinórt lassan, több alkalommal, hogy jól eloszlassa az olajat a henger körül, amivel megakadályozható a henger korróziója az üzemen kívüli időszak során.

    7. Szerelje be a gyújtógyertyát, de ne húzza meg.

    8. Húzzon meg minden csavart és anyát.

    9. Csak elektromos indítású változatnál: Töltse az akkumulátort 24 órán át, majd húzza ki akkumulátortöltőt, és tárolja akkumulátort fűtetlen helyen. Ha a gépet fűtött helyen kell tárolnia, töltse fel az akkumulátort 90 naponta. Lásd: Az akkumulátor töltése.

    A gép kivétele tárolásból

    1. Csak elektromos indítású változatnál: Töltse az akkumulátort 24 órán át; lásd Az akkumulátor töltése.

    2. Ellenőrizze és húzza meg az összes kötőelemet.

    3. Szerelje ki a gyújtógyertyát, és forgassa át a motort intenzíven a berántózsinór segítségével, hogy eltávozzon az olaj a hengerből.

    4. Szerelje be a gyújtógyertyát, és húzza meg nyomatékkulccsal 20 Nm nyomatékkal.

    5. Végezzen el minden előírt karbantartást; lásd: .

    6. Ellenőrizze a motorolaj szintjét; lásd: A motor olajszintjének ellenőrzése.

    7. Töltse fel az üzemanyagtartályt friss üzemanyaggal; lásd: Üzemanyag-utántöltés.

    8. Csatlakoztassa a gyertyapipát a gyújtógyertyára.