Uvod

Ovaj je uređaj namijenjen iskopavanju rovova u tlu radi polaganja kabela i cijevi za razne namjene. Nije namijenjen za obradu kamenja, drva ili bilo kojeg drugog materijala osim tla. Upotreba ovog proizvoda u bilo koju drugu svrhu osim one za koju je namijenjen može biti opasna za vas i prolaznike.

Pažljivo pročitajte ove informacije kako biste naučili ispravno upotrebljavati proizvod i održavati ga te kako biste izbjegli tjelesne ozljede i oštećenja. Odgovorni ste za ispravno i sigurno upravljanje uređajem.

Na internetskoj stranici tvrtke Toro www.Toro.com možete dobiti informacije o sigurnosti uređaja, materijale za obuku rukovatelja, informacije o dodatnoj opremi, pomoć pri nalaženju distributera ili možete registrirati uređaj.

Ako vam je potreban servis, originalni dijelovi proizvođača Toro ili dodatne informacije, obratite se ovlaštenom serviseru ili službi za korisnike tvrtke Toro i pripremite broj modela i serijski broj svojeg proizvoda. Slika 1 prikazuje lokaciju broja modela i serijskog broja na uređaju. Upišite brojeve na za to predviđeno mjesto.

Important: S pomoću mobilnog uređaja možete skenirati QR kod na naljepnici sa serijskim brojem (ako postoji) kako biste pristupili podacima o jamstvu i dijelovima te ostalim informacijama o proizvodu.

g272571

U ovom su priručniku navedene moguće opasnosti i sigurnosne poruke označene simbolom sigurnosnog upozorenja (Slika 2), koji upućuje na opasnost od teških ozljeda ili smrti u slučaju nepridržavanja preporučenih mjera opreza.

g000502

U priručniku se informacije ističu dvjema riječima. Riječ Važno upućuje na posebne mehaničke informacije, a riječ Napomena na opće informacije na koje treba obratiti posebnu pažnju.

Ovaj je proizvod u skladu sa svim relevantnim direktivama EU-a. Za više detalja pogledajte zasebnu izjavu o sukladnosti (DOC) za ovaj proizvod.

Prema točki 4442. ili točki 4443. Zakona o očuvanju javnih resursa savezne države Kalifornije zabranjeno je upotrebljavati vozilo na šumskim, grmovitim ili travnatim površinama ako njegov motor nije opremljen hvatačem iskri na način opisan u točki 4442, ako nije održavan u ispravnom stanju ili ako motor nije izrađen, opremljen i održavan na način da sprječava požare.

Priložene Upute za upotrebu motora isporučuju se radi pružanja informacija povezanih s Američkom agencijom za zaštitu okoliša (EPA) i kalifornijskom uredbom o kontroli emisijskih sustava, održavanju i jamstvu. Zamjenski dijelovi mogu se naručiti od proizvođača motora.

Important: Ako tijekom duljeg razdoblja koristite uređaj s motorom Toro na visini većoj od 1500 m, provjerite je li ugrađena oprema za velike visine kako bi motor ispunjavao propise u pogledu emisija CARB/EPA. Oprema za velike visine poboljšava performanse motora i sprječava zaprljanje svjećica, poteškoće pri pokretanju ili povećane emisije. Nakon što ugradite opremu, pored naljepnice sa serijskim brojem na uređaju zalijepite naljepnicu o velikoj visini. Obratite se ovlaštenom serviseru kako biste kupili ispravnu opremu za velike visine i naljepnicu o velikoj visini za svoj uređaj. Kako biste pronašli najbližeg distributera, posjetite našu mrežnu stranicu na adresi www.Toro.com ili se obratite odjelu korisničke službe tvrtke Toro pozivom na broj naveden u vašoj Jamstvenoj izjavi o kontroli emisija.Uklonite opremu iz motora i vratite motor na izvornu tvorničku konfiguraciju kad uređaj upotrebljavate na visini manjoj od 1500 m. Nemojte na manjim visinama pokretati motor koji je prenamijenjen u motor za upotrebu na velikim visinama jer to može uzrokovati pregrijavanje i oštećenje motora.Ako niste sigurni je li vaš uređaj prenamijenjen za upotrebu na velikim visinama, provjerite ima li sljedeću naljepnicu.

decal127-9363

Upozorenje

KALIFORNIJA

Upozorenje prema kalifornijskom zakonu Proposition 65

Ispušni plinovi iz ovog proizvoda sadržavaju kemikalije za koje je Savezna država Kalifornija utvrdila da uzrokuju rak, urođene mane ili druge posljedice štetne za reproduktivno zdravlje.

Kleme akumulatora, polovi i povezana oprema sadržavaju olovo i olovne spojeve, odnosno kemikalije za koje je Savezna država Kalifornija utvrdila da uzrokuju rak i posljedice štetne za reproduktivno zdravlje. Operite ruke nakon rukovanja.

Uporabom ovog proizvoda možete biti izloženi kemikalijama za koje je Savezna država Kalifornija utvrdila da uzrokuju rak, urođene mane ili druge posljedice štetne za reproduktivno zdravlje.

Sigurnost

Opće informacije o sigurnosti

Opasnost

Na radnom području mogu postojati ukopani komunalni vodovi. Ako ih tijekom kopanja zahvatite, možete izazvati strujni udar ili eksploziju.

Na zemljištu ili radnom području označite ukopane vodove i nemojte kopati na označenim mjestima. Obratite se lokalnoj službi za označavanje ili komunalnom poduzeću radi označavanja zemljišta (primjerice, u SAD-u nazovite 811 ili u Australiji nazovite 1100 za nacionalnu službu za označavanje).

Ovaj uređaj može amputirati ruke i noge. Uvijek se pridržavajte svih sigurnosnih uputa kako biste izbjegli teške ozljede ili smrt.

  • Na zemljištu ili radnom području označite ukopane vodove i druge objekte i nemojte kopati na označenim mjestima.

  • Držite ruke i noge podalje od pomičnih zubaca, svrdla ili drugih dijelova.

  • Držite uređaj na sigurnoj udaljenosti od prolaznika i kućnih ljubimaca.

  • S razumijevanjem pročitajte ove Upute za upotrebu prije pokretanja motora.

  • Nikad ne dopuštajte djeci ili nestručnim osobama da upravljaju uređajem.

  • Ne upravljajte uređajem ako na njemu nisu postavljeni štitovi i drugi funkcionalni zaštitni uređaji.

  • Pozorno upravljajte vozilom. Ne bavite se aktivnostima koje vas ometaju; u suprotnom može doći do ozljeda ili oštećenja imovine.

  • Prije servisiranja, punjenja gorivom ili odčepljivanja uređaja zaustavite uređaj, ugasite motor i izvadite ključ.

Neispravna upotreba ili nepropisno održavanje uređaja mogu dovesti do ozljeda. Kako biste smanjili mogućnost ozljeda, pridržavajte se ovih sigurnosnih uputa i uvijek obraćajte pažnju na simbol sigurnosnog upozorenja Graphic, koji označava Oprez, Upozorenje ili Opasnost – upute za osobnu sigurnost. Nepridržavanje uputa može dovesti do tjelesnih ozljeda ili smrti.

Sigurnosne naljepnice i naljepnice s uputama

Graphic

Sigurnosne naljepnice i upute lako su vidljive korisniku i nalaze se blizu svih područja potencijalne opasnosti. Zamijenite sve naljepnice koje su oštećene ili otpale.

decalbatterysymbols
decal93-6686
decal93-7814
decal93-9084
decal100-4650
decal107-8495

Naljepnica 131-1097 je samo za uređaje s motorom tvrtke Toro.

decal131-1097
decal133-8062
decal139-1271
decal138-7107
decal138-7154

Naljepnica 137-3882 je samo za model 22983.

decal137-3882

Naljepnica 138-7155 je samo za model 22984.

decal138-7155
decal99-9952
decal138-7104

Naljepnica 138-7105 je samo za model 22983.

decal138-7105

Naljepnica 138-7106 je samo za model 22984

decal138-7106

Postavljanje

Postavljanje vodilice i lanca

Dijelovi potrebni za ovaj postupak:

Vodilica (prodaje se zasebno)1
Lanac (prodaje se zasebno)1

Important: Dostupno je više konfiguracija veličina vodilice i lanca. Obratite se ovlaštenom serviseru kako biste odabrali vodilicu i lanac koji odgovaraju vašim potrebama.

  1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini i aktivirajte ručnu kočnicu.

  2. Ugasite motor i izvadite ključ.

  3. Uklonite vijak, dvostruke podloške i maticu koji drže svrdlo za izbacivanje zemlje i uklonite svrdlo (Slika 4).

    Note: Sačuvajte pričvrsne elemente za kasniju upotrebu.

    g011470
  4. Uklonite 2 vijka, matice i dvostruke podloške s bočnih strana vodilice (Slika 4).

  5. Otpustite vijak za podešavanje i protumaticu (Slika 4).

  6. Stavite vodilicu na krak na pogonskoj glavi.

  7. Stavite 2 vijka, matice i dvostruke podloške koje ste uklonili u koraku 4 u vodilicu i krak, ali ih nemojte pritegnuti.

  8. Ako lanac nije spojen, spojite karike tako da u lanac utisnete ili čekićem udarite svornjak s poprečnim provrtom koji se isporučuje s lancem kroz karike.

    Important: Kako biste spriječili savijanje karika lanca, stavite blokove ispod i između karika dok udarate svornjak.

  9. Učvrstite svornjak s pomoću rascjepke koja se isporučuje s lancem.

  10. Omotajte lanac za kopanje oko pogonskog vratila svrdla i pogonskog lančanika tako da zupci za kopanje na gornjoj strani lanca budu usmjereni prema naprijed.

  11. Postavite gornji dio lanca na vodilicu rovokopača, a zatim omotajte lanac oko kotura na kraju vodilice.

  12. Navijte vijak za podešavanje u vodilicu tako da između vodilice i donjeg dijela lanca ostane od 3,8 do 6,3 cm razmaka.

  13. Navijte protumaticu na vijak za podešavanje i čvrsto je pritegnite uz vodilicu.

  14. Pritegnite 2 vijka i matice koji učvršćuju vodilicu na 183 do 223 Nm.

  15. Postavite svrdlo za izbacivanje zemlje s pomoću vijka, dvostruke podloške i matice koje ste prethodno uklonili.

  16. Pritegnite vijak i maticu na 101 Nm.

Provjera razina tekućina

Prije prvog pokretanja motora provjerite razinu motornog ulja i hidraulične tekućine. Više informacija potražite u sljedećim odjeljcima:

Punjenje akumulatora

Napunite akumulator; pogledajte Punjenje akumulatora za više informacija.

Pregled proizvoda

g251307

Upoznajte se sa svim komandama (Slika 6) prije pokretanja motora i upravljanja uređajem.

Upravljačka ploča

g251305

Indikator kvara elektroničke upravljačke jedinice

Samo uređaji tvrtke Kohler

Elektronička upravljačka jedinica (ECU) neprekidno nadzire rad sustava elektronskog ubrizgavanja goriva (EFI).

Ako se detektira greška ili kvar u sustavu, zasvijetlit će indikator kvara (Slika 6).

Indikator kvara je crvena lampica na upravljačkoj ploči.

Ako indikator kvara svijetli, pokušajte utvrditi u čemu je problem.

Ako ne možete utvrditi što je problem, obratite se ovlaštenom serviseru radi daljnje dijagnostike i servisa.

Prekidač za paljenje

Prekidač za paljenje, koji se upotrebljava za uključivanje i isključivanje motora, ima 3 položaja: OFF (Isključeno), RUN (Uključeno) i START (Pokretanje). Pogledajte Pokretanje motora.

Poluga za gas

Pomaknite polugu prema naprijed kako biste povećali brzinu motora ili prema natrag kako biste je smanjili.

Poluga čoka

Samo motori tvrtke Toro

Prije pokretanja hladnog motora pomaknite polugu čoka prema naprijed. Nakon što se motor pokrene, prilagodite čok kako bi motor nastavio pravilno raditi. Što prije pomaknite polugu čoka do kraja prema natrag.

Note: Zagrijani motor zahtijeva malo ili uopće ne zahtijeva upotrebu čoka.

Brojač sati rada

Brojač sati rada prikazuje broj sati rada zabilježenih na uređaju.

Oslonac za ruku

Tijekom vožnje koristite oslonac za ruku kao ručku i uporišnu točku pri upravljanju uređajem. Kako biste osigurali ravnomjerno i kontrolirano upravljanje, cijelo vrijeme držite barem jednu ruku na osloncu.

Ručice za kontrolu snage

  • Da biste krenuli prema naprijed, pomaknite obje ručice za kontrolu snage prema naprijed (Slika 7).

    g258529
  • Da biste krenuli prema natrag, pomaknite obje ručice za kontrolu snage prema natrag (Slika 8).

    Important: Kad vozite unatrag gledajte iza sebe i provjerite ima li prepreka te držite ruke na osloncu za ruke.

    g258530
  • Da biste skrenuli desno, pomaknite lijevu ručicu za kontrolu snage prema naprijed (Slika 9).

    g258532
  • Da biste skrenuli lijevo, pomaknite desnu ručicu za kontrolu snage prema naprijed (Slika 10).

    g258531
  • Za zaustavljanje uređaja otpustite ručice za kontrolu snage.

Note: Što dalje pomaknete ručice za kontrolu snage u bilo kojem smjeru, uređaj će se brže pomicati u tom smjeru.

Poluga za podizanje vodilice

Da biste spustili vodilicu, polako pomaknite polugu prema naprijed (Slika 11).

Da biste podignuli vodilicu, polako pomaknite polugu prema natrag (Slika 11).

g258811

Blokada poluge za podizanje vodilice

Blokada poluge za podizanje vodilice zaključava polugu tako da se ne može pomaknuti prema naprijed. Tako se sprječava slučajno spuštanje vodilice tijekom održavanja. Blokirajte vodilicu svaki put kad trebate zaustaviti uređaj s podignutom vodilicom.

Kako biste postavili blokadu, podignite je preko otvora na upravljačkoj ploči i zakrenite je prema desno, ispred poluge za podizanje vodilice, i pritisnite je prema dolje u zaključani položaj (Slika 12).

g251304

Poluga za upravljanje rovokopačem

Kako biste kopali, zakrenite polugu unatrag i povucite je dolje prema osloncu za ruku (Slika 13, br. 1).

Za okretanje lanca unatrag zakrenite polugu prema dolje i zatim je pomaknite ulijevo u gornji utor (Slika 13, br. 2).

Ako otpustite polugu, automatski će se vratiti u neutralni položaj i lanac će se zaustaviti (Slika 13, br. 3).

g261593

Poluga ručne kočnice

  • Za aktiviranje ručne kočnice povucite polugu kočnice prema natrag i gore (Slika 14).

  • Za deaktiviranje ručne kočnice povucite polugu kočnice prema natrag i zatim je gurnite prema dolje (Slika 14).

g251303

Note: Specifikacije i dizajn podložni su promjenama bez obavijesti.

Širina86 cm
Duljina s vodilicom od 70 cm210 cm
Duljina s vodilicom od 91,4 cm235 cm
Duljina s vodilicom od 122 cm283 cm
Visina117 cm
Težina za model 22983501 kg
Težina za model 22984505 kg

* Vodilica od 91,4 cm i lanac dodaju oko 27 kg na navedenu težinu.

Priključci/dodatna oprema

Dostupan je niz priključaka i dodatne opreme za poboljšavanje i proširivanje mogućnosti vozila koje je odobrila tvrtka Toro. Obratite se ovlaštenom serviseru ili distributeru ili posjetite stranicu www.Toro.com za popis svih odobrenih priključaka i dodatne opreme.

Kako biste osigurali optimalnu učinkovitost i daljnju primjenjivost certifikata o sigurnosti vozila, upotrebljavajte samo originalne zamjenske dijelove i dodatnu opremu tvrtke Toro. Zamjenski dijelovi i dodatni pribor drugih proizvođača mogu biti opasni, a njihova upotreba može poništiti jamstvo.

Rad

Note: Odredite lijevu i desnu stranu uređaja s uobičajenog vozačevog položaja.

Important: Prije upravljanja uređajem provjerite razine tekućine i očistite uređaj. Na području rada ne smije biti ljudi ni otpada. Morate znati gdje se nalaze svi komunalni vodovi i označiti ih.

Prije puštanja u rad

Sigurnost prije rada

Opće informacije o sigurnosti

  • Na zemljištu ili radnom području označite ukopane vodove i druge objekte i nemojte kopati na označenim mjestima; obratite pažnju na lokaciju neoznačenih objekata i konstrukcija, kao što su podzemni spremnici, bunari i septički sustavi.

  • Pregledajte područje na kojem ćete upotrebljavati opremu.

    • Procijenite teren kako biste odredili koju dodatnu opremu i priključke trebate da biste pravilno i sigurno obavljali posao.

    • Uklonite sav otpad.

    • Prije rukovanja uređajem osigurajte da na području rada nema prolaznika.

    • Zaustavite uređaj ako bilo koja osoba uđe na područje rada.

  • Upoznajte se sa sigurnim radom s opremom, komandama i sigurnosnim naljepnicama.

    • Vlasnik je odgovoran za obuku svih rukovatelja i mehaničara.

    • Nikad ne dopuštajte djeci ili nestručnim osobama da upravljaju uređajem ili da ga servisiraju. Dobna granica za rukovatelje može biti ograničena lokalnim propisima ili se njima može zahtijevati certificirana obuka.

    • Morate znati brzo zaustaviti uređaj i ugasiti motor.

    • Provjerite jesu li komande, sigurnosni prekidači i štitnici za rukovatelja postavljeni i rade li ispravno. Ako ne rade ispravno, ne upravljajte uređajem.

    • Pronađite mjesta prignječenja označena na uređaju i priključcima; držite ruke i noge podalje od tih područja.

    • Zaustavite uređaj, ugasite motor i izvadite ključ prije nego što napustite položaj rukovatelja.

Sigurnost goriva

  • Budite krajnje oprezni pri rukovanju gorivom. Gorivo je zapaljivo, a njegove pare su eksplozivne.

  • Ugasite sve cigarete, cigare, lule i druge izvore paljenja.

  • Upotrebljavajte samo odobrene spremnike za gorivo.

  • Ne uklanjajte čep spremnika za gorivo i ne dolijevajte gorivo u spremnik dok je motor upaljen ili vruć.

  • Ne dolijevajte i ne ispuštajte gorivo u zatvorenom prostoru.

  • Nemojte skladištiti vozilo ili spremnik za gorivo u blizini otvorenog plamena, iskri ili žižaka poput onih na bojlerima ili drugim uređajima.

  • Ako prolijete gorivo, nemojte pokretati motor i nemojte pokretati druge izvore paljenja dok pare goriva ne ispare.

  • Nemojte puniti spremnike unutar vozila ili teretnog prostora kamiona/prikolica s plastičnim oblogama. Spremnike prije punjenja uvijek postavite na tlo podalje od vozila.

  • Uklonite opremu s kamiona ili prikolice i na tlu je napunite gorivom. Ako to nije moguće, nadopunite gorivo koristeći prijenosni spremnik umjesto ubrizgača goriva.

  • Držite ubrizgač u dodiru s rubom otvora spremnika za gorivo dok ga ne napunite do kraja. Nemojte upotrebljavati automatski mehanizam za zaustavljanje punjenja.

Dolijevanje goriva

Preporučeno gorivo

  • Za najbolje rezultate upotrebljavajte samo čisti, svježi (ne stariji od 30 dana) bezolovni benzin s oktanskim brojem 87 ili višim ((R+M)/2 metoda ocjenjivanja).

  • Etanol: Prihvatljiv je benzin s udjelom etanola od najviše 10 % (gasohol) ili 15 % MTBE-a (metil-tercijarni-butil-eter) po volumenu. Etanol i MTBE nisu isto. Nije dopuštena upotreba benzina s udjelom etanola od 15 % (E15) po volumenu. Nemojte upotrebljavati benzin koji sadrži više od 10 % etanola po volumenu, kao što su E15 (sadrži 15 % etanola), E20 (sadrži 20 % etanola) ili E85 (sadrži do 85 % etanola). Upotreba neodobrenog benzina može uzrokovati poteškoće u radu i/ili oštećenje motora koji možda nisu obuhvaćeni jamstvom.

  • Nemojte upotrebljavati benzin koji sadrži metanol.

  • Nemojte skladištiti gorivo u spremniku za gorivo ili kanistrima za gorivo tijekom zime ako ne koristite stabilizator goriva.

  • Nemojte dodavati ulje u benzin.

Upotreba stabilizatora/konzervansa goriva

Kako biste gorivo duže održali svježim, u uređaju upotrebljavajte stabilizator/konzervans goriva u skladu s uputama proizvođača stabilizatora.

Important: Nemojte koristiti aditive za gorivo koji sadrže metanol ili etanol.

Svježem gorivu dodajte ispravnu količinu stabilizatora/konzervansa goriva prema uputama proizvođača stabilizatora.

Punjenje spremnika za gorivo

  1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite vodilicu.

  2. Isključite motor, izvadite ključ i pustite da se motor ohladi.

  3. Očistite područje oko čepa spremnika za gorivo i uklonite ga (Slika 15).

    g251914
  4. Dolijevajte gorivo u spremnik dok razina ne bude između 6 i 13 mm ispod dna otvora za ulijevanje.

    Important: Taj prostor u spremniku omogućuje širenje goriva. Nemojte do kraja napuniti spremnik za gorivo.

  5. Čvrsto postavite čep spremnika za gorivo; okrećite ga dok ne klikne.

  6. Obrišite proliveno gorivo.

Svakodnevno održavanje

Svaki dan prije pokretanja uređaja izvršite postupke namijenjene izvršavanju nakon svake upotrebe/svakodnevno navedene u .

Tijekom rada

Sigurnost tijekom rada

Opće informacije o sigurnosti

  • Držite ruke i noge podalje od pomičnih zubaca, lanca, svrdla ili drugih dijelova.

    • Držite prolaznike i kućne ljubimce podalje od uređaja i nikad nemojte prevoziti putnike.

    • Nosite prikladnu odjeću, uključujući zaštitu za oči, duge hlače, čvrstu obuću otpornu na proklizavanje i zaštitu za sluh.

    • Zavežite kosu ako je duga i nemojte nositi labavu odjeću ili viseći nakit.

    • Prekinite rad ako bilo koja osoba uđe na područje rada.

  • Uređaj se tijekom rada kreće unatrag – obraćajte pozornost na okolinu dok upravljate uređajem.

    • Upravljajte uređajem samo na područjima gdje postoji dovoljno slobodnog prostora za sigurno upravljanje.

    • Obratite pozornost na prepreke u svojoj blizini. Ako ne držite odgovarajući razmak od drveća, zidova i drugih prepreka, može doći do ozljeda dok vozite unatrag tijekom rada ako ne obraćate pozornost na okolinu.

    • Pogledajte prema natrag i dolje prije vožnje unatrag kako biste provjerili je li put slobodan.

  • Pozorno upravljajte vozilom. Ne bavite se aktivnostima koje vas ometaju; u suprotnom može doći do ozljeda ili oštećenja imovine.

  • Nikad nemojte naglo povlačiti ručice za kontrolu snage i polugu za podizanje vodilice; pomičite ih odmjerenim pokretom.

  • Vlasnik/korisnik može spriječiti nesreće koje mogu uzrokovati tjelesne ozljede ili oštećenja imovine i odgovoran je za njih.

  • Ne upravljajte uređajem ako ste umorni, bolesni ili pod utjecajem alkohola ili droga.

  • Vozilom upravljajte isključivo pri dobrom osvjetljenju.

  • Provjerite jesu li svi pogoni u neutralnom položaju i aktivirajte ručnu kočnicu prije pokretanja motora. Motor pokrenite samo s položaja rukovatelja.

  • Budite oprezni pri približavanju oštrim zavojima, grmlju, stablima ili drugim predmetima koji bi mogli zakloniti vidno polje.

  • Zaustavite lanac za kopanje kad god ga ne upotrebljavate.

  • Ako udarite predmet, zaustavite uređaj, isključite motor, izvadite ključ i pregledajte uređaj. Izvršite sve potrebne popravke prije nastavljanja s radom.

  • Nikad ne držite uključen motor u zatvorenom prostoru.

  • Nikad ne ostavljajte uključen uređaj bez nadzora. Prije nego što napustite položaja rukovatelja, učinite sljedeće:

    • Parkirajte uređaj na ravnoj površini.

    • Spustite vodilicu na tlo.

    • Aktivirajte ručnu kočnicu.

    • Ugasite motor i izvadite ključ.

  • Prije vožnje ispod bilo kojeg objekta (npr. električne žice, grane i vrata) provjerite razmak iznad glave i ne dodirujte ga.

  • Ako postoji opasnost od munja, nemojte upravljati uređajem.

  • Upotrebljavajte samo priključke i dodatnu opremu koje je odobrila tvrtka Toro.

Sigurnost na padinama

  • Upravljajte uz i niz padine tako da je prednja strana uređaja okrenuta uzbrdo.

  • Podizanje vodilice na padini utječe na stabilnost uređaja. Držite vodilicu u spuštenom položaju kad se nalazite na padinama.

  • Nagibi su jedan od glavnih čimbenika koji uzrokuju gubljenje kontrole nad uređajem i nesreće s prevrtanjem, što može uzrokovati teške ozljede ili smrt. Upravljanje uređajem na bilo kojoj padini ili neravnom terenu zahtijeva dodatan oprez.

  • Uspostavite vlastita pravila i postupke za rad na padinama. Ti postupci moraju uključivati pregledavanje lokacije radi utvrđivanja sigurnosti padina za rad s uređajem. Pri pregledavanju terena uvijek razumno prosuđujte.

  • Usporite i budite osobito pažljivi na padinama. Uvjeti tla mogu utjecati na stabilnost uređaja.

  • Izbjegavajte pokretanje ili zaustavljanje uređaja na padinama.

  • Izbjegavajte skretanje na padinama. Ako morate skrenuti, polako skrećite i teški kraj uređaja usmjerite uzbrdo.

  • Svi pokreti na padinama trebaju biti spori i postupni. Nemojte naglo mijenjati brzinu ili smjer.

  • Ako osjećate nelagodu oko upravljanja uređajem na padinama, nemojte to činiti.

  • Pazite na rupe, brazde ili neravnine jer se na neravnom terenu uređaj može prevrnuti. Visoka trava može zakloniti pogled na prepreke.

  • Budite oprezni pri radu na mokrim površinama. Smanjena vučna snaga može uzrokovati klizanje.

  • Procijenite područje rada kako biste provjerili je li tlo dovoljno stabilno za podupiranje uređaja.

  • Budite oprezni pri rukovanju uređajem u blizini sljedećih mjesta:

    • litice

    • jarci

    • nasipi

    • vodene površine

    Ako gusjenica prijeđe preko ruba ili se rub uruši, može doći do naglog prevrtanja uređaja. Održavajte sigurni razmak između uređaja i svih opasnosti.

  • Ako se uređaj počne naginjati, pustite komande i udaljite se od uređaja.

  • Nemojte uklanjati ili dodavati priključke na padini.

  • Nemojte parkirati uređaj na obronku ili padini.

Pokretanje motora

  1. Stavite polugu za gas na pola puta između položaja SPORO i položaja BRZO (Slika 16).

    g251917
  2. Za motore tvrtke Toro učinite sljedeće:

    1. Pomaknite polugu čoka u UKLJUčENI položaj (Slika 16).

      Note: Vruć ili topao motor možda neće zahtijevati upotrebu čoka.

    2. Okrenite ključ u položaj UKLJUčENO (Slika 16). Kad se motor pokrene, pustite ključ.

    3. Postupno pomaknite polugu čoka u ISKLJUčENI položaj (Slika 16). Ako motor zapinje ili zastajkuje, ponovno aktivirajte čok dok se motor ne zagrije.

  3. Za motore tvrtke Kohler okrenite ključ u UKLJUčENI položaj (Slika 16). Kad se motor pokrene, pustite ključ.

  4. Pomaknite polugu za gas na željenu postavku (Slika 16).

    Important: Rad motora pri visokim brzinama dok je hidraulični sustav hladan (tj. kad je temperatura zraka 0 °C ili niža) može dovesti do oštećenja hidrauličnog sustava. Pri pokretanju motora u hladnim uvjetima ostavite motor da radi na srednjem položaju poluge za gas od 2 do 5 minuta prije nego što polugu stavite u položaj BRZO.

    Note: Ako je vanjska temperatura niža od 0 °C, skladištite uređaj u garaži kako bi bio topliji i lakše se pokretao.

Vožnja

Upotrijebite ručice za kontrolu snage da biste pomaknuli uređaj. Što dalje pomaknete ručice za kontrolu snage u bilo kojem smjeru, uređaj će se brže pomicati u tom smjeru. Otpustite ručice za kontrolu snage da biste zaustavili uređaj.

Oprez

Pri vožnji unatrag možete naići na nepomične predmete ili prolaznike i izazvati ozbiljne tjelesne ozljede ili smrt.

Pogledajte iza sebe i provjerite ima li prepreka ili prolaznika te držite ruke na osloncu za ruke.

Poluga za gas regulira brzinu motora, mjerenu u broju okretaja u minuti (o/min). Pomaknite polugu za gas u položaj BRZO za najučinkovitiji rad. Možete upotrebljavati i položaj poluge za gas za rad pri manjoj brzini.

Isključivanje motora

  1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite vodilicu.

  2. Pomaknite polugu za gas u položaj SLOW (Sporo) (Slika 16).

  3. Ako je motor intenzivno radio ili je vruć, pustite ga da radi u praznom hodu 1 minutu prije nego što okrenete ključ u položaj ISKLJUčENO.

    Note: Na taj se način motor lakše ohladi prije isključivanja. U hitnim slučajevima možete odmah ugasiti motor.

  4. Okrenite ključ za paljenje u položaj ISKLJUčENO i izvadite ključ.

    Oprez

    Djeca ili nestručni prolaznici mogli bi zadobiti ozljede ako pokušaju upravljati uređajem.

    Izvadite ključ iz prekidača svaki put kad napuštate uređaj, čak i ako je to samo na nekoliko sekundi.

Kopanje rova

  1. Pokrenite motor, podignite vodilicu, pomaknite polugu za gas u položaj BRZO i pomaknite uređaj do područja koje ćete obrađivati.

    Important: Pričekajte nekoliko minuta da se uređaj zagrije prije kopanja.

  2. Povucite polugu za upravljanje rovokopačem do oslonca za ruke kako biste aktivirali rovokopač.

  3. Bez pomicanja ručica za kontrolu snage polako spustite vodilicu s lancem na tlo do željene dubine.

  4. Kad vodilica bude u tlu pod kutom od 45° do 60°, polako pomaknite uređaj unatrag kako biste povećali rov.

    Note: Brzina se tijekom kopanja automatski smanjuje.

  5. Kad dovršite kopanje, podignite vodilicu iz rova i zaustavite uređaj.

Savjeti za rad

  • Očistite smeće, grane i kamenje s područja rada prije kopanja kako biste spriječili oštećenja uređaja.

  • Uvijek započnite kopanje pri najmanjoj mogućoj brzini vožnje. Povećajte brzinu ako to uvjeti dopuštaju. Ako lanac uspori, smanjite brzinu vožnje kako biste održali što veću brzinu lanca. Nemojte okretati gusjenice tijekom kopanja.

  • Uvijek kopajte pri najvećoj brzini (maksimalna brzina motora).

  • Uvijek kopajte unatrag.

  • Za najbolje rezultate kopajte s lancem pod kutom od 45° do 60°.

  • Brže ćete iskopati rov ako redovito podešavate vodilicu i održavate dubinu.

  • Ako lanac zapne u tlu, obrnite njegov smjer kretanja. Kad se lanac oslobodi, promijenite smjer kretanja lanca i nastavite kopati.

  • Ako želite da rov bude pravilniji, a to nije moguće postići rovokopačem, možete od distributera kupiti ravnalicu. Ravnalica se postavlja na pogonsku glavu rovokopača i zaglađuje površinu rova dok kopate.

  • Za bolju kvalitetu rovova plićih od 61 cm, upotrebljavajte vodilicu od 61 cm.

  • Upotrijebite lanac koji odgovara uvjetima tla u skladu sa sljedećom tablicom:

    Vrsta tlaPreporučena vrsta lanca
    PjeskovitoLanac za zemlju (konfiguracija s dodatnim zupcima za veću brzinu kopanja; obratite se ovlaštenom serviseru)
    Pjeskovita ilovača / ilovača/ glinasta ilovačaLanac za zemlju
    Mokra, ljepljiva glinaLanac za zemlju
    Tvrdo tlo: suha glina i zbijeno tloKombinirani lanac
    Kamenito tlo / šljunakLanac za kamenje

Nakon rada

Sigurnost nakon rada

  • Parkirajte uređaj na ravnoj površini, deaktivirajte hidraulički sustav rovokopača, spustite vodilicu, aktivirajte ručnu kočnicu, isključite motor i izvadite ključ za paljenje. Pričekajte da se svi dijelovi prestanu kretati i pustite da se uređaj ohladi prije podešavanja, servisiranja, čišćenja ili skladištenja.

  • Očistite prljavštinu s priključaka, pogona, prigušivača i motora kako biste spriječili požar. Očistite proliveno ulje ili gorivo.

  • Držite sve dijelove u dobrom radnom stanju i svu opremu zategnutu.

  • Budite oprezni pri utovaru ili istovaru uređaja na prikolicu ili kamion.

Pričvršćivanje uređaja radi transporta

Important: Uređaj nemojte upotrebljavati ili voziti na cesti. Budite oprezni pri utovaru ili istovaru uređaja na prikolicu ili kamion.

  1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite vodilicu.

  2. Ugasite motor i izvadite ključ.

  3. Provucite lance ili trake kroz točke za vezanje/podizanje na prednjoj i stražnjoj strani uređaja kako biste pričvrstili uređaj za prikolicu (Slika 17 i Slika 18). Proučite lokalne pravilnike za informacije o zahtjevima za prikolice i vezanje.

    g251915
    g251916

Podizanje uređaja

Vozilo možete podići tako da koristite točke za vezanje/podizanje kao točke podizanja (Slika 17 i Slika 18).

Održavanje

Note: Odredite lijevu i desnu stranu uređaja s uobičajenog vozačevog položaja.

Oprez

Ako ostavite ključ u prekidaču za paljenje, netko bi slučajno mogao pokrenuti motor i nanijeti vama i prolaznicima teške ozljede.

Izvadite ključ iz prekidača za paljenje i odspojite žice svjećica prije bilo kakvog održavanja. Ostavite žice po strani kako ne bi slučajno dodirnule svjećice.

Sigurnost pri održavanju

  • Parkirajte uređaj na ravnoj površini, deaktivirajte hidraulički sustav rovokopača, spustite vodilicu, aktivirajte ručnu kočnicu, isključite motor i izvadite ključ za paljenje. Pričekajte da se svi dijelovi prestanu kretati i pustite da se uređaj ohladi prije podešavanja, čišćenja, skladištenja ili popravaka.

  • Očistite proliveno ulje ili gorivo.

  • Uređaj nikad ne smije servisirati neosposobljeno osoblje.

  • Po potrebi upotrijebite podmetače za pridržavanje komponenti.

  • Pažljivo otpuštajte pritisak iz komponenti s pohranjenom energijom.

  • Odspojite akumulator prije bilo kakvih popravaka.

  • Držite ruke i noge podalje od pomičnih dijelova. Ako je to moguće, nemojte vršiti podešavanja dok motor radi.

  • Držite sve dijelove u dobrom radnom stanju i svu opremu zategnutu. Zamijenite sve istrošene ili oštećene naljepnice.

  • Nemojte raditi izmjene na sigurnosnim uređajima.

  • Upotrebljavajte isključivo originalne zamjenske dijelove tvrtke Toro.

Preporučeni raspored održavanja

Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
Nakon prvih 5 sati
  • Za motore tvrtke Toro – zamijenite motorno ulje i filtar.
  • Nakon prvih 50 sati
  • Provjerite i podesite napetost gusjenica.
  • Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Podmažite uređaj.(Podmažite odmah nakon svakog pranja.)
  • Provjerite pročistač zraka.
  • Za motore tvrtke Kohler – provjerite razinu motornog ulja.
  • Za motore tvrtke Toro – provjerite razinu motornog ulja.
  • Provjerite stanje gusjenica i očistite ih.
  • Testirajte ručnu kočnicu.
  • Provjerite zupce za kopanje i zamijenite sve istrošene ili oštećene zupce.
  • Provjerite ima li labavih pričvrsnih elemenata.
  • Nakon svake uporabe
  • Uklonite prljavštinu s uređaja.
  • Svakih 25 sati
  • Provjerite razinu elektrolita akumulatora(samo zamjenski akumulatori).
  • Provjerite razinu hidraulične tekućine.
  • Provjerite je li lanac za kopanje prekomjerno istrošen i je li ispravno zategnut.
  • Svakih 40 sati
  • Podmažite kućište rovokopača.
  • Svakih 100 sati
  • Za motore tvrtke Kohler – zamijenite motorno ulje(češće u prašnjavim ili pjeskovitim uvjetima rada).
  • Za motore tvrtke Toro – zamijenite motorno ulje i filtar ulja(češće u prašnjavim ili prljavim uvjetima).
  • Za motore tvrtke Toro – provjerite svjećice.
  • Provjerite i podesite napetost gusjenica.
  • Provjerite ima li na hidrauličnim vodovima curenja, labavih pričvrsnih elemenata, savijenih vodova, labavih montažnih nosača, trošenja, oštećenja zbog vremenskih prilika i kemijskih oštećenja te ih prema potrebi popravite.
  • Svakih 150 sati
  • Za motore tvrtke Kohler – pregledajte vanjski filtar pročistača zraka.
  • Svakih 200 sati
  • Za motore tvrtke Kohler – zamijenite filtar motornog ulja(češće u prašnjavim ili prljavim uvjetima).
  • Za motore tvrtke Toro – provjerite razmak ventila.
  • Za motore tvrtke Toro – zamijenite svjećice.
  • Zamijenite filtar goriva.
  • Zamijenite hidraulični filtar.
  • Svakih 250 sati
  • Provjerite i podmažite kotače.
  • Svakih 300 sati
  • Za motore tvrtke Kohler – zamijenite vanjski filtar pročistača zraka(češće u prašnjavim ili pjeskovitim uvjetima rada).
  • Za motore tvrtke Kohler – pregledajte unutarnji filtar pročistača zraka.
  • Za motore tvrtke Toro – zamijenite filtar zraka(češće u prašnjavim ili prljavim uvjetima).
  • Svakih 400 sati
  • Zamijenite hidrauličnu tekućinu.
  • Svakih 500 sati
  • Za motore tvrtke Kohler – zamijenite ili očistite svjećice i podesite razmak među njima.
  • Svakih 600 sati
  • Za motore tvrtke Kohler – zamijenite unutarnji filtar pročistača zraka.
  • Svakih 1500 sati
  • Zamijenite sva pomična hidraulična crijeva.
  • Godišnje ili prije skladištenja
  • Provjerite i podesite napetost gusjenica.
  • Provjerite i podesite napetost lanca.
  • Popravite oštećenu boju.
  • Important: Za motore tvrtke Kohler pročitajte upute za upotrebu motora za detalje o dodatnim postupcima održavanja.

    Postupci prije održavanja

    Uklanjanje zaštitne ploče

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

      Upozorenje

      Ispod zaštitne ploče nalazi se vratilo koje se okreće dok uređaj radi i u njemu mogu zapeti prsti, ruke, kosa i odjeća, što može uzrokovati teške ozljede, sakaćenje ili smrt.

      Uvijek prije uklanjanja zaštitne ploče isključite motor i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

    3. Redom otpuštajte 3 vijka s pomoću kojih je zaštitna ploča pričvršćena na okvir sve dok se ploča ne odvoji (Slika 19).

      g258957
    4. Pomaknite zaštitnu ploču prema desnoj strani uređaja, a zatim je skinite s vijaka i s uređaja.

    5. Prije pokretanja uređaja postavite zaštitnu ploču tako da je stavite na odgovarajuće mjesto i pritegnete 3 vijka koja ste prethodno otpustili (Slika 19).

    Uklanjanje donjeg štitnika

    Note: Pričvrsni elementi na poklopcima ovog uređaja trebaju ostati na poklopcu nakon uklanjanja. Otpustite sve pričvrsne elemente na svakom poklopcu za nekoliko okreta tako da je poklopac otpušten, ali još uvijek pričvršćen, a zatim ih sve otpustite dok se poklopac ne odvoji. Time se sprječava slučajno uklanjanje vijaka s pričvrsnih elemenata.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Postupno otpuštajte 2 vijka s pomoću kojih je pričvršćen donji štitnik sve dok se štitnik ne odvoji (Slika 20).

      g325558
    4. Povucite štitnik prema natrag i uklonite ga s uređaja.

    5. Da biste postavili štitnik prije upravljanja uređajem, gurnite donji štitnik na uređaj tako da se nalazi na sva 4 jezičca i pričvrstite ga s 2 vijka koja ste prethodno otpustili.

      Note: Možda ćete morati podići donji štitnik kako biste ga postavili na prednje jezičce.

      g325557

    Podmazivanje

    Podmazivanje uređaja

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Podmažite uređaj.(Podmažite odmah nakon svakog pranja.)
  • Vrsta maziva: mazivo opće namjene.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Krpom očistite elemente za podmazivanje.

    4. Prislonite pištolj za mazivo svakom elementu (Slika 22 do Slika 24).

    5. Uštrcajte mazivo u elemente za podmazivanje dok mazivo ne počne curiti iz ležajeva (oko 3 uštrcavanja).

    6. Obrišite višak masti.

    g007821
    g007822
    g007823

    Podmazivanje kućišta rovokopača

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 40 sati
  • Podmažite kućište rovokopača.
  • Vrsta maziva: mazivo opće namjene.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Krpom očistite mazalicu kućišta rovokopača i priključite na nju pištolj za mazivo (Slika 25).

      g008334
    4. Uštrcajte mazivo u mazalicu dok mazivo ne počne curiti iz ventila za mazivo pored mazalice.

    5. Obrišite višak maziva.

    Održavanje motora

    Sigurnost motora

    • Ugasite motor prije provjeravanja ili dodavanja ulja u kućište motora.

    • Nemojte mijenjati postavke regulatora motora ili opterećivati motor prekomjernom brzinom.

    • Držite ruke, noge, lice, odjeću i druge dijelove tijela podalje od prigušivača i drugih vrućih površina.

    Identificiranje motora

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Provjerite pročistač zraka.
  • Na temelju sljedeće slike utvrdite koji motor imate i pročitajte odgovarajući odjeljak o servisiranju u nastavku (Slika 26).

    g252303

    Servisiranje motora tvrtke Kohler

    Servisiranje pročistača zraka

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 150 sati
  • Za motore tvrtke Kohler – pregledajte vanjski filtar pročistača zraka.
  • Svakih 300 sati
  • Za motore tvrtke Kohler – zamijenite vanjski filtar pročistača zraka(češće u prašnjavim ili pjeskovitim uvjetima rada).
  • Za motore tvrtke Kohler – pregledajte unutarnji filtar pročistača zraka.
  • Svakih 600 sati
  • Za motore tvrtke Kohler – zamijenite unutarnji filtar pročistača zraka.
  • Note: Češće provjeravajte filtre ako su radni uvjeti izrazito prašnjavi ili pješčani.

    Uklanjanje filtara

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Otpustite zasune na pročistaču zraka i skinite poklopac ulaza zraka s kućišta pročistača zraka (Slika 27).

    4. Očistite filtar ulaza zraka i poklopac.

    5. Postavite poklopac ulaza zraka i učvrstite ga s pomoću zasuna (Slika 27).

      g012996
    6. Otpustite zasune na pročistaču zraka i skinite poklopac pročistača zraka s kućišta pročistača zraka (Slika 28).

    7. Očistite unutrašnjost pročistača zraka komprimiranim zrakom.

    8. Nježno izvucite vanjski filtar iz kućišta pročistača zraka (Slika 28).

      Note: Izbjegavajte sudaranje filtra sa stranom kućišta.

    9. Uklonite unutarnji filtar samo ako ga namjeravate zamijeniti.

      Important: Nikad ne pokušavajte očistiti unutarnji filtar. Ako je sigurnosni filtar prljav, to znači da je vanjski filtar oštećen. Zamijenite oba filtra.

      g012997

    Pregledavanje filtara

    1. Pregledajte unutarnji filtar. Ako je prljav, zamijenite unutarnji i vanjski filtar.

      Important: Ne pokušavajte očistiti unutarnji filtar. Ako je unutarnji filtar prljav, to znači da je vanjski filtar oštećen.

    2. Provjerite ima li na vanjskom filtru oštećenja tako da ga dobro osvijetlite s vanjske strane i iznutra pregledate. Ako je vanjski filtar prljav, savijen ili oštećen, zamijenite ga.

      Note: Rupe u filtru izgledat će kao svijetle točke. Nemojte čistiti vanjski filtar.

    Postavljanje filtara

    Important: Da biste spriječili oštećenja motora, uvijek radite s postavljenim zračnim filtrima i poklopcem.

    1. Ako postavljate nove filtre, provjerite jesu li oštećeni pri transportu.

      Note: Nemojte upotrebljavati oštećeni filtar.

    2. Ako zamjenjujete unutarnji filtar, pažljivo ga gurnite u kućište filtra (Slika 28).

    3. Pažljivo stavite vanjski filtar preko sigurnosnog filtra (Slika 28).

      Note: Osigurajte da je vanjski filtar u potpunosti sjeo na mjesto tako da pri postavljanju pritisnete njegov vanjski rub.

      Important: Ne pritišćite meki unutarnji dio filtra.

    4. Postavite poklopac pročistača zraka i učvrstite zasune (Slika 27).

    Održavanje motornog ulja

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Za motore tvrtke Kohler – provjerite razinu motornog ulja.
  • Svakih 100 sati
  • Za motore tvrtke Kohler – zamijenite motorno ulje(češće u prašnjavim ili pjeskovitim uvjetima rada).
  • Svakih 200 sati
  • Za motore tvrtke Kohler – zamijenite filtar motornog ulja(češće u prašnjavim ili prljavim uvjetima).
  • Specifikacije motornog ulja

    Kapacitet ulja: sa zamjenom filtra – 1,9 l; bez zamjene filtra – 1,6 l

    Viskoznost: Pogledajte tablicu u nastavku.

    g017552

    Provjera razine motornog ulja

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    g194611

    Zamjena motornog ulja

    1. Pokrenite motor i pustite ga da radi 5 minuta. Time se zagrijava ulje, što će olakšati njegovo istjecanje.

    2. Parkirajte uređaj tako da je odvodna strana nešto niža od suprotne strane kako biste osigurali da se ulje potpuno iscijedi.

    3. Spustite vodilicu i aktivirajte ručnu kočnicu.

    4. Ugasite motor, izvadite ključ i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave prije napuštanja vozačevog položaja.

    5. Zamijenite ulje (Slika 31).

      g261614g032754
    6. Polako ulijte približno 80 % navedenog ulja u otvor za ulijevanje i polako dodajte još ulja kako biste napunili spremnik do oznake Full (Puno) (Slika 32).

      g194610
    7. Pokrenite motor i odvezite uređaj na ravnu površinu.

    8. Ponovno provjerite razinu ulja.

    Zamjena filtra motornog ulja

    1. Iscijedite ulje iz motora; pogledajte Zamjena motornog ulja.

    2. Zamijenite filtar motornog ulja (Slika 33).

      Note: Možete upotrijebiti nastavak za ključ u otvoru prikazanom na Slika 34 kao ključ za filtar ulja.

      g027477
      g261616

      Note: Uvjerite se da brtva filtra ulja dodiruje motor, a potom zakrenite filtar ulja za još ¾ okreta.

    3. Napunite kućište motora novim uljem odgovarajuće vrste; pogledajte Specifikacije motornog ulja.

    Servisiranje svjećica

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 500 sati
  • Za motore tvrtke Kohler – zamijenite ili očistite svjećice i podesite razmak među njima.
  • Prije ugradnje svjećica provjerite je li zračni razmak između središnje i bočnih elektroda ispravan. Za uklanjanje i postavljanje svjećica koristite ključ za svjećicu i alat za podešavanje zazora / mjerni listić kako biste provjerili i prilagodili zračni razmak. Ako je potrebno, postavite nove svjećice.

    Vrsta svjećice: Champion® XC12YC ili ekvivalentna

    Zračni razmak: 0,76 mm

    Uklanjanje svjećica

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Pronađite i uklonite svjećice kako prikazuje Slika 35.

      g252320g027478

    Provjera svjećica

    Important: Nemojte čistiti svjećice. Uvijek zamijenite svjećicu ako je obložena crnim slojem ili ima istrošene elektrode te ako je pokrivena uljem ili napuknuta.

    Ako vidite svijetlosmeđu ili sivu boju na izolatoru, motor ispravno radi. Crni sloj na izolatoru najčešće znači da je pročistač zraka prljav.

    Postavite razmak na 0,75 mm.

    g206628

    Postavljanje svjećica

    g028109

    Servisiranje motora tvrtke Toro

    Servisiranje pročistača zraka

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 300 sati
  • Za motore tvrtke Toro – zamijenite filtar zraka(češće u prašnjavim ili prljavim uvjetima).
  • Uklanjanje filtra

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Otpustite zasune na pročistaču zraka i skinite poklopac pročistača zraka s kućišta pročistača zraka (Slika 38).

      g004318
    4. Očistite unutrašnjost pročistača zraka komprimiranim zrakom.

    5. Nježno izvucite filtar iz kućišta pročistača zraka (Slika 38).

      Note: Izbjegavajte sudaranje filtra sa stranom kućišta.

    Pregledavanje filtra

    Provjerite ima li na filtru oštećenja tako da ga dobro osvijetlite s vanjske strane i iznutra pregledate. Ako je filtar prljav, savijen ili oštećen, zamijenite ga.

    Note: Rupe u filtru izgledat će kao svijetle točke. Nemojte čistiti filtar.

    Postavljanje filtra

    Important: Kako biste spriječili oštećenja motora, uvijek radite s postavljenim zračnim filtrom i poklopcem.

    1. Ako postavljate novi filtar, provjerite je li oštećen pri transportu.

      Note: Nemojte upotrebljavati oštećeni filtar.

    2. Pažljivo umetnite filtar u kućište pročistača zraka (Slika 39).

      Note: Osigurajte da je filtar u potpunosti sjeo na mjesto tako da pri postavljanju pritisnete njegov vanjski rub.

      Important: Ne pritišćite meki unutarnji dio filtra.

    3. Postavite poklopac pročistača zraka i učvrstite zasune (Slika 39).

    Održavanje motornog ulja

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Nakon prvih 5 sati
  • Za motore tvrtke Toro – zamijenite motorno ulje i filtar.
  • Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Za motore tvrtke Toro – provjerite razinu motornog ulja.
  • Svakih 100 sati
  • Za motore tvrtke Toro – zamijenite motorno ulje i filtar ulja(češće u prašnjavim ili prljavim uvjetima).
  • Svakih 200 sati
  • Za motore tvrtke Toro – provjerite razmak ventila.
  • Specifikacije motornog ulja

    Vrsta ulja: Deterdžentno ulje (API servis SF, SG, SH, SJ ili SL)

    Kapacitet kućišta motora: 2,4 l s filtrom ulja

    Viskoznost: Pogledajte tablicu u nastavku.

    g029683

    Provjera razine motornog ulja

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    g194611

    Zamjena motornog uljai filtra ulja

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Iscijedite ulje iz motora (Slika 41).

      g272603g029570
    4. Zamijenite filtar motornog ulja (Slika 42).

      Note: Provjerite dodiruje li brtva filtra ulja motor, a potom zakrenite filtar za još ¾ okreta.

      g027477
    5. Polako ulijte približno 80 % navedenog ulja u otvor za ulijevanje i polako dodajte još ulja kako biste napunili spremnik do oznake Full (Puno) (Slika 43).

      g193530
    6. Odložite iskorišteno ulje u reciklažni centar.

    Servisiranje svjećica

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 100 sati
  • Za motore tvrtke Toro – provjerite svjećice.
  • Svakih 200 sati
  • Za motore tvrtke Toro – zamijenite svjećice.
  • Prije ugradnje svjećice provjerite je li zračni razmak između središnje i bočnih elektroda ispravan. Za uklanjanje i postavljanje svjećice koristite ključ za svjećicu i alat za podešavanje zazora ili mjerni listić kako biste provjerili i prilagodili zračni prostor. Ako je to potrebno, postavite novu svjećicu.

    Tip: Champion® RN9YC ili NGK® BPR6ES

    Zračni prostor: 0,75 mm

    Uklanjanje svjećica

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Pronađite i uklonite svjećice kako prikazuje Slika 33.

      g252453g027478

    Provjera svjećica

    Important: Nemojte čistiti svjećice. Uvijek zamijenite svjećicu ako je obložena crnim slojem ili ima istrošene elektrode te ako je pokrivena uljem ili napuknuta.

    Ako vidite svijetlosmeđu ili sivu boju na izolatoru, motor ispravno radi. Crni sloj na izolatoru najčešće znači da je pročistač zraka prljav.

    Postavite razmak na 0,75 mm.

    g206628

    Postavljanje svjećica

    g273509

    Održavanje sustava goriva

    Opasnost

    U određenim uvjetima gorivo je vrlo zapaljivo i eksplozivno. Požar ili eksplozija uzrokovana gorivom mogu uzrokovati opekline kod vas i drugih ljudi i oštetiti imovinu.

    Za cjelovit popis mjera opreza povezanih s gorivom pogledajte Sigurnost goriva.

    Upotreba zapornog ventila za gorivo

    Zatvorite zaporni ventil za gorivo za potrebe transporta, održavanja i skladištenja. Provjerite je li zaporni ventil za gorivo otvoren prilikom pokretanja motora.

    g252489

    Ispuštanje goriva iz spremnika

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Postavite zaporni ventil za gorivo u zatvoreni položaj (Slika 47).

    4. Stisnite krajeve obujmice za crijevo na strani ventila uz motor i povucite je uz cijev za dovod goriva dalje od ventila (Slika 47).

    5. Povucite cijev za dovod goriva s ventila (Slika 47).

    6. Otvorite zaporni ventil za gorivo i pustite da gorivo iscuri u kanistar za gorivo ili posudu za pražnjenje.

      Note: Ako želite, u ovom trenutku možete zamijeniti filtar goriva; pogledajte Zamjena filtra goriva.

    7. Postavite cijev za dovod goriva na zaporni ventil za gorivo. Povucite obujmicu za crijevo do ventila kako biste učvrstili cijev za dovod goriva.

    8. Obrišite proliveno gorivo.

    Zamjena filtra goriva

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 200 sati
  • Zamijenite filtar goriva.
  • Nikad nemojte postavljati prljavi filtar nakon što ga uklonite iz cijevi za dovod goriva.

    Note: Obratite pažnju na to kako je postavljen filtar goriva kako biste mogli ispravno postaviti novi filtar.

    Note: Obrišite proliveno gorivo.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Okrenite zaporni ventil za gorivo u zatvoreni položaj (Slika 47).

    4. Zamijenite filtar goriva (Slika 48).

      g033082
    5. Okrenite zaporni ventil za gorivo u otvoreni položaj (Slika 47).

    6. Provjerite curi li gorivo i popravite ako je potrebno.

    7. Obrišite proliveno gorivo.

    Održavanje električnog sustava

    Sigurnost električnog sustava

    • Odspojite akumulator prije popravljanja vozila. Prvo odspojite negativni priključak, a zatim pozitivni. Prvo spojite pozitivni priključak, a zatim negativni.

    • Punite akumulator na otvorenom, dobro prozračenom mjestu, daleko od iskri i plamena. Isključite punjač prije spajanja ili odspajanja akumulatora. Nosite zaštitnu odjeću i upotrebljavajte izolirane alate.

    • Akumulatorska kiselina je otrovna i može uzrokovati opekline. Izbjegavajte dodir s kožom, očima i odjećom. Zaštitite lice, oči i odjeću pri radu s akumulatorom.

    • Plinovi iz akumulatora mogu eksplodirati. Držite cigarete, iskre i plamen podalje od akumulatora.

    Servisiranje akumulatora

    Napon: 12 V s 350 A (hladno pokretanje) pri -18 °C.

    Upozorenje

    Priključci akumulatora ili metalni alati mogu uzrokovati kratki spoj s metalnim komponentama vozila i tako izazvati iskrenje. Iskre mogu uzrokovati eksploziju plinova akumulatora i tako dovesti do tjelesnih ozljeda.

    • Pri uklanjanju ili postavljanju akumulatora nemojte dopustiti da priključci akumulatora dođu u dodir s bilo kojim metalnim dijelom vozila.

    • Ne dopustite da dođe do kratkog spoja s metalnim alatima između priključaka akumulatora i metalnih dijelova vozila.

    Uklanjanje akumulatora

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Podignite crnu gumenu kapicu s negativnog kabela. Odspojite negativni kabel akumulatora s negativnog (-) priključka akumulatora (Slika 49).

      g008335
    4. Skinite crvenu kapicu s pozitivnog (crvenog) priključka akumulatora. Zatim uklonite pozitivni (crveni) kabel akumulatora (Slika 49).

    5. Uklonite ploču držača, vijke s kukastom glavom i sigurnosne matice koje pričvršćuju akumulator (Slika 49). Uklonite akumulator.

    Punjenje akumulatora

    Upozorenje

    Punjenje akumulatora stvara plinove koji mogu eksplodirati.

    Nikad nemojte pušiti u blizini akumulatora, a iskre i plamen držite podalje od akumulatora.

    Important: Uvijek držite akumulator napunjen do kraja (specifična težina 1,265). To je posebno važno kako bi se spriječila oštećenja akumulatora na temperaturama ispod 0 °C.

    1. Uklonite akumulator iz vozila; pogledajte Uklanjanje akumulatora.

    2. Punite akumulator 4 do 8 sati brzinom od 3 do 4 A. (Slika 50). Nemojte prepuniti akumulator.

      g003792
    3. Kad se akumulator napuni do kraja, odspojite punjač s utičnice i zatim odspojite kabele punjača s klema (Slika 50).

    Čišćenje akumulatora

    Note: Priključci akumulatora i cijelo kućište akumulatora moraju biti čisti jer se prljav akumulator polako prazni.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Izvadite akumulator iz uređaja; Uklanjanje akumulatora.

    4. Očistite cijelo kućište otopinom vode i sode bikarbone u omjeru 4:1.

    5. Ako je akumulator zahrđao, očistite ga sredstvom za čišćenje akumulatora ili otopinom vode i sode bikarbone u omjeru 4:1.

    6. Isperite akumulator čistom vodom.

    7. Kako biste spriječili koroziju, premažite kabelske konektore i kleme mašću za popravak Grafo 112X (Toro, dio br. 505-47) ili vazelinom.

    8. Postavite akumulator; pogledajte Postavljanje akumulatora.

    Postavljanje akumulatora

    1. S pomoću prethodno uklonjenih pričvrsnih elemenata postavite pozitivni (crveni) kabel akumulatora na pozitivni (+) priključak akumulatora (Slika 49).

    2. Navucite crvenu kapicu na pozitivnu klemu akumulatora.

    3. S pomoću prethodno uklonjenih pričvrsnih elemenata postavite negativni (crni) kabel akumulatora na negativni (-) priključak akumulatora (Slika 49).

    4. Pričvrstite akumulator s pomoću poluge i krilnih matica (Slika 49).

    Important: Pazite da kabeli akumulatora ne dodiruju oštre rubove ili jedan drugoga.

    Servisiranje zamjenskog akumulatora

    Originalni akumulator ne zahtijeva održavanje ni servisiranje. Sljedeći postupci namijenjeni su za servisiranje zamjenskog akumulatora.

    Opasnost

    Elektrolit akumulatora sadrži sumpornu kiselinu koja je smrtonosna ako se proguta i uzrokuje teške opekline.

    • Nemojte piti elektrolit i spriječite dodir s kožom, očima ili odjećom. Nosite zaštitne naočale kako biste zaštitili oči i gumene rukavice za zaštitu ruku.

    • Punite akumulator na mjestima na kojima uvijek ima čiste vode za ispiranje kože.

    Provjera razine elektrolita akumulatora

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 25 sati
  • Provjerite razinu elektrolita akumulatora(samo zamjenski akumulatori).
    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Pogledajte bočnu stranu akumulatora. Elektrolit mora biti napunjen do gornje crte (Slika 51). Razina elektrolita ne smije se spustiti ispod donje crte (Slika 51).

      g000537
    4. Ako je razina elektrolita niska, dodajte potrebnu količinu destilirane vode; pogledajte Dodavanje vode u akumulator.

    Dodavanje vode u akumulator

    Najbolje je dodati vodu u akumulator neposredno prije pokretanja uređaja. To omogućuje temeljito miješanje vode s otopinom elektrolita.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Uklonite akumulator iz vozila; pogledajte Uklanjanje akumulatora.

      Important: Nikad nemojte puniti akumulator destiliranom vodom dok je akumulator u uređaju. Elektrolit bi se mogao izliti na druge dijelove i uzrokovati koroziju.

    4. Očistite gornji dio akumulatora papirnatim ručnikom.

    5. Uklonite čepove otvora za odzračivanje s akumulatora (Slika 51).

    6. Polako ulijevajte destiliranu vodu u svaku ćeliju akumulatora dok razina elektrolita ne dosegne gornju crtu (Slika 51) na kućištu akumulatora.

      Important: Nemojte prepuniti akumulator; elektrolit (sumporna kiselina) može uzrokovati snažnu koroziju i oštetiti šasiju.

    7. Pričekajte 5 do 10 minuta nakon punjenja ćelija akumulatora. Ako je potrebno, ulijevajte destiliranu vodu dok razina elektrolita ne dosegne gornju crtu (Slika 51) na kućištu akumulatora.

    8. Postavite čepove otvora za odzračivanje akumulatora.

    Zamjena osigurača

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Uklonite vijak i pristupnu ploču na desnoj strani uređaja (Slika 52).

      g259092
    4. Zamijenite sve pregorene osigurače (Slika 53).

      g259093
    5. Postavite pristupnu ploču i učvrstite je s pomoću vijka (Slika 52).

    Održavanje pogonskog sustava

    Servisiranje gusjenica

    Čišćenje gusjenica

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Provjerite stanje gusjenica i očistite ih.
  • Redovito provjeravajte postoje li na gusjenicama tragovi prekomjernog trošenja i čistite ih. Ako su gusjenice istrošene, zamijenite ih.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Očistite prljavštinu s gusjenica s pomoću crijeva za vodu ili visokotlačnog mlaza.

    Important: Budite oprezni ako upotrebljavate uređaj za visokotlačno pranje jer može oštetiti naljepnice, motor te električni i hidraulični sustav, a može i isprati mazivo. Čep spremnika za gorivo i čep spremnika za ulje sa šipkom za mjerenje moraju biti čvrsto zatvoreni kako voda ne bi ušla u motor. Držite vodu podalje od električnih dijelova i hidrauličnih ventila.

    Important: U potpunosti očistite kotače i pogonski kotač (Slika 54). Kotači bi se trebali slobodno okretati kad su čisti.

    g007832

    Provjera i podešavanje napetosti gusjenica

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Nakon prvih 50 sati
  • Provjerite i podesite napetost gusjenica.
  • Svakih 100 sati
  • Provjerite i podesite napetost gusjenica.
  • Da biste provjerili napetost pojedine gusjenice, stavite 20,4 kg tereta na gusjenicu na pola puta između prednjeg kotača i pogonskog kotača. Gusjenica bi se trebala saviti najviše 0,6 do 1 cm. U suprotnom podesite napetost gusjenica na sljedeći način:

    g007833
    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Otpustite protumaticu na vijku za zatezanje gusjenice i stezaljke na ručici za zatezanje (Slika 56).

      g007825
    4. Pritegnite vijak za zatezanje na 32,5 do 40 Nm da biste zategnuli gusjenicu (Slika 56).

    5. Pazite da se gusjenica savija manje od 0,6 do 1 cm kad se na dužinu gusjenice postavi teret od 20,6 kg. Prema potrebi podesite moment na vijku za zatezanje.

    6. Pritegnite protumaticu.

    7. Pritegnite vijke za pritezanje na 102 Nm.

    Zamjena gusjenica

    Kad se gusjenice jako istroše, zamijenite ih.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Podignite i poduprite stranu na kojoj ćete raditi tako da je gusjenica 7,6 do 10 cm iznad tla.

    4. Izvucite vijak za zatezanje i protumaticu (Slika 56).

    5. Otpustite vijke za pritezanje (Slika 56).

    6. Gurnite prednji kotač do kraja prema natrag (Slika 57).

      g007835
    7. Počnite skidati gusjenicu s vrha prednjeg kotača uz istovremeno okretanje gusjenice prema naprijed.

      Note: Možda ćete morati skinuti prednji vanjski kotač. Kako biste ga skinuli, skinite prstenasti uskočnik i poklopac sa sredine kotača (Slika 58). Zatim uklonite vijak i brtvu sa sredine kotača i skinite kotač s uređaja.

      g242269
    8. Kad odvojite gusjenicu s kotača, skinite je s uređaja (Slika 57).

    9. Počevši od pogonskog kotača, postavite novu gusjenicu oko kotača tako da zupci gusjenice sjednu između odstojnika na kotaču (Slika 57).

    10. Gurnite gusjenicu ispod i između stražnjeg kotača i srednjih kotača (Slika 57).

    11. Počevši s donje strane prednjeg kotača, postavite gusjenicu oko kotača tako da okrećete gusjenicu prema natrag i utiskujete njezine zupce u kotač.

    12. Ako ste skinuli prednji vanjski kotač, ponovno ga postavite s pomoću vijka i brtve koje ste prethodno uklonili. Pritegnite vijak na 102 Nm i zatim očistite, podmažite i postavite poklopac i prstenasti uskočnik prema uputama u odjeljku Provjera i podmazivanje kotača.

    13. Postavite vijak za zatezanje i protumaticu.

    14. Pritegnite vijak za zatezanje na 32,5 do 40 Nm da biste zategnuli gusjenicu.

    15. Pazite da se gusjenica savija manje od 0,6 do 1 cm kad se na dužinu gusjenice postavi teret od 20,6 kg. Prema potrebi podesite moment na vijku za zatezanje.

    16. Pritegnite protumaticu.

    17. Pritegnite vijke za pritezanje na 102 Nm.

    18. Spustite uređaj na tlo.

    19. Ponovite postupak da biste zamijenili drugu gusjenicu.

    Provjera i podmazivanje kotača

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 250 sati
  • Provjerite i podmažite kotače.
    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Uklonite gusjenice; pogledajte Zamjena gusjenica.

    4. Uklonite prstenasti uskočnik i poklopac s kotača (Slika 59).

      g013416
    5. Provjerite mazivo ispod čepa i oko brtve (Slika 59). Ako je mazivo prljavo, kontaminirano ili nestalo, očistite sve ostatke maziva, zamijenite brtvu i dodajte novo mazivo.

    6. Provjerite okreće li se kotač pravilno na ležaju. Ako se ne okreće, obratite se ovlaštenom serviseru radi zamjene kotača.

    7. Postavite podmazani poklopac kotača na glavu vijka (Slika 59).

    8. Pričvrstite poklopac kotača s pomoću prstenastog uskočnika (Slika 59).

    9. Ponovite korake od 4 do 8 za svih 12 kotača.

    10. Postavite gusjenice; pogledajte Zamjena gusjenica.

    Održavanje kočnica

    Testiranje ručne kočnice

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Testirajte ručnu kočnicu.
    1. Aktivirajte ručnu kočnicu, pogledajte Poluga ručne kočnice.

    2. Pokrenite motor.

    3. Polako pokušajte voziti uređaj prema naprijed ili unatrag.

    4. Ako se uređaj pomakne, obratite se ovlaštenom serviseru.

    Održavanje hidrauličkog sustava

    Sigurnost hidrauličkog sustava

    • Odmah potražite liječničku pomoć ako tekućina uđe pod kožu. Tekućinu pod kožom mora unutar nekoliko sati kirurški ukloniti liječnik.

    • Prije vršenja pritiska na hidraulički sustav provjerite jesu li sva crijeva za hidrauličnu tekućinu u dobrom stanju i jesu li sve hidrauličke veze i spojnice zategnute.

    • Držite ruke i tijelo podalje od rupica ili ubrizgača koji izbacuju hidrauličnu tekućinu pod visokim pritiskom.

    • Nađite mjesta propuštanja hidraulične tekućine pomoću kartona ili papira.

    • Prije obavljanja radova na hidrauličkom sustavu sigurno otpustite sav pritisak u hidrauličkom sustavu.

    Specifikacije hidraulične tekućine

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 100 sati
  • Provjerite ima li na hidrauličnim vodovima curenja, labavih pričvrsnih elemenata, savijenih vodova, labavih montažnih nosača, trošenja, oštećenja zbog vremenskih prilika i kemijskih oštećenja te ih prema potrebi popravite.
  • Svakih 1500 sati
  • Zamijenite sva pomična hidraulična crijeva.
  • Kapacitet hidrauličnog spremnika: 23 l

    Upotrijebite samo 1 od sljedećih tekućina u hidrauličnom sustavu:

    • Tekućina za mjenjač / hidraulična tekućina za traktor Toro Premium (obratite se ovlaštenom serviseru za više informacija)

    • Hidraulična tekućina za produljenje vijeka trajanja Toro PX (obratite se ovlaštenom serviseru za više informacija)

    • Ako nijedna od prethodno navedenih tekućina tvrtke Toro nije dostupna, možete upotrijebiti drugu univerzalnu hidrauličnu tekućinu za traktor (UTHF), no mora se raditi samo o konvencionalnim proizvodima na bazi nafte. Specifikacije moraju biti unutar navedenog raspona za sva sljedeća svojstva materijala, a tekućina treba zadovoljiti navedene industrijske standarde. Provjerite kod svog dobavljača hidraulične tekućine da biste utvrdili ispunjava li tekućina ove specifikacije.

      Note: Toro neće preuzeti odgovornost za štetu uzrokovanu upotrebom neprikladnih zamjenskih tekućina, stoga upotrebljavajte samo proizvode uglednih proizvođača koji će stajati iza svojih preporuka.

      Materijalna svojstva
      Viskoznost, ASTM D445cSt na 40 °C: 55 do 62
      cSt na 100 °C: 9,1 do 9,8
      Indeks viskoznosti, ASTM D2270140 do 152
      Stinište, ASTM D97-37 do -43 °C
      Industrijski standardi
      API GL-4, AGCO Powerfluid 821 XL, Ford New Holland FNHA-2-C-201.00, Kubota UDT, John Deere J20C, Vickers 35VQ25 i Volvo WB-101/BM

      Note: Većina hidrauličnih tekućina je gotovo bezbojna, što otežava uočavanje curenja. Dostupno je crveno bojilo za hidraulično tekućinu u bočicama od 20 ml. Jedna bočica dovoljna je za količinu od 15 do 22 l hidraulične tekućine. Naručite dio br. 44-2500 od svog ovlaštenog servisera.

    Provjeravanje razine hidraulične tekućine

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 25 sati
  • Provjerite razinu hidraulične tekućine.
  • Pogledajte Specifikacije hidraulične tekućine.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Pogledajte stakleni prozorčić na desnoj strani uređaja. Ako ne vidite hidrauličnu tekućinu kroz prozorčić, nastavite s ovim postupkom da biste dodali tekućinu.

      g007808
    4. Uklonite zaštitnu ploču; pogledajte Uklanjanje zaštitne ploče.

    5. Očistite područje oko otvora za ulijevanje hidrauličnog spremnika i uklonite čep i filtar otvora za ulijevanje s pomoću nasadnog ključa (Slika 61).

      g007839
    6. Ako je razina niska, dolijevajte tekućinu sve dok ne postane vidljiva kroz prozorčić.

    7. Postavite čep i filtar na otvor za ulijevanje te pritegnite vijak na vrhu na 13 do 15,5 Nm.

    8. Postavite zaštitnu ploču; pogledajte Uklanjanje zaštitne ploče.

    Zamjena hidrauličnog filtra

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 200 sati
  • Zamijenite hidraulični filtar.
    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Uklonite zaštitnu ploču; pogledajte Uklanjanje zaštitne ploče.

    4. Uklonite i bacite stari filtar (Slika 62).

      g007839
    5. Postavite zamjenski hidraulični filtar i čep otvora za punjenje (Slika 62) te pritegnite vijak na vrhu na 13 do 15,5 Nm.

    6. Očistite prolivenu tekućinu.

    7. Postavite gornji poklopac.

    Zamjena hidraulične tekućine

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 400 sati
  • Zamijenite hidrauličnu tekućinu.
    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Pričekajte da se uređaj u potpunosti ohladi.

    4. Podignite uređaj i poduprite ga podmetačima koji odgovaraju njegovoj težini.

    5. Uklonite zaštitnu ploču; pogledajte Uklanjanje zaštitne ploče.

    6. Uklonite donji štitnik; pogledajte Uklanjanje donjeg štitnika.

    7. Uklonite čep i filtar otvora za punjenje hidrauličnog spremnika (Slika 62).

    8. Stavite posudu za pražnjenje od najmanje 37,8 l ispod otvora za ispust.

    9. Skinite čep otvora za ispust i pustite da se hidraulična tekućina isprazni u posudu (Slika 63).

      g325556
    10. Kad završite, vratite čep na otvor.

      Note: Odložite iskorišteno ulje u ovlašteni reciklažni centar.

    11. Napunite hidraulični spremnik hidrauličnom tekućinom; pogledajte Specifikacije hidraulične tekućine.

    12. Postavite hidraulični filtar i čep otvora za punjenje (Slika 62) te pritegnite vijak na vrhu na 13 do 15,5 Nm.

    13. Pokrenite motor i pustite ga da radi nekoliko minuta.

    14. Ugasite motor.

    15. Provjerite razinu hidraulične tekućine i dodajte tekućine ako je potrebno; pogledajte Provjeravanje razine hidraulične tekućine.

    16. Očistite prolivenu tekućinu.

    17. Postavite gornji poklopac i donji štitnik.

    18. Spustite uređaj.

    Održavanje rovokopača

    Zamjena zubaca za kopanje

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Provjerite zupce za kopanje i zamijenite sve istrošene ili oštećene zupce.
  • Zbog visoke razine trošenja zubaca za kopanje treba ih redovito zamjenjivati.

    Da biste zamijenili zubac, uklonite vijke koji ga drže i uklonite zubac, a zatim postavite novi zubac na isto mjesto. Pritegnite vijke koji drže zupce na 37 do 45 Nm.

    Provjera i podešavanje lanca za kopanje i vodilice

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Svakih 25 sati
  • Provjerite je li lanac za kopanje prekomjerno istrošen i je li ispravno zategnut.
    • Pregledajte sve karike u lancu kako biste provjerili jesu li istrošene, npr. mogu li i dalje držati zupce.

    • Provjerite istrošenost donjeg dijela vodilice.

    • Dok je vodilica rovokopača paralelna s tlom, razmak između donjeg dijela vodilice i gornje površine donjeg dijela lanca mora iznositi od 3,8 do 6,3 cm. U suprotnom podesite napetost lanca.

      Important: Nemojte prejako zategnuti lanac. Prekomjerna napetost lanca može uzrokovati oštećenja pogonskih dijelova.

    Kako biste zamijenili istrošen lanac, okrenuli ili zamijenili istrošenu vodilicu ili podesili napetost lanca, pratite sljedeće korake:

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite vodilicu.

    2. Ugasite motor i izvadite ključ.

    3. Ako mijenjate lanac ili vodilicu ili okrećete vodilicu, učinite sljedeće:

      1. Uklonite 2 vijka koja pričvršćuju vodilicu na krak rovokopača (Slika 63).

        g287009
      2. Otpustite protumaticu vijka za podešavanje na vodilici.

      3. Otpustite vijak za podešavanje tako da možete skinuti lanac s vodilice.

      4. Skinite lanac s pogonskog lančanika.

      5. Ako je potrebna zamjena lanca, uklonite vijak i maticu koji drže svrdlo za izbacivanje zemlje te skinite svrdlo i lanac s uređaja.

      6. Skinite vodilicu i okrenite je tako da donja strana bude gore (ili je zamijenite ako ste je već jednom okrenuli), a zatim je ponovno postavite.

      7. Zamijenite matice, vijke i podloške koji pričvršćuju vodilicu.

      8. Ako postavljate novi lanac, spojite karike tako da u lanac utisnete ili čekićem udarite svornjak s poprečnim provrtom koji se isporučuje s lancem, a zatim učvrstite svornjak s pomoću rascjepke koja se također isporučuje s lancem.

        Important: Kako biste spriječili savijanje karika lanca, stavite blokove ispod i između karika dok udarate svornjak.

      9. Postavite lanac preko pogonskog lančanika i prednjeg kotura.

      10. Ako ste skinuli svrdlo za izbacivanje zemlje, ponovno ga postavite s pomoću vijka i matice koje ste prethodno uklonili. Pritegnite vijak i maticu na 102 Nm.

      11. Preskočite na korak 6 kako biste dovršili podešavanje.

    4. Otpustite 2 vijka i matice koji pričvršćuju vodilicu na krak.

    5. Otpustite protumaticu koja drži vijak za podešavanje.

    6. Navijte ili odvijte vijak za podešavanje koliko je potrebno za postizanje željene napetosti.

    7. Pritegnite protumaticu.

    8. Pritegnite 2 vijka i matice koji učvršćuju vodilicu na 183 do 223 Nm.

    Zamjena pogonskog lančanika

    Pogonski lančanik s vremenom se troši, osobito ako se upotrebljava na pjeskovitom ili glinastom tlu. Kad se to dogodi, lanac za kopanje počinje proklizavati. Ako lanac proklizava, zamijenite pogonski lančanik na sljedeći način:

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini i aktivirajte ručnu kočnicu

    2. Podignite rovokopač desetak centimetara od tla.

    3. Ugasite motor i izvadite ključ.

    4. Uklonite svrdlo za izbacivanje zemlje (Slika 65).

      g007842
    5. Otpustite 2 vijka i matice koji pričvršćuju vodilicu na krak.

    6. Otpustite protumaticu vijka za podešavanje na vodilici.

    7. Otpustite vijak za podešavanje tako da možete skinuti lanac s vodilice.

    8. Skinite lanac s pogonskog lančanika.

    9. Uklonite 6 vijaka koji učvršćuju pogonski lančanik (Slika 65).

    10. Skinite i bacite pogonski lančanik (Slika 65).

    11. Očistite pričvrsnu površinu lančanika na uređaju (Slika 65).

    12. Stavite novi lančanik na osovinu (Slika 65).

      Important: Strelica na prednjoj strani lančanika trebala bi biti vidljiva s desne strane uređaja i biti okrenuta u smjeru kazaljki na satu; ako nije, okrenite lančanik.

    13. Rukom navijte do kraja 6 vijaka u lančanik (Slika 65).

    14. Postepeno pritežite vijke na lančaniku dok svi vijci ne budu pritegnuti na 129 do 155 Nm.

      Important: Prvo postupno do pola navijte svih 6 vijaka i zatim ih sve redom pritegnite do kraja moment ključem.

    15. Omotajte lanac oko pogonskog vratila svrdla i pogonskog lančanika tako da zupci na gornjoj strani lanca budu usmjereni prema gore.

    16. Postavite gornji dio lanca na vodilicu rovokopača, a zatim omotajte lanac oko kotura na kraju vodilice.

    17. Navijte vijak za podešavanje u vodilicu tako da između vodilice i donjeg dijela lanca ostane od 3,8 do 6,3 cm razmaka.

    18. Navijte protumaticu na vijak za podešavanje i čvrsto je pritegnite uz vodilicu.

    19. Pritegnite 2 vijka i matice koji učvršćuju vodilicu na 183 do 223 Nm.

    20. Postavite svrdlo za izbacivanje zemlje s pomoću vijka i matice koje ste prethodno uklonili.

      Note: Pritegnite vijak i maticu na 102 Nm.

    Čišćenje

    Uklanjanje prljavštine s uređaja

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Nakon svake uporabe
  • Uklonite prljavštinu s uređaja.
  • Important: Budite oprezni ako upotrebljavate uređaj za visokotlačno pranje jer može oštetiti naljepnice, motor te električni i hidraulični sustav, a može i isprati mazivo. Čep spremnika za gorivo i čep spremnika za ulje sa šipkom za mjerenje moraju biti čvrsto zatvoreni kako voda ne bi ušla u motor. Držite vodu podalje od električnih dijelova i hidrauličnih ventila.

    Important: Upravljanje uređajem sa začepljenim filtrima, prljavim ili začepljenim rashladnim rebrima i/ili bez obloga ventilatora uzrokuje oštećenja motora uslijed pregrijavanja.

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji) i spustite vodilicu.

    2. Isključite motor, izvadite ključ i pričekajte da se motor ohladi.

    3. Obrišite prljavštinu s pročistača zraka.

    4. Četkom ili puhalom očistite nakupine prljavštine na motoru i prigušivaču.

      Important: Preporučuje se ispuhivanje prljavštine umjesto ispiranja. Ako upotrebljavate vodu, držite je podalje od električnih dijelova i hidrauličnih ventila. Nemojte čistiti motor uređajem za visokotlačno pranje.

    5. Očistite prljavštinu s hladnjaka ulja.

    Skladištenje

    1. Parkirajte uređaj na ravnoj površini, aktivirajte ručnu kočnicu i spustite vodilicu.

    2. Isključite motor, izvadite ključ i pričekajte da se motor ohladi.

    3. Uklonite blato i nečistoću s vanjskih dijelova čitavog uređaja, posebno s motora. Očistite blato i otpatke s vanjske strane rashladnih rebara glave cilindra motora i kućišta ventilatora.

      Important: Možete prati uređaj s pomoću blagog deterdženta i vode. Nemojte prati uređaj uređajem za visokotlačno pranje. Nemojte koristiti prekomjerne količine vode, osobito u blizini upravljačke ploče, hidrauličnih pumpi i motora.

    4. Servisirajte pročistač zraka; pogledajte Održavanje motora.

    5. Podmažite uređaj; pogledajte Podmazivanje.

    6. Promijenite ulje u kućištu motora; pogledajte Održavanje motora.

    7. Uklonite svjećicu i provjerite u kakvom je stanju; pogledajte Održavanje motora.

    8. Ako uređaj skladištite dulje od 30 dana, pripremite ga na sljedeći način:

      1. Dodajte stabilizator/konzervans svježem gorivu u spremniku. Slijedite upute za miješanje proizvođača stabilizatora goriva. Nemojte koristiti stabilizator na bazi alkohola (etanol ili metanol).

      2. Pokrenite motor na 5 minuta kako bi se stabilizator goriva proširio sustavom goriva.

      3. Isključite motor, pričekajte da se ohladi i ispraznite spremnik za gorivo s pomoću sifonske pumpe.

      4. Pokrenite motor i pustite ga da radi dok se ne ugasi.

      5. Aktivirajte čok.

      6. Pokrenite motor i pustite da radi sve dok ga ne možete ponovno pokrenuti.

      7. Pravilno zbrinite gorivo. Reciklirajte u skladu s lokalnim propisima.

      Important: Ne skladištite gorivo koje sadrži stabilizator/konzervans dulje od vremena koje preporučuje proizvođač stabilizatora goriva.

    9. Nakon što uklonite svjećicu iz motora, ulijte dvije žlice motornog ulja u otvor svjećice.

    10. Postavite krpu na otvor svjećice da biste spriječili prskanje ulja, a zatim s pomoću startera ili ručice za ručno pokretanje pokrenite motor da biste rasporedili ulje unutar cilindra.

    11. Postavite svjećicu, ali nemojte spojiti žicu na svjećicu.

    12. Napunite akumulator; pogledajte Punjenje akumulatora.

    13. Provjerite i podesite napetost gusjenica; pogledajte Provjera i podešavanje napetosti gusjenica.

    14. Provjerite i podesite napetost lanca za kopanje; pogledajte Provjera i podešavanje lanca za kopanje i vodilice.

    15. Provjerite i pritegnite sve pričvrsne elemente. Popravite ili zamijenite sve oštećene dijelove.

    16. Ogrebane ili gole metalne površine obojite bojom od ovlaštenog servisera.

    17. Čuvajte uređaj u čistoj, suhoj garaži ili skladišnom prostoru. Izvadite ključ iz prekidača za paljenje i držite ga na mjestu koje nećete zaboraviti.

    18. Pokrijte uređaj kako biste ga zaštitili i održali čistim.

    Otklanjanje pogrešaka

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Starter se ne može pokrenuti.
    1. Akumulator je ispražnjen.
    2. Električni spojevi su zahrđali ili su otpušteni.
    3. Oštećeni su relej ili prekidač.
    1. Napunite akumulator ili ga zamijenite.
    2. Provjerite imaju li električni spojevi dobar kontakt.
    3. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    Motor se ne pokreće, teško se pokreće ili se zaustavlja tijekom rada.
    1. Spremnik za gorivo je prazan.
    2. Zatvoren je zaporni ventil za gorivo.
    3. Kontrole nisu u neutralnom položaju.
    4. Čok nije aktiviran.
    5. Pročistač zraka je prljav.
    6. Žica svjećice je neučvršćena ili odspojena.
    7. Svjećica je oštećena, prljava ili je razmak netočan.
    8. U sustavu za gorivo nalaze se nečistoće, voda ili ustajalo gorivo.
    1. Napunite spremnik svježim gorivom.
    2. Otvorite zaporni ventil za gorivo.
    3. Pomaknite kontrole u neutralni položaj.
    4. Pomaknite polugu čoka u krajnji prednji položaj.
    5. Očistite ili zamijenite elemente pročistača zraka.
    6. Spojite žicu na svjećicu.
    7. Postavite novu svjećicu s ispravnim razmakom.
    8. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    Motor gubi snagu.
    1. Opterećenje motora je preveliko.
    2. Pročistač zraka je prljav.
    3. Razina ulja u kućištu motora je niska.
    4. Rashladna rebra i prolazi za zrak ispod kućišta ventilatora motora su začepljeni.
    5. Svjećica je oštećena, prljava ili je razmak netočan.
    6. U sustavu za gorivo nalaze se nečistoće, voda ili ustajalo gorivo.
    1. Smanjite brzinu.
    2. Očistite ili zamijenite elemente pročistača zraka.
    3. Provjerite i dodajte ulje u kućište motora.
    4. Uklonite začepljenje iz rashladnih rebara i prolaza za zrak.
    5. Postavite novu svjećicu s ispravnim razmakom.
    6. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    Motor se pregrijava.
    1. Opterećenje motora je preveliko.
    2. Razina ulja u kućištu motora je niska.
    3. Rashladna rebra i prolazi za zrak ispod kućišta ventilatora motora su začepljeni.
    1. Smanjite brzinu.
    2. Provjerite i dodajte ulje u kućište motora.
    3. Uklonite začepljenje iz rashladnih rebara i prolaza za zrak.
    Uređaj proizvodi neobične vibracije.
    1. Pričvrsni vijci motora nisu zategnuti.
    1. Pritegnite pričvrsne vijke motora.
    Uređaj ne vozi.
    1. Aktivirana je ručna kočnica.
    2. Razina hidraulične tekućine je niska.
    3. Ventili za vuču su otvoreni.
    4. Oštećen je hidraulični sustav.
    1. Deaktivirajte ručnu kočnicu.
    2. Provjerite razinu hidraulične tekućine i dodajte je.
    3. Zatvorite ventile za vuču.
    4. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    Lanac se ne okreće.
    1. U korijenu zupca pogonskog lančanika nakupio se pijesak ili otpad.
    2. Lanac za kopanje prejako je zategnut.
    3. Ležaj na vrhu vodilice rovokopača je neispravan.
    4. Pogonski sustav rovokopača je oštećen.
    5. Hidraulički sustav je začepljen, onečišćen ili oštećen.
    1. Pokrenite lanac unatrag i zatim smanjite napetost lanca.
    2. Podesite napetost lanca za kopanje.
    3. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    4. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    5. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    Rovokopač ne kopa dovoljno brzo.
    1. Zupci za kopanje su istrošeni.
    2. Upotrebljavate pogrešan lanac za vrstu tla.
    3. Hidraulički sustav je pregrijan.
    4. Hidraulički sustav je začepljen, onečišćen ili oštećen.
    1. Zamijenite zupce za kopanje.
    2. Procijenite vrstu tla i zamijenite lanac ako je potrebno.
    3. Isključite uređaj i pustite sustav da se ohladi.
    4. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    Svijetli indikator kvara (samo uređaji tvrtke Kohler).
    1. Temperatura motora je previsoka.
    2. Gorivo u spremniku za gorivo je staro.
    3. Zaporni ventil za gorivo nije do kraja otvoren.
    4. Pročistač zraka je prljav.
    5. Akumulator nije napunjen.
    6. Upotrebljavate pogrešne filtre za gorivo ili su filtri prljavi.
    7. Spojevi na senzorima elektroničke upravljačke jedinice i na ubrizgačima goriva nisu dobro učvršćeni.
    8. Akumulator ima nizak napon.
    9. Osigurač je pregorio.
    1. Isključite motor i pustite da se ohladi.
    2. Ulijte novo gorivo.
    3. Otvorite zaporni ventil za gorivo.
    4. Pročistač zraka i predfiltar moraju biti čisti. Zamijenite ih ako je potrebno.
    5. Napunite ili zamijenite akumulator.
    6. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    7. Obratite se ovlaštenom serviseru.
    8. Provjerite je li akumulator napunjen do kraja.
    9. Provjerite i zamijenite sve pregorene osigurače.