Uvod

Priključak za pročešljavanje travnjaka postavlja se na uređaj i namijenjen je profesionalnim rukovateljima za komercijalnu primjenu. Prvenstveno je namijenjen za pročešljavanje dobro održavanih travnjaka u parkovima i na golf-terenima, sportskim terenima i komercijalnim terenima. Upotreba ovog proizvoda u bilo koju drugu svrhu osim one za koju je namijenjen može biti opasna za vas i prolaznike.

Pažljivo pročitajte ove informacije kako biste naučili ispravno upravljati uređajem i održavati ga te kako biste izbjegli tjelesne ozljede i oštećenja uređaja. Odgovorni ste za ispravno i sigurno upravljanje uređajem.

Na internetskoj stranici tvrtke Toro www.Toro.com možete dobiti informacije o sigurnosti uređaja, materijale za obuku rukovatelja, informacije o dodatnoj opremi, pomoć pri nalaženju distributera ili možete registrirati uređaj.

Ako vam je potreban servis, originalni dijelovi proizvođača Toro ili dodatne informacije, obratite se ovlaštenom serviseru ili službi za korisnike tvrtke Toro i pripremite broj modela i serijski broj svog uređaja. Slika 1 prikazuje lokaciju broja modela i serijskog broja na uređaju. Upišite brojeve na za to predviđeno mjesto.

Important: S pomoću mobilnog uređaja možete skenirati QR kod (ako postoji) na pločici sa serijskim brojem kako biste pristupili podacima o jamstvu i dijelovima te ostalim informacijama o proizvodu.

g272197

U ovom su priručniku navedene moguće opasnosti i sigurnosne poruke označene simbolom sigurnosnog upozorenja (Slika 2), koji upućuje na opasnost od teških ozljeda ili smrti u slučaju nepridržavanja preporučenih mjera opreza.

g000502

U priručniku se informacije ističu dvjema riječima. Riječ Važno upućuje na posebne mehaničke informacije, a riječ Napomena na opće informacije na koje treba obratiti posebnu pažnju.

Ovaj je uređaj u skladu sa svim relevantnim direktivama EU-a. Za više detalja pogledajte Izjavu o ugradnji na kraju ove publikacije.

Sigurnost

Ovaj je uređaj izrađen u skladu sa zahtjevima normi EN ISO 5395 i ANSI B71.4:2017 nakon dovršetka postupaka postavljanja.

  • Prije rukovanja priključkom za pročešljavanje travnjaka s razumijevanjem pročitajte i slijedite sve Upute za upotrebu uređaja i priključka.

  • Nikad ne dopuštajte djeci da upravljaju glavnim uređajem ili priključcima za pročešljavanje. Nemojte dopustiti odraslim osobama da upravljaju uređajem ili priključcima bez detaljnih uputa. Uređajem i priključcima smiju upravljati samo osposobljeni rukovatelji koji su pročitali ove upute za upotrebu.

  • Nikad ne upravljajte priključcima za pročešljavanje travnjaka ako ste bolesni, umorni ili pod utjecajem droga ili alkohola.

  • Moraju biti postavljeni svi štitnici i sigurnosni uređaji. Ako neki od štitnika, sigurnosnih uređaja ili naljepnica nedostaju ili ako je neka od naljepnica nečitljiva, popravite ih ili zamijenite prije upravljanja uređajem. Također, pritegnite sve labave svornjake, matice i vijke kako biste osigurali da je priključak za pročešljavanje travnjaka siguran za rad.

  • Uvijek nosite čvrstu obuću otpornu na proklizavanje. Zavežite kosu ako je duga. Nemojte nositi široku odjeću ili nakit. Preporučuje se nošenje zaštitnih naočala i zaštitnih cipela, a u nekim je slučajevima obvezno u skladu s lokalnim pravilnicima i propisima o osiguranju.

  • Uklonite sav otpad i druge predmete koje bi priključak za pročešljavanje travnjaka mogao odbaciti. Osigurajte da svi prolaznici budu izvan područja rada uređaja.

  • Ako priključak za pročešljavanje travnjaka udari o tvrdi predmet ili ako uređaj neuobičajeno vibrira, ugasite motor. Provjerite ima li na priključku oštećenih dijelova. Prije pokretanja priključka i upravljanja njime popravite sva oštećenja.

  • Spustite priključak za pročešljavanje na tlo i izvadite ključ iz prekidača za paljenje svaki put kad ostavljate uređaj bez nadzora.

  • Držite svu opremu zategnutom kako biste osigurali da je priključak za pročešljavanje siguran za rad.

  • Izvadite ključ iz prekidača za paljenje kako netko ne bi slučajno pokrenuo motor tijekom servisiranja, podešavanja ili skladištenja uređaja.

  • Održavajte uređaj isključivo kako je navedeno u ovim uputama. Ako su potrebni veći popravci ili pomoć, kontaktirajte ovlaštenog distributera tvrtke Toro.

  • Kako biste osigurali optimalnu učinkovitost i daljnju primjenjivost certifikata o sigurnosti uređaja, upotrebljavajte samo originalne zamjenske dijelove i dodatnu opremu tvrtke Toro. Zamjenski dijelovi i dodatni pribor drugih proizvođača mogu biti opasni, a njihova uporaba može poništiti jamstvo.

Opće informacije o sigurnosti

Ovaj uređaj može amputirati ruke i stopala. Uvijek se pridržavajte svih sigurnosnih uputa kako biste izbjegli teške tjelesne ozljede.

  • Prije pokretanja uređaja s razumijevanjem pročitajte ove Upute za upotrebu.

  • Pozorno upravljajte uređajem. Ne bavite se aktivnostima koje vas ometaju; u suprotnom može doći do ozljeda ili oštećenja imovine.

  • Ne približavajte ruke ili noge pomičnim dijelovima uređaja.

  • Ne upravljajte uređajem ako na njemu nisu postavljeni svi štitovi i drugi zaštitni uređaji koji ispravno rade.

  • Ne približavajte se otvorima izbacivača.

  • Osigurajte da prolaznici i djeca budu izvan područja rada uređaja. Nikad ne dopuštajte djeci da upravljaju uređajem.

  • Prije nego što napustite položaj rukovatelja, učinite sljedeće:

    • Parkirajte kosilicu na ravnoj površini.

    • Spustite jedinicu/jedinice za rezanje.

    • Isključite pogone.

    • Aktivirajte ručnu kočnicu (ako postoji).

    • Ugasite motor i izvadite ključ.

    • Pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

Neispravna upotreba ili održavanje ovog uređaja može dovesti do ozljeda. Kako biste smanjili mogućnost ozljeda, pridržavajte se ovih sigurnosnih uputa i uvijek obraćajte pažnju na simbol sigurnosnog upozorenja Graphic, koji označava Oprez, Upozorenje ili Opasnost – upute za osobnu sigurnost. Nepridržavanje uputa može dovesti do tjelesnih ozljeda ili smrti.

Sigurnost rada s jedinicom za rezanje

  • Jedinica za rezanje potpuno je funkcionalna samo ako je postavljena na glavni uređaj. Za potpune informacije o sigurnoj upotrebi uređaja pažljivo pročitajte Upute za upotrebu.

  • Zaustavite uređaj, izvadite ključ (ako postoji) i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave prije nego što pregledate priključak nakon sudara sa stranim tijelom ili ako uređaj proizvodi neobične vibracije. Izvršite sve potrebne popravke prije nastavka rada.

  • Držite sve dijelove u dobrom radnom stanju i svu opremu zategnutu. Zamijenite sve istrošene ili oštećene naljepnice.

  • Upotrebljavajte samo dodatnu opremu, priključke i zamjenske dijelove koje je odobrio Toro.

Sigurnost noževa

Istrošeni ili oštećeni noževi mogu se slomiti i komadići noža mogli bi biti odbačeni prema vama ili prolaznicima te tako uzrokovati teške tjelesne ozljede ili smrt.

  • Povremeno provjerite jesu li noževi istrošeni ili oštećeni.

  • Budite oprezni pri pregledavanju noževa. Pri održavanju noževa budite oprezni i zamotajte noževe ili nosite rukavice. Nikad ne ravnajte ili varite noževe, samo ih mijenjajte ili oštrite.

  • Budite oprezni s kosilicama s višestrukim noževima jer okretanje jednog noža može uzrokovati okretanje drugih noževa.

Sigurnosne naljepnice i naljepnice s uputama

Graphic

Sigurnosne naljepnice i upute lako su vidljive korisniku i nalaze se blizu svih područja potencijalne opasnosti. Zamijenite sve naljepnice koje su oštećene ili otpale.

decal137-9706

Postavljanje

Postavljanje prednjeg valjka

Priključak za pročešljavanje travnjaka isporučuje se bez prednjeg valjka. Postavite valjak s pomoću nepričvršćenih dijelova koje ste dobili s priključkom i prema uputama koje ste dobili uz valjak.

Podešavanje noževa priključka za pročešljavanje na pozitivnu razinu (iznad tla)

  1. Stavite priključak za pročešljavanje travnjaka na ravnu površinu.

  2. Stavite šipku za podešavanje na željenu visinu noževa iznad tla ispod svakog kraja priključka za pročešljavanje (Slika 3).

    g016700
  3. Otpustite oba vijka za podešavanje visine košnje dok je stražnji valjak u dodiru s tlom.

  4. Podešavajte visinu košnje dok oba kraja prednjeg valjka ne budu u dodiru s tlom.

  5. S pomoću lista papira provjerite dodiruje li valjak tlo s obje strane.

  6. Pritegnite obje sigurnosne matice ručice za podešavanje visine košnje.

Podešavanje noževa priključka za pročešljavanje na negativnu razinu (ispod tla)

Note: Preporučena negativna postavka prodiranja noževa u tlo iznosi najviše 5 mm.

  1. Stavite priključak za pročešljavanje travnjaka na ravnu površinu.

  2. Stavite 2 šipke za podešavanje na željenu dubinu prodiranja noževa u tlo ispod prednjeg i stražnjeg valjka priključka.

    Note: Noževi priključka ne smiju dodirivati šipke za podešavanje.

    g379284
  3. Otpustite prirubnu maticu na sklopu valjaka.

  4. Okrenite vijak za podešavanje na svakom nosaču za visinu košnje tako da noževi priključka dodiruju tlo s obje strane.

    Note: Kako se noževi priključka budu trošili, smanjit će se promjer sklopa i promijeniti postavka dubine. Redovito provjeravajte je li postavka dubine ispravna.

  5. Pritegnite obje prirubne matice za podešavanje visine košnje.

Postavljanje priključka za pročešljavanje travnjaka

Upute za postavljanje priključka na uređaj potražite u Uputama za upotrebu uređaja.

Important: Ako podesite priključak na negativnu razinu, pazite da ne dođe u dodir s betonskim ili asfaltnim površinama. U suprotnom može doći do oštećenja noževa priključka.

Postavljanje električnog protuutega

Note: Ako se priključak postavi na uređaj s električnim motorima valjaka, morate postojećem protuutegu dodati električni protuuteg.

Pričvrstite električni protuuteg za postojeći protuuteg s pomoću 2 vijka kako je prikazano na Slika 5.

g036342

Pregled proizvoda

Kompatibilnost uređajaPriključak se postavlja na uređaje Greensmaster iz serija 3300 i 3400.
Visina košnjeDubina pročešljavanja podešava se na prednjoj strani valjka s pomoću 2 okomita vijka i 2 prirubne matice.
Raspon visine košnjeRaspon visine košnje iznosi od 4,78 mm ispod razine tla do 6,35 mm iznad razne tla.
Ležajevi valjakaDva duboka zabrtvljena kuglična ležaja od nehrđajućeg čelika.
ValjciStražnji valjak ima promjer od 5,1 cm i izrađen je od čelika.
Štitnik za travuNepodesivi štitnik s podesivom šipkom za poboljšanje izbacivanja trave u mokrim uvjetima.
ProtuutegUteg od lijevanog željeza postavljen nasuprot pogonskog motora radi održavanja ravnoteže priključka za pročešljavanje.
Neto težina33 kg

Priključci/dodatna oprema

Dostupan je niz priključaka i dodatne opreme za poboljšavanje i proširivanje mogućnosti uređaja koje je odobrila tvrtka Toro. Obratite se ovlaštenom serviseru ili distributeru ili posjetite stranicu www.Toro.com za popis svih odobrenih priključaka i dodatne opreme.

Kako biste osigurali optimalnu učinkovitost i daljnju primjenjivost certifikata o sigurnosti uređaja, upotrebljavajte samo originalne zamjenske dijelove i dodatnu opremu tvrtke Toro. Zamjenski dijelovi i dodatni pribor drugih proizvođača mogu biti opasni, a njihova uporaba može poništiti jamstvo.

Održavanje

Note: Odredite lijevu i desnu stranu uređaja s uobičajenog vozačevog položaja.

Rastavljanje sklopa noževa priključka za pročešljavanje

Postavljeni karbidni noževi

Rastavite sklop noževa priključka svaki put kad mijenjate noževe ili ležajeve.

  1. S pomoću škripca učvrstite protumaticu na kraju sklopa zajedno s podloškom.

    Note: Nemojte ukloniti podlošku ili maticu s te strane sklopa.

  2. Uklonite šesterokutni vijak, ležaj i brtveni prsten.

  3. S druge strane osovine uklonite umetak s lijevim navojem.

    Oprez

    Noževi su vrlo oštri i mogu imati izbočine koje uzrokuju posjekline ruku.

    Nosite rukavice i budite oprezni pri uklanjanju noževa s osovine.

  4. Uklonite ležaj, brtveni prsten, noževe i odstojnike. Očistite i podmažite osovinu tankim slojem maziva kako biste olakšali sastavljanje.

    g379710
  5. Pri sastavljanju sklopa noževa priključka nanesite sredstvo za fiksiranje srednje jačine (kao što je plavi Loctite 243) na navoje umetka, šesterokutnog vijka i protumatice.

    Important: Redoslijed rastavljanja vrlo je važan. Nemojte mijenjati usmjerenje noževa pri rastavljanju ili njihov redoslijed pri sastavljanju. Obratite pažnju na referentnu rupicu na svakom nožu. Svrha je tih rupica pri sastavljanju omogućiti postizanje odgovarajućeg spiralnog položaja noževa. Koristite se rupicama kako biste okrenuli noževe u smjeru suprotnom od kazaljki na satu, po jedan dodatni okretaj za svaki sljedeći nož, kako biste postigli odgovarajući spiralni položaj noževa priključka.

    g379283
  6. Pritegnite umetak s navojem, šesterokutni vijak i protumaticu na 108 do 135 Nm.

Rastavljanje sklopa noževa priključka za pročešljavanje

Postavljeni noževi od opružnog čelika

Rastavite sklop noževa priključka svaki put kad mijenjate noževe ili ležajeve.

  1. S pomoću škripca učvrstite protumaticu na kraju sklopa zajedno s podloškom.

    Note: Nemojte ukloniti podlošku ili maticu s te strane sklopa.

  2. Uklonite šesterokutni vijak, ležaj i brtveni prsten.

  3. S druge strane osovine uklonite umetak s lijevim navojem.

    Oprez

    Noževi su vrlo oštri i mogu imati izbočine koje uzrokuju posjekline ruku.

    Nosite rukavice i budite oprezni pri uklanjanju noževa s osovine.

  4. Uklonite ležaj, brtveni prsten, noževe i odstojnike. Očistite i podmažite osovinu tankim slojem maziva kako biste olakšali sastavljanje.

    Note: Komplet noževa od opružnog čelika ima veliku podlošku i još jedan nož prije prvog odstojnika kako je prikazano u nastavku.

    g422228
  5. Pri sastavljanju sklopa noževa priključka nanesite sredstvo za fiksiranje srednje jačine (kao što je plavi Loctite 243) na navoje umetka, šesterokutnog vijka i protumatice.

  6. Pritegnite umetak s navojem, šesterokutni vijak i protumaticu na 108 do 135 Nm.

Servisiranje valjka

Za servisiranje valjka dostupni su komplet za popravak valjka za travu (dio br. 140-5552) i komplet alata za popravak valjka za travu (dio br. 140-5553) (Slika 9). Komplet za popravak valjka za travu sadržava sve ležajeve, matice ležajeva i brtve potrebne za popravak valjka.

Komplet alata za popravak valjka za travu sadržava sve potrebne alate i upute za popravak valjka s pomoću kompleta za popravak. Pogledajte katalog dijelova ili se obratite ovlaštenom distributeru tvrtke Toro za pomoć.

g346125