Увод

Jedinica za uklanjanje pokošene trave montirana je na vučnu jedinicu i namenjena je profesionalnim, uposlenim operaterima za komercijalne primene. Prevashodno je projektovana za uklanjanje pokošene trave na dobro održavanim travnjacima u parkovima, na golf terenima, sportskim terenima i na komercijalnim terenima. Korišćenje ovog proizvoda za namene za koje nije predviđen može da bude opasno po vas i nekoga od posmatrača.

Pažljivo pročitajte ove informacije da biste naučili kako da pravilno koristite i održavate svoj uređaj i kako da izbegnete povrede i oštećenje proizvoda. Pravilno i bezbedno rukovanje proizvodom je vaša odgovornost.

Posetite www.Toro.com za materijale u vezi sa bezbednošću i za obuku za korišćenje proizvoda, za informacije o dodatnoj opremi, za pomoć u pronalaženju prodavca ili da biste registrovali svoj proizvod.

Kad god vam je potreban servis, originalni Toro delovi ili dodatne informacije, obratite se ovlašćenom serviseru ili Toro korisničkoj službi i pripremite broj modela i serijski broj vašeg proizvoda. Слика 1 pokazuje lokaciju modela i serijskog broja na proizvodu. Zapišite brojeve u za to predviđenom prostoru.

Important: Možete mobilnim uređajem da skenirate QR kôd (ako je deo opreme) na pločici sa serijskim brojem kako biste pristupili informacijama o garanciji, delovima i drugim informacijama o proizvodu.

g272197

Ovaj priručnik navodi potencijalne opasnosti i sadrži bezbednosne poruke označene simbolom za bezbednosno upozorenje (Слика 2), koji označava opasnost koja može dovesti do teške povrede ili smrtnog ishoda ako ne poštujete preporučene mere opreza.

g000502

Ovaj priručnik koristi 2 reči za isticanje informacija. Važno skreće pažnju na posebne mehaničke informacije, a Napomena naglašava opšte informacije koje zaslužuju posebnu pažnju.

Ovaj proizvod zadovoljava sve relevantne evropske direktive. Za detalje pogledajte Deklaraciju o ugradnji (DOC) na zadnjoj strani ove publikacije.

Безбедност

Ova mašina je projektovana u skladu sa standardima EN ISO 5395 i ANSI B71.4:2017 kada su procedure za podešavanje izvršene.

  • Pre rukovanja jedinicom za uklanjanje pokošene trave, s razumevanjem pročitajte i pridržavajte se uputstava u priručniku za operatera vučne jedinice i jedinice za uklanjanje pokošene trave.

  • Nemojte nikada dozvoliti deci da koriste vučnu jedinicu ili jedinice za uklanjanje pokošene trave. Ne dozvolite odraslim osobama da koriste vučnu jedinicu ili jedinice za uklanjanje pokošene trave bez odgovarajuće obuke. Samo obučeni operateri koji su pročitali ovaj priručnik mogu da upravljaju vučnom jedinicom ili jedinicama za uklanjanje pokošene trave.

  • Nemojte nikada rukovati jedinicama za uklanjanje pokošene trave kada ste umorni ili pod uticajem alkohola ili lekova.

  • Sve zaštitne elemente i sigurnosne uređaje držite na mestu. Ako su zaštitni element, sigurnosni uređaj ili nalepnica nečitljivi ili oštećeni, popravite ih ili zamenite pre korišćenja mašine. Takođe, zategnite sve labave navrtke, vijke i zavrtnje da biste osigurali bezbedno radno stanje jedinice za uklanjanje pokošene trave.

  • Uvek nosite izdržljivu neklizajuću obuću. Zavežite pozadi dugu kosu. Nemojte nositi široku odeću niti nakit. Nošenje zaštitnih naočara i zaštitne obuće se preporučuje i obavezno je na osnovu nekih lokalnih uredbi i propisa o osiguranju.

  • Uklonite sve otpatke ili druge predmete koje može pokupiti i odbaciti jedinica za uklanjanje pokošene trave. Sve posmatrače držite dalje od radnog prostora.

  • Ako jedinica za uklanjanje pokošene trave udari u tvrd predmet ili jedinica neuobičajeno vibrira, isključite motor. Proverite jedinicu za uklanjanje pokošene trave u potrazi za oštećenim delovima. Popravite sva oštećenja pre pokretanja i korišćenja jedinice za uklanjanje pokošene trave.

  • Spustite na zemlju jedinice za uklanjanje pokošene trave i uklonite ključ iz prekidača za paljenje svaki put kada mašinu ostavite bez nadzora.

  • Osigurajte bezbedno radno stanje jedinica za uklanjanje pokošene trave držeći sve delove pritegnutim.

  • Uklonite ključ iz prekidača za paljenje kako biste sprečili da neko slučajno pokrene motor tokom servisiranja, podešavanja ili skladištenja mašine.

  • Izvršite samo ona uputstva za održavanje koja su opisana u ovom priručniku. Ako su ikad potrebne veće popravke ili je potrebna pomoć, obratite se ovlašćenom distributeru kompanije Toro.

  • Da biste obezbedili optimalne performanse i produžetak bezbednosne sertifikacije mašine, koristite samo originalne zamenske delove i dodatnu opremu kompanije Toro. Zamenski delovi i dodatna oprema drugih proizvođača može biti opasna i njihovo korišćenje može da poništi garanciju za proizvod.

Opšta bezbednost

Ovaj proizvod je u stanju da amputira šake i stopala. Uvek poštujte sva bezbednosna uputstva kako biste izbegli tešku telesnu povredu.

  • Pre pokretanja mašine, pažljivo pročitajte sadržaj ovog priručnika za operatera.

  • Usredsredite svu pažnju dok upravljate mašinom. Nemojte se baviti aktivnostima koje odvlače pažnju; u suprotnom može doći do povrede ili materijalne štete.

  • Nemojte približavati šake ili stopala pokretnim komponentama mašine.

  • Nemojte da rukujete mašinom ako svi štitnici i drugi sigurnosni zaštitni uređaji nisu na mestu i ne funkcionišu pravilno na mašini.

  • Držite se podalje od svakog otvora za pražnjenje.

  • Vodite računa da posmatrači i deca budu van radnog prostora. Nemojte nikada dozvoliti deci da koriste mašinu.

  • Pre nego što napustite položaj operatera, uradite sledeće:

    • Parkirajte mašinu na ravnoj površini.

    • Spustite jedinicu(e) za sečenje.

    • Deaktivirajte pogone.

    • Aktivirajte parkirnu kočnicu (ako je deo opreme).

    • Isključite motor i uklonite ključ.

    • Sačekajte da se svi pokreti zaustave.

Nepravilno korišćenje ili održavanje ove mašine akumulatora može dovesti do povrede. Da biste smanjili mogućnost povrede, poštujte ova bezbednosna uputstva i uvek obratite pažnju na simbol za bezbednosno upozorenjeGraphic, koji znači Oprez, Upozorenje ili Opasnost—uputstvo za ličnu bezbednost. Nepoštovanje ovih uputstava može dovesti do telesne povrede ili smrtnog ishoda.

Bezbednost jedinice za sečenje

  • Jedinica za sečenje je kompletna mašina samo kada je montirana na vučnu jedinicu. Pažljivo pročitajte priručnik za operatera za potpuna uputstva o bezbednom korišćenju mašine.

  • Zaustavite mašinu, uklonite ključ (ako je deo opreme) i sačekajte da se svi pokreti zaustave pre nego što pregledate priključak nakon udara u neki predmet ili ako u mašini postoje neuobičajene vibracije. Obavite sve potrebne popravke pre nego što nastavite sa radom.

  • Sve delove održavajte u dobrom radnom stanju i vodite računa da svi zavrtnji budu dobro pritegnuti. Zamenite sve pohabane ili oštećene nalepnice.

  • Koristite samo dodatnu opremu, priključke i zamenske delove koje je odobrila kompanija Toro.

Bezbednost sečiva

Istrošeno ili oštećeno sečivo može se slomiti, a deo sečiva bi mogao da odleti ka vama ili prolaznicima, što može dovesti do teške telesne povrede ili smrti.

  • Periodično proveravajte da li je sečivo istrošeno ili oštećeno.

  • Budite pažljivi prilikom provere sečiva. Sečiva umotajte ili nosite rukavice i budite pažljivi kada ih servisirate. Sečiva samo menjajte ili oštrite; nemojte ih nikada ispravljati ni variti.

  • Na mašinama sa više sečiva, vodite računa jer rotiranje 1 sečiva može dovesti do rotiranja ostalih sečiva.

Безбедносне налепнице и налепнице са инструкцијама

Graphic

Bezbednosne nalepnice i uputstva su lako vidljivi operateru i nalaze se u blizini svake oblasti sa potencijalnom opasnošću. Zamenite svaku nalepnicu koja je oštećena ili nedostaje.

decal137-9706

Подешавање

Montiranje prednjeg valjka

Jedinica za uklanjanje pokošene trave se isporučuje bez prednjeg valjka. Montirajte valjak pomoću labavih delova isporučenih uz jedinicu za uklanjanje pokošene trave i uputstava za montažu koja su priložena sa valjkom.

Podešavanje sečiva jedinice za uklanjanje pokošene trave za pozitivnu postavku (iznad zemlje)

  1. Postavite jedinicu za uklanjanje pokošene trave na ravnu površinu.

  2. Postavite mernu šipku, koja ima željenu visinu sečiva iznad zemlje, ispod svakog kraja jedinice za uklanjanje pokošene trave (Слика 3).

    g016700
  3. Dok zadnji valjak dodiruje ravnu površinu, otpustite obe navrtke za visinu košenja.

  4. Rotirajte visinu košenja dok oba kraja prednjeg valjka ne dodirnu ravnu površinu.

  5. Proverite kontakt pomoću komada papira da biste proverili svaki kraj valjka.

  6. Zategnite obe sigurnosne navrtke zavrtnja za podešavanje visine košenja.

Podešavanje sečiva jedinice za uklanjanje pokošene trave za negativnu postavku (ispod zemlje)

Note: Maksimalna preporučena negativna postavka je 5 mm dubine prodiranja sečiva.

  1. Postavite jedinicu za uklanjanje pokošene trave na ravnu površinu.

  2. Postavite 2 merne šipke, podešene na željenu dubinu prodiranja sečiva ispod zemlje, ispod prednjeg i zadnjeg valjka jedinice za uklanjanje pokošene trave.

    Note: Uverite se da sečiva jedinice za uklanjanje pokošene trave ne dodiruju merne šipke.

    g379284
  3. Odvrnite navrtku sa prirubnicom na sklopu valjka.

  4. Okrenite zavrtanj za podešavanje na svakom nosaču za visinu košenja kako bi sečiva jedinice za uklanjanje pokošene trave ostvarila kontakt sa ravnom površinom na oba kraja.

    Note: Kako se sečiva jedinice za uklanjanje pokošene trave budu habala, prečnik sklopa će se smanjiti i promeniće se postavka dubine. Periodično proveravajte postavku dubine kako biste obezbedili da bude postignuta željena postavka.

  5. Zategnite obe kontranavrtke sa prirubnicom za podešavanje visine košenja.

Montiranje jedinice za uklanjanje pokošene trave

Pogledajte priručnik za operatera vučne jedinice za uputstva za montiranje jedinice za uklanjanje pokošene trave na mašinu.

Important: Ako jedinicu za uklanjanje pokošene trave podesite na negativnu postavku, sprečićete kontakt sa betonskim podovima ili popločanim površinama. Kontakt sa tim površinama može da ošteti sečiva jedinice za uklanjanje pokošene trave.

Postavljanje električnog kontra tega

Note: Ako je jedinica za uklanjanje pokošene trave montirana na mašini sa električnim motorima cilindra, morate da postavite dodatni električni kontra teg na postojeći kontra teg.

Pričvrstite električni kontra teg na postojeći kontra teg pomoću 2 zavrtnja sa kapicom kao što je prikazano na Слика 5.

g036342

Преглед производа

Kompatibilnost vučne jediniceJedinica za uklanjanje pokošene trave se montira na vučne jedinice Greensmaster serije 3300 i 3400.
Visina košenjaDubina uklanjanja pokošene trave se podešava na prednjem valjku pomoću 2 vertikalna zavrtnja i drži pomoću 2 sigurnosne navrtke sa prirubnicom.
Opseg visine košenjaOpseg podešene VK je od 4,78 mm ispod nivoa zemlje do 6,35 mm iznad nivoa zemlje.
Ležajevi cilindraDva zaptivena kuglična ležaja sa dubokim žljebovima od nerđajućeg čelika.
ValjciZadnji valjak je čelični puni valjak prečnika 5,1 cm.
Zaštitni element od traveNepodesivi zaštitni element sa podesivom graničnom šipkom za bolje izbacivanje trave iz cilindra u vlažnim uslovima.
Kontra tegTeg od livenog gvožđa postavljen nasuprot pogonskom motoru uravnotežuje jedinicu za uklanjanje pokošene trave.
Neto težina33 kg

Dodatna oprema/priključci

Radi poboljšanja i proširenja mogućnosti mašine, za korišćenje sa njom je dostupan izbor dodatne opreme i priključaka koje je odobrila kompanija Toro. Za listu odobrene dodatne opreme i priključaka obratite se ovlašćenom serviseru ili ovlašćenom distributeru kompanije Toro ili posetite www.Toro.com.

Da biste obezbedili optimalne performanse i produžetak bezbednosne sertifikacije mašine, koristite samo originalne zamenske delove i dodatnu opremu kompanije Toro. Zamenski delovi i dodatna oprema drugih proizvođača može biti opasna i njihovo korišćenje može da poništi garanciju za proizvod.

Одржавање

Note: Utvrdite levu i desnu stranu mašine iz uobičajenog položaja operatera.

Rasklapanje sklopa sečiva jedinice za uklanjanje pokošene trave

Instalirana su karbidna sečiva

Rasklopite sklop sečiva jedinice za uklanjanje pokošene trave svaki put kada treba da promenite sečivo ili zamenite ležajeve.

  1. Pričvrstite kontranavrtku na kraju sklopa, koja sadrži podlošku, u stezi.

    Note: Ne uklanjajte podlošku ili navrtku na ovoj strani sklopa.

  2. Uklonite zavrtanj sa šestougaonom glavom, ležaj i zaptivnu gumu.

  3. Na drugom kraju osovine, uklonite ožlebljeni umetak sa levim navojem.

    Пажња

    Sečiva su izuzetno oštra i mogu imati hrapavu oštricu na koju se možete poseći.

    Nosite rukavice i budite pažljivi prilikom uklanjanja sečiva sa osovine.

  4. Uklonite ležaj, zaptivnu gumu, sečiva i odstojnike. Očistite i podmažite osovinu tankim slojem sredstva za podmazivanje kako biste pojednostavili sklapanje.

    g379710
  5. Prilikom sklapanja sklopa sečiva jedinice za uklanjanje pokošene trave, nanesite sredstvo za lepljenje navoja srednje jačine (kao što je Blue Loctite 243) na navoje ožlebljenog umetka, zavrtanj sa šestougaonom glavom i kontranavrtku.

    Important: Redosled rasklapanja je veoma važan. Nemojte okrenuti sečiva prilikom rasklapanja niti obrnuti redosled pri njihovom sklapanju. Obratite pažnju na indeksnu rupicu na svakom sečivu. Indeksna rupica je predviđena za sklapanje kako bi se postigla pravilna spirala. Okrenite sečivo pomoću indeksne rupice 1 ravne površine spirale suprotno od smera kretanja kazaljki na satu za svako uzastopno sečivo da biste pravilno sklopili spiralu sečiva jedinice za uklanjanje pokošene trave.

    g379283
  6. Zategnite ožlebljeni umetak sa navojem, zavrtanj sa šestougaonom glavom i kontranavrtku na 108 do 135 N∙m.

Rasklapanje sklopa sečiva jedinice za uklanjanje pokošene trave

Instalirana su čelična sečiva sa oprugom

Rasklopite sklop sečiva jedinice za uklanjanje pokošene trave svaki put kada treba da promenite sečivo ili zamenite ležajeve.

  1. Pričvrstite kontranavrtku na kraju sklopa, koja sadrži podlošku, u stezi.

    Note: Ne uklanjajte podlošku ili navrtku na ovoj strani sklopa.

  2. Uklonite zavrtanj sa šestougaonom glavom, ležaj i zaptivnu gumu.

  3. Na drugom kraju osovine, uklonite ožlebljeni umetak sa levim navojem.

    Пажња

    Sečiva su izuzetno oštra i mogu imati hrapavu oštricu na koju se možete poseći.

    Nosite rukavice i budite pažljivi prilikom uklanjanja sečiva sa osovine.

  4. Uklonite ležaj, zaptivnu gumu, sečiva i odstojnike. Očistite i podmažite osovinu tankim slojem sredstva za podmazivanje kako biste pojednostavili sklapanje.

    Note: Komplet čeličnog sečiva sa oprugom ima veliku podlošku i dodatno sečivo instalirano pre prvog odstojnika, kao što je prikazano ispod.

    g422228
  5. Prilikom sklapanja sklopa sečiva jedinice za uklanjanje pokošene trave, nanesite sredstvo za lepljenje navoja srednje jačine (kao što je Blue Loctite 243) na navoje ožlebljenog umetka, zavrtanj sa šestougaonom glavom i kontranavrtku.

  6. Zategnite ožlebljeni umetak sa navojem, zavrtanj sa šestougaonom glavom i kontranavrtku na 108 do 135 N∙m.

Servisiranje valjka

Greens komplet za remont valjaka (br. dela 140-5552) i Greens komplet alata za remont valjaka (br. dela 140-5553) (Слика 9) su dostupni za servisiranje valjaka. Komplet za remont valjaka uključuje sve ležaje, navrtke ležaja i zaptivke za remont valjaka.

Komplet za remont valjaka uključuje sve alate i uputstva za instalaciju potrebne za remont valjaka pomoću kompleta za remont valjaka. Pogledajte svoj katalog delova ili se obratite za pomoć ovlašćenom distributeru kompanije Toro.

g346125