Εισαγωγή

Το παρόν μηχάνημα είναι ένα χλοοκοπτικό μηχάνημα γκαζόν βαδίζοντα χειριστή με κυλινδρικές λεπίδες, που προορίζεται για χρήση από επαγγελματίες χειριστές σε εμπορικές εφαρμογές. Είναι σχεδιασμένο κυρίως για την κοπή γρασιδιού σε καλά συντηρημένο χλοοτάπητα. Η χρήση αυτού του προϊόντος για άλλους σκοπούς πέραν του προβλεπόμενου ενδέχεται να ενέχει κινδύνους για εσάς και για τους διερχομένους.

Διαβάστε αυτές τις πληροφορίες προσεκτικά για να ενημερωθείτε για τη σωστή λειτουργία και συντήρηση του προϊόντος σας, καθώς και για την αποφυγή τραυματισμών και πρόκλησης ζημιών στο προϊόν. Είστε υπεύθυνοι για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του προϊόντος.

Επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.Toro.com για εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με την ασφάλεια και τη λειτουργία των προϊόντων ή πληροφορίες για παρελκόμενα, ή για να βρείτε τον πλησιέστερο αντιπρόσωπο και να καταχωρίσετε το προϊόν σας.

Για σέρβις, γνήσια ανταλλακτικά Toro ή πρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με έναν εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο σέρβις ή την Εξυπηρέτηση Πελατών της Toro αναφέροντας τον αριθμό μοντέλου και τον σειριακό αριθμό του προϊόντος σας. Στο Σχήμα 1 παρουσιάζεται η θέση στην οποία θα βρείτε την ετικέτα με το μοντέλο και τον σειριακό αριθμό του προϊόντος. ναγράψτε τους αριθμούς στο παρεχόμενο πεδίο.

Important: Με την κινητή σας συσκευή, μπορείτε να σαρώσετε τον κωδικό QR (αν υπάρχει) στην ετικέτα με τον σειριακό αριθμό σας για να δείτε πληροφορίες για την εγγύηση, τα ανταλλακτικά, καθώς και άλλες πληροφορίες για το προϊόν.

g271512

Στο παρόν εγχειρίδιο προσδιορίζονται οι πιθανοί κίνδυνοι και παρατίθενται μηνύματα ασφάλειας. Τα μηνύματα αυτά αναγνωρίζονται από το προειδοποιητικό σύμβολο (Σχήμα 2), το οποίο δηλώνει έναν κίνδυνο που ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο εάν δεν ληφθούν οι συνιστώμενες προφυλάξεις.

g000502

Στο παρόν εγχειρίδιο χρησιμοποιούνται οι εξής 2 λέξεις για την επισήμανση συγκεκριμένων πληροφοριών. Σημαντικό εφιστά την προσοχή σε σημαντικές πληροφορίες μηχανολογικού ενδιαφέροντος και Σημείωση υπογραμμίζει πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Το συγκεκριμένο προϊόν είναι σε συμμόρφωση με όλες τις σχετικές Ευρωπαϊκές οδηγίες. Για λεπτομέρειες ανατρέξτε στη Δήλωση Συμμόρφωσης κάθε προϊόντος.

Η χρήση ή λειτουργία του κινητήρα σε εκτάσεις που καλύπτονται από δασική, θαμνώδη ή λιβαδική βλάστηση συνιστά παράβαση του άρθρου 4442 ή 4443 του Κώδικα Δημόσιων Πόρων (Public Resource Code) της Πολιτείας της Καλιφόρνιας, εκτός αν ο κινητήρας διαθέτει φλογοπαγίδα, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 4442, η οποία διατηρείται σε καλή κατάσταση λειτουργίας, ή αν ο κινητήρας είναι ειδικά κατασκευασμένος, εξοπλισμένος και συντηρούμενος για την πρόληψη πυρκαγιάς.

Το συνημμένο εγχειρίδιο χρήστη του κινητήρα παρέχεται με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με την ρχή Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠ (EPA) και τον κανονισμό για τον έλεγχο των εκπομπών (Emission Control Regulation) της Πολιτείας της Καλιφόρνιας που διέπει τα συστήματα εκπομπών, τη συντήρηση και τους όρους εγγύησης. Σε περίπτωση απώλειας, μπορείτε να το παραγγείλετε μέσω του κατασκευαστή του κινητήρα.

Για τη χρήση του μηχανήματος σε υψόμετρο άνω των 1.500 m από την επιφάνεια της θάλασσας απαιτείται ζιγκλέρ για μεγάλα υψόμετρα. νατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήστη του κινητήρα Honda σας.

Προειδοποίηση

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Προειδοποίηση Πρότασης 65

Τα καυσαέρια του κινητήρα αυτού του προϊόντος περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες είναι γνωστό στην Πολιτεία της Καλιφόρνια ότι προκαλούν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες και άλλες βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Η χρήση του προϊόντος αυτού μπορεί να σας εκθέσει σε χημικές ουσίες οι οποίες, σύμφωνα με την Πολιτεία της Καλιφόρνια, είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες ή άλλες βλάβες στη διαδικασία αναπαραγωγής.

Ασφάλεια

υτό το μηχάνημα σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα EN ISO 5395 και ANSI B71.4-2017.

Γενικές πληροφορίες ασφαλείας

υτό το προϊόν είναι ικανό να ακρωτηριάσει άκρα και να εκτοξεύσει αντικείμενα.

  • Διαβάστε και κατανοήστε το περιεχόμενο του παρόντος Εγχειριδίου Χειριστή πριν θέσετε το μηχάνημα σε λειτουργία.

  • Ο χειρισμός του μηχανήματος απαιτεί την πλήρη προσοχή σας. Μην ασχολείστε με δραστηριότητες που σας αποσπούν την προσοχή, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραυματισμό ή υλικές βλάβες.

  • Μην πλησιάζετε τα χέρια ή τα πόδια σας κοντά στα κινούμενα εξαρτήματα του μηχανήματος.

  • Μη θέτετε το μηχάνημα σε λειτουργία αν όλα τα προστατευτικά καλύμματα και οι άλλες προστατευτικές διατάξεις ασφαλείας δεν είναι στη θέση τους ή δεν λειτουργούν σωστά.

  • Κρατήστε τους διερχομένους και τα παιδιά μακριά από τον χώρο λειτουργίας του μηχανήματος. Μην επιτρέπετε ποτέ τον χειρισμό του μηχανήματος από παιδιά.

  • Σβήστε τον κινητήρα, αφαιρέστε το κλειδί (αν διατίθεται) και περιμένετε να ακινητοποιηθούν όλα τα κινούμενα μέρη προτού απομακρυνθείτε από τη θέση χειριστή. Πριν προβείτε σε ρύθμιση, σέρβις, καθαρισμό ή αποθήκευση του μηχανήματος, αφήστε το μηχάνημα να κρυώσει.

Η ακατάλληλη χρήση ή συντήρηση του μηχανήματος μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό. Για να μειώσετε τις πιθανότητες τραυματισμού, ακολουθείτε τις παρούσες οδηγίες για την ασφάλεια και δίνετε πάντα προσοχή στο προειδοποιητικό σύμβολο Graphic, το οποίο συνοδεύει οδηγίες για την προσωπική ασφάλεια με τις ενδείξεις Προσοχή, Προειδοποίηση ή Κίνδυνος. Η μη συμμόρφωση με αυτές τις οδηγίες μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες ή θάνατο.

Αυτοκόλλητα ασφαλείας και οδηγιών

Graphic

Οι ετικέτες προειδοποίησης και οδηγιών ασφάλειας είναι εύκολα αναγνώσιμες από τον χειριστή και βρίσκονται κοντά σε κάθε πηγή δυνητικού κινδύνου. ντικαθιστάτε τις τυχόν φθαρμένες ή αποκολλημένες ετικέτες.

decal120-9570
decal130-8322
decal133-8062
decal138-1644
decal138-1589
decal138-2138
decal138-5533
decal138-5534
decal138-5532

Συναρμολόγηση

Note: Καθορίστε την αριστερή και δεξιά πλευρά του μηχανήματος από την κανονική θέση λειτουργίας.

Ρύθμιση και εγκατάσταση της μονάδας κοπής

Εξαρτήματα που απαιτούνται για αυτή τη διαδικασία:

Μονάδα κοπής (παραγγέλνεται ξεχωριστά, επικοινωνήστε με τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο της Toro).1
Κοίλος εξαγωνικός σωλήνας1
Ελατήριο1
Κολάρο1
  1. Ρυθμίστε τη μονάδα κοπής ανάλογα με τις ανάγκες σας. νατρέξτε στο Εγχειρίδιο Χειριστή της μονάδας κοπής.

  2. Εγκαταστήστε το ελατήριο, το κολάρο και τον κοίλο εξαγωνικό σωλήνα στον συνδετικό άξονα της μετάδοσης (Σχήμα 3).

    g307641
  3. Εγκαταστήστε τη μονάδα κοπής στο μηχάνημα. νατρέξτε στην ενότητα Εγκατάσταση της μονάδας κοπής.

Εγκατάσταση των τροχών μεταφοράς

Προαιρετικά

Εξαρτήματα που απαιτούνται για αυτή τη διαδικασία:

Κιτ τροχών μεταφοράς (παραγγέλνεται ξεχωριστά, επικοινωνήστε με τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο της Toro)1

Για να εγκαταστήσετε τους τροχούς μεταφοράς πρέπει πρώτα να προμηθευτείτε το αντίστοιχο Κιτ (Μοντέλο 04123). Για το συγκεκριμένο κιτ, επικοινωνήστε με έναν εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο της Toro.

  1. Εγκαταστήστε τους τροχούς μεταφοράς. νατρέξτε στην ενότητα Εγκατάσταση των τροχών μεταφοράς.

  2. εβαιωθείτε ότι η πίεση των ελαστικών είναι 83 έως 103 kPa (12 έως 15 psi).

Τοποθέτηση του καλαθιού συλλογής γρασιδιού

Εξαρτήματα που απαιτούνται για αυτή τη διαδικασία:

Καλάθι συλλογής γρασιδιού1
  1. Κρατήστε το καλάθι από τη λαβή.

  2. Περάστε το χείλος του καλαθιού ανάμεσα από τις πλευρικές πλάκες της μονάδας κοπής και πάνω από τον εμπρός κύλινδρο κοπής (Σχήμα 4).

    g308471
  3. Περάστε τα άγκιστρα του καλαθιού πάνω από τον κρίκο του πλαισίου (Σχήμα 4).

Important: Εάν σας πέσει το καλάθι κάτω, ελέγξτε για φθορές τα σημεία επαφής του βραχίονα κλίσης, κοντά στο κάτω χείλος του καλαθιού (Σχήμα 5). Ισιώστε τα προτού χρησιμοποιήσετε το καλάθι.Η χρήση του καλαθιού με στραβωμένα σημεία επαφής του βραχίονα κλίσης μπορεί να προκαλέσει επαφή του καλαθιού με τη μονάδα κοπής, με αποτέλεσμα την πρόκληση θορύβου ή/και τη φθορά του καλαθιού και της μονάδας κοπής.

g032408

Ρύθμιση των στροφών του κινητήρα

Μόνο για χώρες που συμμορφώνονται με τα πρότυπα CE/UKCA

Εξαρτήματα που απαιτούνται για αυτή τη διαδικασία:

Ετικέτα CE/UKCA1

Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αυτό το μηχάνημα σε χώρα που συμμορφώνεται με τα πρότυπα CE ή UKCA, τηρήστε τους κανονισμούς εκπομπής θορύβου, εκτελώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Ρυθμίστε τις υψηλές στροφές ρελαντί του κινητήρα σύμφωνα με τις παρακάτω προδιαγραφές:

    • Μηχανήματα 1018: 3.000 rpm

    • Μηχανήματα 1021: 3.150 rpm

    νατρέξτε στην ενότητα Ρύθμιση υψηλών στροφών ρελαντί κινητήρα.

  • Εγκαταστήστε την ετικέτα CE/UKCA επάνω από την πινακίδα σειριακού αριθμού (Σχήμα 6).

    g415593

ναγνώριση θέσης κυλίνδρου πορείας

Μπορείτε να ρυθμίσετε τον κύλινδρο πορείας στη Χαμηλή ή Υψηλή θέση ρύθμισης ύψους κοπής.

Η προεπιλεγμένη θέση του κυλίνδρου πορείας είναι η Χαμηλή (Σχήμα 7). Μη ρυθμίζετε τον κύλινδρο στην Υψηλή θέση. Η συγκεκριμένη θέση επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα κοπής.

g316029

Γενική επισκόπηση προϊόντος

g310034
g271082

Ράβδος συμπλέκτη

Χρησιμοποιήστε τη ράβδο συμπλέκτη (Σχήμα 9) για σύμπλεξη ή αποσύμπλεξη της πορείας.

  • Σύμπλεξη πορείας: Τραβήξτε πάνω τη ράβδο και κρατήστε την κοντά στη χειρολαβή.

  • ποσύμπλεξη πορείας: Ελευθερώστε τη ράβδο.

Μοχλός ελέγχου γκαζιού

Χρησιμοποιήστε τον μοχλό ελέγχου γκαζιού (Σχήμα 9) για να ρυθμίσετε τις στροφές του κινητήρα.

  • ύξηση στροφών κινητήρα: Στρέψτε τον μοχλό προς τα κάτω.

  • Μείωση στροφών κινητήρα: Στρέψτε τον μοχλό προς τα πάνω.

Διακόπτης On/Off

Με αυτόν τον διακόπτη (Σχήμα 9) βάζετε μπροστά ή σβήνετε τον κινητήρα.

  • Εκκίνηση του κινητήρα: Πιέστε το άνω τμήμα του διακόπτη.

  • Σβήσιμο του κινητήρα: Πιέστε το κάτω τμήμα του διακόπτη.

Μοχλός φρένου

Χρησιμοποιήστε τον μοχλό φρένου (Σχήμα 9) για να επιβραδύνετε ή να ακινητοποιήσετε το μηχάνημα. Για να πατήσετε φρένο τραβήξτε τον μοχλό προς τη χειρολαβή.

Μάνδαλο χειρόφρενου

Χρησιμοποιήστε το μάνδαλο του χειρόφρενου (Σχήμα 9) για να τραβήξετε χειρόφρενο όταν απομακρύνεστε από το μηχάνημα.

  • Τράβηγμα χειρόφρενου: Κρατήστε πατημένο τον μοχλό του φρένου και γυρίστε το μάνδαλο του χειρόφρενου προς το μέρος σας.

  • Ελευθέρωση χειρόφρενου: Τραβήξτε τον μοχλό του φρένου προς τη χειρολαβή.

Μοχλός κίνησης μονάδας κοπής

Χρησιμοποιήστε τον μοχλό κίνησης μονάδας κοπής (Σχήμα 9) για σύμπλεξη ή αποσύμπλεξη της μονάδας κοπής όταν η ράβδος συμπλέκτη είναι τραβηγμένη.

  • Σύμπλεξη της μονάδας κοπής: Μετακινήστε τον μοχλό προς τα κάτω.

  • ποσύμπλεξη της μονάδας κοπής: Μετακινήστε τον μοχλό προς τα πάνω.

Ωρομετρητής

Ο ωρομετρητής (Σχήμα 9) αναγράφει τον συνολικό αριθμό ωρών λειτουργίας του κινητήρα. Χρησιμοποιήστε τις ενδείξεις του για να προγραμματίσετε την τακτική συντήρηση.

Χειρολαβή ανύψωσης

Χρησιμοποιήστε τη χειρολαβή ανύψωσης (Σχήμα 9) για βοήθεια όταν ρυθμίζετε το ύψος της χειρολαβής ή όταν ανεβάζετε/κατεβάζετε το πόδι στήριξης.

Ρυθμιστής ύψος χειρολαβής

Χρησιμοποιήστε τον ρυθμιστή ύψος χειρολαβής (Σχήμα 10) για να φέρετε χειρολαβή στο ύψος λειτουργίας που σας βολεύει. Τραβήξτε πάνω τον ρυθμιστή και χρησιμοποιήστε τη χειρολαβή ανύψωσης για να αυξήσετε ή μειώσετε το ύψος της χειρολαβής.

g271081

Μοχλός τσοκ

Ο μοχλός του τσοκ (Σχήμα 11) βρίσκεται στην εμπρός, αριστερά πλευρά του κινητήρα. Χρησιμοποιήστε τον μοχλό για ευκολότερη εκκίνηση του κινητήρα όταν είναι κρύος. νατρέξτε στην ενότητα Χρήση του μοχλού του τσοκ.

g265059

Διακόπτης καυσίμου

Ο διακόπτης καυσίμου βρίσκεται στην πλευρά του κινητήρα κάτω από το χειριστήριο του τσοκ (Σχήμα 11).

Note: Κλείνετε τον διακόπτη καυσίμου όταν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα για μέρες, κατά τη μεταφορά του από και προς τον χώρο εργασίας ή όταν σταθμεύετε το μηχάνημα σε κλειστούς χώρους. νατρέξτε στην ενότητα Άνοιγμα και κλείσιμο του διακόπτη καυσίμου.

Λαβή κορδονιού εκκίνησης

Τραβήξτε τη λαβή του κορδονιού εκκίνησης (Σχήμα 11) για να πάρει μπρος ο κινητήρας.

Πόδι στήριξης

Το πόδι στήριξης (Σχήμα 12) βρίσκεται στην πίσω πλευρά του μηχανήματος. Χρησιμοποιήστε το πόδι στήριξης κατά την εγκατάσταση/αφαίρεση των τροχών μεταφοράς ή της μονάδας κοπής.

  • Θέση σέρβις τροχών μεταφοράς:

    Για χρήση του ποδιού στήριξης κατά την εγκατάσταση των τροχών μεταφοράς, βάλτε το πόδι σας στο πόδι στήριξης και τραβήξτε τη χειρολαβή ανύψωσης προς τα πάνω και πίσω (Σχήμα 12).

    Προσοχή

    Το μηχάνημα είναι βαρύ και μπορεί να τραυματίσετε τη μέση σας εάν δεν το σηκώσετε σωστά.

    Κρατήστε κάτω το πόδι στήριξης με το πέλμα σας και χρησιμοποιήστε μόνο τη χειρολαβή ανύψωσης για να ανεβάσετε το μηχάνημα. Εάν προσπαθήσετε να ανεβάσετε το μηχάνημα στο πόδι στήριξης με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, μπορεί να τραυματιστείτε.

  • Θέση Σέρβις μονάδας κοπής:

    Για να αποφύγετε ανατροπή του μηχανήματος προς τα πίσω ενώ αφαιρείτε τη μονάδα κοπής, κατεβάστε το πόδι στήριξης και τραβήξτε έξω τον ελατηριωτό πείρο έτσι ώστε το πόδι στήριξης να ασφαλίσει στη θέση που φαίνεται στο Σχήμα 13.

  • Επαναφορά του ποδιού στήριξης στη θέση ποθήκευσης:

    1. Κρατήστε το πέλμα σας στο πόδι στήριξης ενώ κατεβάζετε τον κύλινδρο πορείας στο έδαφος.

    2. πομακρύνετε το πέλμα σας από το πόδι στήριξης και αφήστε χώρο στο πόδι στήριξης να επανέλθει στη θέση ποθήκευσης.

g310163
g341757
Μοντέλο 04850Μοντέλο 04860
Πλάτος84 cm91 cm
άρος (χωρίς υγρά)*84 kg86 kg
Πλάτος κοπής46 cm53 cm
Ύψος κοπήςνατρέξτε στο Εγχειρίδιο Χειριστή της μονάδας κοπής σας.
Ρυθμός κοπήςνάλογα με την ταχύτητα και τη θέση της τροχαλίας κίνησης του κυλίνδρου κοπής. νατρέξτε στην ενότητα Ρύθμιση του ρυθμού κοπής.
Στροφές κινητήραΧαμηλές στροφές ρελαντί: 1.900 ± 100 rpm. Υψηλές στροφές ρελαντί: 3.450 ± 100 rpm
Ταχύτητα κοπής3,2 km/h έως 5,6 km/h
Ταχύτητα μεταφοράς8,5 km/h
*Μόνο ο ελκυστήρας. Για το βάρος κάθε μονάδας κοπής ανατρέξτε στο Εγχειρίδιο Χειριστή της μονάδας κοπής.

Παρελκόμενα/Εξαρτήματα

Για τη βελτίωση και διεύρυνση των δυνατοτήτων του μηχανήματός σας διατίθενται επιλεγμένα παρελκόμενα και εξαρτήματα που είναι εγκεκριμένα από την Toro. Για τον πλήρη κατάλογο όλων των εγκεκριμένων παρελκομένων και εξαρτημάτων, επικοινωνήστε με έναν εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο σέρβις ή εξουσιοδοτημένο διανομέα της Toro ή επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.Toro.com.

Για να εξασφαλίσετε τις μέγιστες δυνατές επιδόσεις και τη συνεχή πιστοποίηση ασφαλείας του μηχανήματος, χρησιμοποιείτε μόνο γνήσια ανταλλακτικά και εξαρτήματα Toro. Τα ανταλλακτικά και τα εξαρτήματα άλλων κατασκευαστών ενδέχεται να αποβούν επικίνδυνα και η χρήση τους να ακυρώσει την εγγύηση του προϊόντος σας.

Χειρισμός

Note: Καθορίστε την αριστερή και δεξιά πλευρά του μηχανήματος από την κανονική θέση λειτουργίας.

Πριν από τη λειτουργία

σφάλεια πριν από τη λειτουργία

Γενικές πληροφορίες ασφαλείας

  • Μην επιτρέπετε ποτέ τον χειρισμό ή το σέρβις του μηχανήματος από παιδιά ή μη εκπαιδευμένα άτομα. άσει του εθνικού κανονιστικού πλαισίου ενδέχεται να τίθενται περιορισμοί όσον αφορά την ηλικία του χειριστή. Ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση όλων των χειριστών και μηχανικών.

  • Εξοικειωθείτε με τον ασφαλή χειρισμό του εξοπλισμού, τα χειριστήρια, καθώς και τα σήματα ασφαλείας.

  • Σβήστε το μηχάνημα, αφαιρέστε το κλειδί (αν διατίθεται) και περιμένετε να ακινητοποιηθούν όλα τα κινούμενα μέρη προτού απομακρυνθείτε από τη θέση χειριστή. Πριν προβείτε σε ρύθμιση, σέρβις, καθαρισμό ή αποθήκευση του μηχανήματος, αφήστε το μηχάνημα να κρυώσει.

  • Μάθετε πώς να ακινητοποιείτε το μηχάνημα και πώς να το θέτετε γρήγορα εκτός λειτουργίας.

  • εβαιωθείτε ότι όλα τα χειριστήρια που απαιτούν παρουσία χειριστή, οι διακόπτες ασφαλείας και οι προστατευτικές διατάξεις ασφαλείας είναι στη θέση τους και λειτουργούν κανονικά. ν δεν λειτουργούν κανονικά, μη θέτετε το μηχάνημα σε λειτουργία.

  • Επιθεωρήστε τον χώρο όπου πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα και απομακρύνετε όλα τα αντικείμενα που θα μπορούσε να εκτοξεύσει το μηχάνημα.

σφάλεια καυσίμων

  • Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή όταν χειρίζεστε καύσιμα. Είναι εύφλεκτα και οι ατμοί τους είναι εκρηκτικοί.

  • Σβήνετε τσιγάρα, πούρα, πίπες και κάθε άλλη πηγή ανάφλεξης.

  • Χρησιμοποιείτε μόνο εγκεκριμένο δοχείο καυσίμων.

  • Μην αφαιρείτε την τάπα καυσίμου και μην γεμίζετε το ρεζερβουάρ ενώ ο κινητήρας είναι σε λειτουργία ή δεν έχει κρυώσει.

  • Μην κάνετε ανεφοδιασμό ή αποστράγγιση καυσίμου σε κλειστό χώρο.

  • Μην αποθηκεύετε το μηχάνημα ή τα δοχεία καυσίμων σε χώρους με γυμνές φλόγες, σπινθήρες ή φλόγα-πιλότο (π.χ. σε καυστήρα, λέβητα ή άλλη συσκευή).

  • ν χυθεί καύσιμο, μην επιχειρήσετε να θέσετε τον κινητήρα σε λειτουργία. ποφύγετε τη δημιουργία πηγής ανάφλεξης μέχρι να εξατμιστούν οι ατμοί του καυσίμου.

  • Μην γεμίζετε δοχεία στο εσωτερικό οχήματος ή πάνω σε πλατφόρμα φορτηγού ή τρέιλερ με πλαστική επένδυση. Προτού γεμίσετε ένα δοχείο, να το τοποθετείτε στο έδαφος, μακριά από το όχημα.

  • Κατεβάστε το μηχάνημα από το φορτηγό ή το τρέιλερ και ανεφοδιάστε το στο έδαφος. ν αυτό δεν είναι εφικτό, ο ανεφοδιασμός είναι προτιμότερο να γίνεται από φορητό δοχείο παρά από αντλία καυσίμου.

  • Κρατάτε πάντοτε το ακροφύσιο σε επαφή με το χείλος του ρεζερβουάρ ή του δοχείου καυσίμου μέχρι να ολοκληρωθεί ο ανεφοδιασμός.

Εκτέλεση της καθημερινής συντήρησης

Εκτελέστε τις εργασίες καθημερινής συντήρησης. νατρέξτε στην ενότητα Λίστα ελέγχου για την καθημερινή συντήρηση.

Έλεγχος στάθμης λαδιού κινητήρα

Ελέγχετε τη στάθμη του λαδιού κινητήρα πριν από κάθε χρήση ή κάθε 8 ώρες λειτουργίας. νατρέξτε στην ενότητα Έλεγχος στάθμης λαδιού κινητήρα.

Προδιαγραφές καυσίμου

Χωρητικότητα δεξαμενής καυσίμου: 2,0 L

Συνιστώμενο καύσιμο: μόλυβδη βενζίνη 87 ή περισσότερων οκτανίων (βάσει της μεθόδου (R+M)/2).

ιθανόλη: ενζίνη με έως 10% αιθανόλη (βενζινόλη) ή 15% MTBE (μεθυλοτριτοταγή βουτυλαιθέρα) κατ’ όγκο είναι αποδεκτή. Η αιθανόλη και ο MTBE δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η βενζίνη με 15% αιθανόλη (E15) κατ’ όγκο δεν είναι εγκεκριμένη προς χρήση.

  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ βενζίνη που περιέχει άνω του 10% αιθανόλη κατ’ όγκο, όπως οι E15 (περιέχει 15% αιθανόλη ), E20 (περιέχει 20% αιθανόλη) ή E85 (περιέχει έως και 85% αιθανόλη).

  • Μην χρησιμοποιείτε βενζίνη που περιέχει μεθανόλη.

  • Εκτός αν χρησιμοποιείτε σταθεροποιητικό καυσίμου, μην αποθηκεύετε καύσιμο στο ρεζερβουάρ ή σε δοχεία καυσίμου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

  • Μην προσθέτετε λάδι στη βενζίνη.

  • Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιείτε μόνο καθαρό, φρέσκο (το πολύ 30 ημερών) καύσιμο.

  • Η χρήση μη εγκεκριμένων καυσίμων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα απόδοσης ή/και ζημιά στον κινητήρα η οποία μπορεί να μην καλύπτεται από την εγγύηση.

νεφοδιασμός του ρεζερβουάρ καυσίμου

  1. Καθαρίστε την περιοχή γύρω από την τάπα του ρεζερβουάρ καυσίμου και αφαιρέστε την τάπα από το ρεζερβουάρ (Σχήμα 14). Γεμίστε το ρεζερβουάρ έως τον πυθμένα του στομίου πλήρωσης. νατρέξτε στο Εγχειρίδιο Χειριστή του κινητήρα σας.

    Important: Μη γεμίζετε υπερβολικά το ρεζερβουάρ με καύσιμο.

    g265976
  2. Τοποθετήστε την τάπα του ρεζερβουάρ και σκουπίστε τυχόν καύσιμο που έχει χυθεί.

Ρύθμιση του ρυθμού κοπής

Ο ρυθμός κοπής καθορίζεται από τις εξής ρυθμίσεις του μηχανήματος:

  • Ταχύτητα κυλίνδρου κοπής: Μπορείτε να επιλέξετε υψηλή ή χαμηλή ταχύτητα κυλίνδρου κοπής. νατρέξτε στην ενότητα Ρύθμιση ταχύτητας κυλίνδρου κοπής.

  • Θέση τροχαλίας κίνησης κυλίνδρου κοπής: Μπορείτε να ρυθμίσετε τις τροχαλίες κίνησης του κυλίνδρου κοπής σε 2 θέσεις. νατρέξτε στο Εγχειρίδιο Χειριστή της μονάδας κοπής σας.

Για να καθορίσετε την ταχύτητα του κυλίνδρου κοπής και τη θέση της τροχαλίας κίνησής του για τον ρυθμό κοπής που θέλετε, ανατρέξτε στον παρακάτω πίνακα:

Ρυθμός κοπής

Ταχύτητα κυλίνδρου κοπήςΘέση ιμάνταΜονάδα κοπής
8 λεπίδων11 λεπίδων14 λεπίδων
ΧαμηλήΧαμηλή7,3 mm5,3 mm4,2 mm
ΧαμηλήΥψηλή8,7 mm4,4 mm3,5 mm
ΥψηλήΧαμηλή5,9 mm4,3 mm3,4 mm
ΥψηλήΥψηλή5,0 mm3,6 mm2,8 mm

Ρύθμιση ταχύτητας κυλίνδρου κοπής

Για να ρυθμίσετε την ταχύτητα του κυλίνδρου κοπής χρησιμοποιήστε το χειριστήριο ταχύτητας του κυλίνδρου κοπής (Σχήμα 15).

  • Υψηλή ταχύτητα κυλίνδρου κοπής: Γυρίστε το χειριστήριο έτσι ώστε η ένδειξη «H» του χειριστηρίου να είναι στραμμένη προς την εμπρός πλευρά του μηχανήματος.

  • Χαμηλή ταχύτητα κυλίνδρου κοπής: Γυρίστε το χειριστήριο έτσι ώστε η ένδειξη «L» του χειριστηρίου να είναι στραμμένη προς την εμπρός πλευρά του μηχανήματος.

g307646

Ρύθμιση του ύψους της χειρολαβής

Χρησιμοποιήστε τον ρυθμιστή ύψος χειρολαβής για να την φέρετε στο ύψος λειτουργίας που σας βολεύει. νατρέξτε στην ενότητα Ρυθμιστής ύψος χειρολαβής.

Μεταφορά του μηχανήματος στον χώρο εργασίας

Μεταφορά του μηχανήματος χρησιμοποιώντας τους τροχούς μεταφοράς

Χρησιμοποιήστε τους τροχούς μεταφοράς για μετακίνηση του μηχανήματος σε μικρές αποστάσεις.

  1. Εγκαταστήστε τους τροχούς μεταφοράς. νατρέξτε στην ενότητα Εγκατάσταση των τροχών μεταφοράς.

  2. εβαιωθείτε ότι τα χειριστήρια πορείας και κίνησης του κυλίνδρου κοπής βρίσκονται στη θέση Νεκράς.

  3. Θέστε τον κινητήρα σε λειτουργία. νατρέξτε στην ενότητα Θέση του κινητήρα σε λειτουργία.

  4. Μετακινήστε τον μοχλό ελέγχου γκαζιού στη θέση ργά, ανασηκώστε το εμπρός τμήμα του μηχανήματος, συμπλέξτε σταδιακά την πορεία και αυξήστε αργά τις στροφές του κινητήρα.

  5. Ρυθμίστε με τον μοχλό του γκαζιού την ταχύτητα πορείας του χλοοκοπτικού και μετακινήστε το μηχάνημα στο σημείο που θέλετε.

Μεταφορά του μηχανήματος χρησιμοποιώντας τρέιλερ

Για τη μεταφορά του μηχανήματος σε μεγάλες αποστάσεις, χρησιμοποιήστε τρέιλερ. Να είστε προσεκτικοί κατά τη φορτοεκφόρτωση του μηχανήματος στο τρέιλερ.

  1. Οδηγήστε με προσοχή το μηχάνημα επάνω στο τρέιλερ.

  2. Σβήστε τον κινητήρα, βάλτε χειρόφρενο και γυρίστε τον διακόπτη καυσίμου στη θέση OFF.

  3. Χρησιμοποιείτε ράμπα πλήρους πλάτους για τη φόρτωση του μηχανήματος σε τρέιλερ ή φορτηγό.

  4. Στερεώστε με ασφάλεια το μηχάνημα στο τρέιλερ.

Note: Για τη μεταφορά του μηχανήματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τρέιλερ Trans Pro της Toro. Για οδηγίες φόρτωσης του τρέιλερ, ανατρέξτε στο Εγχειρίδιο Χειριστή του τρέιλερ που διαθέτετε.

Important: Μη λειτουργείτε το κινητήρα του μηχανήματος ενόσω το μεταφέρετε με το τρέιλερ διότι μπορεί προκληθεί βλάβη στο μηχάνημα.

φαίρεση των τροχών μεταφοράς

  1. Ελευθερώστε τη ράβδο του συμπλέκτη, μειώστε τις στροφές του κινητήρα με τον μοχλό ελέγχου γκαζιού και σβήστε το κινητήρα.

  2. Μετακινήστε το πόδι στήριξης στη θέση Σέρβις τροχών μεταφοράς. νατρέξτε στην ενότητα Πόδι στήριξης.

  3. φαιρέστε του τροχούς μεταφοράς, αφαιρώντας τα κλιπ ασφάλισης τροχού από τους άξονες (Σχήμα 16).

    g307660
  4. Κατεβάστε με προσοχή το μηχάνημα από το πόδι στήριξης, είτε σπρώχνοντάς το αργά προς τα εμπρός, είτε σηκώνοντας την κάτω λαβή στήριξης, ώστε το πόδι στήριξης να επανέλθει στη θέση ποθήκευσης. νατρέξτε στην ενότητα Πόδι στήριξης.

Χρήση του μοχλού του τσοκ

Χρησιμοποιήστε τον μοχλό του τσοκ για ευκολότερη εκκίνηση του κινητήρα όταν είναι κρύος. Μετακινήστε τον μοχλό στη θέση CHOKE (Τσοκ) όταν βάζετε μπροστά τον κινητήρα κρύο. Μόλις ο κινητήρας πάρει μπροστά, μετακινήστε τον μοχλό στη θέση RUN (Σε λειτουργία).

g273508

Άνοιγμα και κλείσιμο του διακόπτη καυσίμου

Για να ελέγξετε την παροχή καυσίμου προς τον κινητήρα, χρησιμοποιήστε τον διακόπτη καυσίμου ως εξής:

  • Για να ανοίξετε τον διακόπτη καυσίμου, μετακινήστε τον μοχλό του διακόπτη καυσίμου προς τη λαβή του κορδονιού εκκίνησης (Σχήμα 18).

  • Για να κλείσετε τον διακόπτη καυσίμου, μετακινήστε τον μοχλό του διακόπτη καυσίμου μακριά από τη λαβή του κορδονιού εκκίνησης (Σχήμα 18).

    g273576

Κατά τη λειτουργία

σφάλεια κατά τη λειτουργία

Γενικές πληροφορίες ασφαλείας

  • Ο ιδιοκτήτης/χειριστής φέρει ευθύνη για ατυχήματα που προκαλούν σωματικές ή υλικές βλάβες και οφείλει να τα προλαμβάνει.

  • Να φοράτε κατάλληλη ενδυμασία η οποία θα περιλαμβάνει προστατευτικά για τα μάτια, μακρύ παντελόνι, κατάλληλα αντιολισθητικά υποδήματα, καθώς και μέσα προστασίας της ακοής. Δένετε πίσω τα μαλλιά σας και μη φοράτε φαρδιά ρούχα ή κοσμήματα.

  • Μη χειρίζεστε το μηχάνημα εάν είστε άρρωστοι, κουρασμένοι ή βρίσκεστε υπό την επήρεια αλκοόλ ή φαρμάκων.

  • Ο χειρισμός του μηχανήματος απαιτεί την πλήρη προσοχή σας. Μην ασχολείστε με δραστηριότητες που σας αποσπούν την προσοχή, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραυματισμό ή υλικές βλάβες.

  • Προτού θέσετε το μηχάνημα σε λειτουργία, βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστήματα μετάδοσης κίνησης είναι σε νεκρά θέση, το χειρόφρενο είναι τραβηγμένο και ότι βρίσκεστε στη θέση χειριστή.

  • Κρατήστε τους διερχομένους και τα παιδιά μακριά από τον χώρο λειτουργίας του μηχανήματος. Εάν πρέπει να βρίσκονται κοντά και άλλοι εργαζόμενοι, να είστε προσεκτικοί και βεβαιωθείτε ότι το καλάθι συλλογής γρασιδιού είναι εγκατεστημένο στο μηχάνημα.

  • Ο χειρισμός του μηχανήματος θα πρέπει να γίνεται μόνον όταν υπάρχει καλή ορατότητα, προκειμένου να αποφεύγονται λακκούβες ή άλλες παγίδες κινδύνου.

  • Μη θέτετε το μηχάνημα σε λειτουργία όταν υπάρχει κίνδυνος κεραυνού.

  • Να είστε προσεκτικοί όταν κόβετε βρεγμένο γρασίδι. Η ανεπαρκής σταθερότητα μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα με ολίσθηση και πτώση.

  • Κρατάτε τα χέρια και τα πόδια σας μακριά από τη μονάδα κοπής.

  • Πριν από την οπισθοπορεία, κοιτάξτε πίσω σας και κάτω ώστε να βεβαιωθείτε ότι ο δρόμος είναι ελεύθερος.

  • Να είστε προσεκτικοί όταν πλησιάζετε σε στροφές χωρίς ορατότητα, θάμνους, δέντρα ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να περιορίζουν την ορατότητά σας.

  • πενεργοποιείτε τη μονάδα κοπής όταν δεν κόβετε.

  • Προτού ρυθμίσετε το ύψος κοπής, διακόψτε τη μετάδοση κίνησης προς τη μονάδα κοπής και σβήστε τον κινητήρα.

  • Μην λειτουργείτε ποτέ τον κινητήρα σε χώρο όπου τα καυσαέρια δεν μπορούν να διαφύγουν.

  • Μην αφήνετε ποτέ το μηχάνημα σε λειτουργία χωρίς επιτήρηση.

  • Πριν απομακρυνθείτε από τη θέση του χειριστή, κάντε τις ακόλουθες ενέργειες:

    • Σταθμεύστε το μηχάνημα σε επίπεδο έδαφος.

    • πενεργοποιήστε την/τις μονάδες κοπής.

    • άλτε χειρόφρενο.

    • Θέστε το μηχάνημα εκτός λειτουργίας και αφαιρέστε το κλειδί (εάν διατίθεται).

    • Περιμένετε να ακινητοποιηθούν όλα τα κινούμενα μέρη.

  • Θέστε το μηχάνημα εκτός λειτουργίας προτού αδειάσετε το καλάθι.

  • Μην αγγίζετε τον κινητήρα, τον σιγαστήρα και τον σωλήνα της εξάτμισης ενώ ο κινητήρας βρίσκεται σε λειτουργία ή αμέσως μόλις σβήσετε τον κινητήρα, καθώς αυτά τα μέρη ενδέχεται να έχουν πολύ υψηλή θερμοκρασία και να προκαλέσουν εγκαύματα.

  • Θέστε το μηχάνημα εκτός λειτουργίας και διακόψτε τη μετάδοση κίνησης προς τη μονάδα κοπής στις εξής περιπτώσεις:

    • Πριν από τον ανεφοδιασμό καυσίμου

    • Πριν από τον καθαρισμό εμφράξεων

    • Πριν από την αφαίρεση του καλαθιού συλλογής γρασιδιού

    • Πριν από τον έλεγχο, τον καθαρισμό ή τη συντήρηση της μονάδας κοπής

    • Μετά από την πρόσκρουση σε ξένο αντικείμενο ή την εκδήλωση μη φυσιολογικών κραδασμών. Ελέγξτε τη μονάδα κοπής για φθορές και κάντε τις όποιες επισκευές προτού ενεργοποιήσετε και χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα

    • Πριν απομακρυνθείτε από τη θέση του χειριστή

  • Χρησιμοποιείτε μόνο εξαρτήματα και παρελκόμενα εγκεκριμένα από την The Toro® Company.

σφάλεια σε επικλινή εδάφη

  • Τα επικλινή εδάφη είναι ένας παράγοντας που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με ατυχήματα που αφορούν απώλεια ελέγχου και ανατροπή, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο. Είστε υπεύθυνοι για την ασφαλή λειτουργία του προϊόντος σε επικλινή εδάφη. Ο χειρισμός του μηχανήματος σε επικλινές έδαφος απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Πριν χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα σε επικλινές έδαφος, κάντε τις ακόλουθες ενέργειες:

    • Διαβάστε και κατανοήστε τις οδηγίες που υπάρχουν στο εγχειρίδιο και το μηχάνημα για τη λειτουργία σε επικλινές έδαφος.

    • ξιολογήστε τις τρέχουσες συνθήκες για να καθορίσετε εάν η επικλινής επιφάνεια είναι ασφαλής για τη λειτουργία του μηχανήματος. Κατά την αξιολόγηση αυτή θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε κοινή λογική και ορθή κρίση. Οι μεταβολές στις εδαφικές συνθήκες, όπως π.χ. στο επίπεδο υγρασίας, μπορεί να προκαλέσουν διαφορετική συμπεριφορά του μηχανήματος σε επικλινή εδάφη.

  • Να χρησιμοποιείτε το μηχάνημα από τη μία πλευρά του επικλινούς εδάφους προς την άλλη και ποτέ προς τα πάνω ή προς τα κάτω. ποφύγετε την εργασία σε επικλινές έδαφος με πολύ μεγάλη κλίση ή υγρασία. Η ανεπαρκής σταθερότητα μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα με ολίσθηση και πτώση.

  • Ελέγξτε για τυχόν πηγές κινδύνου ενώ βρίσκεστε στη βάση της πλαγιάς. Μη χειρίζεστε το μηχάνημα κοντά σε πρανή, χαντάκια, αναχώματα, νερό ή άλλες πηγές κινδύνου. Το μηχάνημα μπορεί ξαφνικά να ανατραπεί αν ένας τροχός να βρεθεί πέρα από το χείλος ή να υποχωρήσει το χείλος. Διατηρείτε απόσταση ασφαλείας μεταξύ του μηχανήματος και οποιασδήποτε πηγής κινδύνου. Για την εργασία σε τέτοιες περιοχές, χρησιμοποιείτε εργαλείο χειρός.

  • ποφύγετε την εκκίνηση, το σταμάτημα ή τη στροφή του μηχανήματος σε επικλινή εδάφη. ποφύγετε τις απότομες αλλαγές ταχύτητας ή κατεύθυνσης· να στρίβετε αργά και σταδιακά.

  • Μη χρησιμοποιείτε το μηχάνημα όταν έχετε αμφιβολίες για τις συνθήκες πρόσφυσης, διεύθυνσης ή ευστάθειάς του. Να γνωρίζετε ότι ο χειρισμός του μηχανήματος σε βρεγμένο γρασίδι, κατά μήκος πλαγιάς ή σε έδαφος με κατηφορική κλίση μπορεί να προκαλέσει απώλεια πρόσφυσης του μηχανήματος. Η απώλεια πρόσφυσης του συστήματος κίνησης μπορεί να προκαλέσει ολίσθηση και απώλεια πέδησης και διεύθυνσης. Το μηχάνημα είναι δυνατό να γλιστρήσει ακόμα και αν απενεργοποιήσετε το σύστημα κίνησης.

  • πομακρύνετε ή επισημάνετε εμπόδια όπως χαντάκια, λακκούβες, αυλάκια, προεξοχές, βράχους ή άλλους κρυμμένους κινδύνους. ν το γρασίδι είναι ψηλό, μπορεί να μη φαίνονται τα εμπόδια. Το ανώμαλο έδαφος μπορεί να προκαλέσει ανατροπή του μηχανήματος.

  • ν χάσετε τον έλεγχο του μηχανήματος, απομακρυνθείτε από την κατεύθυνση κίνησης του μηχανήματος.

  • Όταν κατηφορίζετε σε επικλινή εδάφη, να έχετε το σύστημα κίνησης του μηχανήματος πάντα σε σύμπλεξη. Μην κατεβαίνετε επικλινή εδάφη με νεκρά (ισχύει μόνο για μονάδες με κιβώτιο ταχυτήτων).

Θέση του κινητήρα σε λειτουργία

Note: Για εικόνες και περιγραφές των χειριστηρίων που αναφέρονται σε αυτήν την ενότητα, ανατρέξτε στην ενότητα Χειριστήρια.

Note: εβαιωθείτε ότι το καλώδιο του μπουζί είναι εγκατεστημένο στο μπουζί.

  1. εβαιωθείτε ότι ο μοχλός του συστήματος κίνησης πορείας βρίσκεται στη Νεκρά θέση.

  2. εβαιωθείτε ότι ο διακόπτης καυσίμου είναι ανοικτός. νατρέξτε στην ενότητα Άνοιγμα και κλείσιμο του διακόπτη καυσίμου.

  3. Μετακινήστε τον διακόπτη On/Off στη θέση ON.

  4. Χρησιμοποιήστε τον μοχλό ελέγχου γκαζιού για να αυξήσετε τις στροφές του κινητήρα.

  5. Μετακινήστε τον μοχλό του τσοκ στο μέσο μεταξύ των θέσεων CHOKE (Τσοκ) και RUN (Σε λειτουργία) όταν βάζετε μπροστά τον κινητήρα κρύο. νατρέξτε στην ενότητα Χρήση του μοχλού του τσοκ

    Note: Ίσως δεν χρειάζεται τσοκ όταν βάζετε μπροστά το κινητήρα ζεστό.

  6. Τραβήξτε τη λαβή του κορδονιού εκκίνησης μέχρι να αισθανθείτε αντίσταση και, μετά, τραβήξτε το με δύναμη για να θέσετε τον κινητήρα σε λειτουργία.

    Important: Μην τραβάτε το κορδόνι μέχρι τέρμα ούτε να αφήνετε τη λαβή ανεξέλεγκτα με το κορδόνι τραβηγμένο. Υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το κορδόνι ή να προκληθεί βλάβη στην κορδονιέρα.

  7. Μόλις ο κινητήρας ζεσταθεί, μετακινήστε τον μοχλό του τσοκ στη θέση RUN (Σε λειτουργία).

Συμβουλές κατά τον χειρισμό

Important: Το κομμένο γρασίδι λειτουργεί ως λιπαντικό όταν κόβετε. Η παρατεταμένη λειτουργία της μονάδας κοπής χωρίς κομμένο γρασίδι μπορεί να της προκαλέσει βλάβη.

  • Κόβετε το γρασίδι κινούμενοι εμπρός και πίσω, ακολουθώντας ευθεία διαδρομή επάνω στον χλοοτάπητα.

  • Για να αποφύγετε το «σημάδεμα» του χλοοτάπητα, μην κόβετε με κυκλική πορεία ούτε να στρίβετε το μηχάνημα επάνω στον χλοοτάπητα.

  • Στρίψτε το μηχάνημα εκτός του χλοοτάπητα, ανεβάζοντας τον κύλινδρο κοπής (πιέζοντας τη χειρολαβή προς τα κάτω) και διαγράφοντας διαδρομή σε σχήμα δακρύου με τον κύλινδρο πορείας (Σχήμα 19).

    g271799
  • Κόβετε το γρασίδι με κανονική ταχύτητα βαδίσματος. Η υψηλή ταχύτητα εξοικονομεί χρόνο, αλλά δεν πετυχαίνει κοπή υψηλής ποιότητας.

  • Για να διατηρήσετε ευθεία πορεία στον χλοοτάπητα και ίση απόσταση του μηχανήματος από το άκρο του προηγούμενου περάσματος, χρησιμοποιήστε τις λωρίδες ευθυγράμμισης που υπάρχουν στο καλάθι (Σχήμα 20).

    g309985

Χειρισμός του μηχανήματος υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού

Όταν χειρίζεστε το μηχάνημα υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού χρησιμοποιήστε το Κιτ φώτων LED. Για το συγκεκριμένο κιτ, επικοινωνήστε με έναν εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο της Toro.

Important: Μη χρησιμοποιήσετε άλλα κιτ φώτων στο συγκεκριμένο μηχάνημα διότι δεν θα λειτουργούν σωστά με την τάση AC που παράγει ο κινητήρας.

Χρήση των χειριστηρίων κατά την κοπή

  1. άλτε μπροστά τον κινητήρα, ρυθμίστε το γκάζι σε χαμηλές στροφές, πιέστε προς τα κάτω τη χειρολαβή για να ανεβάσετε τη μονάδα κοπής και συμπλέξτε την πορεία για να μεταφέρετε το μηχάνημα κοντά στον χλοοτάπητα (collar/aproach).

  2. Σταματήστε το μηχάνημα κοντά στον χλοοτάπητα (collar/aproach).

  3. υξήστε τις στροφές του κινητήρα, συμπλέξτε τη μονάδα κοπής, συμπλέξτε την πορεία για να φέρετε το μηχάνημα επάνω στον χλοοτάπητα, κατεβάστε τη μονάδα κοπής στο έδαφος και αρχίστε να κόβετε το γρασίδι.

Θέση του κινητήρα εκτός λειτουργίας

  1. Ελευθερώστε τη ράβδο του συμπλέκτη.

  2. Μετακινήστε τον μοχλό ελέγχου γκαζιού στη θέση SLOW (ργά).

  3. Μετακινήστε τον διακόπτη On/Off στη θέση OFF.

  4. Κλείνετε τον διακόπτη καυσίμου προτού αποθηκεύσετε ή μεταφέρετε το μηχάνημα.

Μετά τη λειτουργία

σφάλεια μετά τη λειτουργία

Γενικές πληροφορίες ασφαλείας

  • Σβήστε το μηχάνημα, αφαιρέστε το κλειδί (αν διατίθεται) και περιμένετε να ακινητοποιηθούν όλα τα κινούμενα μέρη προτού απομακρυνθείτε από τη θέση χειριστή. Πριν προβείτε σε ρύθμιση, σέρβις, καθαρισμό ή αποθήκευση του μηχανήματος, αφήστε το μηχάνημα να κρυώσει.

  • Καθαρίστε το γρασίδι και τα ξένα υλικά από το μηχάνημα, για να αποτρέψετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς. ν έχει χυθεί λάδι ή καύσιμο, καθαρίστε το.

  • φήστε το μηχάνημα να κρυώσει προτού το αποθηκεύσετε σε εσωτερικό χώρο.

  • Μην αποθηκεύετε το μηχάνημα ή τα δοχεία καυσίμων σε χώρους με γυμνές φλόγες, σπινθήρες ή φλόγα-πιλότο (π.χ. σε καυστήρα, λέβητα ή άλλες συσκευές).

  • Μειώνετε τις στροφές του κινητήρα προτού τον σβήσετε και κλείνετε τον διακόπτη καυσίμου (εάν διατίθεται) μετά την κοπή.

Χρήση των χειριστηρίων μετά την κοπή

  1. Μεταφέρετε το μηχάνημα εκτός του χλοοτάπητα, πιέστε προς τα κάτω τη χειρολαβή για να ανεβάσετε τη μονάδα κοπής, αφήστε τη ράβδο του συμπλέκτη, αποσυμπλέξτε το σύστημα κίνησης πορείας και σβήστε τον κινητήρα.

  2. φαιρέστε το καλάθι συλλογής γρασιδιού και αδειάστε το.

  3. Εγκαταστήστε το καλάθι συλλογής γρασιδιού στο μηχάνημα και μετακινήστε το μηχάνημα για αποθήκευση.

Μεταφορά του μηχανήματος

Μετά την κοπή απομακρύνετε το μηχάνημα από τον χώρο εργασίας. ανατρέξτε στην ενότητα Μεταφορά του μηχανήματος χρησιμοποιώντας τους τροχούς μεταφοράς ή Μεταφορά του μηχανήματος χρησιμοποιώντας τρέιλερ.

Εγκατάσταση των τροχών μεταφοράς

  1. Μετακινήστε το πόδι στήριξης στη θέση Σέρβις τροχών μεταφοράς. νατρέξτε στην ενότητα Πόδι στήριξης.

  2. Εφαρμόστε έναν τροχό σε έναν άξονα (Σχήμα 21).

    g307661
  3. Στρέψτε το κλιπ ασφάλισης τροχού (Σχήμα 21) μακριά από το κέντρο του τροχού ώστε να εφαρμόσει ακόμα πιο μέσα στον άξονα.

  4. Περιστρέψτε μπρος-πίσω τον τροχό μέχρι να εφαρμόσει τέρμα στον άξονα και το κλιπ ασφάλισης τροχού να κουμπώσει στην εγκοπή που υπάρχει στον άξονα.

  5. Επαναλάβατε τη διαδικασία στην άλλη πλευρά του μηχανήματος.

  6. Κατεβάστε προσεκτικά το μηχάνημα από το πόδι στήριξης.

Σύμπλεξη και αποσύμπλεξη της μετάδοσης κίνησης

Μπορείτε να αποσυμπλέξετε τον κύλινδρο πορείας από τη μετάδοση κίνησης ώστε να κάνετε ελιγμούς. ποσυμπλέξτε τη μετάδοση κίνησης όταν πρέπει να μετακινήσετε το μηχάνημα χωρίς να βάλετε μπροστά τον κινητήρα (π.χ., για συντήρηση σε κλειστό χώρο).

Πριν από τη λειτουργία του μηχανήματος βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπλέξει τη μετάδοση κίνησης.

  1. Εντοπίστε τον μοχλό σύμπλεξης κίνησης που υπάρχει το κιβώτιο μετάδοσης (Σχήμα 19).

    g345112
  2. Για την εμπλοκή ή απεμπλοκή της μετάδοσης κίνησης εκτελέστε τα εξής βήματα:

    • ποσύμπλεξη μετάδοσης κίνησης: Γυρίστε τον μοχλό στη θέση πενεργοποίησης.

    • Σύμπλεξη μετάδοσης κίνησης: Γυρίστε τον μοχλό στη θέση Ενεργοποίησης.

Συντήρηση

Προειδοποίηση

Η μη κατάλληλη συντήρηση του μηχανήματος μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη βλάβη συστημάτων του μηχανήματος, η οποία είναι πιθανό να προκαλέσει τραυματισμό σε εσάς ή σε διερχόμενα άτομα.

Διατηρείτε το μηχάνημα καλά συντηρημένο και σε καλή κατάσταση λειτουργίας, όπως υποδεικνύεται στο παρόν εγχειρίδιο.

Note: Καθορίστε την αριστερή και δεξιά πλευρά του μηχανήματος από την κανονική θέση λειτουργίας.

Important: Μη δίνετε στο μηχάνημα κλίση μεγαλύτερη από 25°. Η κλίση του μηχανήματος σε περισσότερο από 25° θα προκαλέσει διαρροή του λαδιού μέσα στον θάλαμο καύσης ή/και διαρροή καυσίμου από την τάπα του ρεζερβουάρ.

Important: Για περισσότερες διαδικασίες συντήρησης, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήστη του κινητήρα σας.

σφάλεια συντήρησης

  • Πριν απομακρυνθείτε από τη θέση του χειριστή, κάντε τις ακόλουθες ενέργειες:

    • Σταθμεύστε το μηχάνημα σε επίπεδο έδαφος.

    • Μετακινήστε τον μοχλό του γκαζιού στη θέση χαμηλών στροφών ρελαντί.

    • πενεργοποιήστε την/τις μονάδες κοπής.

    • εβαιωθείτε ότι το σύστημα κίνησης πορείας είναι στη νεκρά.

    • άλτε χειρόφρενο.

    • Θέστε το μηχάνημα εκτός λειτουργίας και αφαιρέστε το κλειδί (εάν διατίθεται).

    • Περιμένετε να ακινητοποιηθούν όλα τα κινούμενα μέρη.

  • φήστε τα μέρη του μηχανήματος να κρυώσουν προτού εκτελέσετε εργασίες συντήρησης.

  • ν είναι δυνατόν, μην εκτελείτε εργασίες συντήρησης με το μηχάνημα σε λειτουργία. Παραμείνετε μακριά από κινούμενα μέρη.

  • Εάν πρέπει να θέσετε τον κινητήρα σε λειτουργία για να πραγματοποιήσετε κάποια εργασία ρύθμισης στο πλαίσιο της συντήρησης, κρατήστε τα χέρια, τα πόδια, τα ρούχα και άλλα μέρη του σώματός σας μακριά από τη μονάδα κοπής, τα παρελκόμενα και όλα τα κινούμενα μέρη. Φροντίστε ώστε οι διερχόμενοι να μην πλησιάζουν στο μηχάνημα.

  • Καθαρίζετε το γρασίδι και τα ξένα υλικά από τη μονάδα κοπής, τα συστήματα μετάδοσης κίνησης, τον σιγαστήρα, το φίλτρο ψύξης και τον κινητήρα, για να αποτρέψετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς. ν έχει χυθεί λάδι ή καύσιμο, καθαρίστε το.

  • Διατηρείτε όλα τα μέρη σε καλή κατάσταση λειτουργίας. ντικαταστήστε όλα τα εξαρτήματα και τις ετικέτες που έχουν φθαρεί, καταστραφεί ή χαθεί. Διατηρείτε όλα τα συνδετικά εξαρτήματα καλά στερεωμένα, ώστε το μηχάνημα να είναι σε θέση να λειτουργεί με ασφάλεια.

  • Ελέγχετε συχνά τα εξαρτήματα συλλογής γρασιδιού και αντικαθιστάτε τα όταν είναι απαραίτητο.

  • Για να διασφαλίσετε την ασφαλή και βέλτιστη απόδοση του μηχανήματος, χρησιμοποιείτε μόνο γνήσια ανταλλακτικά Toro. Τα ανταλλακτικά άλλων κατασκευαστών ενδέχεται να αποβούν επικίνδυνα και η χρήση τους να ακυρώσει την εγγύηση του προϊόντος σας.

  • ν απαιτούνται επισκευές μεγάλης έκτασης ή χρειάζεστε βοήθεια, επικοινωνήστε με εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο της Toro.

Συνιστώμενο χρονοδιάγραμμα συντήρησης

Περιοδικότητα εργασιών συντήρησηςΔιαδικασία συντήρησης
Μετά τις πρώτες 20 ώρες
  • λλάξτε το λάδι του κινητήρα.
  • Πριν από κάθε χρήση ή καθημερινά
  • Ελέγξτε τη στάθμη του λαδιού κινητήρα.
  • Επιθεωρήστε τα στοιχεία του φίλτρου αέρα.
  • Κάθε 50 ώρες
  • Καθαρίστε τα στοιχεία του φίλτρου αέρα.
  • Κάθε 100 ώρες
  • λλάξτε το λάδι του κινητήρα.
  • Επιθεωρήστε και ρυθμίστε το διάκενο του μπουζί. ντικαταστήστε το, αν είναι απαραίτητο.
  • Κάθε 300 ώρες
  • ντικαταστήστε το χάρτινο στοιχείο του φίλτρου (συχνότερα σε περιβάλλον ιδιαίτερα αυξημένης σκόνης).
  • ντικαταστήστε το μπουζί.
  • Λίστα ελέγχου για την καθημερινή συντήρηση

    Important: Δημιουργήστε αντίγραφα αυτής της σελίδας για συχνή χρήση.

    Στοιχείο ελέγχου συντήρησηςΓια την εβδομάδα:
    Δευτ.Τρ.Τετ.Πέμ.Παρ.Σάβ.Κυρ.
    Ελέγξτε τη λειτουργία του μοχλού κλειδώματος του φρένου.       
    Ελέγξτε τη στάθμη του καυσίμου.       
    Ελέγξτε τη στάθμη του λαδιού κινητήρα.       
    Ελέγξτε το φίλτρο αέρα.       
    Καθαρίστε τα πτερύγια ψύξης του κινητήρα.       
    Ελέγξτε για ασυνήθιστους ήχους του κινητήρα.       
    Ελέγξτε για ασυνήθιστους ήχους λειτουργίας.       
    Ελέγξτε τη ρύθμιση κυλίνδρου - μαχαιριού κλίνης.       
    Ελέγξτε τη ρύθμιση ύψους κοπής.       
    Επιδιορθώστε τη βαφή όπου υπάρχουν φθορές.       
    Καθαρίστε το μηχάνημα.       

    Σημείωση για προβληματικά σημεία

    Άτομο που διενήργησε την επιθεώρηση:
    ΕίδοςΗμερομηνίαΠληροφορίες
       
       
       
       
       
       
       
       

    Διαδικασίες πριν από τη συντήρηση

    Προετοιμασία του μηχανήματος για συντήρηση

    Προειδοποίηση

    Κατά τη συντήρηση ή ρύθμιση του μηχανήματος, υπάρχει κίνδυνος κάποιος να βάλει μπροστά τον κινητήρα. Η ακούσια εκκίνηση του κινητήρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό σε εσάς ή άλλους διερχομένους.

    Προτού εκτελέσετε οποιαδήποτε εργασία συντήρησης, ελευθερώστε τη ράβδο του συμπλέκτη, βάλτε χειρόφρενο και αποσυνδέστε το καλώδιο του μπουζί. Επίσης, απομακρύνετε το καλώδιο έτσι ώστε να μην έρθει τυχαία σε επαφή με το μπουζί.

    Πριν από το σέρβις, τον καθαρισμό ή οποιαδήποτε ρύθμιση στο μηχάνημα, κάντε τα εξής:

    1. Σταθμεύστε το μηχάνημα σε επίπεδο έδαφος.

    2. Σβήστε τον κινητήρα.

    3. άλτε χειρόφρενο.

    4. Πριν προβείτε σε επισκευή, σέρβις ή αποθήκευση του μηχανήματος, περιμένετε να ακινητοποιηθούν όλα τα κινούμενα μέρη και αφήστε τον κινητήρα να κρυώσει.

    5. ποσυνδέστε το καλώδιο του μπουζί (Σχήμα 23).

      g265998

    Συντήρηση κινητήρα

    σφάλεια κινητήρα

    • Μην αλλάζετε την ταχύτητα του ρυθμιστή στροφών και μην αυξάνετε υπερβολικά τις στροφές του κινητήρα.

    • φήστε τον κινητήρα σε λειτουργία μέχρι να τελειώσει το καύσιμο ή αποστραγγίστε το καύσιμο με χειροκίνητη αντλία· μην αποστραγγίζετε ποτέ το καύσιμο με αυτοσχέδια αντλία. Εάν χρειάζεται να αδειάσετε το ρεζερβουάρ καυσίμου, κάντε το σε εξωτερικό χώρο.

    Σέρβις του λαδιού κινητήρα

    Προτού βάλετε μπροστά, φροντίστε στον στροφαλοθάλαμο να υπάρχουν 0,56 L λαδιού κατάλληλου ιξώδους. Ο κινητήρας λειτουργεί με λάδι υψηλής ποιότητας, προδιαγραφής API-SJ ή υψηλότερη. Επιλέξτε το κατάλληλο ιξώδες (βάρος) του λαδιού ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Στο Σχήμα 24 δίνονται οι υποδείξεις θερμοκρασίας/ιξώδους.

    g013375

    Note: Με τα πολύτυπα λάδια (5W-20, 10W-30 και 10W-40) αυξάνεται η κατανάλωση λαδιού. Εάν χρησιμοποιείτε τέτοια λάδια, ελέγχετε συχνότερα τη στάθμη του λαδιού κινητήρα.

    Έλεγχος στάθμης λαδιού κινητήρα

    Περιοδικότητα εργασιών συντήρησηςΔιαδικασία συντήρησης
    Πριν από κάθε χρήση ή καθημερινά
  • Ελέγξτε τη στάθμη του λαδιού κινητήρα.
  • Η καταλληλότερη στιγμή να ελέγξετε τη στάθμη του λαδιού κινητήρα είναι όταν ο κινητήρας είναι κρύος ή προτού ενεργοποιήσετε τον κινητήρα για τις εργασίες της ημέρας. Εάν ο κινητήρας έχει ήδη ενεργοποιηθεί, περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά πριν ελέγξετε τη στάθμη ώστε το λάδι να αποστραγγιστεί και να επιστρέψει πάλι στον συλλέκτη.

    1. Σβήστε τον κινητήρα και περιμένετε να ακινητοποιηθούν όλα τα κινούμενα μέρη· ανατρέξτε στην ενότητα Θέση του κινητήρα εκτός λειτουργίας.

    2. Σταθμεύστε το μηχάνημα έτσι ώστε ο κινητήρας να είναι σε οριζόντια θέση και καθαρίστε την περιοχή γύρω από τον σωλήνα πλήρωσης λαδιού (Σχήμα 25).

      g266053
    3. φαιρέστε τον δείκτη στάθμης στρέφοντάς τον αριστερόστροφα.

    4. φαιρέστε τον δείκτη στάθμης λαδιού και σκουπίστε το άκρο του.

    5. Τοποθετήστε τον δείκτη στάθμης στον σωλήνα πλήρωσης μέχρι το τέρμα, χωρίς όμως να τον βιδώσετε.

    6. φαιρέστε τον δείκτη στάθμης λαδιού και ελέγξτε τη στάθμη του λαδιού (Σχήμα 26).

      g019686
    7. Εάν η στάθμη του λαδιού του κινητήρα δεν είναι η σωστή, προσθέστε ή αφαιρέστε λάδι μέχρι τη σωστή στάθμη. νατρέξτε στην ενότητα Έλεγχος στάθμης λαδιού κινητήρα.

    λλαγή λαδιού κινητήρα

    Περιοδικότητα εργασιών συντήρησηςΔιαδικασία συντήρησης
    Μετά τις πρώτες 20 ώρες
  • λλάξτε το λάδι του κινητήρα.
  • Κάθε 100 ώρες
  • λλάξτε το λάδι του κινητήρα.
  • Προειδοποίηση

    Το λάδι ενδέχεται να είναι πολύ ζεστό μετά τη λειτουργία του κινητήρα, και η επαφή με το ζεστό λάδι μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.

    ποφύγετε να έρθετε σε επαφή με το ζεστό λάδι κινητήρα κατά την αποστράγγιση.

    1. Σβήστε τον κινητήρα και περιμένετε να ακινητοποιηθούν όλα τα κινούμενα μέρη· ανατρέξτε στην ενότητα Θέση του κινητήρα εκτός λειτουργίας.

    2. Τοποθετήστε ένα δοχείο κάτω από την τάπα αποστράγγισης για να συλλέξετε το λάδι.

    3. φαιρέστε την τάπα αποστράγγισης, τη ροδέλα και τον δείκτη στάθμης (Σχήμα 25).

    4. Τοποθετήστε το κινητήρα έτσι ώστε το λάδι να αδειάσει από τον κινητήρα.

    5. Όταν αποστραγγιστεί όλο το λάδι, φέρτε τον κινητήρα σε οριζόντια θέση και τοποθετήστε την τάπα αποστράγγισης με καινούρια ροδέλα.

      Note: πορρίψτε το μεταχειρισμένο λάδι σε πιστοποιημένο κέντρο ανακύκλωσης.

    6. Προσθέστε αργά το λάδι στην οπή πλήρωσης μέχρι η στάθμη του λαδιού να είναι η σωστή.

    7. εβαιωθείτε ότι η στάθμη του λαδιού πάνω στον δείκτη είναι η σωστή. νατρέξτε στην ενότητα Έλεγχος στάθμης λαδιού κινητήρα.

    8. ιδώστε τον δείκτη στάθμης στην οπή πλήρωσης λαδιού.

    9. ν χυθεί λάδι, σκουπίστε το.

    10. Συνδέστε το καλώδιο στο μπουζί.

    Σέρβις του φίλτρου αέρα

    Περιοδικότητα εργασιών συντήρησηςΔιαδικασία συντήρησης
    Πριν από κάθε χρήση ή καθημερινά
  • Επιθεωρήστε τα στοιχεία του φίλτρου αέρα.
  • Κάθε 50 ώρες
  • Καθαρίστε τα στοιχεία του φίλτρου αέρα.
  • Κάθε 300 ώρες
  • ντικαταστήστε το χάρτινο στοιχείο του φίλτρου (συχνότερα σε περιβάλλον ιδιαίτερα αυξημένης σκόνης).
  • Important: ν δεν έχει τοποθετηθεί το φίλτρο αέρα, μην θέτετε τον κινητήρα σε λειτουργία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προκληθεί εκτεταμένη βλάβη στον κινητήρα.

    1. Σβήστε τον κινητήρα και περιμένετε να ακινητοποιηθούν όλα τα κινούμενα μέρη· ανατρέξτε στην ενότητα Θέση του κινητήρα εκτός λειτουργίας.

    2. φαιρέστε το παξιμάδι-πεταλούδα που ασφαλίζει το κάλυμμα του φίλτρου αέρα (Σχήμα 27).

    3. φαιρέστε το κάλυμμα του φίλτρου αέρα.

      Note: Προσέξτε να μην πέσουν σκόνες και ξένα υλικά από το κάλυμμα του φίλτρου αέρα στο εσωτερικό της βάσης.

    4. φαιρέστε το αφρώδες και το χάρτινο στοιχείο από τη βάση.

    5. φαιρέστε το αφρώδες στοιχείο από το χάρτινο στοιχείο.

    6. Επιθεωρήστε το αφρώδες και το χάρτινο στοιχείο και αντικαταστήστε τα αν έχουν φθαρεί ή είναι υπερβολικά λερωμένα.

      g265999
    7. Καθαρίστε το χάρτινο στοιχείο χτυπώντας το ελαφρά για να απομακρυνθεί η σκόνη.

      Note: Μη χρησιμοποιείτε βούρτσα για τον καθαρισμό του χάρτινου στοιχείου, διότι με το βούρτσισμα η σκόνη εισχωρεί στις ίνες. ν με το χτύπημα δεν απομακρυνθεί η σκόνη, αντικαταστήστε το στοιχείο.

    8. Καθαρίστε το αφρώδες στοιχείο με ζεστή σαπουνάδα ή μη εύφλεκτο διαλύτη.

      Note: Μην χρησιμοποιείτε βενζίνη για τον καθαρισμό του αφρώδους στοιχείου γιατί μπορεί να δημιουργηθεί κίνδυνος πυρκαγιάς ή έκρηξης.

    9. Ξεπλύνετε και στεγνώστε τελείως το αφρώδες στοιχείο.

    10. Σκουπίστε τη σκόνη από τη βάση και το κάλυμμα με υγρό πανί.

      Note: Προσέξτε να μην εισχωρήσουν σκόνες και ξένα υλικά στον αεραγωγό που οδηγεί στο καρμπιρατέρ.

    11. άλτε πάλι τα στοιχεία πίσω στο φίλτρο και βεβαιωθείτε ότι έχουν τοποθετηθεί σωστά. Τοποθετήστε το κάτω παξιμάδι-πεταλούδα.

    12. Τοποθετήστε το κάλυμμα και στερεώστε το με το άνω παξιμάδι-πεταλούδα.

    Σέρβις του μπουζί

    Περιοδικότητα εργασιών συντήρησηςΔιαδικασία συντήρησης
    Κάθε 100 ώρες
  • Επιθεωρήστε και ρυθμίστε το διάκενο του μπουζί. ντικαταστήστε το, αν είναι απαραίτητο.
  • Κάθε 300 ώρες
  • ντικαταστήστε το μπουζί.
  • Χρησιμοποιήστε μπουζί NGK BPR6ES ή αντίστοιχο.

    1. Σβήστε τον κινητήρα και περιμένετε να ακινητοποιηθούν όλα τα κινούμενα μέρη· ανατρέξτε στην ενότητα Θέση του κινητήρα εκτός λειτουργίας.

    2. Καθαρίστε τον χώρο γύρω από το μπουζί.

    3. φαιρέστε το μπουζί από την κυλινδροκεφαλή.

      Important: ντικαταστήστε το μπουζί αν παρουσιάζει ρωγμές, έμφραξη ή είναι λερωμένο. Μην καθαρίζετε τα ηλεκτρόδια με αμμοβολή, ξύσιμο ή άλλον τρόπο διότι αν εισέλθουν ακαθαρσίες στον κύλινδρο, μπορεί να προκληθεί βλάβη στον κινητήρα.

    4. Ρυθμίστε το διάκενο στο μπουζί στα 0,7 έως 0,8 mm.

      g000533
    5. Τοποθετήστε προσεκτικά το μπουζί με το χέρι (για την αποτροπή στραβού βιδώματος) μέχρι να σφίξει εντελώς.

    6. Σφίξτε το μπουζί κατά επιπλέον 1/2 της στροφής αν είναι καινούριο, αλλιώς σφίξτε το κατά επιπλέον 1/8 έως 1/4 της στροφής.

      Important: Εάν το μπουζί δεν έχει καλή επαφή, μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και να προκληθεί βλάβη στον κινητήρα· αν σφίξετε υπερβολικά το μπουζί, ενδέχεται να προκληθεί βλάβη στα σπειρώματα στην κυλινδροκεφαλή.

    7. Συνδέστε το καλώδιο στο μπουζί.

    Συντήρηση συστήματος χειριστηρίων

    Ρύθμιση της ντίζας του συστήματος κίνησης

    Ρυθμίστε την ντίζα κίνησης έτσι ώστε να υπάρχει διάκενο 1,1 mm ανάμεσα στον δίσκο τριβής και το πλατό.

    1. Για πρόσβαση στον δίσκο τριβής και το πλατό αφαιρέστε το κάλυμμα του συμπλέκτη (Σχήμα 29).

      g274480
    2. Ξεσφίξτε τα ασφαλιστικά παξιμάδια και ρυθμίστε την ντίζα κίνησης πορείας έτσι ώστε να υπάρχει διάκενο 1,1 mm ανάμεσα στον δίσκο τριβής και το πλατό (Σχήμα 30 καιΣχήμα 31).

      g309987
      g274479

    Ρύθμιση του φρένου/χειρόφρενου

    Ρυθμίστε το φρένο/χειρόφρενο εάν δεν πιάνει καλά (ολισθαίνει) κατά τη λειτουργία.

    1. Λύστε το χειρόφρενο.

    2. Μετρήστε τον «τζόγο» στο άκρο της χειρολαβής του χειρόφρενου (Σχήμα 32).

      Ο «τζόγος» της λαβής πρέπει να είναι από 12,7 έως 25,4 mm. Εάν ο «τζόγος» είναι εκτός αυτών των ορίων, προχωρήστε στο βήμα 3 για να ρυθμίσετε την ντίζα του φρένου.

      g373542
    3. Για να ρυθμίσετε την τάνυση της ντίζας του φρένου, εκτελέστε τα εξής βήματα:

      • Για να τεντώσετε την ντίζα, ξεσφίξτε το εμπρός ασφαλιστικό παξιμάδι της και σφίξτε το πίσω (Σχήμα 33). Επαναλάβετε το βήμα 2 και ρυθμίστε την τάνυση, εάν είναι απαραίτητο.

      • Για να χαλαρώσετε την ντίζα, ξεσφίξτε το πίσω ασφαλιστικό παξιμάδι της και σφίξτε το εμπρός (Σχήμα 33). Επαναλάβετε το βήμα 2 και ρυθμίστε την τάνυση, εάν είναι απαραίτητο.

    g344197

    Ρύθμιση της ντίζας ελέγχου κυλίνδρου κοπής

    Για να τεντώσετε την ντίζα ελέγχου του κυλίνδρου κοπής, εκτελέστε τα εξής βήματα:

    1. Μετακινήστε το χειριστήριο του κυλίνδρου κοπής στη θέση υψηλής ταχύτητας. νατρέξτε στην ενότητα Ρύθμιση ταχύτητας κυλίνδρου κοπής.

    2. Ξεσφίξτε το πίσω ασφαλιστικό παξιμάδι και σφίξτε το εμπρός (Σχήμα 34).

    g311125

    Ρύθμιση ντίζας γκαζιού

    Για να ρυθμίσετε τις χαμηλές και υψηλές στροφές ρελαντί, ρυθμίστε το περίβλημα της ντίζας και τον αναστολέα του μοχλού ελέγχου γκαζιού. νατρέξτε στην ενότητα Ρύθμιση χαμηλών στροφών ρελαντί κινητήρα και Ρύθμιση υψηλών στροφών ρελαντί κινητήρα.

    Ρύθμιση χαμηλών στροφών ρελαντί κινητήρα

    Note: Χρησιμοποιήστε ένα στροφόμετρο για να ελέγχετε τις στροφές του κινητήρα.

    1. Σταθμεύστε το μηχάνημα σε επίπεδη επιφάνεια και βάλτε χειρόφρενο.

      Note: Προτού ρυθμίσετε την ντίζα του γκαζιού, βεβαιωθείτε ότι ο κινητήρας έχει κανονική θερμοκρασία λειτουργίας.

    2. Ενεργοποιήστε τον κινητήρα και μειώστε τις στροφές του κινητήρα στις χαμηλές στροφές ρελαντί, χρησιμοποιώντας τον μοχλό ελέγχου γκαζιού.

    3. Ελέγξτε τις χαμηλές στροφές ρελαντί του κινητήρα με το στροφόμετρο.

      Το ιδανικό εύρος χαμηλών στροφών ρελαντί είναι 1.800 έως 2.000 rpm.

    4. Ξεσφίξτε τη βίδα που υπάρχει στον σφιγκτήρα του περιβλήματος της ντίζας (Σχήμα 35).

      g315295
    5. Μετακινήστε το περίβλημα της ντίζας μέχρι η ένδειξη του στροφόμετρο να γίνει 1.900 rpm.

    6. Ξεσφίξτε τη βίδα στον σφιγκτήρα του περιβλήματος της ντίζας.

    Ρύθμιση υψηλών στροφών ρελαντί κινητήρα

    Note: Χρησιμοποιήστε ένα στροφόμετρο για να ελέγχετε τις στροφές του κινητήρα.

    1. Σταθμεύστε το μηχάνημα σε επίπεδη επιφάνεια και βάλτε χειρόφρενο.

      Note: Προτού ρυθμίσετε την ντίζα του γκαζιού, βεβαιωθείτε ότι ο κινητήρας έχει κανονική θερμοκρασία λειτουργίας.

    2. άλτε μπροστά τον κινητήρα και αυξήστε τις στροφές του κινητήρα στις υψηλές στροφές ρελαντί, χρησιμοποιώντας τον μοχλό ελέγχου γκαζιού.

    3. Ελέγξτε τις υψηλές στροφές ρελαντί του κινητήρα με το στροφόμετρο.

      Το ιδανικό εύρος υψηλών στροφών ρελαντί (για χρήση σε χώρες δεν που συμμορφώνονται με τα πρότυπα CE) είναι 3.350 έως 3.550 rpm. ν οι στροφές που δείχνει το στροφόμετρο είναι κάτω από 3.350 ή πάνω από 3.550 rpm, εκτελέστε τα βήματα 4 έως 6 μέχρι να επιτύχετε στροφές μεταξύ 3.350 και 3.550 rpm.

      Εάν χρησιμοποιείτε το μηχάνημα σε χώρα που συμμορφώνεται με τα πρότυπα CE, ρυθμίστε τις υψηλές στροφές ρελαντί σύμφωνα με τις εξής προδιαγραφές:

      • Μηχανήματα Flex 1018: 3.000 rpm

      • Μηχανήματα Flex 1021: 3.150 rpm

    4. Σβήστε τον κινητήρα.

    5. Ρυθμίστε τον αναστολέα του μοχλού ελέγχου γκαζιού ανάλογα με την ένδειξη του στροφόμετρου για τις υψηλές στροφές ρελαντί.

      • Για να αυξήσετε το όριο υψηλών στροφών ρελαντί, μετακινήστε τον αναστολέα του μοχλού ελέγχου γκαζιού προς τα επάνω.

      • Για να μειώσετε το όριο υψηλών στροφών ρελαντί, μετακινήστε τον αναστολέα του μοχλού ελέγχου γκαζιού προς τα κάτω.

      g315976
    6. άλτε μπροστά τον κινητήρα και ελέγξτε την νέα ένδειξη για τις υψηλές στροφές ρελαντί.

      ν η ένδειξη του στροφόμετρου είναι αυτή που αναφέρεται στο βήμα 3, η ρύθμιση έχει ολοκληρωθεί.

    Συντήρηση της μονάδας κοπής

    σφάλεια λεπίδων

    Να είστε προσεκτικοί κατά τον έλεγχο της μονάδας του κυλίνδρου κοπής. Φοράτε γάντια και δείξτε προσοχή κατά το σέρβις του κυλίνδρου κοπής.

    Εάν η λεπίδα ή το μαχαίρι κλίνης έχει υποστεί φθορά ή ζημιά, μπορεί να σπάσει και κάποιο τμήμα να εκτοξευτεί προς το μέρος σας ή προς το μέρος διερχομένων ατόμων, με αποτέλεσμα την επέλευση σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου.

    • Ελέγχετε τακτικά τις λεπίδες και τα μαχαίρια κλίνης για ενδείξεις υπερβολικής φθοράς ή ζημίας.

    • Να είστε προσεκτικοί κατά τον έλεγχο των λεπίδων. Φοράτε γάντια και δείξτε προσοχή κατά το σέρβις τους. Πραγματοποιείτε μόνο αντικατάσταση ή ακόνισμα των λεπίδων και των μαχαιριών κλίνης. Ποτέ μην πραγματοποιείτε ίσιωμα ή συγκόλληση.

    Εγκατάσταση της μονάδας κοπής

    1. Μετακινήστε το πόδι στήριξης στη θέση Σέρβις μονάδας κοπής. νατρέξτε στην ενότητα Πόδι στήριξης.

    2. Ευθυγραμμίστε τη μονάδα κοπής με το πλαίσιο.

    3. Κατεβάστε τα μάνδαλα ανάρτησης για να ασφαλίσετε τη μονάδα κοπής στο μηχάνημα (Σχήμα 37).

      g307906
    4. φαιρέστε το κολάρο από την εγκοπή του συνδετικού άξονα της μετάδοσης και εφαρμόστε τον κοίλο εξαγωνικό σωλήνα στον συνδετικό άξονα της μονάδας κοπής (Σχήμα 37).

    5. Εγκαταστήστε το καλάθι συλλογής γρασιδιού.

    φαίρεση της μονάδας κοπής

    Note: Ο κοίλος εξαγωνικός σωλήνας απεμπλέκεται εάν συμπλέξετε το σύστημα κίνησης του κυλίνδρου κοπής με απεγκατεστημένη τη μονάδα κοπής.

    1. Μετακινήστε το πόδι στήριξης στη θέση Σέρβις μονάδας κοπής. νατρέξτε στην ενότητα Πόδι στήριξης.

    2. φαιρέστε το καλάθι συλλογής γρασιδιού (εάν διατίθεται).

    3. Μετακινήστε το κολάρο (Σχήμα 38) μέσα στην εγκοπή του άξονα μετάδοσης.

      Note: υτό θα χαλαρώσει το ελατήριο.

    4. Σύρετε τον κοίλο εξαγωνικό σωλήνα έξω από τον συνδετικό άξονα της μονάδας κοπής (Σχήμα 38).

      g307907
    5. νεβάστε τα μάνδαλα ανάρτησης για να ελευθερώσετε τη μονάδα κοπής από το μηχάνημα (Σχήμα 38).

    6. φαιρέστε τη μονάδα κοπής από το πλαίσιο.

    κόνισμα της μονάδας κοπής

    Για το ακόνισμα της μονάδας κοπής, χρησιμοποιήστε το Κιτ πρόσβασης ανάστροφης κίνησης (κωδ. μοντέλου 139-4342). νατρέξτε στις οδηγίες χειρισμού που υπάρχουν στις Οδηγίες εγκατάστασης του κιτ. Για να προμηθευτείτε το συγκεκριμένο κιτ επικοινωνήστε με τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο της Toro.

    Αποθήκευση

    σφάλεια αποθήκευσης

    • Σβήστε τον κινητήρα, αφαιρέστε το κλειδί (αν διατίθεται) και περιμένετε να ακινητοποιηθούν όλα τα κινούμενα μέρη προτού απομακρυνθείτε από τη θέση χειριστή. Πριν προβείτε σε ρύθμιση, σέρβις, καθαρισμό ή αποθήκευση του μηχανήματος, αφήστε το μηχάνημα να κρυώσει.

    • Μην αποθηκεύετε το μηχάνημα ή τα δοχεία καυσίμων σε χώρους με γυμνές φλόγες, σπινθήρες ή φλόγα-πιλότο (π.χ. σε καυστήρα, λέβητα ή άλλη συσκευή).

    ποθήκευση του μηχανήματος

    1. φαιρέστε το κομμένο γρασίδι, τις βρομιές και λοιπές ακαθαρσίες από τα εξωτερικά μέρη ολόκληρου του μηχανήματος και ιδίως του κινητήρα. Καθαρίστε τις σκόνες και τα σκουπιδάκια από το εξωτερικό των πτερυγίων της κυλινδροκεφαλής του κινητήρα και του περιβλήματος του ανεμιστήρα.

      Important: Μπορείτε να πλένετε το μηχάνημα με ήπιο απορρυπαντικό και νερό. Μην χρησιμοποιείτε πλυστικό για το πλύσιμο του μηχανήματος. ποφύγετε την υπερβολική χρήση νερού, ειδικά κοντά στην πλάκα του μοχλού και τον κινητήρα.

    2. Για αποθήκευση για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από 30 ημέρες) προσθέστε σταθεροποιητικό/συντηρητικό καυσίμου στο ρεζερβουάρ.

      1. φήστε τον κινητήρα σε λειτουργία για 5 λεπτά ώστε το εμπλουτισμένο με συντηρητικό καύσιμο να κυκλοφορήσει σε όλο το σύστημα καυσίμου.

      2. Σβήστε τον κινητήρα, αφήστε τον να κρυώσει και αδειάστε το ρεζερβουάρ καυσίμου ή αφήστε τον κινητήρα να λειτουργεί μέχρι να σβήσει.

      3. άλτε μπρος τον κινητήρα και αφήστε τον σε λειτουργία μέχρι να σβήσει. άλτε ξανά μπρος τον κινητήρα με τραβηγμένο το τσοκ μέχρι να μην παίρνει μπρος.

      4. ποσυνδέστε το καλώδιο του μπουζί.

      5. πορρίψτε το καύσιμο όπως προβλέπεται. νακυκλώστε σύμφωνα με τους τοπικούς κανονισμούς.

        Note: Μην αποθηκεύετε καύσιμα που περιέχουν σταθεροποιητικό/συντηρητικό για μεγαλύτερο διάστημα από εκείνο που υποδεικνύει ο κατασκευαστής του σταθεροποιητικού/συντηρητικού.

    3. Ελέγξτε και σφίξτε όλα τα μπουλόνια, τα παξιμάδια και τις βίδες. Επισκευάστε ή αντικαταστήστε τα εξαρτήματα που έχουν υποστεί φθορές ή ζημιά.

    4. άψτε όλες τις επιφάνειες που έχουν γρατσουνιές ή εκτεθειμένο γυμνό μέταλλο. Η βαφή διατίθεται από τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο της Toro.

    5. ποθηκεύστε το μηχάνημα σε καθαρό και ξηρό χώρο στάθμευσης ή αποθήκευσης. Σκεπάστε το μηχάνημα ώστε να είναι προστατευμένο και να διατηρείται καθαρό.