Introduktion

Det justerbara gaffelredskapet är ett lastbärande redskap avsett att användas på en kompakt verktygsbärare från Toro. Redskapet är främst avsett för material som kan flyttas, exempelvis stolpar, stenar, träd, pallar osv. Det kan medföra fara för dig och kringstående om maskinen används i andra syften än vad som avsetts.

Läs den här informationen noga så att du lär dig att använda och underhålla produkten på rätt sätt, och för att undvika person- och produktskador. Du är ansvarig för att produkten används på ett korrekt och säkert sätt.

Besök www.Toro.com om du behöver utbildningsmaterial för säkerhet och drift, information om tillbehör, hjälp med att hitta en återförsäljare eller om du vill registrera din produkt.

Kontakta en auktoriserad återförsäljare eller Toros kundservice och ha produktens modell- och serienummer till hands om du har behov av service, Toro originaldelar eller ytterligare information. Figur 1 visar var du hittar produktens modell- och serienummer för modell 22586. Figur 2 visar var du hittar produktens modell- och serienummer för modell 23175. Skriv in numren i det tomma utrymmet.

Important: Skanna rutkoden på serienummerdekalen (i förekommande fall) med en mobil enhet för att få tillgång till information om garanti, reservdelar och annat.

g372888
g446855

I den här bruksanvisningen anges potentiella risker och alla säkerhetsmeddelanden har markerats med en varningssymbol (Figur 3), som anger fara som kan leda till allvarliga personskador eller dödsfall om föreskrifterna inte följs.

g000502

Två ord används också i den här bruksanvisningen för att markera information. Viktigt anger speciell teknisk information och Observera anger allmän information värd att notera.

Varning

KALIFORNIEN

Proposition 65 Varning

Användning av produkten kan orsaka kemikalieexponering som av den amerikanska delstaten Kalifornien anses orsaka cancer, fosterskador och andra fortplantningsskador.

Säkerhet

Allmän säkerhet

Följ alltid alla säkerhetsanvisningar för att förhindra allvarliga skador eller dödsfall.

  • Överskrid inte den märkta driftkapaciteten eftersom maskinen då kan bli instabil, vilket kan leda till att du förlorar kontrollen.

  • Bär inte lasten med armarna upphöjda. Bär alltid laster nära marken.

  • Sluttningar är en betydande faktor vid olyckor som orsakas av förlorad kontroll eller tippning. Sådana olyckor kan orsaka allvarliga personskador eller dödsfall. Du måste vara extra försiktig när du kör maskinen i en sluttning eller i ojämn terräng.

  • Kör uppför och nedför sluttningar med maskinens tunga ände riktad mot uppförsbacken och med lasten nära marken. Viktfördelningen förändras beroende på vilket redskap som används. Om skopan är tom är det maskinens bakre del som utgör den tunga änden, medan det är den främre delen som är den tunga änden om skopan är full. Med de flesta andra redskap är det den främre delen av maskinen som utgör den tunga änden.

  • Markera de platser i arbetsområdet där det förekommer nedgrävda ledningar och andra föremål och gräv inte på de markerade platserna.

  • Läs och förstå innehållet i denna bruksanvisning innan du startar motorn.

  • Håll koncentrationen helt på maskinen när du använder den. Ägna dig inte åt aktiviteter som kan distrahera dig, eftersom personskador eller skador på egendom då kan uppstå.

  • Låt aldrig barn eller personer som saknar nödvändig utbildning använda maskinen.

  • Håll händer och fötter borta från rörliga delar och redskap.

  • Kör endast maskinen om skydd och andra säkerhetsanordningar sitter på plats och fungerar.

  • Håll kringstående och barn på säkert avstånd från arbetsområdet.

  • Stanna maskinen, stäng av motorn och ta ut nyckeln innan du utför service på, tankar eller rensar maskinen.

Felaktigt bruk eller underhåll av maskinen kan leda till personskador. För att minska risken för skador ska du alltid följa säkerhetsanvisningarna och uppmärksamma varningssymbolen Graphic. Symbolen betyder Var försiktig, Varning eller Fara – anvisning om personsäkerhet. Underlåtenhet att följa anvisningarna kan leda till personskador och innebära livsfara.

Säkerhet i sluttningar

  • Kör uppför och nedför sluttningar med maskinens tunga ände riktad mot uppförsbacken. Viktfördelningen förändras beroende på vilket redskap som används. Om skopan är tom är det maskinens bakre del som utgör den tunga änden, medan det är den främre delen som är den tunga änden om skopan är full. Med de flesta andra redskap är det den främre delen av maskinen som utgör den tunga änden.

  • Om du lyfter lastarmarna vid körning i sluttning påverkas maskinens stabilitet. Håll lastarmarna i det nedfällda läget när du kör i sluttningar.

  • Sluttningar är en betydande faktor vid olyckor som orsakas av att föraren förlorat kontrollen eller av tippning. Sådana olyckor kan leda till allvarliga personskador eller dödsfall. Du måste vara extra försiktig när du kör maskinen i en sluttning eller i ojämn terräng.

  • Skapa egna rutiner och regler för körning i sluttningar. Rutinerna ska innehålla en kartläggning av arbetsplatsen för att avgöra vilka sluttningar som är säkra för maskindrift. Använd alltid sunt förnuft och ett gott omdöme när du utför kontrollen.

  • Sakta ned och var extra försiktig vid körning på sluttande underlag. Markförhållandena kan påverka maskinens stabilitet.

  • Undvik att starta eller stanna på lutande underlag. Kör långsamt rakt nerför sluttningen om maskinen skulle förlora greppet.

  • Undvik att svänga i sluttningar. Om du måste svänga, gör det långsamt och håll maskinens tyngre ände mot uppförslutet.

  • Alla rörelser i sluttningar ska ske långsamt och gradvis. Gör inga plötsliga ändringar i hastighet eller riktning.

  • Om du känner dig osäker när du kör maskinen i sluttningar ska du undvika att göra det.

  • Se upp för gropar, fåror och gupp. Ojämn terräng kan välta maskinen. Det kan finnas dolda hinder i högt gräs.

  • Var försiktig när du kör på vått underlag. Försämrad drivkraft kan leda till att maskinen glider.

  • Utvärdera området och säkerställ att marken är tillräckligt stabil för maskinen.

  • Var försiktig när du använder maskinen nära följande:

    • Stup

    • Diken

    • Flodbäddar

    • Vattendrag

    Maskinen kan välta plötsligt om ett hjul eller larvband kör över en kant eller om kanten ger vika. Håll ett säkert avstånd mellan maskinen och riskfyllda områden.

  • Ta inte bort eller koppla på redskap i en sluttning.

  • Parkera inte maskinen i en backe eller på en sluttning.

Gaffelsäkerhet

  • Sänk alltid ned redskapet och stäng av maskinen när du kliver ur förarsätet.

  • Ta bort smuts eller skräp som kan hindra anslutning av tillbehöret till maskinen. Säkerställ att låspinnarna sitter ordentligt i hålen på redskapets fästplatta. Maskinens bruksanvisning innehåller utförlig information om säker anslutning av redskap till maskinen.

  • Se till att redskapet är vågrätt när du lyfter det så att lasten inte glider bakåt.

  • Kontrollera att gafflarna inte är skadade efter varje användning.

Säkerhet vid underhåll och förvaring

  • Kontrollera med jämna mellanrum att fästelementen är korrekt åtdragna för att säkerställa att utrustningen är i säkert bruksskick.

  • Om du ska förvara redskapet under en längre period bör du läsa bruksanvisningen eftersom den innehåller viktig information.

  • Underhåll eller byt vid behov ut dekaler med säkerhetsanvisningar och instruktioner.

Säkerhets- och instruktionsdekaler

Graphic

Säkerhetsdekalerna och säkerhetsinstruktionerna är fullt synliga för föraren och finns nära alla potentiella farozoner. Ersätt dekaler som har skadats eller saknas.

decal133-8061

Dekalen 139-4779 finns endast på modell 22586.

decal139-4779

Dekalerna 161-1097 och 161-1098 finns endast på modell 23175.

decal161-1097
decal161-1098

Montering

Montera gafflarna

  1. Häng gaffelns övre krok mitt på ramen och för in den nedre kroken genom den nedre skåran.

    g372887
  2. Dra upp knappen och skjut in gaffeln till önskad plats. Släpp knappen.

    g372889
  3. Upprepa proceduren med den andra gaffeln.

Produktöversikt

g373061

Note: Specifikationer och konstruktion kan komma att ändras utan föregående meddelande.

Modell 22586

Total bredd91 cm
Total längd121 cm
Total höjd75 cm
Vikt111 kg
Gaffellängd91 cm
Gaffelns tvärsnittsyta7,5 x 2,5 cm
Gaffelbreddens justeringsintervall (från yttersida till yttersida)29–79 cm

Modell 23175

Total bredd72,1 cm
Total längd118,1 cm
Total höjd68,8 cm
Vikt82 kg
Gaffellängd91 cm
Gaffelns tvärsnittsyta3,0 x 8,1 cm
Gaffelbreddens justeringsintervall (från yttersida till yttersida)20 till 69 cm

Klassificering av lastkapacitet (enligt SAE J1197)

TX 1000272 kg
TX 1300 – indragna lastarmar408 kg
TX 1300 – utsträckta lastarmar226 kg
Alla andra modeller99 kg

Använd endast originalreservdelar och tillbehör från Toro för att garantera optimal prestanda och fortlöpande säkerhet för produkten. Det kan vara farligt att använda reservdelar och tillbehör från andra tillverkare och det kan göra produktgarantin ogiltig.

Körning

Montera och demontera redskapet

Information om monterings- och borttagningsförfarandet finns i traktorenhetens bruksanvisning.

Important: Före monteringen av redskapet placerar du maskinen på ett plant underlag och ser till att fästplattorna är rena från smuts och skräp och att stiften roterar fritt. Om stiften inte roterar fritt måste du smörja dem.

Note: Använd alltid traktorenheten när du lyfter och flyttar redskapet.

Varning

Om snabbkopplingsstiften inte är helt inskjutna i redskapets fästplatta kan redskapet falla av maskinen och krossa dig eller kringstående.

Se till att snabbkopplingsstiften sitter ordentligt i fästplattan.

Transportläge

När du transporterar en last ska du hålla redskapet så nära marken som möjligt – högst 15 cm över marken. Luta det bakåt för att hålla lasten vågrätt.

g242374

Arbetstips

  • Justera gafflarna genom att skjuta dem längs ramen till önskad bredd. Justera gafflarna till bredast möjliga inställning för att säkerställa att lasten är så stabil som möjligt.

  • Håll gafflarna så nära marken som möjligt när du transporterar en last.

  • Använd aldrig gafflarna för att bända upp föremål eftersom detta kan orsaka skador.

  • Försök aldrig att lyfta mer än maskinens klassificerade lastkapacitet.

Förvaring

  1. Innan redskapet ställs undan för långtidsförvaring tvättar du bort smuts och avlagringar med vatten och ett milt rengöringsmedel.

  2. Måla i lackskador och bara metallytor.

    Note: Färg finns att köpa hos din närmaste auktoriserade återförsäljare.

  3. Förvara redskapet i ett rent och torrt garage eller lagerutrymme. Täck över redskapet för att skydda det och hålla det rent.