Uvod

Ovaj je uređaj namijenjen profesionalnim korisnicima za održavanje travnjaka na padinama, brdovitom terenu, područjima u blizini vode i rubovima pješčanih dijelova golf terena. Upotrebljava Toro 60 V litij-ionske akumulatore. Akumulatori se pune isključivo s pomoću punjača litij-ionskih akumulatora Toro 60 V. Upotreba ovog proizvoda u bilo koju drugu svrhu osim one za koju je namijenjen može biti opasna za vas i prolaznike.

Pažljivo pročitajte ove informacije kako biste naučili ispravno upravljati uređajem i održavati ga te kako biste izbjegli tjelesne ozljede i oštećenja uređaja. Odgovorni ste za ispravno i sigurno upravljanje uređajem.

Na internetskoj stranici https://www.toro.com možete dobiti više informacija, uključujući sigurnosne savjete, materijale za obuku rukovatelja, informacije o dodatnoj opremi, pomoć pri nalaženju distributera ili možete registrirati uređaj.

Ako vam je potreban servis, originalni dijelovi proizvođača Toro ili dodatne informacije, obratite se ovlaštenom serviseru ili službi za korisnike tvrtke Toro i pripremite broj modela i serijski broj svog uređaja. Slika 1 prikazuje lokaciju broja modela i serijskog broja na uređaju. Upišite brojeve na za to predviđeno mjesto.

Important: S pomoću mobilnog uređaja možete skenirati QR kod na naljepnici sa serijskim brojem (ako postoji) kako biste pristupili podacima o jamstvu i dijelovima te ostalim informacijama o proizvodu.

g414362

Upišite model proizvoda i serijski broj u prostor u nastavku:

Simbol sigurnosnog upozorenja

U ovom priručniku i na uređaju nalazi se simbol sigurnosnog upozorenja (Slika 2) radi prepoznavanja važnih sigurnosnih poruka kojih se morate pridržavati kako biste spriječili nesreće.

g000502

Simbol sigurnosnog upozorenja pojavljuje se iznad informacija koje vas upozoravaju na opasne radnje ili situacije te nakon njega slijedi riječ OPASNOST, UPOZORENJE ili OPREZ.

OPASNOST označava neposredno opasnu situaciju koja će, ako se ne spriječi, sigurno dovesti do teških ozljeda ili smrti.

UPOZORENJE označava potencijalno opasnu situaciju koja bi, ako se ne spriječi, mogla dovesti do teških ozljeda ili smrti.

OPREZ označava potencijalno opasnu situaciju koja, ako se ne spriječi, može dovesti do lakših ili umjerenih ozljeda.

U priručniku se informacije ističu još dvjema riječima. Riječ Važno upućuje na posebne mehaničke informacije, a riječ Napomena na opće informacije na koje treba obratiti posebnu pažnju.

Upozorenje

KALIFORNIJA

Upozorenje prema kalifornijskom zakonu Proposition 65

Kabel za napajanje ovog proizvoda sadržava olovo, kemikaliju za koju je Savezna država Kalifornija utvrdila da uzrokuje rak ili druge posljedice štetne za reproduktivno zdravlje. Operite ruke nakon rukovanja.

Uporabom ovog proizvoda možete biti izloženi kemikalijama za koje je Savezna država Kalifornija utvrdila da uzrokuju rak, urođene mane ili druge posljedice štetne za reproduktivno zdravlje.

Sigurnost

VAŽNE SIGURNOSNE UPUTE

Upozorenje

Tijekom upotrebe električne kosilice treba se pridržavati osnovnih mjera predostrožnosti kako bi se spriječio rizik od požara, strujnog udara i osobnih ozljeda, uključujući:

Pročitajte sve upute

I. Obuka

  1. Rukovatelj uređajem odgovoran je za eventualne nezgode ili opasnosti za druge i njihovu imovinu.

  2. Nemojte dopustiti djeci da upotrebljavaju ili da se igraju uređajem, akumulatorom ili punjačem. Dobna granica za rukovatelje može biti ograničena lokalnim propisima.

  3. Nikad ne dopuštajte djeci ili nestručnim osobama da upravljaju ovim uređajem ili da ga servisiraju. Isključivo osobe koje su odgovorne, osposobljene, upoznate s uputama i koje su fizički za to u stanju smiju upravljati uređajem ili ga servisirati.

  4. Prije upotrebe uređaja, akumulatora i punjača pročitajte sve upute i oznake upozorenja istaknute na njima.

  5. Upoznajte se s komandama i pravilnom upotrebom uređaja, akumulatora i punjača.

II. Priprema

  1. Osigurajte da prolaznici, osobito djeca i kućni ljubimci, budu izvan područja rada uređaja.

  2. Ne upravljajte uređajem ako na njemu nisu postavljeni svi štitovi i zaštitni uređaji koji ispravno rade, kao što su usmjerivači i hvatači trave.

  3. Pregledajte područje na kojem namjeravate upotrebljavati uređaj i uklonite sve predmete koji bi mogli ometati rad uređaja ili koje bi uređaj mogao odbaciti.

  4. Prije upotrebe uređaja provjerite jesu li nož, vijak noža i sklop noža istrošeni ili oštećeni. Zamijenite sve oštećene ili nečitljive naljepnice.

  5. Upotrebljavajte isključivo akumulator koji je odobrio Toro. Ako upotrebljavate druge dodatke i priključke, može se povećati rizik od ozljede i požara.

  6. Uključivanje punjača akumulatora u utičnicu neispravnog napona može uzrokovati požar ili strujni udar. Za druge načine povezivanja upotrijebite adapter za utičnice odgovarajuće konfiguracije ako je to potrebno.

  7. Nemojte upotrebljavati oštećeni akumulator, akumulator na kojem su vršene izmjene ili punjač koji pokazuje nepravilnosti u radu jer može doći do požara, eksplozije ili ozljede.

  8. Ako je kabel za napajanje punjača oštećen, obratite se ovlaštenom distributeru tvrtke Toro radi zamjene.

  9. Akumulator punite isključivo s pomoću punjača koji je odredio Toro. Punjač koji je predviđen za punjenje jedne vrste akumulatora može u slučaju upotrebe s drugim akumulatorom predstavljati rizik od požara.

  10. Punite akumulator isključivo u dobro prozračenom prostoru.

  11. Slijedite sve upute za punjenje i ne punite akumulator na temperaturama koje su izvan raspona navedenog u uputama. U suprotnom možete oštetiti akumulator i povećati rizik od požara.

  12. Budite prikladno odjeveni – Nosite odgovarajuću odjeću, uključujući zaštitu za oči, duge hlače, čvrstu obuću otpornu na proklizavanje (nemojte biti bosi ili nositi sandale) i zaštitu za sluh. Zavežite kosu ako je duga i nemojte nositi široku odjeću ili viseći nakit jer može zapeti u pomičnim dijelovima uređaja. Nosite masku za zaštitu od prašine u uvjetima rada s mnogo prašine. Preporučuje se upotreba gumenih rukavica.

III. Rad

  1. Kontakt s pokretnim nožem uzrokovat će ozbiljne ozljede. Držite ruke i noge podalje od noža i svih pokretnih dijelova uređaja. Ne približavajte se otvorima izbacivača.

  2. Upotreba ovog uređaja u bilo koju drugu svrhu osim one za koju je namijenjen može biti opasna za vas i prolaznike.

  3. Deaktivirajte samohodni pogon (ako ga ima) prije pokretanja uređaja.

  4. Ne naginjite uređaj pri pokretanju motora.

  5. Spriječite slučajno pokretanje – Prije nego što spojite akumulator i rukujete uređajem, provjerite je li gumb za električno pokretanje izvađen iz prekidača električnog pokretača.

  6. Pozorno upravljajte uređajem. Ne bavite se aktivnostima koje vas ometaju; u suprotnom može doći do ozljeda ili oštećenja imovine.

  7. Prije podešavanja, servisiranja, čišćenja ili skladištenja uređaja zaustavite uređaj, izvadite gumb za električno pokretanje, pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave i izvadite akumulator iz uređaja.

  8. Kad uređaj ostavljate bez nadzora ili mijenjate dodatnu opremu, iz uređaja uklonite akumulator i gumb za električno pokretanje.

  9. Ne forsirajte uređaj – Uređaj će posao odraditi bolje i sigurnije ako mu dozvolite da radi brzinom za koju je projektiran.

  10. Zadržite pozornost – Gledajte što radite i tijekom upotrebe uređaja upotrebljavajte zdrav razum. Ne upotrebljavajte uređaj ako ste bolesni, umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga.

  11. Ne upotrebljavajte kosilicu na akumulatorski pogon po kiši.

  12. Upravljajte uređajem samo kad je vidljivost dobra i u odgovarajućim vremenskim uvjetima. Ako postoji opasnost od munja, nemojte upravljati uređajem.

  13. Kod kretanja unatrag ili povlačenja uređaja prema sebi budite posebno oprezni.

  14. Uvijek se krećite po stabilnoj podlozi i držite ravnotežu, osobito na padinama. Padine kosite poprijeko, nikada gore-dolje. Budite krajnje oprezni pri mijenjanju smjera na padinama. Nemojte kositi na padinama s nagibom većim od 45°. Nikada nemojte trčati tijekom upravljanja uređajem, nego hodajte.

  15. Materijal koji se izbacuje nemojte usmjeravati prema drugim osobama. Izbjegavajte izbacivanje materijala prema zidovima ili preprekama. Materijal bi se mogao odbiti prema vama. Zaustavite nož/noževe kad prelazite preko netravnatih površina.

  16. Pazite na rupe, brazde, neravnine, kamenje i druge skrivene predmete. Na neravnom terenu možete izgubiti ravnotežu ili stabilnost.

  17. Ako se poskliznete na mokroj travi ili lišću možete pasti, doći u dodir s nožem i teško se ozlijediti. Ne kosite u mokrim uvjetima. Ne kosite po kiši.

  18. Ako uređaj udari o predmet ili počne vibrirati, odmah ga ugasite, uklonite gumb za električno pokretanje, pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave i uklonite akumulator prije nego što provjerite je li došlo do oštećenja. Izvršite sve potrebne popravke prije nastavljanja s radom.

  19. Zaustavite uređaj i izvadite gumb za električno pokretanje prije ukrcavanja uređaja radi prijevoza.

  20. U nepovoljnim uvjetima može doći do istjecanja tekućine iz akumulatora. Izbjegavajte dodir s tom tekućinom. Ako slučajno dođete u dodir s tekućinom, isperite vodom. Ako tekućina dođe u dodir s očima, potražite liječničku pomoć. Tekućina iz akumulatora može izazvati iritaciju ili opekline.

IV. Održavanje i skladištenje

  1. Prije podešavanja, servisiranja, čišćenja ili skladištenja uređaja zaustavite uređaj, izvadite gumb za električno pokretanje, pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave i izvadite akumulator iz uređaja.

  2. Ne pokušavajte popravljati uređaj na način koji nije u skladu s uputama. Neka servisiranje uređaja obavi ovlašteni distributer tvrtke Toro koristeći se identičnim zamjenskim dijelovima.

  3. Nosite rukavice i zaštitu za oči tijekom servisiranja uređaja.

  4. Naoštrite obje oštrice tupog noža kako biste održali ravnotežu. Očistite nož i provjerite je li uravnotežen.

  5. Zamijenite nož ako je savijen, istrošen ili napuknut. Neuravnotežen nož uzrokuje vibraciju, što bi moglo oštetiti motor ili uzrokovati tjelesne ozljede.

  6. Tijekom servisiranja noža imajte na umu da se može pomaknuti iako je napajanje isključeno.

  7. Za najbolje rezultate upotrebljavajte isključivo originalne zamjenske dijelove i dodatnu opremu tvrtke Toro. Drugi zamjenski dijelovi i dodatni pribor mogu biti opasni, a njihova upotreba može poništiti jamstvo.

  8. Održavajte uređaj – Održavajte oštrice oštrima i čistima za najbolje rezultate i najsigurniji rad. Ručke neka budu suhe, čiste i bez tragova ulja i maziva. Štitnici moraju biti postavljeni i funkcionalni. Održavajte oštrinu noža. Koristite isključivo identične zamjenske noževe.

  9. Provjeravajte ima li na uređaju oštećenih dijelova – Ako su štitovi ili drugi dijelovi oštećeni, utvrdite može li uređaj ispravno raditi. Provjeravajte ima li na uređaju iskrivljenih i olabavljenih dijelova, slomljenih dijelova, jesu li postavljeni potrebni dijelovi ili postoji li bilo koje stanje koje može utjecati na rad uređaja. Ako nije drukčije navedeno u uputama, neka popravak ili zamjenu oštećenih dijelova i štitnika obavi ovlašteni distributer tvrtke Toro.

  10. Kad se akumulator ne upotrebljava, držite ga podalje od metalnih predmeta kao što su spajalice, kovanice, ključevi, čavli i vijci koji bi mogli stvoriti spoj između dva terminala. Kratko spajanje terminala akumulatora može uzrokovati opekline ili požar.

  11. Često provjeravajte jesu li pričvrsni vijci noža i motora dobro zategnuti.

  12. Kad uređaj ne upotrebljavate, držite ga u zatvorenom prostoru na suhom, sigurnom mjestu izvan dohvata djece.

  13. Akumulator ili uređaj nemojte izlagati vatri ili previsokim temperaturama. Izlaganje vatri ili temperaturama višim od 130 °C može dovesti do eksplozije.

  14. OPREZ – Nepropisno postupanje s akumulatorom predstavlja rizik od požara, eksplozije ili kemijskih opeklina.

    • Nemojte rastavljati akumulator.

    • Akumulator zamijenite isključivo originalnim akumulatorom tvrtke Toro. Upotreba drugog tipa akumulatora može uzrokovati požar ili rizik od ozljede.

    • Akumulatore do upotrebe držite izvan dohvata djece i u originalnom pakiranju.

SPREMITE OVE

UPUTE

Sigurnosne naljepnice i naljepnice s uputama

Graphic

Sigurnosne naljepnice i upute lako su vidljive korisniku i nalaze se blizu svih područja potencijalne opasnosti. Zamijenite sve naljepnice koje su oštećene ili otpale.

decal111-9826
decal133-8054
decal94-8072
g017410
decal134-4551
decal134-8067

Postavljanje

Postavljanje nožne poluge ručke

Dijelovi potrebni za ovaj postupak:

Donja šipka ručke1
Nožna poluga1
Podloška (6 mm)2
Sigurnosna matica (6 mm)1

Note: Nožnu polugu možete koristiti samo za podupiranje ručke u okomitom položaju kad je ručka sastavljena u niskom položaju od 103,4 cm.

g414363
  1. Odredite visinu ručke dok je nožna poluga pričvršćena za nosač klina (Slika 3).

  2. Poravnajte rupu na nožnoj poluzi s vijkom u donjoj šipki ručke (Slika 4).

    g462033
  3. Postavite nožnu polugu na ručku s pomoću 2 podloške (6 mm) i sigurnosne matice (6 mm).

  4. Pritegnite sigurnosnu maticu.

    Note: Provjerite može li se nožna poluga okretati.

Postavljanje ručke

Dijelovi potrebni za ovaj postupak:

Prirubne čahure4
Vijak (6 × 55 mm)2
Podloška (6 mm)7
Sigurnosna matica (6 mm)2
Gornja šipka ručke1
U-vijak2
Gumb2
Vijak1
Stezaljka za kabel1
Sigurnosna matica1
Vezica za kabel2

Postavljanje donje šipke ručke na uređaj

  1. Postavite 2 prirubne čahure u prirubnice ručke kosišta (Slika 5).

    g367117
  2. Poravnajte nožnu polugu ručke na nosač klina na kosištu (Slika 6).

    g414364
  3. Poravnajte rupu na ručki s rupama na čahurama (Slika 7) i pričvrstite ručku na uređaj s pomoću vijka (6 × 55 mm), 2 podloške (6 mm) i sigurnosne matice (6 mm).

    g367302
  4. Ponovite korak 3 na drugoj strani uređaja.

Sastavljanje gornje i donje šipke ručke

  1. Poravnajte rupe na gornjoj šipki ručke s rupama u donjoj šipki ručke (Slika 8).

    g364684
  2. Postavite gornju šipku ručke na donju šipku ručke s pomoću 2 U-vijka, 2 podloške (6 mm) i 2 gumba.

Postavljanje kabela na polugu za pokretanje

  1. Pritisnite kraj poluge za pokretanje kako biste je odvojili od gornje šipke ručke i uklonite polugu s uređaja (Slika 9).

    g367353
  2. Umetnite držač kabela kroz rupu na nosaču poluge za pokretanje kako prikazuje Slika 10.

    g367914
  3. Umetnite jedan kraj poluge za pokretanje u ručku i zatim lagano pritisnite drugi kraj poluge i umetnite ga u ručku (Slika 11).

    g367358

Postavljanje prekidača električnog pokretača

  1. Postavite prekidač električnog pokretača na ručku kako je prikazano na slici (Slika 12).

    Note: Koristite donji od 2 otvora za postavljanje na ručki.

    g462046
  2. Poravnajte kabel poluge za pokretanje s gornjim utorom za kabel na prekidaču električnog pokretača.

  3. Poravnajte stezaljku za kabel s kabelom i prekidačem.

  4. Postavite stezaljku, kabel i prekidač na gornju šipku ručke s pomoću vijka i sigurnosne matice.

Postavljanje kabela na ručku

Postavite kabele na ručku s pomoću vezica za kabel kako prikazuje Slika 13.

g465529

Pregled proizvoda

g414369

Poluga za pokretanje

Poluga za pokretanje (Slika 14) služi upravljanju pogonom motora.

  • Pritisnite polugu uz ručku kako biste pokrenuli motor.

  • Otpustite polugu kako biste ugasili motor.

Gumb za električno pokretanje

Gumb za električno pokretanje (Slika 14) umeće se u prekidač električnog pokretača i zajedno služe upravljanju električnim motorom.

Specifikacije uređaja

Model

Širina reza

Širina uređaja

02614T

465 mm

575 mm

Punjenje, rad i rasponi temperature za skladištenje

Specifikacija raspona temperature

Punjenje ili skladištenje akumulatora

Upotreba akumulatora

Upotreba uređaja

5 °C do 40 °C*

–30 °C do 49 °C*

0 °C do 49 °C*

*Trajanje punjenja može se produžiti ako akumulator punite na temperaturama izvan navedenog raspona.

Uređaj, akumulator i punjač čuvajte u zatvorenom, čistom i suhom prostoru.

Priključci/dodatna oprema

Dostupan je niz priključaka i dodatne opreme za poboljšavanje i proširivanje mogućnosti uređaja koje je odobrila tvrtka Toro. Obratite se ovlaštenom serviseru ili distributeru tvrtke Toro ili posjetite stranicu www.Toro.com za popis svih odobrenih priključaka i dodatne opreme.

Kako biste osigurali optimalnu učinkovitost i daljnju primjenjivost certifikata o sigurnosti uređaja, upotrebljavajte samo originalne zamjenske dijelove i dodatnu opremu tvrtke Toro. Upotreba zamjenskih dijelova i dodatne opreme drugih proizvođača može biti opasna.

Rad

Prije puštanja u rad

Postavljanje akumulatora u uređaj

Important: Koristite akumulator isključivo u dozvoljenom rasponu temperatura; pogledajte Specifikacije

  1. Izvadite gumb za električno pokretanje iz prekidača električnog pokretača; pogledajte Pokretanje uređaja.

  2. Provjerite ima li prašine i prljavštine u ventilacijskim otvorima akumulatora.

  3. Otvorite poklopac odjeljka akumulatora (Slika 15).

  4. Poravnajte električne kontakte akumulatora s električnim kontaktima u odjeljku akumulatora.

  5. Postavite akumulator na električne kontakte odjeljka akumulatora tako da akumulator čvrsto sjedne u njega.

  6. Zatvorite poklopac odjeljka akumulatora.

    Note: Ako se poklopac odjeljka akumulatora ne može zatvoriti do kraja, to znači da akumulator nije do kraja sjeo u odjeljak.

g414371

Tijekom rada

Pokretanje uređaja

  1. Umetnite ključ za električno pokretanje u prekidač električnog pokretača (Slika 16).

    g367528
  2. Primite ručku i polugu za pokretanje i pritisnite polugu uz ručku (Slika 16).

  3. Pritisnite gumb za pokretanje.

  4. Pustite motor da radi pri maksimalnoj brzini prije pomicanja uređaja.

Isključivanje uređaja

  1. Otpustite polugu za pokretanje (Slika 17).

    g367527
  2. Držite ručku dok čekate da se motor zaustavi.

  3. Izvadite ključ za električno pokretanje iz prekidača električnog pokretača.

Vađenje akumulatora iz uređaja

  1. Isključite uređaj; pogledajte Isključivanje uređaja.

  2. Otvorite poklopac odjeljka akumulatora (Slika 18).

  3. Pritisnite zasun kako biste otpustili akumulator i izvadili ga.

  4. Zatvorite poklopac odjeljka akumulatora.

g414370

Podupiranje ručke s pomoću nožne poluge

Ručka sastavljena u donjem položaju

Note: Ako je ručka sastavljena u niskom položaju od 103 cm, poduprite ručku u okomitom položaju s pomoću nožne poluge.

g367257
  • Za otpuštanje ručke podignite ručku i okrenite nožnu polugu prema naprijed (Slika 19).

  • Za podupiranje ručke podignite ručku i okrenite nožnu polugu prema natrag.

Podešavanje visine košnje

Upozorenje

Podešavanje visine košnje može dovesti do dodira s nožem u pokretu, što može uzrokovati teške ozljede.

  • Otpustite polugu za pokretanje i pričekajte da se svi pomični dijelovi zaustave.

  • Nosite rukavice otporne na posjekline pri rukovanju nožem.

Uklanjanje noža

  1. Isključite uređaj i izvadite gumb za električno pokretanje i akumulator; pogledajte Isključivanje uređaja.

  2. Nagnite uređaj bočno.

    g414372
  3. Držite nož stabilnim s pomoću drvenog bloka (Slika 21).

    g364888
  4. Skinite nož s pomoću moment-ključa tako da odvrnete vijak u smjeru suprotnom od kazaljki na satu (Slika 21).

    Important: Dok uklanjate nož nosite zaštitne naočale i rukavice otporne na posjekline.

Postavljanje odstojnika za nož

Promijenite položaj odstojnika da biste podesili visinu košnje kako prikazuje Slika 22.

Note: Svaki odstojnik mijenja visinu košnje za 6,3 mm.

g364990

Postavljanje noža

  1. Poravnajte zaobljene krajeve noža prema kosištu i postavite držač, nož, odstojnike i konusni odstojnik na rotor s pomoću vijka.

    Important: Obvezno postavite konusni odstojnik točno ispod rotora i držač ispod glave vijka.

    g364923
  2. Pritegnite vijak noža na 75 Nm.

    Important: Vijak pritegnut na 75 Nm vrlo je čvrst. Dok pridržavate nož s pomoću drvenog bloka, upotrijebite svoju tjelesnu težinu kako biste moment-ključem pritegnuli vijak.

    g364889
  3. Okrenite uređaj u uspravan položaj.

Savjeti za rad

Opći savjeti za košenje

  • Postavite sidrište nožne poluge pod klin za bolje upravljanje uređajem.

    g367278
  • Pregledajte područje na kojem namjeravate upotrebljavati uređaj i uklonite sve predmete koje bi uređaj mogao odbaciti.

  • Izbjegavajte udaranje tvrdih predmeta nožem. Nikad nemojte namjerno kositi preko bilo kojeg predmeta.

  • Ako uređaj udari o predmet ili počne vibrirati, odmah isključite motor, izvadite ključ za električno pokretanje i provjerite je li došlo do oštećenja uređaja.

  • Za najbolje rezultate provjerite je li nož oštar prije početka sezone košnje.

  • Zamijenite oštećeni nož novim zamjenskim nožem tvrtke Toro.

Košenje trave

  • Režite samo približno trećinu vlati trave odjednom. Nemojte rezati ispod najviše postavke visine (30 mm) osim ako je trava rijetka ili ako kosite u kasnu jesen kada trava počinje rasti sporije.

  • Nemojte kositi travu dulju od 15 cm jer bi se uređaj mogao začepiti ili bi motor mogao zatajiti.

  • Mokra trava i lišće obično se formiraju u nakupine u dvorištu i mogu uzrokovati začepljenje uređaja ili zatajenje motora. Kosite samo u suhim uvjetima ako je moguće.

    Upozorenje

    Ako se poskliznete na mokroj travi ili lišću možete pasti, doći u dodir s nožem i teško se ozlijediti.

    Kosite samo u suhim uvjetima ako je moguće.

  • Obratite pozornost na moguću opasnost od požara u vrlo suhim uvjetima, pratite sva lokalna upozorenja za požare i osigurajte da u stroju nema suhe trave i ostataka lišća.

  • Ako niste zadovoljni konačnim izgledom travnjaka, pratite jednu ili više sljedećih uputa:

    • Pregledajte jedinicu za rezanje i/ili zamijenite nož.

    • Sporije hodajte tijekom košenja.

    • Podignite visinu košnje na uređaju.

    • Češće kosite travu.

    • Preklapajte područja košnje umjesto da u svakom navratu kosite jedno područje.

Košenje lišća

  • Nakon košenja travnjaka, provjerite je li pola travnjaka vidljivo kroz pokrov pokošenog lišća. Možda ćete morati više od jednom prijeći preko lišća.

  • Ne preporučuje se košenje trave dulje od 15 cm. Ako je pokrov lišća pregust, uređaj bi se mogao začepiti i tako uzrokovati zatajenje motora.

  • Usporite brzinu košnje ako uređaj dovoljno ne usitnjava lišće.

Nakon rada

Punjenje akumulatora

Important: Akumulator kod kupnje nije potpuno napunjen. Prije prve upotrebe uređaja, stavite akumulator u punjač i punite ga dok LED indikator ne pokazuje da je akumulator u potpunosti napunjen. Pročitajte sve sigurnosne upute.

Important: Punite akumulator isključivo u dozvoljenom rasponu temperatura okoline; pogledajte Punjenje, rad i rasponi temperature za skladištenje.

Note: U bilo kojem trenutku možete pritisnuti indikator napunjenosti akumulatora kako bi se prikazao trenutačni status napunjenosti (LED indikator).

  1. Pazite da na ventilima akumulatora i punjaču nema prašine i drugih ostataka.

    g290533
  2. Poravnajte udubljenje na akumulatoru (Slika 26) sa zupcima na punjaču.

  3. Gurnite akumulator u punjač dok ne sjedne na mjesto (Slika 26).

  4. Pričekajte da se akumulator napuni; pogledajte sljedeću tablicu indikatora statusa napunjenosti akumulatora.

    Indikatori statusa napunjenosti akumulatora

    Svjetlo LED indikatoraZnačenje
    IsključenoAkumulator nije umetnut
    Treperi zelenoAkumulator se puni
    ZelenoAkumulator je pun
    CrvenoAkumulator i/ili punjač nije u dozvoljenom rasponu temperature*
    Treperi crvenoGreška punjenja akumulatora**

    *Pogledajte Punjenje, rad i rasponi temperature za skladištenje za više informacija.

    **Pogledajte za više informacija.

    Important: Akumulator se na kratko vrijeme između upotreba može ostaviti u punjaču.Ako se akumulator neće upotrebljavati dulje vrijeme, izvadite ga iz punjača; pogledajte Priprema uređaja za skladištenje.

  5. Da biste izvadili akumulator, povucite ga iz punjača.

Održavanje

Note: Odredite lijevu i desnu stranu uređaja s uobičajenog vozačevog položaja.

Preporučeni raspored održavanja

Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Provjerite je li nož istrošen ili oštećen.Ako je nož oštećen, odmah ga zamijenite.
  • Očistite pokošenu travu i prljavštinu ispod cijelog uređaja.
  • Nakon svake uporabe
  • Očistite pokošenu travu i prljavštinu ispod cijelog uređaja.
  • Godišnje
  • Zamijenite nož ili ga dajte naoštriti (češće ako oštrica brzo otupi).
  • Priprema za održavanje

    1. Premjestite uređaj na ravnu površinu.

    2. Isključite uređaj i izvadite gumb za električno pokretanje i akumulator; pogledajte Isključivanje uređaja.

    Održavanje noža

    Upozorenje

    Tijekom servisiranja noža nož se može pomaknuti iako je napajanje isključeno. Nož je oštar. Ako ga dotaknete, može doći do teških tjelesnih ozljeda.

    • Držite ruke i noge podalje od noža u pokretu.

    • Tijekom servisiranja noža nosite rukavice.

    Provjeravanje noža

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Provjerite je li nož istrošen ili oštećen.Ako je nož oštećen, odmah ga zamijenite.
    1. Pripremite uređaj za održavanje; pogledajte Priprema za održavanje.

    2. Nagnite uređaj bočno.

      g414372
    3. Provjerite je li nož istrošen ili oštećen.

      • Ako je nož oštećen ili napuknut, odmah ga uklonite i zamijenite.

      • Ako je oštrica noža tupa ili neravna, uklonite nož, dajte ga naoštriti ili ga zamijenite i postavite novi nož.

    4. Okrenite uređaj u uspravan položaj.

    Zamjena noža

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Godišnje
  • Zamijenite nož ili ga dajte naoštriti (češće ako oštrica brzo otupi).
  • Important: Za postavljanje noža potreban je moment-ključ. Ako nemate moment-ključ ili se ne usudite sami izvršiti postupak, obratite se ovlaštenom serviseru ili ovlaštenom distributeru tvrtke Toro.

    Uklanjanje noža

    1. Pripremite uređaj za održavanje; pogledajte Priprema za održavanje.

    2. Nagnite uređaj bočno.

      g414372
    3. Zabilježite položaj odstojnika.

      g364990
    4. Držite nož stabilnim s pomoću drvenog bloka (Slika 30).

      g364888
    5. Skinite nož s pomoću moment-ključa isporučenog s uređajem tako da odvrnete vijak noža u smjeru suprotnom od kazaljki na satu (Slika 29).

      Important: Dok uklanjate nož nosite zaštitne naočale i rukavice otporne na posjekline.

    Postavljanje noža

    1. Poravnajte zaobljene krajeve noža prema kosištu i postavite držač, nož, odstojnike i konusni odstojnik na rotor s pomoću vijka.

      Important: Obvezno postavite konusni odstojnik točno ispod rotora i držač ispod glave vijka.

      g364923
    2. Pritegnite vijak noža na 75 Nm.

      Important: Vijak pritegnut na 75 Nm vrlo je čvrst. Dok pridržavate nož s pomoću drvenog bloka, upotrijebite svoju tjelesnu težinu kako biste moment-ključem pritegnuli vijak.

      g364889
    3. Okrenite uređaj u uspravan položaj.

    Čišćenje uređaja

    Interval servisa održavanjaPostupak održavanja
    Prije svake uporabe ili svakodnevno
  • Očistite pokošenu travu i prljavštinu ispod cijelog uređaja.
  • Nakon svake uporabe
  • Očistite pokošenu travu i prljavštinu ispod cijelog uređaja.
  • Upozorenje

    Uređaj može izbaciti materijal ispod kućišta.

    • Nosite zaštitu za oči.

    • Ostanite u radnom položaju (iza ručke).

    • Ne dopuštajte prolaznicima da uđu u područje rada.

    1. Isključite uređaj i izvadite gumb za električno pokretanje i akumulator; pogledajte Isključivanje uređaja.

    2. Nagnite uređaj bočno.

    3. S pomoću četke ili komprimiranog zraka uklonite travu i prljavštinu iz kućišta motora i kosišta.

    Skladištenje

    Important: Čuvajte uređaj, akumulator i punjač isključivo u dozvoljenom rasponu temperatura; pogledajte Punjenje, rad i rasponi temperature za skladištenje.

    Priprema uređaja za skladištenje

    1. Očistite uređaj.

    2. Izvadite ključ za električno pokretanje iz prekidača električnog pokretača.

    3. Izvadite akumulator i provjerite je li oštećen.

      Note: Nemojte skladištiti uređaj s postavljenim akumulatorom.

    4. Napunite akumulator tako da 2 ili 3 LED indikatora na njemu svijetle zeleno.

      Important: Nemojte skladištiti potpuno napunjen ili potpuno prazan akumulator.

    5. Provjerite je li nož istrošen ili oštećen. Ako je nož tup, dajte ga naoštriti, a ako je oštećen, zamijenite ga.

    6. Zategnite sve matice, vijke i šarafe.

    7. Uređaj, akumulator i punjač čuvajte u hladnom, čistom i suhom prostoru.

      • Skladištite uređaj, ključ za električno pokretanje, akumulator i punjač akumulatora izvan dohvata djece.

      • Uređaj, akumulator i punjač držite podalje od nagrizajućih tvari kao što su vrtne kemikalije i soli za odleđivanje.

      • Nemojte skladištiti akumulator na otvorenom ili u vozilu.

    Priprema uređaja za rad

    1. Punite akumulator dok lijevi indikator na punjaču ili sva 4 LED indikatora na akumulatoru ne zasvijetle zeleno.

    2. Postavite akumulator u uređaj; pogledajte Postavljanje akumulatora u uređaj.

    Otklanjanje pogrešaka

    Slijedite isključivo korake opisane u ovim uputama. Ako ne možete popraviti uređaj, neka ovlašteni serviser ili ovlašteni distributer tvrtke Toro obavi sve daljnje preglede, održavanje i popravke.

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Uređaj se ne može pokrenuti.
    1. Akumulator nije dobro postavljen u uređaj.
    2. Akumulator nije napunjen.
    3. Akumulator je oštećen.
    4. Postoji drugi problem s elektrikom.
    1. Izvadite akumulator i vratite ga u uređaj te provjerite je li dobro postavljen i pričvršćen.
    2. Izvadite akumulator iz uređaja i napunite ga.
    3. Zamijenite akumulator.
    4. Obratite se ovlaštenom serviseru ili ovlaštenom distributeru tvrtke Toro.
    Dolazi do prekida u radu uređaja.
    1. Na kabelima akumulatora ima vlage.
    2. Akumulator nije dobro postavljen u uređaj.
    1. Ostavite da se akumulator osuši ili ga obrišite.
    2. Izvadite akumulator i vratite ga u uređaj te provjerite je li dobro postavljen i pričvršćen.
    Uređaj ne postiže punu snagu.
    1. Kapacitet akumulatora je prenizak.
    2. Začepljeni su zračni odušci.
    1. Izvadite akumulator iz uređaja i napunite ga do kraja.
    2. Očistite zračne oduške.
    Akumulator se brzo prazni.
    1. Temperatura akumulatora je izvan dozvoljenog raspona.
    1. Stavite akumulator na suho mjesto gdje se temperatura kreće između 5 °C i 40 °C.
    Punjač ne radi.
    1. Punjač nije u dozvoljenom rasponu temperature.
    2. Utičnica u koju je priključen punjač nema struje.
    1. Iskopčajte punjač iz struje i stavite ga na suho mjesto gdje se temperatura kreće između 5 °C i 40 °C.
    2. Obratite se ovlaštenom električaru radi popravka utičnice.
    Svjetlo LED indikatora na punjaču svijetli crveno.
    1. Punjač i/ili akumulator nije u dozvoljenom rasponu temperature.
    1. Iskopčajte punjač iz struje i stavite punjač i akumulator na suho mjesto gdje se temperatura kreće između 5 °C i 40 °C.
    Svjetlo LED indikatora na punjaču treperi crveno.
    1. Došlo je do greške u komunikaciji između akumulatora i punjača.
    2. Akumulator je slab.
    1. Izvadite akumulator iz punjača, iskopčajte punjač iz struje i pričekajte 10 sekundi. Ponovno ukopčajte punjač u struju i stavite u njega akumulator. Ako LED indikator na punjaču i dalje treperi crveno, ponovite postupak. Ako LED indikator na punjaču nakon 2 pokušaja i dalje treperi crveno, akumulator propisno odložite u reciklažnom dvorištu.
    2. Propisno odložite akumulator u reciklažnom dvorištu.
    Uređaj ili motor previše vibrira.
    1. S donje strane kućišta uređaja ima pokošene trave i prljavštine.
    2. Pričvrsni vijci motora nisu zategnuti.
    3. Vijak diska za rezanje nije pritegnut.
    1. Očistite ispod kućišta uređaja.
    2. Pritegnite pričvrsne vijke motora.
    3. Pritegnite vijak diska za rezanje.
    Iz uređaja se čuje zvučni signal.
    1. Akumulator nije napunjen.
    2. Uređaj je preopterećen.
    3. Postoji drugi problem s elektrikom.
    1. Izvadite akumulator iz uređaja i napunite ga.
    2. Kosite travu na većoj visini košnje ili sporije hodajte dok kosite.
    3. Primijenite druge mogućnosti za rješavanje problema, a ako se alarm nakon toga i dalje oglašava, obratite se ovlaštenom serviseru.
    Kvaliteta košnje je smanjena ili nezadovoljavajuća.
    1. Nož je tup.
    2. U kosištu se nakupila prljavština.
    1. Dajte naoštriti ili zamijeniti nož.
    2. Očistite ispod uređaja.
    Uređaj neujednačeno kosi.
    1. Ponavljate obrazac košenja.
    2. S donje strane kućišta uređaja ima pokošene trave i prljavštine.
    1. Promijenite obrazac košenja.
    2. Očistite ispod kućišta uređaja.
    Uređaj neujednačeno kosi.
    1. Nož je tup.
    2. Ponavljate obrazac košenja.
    3. S donje strane kućišta uređaja ima pokošene trave i prljavštine.
    4. Postoji problem s električnim dijelovima uređaja.
    1. Dajte naoštriti ili zamijeniti nož.
    2. Promijenite obrazac košenja.
    3. Očistite ispod kućišta uređaja.
    4. Obratite se ovlaštenom serviseru ili ovlaštenom distributeru tvrtke Toro.