Introduktion

Denna maskin är avsedd att användas av anställda, kommersiella operatörer för att underhålla gräs i sluttningar, snäva ojämnheter, områden nära vatten eller bunkerkanter. Den är utformad för att användas med Toro 60 V litiumjonbatteripaket. Dessa batteripaket är endast avsedda att laddas med Toro 60 V litiumjonbatteriladdare. Det kan medföra fara för dig och kringstående om maskinen används i andra syften än vad som avsetts.

Läs denna information noga så att du lär dig att använda och underhålla produkten på rätt sätt, och för att undvika person- och produktskador. Du är ansvarig för att produkten används på ett korrekt och säkert sätt.

Besök www.https://www.toro.com/en-GB för mer information, inklusive säkerhetsråd, utbildningsmaterial, information om tillbehör, hjälp med att hitta en återförsäljare eller för att registrera din produkt.

Kontakta en auktoriserad återförsäljare eller Toros kundservice och ha produktens modell- och serienummer till hands om du har behov av service, Toro-originaldelar eller ytterligare information. Figur 1 visar var du finner produktens modell- och serienummer. Skriv in numren i det tomma utrymmet.

Important: Skanna rutkoden på serienummerdekalen (i förekommande fall) med en mobil enhet för att få tillgång till information om garanti, reservdelar och annat.

g414362

Anteckna produktens modell- och serienummer här nedanför:

Varningssymbol

Varningssymbolen (Figur 2) som visas i den här bruksanvisningen och på maskinen markerar viktiga säkerhetsmeddelanden som du måste följa för att förhindra olyckor.

g000502

Varningssymbolen visas ovanför information som varnar dig för farliga handlingar eller situationer och följs av orden FARA, VARNING eller VAR FÖRSIKTIG.

FARA indikerar en överhängande fara som, om den inte undviks, kommer att leda till dödsfall eller allvarliga personskador.

VARNING indikerar en potentiellt farlig situation som, om den inte undviks, kan leda till dödsfall eller allvarliga personskador.

VAR FÖRSIKTIG indikerar en potentiellt farlig situation som, om den inte undviks, kan leda till mindre eller måttliga personskador.

Två andra beteckningar används för att markera information i denna bruksanvisning. Viktigt anger speciell teknisk information och Observera anger allmän information som är värd att notera.

Varning

KALIFORNIEN

Proposition 65 Varning

Kabeln till denna produkt innehåller bly, en kemikalie som av den amerikanska delstaten Kalifornien anses orsaka fosterskador och andra fortplantningsskador. Tvätta händerna efter hantering.

Användning av produkten kan orsaka kemikalieexponering som av den amerikanska delstaten Kalifornien anses orsaka cancer, fosterskador och andra fortplantningsskador.

Säkerhet

VIKTIGA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Varning

Vidta alltid grundläggande säkerhetsåtgärder, inklusive dem nedan, för att minska risken för brand, elektriska stötar och personskador vid bruk av elektriska gräsklippare.

Läs alla instruktioner

I. Utbildning

  1. Maskinens användare ansvarar för eventuella olyckor eller faror som uppstår för andra eller deras egendom.

  2. Låt inte barn använda eller leka med maskinen, batteripaketet eller batteriladdaren. Lokala bestämmelser kan begränsa användarens ålder.

  3. Låt inte barn eller någon som inte har genomgått utbildning använda eller utföra service på enheten. Tillåt endast personer som är ansvariga, utbildade, införstådda med anvisningarna och fysiskt kapabla att använda eller utföra service på maskinen.

  4. Läs alla instruktioner och varningstexter på maskinen, batteripaketet och batteriladdaren innan du använder dem.

  5. Bekanta dig med reglagen och hur maskinen, batteripaketet och batteriladdaren ska användas.

II. Förberedelser

  1. Håll åskådare, särskilt barn och husdjur, utanför arbetsområdet.

  2. Använd inte maskinen utan alla skydd och säkerhetsanordningar på plats, t.ex. gräsriktare och gräsuppsamlare, och se till att de fungerar korrekt på maskinen.

  3. Inspektera området där maskinen ska användas och ta bort föremål som kan störa användningen av maskinen eller som maskinen kan slunga iväg.

  4. Kontrollera att kniven, knivskruven och knivenheten inte är slitna eller skadade innan du använder maskinen. Byt ut eventuella skadade eller oläsbara etiketter.

  5. Använd endast batteripaketet som anges av Toro. Användning av andra tillbehör och redskap kan öka risken för skador och brand.

  6. Om batteriladdaren ansluts till ett uttag som inte har korrekt spänning kan det leda till brand eller elektriska stötar. Om du vill ha en annan typ av anslutning använder du vid behov en kontaktadapter med tillbörlig utformning för eluttaget.

  7. Använd inte skadade eller modifierade batteripaket eller batteriladdare, då dessa kan bete sig oförutsägbart och orsaka brand, explosion eller personskador.

  8. Om strömsladden till batteriladdaren är skadad ska du kontakta en auktoriserad Toro-återförsäljare för att byta ut den.

  9. Ladda batteripaketet endast med batteriladdaren som angetts av Toro. En laddare som är lämplig för en särskild typ av batteripaket kan utgöra en brandrisk om den används med ett annat batteripaket.

  10. Ladda batteripaketet endast på en plats med god ventilation.

  11. Följ alla laddningsanvisningar och ladda inte batteripaketet utanför det temperaturintervall som anges i anvisningarna. Om du inte följer dessa anvisningar kan batteripaketet skadas och risken för brand ökar.

  12. Bär lämplig klädsel – använd lämpliga kläder, inklusive ögonskydd, långbyxor, rejäla och halkfria skor (inte sandaler eller barfota) samt hörselskydd. Sätt upp långt hår och använd inte löst sittande kläder eller hängande smycken som kan fastna i rörliga delar. Använd munskydd i dammiga driftsförhållanden. Vi rekommenderar att du använder gummihandskar.

III. Drift

  1. Kontakt med den roterande kniven kan orsaka allvarliga skador. Håll händer och fötter borta från klippområdet och alla rörliga maskindelar. Håll avstånd till utkastaröppningen.

  2. Det kan medföra fara för dig och kringstående om maskinen används i andra syften än vad som avsetts.

  3. Lossa självdrivningsmekanismen (om sådan finns) innan du startar maskinen.

  4. Tippa inte maskinen när du startar motorn.

  5. Förhindra oavsiktlig start – se till att knappen till den elektriska startmotorn är avlägsnad från den elektriska startbrytaren innan du ansluter batteripaketet och hanterar maskinen.

  6. Håll koncentrationen helt på maskinen när du använder den. Delta inte i aktiviteter som kan distrahera dig, eftersom personskador eller materiella skador då kan uppstå.

  7. Stanna maskinen, ta bort knappen till den elektriska startmotorn, vänta tills alla rörelser har stannat och ta ut batteripaketet från maskinen innan du justerar, underhåller, rengör eller ställer maskinen i förvar.

  8. Ta bort batteripaketet och den elektriska startknappen från maskinen när du lämnar den obevakad eller innan du byter tillbehör.

  9. Tvinga inte maskinen – låt maskinen göra jobbet bättre och säkrare i den takt som den är avsedd för.

  10. Var på din vakt – se upp med vad du gör och använd sunt förnuft när du använder maskinen. Använd inte maskinen om du är sjuk, trött eller påverkad av alkohol eller läkemedel.

  11. Använd inte en batteridriven gräsklippare i regn.

  12. Använd endast maskinen när sikten och väderförhållandena är goda. Använd inte maskinen när det finns risk för blixtnedslag.

  13. Var mycket försiktig när du backar eller drar maskinen mot dig.

  14. Bibehåll hela tiden ett stadigt fotstöd och balansen, särskilt i sluttningar. Klipp alltid tvärgående över sluttningar, aldrig upp och ner. Var mycket försiktig när du svänger i sluttningar. Klipp inte i sluttningar vars lutning överstiger 45 Gå. Spring aldrig med maskinen.

  15. Rikta inte utkastaren mot andra människor. Undvik att kasta ut material mot väggar och föremål. Materialet kan kastas tillbaka mot dig. Stanna knivarna när du går över andra underlag än gräs.

  16. Se upp för hål, rötter, ojämnheter, stenar och andra dolda risker. Ojämn terräng kan få dig att tappa balansen eller fotfästet.

  17. Vått gräs och våta löv kan orsaka allvarliga skador om du halkar och rör vid kniven. Klipp inte under våta förhållanden. Klipp inte när det regnar.

  18. Om du kör på ett föremål med maskinen eller om den börjar vibrera ska du omedelbart stänga av maskinen, ta bort knappen till den elektriska startmotorn, vänta tills alla rörelser har stannat och ta ut batteripaketet innan du kontrollerar om maskinen har skadats. Reparera alla skador innan du börjar köra maskinen igen.

  19. Stoppa maskinen och ta bort den elektriska startknappen innan maskinen ska transporteras.

  20. Under skadliga förhållanden kan vätska läcka ut ur batteripaketet. Undvik kontakt. Om du råkar komma i kontakt med vätskan spolar du med vatten. Sök läkarhjälp om vätskan kommer i kontakt med ögonen. Vätska som läcker ur batteripaketet kan orsaka irritationer eller brännskador.

IV. Underhåll och förvaring

  1. Stanna maskinen, ta bort knappen till den elektriska startmotorn, vänta tills alla rörelser har stannat och ta ut batteripaketet från maskinen innan du justerar, underhåller, rengör eller ställer maskinen i förvar.

  2. Försök inte reparera maskinen med undantag för vad som anges i anvisningarna. Be en auktoriserad Toro-återförsäljare att utföra service på maskinen med identiska reservdelar.

  3. Använd handskar och ögonskydd när du servar maskinen.

  4. Slipa båda ändarna på kniven om den är slö för att bibehålla balansen. Rengör kniven och se till att den är balanserad.

  5. Byt ut kniven om den är böjd, sliten eller sprucken. En obalanserad kniv orsakar vibrationer, vilket kan skada motorn eller orsaka personskador.

  6. Tänk på att kniven fortfarande kan röra sig under service trots att strömkällan är avstängd.

  7. Använd endast Toros originalreservdelar och tillbehör för att få garanterat bästa prestanda. Andra reservdelar och tillbehör kan vara farliga, och användning av dessa kan ogiltigförklara produktgarantin.

  8. Underhåll maskinen – håll skäreggarna vassa och rena för bästa och säkraste prestanda. Håll handtagen torra, rena och fria från olja och fett. Se till att skydden sitter på plats och att de fungerar. Håll kniven vass. Använd endast en identisk ersättningskniv.

  9. Kontrollera om maskinen har skadade delar – om skydd eller andra delar är skadade måste du fastställa huruvida maskinen kommer att fungera korrekt. Kontrollera om det finns feljusterade och bindande rörliga delar, trasiga delar, felmontering och andra förhållanden som kan påverka funktionen. Om inte annat anges i anvisningarna ska en auktoriserad Toro-återförsäljare reparera eller byta ut skadade skydd och delar.

  10. När batteripaketet inte används ska det förvaras på avstånd från metallföremål som gem, mynt, nycklar, spikar och skruvar som kan leda effekten från en pol till en annan. Kortslutning av batteriet kan orsaka brännskador eller eldsvåda.

  11. Kontrollera regelbundet att knivens och motorns monteringsskruvar är ordentligt åtdragna.

  12. När du inte använder maskinen ska den förvaras inomhus på en torr och säker plats utom räckhåll för barn.

  13. Utsätt inte ett batteripaket eller en maskin för eld eller höga temperaturer. Exponering för eld eller temperaturer över 130 °C kan orsaka explosioner.

  14. VAR FÖRSIKTIG – ett felhanterat batteripaket kan orsaka brand, explosion eller kemisk brännskada.

    • Ta inte isär batteripaketet.

    • Ersätt batteripaketet endast med ett äkta Toro-batteripaket. Om en annan typ av batteripaket används kan det leda till brand eller risk för skador.

    • Förvara batteripaket utom räckhåll för barn och i originalförpackningen tills de ska användas.

SPARA DESSA

ANVISNINGAR

Säkerhets- och instruktionsdekaler

Graphic

Säkerhetsdekalerna och säkerhetsinstruktionerna är fullt synliga för föraren och finns nära alla potentiella farozoner. Ersätt dekaler som har skadats eller saknas.

decal111-9826
decal133-8054
decal94-8072
g017410
decal134-4551
decal134-8067

Montering

Montera handtagets fotstöd

Delar som behövs till detta steg:

Nedre handtag1
Fotstöd1
Bricka (6 mm)2
Låsmutter (6 mm)1

Note: Du kan endast använda fotstödet för att stötta handtaget i vertikalt läge när du monterar styret i det nedre läget (103,4 cm).

g414363
  1. Bestäm handtagets höjd när fotstödet har fästs på fästet för det övre stoppet (Figur 3).

  2. Rikta in fotstödets hål med skruven i det nedre handtaget (Figur 4).

    g462033
  3. Montera fotstödet på handtaget med två brickor (6 mm) och en låsmutter (6 mm).

  4. Dra åt låsmuttern.

    Note: Säkerställ att du kan svänga fotstödet.

Montera handtaget

Delar som behövs till detta steg:

T-bussningar4
Skruv (6 x 55 mm)2
Bricka (6 mm)7
Låsmutter (6 mm)2
Övre handtag1
U-skruv2
Vred2
Skruv med koniskt huvud1
Kabelklämma1
Låsmutter1
Kabelband2

Montera det nedre handtaget på maskinen

  1. Montera två T-bussningar i handtagets flänsar på klippdäcket (Figur 5).

    g367117
  2. Rikta in handtagets fotstöd med fästet för det övre stoppet på klippdäcket (Figur 6).

    g414364
  3. Rikta in handtagets hål med hålen i bussningarna (Figur 7) och fäst handtaget på maskinen med en skruv (6 x 55 mm), två brickor (6 mm) och en låsmutter (6 mm).

    g367302
  4. Upprepa steg 3 på maskinens andra sida.

Montera det övre och nedre handtaget

  1. Rikta in det övre handtagets hål med hålen i det nedre handtaget (Figur 8).

    g364684
  2. Montera det övre handtaget på det nedre handtaget med de två U-skruvarna, två brickor (6 mm) och två vred.

Montera kabeln på förarnärvaroreglaget

  1. Tryck ut förarnärvaroreglagets ben så att du kan ta bort det från det övre handtaget och avlägsna reglaget från maskinen (Figur 9).

    g367353
  2. Dra kabelkopplingen genom hålet i fästet på förarnärvaroreglaget enligt Figur 10.

    g367914
  3. För in änden av förarnärvaroreglaget i handtaget, tryck lätt på det andra reglagebenet och för in reglaget i handtaget (Figur 11).

    g367358

Montera den elektriska startbrytaren

  1. Montera den elektriska startbrytaren på handtaget enligt bilden (Figur 12).

    Note: Använd det nedre av de två monteringshålen på handtaget.

    g462046
  2. Rikta in kabeln för förarnärvaroreglaget mot det övre kabelspåret på den elektriska startbrytaren.

  3. Rikta in kabelklämman mot kabeln och brytaren.

  4. Fäst klämman, kabeln och brytaren på det övre handtaget med skruven med koniskt huvud och låsmuttern.

Fästa kablarna på handtaget

Fäst kablarna på handtaget med kabelband enligt Figur 13.

g465529

Produktöversikt

g414369

Förarnärvaroreglage

Förarnärvaroreglaget (Figur 14) förser motorn med ström.

  • Tryck reglaget mot handtaget för att starta motorn.

  • Släpp reglaget från handtaget för att stänga av motorn.

Knapp till elektrisk startmotor

Knappen till den elektriska startmotorn (Figur 14) förs in i den elektriska startbrytaren och tillsammans kontrollerar dessa den elektriska motorn.

Maskinspecifikation

Modell

Klippbredd

Produktens bredd

02614T

465 mm

575 mm

Temperaturintervall för laddning, körning och förvaring

Specifikation för temperaturintervall

Ladda eller förvara batteripaketet

Använda batteripaketet

Använda maskinen

5 °C till 40 °C*

-30 °C till 49 °C*

0 °C till 49 °C*

* Det kan ta längre tid att ladda batteripaketet om det inte laddas inom det angivna temperaturintervallet.

Förvara maskinen, batteripaketet och batteriladdaren i ett slutet, rent och torrt utrymme.

Redskap/tillbehör

Det finns ett urval av godkända Toro-redskap och -tillbehör som du kan använda för att förbättra och utöka maskinens kapacitet. Kontakta en auktoriserad återförsäljare eller auktoriserad Toro-distributör, eller gå till www.Toro.com för att se en lista över alla godkända redskap och tillbehör.

Använd endast originalreservdelar och tillbehör från Toro för att garantera optimal prestanda och fortlöpande säkerhet för produkten. Det kan medföra fara att använda reservdelar och tillbehör från andra tillverkare.

Körning

Före körning

Sätta i batteripaketet i maskinen

Important: Använd batteripaketet endast i temperaturer som ligger inom lämplig intervall. Se Specifikationer

  1. Avlägsna knappen till den elektriska startmotorn från den elektriska startbrytaren. Se Köra maskinen.

  2. Kontrollera batteripaketet för att säkerställa att ventilationsöppningarna är fria från damm och skräp.

  3. Öppna batterifackets kåpa (Figur 15).

  4. Rikta in batteripaketets elektriska kontakter med de elektriska kontakterna i batterifacket.

  5. Montera batteripaketet på fackets elektriska kontakter så att batteriet låses på plats.

  6. Stäng batterifackets kåpa.

    Note: Om batterifackets kåpa inte går att stänga helt är batteriet inte helt infört och spärrat i facket.

g414371

Under arbetets gång

Köra maskinen

  1. För in elstartnyckeln i den elektriska startbrytaren (Figur 16).

    g367528
  2. Fatta tag i handtaget och förarnärvaroreglaget och håll fast reglaget mot handtaget (Figur 16).

  3. Tryck på startknappen.

  4. Låt motorn gå med full hastighet innan du kör maskinen.

Stänga av maskinen

  1. Släpp förarnärvaroreglaget (Figur 17).

    g367527
  2. Håll i handtaget medan du väntar på att motorn ska stanna.

  3. Avlägsna elstartnyckeln från den elektriska startbrytaren.

Avlägsna batteripaketet från maskinen

  1. Stäng av maskinen. Se Stänga av maskinen.

  2. Öppna batterifackets kåpa (Figur 18).

  3. Tryck batteripaketets spärr för att frigöra och ta ut batteripaketet.

  4. Stäng batterifackets kåpa.

g414370

Stödja handtaget med fotstödet

Handtag som är monterat i det nedre läget

Note: Om du har monterat handtaget i det nedre läget på 103 cm ska du använda fotstödet för att stödja handtaget i det vertikala läget.

g367257
  • Lossa handtaget genom att lyfta handtaget och rotera fotstödet framåt (Figur 19).

  • För att stödja handtaget ska du positionera handtaget och rotera fotstödet bakåt.

Justera klipphöjden

Varning

Vid justering av klipphöjden kan du komma i kontakt med en roterande kniv, vilket kan leda till allvarliga skador.

  • Släpp förarnärvaroreglaget och vänta tills alla rörliga delar har stannat.

  • Använd skärskyddshandskar när du hanterar kniven.

Demontera kniven

  1. Stäng av maskinen, avlägsna knappen till den elektriska startmotorn och ta ut batteriet. Se Stänga av maskinen.

  2. Lägg maskinen på sidan.

    g414372
  3. Håll kniven stilla med hjälp av en träkloss (Figur 21).

    g364888
  4. Använd en skiftnyckel för att avlägsna kniven genom att vrida skruven motsols (Figur 21).

    Important: Använd skyddsglasögon och skärskyddshandskar när du avlägsnar kniven.

Placering av knivens distansbrickor

Ändra distansbrickornas placering för att justera klipphöjden enligt Figur 22.

Note: Varje distansbricka ändrar knivens klipphöjd med 6,3 mm.

g364990

Montera kniven

  1. Rikta in knivens böjda ändar mot klippdäcket och montera hållaren, kniven, distansbrickorna och den koniska distansbrickan på impellern med skruven.

    Important: Montera alltid den koniska distansbrickan direkt under impellern och hållaren under skruvens huvud.

    g364923
  2. Dra åt knivskruven till ett moment på 75 Nm.

    Important: En skruv som är åtdragen till 75 Nm är mycket hårt åtdragen. Lägg din tyngd bakom momentnyckeln och dra åt skruven samtidigt som du håller fast klippkniven med en träkloss.

    g364889
  3. Tippa tillbaka maskinen i upprätt läge.

Arbetstips

Allmänna klipptips

  • Placera fotstödets ring under det övre stoppet för att förbättra hanteringen av maskinen.

    g367278
  • Inspektera området där maskinen ska användas och ta bort föremål som maskinen kan slunga omkring.

  • Undvik att låta kniven gå emot massiva objekt. Kör aldrig avsiktligt över ett föremål.

  • Om du kör på något föremål med maskinen eller om den börjar vibrera stänger du omedelbart av maskinen, avlägsnar elstartnyckeln och kontrollerar om maskinen har skadats.

  • För bästa prestanda ska du säkerställa att kniven är vass innan klippsäsongen börjar.

  • Byt ut en skadad kniv mot en ny ersättningskniv från Toro.

Klippa gräs

  • Klipp endast cirka en tredjedel av grässtrået åt gången. Klipp endast med den högsta inställningen (30 mm), såvida inte gräset är glest eller om det är sent på hösten då gräset växer långsammare.

  • Klipp inte gräs som är högre än 15 cm eftersom det kan täppa till maskinen eller leda till motorstopp.

  • Vått gräs och våta löv har en tendens att klumpas ihop på marken, vilket kan leda till motorstopp eller till att maskinen täpps igen. Klipp om möjligt endast vid torra förhållanden.

    Varning

    Vått gräs och våta löv kan orsaka allvarliga personskador om du halkar och rör vid kniven.

    Klipp om möjligt endast vid torra förhållanden.

  • Tänk på brandfaran vid mycket torra förhållanden, följ alla lokala brandvarningar och håll maskinen ren från torrt gräs och löv.

  • Försök med en eller flera av åtgärderna nedan om du inte är nöjd med klippresultatet:

    • Kontrollera klippenheten och/eller byt ut kniven.

    • Gå saktare när du klipper.

    • Höj gräsklipparens klipphöjdsinställning.

    • Klipp gräset oftare.

    • Överlappa klippsvepningarna istället för att klippa en hel svepning varje gång.

Klippa löv

  • Efter avslutad klippning bör halva gräsmattan synas genom täcket av sönderskurna löv. Det kan vara nödvändigt att gå över löven mer än en gång.

  • Vi rekommenderar inte att du klipper gräs som är höge än 15 cm. Om lövtäcket är för tjockt kan maskinen täppas igen och orsaka motorstopp.

  • Sänk klipphastigheten om gräsklipparen inte skär löven tillräckligt fint.

Efter körning

Ladda batteriet

Important: Batteripaketet är inte fulladdat när du köper det. Innan du använder verktyget för första gången ska du placera batteripaketet i laddaren och ladda det tills lysdioden indikerar att batteripaketet är färdigladdat. Läs alla säkerhetsanvisningar.

Important: Ladda batteripaketet endast i en omgivande temperatur som ligger inom det angivna temperaturintervallet. Se Temperaturintervall för laddning, körning och förvaring.

Note: När som helst kan du trycka på batteriladdningsindikatorn på batteripaketet för att visa aktuell laddning (lysdioder).

  1. Kontrollera att ventilerna på batteriet och batteriladdaren är fria från damm och smuts.

    g290533
  2. Rikta in håligheten i batteripaketet (Figur 26) med spetsen på laddaren.

  3. Skjut in batteripaketet i laddaren tills det sitter ordentligt (Figur 26).

  4. Vänta tills batteripaketet blivit laddat. Se följande tabell för batteriladdningsstatus för att tolka batteriets laddningsstatus.

    Tabell för batteriladdningsstatus

    LED-indikatorlampaAnger
    AvBatteripaket ej isatt
    Grönt blinkande ljusBatteripaketet laddas
    GrönBatteripaketet är laddat
    RödBatteripaketets och/eller batteriladdarens temperatur ligger över eller under det angivna temperaturintervallet*
    Rött blinkande ljusLaddningsfel för batteripaket**

    * Se Temperaturintervall för laddning, körning och förvaring för mer information.

    ** Se för mer information.

    Important: Batteriet kan lämnas i laddaren under korta perioder mellan användningarna.Om batteriet inte kommer att användas under längre perioder ska du ta ut batteriet ur laddaren. Se Förbereda maskinen för förvaring.

  5. Avlägsna batteripaketet genom att dra ut batteriet ur laddaren.

Underhåll

Note: Vänster och höger sida på maskinen är lika med förarens vänstra respektive högra sida vid normal körning.

Rekommenderat underhåll

UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
Varje användning eller dagligen
  • Kontrollera om kniven är sliten eller skadad.Byt omedelbart ut kniven om den är skadad.
  • Rensa bort gräsklipp och smuts från hela maskinen.
  • Efter varje användning
  • Rensa bort gräsklipp och smuts från hela maskinen.
  • Årligen
  • Byt ut kniven eller låt slipa den (oftare om kniven snabbt blir slö).
  • Underhållsförberedelser

    1. Flytta maskinen till ett plant underlag.

    2. Stäng av maskinen, avlägsna knappen till den elektriska startmotorn och ta ut batteriet. Se Stänga av maskinen.

    Knivunderhåll

    Varning

    Tänk på att kniven fortfarande kan röra sig under service trots att strömkällan är avstängd. Kniven är vass – kontakt med kniven kan orsaka allvarliga personskador.

    • Håll händer och fötter borta från en kniv i rörelse.

    • Använd handskar när du servar kniven.

    Kontrollera kniven

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Varje användning eller dagligen
  • Kontrollera om kniven är sliten eller skadad.Byt omedelbart ut kniven om den är skadad.
    1. Förbered maskinen för underhåll. Se Underhållsförberedelser.

    2. Lägg maskinen på sidan.

      g414372
    3. Kontrollera om kniven är sliten eller skadad.

      • Avlägsna och byt omedelbart ut kniven om den är skadad eller har sprickor.

      • Om knivseggen är slö eller har hack ska du avlägsna den, få den slipad eller utbytt och sedan montera tillbaka kniven.

    4. Tippa tillbaka maskinen i upprätt läge.

    Byta ut kniven

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Årligen
  • Byt ut kniven eller låt slipa den (oftare om kniven snabbt blir slö).
  • Important: För att montera kniven behöver du en momentnyckel. Om du inte har en momentnyckel, eller inte vill utföra den här proceduren, ska du kontakta en auktoriserad återförsäljare eller en auktoriserad Toro-återförsäljare.

    Avlägsna kniven

    1. Förbered maskinen för underhåll. Se Underhållsförberedelser.

    2. Lägg maskinen på sidan.

      g414372
    3. Notera distansbrickornas lägen.

      g364990
    4. Håll kniven stilla med hjälp av en träkloss (Figur 30).

      g364888
    5. Använd skiftnyckeln som medföljde maskinen för att avlägsna kniven genom att vrida knivskruven moturs (Figur 29).

      Important: Använd skyddsglasögon och skärskyddshandskar när du avlägsnar kniven.

    Montera kniven

    1. Rikta in knivens böjda ändar mot klippdäcket och montera hållaren, kniven, distansbrickorna och den koniska distansbrickan på impellern med skruven.

      Important: Du måste alltid montera den koniska distansbrickan direkt under impellern och hållaren under skruvens huvud.

      g364923
    2. Dra åt knivskruven till ett moment på 75 Nm.

      Important: En skruv som är åtdragen till 75 Nm är mycket hårt åtdragen. Lägg din tyngd bakom momentnyckeln och dra åt skruven samtidigt som du håller fast klippkniven med en träkloss.

      g364889
    3. Tippa tillbaka maskinen i upprätt läge.

    Rengöra maskinen

    UnderhållsintervallUnderhållsförfarande
    Varje användning eller dagligen
  • Rensa bort gräsklipp och smuts från hela maskinen.
  • Efter varje användning
  • Rensa bort gräsklipp och smuts från hela maskinen.
  • Varning

    Det kan lossna material från under klipparkåpan.

    • Använd skyddsglasögon.

    • Stå kvar i körläge (bakom handtaget).

    • Håll kringstående på avstånd.

    1. Stäng av maskinen, avlägsna knappen till den elektriska startmotorn och ta ut batteriet. Se Stänga av maskinen.

    2. Lägg maskinen på sidan.

    3. Använd en borste eller tryckluft för att ta bort gräs och skräp från motorkåpan och omgivande klippdäcksområden.

    Förvaring

    Important: Förvara maskinen, batteripaketet och laddaren endast i temperaturer som ligger inom rätt intervall. Se Temperaturintervall för laddning, körning och förvaring.

    Förbereda maskinen för förvaring

    1. Rengöra maskinen.

    2. Avlägsna elstartnyckeln från den elektriska startbrytaren.

    3. Avlägsna batteripaketet och kontrollera att det inte är skadat.

      Note: Förvara inte maskinen med batteripaketet installerat.

    4. Ladda batteripaketet tills två eller tre LED-indikatorer lyser grönt på batteriet.

      Important: Förvara inte ett fulladdat eller helt urladdat batteri.

    5. Kontrollera om kniven är sliten eller skadad. Slipa kniven om den är slö. Byt ut kniven om den är skadad.

    6. Dra åt alla muttrar, bultar och skruvar.

    7. Förvara maskinen, batteripaketet och batteriladdaren i ett svalt, rent och torrt utrymme.

      • Förvara maskinen, elstartnyckeln, batteripaketet och batteriladdaren utom räckhåll för barn.

      • Håll maskinen, batteripaketet och batteriladdaren på avstånd från frätande medel, som trädgårdskemikalier och vägsalt.

      • Förvara inte batteripaketet utomhus eller i ett fordon.

    Förbereda maskinen för körning

    1. Ladda batteripaketet tills den vänstra indikatorlampan lyser grönt på laddaren eller tills alla fyra LED-indikatorer lyser grönt på batteriet.

    2. Sätt i batteripaketet i maskinen. Se.Sätta i batteripaketet i maskinen.

    Felsökning

    Utför endast stegen som beskrivs i de här instruktionerna. Om du inte kan åtgärda problemet ska du be en auktoriserad återförsäljare eller en auktoriserad Toro-återförsäljare att utföra alla ytterligare inspektions-, underhålls- och reparationsarbeten.

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Maskinen startar inte.
    1. Batteriet sitter inte helt på plats i maskinen.
    2. Batteripaketet är inte laddat.
    3. Batteripaketet är skadat.
    4. Det är något annat elektriskt fel på maskinen.
    1. Avlägsna batteripaketet och montera det sedan i maskinen. Se till att det är helt insatt och spärrat.
    2. Ta ut batteripaketet ur maskinen och ladda det.
    3. Byt ut batteripaketet.
    4. Kontakta en auktoriserad återförsäljare eller en auktoriserad Toro-återförsäljare.
    Maskinen körs inte kontinuerligt.
    1. Det finns fukt på batteripaketets kablar.
    2. Batteriet sitter inte helt på plats i maskinen.
    1. Låt batteripaketet torka eller torka det på egen hand.
    2. Avlägsna batteripaketet och montera det sedan i maskinen. Se till att det är helt insatt och spärrat.
    Maskinen når inte full effekt.
    1. Batteripaketets laddningskapacitet är för låg.
    2. Luftventilerna är blockerade.
    1. Ta ut batteripaketet ur maskinen och ladda batteripaketet helt.
    2. Rengör luftventilerna.
    Batteripaketet laddas snabbt ur.
    1. Batteripaketets temperatur ligger över eller under det angivna temperaturintervallet.
    1. Flytta batteripaketet till en torr plats där temperaturen är mellan 5 °C och 40 °C.
    Batteriladdaren fungerar inte.
    1. Batteriladdarens temperatur ligger över eller under det angivna temperaturintervallet.
    2. Uttaget som laddaren är ansluten till har ingen strömförsörjning.
    1. Koppla ur batteriladdaren och flytta den till en torr plats där temperaturen är mellan 5 °C och 40 °C.
    2. Kontakta en behörig elektriker för att reparera uttaget.
    LED-indikatorlampan på batteriladdaren är röd.
    1. Batteriladdarens och/eller batteripaketets temperatur ligger över eller under det angivna temperaturintervallet.
    1. Koppla ur batteriladdaren och flytta batteriladdaren och batteripaketet till en torr plats där temperaturen är mellan 5 °C och 40 °C.
    LED-indikatorlampan på batteriladdaren blinkar rött.
    1. Ett fel har uppstått i kommunikationen mellan batteripaketet och laddaren.
    2. Batteripaketets nivå är svag.
    1. Ta bort batteripaketet från batteriladdaren, koppla ur batteriladdaren från vägguttaget och vänta i 10 sekunder. Anslut batteriladdaren till uttaget igen och placera batteripaketet på batteriladdaren. Om LED-indikatorlampan på batteriladdaren fortfarande blinkar rött upprepar du proceduren igen. Om LED-indikatorlampan på batteriladdaren fortfarande blinkar rött efter två försök ska batteripaketet kasseras på korrekt sätt i en återvinningsanläggning som tar batterier.
    2. Kassera litiumjonbatteripaket på korrekt sätt på en återvinningsstation som tar batterier.
    Maskinen eller motorn vibrerar ovanligt mycket.
    1. Det finns gräsklipp och skräp under klipparkåpan.
    2. Motorns monteringsbultar är lösa.
    3. Skruven som fäster klippskivan är lös.
    1. Rengör under klipparkåpan.
    2. Dra åt motorns monteringsbultar.
    3. Dra åt skruven på klippskivan.
    Maskinen producerar ett pipande ljud.
    1. Batteripaketet är inte laddat.
    2. Maskinen är överbelastad.
    3. Det är något annat elektriskt fel på maskinen.
    1. Ta ut batteripaketet ur maskinen och ladda det.
    2. Skär gräset på en högre klipphöjd eller gå i långsammare takt när du klipper.
    3. Försök med andra felsökningsåtgärder. Om larmet kvarstår kontaktar du en auktoriserad återförsäljare.
    Skärkvaliteten är nedsatt eller otillfredsställande.
    1. Kniven är slö.
    2. Skräp har ansamlats i klippdäcket.
    1. Låt kniven slipas eller bytas ut.
    2. Rengör under maskinen.
    Klippmönstret blir ojämnt.
    1. Du klipper i samma mönster om och om igen.
    2. Det finns gräsklipp och skräp under klipparkåpan.
    1. Byt klippmönster.
    2. Rengör under klipparkåpan.
    Maskinen skär ojämnt.
    1. Kniven är slö.
    2. Du klipper i samma mönster om och om igen.
    3. Det finns gräsklipp och skräp under klipparkåpan.
    4. Ett elektriskt problem har uppstått i maskinen.
    1. Låt kniven slipas eller bytas ut.
    2. Byt klippmönster.
    3. Rengör under klipparkåpan.
    4. Kontakta en auktoriserad återförsäljare eller en auktoriserad Toro-återförsäljare.