Uvod

Ta stroj je namenjen za komercialno uporabo, uporablja pa se za vzdrževanje travne ruše na pobočjih, močno razgibanih tleh ter predelih ob vodi in robovih peščenih ovir. Zasnovan je za uporabo litij-ionskih akumulatorjev Toro 60 V. Ti akumulatorji so zasnovani za polnjenje samo s polnilniki litij-ionskih akumulatorjev Toro 60 V. Uporaba izdelka za nepredvidene namene je lahko nevarna za vas in navzoče osebe.

Podrobno preberite te informacije, da se seznanite s pravilnim upravljanjem in vzdrževanjem ter preprečite telesne poškodbe in poškodbe stroja. Za pravilno in varno upravljanje izdelka ste odgovorni sami.

Če potrebujete več informacij, vključno z nasveti glede varnosti, gradivom za usposabljanje za uporabo, podatki o dodatni opremi in pomočjo pri iskanju prodajalca oziroma želite registrirati izdelek, obiščite spletno mesto https://www.toro.com/en-GB.

Če potrebujete servisne storitve, originalne dele Toro ali dodatne informacije, se obrnite na pooblaščenega prodajalca oziroma službo za pomoč strankam podjetja Toro, pri čemer predhodno pripravite številko modela in serijsko številko izdelka. Diagram 1 označuje mesto številke modela in serijske številke na izdelku. Številke vpišite v ustrezna polja.

Important: Do podatkov o garanciji, delih in drugih informacij o izdelku lahko dostopate tako, da z mobilno napravo odčitate QR-kodo na nalepki s serijsko številko (če je nameščena).

g414362

Serijsko številko in oznako modela zapišite v spodnje okence:

Znak varnostnega opozorila

Znak varnostnega opozorila (Diagram 2) tako v tem priročniku kot tudi na stroju označuje pomembna varnostna opozorila, ki jih morate upoštevati, da preprečite nesreče.

g000502

Ta znak varnostnega opozorila je nad opozorili, ki opozarjajo na nevarno ravnanje ali okoliščine, sledi pa mu beseda NEVARNOST, OPOZORILO ali SVARILO.

NEVARNOST označuje neposredno nevarnost, ki bo privedla do smrti ali hudih telesnih poškodb, če je ne preprečite.

OPOZORILO označuje morebitno nevarnost, ki lahko privede do smrti ali hudih telesnih poškodb, če je ne preprečite.

SVARILO označuje neposredno nevarnost, ki bi lahko privedla do lažjih ali zmernih telesnih poškodb, če je ne preprečite.

Za poudarjanje informacij sta v tem priročniku uporabljeni še dve drugi besedi. Pomembno opozarja na posebne tehnične informacije, medtem ko Opomba označuje informacije, ki jih morate posebej pozorno prebrati.

Opozorilo

KALIFORNIJA

Problem 65 Opozorilo

Napajalni kabel tega izdelka vsebuje svinec, kemično snov, ki je s strani države Kalifornija prepoznana kot škodljiva za reprodukcijo in povzročiteljica napak pri rojstvu. Po končanih delih si umijte roke.

Z uporabo tega izdelka boste morda izpostavljeni kemikalijam, za katere je Zvezna država Kalifornija ugotovila, da povzročajo raka, prirojene napake ali škodo reproduktivnim organom.

Varnost

POMEMBNA VARNOSTNA NAVODILA

Opozorilo

Pri uporabi električne kosilnice morate upoštevati osnovne varnostne ukrepe za preprečevanje nevarnosti požara, električnega udara in telesnih poškodb, vključno z naslednjim:

Preberite vsa navodila

I. Usposabljanje

  1. Upravljavec stroja je odgovoren za vse nesreče ali nevarnosti, ki jih povzroči drugim osebam ali lastnini drugih oseb.

  2. Ne dovolite otrokom, da bi uporabljali stroj, akumulator ali polnilnik oziroma da bi se igrali z njimi. Lokalni predpisi lahko omejujejo starost upravljavca.

  3. Otrokom ali neusposobljenim osebam ne smete dovoliti, da upravljajo ali servisirajo napravo. Stroj sme upravljati ali servisirati samo odgovorna, usposobljena in fizično zmožna oseba, ki je seznanjena z navodili za upravljanje naprave.

  4. Pred uporabo stroja, akumulatorja in polnilnika preberite vsa navodila in previdnostne oznake na teh izdelkih.

  5. Seznanite se s krmilnimi mehanizmi in pravilno uporabo stroja, akumulatorja in polnilnika.

II. Priprava

  1. V območje delovanja stroja ne dovolite nikomur, zlasti ne majhnim otrokom in hišnim ljubljenčkom.

  2. Stroja ne smete uporabljati, če niso pravilno nameščeni in delujoči vsi ščitniki in varovala, na primer usmerjevalniki in zbiralnik trave.

  3. Preverite območje, kjer boste uporabljali stroj, in odstranite vse predmete, ki bi lahko ovirali delovanje stroja ali ki jih lahko stroj izvrže.

  4. Pred uporabo stroja se prepričajte, da rezila, vijaki rezil in sklop rezil niso izrabljeni ali poškodovani. Zamenjajte vse poškodovane in nečitljive oznake.

  5. Uporabljajte samo akumulator, ki ga je določilo podjetje Toro. Uporaba druge dodatne opreme in priključkov lahko poveča nevarnost poškodb in požara.

  6. Priklop polnilnika v vtičnico, ki nima ustrezne napetosti, lahko povzroči požar ali električni udar. Za drugačen priklop po potrebi uporabite adapter vtiča ustrezne konfiguracije za električno vtičnico.

  7. Ne uporabljajte poškodovanega ali spremenjenega akumulatorja ali polnilnika, saj lahko pride do nepredvidljivega delovanja, ki lahko povzroči požar, eksplozijo ali nevarnost poškodbe.

  8. Če je napajalni kabel polnilnika poškodovan, se obrnite na pooblaščenega distributerja za izdelke Toro, da ga zamenja.

  9. Akumulator polnite samo s polnilnikom, ki ga je določilo podjetje Toro. Polnilnik, ki je primeren za en tip akumulatorja, lahko povzroči nevarnost požara, če ga uporabljate z drugim akumulatorjem.

  10. Akumulator polnite samo v dobro prezračevanem prostoru.

  11. Upoštevajte navodila za polnjenje in ne polnite akumulatorja izven temperaturnega razpona, navedenega v navodilih. V nasprotnem primeru lahko pride do poškodbe akumulatorja in večje nevarnosti požara.

  12. Ustrezno se oblecite – nosite ustrezna zaščitna oblačila, vključno z zaščitnimi očali, dolgimi hlačami ter zaščitno in protizdrsno obutvijo (ne bodite bosi ali obuti v sandale) ter opremo za zaščito sluha. Spnite dolge lase in ne nosite ohlapnih oblačil ali nakita, ki bi se lahko zataknil v premične dele. Če delate v prašnih pogojih, nosite masko za zaščito pred prahom. Priporočamo uporabo gumijastih rokavic.

III. Uporaba

  1. Stik s premikajočim se rezilom lahko povzroči resne poškodbe. Rok in nog ne približujte predelu rezanja in premikajočim se delom stroja. Ne približujte se izmetnim odprtinam.

  2. Uporaba stroja za nepredvidene namene je lahko nevarna za vas in navzoče osebe.

  3. Pred zagonom stroja izklopite samohodni pogon (če je vgrajen).

  4. Ne nagibajte stroja, ko zaganjate motor.

  5. Preprečite nenamerni zagon – prepričajte se, da je gumb za električni zagon odstranjen iz stikala za električni zagon, preden priklopite akumulator in delate s strojem.

  6. Med upravljanjem stroja bodite popolnoma zbrani. Ne delajte ničesar, kar bi lahko odvrnilo vašo pozornost, saj to lahko privede do telesnih poškodb ali materialne škode.

  7. Pred nastavljanjem, servisiranjem, čiščenjem ali shranjevanjem stroja ga ustavite, odstranite gumb za električni zagon, počakajte, da se vsi deli ustavijo, in iz stroja odstranite akumulator.

  8. Odstranite akumulator in električni gumb za zagon iz stroja, če ga pustite brez nadzora ali pred zamenjavo dodatne opreme.

  9. Stroja ne premikajte na silo – pustite stroju, da dela z lastno hitrostjo, saj bo tako najbolj učinkovit.

  10. Ostanite pozorni – pazite, kaj delate, in pri uporabi stroja uporabljajte zdravo pamet. Ne uporabljajte stroja, če ste bolni, utrujeni ali pod vplivom alkohola oziroma drog.

  11. Kosilnice, ki se napaja iz akumulatorja, ne uporabljajte v dežju.

  12. Stroj uporabljajte samo pri dobri vidljivosti in ustreznih vremenskih pogojih. Ne uporabljajte stroja, če obstaja nevarnost za udar strele.

  13. Pri vzvratnem premikanju ali vlečenju stroja proti sebi bodite zelo previdni.

  14. Vedno bodite v stabilnem položaju in pazite na ravnotežje, zlasti na pobočjih. Po pobočjih kosite prečno, nikoli navzgor ali navzdol po pobočju. Pri spremembi smeri na pobočju bodite posebej previdni. Ne kosite po pobočjih s kotom nad 45°. S strojem hodite; nikoli ne tecite.

  15. Izvrženega materiala ne usmerjajte proti ljudem. Pazite, da izmet ne bo usmerjen v zid ali oviro, saj bi se lahko trdi predmeti odbili nazaj proti vam. Pred prečkanjem površin, ki niso pokrite s travo, ustavite rezila.

  16. Bodite pozorni na luknje, kolesnice, grbine, skale ali druge skrite ovire. Na neravnem terenu lahko izgubite ravnotežje ali pa vam zdrsne in padete.

  17. Mokra trava in listje lahko povzročita zdrs, ki lahko privede do hude poškodbe, če se pri padcu dotaknete rezila. Ne kosite mokre trave. Ne kosite, ko dežuje.

  18. Če stroj zadene ob predmet ali se začne tresti, nemudoma zaustavite stroj, odstranite gumb za električni zagon, počakajte, da se stroj preneha premikati in iz stroja odstranite akumulator. Šele nato preglejte, ali je stroj poškodovan. Pred nadaljevanjem uporabe opravite vsa potrebna popravila.

  19. Zaustavite stroj in odstranite električni gumb za zagon, preden naložite stroj za prevoz.

  20. Pri neustreznih pogojih uporabe lahko iz akumulatorja brizga tekočina. Izogibajte se stiku z njo. V primeru nenamernega stika s tekočino sperite tekočino z vodo. Če tekočina pride v stik z očmi, poiščite zdravniško pomoč. Tekočina, ki je izvržena iz akumulatorja, lahko povzroči draženje ali opekline.

IV. Vzdrževanje in shranjevanje

  1. Pred nastavljanjem, servisiranjem, čiščenjem ali shranjevanjem stroja ga ustavite, odstranite gumb za električni zagon, počakajte, da se vsi deli ustavijo, in iz stroja odstranite akumulator.

  2. Ne poskušajte popravljati stroja, razen kot je navedeno v navodilih. Servis stroja naj izvede pooblaščeni distributer za izdelke Toro z originalnimi nadomestnimi deli.

  3. Pri servisiranju stroja nosite rokavice in zaščitna očala.

  4. Topo rezilo nabrusite na obeh robovih, da ohranite ravnovesje. Očistite rezilo in se prepričajte, da je uravnovešeno.

  5. Če je rezilo ukrivljeno, izrabljeno ali poškodovano, ga zamenjajte. Neuravnovešena rezila povzročajo tresljaje, zaradi katerih lahko pride do poškodb motorja ali telesnih poškodb.

  6. Pri servisiranju rezila morate upoštevati, da se rezilo še vedno lahko premika, čeprav je napajanje izklopljeno.

  7. Za kar najboljše delovanje uporabljajte samo originalne nadomestne dele in dodatno opremo Toro. Uporaba drugih nadomestnih delov in dodatne opreme je lahko nevarna in lahko privede do izničenja garancije.

  8. Redno vzdržujte stroj – redno brusite in čistite rezila, da zagotovite najboljše in najvarnejše delovanje. Ročaji naj bodo čisti, suhi ter brez olja in masti. Varovala naj bodo nameščena in brezhibna. Rezilo naj bo ostro. Uporabljajte samo identično nadomestno rezilo.

  9. Preverite, ali so kateri deli stroja poškodovani – če najdete poškodovano varovalo ali drug del, preverite, ali stroj še pravilno deluje. Preverite, ali so na stroju napačno poravnani ali ujeti premični deli, zlomljeni deli ali nosilci oziroma druga stanja, ki lahko vplivajo na delovanje stroja. Če ni drugače navedeno v navodilih, naj poškodovano varovalo ali del zamenja pooblaščeni distributer za izdelke Toro.

  10. Če akumulatorja ne uporabljate, pazite, da v njegovi bližini ne bo kovinskih predmetov, kot so sponke, kovanci, ključi, žeblji ali vijaki, ki bi lahko ustvarili stik med poli. Kratki stik polov akumulatorja lahko povzroči opekline ali požar.

  11. Redno preverjajte, ali so pritrdilni vijaki rezil in motorja pravilno zategnjeni.

  12. Če ne uporabljate stroja, ga shranite v suhem in varnem zaprtem prostoru, zunaj dosega otrok.

  13. Akumulatorja in stroja ne izpostavljajte ognju ali previsoki temperaturi. Izpostavljenost ognju ali temperaturi nad 130 °C lahko povzroči eksplozijo.

  14. POZOR – nepravilno ravnanje z akumulatorjem lahko povzroči nevarnost požara, eksplozije ali kemičnih opeklin.

    • Akumulatorja ne razstavljajte.

    • Akumulator zamenjajte samo z originalnim akumulatorjem Toro. Uporaba drugega akumulatorja lahko povzroči požar ali predstavlja nevarnosti telesnih poškodb.

    • Akumulatorji morajo biti izven dosega otrok in v originalni embalaži, dokler jih ne uporabljate.

SHRANITE TA

NAVODILA

Nalepke z varnostnimi opozorili in navodili

Graphic

Varnostne nalepke in nalepke z navodili so nameščene v bližini vseh nevarnih predelov in dobro vidne upravljavcu. Poškodovane in manjkajoče varnostne nalepke nadomestite z novimi.

decal111-9826
decal133-8054
decal94-8072
g017410
decal134-4551
decal134-8067

Nastavitve

Namestitev držala ročaja

Deli potrebni za ta postopek:

Spodnji del ročaja1
Držalo ročaja1
Podložka (6 mm)2
Varovalna matica (6 mm)1

Note: Z držalom lahko podprete ročaj v pokončnem položaju pri sestavljanju ročaja na spodnjem položaju 103,4 cm.

g414363
  1. Višino ročaja nastavite, ko je držalo ročaja pritrjeno v spodnjem držalu (Diagram 3).

  2. Luknjo v držalu ročaja poravnajte z vijakom v spodnjem delu ročaja (Diagram 4).

    g462033
  3. Pritrdite držalo na ročaj z 2 dvema podložkama (6 mm) in varovalno matico (6 mm).

  4. Privijte varovalno matico.

    Note: Držalo ročaja mora biti vrtljivo.

Namestitev ročaja

Deli potrebni za ta postopek:

T-puši4
Vijak (6 × 55 mm)2
Podložka (6 mm)7
Varovalna matica (6 mm)2
Zgornji del ročaja1
U-vijak2
Ročni vijak2
Vijak s plosko glavo1
Kabelska objemka1
Varovalna matica1
Kabelska vezica2

Namestitev spodnjega dela ročaja na stroj

  1. 2 T-puši vstavite v luknji za ročaj na okrovu kosilnice (Diagram 5).

    g367117
  2. Držalo ročaja poravnajte s spodnjim držalom na okrovu (Diagram 6).

    g414364
  3. Luknjo v ročaju poravnajte z luknjama puš (Diagram 7) in pritrdite ročaj na stroj z vijakom (6 × 55 mm), 2 podložkama (6 mm) in eno varovalno matico (6 mm).

    g367302
  4. Ponovite korak 3 še na drugi strani stroja.

Namestitev spodnjega in zgornjega dela ročaja

  1. Luknji v zgornjem delu ročaja poravnajte z luknjama v spodnjem delu ročaja (Diagram 8).

    g364684
  2. Sestavite zgornji in spodnji del ročaja s pomočjo 2 U-vijakov, 2 podložk (6 mm) in 2 ročnih vijakov.

Pritrditev potezne žice na lok za zaznavanje prisotnosti upravljavca

  1. Krak loka za zaznavanje prisotnosti upravljavca stisnite toliko, da ga lahko odstranite z zgornjega dela ročaja, nato lok odstranite s stroja (Diagram 9).

    g367353
  2. Nastavek potezne žice potisnite v luknjo na držalu loka za zaznavanje prisotnosti upravljavca, kot je prikazano na Diagram 10.

    g367914
  3. Konec loka za zaznavanje prisotnosti upravljavca zapnite v ročaj in rahlo stisnite drugi krak, nato pa lok zapnite v ročaj (Diagram 11).

    g367358

Namestitev stikala za električni zagon

  1. Namestite stikalo za električni zagon na ročaj, kot je prikazano (Diagram 12).

    Note: Uporabite spodnjo izmed dveh lukenj za pritrditev na ročaju.

    g462046
  2. Kabel loka za zaznavanje prisotnosti upravljavca poravnajte z zgornjim kabelskim utorom stikala za električni zagon.

  3. Kabelsko objemko poravnajte s kablom in stikalom.

  4. Pritrdite objemko, kabel in stikalo na zgornji del ročaja z vijakom s plosko glavo in varovalno matico.

Pritrditev kablov na ročaj

Kable pritrdite na ročaj s kabelskimi vezicami, kot prikazuje Diagram 13.

g465529

Pregled izdelka

g414369

Lok za zaznavanje prisotnosti upravljavca

Lok za zaznavanje prisotnosti upravljavca (Diagram 14) upravlja napajanje motorja.

  • Če želite zagnati motor, pritisnite lok h krmilu.

  • Če želite ugasniti motor, spustite lok k ročaju.

Gumb za električni zagon

Gumb za električni zagon (Diagram 14) se vstavi v stikalo za električni zagon, skupaj pa se uporabljata za upravljanje električnega motorja.

Tehnični podatki stroja

Model

Širina košnje

Širina izdelka

02614T

465 mm

575 mm

Polnjenje, delovanje in temperaturni razponi shranjevanja

Specifikacija temperaturnega razpona

Polnjenje ali shranjevanje akumulatorja

Uporaba akumulatorja

Uporaba stroja

od 5 °C do 40 °C*

od –30 °C do 49 °C*

od 0 °C do 49 °C*

*Čas polnjenja se lahko podaljša, če akumulatorja ne polnite v specificiranem temperaturnem razponu.

Orodje, akumulator in polnilnik akumulatorja shranjujte v zaprtem in suhem prostoru.

Delovni priključki/dodatna oprema

Toro ponuja širok nabor odobrenih delovnih priključkov in dodatne opreme, s katerimi lahko povečate in razširite zmogljivosti stroja. Za seznam odobrenih priključkov in dodatne opreme se obrnite na pooblaščenega serviserja ali pooblaščenega distributerja strojev Toro oziroma obiščite www.Toro.com.

Če želite zagotoviti optimalno delovanje in ohraniti veljavnost varnostnega certifikata stroja, uporabljajte izključno originalne nadomestne dele in dodatno opremo Toro. Nadomestni deli in dodatna oprema drugih proizvajalcev so lahko nevarni.

Delovanje

Pred uporabo

Vstavljanje akumulatorja v stroj

Important: Akumulator uporabljajte le pri temperaturi znotraj ustreznega razpona, glejte Specifikacije.

  1. Odstranite gumb za električni zagon iz stikala za električni zagon; glejte Zagon stroja.

  2. Zagotovite, da v prezračevalnih režah akumulatorja ni prahu in smeti.

  3. Odprite ohišje akumulatorja (Diagram 15).

  4. Električne kontakte akumulatorja poravnajte z električnimi kontakti v ohišju akumulatorja.

  5. Akumulator namestite na električne kontakte ohišja, dokler se akumulator varno ne zaskoči.

  6. Zaprite pokrov ohišja akumulatorja.

    Note: Če se pokrov ohišja akumulatorja ne zapre popolnoma, akumulator ni pravilno nameščen in zaskočen v ohišju.

g414371

Med uporabo

Zagon stroja

  1. Vstavite Ključ za električni zagon v električno stikalo za zagon (Diagram 16).

    g367528
  2. Primite za ročaj in lok za zaznavanje prisotnosti upravljavca ter stisnite varovalo k ročaju (Diagram 16).

  3. Pritisnite gumb za zagon.

  4. Preden stroj premaknete, počakajte, da motor deluje s polno hitrostjo.

Zaustavitev stroja

  1. Spustite lok za zaznavanje prisotnosti upravljavca (Diagram 17).

    g367527
  2. Medtem ko čakate, da se motor ustavi, držite ročaj.

  3. Odstranite Ključ za električni zagon iz električnega stikala za zagon.

Odstranjevanje akumulatorja iz stroja

  1. Ugasnite stroj; glejte Zaustavitev stroja.

  2. Odprite ohišje akumulatorja (Diagram 18).

  3. Pritisnite zatič akumulatorja, da sprostite akumulator in ga odstranite.

  4. Zaprite pokrov ohišja akumulatorja.

g414370

Podpora ročaja z držalom ročaja

Ročaj, nameščen na spodnjem položaju

Note: Če je ročaj nameščen na spodnjem položaju 103 cm, ga lahko pri dvigu v navpični položaj podprete z držalom ročaja..

g367257
  • Če želite sprostiti ročaj, ga dvignite in držalo ročaja obrnite naprej (Diagram 19).

  • Če želite podpreti ročaj, ga dvignite na želeni položaj in držalo ročaja obrnite nazaj.

Nastavitev višine košnje

Opozorilo

Pri nastavljanju višine košnje bi lahko vaše dlani prišle v stik s premikajočimi se rezili, kar bi lahko privedlo do hudih poškodb.

  • Spustite lok za zaznavanje prisotnosti upravljavca in počakajte, da se vsi gibljivi deli ustavijo.

  • Pri rokovanju z rezili nosite rokavice, odporne proti urezom.

Odstranjevanje gonila

  1. Izklopite stroj, odstranite električni gumb za zagon in odstranite akumulator; glejte Zaustavitev stroja.

  2. Stroj nagnite na stran.

    g414372
  3. Rezilo podprite z leseno klado (Diagram 21).

    g364888
  4. Za odstranjevanje rezila uporabite ključ; vijak odvijte v levo (Diagram 21).

    Important: Med odstranjevanjem rezila nosite zaščitna očala in rokavice, odporne proti urezom.

Namestitev distančnikov rezila

Z distančniki lahko nastavite višino košnje, kot prikazuje Diagram 22.

Note: Vsak distančnik spremeni višino košnje za 6,3 mm.

g364990

Namestitev rezila

  1. Ukrivljena konca rezila usmerite proti okrovu kosilnice ter vpenjalno pušo, rezilo, distančnike in stožčasti distančnik z vijakom pritrdite na impeler.

    Important: Stožčasti distančnik mora biti vedno neposredno ob impelerju, vpenjalna puša pa ob glavi vijaka.

    g364923
  2. Zategnite vijak rezila z zateznim momentom 75 N·m.

    Important: Vijak, privit z zateznim momentom 75 N·m, je zelo močno zategnjen. Rezilo držite s kosom lesa in hkrati z vso močjo privijte vijak z momentnim ključem.

    g364889
  3. Stroj postavite pokonci.

Delovni namigi

Splošni napotki za košnjo

  • Za lažje upravljanje stroja uho držala ročaja zataknite za spodnje držalo.

    g367278
  • Preverite območje, kjer boste uporabljali stroj, in odstranite vse predmete, ki jih lahko stroj izvrže.

  • Pazite, da rezilo ne bo udarjalo v trde predmete. Nikoli ne kosite tako, da bi kosilnico zapeljali čez kakršen koli predmet.

  • Če stroj zadene ob predmet ali se začne tresti, nemudoma zaustavite motor, odstranite ključ za električni zagon, nato pa preglejte, ali je stroj poškodovan.

  • Za najboljše delovanje pred začetkom nove kosilne sezone nabrusite rezilo.

  • Poškodovano rezilo zamenjajte z nadomestnim rezilom znamke Toro.

Košnja trave

  • V enem prehodu pokosite največ ⅓ višine trave. Ne kosite nižje od najvišje nastavitve 30 mm, razen če je trava zelo redka oziroma če kosite jeseni, ko trava ne raste več tako hitro.

  • Ne kosite trave, ki je daljša od 15 cm, saj se stroj lahko zamaši ali motor ustavi.

  • Mokra trava in listje lahko povzročita zamašitev stroja oziroma zaustavitev motorja. Če je le mogoče, kosite samo v suhih pogojih.

    Opozorilo

    Mokra trava in listje lahko povzročita zdrs, ki lahko privede do hude poškodbe, če se pri padcu dotaknete rezila.

    Če je le mogoče, kosite samo v suhih pogojih.

  • V zelo suhih razmerah bodite posebej previdni zaradi nevarnosti požara. Upoštevajte lokalne protipožarne ukrepe in stroja ne približujte suhim ostankov trave in listja.

  • Če videz pokošene trate ni po pričakovanjih, poskusite nekaj od naslednjega:

    • Preglejte rezilno enoto in/ali zamenjajte rezilo.

    • Med košnjo hodite počasneje.

    • Nastavite višjo višino košnje.

    • Kosite bolj pogosto.

    • Kosite tako, da se bodo prehodi delno prekrivali, namesto da ob vsakem prehodu s celim strojem zajemate travo.

Rezanje listja

  • Po košnji mora biti vsaj pol trave vidne nad plastjo odpadlega listja. Morda boste morali narediti več kot en prehod čez odpadlo listje.

  • Košnja trave, daljše od 15 cm, ni priporočljiva. Če je listna odeja predebela, se lahko stroj zamaši in povzroči zaustavitev motorja.

  • Če stroj listja ne razreže, kot bi ga moral, se premikajte počasneje.

Po uporabi

Polnjenje akumulatorja

Important: Akumulator ob nakupu ni povsem napolnjen. Pred prvo uporabo stroja akumulator priključite na polnilnik in ga polnite, dokler zaslon LED ne kaže, da je povsem napolnjen. Preberite vse varnostne ukrepe.

Important: Akumulator polnite le pri temperaturi znotraj specificiranega temperaturnega razpona; glejte Polnjenje, delovanje in temperaturni razponi shranjevanja.

Note: Kadar koli lahko pritisnete gumb za prikaz napolnjenosti na akumulatorju, da s svetlečimi diodami prikažete napolnjenost.

  1. Iz prezračevalnih rež akumulatorja redno čistite prah in smeti.

    g290533
  2. Poravnajte odprtino v akumulatorju (Diagram 26) z jezičkom na polnilniku.

  3. Potisnite akumulator v polnilnik, dokler se povsem ne zaskoči (Diagram 26).

  4. Počakajte, da se akumulator napolni; za razlago stanja polnilnika glejte naslednjo preglednico stanja napolnjenosti akumulatorja.

    Preglednica stanja napolnjenosti akumulatorja

    Svetleča dioda indikatorjaPomen
    IzklopljenaAkumulator ni vstavljen
    Utripa zelenoAkumulator se polni
    Sveti zelenoAkumulator je napolnjen
    Sveti rdečeAkumulator in/ali polnilnik je pod ali nad specificiranim temperaturnim razponom
    Utripa rdečeNapaka polnjenja akumulatorja**

    *Glejte Polnjenje, delovanje in temperaturni razponi shranjevanja za več informacij.

    **Glejte za več informacij.

    Important: Akumulator lahko krajši čas pustite v polnilniku, kadar ga uporabljate.Če akumulatorja dlje časa ne boste uporabljali, ga odstranite iz polnilnika, glejte Priprava stroja za shranjevanje.

  5. Akumulator odstranite tako, da ga povlečete iz polnilnika.

Vzdrževanje

Note: Ugotovite, katera stran je leva in katera desna, gledano s položaja za upravljanje stroja.

Priporočeni urnik(i) vzdrževanja

Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
Pred vsako uporabo ali dnevno
  • Redno preverjajte rezilo za obrabo in poškodbe.Če je rezilo poškodovano, ga nemudoma zamenjajte.
  • S celotnega stroja očistite pokošeno travo in smeti.
  • Po vsaki uporabi
  • S celotnega stroja očistite pokošeno travo in smeti.
  • Letno
  • Zamenjajte rezilo ali ga dajte nabrusiti (pogosteje, če rezilo hitro postane topo).
  • Priprava za vzdrževanje

    1. Stroj premaknite na ravno površino.

    2. Izklopite stroj, odstranite električni gumb za zagon in odstranite akumulator; glejte Zaustavitev stroja.

    Vzdrževanje rezila

    Opozorilo

    Pri servisiranju rezila se rezilo še vedno lahko premika, čeprav je napajanje izklopljeno. Rezilo kosilnice je ostro; če se ga dotaknete se lahko hudo poškodujete.

    • Rok in nog ne približujte premikajočemu se rezilu.

    • Med servisiranjem rezila nosite rokavice.

    Preverjanje rezila

    Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
    Pred vsako uporabo ali dnevno
  • Redno preverjajte rezilo za obrabo in poškodbe.Če je rezilo poškodovano, ga nemudoma zamenjajte.
    1. Stroj pripravite za vzdrževanje; glejte Priprava za vzdrževanje.

    2. Stroj nagnite na stran.

      g414372
    3. Redno preverjajte rezilo za obrabo in poškodbe.

      • Če je rezilo poškodovano ali razpokano, ga nemudoma odstranite in zamenjajte.

      • Če je rezilo topo ali skrhano, ga odstranite in ga dajte nabrusiti ali pa ga zamenjajte.

    4. Stroj postavite pokonci.

    Zamenjava rezila

    Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
    Letno
  • Zamenjajte rezilo ali ga dajte nabrusiti (pogosteje, če rezilo hitro postane topo).
  • Important: Za pravilno namestitev rezila potrebujete momentni ključ. Če nimate momentnega ključa ali ne želite sami izvesti tega postopka, se obrnite na pooblaščenega serviserja ali pooblaščenega distributerja za izdelke Toro.

    Odstranjevanje gonila

    1. Stroj pripravite za vzdrževanje; glejte Priprava za vzdrževanje.

    2. Stroj nagnite na stran.

      g414372
    3. Zabeležite položaje distančnikov.

      g364990
    4. Rezilo podprite z leseno klado (Diagram 30).

      g364888
    5. Za odstranjevanje rezila uporabite ključ, ki je priložen stroju; vijak odvijte v levo (Diagram 29).

      Important: Med odstranjevanjem rezila nosite zaščitna očala in rokavice, odporne proti urezom.

    Namestitev rezila

    1. Ukrivljena konca rezila usmerite proti okrovu kosilnice ter vpenjalno pušo, rezilo, distančnike in stožčasti distančnik z vijakom pritrdite na impeler.

      Important: Stožčasti distančnik mora biti vedno nameščen neposredno ob impelerju, vpenjalna puša pa ob glavi vijaka.

      g364923
    2. Zategnite vijak rezila z zateznim momentom 75 N·m.

      Important: Vijak, privit z zateznim momentom 75 N·m, je zelo močno zategnjen. Rezilo držite s kosom lesa in hkrati z vso močjo privijte vijak z momentnim ključem.

      g364889
    3. Stroj postavite pokonci.

    Čiščenje stroja

    Intervali servisnega vzdrževanjaPostopek vzdrževanja
    Pred vsako uporabo ali dnevno
  • S celotnega stroja očistite pokošeno travo in smeti.
  • Po vsaki uporabi
  • S celotnega stroja očistite pokošeno travo in smeti.
  • Opozorilo

    Iz spodnjega dela ohišja lahko stroj izvrže pokošeni material.

    • Nosite zaščitna očala.

    • Ne zapuščajte položaja za upravljavca (za ročajem).

    • Nikomur ne dovolite v območje, na katerem delate.

    1. Izklopite stroj, odstranite električni gumb za zagon in odstranite akumulator; glejte Zaustavitev stroja.

    2. Stroj nagnite na stran.

    3. S krtačo ali stisnjenim zrakom odstranite travo in smeti iz ohišja motorja in okolice okrova.

    Skladiščenje

    Important: Stroj, akumulator in polnilnik shranjujte le pri temperaturi znotraj specificiranega razpona, glejte Polnjenje, delovanje in temperaturni razponi shranjevanja.

    Priprava stroja za shranjevanje

    1. Očistite stroj.

    2. Odstranite Ključ za električni zagon iz električnega stikala za zagon.

    3. Odstranite akumulator in preverite, ali je poškodovan.

      Note: Stroja ne shranjujte z nameščenim akumulatorjem.

    4. Akumulator polnite, dokler se na njem ne zasvetijo 2 ali 3 svetleče diode v zeleni barvi.

      Important: Ne shranjujte povsem napolnjenega ali povsem izpraznjenega akumulatorja

    5. Redno preverjajte rezilo za obrabo in poškodbe. Če je rezilo topo, ga nabrusite; če je poškodovano, ga zamenjajte.

    6. Privijte vse matice in vijake.

    7. Orodje, akumulator in polnilnik akumulatorja shranjujte na hladnem, suhem mestu.

      • Stroj, ključ za električni zagon, akumulator in polnilnik akumulatorja shranjujte zunaj dosega otrok.

      • Stroj, akumulator in polnilnik shranjujte stran od korozivnih sredstev, kot so kemikalije za vrt in sol za posipanje.

      • Akumulatorja ne shranjujte na prostem ali v vozilu.

    Priprava stroja na delovanje

    1. Napolnite akumulator, dokler leva indikatorska lučka na polnilniku ne sveti zeleno ali vse 4 diode na akumulatorju svetijo zeleno.

    2. Vstavite akumulator v stroj; glejte Vstavljanje akumulatorja v stroj.

    Tehnične motnje

    Izvedite samo korake, opisane v teh navodilih. Če težave ne morete odpraviti sami, naj vse nadaljnje preglede, vzdrževanje in popravila opravi pooblaščeni serviser ali pooblaščeni distributer za izdelke Toro.

    ProblemPossible CauseCorrective Action
    Stroja ni mogoče zagnati.
    1. Akumulator ni pravilno nameščen na stroj.
    2. Akumulator ni napolnjen.
    3. Akumulator je poškodovan.
    4. Stroj ima druge električne težave.
    1. Odstranite akumulator in ga namestite na stroj ter se prepričajte, da je popolnoma vstavljen in zaskočen.
    2. Odstranite akumulator s stroja in ga napolnite.
    3. Zamenjajte akumulator.
    4. Obrnite se na pooblaščeni servis ali pooblaščenega distributerja strojev Toro.
    Motor stroja ne teče enakomerno.
    1. Na kablih akumulatorja je vlaga.
    2. Akumulator ni pravilno nameščen na stroj.
    1. Pustite, da se akumulator posuši, ali pa ga obrišite.
    2. Odstranite akumulator in ga namestite na stroj ter se prepričajte, da je popolnoma vstavljen in zaskočen.
    Stroj ne doseže polne moči.
    1. Prenizka kapaciteta akumulatorja.
    2. Prezračevalne reže so blokirane.
    1. Odstranite akumulator s stroja in ga povsem napolnite.
    2. Očistite prezračevalne reže.
    Akumulator hitro izgublja naboj.
    1. Akumulator je pod ali nad specificiranim temperaturnim razponom.
    1. Premaknite akumulator na suho mesto s temperaturo med 5 °C in 40 °C.
    Polnilnik akumulatorja ne deluje.
    1. Polnilnik je pod ali nad specificiranim temperaturnim razponom.
    2. Vtičnica, v katero je priklopljen akumulator, ni pod napetostjo.
    1. Odklopite polnilnik in ga premaknite na suho mesto s temperaturo med 5 °C in 40 °C.
    2. Obrnite se na kvalificiranega električarja, da popravi vtičnico.
    Svetleča dioda indikatorja polnilnika sveti rdeče.
    1. Akumulator in/ali polnilnik je pod ali nad specificiranim temperaturnim razponom.
    1. Odklopite polnilnik in akumulator ter polnilnik prenesite na suho mesto s temperaturo med 5 °C in 40 °C.
    Svetleča dioda indikatorja polnilnika utripa rdeče.
    1. Prišlo je do napake v komunikaciji med akumulatorjem in polnilnikom.
    2. Akumulator je šibak.
    1. Odstranite akumulator iz polnilnika, odklopite polnilnik iz vtičnice in počakajte 10 sekund. Znova priklopite polnilnik v vtičnico in postavite akumulator v polnilnik. Če svetleča dioda indikatorja polnilnika še vedno utripa rdeče, ponovite postopek. Če svetleča dioda indikatorja polnilnika še vedno utripa rdeče po 2 poskusih, akumulator izročite obratu za recikliranje akumulatorjev.
    2. Akumulator izročite obratu za recikliranje akumulatorjev.
    Stroj ali motor čezmerno vibrira.
    1. Na spodnji strani stroja so ostanki trave in smeti.
    2. Pritrdilni vijaki motorja so razrahljani.
    3. Vijak rezalnega koluta je razrahljan.
    1. Očistite spodnjo stran ohišja stroja.
    2. Privijte pritrdilne vijake motorja.
    3. Privijte vijak rezalnega koluta.
    Stroj piska.
    1. Akumulator ni napolnjen.
    2. Stroj je preobremenjen.
    3. Stroj ima druge električne težave.
    1. Odstranite akumulator s stroja in ga napolnite.
    2. Travo kosite s čim višjo nastavitvijo višine in med košnjo hodite počasneje.
    3. Poskusite z drugimi ukrepi odpravljanja težav; če alarm ne utihne se obrnite na pooblaščenega serviserja.
    Slabša ali nezadovoljiva kakovost rezanja.
    1. Rezilo je topo.
    2. V okrovu kosilnice so se nabrale smeti.
    1. Nabrusite ali zamenjajte rezilo.
    2. Očistite spodnjo stran stroja.
    Stroj ne kosi enakomerno.
    1. Ves čas kosite po istem vzorcu.
    2. Na spodnji strani stroja so ostanki trave in smeti.
    1. Spremenite vzorec košnje.
    2. Očistite spodnjo stran ohišja stroja.
    Stroj neenakomerno kosi.
    1. Rezilo je topo.
    2. Ves čas kosite po istem vzorcu.
    3. Na spodnji strani stroja so ostanki trave in smeti.
    4. Stroj ima električne težave.
    1. Nabrusite ali zamenjajte rezilo.
    2. Spremenite vzorec košnje.
    3. Očistite spodnjo stran ohišja stroja.
    4. Obrnite se na pooblaščeni servis ali pooblaščenega distributerja strojev Toro.